
Amatorii de statistici
In perioada de dinainte de 1990, transmisiunile TV se opreau de regulă la finalul meciurilor, iar caseta tehnică a ziarelor de sport menționa doar scorul la pauză, la final și eventual marcatorii, dacă meciul era mai important. Însă la Coppa del Mondo 1990, la finalul meciurilor am început să vedem pe ecrane asta:
La finalul meciului România – Argentina, Cristian Țopescu încerca să înțeleagă și să explice telespectatorilor numerele de mai sus, dar, vădit încurcat concluziona ‘dar ce mai contează acum…’
Era printre primele încercări de a indica suporterilor cum a jucat echipa favorită, dincolo de scorul afișat pe ecran. Pentru amatorii de statistici se numărau cornere, faulturi, offside-uri, șuturi și respingeri, iar după o vreme au urmat raportul posesiei și șuturi pe/la poartă. Mai târziu au apărut alte elemente precum heat maps, posesie în jumătatea adversă sau număr de pase în interiorul careului de 16 metri. Toate acestea ofereau perspective noi asupra jocului, și în timp, au început să fie folosite în studiouri TV și redacții de ziare. Unii comentatori și redactori de sport deveneau încet-încet amatori de statistici.
Football analytics
Apoi lucrurile au devenit mai serioase. La începutul sezonului 2015-2016 de Premier League, în timpul meciului Newcastle – Arsenal, o imagine inedită lua prin surprindere și în același timp amuza Internetul pasionat de fotbal:
‘The graphics on Fifa 16 are something else’ 🙂
Persoana care urmarea meciul și în același timp folosea un controller de jocuri video era un angajat al unei companii de football analytics care colecta în direct date despre evenimentele din timpul meciului. În urma acestui proces minuțios suplimentat de înregistrările video, compania extragea informații utile despre desfășurarea partidei.
Football analytics exista deja de câțiva ani în lumea fotbalului profesionist, iar unele echipe din Premier League foloseau deja aceste informații în pregătirea meciurilor. Una dintre aceste echipe era Arsenal, iar Arsene Wenger declara cu doar 2 zile înainte de meciul de la Newcastle:
We analyse well after the game the number of chances and the number of expected goals we should score with the chances we create. At the moment we have a little deficit between the chances we create and the number of chances we score.”
– https://www.arsenal.com/news/news-archive/20150827/
Arsene tocmai folosise în premieră noțiunea de expected goal, un indicator al calității ocaziilor create bazat pe date statistice. Acesta a fost ulterior popularizat și a devenit ‘mainstream’ în August 2017 când BBC Match Of The Day (MOTD – emisiunea fotbalistică cu istoria cea mai lungă din lume) a început să includă scorul xG în analiza de după fiecare meci al etapei:
Expected goals (xG)
Acest indicator asociază fiecărei ocazii de a marca un procentaj de reușită bazat pe date culese în sezoanele anterioare. BBC MOTD: “xG is essentially answering the question of whether a player should have scored from a certain opportunity.” Exemplu: dacă din analiza ultimelor câteva sezoane de Premier League reiese faptul că au fost convertite aproximativ 80% din penalty-uri, atunci xG-ul asociat unui penalty este 80% sau, mai simplu 0.8.
La finalul unei partide, se adună xG-urile asociate cu toate ocaziile obținându-se astfel un scor bazat pe xG. Acest scor poate conține numere zecimale, exemplu 2.01 la 1.70.
Pentru a asocia un xG cu toate tipurile de ocazii se ține cont de următorii factori:
– distanta de unde se trage la poarta
– unghiul sutului
– tipul sutului (cu piciorul, cu capul, etc)
– clear cut chance (ocazie de singur cu portarul, în care atacantul nu este jenat de niciun aparator)
– tipul de assist (cross, pasă în adâncime, pasă la întâlnire, etc)
– driblinguri (un apărător, mai mulți, portarul, etc)
Fiecare companie de football data analytics are propria metodologie de calcul a acestui indicator, bazată pe proprii factori și pe propriul eșantion de date. OptaSports – furnizorul de date pentru BBC MOTD – ia în calcul peste 300.000 de șuturi și ține cont de toți factorii de mai sus:
Sursa imagine: optasports.com
Modelul xG este caracterizat de două proprietăți esentiale:
1. are sens doar privit retrospectiv: nu oferă nicio prognoză legată de ocaziile viitoare.
2. se bazează pe date agregate, nu individuale. În exemplul cu xG=0.80 pentru un penalty, datele statistice se referă la suma penalty-urilor executate de toate echipele PL din ultimele câteva sezoane, nu doar la penalty-urile executate de echipa X sau de jucătorul Y.
Câteva exemple legate de xG
Sa revenim la analiza MOTD pentru Chelsea-Watford. Așa cum se vede din captura ecran MOTD, scorul bazat pe xG a fost 2.01 la 1.70 în favoarea lui Chelsea, în timp ce tabela de marcaj a arătat la final 4-2. Asta explică poate zâmbetul amar al antrenorului lui Watford, care simte că diferența de pe tabela a fost mai mare decât cea așteptată pe baza calității ocaziilor create. Punând scorul bazat pe xG într-un simulator statistic, concluzia este că Chelsea s-ar fi impus doar în 44% din cazuri, Watford în 27% iar în 29% din cazuri meciul s-ar fi terminat la egalitate.
Pentru a intege mai bine modelul xG, un punct de plecare foarte bun este articolul BBC care a introdus xG în urmă cu câteva luni (August 2017). Articolul conține și un quizz (pentru a înțelege mai bine procentajele de reușită) și un studiu de caz interesant – Juventus în sezonul 2015.
Dupa primele 10 etape, echipa marca mai puține goluri decât indica xG-ul. După etapa a 12-a, tendința s-a inversat și în final, Juventus a câștigat campionatul.
Parcursul lui Liverpool din sezonul curent este relativ similar. Cu excepția meciului de la Leicester (câștigat în pofida unui scor xG negativ) în restul meciurilor până în etapa a 10-a scorul xG a fost pozitiv. Egalurile cu Watford, Burnley, United și Newcastle au fost nemeritate conform modelului xG, dar după eșecul cu Tottenham scorurile xG au început să corespundă cu cele de pe tabela de marcaj.
Sursa xG: understat.com
Amatorii de statistică, probabilități și teoria jocurilor știu că atunci când arunci o monedă, șansele să cadă fața sau verso sunt întotdeauna 50%-50%, chiar dacă ești la a 10-a încercare și în primele 9 a căzut tot timpul fața (Gambler’s fallacy). Per total însă, după suficient de multe repetiții, cele două posibilități se vor egaliza. La fel și meciurile lui Liverpool: faptul că au obținut 4 egaluri în loc de 4 victorii nu oferă nicio garanție că următorul meci similar va fi automat câștigat. Însă scorul xG din acele meciuri spune că atâta timp cât nu se schimbă nimic în planul echipei (ex. sistem de joc, jucători cheie sau antrenor), după un număr suficient de mare de meciuri vor fi mai multe rezultate pozitive decât egaluri frustrante.
Recent BBC a publicat și o continuare a articolului care introducea xG. Concluziile legate de PL după primele 11 etape sunt:
– Pope (Burnley) are performanțele cele mai bune dintre toți portarii (a încasat doar 5 goluri în loc de 10.9 așteptate conform xG)
– Mignolet (Liverpool) are cel mai slab procentaj al intervențiilor (‘save rate’) – doar 54%
– Leicester stă mai bine decât o arată poziția în clasament: are cel mai mare xG relativ la numărul de șuturi (16.8 xG din 114 suturi)
– Tottenham are o apărare excelentă: conduce la capitolul ‘xG against’ (din 99 de șuturi încasate, xG against doar 6.91, actual goals against 7)
– Liverpool stă bine la numărul de șuturi încasate (doar 86), dar aceste șuturi au dus la cel mai pare procentaj de xG against (15%)
– Watford este echipa cea mai entertaining: are media de goluri așteptate pe meci mai ridicată – peste 3 (xG for și xG against numărate împreună).
Piramida DIKW
Modelul xG este interesant îndeosebi pentru comentatori și suporteri, dar nu aduce prea multă valoare pentru cluburi. Acestea au nevoie în primul rând de informații personalizate, nu agregate. Spre exemplu, Stoke nu va ține cont că xG-ul pentru un cross este sub 0.1 și va arunca nenumărate centrări către Crouch, la fel cum Coutinho va conținuă să tragă la poartă din afara careului de 16 metri știind că are un procentaj de reușită mai bun decât xG-ul implicit. În plus, dacă toți jucătorii ar ține cont de modelul xG atunci nu am mai vedea goluri precum cel marcat de Van la Parra in etapa 11:
Este adevărat că atunci când modelul xG este la rândul lui agregat pe o perioada de timp mai lungă (că în cazul analizei BBC după etapa 11), se pot întrevedea soluții de tip ‘pansament’: Klopp trebuie să schimbe ceva în apărare, Leicester ar avea nevoie de un atacant de calitate iar Pope ar trebui poate convocat la naționala Angliei.
Dar cluburile de fotbal au nevoie de mai mult de atât. Au nevoie de date care să le ofere un avantaj competitiv și care pot da indicații legate de evenimente viitoare.
In teoria informației există piramida DIKW: Data, Information, Knowledge, Wisdom.
La bază se află datele, niște numere care luate în sine nu reprezintă nimic. Aceste date se transformă în informație atunci când sunt puse într-un anumit context. Mai sus în piramidă urmează nivelul cunoașterii: informația este procesată și combinată cu experiența anterioară. În fine, la ultimul nivel se află înțelepciunea (wisdom) – cea care folosește toate nivelurile anterioare pentru a facilita deciziile strategice.
Pana acum am explorat doar primele două niveluri ale piramidei: băiatul cu joystick culegea date, iar modelul xG transformă aceste date în informație.
Pentru a obține informații legate de evenimente viitoare (dincolo de soluțiile de tip ‘pansament’ furnizate de xG), cluburile trebuie să urce în piramida DIKW către ultimele 2 niveluri. Pentru asta au nevoie de o analiză personalizată a datelor, ceea ce în limbaj de specialitate se numește ‘football analytics’. Rory Campbell, fondatorul C&N Sporting Risk:
There is a big difference between data and analytics. Data are pieces of information – not necessarily numbers – about things that happened in the past. Analytics is using that information to help better predict the future. So if the data doesn’t have predictive utility, it’s useless. I don’t want to know happened in the past because it happened, I want to be better at predicting what is going to happen in the future.
– The Independent
Football analytics și cluburile
In Marea Britanie există două mari companii care se ocupă cu ‘football analytics’: OptaSports și ProZone. Serviciile lor sunt folosite de marea majoritate a cluburilor din Premier League prin contracte individuale, însă cluburile mari își permit să aibă propriul departament pentru ‘football intelligence’. De notat este situația lui Arsenal care în 2012 a achiziționat StatDNA – o companie americană de sports analytics – după ce îi folosise serviciile în timpul sezonului 2011-2012.
In aceste condiții nu ar trebui să surprindă pe nimeni că:
– United are un departament dedicat pentru ‘Sport science’ cu posturi precum ‘Head of performance’ sau ‘Tactical analyst’
– City are angajați din mediul academic și analiști video dedicați
– Liverpool are în staff ‘Performance analyst’, ‘Scouting and recruitment analyst’ și ‘Technical performance director’. Acesta din urmă – Michael Edwards – a fost promovat în Noiembrie 2016 în postul de director sportiv:
Michael Edwards has been appointed as Liverpool Football Club’s sporting director. […] Edwards joined the club in November 2011, initially as head of analytics before he was subsequently promoted to director of technical performance and then, more recently, technical director.
liverpoolfc.com
Dar nu doar echipele bogate din PL folosesc o abordare științifică. Dimpotrivă, echipele mai mici sunt mai motivate să inoveze și recompensele sunt de multe ori spectaculoase. Spre exemplu, în 2009 Tony Bloom a devenit președintele Brighton and Hove Albion, echipa ce oscila până atunci între liga a 2-a și a 3-a în Anglia.
Jucator profesionist de poker și cu un trecut legat de pariuri, Bloom a dus echipa până în Premier League în 8 sezoane.
Very big better, Bloom has bought Brighton and Hove Albion, and if something works for you in one area you tend to apply those tendencies to another. From betting you become very good at using underlying profiles to predict performance, and that translates into knowing why teams are good or bad.
– Rory Campbell, C&N Sporting Risk
In fine, abordarea științifică nu este nouă și nici specifică Premier League. Unul dintre primii antrenori care au realizat potențialul folosirii computerelor în fotbal a fost Valeri Lobanovsky în anii ’70:
Valeri Lobanovsky, who earned a degree în thermal engineering, is credited with bringing science to the pitch.
He was among the first – if not the first – to realize the potential that lay with using computers in sport, for everything from tracking performance and conditions to simulating and modeling outcomes. This was at a time when the most advanced technology used by coaches around the world consisted of a whistle, a legal pad and a ballpoint pen. […] One can wonder what he might have achieved if he had had the modern technological, analytic and scientific tools he craved, rather than the rudimentary Soviet-era equipment
– Greatest Managers, No. 8: Lobanovsky
Looking into the future
Revenind la ultimele 2 niveluri ale piramidei DIKW, este interesant de aflat care dintre informațiile furnizate de ‘big football data’ sunt analizate de către cluburi pentru a privi în viitor.
Inainte de a intra în câteva exemple, trebuie menționat că la aceste niveluri ale piramidei, în peisajul ‘football analytics’ apar și casele de pariuri, direct interesate în a anticipa evenimente ulterioare.
1. Scouting și anticiparea transferurilor reușite
Inainte de a face un transfer, departamentul de scouting al fiecărei echipe din PL analizează jucătorul din punct de vedere fizic, tehnic și tactic. Sunt monitorizați parametri individuali precum numărul de intercepții, distanța acoperită, precizia paselor sau numărul de ocazii create. La fel ca în Football Manager, acești parametri sunt căutați într-o baza de date: “Everton keep an eye on the ProScout7 database, which has profiles on almost 130,000 players in more than 130 countries.”
Un exemplu interesant este cel al lui Salah: faptul că are o viteză apropiată de cea a sprinterilor a contribuit cu siguranță la aducerea lui la Liverpool unde Klopp apreciază jocul în viteză. “C&N Sporting Risk advised the successful transfer policy of Liverpool – Roberto Firmino, Sadio Mane, Mohamed Salah and Naby Keita – bear the marks of a data-driven approach.”
2. Fitness – prevenirea accidentărilor
Benfica Lisabona nu stă așa de bine în Europa, dar pe plan intern a câștigat ultimele 4 ediții ale Primeira Liga. Mai important de atât, în ultimii 6 ani a vândut jucători în valoare de peste 300 milioane de euro. Toate astea se datorează în mare parte unui centru de juniori high-tech.
Until recently, the players went into the field and it was up to them,’ former Benfica and Portugal striker Nuno Gomes, now general manager of the Caixa Futebol Campus, told Wired. ‘Now, data is another tool to help us to improve the players and the team.’ […]
By using GPS tracking technology, experts can monitor players’ work rates on the training pitch. The trackers can follow player speed, distance covered, and average heart rate per game. This information can be used to predict injuries before they happen.
How Benfica uses technology and data science to be one of the world’s best football clubs
StatDNA face același lucru la Arsenal:
There are attempts to use the physical data the club gathers to help in injury prevention as well. The detail here is remarkable, too: gauging a player’s tiredness by measuring how long his foot is planted on the ground as he runs.
How Arsenal and Arsène Wenger Bought Into Analytics
3. FiveThirtyEight- Forecasts and Soccer Power Index (SPI)
fivethirtyeight.com este un website fondat de un statistician american (Nate Silver) care se ocupă cu analize și predicții pe teme politice, economice și sportive. Când vine vorba despre fotbal, folosește o metodologie proprie bazată în mare parte pe xG pentru a calcula și ajusta după fiecare etapă un index (SPI) asociat fiecărei echipe din campionatele puternice. Cu ajutorul acestui index, 538 prognozează periodic șansele fiecărei echipe din competițiile importante.
Sursa imagine: https://projects.fivethirtyeight.com/soccer-predictions/ – predicții valabile pe 10 Noiembrie 2017.
4. Penalty Shoot-Out
Un exemplu care demonstrează valoarea abordării ‘data-driven’ este legat de ordinea în care se execută loviturile de departajare.
Ignacio Palacios-Huerta, Professor of Game Theory at the London School of Economics, analysed the results of 212 penalty shoot-outs, taking in 2,106 penalties, and concluded that the team kicking first win 61% of shoot-outs; compared to 39% for the team kicking second.
http://www.soccernomics-agency.com/?p=612
Cu siguranță Prepeliță – căpitanul FCSB din August 2014 – nu cunoștea acest detaliu, așa că în timpul loviturilor de departajare contra Ludogorets, i-a lăsat pe bulgari să tragă primii, deși câștigase tragerea la sorți. Așa cum datele statistice sugerau, echipa bulgară s-a impus (chiar dacă în poartă a fost un jucător de câmp) și s-a calificat în grupele Champions League.
Mai nou acest avantaj a fost sesizat de către UEFA, și pentru o departajare cât mai echitabilă s-a trecut din acest an la sistemul ABBA (inspirat din tenis). A fost folosit pentru prima oară în istoria UEFA la turneul feminin U17 din Mai 2017 (unde echipa Germaniei a câștigat, că întotdeauna), iar în Anglia a fost introdus din acest sezon în League Cup (unde Manchester City a câștigat loviturile de departajare cu 4-1 contra Wolverhampton).
Concluzii
Fotbalul rămâne prin design un sport aleator.
Modelele statistice pot da indicații privitoare la cel mai probabil deznodământ al meciurilor, dar nu pot anticipa lebede negre precum Leicester, Grecia sau Portugalia.
Analizele asistate de tehnologie pot îmbunătăți performanțele unei echipe suficient cât să facă diferența dintre locul 17 și 18, dar nu pot ajuta o echipa din liga a doua să câștige peste noapte Champions League.
Analiza științifică ajută la înțelegerea unor pattern-uri: “It isn’t random what each team does from one game to the next. There are patterns. And the strength of mathematics is to change an activity into numbers and to spot patterns and predict things into the future.” Dar atunci când toate cluburile încep să folosească o abordare științifică, rezultatele tind să se egalizeze și avantajul competitiv devine mai puțin vizibil.
When Harry Redknapp was manager of Southampton, he turned to his analyst after a loss and said: “I’ll tell you what, next week, why don’t we get your computer to play against their computer and see who wins?”
Un articol pe care voiam de mult timp sa il scriu si care mi-a luat mai mult timp decat ma asteptam. Pana la urma a iesit un longread the 15-20 de minute, luati-va un ceai sau o cafea si enjoy 🙂
Mie mi-a luat ceva timp sa il citesc, sincer nu stiu cat timp imi va lua sa aprofundez notiunile de care nu am mai auzit pana acum. Ma limitez sa comentez la materia parcursa doar: Portugalia nu a fost black swan :)… Grecia si Danemarca da, portughezii au fost 50 shades of grey.
PS: A fost penalty si la Evans si la nevasta-sa Joi!
Un articol exceptional și foarte binevenit. Mulțumim!
Ce argumente ai in cazul Portugaliei?
Un eveniment poate fi considerat ‘black swan’ daca:
1. este o surpriza
2. are un efect major
3. in hindsight, pare ca ar fi fost asteptat.
