Să zicem că tocmai ați ajuns în Malta și candva tot o să vă săturați de pietre calcaroase gălbui, ftari, fortărețe, pastizzi, vreme plăcută și albastrul Mediteranei. Comiteți un “înainte” și mergeți pe Stadionul Național Ta’ Qali (capacitate fix 16,997) unde se joacă un meci de prima ligă malteză. La ce vă puteți aștepta:

Lipsa înghesuielii. La tribuna întâi eram 4 spectatori. La VIP mai erau vreo 13. La peluze nu era nimeni. Noroc că la tribuna a doua erau vreo 250 de spectatori inclusiv o galerie de 20 de oameni a celor de la Valletta FC cu o tobă.

A nu se arunca cu laptopu’. Fiți pregătiți să întâlniți polițiști vigilenți. În singurătatea mea mă hotărăsc să încerc să merg la tribuna 2. Erau garduri de despărțire peste tot. Așa că îi întreb pe cei doi polițiști stingheri dacă se poate. Aflu că nu, mai ales că la tribuna 2 biletele erau mai scumpe (10 euro față de 4 euro cât am platit pentru tribuna 1). E primul stadion pe care am întalnit așa ceva. De plictiseala polițistii se iau de rucsacul meu, îl verifică si își fac datoria atenționându-ma să nu arunc in teren cu singurul obiect contodent din inventar: laptopul.

Pisică VIP. A venit la pauza, a verificat ceva după care a urcat agale la tribuna VIP și s-a tolănit pe un scaun. Nu a părut interesată de meci.

Bogdan_Gavrilă. Valletta FC are și un român în componență. Wikipedia ne spune că a fost candva o mare speranța si a jucat la Dinamo, dupa ce a trecut ca junior si pe la Roma si Lecce. Acum joacă în Malta, a dat gol, galeria i-a scandat numele corect cu ă. Avea cel mai lung short dintre toți jucătorii. Așa șort lung eu nu am mai vazut decât la baschet.

Trei argentinieni semi-profesioniști? Valletta FC avea în lot trei argentieni. Am înțeles că cluburile din Malta sunt semi-profesioniste. La interesul stârnit de meciuri nici nu e de mirare. Deci băietii aștia au batut atâta drum să se ocupe și de altceva în afară de fotbal. Or fi ospătari, agenți de vânzări sau pescari? N-am putut să-mi dau seama după mișcarea lor în teren.

Nivelul de joc. Să spunem doar atât: e loc de mai bine. In fond trebuie sa vedeți si meciuri mai slabe ca să puteți aprecia mai bine Premier League si Champions League. Oricum vremea a fost frumoasă, soarele a bătut călduț, s-au marcat goluri (două cu lovituri de cap precise), Valletta FC a trecut pe primul loc cu această victorie și pisica VIP a putut trage un somn bun.

Previous ArticleNext Article

This post has 284 Comments

284
  1. Nu pretind ca ma pricep la lumea capitalului in US dar am fost curand la nunta unui fost si actual coleg de serviciu, fost tovaras de party-uri in Ibiza:) Omul s-a stabilit in US de ani buni, a trait visul american al taxelor de 10% in Dallas si de curand s-a mutat in Fort Lauderdale, 40 de minute condus de Miami South Beach. Nu ca ar avea nevoie, cu jumatate din banii pe care ii platesti pe un 2 beds in zone 6 in Londra el si-a luat un 3 beds la 5 minute de Hollywood Beach. Unde faci plaja bine mersi in februarie cand la doar 3 ore de zbor mai la nord in Philadelphia am indurat un frig groaznic si -5 in aceeasi saptamana. In fine, in mintea mea cand ai casa la plaja si white collar job in US ma gandeam ca il voi mai vizita multa vreme in Florida. Surpriza e ca amandoi sunt absolut disperati sa se reintoarca in Europa ptr ca vor sa aiba copii si asta e o chestie extrem de costisitoare in USdaca copiii nu sunt supertalentati la fotbal american sau baschet sa prinda o bursa. Scoala am inteles ca trebuie doar privata ca sa poti avea sanse sa prinzi oportunitatea de a plati iarasi gramezi de bani ptr facultate. Un cerc vicios unde daca esti sarac esti exclus din start daca nu ai abilitati sportive. Macar si in UK, unde tot costa 9-10k anual taxa de facultate tot poti patrunde si daca ai facut scoala la public, nemaivorbind de restul Europei unde totul depinde doar de capacitatea intelectuala. E un model extrem de dezechilibrat asta american, daca esti copil de bani gata esti practic ‘condamnat’ la succes, daca esti middle class parintii sunt condamnati la munca, iar daca esti sarac e aproape imposibil sa ai educatie.
    Serios vorbind, cred ca mai bine e in Romania din punctul asta de vedere. O alta tema de casual Friday.

  2. @Coys @Filotas amândoi generalizați chestii extrem de particulare. Situația e mult mai nuanțata și mai variata decât explicați voi care nu ați trăit aici, nu ati făcut școală aici nu ati predat la diverse nivele. Nu o sa ma apuc sa scriu pe larg și sa demontez concluziile voastre. Deci mai ușor cu pianul pe scari

  3. Mai ușor cu Minnesota ca e statul meu. Și nu sunt licee agricole.

  4. Sunt pe ultimul loc, fără speranța. E o perioada nefasta generalizată.

  5. Pieta e un cartier al capitalei La Valletta. Și numele vine din Biblie.

  6. Cred ca e momentul ca UEFA sa fie corecta si sa redenumeasca Champions League in Trofeul Cristiano Ronaldo. It’s only fair

  7. Bun Cristiano in seara asta dar si Atletico a abordat gresit meciul.

  8. Daca ii presau putin mai sus ca-n tur nu comentau cei de la Juventus in meciul asta:)))).
    In seara asta au facut ce n-au fost lasati sa faca in tur, i-au centrat lui Cristiano.

  9. Acum am vazut ca finala CL anul asta e pe Wanda, deci clar vom avea Barcelona- Atletico:)

  10. Vad ca ai devenit cam filotasian in ultimul timp. Intai la Ajax cu Real, acum cu Atleti 🙂

  11. Tin minte ca parca am avut o discuție cu privire la Allegri după meciul tur. Atunci gresise, dar toți o facem. Azi a luat deciziile corecte, începând cu titularizarile surpriza ale lui Berna si Spina. Azi a fost rândul lui Cholo sa greseasca dar nici pe el nu îl face asta un antrenor slab.

  12. Am mai spus-o, pe Juve o incomodeaza cel mai mult pressing-ul sus. Dar asta înseamnă si riscuri iar Cholo a apreciat, probabil, ca riscul mai mic e sa stea mai jos si sa nu preseze. Mai grav e însă că nici nu a schimbat substanțial pe parcurs.

  13. De asta am zis ca nu ma pricep, dar am procedat precum media din zilele noastre, am ascultat doar o parte a povestii dupa care am emis un verdict:)

  14. imi pare rau, nu sunt de acord cu tine. fotbalul e fotbal, daca ar juca doar aia care joaca frumos am avea 15 echipe in toata lumea. joci cu ce ai si cum poti, tot fotbal este.

  15. Singurul lucru șocant în ancheta aia e lipsa crasa de sofisticare a schemei respective. A fost ușor de detectat și au lăsat-o un pic sa meargă sa cada cat mai multi în plasa. Dar toate concluziile tale sunt false.

  16. Ca toți bogații plătesc sa între la facultate. Ca săracii nu pot întra. Ca a fost distrus viitorul celor care nu au întrat la o anumita școală.

  17. Perez va intra probabil in istoria Realului ca omul care a decis sa-l vanda pe Ronaldo. Precum in Bohemian Rhapsody filmul ca cel ramas in istoria muzicii ca “the man who lost Queen” (sigur, versiunea romantata:)

  18. Juventus pica cu Barcelona in sferturi, micile bucurii ale vietii ptr Florentino:)

  19. Multumesc Cristiano! De asta ai fost adus, începi să arăți ca ai meritat.

  20. O intrebare: a considerat cineva pe live ca a intrat mingea in poarta la golul 2?

  21. Hai că încep să te simpatizez… Să știi că întotdeauna i-am urât pe Arsenal 🙂

  22. Intr-adevar, data trecuta spuneam ca Juventus nu prea avusese actiuni in flancuri si asta datorita echipei trimise de Max in teren. De data asta a inteles ca singura sansa e sa-i centreze lui Cristiano iar Cholo uitase cum a castigat, stand sus:))))).

