Oh, dear… https://www.theguardian.com/football/2020/mar/31/daniel-levy-premier-league-managers-and-players-pay-cuts-tottenham-chairman-coronavirus
Ipocrizia celor care vor sa profite de pe urma Covid nu cunoaste limite.
Nu vad nici un motiv ptr care jucatorii sa agreeze sa fie platiti 50%. Si mai mult, decat sa ii dea 50% lui Levy, as prefera ca fotbalistii de la Spurs sa ii doneze ptr test kits, alimente ptr cei defavorizati, victimele recesiunii etc. Ownerii cluburilor mari isi iau banii de la asigurari (daca n-au fost atat de zgarciti incat sa nu prevada clauzele in politele de asigurare), ei vor acum sa-si creasca si mai mult veniturile apeland la caritatea fotbalistilor.
am presupus ca la intrebarea despre cat fotbal ati vazut in ultima saptamana, vorbim despre fotbalul 11 la 11. pentru ca ma uit foarte mult la fotbal pe plaja, minifotbal, ligi de amatori unde imi pot face o idee despre nivel comparativ cu al meu. la 11 la 11 n am ce sa comapar :)))
Eu as zice ca orice fel de fotbal. Cat timp se joaca cu o minge de fotbal…
Cateva observatii rapide:
-si daca nu ai avut vreodata de a face cu asigurari (mai ales la nivel de sume mari) ar trebui sa stii ca banii de pe asigurari nu se iau rapid. O sa dureze minim 6 luni ca sa nu vorbim ca clauzele sunt atat de ambigue ca vor trebui multe procese pana sa se ajunga la o suma agreata. Plus ca eu nu am vazut nicaieri ca vreun club va primi ceva de la asigurari. Am citit in schimb de sponsori si televiziuni care isi cer banii inapoi deci venituri scazute pentru cluburi.
-nu ai nici un fel de informatie despre cashflow-ul unui club. Dar faci asumptia ca Levy sau ownerul baga direct in buzunar orice bani pe care nu ii plateste salariatilor. Iti pot spune sigur ca clauzele la imprumutul pentru stadion au penalizari pentru intarzieri.
-nu poti sa iti cresti veniturile doar reducand cheltuielile cu salariile. Poti eventual sa cresti profitul=venituri-cheltuieli. Am mari indoieli ca vreun club va face profit anul acesta.
-un club e un business (cel putin in Anglia, de la un anumit nivel in sus). Cele mai mari cheltuieli sunt cu salariile jucatorilor. Dar tot jucatorii sunt si cele mai mari active. Poti da afara tot personalul neesential pentru ca nu valoreaza nimic dpdv contabil si e usor de reangajat cand somajul va fi f ridicat. Pierzi ceva ca PR, dar mai putin decat cat pierzi pe un jucator suparat pe care nu il poti vinde. Va fi un mers pe sarma pentru toti ownerii intre a pune presiune publica pe un jucator sa accepte o reducere de salariu si a-l tine destul de multumit sa nu isi piarda valoarea ca activ in contabilitate. Daca cumva nu esti seic, stii ca financial fair-play a fost pus in pauza si poti profita de starea curenta si din viitorul apropiat. Asta nu e punctul meu de vedere, ci doar iti explic cum judeca cei care sunt proprietari.
-judeci prea emotional situatia 🙂
Apropo, unde te uiți tu la ligi de amatori?
Exista o singura liga unde nu s-a pus lacat, ptr cei ce nu pot rezista fara fotbal liga din Belarus e o optiune:) https://www.bbc.co.uk/sport/football/52084121
Si apropos, tot din zona, cica trece cu vodka pe stomacul gol:)
Am raspuns “imi lipseste foarte mult fotbalul” dar si “am vazut sub 5 minute de fotbal” pentru ca nu prea ma uit la reluari. Prefer sa vad un film de doua-trei ori, sau sa imi inventez propria distractie, decat sa vad un meci in reluare. In schimb, in perioada asta am revazut multe concerte, multe sunt de gasit pe youtube si trebuie vazute.
Daca este cineva curios de cateva concerte absolut memorabile, va fac un top personal dar trebuie luat cu sare pentru ca de gustibus..
1. Pink Floyd – Pulse (si Pompeiul pe aceeasi scara)
2. J Mayer Live in LA
3. Rammstein aus Berlin
4. Nirvana Unplugged in NY
5. Muse at Rome
6. Marley – Dortmund
7. Dhaffer Youssef – Istanbul
8. Fireste Queen pe Wembley
9. Maiden in Rio (dar sincer orice rockareala parca suna altfel aici, printre care Avantasia e altul cu un feel fain)
10. La bataie, Pink sau Robbie Williams, respectiv 2016 si 2018
Bonus: Aerosmith live @Waynestock in Wayne’s World
Parca am trait acele vremuri in 1990-’95 in Romania…
Nu sunt expert in asigurari, dar cred ca in aceasta situatie se activeaza clauzele de forta majora (razboi, catastrofe naturale, pandemii), situatie in care politele nu sunt onorate, de obicei. Exista polite speciale pentru astfel de situatii: zona conflict, de exemplu, total diferite de asigurarile normale.
Asta a sugerat conducerea Spurs celor ce au platit Season Tickets, sa-si rezolve cu credit card insurance sa primeasca banii inapoi ptr partea de sezon ramasa de jucat daca campionatul se anuleaza total. Ar fi incredibil ca un club sa cheltuiasca enorm pe jucatori dar sa nu aiba nici un fel de asigurare de forta majora (well, poate e un club in nordul Londrei care ar fi in stare de asta ptr a quick buck, To Dare is To Do:).
pai fotbalul din Romania tot la nivelul anilor 90-95 este, vizual ma refer nu la performante.
vorbesc de minifotbal care se gaseste pe facebook pe pagina federatiei de minifotbal din Romania
Reluare EPL August-Septembrie, probabil cu portile inchise pana dupa Septembrie 2020.
Tot cateva observatii rapide:)
– In materie de asigurari am luat doar exemplul oferit de ENIC, care in prima faza au refuzat categoric idea de a restitui banii celor ce au cumparat bilete / season tickets holders. Recomandarea ENIC a fost ca cei ce au platit Season Tickets (suporterii) sa-si recupereze banii via societatile de asigurari ptr motivul de forta majora. Inteleg asadar ca sunt destul de familiarizati cu procesul, deci n-ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare.
– Nu stiu alte cluburi, dar Spurs mai au doar 5 meciuri acasa (United, WHU, Everton, Arsenal si Leicester). Ptr aceste 5 meciuri ce pierd e matchday revenues in materie de consumatie in interiorul stadionului plus biletele la meciurile cu Arsenal si Leicester. Season tickets (40.000) si corporate boxes sunt deja vandute un an in avans si vezi raspunsul ENIC (banii nu vor fi restitutiti fanilor), la fel ca si biletele ptr primele 3 meciuri din 5 (bilete plus hospitality packages etc). Nu stiu cum e cu banii TV, dar ma indoiesc ca astia vin doar la final. Si in plus, 3/4 din sezon s-a jucat oricum deci nu e ca si cum toti banii TV vor fi pierduti. Da, poate va fi o pierdere, dar la Spurs nu ar trebui sa fie mare, clubul a avut 119Mio profit cand juca pe Wembley si a iesit in optimi cu Juventus, adica nu cu mult diferit fata de sezonul actual.
– Da, poate sunt subiectiv intrucat in materie de transferuri la Spurs e tot timpul Coronavirus, dar inteleg ca Levy ar fi agreeat doar un pay cut de 20%. Daca nu stii, e mai bine platit decat toti jucatorii (in afara de Kane, Lloris, NDombele si inca unul, cred ca Dele) cu 6 Mio pe an. Asta ptr ca oricum in aceeasi zi s-a aflat ca si-a acordat un bonus de 3Mio ptr livrarea stadionului (hihi).
– 5 ani de acum incolo probabil ca nu se va cumpara nici un jucator, raspunsul va fi ‘cum putem sa ne gandim sa cumparam jucatori cand au murit atatia oameni la Covid19’? Tii pariul?:)
Sa ridice mana cel mai optimist dintre noi care crede ca vom vedea fotbal in PL in mai.