Conditiile 2 si 3 par sa fie indeplinite, iar conditia 1 e subiectiva (depinde de observator). Pentru mine Portugalia poate fi considerata o surpriza, si la inceperea turneului si inainte de finala. Daca tu o vedeai favorita inainte sa inceapa turneul poate ar fi trebuit sa pariezi cativa euro pe ea, sunt convins ca avea cota foarte buna si ca nu era in primele 5 favorite 🙂
De acord ca e o surpriza mai mica decat Grecia si Danemarca.
Awesome! Felicitari pt munca depusa, articol foarte informativ.
Sa ne uitam la ce echipe jucau componentii nationalei Portugaliei in 2016 comparativ cu Danemarca 92 sau Grecia 2004. Un argument este si prezenta in echipa a unui multiplu laureat al trofeului Balonul de Aur, cel putin din punct de vedere al analizei pre-match.
Cum explici condiția 3 în cele 3 cazuri?
Waw! Daca am cautat o lectura usoara de sambata seara, am ajuns unde nu trebuia 😉 Trebuie sa reiau. Ex-ce-lent!!!
Pe aceleasi criterii poti adauga Italia 2006 si 1982 la surprize. A cata favorita era Italia in 1982 sau 2006? Eu consider Grecia in 2004 ca cea mai mare surpriza din istoria turneelor finale prinse de mine. Danemarca e pe locul al doilea. Portugalia in 2016 nu prinde “podiumul surprizelor”, mai degraba Italia 82.
Daca mai intereseaza pe cineva echipa nationala:
– noua identitate vizuala (groaznica) si noile echipamente de joc (interesante): http://frf.ro/galerie/frf-a-lansat-prima-identitate-de-brand-din-istoria-echipei-nationale-de-fotbal-a-romaniei-id23172-play10715.html
– o istorie a echipamentelor de joc ale echipei nationale din 1984 incoace (aruncati o privire pe imagini): https://museumofjerseys.com/2017/11/10/every-romania-adidas-football-kit-from-1984-to-1997/
Multumesc, ma bucur sa vad reactii pozitive 🙂
Portugalia a avut a 6-a cota la castigarea trofeului, la fel ca Italia in 2016, 1 la 18.
Foarte bun articolul….si acum vin si eu cu o intrebare…cum poate explica cineva accidentarile repetate ale lui bale? cu tot cu statistica in mana.
Predispozitie genetica?
nu am verificat, dar am impresia ca nu era atat de accidentat la spurs sau southampton
Pentru Portugalia 2016 conditia 3 tocmai a explicat-o Musafiru’ mai jos: echipa buna, disciplinata tactic si CR7.
Grecia 2004 si Leicester 2016: destul de greu de explicat, intr-adevar: dar o combinatie de noroc/circumstante favorabile, joc ultra-defensiv si organizare tactica desavarsita.
Se pare ca tindem sa acordam pondere mai mare primelor doua conditii (surpriza si impact)
Ai o sursa? Eu am gasit https://talksport.com/football/odds-win-euro-2016-every-country-ranked-biggest-outsiders-favourites-160607198713?p=17 -> favorita #7
Oricum, asa cum am zis mai sus, de acord ca Grecia 2004 si Danemarca 1992 au fost surprize cu mult mai mari. Dar la capitolul ‘black swan’ Portugalia compenseaza la ultima conditie: e mai usor de explicat retrospectiv pentru motivele explicate de tine (lot, CR).
Neah, nu prea poti contabiliza Italia la capitolul surprize. Nici macar daca joaca cu echipa a doua 😛
Nici eu, dar predispozitie genetica + varsta + environment? 🙂
Si Sturridge trece printr-o perioada similara in care e disponibil doar o treime de sezon dupa ce in 2013-14 zburda si marca peste 20 de goluri/sezon
Umor dupa Danemarca-Irlanda:
“I tend to support all the home nations and the Republic when they’re facing up to Johnny Foreigner. I’m beginning to question that policy. Do I really want to watch this Ireland team slog it out over three games in Russia? Do I really want to read all those pieces about Keane and listen to Martin O’Neill make banal excuses? At least with Denmark there’s the potential for fun games.”
“I’m Irish and I sort of agree. We would stink the place up. And I’m a bit over the Irish fans posting ‘endearing’ videos of themselves serenading people whilst bananas.”
“Ireland’s mission is not to play good football; they have to get thousands of middle-aged men to Russia next summer by any means possible.”
Plus uzura. La unii fotbalisti mai accentuat si mai repede ca la altii. Din pacate…
“Bruised banana” de departe cel mai ridicol echipament purtat de nationala.
https://museumofjerseysdotcom.files.wordpress.com/2017/11/romania-adidas-1992-home-arsenal-brusied-banana-01.png?w=700&h=700
Echipamentul chiar imi place. De acord cu stema aia ridicola
Wow! Stiu ca era foamea mare la inceputul lui 90 si ca am inceput repede dupa revolutie sa ne aratam talentul de a sifona bani de la institutiile statului, dar a mai vazut cineva vreun tricou de nationala cu sponsor pe piept? Ever?
World Cup year began with Romania playing two friendlies against high-profile clubs. On January 28, they met Olympique Marseille and the same style shirts as used at home to Denmark now had a sponsor’s logo – Onet, seemingly a French company providing cleaning services to businesses.
Echipamentul e chiar misto, mai ales vulturul ala embosat. Nu imi aduc aminte sa mai fi vazut asa ceva pe vreun echipament. Eu personal as prefera sa schimbam la un moment dat galbenul cu rosu, dar sunt constient ca toata lumea ne stie in galben si ca oricum sunt deja foarte multe nationale cu echipament rosu asa ca probabil nu se va intampla niciodata.
Logo-ul nu e atat nasol, cat vetust. Ai deja un element de heraldica nationala pe tricou cu vulturul ala mare, ce nevoie mai e de inca 5 simboluri medievale? Probabil ca in majoritatea suporterilor o sa se umfle vezica nationala; eu as fi preferat ceva (mult) mai modern.
Supranumit si ‘echipamentul-pijama’, il vedeti in actiune aici contra Insulelor Feroe in 1993:
https://youtu.be/1v8Unq5Fl68?t=2057
Genul ala de echipament a aparut prin 88 cred, vezi Olanda la Europeanul german. Si Anglia l-a purtat intre 1990 si 2000.
Mie cel mai mult mi-au placut cele cu tricouri galbene si ‘chiloti’ albastri si jambiere rosii, respecta culorile si aduc un spirit sudamerican (macar la echipament daca talent nu e:)
Olanda 88 🙂
https://uploads.disquscdn.com/images/ce437e961b8656eefccc44317991a2c9fe585d172ca65825a2dfb01481f39da2.jpg
Olanda ’88.
Si sovietii au avut un echipament similar la meciul cu Anglia din grupe in 88 (pe rosu insa).
Predarea prin fascinație este una dintre cele mai eficiente metode 🙂
Pe mine m-a fascinat echipamentul celor de la River Plate, in 86 cand i-am vazut jucand cu Steaua in Cupa Intercontinentala, la Tokyo. Cu diagonala rosie pe echipamentul alb semănau cu templierii:) https://uploads.disquscdn.com/images/2b77134023a8fb3d9d085d3aed825b6a294a4e8335e196aaf38ae5003d6c28c3.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/54c2599452e882192d1799c993f27276b3173f092027a359164543f7abba2328.jpg
Pijamalele ‘bruised banana’ au fost purtate si de Arsenal (away kit), dar kit-ul Olandei era diferit:
http://www.oldfootballshirts.com/en/teams/n/netherlands/old-netherlands-football-shirt-s413.html
http://www.oldfootballshirts.com/en/teams/a/arsenal/old-arsenal-football-shirt-s20857.html
Un analist de date a declarat pentru ProSport, sub protecţia anonimatului, că în 2014 “maximum 5 cluburi din Liga 1 au abonament la o firmă de statistică a datelor sportive”
http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/special-analiza-statistica-in-sport-stiinta-sau-moft-reghecampf-sunt-printre-putinii-din-romania-care-stiu-sa-foloseasca-datele-secretul-cifrelor-de-la-steaua-12288363
(multumesc Alex pentru link)
Uite aici rezumatul partidei:
https://www.youtube.com/watch?v=p8TOD7yF854
De remarcat:
-mi se pare mie sau chiar jucam in viteza (e drept in fata unora care atunci erau mai pescari decat acum 🙂
-tricourile par cu un numar mai mare pentru fiecare jucator
-Raducioiu era buuuun!
-echipamentul era obositor de urmarit 🙂
Ai uitat mustata lui Vladoiu si cipilica portarului feroez 🙂
Fiindca ai remarcat mustata uite aici cele mai frumoase randuri despre Vladoiu, scrise demult de un bun amic al meu:
“Viata prin Alunecare
Motto:
“Nu-i pahar cum este sticla,
Nici compas cum este rigla,
Ulcior cum este butoiu’
Si golgeter ca Vladoiu.”
Folclor argesean
Intr-o lume in care tot mai multi copii se nasc in eprubeta, Jean s-a nascut intr-o sticla de Wyborova. Dupa alte surse Jean ar fi aparut din teasc, printre struguri, asemeni Afroditei, intrupata (intr-o dupa-amiaza de vara) din spuma marii… Chiar daca momentul aparitiei este inca sub semnul blind al incertitudinii, un singur lucru e clar — Jean are numarul matricol C2-H5-OH, cifra octanica mare, si este inflamabil.
A avut mustata de mic. Si-a inceput cariera sportiva la sectia de lupte libere a clubului Dinamo Pitesti. Dupa cinci luni si tot atitea turnee cistigate a fost trecut la haltere. Dupa alte trei luni a fost dat afara, pentru ca era prea puternic. Jean a trecut apoi la scrima, unde nu s-a putut adapta, deoarece in loc sa fandeze intra curajos prin alunecare. L-a zarit insa un cunoscut antrenor de fotbal si cariera fotbalistica a lui Jean a luat startul.
Asemeni unui nor de electroni Jean da impresia ca “e mai multi”. Alearga suta de metri in trei secunde si e capabil sa execute un dublu Axel pe loc, fara avint. Din pacate aceasta energie uriasa s-a disipat pina acum in mare parte in directii aleatoare. De-aici si pregatirea speciala la care a fost supus pe timpul iernii. De-aici si accentul sporit pe pregatirea psihologica.
La ora la care scriu Jean continua alergarea. Cind ceferist, cind militar, el stie ca este angajat intr-o cursa impotriva timpului. Calitatile sale de atacant central sint indiscutabile, daruirea in joc totala, dar la potentialul sau de joc (fantastic) performantele de pina acum sint minime. Cronicarul acestor amintiri inventate si l-ar dori, pentru Anglia, in postura de Radu II – adica “omul care-aduce ploaia” — si va veti aminti poate de celebrul “ultim sfert de ora al Ripensiei” care nu era nici pe departe numai o figura de stil.
Indiferent insa de rolul pe care il va primi sint absolut convins ca generosul pitestean va urca pieptis ierarhii la vara, si va instaura definitiv respectul nostru al tuturor, pentru maxima si indelungata sa sirguinta.
Hai Charlie!…”
Statisticile astea sunt overrated, cele mai revolutionare metode de pregatire din liga 1 (,ai n-ai mingea tragi la poarta’, sa-i urcam pe garduri’ sau ‘scuipa sange’) de la nea Costica sau nea Gica ‘menagerul’ sunt viitorul.
Ai uitat de “focu’ la ei!” 😉
Mai este una celebra si in Anglia, inventata de cel citat in ultima fraza din articol: “just fucking run around a bit!” 🙂
CCO – Colectiv Constructiv Ofensiv… “Paseaza, paseaza chiar in fata portii, fa-o cu bara daca n-ai cu cine”. Titi Teasca, un antrenor alungat de catre fotbalisti, mai des decat de contraperformante.
nici eu nu cred ca Portugalia a fost un black swan, prezenta ei in fazele finale ale turneelor mondiale si europene (finale, semifinale) fiind relative constanta ca sa poti imagina ca va castiga la un moment dat un astfel de turneu. Unlike Grecia de exemplu.
Dupa parerea mea, conditiile 1 si 2 nu sunt indeplinite.
Conditia unu nu spune ca trebuie sa fie doar o surpiza de moment, ci o surpriza de proportii, care sa nu poata fi asteptata daca ne uitam la istorie. In cazul Portugaliei: in ultimii 20 de ani rezultatele la EURO sunt: 2 Qf, 2 SF, 1 F, 1W. Deci de 4 ori a fost in ultimele 4 si de doua ori a jucat cu trofeul pe masa; e un record mai bun decat al Germaniei in acelasi orizont de timp. Deci o simpla consultare a istoriei recente ar fi indicat Portugalia printer favorite
Conditia doi: care a fost impactul major? ca o echipa cu jucatori la cele mai bune echipe a castigat EURO? Daca castiga o echipa cu jucatori care mananca doar iarba la micul dejun, da, ar fi fost un impact major, probabil ar fi schimbat dieta din fotbal. Sau jucatori antrenati de un calugar shaolin, la fel ar fi schimbat metodele de pregatire. Dar nu, au castigat niste plain vanilla players cu o tactica existenta, aparare solida si contraatac.
E cumva citat din interviu cu prof. Sandoiu ?
🙂 Evident! Am vazut recent cateva opinii ale profesorului Sandoiu si am reținut expresia”predarea prin fascinație”. Am experimentat procedeul dar nu știam definiția.
” – Care sunt instrumentele dvs. preferate de predare?
– Eu am susținut dintotdeauna că există o singură metodă de predare, restul e gargară: predarea prin fascinație. Iar condițiile care se cer îndeplinite sunt două și e banal să fie de către orișicine de văzut: 1) să îți placă năprasnic drăciile cu care te ocupi profesional, cutare și cutare arhitectonici conceptuale; 2) să îți placă îngrozitor de tare plozii în mințile cărora e să intre ce le dai. Altceva nimic.
În ce mă privește, orice metodă pedagogico-nu-știu-cum e o inepție. Platon, în Academia lui, nu avea această metodologie. Ce să zicem de Kant, de Schopenhauer. Asta e o iluzie. Se spune în mod aberant, dar obstinat, că există patru feluri de profesori. Cazul bun e al ălora care sunt buni profesioniști în domeniul lor și sunt și buni dascăli. Cazul rău e al ălora care nici nu sunt buni profesioniști în domeniul lor și nici nu sunt buni dascăli. Și ar mai exista două categorii intermediare: ăia care sunt foarte bine pregătiți profesional, dar nu sunt buni dascăli și ăia care sunt buni dascăli, dar sunt prost pregătiți profesional. ”
#fragment din interviul cu prof Sandoiu
Pe hartie echipa asta a Italiei e cea mai slaba vazuta vreodata, f ciudat ptr o squadra azzura sa se sprijine cativa ani la rand pe atacanti de la Southampton.
Nu mai vorbesc de mijloc, iar apararea e un fel de retirement camp.
Au mai fost si doua penaltiuri neacordate pentru galbeni in prima repriza…
Dc hategan a fost slab, lahoz e la 5 niveluri superioare de catastrofa.
Evident, nimeni nu comenteaza, all is good
Si antrenati de ace ventura
Am citit undeva cred ca beeb sau the guardian acum ceva ani ca academiile Primavera in Italia au primit sarcina sa nu mai dezvolte Pirlosi si Del Pierosi ci Verattis, asta fiind fotbalistul viitorului. Cred ca academiile s-au autodepasit, Anglia aia a lui Hodgson de dark ages pareun fel de Brazilia 82 sau 86 fata de Italia asta de acum. Pacat de imn, era una din atractiile de la mondial:(
egipt e la mondial iar italia nu….oare cum se simte sharaawy ?
Suna ciudat rau ca intr-o dubla cu 7 greșeli majore de arbitraj dintre care 4 defavorabile azzuri-lor (inclusiv primele 3) sa vorbesti despre dezavantajarea suedezilor.
Cred ca de la Euro 84 italienii nu au mai ratat un turneu final. Englezii si francezii au lipsit de la USA ’94, olandezii de la Euro 2016 si Mexico 86. Anglia a ratat Euro 84. Cam acestea au fost surprizele in Europa.
Plus Euro 92 ratat de italieni… am uitat.
Olanda 2002, prima capodopera Van Gaal:)
Si Anglia 2008
Dacă o luăm după palmares, Italia reprezintă cea mai șocantă absență de la CM 2018. Dar dacă ținem cont de valoarea echipei actuale + valoarea adversarilor întâlniți + condițiile de îndeplinit pentru calificare, macaronarii nu prind podiumul. Pentru mine, topul surprizelor neplăcute arată astfel:
1) SUA – cum naiba să te bată Trinidad Tobago și să te clasezi sub Panama și Honduras, în condițiile în care tu te-ai obișnuit să treci de grupe la CM?
2) Chile – să nu reușești să prinzi unul dintre primele cinci locuri în America de Sud, din postura de câștigătoare a ultimelor două ediții ale turneului final continental, e o ”performanță” rară.
3) Camerun – vorbim, totuși, de echipa care la începutul anului a câștigat Cupa Africii pe Națiuni, dar care a bifat o singură victorie în preliminariile CM, și aceea obținută când nu mai conta.
4) Italia – oricărei naționale din lume, oricât de titrate, i se poate întâmpla să termine în spatele Spaniei, iar la baraj n-a jucat totuși cu Papua Noua Guinee, ci cu o echipă care în preliminarii a fost egala mult lăudatei Franța în meciurile directe.
Eh, oricum vinovatul se stie, este Pep, din cauza lui fundasii italieni nu mai stiu sa faca marcaj om la om.
Interesant palmaresul lui Ventura am dat google evident:)
Daca pagina wikipedia (care habar n-are cam pe unde a evoluat Ventura ca jucator) e corecta, omul a antrenat vreo 20 de echipe si de la nici una nu a plecat de buna voie, doar demis (cu exceptia Torino, de unde a fost adus la nationala). Si cam toate experientele manageriale au fost promovare-retrogradare:)
Acum nu e usor sa aduci manageri la nationala, bani mai putini si plictiseala mare, doar manageri pe care nu i-ar (mai) angaja nici un club serios (Dechamps, Southgate, Martinez) sau fosti mari manageri ptr un ultim ban de pensie (Capello, Erikson, Lucescu). Dar sigur cred ca puteau gasi unul mai bun ca Ventura italienii, poate Ursano stie mai multe…
Absenta e socanta, dar e explicabila. De obicei Italia e foarte bine organizata, atat pe banca tehnica cat si in teren. Acum nu a mai fost cazul, cu amatorul ventura total deposit de eveniment, cu schimbari dupa ureche, selectie ciudata etc; pe banca de rossi nu vrea sa intre spunand”che cazzo io?dovemo vincere no parregio… o indicatie despre brambureala organizatorica. Cand se intampla asa ceva intr-un colectiv cum este o echipa de fotbal, hazardul si sansa joaca un rol prea mare in detrimental strategiei, asa ca sansele de reusita scad dramatic.
Acum luati aceasta situatie, inmultiti-o cu 100 si veti ajunge la cum arata Argentina cu sabella sau alti capsunari de antrenori: a ajuns totusi in finala mondialului, fiind criticata pentru asta, iar Messi distrus si impuscat pentru ca a indraznit sa primeasca un premiu care spunea ca e mai bun ca james rodriguez.
Evident, argentina aceea ar fi stat acasa fara messi, dar fac paralela asta ca sa arat ca lumea in general habar nu are despre fotbal. Not a clue.
