O poveste scrisă de Filotas
Copilul avea ochii albaștri și un zâmbet șters. Păși în față, iar sandalele mici scoteau un sunet cu ecou izbind marmura rece. În jurul lui, de o parte și de alta, figuri aristocratice îmbrăcate în haine fine, șușotind sau râzând schimbând păreri și ciocnind paharele de băuturi fine.
 “Cum a fost când l-ai creat pe Iniesta?” întreba el, ajuns la picioarele tronului.
 Tatăl sau izbicni într-un râs puternic, care se sparse de pereții impunători, inundând sala ca un tunet puternic. Apoi își mângâie mustățile mari, roșii, cu degetele puternice.
 “Așa crezi, nu? Că eu l-am creat? Poate ca o plăcere pentru copii ca tine? Să se uite și să învețe cum un pui de zeu poate să crească învățând de la păpuși. Adevărul e că nu l-am creat”.
 Sala amuți. Respirațiile se opriră în gâtul tuturor celor prezenți, paji și zei și semizei și străjeri cu halebardele de aur sprijinite pe  grumaji puternici, de bivoli zirvonieni.
 “Sau nu l-am creat așa cum aș fi vrut. Știi, creația ascunde o mare de melancolie pentru că îți reamintește că viața pe care o creezi e o iluzie. De aceea le numim Păpuși, nu? Suflam în ele, ele prind viață, atomi și molecule pe care le programăm se unesc, dansează, strigă, se adună și se întrupează în ceva cu mâini și picioare ca ale noastre. Dar în esență sunt Păpuși, mânate de emoțiile și vanitatea noastră. Aici e melancolia. Viața lor e în mâinile noastre și asta e deprimant. Dar nu așa l-am creat pe Iniesta.”
 Se ridica în picioare, înalt cum era, cu părul lung peste umeri și coborî lângă copil, luându-l de umeri.
 “Hai cu mine”.
 Merseră amândoi în tăcere până la o fereastră care se deschise larg în fața lor. Munții Sibelini străluceau acoperiți de zăpada iar la poalele lor pădurile șerpuiau printre stânci și râuri și dealuri cu vegetație vie. Zeul întinse mână și din cerul limpede începură să picure culori, apoi imagini amestecate, verzi, violete, și în final o imagine ștearsă cu două Păpuși și un copil mic în brațe.
 “Ar fi trebuit să fie un simplu funcționar. A fost creat în Sectorul 3 din atomi reciclați de la Coloniile Inversate. Categoria a cincea, refolosiți, fără antimaterie. Ai învățat la școală, nu? Sau tragi chiulul pentru că eu sunt tatăl tău?” râse iar, zburlindu-i părul galben cu mâinile.
 ‘Ei bine, nu a fost așa. Ceva s-a întâmplat pe parcurs și Păpușa asta s-a transformat în altceva, ca și cum un suflu străin i-a schimbat materialul genetic’
 “Poate că atomii au fost schimbați de contrabandiști. Sau a fost o eroare în proiecție”
 “Nu, e imposibil. Nu există erori, nu pot trece de filtre. Totul este catalogat și inventariat de Mama încă de la stadiul de material cuantic. Nimeni nu poate să o păcălească pe Mama. Dar, în cazul lui, a intervenit o altă creație. Nu-ți vine să crezi, nu? Hai să ne uităm împreună. Le-am dat acest joc de fotbal pentru că este un bun indiciu pentru a-și înțelege originea. Păpuși cum sunt, foarte mulți trec pe lângă asta, considerând acest joc o frivolitate. Un moft. Haha. Dacă ar ști că se află la o pasă sau la un dribling de a cunoaște misterele propriei existențe. Nu că le-aș dori neapărat să știe că sunt niște Păpuși create prin Mamă pentru a ne da nouă un mic remediu pentru singurătatea cosmică în care trăim. Dar poate că e mai mult decât atât. Uită-te”
 Pe cer apăru el, Iniesta, alergând, apoi schimbând direcția, mingea oprindu-se brusc, apoi pornind din nou, pe o altă traiectorie.
