Prieteni,
Ne vom strădui să continuăm acestă pagină deși am rămas fără subiectul nostru principal de discuții . Nu știu cât de des vom pune ceva nou, dar în mod sigur vom trece zilnic să vedem ce se mai discută. 

Va rog să mai treceți și voi din când in cand pe aici și să dați un semn cum sunteți. Sunt convins ca veti găsi oricând pe cineva care sa va adreseze un cuvant bun. Orice mică relatare despre ce se mai întampla prin locurile în care trăiți e oricând binevenită.

Ne așteaptă vremuri grele care ne vor pune la incercare. Sigur vom trece peste ele și vom reveni cu poftă sporită de viață și de fotbal, bineînțeles.

Previous ArticleNext Article

This post has 194 Comments

194
  1. ❝ Yes, I am the manager of this team and club and therefore carry a leadership responsibility with regards to our future on the pitch. But I think in the present moment, with so many people around our city, the region, the country and the world facing anxiety and uncertainty, it would be entirely wrong to speak about anything other than advising people to follow expert advice and look after themselves and each other. The message from the team to our supporters is only about your well-being. Put your health first. Don’t take any risk. Think about the vulnerable in our society and act where possible with compassion for them. Please look after yourselves and look out for each other.
    You’ll Never Walk Alone,
    Jürgen ❞

  2. La mine in Berlin s-au inchis muzeele, teatre, opera de saptamana trecuta, acum 2 saptamani s-au anulat toate targurile si expozitiile (ITB de ex, cel mai mare targ de turism). Din weekendul asta se inchid barurile, cluburile, bordelurile, restaurantele trebuie sa aiba 1.5m intre mese. De luni se inchid scolile si gradinitele. Autobuzele au zona protejata pentru sofer, dar inteleg ca o sa reduca nr. de curse.
    Toate masurile pe care le iau, le iau “pentru a incetini raspandirea” (fix asta e anuntul oficial) ci nu pentru a scapa de virus. Vom vedea daca urmeaza lockdown in 2-3 saptamani si daca pot tine situatia sub control.

    Eu pot lucra de acasa, dar e mai greu cu copiii prin jur, dar oricum mergeam pe jos la birou. Acum biroul e gol, majoritatea lucreaza de acasa. Lumea pe strada te cam ocoleste, dar si eu ii ocolesc pe ei. Vom vedea ce urmeaza
    Stay safe and stay home!

  3. Daca vaccinul ar gata azi, va fi nevoie de macar 6 luni ptr a-l pune pe piata. Ptr cei ce au avut tangenta cat decat cu Pharma, regulile sunt draconice in ce privesc testele.
    Chiar si in IT, o schimbare ce ia 2 minute de facut si o saptamana cu cele mai riguroase teste, in Pharma ia minim 2 saptamani. De asta specialistii spun ca in cel mai bun caz vom avea un vaccin in 18 luni.

  4. La mine s-au inchis toate comerturile neesentiale:
    Deschise doar:
    – food
    – farmacii
    – tabac (!)
    – agentii de banci

    Inchise baruri, restaurante, cinema, discoteci etc

    Aaaa, si azi se voteaza la locale; decizie tampita a guvernului

  5. Paranoia m-a prins, cred din ce în ce mai mult că e scăpat din laborator. Cred citind articole mai pe larg despre componentele sale. Unele găsite doar la HIV, care ar fi” imposibil de evoluat “natural. I
    Cu cât citești mai mult, cu atât te întrebi dacă mai are nevoie de mutații pentru a ne distruge civilizația. ☺️

    Poate lumea exagerează în vest în legătură cu simptomele sau” permanent damage”. Adică eu gândesc prin aia handicap, fiind dintr-o lume mai marțială, poate ei inconvenient.
    E clar, dacă mai era necesar de dezbătut, că ăsta nu prea are treabă cu gripa și răceală, e un super-virus care nu poate fi oprit fără măsuri drastice sau tratament specific.
    E clar că nu poți ține economia în stand by mai mult de câteva luni, deci ar fi cazul să existe o cooperare serioasă, ca în ww2, pentru a lansa vaccinul și tratamentul.
    Aici UE și NATO trebuie să intervină.
    Nu știu cât poate UE cu sistemul ei ultrademocratic.

  6. Nu exista date din care sa rezulte care este efectul căldurii. Este însă clar că sunt tari unde este vara și foarte cald și sunt cazuri de Covid.

  7. In Londra viata continua neperturbata, ba din contra se bea si mai vartos intrucat exista temerea ca puburile sa fie inchise daca se intra in lockdown ca in Italia:)
    Dar semne bune, de obicei lumea e cam frugala la toaleta ceea ce m-a facut de multi ani buni sa fiu reticent in a da mana cu persoane din pub:) ieri insa era mai tot timpul coada la chiuveta, ceea ce n-am vazut niciodata in vreun pub in Anglia:)
    Gym-ul meu local e mai putin reticent la virus, desi au pus sanitisere peste tot nu am vazut pe nimeni stergand dupa ce a terminat. Si nu weights inde e cam imposibil, dar la rowing sau la cross trainere, deh cei 7 ani…
    In supermarketuri nu se mai gaseste hartie igienica de aproape o saptamana si probabil tot englezul a devenit fan pasta. Ceea ce e iresponsabil insa e ca au golit totul in farmacii si supermarkets in materie de paracetamol si ibuprofen, lipsind astfel persoanele care ar avea nevoie de medicamente (e inca sezonul gripei). Ar trebui ca paracetamolul sa fie vandut doar de la till cel putin ptr o perioada.

  8. Dupa suspendarea competitiilor sportive, urmeaza si suspendarea serialelor?
    Intreb pentru o sotie îngrijorată…

  9. Alea la care nu s-au terminat filmările. Eventual montajul dacă nu se poate face remote. Dar sunt garla pe Netflix

  10. “Better die like a man than live like a dog” cum ar spune englezul:)
    Serios vorbind, gym-ul e foarte safe daca pastrezi regulile de igiena, aerul e recirculat datorita AC si e mica probabilitatea sa iei un virus daca nu te conversezi sau pierzi vremea aiurea doar intr-un loc. La fel si in pub daca nu e extrem de aglomerat, dar oricum eviti astfel de puburi oricum, nu e nici un fun sa stai 20 de minute la coada sa comanzi o bere.
    In aceeasi ordine de idei, cred ca premiza viabila e ca la un moment sau altul vom lua COVID-19 (e imposibil sa nu fi luat gripa macar odata in viata, acum ca virusul nou e mult mai contagios sansele sa fii ferit scad si mai mult), important e ca sistemul nostrum imunitar sa fie puternic drept ptr care eu acord mai multa atentie unui regim de viata sanatos cu multe vitamine, sport si mai putin alcool (da, poti merge la pub si sa bei doar doua pinturi cu un amic, nu trebuie sa te faci varza asa cum cred localnici ca pub=getting hammered).

  11. Mauricio Pochettino steps out of the shower (a la Dallas) and thinks to himself…

    “That was a trippy fucking dream. I dreamt I got fired, all the clubs good players got injured and Jose was my replacement. I really must stop eating cheese before I go to bed…”

  12. Problema e cand ai 5 din cele mai apropiate 6 persoane in grupele de risc mare si foarte mare. Atunci degeaba ai tu sistem imunitar rezistent.

