Când fotbalul se intersectează cu știința

Amatorii de statistici

In perioada de dinainte de 1990, transmisiunile TV se opreau de regulă la finalul meciurilor, iar caseta tehnică a ziarelor de sport menționa doar scorul la pauză, la final și eventual marcatorii, dacă meciul era mai important. Însă la Coppa del Mondo 1990, la finalul meciurilor am început să vedem pe ecrane asta:

La finalul meciului România – Argentina, Cristian Țopescu încerca să înțeleagă și să explice telespectatorilor numerele de mai sus, dar, vădit încurcat concluziona ‘dar ce mai contează acum…’
Era printre primele încercări de a indica suporterilor cum a jucat echipa favorită, dincolo de scorul afișat pe ecran. Pentru amatorii de statistici se numărau cornere, faulturi, offside-uri, șuturi și respingeri, iar după o vreme au urmat raportul posesiei și șuturi pe/la poartă. Mai târziu au apărut alte elemente precum heat maps, posesie în jumătatea adversă sau număr de pase în interiorul careului de 16 metri. Toate acestea ofereau perspective noi asupra jocului, și în timp, au început să fie folosite în studiouri TV și redacții de ziare. Unii comentatori și redactori de sport deveneau încet-încet amatori de statistici.

Football analytics

Apoi lucrurile au devenit mai serioase. La începutul sezonului 2015-2016 de Premier League, în timpul meciului Newcastle – Arsenal, o imagine inedită lua prin surprindere și în același timp amuza Internetul pasionat de fotbal:
The graphics on Fifa 16 are something else
‘The graphics on Fifa 16 are something else’ 🙂
Persoana care urmarea meciul și în același timp folosea un controller de jocuri video era un angajat al unei companii de football analytics care colecta în direct date despre evenimentele din timpul meciului. În urma acestui proces minuțios suplimentat de înregistrările video, compania extragea informații utile despre desfășurarea partidei.
Football analytics exista deja de câțiva ani în lumea fotbalului profesionist, iar unele echipe din Premier League foloseau deja aceste informații în pregătirea meciurilor. Una dintre aceste echipe era Arsenal, iar Arsene Wenger declara cu doar 2 zile înainte de meciul de la Newcastle:

We analyse well after the game the number of chances and the number of expected goals we should score with the chances we create. At the moment we have a little deficit between the chances we create and the number of chances we score.”
https://www.arsenal.com/news/news-archive/20150827/

Arsene tocmai folosise în premieră noțiunea de expected goal, un indicator al calității ocaziilor create bazat pe date statistice. Acesta a fost ulterior popularizat și a devenit ‘mainstream’ în August 2017 când BBC Match Of The Day (MOTD – emisiunea fotbalistică cu istoria cea mai lungă din lume) a început să includă scorul xG în analiza de după fiecare meci al etapei:

Expected goals (xG)

Acest indicator asociază fiecărei ocazii de a marca un procentaj de reușită bazat pe date culese în sezoanele anterioare. BBC MOTD: “xG is essentially answering the question of whether a player should have scored from a certain opportunity.” Exemplu: dacă din analiza ultimelor câteva sezoane de Premier League reiese faptul că au fost convertite aproximativ 80% din penalty-uri, atunci xG-ul asociat unui penalty este 80% sau, mai simplu 0.8.
La finalul unei partide, se adună xG-urile asociate cu toate ocaziile obținându-se astfel un scor bazat pe xG. Acest scor poate conține numere zecimale, exemplu 2.01 la 1.70.

Pentru a asocia un xG cu toate tipurile de ocazii se ține cont de următorii factori:
– distanta de unde se trage la poarta
– unghiul sutului
– tipul sutului (cu piciorul, cu capul, etc)
– clear cut chance (ocazie de singur cu portarul, în care atacantul nu este jenat de niciun aparator)
– tipul de assist (cross, pasă în adâncime, pasă la întâlnire, etc)
– driblinguri (un apărător, mai mulți, portarul, etc)

Fiecare companie de football data analytics are propria metodologie de calcul a acestui indicator, bazată pe proprii factori și pe propriul eșantion de date. OptaSports – furnizorul de date pentru BBC MOTD – ia în calcul peste 300.000 de șuturi și ține cont de toți factorii de mai sus:

Sursa imagine: optasports.com

Modelul xG este caracterizat de două proprietăți esentiale:
1. are sens doar privit retrospectiv: nu oferă nicio prognoză legată de ocaziile viitoare.
2. se bazează pe date agregate, nu individuale. În exemplul cu xG=0.80 pentru un penalty, datele statistice se referă la suma penalty-urilor executate de toate echipele PL din ultimele câteva sezoane, nu doar la penalty-urile executate de echipa X sau de jucătorul Y.

Câteva exemple legate de xG

Sa revenim la analiza MOTD pentru Chelsea-Watford. Așa cum se vede din captura ecran MOTD, scorul bazat pe xG a fost 2.01 la 1.70 în favoarea lui Chelsea, în timp ce tabela de marcaj a arătat la final 4-2. Asta explică poate zâmbetul amar al antrenorului lui Watford, care simte că diferența de pe tabela a fost mai mare decât cea așteptată pe baza calității ocaziilor create. Punând scorul bazat pe xG într-un simulator statistic, concluzia este că Chelsea s-ar fi impus doar în 44% din cazuri, Watford în 27% iar în 29% din cazuri meciul s-ar fi terminat la egalitate.

Pentru a intege mai bine modelul xG, un punct de plecare foarte bun este articolul BBC care a introdus xG în urmă cu câteva luni (August 2017). Articolul conține și un quizz (pentru a înțelege mai bine procentajele de reușită) și un studiu de caz interesant – Juventus în sezonul 2015.

Dupa primele 10 etape, echipa marca mai puține goluri decât indica xG-ul. După etapa a 12-a, tendința s-a inversat și în final, Juventus a câștigat campionatul.

Parcursul lui Liverpool din sezonul curent este relativ similar. Cu excepția meciului de la Leicester (câștigat în pofida unui scor xG negativ) în restul meciurilor până în etapa a 10-a scorul xG a fost pozitiv. Egalurile cu Watford, Burnley, United și Newcastle au fost nemeritate conform modelului xG, dar după eșecul cu Tottenham scorurile xG au început să corespundă cu cele de pe tabela de marcaj.


Sursa xG: understat.com

Amatorii de statistică, probabilități și teoria jocurilor știu că atunci când arunci o monedă, șansele să cadă fața sau verso sunt întotdeauna 50%-50%, chiar dacă ești la a 10-a încercare și în primele 9 a căzut tot timpul fața (Gambler’s fallacy). Per total însă, după suficient de multe repetiții, cele două posibilități se vor egaliza. La fel și meciurile lui Liverpool: faptul că au obținut 4 egaluri în loc de 4 victorii nu oferă nicio garanție că următorul meci similar va fi automat câștigat. Însă scorul xG din acele meciuri spune că atâta timp cât nu se schimbă nimic în planul echipei (ex. sistem de joc, jucători cheie sau antrenor), după un număr suficient de mare de meciuri vor fi mai multe rezultate pozitive decât egaluri frustrante.

Recent BBC a publicat și o continuare a articolului care introducea xG. Concluziile legate de PL după primele 11 etape sunt:
– Pope (Burnley) are performanțele cele mai bune dintre toți portarii (a încasat doar 5 goluri în loc de 10.9 așteptate conform xG)
– Mignolet (Liverpool) are cel mai slab procentaj al intervențiilor (‘save rate’) – doar 54%
– Leicester stă mai bine decât o arată poziția în clasament: are cel mai mare xG relativ la numărul de șuturi (16.8 xG din 114 suturi)
– Tottenham are o apărare excelentă: conduce la capitolul ‘xG against’ (din 99 de șuturi încasate, xG against doar 6.91, actual goals against 7)
– Liverpool stă bine la numărul de șuturi încasate (doar 86), dar aceste șuturi au dus la cel mai pare procentaj de xG against (15%)
– Watford este echipa cea mai entertaining: are media de goluri așteptate pe meci mai ridicată – peste 3 (xG for și xG against numărate împreună).

Piramida DIKW

Modelul xG este interesant îndeosebi pentru comentatori și suporteri, dar nu aduce prea multă valoare pentru cluburi. Acestea au nevoie în primul rând de informații personalizate, nu agregate. Spre exemplu, Stoke nu va ține cont că xG-ul pentru un cross este sub 0.1 și va arunca nenumărate centrări către Crouch, la fel cum Coutinho va conținuă să tragă la poartă din afara careului de 16 metri știind că are un procentaj de reușită mai bun decât xG-ul implicit. În plus, dacă toți jucătorii ar ține cont de modelul xG atunci nu am mai vedea goluri precum cel marcat de Van la Parra in etapa 11:
van la parra

Este adevărat că atunci când modelul xG este la rândul lui agregat pe o perioada de timp mai lungă (că în cazul analizei BBC după etapa 11), se pot întrevedea soluții de tip ‘pansament’: Klopp trebuie să schimbe ceva în apărare, Leicester ar avea nevoie de un atacant de calitate iar Pope ar trebui poate convocat la naționala Angliei.

Dar cluburile de fotbal au nevoie de mai mult de atât. Au nevoie de date care să le ofere un avantaj competitiv și care pot da indicații legate de evenimente viitoare.

In teoria informației există piramida DIKW: Data, Information, Knowledge, Wisdom.
La bază se află datele, niște numere care luate în sine nu reprezintă nimic. Aceste date se transformă în informație atunci când sunt puse într-un anumit context. Mai sus în piramidă urmează nivelul cunoașterii: informația este procesată și combinată cu experiența anterioară. În fine, la ultimul nivel se află înțelepciunea (wisdom) – cea care folosește toate nivelurile anterioare pentru a facilita deciziile strategice.
Pana acum am explorat doar primele două niveluri ale piramidei: băiatul cu joystick culegea date, iar modelul xG transformă aceste date în informație.

Pentru a obține informații legate de evenimente viitoare (dincolo de soluțiile de tip ‘pansament’ furnizate de xG), cluburile trebuie să urce în piramida DIKW către ultimele 2 niveluri. Pentru asta au nevoie de o analiză personalizată a datelor, ceea ce în limbaj de specialitate se numește ‘football analytics’. Rory Campbell, fondatorul C&N Sporting Risk:

There is a big difference between data and analytics. Data are pieces of information – not necessarily numbers – about things that happened in the past. Analytics is using that information to help better predict the future. So if the data doesn’t have predictive utility, it’s useless. I don’t want to know happened in the past because it happened, I want to be better at predicting what is going to happen in the future.
The Independent

Football analytics și cluburile

In Marea Britanie există două mari companii care se ocupă cu ‘football analytics’: OptaSports și ProZone. Serviciile lor sunt folosite de marea majoritate a cluburilor din Premier League prin contracte individuale, însă cluburile mari își permit să aibă propriul departament pentru ‘football intelligence’. De notat este situația lui Arsenal care în 2012 a achiziționat StatDNA – o companie americană de sports analytics – după ce îi folosise serviciile în timpul sezonului 2011-2012.
In aceste condiții nu ar trebui să surprindă pe nimeni că:
– United are un departament dedicat pentru ‘Sport science’ cu posturi precum ‘Head of performance’ sau ‘Tactical analyst’
– City are angajați din mediul academic și analiști video dedicați
– Liverpool are în staff ‘Performance analyst’, ‘Scouting and recruitment analyst’ și ‘Technical performance director’. Acesta din urmă – Michael Edwards – a fost promovat în Noiembrie 2016 în postul de director sportiv:

Michael Edwards has been appointed as Liverpool Football Club’s sporting director. […] Edwards joined the club in November 2011, initially as head of analytics before he was subsequently promoted to director of technical performance and then, more recently, technical director.
liverpoolfc.com

Dar nu doar echipele bogate din PL folosesc o abordare științifică. Dimpotrivă, echipele mai mici sunt mai motivate să inoveze și recompensele sunt de multe ori spectaculoase. Spre exemplu, în 2009 Tony Bloom a devenit președintele Brighton and Hove Albion, echipa ce oscila până atunci între liga a 2-a și a 3-a în Anglia.
Jucator profesionist de poker și cu un trecut legat de pariuri, Bloom a dus echipa până în Premier League în 8 sezoane.

Very big better, Bloom has bought Brighton and Hove Albion, and if something works for you in one area you tend to apply those tendencies to another. From betting you become very good at using underlying profiles to predict performance, and that translates into knowing why teams are good or bad.
– Rory Campbell, C&N Sporting Risk

In fine, abordarea științifică nu este nouă și nici specifică Premier League. Unul dintre primii antrenori care au realizat potențialul folosirii computerelor în fotbal a fost Valeri Lobanovsky în anii ’70:

Valeri Lobanovsky, who earned a degree în thermal engineering, is credited with bringing science to the pitch.
He was among the first – if not the first – to realize the potential that lay with using computers in sport, for everything from tracking performance and conditions to simulating and modeling outcomes. This was at a time when the most advanced technology used by coaches around the world consisted of a whistle, a legal pad and a ballpoint pen. […] One can wonder what he might have achieved if he had had the modern technological, analytic and scientific tools he craved, rather than the rudimentary Soviet-era equipment
Greatest Managers, No. 8: Lobanovsky

Looking into the future

Revenind la ultimele 2 niveluri ale piramidei DIKW, este interesant de aflat care dintre informațiile furnizate de ‘big football data’ sunt analizate de către cluburi pentru a privi în viitor.
Inainte de a intra în câteva exemple, trebuie menționat că la aceste niveluri ale piramidei, în peisajul ‘football analytics’ apar și casele de pariuri, direct interesate în a anticipa evenimente ulterioare.