 “Vezi? Mișcarea e cea care mi-a dat cel mai mult de gândit. Universul nostru are doar câteva modele de mișcare, toate derivând în marea Spirală. Ei bine, mișcările lui sunt…incompatibile. Mama a modelizat toate traiectoriile posibile și calculele indică un singur lucru: poate crea Mișcare în afara spiralei.”
 Copilul se agăță de pervaz, privind cu ochii holbați. Văzuse de multe ori Jocul, și de fiecare data ceva îl atrăgea, ceva străin și distant dar în același timp cald și prietenos. Ar fi zis că e o chemare.
 “E ceva în plus acolo, o acoladă, un transfer, un cod neștiut. Asta e cealaltă creație despre care ți-am vorbit. E stupid, nu? Să auzi din gura unui Zeu că există o altă creație despre care nu știe nimic?”
“Ce se intampla acum cu el?”
 “Din păcate parametrii lumii în care trăiește rămân la fel. E o Păpușă, atomii au legile lor, timpul trece și pentru el și acum a obosit. Va părăsi jocul ca toți ceilalți. Problema e că celelalte Păpuși încep să-și dea seamă că ceva nu este în regulă. Nu ei neapărat, pentru că nu au decât o conștiință programată, dar atomii din ei vibrează parcă și asta se transfera în intuiție. Îl privesc și parcă realizează că Iniesta nu e din lumea lor. Numesc asta Magie. Deocamdată o numesc și trec mai departe, la alte povești. Dar Iniesta rămâne. E o speranță, nu?”
 “De ce avem nevoie noi de speranță?”
 “Nici nu știu dacă avem. Dar îmi doresc. Știi, speranța e ca o nouă creație despre care nu știi nimic. Îți dă un sens. Și avem nevoie de un sens, nu? Chiar când ne-am bătut cu Zilonii și din carnea lor am creat-o pe Mama, am avut nevoie de Speranță să știm că mai e ceva dincolo.”
 Imaginile se schimbă, Iniesta apare cu capul plecat, așezat la o masă în fața reporterilor. Vorbește și plânge.
 “De ce plânge?”
 “Plânge pentru că îi pasă. Plânge pentru că este liber. Și plânge pentru că știe că pierde ceva. Plânge pentru el și plânge pentru noi. Noi nu înțelegem plânsul, credem că e doar un act mecanic de autoregulare emoțională, transferat prin circuitele Mamei către atomi, organizați în molecule și țâșnind prin glande din ochi de Păpușa și pe obraji de Păpușă. Dar plânsul lui nu e la fel. Atomii nu sunt organizați de Mamă, urmează aceleași mișcări ciudate.”
 “Poate Mama învăța ceva de la Iniesta?”
 “Mama nu mai poate învăța nimic. Ea nu poate explica nimic pentru că a respectat toate filtrele creației când l-a creat”
 Copilul privea și încerca să înțeleagă. Păpușa din fața lui avea ochii roșii.
 “Tata…Eu am fost creat prin Mama?”
 Zeul îl privi zâmbind.
 “E prea devreme să vorbim despre asta. Bucură-te că încă nu știi foarte multe lucruri. Când vei ajunge să le cunoști, poate că îți vei dori să trăiești fără ele..  Uită-te la Iniesta, învață de la el. E o poartă de undeva și poate e momentul să învățam și noi ceva de la Păpuși. Hai, vino, am un cadou pentru tine”
 Ochii copilului sclipiră și își urmă Tatăl într-o cameră alăturată. Doi valeți le deschiseră ușă și înăuntru, pe o masă, copilul văzu o minge.
 “Hai, du-te. E timpul să participi la joc”
 O ridica de pe masă iar greutatea era plăcută. Forma sferică era forma lumii lor. Era forma Mamei, pântecul creației.
 “Începe Jocul. Du-te în grădini”
 Își ascultă tatăl și o zbughi pentru a-și întâlni prietenii. Într-o zi îi va urmă tatălui sau la Tron, dar până atunci trebuia să cunoască jocul Păpușilor. Își îmbrăca tricoul cu numărul 8 pe care scria cu litere mari Iniesta și ieși pe porțile palatului. Își aminti ca Păpușile consideră acest număr infinit, dacă îl scriu răsturnat pe orizontală. Era fericit.
Previous ArticleNext Article