  23. Am vrut sa scriu și eu despre Bernardeschi, dar mi-a ieșit din minte, bun fotbalist.

  24. Gata, e clar, Juventus pierde anul asta finala cu United. Ei ii scot pe Barcelona si City, noi pe Porto si cu greu si furaciune pe Ajax in semis si finala va fi decisa la 11m dupa un 3-3 spectaculos si 2 rosii in prelungiri. Golul decisiv la penaltyuri, nimeni altul decat Ashley Young, sa nu mai uitam niciodata ca a purtat tricou rosu si-a ajuns si capitan de echipa. Bloody hell.

  25. Ca vechi admirator al lui Van Basten et co. nimic nu as gasi mai frumos decat o victorie cu Juventus. De altfel, cred ca meciul lui United pe care l-am trait cel mai intens in Europa a fost returul ala de pe Delle Alpi cand Roy… eh, you know the story. Dar poate era si tineretea… 🙂

  26. Când spui că restul echipelor sunt cu pedigree, iei in calcul faptul că sunt vreo 4 echipe ramase in competiție cu mai multe trofee UCL decât Juve ?

    Ursano,asta e momentul in care conștientizezi că barca va câștiga UCL iar Juve nu are nici o șansă.

  27. Horror tactica de aseara a celor de la Atletico, oricat de bun esti (sau te crezi, dupa dovezile de ieri) in aparare, nu poti sa ii lasi pe adversari sa centreze la nesfarsit in careu pentru Cristiano. Pentru Cristiano ba, nu pentru Bogdan Stancu! :)) Sincer m-a luat prin surprindere naivitatea lui Cholo. La pauza l-as fi schimbat pe Juanfran cu oricine, cred ca si portarul de rezerva se descurca mai bine. Anyway, pana la urma jocul asta zgarcit si agasant pe care il presteaza Atletico a fost pedepsit si pe buna dreptate. Meritata calificarea lui Juve, dar de data asta Ronaldo v-a scos, nu vreo evolutie extraordinara a echipei.

  28. Deși ne-ati scos atunci, am tinut cu voi in finala. Tatăl meu e fan United, compensa entuziasmul lui dezamăgirea mea 🙂

  29. Parca pentru PSG aveam echipa. Sau pentru Bayern in 99 cand ne-au dat cu terenul in cap. Uneori important e sa dai cu un gol mai mult decat adversarul…

  30. Bun asa, e bine sa pleci din postura de oitza:)
    Dar daca experienta trecuta ne invata ceva e ca in sferturi sau semis se intalnesc si lupi intre ei, in vreme ce cateodata oile o dau de un afternoon bhe, pardon thee cum zic aia in Amsterdam:)

  31. Cateva consideratii tactice despre meciul de aseara si despre actorii sai principali:

    Allegri a gresit in tur dar nu echipa, ci mindset-ul (prea defensiv) si, partial, asezarea. Pe hartie, atat in tur, cat si in retur, echipa arata ca 433-ul folosit in peste 90% din meciuri sezonul acesta. Daca in tur 433-ul a existat si in practica, in retur de fapt a fost un neasteptat 343, cu Can coborand ca al 3lea fundas central (dreapta) mai ales pe faza de constructie (adica majoritatea timpului). Cancelo si surpriza Spina (la debutul in UCL, cu vreo 5 meciuri in total anul acesta) au fost mai degraba mijlocasi laterali decat fundasi. De acord, Cholo a gandit meciul asezandu-si mai jos decat in tur echipa dar nici Juve nu l-a lasat sa urce prea mult, facand pressing sus si recuperand repede. In plus, Allianz nu e Wanda, suporterii pot da plusul de energie necesar pentru un asemenea tip de joc.

    Allegri este genul de antrenor care greseste, nu o data (vezi, din ce stiti si voi, prima repriza cu Spurs pe Wembley anul trecut), echipa de start dar care are puterea de a admite repede unde a gresit si a schimba in timp real (sau la retur). Si mai are aceste inovatii tactice, din cand in cand (pe care Gazzetta le-a tot invocat in ultima saptamana – si a avut dreptate), care deruteaza si dau un nou sens jocului echipei.

    A gresit Cholo? Da, tot la mindset (la fel ca Allegri in tur). Pe stanga nu a avut multe variante, a ales experienta lui Juanfran si a gresit (apropo, una din schemele cele mai utilizate de Juve sunt centrarile pe bara a doua unde Mandzu si CR sar la cap cu laterali de regula mult inferiori ca inaltime) dar asa e cand improvizezi: poate iese, poate nu.

    CR. A decis meciul, fara doar si poate. O vointa incredibila, o capacitate ireala de a crede in sine. M-am tot intrebat dupa ce am picat cu Atleti de ce este atat de eficient impotriva lor, tocmai a loc, una din cele mai ermetice echipe din lume. Singura explicatie rezonabila pentru mine este aceea ca Cholo se apara destul de jos in multe meciuri (pentru ca are incredere in fundasii sai) si asta ii permite portughezului, cu atleticismul sau extraordinar, sa aiba oportunitatile de care are nevoie in careul advers.

    Sunt de acord cu ce zice Mihai ca CR ne-a castigat meciul. Dar toata echipa a jucat bine, cu plusuri evidente pentru Berna, Can si Spina (din motive diferite). Nu exceptional? Noi jucam foarte rar exceptional, de cele mai multe ori doar cand e nevoie. Dupa rezultat trag concluzia ca a fost mai mult decat suficient ce am facut aseara.

    Asta e Juve.

  32. Ajax par cele mai Alpha dintre oițe, nu ai prefera un vin de Porto totuși?

  33. Nope, Ajax e singura echipa de care putem trece, are acelasi stil naiv ca Dortmund. In plus, suporteri infratiti etc, ar fi o atmosfera frumoasa.
    Vinul de Porto se lasa greu in calcaie, te darama in timp:)

  34. Foarte bun, am zis-o de anul trecut aici. Mai potrivit decat Dybala in fata unei echipe ca Atleti, e mai puternic si acopera mai mult teren. Asta e acum si marea dilema a lui Allegri, pe care sa bage in teren dintre cei doi, celelalte doua locuri din atac fiind adjudecate.

  35. As incepe prin a insista pe faptul ca Allegri a gresit in tur si echipa si mentalitatea impusa echipei. De ce? Pentru ca singurul din fata care avea capacitatea sa preseze adversarul era CR7, Mandzu si Dybala nu-s 2 juc atat de mobili pentru a face pressingul necesar pe linia de constructie a celor de la Atleti. Dybala e strictamente ofensiv.
    Aseara ati inceput cu Berna si cr7 in benzi, sustinuti de Cancelo si Spina, mutari care i-au distrus rapid lui Atletico faza de constructie.
    Nu stiu ce o fi inteles Simeone din prima repriza dar echipa lui s-a prezentat in acelasi mod si-n a doua repriza, iar pozitia pe care o ocupa( cea de echipa inferioara care nu poate avea mingea) plus presiunea pusa de public si echipa i-a sucombat lui Atletico moralul, ma uitam in ochii lor si erau resemnati la 2-0.
    Daca stateam aseara pe banca madrilenilor cu suguranta ca as fi facut un pressing ultra agresiv pe linia de constructie a lui Juve. Riscam putin? Da, dar sansele sa inscriu un gol cresteau considerabil.
    Meciul a fost castigat de Berna si CR7, fara astia 2 ar fi fost zadarnic efortul celorlalti!
    Felicitarile, ati fost buni, ma bucur pentru voi, fanii Juventus, o revenire care-ti face saptamana mai buna!

  36. Nu am speranțe mari pentru meciul din seara asta. Sezonul asta Liverpool are niște rezultate absolut dezastruoase in deplasare (CL și Top 6 PL):
    – in CL înfrângeri pe linie (inclusiv la Belgrad)
    – in PL o singura victorie (la început de sezon contra Spurs, cu emoții pe final), 3 egaluri (Chelsea, Arsenal, United) și o înfrângere (City).
    Singurul scenariu pozitiv pe care îl văd este un egal chinuit cu gol (eventual in extra time).
    Si casele de pariuri o dau favorită pe Bayern.

  37. Off … nu te poti razgandi? City? Barca? Pool? Bayern? Arsenal??????? :)))))

  38. Așa am zis și eu înainte de dubla cu Real, dar cred că experiența acumulată în acele meciuri și în ultimii doi ani i-a călit destul încât să nu se sperie. Eu îi văd făcând încă o surpriză plăcută în sferturi.