1. Scouting și anticiparea transferurilor reușite
Inainte de a face un transfer, departamentul de scouting al fiecărei echipe din PL analizează jucătorul din punct de vedere fizic, tehnic și tactic. Sunt monitorizați parametri individuali precum numărul de intercepții, distanța acoperită, precizia paselor sau numărul de ocazii create. La fel ca în Football Manager, acești parametri sunt căutați într-o baza de date: “Everton keep an eye on the ProScout7 database, which has profiles on almost 130,000 players in more than 130 countries.

Un exemplu interesant este cel al lui Salah: faptul că are o viteză apropiată de cea a sprinterilor a contribuit cu siguranță la aducerea lui la Liverpool unde Klopp apreciază jocul în viteză. “C&N Sporting Risk advised the successful transfer policy of Liverpool – Roberto Firmino, Sadio Mane, Mohamed Salah and Naby Keita – bear the marks of a data-driven approach.

2. Fitness – prevenirea accidentărilor
Benfica Lisabona nu stă așa de bine în Europa, dar pe plan intern a câștigat ultimele 4 ediții ale Primeira Liga. Mai important de atât, în ultimii 6 ani a vândut jucători în valoare de peste 300 milioane de euro. Toate astea se datorează în mare parte unui centru de juniori high-tech.

Until recently, the players went into the field and it was up to them,’ former Benfica and Portugal striker Nuno Gomes, now general manager of the Caixa Futebol Campus, told Wired. ‘Now, data is another tool to help us to improve the players and the team.’ […]
By using GPS tracking technology, experts can monitor players’ work rates on the training pitch. The trackers can follow player speed, distance covered, and average heart rate per game. This information can be used to predict injuries before they happen.
How Benfica uses technology and data science to be one of the world’s best football clubs

StatDNA face același lucru la Arsenal:

There are attempts to use the physical data the club gathers to help in injury prevention as well. The detail here is remarkable, too: gauging a player’s tiredness by measuring how long his foot is planted on the ground as he runs.
How Arsenal and Arsène Wenger Bought Into Analytics

3. FiveThirtyEight- Forecasts and Soccer Power Index (SPI)
fivethirtyeight.com este un website fondat de un statistician american (Nate Silver) care se ocupă cu analize și predicții pe teme politice, economice și sportive. Când vine vorba despre fotbal, folosește o metodologie proprie bazată în mare parte pe xG pentru a calcula și ajusta după fiecare etapă un index (SPI) asociat fiecărei echipe din campionatele puternice. Cu ajutorul acestui index, 538 prognozează periodic șansele fiecărei echipe din competițiile importante.

Sursa imagine: https://projects.fivethirtyeight.com/soccer-predictions/ – predicții valabile pe 10 Noiembrie 2017.

4. Penalty Shoot-Out
Un exemplu care demonstrează valoarea abordării ‘data-driven’ este legat de ordinea în care se execută loviturile de departajare.

Ignacio Palacios-Huerta, Professor of Game Theory at the London School of Economics, analysed the results of 212 penalty shoot-outs, taking in 2,106 penalties, and concluded that the team kicking first win 61% of shoot-outs; compared to 39% for the team kicking second.
http://www.soccernomics-agency.com/?p=612

Cu siguranță Prepeliță – căpitanul FCSB din August 2014 – nu cunoștea acest detaliu, așa că în timpul loviturilor de departajare contra Ludogorets, i-a lăsat pe bulgari să tragă primii, deși câștigase tragerea la sorți. Așa cum datele statistice sugerau, echipa bulgară s-a impus (chiar dacă în poartă a fost un jucător de câmp) și s-a calificat în grupele Champions League.

Mai nou acest avantaj a fost sesizat de către UEFA, și pentru o departajare cât mai echitabilă s-a trecut din acest an la sistemul ABBA (inspirat din tenis). A fost folosit pentru prima oară în istoria UEFA la turneul feminin U17 din Mai 2017 (unde echipa Germaniei a câștigat, că întotdeauna), iar în Anglia a fost introdus din acest sezon în League Cup (unde Manchester City a câștigat loviturile de departajare cu 4-1 contra Wolverhampton).

Concluzii

Fotbalul rămâne prin design un sport aleator.
Modelele statistice pot da indicații privitoare la cel mai probabil deznodământ al meciurilor, dar nu pot anticipa lebede negre precum Leicester, Grecia sau Portugalia.
Analizele asistate de tehnologie pot îmbunătăți performanțele unei echipe suficient cât să facă diferența dintre locul 17 și 18, dar nu pot ajuta o echipa din liga a doua să câștige peste noapte Champions League.
Analiza științifică ajută la înțelegerea unor pattern-uri: “It isn’t random what each team does from one game to the next. There are patterns. And the strength of mathematics is to change an activity into numbers and to spot patterns and predict things into the future.” Dar atunci când toate cluburile încep să folosească o abordare științifică, rezultatele tind să se egalizeze și avantajul competitiv devine mai puțin vizibil.

When Harry Redknapp was manager of Southampton, he turned to his analyst after a loss and said: “I’ll tell you what, next week, why don’t we get your computer to play against their computer and see who wins?”

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone
 • Un articol pe care voiam de mult timp sa il scriu si care mi-a luat mai mult timp decat ma asteptam. Pana la urma a iesit un longread the 15-20 de minute, luati-va un ceai sau o cafea si enjoy 🙂

  • Musafiru’

   Mie mi-a luat ceva timp sa il citesc, sincer nu stiu cat timp imi va lua sa aprofundez notiunile de care nu am mai auzit pana acum. Ma limitez sa comentez la materia parcursa doar: Portugalia nu a fost black swan :)… Grecia si Danemarca da, portughezii au fost 50 shades of grey.
   PS: A fost penalty si la Evans si la nevasta-sa Joi!

   • Romulus N Filip

    Ce argumente ai in cazul Portugaliei?

    • Musafiru’

     Sa ne uitam la ce echipe jucau componentii nationalei Portugaliei in 2016 comparativ cu Danemarca 92 sau Grecia 2004. Un argument este si prezenta in echipa a unui multiplu laureat al trofeului Balonul de Aur, cel putin din punct de vedere al analizei pre-match.

    • filotas

     nici eu nu cred ca Portugalia a fost un black swan, prezenta ei in fazele finale ale turneelor mondiale si europene (finale, semifinale) fiind relative constanta ca sa poti imagina ca va castiga la un moment dat un astfel de turneu. Unlike Grecia de exemplu.

   • Un eveniment poate fi considerat ‘black swan’ daca:
    1. este o surpriza
    2. are un efect major
    3. in hindsight, pare ca ar fi fost asteptat.
    Conditiile 2 si 3 par sa fie indeplinite, iar conditia 1 e subiectiva (depinde de observator). Pentru mine Portugalia poate fi considerata o surpriza, si la inceperea turneului si inainte de finala. Daca tu o vedeai favorita inainte sa inceapa turneul poate ar fi trebuit sa pariezi cativa euro pe ea, sunt convins ca avea cota foarte buna si ca nu era in primele 5 favorite 🙂
    De acord ca e o surpriza mai mica decat Grecia si Danemarca.

    • Romulus N Filip

     Cum explici condiția 3 în cele 3 cazuri?

     • Pentru Portugalia 2016 conditia 3 tocmai a explicat-o Musafiru’ mai jos: echipa buna, disciplinata tactic si CR7.
      Grecia 2004 si Leicester 2016: destul de greu de explicat, intr-adevar: dar o combinatie de noroc/circumstante favorabile, joc ultra-defensiv si organizare tactica desavarsita.

      Se pare ca tindem sa acordam pondere mai mare primelor doua conditii (surpriza si impact)

     • test

    • Musafiru’

     Pe aceleasi criterii poti adauga Italia 2006 si 1982 la surprize. A cata favorita era Italia in 1982 sau 2006? Eu consider Grecia in 2004 ca cea mai mare surpriza din istoria turneelor finale prinse de mine. Danemarca e pe locul al doilea. Portugalia in 2016 nu prinde “podiumul surprizelor”, mai degraba Italia 82.

     • Neah, nu prea poti contabiliza Italia la capitolul surprize. Nici macar daca joaca cu echipa a doua 😛

    • Musafiru’

     Portugalia a avut a 6-a cota la castigarea trofeului, la fel ca Italia in 2016, 1 la 18.

    • filotas

     Dupa parerea mea, conditiile 1 si 2 nu sunt indeplinite.
     Conditia unu nu spune ca trebuie sa fie doar o surpiza de moment, ci o surpriza de proportii, care sa nu poata fi asteptata daca ne uitam la istorie. In cazul Portugaliei: in ultimii 20 de ani rezultatele la EURO sunt: 2 Qf, 2 SF, 1 F, 1W. Deci de 4 ori a fost in ultimele 4 si de doua ori a jucat cu trofeul pe masa; e un record mai bun decat al Germaniei in acelasi orizont de timp. Deci o simpla consultare a istoriei recente ar fi indicat Portugalia printer favorite
     Conditia doi: care a fost impactul major? ca o echipa cu jucatori la cele mai bune echipe a castigat EURO? Daca castiga o echipa cu jucatori care mananca doar iarba la micul dejun, da, ar fi fost un impact major, probabil ar fi schimbat dieta din fotbal. Sau jucatori antrenati de un calugar shaolin, la fel ar fi schimbat metodele de pregatire. Dar nu, au castigat niste plain vanilla players cu o tactica existenta, aparare solida si contraatac.

     • Hai sa ne gandim un pic la ce evenimente din fotbalul ultimilor 30 de ani ar putea fi clasificate ca ‘black swans’. Candidatii la prima vedere ar fi Danemarca 92, Grecia 04, Leicester 16 si da, Portugalia 16 dar sigur mai sunt si altii.
      Daca conditia 2 mi se pare indeplinita in toate cazurile (eveniment major – castigat un Euro sau un PL), conditiile 1 si 3 par destul de greu de indeplinit simultan.
      Danemarca, Grecia si Leicester indeplinesc cu siguranta conditia 1 (supriza majora), dar nu sunt deloc usor de explicat in retrospectiva. Portugalia asa cum am concluzionat puncteaza mai putin la capitolul ‘surpriza’, dar mai bine la capitolul ‘explicatie retrospectiva’.

      Deci inca o data, care ar fi black swans din fotbalul ultimilor 30 de ani?

     • manix

      Porto 2004 mi se pare un candidat bun, e drept ca mai mult prin prisma antrenorului.

     • Musafiru’

      La nivelul echipelor de club in UCL (CCE) black swan ar fi doar Steaua Bucuresti in 1986. Porto 1987 sau 2004, PSV in 1988 sau OM nu intrunesc pe deplin conditiile stabilite. Nici Crvena Zvezda nu indeplineste pe deplin conditiile, deoarece nu mai era o surpriza, cu doua editii inainte doar ceata si ghinionul au ajutat Milanul sa treaca de sarbi. In cazul sarbilor vorbim despre prezenta in lot a unor fotbalisti ce castigasera campionatul mondial de tineret in Chile. La fel in cazul Porto 2004, o generatie ce la nivel de seniori a confirmat rezultatele de la juniori. Costinha, Carvalho, Deco aveau un nume intr-un fotbal ce exportase un Rui Costa, Figo, Cristiano Ronaldo sau Quaresma. Mai degraba Porto in 1987 se apropie de conditiile “black swan”.
      Doar Steaua in 86 si Leicester in 2016 intrunesc pe deplin conditiile, in opinia mea.
      La nivel de nationala ar fi Grecia in 2004 si Danemarca in 92. In ce priveste Danemarca, daca ar fi castigat un turneu final in perioada 1981-1990 nu ar fi fost o surpriza. Echipa lui Sep Piontek cu Preben Elkjaer, Simmonsen, Arnessen, Laudrup etc a fost senzatia deceniului al noualea. Romania a ingropat Dynamite Team-ul, ratarea calificarii la CM 90 a insemnat sfarsitul erei Piontek.
      Concluzie: Steaua, Leicester, Grecia, Danemarca singurele “black swan” in ultimii 31 de ani.

     • COYS

      Avand in vedere ca virgula Cupa Cupelor era o competitie de prestigiu pana in ultimul deceniu, mai e o echipa belgiana care poate fi trecuta linistit la ‘black swans’ nu numai prin faptul ca venind de nicaieri a castigat editia 87-88, dar si cum a castigat, cu procent 100% win ratio. In finala cu Ajaxul de la care plecase Van Basten dar inca avea o gramada de componenti ce vor castiga o luna mai tarziu CE-ul. Si ca sa fie tacamul complet, aveau sa dea de pamant si cu cealalta olandeza, PSV, castigatoarea CCE in SuperCupa. Una din favoritele acelor vremuri mai ales ca trecuse in primul tur de o anume echipa din Romania:)

     • Musafiru’

      Chiar daca oficial era C2, Cupa Cupelor era sub Cupa UEFA, practic. Locurile 2, 3 si 4 din campionatele puternice erau de regula mai puternice decat castigatoarele cupei. Aberdeen-ul lui Sir Alex Ferguson a fost mai negru decat Malines. Referitor la o anume echipa din Romania, merita subliniat ca sortii i-au scos in cale echipe precum Malines (Mechelen) sau Doria lui Vialli si Mancini. Lumea o arde cu 17 Nentori, la fel cum dezastrul de la Kosice a facut uitat jocul cu Tara Galilor. Procurorul, devenit intre timp Mister, a trecut in boxa acuzatilor, refuzand sa isi mentioneze complicii. De vreo cativa ani mixeaza din Djuvara, Fanus Neagu sau Eugen Barbu. Oricum nu poate nimeni sa il contrazica, povestile incep cu: Eram la Hamburg cu regretatul Fanus Neagu sau “in anii 70 Pisti Kovaci, Dumnezeu Sa-l Ierte!” etc. Iar despre Dinamo numai de bine, ca despre morti…

    • Cred că și Germania 54 a fost o lebădă, dacă nu neagră tuci, măcar cenușiu închis.