This post has 107 Comments

107
 1. Hehe, Filotas at his best, chapeau!
  Un alt eseu despre retragerea lui Wenger?:)

 2. Intrebare ptr barcelonisti – cat adevar e in Toby Alderweireld la Barca?
  E clar ca va fi vandut insa as fi f bucuros sa fie Barca si nu iarasi un alt rival din PL.

 3. In absenta St.Totteringham’s day desfiintata pe termen indefinit si avand in vedere noul status al Arsenal de mid table mediocrity, inteleg ca a aparut o sarbatoare noua. St Burnleys Day, ziua cand nu vor mai putea fi matematic ajunsi de Burnley:)

 4. Doubt it very much! Nu prea avem nici o relatie cu Spurs si tinand cont de afacerile pe care le-au facut in ultimii 5 ani Levy si Perez cred ca sansele cele mai mari sunt sa mearga la Real sau United. Pe Eriksen nu il vindeti? Intreb si eu asa…

 5. Felicitări pentru articol.

  În privința arbitrului din seara asta, hai să plecăm de la prezumția de nevinovăție.

 6. Sper sa ma insel dar Realul n-a invatat nimic din dubla cu Juve, cred ca va fi deja 3-0 la pauza.

 7. Asta zic si eu. Daca realul de califica dupa dubla asta e oficial cea mai norocoasa echipa din istorie.

 8. Am vrut sa-l vad la Berlinale dar mi-a fost ca sotia o sa se plictiseasca de moarte 😀

 9. azi nu, imi pare rau. poate s au mai dat 5%, 10% pentru Real dar daca si la meciul asta faci nazuri o sa primesti ceva ce nu-ti doresti. arbitraj bun spre foarte bun pana acum, iar meciul la fel, e o incantare. world class football.

 10. Well unii aleg sa fie VAR neoficial:)
  Extrem de spectaculos meciul unul dintre cele mai tari vazute anul asta, ca sa folosesc un cliseu pacat ca doar una din echipe se poate califica.
  Arbitraj ireprosabil, de asemenea unul dintre cele mai bune vazute in ultima vreme si nu sunt sarcastic aici.

 11. Norocul tine cu cei puternici:) vorbesc in clisee mai nou.
  Balonul e rotund, sa vedem daca vor rezista cand Bayernul va ataca in valuri in al doilea mitan:)

 12. Sky Germania da gramezi de reluari, eu zic ca aia de la Canal + i-a platit Florentino:)

 13. Am zis clar, probabil nu. The rule of thumb in arbitraj e cica When in doubt, nu fluieri nimic.

 14. ZDF a zis ca a cam fost. Si eu zic la fel: penalty. Trebuia sa-si retraga mana si nu a facut-o.

 15. Cred ca pentru tine ar fi crunt sa câștige jupp ucl cu echipa asta după ce Pep a încercat atât de mult și n-a reușit.

 16. Pff, Real puternica? Sa iti tremure chilotii acasa dupa ce ai batut in deplasare cu 2-1? Sa fii dominata ca o echipa de la retrogradare? ziceam ca sunt norocosi la modul ca au avut 5 ocazii si au dat 4 goluri in dubla asta, pe cand Bayern pe putin 20 de ocazii mari.

 17. practicam umorul involuntar cliseist din epoca Sportului si a Fotbalului minut cu minut:)
  Yep, Bayern au avut ghinion, dar fotbalul se joaca pe goluri. Ooops, trebuie sa scap intrucatva de cliseele astea:)

 18. Yep, Bayern au aratat mai solid si au avut mai multe ocazii, probabil la xG au punctat serios. Nu mi-e rusine sa marturisesc ca am tinut cu Real:) si voi tine cu ei in finala, insa Liverpool daca joaca precum cu City (nu pot sa spun si cu Roma ca aia nu-i echipa serioasa) ii vor distruge literalmente.

 19. Culmea e ca Bayern s-au daruit mai mult, insa buturuga mica n-a rasturnat pana la urma carul mare.
  Cliche challenge anyone?:)

 20. A fost henț la Marcelo, dar mai mult mă supără cele două goluri făcute cadou Realului, decât penalty-ul pe care nu l-am primit. E greu cu astfel de gafe la nivelul ăsta…

 21. tu pari mai suparat decat orice fan bayern.

  chill.
  e un articol despre iniesta aici, scris foarte bine. hai sa-l lasam asa. e pacat de efort.

 22. Acum am vazut si eu un rezumat … greu de inteles cum sa iei un asemenea gol in semifinala UCL (golul 2 adica). Frumoasa atitudine … greseala proprie e mai relevantă decât greseala arbitrului. Totusi, cand se vor opri greșelile pro Real?

 23. Acum am vazut si fazele cu Lewa. Cel puțin la faza din prima repriză, cine apreciază că nu a fost, cum explica? Ramos îl împiedică clar sa continue faza, care e rațiunea pentru care nu se da penalty intr-o asemenea faza?

 24. N-am zis ca se opresc greselile pro-Real in finala, am zis doar ca Liverpool par capabil sa ii tavaleasca puternic chiar si jucand impotriva arbitrului. Gen hentul lui Milner care in the grand scheme of things nu a contat. Liverpool e exact match-upul ala care nu le e favorabil madrilenilor, o incapatanare britanica care scufunda armade chiar si pornind cu sanse minime. Liverpool nu au stiinta aia a jocului pe care o au Juventus sau Bayern dar au o vointa puternica si cea nonsalanta amestecata cu geniul lui Salah si Firminho. Plus flamanzi de performanta.

 25. Castigatorul moral al acestei duble este Bayern (comentatorul ZDF)

 26. Cateva imagini despre prima etapa de fantasy draft (FD) pe Togga

 27. Este evident ca era penalty … ce tot vorbim? Dar deja e mult prea mult ce se intampla – un trofeu pe care trebuie să îl câștige doar Real. Sunt atât de scarbit de tot ce se intampla, de când mă uit la fotbal nu tin minte ca pe plan european o echipă sa fie atat de avantajata, continuu, in sezoane diferite.

 28. Well avand in vedere ca Roma e cea mai mare gluma de echipa ce a ajuns vreodata intr-o faza asa avansata in competitia nr 1, cred ca mai degraba te-ai concentra pe cum a ‘reusit’ Barca sa fie eliminata decat in arbitrajele Realului.

