De ce nu suntem şi noi acolo? De ce ţinem cu Anglia şi ne amăgim cu fantasy football? Ştiu, ştiu… Pentru că Mircea Sandu. Pentru că Piţurcă. Pentru că Bogdan Stancu şi Cociş şi Tamas.

Nu zic că nu, dar parcă e mai mult de atât. E ceva ce ţine de întregul sistem. Ratăm Mondiale pentru că rămânem în urmă, ca un vagon decuplat de fotbalul modern.

Fotbalul a fost un joc romantic până la începutul anilor ‘90. Cupa Campionilor încă era câştigată de echipe periferice ca Aston Villa, Hamburg, Steaua, PSV, Porto sau Steaua Roşie Belgrad. Un antrenor bun ca Brian Clough putea să ia o echipă din subsolul ligii secunde şi s-o facă de două ori la rând campioana Europei.

La începutul anilor ‘90 nişte bărbaţi în costume au hotărât ca First Division să devină Premier League şi Cupa Campionilor Europeni să devină Liga Campionilor. Televiziunea prin satelit şi Internetul s-au răspândit în toată lumea, în timp ce legea Bosman i-a dezlegat pe fotbalişti de glie.

A fost o revoluţie care s-a developat de-a lungul anilor ‘90, o perioada de tranziţie între epoca romantică şi cea modernă. Succesul Generaţiei de Aur a mascat faptul că începeam să rămânem în urmă. Din 2000 încoace, decalajul faţă de fotbalul modern a devenit tot mai limpede.

Fotbalul – afacere

Football is a game before a product, a sport before a market, a show before a business. Acesta e etosul nostalgic al lui Michel Platini. Liga Campionilor arată că fotbalul poate să fie mai mult decât o afacere, dar niciodată mai puţin. Fotbalul modern corelează performanţă sportivă cu performanţă financiară.

Rar se strecoară în semifinalele Ligii o echipă care nu e în primele zece cele mai bogate din Europa. Când se întâmplă, e un club că Inter, Borussia sau Atletico Madrid, dintre primele 20. E greu de imaginat ca o echipă din afara primelor 20 ca venituri care să ajungă în semifinale, darămite să mai şi câştige Liga Campionilor. Bariera de intrare în elita fotbalului e în primul rând financiară.

O fi nedrept, dar asta e una din consecinţele modernizării: ca să câştigi lucruri ai nevoie de bani. Iar cluburile astea au bani pentru că ştiu să-i facă. Au stadioane pline pentru că se pricep să le umple.

Suporterii plătesc pentru abonamente, tricouri, plăcinte şi beri pentru că stadionul un mod plăcut de a-ţi petrece timpul şi cheltui banii. În spatele acestei experienţe atent construite stau departamente solide de comunicare, vânzări şi management.

Fotbalul – profesionist

Michael Robinson, care a prins un sezon în marea echipă a lui Liverpool, povesteşte că la semnarea contractului a cerut o apă dar a primit o bere de la Bob Paisley şi Joe Fagin. Discutând cu antrenorii, Robinson a fost curios să afle pe ce post va juca.

Joe put his hand around my shoulder, sat me down and said, “Listen, lad, we play 11 players here – just to make sure we aren’t disadvantaged. In midfield, when we get the ball we try to kick it to somebody dressed the same colour as us. As a forward, Michael, kick it in the net, and if you can’t, kick it to somebody who can. Then at the back, we’re gonna try our best to make sure the oppo don’t score.”

‘”There’s no more to it than that?” I asked.

‘”You’ll find, Michael, that we leave players to figure it out for themselves. But we’ll help along away. This isn’t a major science . . . you’ll work it out.”

Asta nu se întâmpla la o echipă oarecare, ci la Liverpool, cea mai bună echipă a anilor ‘80. E genul de anecdotă pe care o auzi despre Emeric Ienei.

Nici Paisley şi nici Ienei nu erau antrenori rudimentari. Dar asta era spiritul acelor vremuri. Gândirea tactică nu era sofisticată în afară Italiei, iar antrenorii aveau alte treburi decât să discute despre tranziţie şi fluiditate.

Nivelul de înţelegere tactică care se aşteaptă astăzi de la jucători ar fi fost copleşitor pe vremuri. The Secret Footballer:

Every player has his own script, what to do, when to do it, information on the player he’s up against, including weight, height, age, strengths, weaknesses, even what that opponent is likely to do when the ball comes to him in certain situations. We memorise every single set piece, where we have to stand, run and end up. We even memorise this for the other players so we know where everyone else will be at any given time.

Football at this level is very chess-like, maybe not to those outside of football but certainly to those inside.

Nu doar tactica a evoluat, ci şi celelalte ştiinţe adiacente sportului de performanţă: fiziologia, nutriţia, psihologia. Orice mişcare a unui fotbalist e înregistrată şi contabilizată. Aproape toate cluburile din Premier League au acum departamente de analişti care scanează statisticile adversarilor şi identifică tipare de joc.

Fotbalul – şcoală

“Nu vine nimeni din urmă.” Dacă primele două aspecte ale modernizării fotbalului sunt mai subtile, pentru că ţin de o anume birocrație, orice chibiţ îşi dă seama că nu mai avem materie primă. România, care avea o şcoală decentă de fotbal, nu mai produce jucători de calitate.

Povestea însă e aceeaşi. În vreme ce educaţia fotbalistică occidentală s-a modernizat, şcoală românească de fotbal a rămas încremenită în proiect, vorba lui Liiceanu.

Uli Hesse scrie în Blizzard despre revoluţia fotbalului german. Borussia Dortmund, care acum are o academie de fotbal inovatoare, n-ar fi fost un bun exemplu cu 15 ani în urmă. Echipa mare se antrena pe un teren atât de înghesuit că nu puteai să baţi cornerele cum trebuie. Juniorii se antrenau pe terenuri închiriate, iar iarnă jucau în sală.

Lui Edwin Boekamp, coordonatorul secţiei de juniori, parcă nu-i vine să creadă când îşi aduce aminte: It was a totally different era. Now everything has become really professional.

Federaţia Germană de Fotbal a creat la începutul anilor 2000 mai multe programe prin care obligă cluburile să investească în academii dacă vor să primească licenţa. Sunt zece ani de când cele 36 de cluburi profesioniste din Germania investesc împreună aproape 70m de euro pe an.

Boekamp critică FA-ul britanic, dar ai crede că vorbeşte despre FRF:

They will never make progress if they don’t break up the old structures, the way we have done.

O altă ţară care a făcut progrese uriaşe este Belgia. Generaţia frumoasă pe care o au acum n-a apărut de nicăieri. În spatele ei stau antrenori pricepuţi, care folosesc metode inovatoare ca să cultive pasiunea puştilor pentru fotbal.

Avem impresia că fotbalul e ciclic. Şi că undeva în viitor o să ne vină iarăşi rândul. Am avut generaţia lui Bodola, apoi cea a lui Dobrin, apoi cea a lui Hagi.

Şi poate că aşa ar fi fost dacă fotbalul ar fi rămas un sport romantic. Când toţi sunt înapoiaţi, nimeni nu e înapoiat. Talentul unui jucător, al unui antrenor sau al unei generaţii face diferenţa.

Dar fotbalul s-a schimbat. Totul a devenit mult mai profesionist, aşa cum spune Boekamp. Performanţa presupune o arhitectură de investiţii, competenţă şi inovaţii. Pe fondul acestei renaşteri fotbalistice apusene, fotbalul românesc rămâne profund înapoiat.

Oamenii de la care aşteptam să împingă fotbalul românesc înainte sunt în închisoare pentru că au prădat cluburile pe care trebuiau să le slujească. Cel mai important club din România şi-a desfiinţat şcoala de fotbal pentru că patronul nu-i vedea rostul. Avem stadioane decrepite, în care trei locuri din patru rămân goale de-a lungul unui sezon. Avem cluburi finanţate din bani publici, exact ca înainte de ‘89.

Noi doar ne facem că facem. Ne agăţăm de lozinci. Vorbim de proiecte și de reconstrucție.