  39. Mandzu nu iese din echipa decat daca e accidentat. Ramane Dybala care joaca mai retras decat pana acum, fiind legatura intre mijloc si atac. Nu prea inteleg partea cu lipsa de mobilitate a lui Dybala, lui ii lipseste forta, nu mobilitatea. Aseara a intrat foarte bine in meci, esential pe final in a tine mingea.

  40. Dar avem un singur “nas” pentru berbec in seara asta, daca el vrea sa-i execute, asa va fi insa daca LIONel o sa fie plictisit berbecul va evada in sferturi.

  41. Da, dar eu ca spectator neutru, ma uit pentru spectacol. Daca vad doar autobuze in poarta si pe ceilalti cum paseaza stanga-dreapta ca la handbal, o sa schimb canalul sau o sa imi gasesc ceva mai bun de facut.

  42. Inteleg ca acum sunt 2 jynx-uri pe Juve?? :(((( Oameni răi…
    La nivel european Juve are cateva plusuri (prima echipă care a câștigat toate trofeele, echipa cu cei mai mulți campioni mondiali in lot in istorie, cel mai mare număr de trofee interne din campionatele relevante) dar si marele minus al finalelor pierdute care fac sa aiba mai putine trofee CCE/UCL decât cluburi teoretic inferioare per total: Inter/Ajax si la fel de multe cu d-alde Benfica, Porto sau mighty Nottingham.

  43. Pai impotriva noastra ar porni clar favoriti (who wouldn’t?:), deci surpriza ar fi Spurs in semis:)
    Nu cred ca i-a calit, meciul tur l-au pierdut cu 2-1 in conditiile in care Real a avut o ocazie iar ei vreo 10 clare si gol anulat. Nu ii vad jucand cinic la rezultat.
    Porto pe de alta parte are stiinta aia a fragmentarii jocului si a victoriei cu orice pret, doar echipe mult superioare tehnic sau la fel de cinice ar trece de ei. Adica toata lumea mai putin Ajax sau noi.

  44. Nu arată prea bine… Milner și Hendo la mijloc, Fabinho pe banca, Keita accidentat.
    Din câte îmi aduc aminte, sezonul asta nu am câștigat niciun meci in deplasare cu Milner și Hendo la mijloc. Ambii muncitori, dar fara prea multă creativitate.
    Sa vedem 😬

  45. Meci f strans la Barcelona, favoritii de la Lyon vor inscrie probabil 3 goluri dupa pauza:)
    Intr-o nota mai serioasa, cred ca Neuer l-a studiat pe Lloris si a furat ceva miscari de la francez.

  46. Pase cheie: doua dintre care una finalizata cu gol. Ar fi fost asist, dar Suarez a fost generos. Revin dupa repriza a doua, ca sa rad de Filotas. Procentaj la pase de 100% cred, sau pe acolo pe undeva. E din ce in ce mai bun.

  47. patru unuuuuuuu
    ah scuze, inca nu-s obisnuit cu masina timpului si ma bucur inainte cu 30 de mminute. silly me.

  48. Destul de socant cum au ajuns Bayern de la cea mai buna valoric echipa din Europa acum cativa ani la una mediocra in care substitutes sunt un jucator ce a retrogradat cu Swansea (Sanches), unul venit din subsolul Bundesliga (Gorecka) si altul eterna rezerva si speranta neconcretizata (Koman). Tottenhamesque.

  49. Nu stiu sa calculez posibilitățile dar mi se pare ca e ceva foarte improbabil.

  50. Cum sa te deconectezi in halul ala de la meci doar ca ai 2-0? Atitudine de amatori:))) noroc ca Lyon n-a crezut in sansa ei.

  51. o să sar peste sarcasm pentru că nu-s sigur dacă întrebi curios fiind, serios. Și atunci spun că a făcut cred cel mai bun meci al lui de la venire. El, Pique, Jordi, Suarez. Messi la unul din cele mai slabe meciuri și a adăugat presiune pe noi cu carul. Dar apoi a rezolvat două goluri.

  52. Sansa mielului trimis la taiere pe Nou Camp, aceea a fost sansa lor… Nici o clipa nu s-a pus problema calificarii, in opinia mea. Chiar si la 2-1, era clar ca e o chestiune de timp pana cand Barca va inscrie…

  53. Un comentariu bine argumentat. Putea sa castige mai mult in cariera sa? Da, absolut! Cat de mult e ‘vina’ sa insa ramane pentru fiecare sa judece. Din pacate pentru el nu a fost si presedinte la Barcelona ca sa aduca jucatorii sau antrenorii necesari pentru a castiga mai multe CL, desi multa lume spune asta. Omul toata cariera a vrut sa joace si sa castige pentru clubul care l-a ajutat sa treaca peste niste probleme grave de sanatate in copilarie si i-a ramas loial acestuia.

  54. @ursano:disqus am calculat probabilitatile 🙂
    8.57% sa avem 2 sferturi englezesti,
    68.57% sa avem exact un sfert englezesc,
    22.86% sa nu avem niciun sfert englezesc.

    In total sunt 105 posibilitati (9 + 72 + 24)

  55. Sa numere cineva acțiunile lui Arturica, ca ma uit la celalalt meci.

  56. 4 engleze in sferturi după ce au avut maxim 2 (si asta rar) in ultimii 5 ani. O singură spaniolă, la fel rara avis. Toata lumea va dori Porto si Ajax in sferturi, sa vedem cine trage lozurile cu pricina.

  57. Am scăpat și de bayern, liga e a noastră băieți. Anul ăsta facem tripla, pentru ca numai barca poate fi nenorocoasă să trebuiască să dea afară un antrenor cu tripla câștigată. Pity us..

  58. Ai avut dreptate pana la urma. Câteva note:
    – Tandem-ul Millie-Hendo desfacut după doar 13 minute (sper sa nu fie nimic serios)
    – foarte eficienti azi, nu am avut prea multe ocazii dar am marcat 3
    – Robertson suspendat pentru primul meci din sferturi
    – cum ar zice Ursano, mulțumesc, Virgil! 😊

  59. Am vazut ieri o statistica, nu stiu daca e corecta: din 2013 Barca avea inainte de meciul de azi 26 victorii și 3 egaluri acasa in UCL. Impresionant dacă e corect.

  60. Eram f serios. Noroc ca în sferturi nu sunt meciuri simultane și voi fi cu ochii pe el

  61. Ar fi timpul pentru City sa traga si ei un loz necastigator la ce adversari facili au avut in cupele interne si in CL. O echipa din asta antifragila cum zice Filotas, poate Juve.

  62. Cateva observatii in urma optimilor. In momentul asta vad doua favorite la castigarea CL: Juve si City, urmate destul de aproape de Barca si Liverpool. Juve pe baza pedigree-ului atat de laudat pe aici si a lui Ronaldo, iar City prin prisma jocului dominator etalat. Cetatenii par singura echipa capabila sa domine orice meci, insa ei nu au stiinta castigarii dublelor astea din fazele superioare. Sau nu o aveau, sa vedem daca au invatat din experientele ultimelor sezoane. Liverpool vine cu dorinta de revansa dupa finala pierduta si cu un joc mai solid decat anul trecut. Nu mai fantezist, dar mai solid. Iar pe Barca cu Messi acolo nu poti sa o scoti din calcule niciodata. Daca reusim sa il mentinem si pe Dembele fit ca sa ii ia la fuga putin pe adversari suntem acolo cu sanse la trofeu. Ajax ar putea sa fie surpriza care rastoarna calculele, chiar daca sunt o echipa naiva, jocul lor ofensiv fermecator ar putea face diferenta.

  63. La ce bilant aveti acasa, e surprinzator să nu aveți decât un titlu. Si o semi, cred.

  64. Finala va fi intre Ajax și Bayern. Ele au cel mai mult pedigree.
    Barca nu se califică mai departe. Lyon vs face o contestație și va trece și va trece mai departe, barca folosind prea multi imuabili in acelasi timp.

    Serios vorbind, city,barca si juve sunt favorite(in ordinea asta). Dar Juve nu convinge, dpmdv.

    Din postura de fan Real, e de evitat o finală city-barca. Sper sa se întâlnească în această rundă.
    Iar cea mai unexpected finala mi s-ar părea Ajax-Pool, dar hei, pedigree-ul e acolo.