  • filotas

   Awesome! Felicitari pt munca depusa, articol foarte informativ.

 • Romulus N Filip

  Un articol exceptional și foarte binevenit. Mulțumim!

 • Tudor Eliade

  Waw! Daca am cautat o lectura usoara de sambata seara, am ajuns unde nu trebuia 😉 Trebuie sa reiau. Ex-ce-lent!!!

  • Multumesc, ma bucur sa vad reactii pozitive 🙂

   • Musafiru’

    Predarea prin fascinație este una dintre cele mai eficiente metode 🙂

    • Radu

     E cumva citat din interviu cu prof. Sandoiu ?

     • Musafiru’

      🙂 Evident! Am vazut recent cateva opinii ale profesorului Sandoiu si am reținut expresia”predarea prin fascinație”. Am experimentat procedeul dar nu știam definiția.

     • Radu

      Sa punem si linkul pentru cei interesati, interviul este genial: https://www.bookaholic.ro/prof-gabriel-sandoiu-o-singura-metoda-are-efect-in-educatie-predarea-prin-fascinatie.html

      Eu am avut placerea de a-l avea profesor in clasa a 12-a, si chiar daca nu cred ca ne scotea din “porcusori” si dezinteresul pentru materia filosofie era major, tot a reusit sa ne fascineze. Toti cei pe care ii stiu vorbesc numai de bine de el.

     • Musafiru’

      ” – Care sunt instrumentele dvs. preferate de predare?
      – Eu am susținut dintotdeauna că există o singură metodă de predare, restul e gargară: predarea prin fascinație. Iar condițiile care se cer îndeplinite sunt două și e banal să fie de către orișicine de văzut: 1) să îți placă năprasnic drăciile cu care te ocupi profesional, cutare și cutare arhitectonici conceptuale; 2) să îți placă îngrozitor de tare plozii în mințile cărora e să intre ce le dai. Altceva nimic.
      În ce mă privește, orice metodă pedagogico-nu-știu-cum e o inepție. Platon, în Academia lui, nu avea această metodologie. Ce să zicem de Kant, de Schopenhauer. Asta e o iluzie. Se spune în mod aberant, dar obstinat, că există patru feluri de profesori. Cazul bun e al ălora care sunt buni profesioniști în domeniul lor și sunt și buni dascăli. Cazul rău e al ălora care nici nu sunt buni profesioniști în domeniul lor și nici nu sunt buni dascăli. Și ar mai exista două categorii intermediare: ăia care sunt foarte bine pregătiți profesional, dar nu sunt buni dascăli și ăia care sunt buni dascăli, dar sunt prost pregătiți profesional. ”
      #fragment din interviul cu prof Sandoiu

 • Daca mai intereseaza pe cineva echipa nationala:
  – noua identitate vizuala (groaznica) si noile echipamente de joc (interesante): http://frf.ro/galerie/frf-a-lansat-prima-identitate-de-brand-din-istoria-echipei-nationale-de-fotbal-a-romaniei-id23172-play10715.html
  – o istorie a echipamentelor de joc ale echipei nationale din 1984 incoace (aruncati o privire pe imagini): https://museumofjerseys.com/2017/11/10/every-romania-adidas-football-kit-from-1984-to-1997/

  • Romulus N Filip
   • Supranumit si ‘echipamentul-pijama’, il vedeti in actiune aici contra Insulelor Feroe in 1993:
    https://youtu.be/1v8Unq5Fl68?t=2057

    • Romulus N Filip

     Uite aici rezumatul partidei:
     https://www.youtube.com/watch?v=p8TOD7yF854
     De remarcat:
     -mi se pare mie sau chiar jucam in viteza (e drept in fata unora care atunci erau mai pescari decat acum 🙂
     -tricourile par cu un numar mai mare pentru fiecare jucator
     -Raducioiu era buuuun!
     -echipamentul era obositor de urmarit 🙂

     • Ai uitat mustata lui Vladoiu si cipilica portarului feroez 🙂

     • Romulus N Filip

      Fiindca ai remarcat mustata uite aici cele mai frumoase randuri despre Vladoiu, scrise demult de un bun amic al meu:

      “Viata prin Alunecare

      Motto:

      “Nu-i pahar cum este sticla,
      Nici compas cum este rigla,
      Ulcior cum este butoiu’
      Si golgeter ca Vladoiu.”

      Folclor argesean

      Intr-o lume in care tot mai multi copii se nasc in eprubeta, Jean s-a nascut intr-o sticla de Wyborova. Dupa alte surse Jean ar fi aparut din teasc, printre struguri, asemeni Afroditei, intrupata (intr-o dupa-amiaza de vara) din spuma marii… Chiar daca momentul aparitiei este inca sub semnul blind al incertitudinii, un singur lucru e clar — Jean are numarul matricol C2-H5-OH, cifra octanica mare, si este inflamabil.
      A avut mustata de mic. Si-a inceput cariera sportiva la sectia de lupte libere a clubului Dinamo Pitesti. Dupa cinci luni si tot atitea turnee cistigate a fost trecut la haltere. Dupa alte trei luni a fost dat afara, pentru ca era prea puternic. Jean a trecut apoi la scrima, unde nu s-a putut adapta, deoarece in loc sa fandeze intra curajos prin alunecare. L-a zarit insa un cunoscut antrenor de fotbal si cariera fotbalistica a lui Jean a luat startul.
      Asemeni unui nor de electroni Jean da impresia ca “e mai multi”. Alearga suta de metri in trei secunde si e capabil sa execute un dublu Axel pe loc, fara avint. Din pacate aceasta energie uriasa s-a disipat pina acum in mare parte in directii aleatoare. De-aici si pregatirea speciala la care a fost supus pe timpul iernii. De-aici si accentul sporit pe pregatirea psihologica.
      La ora la care scriu Jean continua alergarea. Cind ceferist, cind militar, el stie ca este angajat intr-o cursa impotriva timpului. Calitatile sale de atacant central sint indiscutabile, daruirea in joc totala, dar la potentialul sau de joc (fantastic) performantele de pina acum sint minime. Cronicarul acestor amintiri inventate si l-ar dori, pentru Anglia, in postura de Radu II – adica “omul care-aduce ploaia” — si va veti aminti poate de celebrul “ultim sfert de ora al Ripensiei” care nu era nici pe departe numai o figura de stil.
      Indiferent insa de rolul pe care il va primi sint absolut convins ca generosul pitestean va urca pieptis ierarhii la vara, si va instaura definitiv respectul nostru al tuturor, pentru maxima si indelungata sa sirguinta.
      Hai Charlie!…”

     • Musafiru’

      Nu ti se pare, naționala juca in viteza, chiar in fata unor echipe decente, vezi meciul cu Tara Galilor (cu Dinu antrenor, pe care ni-l aducem aminte doar pentru dezastrul de la Kosice), probabil cea mai buna repriza făcută de generația respectiva (5-0 la pauza), in fata unui adversar ce a avut in formație fotbaliști precum Ian Rush, Hughes, Giggs, Speed. Galezii au sperat la calificare pana in ultimul joc.
      Raducioiu nu era doar bun, era cel mai bun număr noua pe care l-am prins eu in naționala noastră. Cei mai in vârsta decât mine spun ca doar cu Florea Dumitrache putea fi comparat.

   • COYS

    Genul ala de echipament a aparut prin 88 cred, vezi Olanda la Europeanul german. Si Anglia l-a purtat intre 1990 si 2000.
    Mie cel mai mult mi-au placut cele cu tricouri galbene si ‘chiloti’ albastri si jambiere rosii, respecta culorile si aduc un spirit sudamerican (macar la echipament daca talent nu e:)

  • Romulus N Filip

   Echipamentul chiar imi place. De acord cu stema aia ridicola

  • ama

   Wow! Stiu ca era foamea mare la inceputul lui 90 si ca am inceput repede dupa revolutie sa ne aratam talentul de a sifona bani de la institutiile statului, dar a mai vazut cineva vreun tricou de nationala cu sponsor pe piept? Ever?

   World Cup year began with Romania playing two friendlies against high-profile clubs. On January 28, they met Olympique Marseille and the same style shirts as used at home to Denmark now had a sponsor’s logo – Onet, seemingly a French company providing cleaning services to businesses.

  • ama

   Echipamentul e chiar misto, mai ales vulturul ala embosat. Nu imi aduc aminte sa mai fi vazut asa ceva pe vreun echipament. Eu personal as prefera sa schimbam la un moment dat galbenul cu rosu, dar sunt constient ca toata lumea ne stie in galben si ca oricum sunt deja foarte multe nationale cu echipament rosu asa ca probabil nu se va intampla niciodata.

   Logo-ul nu e atat nasol, cat vetust. Ai deja un element de heraldica nationala pe tricou cu vulturul ala mare, ce nevoie mai e de inca 5 simboluri medievale? Probabil ca in majoritatea suporterilor o sa se umfle vezica nationala; eu as fi preferat ceva (mult) mai modern.

 • Torpyla

  Foarte bun articolul….si acum vin si eu cu o intrebare…cum poate explica cineva accidentarile repetate ale lui bale? cu tot cu statistica in mana.

  • Predispozitie genetica?

   • Torpyla

    nu am verificat, dar am impresia ca nu era atat de accidentat la spurs sau southampton

    • Nici eu, dar predispozitie genetica + varsta + environment? 🙂

     Si Sturridge trece printr-o perioada similara in care e disponibil doar o treime de sezon dupa ce in 2013-14 zburda si marca peste 20 de goluri/sezon

     • Romulus N Filip

      Plus uzura. La unii fotbalisti mai accentuat si mai repede ca la altii. Din pacate…

 • Romulus N Filip

  Umor dupa Danemarca-Irlanda:

  “I tend to support all the home nations and the Republic when they’re facing up to Johnny Foreigner. I’m beginning to question that policy. Do I really want to watch this Ireland team slog it out over three games in Russia? Do I really want to read all those pieces about Keane and listen to Martin O’Neill make banal excuses? At least with Denmark there’s the potential for fun games.”

  “I’m Irish and I sort of agree. We would stink the place up. And I’m a bit over the Irish fans posting ‘endearing’ videos of themselves serenading people whilst bananas.”

  “Ireland’s mission is not to play good football; they have to get thousands of middle-aged men to Russia next summer by any means possible.”

 • Un analist de date a declarat pentru ProSport, sub protecţia anonimatului, că în 2014 “maximum 5 cluburi din Liga 1 au abonament la o firmă de statistică a datelor sportive”
  http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/special-analiza-statistica-in-sport-stiinta-sau-moft-reghecampf-sunt-printre-putinii-din-romania-care-stiu-sa-foloseasca-datele-secretul-cifrelor-de-la-steaua-12288363
  (multumesc Alex pentru link)

  • COYS

   Statisticile astea sunt overrated, cele mai revolutionare metode de pregatire din liga 1 (,ai n-ai mingea tragi la poarta’, sa-i urcam pe garduri’ sau ‘scuipa sange’) de la nea Costica sau nea Gica ‘menagerul’ sunt viitorul.

   • Ai uitat de “focu’ la ei!” 😉

   • Mihai Roman

    Mai este una celebra si in Anglia, inventata de cel citat in ultima fraza din articol: “just fucking run around a bit!” 🙂

   • Musafiru’

    CCO – Colectiv Constructiv Ofensiv… “Paseaza, paseaza chiar in fata portii, fa-o cu bara daca n-ai cu cine”. Titi Teasca, un antrenor alungat de catre fotbalisti, mai des decat de contraperformante.

 • COYS

  Pe hartie echipa asta a Italiei e cea mai slaba vazuta vreodata, f ciudat ptr o squadra azzura sa se sprijine cativa ani la rand pe atacanti de la Southampton.
  Nu mai vorbesc de mijloc, iar apararea e un fel de retirement camp.

  • Au mai fost si doua penaltiuri neacordate pentru galbeni in prima repriza…

   • filotas

    Dc hategan a fost slab, lahoz e la 5 niveluri superioare de catastrofa.
    Evident, nimeni nu comenteaza, all is good

   • ursano

    Suna ciudat rau ca intr-o dubla cu 7 greșeli majore de arbitraj dintre care 4 defavorabile azzuri-lor (inclusiv primele 3) sa vorbesti despre dezavantajarea suedezilor.

