La începutul sezonului am enumerat 10 motive pentru care nu credeam că Liverpool va câștiga Premier League. După jumătate de sezon însă, Liverpool are 13 puncte avans față de următoarea clasată, așa că predicția mea nu mai are prea multă substanță. Voi revizita mai jos cele 10 motive și modul în care au influențat prima jumătate a sezonului, pentru ca apoi să analizez dacă Liverpool mai poate fi oprită din drumul către titlu.

1. Elementul ‘noroc’. La prima vedere, Liverpool a avut în continuare noroc: a câștigat la Sheffield mulțumită unei greșeli de portar, a primit penalty la ultima fază contra Leicester, a egalat pe Old Trafford în minutul 85, a întors meciul cu Aston Villa cu goluri în minutele 87 și 94 și a marcat golul victoriei la Palace în minutul 85, la doar două minute după ce a fost egalată.
În toate partidele de mai sus însă, evoluțiile echipei au fost bune și scorul xG a fost întotdeauna favorabil (cu o mențiune specială pentru jocul contra Leicester, unde s-a înregistrat una dintre cele mai mari diferențe xG din istoria recenta: 3.75 la 0.10). Există mai multe moduri de a câstiga un meci, și Liverpool a găsit aproape tot timpul unul.
Evident, fotbalul este un sport complet aleator, în care elementul ‘noroc’ poate face diferența atunci când performanțele sunt apropiate. Echipa care domină sau care are xG mai mare nu este tot timpul echipa care câștigă, iar atacanți de calitate pot înscrie din situații cu xG minuscul. Dar faptul că Liverpool a obținut 101 puncte din ultimele 38 de meciuri PL nu poate fi explicat doar de noroc:

“When the people say ‘they are lucky’, I say ‘it is not lucky’. It is lucky when it happens one or two times but when last season it happened six or seven times in the last minutes, to come back and win the game, and then this season, it is a special quality.”

Pep Guardiola – după Aston Villa 1-2 Liverpool

2. Accidentările. Așa cum anticipam în articolul din august, au fost destul de numeroase: aproape toți jucătorii predispuși la accidentări s-au accidentat. Din fericire însă, absentele nu au fost de lungă durată și, mai important, rezervele au putut până acum suplini cu succes titularii. Accidentarea lui Alisson a arătat că Adrian poate fi o opțiune de încredere, accidentările lui Matip, apoi Lovren au sudat cuplul Van Dijk-Gomez, iar absența lui Fabinho a subliniat încă o dată importanta lui Henderson, care poate fi folosit cu succes pe aproape toate posturile. Absențele lui Keita, Ox, Shaqiri, Lallana și Wijnaldum au avut efecte mai mici datorită duratei și a celorlalte opțiuni de la mijloc.

3. Timing-ul. În august mă temeam că lipsa unei vacanțe pentru câțiva jucători de bază va duce la un start intârzâiat. Din fericire însă acest lucru nu s-a întâmplat. Apoi, absența cauzată de FIFA Club World Cup a coincis cu derby-ul locurilor 2-3 (City vs Leicester), iar programul din perioada festivă a fost extrem de favorabil, Liverpool având la dispoziție cel puțin 48 de ore de pauză între meciuri. În plus, meciul direct contra City vine pe final de campionat, în aprilie (nu ca sezonul trecut, în ianuarie).

4. Stilul de joc. Nu s-a schimbat prea mult față de sezonul precedent: defensiva a funcționat în aceiași parametri, mijlocul a fost rotit cu succes iar Mane, Firmino și Salah au livrat atunci când a fost necesar.

Câteva statistici:
– După un început de sezon mai ezitant, cu doar două meciuri fără gol primit în primele 15 etape, Liverpool are acum cea mai bună apărare din PL cu doar 14 goluri primite și clean sheets în ultimele 5 jocuri
– Liverpool a fost condusă în doar 4 meciuri din 20, pentru un total de 187 de minute (21 Newcastle, 49 United, 51 Spurs, 66 Aston Villa). Asta reprezintă aproximativ 10% din timpul total de joc
– Atunci când Liverpool reușește să deschidă scorul, se întâmplă destul de rar să mai piardă cele 3 puncte: în doar 9 meciuri din ultimele 73 echipele adverse au reușit să obțină un egal. Ultima înfrângere în PL venită după ce Liverpool a condus a fost pe 23 Aprilie 2017, când Crystal Palace a reușit să câștige cu 2-1 pe Anfield.
– Scorul xG a fost pozitiv în 17 din 20 de jocuri. Excepțiile au fost: Chelsea 1.03-1.23, City 1.33-1.48 și Southampton 1.52-2.14. Per total, Liverpool a reușit să marcheze mai multe goluri decât indică scorul xG (49 față de 43 expected), și în același timp să primească mai puține (14 în loc de 18 expected). Sursa: understat.com.

Dincolo de statistici, ceea ce s-a schimbat în ultimul an este faptul că Liverpool a început să joace mai pragmatic; cu alte cuvinte să țină de rezultat. Un proverb german cunoscut cu siguranță de Klopp este “Ein gutes Pferd springt nicht höher als es muss“, sau în traducere aproximativă “un cal bun nu sare mai sus decât trebuie”. Liverpool a câștigat 9 din cele 20 de meciuri de până acum la un singur gol diferență. Ceea ce englezii numesc game management s-a văzut în meciurile echilibrate în care Liverpool a reușit să absoarbă presiunea pe final: contra Chelsea, Spurs, Brighton sau Wolves.

Un alt element important a fost incisivitatea apărătorilor laterali. Trent și Robertson sunt în Top 5 în clasamentul assist-urilor din PL (cu 8, respectiv 6) și creează la fel de multe ocazii precum mijlocașii. Trent continuă să crească de la un sezon la altul și a devenit unul dintre cei mai importanți jucători pentru Liverpool.

Their football feels a distillation of the modern game. It is high tempo, hard-pressing football with a fluid front three and extremely attacking full-backs.

Jonathan Wilson – Tactical review of 2019

5. Adversarii. Liverpool se află pe primul loc și în clasamentul Top 6, profitând de un sezon mai slab al contra-candidatelor. O includ aici și pe Manchester City, care în același punct al sezonului trecut avea cu 6 puncte mai mult. De altfel, diferența de 14 puncte dintre Liverpool și Manchester City se datorează în primul rând unui sezon mai slab al lui City:

Media de puncte pe joc spune aceeași poveste, cu City căzând de la 2.63 acum două sezoane, 2.58 sezonul trecut la 2.09 în acest sezon:

6. Cotele caselor de pariuri. Dacă la începutul campionatului, șansele indicate de fivethirtyeight.com erau de aproximativ 55% City și 31% Liverpool, în acest moment ele sunt 97% Liverpool și doar 3% City. La casele de pariuri, cota lui Liverpool a scăzut de la 3.5 la 1.03, iar cea a lui City a crescut de la 1.5 la 17. Pentru context, 3% este aproape același procentaj pe care-l avea Liverpool înainte de returul contra Barcelonei.

Concluzie. Liverpool a avut un start de sezon mai bun decât așteptările. Klopp a învățat lecțiile din sezoanele trecute, și locul 2 din sezonul trecut a servit mai degrabă ca motivare decât ca piedică. Liverpool a început să joace mult mai pragmatic; apărarea a funcționat excelent, iar accidentările nu au influențat rezultatele. Dar diferența în clasament vine și pe fondul unui început mai slab de sezon pentru adversare, in principal Manchester City care a scăzut semnificativ media de puncte obținute pe meci.

Așa că întrebarea care se pune acum, la mijloc de sezon, este

Mai poate Liverpool să piardă PL?

Pe scurt, da. Campionatul nu este încă jucat și o parte din cele 10 motive rămân de actualitate. Un parcurs fără greșeală al lui City, coroborat cu oboseala și accidentările la Liverpool ar duce la un final de sezon echilibrat, în care se poate întâmpla orice.

Să le luăm pe rând.

1. Manchester City. Dacă există vreo echipă care să poată depăși Liverpool în clasament până în Mai 2020, atunci aceasta este Manchester City. Spun asta cu tot respectul pentru Leicester, care are un sezon excelent și se află în acest moment pe locul 2, cu două puncte mai mult decât avea în 2016, când a câștigat campionatul (45 față de 43).

Așa cum au dovedit în sezonul precedent, City are experiența necesară pentru a câștiga meci după meci pe final de sezon. Vor avea un ianuarie destul de calm în campionat, cu meciuri relativ ușoare (Villa, Palace, Sheffield), iar în curând vor reveni și doi jucători extrem de importanți: Laporte și Sane. Dacă City va reuși să navigheze programului mai dificil din februarie și martie (cu câteva deplasări complicate la Spurs, Leicester, United și Chelsea, plus dubla cu Real Madrid în CL), atunci o victorie în meciul direct contra Liverpool ar lăsa-o pe City cu un program foarte lejer, cu ultimele 6 meciuri împotriva echipelor din jumătatea inferioară a clasamentului.

În plus, clasamentul xG sugerează că evoluțiile adversarelor directe (Liverpool și mai ales Leicester) nu sunt sustenabile pe termen lung:

Sursa: https://understat.com/league/EPL/

Victorii pe linie pentru City ar duce la un total de 95 de puncte. Problema pentru City este că dacă Liverpool menține aceeași medie de puncte pe joc, campionatul se poate termina matematic chiar înainte de meciul direct din 4 aprilie.

2. Accidentările și oboseala

The boys last night ran 13 kilometres. 13 kilometres to win a Premier League game. I can’t tell them, come on, try to run only 11 and you’ll be fine for the next game. It doesn’t work like this. It’s more, it’s quicker, it’s more physical, it’s more demanding in all departments.

Jurgen Klopp, dupa Liverpool 2-0 Sheffield United

Fotbalul modern a devenit într-adevăr mai solicitant din punct de vedere fizic și una dintre problemele Premier League pe care le enumeram aici acum câțiva ani este faptul că federația engleză nu face nimic pentru a răspunde la această nouă realitate:

 A 2014 study showed that in 2013, Premier League players were running 30% further at high intensity, with 50% more high-intensity runs per match, than they had been in 2006.
The game has changed, the training has changed, it’s time for the schedule to change too.

Ken Early

Soluții s-ar găsi, atât pentru Premier League (programarea unei singure etape între Crăciun și Anul Nou, la fel ca în mini-vacanța din februarie), cât și pentru cupele interne (exemple: eliminarea Carabao Cup și a rejucărilor în FA Cup), dar din păcate federația engleză nu pare interesată. Ceva trebuie schimbat însă, iar argumentul cel mai recent este James Milner, care după ce a alergat 13km pe 2 ianuarie în PL, s-a accidentat după câteva minute de joc pe 5 ianuarie, în FA Cup. Din păcate, Milner nu este singurul exemplu: Lovren, Matip, Fabinho, Keita și Shaqiri rămân în continuare indisponibili.

Consider că Van Dijk, Trent și Mane sunt jucătorii cheie pentru Liverpool în acest sezon, iar o posibilă accidentare a unuia dintre ei ar avea consecințe grave pentru Liverpool. Nu sunt singurul:

There is the constant worry of injuries. Virgil van Dijk is the biggest concern given the impact he has had over the past two years, and Liverpool without him would look a much more vulnerable side. But he is not the only player who would be extremely difficult to replace. The creative threat offered by Trent Alexander‑Arnold and Andy Robertson is not only hugely important to how Liverpool attack but unique in world football. Then there are the front three. Divock Origi, Adam Lallana and Xherdan Shaqiri can step up but, again, there is a clear drop-off in level when they play.

Jonathan Wilson

Pentru Van Dijk și Trent pur și simplu nu există înlocuitori pe banca (chiar în absența accidentărilor) – și nu întâmplător, cei doi sunt și jucătorii cei mai utilizați de Klopp în acest sezon de Premier League:

Sursa: https://www.premierleague.com/stats/top/players/mins_played

Dacă la mijloc există mai multe opțiuni, în atac, Mane, Firmino și Salah au adunat deja împreună 4657 de minute, cu 75% mai multe decât cei mai folosiți 3 atacanți de la City (Sterling, Jesus, Mahrez – 2666 de minute).

Situația nu se va ameliora, Liverpool fiind angrenată în 3 competiții. În plus, accidentările sunt mai frecvente în ultima treime a sezonului:

A UEFA study published in 2013 indicated that a player is four times more likely to be injured in the final three months of the Premier League season than over the same period in other European leagues.

https://www.theguardian.com/football/2018/jun/08/winter-break-to-come-into-force-in-premier-league-england

3. Timing-ul și istoria recentă. În perioada Klopp, performanțele din ianuarie și februarie au fost în fiecare an sub medie:

Sursa: Dan Kennett

Programul din acest an este destul de dificil în ianuarie, cu deplasări la Spurs, Wolves și West Ham, derby-ul contra Manchester United pe Anfield și runda a patra din FA Cup. Acesta se suprapune cu un calendar mai abordabil pentru City, așa că e destul de probabil că distanța de 14 puncte să se micsoreze. După ianuarie, urmează dubla cu Atletico din CL, deplasările la Everton și Arsenal, plus meciul direct de pe Etihad. Va apărea cu siguranță presiunea și, pentru unii dintre suporterii Liverpool, amintirile sezoanelor 2013/14 și 2018/19.

Concluzie. Liverpool se află într-o situație excelentă, cu un avans confortabil în clasament. Dar nimic nu este încă jucat, și cu un adversar precum Manchester City aflat în urmărire, Liverpool nu își poate permite să se relaxeze. Un parcurs fără greșeală pentru City ar pune presiune pe Liverpool. În plus, accidentarea unui jucător cheie sau oboseala pot scădea randamentul echipei lui Klopp exact atunci când presiunea rezultatelor devine importantă.
Dar în acest sezon, cei de la Liverpool știu ce au de făcut:

“Until the very last kick of the very last game our only objective is to be better in the next match than we were in the one before it.

Jordan Henderson

We don’t think about the last game we won, we don’t think about the one after the next one, we think only about the next one.
I never in my life wanted to have a party before there was a reason. When there is a party for a reason I am in it 100 per cent, but I do not have 20 per cent parties. I can wait for it.

Jurgen Klopp
Previous ArticleNext Article

This post has 260 Comments

260
  1. Nu cred ca am spus undeva ca deplasarea de la West Ham e dificila. Dar nici walk in the park nu cred ca va fi din cauza efectului “antrenor nou”.
    In orice caz voi fi acolo, deci voi consemna de la fata locului 🙂

    Cât despre deplasarea de la Spurs, vedem in weekend.

  2. Din nou remarc istetimea clubului. Nu cade in capcana de a acuza. Stiind ca asta e pozitia corecta pentru incidentele viitoare…

  3. Despre opiniile autorului putem discuta, dar documentarea si limpezimea
    expunerii merita aplauze. Bravo!

  4. Daca deplasarile la Spurs si West Ham sunt dificile, atunci nu meritati diferenta de 13 puncte in clasament si nici sa castigati campionatul. Vorbesc serios.
    Meciul cu Spurs ar trebui sa fie cel mai usor, o echipa ce practica long balls fara a avea jucatorii necesari unui “long balls team”. Nu mai vorbesc de penibilitatea aia de club care l-a reangajat pe cel luat peste picior de fanii Pool ca football genius. Spurs & West Ham, seriously???
    La West Ham acasa a bifat si Ljunberg singura victorie. Chiar si noi am avut 3-0 dupa 50 de minute…

  5. Foarte bun articolul! Iar partea despre accidentari imi confirma faptul ca aveti acel core de jucatori de baza extrem de bine pregatiti fizic si care efectiv au jucat aproape meci de meci.

  6. Dorin M, te rog trimite acest gen de analize celor de la Eurosport Romania, ar avea ce vorbi in timpul transmisiunilor, iar la schimb, tie sa iti dea bilete la meciurile lui Liverpool…

  7. Dorin M, te rog trimite acest gen de analize celor de la Eurosport Romania, ar avea ce vorbi in timpul transmisiunilor, iar la schimb, tie sa iti dea bilete la meciurile lui Liverpool…

  8. Nu vreau sa fiu iar hater, doar observ multitudinea de articole despre Liverpool.
    Parca era un site despre fotbalul englez in totalitatea lui. Nu doar despre Liverpool.

    My 2 cents (cineva trebuie sa spuna si lucrurile astea, puteti sa ma injurati pe mine).

  9. Pt cei care vor sa reciteasca, o lista de lectura:
    25/06/2019 Liverpool: and now what?
    25/05/2018 Liverpool: retrospectiva sezon
    24/08/2018 Liverpool fans believe, but…
    18/12/2016 Liverpool la mijloc de sezon
    08/08/2019 10 motive pt care Liverpool nu va castiga PL
    08/02/2018 Ce probleme are Liverpool
    03/01/2018 Dorinte pt Liverpool
    19/08/2016 Avancronica sezonului Liverpool
    09/09/2017 5 motive pt care Liverpool spera la un sezon mai bun
    25/10/2018 Note de pe Anfield
    31/05/2018 Concluzii din perspectiva unui suporter Liverpool
    26/02/2019 Time to chill.