 29. Biensur:)))
  Eu zic ca Pool bate cu 6-1 in seara asta. Fara sa forteze.

 30. Serios vorbind nu ai cum sa pierzi cu Roma, si daca il si pe Oliver la centru si iti da 3 penalty-uri la aceeasi faza si tot nu poti pierde cu Roma lui Fazio, Kolarov si Dzeko (fair enough Dzeko a fost un atacant excelent la vremea lui). Darmite cu 3-0. Arbitrii nu au legatura aici, Roma nu ar termina in prima jumatate a clasamentului in Anglia sau in Spania.
  Liverpool au venit tot la plimbare pe Olimpico, festival de calcaie si cat de prost si relaxat au jucat sunt inca in avantaj. Ba chiar si-au inscris si un autogol:)

 31. Cred ca nu m-am facut inteles indeajuns:) Roma e echipa aia care nu stiu sa bata o lovitura libera si la care mingea se loveste de atacant in careu si iese afara. Cred ca si jucatorii lui Liverpool au sesizat ridicolul situatiei si l-au ales pe Milner ca si ‘magarus’ ptr entertainment, daca s-ar stradui ca ptr un meci in PL dubla cu Roma s-ar fi terminat la un scor de cricket.
  Nu si nevoie de tupeu sau arbitri cu Roma. Ti se pare ca Liverpool triseaza in meciurile astea? Well, de fapt o fac intrucatva cred ca Milner a pierdut un pariu labetie:)

 32. eeeeh, nici o discutie legata de branciul lui van dijk la golul 2 al lui pool,sau despre un eventual penalty la shaarawy…sau hentul lui alexander arnold…

  liverpool are tupeu…

 33. Ptr ca au un atac care inscrie mai mult decat primesc. In plus, I’ll give you that, Roma e genul de echipa care te face sa iti pierzi focusul, nu ii poti crede in stare sa inscrie.

 34. Nu obisnuiesc sa ma iau de arbitraj, dar in meciul din seara asta a fost o faza identica cu cea a lui Marcelo. In seara asta s-a dat penalty, aseara nu. Alta data as fi zis ca Bayern putea sa dea 3 goluri si fara acel penalty, dar totusi, 2-1 fix inainte de pauza schimba soarta partidei.
  Totusi ceva nu se leaga: viitoarea castigatoare CL este echipa care in La Liga (campionatul cu 2 echipe) a reusit sa fie la un moment dat mai aproape de retrogradare decat de titlu, care nu si-a castigat grupa de CL fiind devansata de Tottenham, iar din sferturi si semifinale s-a calificat cu decizii controversate de arbitraj.

 35. Sigur. S-a dat penalty la Arnold. Of. Ce usor e sa vezi doar fazele care iti avantajeaza discursul.

 36. Păi un fotbal pur nu inseamna sa castige cel care merita, nu cel mai avantajat de arbitri? Ce premiem aici, ce sărbătorim? Fotbalul pur din semifinale al Bayernului sau trofeul manjit al Realului (dacă va fi)? În inima poate ramane primul, in istorie sigur ramane doar al doilea. Mi se pare usor utopică viziunea ta, esti sigur ca ai fi super senin cu arbitrajul dacă echipa ta ar fi eliminată în semifinale după ce nu a primit intre 1 si 3 penalty-uri?

 37. Fie vorba intre noi, a fost mai stonewall penalty la Chielini pe Wembley decat la Marcelo:)

 38. Don’t get me wrong. Sunt conștient ca sunt destul de multe greșeli pro real în ultimele 3 sezoane, dar asta nu înseamnă că nu sunt și împotriva lor. Perfect de acord, balanta pare a fi înclinată în favoarea celor pro, dar din nou, nu cred într-o conspirație pro. Nu ar fi logic, într-un astfel de caz, ca orice decizie la limita sa fie pro real (golul lui isco)? Sunt perfect de acord ca ar fi fost offside, și chiar dacă nu ar fi fost, era o marja de eroare prea mică pentru a putea fi corijata de ochiul uman. Daca s-ar fi dat penalty la ramos vs Lewandowski, sa știi ca pe ramos îl luam la bani mărunți, nu pe arbitru… Mai ales ca ramos e un obișnuit al ieșirilor în decor cu lipsa de atenție și roșii inutile.

