
- nimeni nu se îndoia înaintea acestei finale că Bayern e echipa mai bună. Bavarezii terminaseră la 25 de puncte în faţă în campionat, bătuseră Borussia în Supercupă şi în Cupă, şi se calificaseră în finală fără să primească gol de la Barcelona şi Juventus. Finala era a lui Bayern de pierdut, cum spun englezii. Ca Borussia să bată, era nevoie ca Bayern să nu-şi arate calitatea.
- şi pentru 25 de minute, nu şi-a arătat-o. Borussia a presat intens, a oprit-o pe Bayern să lege mai mult de câteva pase în jumătatea adversă şi să se apropie de poartă. După 25 de minute raportul şuturilor era 4-0 însă Neuer avusese o singură minge grea de scos, cea a lui Blaszczykowski. Celelalte trei suturi au venit pe centrul porţii. Neuer a mai ieşit inspirat la o fază la care Lewandowski scăpase singur dintr-un unghi dificil, dar aceea a fost ultima ocazie clară a Borussiei. Era minutul 35.
- prima impresie contează şi multă lume a rămas cu impresia că a fost un meci echilibrat doar pentru că Borussia a început atât de bine. N-a fost. După 90 de minute Bayern a fost mai bună la toate capitolele care contează: suturi pe poartă, ocazii clare, pase reuşite în treimea adversă. Borussia a pierdut meciul apărându-se prea sus şi prea îngust.
- după jumătate de oră comentatorii Sky-ului, Gary Neville şi Martin Tyler, se întrebau dacă nu cumva Borussia o să regrete faptul că n-a convertit această perioadă de dominare într-un gol. Simţeau că Bayern n-are cum să rămână atât de pasivă prea mult timp. În următorul sfert de oră, Bayern şi-a creat patru şanse clare de gol, trei dintre ele ratate de Robben, care a exploatat gaura dintre Hummels şi Schmelzer. Să-i dai lui Robben atâta spațiu e o crima defensivă din partea Borussiei:
- olandezul s-a revanşat în minutul 60 când l-a ademenit pe Weidenfeller să iasă din poartă şi i-a pus mingea pe tava lui Mandzukic. Borussia a egalat în urmă erorii lui Dante, dar deja pressingul oamenilor lui Klopp începea să scadă în intensitate, ceea i-a făcut mult mai uşoară viaţa lui Bayern din minutul 60 încolo.
- jocul s-a mutat tot mai mult în jumătatea Borussiei, în timp ce Bayern a început să găsească tot mai uşor spaţii în spatele fundaşilor. Când meciul părea că se îndreaptă spre prelungiri, Robben culege o minge din picioarele lui Ribery şi din trei atingeri rezolva finală. Aproape că m-am bucurat pentru Robben, care nu ştiu dacă ar fi scăpat de demonii încă unei ratări decisive şi a unei finale pierdute.
- două lucuri pe care nu le-am remarcat decât după ce am revăzut meciul: faza primului gol pleacă de la acel stop-degajare din voleu al lui Neuer care scoate din joc jumătate din jucătorii Borussiei. Una dintre cele mai mari şanse de gol ale lui Bayern, cea a lui Muller scăpat singur în zona centrală, pleacă de la o minge degajată de Ribery din propriul careu de la şase metri. Unul dintre motivele pentru care Bayern e mult mai greu de bătut decât în sezoanele trecute e salahoreala lui Robben şi Ribery în flancuri.
- ca un privitor rar de Bundesliga, m-a surprins Mats Hummels, despre care auzisem multe lucruri bune. Neamţul are un simţ groaznic de poziţionare, fiind ori prea sus, ori în contratimp, dar mereu departe de zona de pericol la mai toate fazele importante ale Bayernului.
- până la urmă logica a bătut romantismul. Borussia e o echipă care pierde un jucător de bază în fiecare vară, în timp ce Bayern îşi permite să cumpere unul, sau chiar doi. Negustoreşte vorbind, prezenţa Borussiei în finala Ligii Campionilor e uimitoare. Borussia are un buget la jumătate faţa de Bayern şi plăteşte salarii mai mici decât Aston Villa.