  10. Nu cred ca administratorii site-ului ar impiedica pe oricine vrea sa scrie un articol despre o alta echipa sa fie postat. Pana la urma acest forum traieste din contributii personale. Probabil interesul pentru Liverpool este in crestere in ultimii 2 ani avand in vedere performantele obtinute.

  11. Pai scrie și tu un articol despre City, nu cred ca te oprește cineva. Sau chiar despre Barcelona și despre mitica problemă can Messi perform on Britannica stadium in a rainy evening?

    Sau vrei sa îl pui pe Dorin sa se documenteze pe timpul lui cu ce fac rivalii și sa își imagineze ce dorințe și așteptări au suporterii acestora?

    Apropo de rivale, fan Everton nu se dă nimeni? Că știu o vorbă de duh spusă de Shankly care tocmai a fost demonstrată în meciul de cupă.

  12. Ce ne impiedica sa scriem despre echipa favorita? Pe mine stiu ce ma impiedica sa scriu despre United, sufar de sindromul ciobanescului german, am privirea inteligenta, dar nu ma pot exprima, cel putin nu la fel de bine precum Dorin, cand vine vorba despre analize. Nici cu aberatiile nu stau mai bine, a ridicat ‘mnezo stacheta, pe sistem Bubka… ramane sa ne luptam pentru rolul CT Popescu, scriitor SF ratatat, ajuns ”carcotas de serviciu”.

  13. Pai de ce sa scriu eu? Eu nu decid politica editoriala.

    Dar mi se pare normal sa existe mai multa diversitate pe anglofil.ro si artcolele sa nu reflecte un bias al suporterilor Liverpool care se intampla sa fie moderatori. Atata tot. Mie mi se pare o chestie normala atata timp cat site ul nu este oficial unul pentru fanii Liverpool.

    Deci da, cred ca ar trebui mai multa expunere si pentru celelalte echipe, si cele mici si cele mari.

    Ti se pare aberant asta?

  14. Nu despre asta e vorba. Evident ca nu impiedica. Dar, dupa parerea mea, nici nu fac suficient sa diversifice articolele atata timp cat site ul nu este pentru o echipa anume.
    Si City a avut performante, si Chelsea dar au lipsit atatea articole.
    E un bias pro Liverpool, mie doar nu mi se pare foarte ok, atata tot.

  15. Habar n-am ce ne impiedica sau ce nu. Doar ca eu cred ca ar trebui mai putin bias in articole astfel incat sa reflecte nu doar suporterii moderatori (Liverpool si Spurs) dar si celelalte echipe.

  16. Dacă anglofil.ro ar fi un ziar și moderatorii ar fi plătiți pentru activitatea lor as fi de acord cu ce spui.

    Asa, e doar o critică de dragul de a critica. Nu e aberanta dar nici nu aduce nimic util. Anglofil.ro e o platforma dedicata fanilor fotbalului cu accent pe Premier League și oferă posibilitatea oricui sa se exprime, prin articole sau prin opinii. Întâmplător sau mai degrabă nu, cei care au timp mai mult de scris sunt chiar moderatorii. Asta nu înseamnă însă nimic, dacă nu cumva ai cunoștință despre articole privind City sau United refuzate.

    Mai mult, Romi chiar ne-a cerut de vreo doua ori sa completăm articole privind celelalte cluburi din top 6, cred ca a fost o serie de articole și multe au rămas incomplete din lipsa de contributori. Poate toți plastic fans au trecut la Liverpool în tabără 🙂

  17. Eu scriu pe aici de mai putin timp, deci e posibil sa fi inteles gresit situatia, dar aici e vorba de o comunitate de membri cu drepturi egale de publicare, nu o publicatie condusa de Romulus si Dorin. Faptul ca ei modereaza ne ajuta sa pastram dialogul in niste limite ale bunului simt si cam atat. Ar fi exagerat sa asteptam de la ei articole diverse pentru toate gusturile si interesele.
    Cred ca nici macar pe vremea cand era Alex aici nu aveam asemenea asteptari.
    (Am scris odata cu Radu, unele ganduri s-au dublat.)

  18. Fiecare crede ce vrea privind aceasta critica.

    Dar daca in urma acestei critici viitorul articol va fi despre wolves de exemplu sau saints sau everton sau chiar despre leeds cred ca vom avea toti de castigat.

  19. Articol despre Wolves pentru Filotas

    In Franta lupii sunt considerati o specie protejata, astfel vanatoarea lor este strict interzisa.

    The end

  20. Adevarat, si ar fi absurd sa cerem cuiva sa scrie articole pe toate gusturile sau despre toate echipele.
    Eu doar am observat ca sunt foarte multe articole despre Liverpool.
    Mai departe, ce vor moderatorii sa faca cu informatia asta e treaba lor.

  21. Un articol despre Wolves mi-ar placea si mie, doar ca nu putem cere unui fan Pool, MU sau Spurs sa-l scrie. Sau putem? In cazul asta, m-ar interesa si pe mine unul despre Leicester si unul despre noua Chelsie. Dupa ce apar astea, promit sa vin si cu alte propuneri. Multumesc anticipat!

  22. Chestia e ca nimeni de pe blogul asta nu e jurnalist de profesie asa ca fiecare scrie doar despre ce cunoaste si are timp.
    Fair point, asa cum au zis si ceilalti, ar fi fain sa citim si de ce Bournemouth au facut doar 3 puncte in ultimele 7 meciuri parca etc dar cine sa scrie? Putem ceva gen joint writing, poate Romi sa initieze un experiment, in fiecare saptamana fiecare sa trimita cateva randuri despre o echipa anume si sa publice toate la un loc. Daca tot ai ridicat manusa, trimite opiniile tale despre Wolves si eu eu sa fac la fel, vedem ce iese.

  23. E o idee buna, dar în cazul meu inaplicabila. Nu vad decât 75% din meciurile LFC iar în restul meciurilor nu am adunat 45 minute puse cap la cap. Asa ca nu as avea ce scrie în afara de banalități culese din alte surse.

  24. 0-6 sau 3-3? Ambele sunt posibile, un unexpected gem of a football match:)
    Rad eu dar nu-i rasul meu, in weekend vine un Liverpool odihnit pe Stadionul Fara Nume:(

  25. Matic in locul lui Lingard, Sjolskaer incearca sa conserve rezultatul in a doua repriză. Doamne Ajută! La ce joacă United, 3-0 ar fi nesperat.

  26. #City are shit#
    Si asa nu mai au nimic de pierdut in campionat, s-au multumit cu putin:(..,

  27. Inteleg acum, ai facut o observatie, nu un repros. Perfect rezonabil.
    Voi face si eu o observatie: orice articol care vine cu asemenea volum de informatie si date si care foloseste un limbaj si o exprimare atat de concise si limpezi, despre orice echipa/sportiv/situatie fotbalistica sau sportiva, este, din punctul meu de vedere, o contributie importanta adusa comunitatii acesteia si acestui site (loc/spatiu). Poate fi despre rugby, tenis, La Liga sau despre FC Barcelona. Daca se intampla sa fie despre Liverpool, cu atat mai bine pentru mine 🙂

  28. Pep vrea ‘dubla’ Charity Shield&Carabao sezonul asta, e o chestie de prestigiu ptr care merita cheltuit top dollar:)

  29. ‘Istetime’ la modul atat se putea face. Chelsea a adoptat aceeasi pozitie agresiva precum media (superjalnica) din UK, adica prezumtia de vinovatie. Nu s-a gasit nimic, dar asta nu inseamna ca Rudiger a gresit, nope, a fost abuzat rasial doar ca nu s-a gasit nimic.
    E foarte usor de comentat de pe margine cu o umbrela PC deasupra capului insa recomand citirea unor randuri scrise de un fan Spurs care s-a aflat in prim planul afisat de tabloidele britanice dupa meciul cu pricina. Cum care? Ala care a aparut instantaneu pana si pe Beeb cu McNulty intr-o manie proletara cum ca the racism showed its ugly head again. Vreo 30 suporteri Spurs surprinsi in prim planul in care gesticulau nervosi in vreme ce Rudiger acuza monkey chants aratand cu degetul spre ei. Un exercitiu de imaginatie, inchipuie-ti ca te aflai in zona aia la momentul respectiv si imediat dupa aia viata ta lua un alt curs in care trebuia sa dovedesti tuturor ca nu esti rasist. De asta sustin ca Rudiger trebuie sa-si asune consecintele iar Spurs sa ii protejeze pe acei oameni ptr care viata a devenit un iad doar ptr ca s-au aflat intr-un colt al tribunei expus fotografiei.

  30. Pot fi in orice zona pe mine nu o sa ma vezi gesticuland nervos, poate razand. Pe mine ma distreaza maxim cand unii se dau de ceasul mortii de le crapa vena pe creier la un meci de fotbal. Sunt probleme mai mari in lume decat un fault si un cartonas rosu. Poate un huoooo general mai bag, booooooo in varianta in engleza.
    Stai tu linistit, vor mai aparea unii care striga prostii. Si pe stadionul fara nume. D’aia e bine cum au procedat acum.

  31. “Ole seems like a lovely chap. But sadly, I don’t think he could train mice to eat cheese. “

  32. Lucky you:) eu am strigat de cateva ori cu tribuna the W word, the C word etc. De obicei nu stau in prim plan si de acum inainte o sa evit serios orice zona apropiata de gazon, asta in cazul in care ma mai duc vreodata la un meci. Sincer chestia asta m-a pus efectiv pe ganduri daca merita sa te duci la in meci al echipei favorite.
    Te inteleg din perspectiva de suporter neutru,dar chiar si asa, daca te surprinde Rudiger in poza in timp ce iti bei un espresso? Tot vei da justificari ce cautai acolo.
    Oh, si o alta chestie, mereu m-am certat cu my old China, Tudor pe tema ‘a fost Henry a Cnut’ ptr infamous goal celebration pe WHL?
    Raspuns actual,nu. That was a class act in comparatie cu Rudiger, dar in ultimii ani am ajuns sa urasc Chelsea mult mai mult decat Arsenal din cauza comportamentului neanderthalienilor ce sustin acel club si atitudinii generale. Chelsea si West Ham sunt cele mai oribile cluburi din Londra dupa parerea mea.

  33. fac o paranteza aici ca sa amintesc ca soarecii in general nu mananca branzeturi, deci nu e un task usor sa ii inveti, cu exceptia situatiei cand sunt probabil tinuti foarte, foarte flamanzi. dar din ce stiu, chiar si asa si tot nu mananca branza. (desi unuia in particular ii place cascavalul de la madrid).

  34. Cat timp am fost junior in Romania, am avut meciuri cu cei de la inter Milan. Le-am dat vreo 14-0 la un moment dat, și ei îl aveau pe unul la 11 ani de era cat Lukaku acum. Toți de acolo erau cu vitaminele după ei. Noi am primit cate o ciocolata după meci. 14-0.

    Daca nu mă înșel, în 2006, cei de la FC Brașov au câștigat un turneu în Suedia în care erau toate campionale țărilor din Europa. Vorbim aici de cei din generația ’90. Nu cred că a ajuns niciunul in afară. Maxim liga 1.

    Jur că făceam antrenamente mai complexe atunci când jucam la juniorii de la Forex Brașov, pe la vârsta de 14-15 ani, decât ce am văzut în Anglia. Am ajuns pentru o scurta perioada de timp la o echipa din Londra. Tot ce ne era prezentat în Romania că înseamnă fotbalul in Anglia era o bulă de săpun. Într-adevăr, determinare cat cuprinde, dar creier ioc. Aici mi-am și încheiat o cariera ce nici nu a apucat sa înceapă, într-un amical din Southend, in care un jucător de atac a intrat cu ambele picioare pe genunchii mei. Eu eram portar.

    Așa că stau și mă gândesc. Cum ajung “țărănușii” ăștia britanici fotbaliști iar cei din Romania care mai știu și să dea o pasă, nu confirmă nicăieri? Cu excepția determinării din punct de vedere fizic, nu am văzut absolut nimic superior fata de ce se întâmplă în România (exceptând corupția. Mi s-au cerut să fac un blat la 15 ani de către un patron și mi-am luat palme de la antrenor pentru că am refuzat).

    Și apoi văd articolul ăsta și zău că nu mai înțeleg ce se întâmplă.

    https://sport-zone.ro/2020/01/07/ce-vinde-de-fapt-hagi-jucatorii-formati-la-viitorul-esueaza-invariabil-in-occident-explicatia-fenomenului-in-opinia-a-doi-antrenori-experimentati-unul-din-strainatate-altul-la-nivel-de-copii-si/

  35. Pai cam scrie in articol: lipsuri majore de mentalitate, atitudine. Si as adauga eu conditie, sau poate mai corect spus, predispozitie fizica proasta care se trage din alimentatia neadecvata pentru un sportiv.

  36. Nu am văzut vreo superioritate din punctul asta de vedere la nici un alt junior atunci când am fost in UK, și eram multe naționalități acolo. Britanici, majoritatea, apoi nigerieni, francezi, belgieni samd.

  37. “Research has shown that mice will eat pretty much anything that has minor nutritional value, so yes, mice will eat cheese. Given a choice though, mice seem to prefer sweeter treats, such as fruits or grains.”

  38. “Ole seems like a lovely chap. But sadly, I don’t think he could train mice to eat their favorite snack. ”

    Fixed.

  39. “De Bruyne had not only turned the desperate Phil Jones but rifled through his pockets, deleted his Netflix watchlist and changed the default language on his phone to Mandarin”

    Goddamnit, Kevin… Mandarin?!?!

  40. Asta întreb și eu. Rasism este, dar nu cred că poate fi văzut ca un factor important.

    E clar că ceva lipsește. Întrebarea mea e : ce?

  41. Despre ce rasism vorbești? Contra cui și de către cine?

    RASÍSM s. n. Teorie social-politică care susține inegalitatea biologică și intelectuală a raselor umane. – Din fr. racisme. (Sursa: DEX ’98 )

    Exista rasa românească?

  42. Daca eu merg in tren și mă iau de unul doar pentru că e Indian sau American, cum crezi că mă vor cataloga cei din presă? Rasist, xenofob?

    Ideea principală e următoarea : daca vii dintr-o țară mai puțin influență în lumea fotbalistică(Romania, Serbia, Coasta de Fildeș, Nigeria, Grecia șamd) ești privit cu alți ochi. Daca vii din Argentina, Brazilia, Franța, Spania, parca totul ești totuși tratat cu ceva mai mult respect. Și îți spun asta din proprie experiență.

  43. Tu când mergi prin trenuri te iei de oameni? De ce ai face-o? De ce nu îți vezi de treaba ta? Dacă te enervează călătorii de ce nu îți iei mașină?

    Cat despre paragraful 2: sunt destule contraexemple. Experienta ta e f limitată.

  44. Am văzut cu ochii mei britanici făcând scandal vis a vis de indieni, polonezi și oameni de culoare.

    Oricât de cosmopolită ar fi Londra (ca sa nu pun toata țara în aceiași oală), oamenii nu sunt chiar atât de permisivi.

    Cât despre ce ține de plan sportiv, eu am trecut printr-o astfel de experiență. Cunosc și alți fotbaliști din Grecia si Letonia care au trecut prin aceleași experiențe.
    Revin și spun că nu văd așa ceva ca fiind un motiv pentru a nu confirma, dar care crezi că poate fi diferența?

  45. Stai asa ca am mai gasit o eroare. De ce ar trebui sa antrenezi soarecii sa manance snackul preferat? De ce ar trebui sa antrenezi jucatorii de la United sa joace jocul preferat? Pacat ca nu asa functioneaza fotbalul – mai ai si echipa adversa care nu te lasa sa faci tot ce vrei tu.

  46. Nu știu dacă alegi să vezi totul într-un mod extremist sau pur și simplu nu vrei sa înțelegi.
    Eu vorbesc de un anumit subiect in timp ce tu te duci pe “drumuri lăturalnice”.
    Am lansat un subiect ce poate fi dezbătut. Daca nu prinde, aia e, dar când majoritatea răspunsurilor tale divaghează de la subiectul propriu zis, parcă nu mai e atât de constructivă discuția.

  47. Eu am explicat cum, din experiența proprie, antrenamentele din UK nu au parte de absolut nimic în plus față de cele din România. Daca ar fi sa fac o diferențiere concretă, as spune că britanicii sunt mult mai focusați pe disponibilitatea la efort. Cam atât.

    De aici vine întrebarea mea legata de reușită unora și eșecul altora. Personal, nu sunt de acord cu ce se spune în articol. Nu mă încălzesc argumentele cu mentalitatea. Andy Carroll petrecea până la 5 noaptea în Londra și venea rupt de beat la antrenamente, și cu toate astea, tot a ajuns in Premier league.