    City-Porto toate astrele în favoarea lui pep
    Mutd-Ajax e timpul pentru o revanșă pentru Ajax,pentru finala UEL pierduta
    Pool-Barca klopp nu merge la aceiași biserica precum pep și el trebuie să câștige împotriva celor mai grei adversari pentru a fi worthy de urecheată. Dar, în caz că trec de barca, ii scoate Ajax sec in următoarea faza
    Juve-Spurs un meci ce n-ar trebui sa fie interesant, dar Juve se va chinui până în ultima secundă, datorita lipsei de imuabili

  65. Poate nu am observat eu pana acum dar pare o poza noua la avatar. Întrebare: e chiar Musafiru’ însuși, un alt musafir sau un musafir cunoscut?

  66. Eu as paria pe următoarea varianta: e un musafir cunoscut care vrea sa treacă drept un alt musafir ca lumea să nu își dea seama că de fapt e Musafiru’ însuși :=)

  67. Procentajele de la Five Thirty Eight sunt calculate pe baza unui index numit Soccer Power Index (SPI). Aici gasesti toate detaliile: https://fivethirtyeight.com/methodology/how-our-club-soccer-predictions-work/

    Procentajele calculate de mine se bazeaza doar pe analiza distributiei statistice (cate combinatii de draws pot fi in total – 105 – si cate dintre ele duc la perechi britanice in QF).
    Tabelul de la Five Thirty Eight se bazeaza doar pe SPI – nu e nicio legatura intre cele doua.

  68. City, Barca, Juve sunt si favoritele caselor de pariuri, in ordinea mentionata de tine.
    Cred ca o finala Ajax-Pool are probabilitate sub 0.5% 🙂

    PS Sorry to be the grammar nazi, dar ‘din cauza lipsei de imuabili’, nu datorita.

  69. Întrebam pentru ca, dacă e așa, e putin relevant. Ce au facut pana acum a depins si de grupa si optimea pe care au avut-o. Pool au avut de fiecare data adversari de top, City au tras pana acum doar lozuri câștigătoare.

  70. Sa prezic și eu ceva
    In sferturi 4 echipe vor trage lozuri câștigătoare 🙂

  71. Yep, aseara am depasit recordul detinut de Bayern. Pacat ca prin deplasari am fost praf. :))

  72. Vreo 10 minute dupa golul lor s-a instalat o panica generala in randul echipei, pana cand omul ala a rezolvat-o. Cred ca lucrul pe care il regret cel mai mult dupa retragerile lui Xavi si Iniesta este controlul pe care il aveam la mijloc in orice situatie. Pur si simplu aveam incredere ca putem sa batem si sa dominam pe oricine cu ei doi alaturi de Busquets controland jocul.

  73. Si o observație despre optimi: probabil cele mai spectaculoase, cel putin nu tin minte altele. Parerea mea e ca la trofeu sunt cele 4 de mai sus cu mențiunea că tragerile la sorți pot introduce si pe Spurs, United sau Ajax in carti. Au nevoie de un tur usor acum si sa evite pe cele 4 după (cu alte cuvinte, cele 4 sa se elimine intre ele pana la finala).
    LE: sau sa prindă una din cele 4 in forma proasta sau cu absente importante.

  74. am si statistica acum: 72 de pase dintre care 71 reusite. una este practic asist. cateva blocked shots, 0 erori, nu a pierdut mingea nici macar o data 🙂

  75. Bun băiat. Pase ca pase, da’ de la el așteptările sunt mai mari, primește mingea într-o zona cu presiune, face ceva (o întoarcere, o plecare cu mingea la picior, o pasa mai fistichie) cu care reduce presiunea. Asta e the higher standard.

  76. aseara spre exemplu chiar asta a facut. nu e un xavi, e un veratti mai indragostit de minge si cred ca si mai tehnic.

  77. Cica Simeone va renunta la postul de la Atleti … Sursa e o declaratie de-a sa:
    „Una rimonta della Juve contro di noi come quella dell’Ajax o dello United? Se dovesse succedere, cambierò mestiere ed andrò a vendere meloni per strada a Madrid”
    :)))))

  78. Optimile au devenit o mini competitie unde castigatoare e echipa care iroseste in retur cel mai mare avantaj dupa tur

  79. Am verificat eu. De fiecare data cand au fost 4 echipe din PL in sferturi s-au intalnit intre ele doua. In sezoanele cu 3 echipe din aceeasi tara in sferturi au fost numeroase situatii in care nu s-au intalnit intre ele, dar in editiile cu 4 echipe, nu s-a intamplat niciodata.

  80. Nu stiu ce sa zic despre Barca. Eu ii vad destul de naivi si in stare sa piarda stupid o dubla mansa, la fel si City.

  81. S-a intors lumea cu susu’n jos: doar o spaniola in sferturi, nicio nemteasca, 4 din PL.

  82. S-a diluat calitatea Bundesligii si nu mai au ce jucatori sa fure de la rivale.

  83. Pai nu cred ca cineva vrea sa joace de bunavoie cu una din astea 4, deci sunt lozuri necastigatoare 🙂

  84. gracias, chiar cautam ceva de citit la cafea repede repede si daca imi incep ziua cu umberto eco urasc pe toata lumea pana seara cand ma culc 😛

  85. right, e preferata mea, fireste, dar acum citesc Cronicile unei societati lichide si uneori e genial, alteori de-a dreptul sumbru.

  86. Apropo, si întrebarea nu e doar pentru tine: cand dau link -uri in italiana e ok, puteti citi? Sau le pun degeaba? 🙁

  87. Nu le pui degeaba, exista google translate (teoretic italiana ar trebui sa fie mai accesibila, dar in fotbal mai complicat, sunt termeni complet diferiti). That said, cred ca doar o data am facut efortul sa caut traducere, prima reactie e sa inchid pagina dupa 3 randuri.

  88. Nu cred ca fanii Spurs debordeaza de bucurie. Sau cei ai lui Ajax, United ori Porto.

  89. Cand a bătut spurs pe city ultima data?

    Cat despre utd,deja e o gluma proastă. Parcă barca nu trecea de mighty Lyon, dar le-au dat vreo 5.

  90. Ce sferturi ar fi fost daca….: Real – Juve (sau Real – Atletico) si Barca – PSG!

  91. Hahaha
    Jocurile sunt facute ptr o finala Juve -Barca
    Vor fi niste Sferturi fara istorie unde semifinalistele vor fi decise dupa meciul tur (vorba vine, de fapt ele sunt decise inaintea loviturilor de incepere:)

  92. Ca sa fie toata lumea multumita, mai putin anglofilii, Juventus-Barcelona finala.

  93. O sa zic o chestie mare acum, dar in doua manse cred in sansele Liverpool FC impotriva oricarui adversar, inclusiv Real Madridul ala de anul trecut. Nu cred ca exista cineva care ne-ar fi preferat ca adversar in aceasta tragere la sorti, cel mult sa ne treaca alaturi de Juve, Barcelona si City ca “mai bine nu”

  94. Poate cu exceptia lui Porto, toate au o sansa, acum si in semi. Foarte usor pot fi manse dezechilibrate dar la fel de bine pot apare si surprize. E suficient sa iei un gol devreme acasa si totul se complica. Dupa ce s-a intamplat in optimi, cu 3 de „nu se poate remonta”, poate ar fi util sa incetam sa mai dam verdicte.

  95. din punctul meu de vedere tottenham are sanse mai mici sa treaca de city decat porto de liverpool (vorbim totusi de liverpool…au luat vreo 4 prin taramuri bantuite in acest sezon).

  96. Vom vedea. Mie mijlocul lui Man Utd. nu imi spune mare lucru si sper sa fie tocati marunt de Barca.

  97. In general sau te referi la Eco? Pentru ca in afara de pendul si numele trandafirului, nu am citit multe. Cred ca seman pe coys la gusturi literare asa ca poate a trecut el prin alte Eco. In general, eu recomand cu caldura Marquez, Hesse si… Asimov 😅

  98. Utd e la bătaie cu Porto pentru cea mai slaba echipa ramasa.

    La ora meciului barca va fi deja campioana în la liga.
    Iar returul e pe camp nou.

    Când a jucat man utd ultima data în semifinalele UCL ?

  99. Daca Arthur, Messi, Suarez, Dembele, Busi, Mats si Pique prind zile bune si sunt apti sa joace.

  100. Daca va reveniți la forma din noiembrie,da. Altfel, nu aveți nici o șansă

  101. Nu, daca se facea cu seeds, singurul criteriu ar fi putut fi ranking-ul UEFA, iar Porto e pe 4 din echipele ramase in fata lui Pool.