  13. Nationala Romaniei a adoptat regula inca din 1998 in ceea ce priveste Mondialele, baietii stau acasa:) spirit preventiv

  14. Pai imunitatea te ajuta sa invingi virusul rapid, nu previne transmiterea lui, corect.
    Dar eu am mari reserve cand aud de chestii din astea gen ‘stai in casa complet o luna’ – am zis initial ca e o exagerare, ca n-am inteles eu bine contextual, adica stai in casa la modul lucreaza remote (ceea ce toti angajatorii ar trebui sa ceara ptr ca in ziua de azi multe meserii nu necesita deplasarea zilnica la birou), sau nu te duci la restaurant/pub (accept ca exista un risc de transmitere aici), dar nu sa stai in casa la modul literar. Ca tot vorbim de imunitate, aia scade dramatic daca te izolezi in casa, lasand la o parte ca creierul uman nu poate functiona fara aer curat macar 20 de minute pe zi. Nu se intampla absolut nimic daca te plimbi intr-un parc, iei masina daca nu ai nimic pe langa care sa se preteze la mers in aer curat, dar e iresponsabil sa ceri oamenilor sa se baricadeze intr-o cutie de bloc. Vad ca e un leitmotiv asta, evident vedetele Hollywood sfatuiesc oamenii sa stea in casa (ca deh, de pe marginea piscinei la soare e usor sa dai sfaturi din astea) sau chiar si radiourile (Ibiza Sonica m-a innebunit azi cu cel stai in casa, afara ‘se muere’ repetat obsesiv).
    A, si ca sa subliniez isteria generala si cat de bine gandite sunt aceste ‘stai in casa’, ce aud? ca in Spania stai in casa e de fapt dupa servici, ca nu au interzis angajatorilor privati sa cheme oamenii la birou asa ca cele mai mari focare de infectie (biroul unde petreci 8 ore si unde e imposibil sa nu fie unul bolnav si transportul in comun) sunt la liber. Wow! apoi te duci si stai in casa, ca sa fii sigur ca ai transmis virusul familiei. Bravos guvernului spaniol.

  15. Una subversiva de prin 1970, intr-o traducere grozava de Dan Alexe, care e virala prin Rusia acum si nu numai.

    https://cabalinkabul.wordpress.com/2020/03/15/poezie-pe-timp-de-molima-nu-iesi-din-camera

    Poezie pe timp de molimă: “Nu ieși din cameră” (“Hе выходи из комнаты”), Brodsky, 1970

    Să stai în odaie, te rog, nu greși.
    Ce-ți trebuie soare, când singur poți tuși?
    Afară-i demență, fericire-n toi.
    Tu mergi doar la budă și fuga înapoi.

    Să stai în odaie, mașină să nu chemi.
    De cosmosul de-afară să te temi.
    În prag e frontiera. Iar de-ți vine gagica,
    Gonește-o și nu-i fă nimica.

    În cameră să stai și fă pe mortul.
    În dormitor tu pune-ți cortul.
    De ce să pleci, când tot ai să revii
    Exact precum erai, doar rănile mai vii?

    In cameră să stai, dansează bossanova
    Gol sub palton și în papuci, pășind otova.
    În hol duhnește a varză și rășină.
    Ai scris prea mult. Mai trage o bășină.

    Din cameră tu să nu ieși. Mai trage-un fum
    Și camerei tu spune-i: “incognito ergo sum”.
    Cum formei din inimă îi zise substanța:
    Stai naibii-n casă! Afară nu e Franța.

    Nu fi tâmpit. Fii cum alții n-au fost.
    Învață orice cotlon pe de rost.
    Bagă-ți fața în tapet. O baricadă-ai pus
    Contra lui cronos, cosmos, eros, virus.

    (Iosif Brodski, 1970)

  16. Asta e exact concluzia pe care cine citeste articolul cu atentie nu ar trebui sa o traga, dar din pacate panica si emotiile ne fac sa sarim partea rationala, asta e valabila la toti indivizii fara deosebire. Si unde asteptarile sunt ca cei ce ne conduc sa dicteze un raspuns rational, care din pacate nu s-a intamplat.

  17. Euro 2020 a fost amanat pentru vara anului 2021, astfel se face loc pentru incheierea campionatelor, a CL si EL in aceasta vara, corona permitting. Mi se pare decizia cea mai buna. Sa speram ca masurile luate de autoritatile din Europa in aceste zile vor insemna tinerea sub control a pandemiei.

  18. Conform primelor studii, marea majoritate a populatiei (80%) scapa de virus in trei zile:
    https://www.heraldsun.com.au/news/victoria/melbourne-scientists-make-major-coronavirus-breakthrough/news-story/7bc7d9ebd54ef4dfa0aa4483855c3669
    Asta e vestea buna, nu stim inca cati vor scapa de consecintele crizei economice fara precedent de la orizont:(…
    In alte stiri care la prima vedere ar parea demne de Times New Roman, in Franta trebuie sa downloadezi un formular si sa-l completezi ptr a putea iesi afara sa cumperi Evian sau sa-ti plimbi cainele iar in Israel toti suspectii de virus vor fi tratati ca spionii, convorbirile/mesajele telefonice pot fi de acum monitorizate oficial. Worrying times really, dementa globala pare a nu cunoaste limite…

  19. Sunt 2 discuții aici, una legata de evitarea contactelor sociale nenecesare și alta legata de menținerea unui nivel de trai sănătos. La a doua suntem pe aceeași lungime de unda, la prima nu neapărat. Cred că oricum trebuie ținut cont și de faptul că puțini oameni sunt suficient de inteligenți/precauți încât să iasă în mod regulat la o plimbare/aerisire, evitând însă contactul social direct cu alte persoane. Eu planific pe cât posibil ieșiri în 3 în aer liber in zone izolate dar câți ar face-o daca nu s-ar adopta asemenea măsuri de natură să îi sperie? Nu sunt sigur că m-am făcut înțeles …

  20. Cred ca lucrurile sunt greu de armonizat intre indivizi: pentru cei care stiu ca sunt in grupe de risc mic, riscul de recesiune majora este coplesitor, frica de ziua de maine cu prea putin sau deloc bani in buzunar le dicteaza opiniile; pentru cei care stiu ca, in worst case scenario isi pot pierde o buna parte din cele mai importante persoane de pe lume pentru ei, recesiunea este o problema indepartata caci ce e viata in lipsa celor care o fac sa merite traita?

  21. Detaliază puțin cum vezi tu un “răspuns rațional”? Pe ce criterii și cine decide cine sunt cei care merită îngrijire medicala?

  22. Ok, de acord ca oamenii ar fi tentati sa se abata la o bere in drumul cu cainele spre parc:)
    Dar tot gasesc extrem de draconica situatia si totusi e 2020, nu 1920.

  23. Când văd sun, mă ia cu frisoane. ☺️
    Cine scapă în 3 zile? Poate numai în coștiug. Minim 4-9 zile durează creșterea concentrației, 27 maxim.
    Cum să scapi în 3 zile?
    Fițuica nu are nimic concret să poată spune 80% și sunt și analfabeți funcționali. Ce se poate înțelege e că scapi de el la 3 zile după ce dezvolți anticorpii sub tratament, adică poate fi oricând și poate nu-i dezvolți.
    Demenți sunt ăia ce consideră că +6% trebuie să moară pentru a mai scădea ce dă statul la pensii, sănătate, a nu cădea bursa.
    Luăm WW2 ca o comparație, au trecut decenii bune și neo-naziștii încă îl deplâng, plus familiile mai afectat.
    Și ce să vezi?
    România a pierdut ca populație “doar” 3,1%.

  24. Perfect de acord, Ursano si exact aici vad eu rolul unui guvern competent care sa analizeze mai mult faptele si sa nu raspunda cu panica.
    Cred ca e clar ptr oricine ca situatia sau masurile actuale nu pot fi mentinute mai mult de maxim 4-6 saptamani in cel mai bun caz. Raspunsul emotional cu asa e bine, trebuie protejati toti etc va dispare proportional cu banii din buzunar, vor fi rioting pe strazi in curand ptr ca marea majoritate a oamenilor nu se afla in pozitia privilegiata de a lucra de acasa si a fi ingrijorata doar de soarta celor peste 70 de ani. Sunt sute de mii de joburi ce nu vor rezista nici macar o luna si atunci raspunsul asta emotional va fi luat de manie si disperare. Si toate astea ptr ca pornim de la premiza complet gresita ca daca nu punem economia pe butuci, toti cei peste 70 de ani vor muri. Complet fals in opinia mea.
    Oricum nu cred ca vom agreea aici si acum, vom vedea probabil mult mai bine situatia in cateva saptamani si eu sper ca toate masurile astea de acum sa se fi dovedit productive si eu sa ma fi inselat.
    PS: acum vad ca US pornesc tiparnita de bani, sper sa aiba suficienta cerneala…

  25. Cred ca discutia nu este intre „panica” si „salvati economia”, ci intre a castiga timp pentru a nu ajunge la panica efectiva (pentru ca, daca incep sa moara multi oameni, atunci va fi cu adevarat panica) si „salvati economia”. La fel cum tu vorbesti despre „salvati economia”, altii ar putea-o numi „economia e mai importanta decat sanatatea”. Oricum, discutia e atat de lunga incat mi-e lene sa scriu, ar trebui sa aloc mai mult timp decat pentru un articol in sine … Mai degraba te sun, e mai simplu 🙂 Nu exista un raspuns care sa acopere toate fatetele problemei, mereu poti gasi exceptii.