  48. Nu am respins “orice idee”. Am respins 2 idei, și asta cu argumente și exemple.

  49. Multi fac aceasta asociere intre xenofobie si rasism, dar sunt intr-adevar chestii diferite. Societatea britanica e probabil una dintre cele mai avansate in materie de atitudine vs rasism, nu ca nu ar exista insa este mult diluat in comparatie cu restul Europei. Xenofobia e insa prevalenta si a fost un studiu in The Economist acum cativa ani, 81% din populatia UK din afara zonelor urbane mari (Londra, Liverpool, Manchester, Leeds) e xenofoba. Peste Italia sau Spania, urmatoarele tari in clasamentul respectiv. Cel mai bine iesisera Germania si Elvetia cu ‘doar’ 50% atitudini xenofobe, insa presupunerea mea e ca depinde de educatie, multa lume in CH si DE e mai educata decat media din UK . Insa Londra spre exemplu iesise cel mai putin xenofob oras din Europa cu mai putin de 30% din populatie, chestie reflectata in Brexit vote, care la baza are xenofobia de unde si prevalenta in zonele rurale si in Anglia (mai putin Scotia sau Northern Ireland).
    Faptul ca oamenii te percep insa mai bine daca vii din Brazilia decat din Romania dpv fotbal nu are nici o legatura cu rasism sau xenofobie, ci e doar prejudice sau confirmational bias. Si eu sufar de acelasi lucru, am fost mereu organizator de 5-a-side casual pe proiectele unde am fost si mai mereu romanii au stralucit prin burti sau lipsa totala de intelegere a jocului de fotbal (in rarele cazuri in care am dat peste romani talentati la fotbal). Turcii sunt mereu talentati dar extrem de individualisti, brazilienii si argentinienii mereu o placere sa fii in aceeasi echipa cu ei, pe aceeasi lungime de unda. Englezii extrem de antitalent dar cei mai generosi la efort si la a te complimenta cand iei decizii gresite (unlucky:), germanii cei mai dificili. Italienii, a natural fit daca vrei sa fii in echipa castigatoare, e inevitabil ca vreo 2 vor fi ciobani greu de depasit, unul extrem de inteligent si unul extrem de viclean. Stereotypes:)))

  50. ‘Generatia de aur’ (a carei cea mai buna performanta a fost nu aur ci primele 8, o singura data) a aparut pe vremea cand alimentatia si medicina sportiva nu aveau un rol atat de important. De asemenea, pe vremea aia desi amator la suprafata, sportul era realmente profesionist, nu existau Becalioti. Nu exista nici o alta ruta spre succes in comunism, doar disciplina si motivatie la cele mai inslte cote. Imi mentin parerea ca nu suntem o natie talentata dpv fotbalistic, dar pe vremea aia am avut norocul unui Hagi combinat cu jucatori sclipitori dar puturosi gen Dumitrescu, harnici dar lipsiti de talent gen Lupescu, cerebrali dar mediocri gen Sabau etc. Ce ne-a lipsit atunci a fost atitudinea, ne-a fost atat de frica cu un om in plus cu Suedia.
    Intre timp fotbalul s-a schimbat foarte mult, chiar si un Hagi fara sa track back n-ar mai valora mare lucru azi. Plus lipsa de talent nativ si totala lipsa de profesionalism nu pot duce nicicand la performante.

  51. Hagi făcea și faza defensiva, deși recitind ce ai scris cred ca nu ai negat asta ci doar ai zis ca cei de acum nu o fac la fel de bine.

  52. Am mai auzit și eu de un fotbalist român, Mugur Gusatu îl chema, care se tot plângea că antrenorul de la Herenveen îl prefera pe un pusti doar pentru ca e olandez, nu străin. Pe olandezul ala care era preferat marelui Gusatu îl chema Ruud van Nistelrooy, poate ai mai auzit de el.

    Eu cred ca un antrenor care are un jucător valoros nu își bate joc de el. Sau dacă e defavorizat își găsește alt club mai potrivit. Ma rog, ar mai fi cazul Mutu – Mourinho la Chelsea, dar chiar și după asta Mutu a mai avut șanse de redresare, și nu a făcut-o tocmai din cauza mentalității și atitudinii.

  53. Și Tamas a ajuns în PL, iar Carroll are o cariera mult sub potențial imho.
    Valorile se cern în final.

  54. Te rog sa gasesti fotbalisti roman care sa zica ca antrenorul il prefera pe un local ca ala era mai bun. Sunt f rari.

  55. Felul in care nu raspunzi la intrebari, dar bagi tot felul de insinuari ma face sa trag eu concluzii. Pentru ca nu ai claritate uite ce se poate intelege:

    Mergi linistit in tren, iti vezi de treaba ta. Nu-ti miros ciorapii, nu ragai, nu vorbesti tare intr-o limba necunoscuta bastinasilor care locuiesc acolo de secole. Da’ se urca imperialu’, de dibuie dintr-o ochire si, fiidca nu toti sunt permisivi, se ia de tine. Anglia, pamant englezesc. Asta e, csf, ncsf. Si uite asa nu poti face cariera.

    Astept si alte interpretari de la altii.

  56. Aoleu, tu faci aici apologia comunismului ca sistem care promoveaza valorile si profesionalismul in fotbal??:):)

    “sportul era realmente profesionist, nu existau Becalioti. Nu exista nici o alta ruta spre succes in comunism, doar disciplina si motivatie la cele mai inalte cote.”

    Te rog dezvolta ideea asta ca nu imi vine sa cred ce ai zis. Si ce intelegi tu prin sistem becaliot?

  57. Cum explici atunci generatia de aur si cativa in anii imediat dupa? De unde au extras mentalitatea si atitudinea, ca doar nu s-a prabusit Romania de tot. Sa nu zic ca au crescut prin anii ’80-’90 si alimentatia era mult mai proasta. Explicatia e altundeva, cred eu.

  58. Ma duc pe drumuri laturalnice pentru ca experienta mea anterioara cu tine m-a invatat ca:

    -esti foarte sigur de concluziile tale
    -esti extrem de rar, chiar deloc, convins de argumentele altora (“Mbappe e overated” – glumesc si nu prea)
    -dai prea mare importanta experientelor tale
    -cand pui o intrebare cauti de fapt argumente care sa confirme concluzia la care ai ajuns tu apriori.

    Deci tu iei o problema extrem de complexa – cum se face trecerea de la juniori la seniori cu succes si pare ca vrei un raspuns simplu. Mihai citeste articolul si iti da doua motive cu care el e de acord si care sunt prezentate si de doi oameni cu experienta in domeniu. Tu nu gasesti nimic valid si le respingi pe motiv ca nu asta e experienta ta.

    Deci cum te putem ajuta?

  59. Deci eu nu te pot ajuta. Tu crezi ca experienta ta iti da o vedere de ansamblu despre tot sistemul engelezesc si respingi orice punct de vedere contrar.

  60. Cu ceva te pot ajuta. Poate te lamuresti cu diferenta intre xenofobie si rasism:

    Xenophobia is the fear or hatred of that which is perceived to be foreign or strange. Xenophobia can involve perceptions of an ingroup toward an outgroup and can manifest itself in suspicion of the activities of others, and a desire to eliminate their presence to secure a presumed purity and may relate to a fear of losing national, ethnic or racial identity.
    Xenophobia can also be exhibited in the form of an “uncritical exaltation of another culture” in which a culture is ascribed “an unreal, stereotyped and exotic quality”. According to UNESCO, the terms xenophobia and racism often overlap, but differ in how the latter encompasses a prejudice based on physical characteristics while the former is generally centered on behavior stemming from the notion of a specified group being adverse to the culture or nation.

  61. Nici decum nu fac apologia comunismului in general. Comunismul e un sistem eminamente gresit, flawed. Insa ca orice sistem de genul asta (la fel ca nazismul) a cautat sa promoveze imaginea mai ales cu ajutorul sportului, prin metode brutale si mai mult sau mai putin legale (vezi dopajul practicat la scara larga in fosta DDR). Combinat si cu faptul ca nu existau tentatii extrasportive (maxim un spritz si o seara la Melody), asta a creeat conditiile ptr sportul de performanta. Daca ne referim strict la fotbal, pe vremea comunismului a existat acel sistem de ‘pepiniere’, Luceafarul parca si fiecare club era nevoit sa aiba juniori (campionatul de tineret sperante).
    Sustemul becaliot a inlocuit asta cu unul fanariot, in care omul cu bani a desfiintat orice in mintea lui redusa nu are sens. Becaliotul gandeste doar pe termen scurt si in general are o parere fantastica despre propria persoana la modul sunt si proprietar si antrenor.

  62. am jucat si eu cu straini si pot sa confirm ca sa joci fotbal cu sud-americani e cel mai bun lucru ce se poate intampla pe planeta.

  63. Toate chestiile astea ma fac sa reduc si mai mult timpul si banii pe care ii cheltui cu sportul asta. Imi propusesem sa ma mai duc la macar un meci pe an la Barcelona, dar cred ca o sa zic pas si o sa raman la ce fac si acum: rezumate a 2-a zi, fara abonament la Sky sau alte platforme de urmarit meciurile.

  64. Hagi nu a facut faza defensiva pana spre 30 de ani! Hagi era decarul clasic, ce iti statea cu mainile in sold in vreme ce echipa se apara, era fotbalul acelor vremuri, anii 80 pana in anii 90, cand decarul clasic a murit, fiind inlocuit cu mijlocasi piston, box2box etc… Hagi a fost ultimul mare numar 10 clasic! E clar.

  65. Te contrazic, pentru mine nu a fost cea mai placuta experienta, in special pe sintetic, 5 side, eu avand peste 40 de ani, ei fiind sub 30 de ani….

  66. Poate ai dreptate în general, dar în particular în meciul cu Argentina din 1994 a făcut și tracking back pana in propriul careu.

  67. ”cerebrali dar mediocri gen Sabau”? Cred ca te uitai la fotbal cu mileul pus pe ecranul televizorului, altfel cum poti afirma ca Sabau a fost mediocru din punct de vedere al tehnicii individuale? Pe Sabau l-a tras in jos altceva, nu tehnica individuala ci religia lui, care, din pacate pentru acele vremuri in Romania, era un handicap social-profesional. Combinate cu bigotismul religios al unui anume selectioner, convingerile religioase ale lui Sabau au dus la marginalizarea lui. Sabau a avut o cariera de exceptie la Feynoord, in momentul in care nu era voie decat cu doi fotbalisti extracomunitari. Cati dintre fotbalistii acelei generatii au avut locul de titular asigurat la echipe decente pana la legea Bosman?
    Ilie Dumitrescu a fost sub Sabau din orice punct de vedere fotbalistic. Nici Gica Popescu nu dadea pe afara de talent, dar a fost serios, muncitor, a avut de partea sa calitatile fizice.
    Din punct de vedere al tehnicii individuale si al talentului nativ, peste Sabau au fost doar Hagi si Lupu, in opinia mea. Sabau a avut cumva ”ghinionul” sa fie intr-o generatie cu Hagi, dar nu poti sa ii rezumi cariera la un cliseu gen : cerebral dar mediocru.

  68. De acord cu @disqus_dcpm0nzOfj:disqus , nu doar fotbalul, sportul in general, erau mijloace de propaganda pentru sistem. Sportivii, in special fotbalistii, erau amatori doar in acte, deoarece se antrenau precum profesionistii din Vest. Succesele acelei generatii au fost posibile si datorita implicarii politicului, vezi modul in care Steaua sau Dinamo transferau aproape orice fotbalist doreau, conditiile pe care cele doua cluburi le ofereau fotbalistilor, nu doar dpdv financiar ci si al pregatirii.

  69. Londra este una dintre cele mai tolerante capitale vis-a-vis de straini, de emigranti. Uscaturi se gasesc peste tot, poti spune multe despre London, dar nu rasismul sau xenofobia sunt pacatele acelui oras, in opinia mea. Noi ne limitam la experientele personale, in general, ceea ce este periculos, nu putem generaliza astfel.

  70. Dintre toate caracterizarile alea simpliste si nefericite aia m-a zgariat cel mai tare la “naturelul meu simtitor”. L-am vazut in tinerete timp de un sezon intreg pe Sabau meci de meci si a fost unul din cei mai eleganti, tehnici si cerebrali fotbalisti pe care i-am vazut vreodata.

  71. Hai sa incerc eu o explicatie mai lunga, poate e mai convingatoare asa, din cunostintele mele, limitate evident.
    Premise: am avut contact cu fotbalul juvenil mai ales in Iasi, predominant echipe de aici dar si cateva din exterior la turnee. Interesul mi-a fost starnit de ceva ani de faptul ca niste prieteni foarte apropiati, total afoni la fotbal (tatal a fost un excelent jucator amator de baschet dar abia daca stie ceva nume de echipe de fotbal), au un copil cu calitati fizice de exceptie, dar si tehnice in foarte buna masura. Copilul iubeste cel mai mult fotbalul dar a stralucit la aproape orice activitate fizica pe care a facut-o vreodata, de la dansuri la inot (a facut si niste teste din care a rezultat ca e mult peste medie la coordonare si altele). Mai mult, l-am vazut jucand fotbal cu adulti (majoritatea mediocri, cativa buni) fara sa se vada vreo diferenta esentiala in afara de cea de forta (copilul are 11 ani in prezent, avea 10 atunci) – la viteza si capacitate de efort era acolo cu orice adult. Am fost atras de faptul ca nu am mai vazut direct un asemenea talent la un copil si de faptul ca parintii habar nu au de fotbal si au nevoie de un pic de guidance. De aceea, am inceput sa citesc un pic pe subiect si sa merg la meciuri si antrenamente ocazional.

    Sunt mai multe probleme observate.

    Prima, si poate cea mai importanta, este atinsa si in articolul citat de tine dar lucrurile sunt mai complexe: faptul ca mai toate cluburile din Romania de copii participa la competitii in primul rand pentru a castiga si centreaza toata activitatea lor in jurul acestui scop. Ce inseamna, in concret, asta: parintii isi dau copiii la fotbal la 4-7 ani si, la nivel declarativ, o fac pentru „ca sa faca si el un sport” (exceptie cei cu adevarat talentati, putini insa). Exista un prag undeva pe la 1-2 ani de fotbal cand o parte se lasa (ca al meu fiu) dandu-si seama ori ca nu se pricep, ori ca nu le place cu adevarat, ori ca nu le place mediul. Restul, daca au trecut de acest prag, continua sa joace ani buni, mergand in mod constant la antrenamente si meciuri/turnee, pana spre pragul al doilea (la care eu nu am „ajuns” inca cu urmaritul), spre sfarsitul gimnaziului cand incepe sa fie necesar sa petreaca tot mai mult timp cu invatatul. Timpul dintre cele doua intervale coincide cu cel mentionat si de antrenorul de copii din articol (9-15 ani) si poate nu e o simpla coincidenta faptul ca pana si un neofit ca mine a facut aceasta legatura. Revenind la parinti, odata ce copiii raman in „fenomen”, incep sa se implice in activitatea respectiva, constientizand ca nu e o simpla joaca. Ce inseamna implicarea? Bani, in primul rand, adica echipamente (acum mai oricine poate lua enspe tricouri/sorturi/ghete/jambiere de la orice mare club), costuri pentru deplasari, arbitri etc, dar si o groaza de timp, majoritatea parintilor facand un fel de taximetrie continua pentru a duce si aduce copiii de la antrenamente si meciuri. Cand asta se suprapune peste putinul timp liber disponibil pentru adultii ce muncesc si peste aglomeratia crunta din trafic, well, „costurile” (ca total al investitiei de timp si bani) acestor parinti cresc ametitor. Iar odata cu aceste costuri, ghici ce?, cresc ametitor si asteptarile. Adica nu mai e suficient sa faca (un) sport, ci vor sa aiba si o oarecare glorie on the way. Cateodata e tatal care simte ca poate asa sa compenseze pentru anii sai de neputinta pe maidan, cateodata e mama care simte ca odorul poate atinge celebritatea sau mai-nu-stiu-ce-altceva, cateodata sunt ambii. Odata ce cresc asteptarile parintilor, cresc si cele ale copiilor (iar consecintele sunt aiurea, cu atat mai mult cand e vorba si de copii fara vreun talent deosebit), dar, cel mai important, creste presiunea pe antrenori. Care antrenori „traiesc” din cotizatiile parintilor. Si asa, scopul principal nu mai devine sa il faci pe X si Y sa fie fotbalisti mai buni (mai tehnici, mai dezvoltati tactic, mai coordonati), ci sa ii faci sa castige meciuri. Insa atunci cand totul se subjuga acestui scop imediat, se pierde total vederea de ansamblu si dezvoltarea copiilor pe termen lung intra intr-o zona de compromis. In concret, asta inseamna ca, de exemplu, nu mai ii inveti pe copii sa iasa cu pasa din aparare, chiar si cu riscul de a primi gol la orice greseala, ci arunci mingile in fata pentru a maximiza sansele de reusita si minimiza cele de esec. Si sunt enspe exemple concrete in acest sens. Si da, pe termen scurt, functioneaza, unele echipe reusesc sa se autodepaseasca in acest mod dar pe termen lung e inceputul sfarsitului. As mai putea scrie inca pagini intregi despre asta dar cred ca se intelege suficient.
    Alte probleme privesc interesul copiilor pentru sport (chiar si cei dotati ajung sa isi imparta timpul liber, nu foarte mult, intre fotbal si gadgeturi, nu ca pe vremuri cand stateau toata ziua afara la joaca), probleme de mentalitate colectiva sau individuala (valorile promovate de societate si, de multe ori, de familie care denatureaza dezvoltarea corecta a copiilor), probleme care izvorasc din diluarea valorilor (mentionate si in articol) etc. Sunt multe, multe si au efecte nasoale. Iar eu vorbesc doar de segmentul pana la sfarsitul gimnaziului, unde am urmarit pana in prezent.