    LE: Bine, acum imi dau seama, tot au picat seeded cu unseeded dar nu in sensul zis de tine 🙂

  102. Spune Messi vs Smalling cu voce tare și apoi mai spune o data cum pierde barca calificarea(la fel că în meciul cu Lyon)

  103. Dincolo de faptul ca si in sferturi pot apare surprize, nu inteleg de unde asa mare siguranta ca Juve bate pe City iar Barca pe Pool?

  104. Dincolo de formă. Nu înseamnă că nu putem pierde, dar cred ca suntem un adversar extrem de incomod pentru oricine. Barcelona included. Nu suntem echipă românească, așa că avem măcar o șansă 😉

  105. cred ca surpriza din sferturi va fi barcelona. chinuit, dar cred ca vor reusit sa treaca de man utd.

  106. Man eu eram putin ironic, pe noi ne va scoate United din competitie deci pregatiti-va de un adevarat derby in semi.

  107. Nici mie nu mi se pare Liverpool un adversar accesibil. Mi-as fi dorit ca semi anul trecut, adica noi sa fi trecut de Roma, dar stupidul s-a produs.

  108. I-am vazut pe Porto cu Roma partial in ambele manse. Nu m-au impresionat cu nimic, iar Roma a fost foarte jos.Pool se vor concentra diferit in fazele finale ale Ligii, singura grija a lor o vad lupta pe doua fronturi. Spurs au match up prost, cum se zice in tenis, cu City dar altfel mie mi se par a cincea echipa ca valoare a sferturilor.

  109. Imi pare rau sa o spun anglofililor dar nu discutam cu ei. O sa ii batem rau in tur cand nici nu vor sti ce i-a lovit. La retur, presa va spera la o noua remontada dar se termina 1-3 ceva. Fiti seriosi domnilor, fara psg si bayern suntem de neoprit.

  110. Suntem de neoprit in drumul spre terminarea competitiei prematur.
    Cred intr-un singur lucru, in iubirea lui Leo pentru fotbal, ca antrenor n-avem.
    Pe de alta parte, United a socat si-mi place asta pentru ca suntem deja pusi in garda, daca vom fi eliminati cu siguranta nu vom fi surprinsi ca-n meciul cu Roma de anul trecut cand practic am fost jefuiti la drumul mare de Manolas.

  111. Returul va fi pe Camp Nou. Nu se poate ambele echipe din Manchester in aceeași săptămâna iar United a tras batul mai scurt

  112. O lectura interesanta, mi-a scapat la momentul aparitiei:
    https://mobile.twitter.com/i/web/status/1080749293814902784
    Practic, United e de departe cel msi sustenabil model din fotbalul englez, capacitatea de a face bani e uluitoare.
    In alta ordine de idei, SwissRamble sustine ca am platit deja 400Mio in stadion (daca ne uitam laCapex-ul de aproape 500Mio) ceea ce ar explica la prima vedere underinvestmentul in echipa.

  113. Voi ati auzit pana acum de noul format al Club World Cup? Eu am auzit azi prima oara de chestia asta, astazi cand a si fost aprobat de FIFA. Se va juca in decembrie, o data la 4 ani, inlocuieste competia anuala de acum (am uitat cum ii zice) si componenta va fi asta

    4 UEFA Champions League
    4 UEL
    4 Libertadores
    2 Sudamericana
    3 CAF Champions League
    3 AFC Champions League
    3 CONCACAF Champions League
    1 Oceania

    Mie mi se pare interesant. Lasand la o parte reprezentativele din Africa sau Asia care o sa fie ciuca bataii, mi se pare interesant sa vezi meciuri cu miza intre echipe din Europa si America de Sud.

    Se pare ca europenilor nu le convine asa ca exista si riscul sa vina cu echipa B, dar probabil va depinde de cati bani va pune FIFA pe masa

  114. Ce tărâmuri bântuite? Tot sezonul cred ca am avut doua meciuri cu adevărat proaste în defensiva, cu Crystal Palace și la Belgrad

  115. Cluburile mari europene deja se opun. Si asta e cel mai important. Uefa nu e nici ea entuziastă. De vazut daca se va pune în practică.
    În plus, va fi la sfarsit de iunie, cel putin asa e acum stabilită prima ediție.

  116. Nu inteleg de ce toata lumea e așa convinsă că e avantajos sa joci returul acasa. Am vazut anul trecut o statistica care indica contrariul, adică se califica mai mult de 50% din cei ce joacă primul meci acasa. Uite si acum in optimi a fost 4-4 in conditiile in care echipele teoretic superioare au jucat acasa returul.

  117. In mod normal niște înfrângeri da, maxim la 2 goluri diferenta. Dar, dacă cumva se califica Spurs, trebuie ca orice comentariu al tău ca fie corect gramatical, inclusiv majuscule și spațiu după virgula un an de zile. Plus nimic despre jucători over-rated.

  118. Chelsea are un model f simplu, ce produc ca venituri cheltuie pe salarii.
    Arsenal pe de alta parte, sunt alaturi de United un model foarte sustenabil, reusesc niste venituri remarcabile fara succese pe plan fotbalistic. Analiza ia in calcul doar anii financiari pana in 2017, ma astept sa ii fi depasit pe Arsenal la venituri in ultimii doi ani cand am jucat pe Wembley si am trecut de grupe in CL. Sunt destul de surprins de cifre, daca luam in calcul naming rights ptr stadion (cotat undeva in jur de 300Mio datorita si asocierii cu NFL) si rezultatele pe ultimii doi ani, costurile cu stadionul ar trebui sa fie in mare parte acoperite, mai ales ca nu cred in zvonurile cu 1bn – vorbim doar de Levy care ar fi in stare sa negocieze individual preturi pe caramizi si mortar. O sa vedem probabil clar la publicarea rezultatelor financiare, undeva prin iunie.
    Datoriile de 148 Mio sunt minime in fotbalul actual cu venituri uriase din TV, stadion de 60k etc.

  119. Asta e o încercare de jinx Filotas? Sunt la 16 puncte de locurile 6 și 7 și mai sunt 8 etape. Posibil sa rămână în primele 6 și dacă nu mai iau niciun punct.

  120. “Jose Mourinho would have recognised that performance tonight. The Swaggerometer registered 0.1 at most. Lumpy intent, poor passing, no sustained zip, shanked shooting. Are the wheels falling off, is the squad slowly reverting to the mean?”

  121. In română swagger se traduce ca mândrie sau fala.

    Sensul mai sus este de fapt:
    “Swagger
    A demeanor of confidence, coolness, and togetherness. Someone with Swagger gives of an ora of comfortability with his/her self. Swagger is commonly referred to as Swag or Swagga. Swagger is not to be confused with cockiness. Cockiness is someone thinking they are the shit, but if you have swagger you probably are the shit.
    “Look at Galton, he walks with such swagger”
    “I know, he just gives off such a cool vibe” “I’m like a robot fueled off of swagger.””

    E vreun cuvânt în română mai aproape de sensul ăsta?

  122. In română swagger se traduce ca mândrie sau fala.

    Sensul mai sus este de fapt:
    “Swagger
    A demeanor of confidence, coolness, and togetherness. Someone with Swagger gives of an ora of comfortability with his/her self. Swagger is commonly referred to as Swag or Swagga. Swagger is not to be confused with cockiness. Cockiness is someone thinking they are the shit, but if you have swagger you probably are the shit.
    “Look at Galton, he walks with such swagger”
    “I know, he just gives off such a cool vibe” “I’m like a robot fueled off of swagger.””

    E vreun cuvânt în română mai aproape de sensul ăsta?

  123. cam asta se intampla cand clubul merge pe mana jucatorilor si nu a antrenorului.
    poate in conditii exceptionale, mai functioneaza, dar nu toata lumea are un c.ronaldo la dispozitie.

    pe termen lung, consider ca orice decizie ce ii ofera the upper hand vestiarului in detrimentul antrenorului e nociva clubului.

  124. Parca prestanta e un termen prea elegant. Cautam ceva mai cu vâna…prestanta parca se refera mai mult la forma decât la continut

  125. Nu reusesc sa inteleg de unde au inceput discutiile astea despre favorizarea lui Juve la tragerea la sorti. Pe de o parte, in ultimii 5 ani am avut o singura tragere la sorti pozitiva cu adevarat, atunci cand am luat Monaco in semi desi in urna erau Real si Atleti. In rest, normal, prost si foarte prost. De 3 ori in 5 ani cu Bayern/Barca/Real in optimi sau sferturi, ce sa zic, mare noroc. Sau avem vreo pila noua la Uefa, care o fi? Nici cu Platini nu am avut trageri stralucite, cine ne-ar iubi acum atat de tare?