    Singurul lucru din ce ai scris care are evident o lipsa este cel cu „toate astea ptr ca pornim de la premiza complet gresita ca daca nu punem economia pe butuci, toti cei peste 70 de ani vor muri”. In primul rand, au murit deja suficienti oameni sub 70 de ani pentru a fi gresita afirmatia ta, in al doilea rand, in grupele de risc sunt si multi oameni in segmentul 30-50 cu sistem imunitar vulnerabil (cum e si una din cele 5 persoane de care vorbeam din familia mea). In unele cazuri, acesti oameni sunt chiar mai vulnerabili decat cei peste 70 … Nu in ultimul rand, statistica: daca rata mortalitatii e de macar 1% (dar sunt destule elemente care ne arata ca poate urca lejer spre 3% ori mai mult din cauza supraglomerarii sistemului medical ori a unor potentiale mutatii) si modele matematice de incredere ne arata ca putem ajunge relativ repede la procente insemnate de contaminare, spre majoritare, din populatie, vorbim de milioane de morti la nivelul continentului. Cred ca e greu de atacat aceasta concluzie cat timp acceptam ca fiind corecte premisele. Cam ce efect estimezi ca ar avea asupra economiei asa ceva?

  26. Da, asa e in Franta si nu mi se pare indeajuns.
    Guvernul e criminal. Asta nu mai e o situatie in care sa te mai gandesti la economie. Economia nu mai exista daca nu se iau rapid masuri.
    Si nu se iau. Eu inca merg la munca, in transport in comun, iau contact cu multi oameni pt ca firma ma obliga sa vin. Si pentru ca nu pot trisa sa ma dau lovit, ma duc.

    Cazurile cresc exponential, e un macel.

    Ar trebui cel putin 2 luni carantina totala si armata pe strazi plus nationalizarea tuturor bunurilor de consum si producerea rapida a vaccinului. In doua luni putem scapa.

    Taraganarea asta e criminala. Au fost criminali toti de la inceput, au lasat lucrurile asa cand puteau sa actioneze rapid si sa inchida grantiele cu China si apoi cu Italia. Nu au facut/o.

    Pe de alta parte, cand am iesit azi de la birou la pranz cu hartiuta in mana semnata ca ma duc sa iau de mancare, a fost socant.

    Mi-a fost frica pt prima data. Sentimentul unui oras cu adevarat gol, fara oameni, in plina zi, e inspaimantator. E o tacere apasatoare, un vid in jurul tau. Simti ca ceva nu e in regula, inconjurat de cladiri mute si de strazi largi si incremenite.

    Absolut inspaimantator.

  27. Am trait copilaria in comunism.
    Nu credeam ca voi mai trai ceva asemanator.
    Azi am simtit ca acel ceva a revenit, cand imprimam acele “attestation sur l’honneur”.

    Sunt niste foi simple, A4, care au in antet nume, prenume, locuinta.
    Apoi motivele pentru care iesi din casa. Sunt cateva: pentru a munci, dar cu o atestare de la angajator ca munca la distanta nu e posibila, pentru a cumpara bunuri de stricta necesitate, pentru a merge la doctor si pentru a face sport (singur, si doar in jurul locuintei).
    Trebuie sa alegi o varianta si sa te semnezi.

    Am folosit-o prima data azi la pranz cand m-am dus sa iau de mancare ceva dintr-un supermarket gol.

    Sentimentul acesta de restrangere a activitatii este apasator. Seamana foarte mult cu comunismul si cu acele vremuri cand nu aveai voie sa iesi mai multi pe strada sau cand te duceai cu cartela sa iei lapte. Francezii descopera asta cu surpriza. Ei nu au mai trait asa ceva, nu stiu cum este. Nu stiu cum sa reactioneze. Inainte de confinement au umplut parcurile.

    Dar evident diferentele sunt majore: supermarketul e gol de oameni, nu de produse. Acasa la tine te asteapta o abundenta. Oamenii au provizii, au entertainment, au ce face. Pot sta in casa.

    Maine dimineata imi voi semna o alta atestation, casuta aceea cu activitate fizica. Voi incerca sa alerg in jurul blocului.

  28. Aia cu armata pe strazi si vaccinul in 2 luni din pacate sunt doar in filmele hollywoodiene, Filotas. E imposibil sa testezi vaccinul atat de repede, gandeste-te cate chestii trebuie sa te asiguri ca nu provoaca altceva.

  29. In conditii normale. In conditiile actuale poti accelera procesul. Poate nu doua luni, dar mai repede decat in mod normal.

  30. Răspunsul rațional într-o lume mai principială nu cred că îi plăcea, fiindcă trebuiau aplicate legile ce privesc starea de război/asediu din prima zi când s-a descoperit că poate omorî +3% la o creștere zilnică de 52%, plus-minus.
    Aici China a greșit, apoi restul.
    El nu e mulțumit cu 3%, aproape 4, vrea peste 6%. Deși lăsat la liber tare mă tem că ar trece peste 10%.

    Dar nu suntem o lume principială. 👍

  31. Și apropo de îngrijire, leii între 20-40 sunt preferați la triaj în țările civilizate. ☺️☺️
    Restul, bolnavi sau în vârstă, care chiar s-au panicat și cât de cât respectă, sunt aruncați la coștiug că cică ar fi inutil(Nu contest asta, dar e o situație ce legal s-ar numi ucidere din culpă, cel puțin, dacă nu ar exista acestă stare de necesitate. Tot legal ar trebui deschise dosare penale, fiindcă mor oameni care normal ar mai fi trebuit să trăiască, iar cineva poate ar trebui să răspundă, nu medicii, dar poate mai sus. Amuzant e că nu am văzut nicăieri punându-se problema).

    Păi eu știam că leii luptă, nu “iau” paracetamolul/ pompa de la bătrâni!
    Deci nesăbuița nu omoară nesăbuiții cel mai tare, ci persoanele vulnerabile.

    https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-italy-ethics-speci-idUSKBN2133KG
    Pacientul de 83 de ani a avut nevoie de 2 săptămâni să ajungă la fibroză pulmonară.

  32. Cum sa accelerezi procesul de punere pe piata a unui vaccin fara sa pui in pericol sanatatea catorva miliarde? Nu realizezi ca regulile de testare inaintea omologarii au un rost? Eu cred ca punerea pe piata a unui medicament/vaccin pe scara larga (nu ma refer la studiile clinice) fara o testare corespunzatoare, poate avea efecte catastrofale pe termen lung. Gandeste-te doar la sterilitate ca efect secundar, o ipoteza demna de un SF apocaliptic.

  33. Ia-ți mănuși, mască profesională, ochelari. Poți da firma în judecată pentru a-ți furniza alea.
    În Franța judecătorii sunt top class, ai câștiga.
    Sunt total de acord, trebuia o lună de carantina strictă și era gata. Cu vaccinul nu știu ce să spun, dar parcă nu există o mobilizare nici aici.