Dar la Mondiale e destul de simplu. Ori eşti acolo, ori nu. Noi n-am fost la ultimele patru, edițiile din epoca modernă a fotbalului. Nu-i o întâmplare.

photo credit: atomicShed via photopin cc

Previous ArticleNext Article

This post has 200 Comments

200
  1. Citeam in Blizzard si de calitatea antrenorilor de copii si juniori. Nu mai stiu cu cine era interviul (parca cineva de la Ajax) dar dadea niste statistici infricosatoare cu privire la talent vs munca.

    Ceva de genul: la grupa de varsta 8-10 ani, doar 2 din 10 jucatori stiu sa centreze din viteza. In doi ani de zile procentul urca spre 8-9 din 10. La fel si cu preluari si cu multe alte chestiuni tactice.
    De asta la noi vezi jucatori oarecum talentati ce habar nu au “abecedarul” fotbalului vorba lui nea Tomescu.Le au cu mingea, foarte bine, focu la ei.

  2. Ce legatura are ratalaul ala cu faptul ca noi nu sintem acolo? Pai Tanase sau Stancu ar fi inscris lejer din pozitia aia 🙂 troll

  3. De o vreme am reinceput sa joc fotbal, incet, 5-6 a side. Reguli de baza, orice mana e hent, orice atingere e fault, si se cere. Nu impingi cu pieptul atacantul, nu pui mana 25cm in jurul lui daca te depaseste. Nici in curtea scolii nu se cereau/dadeau faulturi de genu asta.

    Intamplarea face aca acu vreo 3 saptamani am jucat un fotbal si in Germania, cu niste prieteni. Pe langa faptul ca se juca in sala, cu manta, deci total alt joc, in care mingea nu sta decat cand e la portar in mana, am iesit vanat pe picioare. In conditiile in care eu nu sunt un mare dribleur sau ceva, dau drumul la minge destul de repede. Nu s-a cerut nici un fault tot meciul, nici un hent si s-a dat doar un singur fault, in situatia in care un tip a fost proiectat direct in nas de adversar. Se juca tare, se lovea si la picioare (neintentionat, bineinteles, dar nici nu se dadea lumea la o parte), umar, mana, cot tot jocul. Loved it.

    Cine stie, poate are legatura tangentiala cu subiectul.

  4. noi am ramas in urma pentru ca pana la urma fotbalul este o structura complexa care reflecta evolutia de ansamblu a altei structuri complexe care este statul romanesc.
    La tenis de exemplu e altfel, e posibil, desi neasteptat, sa apara staruri mondiale ca halep, pentru ca tenisul este o microstructura , un sport individual care nu depinde atat de mult de suprastructura stat. la fotbal e mult mai complicat sa apara o echipa mare asa peste noapte (pot aparea jucatori mari…), fara planificare si organizare, adica exact lucrurile care lipsesc din fotbalul romanesc. Si cand ma refer la echipa mare, ma refer la echipa nationala, ca la nivel de club e greu de crezut ca se pot face in romania performante notabile cu toata organizarea si planificarea posibila.
    Si totusi am fost la un pas de mondial, nu? 🙂 dar cum la omul sarac nici boii nu trag, in rarele ocazii cand suntem in pozitie neasteptata favorabila sa facem o performanta se intampla sa fie antrenor la echipa un victor piturca:)

  5. Ca tot incepe azi Cupa cea Mondiala, as dori sa duc discutia un pic mai intr-acolo. Nu vi se pare ca si-a cam pierdut din suflu? Ca nu mai are panaşul de odata, ca nu mai e asta locul in care se nasc legendele (cel mult se confirma), ca nu mai au oamenii aceeasi tragere de inima dupa zecile de meciuri de peste an? Au ucis toate ligile astea starul numit ‘World Cup’? Sau nu mai sunt eu copil si nu ma mai stiu bucura de-o cutie cu ciocolata?

  6. probabil ca e a doua varianta, depinde ce varsta ai si daca anii tai de tinerete mai apartin acestei generatii sau nu
    daca esti suficient de “batran” tot ce e trecut pare hiperbolizat in comparatie cu prezentul banal; e aceeasi discutie ca la messi vs maradona

  7. mai e ceva; dupa 90 mi se parea ireal sa pot vedea TOATE meciurile de la un Mondial fara bulgari/rusi
    Dupa asta am avut nitel de echipa ce mai batea cate o Anglia/Argentina si care trecea de grupe fluierand.

    Totul asortat cu varsta potrivita; pai la +-20 de ani esti mai fanatic, mai pornit si cu mai mult timp la dispozitie.

  8. Trei ganduri aici:

    – panașul s-a dus odata cu calitatea. Nostalgia e dupa vremuri cand cel mai bun fotbal se vedea la Mondiale. Astazi nivelul din CL e mult peste ce vedem la Mondial.

    – era si o vraja care tinea nasterea legendelor, asa cum spui. Astazi legendele exotice apar pe youtube cu mult inainte sa ajunga la Mondial. E greu sa mai apara un jucator de nicaieri.

    – faptul ca nu suntem si noi acolo cred ca se simte, fara sa ne dam seama, poate. Editiile din ‘ 90, ‘ 94 si ‘ 98 au fost destul de plate, dar ce mai conteaza asta, cand iesi din grupe? 🙂

  9. Eu tin minte un interviu cu Rodolfo Borrell, care a lucrat la academia Barcelonei, apoi la Liverpool si acum a ajuns la City,

    Intrebat care sunt calitatile de care are nevoie un copil ca sa reuseasca in fotbal, omul face o pauza de cinci secunde, dupa care spune (citez din notite):

    Integrity. Ability to self-analyze. Dealing with pressure, because weakeness comes out under fatigue and pressure. They have to be willing to succeed and be surrounded by the right people.

    Nici una din calitatile astea nu au de-a face cu tehnica, ceea ce noi intelegem de obicei prin talent. Si nici nu sunt calitati pe care sa le asociezi in general cu fotbalistii romani, care intr-adevar “stiu cu mingea”.

    Culegem ce semanam.

  10. Mai e un motiv pentru care pot aparea staruri in tenis si nu pot aparea echipe de fotbal. Tenisul nu e un sport de echipa, ci sport individual. Atunci cand e vorba de echipa nici la tenis nu stau lucrurile foarte bine – de exemplu Mergea si Tecau, doi jucatori de dublu buni, nu pot stinge disensiunile dintre ei ca sa joace impreuna.

  11. Pe langa ce zice Alex, cred ca e foarte important si ce ai spus tu: cantitatea.

    In 1994 vedeam max 2 meciuri pe saptamana, acuma sunt saptamani cand putem vedea 5 meciuri de prima mana intr-o zi, In Liga Campionilor vedem de doua ori mai multe matchday-uri decat in anii ’90, si sunt de doua sau chiar patru ori mai multe echipe calificate.

    Plus numar mai mare de meciuri si la nivel international.

    Si ca sa il contrazic pe Alex, CM din 1994 a avut de toate, dupa parerea mea, au fost multe meciuri bune (e drept, secolul asta nici nu am mai vazut peste 40 meciuri la un CM) si erau cateva echipe surpriza care au dat sare si piper CM.

  12. Good riddance cesc, cred ca ai ales clubul potrivit, cu managerul potrivit, pe masura ambitiilor, caracterului, si valorii tale.Numai bine!

  13. Nu stiam cu cine a semnat, dar mi-am dat seama doar dupa comentariul tau 🙂

  14. Campionatul copilariei mele, imi amintesc si acum jucatori ca hong myoung bo, seo won, adolfo valencia, iovanov, meciuri superbe ca acel elvetia-sua (era un jucator blond si cu parul lung de la elvetieni imi scapa numele…), spania corea, irlanda italia cu lobul ala dement peste pagliuca, rusia camerun, nigeria italia cu rosul lui zola pe care nici acum nu-l inteleg, bebeto si leaganul, arabia saudita cu acel portar al lor care a mai jucat multi ani, brazilia olanda cu dunga si romario si un gol de la distanta al carui autor imi scapa, cu meciul in care s-a rupt poarta, cred ca mexic bulgaria, cu bolivia; bineinteles romania e un capitol separat

  15. repertoriem perlele comentatorilor:)? au inceput in forta

    1. “David luiz cand se va intoarce la chelsea va gasi un nou coechipier, fabregas”

  16. A zis apoi ceva de genul „dacă nu mă înşel, Luiz a semnat cu PSG”.

  17. Am auzit şi eu azi ca englezii le-au zis piloţilor de avion să nu oprească motoarele că se întorc repede.

  18. Probabil că obiectiv vorbind cel mai bun fotbal se joacă în UCL, dar mie personal mi se pare că are cu totul alt farmec un mondial. Iarăsi subiectiv, prefer Premier League decât UCL, mi se pare mai spectaculos, nu am date la îndemână dar impresia asta mi-a lăsat-o. Legat de punctul trei, să ştii că singura amintire legată de România la un turneu final e Euro 2000 şi sincer asta nu mi-a luat nimic din farmecul si bucuria pe care am avut-o cand eram copil la mondialul din 2002 sau cel din 2006.