Revenind la Italia, evident haosul organizatoric nu a putut fi compensat prin prezenta unui jucator providential, pentru ca pur si simplu acesta nu exista. SI nu exista pentru ca Italia de obicei nu se bazeaza pe el, ci pe organizare, care acum a lipsit.
https://twitter.com/FeargalBren/status/929335412564348930
Revenind la analytics, Arsene a declarat zilele astea legat de meciul pierdut cu City (3-1):
“I think City are a good side but they are not an unstoppable side. If you look at the expected goals, it was 0.7 for them and 0.6 for us. It was a tight game, they created very little, had very little number of shots on target, one more than us.”
Conform 11tegen11 (o companie de football analytics olandeza), scorul xG a fost 2.05 la 0.33 :
https://twitter.com/11tegen11/status/927231845498081280
Daca inlaturam penalty-ul lui City scorul ramane doar 1.29 la 0.33 iar daca golul de 3-1 ar fi fost anulat pe motiv de offside, atunci scorul xG se apropie de cel indicat de Arsene. In plus, modelul xG folosit de Arsenal este arguably mai precis decat unul public.
Voua cum vi s-a parut meciul? Eu am vazut doar rezumatul.
Mambo #5
https://twitter.com/bbcsport/status/930158325576081408
Arsene/al o da in bara si cu firma de data analytics pe care au cumparat-o!
City clar mai buna. Chiar fără ofsaid (pt ca penalty a fost, IMHO) dădea impresia ca își poate crea ușor ocazii dacă rezultatul o cerea.
Rezultatul e intr-adevar mincinos intrucat City ar fi putut sa castige la un scor de tenis daca ar fi dorit sa intre intr-o treapta superioara. Nu e o buna pledoarie pentru amatorii de statistici si analytics intrucat diferenta intre cele doua echipe a fost enorma.
Ca sa fiu clar, nu e vorba de bias, ma astept ca City sa defileze si in meciul/meciurile cu noi, la forma lor actuala nu ne ajuta nici toate modelel xG din lume:)
E firma de analytics a varului lui George Weah.
Bun asta, am citit si eu aberatia asta, nu mai stiu cine a debitat-o.
“Pointless trivia”. Peste 30 de ani am asteptat sa ma lumineze cineva… Doar Feargal Brennan poate sa vanda Stoichkov cu TVA si accize, ce vand altii e “pointless”. https://thesefootballtimes.co/2017/08/25/hristo-stoichkov-the-architect-in-cruyffs-barcelona/
test
Imi amintesc de doua turnee finale ale Italiei in care organizarea tactica nu ar fi insemnat nimic fara un fotbalist providential. In 1982 a fost Paolo Rossi iar in1990 Toto Schilaci. Nu e cazul Italiei de azi, nu vezi nici organizare nici fotbalisti providentiali. Surpriza a fost ratarea Euro 92, cand antrenor era Sacchi, iar in echipa evoluau Vialli, Baggio, Zolla, Lentini, Baresi, Maldini…
Intrebare ‘tehnica’: tocmai am trecut anglofil.ro pe https.
Totul ok? As avea nevoie de cateva comentarii sa stiu ca totul e in regula 🙂
De acord 50%, in 82 putea Rossi sa inscrie inca atatea goluri daca nu erau Scirea si mai ales Gentile (ce contrast intre nume si stil de joc:).
Rossi nu a existat in 82 pana la meciul cu Brazilia.
Si Anglia l-a avut pe Lineker in 86 si 90 cu acelasi numar de goluri (6), insa Maradona nu i-a mai avut pe Scirea si Gentile in fata ci niste fundasi de pub. Filotas are dreptate, marile succese italiene au fost mereu combinatia unei organizari de nota 11 si cativa fotbalisti geniali (Baggio, Pirlo) sau oportunisti (Rossi, Schilacci, Altobelli). Acum n-au avut nimic, cred ca si Casano intra fara probleme in echipa aia.
LE: am citit printre randuri acum am vazut ca am spus amandoi acelasi lucru de fapt lol:)))
Argentina – Nigeria 2-4, ntzzzz…
Fără Messi, bineînțeles. Nu se pune.
Si Franta a realizat un hatrick in fata Germaniei de cand infrangerea din Brazilia, un oficial si doua amicale.
La fel ca our no 23, who needs Messi when we have Eriksen?:)
Pentru mine e totul ok
De ce n-ai așteptat și tu să-i vezi pe nemți urcați în autocar măcar?
De data asta au egalat din autocar, din mers:)
Gentile a fost iertat de nea Nicu Rainea de al doilea galben. La cat l-a tavalit pe Diego ma asteptam sa il numere arbitrul pe argentinian. Scirea era “good cop” in acest duo.
Lineker in 90 nu a mai fost cel din 86, a avut ceva probleme de sanatate. In schimb Anglia in 90 a fost cea mai buna echipa a Albionului vazuta de mine. Providential zic eu ca a fost David Platt in 90, o rezerva, chiar daca Lineker a inscris 4 goluri la acel turneu.
Referitor la italieni, in 1990 Schillaci a inscris in toate jocurile cu exceptia celui cu USA din grupa. Cred ca daca antrenorul gasea o solutie in care Baggio si Vialli sa fie compatibili intr-un 11 de start, Italia ar fi luat titlul mondial in 90 sau in 94. Solutia nu a gasit-o nici Sacchi, succesorul lui Vicini, Viali s-a retras de la nationala inainte de a implini 28 de ani.
Evident ca Filotas are dreptate cand sustine ca organizarea a fost punctul forte al italienilor la turneele finale, dar in anii 90 au avut cei mai valorosi fotbalisti din ultimii 40 de ani si doi selectioneri de top: Sacchi si Maldini. Ventura alaturi de Zoff este poate cel mai nereusit experiment pe banca “squadra azzurra”. O nationala ce a avut o comisie de antrenori si nu selectioner unic pe banca pana in anii 70.
Cand vine vorba despre Argentina&Messi plus Pep&Barca, Filotas are dreptate ca un ceas stricat, doar de doua ori pe zi.
Fără probleme, doar ca la mine Portugalia nu e ”black swan” nici in varianta https 🙂
Nu ti se pare, naționala juca in viteza, chiar in fata unor echipe decente, vezi meciul cu Tara Galilor (cu Dinu antrenor, pe care ni-l aducem aminte doar pentru dezastrul de la Kosice), probabil cea mai buna repriza făcută de generația respectiva (5-0 la pauza), in fata unui adversar ce a avut in formație fotbaliști precum Ian Rush, Hughes, Giggs, Speed. Galezii au sperat la calificare pana in ultimul joc.
Raducioiu nu era doar bun, era cel mai bun număr noua pe care l-am prins eu in naționala noastră. Cei mai in vârsta decât mine spun ca doar cu Florea Dumitrache putea fi comparat.
Interesant articol despre rugby-ul din afara Tier 1:
https://www.theguardian.com/sport/2017/nov/15/georgia-marooned-rugby-union-second-tier-the-breakdown
Georgia e cam in aceeasi pozitie in care am fost si noi in anii 80, cu diferenta ca e si mai greu acum datorita faptului ca exista deja sase echipe si partea comerciala/economica e si mai pregnanta decat acum 40 si ceva de ani.
e ok
O clarificare: modelul xG clasic ia in considerare doar suturile la poarta. Uitandu-ma pe graficul 11tegen11 pot confirma ca scorul de 2.05 la 0.33 ia in calcul xG-ul clasic.
Pentru a lua in calcul si ocaziile de a marca dar care nu se soldeaza cu un sut la poarta, exista si indicatorul numit ‘non-shot xG’.
Exemplul cel mai elocvent este chiar din meciul City vs Arsenal, minutul 11, centrare Sane in fata portii dar Sterling nu ajunge la minge. La fel in minutul 35, cu roluri inversate. Video aici: https://streamable.com/s/id0c2/atlghq.
Pentru un scor xG cat mai precis ar trebui inclus si non-shot xG dupa parerea mea.
Revazand rezumatul – de acord si eu ca Arsene e un pic subiectiv cand vobeste despre ‘tight game’…
Hai sa ne gandim un pic la ce evenimente din fotbalul ultimilor 30 de ani ar putea fi clasificate ca ‘black swans’. Candidatii la prima vedere ar fi Danemarca 92, Grecia 04, Leicester 16 si da, Portugalia 16 dar sigur mai sunt si altii.
Daca conditia 2 mi se pare indeplinita in toate cazurile (eveniment major – castigat un Euro sau un PL), conditiile 1 si 3 par destul de greu de indeplinit simultan.
Danemarca, Grecia si Leicester indeplinesc cu siguranta conditia 1 (supriza majora), dar nu sunt deloc usor de explicat in retrospectiva. Portugalia asa cum am concluzionat puncteaza mai putin la capitolul ‘surpriza’, dar mai bine la capitolul ‘explicatie retrospectiva’.
Deci inca o data, care ar fi black swans din fotbalul ultimilor 30 de ani?
Când mai ai un rant din asta scrie-mi și facem un articol
Porto 2004 mi se pare un candidat bun, e drept ca mai mult prin prisma antrenorului.
La nivelul echipelor de club in UCL (CCE) black swan ar fi doar Steaua Bucuresti in 1986. Porto 1987 sau 2004, PSV in 1988 sau OM nu intrunesc pe deplin conditiile stabilite. Nici Crvena Zvezda nu indeplineste pe deplin conditiile, deoarece nu mai era o surpriza, cu doua editii inainte doar ceata si ghinionul au ajutat Milanul sa treaca de sarbi. In cazul sarbilor vorbim despre prezenta in lot a unor fotbalisti ce castigasera campionatul mondial de tineret in Chile. La fel in cazul Porto 2004, o generatie ce la nivel de seniori a confirmat rezultatele de la juniori. Costinha, Carvalho, Deco aveau un nume intr-un fotbal ce exportase un Rui Costa, Figo, Cristiano Ronaldo sau Quaresma. Mai degraba Porto in 1987 se apropie de conditiile “black swan”.
Doar Steaua in 86 si Leicester in 2016 intrunesc pe deplin conditiile, in opinia mea.
La nivel de nationala ar fi Grecia in 2004 si Danemarca in 92. In ce priveste Danemarca, daca ar fi castigat un turneu final in perioada 1981-1990 nu ar fi fost o surpriza. Echipa lui Sep Piontek cu Preben Elkjaer, Simmonsen, Arnessen, Laudrup etc a fost senzatia deceniului al noualea. Romania a ingropat Dynamite Team-ul, ratarea calificarii la CM 90 a insemnat sfarsitul erei Piontek.
Concluzie: Steaua, Leicester, Grecia, Danemarca singurele “black swan” in ultimii 31 de ani.
classic kit, tricourile cu sash-ul ala sunt emblematice in fotbalul sud-american. Si Velez Sarsfield au avut dunga alba pe fond albastru, si Peru au ceva similar cu River.
Chiar si in fotbalul englez, the mighty Dulwich Hamlet FC au niste tricouri f stylish, pink sash:) https://uploads.disquscdn.com/images/d1ae39630364879e501d918866c724f8610e2599e7a6540c9c81d07c430d049d.png https://uploads.disquscdn.com/images/9893e5007f0155c55636f98b4271c2bba9d82360a13e67f612fbae7f9a8f4ad8.jpg
Eu nu mai vazusem pana la River Plate in 86 un astfel de echipament. Sau nu imi aduc aminte de o echipa de ofiteri de stare civila 🙂
Am uitat Peru! I-am vazut in echipamentul cu dunga rosie in jocul cu Noua Zeelanda. Lansez o provocare, apropo de dunga rosie: A vazut cineva un buletin cu celebra dunga rosie in Epoca de Aur? Era o legenda urbana, buletinul cu dunga rosie.
Avand in vedere ca virgula Cupa Cupelor era o competitie de prestigiu pana in ultimul deceniu, mai e o echipa belgiana care poate fi trecuta linistit la ‘black swans’ nu numai prin faptul ca venind de nicaieri a castigat editia 87-88, dar si cum a castigat, cu procent 100% win ratio. In finala cu Ajaxul de la care plecase Van Basten dar inca avea o gramada de componenti ce vor castiga o luna mai tarziu CE-ul. Si ca sa fie tacamul complet, aveau sa dea de pamant si cu cealalta olandeza, PSV, castigatoarea CCE in SuperCupa. Una din favoritele acelor vremuri mai ales ca trecuse in primul tur de o anume echipa din Romania:)
Chiar daca oficial era C2, Cupa Cupelor era sub Cupa UEFA, practic. Locurile 2, 3 si 4 din campionatele puternice erau de regula mai puternice decat castigatoarele cupei. Aberdeen-ul lui Sir Alex Ferguson a fost mai negru decat Malines. Referitor la o anume echipa din Romania, merita subliniat ca sortii i-au scos in cale echipe precum Malines (Mechelen) sau Doria lui Vialli si Mancini. Lumea o arde cu 17 Nentori, la fel cum dezastrul de la Kosice a facut uitat jocul cu Tara Galilor. Procurorul, devenit intre timp Mister, a trecut in boxa acuzatilor, refuzand sa isi mentioneze complicii. De vreo cativa ani mixeaza din Djuvara, Fanus Neagu sau Eugen Barbu. Oricum nu poate nimeni sa il contrazica, povestile incep cu: Eram la Hamburg cu regretatul Fanus Neagu sau “in anii 70 Pisti Kovaci, Dumnezeu Sa-l Ierte!” etc. Iar despre Dinamo numai de bine, ca despre morti…
Cred că și Germania 54 a fost o lebădă, dacă nu neagră tuci, măcar cenușiu închis.
Sa punem si linkul pentru cei interesati, interviul este genial: https://www.bookaholic.ro/prof-gabriel-sandoiu-o-singura-metoda-are-efect-in-educatie-predarea-prin-fascinatie.html
Eu am avut placerea de a-l avea profesor in clasa a 12-a, si chiar daca nu cred ca ne scotea din “porcusori” si dezinteresul pentru materia filosofie era major, tot a reusit sa ne fascineze. Toti cei pe care ii stiu vorbesc numai de bine de el.
Clasamentul xG de la Opta. Coloanele sunt:
xG, xG against, xG difference, delta (xG difference, actual goal difference)
Pe langa faptul ca Liverpool are cel mai bun xG dupa City, remarc anomaliile din ultima coloana pentru United si Burnley (cele mai ‘norocoase’ echipe) si Crystal Palace (cea mai ghinionista)
https://twitter.com/MC_of_A/status/931514277353152518
Pe coclaurile unde ma aflu momentan nu am un wifi care să-mi permită sa postez un articol nou. Deci aveți aici distribuția pentru NLD https://uploads.disquscdn.com/images/af933023ac18a216e157bfabd1bcf42b8f9b71d345ef0e8b2a56368fe47ac9db.jpg
Radu, Dorin, Tiame, sandy70, florindragan și ovidiubelge mizează pe Arsenal în NLD
Name and shame:)
COYS!!!
2) Preliminariile sud-americane sunt foarte competitive, pana si o echipa ca Bolivia e foarte greu de batut acasa din cauza altitudinii.
( Peru a prins barajul si pentru ca a castigat la masa verde meciul din Bolivia)
In plus Chile a jucat in ultima etapa cu Brazilia in timp ce in alte meciuri au mai avut loc diverse aranjamente.
3)In general victoriile la Cupa Africii nu inseamna mare lucru, probabil si pentru ca aveau loc in ianuarie-februarie cand sunt in plina desfasurare campionatele importante din Vest.Dovada sta faptul ca Egiptul a castigat la un moment dat 3 cupe ale Africii consecutive fara ca asta sa se simta in calificarile pt Mondial.
Rusine
Pana acum e doar shame.
Sper ca o sa aveti bunul simt sa recunoasteti ca sunteti varza si ca arsenal e un club mai mare ca voi:)
Sa ma explic un pic. Nu vad nici un motiv pt care sa pierdeti cu arsenal, in condtiile in care:
– aveti echipa mai buna
– aveti lotul mai bun
– aveti antrenorul mai bun
– sunteti pe 2 ei sunt pe 7
– sunteti in CL ei sunt in EL
Si totusi va zvanta. Singura exolicatie e ascendentul moral pe care il au asupra voastra: cand jucati cu Arsenel sunteti inca acea echipa mica underachieving care intra pe emirates deja batuta.
Asta e frumusețea din premier league… Orice echipa mica poate face o surpriza împotriva unei echipe de top.
Haha
Filotas, you don’t get Premier League. Sa ma explic:
1. Om avea echipa mai buna overall dar echipa mai buna azi a fost Arsenal. Si Real au o echipa cu mult mai buna decat noi, dar asta nu i-a transormat in invingatori. Ei au valori individuale ca Alexis Sanchez care isi permit sa joace un singur meci pe sezon la capacitatea maxima si sincer nu-i invidiez ptr asta, dar fact is noi nu avem nici un jucator apropiat.
2. Lot mai bun dar cu multi accidentati/not 100% fit.
3. Wenger a castigat mai multe PL titles decat am facut-o noi in toata istoria. De acord, Poch are potential si e mai favorite ever manager, dar e ca si cum si spune ca Klopp is bigger than Ferguson.
4. In NLD the form goes out of the window nu vad ce treaba are clasamentul dupa 11 etape aici.
5. Huddersfield nu sunt in CL dar i-au batut pe Utd care au maxim de puncte in CL, again nu vad relevanta.
Ai fi foarte bun ptr English media, ei se ghideaza dupa aceleasi meaningless facts cand ne fac favoriti. La fel ca si Liverpool suntem media darlings care ne scuteste de critici.
Fact is, indiferent de greseli de arbitraj si stats si analytics etc Arsenal au fost mult mai buni azi. Campionatul nu s-a terminat si trebuie sa demonstram ca suntem atat de buni precum punditii cred ca suntem.
Pe baza unui meci niciodata un club nu va fi mai mare decat altul, altfel rivala voastra in Spania ar fi Celta Vigo nu Madrid.
Pe baza ultimilor 50 de ani Arsenal e un club mai mare, nu trebuie sa fii statistician sau pundit aici.
Esti mult prea suparat pt infrangere azi, atfel nu-mi explic punctul trei:) probabil e o gluma.
Nu prea inteleg eu prea mult premier league dar incerc sa inteleg fotbalul.
Explicatiile date despre esecul lui spurs sunt ridicole evident, inca o data nu exista explicatii. Daca pierdeau la huddersfield da, as fi inteles, pt ca explicatia era simpla: complecency si subestimarea adversarului.
Dar NLD, in acest punct al sezonului ? No way sa subestimezi adversarul. No way.
O alta situatie: mainstream ul fotbalului crede ca city a castigat PL bla bla. Bineinteles filotas vine to the rescue si spune: nonsense.
Ca tot suntem la un articol excelent despre statistici, se vede deja un recul in jocul lui city: nu mai inscriu asa des, pasele sunt din ce in ce mai gresite, adversarii inscriu mai usor, ocaziile sunt mai rare si sunt ratate de city etc. Acest trend va continua, probabil vor pierde azi, sau egal, vor urma alte esecuri.
City ramane o echipa fara pedigree, mai devreme sau mai tarziu va claca, e o echipa fragila. Nu va avea sanse in fata unor echipe antifragile ca united sau chelsea.
Dar bineinteles ideea asta pare acum nebuna.
Coys, ce spui tu de fapt e, shit happens, si-au dorit aia mai mult victoria, nothing to see here, se poate intampla orice.
Nu sunt de acord. Nu suntem la pacanele. Fotbalul e un joc cu o strategie, se investesc milioane in jucatori, in antrenori, in tehnica de analiza etc. Nu poti sa spui ca florin marin ca au fost aia mai buni.
