Să zicem că tocmai ați ajuns în Malta și candva tot o să vă săturați de pietre calcaroase gălbui, ftari, fortărețe, pastizzi, vreme plăcută și albastrul Mediteranei. Comiteți un “înainte” și mergeți pe Stadionul Național Ta’ Qali (capacitate fix 16,997) unde se joacă un meci de prima ligă malteză. La ce vă puteți aștepta:

Lipsa înghesuielii. La tribuna întâi eram 4 spectatori. La VIP mai erau vreo 13. La peluze nu era nimeni. Noroc că la tribuna a doua erau vreo 250 de spectatori inclusiv o galerie de 20 de oameni a celor de la Valletta FC cu o tobă.

A nu se arunca cu laptopu’. Fiți pregătiți să întâlniți polițiști vigilenți. În singurătatea mea mă hotărăsc să încerc să merg la tribuna 2. Erau garduri de despărțire peste tot. Așa că îi întreb pe cei doi polițiști stingheri dacă se poate. Aflu că nu, mai ales că la tribuna 2 biletele erau mai scumpe (10 euro față de 4 euro cât am platit pentru tribuna 1). E primul stadion pe care am întalnit așa ceva. De plictiseala polițistii se iau de rucsacul meu, îl verifică si își fac datoria atenționându-ma să nu arunc in teren cu singurul obiect contodent din inventar: laptopul.

Pisică VIP. A venit la pauza, a verificat ceva după care a urcat agale la tribuna VIP și s-a tolănit pe un scaun. Nu a părut interesată de meci.

Bogdan_Gavrilă. Valletta FC are și un român în componență. Wikipedia ne spune că a fost candva o mare speranța si a jucat la Dinamo, dupa ce a trecut ca junior si pe la Roma si Lecce. Acum joacă în Malta, a dat gol, galeria i-a scandat numele corect cu ă. Avea cel mai lung short dintre toți jucătorii. Așa șort lung eu nu am mai vazut decât la baschet.

Trei argentinieni semi-profesioniști? Valletta FC avea în lot trei argentieni. Am înțeles că cluburile din Malta sunt semi-profesioniste. La interesul stârnit de meciuri nici nu e de mirare. Deci băietii aștia au batut atâta drum să se ocupe și de altceva în afară de fotbal. Or fi ospătari, agenți de vânzări sau pescari? N-am putut să-mi dau seama după mișcarea lor în teren.

Nivelul de joc. Să spunem doar atât: e loc de mai bine. In fond trebuie sa vedeți si meciuri mai slabe ca să puteți aprecia mai bine Premier League si Champions League. Oricum vremea a fost frumoasă, soarele a bătut călduț, s-au marcat goluri (două cu lovituri de cap precise), Valletta FC a trecut pe primul loc cu această victorie și pisica VIP a putut trage un somn bun.

Previous ArticleNext Article