  19. Nu sunt convins deloc de brazilia, parca nu e o echipa braziliana. Cred ca e cea mai putin spectaculoasa echipa a braziliei din istorie? Coys, tudor, voi care i-ati vazut live pe pele si garrincha ce credeti?

  20. Pentru ca arbitrii japonezi la meciurile tarii gazda… Fuck this World Cup. Si-asa eram acrit de competitia asta de la toata mizeria FIFA care iese la suprafata de cativa ani incoace

  21. Nu mai mi-aduc aminte de Brazilia lui Pele insa imi aduc aminte de un spaniol pe nume Michel care a egalat cu Brazilia in 86 in primul meci din grupe. Iluzie optica cica, gol anulat. Si s-a terminat 1-0 ptr. Zico, Alemao, Josimar, Socrates&co. In dauna lui Salinas&co, ce nu au fost cu nimic mai prejos. Let alone un gol suspect mare de offside atunci al lui Socrates. Tot la meciuri inaugurale cu Brazilia scria a certain Ioan Chirila ca au batut greu URSS-ul lui Shengelia dupa un gol Eder in minutul 88. Si mai aproape de inceputurile fotbalului, in 98 parca n-au rupt cerul la debut, un 2-1 chinuit cu Scotia. Oh, si cel jucator de la Real Madrid care se tavalea la un corner pe la finalul unei partide chinuitoare cu Turcia in Correa&Japan 2002 ptr. a castiga un ‘rosu’ destul de tardiv. Era doar la 7 ani inainte de Pep. Mai amintim de Maicon si minutul 80 si ceva cu Coreea de Nord? Ideea fiind ca ptr. cei ce au descoperit fotbalul inainte de Pep si Messi, Brazilia incepe greoi si suspect.
    Ce mi-a ramas mie pe retina la meciul din seara asta e confuzia intre Rakitic si Modric. Candva o echipa nationala se vopsea ptr. a deruta adversarul, la croati cel cu par lung s-a tuns periuta, cel cu tepi si-a lasat freza a ala Modric:)

  22. era rivaldo, jucatorul ala care se tavalea, juca la barca si imi amintesc ca nu ii statea in fire sa se vaite si sa se tavaleasca. am fost si eu surprins si dezamagit.

  23. ba mare rahat fantasy-ul de anul asta.
    1. Nu imi apare in profil liga la care am dat join; trebuie sa dau search de fiecare data
    2. nu vad punctele pe fiecare echipa din top; e un top chior unde habar nu am cat are fiecare
    3. nu pot vedea echipele adverse; habar nu am cu ce jucatori e ala in fata mea in clasament

    pe scurt, o mizerie

  24. Corect.

    Presupun ca echipele adverse le vom vedea cand se termina etapa, totusi.

    Desi … la ce bug-uri are pare sa fi fost pregatit ca CM-ul. Avem 21 membri in liga, pe prima pagina sunt afisati primii 20. Dai next, si apare al 21-lea dar pe locul 1 🙂 Pe principiul … locul 1 din divizia secunda probabil.

  25. Funny. Am incercat ieri sa-mi recapat mojo si m-am uitat pe tub la 2 documentare despr singurii jucatori despre care se spune ca au castigat mondiale de unu singur, Garrincha 62 si Maradona 86. Da sa nu rascolim iar cuibul. Nu a avut nici un rezultat, am adormit ca un erou prin min 25 sau ceva. Cred ca va fi primul mondial la care pierd minim juma de meciuri, nici daca-mi promite woy ca joaca cu arsenalezii tot meciu nu stau pana la 3 noaptea sa vad Anglia-Italia.

    Pele si Garrincha deci inainte de timpul meu, nu am vazut nimic, tocmai ziceam ca nu prea pot sa-l compar pe Pele cu Maradona. Daca ii vedeam live, nu foloseam acum calculatorul, hehe. Dar sunt multe voci dintre cei care au vazut multe care de fapt sustin ca Garrincha ar fi fost cel mai cel.

    Primul mondial a fost 82, putin, printre pureci. Pe urma 86, printre mai putini purici, cu mai multe meciuri. Culmea, desi Maradona e pentru mine Jordan, (COYS, golurile cu Belgia au fost intr-adevar meserie, da golul cu Italia a fost something else), nu-mi ies din cap Scifo (de la golul dat Stelei in semifinala, jucam cu 4 pe tricoul, numarul de atunci al lui Scifo la Anderlecht), Francescoli si mai ales golul lui Negrette.

    Pentru nostalgici, super golul de mega jucator al lui Scifo:

    https://www.youtube.com/watch?v=_SDDOHs22Hc

  26. Hai sa mai scormonesc un cuib, e vineri din nou. Ca ii contesti valoarea lui Fabregas, ok, pot sa inteleg, chestie de preferinte si nuante. Ca eu am motive majore sa-i contest caracterul, se poate intelege. Dar care or fi ale tale? Ambitiile? Totusi, vorbim de un om care a fost decisiv in castigarea titlurilor cu Spania. Club potrivit? Ar trebui sa stii pana acum ca deteste Chelsea, dar in ultimul timp Barcelona e cea care a iesit in fata cu cateva mutari care denota caracter, nu Chelsea. Vorbind iar de ambitii si valoare, totusi in ultimii 5 ani Chelsea are mai multe trofee Europene decat Barca.

    Daca, intr-un fel sau altul, Fabregas va fi pivotal in castigarea de titluri importante pentru Chelsea, vei fi de acord ca va fi o palma pe obrazul lui Pep, colerlati doi si mai ales Barca?

  27. nu va fi pivotal la nimic, daca arsene a refuzat sa-l aduca inapoi asta spune multe. Nu stiu cum ar putea sa-l foloseasca mourinho, asta ramane de vazut, mai ales dupa ce l-a calcat pe cap la propriu intr-un clasico (dar cum spuneai si tu, fiecare cu ppreferintele lui, probabil ca ca lui cesc ii place asa)

  28. Ok, nici eu nu stiu cum ar putea sa-l foloseasca Mourinho. A dat afara un jucator de creatie exceptional, dar incet si care nu face defensiva (Mata) cu un alt jucator de creatie de exceptie, incet care nu face defensiva, doar sa arate ca el e seful.

    Curios ca te iei dupa ce a facut Wenger, dupa ce tot sezonul l-ai desfiintat. Ca o curiozitate, gurile spun ca Wenger l-ar fi readus anul trecut pe Fabregas, dar el nu a vrut sa ceara transferul, a asteptat sa-l dea Barca afara. Cica si anul acesta ar fi fost interesat (desi noi ar trebui sa cheltuim banii pe cu totul alt tip de jucatori, dar cu Wenger si echipa noastra de negocieri probabil ne vom prezenta cu Remy si alt francez de 15 ani) dar a cerut un salar astronomic (caracter), deci am fost nevoiti sa renuntam la optiune.

    Oricum, eu sunt convins ca Fabregas va strange cifre impresionante, la fel ca si la Barca si Arsenal. Discutia e un pic mai ampla insa, si anume, aceste cifre vor veni si in partea a doua a sezonului sau nu.

  29. Mie mi-a plăcut foarte mult atitudinea croaţilor aseară, să ai curajul să joci aşa cu atât îndârjire la meciul de debut cu Brazilia la ei acasă, e ceva. Pe de altă parte, mi se pare că toate cele 3 goluri ale Braziliei (inclusiv penalty-ul) puteai fi parate dacă Pletikosa era într-o zi mai bună (sau dacă n-avea 50 de ani).

  30. Legenda fotbalului englez si unul dintre cei mai emblematici jucatori ai lui Spurs din ultimii 30 ani, cumparat cu mai multi bani decat orice jucator care a imbracat vreodata tricoul lui Arsenal bar Ozil, s-a retras la 29 de ani. David Bentley.