  34. Vazand ce au scris unii mai jos, as vota pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Fara munca in campanii agricole sau pe ”santierele patriei”, doar serviciul militar obligatoriu, asa cum il au grecii, o tara membra EEC si NATO.
    Avantajele serviciului militar obligatoriu:
    1. Individul nu va mai avea o sensibilitate marita si nu se va mai ofensa atat de usor, dupa satisfacerea stagiului militar.
    2. Individul va accepta mai usor si va intelege ca intr-un stat de drept exista situatii in care trebuie sa se conformeze, fara sa intrebe ”de ce cad frunzele toamna si de ce soarele pleaca la culcare si unde pleaca el” etc.
    3. Individul nu va mai face confuzie intre un sistem totalitar si masurile exceptionale luate de catre o tara democrata in situatii de criza.
    4. Individul va invata sa respecte regulile, va sti cum sa se comporte in situatii de criza (nu ma refer la conflicte armate, pentru ca 9 luni de armata nu te tranasforma intr-un razboinic).
    5. Individul va invata cum sa se comporte in grup, va invata sa imparta, va invata ca viata lui depinde de cel de langa el, va invata ca oricat ar fi de inteligent si puternic, ”singur impotriva tuturor” nu merge decat in jocurile video sau in filmele cu Rambo.
    6. Individul se va obisnui cu birocratia si absurditatea unor situatii hilare, demne de Aventurile Bravului Soldat Sjveik sau Catch22, va fi pregatit pentru viata din societatea civila, unde completam zilnic formulare absurde, fara sa ne dam seama. Vezi formularul online referitor la datele personale, cookies etc. GDPR-ul e ceva la OHA, facut nu sa ne protejeze pe noi, ci pentru a-i proteja pe cei care culeg datele personale, este un fel de Cod al Hotilor. De ce nu ne revoltam cand completam acele formulare privind cookies etc, @@pissedfilotas:disqus ?
    7. Indivizii nu vor mai dori medalii pentru ca isi fac datoria la locul de munca. Indiferent ca vorbim despre gunoieri, vanzatori in supermarket, polististi sau medici, trebuie sa intelegem ca isi fac datoria, pentru asta sunt platiti, ei au ales sa fie medici, politisti etc, nu sunt condamnati la locul de munca. Atunci de unde isteria aceasta in care se fabrica eroi? ”ei sunt eroii”, etc. Pana mai ieri vanzatorii din magazine, personalul din curatenie erau considerati necalificati, brusc ei sunt ”eroi” doar pentru ca isi fac datoria intr-o situatie limita. Nu cred ca este cazul sa aplaudam un bancomat din care scoatem bani, nu cred ca trebuie sa exageram cu osanalele in situatii in care cineva isi face datoria, chiar in situatii limita, Sa nu uitam ca serviciile medicale, fortele de ordine, serviciile publice etc, sunt concepute pentru a functiona si in situatii de CRIZA, sau mai ales in situatii de criza!

  35. Și aici tot despre bani e vorba, cine închide prima dată, intră în recesiune.
    Într-o societate totemizată, succesul e tot ce contează la urne.
    Mai pui că unii de la butoane(UK, SUA) sunt destul de nazi și pentru ăia moartea unora e mană cerească.
    Nu poți închide economia când omul percepe liberalismul ca burtă plină și durere în cot ca în vest. Fiindcă din moment ce nu mai ai burta plină, crezi că liberalismul a eșuat și te duci spre dreapta.

  36. Nu sunt de acord că toate alea au corelație cu armata și sunt de părere că nimeni nu trebuie să treacă prin lunile alea de hărțuire și îndoctrinare, ce împreună cu alte proceduri, ne-au făcut ce suntem.

    România are nevoie cel mult de miliții, pe lângă pro, o spun de un deceniu jumătate.

    Problema e că nimeni, exceptând câțiva puști crescuți în familii bune, nu a fost sau este educat în spiritul legii, constituției, nu înțelege chestiile de bază. Majoritatea sunt crescuți în spiritul lui Yahueh, birtului, școala vieții și a unor clișee legale.

    Primul șoc l-am avut cu ocazia dezbaterii pe burka, burkini, în vest, când am descoperit ce de maneliști de top există în societate, când vorbim de legi și principii.
    Atunci am descoperit că oamenii trăiesc în puful ăsta legal destul de artificial, ca urmare a unor lideri luminați.
    Am descoperit fiindcă unii spuneau că nu e liberal să interzici o închisoare vestimentară de epoca cuprului în care sunt introduse femeile spre prezervarea ovulelor.

    Nu a spus nimeni că de fapt liberal e să interzici, excepție eu, plus câțiva naziști și habotnici protestanți, din alte motive.

    Dar eu nu știu cât de liberal ești, eu chiar sunt și a fost cel mai mare șoc trăit.
    Era tânără vremea, primele atentate, naziștii încă nu se regrupară și era evident că această manelizare o să aducă dezastrul ce a urmat, Brexit fiind o parte.

    Și aici e de vină și SUA, o țară înțeleasă greșit și doar din prisma succesul. Dar e prea mult de vorbit.
    Revenind la ideea de principii, lumea nu e condusă de ele, ci de bani. Ideal era să nu dezbați chestiile alea spinoase, de asta se și punea capac rapid pe oală, că: vorba multă, sărăcia omului.
    Dar eu știam din România cum e cu vorba. Noi nu vorbisem nimic până în 90, dar tot săraci eram

  37. Sunt foarte multe piedici administrative, birocratice in mod normal. Alea pot fi eliminate. Plus ca sunt si alte solutii care pot fi testate (transfuziile de sange de exemplu de la oameni vindecati etc).
    Se poate castiga timp foarte mult. Acolo unde nu se poate castiga, asta e.

  38. De pe bloomberg:
    Finding a safe and effective vaccine to prevent infection with SARS-CoV-2 is an urgent public health priority,” National Institute of Allergy and Infectious Diseases Director Anthony S. Fauci, said in a statement. “This Phase 1 study, launched in record speed, is an important first step toward achieving that goal.”

    Record speed ala poate salva vieti multe.

  39. Vroiam sa spun, de aia sunt grecii un popor atat de docil si care traiesc in spiritul legii, ptr ca e serviciul militar obligatoriu:)

  40. Si Olanda a optat ptr Herd Immunity approach la fel ca UK, stirea a trecut oarecum neobservata.

  41. :)))
    Apropo de asta, motivul ptr care nu se mai gaseste hartie igienica e ca atunci cand unul tuseste, alti cinci din jurul lui se aia pe ei…
    Yep, de accord cu armata facuta intr-o tara normal, nu Romania. In unele tari poti face si facultatea prin intermediul armatei, in Germania am avut un coleg care a facut Uni in timpul Bundeswehr, cred ca sunt ceva facilitati si in UK?

  42. Nu cred ca e cineva care pune piedici birocratice, e pur si simplu imposibil sa sari anumite trepte in producerea unui medicament/vaccin. Sunt absolut convins ca oricine e implicat in asta e 200% din capacitate, tocmai de aia se spera ca vaccinul sa fie disonibil la scara mondiala in vara anului viitor.
    Pana atunci trebuie sa respectam regulile de igiena si mai ales, daca luam virusul (foarte probabil ca cei mai multi o sa-l luam pana la vara viitoare), sa ne asiguram ca nu-l transmitem altora ptr care ar fi mult mai complicat sau chiar fatal. Aici ridic mana si recunosc ca am gresit, m-am gandit numai din perspectiva mea si a grupului meu de prieteni care stiu ca nu au persoane cu grad mare de risc in jurul lor, insa e bine sa vedem padurea si nu primii copaci.

  43. In buna parte sunt in dezacord, armata, cel putin varianta practicata decenii intregi in Romania, reprezenta o perioada de umilire, in cazul multora, sau de huzur, in cazul celor descurcareti, nicidecum un loc din care invatai aspecte relevante ale vietii (altele decat ce important e sa ai un pic de putere si sa poti abuza nestingherit de ea). Mai mult, unele din aspectele mentionate de tine nu sunt legate de armata si nu ar fi in niciun fel rezolvate astfel.
    Mai degraba ar fi utile stagii punctuale, cu durata redusa sau foarte redusa si periodicitate anuala, in care sa se realizeze o minima instructie pentru perioade tulburi.

  44. Si mai e o chestiune cu vaccinul. In contextul actual in care exista o puternica miscare anti vaccin, punerea pe piata a unui vaccin insuficient testat, care ar putea produce efecte secundare relevante, risca sa provoace o catastrofa pe termen lung in ce priveste atitudinea populatiei fata de orice vaccin.