Trebuie sa gasesti motivele reale ale infrangerii
Eu am facut paralelele, inegale cu barna din ochiul lui Pep, imediat dupa Chelsea-City, cand Pepometer-ul inregistra valori depasite doar de mesianism si halepism… La fel s-a stins City si anul trecut in November Rain-ul Premier League. Villa si Norwich au fost lideri de Craciun, cormoranii de mai multe ori. Doar Leicester are procentaj de 100%, campioni in Mai, dupa ce au sarbatorit Boxing Day pe prima pozitie.
Dau o subtitrare in stil Irina Nistor , “mortii sint arsi de vii”: Spurs are fotbalisti de valoarea lui Alexis Sanchez, cei doi sunt Harry Kane si Eriksen.
Tiame este singurul care a pronosticat corect rezultatele celor 2 meciuri din etapa 2 a concursului: ManU-Spurs și Arsenal-Spurs
a fost gandita, am sute de ore de statistici studiate. din fericire am pronosticat dupa vreo 3 beri. noroc!
Nu e dreptul divin al nici unei echipe sa câștige toate meciurile, cu atat mai putin intr-un derby de traditie britanic. Uneori ceilalți sunt mai buni sau ai tai prind o zi mai proasta.
Uite, Liverpool de când a fost pusă la colt de un comentariu de-a tău are vreo 4 victorii, sigur numai contra unor echipe medii sau slabe, dar tocmai cele cu care altădată aveam probleme.
Sa va uitați la golul 2, ce minunăție de colaborare Coutinho – Salah
Cineva i-a spart fata lui Ramos, a trebuit sa iasa de pe teren.
Sper sa se faca ceva impotriva violentei in fotbal.
Bănuiesc ca ai văzut meciul. Rupeai tastatura în 2 dacă real beneficia de un astfel de arbitraj ca cel din seara asta.
De e mai ușor sa zici de Perez și de alte mizerii de astea.
Ai idee câte penalty-ri i-au fost refuzate realului?
Vreo 8 am inteles.
Si 2 rosii.
Se investeasc milioane de catre ambele echipe… poate chiar mai multe la Arsenal 🙂
Zimbabwean anti-Mugabe demonstrators take ‘Wenger Out’ sign to protest march :))))
http://www.mirror.co.uk/sport/football/news/zimbabwean-anti-mugabe-demonstrators-take-11545289
Si doua rosii si niste branza, nu de altceva dar ca un suprarealist ce sunt admit ca arbitrajul a fost pertinent, in sensul ca ambele echipe au fost arbitrate la fel. Realul shouda stepped up their game fizic si zidane a gresit in primul rand sistemul, cu lotul avut la dispozitie, inca un inchizator sa il ajute pe Casemiro ar fi fost perfect pentru a il juca pe fragilul de Isco mai sus, unde sa aiba o finalitate mingicariile lui. Dar stai, perezu nu transfera inchizatori like.. ever. Ingrijorator la real ar fi mai degraba jocul lui Kroos, un fel de don andres al lor care joaca permanent si e obligat sa joace perfect. Daca nebunul chiar il vrea pe Neymar intr-o echipa in halul celei actuale a, madridului atunci campionatul spaniei o iau rau la vale. Deja am vazut un semnal grav de alarma, cand la ultimul meci de CL real+barca+atm au luat impreun un punct.. sa ne gandim, cand s-a intampkat ultima oara asa ceva? Acum doua decenii oare? Nici nu imi amintesc..
Un meci foarte slab, care nu mai apartine debutului de sezon. Se intoarce Ucl in insula dupa mult timp sau face o prima vizita la Paris? Aici sunt centii mei, dupa real atm de ieri.
Fanii madrileni sunt unici oricum. Au cerut nu mai putin de 5 penaltyuri in acest meci. Spuneti mi si mie un meci in care s au dat vreodata 5 penaltyuri pt o echipa.
Problema lor e ca sezonul asta sunt arbitrati corect si nu sunt obisnuiti
Din sezonul urmator se va implementa sistemul VAR in La Liga. Surprinzator, pana acum, nici sistemul goal line technology nu este implementat in campionatul spaniol.
Crezi ca delegarea aleatorie a arbitrilor ar aduce un plus de obiectivitate?
Referitor la meciul de ieri, cred ca Real a fost dezavantajata. Am urmarit jocul in paralel cu Napoli-Roma, din ce am vazut eu, ar fi fost un penalty la interventia asupra lui Ramos, plus un posibil rosu la Savic (fault la Kroos).
E nedrept sa justifici rezultatele slabe doar prin prisma erorilor de arbitraj. Real are doi francezi in plus in acest moment. Plecarea celor doi “magrebieni” ar rezolva problemele. Nu-i numesc, te las sa-i ghicesti!
Trei penalty-uri a vazut Marcelo, care e fundas…
La interventia asupra lui Savic a fost groasa treaba! Kroos trebuia sa ia rosu, cu sau fara branza.
Sa l punem pe marcelo sa arbitreze atunci
Sa-l inlocuiasca pe Don Florentino?!
Al doilea inchizator pe cine ar scoate din primul 11? Cum i-ai vedea tu pe cei 4 din fata perechii Casemiro-2nd DM?
Ce milioane se investesc in jucatori la Spurs?:)))
Sunt absolut sigur ca cine e platit si mult mai bine pregatit ca mine va gasi cauzele, ptr mine au fost 2. Jucatori aflati la 60% din potential dupa accidentari sau 2 meciuri in playoffuri si naivitatea de a crede punditii ca balance of power has shifted & alte aberatii din astea. Arsenal au jucat ieri cum jucam noi NLD-urile pe WHL pe vremurile unir jucatori cu mai putin talent dar compensand prin pasiune.
Evident ca nu a fost nici o lovitura libera la faza premergatoare golului, insa astea sunt doar detalii nesemnificative, ar fi inscris oricum intrucat erau peste noi.
Eu as mentiona si o chestiune de ordin tactic, fragilitatea sistemului 3-6-1 (sau 3-4-2-1) cu Harry Kane pe post de Totti ca in Roma lui Spalletti. Ofensiv flancurile nu au sustinut in mod eficient trioul din fata. Pe flancuri Arsenal a avut mereu superioritate, de unde au plecat cele mai multe actiuni periculoase. L-ati facut pe Bellerin fundas de export pentru Barcelona. Sanchez si Trippier sunt doua glume de fotbalisti. Ben Davies e un galez plecat la munca in Anglia, nu va ajunge nici macar un Ramsey. Degeaba ai un trio Delle Alli-Eriksen-Kane daca in spatele lor sunt 7 struto-camile nici fundasi nici aripi, nici laterali nici centrali. Verthongen si Alderweilerd (“marele absent”) sunt doi din cei patru fundasi centrali ai nationalei Belgiei folositi din tusa in tusa.
Davies a fost slab intr-adevar, cel mai slab ieri. Urmat de Kane, Dele si Eriksen (Kane&Alli nerefacuti, Eriksen obosit). Sanchez si Sissoko au fost singurii ok.
Nu avem finantele lui City sa ne permitem fundasi laterali de aceeasi valoare, insa Trip sau Davies sunt in mod normal ok ptr Premier League.
Pe unul nu l-aș da afara, l-aș pune pe banca.
Pe al 2-a, însă, i-aș cam arata o alta direcție. De la bun început nu mi s-a părut o soluție pe termen lung ci doar un moft al președintelui, cu care a avut șansa să-i iasă pariul.
Iar greșelile de arbitraj nu sunt motivul pentru care ma plâng eu, ci double standardul cu care e văzut totul. Nu e nici o problema când realul nu primește 1-2 penalty-uri pe meci, dar la cea mai mica eroare în favoarea lor, explodează unii.
Problema realului e în primul rand în propria curte, ei trebuie să-și facă calculele cum trebuie.. Părerea mea e ca se trage de la căpitan, sau de la lipsa unuia mai bine spus.
Corect? . Wow..
Asa, ca fapt divers, știi când a primit vreun adversar penalty într-un meci cu barca?
Pai daca adversarul nu intra in careu cum vrei sa primeasca? Barca e slaba in atac dar joaca mult mai bine in aparare, ia putine goluri.
Exagerezi grav. Tu vrei sa primeasca 2 penaltyuri intr un meci ca asta, de asemenea nivel? In astfel de meciuri foarte rar se dau penaltyuri si in nici un caz la faze interpretabile cum au fost cele de ieri. Ii cade mingea pe mana? Seriously? Erau amandoi cu mainile sus. Kroos trage la poarta apoi se ciocneste de koke? Nu se da in veci penalty la asa ceva.
In astfel de meciuri penaltyurile trebuie sa fie extrem de clare, piedici in careu, henturi voluntare etc.
Pe Kroos sau Modric, mai degraba pe Kroos. Combo cu un varf mai fasnet. In hindsight e usor sa spun ca Benzema trebuie sa nu mai prinda echipa, dar e complicat sa inteleg relatiile interumane din vestiar. Oricum cu doi inchizatori ar controla posesia mai bine decat o fac acum cu traseele obosite catre Isco care urca mingea spre nimeni.
Ii raspund aici si lui Torpyla: era obvious dupa parerea mea ca arbitrul a intentionat inca de la inceput sa lase sa se joace meciul tare. Realul au facut pe victimele dar arbitrul a arbitrat cu acceasi masura si o parte si cealalta. In jocurile fizice se vede motivarea, ai lui Simeone au avut.
Problema realului e ca Balonul de Aur nu se mai poate tine nici dupa un fundas de 33 de ani, juanfran si are o conversion ratio de 1.96%, reusind un gol din 50 de suturi.
Asta e marea problema a realului. Daca va aduce un atacant mobil, tanar si decent vor reveni rezultatele. Daca se va incapatana sa ignore evidenta si sa joace in 10, asta e.
Barajul irlandezilor de nord contra elvețienilor intra in categoria ‘astfel de meci’? 🤔
Corectează-ma dacă greșesc, dar ultimul penalty văzut de mine împotriva barcei datează din perioada lui Luis Enrique și când realul avea 2 ucl mai puțin, iar iker Casillas era încă la Madrid.
Încă ceva, ter Stegen e poate cel mai bun portar din lume în acest sezon. Nu ajungi sa te afirmi ca portar dacă echipa ta sta bine defensiv.
Nici Cristiano Ronaldo nu e cu mult mai tanar decat Juanfran. O mare problema a Realului este fotbalistul mai important decat echipa. Inceputul sfarsitului a venit cand CR 7 a vrut sa fie in rolul lui Messi (cel de false 9). Pacat, putea fi una din cele mai bune extreme din toate timpurile. A ajuns sa fie un fel de false Messi.
nu
Deci sa recapitulam, intr-un meci in etapa a 12-a din Spania între echipele de pe locul 3 și 4 jucătorii au ce cauta cu mâinile pe sus in careu, in schimb intr-o partida decisivă pentru calificarea la cupa mondiala nu? Ok…
Nu. Nu intereseaza pe nimeni irlanda de nord-elvetia. In schimb real-atletico da. Nu s-au uitat multi neutri la primul, pe cand la al doilea milioane.
Pe de alta parte, ala blocheaza cu cotul un sut care era pe poarta, probabil gol.
Aici cade o minge intre 2 jucatori, nici nu e clar pe cine atinge pe mana.
Ce fault mai clar decat piciorul in cap primit de Ramos a asteptat Borbalan? Sa zicem ca era prost plasat, nu a avut unghiul corect, dar tusierul? Cu henturile sunt de acord cu tine, e cea mai confuza regula din LOTG. Acel “deliberateley” de la art 12 nu este detaliat. Care sunt situatiile in care avem deliberate handball? David Elleray ofera aceleasi explicatii ca si Ion Craciunescu: “Former Premier League referee David Elleray said the referee’s interpretation depends on whether the hand or arm is in an “unnatural” position at the point of contact.
“Referees look at two specifics – did the hand or arm go towards the ball or in a manner which would block the ball, or is the hand in a position where it would not normally be?”
“The challenging decisions are if the defending player spreads their arms to make themselves bigger.
“If the ball hits the arm then the referee must decide whether this action was to deliberately block the ball or whether the player has raised their arms to protect themselves – especially if the ball is hit at speed.”
Nu a fost nici un hent indubitabil ieri la Atletico-Real.
Statiscile xG: https://twitter.com/Caley_graphics/status/932331426820784128
Rezumatul aici: https://youtu.be/lELflel-iew?t=624
Minutul 83 – e penalty pentru Real indiferent de cati neutri se uitau la meci 🙂
Singura intrebare re Man City sezonul asta e daca vor termina sezonul unbeaten. Eu zic ca nu, e imposibil sa faci un invincibles season in era moderna, nici PSG nu cred ca va termina neinvinsa in Franta unde nu e exista literalmente nici un fel de competitie.
Matematic vor deveni campioni undeva prin martie.
Cei doi au fost excelenti cu Real de exemplu si in tot acest sezon in general, nu cred ca brusc si-au pierdut din valoare, iar Sanchez (Davinson) a fost cel mai bun fundas al vostru sambata. Problema cea mare consider ca a fost mijlocul: Dembele si Sissoko nu sunt un cuplu potrivit, iar cu Eriksen obosit probabil sau out of form nu ati construit absolut nimic, plus au lasat apararea foarte expusa. Cred ca nici Kane nu a fost apt fizic complet, dovada ca a fost scos dupa 75 de minute.
Eu cred ca Spurs ar fi trebuit sa castige si din urmatoarele motive:
– au mai multi belgieni
– atacantul lor incepe cu litera K, ce de la Arsenal cu L
– capitanul lor era pe teren, pe cand capitanul de la Arsenal era pe banca
– Daniel e mai cool decat Stan
Arsenal, in schimb, era favorita clara, avand in vedere ca:
– jucau in rosu
– aveau antrenorul mai in varsta
– portarul lor incepe cu litera C, al lui Spurs cu L
– au mai multi spanioli
– au mai multi francezi
– au mai multi nemti
Altfel, nu sunt de acord, din pacate, ca echipa sau lotul lui Spurs e mai bun. Imi place Pochettino, probabil e mai bun ca acest Wenger in aproape orice zi, dar sambata trecuta nu a fost una dintre ele. In afara unui meci direct, Pochettino mai are mult de treaba pana sa fie in aceasi conversatie cu Wenger.
Si pentru ca imi place de el, memo to Spurs. Faceti ceva domle cu engleza lui, dupa 5 ani in Anglia e de toata jena.
In schimb a ajuns unul din cei mai mari jucatpri din toate timpurile. Cred ca e ok, una peste alta.
Da, se poate da penalty si e singura faza unde sunt de acord ca se putea da. Nu sunt sigur insa daca nu e totusi lovitura libera indirecta pentru joc periculos. Ambii jucatori s-au dus dupa minge, Ramos cu capul, ala cu piciorul ridicat. Nu se vede clar daca gheata atinge si mingea, insa Ramos se apleaca, nu prea avea treaba cu capul pe acolo.
In fine, e contact, deci se poate da penalty
Piciorul lui Hernandez este prea sus. Ramos are prim-planul, adversarul rateaza balonul si il loveste violent in plina figura. Cum sa fie indirecta? Daca exista contact nu este doar “joc periculos”, este fault si lovitura libera directa (11m in cazul de fata).
Top 6 mini-clasament Premier League:
1. City (3 jocuri) 9 puncte
2. Chelsea (4) 7
3-4. Utd (3) 4
3-4. Liverpool (4) 4
5. Arsenal (4) 4
6. Spurs (4) 3
E bine ca l-au dat afara de la WBA pe good old Tony Pulis, o sa fie numai bine liber de contract si dupa o vacanta meritata pregatit sa preia pe West Ham pe finalul lui ianuarie.
Dom’le, Zidane n-are ce cauta la Real. Eu zic ca un titlu si doua Ch League in doua sezoane e rusinos, mai degraba aduci proven manageri pe superbani ca Jose, Carlito si Rafa, aia macar iti aduc titluri pe banda rulanta (1 CL, un titlu si o cupa toti trei la un loc). Si vorba aia, la ora actuala lumea e plina de supermanageri care castiga si titluri ce nu s-au inventat inca, numai daca te uiti in mirifica lume a celor ce practica Football Manager si ai vreo minim 5000 de candidati care ar putea duce Realul mai sus decat a fost vreodata si pe vremea lui Franco inclusiv.
Cum a zis si Filotas, fotbalul e simplu: daca ai lot bun trebuie sa castigi 100% din meciuri. Hai, un egal cu Celta acolo in ultima etapa, dar in rest nu ai voie sa nu castigi vreo 10 ani la rand. Astea sunt mofturi cu schimbarea generatiilor, fotbalisti care not gelling yet. Asa cum cei 80.000 de spectatori care vin la fotbal, in viata lor reala nu comit nici o greseala in jobul lor (sigur au unul reputabil avand in vedere capacitatea de intelegere a fenomenului fotbalistic si managerial), nu cred ca e ridicol sa ceri unui fotbalist sau manager sa performeze la fel, fara greseala.
Nea Tony nu e bun ptr West Ham, suporterii lor cred ca WHU are traditie in “playing on the floor”, hihi:)
Dar il vad pe Pulis intr-un shock return to Crystal Palace.
de la bun inceput am considerat numirea lui zidane un moft de-al presedintelui. lovitura de imagine, nume in istoria realului etc.
consider ca zidane nu e pregatit din punct de vedere tactic sa antreneze realul si a primit postul de antrenor doar datorita numelui si istoricului. sunt multi antrenori mai bine dotati decat zidane care nici nu ar fi fost luati in seama.
asta cu trofeele e subiectiva. realul, din punctul meu de vedere, a jucat fotbal cam 2-3 sezoane in ultimele 10.
zidane a reprezentat un soc in vestiar la bun inceput si avea cam acelasi statut precum il avea guardiola la barca…o legenda ce trebuie respectata in interiorul clubului. diferenta e ca pep si zidane sunt 2 personalitati diferite, iar zidane nu arata semne ce ar invata ceva din greselile lui.
nu ma deranjeaza ca greseste, e uman, ma deranjeaza insa cand nu se corecteaza si mai ales cand vad chestii la el pe care le-am vazut si la ancelotti (alt antrenor ce mi-a scos peri albi in perioada blanco )..cum ar fi nepotismul sau incapatanarea de a folosi aceiasi fotbalisti, schimbari foarte tarzii…detalii ce pot face diferenta pe termen lung.
el a fost o solutie excelenta pe termen scurt, a reprezentat socul necesar…dar ce facem mai departe ? realul are un lot fantastic, nu stiu daca sunt 10 fotbalisti in lume ce ar avea loc in primul 11 al realului ceea ce nu e putin lucru.
Sunt de acord cu Torpyla aici, nu in sensul ca nu are ce cauta la real, dar nici nu cred ca e tipul de antrenor genial care a luat CL en fanfare prin nu stiu ce inovatii tactice. Nu.
A avut lot extraordinar+noroc+ traseu facil acum
doi ani. Veti fi de acord cu mine ca sa joci cu wolfsburg, roma, city ca sa ajungi in finala cu mighty atletico e un traseu de vis pt orice mare club. Plus un mic sprijin arbitral anul trecut si cam asta a fost.
Nu poti spune ca geniu tactic al lui zidane le-a adus 2 CL, nu e ca si cum real a jucat vreun fotbal galactic out of this world, nu, teeth and grit, ramos, penaltyuri, mijloc plus aparare solide. Cam asta.
Dar acum, cu lotul pe care il are, cu palmaresul pe care il are in spate sa fii la 10 pct de o averge Barcelona e dissmisable offence pt Florentino.
Si inca ceva in legatura cu Zidane si antrenorii de la cluburile mari, un lucru pe care se pare ca suporterii cluburilor mai mici (nu dau nume:) ) se pare ca nu il inteleg.