  • filotas

   Si antrenati de ace ventura

   • COYS

    Am citit undeva cred ca beeb sau the guardian acum ceva ani ca academiile Primavera in Italia au primit sarcina sa nu mai dezvolte Pirlosi si Del Pierosi ci Verattis, asta fiind fotbalistul viitorului. Cred ca academiile s-au autodepasit, Anglia aia a lui Hodgson de dark ages pareun fel de Brazilia 82 sau 86 fata de Italia asta de acum. Pacat de imn, era una din atractiile de la mondial:(

   • COYS

    Interesant palmaresul lui Ventura am dat google evident:)
    Daca pagina wikipedia (care habar n-are cam pe unde a evoluat Ventura ca jucator) e corecta, omul a antrenat vreo 20 de echipe si de la nici una nu a plecat de buna voie, doar demis (cu exceptia Torino, de unde a fost adus la nationala). Si cam toate experientele manageriale au fost promovare-retrogradare:)
    Acum nu e usor sa aduci manageri la nationala, bani mai putini si plictiseala mare, doar manageri pe care nu i-ar (mai) angaja nici un club serios (Dechamps, Southgate, Martinez) sau fosti mari manageri ptr un ultim ban de pensie (Capello, Erikson, Lucescu). Dar sigur cred ca puteau gasi unul mai bun ca Ventura italienii, poate Ursano stie mai multe…

  • Mihai Roman

   Eh, oricum vinovatul se stie, este Pep, din cauza lui fundasii italieni nu mai stiu sa faca marcaj om la om.

   • filotas

    Bun asta, am citit si eu aberatia asta, nu mai stiu cine a debitat-o.

 • Torpyla

  egipt e la mondial iar italia nu….oare cum se simte sharaawy ?

 • Musafiru’

  Cred ca de la Euro 84 italienii nu au mai ratat un turneu final. Englezii si francezii au lipsit de la USA ’94, olandezii de la Euro 2016 si Mexico 86. Anglia a ratat Euro 84. Cam acestea au fost surprizele in Europa.

  • Musafiru’

   Plus Euro 92 ratat de italieni… am uitat.

   • COYS

    Olanda 2002, prima capodopera Van Gaal:)
    Si Anglia 2008

  • Dacă o luăm după palmares, Italia reprezintă cea mai șocantă absență de la CM 2018. Dar dacă ținem cont de valoarea echipei actuale + valoarea adversarilor întâlniți + condițiile de îndeplinit pentru calificare, macaronarii nu prind podiumul. Pentru mine, topul surprizelor neplăcute arată astfel:

   1) SUA – cum naiba să te bată Trinidad Tobago și să te clasezi sub Panama și Honduras, în condițiile în care tu te-ai obișnuit să treci de grupe la CM?

   2) Chile – să nu reușești să prinzi unul dintre primele cinci locuri în America de Sud, din postura de câștigătoare a ultimelor două ediții ale turneului final continental, e o ”performanță” rară.

   3) Camerun – vorbim, totuși, de echipa care la începutul anului a câștigat Cupa Africii pe Națiuni, dar care a bifat o singură victorie în preliminariile CM, și aceea obținută când nu mai conta.

   4) Italia – oricărei naționale din lume, oricât de titrate, i se poate întâmpla să termine în spatele Spaniei, iar la baraj n-a jucat totuși cu Papua Noua Guinee, ci cu o echipă care în preliminarii a fost egala mult lăudatei Franța în meciurile directe.

   • filotas

    Absenta e socanta, dar e explicabila. De obicei Italia e foarte bine organizata, atat pe banca tehnica cat si in teren. Acum nu a mai fost cazul, cu amatorul ventura total deposit de eveniment, cu schimbari dupa ureche, selectie ciudata etc; pe banca de rossi nu vrea sa intre spunand”che cazzo io?dovemo vincere no parregio… o indicatie despre brambureala organizatorica. Cand se intampla asa ceva intr-un colectiv cum este o echipa de fotbal, hazardul si sansa joaca un rol prea mare in detrimental strategiei, asa ca sansele de reusita scad dramatic.
    Acum luati aceasta situatie, inmultiti-o cu 100 si veti ajunge la cum arata Argentina cu sabella sau alti capsunari de antrenori: a ajuns totusi in finala mondialului, fiind criticata pentru asta, iar Messi distrus si impuscat pentru ca a indraznit sa primeasca un premiu care spunea ca e mai bun ca james rodriguez.
    Evident, argentina aceea ar fi stat acasa fara messi, dar fac paralela asta ca sa arat ca lumea in general habar nu are despre fotbal. Not a clue.
    Revenind la Italia, evident haosul organizatoric nu a putut fi compensat prin prezenta unui jucator providential, pentru ca pur si simplu acesta nu exista. SI nu exista pentru ca Italia de obicei nu se bazeaza pe el, ci pe organizare, care acum a lipsit.

    • Musafiru’

     Imi amintesc de doua turnee finale ale Italiei in care organizarea tactica nu ar fi insemnat nimic fara un fotbalist providential. In 1982 a fost Paolo Rossi iar in1990 Toto Schilaci. Nu e cazul Italiei de azi, nu vezi nici organizare nici fotbalisti providentiali. Surpriza a fost ratarea Euro 92, cand antrenor era Sacchi, iar in echipa evoluau Vialli, Baggio, Zolla, Lentini, Baresi, Maldini…

     • COYS

      De acord 50%, in 82 putea Rossi sa inscrie inca atatea goluri daca nu erau Scirea si mai ales Gentile (ce contrast intre nume si stil de joc:).
      Rossi nu a existat in 82 pana la meciul cu Brazilia.
      Si Anglia l-a avut pe Lineker in 86 si 90 cu acelasi numar de goluri (6), insa Maradona nu i-a mai avut pe Scirea si Gentile in fata ci niste fundasi de pub. Filotas are dreptate, marile succese italiene au fost mereu combinatia unei organizari de nota 11 si cativa fotbalisti geniali (Baggio, Pirlo) sau oportunisti (Rossi, Schilacci, Altobelli). Acum n-au avut nimic, cred ca si Casano intra fara probleme in echipa aia.
      LE: am citit printre randuri acum am vazut ca am spus amandoi acelasi lucru de fapt lol:)))

     • Musafiru’

      Gentile a fost iertat de nea Nicu Rainea de al doilea galben. La cat l-a tavalit pe Diego ma asteptam sa il numere arbitrul pe argentinian. Scirea era “good cop” in acest duo.

     • Musafiru’

      Lineker in 90 nu a mai fost cel din 86, a avut ceva probleme de sanatate. In schimb Anglia in 90 a fost cea mai buna echipa a Albionului vazuta de mine. Providential zic eu ca a fost David Platt in 90, o rezerva, chiar daca Lineker a inscris 4 goluri la acel turneu.
      Referitor la italieni, in 1990 Schillaci a inscris in toate jocurile cu exceptia celui cu USA din grupa. Cred ca daca antrenorul gasea o solutie in care Baggio si Vialli sa fie compatibili intr-un 11 de start, Italia ar fi luat titlul mondial in 90 sau in 94. Solutia nu a gasit-o nici Sacchi, succesorul lui Vicini, Viali s-a retras de la nationala inainte de a implini 28 de ani.
      Evident ca Filotas are dreptate cand sustine ca organizarea a fost punctul forte al italienilor la turneele finale, dar in anii 90 au avut cei mai valorosi fotbalisti din ultimii 40 de ani si doi selectioneri de top: Sacchi si Maldini. Ventura alaturi de Zoff este poate cel mai nereusit experiment pe banca “squadra azzurra”. O nationala ce a avut o comisie de antrenori si nu selectioner unic pe banca pana in anii 70.
      Cand vine vorba despre Argentina&Messi plus Pep&Barca, Filotas are dreptate ca un ceas stricat, doar de doua ori pe zi.

   • Romulus N Filip

    Când mai ai un rant din asta scrie-mi și facem un articol

   • manix

    2) Preliminariile sud-americane sunt foarte competitive, pana si o echipa ca Bolivia e foarte greu de batut acasa din cauza altitudinii.
    ( Peru a prins barajul si pentru ca a castigat la masa verde meciul din Bolivia)
    In plus Chile a jucat in ultima etapa cu Brazilia in timp ce in alte meciuri au mai avut loc diverse aranjamente.
    3)In general victoriile la Cupa Africii nu inseamna mare lucru, probabil si pentru ca aveau loc in ianuarie-februarie cand sunt in plina desfasurare campionatele importante din Vest.Dovada sta faptul ca Egiptul a castigat la un moment dat 3 cupe ale Africii consecutive fara ca asta sa se simta in calificarile pt Mondial.

 • Revenind la analytics, Arsene a declarat zilele astea legat de meciul pierdut cu City (3-1):

  “I think City are a good side but they are not an unstoppable side. If you look at the expected goals, it was 0.7 for them and 0.6 for us. It was a tight game, they created very little, had very little number of shots on target, one more than us.”

  Conform 11tegen11 (o companie de football analytics olandeza), scorul xG a fost 2.05 la 0.33 :
  https://twitter.com/11tegen11/status/927231845498081280

  Daca inlaturam penalty-ul lui City scorul ramane doar 1.29 la 0.33 iar daca golul de 3-1 ar fi fost anulat pe motiv de offside, atunci scorul xG se apropie de cel indicat de Arsene. In plus, modelul xG folosit de Arsenal este arguably mai precis decat unul public.

  Voua cum vi s-a parut meciul? Eu am vazut doar rezumatul.

  • Emil Ardy

   Arsene/al o da in bara si cu firma de data analytics pe care au cumparat-o!

   • filotas

    E firma de analytics a varului lui George Weah.

  • Romulus N Filip

   City clar mai buna. Chiar fără ofsaid (pt ca penalty a fost, IMHO) dădea impresia ca își poate crea ușor ocazii dacă rezultatul o cerea.

  • COYS

   Rezultatul e intr-adevar mincinos intrucat City ar fi putut sa castige la un scor de tenis daca ar fi dorit sa intre intr-o treapta superioara. Nu e o buna pledoarie pentru amatorii de statistici si analytics intrucat diferenta intre cele doua echipe a fost enorma.
   Ca sa fiu clar, nu e vorba de bias, ma astept ca City sa defileze si in meciul/meciurile cu noi, la forma lor actuala nu ne ajuta nici toate modelel xG din lume:)

   • O clarificare: modelul xG clasic ia in considerare doar suturile la poarta. Uitandu-ma pe graficul 11tegen11 pot confirma ca scorul de 2.05 la 0.33 ia in calcul xG-ul clasic.
    Pentru a lua in calcul si ocaziile de a marca dar care nu se soldeaza cu un sut la poarta, exista si indicatorul numit ‘non-shot xG’.
    Exemplul cel mai elocvent este chiar din meciul City vs Arsenal, minutul 11, centrare Sane in fata portii dar Sterling nu ajunge la minge. La fel in minutul 35, cu roluri inversate. Video aici: https://streamable.com/s/id0c2/atlghq.

    Pentru un scor xG cat mai precis ar trebui inclus si non-shot xG dupa parerea mea.
    Revazand rezumatul – de acord si eu ca Arsene e un pic subiectiv cand vobeste despre ‘tight game’…

 • Intrebare ‘tehnica’: tocmai am trecut anglofil.ro pe https.
  Totul ok? As avea nevoie de cateva comentarii sa stiu ca totul e in regula 🙂

  • Torpyla

   Pentru mine e totul ok

  • Musafiru’

   Fără probleme, doar ca la mine Portugalia nu e ”black swan” nici in varianta https 🙂

  • Dragan Florin

   e ok

 • COYS

  Argentina – Nigeria 2-4, ntzzzz…

  • Romulus N Filip

   Fără Messi, bineînțeles. Nu se pune.

   • COYS

    Si Franta a realizat un hatrick in fata Germaniei de cand infrangerea din Brazilia, un oficial si doua amicale.
    La fel ca our no 23, who needs Messi when we have Eriksen?:)

    • De ce n-ai așteptat și tu să-i vezi pe nemți urcați în autocar măcar?

     • COYS

      De data asta au egalat din autocar, din mers:)

 • COYS

  Interesant articol despre rugby-ul din afara Tier 1:

  https://www.theguardian.com/sport/2017/nov/15/georgia-marooned-rugby-union-second-tier-the-breakdown

  Georgia e cam in aceeasi pozitie in care am fost si noi in anii 80, cu diferenta ca e si mai greu acum datorita faptului ca exista deja sase echipe si partea comerciala/economica e si mai pregnanta decat acum 40 si ceva de ani.

 • Clasamentul xG de la Opta. Coloanele sunt:
  xG, xG against, xG difference, delta (xG difference, actual goal difference)
  Pe langa faptul ca Liverpool are cel mai bun xG dupa City, remarc anomaliile din ultima coloana pentru United si Burnley (cele mai ‘norocoase’ echipe) si Crystal Palace (cea mai ghinionista)

  https://twitter.com/MC_of_A/status/931514277353152518

 • Romulus N Filip

  Pe coclaurile unde ma aflu momentan nu am un wifi care să-mi permită sa postez un articol nou. Deci aveți aici distribuția pentru NLD https://uploads.disquscdn.com/images/af933023ac18a216e157bfabd1bcf42b8f9b71d345ef0e8b2a56368fe47ac9db.jpg

 • Romulus N Filip

  Radu, Dorin, Tiame, sandy70, florindragan și ovidiubelge mizează pe Arsenal în NLD

  • COYS

   Name and shame:)
   COYS!!!