  31. de cealalta parte, ma asteptam ca Brazilia sa nu impresioneze. meciul de aseara parca a semanat cu ultimul amical al lor, cu Serbia, cand au aratat aceleasi carente. Pe banca nu prea au foarte multe solutii care sa intre si sa faca diferenta. La 1-1 aseara, a intrat Hernanes , tot respectul pt el, f bun jucator, dar parca te-ai fi asteptat la mai mult de la Selecao.

    / si o poza ce mi-a placut , de pe net culeasa. cum s-a vazut meciul de aseara pe terenul lui Union Berlin . https://twitter.com/chris_wilkin/status/477358537782616064/photo/1

  32. Dani Alves cu aceleasi probleme pe fazaă defensivă, în special în duelurile aeriene. Oscar a fost clar cel mai bun brazilian aseară.

  33. Eu nu m-am jucat fantasy-ul de la Fifa anul asta, am fost sigur ca o sa fie slab. Am vrut sa postez aici link-ul dar nu am mai avut timp, eventual cine vrea poate sa se bage de la etapa a doua. E un joc gen FPL, mult mai bun mi se pare mie.
    http://worldcupfantasy.foxsports.com.au/

  34. Dar Oscarul l-a luat Fred 😀 Tosusi ciudat cum i-a asezat Scolari: hulk – neymar -oscar in loc de neymar – oscar- hulk.
    // sunt curios sa vad Chile-ul la noapte…toata lumea lauda *approach-ul* lor.

  35. Eu aştept să văd mai mult de la Hernanes si Bernard, toată lumea are aşteptări de la ei. Cred că se aşteaptă prea multe de la Chile şi am senzaţia că bate Australia la noapte.

  36. Arbitrajele fabuloase continuă şi azi după penalty-ul ridicol acordat Braziliei aseară, două goluri anulate absolut degeaba pentru mexicani.

  37. Nu stiu ce sa mai zic, penibil e putin spus; dar intotdeauna au fost probleme cu arbitrii la cupele mondiale

  38. Domne, a fost gol sau nu la RVP? Ca nu am vazut tehnologia. Bine ca am vazut la Xabi, ca a fost un pic neclar, in timp de 11m si offsiduri de 2 bani sunt fluierate.

  39. Doua momente de pur geniu in aceasta repriza, pasa absurda a lui iniesta (silva s-a plafonat in anglia din pacate…), o pasa homerica, si golul lui RVP, un gol odiseic, troian

  40. Sincer mie nu mi s-a părut penalty la Costa. Se vede pe reluări cum lasă piciorul în urmă special ca să fie agăţat, căuta faultul. La BBC ziceau că l-a pus aşa pentru sprijin dar nu mi se pare deloc natural.

  41. Pai nu a fost deloc, se vede clar cum calca Costa pe piciorul fundasului. Idioti ca Shearer sunt parte a faptului ca simularea e din ce in ce mai in voga. Nici Rio si Titi nu au fost mai buni la faza asta.

  42. Ce inseamna sa nu cunosti regulamentul: e imprudenta, deci penalty 100%; hai sa nu ne batem joc totusi de evidenta

  43. Roşu clar neacordat pentru Diego Costa, jos pălăria pentru arbitri şi în meciul ăsta.

  44. Foarte bun şi portarul olandezilor, sigur pe el şi a avut şi intervenţia excepţională în prima repriză în faţa lui Silva.

  45. Hai sa renuntam la limbajul asta de lemn. Imprudenta este sa treci pe rosu sau pe galben, nu sa faci un tackle. Nu l-a atins, Costa a calcat pe fundas si i s-a dus piciorul. Nu stiam ca imprudenta se pedepseste prin penalty, ci faultul.

  46. Nu e nici un limbaj de lemn, e regulament; orice contact, oricat de mic intre cei doi e penalty, se numeste imprudenta a fundasului, pt ca nu avea ce sa caute cu piciorul acolo , si se sanctioneaza cu penalty

  47. Deci cred ca e clar pt toata lumea acum ca spania este iesita din cursa mondialului:) nu cred ca olanda intra, pt ca ramane o echipa in formare, deci ar mai ramane brazilia
    argentina si germania:)

  48. Mai mult mi-e milă de Casillas, un meci extrem de slab. Oare o avea tupeu del Bosque să-l lase pe bancă? Ar fi primul.. sau nu? 🙂
    În altă ordine de idei, nu-mi explic cum o echipă ca Spania poate să cadă psihic pentru că mi se pare că asta s-a întâmplat.

  49. Watching the game intr-un bar in Barcelona unde sunt ptr. Sonar. La fiecare ocazie spaniola tresare doar o pereche asiatica imbracata in tricouri spaniole. La fiecare gol olandez tot barul e rocking. Mai ales la al 3-lea si al 4-lea cand Casillas a fost ridiculizat. Cine a zis ca cei din Catalunya nu se uita la meciurile Spaniei?:)

  50. Meciul ăsta îmi dă senzaţia că olandezii ar trebui să facă precum spaniolii la finala Euro 2012 când Casillas îl ruga pe arbitru să fluiere..

  51. Cred ca fanii united saliveaza la gandul ca vor vedea asa ceva pe old trafford…:)

  52. Daca nu ar fi turneu final asta ar fi meci de demisie pentru antrenor.
    Schimbat Iker, nu merita nici el nici echipa asa ceva.
    Costa pe banca, Ramos/Pique pe banca

  53. Si acu 4 ani a pierdut primul joc, e drept ca nu asa. Poa sa-si revina, dar Xavi, Iker, Costa si Piquet (la asta oi reveni o alta data) trebuie lasati pe banca. Timpul trece chiar si pt legende (primii doi, evident)

  54. Cred ca fundasii centrali au fost totusi sub orice critica, depasiti ca in curtea scolii. Ma asteptam sincer ca ramos sa joace asa slab pt ca nu mai are pt ce sa joace, a castigat liga campionilor pa, acum e in vacanta

  55. Ramos, silva, mai sunt de lasat pe banca; problema e ca de pe banca vin…torres si cesc….

  56. Ce ai de pierdut? Incearca un meci cu Santi, Cesc, Villa, Mata, Pedro si vezi ce se intimpla. Koke nu e si el pe acolo? Javi Martinez. De Gea. Lot au destul de serios, boase sa ai sa lasi numele mari deoparte.

  57. De acord, dar aia nu prea au jucat impreauna; nu ai cum sa schimbi atat de radical in timpul turneului. Schimbarile trebuie sa fie minore si eficiente, dar nu cred totusi ca isi pot reveni dupa o astfel de tavaleala.

  58. Io as merge gea-alba ramos javi azpi-iniesta xabi koke santi-mata-villa. Capitan Ramos, sa-i cresc jocul cu 15%. All in.

    Iti zic ceva. Pierderea majora (pe langa atacantul pur sange Fuentes, hehe) e Puyol, si pt Barca si pt Spania. Nu neaparat un Baresi sau beckenbauer la nivel de joc, dar cu siguranta la nivel de lider si organizator. Doar cu astea doua calitati a facut un rahat bici, si sa si pocneasca. Ma refer la Pique, bineineteles, un jucator de maxim Compostella, dar care a tras loteria vietii sa joace in asa echipe exponentiale ca Spania si Barca in cel mai bun moment ale lor.

  59. Acum patru ani .. dupa ce am urmarit toate meciurile din grupe / optimi / sferturi / semifinale .. eram in Museumplein in Amsterdam .. inconjurat de o mare portocalie .. dupa 120 de minute in care OIanda (a se citi Robben) a vrut dar nu a putut .. iar o Spanie mult superioara incheia triumfatoare un turneu modial cu o victorie chinuita .. dar in final meritata. Cel mai mult m-a impresionat deziluzia si tristetea oamenilor 40+ care au prins toate finalele pierdute pana atunci si care sperau ca macar atunci vor vedea Olanda in final campioana .. si fotbalul olandez primind recunoasterea care o merita ..

    Am ramas atasat de tara si orasul in care am trai doi ani de viata si pot sa zic ca repriza a doua de astazi a fost just pure bliss .. o descatusare totala dupa frustrarea de a fi atat de aproape .. but yet so far … de acum patru ani .. O performanta sublima from my Dutchies … vreau sa cred ca toata marea de tristete din Museumplein de acum 4 ani has now just gone nuclear .. si sunt sigur ca asa si este.. Hup Holland Hup and revenge is indeed a dish best served cold.