    Pe de alta parte, de ce Ajax e mai bun decat Porto, nu prea inteleg. De ce cu City (prima favorita pentru unii bookmakeri, sigur aia vor sa piarda bani) sau Spurs (echipa pe care am eliminat-o cu noroc anul trecut in optimi) e usor, iar nu inteleg. Da, cele 4 favorite pe hartie nu au picat intre ele dar asta le-a favorizat pe toate 4, nu doar pe Juve.

  126. Rup ăștia de la Juve. Știa UEFA ceva in momentul in care a făcut jocurile pentru italieni in UCL

  127. Puțin îmi pasă. Mi-aș fi dorit un UCL mai degrabă pentru Gigi Buffon, dar acum, nu mă interesează de ei atat de tare. Nu o sa plâng atunci când vor fi eliminați din UCL și nu o sa mă bucur pentru ei atunci când vor câștiga urecheata.

    Ce e deranjant pentru mine e un subiect ce nu poate fi dezbătut cu tine. E mult prea multa polemica și ura la mijloc și e obositor pentru toată lumea.

  128. Wow, Anglia a condus Scotia cu 31-0, scotienii au inscris cinci eseuri si e 31-31:) remarcabil meci

  129. Moment micheteaux azi la Betis unde dupa al patrulea gol, o bijuterie de lob executat de nr 5 mondial, tot stadionul incepe si canta Messi, Messi.

  130. Don Florentino Perez a iesit si el la rampa in seara asta si nu printr-o executie ci printr-o declaratie: “I-am scris lui Luka sa-i puna imediat pe FedEx balonul lui Leo, transportul l-am platit eu, nu-mi place sa raman dator.”

  131. In termeni fotbalistici, cred ca cel mai mult se apropie ‘pofta de joc’, ptr pofta de joc iti da atitudine, tupeu, ai n-ai mingea, tragi cu sete…

  132. Cat de cat el da, echipa nu. Trei egaluri in in primele trei meciuri din care 2 acasa. Am vazut fragmente din fiecare meci, nu prea imi place. Se cam plimba pe teren cand echipa lui nu are mingea, nu face faza de aparare decat rar. Cauta prea mult patrunderea individuala, e prea putin integrat in echipa. De inteles tinand seama ca e abia la inceput.

  133. N-ar fi cazul sa mai comitem pacatul masurarii talentului prin trofee

  134. Wales era castigatoarea trofeului la ora inceperii partidei de pe Twickenham. Jocul cu scotienii a fost tratat ca un joc test, in opinia mea.

  135. “Messi a imbatranit. Pentru fanii naivi care cred ca situatia se mai
    poate schimba, situatia e clara: nu mai poate alerga, si-a pierdut 80%
    din explosivitate, nu mai poate dribla. Asta e finalul carierei lui si
    cu asta va ramane.
    Nu este putin. Ramane un jucator fenomenal. Cu
    multe si importante trofee. Dar esecul masiv din a doua parte a
    carierei, erorile strategice, lipsa unei atitudini de invingator, o
    mentalitate fricoasa (ii e teama de exemplu sa mai execute lovituri de
    la 11 m), si asta in ciuda imensului talent, fac ca Messi sa nu mai
    poata fi inclus, in all fairness, in discutii obiective privind cel mai
    bun din istorie.
    El si-a asternut in a doua parte a carierei, asa va dormi.”
    Comentariu Filotas de acum 5 zile…I rest my case 🙂

  136. Citeam azi de dimineatza pe tren in presa germana ca gata, trebuie sa inceapa reconstructia, dupa ce toate echipele au iesit din CL. Deja au identificat problema, sistemul e prea rigid si jucatorii tineri sunt pregatiti prea sistematic, fara a lasa un pic de mana libera => nu prea exista jucatori care sa dribleze in Bundesliga. Se uitau pe o statistica, singurul care mai misca ceva este Sancho de la BVB, vreo 7 jucatori in primii 50 dribbleuri din toate campionatele mari. Pe primul loc: un obosit la sfarsit de cariera care de abia mai poate (Messi), cu un dribblig reusit la fiecare 19 min, pe locul 2 unul de la AC Nice (sorry, nu i-am retinut numele). Singurul jucator neamtz din top: Leroy Sané.

  137. Interesant graficul cheltuielilor incepand cu 1991-92, din postarea lui Romi. Imi confirma cateva banuieli si sparge cateva mituri false. Clubul cel mai eficient daca raportam sumele cheltuite la performante, este Bayern. In ultimii 28 de ani, de cand nu a mai luat titlul in PL, Liverpool a fost in fiecare sezon in acest top cheltuieli. Barcelona este acolo in top 10, an de an, ca sume cheltuite, aia cu La Masia este un basm de pus pe coperta pliantelor cu ”Mes que un club”. Real a cheltuit putin mai mult decat Barcelona, 63 mil, cam cat ar valora un Woodgate sau un Gravessen azi. Juve a cheltuit constant in ultimii 10 ani, insa fara sa atinga nivelul din anii 90. Pe final de mileniu, United a fost in afara topului cateva sezoane, dar ”a recuperat” dupa 2014. City a cheltuit in 10 ani cat n-a reusit Chelsea in 15 ani, si nimeni in 28 de ani! Ar fi interesant de analizat topul acesta raportat la topul Deloitte, cel cu ”revenue” pe ultimii 28 de ani…

  138. Il Luce merita sa fie mai sus, dar probabil l-au furat arbitri si aici.

  139. Real si Barca chiar au avut un regim preferential cand a fost vorba despre datorii si taxe.

  140. Ai ochi bun la detalii! Era un red herring sa vada daca a adormit cineva :). Oricum a disparut imediat. Era probabil anul cand l-au vandut pe Bale si au cheltuit toti banii imediat pe 7 jucatori.

  141. Intre 96 si 2001 Liverpool are sezoane in care este clubul din PL cu cele mai mari cheltuieli. In fiecare an este in top 10, fara exceptie, din 1991 incoace.

  142. Cu ce au gresit Hidalgo si Aime Jacquet de nu sunt in topul celor 50?! Astia sunt francezi, au luat un titlu intr-o competitie majora, Hidalgo a antrenat probabil cea mai frumoasa nationala a Frantei vazuta de mine.

  143. Si asta despre drepturi TV
    “The overall revenue from LaLiga’s TV rights has grown under the new system, leaping from €851 million in 2014/15 to the €1.247 billion reported for 2016/17. Barcelona, unsurprisingly, led the way, having earned a mammoth €146.2 million last season, with Real Madrid snapping at their heels with €140 million. Next came Atlético Madrid, whose rights revenue reached €99 million, while strugglers Alaves and Leganes earned just €39.6 million each.
    Athletic Bilbao were fourth highest in the income distribution table with €71 million – less than half that of Barcelona – while Valencia were fifth with €67.4 million. It is clear then, that even though the new TV rights distribution model has ensured a more equal sharing of wealth, cutting the ratio from top to bottom teams from almost 8:1 in 2014/15 to 4:1 in 2016/17, the gap between the top and bottom earners remains significant.”

  144. Pune Leeds, Newcastle langa Blackburn… Blackburn a fost artificial propulsata, chiar daca au luat un titlu, au ars in 3-4 sezoane.

  145. Faptul ca Barcelona cheltuie mult nu e un secret si nu cred ca mira pe nimeni. A batut recorduri de transfer inainte sa inceapa acest grafic (Cruyff si Maradona), iar la inceputul acestuia este chiar prima in top. La Masia este o academie foarte buna, printre cele mai bune din Europa, nu vad unde e mitul. Uite un top al academiilor cele mai producatoare in ultimii ani: http://www.football-observatory.com/IMG/sites/b5wp/2018/238/en/

  146. fata de 31 simeone? pe care ce il recomanda, un titlu si o uefa? ca nu ma prind.

  147. De unde vin banii aia care se cheltuie? Iau Real si Barca o proportie mult mai mare din banii de TV decat in alte tari? Ca din vanzari de jucatori nu prea cred. Sunt incasarile din bilete mult mai mari ca in alte parti? Au contracte de publicitate mai mari? Platesc taxe mai mici la stat?

  148. Si in fata lui Conte?
    Honors
    Bari Serie B: 2008–09
    Juventus
    Serie A: 2011–12, 2012–13, 2013–14
    Supercoppa Italiana: 2012, 2013
    Chelsea
    Premier League: 2016–17
    FA Cup: 2017–18

  149. Cel mai surprinzator pentru mine e ca au profit din sale of players in fiecare an (da’ oare ce inteleg prin “Others”). Ce mai vand? Ingrijitori de teren? Scouteri? Antrenori de juniori? Contabili creativi?