   • filotas

    Pana acum e doar shame.
    Sper ca o sa aveti bunul simt sa recunoasteti ca sunteti varza si ca arsenal e un club mai mare ca voi:)

    • COYS

     Pe baza unui meci niciodata un club nu va fi mai mare decat altul, altfel rivala voastra in Spania ar fi Celta Vigo nu Madrid.
     Pe baza ultimilor 50 de ani Arsenal e un club mai mare, nu trebuie sa fii statistician sau pundit aici.

   • filotas

    Sa ma explic un pic. Nu vad nici un motiv pt care sa pierdeti cu arsenal, in condtiile in care:
    – aveti echipa mai buna
    – aveti lotul mai bun
    – aveti antrenorul mai bun
    – sunteti pe 2 ei sunt pe 7
    – sunteti in CL ei sunt in EL

    Si totusi va zvanta. Singura exolicatie e ascendentul moral pe care il au asupra voastra: cand jucati cu Arsenel sunteti inca acea echipa mica underachieving care intra pe emirates deja batuta.

    • COYS

     Filotas, you don’t get Premier League. Sa ma explic:
     1. Om avea echipa mai buna overall dar echipa mai buna azi a fost Arsenal. Si Real au o echipa cu mult mai buna decat noi, dar asta nu i-a transormat in invingatori. Ei au valori individuale ca Alexis Sanchez care isi permit sa joace un singur meci pe sezon la capacitatea maxima si sincer nu-i invidiez ptr asta, dar fact is noi nu avem nici un jucator apropiat.
     2. Lot mai bun dar cu multi accidentati/not 100% fit.
     3. Wenger a castigat mai multe PL titles decat am facut-o noi in toata istoria. De acord, Poch are potential si e mai favorite ever manager, dar e ca si cum si spune ca Klopp is bigger than Ferguson.
     4. In NLD the form goes out of the window nu vad ce treaba are clasamentul dupa 11 etape aici.
     5. Huddersfield nu sunt in CL dar i-au batut pe Utd care au maxim de puncte in CL, again nu vad relevanta.
     Ai fi foarte bun ptr English media, ei se ghideaza dupa aceleasi meaningless facts cand ne fac favoriti. La fel ca si Liverpool suntem media darlings care ne scuteste de critici.
     Fact is, indiferent de greseli de arbitraj si stats si analytics etc Arsenal au fost mult mai buni azi. Campionatul nu s-a terminat si trebuie sa demonstram ca suntem atat de buni precum punditii cred ca suntem.

     • filotas

      Esti mult prea suparat pt infrangere azi, atfel nu-mi explic punctul trei:) probabil e o gluma.

     • filotas

      Coys, ce spui tu de fapt e, shit happens, si-au dorit aia mai mult victoria, nothing to see here, se poate intampla orice.
      Nu sunt de acord. Nu suntem la pacanele. Fotbalul e un joc cu o strategie, se investesc milioane in jucatori, in antrenori, in tehnica de analiza etc. Nu poti sa spui ca florin marin ca au fost aia mai buni.
      Trebuie sa gasesti motivele reale ale infrangerii

     • Radu

      Nu e dreptul divin al nici unei echipe sa câștige toate meciurile, cu atat mai putin intr-un derby de traditie britanic. Uneori ceilalți sunt mai buni sau ai tai prind o zi mai proasta.

      Uite, Liverpool de când a fost pusă la colt de un comentariu de-a tău are vreo 4 victorii, sigur numai contra unor echipe medii sau slabe, dar tocmai cele cu care altădată aveam probleme.

      Sa va uitați la golul 2, ce minunăție de colaborare Coutinho – Salah

     • Se investeasc milioane de catre ambele echipe… poate chiar mai multe la Arsenal 🙂

     • COYS

      Ce milioane se investesc in jucatori la Spurs?:)))
      Sunt absolut sigur ca cine e platit si mult mai bine pregatit ca mine va gasi cauzele, ptr mine au fost 2. Jucatori aflati la 60% din potential dupa accidentari sau 2 meciuri in playoffuri si naivitatea de a crede punditii ca balance of power has shifted & alte aberatii din astea. Arsenal au jucat ieri cum jucam noi NLD-urile pe WHL pe vremurile unir jucatori cu mai putin talent dar compensand prin pasiune.
      Evident ca nu a fost nici o lovitura libera la faza premergatoare golului, insa astea sunt doar detalii nesemnificative, ar fi inscris oricum intrucat erau peste noi.

     • Musafiru’

      Eu as mentiona si o chestiune de ordin tactic, fragilitatea sistemului 3-6-1 (sau 3-4-2-1) cu Harry Kane pe post de Totti ca in Roma lui Spalletti. Ofensiv flancurile nu au sustinut in mod eficient trioul din fata. Pe flancuri Arsenal a avut mereu superioritate, de unde au plecat cele mai multe actiuni periculoase. L-ati facut pe Bellerin fundas de export pentru Barcelona. Sanchez si Trippier sunt doua glume de fotbalisti. Ben Davies e un galez plecat la munca in Anglia, nu va ajunge nici macar un Ramsey. Degeaba ai un trio Delle Alli-Eriksen-Kane daca in spatele lor sunt 7 struto-camile nici fundasi nici aripi, nici laterali nici centrali. Verthongen si Alderweilerd (“marele absent”) sunt doi din cei patru fundasi centrali ai nationalei Belgiei folositi din tusa in tusa.

     • COYS

      Davies a fost slab intr-adevar, cel mai slab ieri. Urmat de Kane, Dele si Eriksen (Kane&Alli nerefacuti, Eriksen obosit). Sanchez si Sissoko au fost singurii ok.
      Nu avem finantele lui City sa ne permitem fundasi laterali de aceeasi valoare, insa Trip sau Davies sunt in mod normal ok ptr Premier League.

     • Mihai Roman

      Cei doi au fost excelenti cu Real de exemplu si in tot acest sezon in general, nu cred ca brusc si-au pierdut din valoare, iar Sanchez (Davinson) a fost cel mai bun fundas al vostru sambata. Problema cea mare consider ca a fost mijlocul: Dembele si Sissoko nu sunt un cuplu potrivit, iar cu Eriksen obosit probabil sau out of form nu ati construit absolut nimic, plus au lasat apararea foarte expusa. Cred ca nici Kane nu a fost apt fizic complet, dovada ca a fost scos dupa 75 de minute.

     • Musafiru’

      Dau o subtitrare in stil Irina Nistor , “mortii sint arsi de vii”: Spurs are fotbalisti de valoarea lui Alexis Sanchez, cei doi sunt Harry Kane si Eriksen.

    • Tudor Eliade

     Eu cred ca Spurs ar fi trebuit sa castige si din urmatoarele motive:
     – au mai multi belgieni
     – atacantul lor incepe cu litera K, ce de la Arsenal cu L
     – capitanul lor era pe teren, pe cand capitanul de la Arsenal era pe banca
     – Daniel e mai cool decat Stan

     Arsenal, in schimb, era favorita clara, avand in vedere ca:
     – jucau in rosu
     – aveau antrenorul mai in varsta
     – portarul lor incepe cu litera C, al lui Spurs cu L
     – au mai multi spanioli
     – au mai multi francezi
     – au mai multi nemti

     Altfel, nu sunt de acord, din pacate, ca echipa sau lotul lui Spurs e mai bun. Imi place Pochettino, probabil e mai bun ca acest Wenger in aproape orice zi, dar sambata trecuta nu a fost una dintre ele. In afara unui meci direct, Pochettino mai are mult de treaba pana sa fie in aceasi conversatie cu Wenger.

     Si pentru ca imi place de el, memo to Spurs. Faceti ceva domle cu engleza lui, dupa 5 ani in Anglia e de toata jena.

 • filotas

  Rusine

 • Torpyla

  Asta e frumusețea din premier league… Orice echipa mica poate face o surpriza împotriva unei echipe de top.

  • filotas

   Haha

 • filotas

  Nu prea inteleg eu prea mult premier league dar incerc sa inteleg fotbalul.
  Explicatiile date despre esecul lui spurs sunt ridicole evident, inca o data nu exista explicatii. Daca pierdeau la huddersfield da, as fi inteles, pt ca explicatia era simpla: complecency si subestimarea adversarului.
  Dar NLD, in acest punct al sezonului ? No way sa subestimezi adversarul. No way.
  O alta situatie: mainstream ul fotbalului crede ca city a castigat PL bla bla. Bineinteles filotas vine to the rescue si spune: nonsense.
  Ca tot suntem la un articol excelent despre statistici, se vede deja un recul in jocul lui city: nu mai inscriu asa des, pasele sunt din ce in ce mai gresite, adversarii inscriu mai usor, ocaziile sunt mai rare si sunt ratate de city etc. Acest trend va continua, probabil vor pierde azi, sau egal, vor urma alte esecuri.
  City ramane o echipa fara pedigree, mai devreme sau mai tarziu va claca, e o echipa fragila. Nu va avea sanse in fata unor echipe antifragile ca united sau chelsea.
  Dar bineinteles ideea asta pare acum nebuna.

  • Musafiru’

   Eu am facut paralelele, inegale cu barna din ochiul lui Pep, imediat dupa Chelsea-City, cand Pepometer-ul inregistra valori depasite doar de mesianism si halepism… La fel s-a stins City si anul trecut in November Rain-ul Premier League. Villa si Norwich au fost lideri de Craciun, cormoranii de mai multe ori. Doar Leicester are procentaj de 100%, campioni in Mai, dupa ce au sarbatorit Boxing Day pe prima pozitie.

  • COYS

   Singura intrebare re Man City sezonul asta e daca vor termina sezonul unbeaten. Eu zic ca nu, e imposibil sa faci un invincibles season in era moderna, nici PSG nu cred ca va termina neinvinsa in Franta unde nu e exista literalmente nici un fel de competitie.
   Matematic vor deveni campioni undeva prin martie.

 • Romulus N Filip

  Tiame este singurul care a pronosticat corect rezultatele celor 2 meciuri din etapa 2 a concursului: ManU-Spurs și Arsenal-Spurs

  • Tiamee

   a fost gandita, am sute de ore de statistici studiate. din fericire am pronosticat dupa vreo 3 beri. noroc!

 • filotas

  Cineva i-a spart fata lui Ramos, a trebuit sa iasa de pe teren.
  Sper sa se faca ceva impotriva violentei in fotbal.

  • Torpyla

   Bănuiesc ca ai văzut meciul. Rupeai tastatura în 2 dacă real beneficia de un astfel de arbitraj ca cel din seara asta.

   De e mai ușor sa zici de Perez și de alte mizerii de astea.

   Ai idee câte penalty-ri i-au fost refuzate realului?

   • filotas

    Vreo 8 am inteles.
    Si 2 rosii.

    • mniezo’

     Si doua rosii si niste branza, nu de altceva dar ca un suprarealist ce sunt admit ca arbitrajul a fost pertinent, in sensul ca ambele echipe au fost arbitrate la fel. Realul shouda stepped up their game fizic si zidane a gresit in primul rand sistemul, cu lotul avut la dispozitie, inca un inchizator sa il ajute pe Casemiro ar fi fost perfect pentru a il juca pe fragilul de Isco mai sus, unde sa aiba o finalitate mingicariile lui. Dar stai, perezu nu transfera inchizatori like.. ever. Ingrijorator la real ar fi mai degraba jocul lui Kroos, un fel de don andres al lor care joaca permanent si e obligat sa joace perfect. Daca nebunul chiar il vrea pe Neymar intr-o echipa in halul celei actuale a, madridului atunci campionatul spaniei o iau rau la vale. Deja am vazut un semnal grav de alarma, cand la ultimul meci de CL real+barca+atm au luat impreun un punct.. sa ne gandim, cand s-a intampkat ultima oara asa ceva? Acum doua decenii oare? Nici nu imi amintesc..
     Un meci foarte slab, care nu mai apartine debutului de sezon. Se intoarce Ucl in insula dupa mult timp sau face o prima vizita la Paris? Aici sunt centii mei, dupa real atm de ieri.

     • filotas

      Fanii madrileni sunt unici oricum. Au cerut nu mai putin de 5 penaltyuri in acest meci. Spuneti mi si mie un meci in care s au dat vreodata 5 penaltyuri pt o echipa.
      Problema lor e ca sezonul asta sunt arbitrati corect si nu sunt obisnuiti

     • Musafiru’

      Trei penalty-uri a vazut Marcelo, care e fundas…

     • filotas

      Sa l punem pe marcelo sa arbitreze atunci

     • Musafiru’

      Sa-l inlocuiasca pe Don Florentino?!

     • Torpyla

      Corect? . Wow..
      Asa, ca fapt divers, știi când a primit vreun adversar penalty într-un meci cu barca?

     • filotas

      Pai daca adversarul nu intra in careu cum vrei sa primeasca? Barca e slaba in atac dar joaca mult mai bine in aparare, ia putine goluri.

     • Torpyla

      Corectează-ma dacă greșesc, dar ultimul penalty văzut de mine împotriva barcei datează din perioada lui Luis Enrique și când realul avea 2 ucl mai puțin, iar iker Casillas era încă la Madrid.

      Încă ceva, ter Stegen e poate cel mai bun portar din lume în acest sezon. Nu ajungi sa te afirmi ca portar dacă echipa ta sta bine defensiv.

     • Musafiru’

      La interventia asupra lui Savic a fost groasa treaba! Kroos trebuia sa ia rosu, cu sau fara branza.