  72. Hmmm, se prea poate ca memoria sa-mi joace feste, sau poate era mileul de pe televizor:)
    Dar Sabau nu a mai prins nici Mondialul din 94, deci practic la nationala a avut doar calificarile ptr.Italia si amicalul ala de la Sibiu. Momentul lui de maxim pe care mi-l amintesc e doar 88-90 cand a facut parte din echipa aia buna a lui Lucescu, insa si acolo iarasi daca memoria nu ma inseala Lupu facea jocurile la mijloc.
    Promit sa ma uit la youtube-urile vechi fara mileu si revin:)

  73. It does make sense.
    Cand eram eu junior, nu am auzit niciodată părinți care sa urle de pe margine, dar văd că în ziua de azi e un fenomen.
    Ca fapt divers, nu cred că a trebuit să plătesc vreodată pentru a merge la fotbal, singura excepție fiind echipamentul.

  74. adaug la tehnica si talent nativ pe Belo si pe (probabil) cel mai talentat fotbalist ce l-am vazut eu jucand- caci nu l-am prins pe Dobrin – adica Adi Ilie.

  75. ultimul mare numar zece, cu mainile in sold, nu se apara…

    Lionel Messi wants to know your location:
    [allow] [block]

  76. Greșeli flagrante din partea lui Pique, Umtiti si S.Roberto, dar de vina e Valverde, băiatul ăla care nu-l joacă pe de Jong pentru a-l juca pe Rakitic (ooh, wait).

    Dar cand echipa câștigă, e datorită lui Messi. E ciudat, însă, cum de fiecare data argentinianul e absolvit de orice vină/responsabilitate atunci când lucrurile nu merg bine.

    Ca fapt divers, Messi și Suarez au declarat că îl susțin în continuare pe Valverde. Declarații de complezență, dar daca chiar nu-l voiau, puteau să se abțină de la a spune ceva.

  77. Nu se puteau abtine, asta e o impresie gresita, nu spui absolut nimic rau despre antrenor ca fotbalist profesionist civilizat. Or sa se bucure in declaratii la urmatorul si vor mai lasa din steam afara, o sa vezi.
    In schimb, ca sa iti si zic:
    Umtiti nu a jucat tot sezonul, pentru ca VV joaca mereu Lenglet + Pique, desi Umtiti e fit de vo doua luni. S Roberto e pentru a nu stiu cata oara titularizat aiurea, omul chiar nu e de Barca, daca Semedo centra cum a centrat S Roberto aseara, toata lumea il cruficica, la propriu. Iar, la cum vad eu fotbalul, cand echipa castiga e normal sa fie meritul celui mai bun jucator de pe teren, nu? Sau e o problema asta? Sau nu a fost aseara Messi cel mai bun de pe teren? Don’t be biased, antrenorul e mai mult decat modest, de altfel, fac un pariu cu tine: daca nu e dat afara Luni, cu siguranta la sfarsitul sezonului pleaca. Zi-mi tu la ce echipa il vezi, cine o sa se bata pentru el, cine o sa isi rupa de la gura sa ia un antrenor de asemenea calitate. Crezi ca Man Utd abia asteapta? Poate Chelsea, Juve, un Bayern chiar?
    Eu zic Bilbao.

  78. Sabau a fost titular inainte de CM 94. Oficial, lipsa lui din lot a fost pusa pe seama unei accidentari, survenite in perioada de pregatire a CM. Sabau a fost titular de drept in nationala intre 1989 si 1994.

  79. Messi nu este decar clasic. Messi a jucat false 9, mijlocas de banda si numar 10. Cred ca Messi este ceva intre 8, 9 si 10, dar nu este decar clasic, in stil Maradona sau Hagi, deoarece fotbalul s-a schimbat, numarul 10 a fost ingropat. Sacchi a fost groparul decarului clasic, cu acel Milan din 87-91. Echipa lui Sacchi nu avea decar, deoarece Rijkaard, Gullit si chiar Van Basten, uneori, indeplineau sarcinile playmaker-ului. Apoi au venit Seedorfii etc…

  80. Sa urle? Daca s-ar opri doar la asta … Am văzut la un moment dat inclusiv un părinte care striga ironic de fiecare dată când se lovea un copil de la echipa adversa “sa vina targa”. Avea o bucurie în durerile acelor copii.

  81. Nu cred ca e vreun zeu, dar nici nu cred că e totul datorita lui Messi când lucrurile merg bine și totul trebuie spart în capul lui Valverde atunci când lucrurile merg prost.

    Sunt prea putini antrenorii care pot avea o influență mai mare de (sa zicem) 30% în tot ce înseamnă clubul respectiv. Pe Valverde nu-l văd sa fie printre excepții.

  82. Cat au incercat arabetii sa aduca un Barca-Real la ei tot n-au reusit. O natie care nu face cinste pentru fotbal absolut deloc. Si in UCL au vrut sa aduca El Classico in finala dar au fost echipe care de fiecare data s-au opus. Bayern, Juventus,Atletico, Chelsea, Dortmund, etc.

  83. Mare e ‘guardina’:)) LoL
    Multe cretinisme am citit de-a lungul timpului, guardinistas sunt o sursa involuntara de ras, insa asta e fara discutie masterpiece-ul.

  84. Este simpatic entuziasmul tau, niciodata nu iese invingatoare dreptatea din lupta cu mafia si coruptia. Sportul si politica au mers dintotdeauna mana in mana, arabii nu sunt cu nimic inferiori asiaticilor sau americanilor cand vine vorba de investitii, ba chiar ai sa gasesti in Manchester City un model foarte bun de management al unui club.

    Pentru a doua parte a ideii tale, ce legatura au arabii cu UCL si Clasico? :)) Interesele daca au existat, nu puteau veni decat din partea UEFA, dar mai mult au fost speculatii din social media.

  85. Nu stiu daca echipele voastre favorite au avut vreodata meciuri pe care voi personal sa nu fi dorit sa se joace. La mine e asta de azi cu Liverpool, daca nu ne prezentam din varii motive (autobuz in pana, clubul crezand ca meciul e pe Anfield etc) ar fi mult mai bine. 0-3 ar fi un scor senzational really.

  86. Arabii nu sunt o natie. Nu vad unde e problema ca platesc ptr meciuri mari, si federatia romana ar plati ptr Real-Barca la Bucuresti daca ar avea bani.

  87. Sigur:))))
    Pe langa ca sunt intr-o alta liga valorica, pot garanta ca vor beneficia macar de un penalty dubios.
    0-6 fara istoric.

  88. E minutul 32, dacă pariez pe victorie Spurs, pot sa primesc cota lui Filotaş de la inceputul jocului?

  89. Penalty dubios pentru noi de la Atkinson? Ha!

    Am văzut doar 10 minute la final, chiar a fost decent arbitrajul

  90. Problemele sunt regimurile nedemocratice, gravele incalcari ale drepturilor omului din unele tari, cum ar fi Arabia Saudita, EAU, Qatar si chiar China.
    Ca in vorba aia veche: “Bani au “multi”, dar nu au omenie”.
    De ce ONU nu se autosesizeaza? In cazul Iugoslaviei au avut o alta unitate de masura in anii 90, in opinia mea.

  91. Ooo, nu te am mai vazut de secole, batrane. Ma refereream si am uitat sa precizez ca mereu mafia Uefa au vrut sa aranjeze El Classico, mana-n mana cu arabii, americanii, rusii si chinezii au cam omorat fotbalul.

  92. Salutare si tie si la multi ani! 🙂

    Iti urez in noul an sa te vindeci putin de cuvintele mai dure si transante cu care am fost obisnuiti de pe Digi.
    Eu cred ca UEFA daca isi dorea cu adevarat asta, putea reusi in 2012 si 2015 sa influenteze prin arbitrii rezultatele din semifinale. E ca la tenis, nu e suficient sa creezi culoarul pentru favoriti daca acestia nu ajung in finala.

    Fotbalul a devenit de mai bine de 20 de ani o industrie foarte profitabila la scara globala, expunerea pe care o au in SUA sau in tari din Asia le aduce mult mai multi bani cluburilor din campionatele mari decat de la proprii suporteri ce vin etapa de etapa la stadion. Globalizarea e de vina si aici.

    Calitatea a scazut mult, nu mai sunt jucatori mari ca atunci, dar competitiile se for desfasura in continuare si la final de sezon se va gasi cineva sa ridice trofee, ca asa e formatul, un invingator trebuie sa fie.

  93. Ti-o dau eu daca imi dai tu aceeasi cota pentru X2. Asa, fara sa vad meciul.

  94. Nu ar fi trebuit sa plece la Lyon, primul lui sezon a fost ok, dar apoi Pjanic a fost vandut la Roma si nu stiu ce a adus clubul la mijloc dar nu a mai mers nimic. Cu sau fara investitiile de la PSG, Lyon ajunsese echipa de Europa League si abia in 2014-15 s-a batut pana la un punct pentru titlu.

  95. Pai in fosta Iugoslavie, oamenii aia ai lui Milisevici si Karadzici au pus-o de un genocid micut cu tancurile peste croati si bosniaci, normal ca ONU a intervenit.
    ONU nu prea are cum sa intervina in Qatar spre exemplu ca sunt muncitori din Bangladesh exploatati. E crunt, dar peste ‘jurisdictia’ ONU. Sigur ca daca seicii intra cu tancurile pe santierele unde se construiesc stadioanele si omoara tot ce prind in cale se schimba datele problemei, dar altfel comparatiile cu fosta Yugoslavie se opresc eventual la steag.

  96. Nu am jucat foarte rau cu Liverpool si tactica aleasa a fost ok dupa parerea mea, Mourinho s-a autosabotat insa cand a decis sa inceapa cu cel mai neprofesionist jucator din lot (Eriksen) in locul lui Lamela sau LoCelso. Mijlocul a aratat infinit mai bine dupa intrarea celor 2 argentinieni.

  97. Cand vine vorba de chestiuni serioase atac in general opinii transante si foarte subiective. Nu am cunostiinte exacte despre ceea ce se intampla acolo in afara de articole propagandistice, dar chiar si admitand ca se incalca multe drepturi umane nu vad cum ONU ar putea sa valideze o actiune militara si/sau sanctiuni economice precum cele impotriva fostei Iugoslavii?
    Evident ca atrocitati s-au comis de toate fortele implicate in razboiul din fosta Iugoslavie, nu a existat in toata istoria omenirii cred un conflict armat in care o tabara a intors si celalalt obraz. Insa UN a condamnat invazia de catre fortele federale si a paratrupelor sarbesti ale lui Karadzici, ei au fost agresorul. Nu croatii sau bosniacii au atacat Belgradul.

  98. ONU nu a validat actiunea militara a NATO in Yugoslavia, initial. Misiunile de mentinere a pacii au fost sub mandat UN, dar lovitura aeriana a fost o initiativa NATO, fara mandat UN. Legalitatea actiunii este dubioasa, dpdv al dreptului international.

  99. Cu putin noroc, sau mai multa inspiratie din partea lui Son sau Lo Celso, s-ar fi putut termina egal.

  100. Inexactă partea cu genocidul in fosta Yugoslavie. In acel conflict nu doar sârbii cât şi croații si bosniacii musulmani au comis atrocitati inimaginabile, in special epurare etnica. De genocid s-au facut vinovati toti cei implicati in conflict, nu putem spune ca un genocid a fost “mai neinsemnat” decat altul, prin prisma numarului victimelor, nu putem clasifica răul. Media din Vest i-a demonizat pe sârbi, trecând voit cu vederea atrocitatile croatilor (traditional istoric apropiati de austrieci si nemti) sau ale bosniacilor musulmani (radicalizati dupa 1990 pe filiera saudita, explicabil de ce s-a pus batista pe ţambal).
    Referitor la incalcarile drepturilor omului din Arabia Saudita, UAE, Qatar, ele nu se rezuma doar la exploatarea muncitorilor straini. Vorbim despre libertatea de opinie, libertatea religioasa, abuzuri in actul de justitie, lipsa drepturilor femeilor, discriminarea minoritatilor sexuale si persecutarea lor (condamnari la moarte chiar), un sistem de justitie feudal, amestecul in conflictul din Yemen. De ce sunt tolerate? Nu sunt probleme de competenta ONU? Iranul sahului Rheza Pahlavi (pana la Revolutia Islamica din 79) era cu mult inaintea EAU sau a Arabiei Saudite in ceea ce priveste drepturile omului. Egiptul, Siria sau Libia au avut mai putine probleme decat Arabia Saudita, nu au sprijinit terorismul de sorginte islamica, pot fi invinuite de sprijinul acordat Hezbollah si fractiunilor palestiniene, dar NICIODATA nu au avut legaturi cu Al Qaeda sau ISIL.
    Imi place ca taxezi, pe drept si obiectiv, fiecare derapaj al celor de la The Guardian, dar cand vine vorba de chestiuni serioase, in special legate de problemele din zona Golfului, ai alte unitati de masura, navighezi sub pavilion panamez, de complezență.

  101. Stiri din Catalunia: Valverde se va prezenta astazi la antrenamente stiind ca este dead man walking dupa ce un weekend intreg marii conducatori ai clubului au incercat sa convinga vreo 3 oameni sa preia conducerea echipei, dar s-au lovit de un refuz de fiecare data. Top management! Bonus: Suarez out for the season.

  102. Nu pot sa inteleg cum are inca tupeul si nesimtirea sa vina la antrenamente. Il huiduie stadionul, jocul e de tot *****, oare cat sa mai suport pana vad o demisie de onoare de la nasos?

  103. Aici ii dau dreptate, omul e pe primul loc in campionat, de ce sa isi dea demisia?! Oricat nu imi place mie sau tie stilul de joc, el este in grafic si in acest sezon. Plus, aceasta incercare publica de debarcare a sa este de prost gust, dar na, conducerea ne-a obisnuit cu manevre din astea tampite. Si adevarul este ca merita sa ramana cu el pana la vara daca nu au fost in stare sa il de afara la sfarsitul sezonului trecut.

  104. Nu-s de acord, tocmai de-aia l-au tinut, pentru primul loc in campionat. Acum sa fie pedepsiti pentru ca au fost onorabili, impotriva trendului? Dar nu vad cum nu i s-ar fi spus la inceputul sezonului ca jocul trebuie sa se imbunatateasca. A primit transferuri bunicele, a avut un bulan incomensurabil sa apara de niciunde Fati, care e o solutie in plus, echipa ar trebui sa zbarnaie in al treilea sezon, nu sa se impiedice de Espanyol si Leganes. Meciurile tari abia urmeaza, cu deplasari peste tot vs locurile fierbinti. Probabil abia acum boardul a primit ok de la echipa sa scape de VV, pentru ca, la cald, in vara, jucatorii s-au vazut singuri vinovati, dar acum poate incep si ei sa inteleaga de ce sunt in situatia de a fi mereu de vina cu ceva, mai ales cand alearga orice Granada 2km in plus pe meci/avg si termina cu benzina, iar noi suntem morti din prima repriza, sau cand jucam 3 mijlocasi de recuperare si niciunul de creatie si gosh, nu dam goluri.

  105. Daca asta simți tu, ce ar trebui să zică un fan al Realului?
    Cel mai slab sezon al Barcelonei din ultimii 10 ani și tot nu suntem pe primul loc. Salvarea echipei e Valverde, alaturi de Karim și Kroos. Ne mai tine la suprafață courtois, dar e mereu expus de către cei din apărare.

    Dar Zidane a câștigat o căruță de trofee. Jocul pute, dar și-a câștigat dreptul până la proba contrarie. Din punctul meu de vedere a fost cărat de C.Ronaldo în anii anteriori, iar majoritatea trofeelor sunt Mickey mouse, supercupe, dar alte echipe și-ar dori chiar și acele trofee.

    Eu m-aș bucura să vina Xavi in locul lui Valverde, dar se pare că nu va accepta. Nu-l văd capabil de rezultate mai bune.