Suporterii cluburilor mici cred ca l-au apucat pe Dumnezeu de un picior daca un manager ii duce si pe ei in CL sau ii tine in Top 4, de-aia nu inteleg de ce Zidane risca sa fie dat afara dupa doua CL.
Pur si simplu asteptarile sunt diferite. La un club mare trebuie sa ramai relevant tot timpul, punct. Ori prin trofee, ori prin joc. Nu exista ca lasa ca e bine, suntem in top 4 etc. Te bati cu sanse reale la primul loc sau nu existi.
In plus trebuie sa joci fotbal, sa domini lumea fotbalistica cu stilul tau atractiv si dominant. Nu se intampla asta, altul la rand. La Barca Pep a rezistat patru ani ca a adus ceva mindblowing plus trofee. Mou nu a rezistat la Real pt ca nu a adus nici trofee nici fotbal. Ancelotti la fel. Zidane a adus trofee, dar nu pe toate: nu a castigat tripla. Poate sa fie anecdotic pentru un fan de echipa mica, dar asta conteaza. In plus, e la 10 puncte de Barcelona.
Asta inseamna pur si simplu sa nu mai fii relevant. Iar un club ca Real sa nu mai fie relevant intr-un sezon e o tragedie, pentru ca focus-ul se muta in alta parte: la City, la Chelsea, la Barca etc.
Ptr.mine a fi un manager bun nu trebuie sa fii un geniu tactic, nu imi vin in minte multe inovatii tactice pe care Ferguson le-a adus fotbalului spre exemplu. Plus, veti fi de acord cu mine ca jucand intr-o grupa cu Sahtior, Basel si Sporting, apoi dand in KO stage peste Lyon, un Bayern extrem de slab e un traseu de vis ptr orice mare club. Plus un mic sprijin arbitral cu Chelsea in semis si cam asta a fost.
Del Bosque a fost unul din cei mai de success manageri si ptr Real si ptr Spania tocmai ptr ca nu a inventat apa calda ci a creeat mediul ptr ca fotbalistii sa joace ce stiu mai bine si sa-i integreze pe Fabregas, Xavi si Iniesta in acelasi team, asta ca sa ramanem in zona spaniola.
Real nu a fost relevant ani buni, la fel ca Barca, Bayern etc si tot sunt cluburi imense. La fel ca cele doua milaneze care nu mai joaca prin cupe de ani buni. Numai ptr tine poate City e un club mai mare decat AC Milan. Sau Spurs un club mai mare decat Arsenal, ca sa dau nume:)
Pai da, si schimbau antrenorii la 6 luni.
Lyon era super echipa atunci, iar bayern era bayern. Cu chelsea am fost furati pe camp nou, iar in retur iarasi s-au cerut 8 penaltyuri pt chelsea. Practic orice minge in careu era penalty. Oricum, cultura fotbalistica la Chelsea o cunoastem. In realitate a fost eliminarea gratuita a lui Abidal de care nu vorbeste nimeni. Iar in finala a jucat cu cea mai buna echipa la acea vreme, campioana en titre United, pe care a batut-o cu un joc ireal, nu cu gol din offside sau penaltyuri. So apples and oranges
Cred ca drumul celor 80.000 de spectatori este unul cu sens unic. Ei plătesc pentru a avea o părere despre munca echipei favorite si nu invers. Aceasta este ideea de baza a acestei industrii cu milioane de antrenori virtuali si executanți de lovituri libere cu dopuri de bere pe post de minge. Avem dreptul sa fim arbitrii in pub, in familie, pe stadion etc. E firesc ca plumber -ul sa isi dea cu părerea despre Zidane et comp si nu invers.
Eu zic ca suporterii sunt la fel de vinovati ca si the Levy&Florentino of this world ptr eterna schimbare la top. De cand a aparut Football Manager si xGoal opportunities&Opta, fiecare suporter crede cu putere ca este mai bun decat ala de pe banca si asta duce la contestatii, proteste si knee jerk reactions de la owneri.
Si te inseli cand crezi ca suporterii cluburilor mici cred ca l-au apucat pe Dumnezeu de un picior daca un manager ii duce si pe ei in CL sau ii tine in Top 4, intra pe orice forum Spurs si vei vedea ca Poch is not good enough, ca sa parafrazez pe unul, he’s not a trophy winning manager like SAF. Toti s-au enervat cand Arry Redknapp a zis ca marea majoritate a ‘fanilor’ sunt brainless idiots, he may have had a point:)
Inca de la apariția acestui sport suporterii au crezut ca au soluții mai bune decât antrenorul. Diferenta o face progresul, acum 100 de ani părerea suporterului era auzita in pub sau pe stadion, o audienta restrânsa, in mileniul al treilea audienta este mondiala, orice persoana poate avea audienta mondiala (chiar si cele din ”Legiunile de prosti” ale lui Umberto Eco).
Un Ferguson nu ar mai fi fost atat de mare daca ar fi aparut cu Aberdeen prin anii 2000. A fost o chestiune de evoluție, de conjunctura potrivita, inclusiv suspendarea de 5 ani din cupele europene i-a dat timp lui Fergusson, timp pe care nu l-ar fi avut după 1992. Ferguson a fost un norocos. Glenn Hoddle a fost un ghinionist in schimb, un antrenor genial dar timpul in care a trait l-a transformat într-o victima (acum 30 de ani nu ar fi fost linșat pentru convingerile sale). Arry este un exemplu de antrenor ce a supraviețuit mai mult decât utilitatea sa. Il trec la capitolul personaje pitorești gen Guy Roux sau Titi Teasca la noi.
Nu suporterii sunt vinovații! Ei consuma ce li se oferă, nu mai au demult un cuvânt de spus. Fotbalul nu a evoluat in direcția spectacolului, precum baschetul, fotbalul a ajuns o industrie in care performanta sportiva este doar un accesoriu, un breloc al marketingului. Real si Barca sunt vârful de lance prin care marketing-ul a ajuns din accesoriu piesa fundamentala, in acest fotbal in care măsuram spectacolul in trofee, iar un Zidane sau Del Bosque sunt peste Rinus Michels, Sacchi sau Helenio Herrera.
Fair enough, saf nu a dat niciodată impresia de a fi vreun geniu dpdv tactic, dar nu a lăsat niciodată garda jos.
La real, vestiarul e unul din lucrurile care trag în jos tot ce se întâmplă la club… Iar Zidane nu pare a avea acea mana de fier de care se plângeau cei din echipa în perioada Benitez sau mourinho, so de asta le place cu Zidane sau cu ancelotti.
Klopp a fost foarte aproape de a ajunge manager la real, dar totul a căzut pentru ca el a pus niște condiții.. mai ales pt niște fotbaliști precum Pepe, James, Ramos și Marcelo.
Eu il trec pe Del Bosque la rubrica ”uzurpatori”. A preluat in 2008 o naționala campioana europeana de la Luis Aragones. La Real a beneficiat de investitii unice in fotbalul mondial pana in acel moment. Ce a facut Del Bosque intre 2003 si 2008? S-a făcut de ras la Besiktas un tur de campionat in 2004. Strict algebric este unul dintre cei mai galonati antrenori all-time (UCL, CM si CE), dar Del Bosque a profitat de doua conjuncturi favorabile intre 1998 si 2008.
Predictiile lui Paul Merson inainte de NLD sunt interesante. De vazut la final de sezon!
“If they don’t win I look at [Christian] Eriksen, [Dele] Alli, the centre-backs [Toby Alderweireld and Jan Vertonghen], and Harry Kane and I think they will move on at the end of the season. Real Madrid and Barcelona will be calling. It’s a big season for Tottenham, they could be dismantled otherwise.”
“I also worry for Mauricio Pochettino too. He is one of the most sought-after managers in world football and I don’t see how he turns down Real Madrid if they come calling.”
Predictiile lui Paul Merson indiferent daca-s facute la betie (99% din cazuri) sau cand e sober (f rar, nu stiu daca cunoaste starea aia) sunt pe acelasi calapod cu punditii care se repeta ca niste mori hodorogite ca daca Spurs nu castiga o tripla istorica anul asta clubul va inceta sa mai existe. Acum nah, in ecuatia asta ca Dele sau Kane sau Eriksen pleaca la Barca sau Real ar trebui sa existe si conditia ca Barca sau Real sa ii vrea, zic eu o conditie mult mai importanta decat ca punditul X sau Y crede el ca cei trei au valoare de Real sau Barca. Momentan eu nu cred ca vreunul din cei trei ar fi titulari la Barca sau Real.
Singurul care il vad plecand vara viitoare e Toby intrucat contract talks au stagnat datorita schemei rigide de salarii a lui Levy. In rest hai sa-i lasam pe Rio&the rest of pundits sa predice in continuare ca ‘if I’m Kane I would go to Levy and demand 300k weekly’, exista un motiv ptr care punditii aia n-au ajuns manageri ci au doar bifat niste paychecuri grase si in general Iq-ul lor e chestionabil.
Daca as fi vreun pundit ex-Arsenal as fi in primul rand ingrijorat ca s-au cheltuit 67 de Milioane pe doi jucatori care vor pleca liberi de contract in ianuarie, nu m-ar interesa the Eriksen&Allis of this world.
Aveti dreptate când subliniați lipsa de obiectivitate a comentatorilor britanici, in special când vine vorba despre Liverpool sau Spurs, luate in brate de către majoritatea ”pundit-ilor”. Chiar si referitor la faptul ca multi nu ar trece nici un simplu ”employment drug and alcohol test” darămite un IQ test. Dar aceasta este lumea fotbalului, acest sport de gentlemani jucat de golani. Poate ar trebui sa ii rugam pe cei care au ceva de spus despre rugby sa ne oprească din acest spam (chiar am ramas impresionat de cateva articole si opinii citite de-a lungul timpului aici). Numele site-ului este ”anglofil”, cred ca rugby-ul este cel putin la fel de ”english” precum fotbalul. Recent am citit despre regula impusa de galezi pentru a fi selectionat in naționala. O regula menita sa protejeze rugby-ul local, sa împiedice exodul talentelor spre alte campionate. Asta ca sa schimb subiectul! https://www.theguardian.com/sport/2017/oct/18/rhys-webb-wales-rugby-strict-rules-needed-save-future-tests-the-breakdown
Daca netul exista pe vremea lui Herrera, nu ar fi apucat sa castige nimic intrucat fanii il desfiintau ca nu face ‘trasee ofensive’:) La fel pe Rinus il dadeau jos dupa meciul cu URSS din grupa. De Sacchi ti-a zis deja Filotas cu ceva vreme in urma ca n-a fost cine stie ce de el, overrated, hihi:)
Hoddle l-am prins ca manager la Spurs, acum nu e usor sa lucrezi cu un Levy nici acum darmite pe la inceputuri cand era si mai iute la manie:), insa parerea mea de supermanager de pub (si de doua ori mai bun ca Pep&co) e ca nu a fost chiar genial. La Spurs a performat nici mai bine, nici mai prost decat valoarea lotului de atunci (adica mid table mediocrity). Ramane amintirea celui 5-1 cu Chelsea in cupa ligii, la fel cum si Ramos pe langa cele 2 puncte din 8 jocuri ramane cu un la fel de celebru 5-1 cu Arsenal si o cupa a ligii.
Hoddle e bun ca pundit insa si e unul din rarii punditi pe care ii poti asculta, alaturi de Gary Neville, Danny Murphy, Jermaine Jenas si Keown.
eu cred ca problema mare e sa dea sumele cerute de Levy, nu vad sa plece vreunul din cei 3 fara o suma aproape de 100Mio.
Eu am fost influențat de naționala lui Hoddle, mai mult decat de Spurs-ul antrenat de el. Mie mi-a placut Anglia in care a imbinat talentul si experienta unui Ince, Sheringham cu tinerele talente precum Owen, Beckham, Scholes alaturi de fotbalisti consacrati precum Shearer sau McManaman. Spune-mi o alta nationala a Albionului, dupa 90, ce a jucat un fotbal mai placut decat echipa antrenata de Glenn Hoddle?
Referitor la chestiunea cu ”Sacchi overrated” sunt precum Roy Keane 🙂 . Nu am uitat! Sunt dator cu un răspuns.
L-as adăuga si pe Gary Lineker in lista de comentatori digerabili. Chiar si pe Paul Scholes, mie imi plac analizele roșcovanului, chiar daca nu are șarmul lui Lineker .
Traseu Barcelona in ultimul CL castigat, specs de la acea vreme, dau citire..
Grupa: campioana Frantei, campioana Olandei. Castiga grupa.
KO 1: Campioana Angliei
KO 2: Campioana Frantei
Semi: Campioana Germaniei
Finala: Campioana Italiei
Yep, insa nu la editia aia m-am referit ci la 2008-2009, in care Lyonul se transforma intr-o echipa de duzina (a mai prins doar o semifinala editia urmatoare unde i-au tavalit Bayernul rejuvenat al lui Van Gaal) si Bayern nu era Bayern cum zice Filotas ci o echipa care se zbatea sa prinda podiumul in Germania. Sau echipa ce furniza entertainment value la Wolfsburg cu Brenno pe post de aparator.
Prima echipa tare de care au dat atunci a fost Chelsea in semis, echipa cu manager nou in persoana lui Hiddink.
Si nici talentul in dodging taxes:)
Da, Scholes e mult mai bun decat ma asteptam de la el.
Nationala lui Hoddle a jucat frumos in preliminarii trimitand Italia la baraj si castigand turneul ala preliminar din Franta in style, insa la World Cup au avut ceva ghinion cu Romania:) si mai ales cu Argentina si Simeone. Desi sustin ca rosul lui Beckham a fost 100% justificat si Simeone was no villain (o data in viata lui:). Owen era atunci on fire, probabil singurul regret al lui Hoddle la turneul ala, daca il baga de la inceput cu noi era de rau. Sau mai stii, poate nu ne vopseam blonzi si aveam deja blueprintul ptr Argentina.
The plot thickens:
“Cristiano Ronaldo & Karim Benzema (1 LaLiga goal each) are the worst attacking duo this season. Of all 98 clubs in Europe’s top 5 leagues, only Iemmello y Coda from the 20th place Serie A club Benevento have a worse record.“
Oricum nu doar la Real se pare ca e problema asta. Si Suarez si Griezmann au aceleasi probleme inexplicabile de a marca.
Inexplicabile ptr fanul fotbal care crede cu putere ca un fotbalist/echipa poate mentine acelasi ritm intr-un mod constant. Cum spunea cineva, form is temporary, class is permanent, deci toti patru amintiti isi vor reveni mai devreme sau mai tarziu.
Este ca schadenfreude e generatoare de wellbeing?:) Aceasta average Barcelona care nu ar prinde top10 in Elvetia cum spunea cineva pe vremuri, in Septembrie (apropo, parca erau doar 10 echipe in Elvetia, deci Barca nu ar prinde prima divizie acolo:)) este totusi la 10 puncte de Real si neinvinsa.
Putin mai pe langa subiectul fotbal (unde se pricep toti, mai putin managerii si fotbalistii) la un alt subiect unde se pricep toti, mai putin politicienii. E putin ciudat ce se petrece in Germania la prima vedere, insa am auzit o chestie tare in seara asta: Zee Germans sunt atat de ingroziti de perspectiva de a deveni the laughing stock of Europe (sau Frankreich cum mai e cunoscuta in tinuturile Rinului mai nou:) like the Brits incat se vor mobiliza cu raspunderea germanica in re-runul electoral. Si vor restabili ordinea europeana. Astfel incat mutarea de azi a lui Mutti nu va aparea atat de excentrica, ci mai degraba o alta demonstratie de forta. Ramane de vazut, ciudate timpuri traim oricum…
COYSe, legat de Germania nu urmaresc decat echipa a doua a lui Bayern, BVB si Berlin Station serialul. Blaturile din Franta mi se par mai interesante, atat fotbalistic cat si politic. Mai ales acum cand Macron vrea sa extinda blaturile in liga europeana. Dupa Brexit cele 79 de scaune vacante in Parlamentul de la Bruxelles sunt o miza demna de un nou Champions League. Diferit de cel vechi cu 3 cooperative gen Liga1 (EPP centru dreapta, Social Democratii centru stanga si liberalii ALDE). Alde Macron spune ca e un sistem perimat ca Angela si Orban nu au nimic in comun decat umbrela EPP, la fel cum social-democratii german cu slovacii lui Fico nu impartasesc decat o uniune de gang in S&D, nu una ideologica.
Spui ca traim timpuri ciudate, tu care esti unul dintre cititorii de gazeta in Poiana lui Iocan, dar turneul lui Macron in Europa Centrala si de Est nu a fost ciudat? Ciudat prin prisma obiectivelor principale: modificarea legislatiei europene privind forta de munca, in special a celei legate de circulatia fortei de munca. Da, domnul atat de politically correctness incat si-a luat nevasta deodata cu maica-sa, a baut dupa Le Pen si FN. Nu e ciudat ca in Europa de Est se duce cu idei demne de Le Pen tatal? Cum sa limitezi drepturile consfintite prin tratatele europene? Cu acordul statelor afectate doar… Noroc ca a primit un nem, doi de ne si un nie! La Bucuresti ni s-a spus ca a discutat cu Tudose despre avioane. Tipic Radio Erevan. Tot acolo am auzit ca vom juca European Parliament Election Manager in loc de Football Manager peste cativa ani. Eu am pregatit un Fantasy Team, l-am transferat pe Macron, e noul Messi.
SALUT MUSAFIRULE !
Sacre Bleu, Macron e un fel de Marcello, ataca pe aripi, in nici un caz Messi. Am crezut o vreme ca Renzi e un fel de Del Piero cu o pasa geniala de la Pirlo, dar a renuntat mult prea timpuriu cu o preluare gresita. Ma incapatanez sa cred ca Merkel/Loew sunt Rinus Michels/Sacchi versus Domenech/Macron. Nu stiu inca in ce tabara joaca May, stiu ca Boris&co sunt ca dansatoarele alea de pe margine, care nu stiu multe in afara de cap si…whatever….aaa, pajura, asta era celalalt cuvant pe care il cautam. Mutti e un fel de SAF, pare complet outdated, dar cand se va retrage si va fi inlocuita cu Moyes atunci e vai si amar…
🙂 Ai gresit perechea lui Macron! Aime Jaquet e echivalentul in fotbal. Ala i-a lăsat pe francezi fără Ginola si Cantona inainte de CM ’98.
Ne-am intrat cat de cat in forma, acum prindem top 5 in Elvetia 🙂
Acum poate cine stie Macron o fi aflat ca Le Pen tatal are cult status in Europa de Est, intr-o liga a intolerantei fata de alte rase/religii etc Europa de Est e un fel de Primera. Chiar si noi, desi la prima vedere nu putem face fata la heavyweights (Ungaria, Polonia) ne mentinem in Wenger’s Trophy (top4) cu sanse la un shock win in cupa:)
Asta ca un fel de avanpremiera la articolul despre PC (long overdue:)
Hmm, e a doua oara cand spui ca pundits britanici ar lua Liverpool in brate. In mediile pe care le frecventez eu (biased, toate), senzatia e mai degraba inversa, ca media abia asteapta urmatoarea infrangere ca sa ne poata da in cap.
Dar, daca ai dreptate, atunci cred ca atitudinea este justificata de faptul ca nu ne prefacem ca jucam, si ca marea majoritate a meciurilor noastre sunt spectaculoase, chiar daca uneori noi suntem “receiving end”.
Da, thanks to Messi and…Paulinho, cam singurii marcatori de pana acum.
Cred ca vom ramane precum Bute, niciodata in Super 6, din diverse motive. La Visegrad nu vom fi invitati nici sa facem cantarul oficial, desi in IBF nord-atlantic impresarii ne-au impins spre topul categoriei.