 39. Vreau sa stiu si eu care e dubla sau finala din care Real a iesit pe minus in cei 3 ani.

 40. Se vorbește de Chelsea barca pt ca ala a fost foarte foarte controversat dar au mai fost meciuri în care au fost ajutați chiar când aveau nevoie, deși barca de atunci era o echipa fantastică. Meciul cu arsenal cu rosul pt van Persie, penalty cu ac Milan, meciul de anul trecut cu psg(care e trecut cu vederea, datorita întoarcerii de scor uriașă).. asa, la prima strigare.
  Era barca echipa mai buna? Fără doar și poate .. Dar a avut acel imbold mereu în momente de cumpănă. De asta ma deranjează greșelile pro real, pentru ca știu ca expune clubul în fata presei.
  Nu e ca și cum barca sau real plătesc arbitrii (deși s-au mai auzit cazuri, iar pt mine nu e nimeni exclus). Ce tine de club, dpmdv, e doar presiunea pe arbitru și simulările .. Cu altceva nu poți influența…

 41. Unu la mana, intre meciurile de care vorbesti sunt intervale mai mari sau mai mici de timp. La voi, nu, lucrurile se intampla in serie.
  Doi la mana, intre greșelile pro Barca sunt si contra lor, la voi nu pare a fi cazul. Oare de ce?

 42. Păi sunt decisive mai toate pro Real. Cand diferenta intre calificare si eliminare e un gol, orice penalty ar fi schimbat soarta, orice gol anulat sau validat gresit. Cat despre ratări vs decizii de arbitraj, asta e valabil cand joaca Juve cu Oly, nu intre giganți care sunt in echilibru. E o deformare a realității sa susții că existența unor ratări (consecința a unei superioritati de joc care a condus la crearea de ocazii) “acopera” greșeli de arbitraj. Una e una, alta e alta.

 43. Cu “trofeul mânjit” m-ai convins definitiv ca te-a infectat Filotas. Eu ma uit la fotbal de și pentru plăcere. Da sunt greșeli de arbitraj. Cred în conspirații dovedite gen Moggi. Pana îl vad pe Florentino legat și dovedit puțin îmi pasa de greșelile pro Real. Ma uit la fotbal. Spurs nu e “echipa mea” și voi scrie un articol în următoarele 2 saptamani explicând de ce cred ca acum marile echipe au devenit un fel de FC Corporația și a tine cu una din ele e echivalent a tine cu FC Pepsi in lupta cu FC Coca-Cola. Dar dincolo de astea pe teren sunt fente, pase, lifturi și tackling uri care fac fotbalul plăcut pentru mine.

 44. Credeam ca la 40 si ceva de ani și după peste 30 de ani de uitat intens la fotbal pot sa imi formulez propriile păreri, fără să fiu infectat de cineva.
  În altă ordine de idei, nu e vorba de conspirații, ci de corupție (dovedită ca existând in mod repetat in fotbal, la toate nivelurile posibile, inclusiv la Juve sau mai ales, din pacate). Pentru mine puritatea fotbalului si ideea sa primară sta si in partizanatul suporterilor dar niciodată in corupția arbitrajelor (acolo unde exista, nu orice greseala reprezintă coruptie dar greșelile sistematice intr-un sens asta indică – vezi si greșelile pro Juve din epoca Moggi). În plus, ca sa fortez un exemplu, dacă nimeni nu l-a condamnat pe Dragnea pentru luare de mita, Asta nu inseamna ca e curat ca un porumbel alb. De cele mai multe ori coincidentele repetate relevă lucruri putrede.
  Deși sunt suporterul unui club mare, des avantajat de arbitri, am susținut inca de cand nu existau premisele VAR-ului actual introducerea arbitrajului video tocmai pentru a avea un fotbal curat, fără coruptie dovedită sau nedovedita.

 45. Hai ca iei discuția asta prea in serios și te ataci. Credeam ca atenționarea cu vigilența e destul sa fie luată ca gluma. Revin mâine cu explicații pe larg pentru tine

 46. Cred ca si Ribery si tanarul Kimmich vor supravietui si azi probabil au si uitat de arbitraj:) singurii care se consuma inutil sunt fanii, dar atata vreme cat fac din fotbal un lucru atat de puternic si insemnat as zice ca si ei isi merita soarta:) putin cinic poate dar e doar fotbal.

 47. A avea Unicef pe piept nu e echivalent cu un avantaj din partea arbitrilor, desi se vede ca manipularea facuta de Jose acum multi ani inca tine. Din cate stiu multi ani Real a fost cu o celebra casa de pariuri pe piept…hmm, probabil ati aranjat ceva rezultate acolo convenabil, nu? Dar e bine ca nu atacati arbitrul in gramezi, o chestie nobila intradevar, demna de un club istoric care nu vrea insa sa respecte traditia unui pasillo. Succes in finala!

 48. un pasillo se face cand exista respect intre cele 2 echipe.
  raul zicea acum ceva ani ca se bucura cand o echipa din spania castiga ucl ( in anul in care barca a luat tripla ) iar cei de la barca spun ca isi doresc ce e mai rau pentru real.

  ain’t that something ?

  barca nu doreste sa fie respectata, barca doreste sa umileasca realul.
  e alegerea lor, dar nu pot veni cu ” nu ne respectati, desi noi va dorim tot raul din lume ” .