Pe de alta parte, acum cat de moral e ptr un club de fotbal bogat sa bagi mana in buzunarul statului ptr a-ti plati angajatii? Observ spre lauda lor ca marea majoritate a cluburilor nu au facut-o inca, doar Spurs, Newcastle si Norwich n-au avut nici o retinere (unul din cele 3 fiind al 8-lea club din lume la ‘the richest clubs in the world’).
LE: a se nota ca postul meu a fost inaintea celui BBC, deci poate Beeb citeste Anglofilul ptr idei:) https://www.bbc.com/sport/football/52120578
“capitalism responsabil”=PR
Asta e “cusurul” tau pozitiv: iti revizuiesti parerile. Dar oare in adancul tau, acolo la esenta, le schimbi?
„Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”
Serios, tu pui întrebări de genul: e capitalismul moral? Nu e, n-a fost și nu va fi.
Huh? Vorba Musafirului, aici am nevoie de subtitrare:)…
Ion Luca Caragiale.
Raspunsul asta il stim, Romi, insa lumea ‘vesticizata’ pune mare accent pe faptul ca avem un capitalism responsabil si diferit de anii 1800 sau de alte societati care au trecut la capitalism mai recent.
Si imi revizuiesc opinia fata de fotbalisti, nu stiam ca personalul non-playing a fost pus deja pe unpaid leave the Levy. Un paycut minim de vreo 5% cred ca ar acoperi toate salariile non-playing staff cu lejeritate, nu pot sa concept ca fotbalistii sa nu faca lucrul asta. Cum ar evolua relatia cu membrii staff-ului cand players se reintorc in training cu Lambo-urile si Ferrari-urile lor, ‘hey, mate, have you got your 80% from Boris?’ ‘No, not yet Harry/Dele/Toby, but thanks for asking’.
Covid19 aside, ‘performantele’ din sezonul asta ar justifica un paycut de minim 50% oricum.
Tin pariul pentru ca il iau ad literam. Iti dau si cota 3-1. Orice pariu care imi da 99% sanse de castig e bun pentru mine. Un jucator de 10 mii de pounds tot cumpara Levy in 5 ani. Tu alegi miza.
Si da, esti extrem de subiectiv.
Vei ramane surprins cand vei afla ca singurul turneu de Grand Slam cu asigurare in caz de pandemie este Wimbledon? Celelalte turnee nu au clauza!
German Tennis Federation vice president Dirk Hordorf as telling Sky Sports Germany: “Wimbledon was the only grand slam far-sighted enough to insure itself against a worldwide pandemic.”
Nu e deloc de mirare. In modelele de risk assessment procentul pentru pandemie era probabil extrem de mic. Deci multi au ales sa nu o includa.
Iarasi vorbesti dupa ce lucrurile s-au intamplat. Acum e usor sa arati cu degetul. Compara cu cazul tau individual. Tu ce asigurare ai? Acopera pierderile cauzate de pandemie? De ce astepti asa ceva de la un club?
Sa incheiem toata aceasta discutie cu: e un club privat, proprietarul face ce vrea muschii lui. Piata va decide cat de viabila e toata sandramaua. To poti sa te indignezi cat vrei si sa ai orice opinie.
Pentru mine de vina e tot Mourinho, care ar face bine sa isi continue vocatia care tocmai si-a descoperit-o. Sa puna alimente in pungi si sa le duca la batrani.
De acord la partea cu Mourinho. And they say he’s divisive:)…
Nu imi lipseste fotbalul foarte mult, ma mai surprind din cand in cand ca este sambata sau duminica si parca mi-e dor sa ma pun in canapea cu o bere si sa ma uit la un meci.
Cat despre revenirea meciurilor, evenimentele cu mult public (meciuri, concerte, baruri aglomerate) cred ca vor fi ultimele care o sa isi revina la normal, vazusem acum ceva zile un titlu de articol ca e posibil ca meciurile sa se joace fara spectatori pana in 2021.
Am auzit azi la radio, ceva in gen name and shame, o stire referitoare la cluburile Spurs, Newcastle, Bournemouth si Norwich, dupa articolul de ieri, de care pomenea si @disqus_dcpm0nzOfj:disqus. Cei de la BBC au luat atitudine impotriva celor patru cluburi care au decis sa profite de pe urma schemei guvernamentale (cu plata compensatiilor pentru angajati). Imoral! Jenant!
Bournemouth si Norwich ar avea o scuza, sunt cluburi mici. Al 8-lea cel mai bogat club din lume nu are absolut nici o scuza in a pretinde cele mai mari preturi pe bilete si apoi sa mearga cu mana intinsa la guvern. Ca sa nu mai vorbesc cum se simt angajatii clubului cand Levy a facut public cat de mult ii pasa de ei si cat de mult ii apreciaza. La Newcastle era previzibil, ce sa te astepti de la Ashley care a vrut sa tina Sports Direct-ul deschis motivand ca vinde key items si ca NHS workers au nevoie in primul rand de echipament de alergat?
Voi sunteți mulțumiți de Atheltic? Plătiți sau sunteți în perioada de proba? Eu am un dubiu din cauza faptului că mi se par puține articole despre fotbalul italian și multe despre cel englez.
Am abonament de prin toamna anului trecut si sunt multumit, desi da, mi-ar placea sa fie articole si despre La Liga si Barca. Poate pe viitor. Imi place abundenta de detalii din articole. De asemenea analizele tactice sunt excelente (Michael Cox si inca unul scriu pe partea asta).
E bunicel, sunt multe chestii misto (ca cea de azi despre cum a esuat Veron in Anglia), dar si cateva scrise dupa ureche. All in all, mult mai bun decat ceea ce gasesti in mainstream media, nu la nivelul asteptat dar la urma urmei e doar doi pounds pe luna deci cat un double espresso in Londra.
Nu stiu insa daca ambitia lor e sa acopere mai toate ligile mari, cred ca sunt focalizati pe PL.
Mie nu prea. E putin mai bun ca mainstream, dar nu cred ca merita banii la full price. L-am luat cu 50% reducere pe un an, dar nu cred ca voi plati la scadenta sa continui pentru ca nu citesc zilnic ci doar asa cam la 3 zile. Au inceput extinderea in Europa din Anglia si in timpuri normale ar fi continuat si cu celelalte ligi din Top 5. Acum cred ca si planurile lor vor fi modificate.
Cred ca nu ne vom intoarce niciodata la ceea ce a fost inainte de Covid 19. Cred ca este un alt moment de referinta, gen 9/11.
Mai importante decat Covid 19 vor fi schimbarile din societate, de dupa aceasta criza.
Libertatile si drepturile individuale vor fi ingradite subtil, in numele unui “bine mai mare”. Uniunea Europeana va iesi zdruncinata si dezbinata din aceasta criza…
Credeti ca viata se va reintoarce la normal dupa Covid, chiar in scenariul in care virusul sa zicem ca dispare rapid la vara? Sau vor fi schimbari iremediabile in societate si in modul de viata al oamenilor care vor continua mult dupa?
Nu exista scuza pentru a justifica aplicarea schemei guvernamentale ce garanteaza plata angajatilor, in cazul cluburilor profesioniste de fotbal din PL sau Championship, indiferent cat de mic este clubul (dpdv financiar). Este imoral ca un club profesionist, din primele doua ligi din Anglia, sa beneficieze de schema guvernamentala. Se invart prea multi bani, sume indecente, pentru a putea fi vorba despre ajutor din partea statului. Nu este corect, este imoral, chiar daca este legal, ceea ce s-a intamplat in cazurile Spurs, Newcastle, Norwich sau Bournemouth.
Un club profesionist este o afacere, iar daca un astfel de business nu are posibilitatea sa supravietuiasca unei crize, nu este datoria statului sa il sprijine. Exista asigurari, este vina cluburilor care nu au introdus clauze in contractele de asigurari. Lacomia, iresponsabilitatea, goana dupa profit maxim sunt motivele pentru care nu sunt asigurati in caz de pandemie. Sunt alte domenii in care statul poate si trebuie sa pompeze bani, chiar daca sunt firme din sectorul privat.