Laitmotivul l-am gasit aici, eu doar am subscris. Liverpool a fost infiata de catre media, nu au fost demolati nici dupa infrangerea cu City, nici dupa jocurile cu Sevilla si cu Spartak, nici dupa egalul cu Burnley… Aceste jocuri le-am vazut eu, dincolo de jocul ofensiv, in general placut, greselile defensive au fost un pattern. Fragilitatea axului cormoranilor este de necontestat, perechea de fundasi centrali si mijlocasii sunt precum apa in fata toiagului lui Moses. Un Moses au multe echipe dar ce vor face daca va veni Messi(a) in UCL? Sunt convins ca Lineker &comp au blocnotesul pregatit.
Pai vezi, cand era Neymar il faceai in toate felurile, dar se adauga si el la marcatori.
La link-ul de mai jos Suarez are 1 gol la 160 minute, ceea ce in majoritatea campionatelor ar fi bine, e drept ca in La Liga sunteti invatati cu 1 gol pe meci.
http://www.bbc.com/sport/football/teams/barcelona/top-scorers
La Barcelona e criza si atunci cand nu inscrie Messi vreo doua meciuri la rand…deci cam acum 🙂 . Asa ca iti dai seama cum e cand nu o face Suarez dupa 5 meciuri in care mai si rateaza o caruta de ocazii uriase.
Cu City nu am vazut jocul, dar din ce am citit totul s-a rupt dupa eliminare. Oricum, nu puteam fi demolati total atunci, pentru ca veneam direct dupa 4-0 cu Arsenal.
Cu Sevilla si Spartak, dincolo de erorile din aparare, rezultatele nu au fost tragice, ba chiar in hindsight egalul de la Moscova e bunicel. Aceste meciuri le-am vazut, si asa cum ai spus, defensiva a facut praf toate eforturile colective ale ofensivei, fara niste erori de curtea scolii ambele meciuri puteau fi castigate lejer.
Egalul cu Burnley nu mai mi-l amintesc, desi cred ca l-am vazut, dar nu cred ca am fost laudati dupa el.
Mie crucificarea unei echipe dupa 2-3 meciuri (sau chiar dupa unul, in cazul nostru – Watford away) mi se pare exagerata. We are a work in progress, si evolutia e spre bine – inclusiv in defensiva, 1 gol primit in ultimele 4 meciuri nu e asa de rau.
Cum spuneam, sunteti invatati prost 🙂
La Liverpool initial opinia era ca Suarez este un jucator foarte bun dar slab la finalizare. Restul e istorie.
PS La fel se zicea de Salah dupa primele 7-8 partide jucate, ca rateaza mult. Pentru un asemenea ratangiu, numarul de goluri marcate este senzational.
In mod traditional Liverpool si Spurs au fost tratate un pic preferential ptr ca marea majoritate a punditilor sunt ex-Spurs sau ex-Liverpool players. Si cred eu si ptr ca traditional Liverpool si Spurs au avut un core britanic spre deosebire de Chelsea sau Arsenal.
United-ul lui SAF a fost un alt exemplu de tratament mai bland al media, insa ptr ca le era frica sa nu fie luati la suturi de scotian.
La polul opus Wenger are parte de o media extrem de ostila. Aveti acelasi numar de puncte ca si Arsenal dar spre deosebire de voi, ei au fost deja tavaliti prin presa si TV cu orice ocazie, mai putin derby-ul de sambata unde presa a subliniat doar ca noi am fost sub-par.
Neymar probabil isi va incheia cariera la Spurs.
Suntem ca georgienii la rugby, nici in superliga Visegrad Four Nations, dar mult prea puternici ptr a juca in traditionalul Treaty of Rome, mai ales la forta gramezii:)
Visegrad Four Nations se bazeaza pe langa gramada si pe extremele drepte foarte puternice, greu de facut un tackling la ele.
Nu e tampit nici Levy, vine criza, Spurs e deja in scadere, cei trei la fel, o sa-i dea pe mai putin.
Ah, curioasa paranoia a fanilor britanici ca exista o conspiratie media impotriva echipei lor:)
Cred ca toti fanii sufera de asta in insula, si cred ca e specific insulei, in restul continentului nu da nimeni a rat’s ass pe ce spun ziarele sau punditii (si s-au scris mizerii monumentale in marca sau sport de exemplu).
Cu Burnley statistica e mincinoasa! Matip a scos de pe linia portii pe final, Liverpool a avut 2 ocazii in toata repriza. Dominarea gazdelor a fost sterila, nu au fost incisivi.
Cu evolutia “spre bine” a defensivei eu zic sa nu te amagesti. Cu cine a jucat Liverpool in ultimele 4 jocuri?
Vom vedea mai incolo… Discutam in primavara. Presimt ca Messi va veni pe Anfield!
Uite abia asta ar fi un transfer frumos. Messi pe Anfield
Marca si in general ziarele de sport spaniole sunt ca ultimii oameni, dupa oamenii de zapada. Cred ca italienii si francezii alaturi de britanici sunt etalonul in presa sportiva.
cred ca era ok daca te opreai la italieni si francezi.
dar spaniolii sunt the lowest low…
In apararea mea nu-mi amintesc sa fi spus ca Sacchi e overrated:)
Daca am spus ca Pep e mai mare ca el, asta nu inseamna ca e overrated.
Si ca sa revenim la actualitate, zi istorica azi in Premier League: Oumar Niasse devine primul jucator charged pentru diving, decizia pe finalul saptamanii. Sa fie cu noroc! 🙂
Din sezonul urmator sistemul VAR va fi introdus si in Premier League. Pana atunci, un clasament al diverilor pe ultimele 5 sezoane conform Squawka:
Pe 5 United cu Ashley Young lider.
Pe 3-4 Spurs si Soton.
Pe 2 Sunderland.
Lider indiscutabil Chelsea!
Alt user a spus: “Nu înţeleg de ce Sacchi e atât de intangibil. A câştigat un singur titlu de campion în toată cariera, o ediţie de campionat a terminat-o pe 3, la o distanţă ruşinoasă de Inter. Overall a luat 3 titluri majore din 7.”
Il astept pe Andrei G sa revina, nu pot sa il condamn in contumacie.
Oare cu cine pica Besiktas in optimi? Ia sa vedem, ce am invatat noi dragi copii din fotbal?:)
Oare cu cine credeti voi?
dai cate o sticla de vin pentru fiecare user de pe site daca nu o sa se intample asa cum zici tu ?
Put your money where your mouth is !
Primii 10:)
eu ma inscriu de pe acum. un vin alb de la cricova pentru mine.
Eu is cu Macron, Chateauneuf du pape sau Chateau Lafitte:)
Accept si Brunello sau Amarone:)
Say what you want about Liverpool dar echipa aia sub Klopp e ‘a joy to watch for a neutral’ cum zic englezii:) gung-ho, excitement pur, in timp ce priveam Spurs pe un tv in sports bar-ul german in ultimele 10 minute am trecut de la coada ochiului la 100% pe Pool game. Klopp’s Liverpool nu se incadreaza in nici una din data analitics, poate castiga cu 3-0 pe Nou Camp la fel de bine cum poate pierde cu 8-3. Nu stiu daca e de bine ptr fanii lor, dar ptr neutri e cea mai de urmarit echipa.
cu defensiva aia, vai si-amar.
am impresia ca uneori klopp insista prea mult pe anumite piste moarte.
Nu defensiva a fost problema in repriza a doua, ci mijlocul
pentru mine defensiva nu inseamna doar fundasi.
de exemplu, cea mai buna defensiva pe care am vazut-o eu vreodata a fost cea a barcei din perioada 2009-2012. echipa aia era sincronizata perfect si faceau un presing unitar incepand cu varful de atac.
Golurile gazdelor au venit pe fondul unor greșeli individuale: greșeala de marcaj la primul gol, venit in urma unei lovituri libere din preajma careului, greșeala de preluare a lui Moreno ca ultim apărător, la al doilea, iar la al treilea gol o greșeala de marcaj la un corner in ultimele secunde. Nu vad vina mijlocașilor strict la aceste trei faze.
Nu cred in sintagma ”adevarul este la mijloc”, nu poate fi nici la fund(asi) si nici la vârf(uri), cred ca adevarul este la Klopp, care se încăpățânează sa înscrie cu un gol mai mult decât primește.
Cea mai buna organizare defensiva văzută de mine a fost la Milan-ul lui Sacchi. Pressing-ul echipei lui Pep a fost diferit, mult mai agresiv, a fost o consecința a evoluției fotbalului, in special a vitezei de joc, dar nu a fost o ”inovatie”, cum nici false 9-ul nu a fost inovația lui Pep, el doar le-a aplicat cu succes intr-o echipa in care a beneficiat de jucători capabili sa interpreteze partitura. Meritul lui Pep este ca s-a descotorosit de cei pe care ii considera incompatibili cu sistemul sau (indiferent ca era 4-3-3, 3-4-3 sau chiar 4-1-4-1).
eeeh, doar unii au impresia ca pep a bagat bulele in apa minerala.
e un manager ce va ramane in istorie, cu siguranta, dar nu e atat de mare precum hype-ul din jurul sau…my 2 cents.
dar ce a reusit sa faca cu pressing-ul ala la barca e de apreciat. ala e singurul lucru pe care il vedeam intradevar extraordinar la acea echipa…exceptand individualitatile (care faceau diferenta pana la urma)
Pep nu va intra in Pantheon-ul fotbalului nici măcar prin efracție!
Este prizonierul unei concepții ce nu a functionat decat in conjunctura de la Barca. Vezi Bayern-ul pe care a incercat sa il transforme in Bayerlona. Mission Impossible chiar cu doi fotbalisti de exceptie precum Ribery si Robben, wingers la baza, limitati la patrundere in flanc si centrare sau eventual intrare in centru plus sut. Cam acesta este pattern-ul celor doi dinozauri ce fac puncte de pensie la Bayern. Nu mai vorbesc despre X Alonso sau Martinez, pe care i-a vrut sa fie un fel de Busquets. Singurul capabil de partitura lui Pep a fost Lahm, care, probabil speriat de cum arata fotbalul viitorului, a spus: fold… Partial si Alaba este un fotbalist compatibil cu filozofia lui Guardiola. Lewandowsky era pe post de Eto, il încurca pe Pep. Cel mai mult i-a lipsit un Messi, piesa de baza in puzzle la Barca lui Pep.
La City vad un Pep mai flexibil, dispus sa faca unele concesii, dar obsesia sa de a crea Barca 2 il va termina ca antrenor.
probabil a mai invatat din greseli si el, e normal.
e normal sa-i simti lipsa lui messi dupa ce ti-ai gestionat tot sistemul in jurul sau ignorand orice altceva…o sabie cu 2 taisuri…a avut rezultate incredibile pe termen scurt, dar l-au tras in jos pe termen lung.
tind sa cred ca cea mai mare calitate a lui pep e disciplina tactica pe care o infuzeaza fotbalistilor.
are la city un lot de exceptie, avand in vedere conjunctura cu cele 3 nume mari fiind iesite din forma (real,barca si bayern), ar putea avea o sansa buna la UCL. La titlu pare deja sa-si fi luat un avans considerabil…stiu ca tot pe vremea asta a inceput declinul anul trecut, dar tind sa cred ca anul asta va fi o alta poveste.
In ucl ar mai fi probabil psg si juventus ,cel putin pe hartie, ce i-ar putea opri…dar intotdeauna va fi loc de surprize.
Probabil ca Lahm este inca prin cabinetul psihologului in incercarea de a-si reveni dupa socul cu filozofia lui Pep, acest dinozaur mancator de fotbalisti.
Nu vad cum acest Juve i-ar putea opri:)… cu tot respectul pentru Ursano. Acest Juve este precum un submarin sovietic ce impune respect doar prin pavilion, chiar când se scufunda pentru totdeauna.
Intr-o dubla cu PSG, Barca, United nu cred ca City ar fi favorita clara. Este adevarat ca acest City este cea mai puternica echipa antrenata de Pep dupa Barca, dar mai e mult pana departe.
si faci si o poza cu cele 10 sticle de vin oferite, ok ?….)))
La Bayern nu a reusit pentru ca nemtii s-au crezut mai destepti ca el. Istoria a demonstrat ca ei au fost niste idioti, dupa Pep venind potopul ( eliminati in sferturi anul trecut, acum probabil in optimi, batuti pe unde sunt prinsi de psg etc)
Si nu ma luati cu faptul ca sunt lideri in bundesliga, s-a decis deja anii trecuti ca bundesliga poate fi castigata si de Coys dupa un cantonament de Chateauneuf du Pape
D-aia s-a dus jucatorii in genunchi la conducere cand au vazut ce ciorba le serveste ancelotti, dupa foie gras-ul tactic al lui pep.
Era cazul sa invete din greseli, mai ales dupa catastrofa de cariera avuta, cu vreo 2CL, 2 sextuple, 20 de campionate si 30 de cupe sau cate o fi castigat…
Unde o fi lotul ala de execeptie habar n-am. Cei mai buni jucatori sunt cei inventati sau reinventati de el: sterling, stones, kdb, jesus si sane.
Acum 2-3 ani paria cineva ca acesti jucatori vor fi atat de buni cum sunt acum? Sterling era bataia de joc a angliei, kdb era aruncat prin germania, jesus nu exista, sane era o tanara speranta timida.
Absolut. Chiar daca nu o sa pot sa ofer tuturor chateau lafitte:)
Nu e mare diferența intre semifinalele lui Pep si sfertul lui Ancelotti, comparativ cu 3 finale de UCL inainte de ei, intre 2010 si 2013.
Si pe astia i-a reinventat Pep?! Pe Stones:)). Jesus juca in nationala Braziliei, KDB titular in nationala Belgiei, motivul pentru care nu l-a tinut Chelsea poate fi explicat doar de Mourinho. Pe Sterling s-a platit o caruta de bani inainte de venirea lui Pep.
La fel cum l-a promovat pe Messi, titular inca din vremea lui Rijkaard? La fel cum l-a descoperit pe Pique, revenit dupa cateva sezoane la United? Sau Fabregas?
Gundogan si portughezul adus de la Monaco, B Silva isi așteaptă rândul la update?
Ai dreptate musafirule
Adica Stones era world class inainte sa vina Pep? Sau Sterling? Sau Sane?
Kdb o fi jucat el la chelsea, dar cel mai bine joaca acum, sub Pep.
Stones are mai multe gafe decât meciuri! Sunt de acord ca Sane, KDB si chiar Sterling sunt in forma maxima a carierei lor de fotbaliști, meritul antrenorului este de necontestat dar nu este un motiv de ridicat statui pentru Pep. La fel Hazard, Willian sau Diego Costa au atins un varf al performantei individuale in sezonul in care au castigat titlul cu Mou. Nu e nimic nemaivăzut. Ranieri i-a facut mari pe Vardy, Mahrez si pe Kante, Wenger si Ferguson au o lista prea lunga de fotbalisti facuti mari…
Singurii jucatori world class pe care i-a primit au fost aguero, kompany si silva. Cu restul a trebuit sa lucreze, sa-i reinventeze, sa-i creasca. Ceea ce nu e usor. Foarte putini jucatori cresc atat de rapid ca valoare sau atitudine asa cum au crescut sane sau stones, sau chiar otamendi, kdb.
Majoritatea jucatorilor cumparati sunt tepe sau nu confirma. Uite-te ce probleme are united cu jucatori care nu confirma, sau arsenal, sau liverpool.
Nu e usor si nu e comun ca la o singura echipa atat de multi jucatori sa evolueze si sa creasca atat de rapid.
Esti in urma cu Stones. E in forma carierei acum, din pacate s-a accidentat. Hazard si Costa nu mi se pare ca sunt exemple bune, nu vad cu ce au crescut. Ambii sunt considerati dezamagiri relativ la potentialul lor real.
Nu vor fi eliminati in optimi de Besiktas:)
Mai usor cu batuti de psg, stiu pe unii de au luat un 0-4 de la psg. Funny ca Bayern vor termina pe 2 zvantati de PSG dar vor da peste Besiktas in vreme ce PSG vor da peste Real sau Juve:)
Am inteles citind pe twitter niste pundits nemti ca bayern nu mai reusesc sa lege doua pase. Atat de atroce au ajuns?
si eu care credeam ca echipele antrenate de mourinho sunt burned out mental dupa mandatele lui….dar hei, cui ii pasa de un anumit final de ciclu la o anumita echipa…
brusc ancelotti a devenit un fraud, dar la real era fantastic…vorbind de double standards. pentru mine, macaronarul inca ramane o enigma in fotbalul asta si un antrenor depasit de tot ce inseamna fotbalul modern.
cat despre pundits, sunt buni doar cand zic ceva ce se leaga cu ceea ce spunem si noi, in rest, abereaza.
Deocamdată ne mulțumim să legăm victoriile.
Ursano, care este motivul pentru care si Juve s-a multumit ieri cu 0-0? Adica la egalitate de puncte cu Sporting aveau avantajul meciurilor directe, asa ca daca le era totuna ca scoteau 0 sau 1 punct nu inteleg pentru ce nu au mers pentru o victorie aseara.
Prea multe socuri la echipa intr-un interval relativ scurt.
La inceput au fost niste muncitori in salopete care faceau masini. Nothing fancy, dar masini durabile, eficiente, costuri mici de exploatare, toate unghiurile aliniare nemteste si productie de masa. Se trezeau dimineata la 5, mancau un carnat cu pretzel si un weissbier, se duceau apoi in uzina, scoteau masini pe banda, veneau seara, mancau 3 wurst cu weissbier si la 9 se culcau sa fie proaspeti a doua zi. Cand au ajuns no 1 la producatori, sefii lor au schimbat directia si au adus un nou manager care a inceput chopping and changing; pe designeri i-a mutat la banda, pe muncitorul de dadea cu sublerul l-a pus sa intretina pielea ptr scaune, pe toti i-a pus sa deseneze masinile intai si cine nu avea talentul lui Picasso era dat afara. Apoi le-a schimbat tabieturile, le servea paella la cina seara tarziu la 10 si din cauza asta in timp nu mai rezistau la trezit la ora 5, au cazut de pe no 1 mondial asa ca sefii au decis o noua schimbare. Noul manager i-a pus din nou sa faca masini, fara desene si arta, insa in loc de productie de masa i-a pus sa faca supercars. Cu program relaxat si pauze lungi de espresso. Nici asta n-a mers asa ca din nou sefii au decis schimbarea, a venit inapoi primul sef de uzina readus de la pensie. Acum ei incearca din nou productia de masa de masini eficiente, dar skillurile s-au atenuat, muncitorii au mai imbatranit la fel ca si salopetele. E un an intermediar oricum ca vine in curand unul tanar scolit la SAP care vine cu entuziasm sa-i readuca no 1.
sunt oare singurul care nu crede in hype-ul mbappe ?
Nu cred ca au putut. Mi se par mult mai slabi sezonul asta.
Concluzia in urma comentariului tau este una singura: Pep este de vina ca le-a luat mintile managerilor lui Bayern cu tiki taka. Ma rog, pentru asta si pentru alte lucruri rele in general: faptul ca fundasii italieni nu mai stiu sa faca marcaj, ca antrenorii englezi nu isi mai gasesc de lucru etc.
Nu uita incalzirea globala, Pep e principalul vinovat:)
Mai in gluma mai in serios, eu zic ca trebuie sa lucrezi si cu materialul clientului si sa valorifici ceea ce ei fac bine. Si eu cred ca Pep a devenit mai putin dogmatic si a inteles ca nici in Anglia tiki taka nu e chiar usor de invatat sau populara si ce vad la City sezonul asta e un fel de Barca cu mai putine pase si mult mai multa viteza.