    In alta ordine de idei, ESPN a creat un scurt clip motivational pentru nationala US .. si am vrut sa-l share aici .. just cause its damn cool: https://www.youtube.com/watch?v=gyWVia7hzGs

  60. Ritchie Hawtin in seara asta si maine la pranz la La Boqueria, Luciano si al sau label Cadenza maine seara:) happy days. Ratez Seth Troxler duminica:(

  61. Plus, pare ca Blind ar fi o solutie buna pentru United raportat la calitate/pret, a evoluat pe stanga meciul asta, dar din ce stiu la Ajax joaca si la inchidere.

  62. Bliss într-adevăr cu Richie si Luciano, zeii. Dar aş fi mers şi la arpiar cu Raresh & co, dar nu ştiu dacă-s pe gustul tău. 🙂

  63. E vorba de capul aplicat lui Martins Indi.

    Diego Costa head butting Bruno Martins Indi. What a disgrace. https://t.co/XMM7g0MsvN— Transfer Related (@TransferRelated) June 13, 2014

    Cat despre penalty, reluarea asta-i cea mai buna:

    Replay of Diego Costa drawing the penalty: http://t.co/BX66hEFFoP— 2014 World Cup (@TheWorIdCup) June 13, 2014

    De ce ii fuge piciorul lui Costa in stanga, dupa ce fenteaza fundasul? (care a intrat ca plugul la arat, ce-i drept)

  64. E vorba de faza in care l-a lovit pe Martins Indi.
    https://vine.co/v/Mj3d3pBXeUF

    Poti vedea cum il prinde apoi, pentru a nu cadea.

    Cat despre penalty, mi se pare edificatoare reluarea asta:

    https://vine.co/v/Mj3h3YaHbOA

    Piciorul lui Costa fuge in stanga dincolo de orice inertie a momentului sau dinamica a fazei. (Ce-i drept, si fundasul intrase prin alunecare ca plugul la arat).

  65. Dupa meciul de aseara fundasul cascador Ramos mi-a adus 11 puncte, iar fundasul marcator De Vrij mi-a adus 8 puncte 🙂

  66. Nu sunt la sonar dar i-am vazut in Fabric anul trecut. Ispirescu e bun, mixed feelings despre Raresh, mi se pare ca a cam batut pasul pe loc. a debutat cu Luciano imi aduc aminte ca faceau Monza la Privilege atunci cand a fost inchisa Amnesia temporar, destinele lor au evoluat diferit. Facea pereche buna si cu Villalobos, il tinea in check:). Ma bucur ca nu-s singurul care are microbul muzicii electronice, wife zice ca sunt weird sa ma amestec cu pustanii ca old geezer ce sunt:)

  67. Fantasy-ul de anu asta e o porcarie. Mexicanul meu Moreno a luat 3 pct cu tot cu clean sheetu lui , iar Pique cel batjocorit de toata lumea are 10 pct :)). Si mi-am pierdut si niste ore pana mi-am incropit echipa aia.

  68. Un exemplu de idiotenie fara margini a televiziunii publice: cred ca nu sunt singurul care e deranjat de faptul ca se comenteaza cu o secunda inainte de video, decalaj care compromite complet experienta de a te uita la meci live cand stii deja ce se intampla cu orice faza periculoasa. Ei bine, au trimis o armata de oameni acolo platiti din banii nostri ca sa ne distruga experienta de a urmari un meci prin: 1. Comentarii inepte 2. Decalaj fata de video
    Si ca dovada ca ii doare fix in paispe de telespectatori, nu fac nimic sa rezolve acest decalaj, pentru ca se poate rezolva extrem de usor in cateva minute, dar sunt prea nesimtiti si indiferenti sa faca asta

  69. Prefer sa vad hd pe ecran mare; stiu ce zici, dar si cu streamurile chiar daca leg la tv nu e aceei calitate si se intrerup

  70. Dincolo de arbitraje, se joaca un fotbal foarte placut si deschis la mondialul asta. Chiar si meciurile mai “slabe”, gen Mexic – Camerun sau Uruguay – Costa Rica au fost foarte entertaining

  71. Forza Italia!
    Ce jucator e Pirlo… inca nu reusesc sa imi dau seama unde a dat acatiste fam. Agnelli ca sa ii dea drumul Milan 🙂

  72. Da, asa este! Nivelul e surprinzator de bun fata de ultimele 2 editii.

  73. Am înţeles că oricum nici n-aveau bani să trimită oameni acolo dar au fost sponsorizţi de Dedeman parcă sau ceva de genul ăsta. Într-adevăr încă o mostră de „profesionalism” de la o televiziune românească, dar nici cu Digi nu mi-e ruşine la d-astea, absolut mereu le cade legătura când ii trimit pe Socol şi Niculescu în Spania.

  74. Merită să mergi atunci şi la un Sunwaves dacă n-ai fost până acum. Mie-mi plac tare mult românii noştri Cezar, Kozo, Piticu, Priku, etc. Loco Dice nu mă încântă, în schimb tINI e fenomenală. L-am văzut ieri la Bucureşti pe Bill Patrick dacă tot vorbim de Desolat.
    Legat de arpiar ar mai fi şi Rhadoo. E ceva să pui Nicu Alifantis la 6 dimineaţa ca dj în ziua de azi şi să-ţi iasă.

  75. Desi pe ansamblul carierei Xavi este mai bun decat pirlo, italianul a imbatranit mult mai bine decat spaniolul, care si-a pierdut aproape total calitatile cu varsta. In schimb pirlo continua sa uimeasca prin influenta pe care o are in joc la 35 de ani si inca mai poate.
    altfel, anglia a fost decenta ieri, a avut un suflu tanar si cred ca asta e solutia: jucatori tineri ca sterling sau barkley, lallana etc, si eventual sa fie lasat pe banca wellbeck, un jucator limitat care nu va depasi niciodata un anumit nivel si de ce nu si rooney, care iar nu se ridica la asteptarile, mari ce-i drept, pe care lumea le are de la el.
    Italia cred ca va merge departe, o echipa cu suflet ca intotdeauna

  76. in special pt ca apararile sunt o gluma. lugano si caceres au fost groaznici, iar maxi pereira era lasat singur de stuani in permanenta, de exemplu.
    elv – ecu a fost, intr-adevar foarte interesant, mi-a placut montero de la ecu.

  77. Apararile devin glume si pentru ca sunt testate de atacurile adverse. Daca Costa Rica ar fi stat cu 10 oameni in careu, asa cum ne-am fi asteptat, nu mai vedeam ca Maxi Pereira e lasat singur.

    Sau uite la Spania – Olanda. OK, Spania a fost mizerabila in aparare, dar ce diferenta de abordare la olandezi fata de finala de acum 4 ani. Daca Olanda ar fi jucat ca atunci poate ca Ramos si Pique nu ar mai fi fost found out.

    Nu am vazut Elvetia cu Ecuador, dar ma uit acum la Honduras cu Franta si n-as zice ca le despart 100 de locuri in clasamentul FIFA. Probabil ca va castiga Franta, dar, ca neutru, imi place sa ma uit la meci pentru ca joaca si Honduras ceva.

    Campionatul din Africa de Sud a fost unwatchable. Daca imi aduc bine aminte in prima etapa au fost aproape numai egaluri. Si per total a fost o medie de sub 2 goluri pe meci.

  78. Exagerezi, nu a fost unwatchable, au fost si acolo meciuri frumoase; dar evident ai dreptate ca ce vedem pana acum in brazilia e mai entertaining. Sa o tina tot asa sper

  79. Nu inteleg de ce atatea discutii??? A fost gol, value for money imens cu tehnologia asta…dar totusi sunt discutii??:)

  80. Pentru ca au pus pe ecranul stadionului reluarea care avea 2 faze, cand loveste bara si nu e gol si cand loveste portarul si e gol. Cand a aparut prima oara pe ecran No goal s-a inflamat tot stadionul.

    Tehnologia e beton, dar a fost data prost reluarea pe stadion.