  45. Nu este vorba despre ”docilitate”, my dear Mayweather. Am dat exemplul Greciei, deoarece este o tara membra EEC si NATO, care, pe langa armata profesionista, a pastrat si stagiul militar obligatoriu.
    Asa cum au subliniat @ursano:disqus , @[EU]Kstp, nu sunt conditionate necesar si obligatoriu cu stagiul militar. Este o solutie, in opinia mea. Am un baiat de 20 de ani, student in UK, pe care eu il incurajez sa se inroleze dupa terminarea studiilor. Un an jumate dureaza modulul pentru ofiteri. Dupa 4-5 ani de serviciu in Her Majesty’s Armed Forces, optiunile profesionale in societatea civila nu sunt de neglijat. Este de necontestat ca angajatorul va cauta si va favoriza persoanele cu military background. In plus experienta de viata acumulata in cativa ani de serviciu este incontestabila, Vezi lumea gratuit pe banii HM Armed Force :), excursii care ar costa zeci de mii de EUR…
    Un fost militar nu va alerga disperat prin supermaket incarcand dube de hartie igienica, sapun si alimente. Pentru ce? Ca sa se spuna la autopsie: A murit de virus, dar ai vazut ce curat era la cur?

  46. Pe lângă contactele neprotejate de la vamă, am văzut ceva și mai tare. O gloată de români protestând la granița cu Ungaria.
    Români ce sunt primiți în țară nu la pachet în carantină, ci selectați, unii pentru izolare.
    Care ar fi șansele ca toți să respecte izolarea, cei infectați să nu fi transmis deja protestatarilor?
    Autoritățile își fac treaba, sincer nu prea ai ce le reproșa, dar educația printre cetățeni e cum e și nu m-aș baza pe ei.

    Fugi din Italia de boală și stai ca țăranul pe asfalt între 100 de oameni?

  47. Despre Bundeswehr am si eu o poveste nostima. Cand vei plati pariul pierdut (City-Real), ti-o voi istorisi. Probabil in vara se va oficializa eliminarea Realului.

  48. Cursurile de educatie civica si constitutionala exista. Fara aspectul coercitiv al mediului militar, unele cursuri sunt bani aruncati pe geam, in cazul majoritatii conationalilor nostri.

  49. Hai sa vedem si partea plina a paharului.
    Pentru prima data in ultimii 5 ani, pe Barca o va prinde luna mai in Champions League.

  50. Sfarsitul anilor 80-early 90s a fost perioada illegal raves in UK, adunari masive in depozite dezafectate sau pe camp. Avand in vedere obsesia in ziua de azi cu fitness and healthy life, cred ca vom vedea illegal CrossFit gatherings prin garaje sau paduri:) si intrucat telefoanele mobile vor fi controlate iar cabine telefonice sau yellow pages nu mai exista, cred ca mesajele cu locatiile vor fi scrise old-fashioned style pe hartie igienica si distribuite in supermarketuri (singurele magazine deschise).

  51. Partea plina a paharului este ca, pentru moment, am scapat de Greta Thunberg!

  52. Apropo de asta, cica au reaparut pasarile in Wuhan dupa o absenta de ceva ani de zile, cei mici nici nu stiau ce sunt (si daca se mananca, as comenta eu malitios:)…
    Iar in Venetia apa a devenit cristalina. Poate asta e sansa de a da un mic reset la modul nostru de viata, acum cu the benefit of the hindsight.

  53. Mie mi-a dat nu doar caldurica ci si chitaristi! Eram precum John Lennon sau Santana… O tempora o mores!

  54. Mie din contra mi se pare tocmai ca e lovitura de gratie data ecologismului fanatic pentru ca aceste ape cristaline vin la pachet cu poate cea mai grava criza economica din 1945 incoace, cu consecinte care pot fi devastatoare.

    Din contra, e o lovitura dura pentru marxismul mondial, in ciuda faptului ca marxistii cred ca e de bine pentru ca guvernele dau bani de pomana (nu e de pomana).
    Pana una-alta, oamenilor le e deja dor de capitalismul ala de toate zilele pe care il luau de-a gata si ar da orice sa se intoarca la el, doar ca nu se poate.

  55. Mie din contra mi se pare tocmai ca e lovitura de gratie data ecologismului fanatic pentru ca aceste ape cristaline vin la pachet cu poate cea mai grava criza economica din 1945 incoace, cu consecinte care pot fi devastatoare.

    Din contra, e o lovitura dura pentru marxismul mondial, in ciuda faptului ca marxistii cred ca e de bine pentru ca guvernele dau bani de pomana (nu e de pomana).
    Pana una-alta, oamenilor le e deja dor de capitalismul ala de toate zilele pe care il luau de-a gata si ar da orice sa se intoarca la el, doar ca nu se poate.

  56. Oricum mai pica niste masti in aceasta criza. UE e praf, la nivel de organizare, multi lideri sunt de carton, vezi Macron si toti cei care au ignorat criza.

    Trump o sa iasa ca de obicei in picioare.

  57. daca va plictisiti si va place de domnul S King va recomand the Outsider de pe HBO. e terminat si numai bun pentru perioada asta. eu sunt mare fan, din pacate putine filme s au ridicat la nivelul cartilor.

  58. E prea frumoasa stirea ca sa ne mai intrebam de veridicitatea ei…
    E evident un fake news, dar cu un mesaj pozitiv.

  59. Eu am revăzut BabylonB sezonul 1-2 sa pot savura mai bine sezonul 3.

  60. A inceput Westworld sezonul al treilea pe acelasi canal.
    Eu recomand Babylon Berlin (sezonul 3 terminat), pentru fanii productiilor non-americane.

  61. M-am antrenat și eu azi. É greu. Poate nici sulurile mele nu sunt adecvate. Nu pot trece de 6.

    Obisnuita scuza cu mingea, terenul, condițiile meteo… 🙂

  62. La concursul de pronosticuri de vineri, eu zic ca Franta va fi prima tara unde anarhia va lovi, cu primele rioturi saptamana viitoare. Scenariul meu apocaliptic e:
    1. Politia incearca sa amendeze cu 375 de euro tinerii de culoare care se intalnesc afara in banlieuri si calca ‘confinement’ul.
    2. Asta degenereaza in conflicte majore cu politia
    3. Chestia se extinde, vestele galbene argumenteaza ca toate interdictiile astea sunt doar o masura ptr a face joburi redundant fara nici un progress pe planul luptei cu virusul.
    4. Demonstratii ample in Paris.
    5. Lumea incepe sa se filmeze cum incalca confinement-ul in parallel.
    6. Si mai multi iau strazile cu asalt si Champs Elyssee in prima saptamana in aprilie ptr a cere garantii ca vor fi platiti si joburile se vor intoarce cu effect imediat.

  63. Da, le-a aratat ca dezaxatilor alora de cer emisii zero pana in 2025 ca asta nu poate fi obtinuta (daca poate fi) decat prin genocid economic.
    Dar arata ca poate nu suntem atat de departe de o viata mai sanatoasa, adica nu trebuie sa ne intoarcem neaparat la acelasi nivel, o cale de mijloc e perfect posibila. Un ‘cap’ pe turisti e perfect realizabil spre exemplu.

  64. Nu știu ce cursuri se mai fac, nu găsesc montre de manual , dar admițând că există și sunt ce trebuie, trebuie făcute cu un specialist, nu cu profa de română specializată.
    Avem destui avocați, judecători ieșiți la pensie, judecători activi ce nu ar zice nu etc.

  65. Din moment ce se usucă mai rapid pe suprafețe, are un efect, scade puțin rata de transmitere, lucru schimbă puțin sau mai mult nivelul vârfului.
    Depinde când l-au avut pe primul, ce măsuri au luat, câți infectați au după o lună, normele sociale, densitatea populației și ai putea calcula efectul.

  66. Ce vloguri naziste ai mai urmărit?
    🤔 Am văzut că avem și noi un conspiraționistel alt-right, pe nume Vee.

    Dă-mi un titlu de carte/, articol al unui marxist consacrat ce propune ce spui tu pe acolo.
    Nu mai urmări naziști, că faci scurt-circuit și ajungi de la internațional bla bla și cultural-marxism la ce-ți șoptesc ei de fapt, cultural-bolsevism, și iudeo-bolsevism.

    Activismul este fanatic prin definiție. Ca tu să pierzi vremea respirând, cineva trebuie să urle pentru aerul tău.
    Ca tu să ai pensie, cineva a trebuit să urle.

    În general nu marxiștii, că ăia, câti mai sunt, sunt profi universitari, nu discută cu alde Peterson și alți minioni.