 49. Trebuia penalty si la Arnold. Si Liverpool a fost avantajata aseara.

 50. Faza e ca Realul nu a fost echipa mai buna, clar impotriva Bayern, discutabil cu Juventus unde au facut acel meci fantastic la Torino.

 51. de un eventual penalty la karim nu se vorbeste, doar de cel de la ramos – lewandowski.
  okay, fair enough.

 52. Adevarul este ca e de inteles, Real nu a primit garda de onoare dupa victoria monumentala din CWC si probabil nu o va primi nici dupa victoria din finala CL pentru ca va fi gata campionatul. Iar titlul prin Spania vine cam rar.

  Perhaps it would be enlightening to see what Carles Puyol said in 2008, the last time either team gave the other a pasillo:

  “As a culé, I do not like it. But as a sportsman, you have to recognize the champion, and that is what we will do. They have won it on the pitch.”

 53. Dă-ne titluri de ziare de la turul Bayern Real cu 4 penalty-uri văzute de tine

 54. dupa lungi polemici poate in seara aceasta ne vom bucura doar de fotbal. presimt un meci nebun si calificare Arsenal.

 55. Problema e că aici lumea s-a inflamat pentru că a fost vorba de greșeli comise în meciuri între adversari de același calibru, care pot fi dezechilibrate decisiv de ”scăpările” arbitrilor.

 56. @Filotas: Ce e cel mai deconcertant la tine nu e ca ai păreri. Ci faptul ca ai mereu certitudini. Mai întotdeauna de neclintit.

 57. Atletico pare singura echipa de varf capabila de un 1-0 normal in fazele astea 🙂

 58. Eu nu am vazut meciul, ci doar rezumatul televiziunii portugheze pe care o receptionez in camera. Au dat rezumat de 15 minute si nu au pus nicio faza de genul celei de care vorbesti.

 59. Nu, nu e doar atât, am mai scris… Penalty inexistent, goluri marcate de adversari din offside… Dar ideea mea e alta.. Dacă se dorea atât de mult influenta arbitrilor, la genul ala de faze s-ar fi decis totul pt real.

 60. Bayern a ratat nepermis de mult iar realul a avut șansa de a-i întra atunci când a avut ocazia.

 61. Etapa interesanta pe fantasy draft. 12 echipe au doua meciuri. Strategia mea e sa am doar jucători de la acestea.

 62. Sa vedem cum te descurci la finala 🆑 la prima faza minim interpretabila.

 63. Cum am zis tu ai certitudini. Și despre ce se discuta în pauze publicitare. Ma aștept sa îmi spui și ce îmi trece mie prin cap. F sigur pe tine.

 64. Dupa Ron Atkinson 2004, cred ca si in pauzele publicitare comentatorii se autocenzureaza.

 65. Cred ca vei reveni asupra constatarii cu arbitrii :))))
  Exagerezi cu diferenta dintre cele doua echipe, mie mi s-a parut o repriza relativ echilibrata, cu momente de dominare impartite.

 66. La Bale era rosu de manual, intrarea aceea nu are nimic de-a face cu mingea. E incredibil cum nu i-a dat nici galben din ce inteleg (se tot dadeau reluari), asta dupa ce il iertase de galben si cand l-a faultat pe Iniesta. Oricum, nu vreau sa creez o polemica, doar continuu sa fiu socat de amatorismul arbitrilor spanioli (mi se par cei mai slabi din campionatele relevante, poate la concurenta cu cei englezi).

 67. Deci cu “băiatul ala brazilian” ai o certitudine. De urmărit.

 68. Si nu numai acolo in compensatie, toata maniera de arbitraj din repriza a doua. In schimb, comentatorii spun ca si eliminarea ar fi fost exagerata pe baza unor reluari din pauza. Arbitraj la maxim.

 69. Nu cumva vorbim de băiatul ala cu care urma Everton sa se bata la titlu?

 70. Ideea asta merita un articol. Dar poate e mai bine un rant aici.

  Domnilor sa ramanem vigilenti!

  Dupa eforturi indelungate Filotas a reusit prima bresa dupa ani de otravit fantani, lansat virusi ai indoielii si trolare puternica: “Ursano e un om echilibrat, cel putin din ce stim de aici, nu-i sare tandara usor”. A urlat (la figurat), a facut tandari tastaturi batand cu furie, s-a retras, a revenit, si-a nuantat mesajul (acum e vorba de “influente” pana nu demult era vorba de “furt pe fata” si “bile incalzite). Nu s-a dat in laturi de la nimic si a inceput sa-si terfeleasca idolii: Messi e un plezirist, Pep “nu era un inger,” pana nu demult vajnicii nevinovati Alves si Busquets “erau asi” ai inselaciunii zisa si “presiune psihologica” in slujba dovedirii ca totul e o masluiala si Real e raul suprem. Deci a otravit cat a putut atmosfera si uite ca l-a prins pe Ursano. Urmeaza altii care isi vor lasa garda jos si pentru care fotbalul nu va mai fi un joc la care te bucuri de o fenta, o pasa, o ratare, un luft.