    My 2 cents

  106. Nu au fost onorabili, l-au tinut in post pentru ca le convenea un antrenor cu pozitia subrezita si imaginea proasta pentru a distrage atentia de la incapacitatea lor de a conduce un club de calibrul Barcelonei. Iar situatia din ultimele zile arata din nou cat de incapabili sunt.

  107. Stii de ce alearga orice Granada cu 2km in plus? Pentru ca actele la control va rog: Pique, Busquets, Suarez, Messi, Rakitic, Vidal…

  108. Nu cred ca e asa. Cred ca ar trebui pastrata diferenta de alergat, pentru ca noi suntem echipa mai buna si mai lenesa, ea poate fi compensata prin pozitionare si tactica. Juego de position ne lipseste complet. Pentru ca Busi si la 40 de ani inca stie fotbal.

  109. VV e out, vine Setien pana la vara, cand e instalat Xavi. Una peste alta not a bad supercup, sper sa revenim la jocul mai constructiv si mai generos cu care chiar ne-am rasfatat in ultimii ani.

  110. Ce conducere imbecila. Am inteles ca umbla cu sepcile pe cap, cu agentii dupa ei, valverde face scandal cu contractul, nu-l pot da inca afara probabil fara sa-i plateasca.

    Un circ de club, o rusine. Cum sa nu-l dai afara dupa primul sezon. Ok, sa zicem ca se mai intampla.

    Dar cum sa nu-l dai afara dupa al doilea sezon cand toata lumea stia exact ce se va intampla, adica situatia de acum cu joc zero si meltdown?
    Cum sa nu fi in stare sa vezi chestiile astea la acest nivel? Cum se poate asa ceva? :))))
    O sa rad mereu de ce s-a intamplat cu valverde.

  111. Daca tot sunteti atrasi de Spurs management, vezi ca e unul si mai familiarizat cu FC Barcelona, care a fost candva si traducator, ar fi a good fit:) La cum merg lucrurile, posibil sa fie liber de contract, daca nu dupa cateva etape, la vara sigur:) interested?

  112. Recunosc ca nu sunt familiarizat foarte tare cu fotbalul spaniol, dar cred ca e prima oara cand o echipa aflata pe primul loc isi concediaza managerul care a castigat doua titluri consecutive si il inlocuieste cu unul de a fost concediat de a 17-a clasata acum mai bine de un an si nu si-a gasit nici un job de atunci. La o prima citire suna foarte hilar, il face chiar si pe Levy un profesionist:)

  113. Reporter: “Is Aguero the best striker you’ve coached?”

    Pep: “The best is Messi.”

    Reporter: “The best nine?”

    Pep: “Messi is [the best] nine, ten, eleven, seven, six, five, four. But Sergio, [of] the rest, is absolutely one of them.” #MCFC | #ManCity

    Simpatic Pep, ca intotdeauna. Ultimul Balon de Aur al lui Messi i se datoreaza lui si lui John Stones :))

  114. Câteva idei de context:
    1. ONU nu este o unitate reactivă, ci o organizaţie cu scopul de a ţinea în şah marile puteri, astfel la masa ONU pot veni şi monştrii, nu doar liberali. Dacă aştepţi ca ONU să facă ceva, ăştepţi de pomană că nu are cum. (Dreptul de veto)

    2. Partiţionarea Iugoslaviei s-a făcut de către iugoslavi după ce sârbii au uitat de ce au primit un imperiu cadou şi au purces puţin la reglarea unor conturi când şi-au dat seama că pot pierde teritoriile ce voiau să le asimileze de 100 de ani.
    3. În principiu nu prea aveau treabă cu Croaţii şi Slovenii, ideea era că voiau Bosnia şi Kosovo la dizolvarea statului.
    4. Deşi vorbesc cam aceeaşi limbă, la fel ca noi nu prea au avut o istorie comună, nu peste tot sârbii se trag din aceleaşi triburi, nici nu au asimilat peste tot aceleaşi popoare. Mai mult limba lor a fost o limba franca care s-a impus peste limba albanezilor, românilor, dinaricilor, bulgarilor. Nici în 1918 nu exista o naţiune iugoslava, ca literatură şi intelectuali.
    Fiecare trăgea la oala lui, dar Franţa a văzut o oportunitate bună în această ţară de a ajunge la Polonia prin Adriatica, România.
    5. Cred că partiţionarea Serbiei a fost necesară, chiar lăudabilă, altfel nu ştiu dacă mai existau bosnieci şi kosovari, croaţi bosnieci acum, mesajul a fost înţeles peste tot. Chiar dacă cred că graniţele Kosovo nu sunt cele mai fericite, trebuia împărţită provincia. Serbia putea fi deposedată şi de Voivodina cel puţin, ca să vezi că oamenii nu s-au legat de chestii ce ţin de conspiraţii panslaviste şi pravoslave.
    Iar în ce priveşte Tribul Wahabist:
    1. America e de dreapta, rar faultează regimuri de dreapta, în general dacă atacă Israelul, trec la vânzare de petrol în euro sau limitează comerţul cu vestul, se aliază cu cine nu trebuie sau atacă pe cine nu trebuie.
    În general poţi face ce te taie capul dacă respecţi cele de mai sus. Tribul Wahabist o face, Serbia nu a făcut-o, plus a avut ghinionul să fie în Europa unde e naşpa să tai prunci din burtă.
    2. Iranul Regelui Regilor a fost o glumă proastă de dreapta care nu avea tot ce spui tu, excepţie că femeile din clasa de mijloc, sus(cercul potrivit), imitau duduile din vest.
    Ţara a fost un butoi cu pulbere din 53 şi americanii au mutat rapid, decât stânga pro URSS, mai bine, tacit, un habotnic ce e tot de dreapta, dar mai radicală. Ţeapă!!
    3. Islamul e islam, în sensul că nu e mai rău decât vechiul testament, chiar noul, doar că are o singură problemă patriarhii lui au fost şi şefi de state.
    Gen Preaauritul Daniel ar fi dat legi, el fiind sfânt se presupune că legile sunt sfinte şi atunci se aplică pe vecie.
    Mă îndoiesc până unde poţi să-l reformezi, în general au fost state cât de cât acceptabile, dar zero democraţii în ţări acceptabile. Aici problema e una de structură, Islamul înseamnă şi Islamism, cum păstrezi Islamul fără Islamism e o problemă. Cum încerci asta fără a nu provoca o renaştere Islamistă e altă problemă.
    Probabil îi duci pe toţi în Suedia, ăia sunt experţi în reeducare.

  115. Xavi nu e omul lui Bartomeu. Bartomeu a încercat să-l fure în disperare de cauză pentru alegeri.
    Nu ştiu dacă a încercat să-l aducă pentru sezonul viitor sau ăsta, dar s-a scurs în presă şi a urmat nebunia asta.

    Iniţial au băgat scuza cu Dembele, apoi Xavi i-a dat puţin de gol, poate au sperat că Valverde o să-şi prezinte demisia după scandal etc, dar nu a fost cazul, trebuie să scoată banii(nu ştiu câte milioane, dar mă gândesc că peste 10 la ce salariu are)dacă vor ceva de la Vv.

    Setien posibil să fie următorul dacă Valverde e plătit, dar nu cred că până în vară, ci până la alegeri.
    Şi cum Setien nu a câştigat ceva şi are mari şanse să o dea în bară din cauza preluării peste noapte a unei echipe firave, dar de top, cu un vestiar greu(Pique, Alba!!!!), cred că se gândesc măcar la o lovitură de imagine. Ex. Poche, Allegri, nişte antrenori ce ar schimba doar numele antrenorului, nu problema.
    Problema Barcelonei e că forţează antrenori ce habar nu au să joace tiki-taka, nici fotbal ofensiv, să joace tiki-taka!

    Am spus prin vară că a fost un dezastru că nu au luat antrenorul lui Ajax + căpitanul, ci pe Griz.
    Era atât de evident că erau piesele cele mai necesare.
    Dacă vine Setien, eu îi urez mult succes, fiindcă îmi place cum gândeşte, dar nu ştiu dacă are forţa mentală la vârsta lui să facă faţă problemelor din echipă, iar apoi vestiarului.
    Nu că ar conta neaparat un sezon fără trofee dacă joacă frumos şi îi văd pe de Jong mijlocaş defensiv cu Arthur lângă, Puig 8 şi Fati 7 în 60% din meciuri.
    Dacă face asta, poate termina pe 5, după mine.
    Bartomeu nu cred că e de aceeaşi opinie, iar în concluzie cred că Xavi nu vine cu el preşedinte, e în altă echipă, o să încerce o numire pe termen lung, iar dacă nu reuşeşte acum o să rămână Vv cu nişte lămuriri, declaraţii de dragoste etc.
    Nici nu e greu, vestiarul e pe sistemul(excepţie de Jong, Arthur, Ter, Fati +): ziua trece, leafa merge!

  116. Cred ca trebuie putin temperat entuziasmul, stiu ca e mare bucuria ca am scapat de Valverde, care era moartea pasiunii, dar nu e nici o garantie ca Setien va face echipa sa zburde pe teren. E un antrenor cool si cu principii cruyffiste (daca imi este permisa expresia) pentru echipe mid table, dar e greu de anticipat cum se va descurca la nivelul cel mai de sus si cu un vestiar dificil. Ii doresc mult succes si sper ca macar sa faca jocul mai placut vederii, dar cunoscandu-i pe aia din conducere tind sa cred ca este o numire pe termen scurt.

  117. Cu Xavi pare sa fi fost o vrajeala ieftina pentru socis. El este omul lui Victor Font, candidat la alegerile pentru presedinte al Barcelonei in 2021. A promis ca o sa il sustina si asta inseamna ca probabil va fi propunerea lui Font pentru postul de antrenor in caz ca va castiga. Cei din conducerea actuala stiau ca va refuza, dar acum pot sa joace cartea “uite, nu a fost alaturi de noi cand aveam nevoie de el”.

  118. Cu Sarri, adică cu cel care a dus Napoli in mod constant pe 2 in Italia după Juve care a fost la un alt nivel fata de toți ceilalti, inclusiv financiar, jucând incantator? Cu Sarri, care are și experiența PL, plus o cupa europeana? Sarri mai are multe de demonstrat dar comparația ta e fara sens.

  119. Nu asa treba vazute lucrurile,
    In afara de celebrele meciuri, pe care eu i le gasesc direct imputabile (mai ales Anfield), VV a pierdut ultimele 4 meciuri din 5, practic (chiar daca cu ultima clasata a scos un punct, tot pierdut il consideram); Cu ocazia asta a pierdut in sfarsit sprijinul vestiarului. Abia dupa pierderea sprijinului venit de la echipa au putut boardul sa-l alunge. Au vrut si in vara si au tinut si sedinta pe tema asta, dar ziaristii apropiati de sud-americani mai ales (Suarez si Messi cu predilectie) ziceau ca Messi, Pique, Luisito, toti au a insistat sa isi asume echipa vina, nu VV. De-aia a ramas si de aia l-au si aparat asa insistent peste tot. Fireste, au trecut saptamanile, au ajuns si in vestiar variantele tactice si analizele si probabil in toate a iesit vinovat Ernesto. Singurul mod in care vezi lucrul asta din teren este la schimbari si echipa chiar a luat bataie tactic frecvent cu cate o singura schimbare facuta in 90 de minute, frecvent, repet. Asta sigur l-a costat pe nasos, pentru ca pana si echipa din teren vede ca nu stii sa raspunzi la nimic (in afara de telefoanele lui Bartomeu)
    La schimb, optiunile in plin sezon erau 3: Xavi, Allegri, Setien. Xavi pentru ca are clauza pentru Barcelona, Allegri pentru ca e un VV stelar, de liga 1 si liber de contract si Setien care e un adevarat filosof fotbalistic vorbind. Faptul ca poche a fost luat in considerare e singurul lucru care mi-a displacut in toata tavaleala asta. Ma rog, asta si faptul ca VV chiar avea nevoie de o demisie de onoare, l-ar fi expulzat printre antrenorii seriosi. Sunt pe de o parte mandru pe de alta usor dezamagit ca Allegri nu a fost macar luat in considerare, pentru ca stiti parerea mea – ca e un cameleon care se adapteaza la orice si ar fi facut echipa sa mearga dpmdvd.
    Dar Setien are de dat doar testul inexpugnibilitatii, in rest, cred ca multe echipe vor avea probleme sa se apere in fata lui. Are o personalitate fantastica, e un cheerful dude cu glumele la el, as da oricand trofeele goale si lipsite de fotbal spre care ne indreptam cu virilitatea lui Real Madrid 2017 pentru un fotbal cu principii, unde sa revenim la controlul jocurilor.
    Si sunt fericit ca facem trade-ul, hai cu locul 1 prin fotbal, nu pe langa. Visca Barca m/

  120. Nu are treabă cu urmaritul sau nu. Ce comparație poate fi între locul 2 și 10, între local și internațional, precum și între trofeu european și o singura prezenta in cupe?
    Vorbesc de rezultate, nu de joc. Joc frumos avea și Grigoraș.
    Bineînțeles, lucrurile se pot schimba in timp în ce îi privește pe ambii dar azi nu se pot compara.

  121. Eu am citit că are contract până în 2022.

    LE: cică ar avea clauza de reziliere după fiecare an.

  122. A, ok, atunci e rezonabil, locul 10 cu Betis e ceea ce trebuie unui manager ptr a ajunge la Barcelona:)
    Asta cand te refuza unul cu 0 experienta ptr o echipa din Qatar:)
    In Premier League terms mutarea asta suna ca si cum il dai afara pe Warnock si-l inlocuiesti cu Pardew. Ptr ca Big Sam, Moyes si Stevie G. te-au refuzat.

  123. Înţeleg dar nu ştiu dacă înţelegi şi tu.
    Aici e vorba şi de politică în club. Xavi nu ar fi fost prima variantă, nici Setien, dacă nu s-ar fi apropiat alegerile. Xavi cu aproape zero experienţă ar fi mulţumit fanii, Setien cu ceva experienţă iarăşi mulţumeşte fanii. Te invit să citeşti puţin comentariile, omul nu e chiar un anonim în Spania, nici în lume, comparaţia ar trebuie făcută cu Sarri.
    Este un antrenor ce a încântat fanii La Liga cu jocul său, e fan Barcelona şi tot ce reprezintă Barcelona, fiind a doua sau chiar prima variantă agreată de fani, câştigând orice sondaj la o diferenţa destul de mare.
    Nu cred că Bartomeu l-ar fi vrut în condiţii normale, dar dacă îl aducea pe Poche, un antrenor ce nu are treabă cu stilul Barcelonei(să nu mai vorbim de declaraţii), iar acesta ar fi avut rezultate slabe, şansele ca Bartomeu să fie reales erau zero.
    Aşa nu poate fi acuzat dacă Setien nu confirmă fiindcă a fost bombardat de către fani să-l aducă.
    Un fel de Arthur, dar pe bancă. E favoritul fanilor şi asta e un argument important după dezastrele lui Vv.
    Mai mult, potenţial are, nu e deloc antrenorul să aştepte ultimele minute pentru a face schimbări.
    Acum depinde şi de vestiar, mai ales în defensivă, unde unii se ocupă mai mult de afaceri, Alba, veşnicul Gică contra etc.
    Cert e că Barca o să atace, rezultatele o să le vedem. Dar decât Valverde şi jocul lui fricos cu 3 mijlocaşi defensivi, mai bine o moarte onorabilă.
    Asta este Barca până la urmă, trebuie să moară pe limba ei, nu să ţină de rezultate.

  124. Păi eu nu l-am comparat ca palmares, e un antrenor la modă cu fotbal frumos.
    Dacă e la palmares, a terminat şi pe şase, echipele nu au fost cine ştie ce echipe să spui că putea să le ducă pe podium. Doi, tiki-taka merge până la un punct, trebuie să ai jucătorii potriviţi, a fost un act de curaj din partea lui să joace aşa.
    Plus, nu e ca şi cum Betis a explodat după ce a plecat el, chiar cu câteva transferuri bune sunt mai jos momentan.

  125. Comparația între 2 antrenori cu rezultate atât de diferite e dpmdv ca și cum ai compara unul care da goluri pe banda rulanta in Liga I cu unul care face același lucru în Primera. Discuția între doi antrenori porneste, cred, prima data de la abilitatea de a controla și motiva un vestiar (cu cât e clubul mai mare, cu atât mai greu) și de la puterea de a rezista presiunii (mai mare la cluburile cu pretenții), abia apoi vine jocul frumos. Pentru că una e sa joci frumos când nu ai presiune și vestiarul e cu tine pentru că faci lucruri plăcute și cu totul alta e sa joci frumos când ai presiune continua de la conducere și suporteri (orice ai zice, marea masă are pretenția ca Barca sa câștige, degeaba va juca frumos daca nu va avea rezultate), iar vestiarul e plin de nume mari, cu ambiții personale și orgolii epice.