    Apoi confunzi șerbia, cu munca de plăcere, confundând ambele cu piața liberă, crezând că vorbești de capitalism.

    Dacă nu ai ce mânca, trebuie să lucrezi chiar și riscând totul.
    Ce spui tu, că oamenii ar prefera să muncească decât să stea pe șomaj tehnic sau pe deloc, în țări mai de dreapta, nu ține de capitalism vs communalism sau comunism.

    Dar așa e când urmărești minioni naziști, faci confuzii după confuzii. Că nici ei nu au citit nimic.
    Peterson(să-l dau pe cel mai educat și inteligent) încă nu a citit Das Kapital, dar el e expert în marxism. 👍
    Poți să negi, dar ce spui tu acolo e de alt-right.
    Și ca să-ți explic manelele ce le cânți, confunzi ecologismul cu Marxismul și ambele cu anarho-primitivismul.
    Care de fapt nu e chiar anarhism, ci o copie proastă după anarho-naturalism, care e un cult pseudo anarhic fondat de niște boemi liberali radicali.

  67. Și ca să continuăm. Ce te sperie pe tine, anarho-primitivismul e o manea libertanistă(nu libertariană!!!) americană, care propune multe chestii radicale, până la o revenire la o epocă pre industrială sau chiar agricolă.

  68. Da, Simona e super naturala la fotbal, am mai văzut clipulețe cu ea, știe ce face. Vorbeam mai demult cu cineva care îmi spunea că abilitățile sportive se “simt” la persoanele înzestrare orice sport ar face.

  69. Challenge accepted! 7 maxim dar e greu, frate, mai ales că eu sunt de-al lui Felipe Melo, mai degrabă bag o alunecare, fac o intercepție decât să leg 10 duble cu mingea :))

  70. E un clip cu un brazilian care baga o alunecare la un sul de hârtie în bucătărie. Pe faianță…

  71. Doua tari apropiate, dar care au abordat Covid19 complet diferit: Danemarca si Suedia.
    https://www.thelocal.dk/20200320/why-is-denmarks-lockdown-so-much-more-severe-than-swedens
    Motivul diferentei de opinii?
    “In Sweden, government agencies are extremely independent, even if it’s the government that has the final decision, and we have a long tradition for that,” he said.
    On the one hand, this means decisions are less likely to be made to appeal to public emotions.

  72. Și ca să continuăm, mulți boemi din SUA sunt “anarho-primitiviști”, că e cool, mulți activiști ecologiști de la talpa mișcării sunt anarho-primitiviști, fiindcă sunt idealiști.
    E asta e o problema socială ce te face pe tine să sari de fund că moare economia? ☺️
    Nu!

    Când tu citești sau te uiți la vloguri sau articole tabloidizate unde câțiva radicali de genul sunt perindați, fie mesianic, fie ridiculizați pentru accesări, ai senzația că ești invadat, sunt hoarde.
    Fiindcă ăsta e scopul unui tabloid wow, gore.

    Apoi intri pre bloguri, vloguri conservatoare/ naziste, că deja goagle știe ce vrei și îți recomandă.

    Astea, conduse de minioni Tories, culte religioase sau Republicani( KKK mai rar) etc folosesc wow-bizul pentru a te înregimenta.
    Îți explică cum radicalismul sau excepția e o regulă creată de o conspirație iudaică sau marxistă, depinzând de audiență, cum luptă ei pentru democrație contra acestor demoni etc.

    Iar în cel mai bun caz te-au convins că ești Rambo de dreapta ce nu are nevoie de concedii, drumuri, pensii, ajutor medical, deci stăpânii lor mai economisesc niște bani.

    În cel mai rău caz, dai de salonul de urgență, care luptă pentru stăpâni sau sunt scăpați de sub control și luptă pentru ei.

    Ai dat de paraziții naziști care tot sponsorizați sunt, dar nu produc nimic, doar răpâdesc paranoia. Gen, Black Pigeon Speaks din Canada.
    Scopul lor e fie de a împiedica stânga, cu orice preț, să ajungă la public, prin lansarea celor mai abjecte conspirații și perdele de fum, dacă mai ascultă de stăpâni.
    Fie implementarea unui stat totalitar fascist cu o ierarhie rasială.
    Ăia te fac să vrei lideri luminați și să dai în cap.

    După ce ești Rambo de dreapta o arzi așa și propagi ce spun ăia până îți dai seama că ești luat de fraier, că poate vrei un concediu, că poate nu vrei
    o superputere militaristică să meargă full nazi.

    Gen tu suporți MAGA pe aici, care e o organizație Manifest destiny de tipul proto-nazism, Anglo-saxonist. Deși tu ai ajunge culegător cu cârca prin Texas dacă MAGA ar schimba radical SUA, distruge UE și România ar fi un hinterland pentru rablele lor. Tu ești considerat un sub om de categoria a doua în concepția lor.
    Deci practic tu-ți promovezi șerbia crezând că lupți cu ceva marxiști.

  73. Motivul principal e că Suedia nu-și permite o criză, fiind în proces de asimilare a unor migranți și presați de naziști.
    Fiindcă asta e, o criză în care trebuie să oprești motoarele economiei câte 3 săptămâni cu intervale de cel mult o lună timp de 1,5 ani sau cât mai durează dezvoltarea vaccinului, medicamentului minune.

    Suedia crede că poate trage de timp mă gândesc.

    Danemarca e mai omogenă în gândire, sistemul social-democrat mai eficient, își permite riscul crizei.
    Acum se pune problema dacă poate fi dezvoltat un vaccin fiindcă e un virus mai complex.

  74. Ca sa vin cu ceva pozitiv, se pare ca in Germania situatia este cat de cat ok. Au fost 2 zile cu cresteri de doar 10-12% iar la mine in Berlin ieri au fost doar 5% crestere de cazuri. A trecut mai bine de o saptamana de cand s-au inchis barurile si cluburile si adunarile de mai multe persoane. Too early to tell, cum a zis si Robert-Koch-Institute, dar pare ca the curbe is flattening.

  75. Un cretin gigantic. Un idiot tâmpit. Cel mai penibil dintre toti

    Iar tu răspunde la doua întrebări (dintre care una ți-o repet ca prima data ai evitat)
    – pe ce criterii ai decide tu cine merita salvat când sistemul de sănătate nu mai face fata numărului de bolnavi
    – ce chef de munca vor avea oamenii fără minim de echipament de protecție când vor începe sa le moara rudele în vârstă inclusiv părinții