  Dar eu sunt cu Catalin. Atitudine exemplara. Omul are masca de gaze si filtru puternic. Ii tin pumnii sa reziste. Si sa vada mereu greselile mici sau mari ale echipei favorite. Sa continue sa tina cu ei si sa se bucure de fotbal.

  To be continued….adica de fapt nu.

 71. Liverpool vs real madrid .. Care a avut mai multe greșeli ale arbitrilor de partea sa?
  Pt Liverpool nu se prea face mare tam tam pt ca sunt the underdogs și ‘hai sa ne bucurăm de fotbal’.
  Cu toate astea, nu am văzut nici la real și nici la pool sa facă grămezi in jurul arbitrului pentru a pune presiune pe acesta.
  In cazul lui real se trece cu vederea foarte lejer când sunt anumite decizii împotriva lor și nu se oferă the benefit of the doubt. Nu e ca și cum veratti sau dybala au fost eliminați degeaba, sau cel puțin, controversat… precum van persie, de exemplu, pentru ca a dat in minge la jumătate de secunda după ce a fluierat arbitrul. Se desfac faze la milimetru doar când e pro real, dar când sunt împotriva lor, se ignora complet astfel de detalii (penalty gratuit pt Bayern anul trecut, cel ratat, sau golul din offside, milimetric, dar dacă judecam cu aceiași monedă, atunci hai sa analizam totul echidistant… la fel și cu rosul lui vidal, care trebuia sa vina încă din prima repriză).
  Personal, nu pot sa ma leg doar de niște greșeli pt a cauta scuze echipei mele în cazul unui eșec. Nu as fi putut spu e ca realul nu s-ar fi calificat cu juve pt ca nu ar fi fost validat acel eventual gol al lui isco.

  Dar realul vinde, noi nu avem unicef pe piept și noi nu ‘atacam arbitrul în grămezi’.
  Nu sunt chior sa vad ca sunt și greșeli pro real, dar mi se pare deplasata atitudinea
  Dacă ramos ar face in minutul 93 ce a făcut benatia, as fi supărat in primul rand pe fundașul meu, nu pe arbitru. Iar când ratezi 20 de ocazii, nu-mi permit sa ma iau de arbitru, ci de atacanții mei și de eficiența lor la finalizare.

  Bine măcar ca îl avem pe florentino Perez, care ne mai ajuta cu câte o extragere ușoară în ucl.

 72. Naucitor post … după ce echipa proprie e avantajata in mod sistematic de cel putin 2 ani încoace in UCL. Dar sa le luam pe rand …
  La Pool nu se face scandal pentru ca e primul an când e avantajata si pentru ca nu are deloc o istorie de avantaje in spate. Ceea ce deranjează la Real nu e avantajul din meciul x sau y, ci cel de meci după meci, sezon după sezon in UCL.
  Asta cu lipsa gramezilor in jurul arbitrului e, pe de o parte, neadevărată (really, Realul nu face grămezi? adevarul e ca toate echipele mari fac grămezi, de la Juve la Real si Barca, poate, poate mai puțin Bayern), iar pe de altă parte, e normal sa faca mai rar la ce arbitraje are. Pentru ce sa faca gramezi, sa dea penalty pentru adversară???
  Pentru ce benefit of the doubt, lol? Ma gandesc, de exemplu, la Bayern, după ce au pățit anul trecut, ce prezumția de nevinovăție sa va mai acorde? Benefit of the doubt au cei care sunt la primul sau al doilea avantaj, ca Pool, nu cei care sunt an de an avantajati.
  Nu inteleg de ce aduci in discutie acele eliminari, le-a contestat cineva? Asta e o manevră ieftina de deturnare a atenției de la adevăr, fazele cheie cu noi au fost penalty-urile (Cuadrado nedat, Vasquez dat). Cat despre faza cu Isco, pe bune, tu au vazut ca nu a fost offside? Mic, dar a fost, la fel si mai tarziu cand nu s-a dat dar, asa cum ziceam, fazele sunt prea la limita sa le poti discuta.
  Despre van Persie – au fost destule voci aici, din ce imi amintesc, care au acuzat decizia. Totusi, iar schimbi direcția, aia era o decizie regulamentara dar excesivă, ce s-a intamplat ieri in mai toate cele 3 faze in discutie nu e deloc regulamentar.
  Bayern anul trecut – da, au fost si decizii pro nemți dar mai putine decat cele pro Real. Per total voi, iar si iar, ati iesit in castig.
  Partea cu greșelile proprii – ok, cand e valabil cu echipa ta dar nu si la altii. Mie mi s-a rupt mereu de Bayern, e una din cele mai nesuferite echipe pentru mine de când aveam 5 ani cred, dar asta nu inseamna sa închid ochii cand sunt furați pe fata. Din nou. Si daca tot vorbim de Benatia, sunt si eu curios care e diferenta intre intrarea sa si cea a lui Ramos la Lewa în repriză a doua? Hmm, double standards?
  Dacă tot vorbim de pus cenușa in cap, atunci fa-o si nu mai scrie pe tema asta in apărarea clubului. Un post ca acesta arată că, de fapt, sprijini toata mizeria asta sau ca, cel putin, ai o atitudine ambigua.