Ultimouomo e f.bun pe fotbalul italian după părerea mea. F.bune analizele, articole interesante.
Perfect de acord
@ursano:disqus
Ne poti spune ceva despre Suceava care nu a aparut pe alte canale sau ti se pare ca nu a fost destul de scos in evidenta? Ce influenta simti tu in locul unde te afli? Sper ca tu si toti ai tai sunteți bine.
Si Liverpool e acum pe lista rusinii. Ar fi fantastic ca suporterii sa puna tribalismul deoparte si sa faca front comun impotriva acestor cluburi care nu au nici o jena in a deturna banii destinati sustinerii populatiei si economiei in aceste vremuri tulburi.
Nu am inteles asta cu taierea salariilor la fotbalisti pe care o reclama Statul.
Fotbalistii sunt platiti de Stat? Nu sunt platiti de cluburi private? Daca le tai salariile de fapt ajuti ownersii sa-si pastreze miliardele.
Mai bine lasi salariul actual, dar il taxezi 70% si platesti medicii.
E si aici un efect pervers al FFP. Ownersii se pot prevala de FFP si sa zica « pai n-ai vrut tu Uefa sa nu mai acoperim pierderile cluburilor, sa le lasam sa fie profitabile cu ce produc; le lasam, nu mai bagam bani ». Si nu mai baga bani acum, cand tocmai ar fi trebuit sa bage.
Ce decizie proasta după ce au văzut reacțiile contra celor 4 cluburi. Pe mine ma dezamăgește mai mult decât Spurs pt ca, cel puțin în ultimul timp, erau pe calea cea buna. Păcat.
Omu meu de la fantasy. Încerca să rămână în formă probabil in perioada asta…
Mi-am schimbat votul, cred ca PL se va relua pe la mijlocul lui mai cu portile inchise. De fapt, cred ca primul meci cu spectator va fi undeva prin octombrie.
Nu sunt printre ei, dar presupun ca se gândesc ca o sa se organizeze testări oficiale înainte de fiecare meci. Ceea ce nu sunt sigur ca va fi destul de practic.
Ii testezi. Cat de des? Pe toti din club? Iese unul pozitiv. Bagi in carantina toti cu care a avut contact inclusiv adversarii din ultimele n zile?
Foarte mișto site-ul, nu îl știam. Shame on me.
Pentru cei care cred ca fotbalul se poate relua fara spectatori in mai sau mai tarziu am niste intrebari. Stiu ca proprietarii cluburilor se uita la bani si ar da drumul cat mai repede sa nu scada veniturile (mai crapa unul dintr-o mie, nu-i mare lucru, ceilalti 999 sunt OK). Cand zic fara spectatori inseamna ca mai exista pericol deci:
– pot fi jucate meciurile cand inca nu sunt toti testati daca au imunitate?
– se pot juca meciuri fara sa stie exact cat dureaza imunitatea?
– se va juca cu masti si manusi?
– Pepe Riena a zis ca a avut o jumatate de ora cand abia a putut respira cand era bolnav. Isi vor asuma ceilalti riscul?
– nu e clar inca daca printre sechelele bolii sunt chestii ca probleme de inima si reducerea capacitatii pulmonare cu 20% (asta din urma mai ales importanta pentru un sportiv de performanta)
– jucatorii au parinti, bunici, rude cu imunitate redusa. Daca au ceva in cap isi vor asuma riscul sau ii bagam in carantina totala cat joaca fotbal
– de ce ar trebui jucatorii protejati mai putin ca spectatorii
– ce faci cu suporterii care se aduna in diverse locuri (porti stadion, crasme, parcuri, etc)
Functie de raspunsuri mai vin si cu altele.
Se pare ca au citit si si-au revizuit atitudinea. Inca o nedreptate intoarsa, marca anglofil.ro
Nu am zis că sunt de acord cu varianta asta, dar presupun că așa își imaginează că se poate juca meciul. Altfel vom vedea tot felul de jucători care se vor feri de intrările alea la limită și vor păstra cei 6 feet regulamentari față de jucătorul pe care îl marchează :).
Personal, eu încă sper că razele UV vor avea un efect asupra virusului și că măcar în lunile de vară (deci din mai) nu vom mai avea răspândire așa rapidă și ușoară. Ceea ce combinat cu măsurile actuale de distanțare ar duce la respiro. Unde e încălzirea globală când ai nevoie de ea?
Levy nu citeste anglofilul insa, cica s-a ofuscat ca a facut unul COYS misto de el in trecut…
In primul rand, nu sunt adeptul reluarii campionatului in forma asta, ptr ca e doar un tick the box exercise, adica fara spectatori, jucat probabil in dorul lelii cu fotbalisti unfit (cel putin in primele etape de dupa reluare). Marii castigatori din toata chestia asta vor fi personaje de cea mai joasa speta si fara scrupule precum Ashley si Levy, care astfel isi vor vedea banii TV cu economii masive (organizarea meciurilor acasa) fara ca veniturile din bilete sa fie afectate substantial. Levy&ENIC au facut deja public ca nu vor acorda nici un refund celor ce au cumparat bilete, ci vor oferi un livestream daca meciurile respective nu vor fi televizate pe Sky sau BT Sport.
Acum de ce cred ca PL se va relua in mai? Din doua motive:
1. Activitatea se va relua in mai toate tarile cel mai probabil conform scenariului aluia numit traffic light exit strategy. Intai vor fi sectoarele cu gradul cel mai mic de risc (e.g. scolile, ptr care am vazut ca a fost deja publicat un studiu ieri de catre University College of London). Probabil scenariul va fi multiplu in idea ca nu numai sectoare, ci grupe de varsta si zone geografice. De ce cred ca fotbalul va fi inclus in categoria 1? Ptr ca are grad de risc minim, bifeaza cam toate casutele. In al doilea rand pe principiul ‘paine si circ’ – lockdownul a adus deja o crestere masiva in abuzuri ‘domestice’ si mental health issues, o ridicare a restrictiilor aici ar fi un fel de usurare a conditiilor ptr cei afectati de lockdown (desi e discutabil cum va reactiona wife beater daca echipa lui pierde acasa cu 3-0).
2. Presiunea pusa de cluburi e destul de mare, practic un fel de ‘daca nu ne ajutati, punem personalul in schema guvernamentala’. Si realistic vorbind, cam toate cluburile mai putin cele detinute de oligarhi ‘neeconomici’ (adica seici) vor recurge intr-o luna doua la furlough ptr ca nu vor avea bani. O reluare a sezonului fara spectatori odata ce restrictiile vor incepe a fi ridicate e solutia convenabila ptr toate partile implicate (mai putin fanii, dar ei sunt clasificati de ani buni drept ‘consumatori’).
Acum intrebarile:
Q1) pot fi jucate meciurile cand inca nu sunt toti testati daca au imunitate?
A1) nu, mai mult ca sigur conditia ptr ca un jucator sa poata evolua sa fie testat in prealabil. Asta va fi de altfel in general in societate, vom trece de la modelul lockdown complet la unul bazat mai mult pe test&track. Nota, nu va exista probabil vreun test care sa spuna ca esti imun la COVID, nici in 20 de ani de acum incolo, e imposibil sa garantezi ca cineva nu va lua un virus. Testul va fi daca ai sau nu COVID19.
Q2) se pot juca meciuri fara sa stie exact cat dureaza imunitatea?
A2) categoric, vezi raspunsul de la 1. In ziua de azi nu exista nici un test si nici un virus ptr care e 100% garantat ca esti imun.
Q3) se va juca cu masti si manusi?
A3) Doar portarii vor purta manusi, presupun ca va fi destul de cald in mai astfel incat jucatorii sa nu aiba nevoie. Cat despre masti, purtarea acestora e necesara doar daca esti self-isolating sau ai contact cu suspecti de Covid, banuiesc ca astfel de cazuri nu vor fi admise in meciuri oricum.