  76. Ok, ca tot insisti cu asta…
    Criteriul foarte barbaric de altfel, dar care exista in viata de zi cu zi in orice A&E e sa incerci sa salvezi vieti prioritizand pe cei cu sanse mai mari. Adica un doctor sa ia acea decizie God-like intr-un fel in care sa spuna, omul asta are sanse mult mai mari sa supravietuiasca, intrucat sansele sa ii salvez pe amandoi scad dramatic daca nu ma concentrez pe unul din doi, atunci ala cu mai multe sanse primeaza. Chestie care se petrece in Italia de altfel in momentul de fata unde intre o persoana de 95 de ani si una de 75, doctorul e pus in situatia aia extrem de inumana de a decide ca cel de 75 de ani sa aiba o sansa de supravietuire. Asta vorbind de ‘no underlying health conditions’, unde desigur ca intre un bolnav in cancer terminal, chiar daca e mai tanar, nu va fi prioritizat in fata altuia care poate trai mai mult. Nici un doctor, nici o persoana umana nu vrea sa fie pus in situatia de a decide cine traieste si cine moare, insa nu traim viata dupa cum vrem, ci dupa cum o impune realitatea. Doctorul si-a asumat atunci cand a ales meseria respectiva ca va veni un moment crunt cand va fi pus in fata unei asemenea decizii. Si ma repet, intr-un spital de urgenta asemenea chestii nu sunt neuzuale, ele exista chiar pe vreme ‘ de pace’.
    La fel cu politicienii. Poti incerca sa salvezi toata populatia, vii cu lockdown economy, emotional response, we’re all in this together blah blah, we freeze economy, am gasit copacul ala minune cu crengile pline de bancnote astfel incat atunci cand totul se termina iesim pe strazi si cantam si ne imbratisam si apoi ne ducem la servici ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat, iar apoi cand vine nota de plata (the Economical coronavirus) te speli pe maini si zici, asta e, a fost coronavirus, am salvat 20.000 de vieti. Acum trebuie sa suportam 10.000 care se sinucid ca nu au ce sa puna pe masa famililor si aia 20.000 care au supravietuit coronavirus dar acum n-au bani de un paracetamol ptr o simpla raceala si nici familii care sa-i sustina ptr ca sunt someri toti. Si nici bani ptr sistemul medical ptr ca asta e, am cheltuit toti banii pe care nu-i aveam platind salariile oamenilor ca sa stea acasa. Sau pe de alta parte, Trump care vine si spune blunt in fata ca US nu isi permit sa incerce sa salveze pe cei 20.000 ptr ca risca ceva mult mai grav. Nu sunt fan Trump, dar pana acum e liderul care pare a-si asuma responsabilitatile ptr care politicienii sunt pusi acolo, nu ptr a culege popularitate precum ala din Italia sau Macron.
    Ptr ca ar trebui sa fie clar tuturor chiar si fara cea mai elementara pregatire economica ca nu exista freezing the economy, plata tuturor care stau acasa si apoi se reia totul normal. Asa ca ptr a-ti raspunde la a doua intrebare, oamenii aia normal ca nu vor fi fericiti, ei vor prefera un lider care promite copacul cu bani si sa-i tina pe toti acasa (ca sa se duca pe capete in weekenduri la mare cum s-a intamplat in UK, da, pe banii guvernului ca deh, daca tot e vacanta platita). Insa pusi in fata realitatii (30% unemployment dupa coronavirus si poate si mai rau cu cat lockdown-ul continua), atunci perceptiile se pot schimba oarecum. Pana la urma, cum spune Elon Musk (care tocmai a donat ceva ventilatoare adica mai mult decat a facut orice keyboard warrior in ziua de azi), sansele sa mori in drum spre servici intr-un accident rutier sunt mai mari decat sa mori de coronavirus, sigur o chestie factuala si care nu are emotional strings attached.
    Vorbim de alegeri care sunt dictate aici, nu exista alegere libera fara consecinte in situatia actuala, fiecare decizie are un numar de vieti irosite in spate. Putem lucra de acasa zilele astea, stam cu familiile, e usor sa fim tentati sa gandim, da,’ de ce sa ne asumam riscuri, hai sa salvam vieti si NHS-ul, dar judecand la rece si incercand sa eliminam partea emotionala, oare chiar facem asta pe termen lung? Eu nu sunt convins, dar sunt deschis la alte opinii atata vreme cat sunt argumentate factual.

  77. Si inca ceva, sa nu uit. Asta e intr-o tara de top a lumii. In Romania, de exemplu, sistemul medical e vai de capul lui. Du-te intr-o tara si mai saraca si lucrurile vor fi negre de-a dreptul. Asta inseamna posibile cifre uriase de morti pe Pamant.

  78. Salut, nu doresc sa ma interpun in dialogul vostru, insa ma intereseaza datele asta si doresc sa inteleg: cum ajungi la 350.000-450.000 de morti de la aprox. 35-45 milioane de infectati? Inteleg bine, folosesti o estimare a mortalitatii de minim 10%?

  79. am mai multe ipoteze
    -probabil acolo e cel mai tare campionat de fotbal in sala intre inchisori si nu stia cum sa participe
    -e cautat de camatari pentru ca nu si a platit taxa radio sau cum ii mai zice acum, aia de 1 leu
    -e idiot
    -vrea sa faca un remake al filmului Undisputed, dar cu fotbal. probabil ca in acea puscarie e un jucator exceptional de fotbal cu care o sa se bata in duble cu hartie igienica la finalul filmului

    mi a fost lene sa citesc articolul, sper ca sunt pe aproape

  80. Cat despre Trump, modul lui de a comunica „in vremea coronavirusului” si despre coronavirus e de-a dreptul patetic. Da o noua definitie notiunii de manipulare.

  81. Primul paragraf e total fals. Nici un doctor nu e pus sa facă asa ceva înainte de pandemie. Triaj înseamnă redistribuire către alt doctor, alt spital, alta tara. La pandemie triaj înseamnă redistribuire către cimitir.

  82. Da, criza va fi utilizata in multe moduri negative de diferiti lideri, politici sau economici. Asta nu inseamna insa sa uitam sa protejam viata in sine.

  83. The Guardian si People’s Vote au pedalat multa vreme pe faptul ca 650.000 de oameni cu varsta peste 65 de ani mor anual in UK si considerand ca 80 sau nu stiu cat la suta din aceasta categorie de varsta a votat Brexit, referendumul e invalidat in 2019 ptr ca nu mai corespunde realitatii. Ma rog, nu brexitul e relevant aici ci statisticile morbide. Nu am spus ca oricine moare de Covid19 ar fi murit oricum de diabet sau gripa, dar probabilitatea trebuie luata in seama si nu mers pe ipoteza ca fara Covid19 totul ar fi fost perfect.

  84. Mortalitatea uzuala e una, cea de la Covid e cu totul altceva. Nordul Italiei, zona cea mai afectata din lume la acest moment, ne arata ca oameni care au trait bine mersi pana dupa 80/90 de ani, au murit acum rapid. E irelevant cati oameni mureau oricum, ci doar dupa, la sfarsitul anului, poti face o comparatie pertinenta.

  85. Mda, nu mi se pare relevant argumentul desi eu continui sa consider Brexitul o prostie epica.

  86. Daca tot ai statisticile, care e mortalitatea la grupa de varsta sub 65 de ani?

  87. Nu exista o asemenea statistica la nivel global, cel putin nu am vazut eu. Probabil ar trebui sa mergi pas cu pas sa cauti fiecare tara cat de cat relevanta si sa aduni cifrele.
    Apropo, dupa parerea ta, intr-o tara ca Romania, cam cati crezi ca ar muri (la o populatie reala de circa 19 mil) daca ai lasa contaminarea libera, tinand cont de cum arata sistemul nostru medical (fara sa mai discut de alti factori agravanti)?

  88. Si inca ceva, hai sa eliminam aprecierile personale si sa vorbim concret, pe cifre. Stiu in ce domeniu lucrezi asa ca ar trebui sa iti fie la indemana 🙂

  89. Singura bresa vizibila in argumentatia asta, dar una insemnata, e legata de cei 20.000 si am mai scris-o dar nu ai raspuns. Matematic, daca infectezi 50-70% din populatia unei tari mari, sa zicem UK ca tot esti acolo, inseamna cam 35-45 milioane de cazuri, care, daca lasi la liber si tii cont de rata actuala de raspandire, e rezonabil sa anticipezi ca se realizeaza in maxim 6-9 luni de zile. Bazat pe mortalitatea normala (fara cea cauzata de supraaglomerare), asta inseamna 350-450.000 morti minim. Daca tii cont ca sistemul medical din orice tara nu e pregatit sa ingrijeasca in ATI cam 10-15% din cei infectati (3,5-6,75 milioane) in 6-9 luni cu perioade de ingrijire intre 2 si 6 saptamani, ci probabil e subpregatit major (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_hospital_beds – the peak number of cases in the UK would require between 100 to 225 CCBs / 100,000 inhabitants, if proper mitigation or no mitigation strategies are put into force, respectively. These requirements would both exceed the UK’s current capacities of 6.6–14 CCB / 100,000 inhabitants), posibil sa mai adaugi suficient de multi morti incat sa ajungi cel putin la 1 milion. Poate ne oprim la 350.000 morti, poate ajungem peste milion dar oricum suntem mult, mult peste cei 20.000. Numai in UK. Gresesc undeva?

  90. Cazurile grave care necesita spitalizare la cei sub 65 de ani sunt mult sub 10%, cu muuuult nu doar mult. Caut statisticile exacte ptr ca din nou, am in minte ceva vehiculat de un ministru german care era undeva la 2%. Revin cu facts, n-am raspuns pana acum ptr ca working from home e mult mai nasol decat onsite la client, am zile in care stau lipit de scaun pana la 7 seara. Si cand vreau sa ies sa alerg in parc in weekend nu mai pot, ptr ca o gramada de imbecili s-au dus la plaja aici acum ca tot sunt in ‘vacanta’.