     • Musafiru’

      Al doilea inchizator pe cine ar scoate din primul 11? Cum i-ai vedea tu pe cei 4 din fata perechii Casemiro-2nd DM?

     • mniezo’

      Pe Kroos sau Modric, mai degraba pe Kroos. Combo cu un varf mai fasnet. In hindsight e usor sa spun ca Benzema trebuie sa nu mai prinda echipa, dar e complicat sa inteleg relatiile interumane din vestiar. Oricum cu doi inchizatori ar controla posesia mai bine decat o fac acum cu traseele obosite catre Isco care urca mingea spre nimeni.

      Ii raspund aici si lui Torpyla: era obvious dupa parerea mea ca arbitrul a intentionat inca de la inceput sa lase sa se joace meciul tare. Realul au facut pe victimele dar arbitrul a arbitrat cu acceasi masura si o parte si cealalta. In jocurile fizice se vede motivarea, ai lui Simeone au avut.

   • Musafiru’

    Din sezonul urmator se va implementa sistemul VAR in La Liga. Surprinzator, pana acum, nici sistemul goal line technology nu este implementat in campionatul spaniol.
    Crezi ca delegarea aleatorie a arbitrilor ar aduce un plus de obiectivitate?
    Referitor la meciul de ieri, cred ca Real a fost dezavantajata. Am urmarit jocul in paralel cu Napoli-Roma, din ce am vazut eu, ar fi fost un penalty la interventia asupra lui Ramos, plus un posibil rosu la Savic (fault la Kroos).
    E nedrept sa justifici rezultatele slabe doar prin prisma erorilor de arbitraj. Real are doi francezi in plus in acest moment. Plecarea celor doi “magrebieni” ar rezolva problemele. Nu-i numesc, te las sa-i ghicesti!

    • Torpyla

     Pe unul nu l-aș da afara, l-aș pune pe banca.
     Pe al 2-a, însă, i-aș cam arata o alta direcție. De la bun început nu mi s-a părut o soluție pe termen lung ci doar un moft al președintelui, cu care a avut șansa să-i iasă pariul.

     Iar greșelile de arbitraj nu sunt motivul pentru care ma plâng eu, ci double standardul cu care e văzut totul. Nu e nici o problema când realul nu primește 1-2 penalty-uri pe meci, dar la cea mai mica eroare în favoarea lor, explodează unii.

     Problema realului e în primul rand în propria curte, ei trebuie să-și facă calculele cum trebuie.. Părerea mea e ca se trage de la căpitan, sau de la lipsa unuia mai bine spus.

     • filotas

      Exagerezi grav. Tu vrei sa primeasca 2 penaltyuri intr un meci ca asta, de asemenea nivel? In astfel de meciuri foarte rar se dau penaltyuri si in nici un caz la faze interpretabile cum au fost cele de ieri. Ii cade mingea pe mana? Seriously? Erau amandoi cu mainile sus. Kroos trage la poarta apoi se ciocneste de koke? Nu se da in veci penalty la asa ceva.
      In astfel de meciuri penaltyurile trebuie sa fie extrem de clare, piedici in careu, henturi voluntare etc.

     • Barajul irlandezilor de nord contra elvețienilor intra in categoria ‘astfel de meci’? 🤔

     • filotas

      nu

     • Deci sa recapitulam, intr-un meci in etapa a 12-a din Spania între echipele de pe locul 3 și 4 jucătorii au ce cauta cu mâinile pe sus in careu, in schimb intr-o partida decisivă pentru calificarea la cupa mondiala nu? Ok…

     • filotas

      Nu. Nu intereseaza pe nimeni irlanda de nord-elvetia. In schimb real-atletico da. Nu s-au uitat multi neutri la primul, pe cand la al doilea milioane.

     • Statiscile xG: https://twitter.com/Caley_graphics/status/932331426820784128

      Rezumatul aici: https://youtu.be/lELflel-iew?t=624
      Minutul 83 – e penalty pentru Real indiferent de cati neutri se uitau la meci 🙂

     • filotas

      Pe de alta parte, ala blocheaza cu cotul un sut care era pe poarta, probabil gol.
      Aici cade o minge intre 2 jucatori, nici nu e clar pe cine atinge pe mana.

     • Musafiru’

      Ce fault mai clar decat piciorul in cap primit de Ramos a asteptat Borbalan? Sa zicem ca era prost plasat, nu a avut unghiul corect, dar tusierul? Cu henturile sunt de acord cu tine, e cea mai confuza regula din LOTG. Acel “deliberateley” de la art 12 nu este detaliat. Care sunt situatiile in care avem deliberate handball? David Elleray ofera aceleasi explicatii ca si Ion Craciunescu: “Former Premier League referee David Elleray said the referee’s interpretation depends on whether the hand or arm is in an “unnatural” position at the point of contact.
      “Referees look at two specifics – did the hand or arm go towards the ball or in a manner which would block the ball, or is the hand in a position where it would not normally be?”
      “The challenging decisions are if the defending player spreads their arms to make themselves bigger.
      “If the ball hits the arm then the referee must decide whether this action was to deliberately block the ball or whether the player has raised their arms to protect themselves – especially if the ball is hit at speed.”
      Nu a fost nici un hent indubitabil ieri la Atletico-Real.

     • filotas

      Da, se poate da penalty si e singura faza unde sunt de acord ca se putea da. Nu sunt sigur insa daca nu e totusi lovitura libera indirecta pentru joc periculos. Ambii jucatori s-au dus dupa minge, Ramos cu capul, ala cu piciorul ridicat. Nu se vede clar daca gheata atinge si mingea, insa Ramos se apleaca, nu prea avea treaba cu capul pe acolo.
      In fine, e contact, deci se poate da penalty

     • Musafiru’

      Piciorul lui Hernandez este prea sus. Ramos are prim-planul, adversarul rateaza balonul si il loveste violent in plina figura. Cum sa fie indirecta? Daca exista contact nu este doar “joc periculos”, este fault si lovitura libera directa (11m in cazul de fata).

     • COYS

      Dom’le, Zidane n-are ce cauta la Real. Eu zic ca un titlu si doua Ch League in doua sezoane e rusinos, mai degraba aduci proven manageri pe superbani ca Jose, Carlito si Rafa, aia macar iti aduc titluri pe banda rulanta (1 CL, un titlu si o cupa toti trei la un loc). Si vorba aia, la ora actuala lumea e plina de supermanageri care castiga si titluri ce nu s-au inventat inca, numai daca te uiti in mirifica lume a celor ce practica Football Manager si ai vreo minim 5000 de candidati care ar putea duce Realul mai sus decat a fost vreodata si pe vremea lui Franco inclusiv.
      Cum a zis si Filotas, fotbalul e simplu: daca ai lot bun trebuie sa castigi 100% din meciuri. Hai, un egal cu Celta acolo in ultima etapa, dar in rest nu ai voie sa nu castigi vreo 10 ani la rand. Astea sunt mofturi cu schimbarea generatiilor, fotbalisti care not gelling yet. Asa cum cei 80.000 de spectatori care vin la fotbal, in viata lor reala nu comit nici o greseala in jobul lor (sigur au unul reputabil avand in vedere capacitatea de intelegere a fenomenului fotbalistic si managerial), nu cred ca e ridicol sa ceri unui fotbalist sau manager sa performeze la fel, fara greseala.

     • Torpyla

      de la bun inceput am considerat numirea lui zidane un moft de-al presedintelui. lovitura de imagine, nume in istoria realului etc.

      consider ca zidane nu e pregatit din punct de vedere tactic sa antreneze realul si a primit postul de antrenor doar datorita numelui si istoricului. sunt multi antrenori mai bine dotati decat zidane care nici nu ar fi fost luati in seama.

      asta cu trofeele e subiectiva. realul, din punctul meu de vedere, a jucat fotbal cam 2-3 sezoane in ultimele 10.

      zidane a reprezentat un soc in vestiar la bun inceput si avea cam acelasi statut precum il avea guardiola la barca…o legenda ce trebuie respectata in interiorul clubului. diferenta e ca pep si zidane sunt 2 personalitati diferite, iar zidane nu arata semne ce ar invata ceva din greselile lui.

      nu ma deranjeaza ca greseste, e uman, ma deranjeaza insa cand nu se corecteaza si mai ales cand vad chestii la el pe care le-am vazut si la ancelotti (alt antrenor ce mi-a scos peri albi in perioada blanco )..cum ar fi nepotismul sau incapatanarea de a folosi aceiasi fotbalisti, schimbari foarte tarzii…detalii ce pot face diferenta pe termen lung.

      el a fost o solutie excelenta pe termen scurt, a reprezentat socul necesar…dar ce facem mai departe ? realul are un lot fantastic, nu stiu daca sunt 10 fotbalisti in lume ce ar avea loc in primul 11 al realului ceea ce nu e putin lucru.

     • filotas

      Sunt de acord cu Torpyla aici, nu in sensul ca nu are ce cauta la real, dar nici nu cred ca e tipul de antrenor genial care a luat CL en fanfare prin nu stiu ce inovatii tactice. Nu.
      A avut lot extraordinar+noroc+ traseu facil acum
      doi ani. Veti fi de acord cu mine ca sa joci cu wolfsburg, roma, city ca sa ajungi in finala cu mighty atletico e un traseu de vis pt orice mare club. Plus un mic sprijin arbitral anul trecut si cam asta a fost.
      Nu poti spune ca geniu tactic al lui zidane le-a adus 2 CL, nu e ca si cum real a jucat vreun fotbal galactic out of this world, nu, teeth and grit, ramos, penaltyuri, mijloc plus aparare solide. Cam asta.
      Dar acum, cu lotul pe care il are, cu palmaresul pe care il are in spate sa fii la 10 pct de o averge Barcelona e dissmisable offence pt Florentino.

     • COYS

      Ptr.mine a fi un manager bun nu trebuie sa fii un geniu tactic, nu imi vin in minte multe inovatii tactice pe care Ferguson le-a adus fotbalului spre exemplu. Plus, veti fi de acord cu mine ca jucand intr-o grupa cu Sahtior, Basel si Sporting, apoi dand in KO stage peste Lyon, un Bayern extrem de slab e un traseu de vis ptr orice mare club. Plus un mic sprijin arbitral cu Chelsea in semis si cam asta a fost.
      Del Bosque a fost unul din cei mai de success manageri si ptr Real si ptr Spania tocmai ptr ca nu a inventat apa calda ci a creeat mediul ptr ca fotbalistii sa joace ce stiu mai bine si sa-i integreze pe Fabregas, Xavi si Iniesta in acelasi team, asta ca sa ramanem in zona spaniola.

     • filotas

      Lyon era super echipa atunci, iar bayern era bayern. Cu chelsea am fost furati pe camp nou, iar in retur iarasi s-au cerut 8 penaltyuri pt chelsea. Practic orice minge in careu era penalty. Oricum, cultura fotbalistica la Chelsea o cunoastem. In realitate a fost eliminarea gratuita a lui Abidal de care nu vorbeste nimeni. Iar in finala a jucat cu cea mai buna echipa la acea vreme, campioana en titre United, pe care a batut-o cu un joc ireal, nu cu gol din offside sau penaltyuri. So apples and oranges

     • Torpyla

      Fair enough, saf nu a dat niciodată impresia de a fi vreun geniu dpdv tactic, dar nu a lăsat niciodată garda jos.
      La real, vestiarul e unul din lucrurile care trag în jos tot ce se întâmplă la club… Iar Zidane nu pare a avea acea mana de fier de care se plângeau cei din echipa în perioada Benitez sau mourinho, so de asta le place cu Zidane sau cu ancelotti.

      Klopp a fost foarte aproape de a ajunge manager la real, dar totul a căzut pentru ca el a pus niște condiții.. mai ales pt niște fotbaliști precum Pepe, James, Ramos și Marcelo.

     • Musafiru’

      Eu il trec pe Del Bosque la rubrica ”uzurpatori”. A preluat in 2008 o naționala campioana europeana de la Luis Aragones. La Real a beneficiat de investitii unice in fotbalul mondial pana in acel moment. Ce a facut Del Bosque intre 2003 si 2008? S-a făcut de ras la Besiktas un tur de campionat in 2004. Strict algebric este unul dintre cei mai galonati antrenori all-time (UCL, CM si CE), dar Del Bosque a profitat de doua conjuncturi favorabile intre 1998 si 2008.

     • mniezo’

      Traseu Barcelona in ultimul CL castigat, specs de la acea vreme, dau citire..

      Grupa: campioana Frantei, campioana Olandei. Castiga grupa.

      KO 1: Campioana Angliei
      KO 2: Campioana Frantei
      Semi: Campioana Germaniei
      Finala: Campioana Italiei

     • COYS

      Yep, insa nu la editia aia m-am referit ci la 2008-2009, in care Lyonul se transforma intr-o echipa de duzina (a mai prins doar o semifinala editia urmatoare unde i-au tavalit Bayernul rejuvenat al lui Van Gaal) si Bayern nu era Bayern cum zice Filotas ci o echipa care se zbatea sa prinda podiumul in Germania. Sau echipa ce furniza entertainment value la Wolfsburg cu Brenno pe post de aparator.
      Prima echipa tare de care au dat atunci a fost Chelsea in semis, echipa cu manager nou in persoana lui Hiddink.