Q4) Pepe Riena a zis ca a avut o jumatate de ora cand abia a putut respira cand era bolnav. Isi vor asuma ceilalti riscul?
A4) Sunt convins in proportie de 99.99% ca intrebati in mai, dupa doua luni de lockdown daca isi asuma riscul, fotbalistii si marea majoritate a societatii va raspunde afirmativ. De altfel asta va fi o conditie sine qua non ptr reintoarcerea la ‘normal’, oricine va avea retineri de orice natura va avea posibilitatea de a nu relua activitatile. Daca se va relua PL in mai, asta va fi ca urmare a unui agreement intre toate partile (PFA, FA, cluburi, TV etc), daca fotbalistii vor spune nu e evident ca nu va fi nici un meci. Insa repet, presupunerea mea e ca toti fotbalistii vor dori reluarea fotbalului.
Q5) nu e clar inca daca printre sechelele bolii sunt chestii ca probleme de inima si reducerea capacitatii pulmonare cu 20% (asta din urma mai ales importanta pentru un sportiv de performanta)
A5) nu sunt multe lucruri clare, asta nu inseamna ca societatea in general va petrece 20 de ani in lockdown pana cand vom cunoaste ce efecte secundare va produce expunerea la Covid.
Q6) jucatorii au parinti, bunici, rude cu imunitate redusa. Daca au ceva in cap isi vor asuma riscul sau ii bagam in carantina totala cat joaca fotbal
A6) ei sunt in carantina acum, nu-si pot vedea parinti, bunici, rude cu imunitate redusa. Conform acelui traffic lights scenario, va dura o perioada pana ce grupele cu risc mare vor beneficia de ridicarea restrictiilor, nu va fi ceva brusc, peste noapte ci o chestie graduala ptr a evita un alt val de infectie. Deci nu numai fotbalistii, asta ne va privi pe toti cei care vom iesi din carantina in primul val.
Q7) de ce ar trebui jucatorii protejati mai putin ca spectatorii
A7) Ptr ca sunt intr-o grupa de risc redusa, tineri, fit deci foarte probabil ca virusul sa produca doar mild symptoms sau sa treaca neobservat. Repet, toata abordarea ridicarii limitate a restrictiilor se va baza pe teste oricum. E exclus spectatori intrucat nu poti testa 60.000 de oameni, parerea mea e ca va dura cel putin pana prin octombrie cand vom vedea spectatori (desi am vazut undeva ca tot ce inseamna adunare de mai mult de 500 de oameni va fi inca interzis pana in 2021).
Q8) ce faci cu suporterii care se aduna in diverse locuri (porti stadion, crasme, parcuri, etc)
A8) Nu se aduna ptr ca nu vor fi ridicate restrictiile ptr adunari publice, asta va fi valul 3 (ultimul). N-au de ce sa se adune in parc ptr ca nu vad meciul acolo, crasmele vor fi inca inchise (cele ce vor da drumul in valul 2 vor primi autorizatie doar daca demonstreaza ca au mesele puse la 2 metri).
Repet, astea sunt presupunerile mele bazate pe exit lockdown scenarios care se vehiculeaza. Oricum vad ca multe cluburi au inceput deja antrenamentele usoare (Bayern), Son isi face stadiul militar in Korea pana in mai:)
Raman multe intrebari referitoare la:
– manageri, intrucat unii din ei sunt peste 70 de ani,
– multe din resursele necesare activitatilor fizice vor fi mai greu de procurat datorita reducerii capacitatilor de productie, e mai previzibil ca un fotbalist sa sufere din cauza lipsei medicatiei necesare unei activitati fizice sustinute decat de Covid, mai ales la cluburile cu finante mai limitate.
– accidentari, nu stiu ce prioritate vor avea inca tibiile rupte vis a vis de NHS utilisation
– deplasari – nu vor fi multe hoteluri deschise, nu stiu cum se vor relua zborurile, Newcastle-Bournemouth sunt cam 6-7 ore bune chiar si pe o autostrada goala.
Sunt insa sigur ca se vor gasi solutii. if there is a will, there’s always a way…
OMS reprezinta cel mai mare fail al unei organizatii internationale ever.
Majoritatea recomandarilor pe care le-au dat s-au dovedit false. Mai ales aia cu mastila care nu fac bine.
”- accidentari, nu stiu ce prioritate vor avea inca tibiile rupte vis a vis de NHS utilisation”
@@disqus_dcpm0nzOfj:disqus : Cand ai intalnit tu (sau ai auzit pe cineva) sa fi intalnit un fotbalist din PL intr-un spital public? Au clinici private, mon ami.
”- multe din resursele necesare activitatilor fizice vor fi mai greu de procurat datorita reducerii capacitatilor de productie, e mai previzibil ca un fotbalist sa sufere din cauza lipsei medicatiei necesare unei activitati fizice sustinute decat de Covid, mai ales la cluburile cu finante mai limitate”
Chiar si cel mai sarac club din Championship isi permite furajarea armasarilor cu ”concentrate”. Nu mai vorbesc despre ”sarakii” din PL (Norwich, Burnley, Sheffield, Villa)…
Cluburile din PL zboara cu avioane charter, nu cu zboruri de linie, Chiar daca nu se vor relua zborurile regulate, nu va fi o problema deplasarea cu curse charter.
By the way, Newcastle-London e un drum de 3 ore cu trenul, London – Birmingham 1 ora jumate, London – Manchester sau Liverpool 3 ore cu trenul. Nu e mult, in opinia mea.
VVD nu va mai fi driblat pana la ridicarea restrictiilor legate de distanta dintre persoane 🙂
Wow. Spui niște chestii atât de cinice mai sus ca nu are nici un rost sa mai pun întrebări. Cel mai tare m-a siderat aia cu 99.99%
Nu e vorba ca se opereaza la un spital in camera de langa sectia de terapie intensiva, ci ca folosesc NHS Ambulance. Bournemouth-Newcastle nu e tren direct, sunt 2 ore pana la Waterloo, metrou pana la StPancras apoi 3 ore pana la Newcastle:)
Am citit recent, marea problema la reluarea zborurilor va fi re-trainuirea pilotilor, exista un anume numar de ore de zbor pe luna, tocmai de asta reluarea graduala n-ar fi o optiune preferata de companii, dar presupun ca se va gasi o cale de mijloc.
In alta ordine de idei am vazut ca Danemarca si Norvegia trec la faza 1 de saptamana viitoare, deci PL reluat de la mijlocul lui mai nu mi se pare o chestie foarte departe de realitate.
Omului nostru ii plac bomboanele X. Nu se gasesc demult. Apoi dintr-o data reapar, dar au un schepsis. Doar in pachete de 100 si una din ele e defecta. Te trimite in coma. Omul nostri ii indeamna pe altii sa ia cu incredere. Nu se inghesuie lumea. Atunci el baga mana si ia vreo 5 pe care le mesteca tacticos, savurand momentul. Toate bune si frumoase pana i se termina norocul…
Eu as distruge toate bomboanele sa nu cada pe mana altora si sigur n-as manca.
Mie unul nu mi se par asa cinice. Toate tarile din Vest vorbesc de herd immunity, dar in progresiv si nu toti deodata. Cu cat mai repede se ajunge la 60-70% din populatie care are / a avut virusul, cu atat mai repede trece pandemia. Sau putem sa stam in lockdown inca un an, pana apare vaccinul. Cred ca am mai zis pe aici, suporterii pe stadion, conferintele, targurile si barurile vor fi ultimele care o sa se deschida. La mine au fost primele care s-au inchis si presupun ca restrictiile o sa fie relaxate in ordine inversa in care s-au pus.
Oh, dear…
https://www.theguardian.com/football/2020/mar/31/daniel-levy-premier-league-managers-and-players-pay-cuts-tottenham-chairman-coronavirus
Ipocrizia celor care vor sa profite de pe urma Covid nu cunoaste limite.