    Vorba comentatorului de la BBC, gandeste-te ca era Brazilia cu Argentina pe teren 🙂

  81. au fost discutii pt ca aia care folosesc tehnologia is niste cretini. la ce dracu’ au luat in calcul si mingea revenita din bara (aia in care a aparut “no goal”) nu putem sti. evident, nu despre ea era discutia.

  82. Da, e un exces de zel, dau reluari cu tehnologia la orice faza, au dat si la penaltyul lui alonso etc…

  83. desigur, apararile trebuie testate ca sa vezi daca-s praf sau bune, dar, spre exemplu, Uruguay-ul a fost testat acum 4 ani si a raspuns cu brio. acum n-a fost in stare sa se apere nici la faze fixe, nici la atac pozitional, nici la contraatac.
    de acord cu Olanda. pe de alta parte, Spania de acum 4 ani nu prea putea fi atacata decat pe contra. nu puteai tine minge in fata lor altfel. ma gandesc ca de-aia a jucat atunci Olanda asa. si, daca mi-l aduc aminte pe Robben…ar fi trebuit sa fie o tactica castigatoare.
    Honduras joaca ceva ? cred ca ai scris comentariul dupa primele 5 minute, maxim. dupa aia s-au ocupat aproape exclusiv de picioarele francezilor.
    Campionatul din Africa de Sud a fost mai inchis, poate mai tacticizat. poate reuseau si jucatorii sa alerge 90 de minute pe vremea de acolo, spre deosebire de clima de aici si nu ramaneau spatiile din finalul meciului Elv-Ecu. mie imi place si un 0-0 in care sa vad tactica, ocazii, contre, portari bune, aparari bine organizate. Dar sunt de acord ca, pana acum, e mai spectaculos si entertaining cel din Brazilia.

  84. Cred ca in primele zile au incercat tehnologia sa vada cum functioneaza

  85. Ma distrez la maxim cu sorin hobana 🙂
    1. La penalty ne-a explicat de ce nu da arbitrul cu sprayul la 11 m pt ca nu se pune zid la loviturile de la 11m, desi distanta pana la poarta este mai mare de 9 m:))
    2. A fost sigur ca matuidi a marcat la sutul ala, dar era un pic nesigur in voce, probabil i se parea ciudat de ce nu se bucura francezul, si nu intelegea de ce:)
    3. Favorita mea :”cabaye a imbracat o flanea pe margine”
    Genial

  86. eh tot e bine…cand m-am uitat la finala de la rg mi-am amintit cum comenta topescu…we’ve come a long way baby

  87. ai de ales la acest CM : ori te enervezi teribil din cauza comentatotrilor, ori te distrezi la maxim. aleg varianta a 2-a…))

  88. In studio comenteaza pelican:) ce n-as da sa-l aud pe ilie dobre comentand un meci la mondial

  89. O uitasem pe aia de acum 2 zile cu cartea Minunatul Orinocco a carei actiune s-a desfasurat pe Amazon 🙂

  90. Interviewer: “how far are England away from a good team?
    Roy Hodgson, “About four hotels.”

  91. Si atunci ce fac, ma apar wireless? Contact inseamna atingere! Sa inteleg ca mai nou atingerile se sanctioneaza cu penalty? Azi maine nu o sa mai ai voie nici sa te apropii de jucatorul advers… Regulamentul asta e mai interpretabil decat un cod de legi a unei tari africane. Ceea ce nici nu ma mira. Doar e facut pentru a justifica decizii si nu a fi folosit ca etalon!

  92. Ca s-o fac pe avocatul diavolului, mi se pare ca Marius Mitran comenteaza decent. There, I said it.

    E calm, intelege jocul si ii cunoaste bine istoria. Cumva, nu ma deranjeaza sa-l aud facand trimiteri la cate un fundas polonez de la editia din ’82.

  93. perfect de acord, nu am nici o problema cu mitran, e chiar ok, are si o voce placuta, comenteaza si din studio:)
    problemele sunt la ceilalti, hobana was having a mare ieri seara, copia fidela a lui jonathan pearce din cate am citit, altul care face deliciul twitterului in anglia:)

  94. dar pe cine ati vrea ma rog?
    e greu sa gasesti fundasi de calitate, si barca cauta dar oferta e limitata

  95. am inceput cu 20 de min de antena 3 – mereu incerc sa ma uit pe canalele RO daca se poate – ajut un pic economia nationala. ideea era ca macar cei de acum te fac sa razi cu flanelu

  96. sunt destui, poate nu au acum valoare dar eu zic ca ar fi mers o surpriza, sunt atatia jucatori promitatori, nu o plomba de 28 de ani. daca nu are valoare de arsenal nu are nici de United.

  97. Pe cat sunt meciurile de frumoase, pe atat de catastrofale sunt arbitrajele.

  98. Unde e catastrofa, penalty clar si rosu clar
    Altfel low pariaza pe stilul guardiola si ii iese de minune, germania joaca fara atacant si cu lahm in centru si a avut cateva faze de toata frumusetea
    portugalia rudimentara, ronaldo nu poate, probabil nu vor trece de grupe

  99. Nu am spus ca ar fi o catastrofa, ci ca arbitrajele sunt catastrofale. Rosu nu mi se pare a fi deloc clar, cel mult un galben, iar la penalty am mari indoieli.

  100. Corect cu stilul Guardiola. Mueller a invatat de minune de la Busquets strategia “fa-te ca mori”. Disgraceful

  101. Cum sa fie galben cand il loveste cu capul? Pt asa ceva se da rosu, a fost idiotenia lui pepe pt care nu poti sa acuzi arbitrul. Nu inteleg cum se poate lua apararea acestui jucator. Despre penalty, goetze era cu fata la poarta intr-o pozitie clara de gol, a fost usor tinut, usor intr-adevar, dar esti obligat sa dai, era o faza clara de a marca acolo

  102. Pai nu s-a facut deloc ca moare, a fost lovit cu capul apoi s-a ridicat si l-a confruntat pe pepe. Unde s-a facut ca moare?

  103. Si la Eder nu a fost penalty? 🙂
    Pepe nu a lovit cu capul. Daca il lovea, sigur Muller nu se mai ridica de acolo la cat de “capos” e Pepe. Si ii iau apararea pentru ca nu a fost deloc un fault de rosu. Eu inteleg ca tu urasti tot ce tine de Mourinho, pentru ca de atunci a inceput sa joace Pepe mai agresiv, dar atunci cand e evident, n-are rost sa nu ii iei apararea.
    Neymar nu a luat rosu, desi a intrat cu mana in gatul croatului. Si nici macar nu urmarea mingea, ci strict adversarul. Dar, deh, e de la Barca si are voie 🙂

  104. Ba voi sunteti sanatosi? Ce cauta Pepe la 30 cm de gazon sa il impinga cu capul pe Muller? Ce vreti sa-i scoata vreo 2 dinti? daca nu da sange nu e rosu sau cum?

  105. Dude lovitura fara minge, cu sau fara sange e rosu. Nu exista “cel mult un galben” cand lovesti un jucator intins pe gazon, ce dracu vorbim aici?

  106. Pepe merita clar rosu pt gestul ala. Atata poate, nu ai ce pretentii sa mai ai de la el. Dar daca arbitrul oprea meciul si ii dadea galben lui Mueller pt simulare, trisare, atitudine nesportiva sau being a little bitch, zi-i cum vrei, nu se mai ajungea in situatia ca Pepe sa ia rosu.

  107. Pai acum zici, tocmai ce-a trecut?:) poate la anul. Mersi de recomandari o sa ascult ceva din noua generatie, Rhadoo e in bransa de prin 2000 (imi aduc aminte ca facea mai mereu intro-urile la primii DJ cu nume ce venisera in Romania: Sasha, Lee Burridge, Steve Lawler – ce set a avut atunci Rhadoo la La Mania de 1 mai, cred ca era prin 2001 sau 2002, parca mai bun decat al englezului:).

    Revenind la Sonar mai degraba recomand party-urile ce insotesc weekendul decat evenimentul in sine (tinut intr-o hala parca nepotrivita cu muzica). Cea mai tare petrecere a fost sambata la Atlantida (cred ca au acelasi owner cu Amnesia), super club – in aer liber, cu pool-uri si un sound foarte bun si Luciano in verva. A avut la un moment dat un mix live pe o melodie de chillout (Nils Frahm – For):

    https://www.youtube.com/watch?v=xqnKNREN9Uo
    Tot sambata erau si Guy Gerber (is mare fan) si Dubfire – deci macar 3 party-uri din care aveai sa alegi pe langa Sonar. Vineri fusese Sven Vath.

