Am reușit să mai bifez un campionat (ultimul!) din seria celor 5 campionate majore. Deși in ultimii 10 ani, bazat pe coeficientul UEFA, Franța si Portugalia și-au impartit locul 5. Totusi, din 2016 încoace Franta ocupă locul 5.

Să zicem că vi s-a urât cu binele, vă întâlniți cu niște băieti care au de toate si va momesc într-o parcare dubioasă. Dacă nu aveți nevoie de un lanț de aur (veritabil, multe carate, cate vrei tu dom’le), poșete, ciorapi de damă cu găuri sau treninguri Adibas sigur puneți botul la bilete de meci la Madrid la Liverpool. Si sfarșiti la Nantes la derby-ul ultimelor două clasate. Păi ce vrei nene la 27 de euro!

Stadion: Stade de Beaujoire, construit 1984,  capacitate 35.322. La acest meci au fost prezenti  25.759 spectatori. O cifra excelenta as zice, considerand rezultatele din campionat si infrangerea severa pe acest stadion cu numai 3 zile inainte (0-4 cu Freiburg in Europa League).

Disclaimer adică în română tăgăduire (proastă traducere)

Lucrurile și întâmplările  descrise în acest articol sunt adevărate și le-am vazut eu, cu ochii mei. Concluziile si generalizările sunt voit exagerate pentru că așa e Franța dintr-o anumita perspectiva românească.

Chestii foarte importante despre meci

Am nimerit meciul acesta. O veritabilă finală – se intâlneau ultima si penultima clasata, dupa cum zicea ironic si L’equipe pe prima pagina luni. Dar meciul a fost mai bun decât te așteptai după locul în clasament. A avut ritm, goluri si dramă. Plus un stadion frumos, si un gazon excellent.

Cele mai notabile evenimente pentru mine s-au petrecut înainte și dupa meci.

Nantes a terminat campionatul trecut pe locul 9, a castigat cupa Franței în mai și pierdut un singur jucator titular (vârf de atac) plecat în vară la Frankfurt. In campionatul ăsta nu le merge bine.

Iese portarul la incălzire. Aplauze furtunoase. Nu mă las indus in eroare: probabil sunt pentru că tocmai a fost selectionat, e portarul numărul 4 al Franței si are șanse sa meargă la Mondial dacă cineva din fața lui se accidenteaza. Mai tărziu iese și echipa si din nou aceleași aplauze. De parca cineva a șters din memoria colectivă meciul de joi si lipsa victoriilor din campionat. Era o conspirație, în mod sigur.

Vine minutul 10, penalty pentru gazde. Ratare. Galeria dă tonul si incurajările continua imediat, de parcă s-a marcat gol. Aștia mă păcălesc!

După meci dau să iau tramvaiul care are capăt de linie lângă stadion. Lume ordonată la coadă, făra imbulzire si observații de genul, “Hai dom’le ca mai incape, uite ce gol e la mijloc”. Urcă lângă mine două bunicuțe cu un nepot de vreo 4 ani, pe care le aud discutând ca merg doar 2 stații. Imi zic sa vezi ce terci le fac cu tot cu nepot și nu au cum sa se dea jos după 2 stații în inghesuiala asta… Au coborât fără probleme, toata lumea le-a făcut loc și nici nu l-au luat pe nepot în brațe. Deci se poate.

Meniul zilei

Nici aici nu vin oamenii la meci sa se ghiftuiască.

Generalizări ridicole în stil romanesc neaoș – ce am vazut la Nantes

Bulangerii erau la toate colțurile. Am intrat cu precauție în cateva, dar n-am văzut bulangii în nici una din ele. Mai să întreb daca nu țin așa ceva. M-am abținut că am mancat niste tarte excelente.

Un preot pe carosabil circula pe o trotineta electrică cu viteză foarte mare. Ii flutura sutana ca pletele lui Mario Kempes in 1970 și ceva.

Am locuit pe strada ‘Șa Latră (Rue de Chalatre). Din trei una: ori nu era nici un câine, ori erau răgușiți toti foarte tare ori nu lătrau din principiu.

Duminică la ora 8 dimineata toti francezii dormeau duși. Cum explicati altfel pustietatea asta pe stradă?

Am văzut adolescenți (cam toți!) urcând ordonat în autobuz doar pe ușa din față sâmbătă seara si salutând șoferul. Stim bine la ce le este gandul unor adolescenți în ziua și la ora respectivă.

Francezii circulau pe stradă cu o baghetă în mâna ținuta de la mijloc. Unele in pungă, altele invelite în hartie în locul unde era mâna. O tânăra avea mâna direct pe paine. N-am putut verifica, dar sunt aproape sigur ca se duceau in locuri bine-știute unde se duelau in baghete. Căruia i se rupea prima data, ăla pierdea!

Am văzut oameni de toate vârstele citind cărți de hârtie în mijloace de transport în comun (și tineri!). In 2022! Eu cred că se făceau și primeau bonus de la Primărie sa inducă în eroare străinii.

Mi-a plăcut la Nantes! Trebuie să mai revin odata incognito să-mi verific impresiile.

Concursul Puncte Pentru Echipe Care Au Nevoie

Era duminică de dimineață. Trec pe lângă acest ceva:

Se acorda jumătate din puncte celui care deslusește ce este acest ceva.

Previous ArticleNext Article