Nu vad nici un motiv ptr care jucatorii sa agreeze sa fie platiti 50%. Si mai mult, decat sa ii dea 50% lui Levy, as prefera ca fotbalistii de la Spurs sa ii doneze ptr test kits, alimente ptr cei defavorizati, victimele recesiunii etc. Ownerii cluburilor mari isi iau banii de la asigurari (daca n-au fost atat de zgarciti incat sa nu prevada clauzele in politele de asigurare), ei vor acum sa-si creasca si mai mult veniturile apeland la caritatea fotbalistilor.
am presupus ca la intrebarea despre cat fotbal ati vazut in ultima saptamana, vorbim despre fotbalul 11 la 11. pentru ca ma uit foarte mult la fotbal pe plaja, minifotbal, ligi de amatori unde imi pot face o idee despre nivel comparativ cu al meu. la 11 la 11 n am ce sa comapar :)))
Eu as zice ca orice fel de fotbal. Cat timp se joaca cu o minge de fotbal…
Cateva observatii rapide:
-si daca nu ai avut vreodata de a face cu asigurari (mai ales la nivel de sume mari) ar trebui sa stii ca banii de pe asigurari nu se iau rapid. O sa dureze minim 6 luni ca sa nu vorbim ca clauzele sunt atat de ambigue ca vor trebui multe procese pana sa se ajunga la o suma agreata. Plus ca eu nu am vazut nicaieri ca vreun club va primi ceva de la asigurari. Am citit in schimb de sponsori si televiziuni care isi cer banii inapoi deci venituri scazute pentru cluburi.
-nu ai nici un fel de informatie despre cashflow-ul unui club. Dar faci asumptia ca Levy sau ownerul baga direct in buzunar orice bani pe care nu ii plateste salariatilor. Iti pot spune sigur ca clauzele la imprumutul pentru stadion au penalizari pentru intarzieri.
-nu poti sa iti cresti veniturile doar reducand cheltuielile cu salariile. Poti eventual sa cresti profitul=venituri-cheltuieli. Am mari indoieli ca vreun club va face profit anul acesta.
-un club e un business (cel putin in Anglia, de la un anumit nivel in sus). Cele mai mari cheltuieli sunt cu salariile jucatorilor. Dar tot jucatorii sunt si cele mai mari active. Poti da afara tot personalul neesential pentru ca nu valoreaza nimic dpdv contabil si e usor de reangajat cand somajul va fi f ridicat. Pierzi ceva ca PR, dar mai putin decat cat pierzi pe un jucator suparat pe care nu il poti vinde. Va fi un mers pe sarma pentru toti ownerii intre a pune presiune publica pe un jucator sa accepte o reducere de salariu si a-l tine destul de multumit sa nu isi piarda valoarea ca activ in contabilitate. Daca cumva nu esti seic, stii ca financial fair-play a fost pus in pauza si poti profita de starea curenta si din viitorul apropiat. Asta nu e punctul meu de vedere, ci doar iti explic cum judeca cei care sunt proprietari.
-judeci prea emotional situatia 🙂
Apropo, unde te uiți tu la ligi de amatori?
Exista o singura liga unde nu s-a pus lacat, ptr cei ce nu pot rezista fara fotbal liga din Belarus e o optiune:)
https://www.bbc.co.uk/sport/football/52084121
Si apropos, tot din zona, cica trece cu vodka pe stomacul gol:)
Am raspuns “imi lipseste foarte mult fotbalul” dar si “am vazut sub 5 minute de fotbal” pentru ca nu prea ma uit la reluari. Prefer sa vad un film de doua-trei ori, sau sa imi inventez propria distractie, decat sa vad un meci in reluare. In schimb, in perioada asta am revazut multe concerte, multe sunt de gasit pe youtube si trebuie vazute.
Daca este cineva curios de cateva concerte absolut memorabile, va fac un top personal dar trebuie luat cu sare pentru ca de gustibus..
1. Pink Floyd – Pulse (si Pompeiul pe aceeasi scara)
2. J Mayer Live in LA
3. Rammstein aus Berlin
4. Nirvana Unplugged in NY
5. Muse at Rome
6. Marley – Dortmund
7. Dhaffer Youssef – Istanbul
8. Fireste Queen pe Wembley
9. Maiden in Rio (dar sincer orice rockareala parca suna altfel aici, printre care Avantasia e altul cu un feel fain)
10. La bataie, Pink sau Robbie Williams, respectiv 2016 si 2018
Bonus: Aerosmith live @Waynestock in Wayne’s World
Parca am trait acele vremuri in 1990-’95 in Romania…
Nu sunt expert in asigurari, dar cred ca in aceasta situatie se activeaza clauzele de forta majora (razboi, catastrofe naturale, pandemii), situatie in care politele nu sunt onorate, de obicei. Exista polite speciale pentru astfel de situatii: zona conflict, de exemplu, total diferite de asigurarile normale.
Asta a sugerat conducerea Spurs celor ce au platit Season Tickets, sa-si rezolve cu credit card insurance sa primeasca banii inapoi ptr partea de sezon ramasa de jucat daca campionatul se anuleaza total. Ar fi incredibil ca un club sa cheltuiasca enorm pe jucatori dar sa nu aiba nici un fel de asigurare de forta majora (well, poate e un club in nordul Londrei care ar fi in stare de asta ptr a quick buck, To Dare is To Do:).
pai fotbalul din Romania tot la nivelul anilor 90-95 este, vizual ma refer nu la performante.
vorbesc de minifotbal care se gaseste pe facebook pe pagina federatiei de minifotbal din Romania
https://mycujoo.tv/en/video/beach-soccer?id=20442&utm_campaign=fe_video&utm_content=PORTUGAL%20vs%20SPAIN&utm_medium=social&utm_source=linkcopy
Fotbal pe plaja, mundialito 2018
Reluare EPL August-Septembrie, probabil cu portile inchise pana dupa Septembrie 2020.
Tot cateva observatii rapide:)
– In materie de asigurari am luat doar exemplul oferit de ENIC, care in prima faza au refuzat categoric idea de a restitui banii celor ce au cumparat bilete / season tickets holders. Recomandarea ENIC a fost ca cei ce au platit Season Tickets (suporterii) sa-si recupereze banii via societatile de asigurari ptr motivul de forta majora. Inteleg asadar ca sunt destul de familiarizati cu procesul, deci n-ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare.
– Nu stiu alte cluburi, dar Spurs mai au doar 5 meciuri acasa (United, WHU, Everton, Arsenal si Leicester). Ptr aceste 5 meciuri ce pierd e matchday revenues in materie de consumatie in interiorul stadionului plus biletele la meciurile cu Arsenal si Leicester. Season tickets (40.000) si corporate boxes sunt deja vandute un an in avans si vezi raspunsul ENIC (banii nu vor fi restitutiti fanilor), la fel ca si biletele ptr primele 3 meciuri din 5 (bilete plus hospitality packages etc). Nu stiu cum e cu banii TV, dar ma indoiesc ca astia vin doar la final. Si in plus, 3/4 din sezon s-a jucat oricum deci nu e ca si cum toti banii TV vor fi pierduti. Da, poate va fi o pierdere, dar la Spurs nu ar trebui sa fie mare, clubul a avut 119Mio profit cand juca pe Wembley si a iesit in optimi cu Juventus, adica nu cu mult diferit fata de sezonul actual.
– Da, poate sunt subiectiv intrucat in materie de transferuri la Spurs e tot timpul Coronavirus, dar inteleg ca Levy ar fi agreeat doar un pay cut de 20%. Daca nu stii, e mai bine platit decat toti jucatorii (in afara de Kane, Lloris, NDombele si inca unul, cred ca Dele) cu 6 Mio pe an. Asta ptr ca oricum in aceeasi zi s-a aflat ca si-a acordat un bonus de 3Mio ptr livrarea stadionului (hihi).
– 5 ani de acum incolo probabil ca nu se va cumpara nici un jucator, raspunsul va fi ‘cum putem sa ne gandim sa cumparam jucatori cand au murit atatia oameni la Covid19’? Tii pariul?:)
Sa ridice mana cel mai optimist dintre noi care crede ca vom vedea fotbal in PL in mai.