Sursa foto: www.mirror.co.uk
Excelentă analiza.
Totuşi, nimic despre intervenţia lui Subotic? Aş putea să mă uit ore întregi la chestia asta şi tot nu m-aş sătura.
https://vimeo.com/66997229
Am vrut sa scriu mai mult dpdv tactic, de asta n-am atins nici arbitrajul dar ai dreptate. A fost o faza fantastica si reactia la terasa unde am vazut meciul a fost, asa cum spuneai, mai puternica decat la goluri.
De mentinat aici si viteza lui Muller care recupereaza cativa metri buni fata de Schmelzer.
Sezonul ăsta e unul în care se poate spune fără nici un dubiu că a câştigat echipa care a jucat cel mai bine pe tot parcursul lui chiar dacă a existat, de exemplu, sincopa numită BATE Borisov.
Ceea ce mi-a mai plăcut mie aseară, a fost prestaţia portarilor. Unele mingi scoase au fost de-a dreptul incredibile.
Acum, ca s-a terminat sezonul, ne putem intoarce la oile noastre, adica la recomandarile muzicale 😀
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ov8uT8DTvlw#!
Oh well!
http://www.youtube.com/watch?v=fBsDq-Uomh4
Ce bine ar fi daca ai parea si tu anodin din cand in cand
cateodata, in viata, apare o blonda superba pe tocuri cui care te face sa plangi.
superb, merci 🙂
Articolul trecut Guardiola, acum aluzii la Chelsea.
Pentru articolul viitor să ne aşteptăm la ceva despre Mourinho? Cota 1,15.
Probabil meciurile alea două o să vă bântuie până când nu o să mai fiţi capabili să vă gândiţi la fotbal. http://sportwitness.ning.com/forum/topics/catalan-press-in-vulgar-chelsea-mockery-showing-little-class-and-
La cine te referi? Ca nu ma prind… 😀
Excelentă si f obiectiva analiza.
Chiar daca nu au fost multe goluri, finala a fost frumoasa. A fost o gura de aer proaspat, pe care cred ca mai multi o asteptau 🙂
Bayern a fost cea mai buna echipa din CL de anul asta, care a castigat toate etapele eliminatorii fara dubiu, fara vreun gol norocos sau decizie la limita de arbitraj, lucru pe care nici Barcelona in anii de glorie nu l-a reusit.
Tbf, a avut un gol din offside cu Juve si vreo 2 cu Barca 😉 . Insa fotbalul pe care l-au jucat nu lasa nici urma de indoiala asupra legitimitatii victoriei lor. Well and truly deserved!
Foarte tare! Mersi! 🙂
De departe mai buna Bayern. Am tinut cu BVB, am sperat pana la sfarsit, dar rezultatul e corect, fara discutie. Cand am vazut cum incepe Borussia m-am gandit ca Klopp ii strica retragerea lui Heynkes, da’ n-a fost sa fie. Oricum, mi-a placut Klopp si dupa meci, un domn.
cred ca la Grecia 2004
Wow!
Se pare că Rafa va antrena Napoli în următorii 2 ani. 🙂
si eu am fost surprins de evolutia lui Hummels, dar se pare ca era putin accidentat.. sincer nu am vazut asa de clara dominarea Bayern-ului, but that’s just me
Ma intreb cate dintre afirmatiile de genu “x va antrena y pentru z numar de ani” s-au dovedit adevarate la sfarsitul acelor z ani. De cele mai multe sunt mai putini, alteori mai multi dar cred ca rar se intampla ca antrenorul sa plece fix dupa ce ii expira primul contract. Asadar nu cred ca Rafa rezista 2 ani acolo.
Holloway revine in Premier League, de asta data cu Crystal Palace, vom avea interviuri bune:). Cam toate nou promovatele arata extrem de subtire, dar it’s early days, bani vor fi cu nemiluita sezonul viitor din drepturi TV.