Oricum asta cu tiki taka e o prostie. Chiar si Pep a spus de mai multe ori ca este enervat ca stilul si conceptia pe care incearca sa le imprime echipelor sale sunt definite de multi prin aceasta sintagma, care este doar o mica parte din ceea ce incearca el sa joace.
Revenind la topicul articolului curent, un rant al unui comentator Sky legat de modelul xG: https://twitter.com/SoccerAM/status/932969642120892416
Un raspuns echilibrat si bine documentat: http://www.footballwhispers.com/blog/expected-goals-questions-answered
Iar daca nu aveti timp sa cititi articolul, ramaneti doar cu explicatia xG-ului in 80 de cuvinte si cu ipocrizia comentatorului britanic care saptamana viitoare o sa zica ‘he should be scoring that’…
https://twitter.com/BobbyGardiner/status/727883777041678336
Singura sansa ptr Spurs sa prinda ChLeague sezonul viitor e sa castigam CL sezonul asta se pare…
Filotas, câți neutri s-au uitat la Liverpool – Chelsea? Ca sa știm dacă a fost handball la Cahill…
Nu a fost nimic la faza aia. Cred ca am vazut un vagon de faze ca aia si nu se da hent la asa ceva. A fost chiar in fata arbitrului si a apreciat corect situatia.
Hmm, mai bine mergeati pentru locul 3 in grupa din CL, erau mai mari sanse sa luati Europa League la anul.
Nu contează dacă a fost sau n-a fost, important e dacă se da. Am înțeles ca e in funcție de numărul de spectatori neutri care privesc meciul 😃
Eu cred ca ar trebui sa se dea la fazele de acest gen. E similara cu cea din Atletico-Real cu hentul lui Godin, penalty-uri amandoua dpmdv.
Părerea mea e ca aici nu e penalty pentru ca își tine deliberat mâinile lipite de corp încercând sa evite orice situație prin care s-ar expune dacă i-ar flutura mâinile prin careu.
Nu e cel mai fericit mod de a se feri, dar mi se pare ca aici a existat intenția de a fii responsabil pe când în cazul lui Godin a fost neglijență…implicit penalty.
Au fost doua faze, la prima nu era lipita de corp, e prins în timp ce își retrage mana și “își creează avantaj” (ceva ce nu apare în legea 12). Deci eu tot nu as fi dat, dpmdv arbitrajul lui Oliver a fost excelent.
nu am vazut tot meciul..am vazut doar interventia in care avea mainile impreunate, lipite de corp.
pe de alta parte, arbitrajul mi s-a parut un pic mai permisiv decat permite regulamentul, dar mi s-a parut excelent .
au fost greseli din partea arbitrului? mai mult ca sigur.
e normal? bineinteles…dar nu s-a simtit niciodata ca ar fi pierdut meciul din mana.
ca si punct de comparatie fata de spania, nu sti cand vine vorba de arbitrii spanioli daca e vorba de incompetenta sau de rea intentie.
Nu ma uit la meciuri irelevante.
Am auzit ca arsenal iar a castigat corect in prelungiti prin penalty corect acordat.
Yep, fix asta s-a intamplat.
Continui cu parerea contraciclica despre City si asteptatul faliment in acest an. Inca un meci in care toate indicatoarele sunt in scadere, cred ca e cea mai slaba repriza de de pana acum pentru ei. Expresia unei echipe fragile, incapabile sa mentina momentumul. Daca nu vor castiga azi, si nu vad cum fara suturi la poarta, United deja e sigura de primul loc probabil de anul nou.
Incredibila insa iluzia creata ca City e o echipa mare.
Sa te conduca Huddersfield cred ca trebuie sa fie socant. Si sa te mai si numesti leader in PL.
Huddersfield cred ca trebuie sa fie cea mai maladroit echipa de fotbal vazuta de mine. Nu cred ca am vazut niciodata jucatori profesionisti care sa fie mai impiedicati in minge decat cei de la Huddersfield; e o oda inchinata confuziei fizice si mentale, de fiecare data cand ii vad ca incearca sa atace am impresia ca vor calca pe minge si se vor da cap in cap cumva toti.
Si totusi astia conduc cu 1-0.
Bun, faceti totusi ce va zic, puneti bani pe United. O sa castigati bani frumosi. Dar repede.
Acum serios, nu se da. E o faza neclara. In meciuri derby nu se da
Te-ai cam grabit cu Huddersfield, si-au revenit pe final 🙂
Pronosticul meu e ca M. City vor fi matematic campioni pe la inceputul lui Aprilie. Iar iesirea din CL inainte de finala ar fi un mini-esec la ce concurenta au in acest moment.
United nu m-ar mira sa nu prinda top 4 PL. Dar cel mai probabil o vor face, sunt cei mai anti-fragili dintre toti.
wow, ce eroare la barcelona valencia
Bravo Florentino. Respectele mele:))BRAVO
Sa nu mai aud vreun fan real madrid vorbind despre arbitraje.
O rusine istorica s-a intamplat azi.
Nu a fost eroare.
Mingea a intrat usor in poarta, arbitrii aveau tot timpul din lume sa vada. Au vazut.
raman la parerea ca a fost eroare, tusierul prost pozitionat. dar stiu ca nu te voi convinge 🙂
Sigur. In loc sa castigam pierdem. Qui prodest?
Scuze ca raspund asa tarziu, intru destul de rar in ultimul timp.
Sunt mai multe explicații, cred.
Una e ca nu e chiar acelasi lucru: egalul scos cu voi obliga Sporting sa castige la Barca pentru a avea șanse, ceea ce nu va fi ușor. Asta tinand cont ca meciul nostru cu Oly pica foarte rau, intre Napoli afara si Inter acasa.
Doi, echipa (Allegri) cauta ceva nou. Sistemul folosit cu voi e o premieră (aseara l-am folosit abia a doua oară din minutul 1). Un 343 menit să scadă numărul golurilor primite, prea mare pentru o echipă cu pretențiile noastre. Allegri incearca ce a facut și acum 2 ani, o (noua) schimbare de modul care sa schimbe direcția in care merge sezonul. Sistemul nou pare ca asigura o soliditate defensivă pierdută dar (bazat si pe ce am vazut aseara cu virgula Crotone) face sa scadă numărul de ocazii create. Cel puțin deocamdata.
Trei, echipa suferă inca din cauza lipsei de forma a unor jucători: Alex Sandro, poate si Dybala pe alocuri, Pjanic.
Totusi, eu nu as da Juve deoparte, deocamdata, de pe lista celor cu pretentii îndreptățite. Schimbări de momentum în timpul sezonului au mai fost … doar sa iesim bine din cele 3 meciuri care urmeaza.
Ii va fi mai usor sa obtina o eventuala victorie pe Camp Nou pentru ca noi avem locul 1 asigurat in urma acelui egal si vor juca rezervele, plus ceva juniori de la Barca B. In fine, mi se pare riscant ce a facut Allegri.
Arbitrul a fost genial ieri: nu a vazut mingea aia intrata vreun metru in poarta, dar a vazut in repriza a doua jambiera rupta a lui Garay si l-a trimis pe acesta prompt in afara terenului sa isi schimbe recuzita :))
Oricum Huddersfield a dus autobaza la un alt nivel, 3.0, cu 8% posesie. Ma bucur ca nu au obtinut nimic ca iar dadeau apa la moara apostolilor autobazei si cine stie ce monstruozitati mai vedeam in perioada urmatoare.
probabil glumesti. vezi fazele favorabile barcei din etapa 1 pana azi.
realul a avut 2 penalty-uri nedate cu valencia, nu te-am auzit sa te plangi atunci.
o rusine istorica….:))) n-o sa-si aduca nimeni aminte de meciul asta.
Da, ca damage ul nu a fost pana la urma atat de grav, i’ll take a point mai ales ca puteam sa pierdem.
Dar astfel de faze nu au ce sa caute intr un meci de asemenea nivel. Nu se compara cu penalty uri date sau nedate
Poate ca ‘Arry Redknapp a fost ahead of his times atunci cand a propus sa joace computerele intre ele.
WaitButWhy are un articol de 200 de pagini in care descrie ce-si propune noul startup al lui Musk, Neuralink. Una dintre implicatii este urmatoarea:
the future is now.
mi se pare o tampenie, mai ales cand intr-un sport, majoritatea timpului practicat este la antrenament si nu intr-un meci, asa ca, pentru a ajunge la un anumit nivel, tot trebuie sa se expuna.
apoi, what’s with the identical bodies ? mi se pare o mizerie, iar diversitatea e unul dintre factorii care dau farmec oricarui sport.
Revenind la topicuri neinteresante si meciuri irelevante (dar aliniate cu numele site-ului), incapacitatea Liverpool de a tine de rezultat spune ceva si despre modul in care Klopp intelege fotbalul: nu parcheaza autobuzul, nu cere jucatorilor sa traga de timp, nu se cearta cu arbitrii, etc
Liverpool este una dintre cele mai ‘cuminti’ echipe din PL (locul 2 la cele mai putine cartonase sezonul trecut, ‘doar’ locul 5 sezonul curent din cauza rosului discutabil la Mane). Asta nu inseamna ca nu ar fi nevoie de un pic mai multa agresivitate in sensul bun al cuvantului. Mai multe aici.
https://twitter.com/mrmedina/status/931291808394440706
cineva va hackui avatarul lui fellaini si-l va transforma in Messi…
imagine the scenes
Eu am o teorie si mai misto despre fotbal. Oricum in 10 ani vom putea intineri corpurile. Vom putea asista astfel la meciuri intre Maradona, Messi, Pele, Zidane etc in their prime.
Referitor la eliminarea lui Sadio Mane, nu exista dubii. Articolul 12 nu lasa loc de “alte interpretari”: “A player is guilty of serious foul play if he uses excessive force or brutality against an opponent when challenging for the ball when it is in play. A tackle that endangers the safety of an opponent must be sanctioned as serious foul play.”
Partea a doua este clara, punerea in pericol a integritatii fizice este considerata “serious foul play” si sanctionata ca atare, chiar daca este involuntara.
Restul sunt exercitii retorice sau argumente construite pe principii ce nu se regasesc in the Laws of the Game.
Eu inteleg si admir atasamentul neconditionat fata de un club, dar arbitrul nu putea schimba regulamentul doar de dragul spectacolului. Argumente de genul: nu trebuia sa rupa echilibrul, era un derby, Mane a incercat sa joace balonul etc nu se regasesc in regulament.
Din moment ce se discuta, inseamna ca nu e fara dubii. Excessive force sau brutality cred ca nu zice nimeni ca a fost la Mane, iar punerea in pericol a adversarului este interpretabila de la faza la faza dupa parerea mea.
Apoi, citatul tau se refera la “tackle”, nu sunt sigur daca interventia lui Mane se incadreaza aici. Subtilitatile limbii engleze sportive nu le stapanesc asa de bine.
Cu atasamentul neconditionat nu cred ca ai nimerit-o, nici Dorin si nici eu nu cred ca ne referim la acea faza neaparat pentru ca era jucatorul lui Liverpool – sau mai bine zis nu interpretam orice faza ca fiind “pentru noi”. Ai mai jos mostra, cu ce am spus despre “hentul” lui Cahill de sambata.
De acord cu tine cu argumentele cu ruperea echilibrului si derby, nu le-am inteles niciodata. Cu incercatul de a juca balonul eu am opinia mea, si aceea este ca sanctiunile disciplinare ar trebui sa tina cont de intentie – dar intr-adevar acestea nu apar in regulament si e deja o alta discutie (adica da, continui sa fiu de acord cu tine, dar mai nuantat).
🙂 Nu este vorba despre subtilitati de traducere sau ambiguitati, ca in cazul handball-ului. Tackle este incercarea de a lua balonul adversarului, nelimitata doar la interventia cu piciorul prin alunecare.
Indubitabil, interventia lui Mane intra in acest paragraf: “A tackle that endangers the safety of an opponent must be sanctioned as serious foul play.” Orice “serious foul play” este sanctionat cu “red card”. Nici o referire la incercarea de a juca balonul ca si cauza initiala. Vii cu o propunere de nesanctionare cu eliminare a “serious foul play”-ului neintentionat, chiar daca pune in pericol integritatea fizica a oponentului.
Cum ar fi protejata integritatea fizica a practicantilor daca regulamentul ar fi modificat in sensul nesanctionarii acestor interventii? Ai vazut desenele animate japoneze cu echipe de fotbal? O centura neagra in arte martiale ar fi necesara, casca si proteza dentara obligatorii, iar candidatii la Balonul de Aur ar fi Ibra, Fashanu, Gatusso etc.
Dystopian future! Sper sa mor inainte de a prinde acele vremuri, chiar daca voi fi in postura celor care credeau ca viteza locomotivei cu abur ar fi daunatoare grav sanatatii.
Guys, nu am vrut sa duc discutia inspre ‘a fost sau n-a fost rosu la Mane’ 🙂
Subiectul era altul: faptul ca Liverpool e o echipa ‘cuminte’, si poate ar avea nevoie de un pic mai multa agresivitate in exprimare. Unul dintre putini jucatori mai agresivi e Can, dar din pacate se pare ca va pleca la finalul sezonului… (Bayern? Juventus?)
tuamneeee si cand ziceam ca pool ar fi campioana cu Pepe, exact ce le lipsea… un fundas agresiv, rau si determinat, batran si cu experienta si dispus sa joace la o echipa de doamne ajuta..
Fac aici o promisiune, cand o sa fiu directorul transferurilor la Pool o sa iau liga in primul sezon.
Nu stiu daca un plus de agresivitate ar rezolva problemele echipei lui Klopp. Neamțul nu ar juca 4-2-3-1 daca ar avea fotbaliștii potriviți, cred ca 4-3-3 sau 3-5-2 ar fi sistemele preferate. Ultimele doua sisteme ar aduce un plus de agresivitate. Paradoxal sau nu, dincolo de evidentele slabiciuni ale liniei de fund, CDM-ul este cea mai mare problema in momentul in care il are in fata sa pe Coutinho. Pe hartie suna bine: Coutinho, Salah, Mane, Firminho, dar ce rezultate a avut echipa? Henderson este singur in fata fundasilor, nici Matic sau Fernandinho nu ar putea face mai mult, nu cred ca aducerea lui Keita va rezolva problema. Vezi siguranta defensiva data de perechea Matic -Kante la Chelsea in sezonul trecut, intr-un sistem cu 3 fundasi. In parteneriat cu Matic, Kante putea indeplini sarcinile de constructie, la fel cum in parteneriat cu acelasi Matic, Pogba poate incerca sa il joace pe Pirlo :).
Pana cand Klopp nu va gasi o pereche de mijlocași centrali similara celei facute de Gerard cu Henderson in 2014 si doi (sau trei) fundași centrali compatibili, Liverpool nu va fi o candidata la titlu in Premier League. O pereche a la Atletico, Koke-Gabi, ar aduce un plus de agresivitate si siguranță defensiva.
https://twitter.com/101greatgoals/status/935624044363304960
Crezi ca ar putea publica o carte: Inside Guardiola’s City? Daca ar face-o pana in Februarie ar fi perfect, altfel mi-e frica sa nu fie matematic campioni…
https://www.amazon.de/Pep-Guardiola-Another-Winning-Biography/dp/1409129462
Asta e din 2012, dar poate functioneaza pe post de voodoo doll 😉
In fairness nu stiu daca am jucat mai mult de 2 meciuri cu Coutinho, Mane, Firmino si Salah titulari. Unul a fost meciul cu Southampton, unde n-a fost rau deloc. Al doilea a fost cel de la Sevilla, unde zic eu atacul si-a facut treaba.
Pe de alta parte, e clar ca e nevoie de mai mult “otel” la mijloc, sper ca Naby Keita e raspunsul, dar nu stiu in ce parteneriat/formula. Din pacate lipsa de vesti inseamna ca probabil nu vom mai conta pe Emre Can, care prevad ca va deveni one beast of a player oriunde se va duce.
Inca imi aduc aminte de echipa lui Rafa Benitez, in care mijlocul era probabil cel mai bun din lume la ora aceea: Gerrard – Alonso – Mascherano – Momo Sissoko.
A fost sau n-a fost roșu la Mane este un Ronaldo vs Messi modern :). Ne așteaptă multe iteratii…
Hodgson, Moyes, Pardew, Allardyce – falnici, tineri ambițioși. Întrebarea e cine are ideile cele mai proaspete?
City e un studiu de caz foarte interesant. Ii urmaresc indeaproape si de vreo 5 meciuri nu mai joaca nimic. Inertia a facut ca sa nu se vada, dar acum e prea clar si incep si decontarile.
Azi -2. Ramane cum am stabilit, ne auzim la Craciun.
Nu sunt sigur ca vor prinde top 4.
Te rog dezvolta ideea asta într-un articol și îl publicam. Sa avem ce revizita când vor fi campioni 🙂
I-am salvat destul:) data viitoare se descurca singuri
Nu e normal asta:
https://twitter.com/optajoe/status/935992041078710274
Sigur, cu Spurs campioni.
The Filotas curse cand ne vede buni…in realitate 7 e exact licul pe care il meritam la cum am jucat sezonul asta.
Interesant, oare echipele din albion si-ar permite sa cumpere perechea asta? Pentru ca plecarea unuia, sa zicem, pe 50 de buli, i-ar dubla celuilalt pretul, ca nu iti poti vinde ambii centrali zic.
Deci 150 pe apararea lui atm? Ironic, genul asta de bani ar trebui sa ii aiba… Wangernal? Dar o sa ii dea pe Benzema? Iar Realul va avea marunt de Neymar cu un sezon mai repede decat estimau ei? Ceea ce duce la un nou campionat castigat de Real cu Zizou.. si un titlu UTD tocmai cand Mou plecase ironic la PSG, asa ca antrenorul anului va fi.. Enrique? oh, the horror! Cum i se leaga toate ticalosului de Perez!
Real Madrid 2016
Mo Salah
https://twitter.com/PremLeaguePanel/status/935993920231747584
Don’t feed the trolls 😛
Doua idei care acopera tot ce este gresit cu halagienii de pe insula:
https://twitter.com/OscillateWWFC/status/935268737384615938
https://twitter.com/PremLeaguePanel/status/935925847671877632
Golul sezonului aseara? Noroc ca s-a ferit arbitrul…
https://twitter.com/Hazard_Daily/status/936136116759035904
Pana acum da, desi nu mi-e rusine nici cu alte echipe cu nume. Intrebarea mea relativa la Spurs este daca s-a depasit maximul de forma care se poate atinge cu acest lot si nu cumva a inceput un declin obiectiv iremediabil. E o intrebare existentiala really: poate mai mult spurs al lui pochetino sau nu? Nu cred ca lumea are prea multa rabdare sa astepte raspunsul la aceasta intrebare, cred ca Poch mai are doar pana in vara sa salveze impresia, pentru ca atunci vor pleca jucatorii. Cel putin cei 3 kane, ali si eriksson cred ca au deja precontracte, si nu sunt singurii, mai ales ca pool ul de jucatori de la marile echipe imbatraneste si e disperare mare sa fie inlocuiti: real, barca, united, chiar si juve au nevoie rapida de sange proaspat si spurs par victima sigura.