Pe de alta parte, acum cat de moral e ptr un club de fotbal bogat sa bagi mana in buzunarul statului ptr a-ti plati angajatii? Observ spre lauda lor ca marea majoritate a cluburilor nu au facut-o inca, doar Spurs, Newcastle si Norwich n-au avut nici o retinere (unul din cele 3 fiind al 8-lea club din lume la ‘the richest clubs in the world’).
LE: a se nota ca postul meu a fost inaintea celui BBC, deci poate Beeb citeste Anglofilul ptr idei:)
https://www.bbc.com/sport/football/52120578
“capitalism responsabil”=PR
Asta e “cusurul” tau pozitiv: iti revizuiesti parerile. Dar oare in adancul tau, acolo la esenta, le schimbi?
„Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”
Serios, tu pui întrebări de genul: e capitalismul moral? Nu e, n-a fost și nu va fi.
Huh? Vorba Musafirului, aici am nevoie de subtitrare:)…
Ion Luca Caragiale.
Raspunsul asta il stim, Romi, insa lumea ‘vesticizata’ pune mare accent pe faptul ca avem un capitalism responsabil si diferit de anii 1800 sau de alte societati care au trecut la capitalism mai recent.
Si imi revizuiesc opinia fata de fotbalisti, nu stiam ca personalul non-playing a fost pus deja pe unpaid leave the Levy. Un paycut minim de vreo 5% cred ca ar acoperi toate salariile non-playing staff cu lejeritate, nu pot sa concept ca fotbalistii sa nu faca lucrul asta. Cum ar evolua relatia cu membrii staff-ului cand players se reintorc in training cu Lambo-urile si Ferrari-urile lor, ‘hey, mate, have you got your 80% from Boris?’ ‘No, not yet Harry/Dele/Toby, but thanks for asking’.
Covid19 aside, ‘performantele’ din sezonul asta ar justifica un paycut de minim 50% oricum.
Tin pariul pentru ca il iau ad literam. Iti dau si cota 3-1. Orice pariu care imi da 99% sanse de castig e bun pentru mine. Un jucator de 10 mii de pounds tot cumpara Levy in 5 ani. Tu alegi miza.
Si da, esti extrem de subiectiv.
Vei ramane surprins cand vei afla ca singurul turneu de Grand Slam cu asigurare in caz de pandemie este Wimbledon? Celelalte turnee nu au clauza!
German Tennis Federation vice president Dirk Hordorf as telling Sky Sports Germany: “Wimbledon was the only grand slam far-sighted enough to insure itself against a worldwide pandemic.”
Nu e deloc de mirare. In modelele de risk assessment procentul pentru pandemie era probabil extrem de mic. Deci multi au ales sa nu o includa.
Iarasi vorbesti dupa ce lucrurile s-au intamplat. Acum e usor sa arati cu degetul. Compara cu cazul tau individual. Tu ce asigurare ai? Acopera pierderile cauzate de pandemie? De ce astepti asa ceva de la un club?
https://insuranceinsider.com/articles/132209/almost-half-english-football-clubs-covered-for-pandemic-bi-losses
Lasand la o parte whataboutismul, totusi 28 de cluburi s-au gandit…
Sa incheiem toata aceasta discutie cu: e un club privat, proprietarul face ce vrea muschii lui. Piata va decide cat de viabila e toata sandramaua. To poti sa te indignezi cat vrei si sa ai orice opinie.
Pentru mine de vina e tot Mourinho, care ar face bine sa isi continue vocatia care tocmai si-a descoperit-o. Sa puna alimente in pungi si sa le duca la batrani.
De acord la partea cu Mourinho. And they say he’s divisive:)…
Un articol din The Athletic despre Gica Popescu
https://theathletic.com/1596422/2020/04/02/gheorghe-popescu-tottenham-real-madrid/
Nu imi lipseste fotbalul foarte mult, ma mai surprind din cand in cand ca este sambata sau duminica si parca mi-e dor sa ma pun in canapea cu o bere si sa ma uit la un meci.
Cat despre revenirea meciurilor, evenimentele cu mult public (meciuri, concerte, baruri aglomerate) cred ca vor fi ultimele care o sa isi revina la normal, vazusem acum ceva zile un titlu de articol ca e posibil ca meciurile sa se joace fara spectatori pana in 2021.
Am auzit azi la radio, ceva in gen name and shame, o stire referitoare la cluburile Spurs, Newcastle, Bournemouth si Norwich, dupa articolul de ieri, de care pomenea si @disqus_dcpm0nzOfj:disqus. Cei de la BBC au luat atitudine impotriva celor patru cluburi care au decis sa profite de pe urma schemei guvernamentale (cu plata compensatiilor pentru angajati). Imoral! Jenant!
Bournemouth si Norwich ar avea o scuza, sunt cluburi mici. Al 8-lea cel mai bogat club din lume nu are absolut nici o scuza in a pretinde cele mai mari preturi pe bilete si apoi sa mearga cu mana intinsa la guvern. Ca sa nu mai vorbesc cum se simt angajatii clubului cand Levy a facut public cat de mult ii pasa de ei si cat de mult ii apreciaza. La Newcastle era previzibil, ce sa te astepti de la Ashley care a vrut sa tina Sports Direct-ul deschis motivand ca vinde key items si ca NHS workers au nevoie in primul rand de echipament de alergat?
Voi sunteți mulțumiți de Atheltic? Plătiți sau sunteți în perioada de proba? Eu am un dubiu din cauza faptului că mi se par puține articole despre fotbalul italian și multe despre cel englez.
Am abonament de prin toamna anului trecut si sunt multumit, desi da, mi-ar placea sa fie articole si despre La Liga si Barca. Poate pe viitor. Imi place abundenta de detalii din articole. De asemenea analizele tactice sunt excelente (Michael Cox si inca unul scriu pe partea asta).
E bunicel, sunt multe chestii misto (ca cea de azi despre cum a esuat Veron in Anglia), dar si cateva scrise dupa ureche. All in all, mult mai bun decat ceea ce gasesti in mainstream media, nu la nivelul asteptat dar la urma urmei e doar doi pounds pe luna deci cat un double espresso in Londra.
Nu stiu insa daca ambitia lor e sa acopere mai toate ligile mari, cred ca sunt focalizati pe PL.
Mie nu prea. E putin mai bun ca mainstream, dar nu cred ca merita banii la full price. L-am luat cu 50% reducere pe un an, dar nu cred ca voi plati la scadenta sa continui pentru ca nu citesc zilnic ci doar asa cam la 3 zile. Au inceput extinderea in Europa din Anglia si in timpuri normale ar fi continuat si cu celelalte ligi din Top 5. Acum cred ca si planurile lor vor fi modificate.
Cred ca nu ne vom intoarce niciodata la ceea ce a fost inainte de Covid 19. Cred ca este un alt moment de referinta, gen 9/11.
Mai importante decat Covid 19 vor fi schimbarile din societate, de dupa aceasta criza.
Libertatile si drepturile individuale vor fi ingradite subtil, in numele unui “bine mai mare”. Uniunea Europeana va iesi zdruncinata si dezbinata din aceasta criza…
Credeti ca viata se va reintoarce la normal dupa Covid, chiar in scenariul in care virusul sa zicem ca dispare rapid la vara? Sau vor fi schimbari iremediabile in societate si in modul de viata al oamenilor care vor continua mult dupa?
Nu exista scuza pentru a justifica aplicarea schemei guvernamentale ce garanteaza plata angajatilor, in cazul cluburilor profesioniste de fotbal din PL sau Championship, indiferent cat de mic este clubul (dpdv financiar). Este imoral ca un club profesionist, din primele doua ligi din Anglia, sa beneficieze de schema guvernamentala. Se invart prea multi bani, sume indecente, pentru a putea fi vorba despre ajutor din partea statului. Nu este corect, este imoral, chiar daca este legal, ceea ce s-a intamplat in cazurile Spurs, Newcastle, Norwich sau Bournemouth.