Pacat pt Zola, ma intreb pt ce a fost norocul ala din ultimul minut in runda anterioara
salutare. am asteptat cronica asta mai mult decat pe cea a gsp-ului, si pe buna dreptate :).
o intrebare ma roade – nu mai e valabila regula aia (exagerata) de a da cel putin galben automat la penalty? (a fost regula sau recomandare? nu gasesc nimic clar pe net). daca mai e valabila, atunci Dante trebuia eliminat. viciere potentiala de rezultat. potentiala, pentru ca si Klopp a zis “nu garanteaza nimeni ca am fi castigat chiar si in 11 contra 10, ar fi trebuit galben si eliminare, dar sa nu ne mai batem capul”.
Intrebare pentru public: Ce inseamna de fapt “sa stii sa pierzi”, si de ce e important?
Nu cred ca e o regula ca trebuie dat galben automat la penalty dar prin natura infractiunii in 99% din cazuri se impune si galben. Exceptia ar fi un fault involutar la marginea careului sau ceva de genul asta.
Nu cred ca pot sa explic exact ce inseamna ‘sa stii sa pierzi’, dar cred ca se poate intelege mai bine prin atitudine. De exemplu, Klopp imi lasa impresia ca stie sa piarda, Mourinho nu. Cred ca sunt cele mai bune exemple.
Cat despre arbitraj, cred ca si Klopp, ca este fara rost sa te agati de el dupa un meci precum aceasta finala sau dubla Bayern-Barca.
cred ca exagerezi la mourinho.
una e sa nu-ti placa sa pierzi alta e sa stii sa pierzi.
sunt constient ca mourinho ar fi spus clar de acel incident si ar fi avut o alta reactie,insa,daca si klopp ar fi avut o alta reactie,nimanui nu i s-ar fi parut ciudat….da’ cum e vorba de mourinho..trebuie sa exageram putin..
cred ca aici klopp e mai umil decat trebuie.
daca si cu parca…..
Mea culpa, Mourinho stie sa piarda, de exemplu dupa dubla cu United…oh wait.
Gazzetta: Klopp asked for a second YC to Dante.
Rizzoli: To be honest, he congratulated me. Anyway, I understand that
we can discuss about this situation. It appeared to me as an
unintentional foul. It was a negligence by Dante, and according to
rules, this is not a YC. You must give the second YC only when you are
really sure. Some people say that when you whistle a penalty, the card
must be mandatory. Stupid and false sentence. Furthermore, the action
didn’t appear to me as potentially important for Borussia Dortmund.
Daca ni-l da pe Cavani, all is forgiven. 🙂
Eu cred ca Watford a pierdut calificarea in Premier League in meciul ala cu Leeds. Au fost prea aproape. In alta ordine de idei, s-a miscat destul de bine Zaha ieri, e primul meci in care il vad. Sper sa-l pastram si sa nu-l imprumutam. Pare mai talentat decat Welbeck oricum, de care sincer m-am saturat
Ce inseamna de fapt “sa stii sa pierzi”, si de ce e important?
Buna de tot intrebarea asta. Cred ca e mai usor de explicat ce inseamna sa nu stii sa pierzi:
– sa te lamentezi impotriva evidentelor ca ai fost furat (cel mai tare exemplu pe care mi-l amintesc e cu Gheorghe Pinalti Stefan care pierduse un meci cu 5-0 si facea scandal ca golul 3 a fost din offside),
– sa fii meschin vis-a-vis de adversar (de ex sa dai drumul la aspersoare cand adversarul se bucura ca a castigat) sau
– pur si simplu sa te lase nervii (de ex sa ii bagi degetele in ochi secundului advers).
In general, sa fii penibil impotriva evidentei si a bunului simt si e important pentru fiecare om prin comparatie cu asteptarile pe care le are de la el insusi.
Din punctul meu de vedere nu inseamna ca stii sa pierzi si ca esti un gentleman daca spui ca nu a contat cartonasul la Dante. In aceeasi competitie Nani a luat rosu direct pentru o faza mult mai light decat asta. OK, nu poti sa fii sigur ca ai fi castigat, but chances are ca ai fi facut-o. Si mie mi se pare Klopp prea umil la faza asta. Eu as fi facut scandal rau
Eu merg pe ce spunea John Wooden: When you leave the arena a bystander shouldn’t be able to tell by your demeanor whether you won or lost.