Convins de articolele despre openul de tenis de la Madrid scrise de Ursano anul trecut, am fost și eu anul acesta și am văzut o zi plină de tenis. Am ales o zi de joi cu optimi la bărbați si sferturi la femei plus meciuri de dublu femei. O alegere care s-a dovedit inspirată în ciuda unei vremi neașteptat de friguroase, cu averse de ploaie (sunt trei terenuri acoperite care fac intreruperile mult mai rare ca la alte turnee).

Am avut prilejul să văd destui jucători si jucătoare de tenis din diverse unghiuri si de la diverse distanțe (mai departe din arena centrală, mult mai aproape de pe celelalte arene). Aș enumera aici câțiva, fără ca aceasta să fie o listă completă: Nadal, Djokovic, Murray, Dimitrov, Nishikori, Ferrer, Coric, Thiem, Halep, Kuznetsova, Mladenovici, Mirza, Bouchard.

Pentru cineva care vede foarte rar tenis pe viu și cu dorința de absorbi cât mai mult, o zi ca acesta e un prilej deosebit, care îți pune la încercare rezistența fizică si capacitatea de concentrare. Nu prea stăteam bine cu niciuna, in special din cauza diferenței de fus orar după ce tocmai aterizasem de peste ocean cu o zi înainte. Am tras de mine si am plecat foarte mulțumit când nu am mai putut, pe la ora 22.00 (programul s-a încheiat după ora 23.00 după ce incepuse la amiază).

A fost prima dată când am văzut-o pe viu pe Simona, i-am studiat reacțiile și comunicarea de foarte aproape. Am prins-o într-o zi bună în care a impresionat mai ales prin concentrare și o stiința de a-și stăpâni emoțiile care mi-au dat mare incredere pentru viitor. Starea aceasta s-a intamplat atât la simplu cât și la dublu alături de Irina. Pe Irina am vazut-o și la antrenament. Acolo îți dai seama ce muncă grea e tenisul, cât suflet pune ea la antrenament si joc si ce dificil e să fii in primii 100 in clasament îin ciuda pregătirii. Iar pe un alt teren am admirat de aproape traiectoriile sublime prinse de mingile trimise din racheta Soranei. Chiar dacă a pierdut, Sorana are in orice meci un stil de a lovi care e o incăntare de privit când îi intra mingile. În viață trebuie să știi să te multumești și cu perle mici, oricât de rar le-ai găsi.

Avantajul unei zile pline cu multe meciuri pe diverse terenuri este că alergând dintr-o parte în alta vei găsi până la urmă o perlă mai mare, ceva deosebit. Și norocul mi-a surâs pe terenul 2, unde fiindcă lipsesc lojile poți prinde loc foarte aproape de jucători. Și dacă aceștia mai întind și un meci pe cinste …Am văzut un Dimitrov-Thiem de toată frumusețea. Pe Grisa Dimitrov îl mai văzusem la TV. De Dominic Thiem doar auzisem și am fost foarte impresionat. Fiecare a alternat perioade de dominare a adversarului cu perioade în care era dominat. Dimitrov a etalat o gamă mai largă de lovitori, Thiem mai multă intensitate și îndârjire. Totul pe fundalul unei solide galerii bulgărești care i-a montat pe spectatorii locali și pe neutrii să îl încurajeze la fel de frenetic către sfârșit pe Thiem. Și a fost înduioșător, într-un fel, să-i vezi pe vecinii noștrii de dincolo de Dunăre urmând o traiectorie asemănătoare nouă: agățarea disperată de una din puținele glorii sportive actuale, încurajările din inimă, dar ușor speriate de inevitabilă cădere a preferatului, tăcerea când Grișa avea mai multă nevoie ca publicul să-i fie alături când la greu. Și cel mai frumos a rămas finalul cu un tie-break pe muchie de cuțit, scor alternând și victoria lui Thiem cu 11-9 după ce Dimitrov avusese 6-3, urmat de aplauze la scenă deschisă ale întregii arene pentru ambii jucători. Pentru că nici unul nu merită să piardă. De admirat a fost felul in care cei doi jucători și-au arătat respect reciproc îin toate momentele jocului. Până și arbitrul s-a ridicat la nivelul jocului punctând cu umor fin intervențiile rare când verifica urmele mingii pe teren.

Să nu uit. Dacă vreți să mergeți la un astfel de eveniment aveți nevoie de un „Ursano” personal, parafrazand vorba despre cine nu are bătrâni. Adică de cineva foarte informat, bun cunoscător, care să știe toate dedesubturile locului să va fie ghid și sfătuitor. Să fie mereu în căutarea unui nou unghi din care să privească, a unei noi abordări care să o împartă cu plăcere cu ceilalți. Eu am avut această onoare și îi sunt foarte recunoscător.

Previous ArticleNext Article

This post has 7 Comments

7
  1. Everybody needs an Ursano, Romi:) adevaratii fani ai tenisului sunt in postura ingrata de a fi ‘the few amongst the many’ unde ultimii n-au in general know how-ul dar stiu toata lumea din jur. Sau cel putin asa mi s-a spus:)
    E mai popular Dimitrov ptr bulgari decat Halep ptr romani? La prima vedere bulgarul e mai cosmopolitan si mai detasat decat Simona noastra?
    Din pacate acoperirea mediatica a turneului de la Madrid in UK a constat in Murray redevenind The Scot, Konta eliminata (probabil va deveni the Australian born cand va iesi din top10) si Nastase la premiere (ocazie prin care am aflat ca Halep a castigat by the way).

  2. Foarte bine zis in primul tau paragraf.
    Cred ca e comparabil de popular. Dar nici nu l-am urmarit in afara terenului sa pot emite o parere competenta. In articol am facut niste presupuneri plecand de la ceea ce am vazut pe viu, in teren. Si da, pare sa se miste mai lejer decat Simona, ceea ce nu inseamna ca Simona nu are atuurile ei (ma refer la comportament in general, nu la performante unde Simona are mult mai multe). Si daca Dimitrov va ramane mereu un Baby Federer fara performante in anumite zile sau bucati de meci va juca un tenis foarte placut ochiului. E mult, e putin? Pentru simtul meu estetic e foarte mult.

  3. Simona e cel mai important sportiv roman din ultimii 40 de ani, pound for pound si adjusted pentru notorietatea/competitivitatea respectiva a sporturilor.

  4. Adica te referi la notorietatea Simonei in raport de notorietatea tenisului vs, cel mai probabil, notorietatea lui Hagi in lumea fotbalului?

  5. E greu de spus intre Simona si Grigor. Nu prea ai cum sa apreciezi din afara Bulgariei cat de popular este. Simona este incredibil de populara in Romania dar nu putem sti cum e la ei. Ce e clar este ca pe marele arene ale lumii vezi mai multi romani decat bulgari dar asta poate avea legatura si cu faptul ca Romania reprezinta mai mult decat Simona in tenis, pe cand Bulgaria nu (mai mult decat Grigor).
    Dpmdv, il apreciez pe Grigor mai cosmopolit decat Simona, in buna masura si pentru ca e in the spotlight de mai multi ani si pentru viata extrasportiva (vezi relatiile cu jucatoare faimoase). Despre detasare, aici probabil Simona sta mai bine date fiind si performatele superioare.

    In alta ordine de idei, magulitoare aprecierile lui Romi, drept pentru care ii multumesc si sper ca s-a bucurat de experienta avuta.

  6. “pe marele arene ale lumii vezi mai multi romani decat bulgari ” si pentru ca populatia Romaniei e mai mare ca a Bulgariei si emigrantii romani sunt mult mai multi decat cei bulgari.