Un club profesionist este o afacere, iar daca un astfel de business nu are posibilitatea sa supravietuiasca unei crize, nu este datoria statului sa il sprijine. Exista asigurari, este vina cluburilor care nu au introdus clauze in contractele de asigurari. Lacomia, iresponsabilitatea, goana dupa profit maxim sunt motivele pentru care nu sunt asigurati in caz de pandemie. Sunt alte domenii in care statul poate si trebuie sa pompeze bani, chiar daca sunt firme din sectorul privat.
Ultimouomo e f.bun pe fotbalul italian după părerea mea. F.bune analizele, articole interesante.
Perfect de acord
@ursano:disqus
Ne poti spune ceva despre Suceava care nu a aparut pe alte canale sau ti se pare ca nu a fost destul de scos in evidenta? Ce influenta simti tu in locul unde te afli? Sper ca tu si toti ai tai sunteți bine.
Si Liverpool e acum pe lista rusinii. Ar fi fantastic ca suporterii sa puna tribalismul deoparte si sa faca front comun impotriva acestor cluburi care nu au nici o jena in a deturna banii destinati sustinerii populatiei si economiei in aceste vremuri tulburi.
Nu am inteles asta cu taierea salariilor la fotbalisti pe care o reclama Statul.
Fotbalistii sunt platiti de Stat? Nu sunt platiti de cluburi private? Daca le tai salariile de fapt ajuti ownersii sa-si pastreze miliardele.
Mai bine lasi salariul actual, dar il taxezi 70% si platesti medicii.
E si aici un efect pervers al FFP. Ownersii se pot prevala de FFP si sa zica « pai n-ai vrut tu Uefa sa nu mai acoperim pierderile cluburilor, sa le lasam sa fie profitabile cu ce produc; le lasam, nu mai bagam bani ». Si nu mai baga bani acum, cand tocmai ar fi trebuit sa bage.
Ce decizie proasta după ce au văzut reacțiile contra celor 4 cluburi. Pe mine ma dezamăgește mai mult decât Spurs pt ca, cel puțin în ultimul timp, erau pe calea cea buna. Păcat.
Il inteleg, s-o fi saturat de pornhub
https://www.theguardian.com/football/2020/apr/05/city-to-investigate-kyle-walker-over-sex-party-that-broke-quarantine-rules
Omu meu de la fantasy. Încerca să rămână în formă probabil in perioada asta…
Mi-am schimbat votul, cred ca PL se va relua pe la mijlocul lui mai cu portile inchise. De fapt, cred ca primul meci cu spectator va fi undeva prin octombrie.
Nu sunt printre ei, dar presupun ca se gândesc ca o sa se organizeze testări oficiale înainte de fiecare meci. Ceea ce nu sunt sigur ca va fi destul de practic.
Ii testezi. Cat de des? Pe toti din club? Iese unul pozitiv. Bagi in carantina toti cu care a avut contact inclusiv adversarii din ultimele n zile?
Foarte mișto site-ul, nu îl știam. Shame on me.
Pentru cei care cred ca fotbalul se poate relua fara spectatori in mai sau mai tarziu am niste intrebari. Stiu ca proprietarii cluburilor se uita la bani si ar da drumul cat mai repede sa nu scada veniturile (mai crapa unul dintr-o mie, nu-i mare lucru, ceilalti 999 sunt OK). Cand zic fara spectatori inseamna ca mai exista pericol deci:
– pot fi jucate meciurile cand inca nu sunt toti testati daca au imunitate?
– se pot juca meciuri fara sa stie exact cat dureaza imunitatea?
– se va juca cu masti si manusi?
– Pepe Riena a zis ca a avut o jumatate de ora cand abia a putut respira cand era bolnav. Isi vor asuma ceilalti riscul?
– nu e clar inca daca printre sechelele bolii sunt chestii ca probleme de inima si reducerea capacitatii pulmonare cu 20% (asta din urma mai ales importanta pentru un sportiv de performanta)
– jucatorii au parinti, bunici, rude cu imunitate redusa. Daca au ceva in cap isi vor asuma riscul sau ii bagam in carantina totala cat joaca fotbal
– de ce ar trebui jucatorii protejati mai putin ca spectatorii
– ce faci cu suporterii care se aduna in diverse locuri (porti stadion, crasme, parcuri, etc)
Functie de raspunsuri mai vin si cu altele.
Se pare ca au citit si si-au revizuit atitudinea. Inca o nedreptate intoarsa, marca anglofil.ro
Nu am zis că sunt de acord cu varianta asta, dar presupun că așa își imaginează că se poate juca meciul. Altfel vom vedea tot felul de jucători care se vor feri de intrările alea la limită și vor păstra cei 6 feet regulamentari față de jucătorul pe care îl marchează :).
Personal, eu încă sper că razele UV vor avea un efect asupra virusului și că măcar în lunile de vară (deci din mai) nu vom mai avea răspândire așa rapidă și ușoară. Ceea ce combinat cu măsurile actuale de distanțare ar duce la respiro. Unde e încălzirea globală când ai nevoie de ea?
Levy nu citeste anglofilul insa, cica s-a ofuscat ca a facut unul COYS misto de el in trecut…
In primul rand, nu sunt adeptul reluarii campionatului in forma asta, ptr ca e doar un tick the box exercise, adica fara spectatori, jucat probabil in dorul lelii cu fotbalisti unfit (cel putin in primele etape de dupa reluare). Marii castigatori din toata chestia asta vor fi personaje de cea mai joasa speta si fara scrupule precum Ashley si Levy, care astfel isi vor vedea banii TV cu economii masive (organizarea meciurilor acasa) fara ca veniturile din bilete sa fie afectate substantial. Levy&ENIC au facut deja public ca nu vor acorda nici un refund celor ce au cumparat bilete, ci vor oferi un livestream daca meciurile respective nu vor fi televizate pe Sky sau BT Sport.
Acum de ce cred ca PL se va relua in mai? Din doua motive:
1. Activitatea se va relua in mai toate tarile cel mai probabil conform scenariului aluia numit traffic light exit strategy. Intai vor fi sectoarele cu gradul cel mai mic de risc (e.g. scolile, ptr care am vazut ca a fost deja publicat un studiu ieri de catre University College of London). Probabil scenariul va fi multiplu in idea ca nu numai sectoare, ci grupe de varsta si zone geografice. De ce cred ca fotbalul va fi inclus in categoria 1? Ptr ca are grad de risc minim, bifeaza cam toate casutele. In al doilea rand pe principiul ‘paine si circ’ – lockdownul a adus deja o crestere masiva in abuzuri ‘domestice’ si mental health issues, o ridicare a restrictiilor aici ar fi un fel de usurare a conditiilor ptr cei afectati de lockdown (desi e discutabil cum va reactiona wife beater daca echipa lui pierde acasa cu 3-0).
2. Presiunea pusa de cluburi e destul de mare, practic un fel de ‘daca nu ne ajutati, punem personalul in schema guvernamentala’. Si realistic vorbind, cam toate cluburile mai putin cele detinute de oligarhi ‘neeconomici’ (adica seici) vor recurge intr-o luna doua la furlough ptr ca nu vor avea bani. O reluare a sezonului fara spectatori odata ce restrictiile vor incepe a fi ridicate e solutia convenabila ptr toate partile implicate (mai putin fanii, dar ei sunt clasificati de ani buni drept ‘consumatori’).
Acum intrebarile:
Q1) pot fi jucate meciurile cand inca nu sunt toti testati daca au imunitate?
A1) nu, mai mult ca sigur conditia ptr ca un jucator sa poata evolua sa fie testat in prealabil. Asta va fi de altfel in general in societate, vom trece de la modelul lockdown complet la unul bazat mai mult pe test&track. Nota, nu va exista probabil vreun test care sa spuna ca esti imun la COVID, nici in 20 de ani de acum incolo, e imposibil sa garantezi ca cineva nu va lua un virus. Testul va fi daca ai sau nu COVID19.
Q2) se pot juca meciuri fara sa stie exact cat dureaza imunitatea?
A2) categoric, vezi raspunsul de la 1. In ziua de azi nu exista nici un test si nici un virus ptr care e 100% garantat ca esti imun.