 73. Nu cred, n-a fost pozitie nefireasca:) si nu parem a avea un arbitru in cautarea celebritatii precum ala din meciul cu Juve.

 74. Inclin sa iti cam dau dreptate totusi, nu poti sa primesti patru goluri de la Roma. Echipa asta e ca un fel de Middlesbrough editia aia cu Steaua, extrem de limitata dar incapatanata, insa totusi patru goluri.
  Meciul din seara asta ofera un alt raspuns la intrebarea cum poate Liverpool termina pe locul 4 in Anglia in conditiile in care locurile 2 si 3 (nici chiar noi nu putem face mai putin de 7 puncte din ce a mai ramas de jucat) n-au avut un sezon ‘vintage’.

 75. Nu am spus ca a ieșit pe minus. Nici nu e nevoie pt cineva ca să iasă pe minus, ci doar sa vezi dacă într-adevăr era decisivă.
  Dpmdv, mi se pare deplasat sa te legi de adversar când ai 20 de ocazii de gol și le ratezi pe toate dar ramai cu impresia ca nu te-ai calificat pt ca nu te-a lăsat arbitrul.

  Dpmdv, cluburi precum real, barca, bayern, juventus, city, psg, chelsea, atletico și alte cluburi care au loturi de 4-500 de mil de euro, nu au voie sa se plângă de arbitraj. Ar trebui sa joace fotbal atât de bine încât un duel porto barca sau Wolfsburg real sa nu poată fi decis de arbitru, indiferent de greșelile pro porto/Wolfsburg ar fi.

 76. OK Filotas si Ursano m-am razgandit. Pentru ca o polemica pe greseli e inutila. Nu schimba ce s-a intamplat si nu ne aduce nici un folos ca eu nu va pot convinge si voi nici atat. Si de fapt nici nu am vrut sa va conving ca nu au fost greseli. Teza mea e ca indiferent de greseli important e fotbalul.
  Din partea mea:
  -cand am zis ca a fost fault clar la Benatia era ca reactie la exagerarile lui Filotas din cursul meciului. Mai nuantat vorbind sunt de aceeasi parere exprimata de multi atunci ca au fost destule elemente sa se poata acorda.
  -cred ca trebuia sa exprim mai clar ca interventia mea de mai jos era un banter. Nereusit din cat imi dau seama din reactiile voastre. Asta e, pe viitor nu mai scriu bantere ca nu ma pricep. Am invatat ceva
  -am ascultat podcastul meu preferat “Tottaly fotbal pe care Honigstein, Gurianov, Laurens si Horncastle au discutat despre CL fara referinte la arbitrii, doar despre fotbal. Deci se poate. Asta e modelul meu.

 77. Dacă meciul de aseară avea miza erau multe discuții, dar așa, nu contează, important ca e real are mereu arbitrii de partea sa.

  Poate acum înțelege lumea de ce nu a existat un pasillo.

  PS:fantastici oamenii ăștia, Alba, Suarez și Pique.

 78. Well ca sa citez Sky De: Es ist so schwierig zum entscheiden. Cateva secunde in urma…
  For the record n-a fost hent la Milner doar un arbitru marunt.

 79. Haha, asta nu e penalty, e stonewall penalty ca sa citez un clasic in viata. Antebratul nu are ce cauta in unghi de 90 de grade fata de corp. Another one bites the dust.

 80. Nu sunt neaparat de acord dar inteleg punctul tau de vedere. Problema mea e alta: pe Juve ii ajuta si ii fura arbitrii, pe alții la fel, doar la Real pare să existe o singură masura, cea pro.
  Despre meciul cu Chelsea al Barcei se vorbește si azi, si a fost unul singur, la Real se aduna si se aduna si unii au pretenția să ignorăm asta. Anul următor, Barca a fost clar dezavantajata in tur la Milano, Real e din nou în top greșeli pro si anul asta după ce s-a intamplat anul trecut cu Bayern.

 81. suntem oameni mari ? pe bune, asta e argumentul tau ?
  am vazut azi un articol de oameni mari din partea unui trust (declarat biased) din barcelona, sport.es , care tocmai spunea ca realul e avantajata de…ramadan.
  eu sunt deja ferm convins ca florentino perez a vorbit cu apropiatii sai din dubai si a facut el cumva ca liverpool sa ajunga in finala pentru a putea fi madridul intr-o situatie favorabila.

  ce ti-e si cu mahomezii astia.

  oameni mari…