Despre mătănii şi bunătate

Hotnews scrie că încrederea în Biserica Ortodoxă Română e la cel mai jos nivel de încredere din ultimii ani. Ai crede că asta e o şansă pentru Biserică să reflecte asupra propriilor neajunsuri, să încerce să înţeleagă unde greşeşte. Dar nu, BOR nu e genul de instituţie care să se îndoiască de ea însăşi. Răspunsul oficial e că “rezultatele sunt discutabile” iar “bisericile pline”, echivalentul ecleziastic al ratingului.

Ăsta e exact genul de atitudine autistă care-i îndepărtează pe oameni de biserici. Asta şi exemplele de preoţi mercantili care, chiar dacă nu fac politică sau vând droguri, au grijă să se căpătuiască în feluri mărunte. Oamenii nu mai au încredere în Biserică pentru că nu mai au încredere în popii din viaţa de zi cu zi. Cristian Badiliţă, teolog ortodox trecut la greco-catolici, se întreba încă de acum câţiva ani:

Cei dezamăgiţi sunt vinovaţi? Fireşte că nu. Vinovaţi sunt în primul rând ateii în sutană, care, deşi fac săptămânal o liturghie şi bat sute de mătănii, se comportă ca nişte sălbăticiuni arierate. Cazurile de preoţi normali, frumoşi, adevăraţi oameni ai lui Dumnezeu par fantome de pe altă planetă în mijlocul peisajului talibanic curent.

Judecând după comentariile articolului, preoţii smintiţi îi alungă până şi pe credincioşi prin faptele lor. Preoţii adevăraţi, dimpotrivă, se fac plăcuţi chiar şi înaintea celor care nu cred. Scrie Augustin despre un preot care avea să-l influenţeze profund:

I began to like him, at first indeed not as a teacher of the truth, for I had absolutely no confidence in your Church, but as a human being who was kind to me.

Un om care a fost bun cu mine… Un om care se purta cu ceilalţi la fel cum ar fi vrut să se poarte ceilalţi cu el. Asta e o treabă care nu ţine nici de vremuri, nici de cler şi nici de confesiune. La fel cum nu ţine nici scrisoarea lui Dickens către fiul lui plecat la studii în Australia. Sunt sfaturile de viață ale unuia dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat lumea:

Never take a mean advantage of anyone in any transaction, and never be hard upon people who are in your power. Try to do to others, as you would have them do to you, and do not be discouraged if they fail sometimes. It is much better for you that they should fail in obeying the greatest rule laid down by our Saviour, than that you should.

I put a New Testament among your books, for the very same reasons, and with the very same hopes that made me write an easy account of it for you, when you were a little child; because it is the best book that ever was or will be known in the world, and because it teaches you the best lessons by which any human creature who tries to be truthful and faithful to duty can possibly be guided. As your brothers have gone away, one by one, I have written to each such words as I am now writing to you, and have entreated them all to guide themselves by this book, putting aside the interpretations and inventions of men.

Vine o vreme când te întrebi dacă nu tocmai interpretările şi invenţiile oamenilor deviază atenţia de la miezul învățăturii lui Isus – de a fi bun cu cei din jur.

Sursa foto: anosmia.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone
 • pretorianul

  Sa te astepti sa apara talibanii apararii crestinismului. Sa vezi ce ti-o iei atunci! 😀

  • Stiu despre cine vorbesti dar asta e contradictie in termeni.

   Crestinismul adevarat n-are sau n-ar trebui sa aiba talibani, ci oameni care-si apara credinta “with gentleness and respect”, cum zice apostolul Petru.

   • pretorianul

    Sigur, poti sa le spui cum doresti: talibani, fundamentalisti etc.