  126. Cel puțin la nivel declarativ, Allegri anunțase că se va reapuca de antrenorat doar in vara. Acum, daca l-ar fi contactat, e greu de zis daca ar fi refuzat, o asemenea oportunitate vine rar, foarte rar.
    Se mai vorbește că sunt șanse bune sa îl ia Milanul daca au un proiect serios din vara încolo cu noua conducere.

    LE: părerea mea e că au făcut bine cu Setien. Ori nu reuseste sa se impună dar nu se pierde mare lucru, dar macar poate se revine la fotbalul spectaculos din trecut, se crează un vibe, un preludiu spre a aborda antrenorii potriviti, ori o face și atunci e o lovitură frumoasa. Singurul semn de întrebare e timpul care trece, tic, tac, și care înseamnă ca Messi îmbătrânește.

  127. Dacă vrei să-l ataci în 2-3 luni, să știi că își plimba liniștit vacile când l-a sunat Barto.

  128. Nu-l atac, omul e decent si inteligent.
    Se poate sa nu reuseasca evident, dar si faptul ca a avut curajul sa vina dupa valverde e o mare bila alba.

  129. Ceva mai putin stiut despre Setien:
    – e un foarte bun sahist, cu un coeficient elo bun.
    – A jucat deja impotriva a 2 fosti campioni, Kasparov si Karpov.

  130. Biroul lui Josep Bartomeu. Presedintele Barcelonei rasfoieste de zor un dosar voluminos, incruntat insa din cand in cand fata i se lumineaza intr-un zambet larg.
    “Puta madre, omul asta e un geniu, ok?”. La un moment dat e intrerupt de soneria telefonului mobil. Bartomeu pune deoparte dosarul pe care se putea citi “Barcelona FC – studiu de caz ptr imbunatatirea finantelor. ENIC, Decembrie 2019.”
    “Hola, Xavi, que tal amigo? Ai primit mesajul meu, ok?”
    “Senor Bartomeu, am primit mesajul, ok? De aia vroiam sa discutam, ok?”raspunde fosta legenda catalana.
    “Sigur prietene, discutam, ok? Uite de ce te-am contactat, ok? Vreau sa-l dau afara pe Valverde, ok? De fapt nu vreau eu, ok? Dar publicul vrea, ok? Si asta ma scoate din sarite, ok? Deci trebuie sa actionez, ok? Si pe cine altcineva sa pun in loc, ok? Decat pe Xavi salvatorul, ok?” Incheie Bartomeu cu un ras zgomotos.
    Xavi rase de complezenta.
    “Sigur, senor, sunt dispus sa negociem, ok? Deci am obiectiv cupa si campionatul, ok?”
    “Evident caballero, claro que si! Avem superechipa, ok?”
    “Ermmm, cu ceva intariri, ok? Si Pique o iesire la pensie mai rapida, ok?”
    “Claro que si, Pique la pensie, vad ca ne intelegem, ok?” Bartolomeu respira usurat.
    “Ermmm, senor, am zis ceva intariri, ok?”
    “Que? Xavi nu prea ai semnal, amigo”
    “Intariri, senor Bartolomeu, intariri, ok?” repeta Xavi pe un ton mai ridicat.
    “Xavi, esti inca acolo, vezi ca nu ai semnal, hai ca te sun din nou mai incolo, ok?” si Bartomeu inchise telefonul in vreme ce cateva picaturi de sudoare ii aparura brusc pe frunte.
    “Normal ca ne trebuie intariri, puta madre, dar trebuie sa vorbesc cu astia de au facut studiul de caz, cum adica nu cumparam nimic si dublam valoarea clubului??? Cred ca e engleza mea de vina, ok? Ia sa-l sun pe senor Levy sa ma lamuresc, sigur e o neintelegere la mijloc, ok?”
    Cand se pregatea sa sune, brusc telefonul i-o lua inainte si pe ecran ii aparu figura lui Guillem Balague.
    “De puta madre, Balague, n-ai gresit numarul? Aici nu e Espanol ci Mas Que Un Club, ok?”
    “Hehe senor Bartomeu, language cum zic englezii. N-am gresit numarul, exact de tine vroiam sa dau” raspunse Balague razand.
    “Ok, que pasa caballero? N-am prea mult timp, ok?”
    “O sa fiu scurt. Umbla vorba prin oras ca esti in cautare de manager”
    “Se prea poate, ok? Ai pe cineva in minte, caballero?”
    “Poate. Mauricio iti zice ceva. The Magic One cum ii ziceau pe White Hart Lane”
    “Pochettino??? Caballero, iti bati joc de mine, ok?!? Pai tocmai ce declara ca daca ajunge manager be retrogradeaza, ok?!?” Bartomeu raspunse infuriat la culme.
    “Nu senor, e vorba de o neintelegere. Poch a declarat doar ca vrea sa termine sub Espanol” rase Ballague.
    “De puta madre, caballero!!! Pai asta inseamna retrogradare, ok? Ca Espanol nu termina mai sus de locul 19, ok? Hai ca m-ai enervat, ok? Hasta la vista, caballero si nu ma mai suna, ok?” si Bartomeu tranti telefonul.
    Dupa cateva minute isi turna un paharel de Carlos Primero si arunca o privire asupra dosarului. Dupa inca cateva minute rasufla greu si forma un numar lung.
    “Hola, senor Levy?”
    “Yes, speaking. Cu cine am onoarea?”raspunse Levy.
    “Bartomeu de la Barcelona va deranjeaza, ok? Putem vorbi putin pe marginea studiului ENIC, as avea niste intrebari, ok?”
    “Sigur, va stau la dispozitie. Ati citit tot studiul?”
    “Da, insa sunt foarte confuz, ok? Deci sa incep, cum adica sa daramam Nou Camp de 90000 locuri ca sa construim unul nou cu 100000, nu prea are sens, ok?”
    “Senor Bartomeu, nu capacitatea e neaparat problema, ci lipsa facilitatilor si prestigiul. Va trebuie baruri si restaurante, o microbrewery si cheese room pe stadionul reconstruit”.
    “Ermmm, pai cine o sa consume, sociosii nostri nu sunt bogati senor Levy, ok?”
    “Exact, trebuie inlocuiti cu unii mai instariti, e un proces natural, don’t worry. Trebuie doar sa dublezi preturile la bilete, terminati cu ieftineala aia, to dare is to do” rase Levy cu pofta.
    “Nu stiu ce sa zic senor Levy, ok?…si atmosfera?”
    “Hehe, imi place ca ai umor senor Bartomeu. Le pui clipuri cu Messi la pauza si oricum dupa ceva craft beer artizanale spectatorii vor capata voce”.
    “Ok…dar echipa, am citit in studiul ala sa nu facem transferuri. Cum adica senor, fara transferuri?”
    “Treaba e simpla, youth academy, la noii socios o sa le placa. One of our own and all that jazz, asculta la mine.”
    “Pai si daca pierdem titlul???”
    “Nu inteleg, ce treaba are titlul? Eu vorbeam de football greatness aici, nu de petty things gen titluri, trofee etc. Big picture senor Bartomeu, the grand scheme of things.”
    “Nu pricep senor, ok? Pai cum football greatness fara titluri???”
    “Senor Bartomeu, cand am luat Spurs eram aproape faliti. Dupa 20 de ani suntem cel mai bogat club din Londra si locul 8 in lume. Stii cate trofee am castigat? O cupa a ligii senor, un Mickey Mouse Cup” izbucni Levy intr-un ras isteric.
    Bartoneu ramase fara cuvinte. Pe fundal se auzi un anunt:
    “Pasagerii EasyJet spre Milan sunt invitati la poarta de imbarcare, alocarea locurilor se va face in ordinea boardingului”.
    “Senor Bartomeu, scuze ma grabesc acum sa prind un avion, trebuie sa punem o oferta de imprumut si ceva vouchere ptr Piatek, dar ptr orice alta intrebare nu ezita sa ma suni. O sa-ti trimit pe fax factura ptr convorbirea asta putin mai incolo”.
    “Que???senor Levy!!!” raspunse Bartomeu contrariat insa Levy ii inchise deja telefonul in nas.
    “Ufff, ce ma fac acum, pe unde scot la camisa nera cu Xavi?” se intreba Bartomeu oftand.
    To be continued….

  131. Mon ami, prea multe, prea amestecate, prea din cărţi din alea de cruce, unguresti, nu din cele de istorie…
    Incerc sa raspund la “Partiţionarea Iugoslaviei s-a făcut de către iugoslavi”. Ma tem ca nu pot scrie despre subiectul pe care mi l-ai dat, trec la Geometrie si fac o paralela cu statul belgian sau cu cel spaniol, daca tot ai adus in discutie legitimitatea statului format din cetateni care nativ nu vorbesc aceeasi limbă.
    Cred ca am tras biletul gresit si cu iranienii. Lasa-ma sa trec de la persi la mezi si de aici la produsul “extremilor” islamisti, care este egal cu cel al mezilor, asa cum ai simplificat tu chestiunea iraniana pana la Revolutia Islamica.
    La punctul 3 sunt de acord cu tine “islamul e islam”, asa cum spui, incontestabil, QED.
    Asta cu reeducarea in Suedia e gen Tibi Useriu, dar lipseste maratonul la polul nord. Din pacate nu toti au sansa lui Tibi. Eu ma intreb: Cum ar fi fost lumea fara Tibi Useriu? I-ar fi dus cineva lipsa daca nu s-ar fi nascut? Ce plus valoarea a adus el societatii?

  132. Yugoslavia a fost un ‘proiect’ sarbesc, un fel de pasoptism francofon, statul ala nu prea a avut picioare, doar mainile lui Kukoc, Radja, Drazen, Divac:) A fost ca o echipa a lui Mourinho (Tito) care a trait putin, dar intens.
    Statele spaniole au avut ceva de luptat vreo 400 de ani cu El Cid (stramosul lui El Buitre:) in frunte. Au venit apoi Isabella si Fernando (nu ala din ABBA, ci asturianul) care au facut o unificare pasnica si cu niste transferuri mari au batut pe PSG-ul vremii la Granada. Un agent genovez le-a adus niste sudamericani ieftini, aur mult si gata echipa. 500 de ani dupa, nu 2 sezoane ca Mourinho, pardon, Tito. Plus Torquemada care a eliminat toate ‘agenturili’, n-a lasat loc de elemente destabilizatoare.

  133. In Istorie, lângă Tito, ar trebui introduse si simbolurile prieteniei româno-iugoslave: Vegeta, Lepa Brena, guma Fauna. Mai tare decat Portile de Fier, tunelurile contrabandei au intarit relatiile dintre cele doua tari, in timpurile lui Tito si Ceausescu. Chiar si dupã, afirma gurile rele din NATO si EEC, sustinute de slagarul a la Fernando de la Caransebes, “Tine Doamne Dunarea/Sa trec benzina pe ea”.

  134. Una din teoriile dacopate este ca Eminescu a descoperit ideea Big-Bangului.
    Intr-adevar, in 1881 el scria asta, cu multi ani ca teoria sa apara oficial in stiinta:
    « Pe cand luna straluceste peste-a tomurilor bracuri,
    Intr-o clipa-l poarta gandul indarat cu mii de veacuri,
    La-nceput, pe cand fiinta nu era, nici nefiinta,
    Pe cand totul era lipsa de viata si vointa,
    Cand nu s-ascundea nimica, desi tot era ascuns…
    Cand patruns de sine insusi odihnea cel nepatruns.
    Fu prapastie? genune? Fu noian intins de apa?
    N-a fost lume priceputa si nici minte s-o priceapa,
    Caci era un intuneric ca o mare far-o raza,
    Dar nici de vazut nu fuse si nici ochi care s-o vaza.
    Umbra celor nefacute nu-ncepuse-a se desface,
    Si in sine impacata stapanea eterna pace!…
    Dar deodat-un punct se misca… cel intai si singur. Iata-l
    Cum din chaos face muma, iara el devine Tatal!…
    Punctu-acela de miscare, mult mai slab ca boaba spumii,
    E stapanul fara margini peste marginile lumii…
    De-atunci negura eterna se desface in fasii,
    De atunci rasare lumea, luna, soare si stihii…
    De atunci si pana astazi colonii de lumi pierdute
    Vin din sure vai de chaos pe carari necunoscute
    Si in roiuri luminoase izvorand din infinit,
    Sunt atrase in viata de un dor nemarginit ».

    Extraordinar, nu? Not so fast. Intuitia exista deja la acea vreme, iar Eminescu s-a inspirat, probabil, din Poe, mai precis din poemul Eureka (1848):

    « The assumption of absolute Unity in the primordial Particle includes that of infinite divisibility. Let us conceive the Particle, then, to be only not totally exhausted by diffusion into Space. From the one Particle, as a centre, let us suppose to be irradiated spherically – in all directions – to immeasurable but still definite distances in the previously vacant space – a certain inexpressibly great yet limited number of unimaginably yet not infinitely minute atoms ».

    Asta nu scade meritele lui Eminescu, care a avut intuitia sa creada intr-o teorie atat de neortodoxa la acele vremuri.

  135. Ar trebui sa scrii si despre Jesus (y Gil) si Franco, ca sa fie alt-right (sper ca am scris corect).
    Eu promit sa contribui cu belgienii, pardon cu valonii si cu flamanzii, ca sa il facem invidios pe Balague.

  136. Iar colo antrenorul, cu-a lui haină roasă-n coate,
    Într-un calcul fără capăt tot socoate şi socoate
    Şi de frig la piept şi-ncheie tremurând treningul vechi,
    Îşi înfundă gâtu-n guler şi bumbacul în urechi;
    Uscăţiv aşa cum este, gârbovit şi-un pic albit,
    Fotbalul fara secrete e în degetul lui mic,
    Căci sub fruntea-i viitorul şi trecutul se încheagă,
    Noaptea-adânc-a echipei el în şiruri o dezleagă;
    Precum Atlas în vechime sprijinea cerul pe umăr
    Aşa el sprijină clubul şi speranta într-un număr.

    Pe când luna străluceşte peste-a fotbaluri sterile,
    Într-o clipă-l poartă gândul îndărăt cu luni si zile ,
    La-nceput, pe când fotbal nu era, doar neputinta,
    Pe când totul era lipsă de talent şi de voinţă,
    Când nu s-ascundea nimica, deşi tot era ascuns…
    Când pătruns de sine însuşi stapanea cel nepătruns.
    Fu spion? Doar slab de inger? Fu prostia de ne sapă?
    N-a fost minte pricepută şi nici fotbal sa-l priceapă,
    Căci era un joc oribil ca o mare făr-o rază,
    Dar nici de văzut nu fuse şi nici ochi care s-o vază.
    Jocul plin de nefacute incepuse-a se desface,
    Şi în sine împăcată domnea-o mediocritate!…

    Dar deodat-un corp se mişcă… cel întâi şi singur. Iată-l
    Cum din chaos face mumă, iară el devine Tatăl!…
    Corpu-acela de mişcare, mult mai slab ca boaba spumii,
    E stăpânul fără margini peste driblingurile lumii…
    A-ncercat echipaa-ntreaga s-o desfaca în făşii,
    S-a caznit sa-ncante lumea, lună, fani şi pe copii…
    De atunci şi până astăzi recuperand mingi pierdute
    Alergand din vai de chaos pe cărări necunoscute
    Şi în fente luminoase izvorând din infinit,
    Atrangandu-ne în viaţă cu un dor nemărginit.
    Iar în jocul asta mare, noi priveam ca copii mici,
    Cum fundasii cautau doar muşunoaie de furnici;
    Formidabile echipe, Klopp, chiar Pep şi mijlocasi
    Se succedau iar pe iarba si se credeau minunaţi;
    Muşti de-o zi pe-o lume mică de se măsură cu cotul,
    Pe acel pitic de aur sa-l opreasca iar cu totul
    Dara lumea asta-ntreagă e o clipă suspendată,
    Si Valverde ca un demon din întuneric se arată.
    Precum dracii-s baga coada în imperiul unei raze,
    Iar cu spiritul sau moale orice fotbal încetează,
    Astfel, cu o tactica ca noapte pururea adâncă,
    Chiar si trei goluri in fata se transforma in nalucă…
    Si se stinge, totul piere, iar Klopp rade-n întuneric,
    Căci e un cosmar tenebru Trofeul cel himeric…

    În prezent cugetătorul nu-şi opreşte a sa minte,
    Ci-ntr-o clipă gându-l duce luni si zile înainte;
    Soarele, ce azi e palid, el îl vede cald şi roş
    Cum rasare ca o mană printre nori întunecoşi,
    Cum baietii toţi freamata şi paseaza mult în spaţ’
    Ei, din frânele prostiei şi-ai nasosului scăpaţi;
    Iar minunatia lumii de fotbal nou s-a pregatit,
    Ca şi florile de seama toate pasele-au venit;
    Timpul mort nu mai exista şi devine vecinicie,
    Căci nimic nu sta in cale cand Barcelona e vie,
    Şi în dimineata fiintii totul naste, tot renaste,
    Căci în sine împăcată reîncep-eterna pace.