     • Musafiru’

      Cred ca drumul celor 80.000 de spectatori este unul cu sens unic. Ei plătesc pentru a avea o părere despre munca echipei favorite si nu invers. Aceasta este ideea de baza a acestei industrii cu milioane de antrenori virtuali si executanți de lovituri libere cu dopuri de bere pe post de minge. Avem dreptul sa fim arbitrii in pub, in familie, pe stadion etc. E firesc ca plumber -ul sa isi dea cu părerea despre Zidane et comp si nu invers.

    • filotas

     Problema realului e ca Balonul de Aur nu se mai poate tine nici dupa un fundas de 33 de ani, juanfran si are o conversion ratio de 1.96%, reusind un gol din 50 de suturi.
     Asta e marea problema a realului. Daca va aduce un atacant mobil, tanar si decent vor reveni rezultatele. Daca se va incapatana sa ignore evidenta si sa joace in 10, asta e.

     • Musafiru’

      Nici Cristiano Ronaldo nu e cu mult mai tanar decat Juanfran. O mare problema a Realului este fotbalistul mai important decat echipa. Inceputul sfarsitului a venit cand CR 7 a vrut sa fie in rolul lui Messi (cel de false 9). Pacat, putea fi una din cele mai bune extreme din toate timpurile. A ajuns sa fie un fel de false Messi.

     • Tudor Eliade

      In schimb a ajuns unul din cei mai mari jucatpri din toate timpurile. Cred ca e ok, una peste alta.

 • Zimbabwean anti-Mugabe demonstrators take ‘Wenger Out’ sign to protest march :))))
  http://www.mirror.co.uk/sport/football/news/zimbabwean-anti-mugabe-demonstrators-take-11545289

 • Musafiru’

  Top 6 mini-clasament Premier League:
  1. City (3 jocuri) 9 puncte
  2. Chelsea (4) 7
  3-4. Utd (3) 4
  3-4. Liverpool (4) 4
  5. Arsenal (4) 4
  6. Spurs (4) 3

 • Mihai Roman

  E bine ca l-au dat afara de la WBA pe good old Tony Pulis, o sa fie numai bine liber de contract si dupa o vacanta meritata pregatit sa preia pe West Ham pe finalul lui ianuarie.

  • COYS

   Nea Tony nu e bun ptr West Ham, suporterii lor cred ca WHU are traditie in “playing on the floor”, hihi:)
   Dar il vad pe Pulis intr-un shock return to Crystal Palace.

 • filotas

  Si inca ceva in legatura cu Zidane si antrenorii de la cluburile mari, un lucru pe care se pare ca suporterii cluburilor mai mici (nu dau nume:) ) se pare ca nu il inteleg.
  Suporterii cluburilor mici cred ca l-au apucat pe Dumnezeu de un picior daca un manager ii duce si pe ei in CL sau ii tine in Top 4, de-aia nu inteleg de ce Zidane risca sa fie dat afara dupa doua CL.
  Pur si simplu asteptarile sunt diferite. La un club mare trebuie sa ramai relevant tot timpul, punct. Ori prin trofee, ori prin joc. Nu exista ca lasa ca e bine, suntem in top 4 etc. Te bati cu sanse reale la primul loc sau nu existi.
  In plus trebuie sa joci fotbal, sa domini lumea fotbalistica cu stilul tau atractiv si dominant. Nu se intampla asta, altul la rand. La Barca Pep a rezistat patru ani ca a adus ceva mindblowing plus trofee. Mou nu a rezistat la Real pt ca nu a adus nici trofee nici fotbal. Ancelotti la fel. Zidane a adus trofee, dar nu pe toate: nu a castigat tripla. Poate sa fie anecdotic pentru un fan de echipa mica, dar asta conteaza. In plus, e la 10 puncte de Barcelona.
  Asta inseamna pur si simplu sa nu mai fii relevant. Iar un club ca Real sa nu mai fie relevant intr-un sezon e o tragedie, pentru ca focus-ul se muta in alta parte: la City, la Chelsea, la Barca etc.

  • COYS

   Real nu a fost relevant ani buni, la fel ca Barca, Bayern etc si tot sunt cluburi imense. La fel ca cele doua milaneze care nu mai joaca prin cupe de ani buni. Numai ptr tine poate City e un club mai mare decat AC Milan. Sau Spurs un club mai mare decat Arsenal, ca sa dau nume:)

   • filotas

    Pai da, si schimbau antrenorii la 6 luni.

    • COYS

     Eu zic ca suporterii sunt la fel de vinovati ca si the Levy&Florentino of this world ptr eterna schimbare la top. De cand a aparut Football Manager si xGoal opportunities&Opta, fiecare suporter crede cu putere ca este mai bun decat ala de pe banca si asta duce la contestatii, proteste si knee jerk reactions de la owneri.
     Si te inseli cand crezi ca suporterii cluburilor mici cred ca l-au apucat pe Dumnezeu de un picior daca un manager ii duce si pe ei in CL sau ii tine in Top 4, intra pe orice forum Spurs si vei vedea ca Poch is not good enough, ca sa parafrazez pe unul, he’s not a trophy winning manager like SAF. Toti s-au enervat cand Arry Redknapp a zis ca marea majoritate a ‘fanilor’ sunt brainless idiots, he may have had a point:)

     • Musafiru’

      Inca de la apariția acestui sport suporterii au crezut ca au soluții mai bune decât antrenorul. Diferenta o face progresul, acum 100 de ani părerea suporterului era auzita in pub sau pe stadion, o audienta restrânsa, in mileniul al treilea audienta este mondiala, orice persoana poate avea audienta mondiala (chiar si cele din ”Legiunile de prosti” ale lui Umberto Eco).
      Un Ferguson nu ar mai fi fost atat de mare daca ar fi aparut cu Aberdeen prin anii 2000. A fost o chestiune de evoluție, de conjunctura potrivita, inclusiv suspendarea de 5 ani din cupele europene i-a dat timp lui Fergusson, timp pe care nu l-ar fi avut după 1992. Ferguson a fost un norocos. Glenn Hoddle a fost un ghinionist in schimb, un antrenor genial dar timpul in care a trait l-a transformat într-o victima (acum 30 de ani nu ar fi fost linșat pentru convingerile sale). Arry este un exemplu de antrenor ce a supraviețuit mai mult decât utilitatea sa. Il trec la capitolul personaje pitorești gen Guy Roux sau Titi Teasca la noi.
      Nu suporterii sunt vinovații! Ei consuma ce li se oferă, nu mai au demult un cuvânt de spus. Fotbalul nu a evoluat in direcția spectacolului, precum baschetul, fotbalul a ajuns o industrie in care performanta sportiva este doar un accesoriu, un breloc al marketingului. Real si Barca sunt vârful de lance prin care marketing-ul a ajuns din accesoriu piesa fundamentala, in acest fotbal in care măsuram spectacolul in trofee, iar un Zidane sau Del Bosque sunt peste Rinus Michels, Sacchi sau Helenio Herrera.

     • COYS

      Daca netul exista pe vremea lui Herrera, nu ar fi apucat sa castige nimic intrucat fanii il desfiintau ca nu face ‘trasee ofensive’:) La fel pe Rinus il dadeau jos dupa meciul cu URSS din grupa. De Sacchi ti-a zis deja Filotas cu ceva vreme in urma ca n-a fost cine stie ce de el, overrated, hihi:)
      Hoddle l-am prins ca manager la Spurs, acum nu e usor sa lucrezi cu un Levy nici acum darmite pe la inceputuri cand era si mai iute la manie:), insa parerea mea de supermanager de pub (si de doua ori mai bun ca Pep&co) e ca nu a fost chiar genial. La Spurs a performat nici mai bine, nici mai prost decat valoarea lotului de atunci (adica mid table mediocrity). Ramane amintirea celui 5-1 cu Chelsea in cupa ligii, la fel cum si Ramos pe langa cele 2 puncte din 8 jocuri ramane cu un la fel de celebru 5-1 cu Arsenal si o cupa a ligii.
      Hoddle e bun ca pundit insa si e unul din rarii punditi pe care ii poti asculta, alaturi de Gary Neville, Danny Murphy, Jermaine Jenas si Keown.

     • Musafiru’

      Eu am fost influențat de naționala lui Hoddle, mai mult decat de Spurs-ul antrenat de el. Mie mi-a placut Anglia in care a imbinat talentul si experienta unui Ince, Sheringham cu tinerele talente precum Owen, Beckham, Scholes alaturi de fotbalisti consacrati precum Shearer sau McManaman. Spune-mi o alta nationala a Albionului, dupa 90, ce a jucat un fotbal mai placut decat echipa antrenata de Glenn Hoddle?

     • COYS

      Nationala lui Hoddle a jucat frumos in preliminarii trimitand Italia la baraj si castigand turneul ala preliminar din Franta in style, insa la World Cup au avut ceva ghinion cu Romania:) si mai ales cu Argentina si Simeone. Desi sustin ca rosul lui Beckham a fost 100% justificat si Simeone was no villain (o data in viata lui:). Owen era atunci on fire, probabil singurul regret al lui Hoddle la turneul ala, daca il baga de la inceput cu noi era de rau. Sau mai stii, poate nu ne vopseam blonzi si aveam deja blueprintul ptr Argentina.

     • Musafiru’

      Referitor la chestiunea cu ”Sacchi overrated” sunt precum Roy Keane 🙂 . Nu am uitat! Sunt dator cu un răspuns.

     • filotas

      In apararea mea nu-mi amintesc sa fi spus ca Sacchi e overrated:)
      Daca am spus ca Pep e mai mare ca el, asta nu inseamna ca e overrated.

     • Musafiru’

      Alt user a spus: “Nu înţeleg de ce Sacchi e atât de intangibil. A câştigat un singur titlu de campion în toată cariera, o ediţie de campionat a terminat-o pe 3, la o distanţă ruşinoasă de Inter. Overall a luat 3 titluri majore din 7.”
      Il astept pe Andrei G sa revina, nu pot sa il condamn in contumacie.

     • Musafiru’

      L-as adăuga si pe Gary Lineker in lista de comentatori digerabili. Chiar si pe Paul Scholes, mie imi plac analizele roșcovanului, chiar daca nu are șarmul lui Lineker .

     • COYS

      Si nici talentul in dodging taxes:)
      Da, Scholes e mult mai bun decat ma asteptam de la el.

 • Musafiru’

  Predictiile lui Paul Merson inainte de NLD sunt interesante. De vazut la final de sezon!
  “If they don’t win I look at [Christian] Eriksen, [Dele] Alli, the centre-backs [Toby Alderweireld and Jan Vertonghen], and Harry Kane and I think they will move on at the end of the season. Real Madrid and Barcelona will be calling. It’s a big season for Tottenham, they could be dismantled otherwise.”
  “I also worry for Mauricio Pochettino too. He is one of the most sought-after managers in world football and I don’t see how he turns down Real Madrid if they come calling.”

  • COYS

   Predictiile lui Paul Merson indiferent daca-s facute la betie (99% din cazuri) sau cand e sober (f rar, nu stiu daca cunoaste starea aia) sunt pe acelasi calapod cu punditii care se repeta ca niste mori hodorogite ca daca Spurs nu castiga o tripla istorica anul asta clubul va inceta sa mai existe. Acum nah, in ecuatia asta ca Dele sau Kane sau Eriksen pleaca la Barca sau Real ar trebui sa existe si conditia ca Barca sau Real sa ii vrea, zic eu o conditie mult mai importanta decat ca punditul X sau Y crede el ca cei trei au valoare de Real sau Barca. Momentan eu nu cred ca vreunul din cei trei ar fi titulari la Barca sau Real.
   Singurul care il vad plecand vara viitoare e Toby intrucat contract talks au stagnat datorita schemei rigide de salarii a lui Levy. In rest hai sa-i lasam pe Rio&the rest of pundits sa predice in continuare ca ‘if I’m Kane I would go to Levy and demand 300k weekly’, exista un motiv ptr care punditii aia n-au ajuns manageri ci au doar bifat niste paychecuri grase si in general Iq-ul lor e chestionabil.
   Daca as fi vreun pundit ex-Arsenal as fi in primul rand ingrijorat ca s-au cheltuit 67 de Milioane pe doi jucatori care vor pleca liberi de contract in ianuarie, nu m-ar interesa the Eriksen&Allis of this world.

   • Musafiru’

    Aveti dreptate când subliniați lipsa de obiectivitate a comentatorilor britanici, in special când vine vorba despre Liverpool sau Spurs, luate in brate de către majoritatea ”pundit-ilor”. Chiar si referitor la faptul ca multi nu ar trece nici un simplu ”employment drug and alcohol test” darămite un IQ test. Dar aceasta este lumea fotbalului, acest sport de gentlemani jucat de golani. Poate ar trebui sa ii rugam pe cei care au ceva de spus despre rugby sa ne oprească din acest spam (chiar am ramas impresionat de cateva articole si opinii citite de-a lungul timpului aici). Numele site-ului este ”anglofil”, cred ca rugby-ul este cel putin la fel de ”english” precum fotbalul. Recent am citit despre regula impusa de galezi pentru a fi selectionat in naționala. O regula menita sa protejeze rugby-ul local, sa împiedice exodul talentelor spre alte campionate. Asta ca sa schimb subiectul! https://www.theguardian.com/sport/2017/oct/18/rhys-webb-wales-rugby-strict-rules-needed-save-future-tests-the-breakdown

    • Radu

     Hmm, e a doua oara cand spui ca pundits britanici ar lua Liverpool in brate. In mediile pe care le frecventez eu (biased, toate), senzatia e mai degraba inversa, ca media abia asteapta urmatoarea infrangere ca sa ne poata da in cap.