Arsenal campioni
De la Levy citire: maxim unul din cei trei cu preț de pornire Eriksen 200, Dele 250, Kane 300. Sa vedem cine e interesat 🙂
Nu cred ca va discuta in termenii astia dc mai vrea sa faca afaceri in fotbal. Jucatorii trebuie intelesi, ei vor sa castige trofee si sa si realizeze potentialul. Vor dori sa pleci si Levy are zero sanse ( si dupa parerea mea zero interes) sa le puna bete in roate
Kane a lasat de inteles de mai multe ori ca nu pleaca si chiar nu pare genul disperat dupa vreun transfer. E capitan, crescut de club, englez si cu capul pe umeri. 0 sanse sa plece imo. Dintre cei 3 singurul pe care il vad plecat la vara este Dele. Insa doar in cazul unei oferte 100++.
Cred ca de cand ne uitam la fotbal am invatat sa facem diferenta intre ce spune un jucator si de face acelasi jucator:)
Ai avea dreptate doar dc Kane e vreun om total lipsit de ambitie si dorinta de a-si realiza potentialul. Altfel, sunt sanse mici sa ramana.
“André Villas-Boas quits as manager of Shanghai SIPG to drive in Dakar Rally. Villas-Boas, whose uncle took part in the event in 1982, will drive a Toyota Hilux in the 15-day rally which starts in Peru on 6 January and travels through Bolivia before finishing in Argentina on 20 January.” 🙂
Hahaha, funny:) sigur ca orice fotbalist vrea la FC Trophies.
In rest ramane cum am stabilit, Eriksen ar pleca doar la Barca dar reciproca nu e valabila, Kane nu va pleca in urmatorii 3 ani, iar Dele trebuie sa reinceapa sa joace fotbal intai inainte ca FC Trophy sa faca o oferta. Singurul plecat in vara va fi Rose (good riddance).
Eu nu cred sa existe o problema asa filozofica gen s-a depasit maximum de forma. Acum doua sezoane aveam acelasi nr de puncte dupa 14 etape, sezonul trecut 3 mai multe dupa un joc si mai putin convingator si eliminati din CL dupa 4 meciuri. Romi pronostica locul 7, eu 6.
In toate sezoanele cu Poch cresterea a fost incepand in Decembrie insa bazata pr 100% win record pe WHL. Tocmai de asta e f improbabil sa se repete istoria sezonul asta, Wembley e mai rau decat away games.
In plus apararea solida facea ca si daca jucam execrabil sa nu pierdem, fara Toby si Wanyama suntem mai mereu pusi in situatia sa incepem de la 0-1 scurt timp dupa kick off. Mijlocul nu mai e acelasi ptr ca Dembele e ori iesit din forma total ori ageing iar Wanyama e off. Singura speranta in afara de Kane vine de la Lamela parerea mea.
Aminteste-mi putin, cati jucatori world class ati reusit sa retineti la echipa dupa ce au fost ofertati, in ultimii sa zicem 10 ani?…
Yeah, that’s what I thought.
Modric, Bale, cum sunt? Se antreneaza bine, ii baga Poch in meciul urmator? Cum, nu mai sunt la voi? Wow
Bale a plecat pe o suma record (gen 250 Mio in banii de transferuri de azi), iar Modric mai avea doi ani de contract. Eriksen, Alli si Kane au 5 ani de contract si nici unul nu e world class.
Cred ca singurul sezon pe care il aveai in minte ca a plecat mai mult de unul din jucatorii de baza e 2008/2009 cand au fost vanduti Keane si Berbatov, ambii pe sume mult mai mari decat valoarea lir insa Levy a invatat lectia. Maxim un jucator de baza.
Genial!
Numai mie mi se par nesimțiți ăștia de la Eurosport că dau BHA-Liverpool când se joacă Watford-Spurs?
10 v 5 sau 8 v 6 cam tot pe acolo e. Dar Pool e mult mai populara. Alegerea e ok.
O bere pentru cine ma lamureste de ce s-a dat penalty pentru Brighton… I’m puzzled
poate avea cineva la pariuri GG 🙂 Nici mie nu mi s-a parut a fi ceva acolo!
1-5 vs 1-1. qed
Urmaresti eurosport de curand. Legea fundamentala acolo e ca indiferent de alternativa, meciul lui pool primeaza. Intotdeauna. As in ever.
Am inteles ca are ceva legatura cu faptul ca au suporteri in romania.
Really Arsenal? Really?
s a rezolvat si titlul, mai bine bate arsenal acum
Mda, nu chiar. Echipa care a terminat constant in primele 4 cu o oarece revelație a sezonului vs ploaie de goluri împotriva unei nou promovate. But hey, who cares about football, let’s see goals
Nu au fost foarte multe sezoane in care si real si barca sa fie atat de slabe, sa se intreaca in evolutii atat de mediocre.
Pana acum cea mai mare anomalie in modelul xG. Arsenal a avut cel mai mare xG de pana acum 5.4 (five thirty eight), 4.8 (Opta), pe când United doar 1.9. Scor final 1-3.
Explicații: de Gea și un penalty clar neacordat tunarilor.
De mult timp voiam să atrag atenția asupra unui aspect: cei care urmăriți predominant campionatele spaniol si englez sunteti cumva departe de revoluția care a început în fotbal cu VAR-ul. CM probabil va fi un șoc pentru multi dintre cei care nu vizioneaza curent partide din Italia sau Germania. VAR schimba radical multe aspecte din fotbal si va provoca multe discuții mai ales în faza inițială pana se va intelege modus operandi. Personal, mi se pare o mare greșeală faptul că se va utiliza la CM desi o buna parte din arbitri nu il folosesc in mod curent. Am fost si sunt adeptul VAR dar folosirea sa naște multe controverse, mai ales la inceput.
În mod normal, ca de aici am pornit, un penalty asa clar nu ar fi trecut neobservat de VAR.
Nu chiar 🙂
Oh, Spurs.
Dupa doua sezoane foarte bune in campionat urmeaza iata perioada asta de degringolada care pare scapata de sub control. Nu stiu daca sunt foarte multe exemple de echipe de acest nivel care reusesc la mijlocul clasamentului sa-si revina. Mai degraba nu. Si nu doar la Spurs e aceasta problema, iata ca si Realul nu reusestesa iasa din aceasta spirala a incompetentei care urmeaza unui sezon foarte bun.
United bate pe un stadion foarte greu, cred ca e cea mai importanta victorie a unei echipe englezesti pe teren strain in acest campionat. Inca cred in sansele lui United sa castige campionatul, are nevoie doar de un prim pas gresit al lui city, care daca vine va fi urmat si de altele.
https://twitter.com/optajoe/status/937276465422495745
Again, te precipiti in ‘analiza’:)
Acum doua sezoane aveam doar cu un punct mai mult dupa 15 meciuri, sezonul trecut, trei mai multe.
Era inevitabil sa se produca asa ceva in sezonul Wembley in care avem exact acelasi parcurs afara (adica inconstant) dar am inlocuit constanta de acasa cu incapacitatea de pe un stadion care nu poate fi considerat ‘home’.
Sigur ca putea fi evitata caderea prin achizitii inainte de preseason.
Realul e dupa doua sezoane – primul f bun (la limita), unul extraordinar.
Sunt curios cine ar putea sa-i mai motiveze properly acum.
Cred ca motivatia pt ei ar trebui sa vina din faptul ca nu au castigat prea multe titluri de campion, cred ca au 2 in ultimii 10 ani. Si eventual castigarea triplei.
Florentino de obicei rezolva aceste situatii prin scimbarea antrenorului, desi acum pare o chestie de nesimtire sa-l dai afara pe zidane dupa trofeele pe care le-a castigat. Desi Perez nu gandeste asa, pt el e important clubul si perpetuitatea lui mai mult decat oamenii.
Sa vedem ce se intampla si cu Ronaldo, aflat intr-o gaura neagra incredibila. E drept ca nu mai e ajutat de coechipieri asa cum era pana acum, ceea ce pune un pic sub semnul intrebarii politica de transfer din preseason si renuntarea la niste jucatori valorosi de atac care nu au mai fost inlocuiti.
Majoritatea punctelor le-ati pierdut afara, nu pe wembley.
‘Nu chiar’ ăla de mai jos era răspuns la postul ăsta, nush de ce s-a dus acolo 🙂
Din exact aceleasi fixtures sezonul trecut am luat 28 puncte (am inlocuit Newcastle cu Sunderland). Deci 3 puncte mai mult – meciul cu Chelsea sa zicem, castigat fara replica pe WHL si pierdut pe Wembley.
Leicester – Spurs 0.9-2.5 castigat de primii 2-1.
Stoke – LFC 0.9-2.5 castigat de ultimii 1-3.
Cred ca modelul asta xG e un pic overhyped sau inca cluburile nu stiu exact ce sa faca cu data analytics in general.
Pe vremea mea se chema ‘impotriva cursului jocului’ decat pompos xG:)
Functioneaza ca tendinta statistica generala; oamenii din fotbal invata pe pielea lor ca nu functioneaza in cazuri si meciuri specifice, unde intervin cu totul alte variabile.
E ca in mecanica cuantica: totul pare ordonat si explicabil la nivel macro; la nivel micro insa lucrurile o iau razna.
Si apar tot felul de explicatii hilare, cum ca united a castigat ca a aparat de gea. Nu, nu din cauza asta a castigat, ci pt ca arsenal e o echipa f slaba cu o finalizare a atacurilor penibila. Si eu aparam multe din mingiile ale lui lacazette sau sanchez.
Toate echipele care joaca acum cu city joaca autobaza de secol 18 cu 11 in careu. Desi s-a demonstrat ca nu merge, si ca eventually o sa piarda meciul, acelasi set up de echipa de amatori cu 5% posesie. Asta spune multe despre nivelul campionatului angliei si despre ce aduc in fotbal echipe ca west ham, soton si altii care aleg sa joace in halul asta. Aici nu mai e vorba de neputinta de a juca, ci de un grobianism fotbalistic pe care eu nu il inteleg la acesti antrenori, platiti totusi cu milioane sa gaseasca si alt fel de a juca decat asta.
West ham conduce, insa nu ar trebui sa suprinda pe nimeni. Vorbeam de declinul lui City, semnele au fost din ce in ce mai clare. Coroborati asta cu tactica adversarilor si o sa intelegeti marea problema pe care o are Pep.
Cred ca e prima oare cand sunt condusi. S-ar putea sa revina, nu stiu.
Ideea e ca le e din ce in ce mai greu sa castige meciuri. Daca pierd azi inseamna 5 puncte fata de united, in conditiile in care United castiga meciuri cu 3-1 chiar si cand adversarul are 33 de suturi la poarta.
City e fara solutie in momentul de fata si dupa parerea mea va fi marea surpriza negativa a acestui sfarsit de an.
Așteptăm suspendarea lui Delph pentru simulare, nu?
Hihi:)))
“United bate pe un stadion foarte greu, cred ca e cea mai importanta victorie a unei echipe englezesti pe teren strain in acest campionat.”
“Si apar tot felul de explicatii hilare, cum ca united a castigat ca a aparat de gea. Nu, nu din cauza asta a castigat, ci pt ca arsenal e o echipa f slaba cu o finalizare a atacurilor penibila.”
Asta in caz ca inca nu e clar pentru toata lumea.
Nu e nici o contradictie, mai citeste o data. Emirates e obiectiv un stadion greu, nu castiga multe echipe aici. Azi insa arsenal a fost execrabila la finalizare, din 33 de suturi a marcat un gol. Cand va juca cu city s-ar putea sa intre 5.
Incercam si noi sa citim cu rabdare inainte sa acuzam aiurea?
Nu înțeleg exemplul cu Stoke – LFC (in plus a fost 0-3). Arsenal – United a fost cea mai mare anomalie a sezonului dpdv al xG. Punând însă lucrurile in perspectiva, modelul xG devine mai precis pe măsura ce se acumulează date. Cantitatea de ‘zgomot’ începe sa se atenueze pe măsura ce sezonul înaintează, iar unii sunt de părere ca de-abia din etapa 16 incolo modelul devine precis: https://medium.com/@Soccermatics/should-you-write-about-real-goals-or-expected-goals-a-guide-for-journalists-2cf0c7ec6bb6
Ex – Burnley începe sa revină la normal (in jos), Everton pe panta inversa.
Toate ca toate dar asta cu aparatul oricărei mingi e hilară de-a dreptul: tu ai jucat vreodata portar in poarta normală??? Nu de alta, dar e ceva ce nu iti poti imagina pana nu o faci. Si vorbesc in cunostinta de cauza: cel mai mult am fost portar, la un nivel înalt de amatori iar experientele (putine) in poarta normală au fost coplesitoare.
Am jucat si portar da, cand a fost nevoie. Nu e usor, asa e. Dar nici nu pot sa hiperbolizezi pe de gea.
Progresul e rareori liniar, si de cele mai multe ori are ups and downs. Spurs are o perioada mai putin fasta acum, dar de la asta pana la o numi ‘degringolada scapata de sub control’ e cale lunga.
In plus, sa te astepti la Spurs, Liverpool si chiar Arsenal sa se bata la titlu cu ‘the Rich three’ nu e chiar realist. Fotbalul din ziua de azi inseamna ca acela care cheltuieste mai mult are sansele cele mai mari sa castige trofee.
Progresul pentru echipe ca Spurs sau Liverpool inseamna sa se mentina an de an acolo sus, in primele 4. Spurs reusesc asta de cateva sezoane si indraznesc sa prezic ca o vor mai face si sezonul asta, in ciuda locului 6 actual. Au un model de business mult mai sanatos si mai sustenabil pe termen lung decat ‘the Rich three’.
Si eu sunt adeptul VAR si sunt de parere ca va imbunatati fotbalul pe termen lung. Sper sa fie introdus si in PL cat mai curand.
Păi vorbim de lucruri diferite: tu despre De Gea, eu despre tine. Pun pariu ca daca te pun in poarta normală, cea in care tu ai apara suturile unor fotbaliști profesioniști de top, iti gasesc 2-3 pusti de 8-9 ani de la grupa lui fiu-miu care iti dau gol la 4 din 5 șuturi:)))
Doua linkuri pe final de weekend:
1. despre importanta patternurilor in jocul de fotbal, paralele intre jocul de sah si fotbal si cum Pep tine cont de toate acestea: https://www.thetimes.co.uk/article/manchester-city-recognise-the-value-of-space-under-the-guidance-of-grandmaster-pep-guardiola-r5snv7hdj
2. cum o greseala in interpretarea unor date statistice a influentat stilul de joc al echipelor de pe insula in anii ’90:
https://fivethirtyeight.com/features/how-one-mans-bad-math-helped-ruin-decades-of-english-soccer/
Pe termen lung îl va îmbunătăți dar, cel putin in faza inițială, va declanșa multe discuții. Cel mai mult crează controverse urmatorul aspect: daca arbitrul de la pupitrul video nu e sigur ca centralul a gresit, nu intervine. Asta face ca deciziile 90% greșite in opinia celui de pe margine sa nu fie corectate. Iar deciziile 90% greșite sunt pt multi 100% …
Martí Perarnau, a Spanish journalist granted access to Guardiola’s first season, wrote in his book, Pep Confidential – The Inside Story of Pep Guardiola’s First Season at Bayern Munich
http://a.co/ek36zez
Încă ceva: radeau italienii de nemți pentru ca au mai multe discuții de cand au VAR fata de ce era inainte.
O comparatie intre antrenorii din Anglia si cei din Germania scris de Marcotti:
https://www.thetimes.co.uk/article/bundesliga-clubs-bear-fruit-by-taking-chances-on-young-managers-pgh0nz3qf
Ma refeream ca a fost acelasi scor la xG dar complet diferit in realitate…
Got it 🙂
“Sometimes in football you think you’ve seen everything…”
https://streamable.com/xlbbh
Primul punct in 15 meciuri 🙂
Faine link-uri. Cred ca am citit povestea cu Reep si într-un Blizzard mai vechi.
Dincolo de organizarea tactica, valoarea lotului sau forma de moment, norocul poate decide soarta unui joc. Penalty-ul ratat de Riquelme pe final de joc intr-o semifinala de UCL sau punctele scoase in minutele de prelungire nu se compensează uniform intr-o durata de timp, seria in general este mai lunga decat discontinuitatea. Crezi ca United nu va trai Fergie time-ul de cealaltă parte a baricadei? Sau ca golurile lui Sterling din ultimele minute vor rămâne nepedepsite? Nu stim nici dacă seria de ghinioane se va termina pana la sfârșitul epocii Wenger.
Nu a fost doar despre ”finalizarea penibila” sau despre inspirația lui De Geea cat despre noroc. Aia cu ”Norocul nu este o coincidenta” sa o fumeze Mourinho, eu am tras linia dupa Rio Ferdinand, nu ma prezint la test…
In mod normal, dupa un astfel de scor, as fumega. Ciudat, nu alaltaieri, nici acum. Arsenal a jucat extrem de bine. In afara de Sanchez, care a fost un monstru de nesimtire, nimeni nu s-a ascuns, toti au fost pe vana, cum se zice. Am jucat excelent in camp. Nu pot sa il acuz de data asta nici pe Wenger. Echipa potrivita, atitudinea potrivita, foame, pe bataie.
Sigur, au fost greselile enorme de la goluri, dar, orice ar zice unii, de Gea a fost senzational.
Se canta prohodul lui City, dar dupa performanta de sambata, United nu castiga nimic. Mourinho nu e fericit, sunt convins. Nici o echipa de top, autobaza sau nu, nu are 30% posesie si 33 de suturi la poarta din strategie.
Ghinionul, ni l-am cam facut noi in primele 15 minute, cu greselile alea cumva inexplicabile. Dar, daca am lua ce trebuie din meciul asta si cel cu Spurs si sa continuam cu aceeasi intensitate ….
Daca scriai de la inceput “Azi insa arsenal a fost execrabila la finalizare” nu spuneam nimic. Insa ai scris “ci pt ca arsenal e o echipa f slaba cu o finalizare a atacurilor penibila”. Deci o echipa foarte slaba (nu azi, ci in general, asa se intelege, nota mea) nu prea merge cu un stadion foarte greu. Crede-ma, a fost rabdare.
Sunt câteva lucruri nemaipomenite în clipul ăsta:
Poziția corpului portarului când lovește mingea și traiectoria perfecta după cap a mingii
Bucuria tribunei la primul punct după 15 meciuri
Grămadă aia masiva de jucători și bucuria lor (tot pt un egal după 14 înfrângeri)
Zâmbetul fetitei între suporteri
Plecarea lui Gattuso (la primul meci pe banca lui Milan) cu pași apăsați spre locul/timpul când el era în teren și asemenea lucruri nu se intamplau
“It would have been better to be stabbed than concede this goal,” added Gattuso.
Gatusso a fost un foarte pasionat jucator, gritty and all, dar aceste calitati nu sunt suficiente ca sa fii un antrenor bun, daca nu faci efortul sa inveti stiinta antrenoratului si te bazezi doar pe faptul ca poti motiva echipa. Ai nevoie de o strategie, de o metoda didactica, de stiinta si de pasiune. Nu stiu daca gatusso are stiinta, are metoda si are strategia.
you can’t Sumudica your way into it, nu la un club cu pretentii.
Trebuie sa fii mult mai mult decat asta.
Se vede clasa lui Juve (portarul e al nostru) in golul ala :)))
Lista convocatilor Barcei pentru maine: Ter Stegen, Semedo, Piqué, Rakitic, Sergio, Denis, Suárez, Messi, Cillessen, Paulinho, Deulofeu, Alcácer, J. Alba, Digne, S. Roberto, André Gomes, Aleix Vidal, Vermaelen. E adevarat, nu ne asigura nimic dar, asa cum ma asteptam, Barca nu e dispusa sa isi bata joc de meci.