  150. Eu inteleg ca e suma cumulata pe toate sezoanele de cand incepe, deci Liverpool nu a fost in top in fiecare sezon, ci per total pentru ca a cheltuit relativ constant. Mai mult, niciun moment nu a avut macar 1, daca nu 2 sau chiar 3 cluburi din Premier League in fata.

    Se vad doua lucruri majore dupa mine, in afara de cel evident ca echipele din top au avut si rezultate concludente:

    1. Cheltuielile au devenit tot mai mari (chiar imense putem spune)

    2. La un moment dat in top a aparut si Tottenham 🙂

  151. E facut de francezi topul… Jean-Claude Suaudeau si Albert Batteaux? Mai bine ii bagau pe Houllier si Guy Roux sau pe Anelka, ca si ala a antrenat echipa nationala la un turneu final.

  152. Este in top 10, dar topul nu e anual ci e cumulat pana in acel moment.

    1996-2001 ? Inseamna ca nu am fost atent, a fost o perioada in care s-au aruncat sume mari pe jucatori cu nume (Stan Collymore, de ex). Si da, in perioada aia United nu arunca cu bani in stanga si in dreapta, in 1996 ar fi trebuit sa fie insa Blackburn.

    Apropo de Blackburn, oh, how the mighty have fallen!

  153. Un articol de acum 15 ani despre sugar daddies:
    https://www.theguardian.com/football/2003/jul/02/newsstory.sport9
    din el
    “Jack Walker, Blackburn Rovers
    The ultimate cheque-book chairman, steel magnate Jack Walker invested upwards of £100m on the club he supported as a short-trousered lad.
    On the final day of the 1995 season, and fired by the SAS partnership of Alan Shearer and Chris Sutton, Walker’s investment appeared justified, as Rovers pipped Manchester United for the Premiership. The redevelopment of Ewood Park, the creation of a new training complex and the introduction of a youth academy drained his funds still further, and even when things turned sour with relegation in 1999, he kept faith and continued signing the cheques. He died the following year, but a trust fund diverts all profits from his offshore business into the club and ensures his influence lives on.”

  154. Contabili creativi cu siguranta avem, unul dintre ei un fost presedinte, doar ca nu l-am dat, l-au luat aia cu duba :))

  155. Deci au platit aia de la racoare, ca aveau si ei nevoie de cineva creativ 🙂

  156. Cred ca jucatorii de la Barca B sau rebuturile de la prima echipa, se strang acolo de cateva zeci de mil.

  157. eu inteleg ca zidane a castigat 3 ucl. ireal, e drept. dar real madrd, sub comanda lui, nu a jucat deloc fotbal. a fost la 17 puncte in spatele barcelonei in campionat. iar el nu a avut probleme ca vestiarul sa il sape.
    daca nu era c.ronaldo pe acolo, zidane nu ajungea niciodata in topul asta.

    cu zidane pe banca, real a reusit performanta de a centra de 52 de ori intr-un singur meci. rezultat final 0-0.

    si m-as indrepta putin cu ochii catre ancelotti. daca italianul e in top 10 mondial, probabil eu inteleg fotbalul intr-o maniera diferita.

  158. La Masia a scos jucatori de top, aici e vorba de calitate, nu cantitate. Ajax in anii 90 a mai avut un succes asemanator, cand au castigat acel CL si au dat majoritatea jucatorilor de la nationala pentru WC’98. La Masia i-a scos in ultimii 15 ani pe: Valdes, Puyol, Pique, Jordi Alba (parca), Xavi, Iniesta, Messi, Pedro, Busquets.

  159. “Mircea Lucescu, după ce France Football l-a pus pe 41 în topul celor mai mari antrenori: „Apar pe doi pe site-ul UEFA. Lobanovski, care e pe 6, n-a făcut nimic când a ieșit afară””

  160. Busquets a venit la 18 ani la Barca, Pique a plecat de la Barca la United la 17 ani. Daca Busquets e format de La Masia, atunci Piquet a fost format de United? Hotarati-va, care este criteriul?

  161. Procente din vanzari ulterioare, din cate stiu Barcelona au astfel de clauze la toti jucatorii vanduti.

  162. Criteriul UEFA e jucator produs de club e cel care a petrecut 3 ani pana la varsta de 19 ani, deci Busquets sau Pique nu ar intra in categoria respectiva. Poate parea putin ireal, dar Pique nu cred ca se incadreaza nici macar la homegrown player, la fel ca al nostru Eric Dier care ocupa un loc de jucator strain pe lista PL sau UEFA intrucat s-a format la Sporting Lisabona, unde a jucat la tineret intre 16 si 19 ani.

  163. Din articol: “Following UEFA definition, training clubs are teams where footballers played for at least three seasons between 15 and 21 years.”
    E putin diferita definitia. Teoretic Pique e HG atat pentru United cat si pentru Barca. Iar Busquets a venit la echipele de tineret ale clubului la 17 ani, deci este HG.

  164. Mi-am dat seama de ceva: Profit on player sales include de fapt sumele incasate din vanzarea de jucatori din care se scade valoarea reziduala daca jucatorii sunt mijloace fixe care se depreciaza. Pentru ca de ex ManU si banuiesc toate cluburile mari trateaza jucatorii ca mijloace fixe care se depreciaza:
    “An analysis of the 706-page long Annual Report from 2014 submitted by Manchester United PLC (Public Limited Company) to the New York Stock Exchange provides a clear picture as to how players are treated in accounting terms and how they are shown as assets in the balance sheet. From the document, it can be inferred that the accounting treatment for player registrations are in no way different from any other capital asset. The cost of acquisition of a player is amortized over the period of his contract using the simple straight-line method. If a player extends his contract prior to the end of the pre-existing period of employment, the remaining unamortized portion of the acquisition cost is amortized over the period of the new contract. The amount amortized each year is displayed in the Income and Expenditure Statement as an expense and like the depreciation charged on any other asset, it reduces the operating profit for the financial year.”

  165. Tare asta! Sa platesti cu pasive! Pana si Mitica Dragomir, Giovani si Mircea Sandu ar fi invidiosi…

  166. Pana la 21, stiu de la Football Manager – parca trebuia sa ai 3 jucatori crescuti la tine si 6 in tara in lotul de 25 pt Champions League. Asa ca tactica era sa cumpar un jucator cu cat de cat potential la 17 ani si in 3 ani era rezerva perfecta 🙂

  167. Pai Pique a stat 4 ani la MU, nu 3, deci nu este HG player pentru Barcelona.

  168. Criteriul este cel enuntat in articol, postat mai jos. Nu inteleg ce nu intelegi.

  169. Nu inteleg de ce Pique este enumerat printre fotbalistii produsi de La Masia, daca nu indeplineste criteriul?

  170. Bogdane, care este criteriul? Sau de dragul unei povesti frumoase adevarul poate deveni un detaliu nesemnificativ? Sa nu exageram, Barca are o academie fantastica, dar cu Messi in teren pana si Arsenalul lui nea Wenger ar fi luat 4 UCL in 12 ani, in opinia mea.

  171. Mbappe ar fi primul produs de marca PSG, daca mai sta un sezon la ei, dupa criteriul acesta. Sa mai zica lumea ca PSG nu formeaza jucatori!

  172. Pai daca ne uitam la criteriu UEFA, Pique e produsul Man. Utd. Dar Pique si-a inceput cariera la Barcelona, a plecat 4 ani la MU si apoi s-a intors. Dificil de zis.

    Pentru mine conteaza echipa care il introduce in fotbalul mare si ii acorda sanse, si nu scapa de el dupa primul sezon. De ex. eu il consider pe Pique mai mult produs al Barcelonei decat pe Fabregas. Pt. mine Fabregas = Arsenal, nu conteaza ca a jucat si pe la juniorii Barcelonei.

  173. “A number of players have now been asked about their understanding of the VAR rules and admitted they are as much in the dark as anyone else, which never used to be the case in football. Everyone knows that rugby union, for instance, has technical rules so arcane and complicated that no-one in the stands can possibly follow the referee’s reasoning in awarding decisions around a scrum or a rolling maul, which is why the official is now obliged to signal to the crowd what offence he has just penalised. However, football is a sport that formerly prided itself on having rules so transparent and straightforward that most spectators could understand them.”