     Dar, daca ai dreptate, atunci cred ca atitudinea este justificata de faptul ca nu ne prefacem ca jucam, si ca marea majoritate a meciurilor noastre sunt spectaculoase, chiar daca uneori noi suntem “receiving end”.

     • Musafiru’

      Laitmotivul l-am gasit aici, eu doar am subscris. Liverpool a fost infiata de catre media, nu au fost demolati nici dupa infrangerea cu City, nici dupa jocurile cu Sevilla si cu Spartak, nici dupa egalul cu Burnley… Aceste jocuri le-am vazut eu, dincolo de jocul ofensiv, in general placut, greselile defensive au fost un pattern. Fragilitatea axului cormoranilor este de necontestat, perechea de fundasi centrali si mijlocasii sunt precum apa in fata toiagului lui Moses. Un Moses au multe echipe dar ce vor face daca va veni Messi(a) in UCL? Sunt convins ca Lineker &comp au blocnotesul pregatit.

     • Radu

      Cu City nu am vazut jocul, dar din ce am citit totul s-a rupt dupa eliminare. Oricum, nu puteam fi demolati total atunci, pentru ca veneam direct dupa 4-0 cu Arsenal.

      Cu Sevilla si Spartak, dincolo de erorile din aparare, rezultatele nu au fost tragice, ba chiar in hindsight egalul de la Moscova e bunicel. Aceste meciuri le-am vazut, si asa cum ai spus, defensiva a facut praf toate eforturile colective ale ofensivei, fara niste erori de curtea scolii ambele meciuri puteau fi castigate lejer.

      Egalul cu Burnley nu mai mi-l amintesc, desi cred ca l-am vazut, dar nu cred ca am fost laudati dupa el.

      Mie crucificarea unei echipe dupa 2-3 meciuri (sau chiar dupa unul, in cazul nostru – Watford away) mi se pare exagerata. We are a work in progress, si evolutia e spre bine – inclusiv in defensiva, 1 gol primit in ultimele 4 meciuri nu e asa de rau.

     • COYS

      In mod traditional Liverpool si Spurs au fost tratate un pic preferential ptr ca marea majoritate a punditilor sunt ex-Spurs sau ex-Liverpool players. Si cred eu si ptr ca traditional Liverpool si Spurs au avut un core britanic spre deosebire de Chelsea sau Arsenal.
      United-ul lui SAF a fost un alt exemplu de tratament mai bland al media, insa ptr ca le era frica sa nu fie luati la suturi de scotian.
      La polul opus Wenger are parte de o media extrem de ostila. Aveti acelasi numar de puncte ca si Arsenal dar spre deosebire de voi, ei au fost deja tavaliti prin presa si TV cu orice ocazie, mai putin derby-ul de sambata unde presa a subliniat doar ca noi am fost sub-par.

     • Musafiru’

      Cu Burnley statistica e mincinoasa! Matip a scos de pe linia portii pe final, Liverpool a avut 2 ocazii in toata repriza. Dominarea gazdelor a fost sterila, nu au fost incisivi.
      Cu evolutia “spre bine” a defensivei eu zic sa nu te amagesti. Cu cine a jucat Liverpool in ultimele 4 jocuri?
      Vom vedea mai incolo… Discutam in primavara. Presimt ca Messi va veni pe Anfield!

     • filotas

      Uite abia asta ar fi un transfer frumos. Messi pe Anfield

     • filotas

      Ah, curioasa paranoia a fanilor britanici ca exista o conspiratie media impotriva echipei lor:)
      Cred ca toti fanii sufera de asta in insula, si cred ca e specific insulei, in restul continentului nu da nimeni a rat’s ass pe ce spun ziarele sau punditii (si s-au scris mizerii monumentale in marca sau sport de exemplu).

     • Musafiru’

      Marca si in general ziarele de sport spaniole sunt ca ultimii oameni, dupa oamenii de zapada. Cred ca italienii si francezii alaturi de britanici sunt etalonul in presa sportiva.

     • Torpyla

      cred ca era ok daca te opreai la italieni si francezi.

      dar spaniolii sunt the lowest low…

   • Tiamee

    eu cred ca problema mare e sa dea sumele cerute de Levy, nu vad sa plece vreunul din cei 3 fara o suma aproape de 100Mio.

    • filotas

     Nu e tampit nici Levy, vine criza, Spurs e deja in scadere, cei trei la fel, o sa-i dea pe mai putin.

 • filotas

  The plot thickens:

  “Cristiano Ronaldo & Karim Benzema (1 LaLiga goal each) are the worst attacking duo this season. Of all 98 clubs in Europe’s top 5 leagues, only Iemmello y Coda from the 20th place Serie A club Benevento have a worse record.“

  • filotas

   Oricum nu doar la Real se pare ca e problema asta. Si Suarez si Griezmann au aceleasi probleme inexplicabile de a marca.

   • COYS

    Inexplicabile ptr fanul fotbal care crede cu putere ca un fotbalist/echipa poate mentine acelasi ritm intr-un mod constant. Cum spunea cineva, form is temporary, class is permanent, deci toti patru amintiti isi vor reveni mai devreme sau mai tarziu.
    Este ca schadenfreude e generatoare de wellbeing?:) Aceasta average Barcelona care nu ar prinde top10 in Elvetia cum spunea cineva pe vremuri, in Septembrie (apropo, parca erau doar 10 echipe in Elvetia, deci Barca nu ar prinde prima divizie acolo:)) este totusi la 10 puncte de Real si neinvinsa.

    • Mihai Roman

     Ne-am intrat cat de cat in forma, acum prindem top 5 in Elvetia 🙂

    • filotas

     Da, thanks to Messi and…Paulinho, cam singurii marcatori de pana acum.

     • Radu

      Pai vezi, cand era Neymar il faceai in toate felurile, dar se adauga si el la marcatori.

      La link-ul de mai jos Suarez are 1 gol la 160 minute, ceea ce in majoritatea campionatelor ar fi bine, e drept ca in La Liga sunteti invatati cu 1 gol pe meci.

      http://www.bbc.com/sport/football/teams/barcelona/top-scorers

     • Mihai Roman

      La Barcelona e criza si atunci cand nu inscrie Messi vreo doua meciuri la rand…deci cam acum 🙂 . Asa ca iti dai seama cum e cand nu o face Suarez dupa 5 meciuri in care mai si rateaza o caruta de ocazii uriase.

     • Radu

      Cum spuneam, sunteti invatati prost 🙂

      La Liverpool initial opinia era ca Suarez este un jucator foarte bun dar slab la finalizare. Restul e istorie.

      PS La fel se zicea de Salah dupa primele 7-8 partide jucate, ca rateaza mult. Pentru un asemenea ratangiu, numarul de goluri marcate este senzational.

     • filotas

      Neymar probabil isi va incheia cariera la Spurs.

 • COYS

  Putin mai pe langa subiectul fotbal (unde se pricep toti, mai putin managerii si fotbalistii) la un alt subiect unde se pricep toti, mai putin politicienii. E putin ciudat ce se petrece in Germania la prima vedere, insa am auzit o chestie tare in seara asta: Zee Germans sunt atat de ingroziti de perspectiva de a deveni the laughing stock of Europe (sau Frankreich cum mai e cunoscuta in tinuturile Rinului mai nou:) like the Brits incat se vor mobiliza cu raspunderea germanica in re-runul electoral. Si vor restabili ordinea europeana. Astfel incat mutarea de azi a lui Mutti nu va aparea atat de excentrica, ci mai degraba o alta demonstratie de forta. Ramane de vazut, ciudate timpuri traim oricum…

  • Musafiru’

   COYSe, legat de Germania nu urmaresc decat echipa a doua a lui Bayern, BVB si Berlin Station serialul. Blaturile din Franta mi se par mai interesante, atat fotbalistic cat si politic. Mai ales acum cand Macron vrea sa extinda blaturile in liga europeana. Dupa Brexit cele 79 de scaune vacante in Parlamentul de la Bruxelles sunt o miza demna de un nou Champions League. Diferit de cel vechi cu 3 cooperative gen Liga1 (EPP centru dreapta, Social Democratii centru stanga si liberalii ALDE). Alde Macron spune ca e un sistem perimat ca Angela si Orban nu au nimic in comun decat umbrela EPP, la fel cum social-democratii german cu slovacii lui Fico nu impartasesc decat o uniune de gang in S&D, nu una ideologica.
   Spui ca traim timpuri ciudate, tu care esti unul dintre cititorii de gazeta in Poiana lui Iocan, dar turneul lui Macron in Europa Centrala si de Est nu a fost ciudat? Ciudat prin prisma obiectivelor principale: modificarea legislatiei europene privind forta de munca, in special a celei legate de circulatia fortei de munca. Da, domnul atat de politically correctness incat si-a luat nevasta deodata cu maica-sa, a baut dupa Le Pen si FN. Nu e ciudat ca in Europa de Est se duce cu idei demne de Le Pen tatal? Cum sa limitezi drepturile consfintite prin tratatele europene? Cu acordul statelor afectate doar… Noroc ca a primit un nem, doi de ne si un nie! La Bucuresti ni s-a spus ca a discutat cu Tudose despre avioane. Tipic Radio Erevan. Tot acolo am auzit ca vom juca European Parliament Election Manager in loc de Football Manager peste cativa ani. Eu am pregatit un Fantasy Team, l-am transferat pe Macron, e noul Messi.

   • Magaru’din Hadareni

    SALUT MUSAFIRULE !

   • COYS

    Sacre Bleu, Macron e un fel de Marcello, ataca pe aripi, in nici un caz Messi. Am crezut o vreme ca Renzi e un fel de Del Piero cu o pasa geniala de la Pirlo, dar a renuntat mult prea timpuriu cu o preluare gresita. Ma incapatanez sa cred ca Merkel/Loew sunt Rinus Michels/Sacchi versus Domenech/Macron. Nu stiu inca in ce tabara joaca May, stiu ca Boris&co sunt ca dansatoarele alea de pe margine, care nu stiu multe in afara de cap si…whatever….aaa, pajura, asta era celalalt cuvant pe care il cautam. Mutti e un fel de SAF, pare complet outdated, dar cand se va retrage si va fi inlocuita cu Moyes atunci e vai si amar…

    • Musafiru’

     🙂 Ai gresit perechea lui Macron! Aime Jaquet e echivalentul in fotbal. Ala i-a lăsat pe francezi fără Ginola si Cantona inainte de CM ’98.

     • COYS

      Acum poate cine stie Macron o fi aflat ca Le Pen tatal are cult status in Europa de Est, intr-o liga a intolerantei fata de alte rase/religii etc Europa de Est e un fel de Primera. Chiar si noi, desi la prima vedere nu putem face fata la heavyweights (Ungaria, Polonia) ne mentinem in Wenger’s Trophy (top4) cu sanse la un shock win in cupa:)
      Asta ca un fel de avanpremiera la articolul despre PC (long overdue:)

     • Musafiru’

      Cred ca vom ramane precum Bute, niciodata in Super 6, din diverse motive. La Visegrad nu vom fi invitati nici sa facem cantarul oficial, desi in IBF nord-atlantic impresarii ne-au impins spre topul categoriei.

     • COYS

      Suntem ca georgienii la rugby, nici in superliga Visegrad Four Nations, dar mult prea puternici ptr a juca in traditionalul Treaty of Rome, mai ales la forta gramezii:)
      Visegrad Four Nations se bazeaza pe langa gramada si pe extremele drepte foarte puternice, greu de facut un tackling la ele.

 • Mihai Roman

  Si ca sa revenim la actualitate, zi istorica azi in Premier League: Oumar Niasse devine primul jucator charged pentru diving, decizia pe finalul saptamanii. Sa fie cu noroc! 🙂

  • Musafiru’

   Din sezonul urmator sistemul VAR va fi introdus si in Premier League. Pana atunci, un clasament al diverilor pe ultimele 5 sezoane conform Squawka:
   Pe 5 United cu Ashley Young lider.
   Pe 3-4 Spurs si Soton.
   Pe 2 Sunderland.
   Lider indiscutabil Chelsea!

 • filotas

  Oare cu cine pica Besiktas in optimi? Ia sa vedem, ce am invatat noi dragi copii din fotbal?:)
  Oare cu cine credeti voi?

  • Torpyla

   dai cate o sticla de vin pentru fiecare user de pe site daca nu o sa se intample asa cum zici tu ?

   Put your money where your mouth is !

   • filotas

    Primii 10:)

    • Torpyla

     eu ma inscriu de pe acum. un vin alb de la cricova pentru mine.

    • COYS

     Eu is cu Macron, Chateauneuf du pape sau Chateau Lafitte:)
     Accept si Brunello sau Amarone:)

 • COYS

  Say what you want about Liverpool dar echipa aia sub Klopp e ‘a joy to watch for a neutral’ cum zic englezii:) gung-ho, excitement pur, in timp ce priveam Spurs pe un tv in sports bar-ul german in ultimele 10 minute am trecut de la coada ochiului la 100% pe Pool game. Klopp’s Liverpool nu se incadreaza in nici una din data analitics, poate castiga cu 3-0 pe Nou Camp la fel de bine cum poate pierde cu 8-3. Nu stiu daca e de bine ptr fanii lor, dar ptr neutri e cea mai de urmarit echipa.