  137. Mi-e frică să nu ne bucurăm prea devreme. Deocamdată, doar a murit moartea, dar nu suntem încă vii.

  138. Ce inspirat, tocmai ce a scos domnul Presură un video despre Reichsminister fur Volksaufklarung und Propaganda, dr. Mihail Eminovici. Pe lângă luarea în serios a unei teme funariste, a citat ce spui matale.

  139. Nu a luat in serios, tocmai a explicat de unde vine ecuatia din manuscrisul lui Eminescu v=mc2: e o traducere mot a mot dintr-un fizician pe care l-a studiat in Viena.

  140. 1. M-ai intrigat.

    https://uploads.disquscdn.com/images/228e428d20f7e7209e840ade563e661a02d07b6fd6892bb18fbe11dfa3a8e4f4.jpg
    https://uploads.disquscdn.com/images/e3151681e32ad3aa50bb5a67a9925c1eb72ba4cf55434f6273b52c6bf4edb56d.png

    Acum probabil mă întreb dacă nu susţii că românii.
    https://uploads.disquscdn.com/images/08a9b8de99033cb59fe2fac53735cbd008a1c6dce4b131895222ae9a7b471865.jpg
    Nu toată lumea gândeşte la fel şi are experienţe similare ca răspus la de ce nu iugoslavii.
    Nu a fost mediul propice.

    2. Ideea că Şahul a fost mai bun decât mulahii sau emirii e o idee eurocentristă, nu o realitate. A fost la fel de criminal şi autoritar, antidemocratic.
    Nici celelalte religii iraniene nu au fost mai bune, iar în ciuda mitului că Iranul a fost capturat de islam prin genocid, adevărul e mai naşpa pentru pahlaviştii atei. Iranienii au trecut la Islam destul de voluntar, precum Egiptul, mai ales din cauza deselor războaie dinastice sau sectariene.
    Singura oază de democraţie a fost încercată de cei ce aveau legături cu URSS, cât ar fi fost şi aia democratică în final.
    Ideea este că perspectiva lor asupra prezentului şi viitorului e dictată şi de cadrul legislativ al Califatului, dar nu numai. Umilinţele la care au fost supuşi arabii, musulmanii nu prea au căzut bine.

  141. Istoria e exceptional de complicata in Europa, insa in opinia mea sunt doua chestii care aduc pacea pana si peste cele mai divergente natiuni/opinii:
    1) Religia
    2) GDP
    Cand 1 e divergenta, atunci intervine 2. Drept ptr care Irlanda de Nord a devenit mai buna decat in 1970 in umila mea opinie. Plus resilience, regiunile sub conflict devin din ce in ce mai imune la manipulare si idioti.
    Fosta Yugoslavie e totusi o revelatie, ptr un butoi cu pulbere sa ajunga in termen scurt la aceleasi relatii cordiale e o combinatie intre declinul religiei, cresterea GDP si sentimentul de culpa colectiva.

  142. Daca e o istorie pe care n-am inteles-o absolut deloc, aia e cea belgiana. N-am priceput niciodata cum au ajuns de la franci si Charlemagne, la burgunzi (WTF, Burgundy e o zi de condus pe autostrada in anul de gratie 2020), au mai avut si ceva La Liga intre timp, dupa care au terminat fiind cel mai urat oras de catre britanicii carora Thatcher le-a luat textilele si carbunii de la gura. Si de catre Liverpool supporters, chiar si aia nascuti dupa 1985. Ironic daca stai sa te gandesti ca Edward ala cu picioare lungi si care a descoperit ca englezii nu sunt francezi/normanzi s-a bazat pe banii flamanzilor sa poarte primul razboi cu francezii. Cand n-au mai ajuns banii, deh, noblesse n’oblige pas drept ptr care a introdus primul englezism in limba franceza: Chevauchée.
    Daca e ceva dupa care sa te ghidezi, pana si vikingii au ocolit locul ala desi le era in drumul spre Wessex sau Paris si mai tarziu califatele PSG sau Malaga:)

  143. Noi avansuri in tactica, formula 4-2-4 de la UEFA.
    4-2-4 se folosea în anii 70

    ❝ UEFA sensationally changed the formation of their fans’ team of the year to accommodate Cristiano Ronaldo, Sportsmail can reveal.

    On Wednesday, European football’s governing body named the XI, which is voted for by supporters.

    However, the formation picked was a rarely-used 4-2-4, which led to many puzzled queries.

    It can now be disclosed that the reason for doing so was because the Portuguese megastar finished fourth in the forwards category, behind rival Lionel Messi, Liverpool’s Sadio Mane and Bayern Munich’s Robert Lewandowski.

    UEFA chiefs were not impressed and so came up with the formation switch to allocate Juventus’s Ronaldo, dropping a midfielder. The unlucky man is understood to have been Chelsea’s N’Golo Kante.

    The move raises serious questions over the integrity of the exercise and fans of the Chelsea man, not to mention the player himself, may well be furious. ❞

    via Marius Comper

  144. mai mira pe cineva ce face UEFA? totul se reduce la like in ziua de azi, nu poti sa compari milionele de fani Ronaldo cu cei cativa ai lui Kante. Kante e baiat bun dar nu da bine la TV.

  145. Kante a avut un sezon cel mult mediocru anul trecut. Daca trebuia să plângem după un mijlocaș, acela ar trebui sa fie Fabinho.

    Dar când câștigătorul balonului de aur din 2018 nu prinde top 30 în următorul an, pare că nu mai vorbim de marketing…ooh, wait.

  146. man, iarta-ma ca iti zic, dar castigatorul balonului de aur chiar nu e in primii 30 in lume si abia daca a fost cand a castigat balonul. In primii 10 nu cred ca a fost, si cel putin 3 jucatori de la Madrid meritau premiul ala inaintea lui.

  147. Modric are o imagine foarte buna world wide.
    E un fotbalist bun și a ieșit în evidență în 2018 cu echipa națională.
    Dpmdv, kroos e mai bun decât el, dar nu are presa croatului.
    Dar cineva trebuia să ia balonul de aur, dar acesta nu putea fi cel al cărui nume nu poate fi menționat, pentru că ar fi ajuns să aibe mai multe decât Messi, iar așa ceva e de neconceput pentru FIFA, UEFA și lumea fotbalului.
    Dar atunci nu i-am pe fanii barcei să se plângă de portughez.

    Nu știu dacă Ronaldo putea fi menționat în echipă UEFA, dar în nici un caz nu avea ce căuta acolo Kante. Fabinho, din punctul meu de vedere, era mult mai indicat.

  148. Throwback Friday

    Ultima etapa din sezonul 1994-1995.
    Blackburn Rovers (antrenata de Kenny Dalglish si cu Shearer in atac) e pe primul loc, cu 89 de puncte, si joaca pe Anfield, contra Liverpool, care e deja calificata in EL.
    Unitedul lui Sir Alex e pe 2, cu 87 de puncte, si o victorie contra West Ham pe Boleyn ground i-ar aduce titlul daca Blackburn nu castiga pe Anfield.
    Ce s-a intamplat atunci – in cele 2 video de mai jos. Unul dintre cele mai dramatice finaluri din PL:

    Blackburn:
    https://www.youtube.com/watch?v=HYXp51XZjlM

    United:
    https://www.youtube.com/watch?v=3ZD6OgyTC0o

  149. @Torpyla:disqus (si nu numai)

    “Modric are o imagine foarte buna world wide…Dpmdv, kroos e mai bun decât el, dar nu are presa croatului.”

    Ori de cate ori folosesti calificative ca “mai bun” se asteapta sa aduci argumente. Ceva de genul nr de key passes, +/- goluri, procentaj pase reusite, nr de pase de gol+goluri, samd. Ceva care sa arate ca intelegi notiunea. Si nu doar un singur element statistic ci cat mai multe. Oricat de redusa relevanta au asemenea date statistice individuale intr-un sport de echipa.

    In schimb daca ai zice mie imi place mai mult Kroos nimeni nu se asteapta sa aduci nici un fel de argument. Poate sa iti placa subiectiv orice…

    Si nu zic nimic de concepte foarte nebuloase ca “are presa buna”, e “overrated”…

  150. Tudor Baluta Midfielder — Brighton to ADO Den Haag loan

    Asta mi se pare putin trist, nici macar la un club din Championship…

  151. “While the world has been spinning Edinson Cavani has been quietly getting old in Paris. The once-galloping Uruguayan striker will be 33 in February! How did that happen? Cavani has been struggling with injury this season. Not that Manchester United seem to care. They would love to increase the average age of their squad by bringing the PSG forward to Old Trafford, particularly now that Ashley Young has downed tools to force a move to Inter. But there’s a snag. The brass-necked Parisians value Cavani – whose contract expires in the summer – at £30m! That’s a lot of a lolly. Spurs are interested too now that Harry Kane looks set for an extended spell in the treatment room.”

    Stiu ca e imposibil, dar asta e semnul pe care il asteptam. Daca merge la Spurs, renunt la boicot 🙂

  152. Fair enough.
    Dar, din punctul meu de vedere, statistica poate fi înșelătoare.
    Modric, nu a avut niciodată cifrele de partea sa. As spune că e la fel precum in cazul lui Iniesta.
    Paradoxal, anul ăsta, croatul are cifre fantastice, desi nu cred că poate spune cineva că e mai bun acum decât în 2018. Statistic, însă…

    Kroos are de partea sa acuratețea paselor, dar consider că e mult mai constant decât croatul și e mult mai eficient pe faza de tranziție.

    Sunt unii mijlocași ce au cifre fantastice și nu sunt atât de wow(primul exemplu ar fi Pogba, urmat de James Rodriguez și alte hype-uri care vând bine) pe când alții precum Pjanic, Frenkie De Jong, Thiago, Kroos, Bernardo Silvs nici măcar nu se apropie, din punct de vedere statistic, de primii menționați. Bineînțeles că mai sunt și excepții (de Bruyne), insa, mă repet și aici. Nu cred că numerele îl fac mare pe Kevin.

  153. Iarasi afirmatii fara nici o cifra. Nu cred nimic din ce afirmi daca nu aduci argumente.

    Uite si cum te auto-contrazici:
    -incepi cu Fair enough adica esti de acord cu mine dupa care in tot ce scrii nu esti de acord.
    -“Modric, nu a avut niciodată cifrele de partea sa. As spune că e la fel precum in cazul lui Iniesta.
    Paradoxal, anul ăsta, croatul are cifre fantastice”. In decurs de 3 propozitii Modric nu a avut niciodata cifrele de partea sa si anul asta are cifre fantastice.

    Iar virgula aia dupa Modric dintre subiect si predicat e cel mai bun argument.

  154. Senzatie. Ce bufa-bufa a fost în ultimele minute la WHU și cât dramatism acolo. Cel mai frumos mi s-a părut cum și-au apărat șansele cele două gazde. Cu un mic plus pentru Pool dat fiind cine era antrenorul adversarilor 🙂

  155. Toate ca toate, dar virgula intre subiect si predicat e o crima foarte serioasa. Un dezacord, un adverb folosit gresit mai trec. Virgula intre subiect si predicat e pe aceeasi treapta cu seditiunea, proditia, lezmajestatea, blasfemia si #Messinuecelmaibun.

  156. Inca un detaliu interesant: jucatorii lui West Ham nu s-au incalzit inainte de acel meci.

    ‘The thing that struck me most about the day was that none of the West Ham players warmed up. We were safe from relegation, we were totally relaxed and there was no tension. But the main reason was that the very next morning 22 of us were flying to Australia for a two week end-of-season tour.
    The only person that warmed up was Ludo – and it showed because he was phenomenal”

    Ludo Miklosko, portarul lui West Ham 🙂

    Sursa: https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1372472/West-Ham-Man-United-1995-Ludek-Miklosko.html

  157. Am gasit ceva de la WhoScored.com si am facut o comparatie pentru sezonul 2018-2019:

    Pogba vs Kroos vs Modric
    Minute: 3012 vs 2227 vs 2618
    Goluri: 13 (7 din penalty) vs 0 vs 3
    Assists: 9 vs 4 vs 6
    Pass completion: 82.8% vs 93.2% vs 88.9%
    Key passes per game: 1.6 vs 2.3 vs 1.6
    Dispossessed per game: 2.5 vs 0.4 vs 1.2

    Cam aceeasi concluzie, Pogba sta mai bine la assist-uri si bate penaltyuri, dar la capitolul passing sta mai slab decat ceilalti (in plus, e deposedat mai frecvent).

    Pentru Iniesta poti cauta singur, nu stiu care e cel mai bun sezon al sau. Linkuri:
    La Liga: https://www.whoscored.com/Regions/206/Tournaments/4/Seasons/7466/Stages/16546/PlayerStatistics/Spain-LaLiga-2018-2019
    PL: https://www.whoscored.com/Regions/252/Tournaments/2/Seasons/7361/Stages/16368/PlayerStatistics/England-Premier-League-2018-2019

  158. Pogba are goluri și assist-uri mai multe decât Kroos și Modric la un loc.
    Dar e mai bun? Asta e întrebarea.

    Acum, ce argument pot aduce eu in fața lui romi in aceasta situație? Cum pot eu dovedi, factual, o astfel de situație?

  159. Plictisit copios de inca o victorie previzibila duminica, Dorin incepe sa modeleze probabilitatea (oricat de minuscula 🙂 ca Liverpool sa castige campionatul la mustata in ultima etapa cu o infrangere. Orice, numai sa-l scoata din lipsa asta suspans in care acest drum spre titlu s-a scufundat inexorabil…

    Recomand campionatul polonez, acolo e o lupta in 4.

  160. Modric e prezentat într-o antiteza vis a vis de cifrele sale. Dar pentru tine e mai importantă o virgulă pe care nici nu am observat-o. O sa vorbesc cu cei de la Gboard să-și curețe bug-urile.

    Fair enough e pentru că îți înțeleg punctul de vedere, dar asta nu înseamnă că sunt de acord cu el.

  161. Cifre fantastice – duel intre Pogba si Bernardo Silva incepand cu sezonul 2017-2018 pana astazi (cei doi sunt singurii din lista de mai sus care evolueaza in PL, deci am putut face comparatia pe https://www.premierleague.com/stats/player-comparison ):

    Pogba vs Bernardo Silva
    Meciuri: 69 vs 89
    Goluri (excluzand penalty-uri): 12 la 18
    Goal per game: 0.17 vs 0.20
    Assists: 21 la 15
    Assists per game: 0.30 vs 0.17
    Shooting accuracy: 54% vs 62%
    Shooting success: 9.7% vs 15.4%
    Big chances created: 12 vs 19
    Big chances created per game: 0.17 vs 0.21
    Pass completion: 84% vs 87%
    Dispossessed: 145 vs 76
    Dispossessed per game: 2.1 vs 0.85

    Pogba sta mai bine doar la assists, in rest Silva are cifre mai bune. Care sunt indicatorii pe care ii folosesti cand zici ca “Pogba are cifre fantastice pe cand altii ca Silva nici macar nu se apropie dpdv statistic”?

  162. My bad.
    Poti acum sa spui același lucru pentru Pogba vs Kroos sau Pogba vs Modric sau Pogba vs cel mai bun sezon al lui Iniesta din punct de vedere statistic.

  163. In ce privește datele neprocentuale, ar trebui specificat, pentru o comparație corecta, că Silva a jucat cam 30% mai multe meciuri în perioada data.

  164. Corect, am adaugat numarul de meciuri si am transformat datele procentuale in valori per game. Concluziile raman valabile insa 🙂
    Multumesc de observatie!

  165. The great midtable Spurs teams din anii 99-2000 erau mult mai interesant de urmarit, LoL.
    Ar fi un miracol sa facem mai mult de 40 puncte sezonul asta, we’re that shit.

  166. The great midtable Spurs teams din anii 99-2000 erau mult mai interesant de urmarit, LoL.
    Ar fi un miracol sa facem mai mult de 40 puncte sezonul asta, we’re that shit.

  167. E un sezon de uitat. Un meci care putea merge either way, Watford a ratat penalty, mingea lui Lamela din final a fost la vreo 2-3 milimetri sa intre. I’ll take it, e un rezultat corect, până la urmă.
    In alta ordine de idei, nu înțeleg experimentul cu Tanganga pe stânga. A fost întors pe toate părțile de Sarr. Sessegnon era pe bancă…
    Oare ce se întâmplă cu Parrott? Nu mai prinde nici banca, in condițiile in care nu avem vârf.

  168. Fiecare e mai bun pe palierul său. Germanul ar fi fantastic ca un mijlocaş defensiv, dar nu e. Vorbesc de La Liga, unde de la un mijlocaş mai avansat ar trebui să se ceară mai mult, nu doar lucrări de mentenanţă.

  169. În Irlanda de nord Blair a procedat corect, de asta acum e normală situaţia, oferind un canal de detensionare a situaţiei printr-un tratat onest, ce recunoaşte dreptul de autodeterminare a populaţiei fără a mai avea nevoie de proceduri etc.