    Mie mi se pare ciudat ca cineva trebuie sa apere o optiune personala pentru un anumit lucru, asa cum e si credinta. Nimeni nu trebuie sa apere nimic. E alegera fiecaruia in ce vrea sa creada. Dar pentru unii aste e foarte greu de inteles

 • filotas

  off topic
  “Football is a job – well-paid and often enjoyable, but employees don’t love their employers. A friend who supports Manchester United told me he believed United’s long-serving players Paul Scholes and Ryan Giggs loved United. I asked him if he loved the bank where he worked. Obviously not, he said. Well, Scholes and Giggs don’t love United either. They just have happy employee-employer relationships.”
  http://www.ft.com/intl/cms/s/2/2ed1dcbe-6ff7-11e2-8785-00144feab49a.html#axzz2KOPFl5gq

 • zolike

  religia nu are nici un fel de legatura cu credinta.. religia e doar politica si atat.. adevaratele invataturi ale lui Hristos s-au denaturat complet odata cu aparitia a mii de secte, grupari dubioase si a globalizarii..cu cat mai multe biserici cu atat mai putina credinta.. si cum bisericile sunt peste tot, cate 4 la colt de strada, credinta a cam disparut.. totul a devenit o afacere, se vinde Hristos peste tot..

  e un subiect sensibil pt mine, tot ce pot spune este pacat ca cineva a murit pt ca noi sa ne batem joc de numele Lui.. putea si asteroidul ala din Russia sa fi fost mai mare, asa de vreo 100 ori mai mare, stiam si noi o treaba, asa ne mai perpelim, asta daca nu vrem sa ne vindem sufletul bineinteles.. 🙂

 • zolike

  vad ca am intrat la moderare, nu cred ca am fost asa agresiv 🙂

  • Ai fost si ti-am editat comentariul in consecinta.

   “Scarba” fata de oameni care cred alte lucruri decat tine vine nu doar impotriva invataturilor lui Isus dar si a unui minim de civilizatie si bun-simt.

   Nu degeaba spunea Gandhi: “I like your Christ, I do not like your Christians. Your Christians are so unlike your Christ.”

 • Evan

  Pe mine, in calitate de ateu, nu ma intereseaza absolut deloc daca lumea mai are sau nu incredere in biserica. Fiecare e liber sa creada in ce doreste si sa isi manifeste acea credinta asa cum crede de cuviinta (in limitele bunului-simt), daca cineva nu are incredere in biserica nu inseamna ca nu e credincios.

  Personal, cred ca aceasta scadere a increderii in biserica are 2 cauze: comportamentul preotilor si scaderea constanta a credinciosilor in randul tinerilor. Aveam mai multi colegi de clasa atei si am citit pe net ca asa e peste tot in lumea crestina, nr ateilor e in crestere in fiecare an.

  Eu sunt de parere ca fiecare persoana se poarta cu cei din jur in functie de ce caracter are, nu de ce credinta are. Primul exemplu care imi vine in minte e Becali care se prezinta drept cel mai mare credinicios dar faptele sale sunt in general intr-un contrast evident cu invataturile Bibliei. Multi credinciosi merg pe principiul “fac ce ma taie pe mine capul ca oricum ma duc duminica si ma spovedesc si imi iarta Dumnezeu toate pacatele”. Astia se numesc farisei daca nu ma insel si sunt cei mai insuportabili dpmdv. Nu am nimic impotriva religiei, doar impotriva celor care incearca sa iti bage religia pe gat si se uita urat la tine cand le spui ca nu ai aceleasi crezuri ca si ei.
  Eu cred ca in urmatoarele cateva sute de ani biserica va continua sa isi piarda din adepti si din influenta pana cand va fi in minoritate cum sunt acum martorii lui Iehova sau alte culturi de genul asta. Traim in era informatiei iar descoperirile stiintei vor fi catalizatorul procesului de indepartare a populatiei fata de religii. Si mi se pare normal atata timp cat Biblia e o carte scrisa acum 2000 de ani in care se condamna sexul inainte de casatorie, homosexualitatea sau contraceptia, lucruri care fac parte din viata cotidiana in ziua de azi.