  108. M-am asezat frumos sa vad primul meci intreg in fotoliu de la mondialul asta. Nigeria – Iran, buna alegere:) Cred ca sar Ghana cu USA, nu de alta dar ce fotbal s-a jucat in seara asta cred ca mai degraba comut pe Anglia cu Sri Lanka la cricket.

  109. Stiu piesa lui Nils Frahm, a pus-o şi de 1 mai la The Mission. E demenţial Luciano cu combinaţiile astea de piese. Pune tot felul de piese vechi gen Wonderful life de la Black sau She drives me crazy, mă rog, asta se întâmpla prin 2011, dar şi-a păstrat stilul în ultimii ani. Unii zic că s-a comercializat, că foloseşte laptop etc, dar am văzut un interviu cu el în care explica cum acum face foarte multe live, înregistrează tot felul de sunete sau părţi de melodii, ajungând să pună şi 4 piese deodata astfel că de fiecare dată iese ceva inedit, creat pe moment, nu doar o înşiruire de melodii.

    Nu ştiu exact care e faza cu OFF Sonar, eu la petrecerea asta mă refeream de la arpiar: https://www.youtube.com/watch?v=L36KcaZAfV0

  110. Şi Vlaar mi se pare mai bun decât Vermaelen acum. Sunt multe variante. Lovren?

  111. vlaar joaca la aston villa. a jucat bine cu olanda, dar asta pentru ca a facut parte dintr-o echipa organizata. e aceeasi problema ca la miranda/godin, jucatori excelenti in angrenajul lui simeone, dar praf in alte contexte (godin de exemplu cu costa rica)

  112. Poate ca da poate ca nu dar intr-o situatie limita, dupa cum am vazut, Pep delivers.
    Nu pot sa cred cum a putut sa-si lase echipa in curu gol la un CM dupa ce mai ai si doi jucatori de baza accidentati.

  113. Stiu ca ma repet DAR….fantasy-ul asta pare scris de o gasca de studenti la automatica ca si proiect de luat un 5.
    Desi mai au de jucat Belgia si Rusia, ei au incheiat runda si imi arat ca si cum jucatorii belgiei si rusiei au meci peste 5 zile ?!?! WTF?
    Plus ca pot face din nou schimbari la liber desi jocurile din grupe nu s-au terminat?

    What a piece of junk !!!

  114. O rezolvare frumoasa a situatiei era ca arbitrul sa opreasca jocul si sa-i dea galben lu Pepe pentru mana in gat, minim o avertizare verbala lu Muller pentru stilul Barca de a trata situatia daca nu un galben pentru dramatizarea excesiva a contactului. S-a vazut clar cum a fluierat doar la capul lui Pepe, daca lua faza in piept de la inceput nu era rosu. Deci da, arbitraj slab acolo, plus ca a mai fost o saritura cu cotul inainte, contra lui Khedira parca. E drept rosu la Pepe.

    Eu ma gandesc sa se redenumeasca jocul asta in contact riddle sau ceva de genu. In functie de simpatie, sunt tot felul de contacte:
    – contact minimal, neglijent, 11m clar (Diego Costa, Robben)

    – contact minimal, nu se da nimic (orice corner sau libera batuta in careu)

    – contact ne-minimal, rosu clar (vezi ce zice filotas de mana idiotului de Pepe)

    – contact ne-minimal, Bruce Lee like, nici vorba de rosu (vezi cum s-a scandalizat filotas de eliminarea lui Nani acu o vreme de catre un arbitru clar cumparat de Florentino)

    – contact mediu, clar intentionat, de nementionat (Neymar)

    Acest contact devine pe zi ce trece mai important decat mingea. Antrenorii descoperitori de WM, 4-2-4, 4-3-3 sunt pe plecare din cartea de istorie. Cei care vor ramane cu adevarat in istorie vor fi cei care descopera cel mai inovator contact, plus cea mai inovatoare reactie la contact. De unde si batalia pe viata si pe moarte dintre Mou si Pep.

  115. Rosu la Pepe. Lovitura fara minge a existat – vezi miscarea capului lui Pepe si contactul dintre cele doua capete (nu pot intelege cum poti scrie „nu a lovit cu capul”, doar nu exista o viteza minima de lovire de la care se considera ca e lovesti) si se pedepseste cu rosu conform Regulamentului, dar si spiritului jocului.
    Penalty usor acordat la Gotze, dar cu „acoperire”. Mai clar a fost insa cel nedat pentru portughezi.
    Rosu si la Coentrao vs. Khedira.

  116. Pe logica asta, orice duel intre “cocosi” cum se vede la multe meciuri, cand se ating ffff putin cu capul, ar trebui pedepsit cu rosu.
    Dar mi se pare ca si la Pepe e aceeasi chestie ca la Suarez. Toata lumea stie ca e un bad boy si il taxeaza de fiecare data, pe cand la altii nici macar galben nu se da

  117. Nu.
    Unul e jos unul e in picioare. jocul e oprit. lovitura e fara minge.
    acum vezi niste diferente?

  118. Ce-mi place echipa Mexicului!!! Foarte muncitoare si cu mult entuziasm!

    La cum au fost meciurile in prima runda, cel mai corect ar fi o finala Italia-Germania.

  119. Ceva fac gresit, al doilea meci intreg, al doilea 0-0:(
    Acum inteleg ca Paulinho a fost teapa secolului la Spurs (poate nu se retrage totusi la 29 de ani ca cealalta mare achizitie istorica), dar cum prinde nationala Braziliei e enigma secolului. La inceput il comparam cu Lupescu, doar pase de 2 metri si inapoi, dar ar fi o mare nedreptate facuta celui din urma. Cleverley pare un mare talent fata de Paulinho.

  120. Pana la urma brazilienii au jucat cam la fel de mizerabil, insa portarul pus pe liber de Ajaccio a fost in alta liga fata de fostul al treilea portar al lui Spurs din perioada in care primii doi erau Gomes si Cudicini.

  121. In afara de Ochoa pe care l-am vazut facand meciuri de senzatie si la Ajaccio, ca portari mai sunt de urmarit la acest mondial columbianul Ospina, Keylor Navas de la Costa Rica si nigerianul Enyeama.

  122. esti in eroare, sorry.
    pe langa faptul ca nu intervine in prima faza cu sanctiunea de rigoare pt un astfel de dive (fie ca vorbim de galben sau avertisment verbal, in cel mai rau caz), se deplaseaza spre zona respectiva abia dupa reactia lui pepe, initial, asa cum se poate observa foarte clar, pe slate, youtube sau unde mai vrei tu, intentionand sa lase jocul sa continue ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, gandindu-se probabil sa-l avertizeze pe mueller cand jocul i-o va permite.

  123. OFF Sonar sunt party-urile organizate in weekendul ala extins in Barcelona dar care nu tin de Sonar ‘per se’. Cum a fost party-ul de sambata cu Luciano&friends (Mirko Loco, Davide Squilacce). Pai de asta nu stiam de RPR, eu am ajuns abia vineri (schoolboy error, joi a fost si party MixMag de12 ore, duminica Seth – clar daca mai ajung la Sonar va fi joi-luni:).

    Inteleg ca un fel de Sunwaves party e pe 28 in Londra sa vad daca mai prind bilet de voie:)
    http://www.residentadvisor.net/news.aspx?id=24306

  124. Nu-mi explic totuşi jocul lui Paulinho, mie mi-a plăcut tare mult anul trecut la Cupa Confederaţiilor, dar acum parcă e alt om.
    Rămâne un mister de ce nu a fost convocat Coutinho şi de ce joacă oameni ca Fred sau Jo, care sunt din alt film. Parca mai bun era şi Adriano de la Sahktar, vorba lui Mironică.

  125. Da, am văzut event-ul, e clar ceva de mers dacă ai ocazia. Marele avantaj la Sunwaves mi se par preţurile de intrare, mari pentru România, dar extrem de mici faţă de toate celelalte festivaluri din lume, probabil de asta vezi şi mulţi străini la SW.