    Eu cred că nu poţi clasifica exact ce ţine sau nu o naţiune, ce o formează. Ce spui tu este adevărat într-un fel, dar nu chiar o regulă(Ex. GDP mare aduce şi aşteptări pe măsură, Iugoslavii erau mai bogaţi decât noi, mult mai bogaţi).

    Naţiunea, pe lângă presiunea venită din partea statului, e formată sau întreţinută fie de voinţă intelectuală, fie de obiective comune, fie de pericolul extern(de asta populiştii există tot timpul în naţiuni eterogene, false flag se mai practică din când în când).
    Toate astea se obţin fie prin dialog sincer şi negocieri, fie prin campanii populiste, manipulări, atacuri etc.
    Toate astea necesită un grad mai mare de efort cu cât diferenţele geografice, lingvistice, culturale, religioase, economice sunt mai mari, legislative, administrative, cu cât istoria e comună sau nu. Iar dacă e comună, e pozitivă sau are nevoie de mistificări pentru a acoperi realitatea!?
    Nation building e un proces complex. Multe state au greşit în proces, începând cu Regatul Ungariei, apoi Imperiul Rusiilor, Regatul României, Iugoslavia, chiar şi UE etc, şi România de azi.
    Greşelile pot fi atât de mici că pentru mulţi par nesemnificative dar o pierdere de timp, cum ar fi simbolurile şi capitala în cazul Iugoslaviei.

    Vorbind de Iugoslavia înainte de mişcările în front, unificatoare sau fratricide:

    -Valea Moravei până la Nis a fost bulgară, încă e;
    -de la nord de Nis a fost sârbo-croată, dar începând cu sec XVIII a fost colonizată masiv cu români, care încă sunt o minoritate importantă;
    -Croaţia, exceptând Slavonia, a vorbit două limbi, ambele asemănătoare cu Slovena, dar după 1600 otomanii au împins ce azi numim vorbitorii de sârbo-croată în Croaţia, dând limba oficială, excepţie fiind zona Zagreb şi insulele, plus oraşul Split;
    -Bosnia e sârbo-croată, a vorbit tot timpul limba, deşi vorbea în evul mediu un dialect vestic împreună cu Slavonia;
    – Muntenegru iarăşi Sârbo-Croată, vorbea şi vorbeşte;
    – Kosovo a fost un bastion al românilor, în primul rând, şi al albanezilor ca minoritate, dar românii au fost împinşi spre Croaţia şi înlocuiţi de sârbi, în general tot timpul a fost o regiune albaneză, din evul mediu până azi, cu o prezenţă importantă sârbă vorbitoare de sârbo-croată;
    -Voivodina şi Banatul au fost locuite de sârbo-croaţi şi bulgari din evul mediu întunecat, dar numărul lor a crescut şi a scăzut în funcţie de circumstanţe, limba vorbită a fost sârbo-croata şi acolo, pe lângă română, maghiară, germană, slovacă, bulgară.
    La această trecere în revistă lingvistică se mai adaugă religiile, legile diferite, chiar culturile, rivalităţi medievale, că un sârbo-croat din Dalmaţia nu e tot una cu unul Vlah din Raska.

    De exemplu, noi avem un sat în Banat unde majoritatea vorbesc un dialect vest bulgăresc de tranziţie spre sârbă, însă se declară croaţi fiindcă sunt catolici. 🙂

  170. Din ce văd, Setien îi antrenează zi de zi ca un ceasornicar priceput. Cred că o să-i obosească până la meci, dar arătăm şi noi a club serios cu el.
    https://www.youtube.com/watch?v=jmBCziCmsNo
    https://www.youtube.com/watch?v=xK5tlS3BGbc
    https://www.youtube.com/watch?v=H7UDCq0Rg-4
    https://www.youtube.com/watch?v=oXDKw5BBj5A
    https://www.youtube.com/watch?v=1Ri8lwsfK1g
    Mie îmi place că e cumva serios dar nu exagerat şi a început direct cu antrenamente pentru posesie rapidă, apărare şi atac pe contre. La Valverde vedeai în mare parte rondo şi finalizare.

  171. Liverpool este cu siguranta cea mai buna echipa din PL in acest moment. Exista tendinta de a picta in acest moment aceasta echipa ca una invincibila, ca cea mai buna din istorie etc.
    De notat insa niste lucruri care mi se par un pic trecute sub tacere (e de inteles):
    – Liverpool nu a castigat inca PL sub Klopp. Foarte important. Echipele cu care se compara acest Liverpool (Barcelona lui Pep, Realul galactic etc,) erau multiple campioane nationale. Deocamdata cel mai sus Liverpool a fost pe 2.
    – singurul trofeu real e CL. Dar dupa ce a luat un 3-0 de la Valverde (posibil 4-0 daca Dembele nu rata cu poarta goala). Si aici mai e mult de lucru.

    Deci Liverpool se afla doar la inceputul unui drum care o poate duce printre legendele istoriei. Dar e cam la baza muntelui. Mai are foarte multe de aratat.

  172. Subliniez aici: ar fi trebuit. Ce anume spune ca ar fi trebuit ceva, in fotbal?
    Ce i mana pe ei in lupta? Ce au dorit acel apus, etc?
    Pe capitolul ar fi trebuit, nu vad cum barca nu a luat ultimele 13 cl, fata de cum ar fi trebuit. Nah, sa vezi aici conflict de interese!

  173. Când ai in aceiași echipă jucători precum Ronaldo, Figo, Zidane, Makelele, Raul, Hierro, R.Carlos și nu reușești să câștigi tot ce e de câștigat, e un underachievement demn de luat in seama.

    Barca a mai avut totuși echipe ce ii puteau pune probleme: Bayern 2013, Real 2012, City din ultimii ani, Liverpool. Aveți o tripla recentă și 2 in ultimii 15 ani. Nu cred că stați chiar atât de rău.
    Realul “galactic” nu a reușit nici măcar o dublă, daca îmi aduc bine aminte, ca sa nu mai spun că nu a câștigat nici un UCL cupa venirea lui Ronaldo.

  174. Daaa, i-au rupt. Daca aveau un atacant decent, un mijloc si niste aparatori foarte buni, ar fi fost 2-0 pentru United.

  175. Realul galactic este cea mai supraevaluată echipă din istorie.

    Cu jucătorii pe care i-am avut a câștigat extrem de puțin față de ce ar fi trebuit. Cu tot amatorismul din ultimii 10 ani și tot as pune acest Real la ani lumină în fața Realului “galactic”.

    Cat despre Liverpool, par a fi ar its peak. E totuși un ciclu ce se va încheia la un moment dat, dar cu Klopp antrenor și cu o tranziție gândită din timp, se poate prelungi aceasta dominare.

    PS: nimic despre golul anulat ?

  176. Impact instant, echipa joaca altceva, joaca fotbal.
    Evident, va fi foarte greu cu poamele de jucatori pe care ii avem in cateva posturi, deci sezonul asta nu vor fi mari asteptari. Dar de la anul ma astept la lucruri frumoase.

  177. Nu doar Barca a avut in ultimii 13 ani echipe ”ce ii puteau pune probleme”, acelasi lucru il poti spune despre echipele contemporane cu Realul galactic. Juventus, AC Milan, Bayern, United, Liverpool erau super-forte ale fotbalului de la finalul anilor 90 si inceputul acestui secol. Bayern in 2013 nu era sub cel din 1999-2001. Eu as spune ca Real intre 98 si 2006 a prins echipe mai puternice decat Barca intre anii 2008 – 2019.

  178. 🙂 Mai mult decat acest 0-2 nu s-a putut. E firesc rezultatul, chiar daca United a avut cel mai bun joc defensiv, vazut in acest sezon, din punct de vedere tactic. Fred s-a autodepasit, singurul joc in care nu am nimic de spus despre prstatia sa.

  179. Deci Fati în dreapta e singura greşeală a lui Setien, adică l-a sacrificat pentru ca nouăle Grizma să facă ce toată lumea zicea că e capabil. În rest, mijlocul nu prea ai ce-l comenta, că ală e disponibil, apărarea iarăşi aia e. Poate Puig trebuia băgat în locul lui Rakitic!?
    Tactic zic că ar fi ok un 31312, dar sincer nu prea avem în faţă jucătorii de profil.
    Un Malcom în dreapta, cu Fati în stânga era aur, dar na, tricourile nu se vând singure.
    Todibo l-am împrumutat şi era cam singurul fără picioare de lut în apărare.

  180. Părerea mea e că Setien trebuie sa câștige ceva ca să rămână în funcție. Altfel, oricum ar juca, nu îl va aștepta nimeni încă un an.

  181. Hmm, totusi barca intalneste destul de frecvent echipe mult mai scumpe decat ea. Tehnic, a fost multa vreme o echipa de gratisi, dar daca luam transfermarkt cred ca pool sau city sunt echipe mai scumpe, de psg noua sau chelsea cea veche putem spune acelasi lucru… Cu exceptia valorii de transfer, ce alt indicator putem lua? Feel-ul ca Busi e mai bun decat Modric nu pare sa ajute, nu?

  182. In echipa galactica, casillas, carlos, makelele(plecat), figo, zidane, ronaldo, raul au fost worldclass. Restul? Ma faci sa rad cu hierro si helguera. De prafarul ala de salgado pe dreapta, sotul lu nush cine, nu zic ca fac baloane la nas de ras. Extrema stanga ciu ciu. Al doilea atacant ciu ciu. Pai bayern erau alesi pe spranceana toti 11, la juve stiai starting 11 de la varsta de 3 anisori, invatati sa vorbesti cu ei. Realul? Cu.. Stai sa ma gandesc.. Savio in stanga? Reyea? Nici nu imi amintesc si cred ca nici nu am de ce. Aaaaa si dont get me started on guti, 10 sezoane s a rodat pana a ajuns mijlocas bun 2 ani la 33.
    *drops mic

  183. Nu e buna asta, cu valoarea de transfer a componentilor, e prea la kilogram. Cred ca punctele facute in clasamentul coeficientilor UEFA ar fi un indice relevant. Doar asa putem compara Milan, Inter, Juve, United, Bayern, Liverpool din perioada 1998 – 2007 cu echipele din 2008-2017.

  184. A jucat chiar bine United mai ales in repriza a doua, iar presiunea pe care au reusit sa o puna in final banuiesc ca nu e usor lucru pe Anfield.

  185. Wow.
    Daca pentru tine Hierro, Salgado și Guti erau slabi atunci nu prea e loc de dialog.
    Pai băiatul ăla, Hierro, e în top 10 fundași centrali din istorie.
    Fiecare echipă acea câte 1-2 superstaruri, dar Real avea cu sacul.
    Probabil ar fi fost nevoie de 15 jucători world class pentru a te convinge pe tine că era o diferență enormă, pe hârtie, între Realul “galactic” și toate celelalte echipe.
    Probabil si Giovane Elber și Salihamidzic băgau frica in Ronaldo și Zidane.

  186. Probabil cannavaro e acolo pentru gafele de la Real Madrid.

    Hierro e cel mai bun fundaș central pe care l-am văzut eu la Real. Varane ar fi fost cel mai bun daca nu intra pe o panta descendentă după venirea lui Ancelotti.
    Ramos, pe cat de bun e pe alocuri pe atât de haotic e. Într-adevăr, are un impact asupra echipei, dar o și dă de gard când ți-e lumea mai dragă, iar Varane ii calca pe urme. Cele mai recente exemple: golul primit versus Sevilla, sau golul lui mbappe după ce acesta a fost inexistent tot meciul.

    In fine. Eu ți-am înțeles punctul de vedere desi nu ai venit un nimic concret care sa demonstreze că celelalte echipe mari se puteau compara cu Real măcar pe hârtie. De asta am spus eu că sunt underachievers.

  187. Si eu l-am remarcat aseara pe Fred – mi-am amintit si ca tu erai cam suparat pe el intr-un comentariu recent. Preluarile, felul in care conduce mingea, pasele lui arata ca nu e doar brazilian, ci si fotbalist. Daca-si mentine forma, ati castigat un titular de baza, dar, cum se mai intampla cu astfel de talente, constanta si consistenta in timp ar putea fi problemele lui. De vazut.

  188. Stii cum e, au jucat bine, dar … insuficient. De fapt, fara sa-i fi urmarit si fara sa fiu informat, mie jucatorii MU nu mi-au lasat impresia ca au suficienta calitate pentru a forma o echipa care sa se plaseze mai sus de locul trei in editia asta de PL – indiferent de antrenor si tactica.

  189. It’s been 1,001 days & 51 games since Liverpool last lost in the Premier League at Anfield…

    Chelsea hold the record under Mourinho of 86 home league games unbeaten.

    To break that record Liverpool would have to stay unbeaten at Anfield in the league until at least November 2022.

    – 7 more home games this season
    – All 19 home games in 2020/21
    – First 10 home games of 2021/22

    That Chelsea record doesn’t get enough credit…

  190. Ori fi astia de la BVB cum or fi (nu in top in fiecare sezon), dar intotdeauna au avut un atacant bun in ultimii ani: Lucas Barrios, Lewandowski, Aubameyang, l-au readus la viata pe Alcancer, acum Haaland. Hattrick in primul meci ca rezerva, gol la 3 minute dupa ce a intrat.

  191. “Trăim într-o lume în care câștigarea unei semifinale nu mai înseamnă nimic dacă nu e urmată și de câștigarea finalei. Un parcurs bun într-o competiție nu mai e suficient nici pentru o echipa de mijlocul clasamentului: toată lumea așteaptă ca echipa favorită să câștige tot”

    Eu unul prefer sa ma bucur de ce avem pana acum.
    It’s been quite a ride 😌

  192. With a minute left in added time at Anfield Mo Salah could be seen surging once more down the left flank, bumping away the last United defender, before punting the ball under David de Gea to kill a game that had spent the previous hour and a half doggedly refusing to die.

    The feeling around the ground at that moment was distinct from the usual triumphalism.

    Exact asta am simtit si eu; a fost un pic ca golul lui Origi din finala CL. Si cred ca si spectatorii au simtit acelasi lucru:

    https://www.youtube.com/watch?v=IbtGFFvNxvw

    Sursa citat: https://www.theguardian.com/football/blog/2020/jan/19/liverpool-manchester-united-first-step-victory-parade-unheard-of-achievement

  193. Nu chiar intotdeauna, l-au inlocuit pe Lewandowski cu Immobile in sezonul ala cand au fost la retrogradare.

  194. Topul meu personal:
    1. Puyol 2. Cannavaro 3. Rafa Marquez 4. Belo 5. Thuram 6. Maldini 7. Nesta 8. Piquenbauer 9. Rio 10. De ligt in perioada de la barça. Evident, subiectiv. Adaugind in lista asta si niste anume italieni nementionati ca nu am amintiri romantice cu ei, nu ca nu ar fi fost colosali, sau cum s-or mai numi nemtii aia directori cu mustetile umflate de la bayern care s mereu pusi pe scandal, anyway, eu nu vad ce dovezi obiective ar fi ca hierro a fost in cei mai buni zece.. Din istorie lol. Pai imi pare ca numa in istoria recenta vo 3 sunt mai buni doar daca enumeram…. Realul.
    Ah scuze, inca ceva. Salgado. Sal-ga-do. Esti sigur?

  195. It’s uncanny! Cifrele pe meci sunt practic identice!

    Sincer, eu zic ca Salah are un sezon bun spre foarte bun. Spre deosebire de 2017-2018 în care a fost exceptional, din 2018 încoace cred ca a avut doar fluctuații de moment, unele au fost explicate de accidentări altele pur și simplu de încredere mai multa sau forma mai buna. Și-a făcut un obicei din a rata ocazii clare dar a marca în același meci din poziții mult mai grele. Ceea ce se potrivește și la United.

  196. Eu am fost oripilat, extrem de nervos, foarte suparat. Deci intr-un meci mult mai important decat victoria asta cu totul inutila :))) conduceam la draft fantasy cu 24-23. Il aveam pe De Gea portar. Fundasul nu faulteaza, De Gea plonjeaza ridicol si pierd cu 22-23. Catastrofal! Mama ce m-am indignat! Ce gol nenorocit!!!

  197. Că sa intri in top 10 centrali, prima condiție e să știi să mănânci paste și pizza, așa se dau mai mult de jumătate din poziții. Restul sunt pentru a few selected ones (Beckenbauer, Puyol, Moore vin rapid in minte) care, pe lângă că au fost a dracului de buni, au și un sac de trofee și o legenda in buzunar. Fernando nu intra in nicio categorie, with all due respect.

  198. Immobile e un caz curios, un atacant care a fost un flop „afara” dar o adevarata bestie in Italia, cu 5 sezoane excelente in Serie A, la Torino si Lazio. Curios pentru ca apararile din Germania si Spania sunt mai permisibile decat cele italiene ca si conceptie. Probabil problema de adaptare si de incredere.
    Barrios mi se pare un atacant inferior lui Ciro.