  174. Sa clarificam putin termenii: sunt inregistrati contabil la pretul de achizitie. Amortizarea se scade la sfarsitul perioadei contabile (luna/an), la sfarsitul perioadei contabile avem valoarea reziduala=pret de achizitie-amortizare.
    Cash flow-ul mai include si alte elemente non-cash.

  175. Sunt si alte mijloace fixe care se apreciaza de exemplu operele de arta. Un mijloc fix il depreciezi pana la 0 si te opresti. Deci daca vinzi jucatorul inainte de expirarea contractului valoare lui reziduala = pret de achizie-deprecierea acumulata pana in acel moment. De unde rezulta profit=pret vanzare minus valoare reziduala. Aici vorbim strict contabil.
    Deprecierea e obligatorie datorita legilor contabile si a standardelor contabile (si benefica pt ca reduce impozitele). Ideea e sa fii incurajat sa folosesti banii sa dezvolti afacerea cu cashul care iti ramane.

  176. Deci tu de care parte a baricadei esti? Sa intervina VAR si pt “fractionally offside” (chestii imperceptibile fara reluare pe TV)?

  177. Mi se pare ca initial ideea era de cazuri flagrante sau macar f vizibile. Pt inceput eu as prefera mai putin VAR si doar pt cazuri f clare, nu milimetrice.

  178. De curiozitate am cautat articolul de unde ai luat citatul si am dat peste acest golden nugget in el: “Last week when Sergio Agüero came on to score the winning goal against
    Swansea in the FA Cup the television commentator noticed after the event
    that he might have been fractionally offside and said the goal would
    probably not have survived VAR scrutiny. Yet if Agüero was so
    fractionally offside that no one on the pitch actually noticed in real
    time, do we really want to stop the game for a series of replays to
    establish that what looked a perfectly good goal should be discounted?”
    Asta e cu siguranta una dintre cele mai idioate chestii pe care le-am citit in ultima vreme :))

  179. Da, clar! Pai nu pentru asta a fost introdus pana la urma? Iar la offside, pe video, chiar e usor: ori e, ori nu e.

  180. Nush daca e atat de clear cut. Lukaku ar putea avea o parte a corpului doar vreo 28 de cm in offside. Lasand gluma la o parte, pe un VAR din asta milimetric constatam ca atacantul are o mana in spatele fundasului, e offside? Io parca nu l-as da, dar e genul de faza la care daca ridica asistentul nu poti sa-l acuzi. Totusi sa pui VAR si sa le faci pe toate offside… not in my book.

  181. La offside nu exista nuante, e offside sau nu este. De aceea nici macar nu cheamă centralul. Au fost niste discutii foarte la inceput dacă sa intervină si la offside-urile mici si, în mod rational, au decis să o facă mereu pentru simplul motiv ca altfel ar interveni din nou subiectivismul: unii arbitri ar putea sancționa un offside, altii nu, iar acesta este exact unul din motivele esențiale pentru care s-a ajuns la folosirea VAR.

  182. Apropo si de citatul de mai sus, mi se pare ca in UK exista multa rezistență fata de VAR din motive de tradiționalism. In plus, e un cerc vicios: cu cat ii rezista mai mult, cu atât îl aplica mai prost si prin asta gasesc motive sa nu il aplice deloc 🙂

  183. Topurile acestea sunt toate la fel: discutabile la nesfârșit. Asta pentru ca nu exista criterii clare de cuantificare a performanțelor. In plus, mereu antrenorii prezentului au avantajul actualitatii fata de cei din trecut. Si poti inlocui antrenori cu jucători, aceleasi discutii.

  184. Am inteles, am si scris ca problema de fond ramane, indiferent de forma 🙂

  185. Io nu-s deloc pornit pe el, mi se pare ca de cate ori a intrat si-a facut treaba. Sigur ca nu e ce ne dorim mai nou ca stil de joc, da’ nu e vina lui ca a ajuns la noi. Si daca ar vrea sa stea si sa joace prin rotatie nu m-as supara, dar nu-l vad acceptand sa rateze vreo 30-40% din meciuri.

  186. Cred ca de la penalty-ul lui United vs PSG perceptia populara s-a mai schimbat:)
    E clar ca nu va fi un succes, cel putin in perioada initiala cand lumea si punditii vor cauta orice motiv sa arate cu degetul VAR, insa multe chestii sunt pe nedrept atribuite VAR-ului in sine cand de fapt unele din reguli sunt neclare sau pur si simplu idioate (aceea ca fundasul nu poate sari decat intr-o pozitie nefireasca, cu mainile lipite).
    Iarasi va depinde de cat de bine vor fi pregatiti arbitrii, daca unul va avea nevoie de 6 minute sa decida daca a fost sau nu offside atunci iarasi perceptia populara fata de VAR in sine nu va fi una favorabila.
    Dar cred ca a fost deja decis sa fie introdus din sezonul viitor in Premier League, sau ma inseala memoria?

  187. Daca nu s-ar aplica si pt fractionally offside atunci care ar fi criteriul? Probabil se va ajunge ca la probele de sprint unde un start sub 0.1 sec este considerat fals. Se va ajunge la o conventie si in aplicarea offside-ului, adica sub 0.00x meters nu mai e offside, e considerat pe linie?

  188. Mon ami, regula offsideului exclude mainile. Am inteles rationamentul tau, dar mainile nu conteaza cand vine vorba despre offside.
    “Aplayer is in an offside position if any of their body parts, except the hands and arms, are in the opponents’ half of the pitch”.

  189. Well, scuzati, am uitat. Dar ideea e aceeasi si daca are capul aplecat in fata, de ex.

  190. Orice regula care are exceptii necuantificate clar conduce in timp la aplicare diferentiata si, pe cale de consecință, la nemulțumire. Se intampla in orice domeniu, de la fotbal la contabilitate si la orice altceva vrei. Cand lasi lucrurile la aprecierea oamenilor, în 9 cazuri din 10 se crează discordie si, în cazul nostru, se pierde exact rațiunea pentru care s-a apelat la VAR. Cu atât mai mult în timpul prezent, o perioadă de adânci diviziuni peste tot in societate. Ori pui o regula si o aplici mereu la fel, ori ii stabilești cazuri clare în care nu se aplică (fără intervenția umana). Tertium non datur, cel putin asa vad eu lucrurile.

  191. Din nou, nu te supara pe mine, o vezi dintr-un punct de vedere foarte legalist.
    Fotbalul s-a jucat asa mai mult de un secol, se poate juca si in continuare. Nu sunt deloc impotriva tehnologiei sau a inovatiei, ba din contra! Sunt intotdeauna printre primii care vor noutatea. Dar felul in care este folosit VAR pentru a judeca orice mica atingere, orice minge in mana, pentru mine e gresit. Si prefer greseala de pe teren decat greseala de la TV. Culmea, pana si la asta ma aliniez cu Solsjkaer 🙂

  192. Nu am de ce sa ma supăr. Faptul că avem perspective diferite e un lucru bun, orice dialog real crează plus valoare. Evident ca sufăr de deformatie profesională, ar fi fost ciudat sa nu :), sunt profesii care te influențează mult. Pentru mine însă e gresit sa nu aplici regulile dinainte stabilite iar de greșeli pe teren oricum mi s-a făcut acru. Fotbalul se joacă asa de peste un secol dar asta nu e motiv să staruiasca în eroare. Viteza de joc a crescut enorm si arbitrii mi se par rau de tot depasiti de situatie. Plus prost pregatiti sau rau intentionati de destule ori. Niciodată nu voi prefera greseala de pe teren unui formalism excesiv mai ales pentru ca mi se pare cel mai important sa castige cel mai bun, nu cel care are noroc de o greseala a arbitrului.

  193. Are rost sa mai vorbim sa mai vorbim si de echipa nationala? Ii vede cineva mai sus de locul 3? Desi eu cred ca si Norvegia ne cam bate.

  194. Dacă istoria va fi scrisă de oameni ca tine, e o “șanse”.
    Ce e trist e că fotbalul e atât de sărac azi de ajunge voința să facă diferența, e ca un scenariu de film prost.

  195. Problema cu topurile acestea e că mereu cineva important e lăsat pe dinafară.
    Deschamps, Blanc, Mancini, Ranieri, Luis Enrique, Beenhakker, Advocaat, Antic, Boskov, Ottavio Bianchi, Nils Liedholm, Nevio Scala, Dalglish, Magath, Fatih Terim, Șenol Güneș, Koeman.
    Sunt destui antrenori buni omiși, din diverse motive. Mai mult ca sigur și eu am uitat câțiva acum.
    Statisticile de genul date prin voturi mereu vor fi subiective.