  126. Au contraire, mie mi se pare ca in momentul in care Pepe se duce spre Muller arbitrul oprise deja jocul si luase viteza spre cei doi intrucat clar avea sa iasa cu sange.

  127. Începem iar cu Swansea, dar incomparabil program faţă de primele etape anul trecut. Niciun derby de Boxing Day anul ăsta, păcat.

  128. Inca o data ma vad nevoit sa subliniez nepriceperea unora in fotbal. E esecul unor oameni care nu au stiut ce sa faca cu un succes unic in istoria fotbalului si l-au lasat sa moara fara sa ia masurile ce se impun.
    nepriceputii in fotbal bineinteles ca vor urla iar cu placa tiki taka is dead si alte bazaconii de genul, uitand ca adevarata tiki taka a adus succese unice in fotbalul atat de club cat si de nationala. Dar, ca in orice domeniu, cand esti nepriceput gasesti intotdeauana cea mai superficiala explicatie la cele mai complexe fenomene

  129. Campioana mondiala de acum arata mai rau decat Franta la mondialul din 2002 sau Italia de acum 4 ani. Mai au 3 reprize sa schimbe ceva

  130. Iarta-l, e fan Spurs. De fapt, nu e fan Barca, asta e tot ce conteaza, doar ei se pricep. Ca o curiozitate, care sunt cei oameni carora le atrbui esecul, si in ce mos au esuat ei?

  131. e remarcabil, in orice caz, cat de usor treci de la certitudine (jocul e oprit) la rezerva (mie mi se pare).

  132. Nu deturna discutia. Sa spui ca tiki taka a murit cand de exemplu germania joaca tiki taka si distruge portugalia denota neintelegere.oricum sunt sigur ca coys a trolat cu observatia sa:)
    Adevarul e ca spania nu prea a jucat tiki taka nici cu olanda nici cu chile. Iar oamenii care conduc nationala par inghetati in timp, incapabili de o riposta, incapabili de o evolutie a tiki taka in conditiile in care nu mai poti sa joci cu jucatorii din 2010 care sunt imbatraniti. E o mare eroare de organizarea aici.
    tiki taka a castigat atat de multe lucruri pt ca e un sistem inovator si echilibrat, deci previzibil in rezultate; echipa care va ctiga de exemplu mondialul va fi echipa care va avea un stil fidel si consecvent pana in finala, de exemplu nu va fi olanda acrae a fost calarita azi rusinos de australia

  133. Funnily enough eu cred ca Spania va intoarce scorul, dar nejucand tiki taka in a doua repriza ci un fotbal rapid cu Diego Costa un veritabil no 9.

  134. Mie mi se pare că fix asta încearcă să facă, să treacă de la tik-taka la stilul ăsta mai direct şi cu atacant şi nu le iese. Deloc.

  135. Da, tiki taka a avut rezultate frumoase. La fel ca si WM. Catenaccio. Fotbalul total. Etc. care toate s-au recunoscut invinse de altceva la timpul lor. Tiki taka e dead de la acel 7-0, ca sa stii si tu, daca nu cumva mai deinainte.

    Sorry, Germania joaca power footy, nicidecum tiki taka. Daca tu crezi ca ce joaca Germania e Pep, doar pentru ca Mueller e cel mai avansat si s mba uneori cu Goetze, te inseli. Si ca alta curiozitate, Olanda si Ajax jucau cu 9 fals in anii 70.

    Ma indoiesc ca Coys a trollat, sincer.

  136. Totusi, in 2006 Brazilia lua 9 puncte in grupa + calificare in sferturi. Franta si Italia au iesit din grupe.

    PS: Brazilia nici acum nu prea arata bine 🙂

  137. Germania a evoluat de la jucatori masivi si rudimentari la jucatori mai micuti si tehnici ca ozil, reus, gundogan, goetze lahm etc…a facut asta pentru a copia succesul fotbalului spaniol, bineinteles adaptandu l la specificul local, dar tendinta este clara

  138. Da, dar Brazilia in 2006 a iesit din grupe cu punctaj maxim chiar.

  139. Exact, introducerea lui costa in echipa a dat peste cap sistemul existent si va ramane in istorie ca unul dintre cele mai mari tactical blunders ever

  140. Pepe a primit doar un meci de suspendare?????
    Parca se primeau cel putin 2 automat.

  141. Nu le iese acum si nicidecum cu Torres, au inceput mult prea tarziu sa inoveze. Nepriceputii in fotbal cred cu putere ca un sistem va fi always found out, trebuie sa schimbi ceva. Fair enough abordarea spaniola a dominat fotbalul o perioada lunga, insa era inevitabil intrucatva. Totusi Spania cred ca va reveni cu un stil desprins din tiki taka dar in viteza si cu varf, au toate mijloacele sa o faca. Aud ca si italienii au renuntat la toate echipele din Primavera la trequartista si la jucatori gen Pirlo si vor apare tot mai mult regista gen Veratti. Germania e deja on a distinguished road, eu zic ca viitorul suna bine. In viteza si cu eliminarea timpilor morti. Ptr privitorul de fotbal nepriceput e o incantare.
    Haha daca Germania joaca tiki taka eu joc la fel ca Maradona. Adica am 1.68 inaltime:)

  142. Lahm marca cu Romania la Bucuresti intr-un 5-1 istoric cu 4 ani inainte sa aflam ce e tiki taka. Restul sunt fotbalisti veniti de la academiile create dupa 2004, cand iarasi tiki taka era virtually unknown. Ca a venit Pep anul trecut la Bayern e ca si cum as spune ca englezii au devenit mancatori de sarmale ca au venit multi romani in Londra. Sistemul german de juniori si academii care a promovat generatia actuala nu are absolut nici o kegatura cu Spania. Nada. Null.

  143. Nu imi amintesc ca Lahm sa fi jucat mijlocas central vreodata in cariera
    pana la venirea lui Pep la Bayern. Asta vizavi de “Nada” si “Null”.

  144. Ca Lahm joaca mijlocas central nu demonstreaza ca sist german de juniori e facut sa copie cel de succes spaniol. A avut si Alex un articol inainte de WC2010 parca in care explica cum au reformat germanii academiile la incep anilor 2000.
    Lahm joaca central ptr ca Low a fost si e sub mare presiune sa schimbe ceva. I se reproseaza ca nationala stagneaza de ceva vreme mai ales on conditiile unor generatii mustind de talent. Muller ca fals no 9 e dictat de lipsa de optiuni, ceilalti strikeri sunt Klose si Podolski (aceeasi din 2006).

  145. Tocmai din cauza faptului ca nu avea cum să meargă la infinit tiki-taka (şi eu sunt de părere că s-a cam terminat odată cu eliminarea Barcelonei de către Bayern in 2013) au încercat stilul ăsta şi nu le-a ieşit.

  146. In sfarsit vad si eu liga anglofila in Fifa Fantasy….unde sunt pe locul 2 bitches :):):)
    Serios acu, Xavi nu mi-a jucat Lukaku nu cred ca prinde meciul 2 titular, s-ar putea sa nu mai scot puncte la fel de bine

  147. Ce bine ca te avem pe tine in aceasta comunitate sa ne arati priceperea in fotbal. Suntem salvati. Gata, ne-am linistit cu totii,

  148. N-ai cum să mergi mai departe cu Woy Hodgson antrenor. Eu nu ştiu ce l-a recomandat pentru post.

  149. Dar nu s-a terminat totul pt Anglia, nu? Nu stiu ce sa zic despre hodgson, nu e el un mare tactician dar nici nu trebuie sa fii la acest turneu final unde iti sar sacalii la gat poti sa fii tu super campioana lumii. Aici e vorba de cat de motivat este grupul de jucatori, ce forma ai in ziua meciului si care e nivelul de tehnica al grupului. Anglia sta slab la ultimul capitol, pana si chile a avut 500 de pase majoritatea reusite cu spania. Si mai e o statistica ce face furori la acest mondial: numarul de km alergati fara minge. Aici cam toate echipele ce au castigat pana acum stau bine

  150. Era si intr-un Blizzard recent un articol despre scolile germane de fotbal, proiect ce a inceput dupa catastrofa de la euro 2000. No relation whatsoever cu Spania.

  151. Foarte pertinent si abil scris! Felicitarile mele sincere!
    Poate ca acest text MERITA SA FIE CUNOSCUT si CITIT de mai multi!