Q3) se va juca cu masti si manusi?
A3) Doar portarii vor purta manusi, presupun ca va fi destul de cald in mai astfel incat jucatorii sa nu aiba nevoie. Cat despre masti, purtarea acestora e necesara doar daca esti self-isolating sau ai contact cu suspecti de Covid, banuiesc ca astfel de cazuri nu vor fi admise in meciuri oricum.
Q4) Pepe Riena a zis ca a avut o jumatate de ora cand abia a putut respira cand era bolnav. Isi vor asuma ceilalti riscul?
A4) Sunt convins in proportie de 99.99% ca intrebati in mai, dupa doua luni de lockdown daca isi asuma riscul, fotbalistii si marea majoritate a societatii va raspunde afirmativ. De altfel asta va fi o conditie sine qua non ptr reintoarcerea la ‘normal’, oricine va avea retineri de orice natura va avea posibilitatea de a nu relua activitatile. Daca se va relua PL in mai, asta va fi ca urmare a unui agreement intre toate partile (PFA, FA, cluburi, TV etc), daca fotbalistii vor spune nu e evident ca nu va fi nici un meci. Insa repet, presupunerea mea e ca toti fotbalistii vor dori reluarea fotbalului.
Q5) nu e clar inca daca printre sechelele bolii sunt chestii ca probleme de inima si reducerea capacitatii pulmonare cu 20% (asta din urma mai ales importanta pentru un sportiv de performanta)
A5) nu sunt multe lucruri clare, asta nu inseamna ca societatea in general va petrece 20 de ani in lockdown pana cand vom cunoaste ce efecte secundare va produce expunerea la Covid.
Q6) jucatorii au parinti, bunici, rude cu imunitate redusa. Daca au ceva in cap isi vor asuma riscul sau ii bagam in carantina totala cat joaca fotbal
A6) ei sunt in carantina acum, nu-si pot vedea parinti, bunici, rude cu imunitate redusa. Conform acelui traffic lights scenario, va dura o perioada pana ce grupele cu risc mare vor beneficia de ridicarea restrictiilor, nu va fi ceva brusc, peste noapte ci o chestie graduala ptr a evita un alt val de infectie. Deci nu numai fotbalistii, asta ne va privi pe toti cei care vom iesi din carantina in primul val.
Q7) de ce ar trebui jucatorii protejati mai putin ca spectatorii
A7) Ptr ca sunt intr-o grupa de risc redusa, tineri, fit deci foarte probabil ca virusul sa produca doar mild symptoms sau sa treaca neobservat. Repet, toata abordarea ridicarii limitate a restrictiilor se va baza pe teste oricum. E exclus spectatori intrucat nu poti testa 60.000 de oameni, parerea mea e ca va dura cel putin pana prin octombrie cand vom vedea spectatori (desi am vazut undeva ca tot ce inseamna adunare de mai mult de 500 de oameni va fi inca interzis pana in 2021).
Q8) ce faci cu suporterii care se aduna in diverse locuri (porti stadion, crasme, parcuri, etc)
A8) Nu se aduna ptr ca nu vor fi ridicate restrictiile ptr adunari publice, asta va fi valul 3 (ultimul). N-au de ce sa se adune in parc ptr ca nu vad meciul acolo, crasmele vor fi inca inchise (cele ce vor da drumul in valul 2 vor primi autorizatie doar daca demonstreaza ca au mesele puse la 2 metri).
Repet, astea sunt presupunerile mele bazate pe exit lockdown scenarios care se vehiculeaza. Oricum vad ca multe cluburi au inceput deja antrenamentele usoare (Bayern), Son isi face stadiul militar in Korea pana in mai:)
Raman multe intrebari referitoare la:
– manageri, intrucat unii din ei sunt peste 70 de ani,
– multe din resursele necesare activitatilor fizice vor fi mai greu de procurat datorita reducerii capacitatilor de productie, e mai previzibil ca un fotbalist sa sufere din cauza lipsei medicatiei necesare unei activitati fizice sustinute decat de Covid, mai ales la cluburile cu finante mai limitate.
– accidentari, nu stiu ce prioritate vor avea inca tibiile rupte vis a vis de NHS utilisation
– deplasari – nu vor fi multe hoteluri deschise, nu stiu cum se vor relua zborurile, Newcastle-Bournemouth sunt cam 6-7 ore bune chiar si pe o autostrada goala.
Sunt insa sigur ca se vor gasi solutii. if there is a will, there’s always a way…
OMS reprezinta cel mai mare fail al unei organizatii internationale ever.
Majoritatea recomandarilor pe care le-au dat s-au dovedit false. Mai ales aia cu mastila care nu fac bine.
”- accidentari, nu stiu ce prioritate vor avea inca tibiile rupte vis a vis de NHS utilisation”
@@disqus_dcpm0nzOfj:disqus : Cand ai intalnit tu (sau ai auzit pe cineva) sa fi intalnit un fotbalist din PL intr-un spital public? Au clinici private, mon ami.
”- multe din resursele necesare activitatilor fizice vor fi mai greu de procurat datorita reducerii capacitatilor de productie, e mai previzibil ca un fotbalist sa sufere din cauza lipsei medicatiei necesare unei activitati fizice sustinute decat de Covid, mai ales la cluburile cu finante mai limitate”
Chiar si cel mai sarac club din Championship isi permite furajarea armasarilor cu ”concentrate”. Nu mai vorbesc despre ”sarakii” din PL (Norwich, Burnley, Sheffield, Villa)…
Cluburile din PL zboara cu avioane charter, nu cu zboruri de linie, Chiar daca nu se vor relua zborurile regulate, nu va fi o problema deplasarea cu curse charter.
By the way, Newcastle-London e un drum de 3 ore cu trenul, London – Birmingham 1 ora jumate, London – Manchester sau Liverpool 3 ore cu trenul. Nu e mult, in opinia mea.
VVD nu va mai fi driblat pana la ridicarea restrictiilor legate de distanta dintre persoane 🙂
Wow. Spui niște chestii atât de cinice mai sus ca nu are nici un rost sa mai pun întrebări. Cel mai tare m-a siderat aia cu 99.99%
https://twitter.com/wallaceme/status/1247278140491251712
Nu e vorba ca se opereaza la un spital in camera de langa sectia de terapie intensiva, ci ca folosesc NHS Ambulance. Bournemouth-Newcastle nu e tren direct, sunt 2 ore pana la Waterloo, metrou pana la StPancras apoi 3 ore pana la Newcastle:)
Am citit recent, marea problema la reluarea zborurilor va fi re-trainuirea pilotilor, exista un anume numar de ore de zbor pe luna, tocmai de asta reluarea graduala n-ar fi o optiune preferata de companii, dar presupun ca se va gasi o cale de mijloc.
In alta ordine de idei am vazut ca Danemarca si Norvegia trec la faza 1 de saptamana viitoare, deci PL reluat de la mijlocul lui mai nu mi se pare o chestie foarte departe de realitate.
Omului nostru ii plac bomboanele X. Nu se gasesc demult. Apoi dintr-o data reapar, dar au un schepsis. Doar in pachete de 100 si una din ele e defecta. Te trimite in coma. Omul nostri ii indeamna pe altii sa ia cu incredere. Nu se inghesuie lumea. Atunci el baga mana si ia vreo 5 pe care le mesteca tacticos, savurand momentul. Toate bune si frumoase pana i se termina norocul…
Eu as distruge toate bomboanele sa nu cada pe mana altora si sigur n-as manca.
Mie unul nu mi se par asa cinice. Toate tarile din Vest vorbesc de herd immunity, dar in progresiv si nu toti deodata. Cu cat mai repede se ajunge la 60-70% din populatie care are / a avut virusul, cu atat mai repede trece pandemia. Sau putem sa stam in lockdown inca un an, pana apare vaccinul. Cred ca am mai zis pe aici, suporterii pe stadion, conferintele, targurile si barurile vor fi ultimele care o sa se deschida. La mine au fost primele care s-au inchis si presupun ca restrictiile o sa fie relaxate in ordine inversa in care s-au pus.