  91. Guvernatorul NY, Cuomo, un democrat, tocmai a anuntat ca nu-si permit sa blocheze economia si ca strategia lui va fi sa faca cele doua lucruri in paralel: sa continue masurile de distantare sociala si in acelasi timp sa restarteze economia prin intoarcerea progresiva la munca a celor tineri si a celor care si-au revenit in conditiile in care acum se va testa mai mult.
    Cam asta e se pare si strategia lui Trump.
    Parerea mea e ca nu vine nici de la Cuomo nici de la Trump, ci se lucreaza cu noi date care modelizeaza un scenariu mai putin alarmant.
    Sa vedem si sa speram ca va fi ok.

  92. Un test costa momentan 15 euro, probabil va scadea la mai putin si rezultatele vor fi disponibile in mai putin de 4 ore, e o arie mult mai putin costisitoare decat lockdown-ul.

  93. “Trump… e liderul care pare a-si asuma responsabilitatile ptr care politicienii sunt pusi acolo”

    Ai pus acolo un pare care iti da o portiță de scăpare. Nu își asuma nici o responsabilitate. Nici una. Cu asta eu închei discuția.

  94. Poti porni de aici (https://www.statnews.com/2020/03/10/simple-math-alarming-answers-covid-19/) desi, e adevarat, nu ofera cifre privind cazurile grave pe segmente de varsta. Dar in China au avut cam 15%, fata de 7-10% cat am propus eu in calculul de mai sus.

    Haha, multa lume afla ce greu e sa muncesti de acasa acum, eu o fac de ani buni de zile (plus ca lucrez si cu sotia impreuna in majoritatea proiectelor) si multi ma invidiau inainte. Ai si nevoie de multa autodisciplina si reguli clare pentru a separa viata privata de cea profesionala.

  95. 1%, ceea ce e departe de procentul mondial actual care e peste 4%.
    LE: iau insa 1% in considerare din 2 motive
    – ca sa nu fie dubii pentru ca m-as apropia de procentul raportat iau un procent cat mai mic dar de necombatut
    – pentru ca numarul total de cazuri este evident subraportat cat timp metodologiile de testare sunt diferite de la tara la tara (ceea ce face ca multi asimptomatici sa treaca nedetectati) si cat timp exista insuficiente mijloace de testare intr-o multime de tari, de la Romania la USA.

  96. Exista o bresa mare si in cifrele tale, Ursano. Una care exclude numarul total de oameni care mor anual in urma gripei, diabetului, cancerului. Adica grupa 1 de risc cu cele mai multe victime la Covid-19. Sau efectele singuratatii generate de lockdown prelungit (echivalent a 15 tigari fumate pe zi din punct de vedere a riscului de mortalitate), a lipsei de miscare etc. The Guardian facea o proiectie morbida acum cateva luni inaintea pandemiei cati oameni au murit de la referendumul din 2016 care fac invalid rezultatul in 2019, caut articolul si iti trimit link, cifra care mi-a ramas in memorie era parca 650.000 de morti/an. Sigur, astea toate sunt calcule morbide care nu trebuie sa le facem noi, ci cei responsabili de a lua decizii si a alege ‘the lesser evil’.
    Nu in ultimul rand, virusul va reveni la toamna, vad ca mai toti se pun de acord, care e exit strategy din acest lockdown?

  97. Alta confuzie. Situația respectiva e rezultatul masurilor luate de guvernele UK (în special torries) de a reduce fondurile alocate NHS. UK au fost campioni la tăieri de fonduri.

  98. Faptul ca unii oameni mor anual din diferite cauze nu este egal cu faptul ca ei vor mori acum din cauza Covid. Este toata diferenta pe care poti sa ti-o inchipui si inca de 100 de ori pe atat sa mai traiesti jumatate de an, 1 an, 5 sau 20 (si o spun ca om care traiesc de 18 ani langa cineva care putea/trebuia sa moara atunci/in acea perioada). Nimeni nu poate face calcule cine ar fi murit in alte conditii.

    Bresa de care vorbesti nu exista pentru ca eu am luat in calcul, cum am scris si mai jos in alt comentariu, doar o patrime din rata oficiala de la acest moment de decesuri. Aceasta diferenta acopera (si) numarul de oameni care ar fi murit oricum (cancer in faza terminala sau batranete) acum. Restul, nu sunt de acord pentru ca astazi oamenii isi extind durata de viata enorm cu medicamente, indiferent ca au gripa, diabet sau cancer. Si nu e deloc clar ca aceeasi oameni care ar muri azi de Covid, mureau oricum anul acesta de o alta afectiune. Pentru ei si pentru familiile lor, argumentul tau este total irelevant. Nu mai zic de tratamente noi care apar in mod constant si schimba lucrurile.

    In plus, pe acelasi principiu, daca un om de 20/30/40 de ani va muri anul asta sau la anul, nu ar trebui socotit ca o victima daca moare acum de Covid. Nici nu poti stabili asta in mod cert, nici nu ar fi normal

    Cat despre toamna, aici putem incepe sa discutam. Problema e insa sa plecam de la cifre realiste, nu de la cei 20.000, care numar e absolut SF intr-un scenariu in care viata economica nu se opreste. Orice discutie productiva trebuie sa aiba baze serioase, reale, pentru a putea conduce la o concluzie viabila.

  99. Nu mai bine scriam din prima cifre mai mare de 4 ori la morti, conform ratei actuale, si aveam dupa comentariul tau de unde scade? :)))
    Oricum, pana la 20.000 e o cale atat de lunga, ca mii de ani i-au trebuit …

  100. Cica in Romania e instant. Trimiti proba de scaun la urmatoarea adresa:
    Psd sediu central, Soseaua Kiseleff no 10, sector 1, Bucuresti

  101. Pai daca utilizam cifre ilustrative, hai sa spunem 1 milion, in termeni de proportii am fi mai aproape 🙂
    Ilustrativa, ilustrativa dar este relevanta?

    LE: diferenta intre, hai sa mai scad si mai abrupt, 200.000 si 1.000.000 e un raport de 1/5, pe cand intre 20.000 si 200.000 e 1/10. Si retine, vorbim de mortalitatea fara criza medicala care e aproape un dat daca lasi contaminarea libera.

  102. Foarte mare in randul batranilor. Enorm de mica in randul celor sub 65 de ani si fara probleme medicale majore, ca peste tot in lume.
    In Italia, varsta medie a celor decedati de Covid e 78.5 ani. https://www.theguardian.com/world/2020/mar/22/italian-pm-warns-of-worst-crisis-since-ww2-as-coronavirus-deaths-leap-by-almost-800
    Vin si eu cu o contra-intrebare:
    care crezi ca va fi numarul victimelor in Romania in scenariul foarte apocaliptic si probabil al unei recesiuni mai grave decat cea din anii 30?

  103. Bun … e un punct de plecare pentru o discutie reala.

    1. In Romania nu poate fi o medie de varsta de genul acela, speranta de viata in sine e mult mai mica decat in Italia, adica pe la 75 de ani.
    2. „Enorm de mica in randul restului”. Aici ajungem la ceva la care nu ai raspuns niciun moment. Ce faci cand se epuizeaza paturile si ventilatoarele (cel putin, la ventilatoare Romania sta rau de tot, doar 1300) cu cei aflati in stare critica sub 65 de ani? Daca sunt infectati vreo 10 milioane sub 65 de ani (tinand cont ca cei peste 65 sunt cam 15%, am luat un procent de 60 si ceva la suta de contaminati) sa zicem, inseamna cam 700.000-1.000.000 de cazuri grave. Un pat e blocat in medie 4 saptamani. Asta inseamna in 9 luni ca sunt asigurate locuri in ATI pentru 11.700 de oameni. Cum ii salvezi pe restul de 688.000 aproximativ (luand minimul de cazuri grave)? Poti sa scazi cifrele cum vrei (de exemplu, daca ai de 10 ori mai multe ventilatoare, mare minune, acoperi abia 117.000 cazuri grave), tot raman zeci, sute de mii sub 65 de ani expusi. Mai ramane valabila afirmatia ta cu „enorm de mica”?

  104. Pai nu se poate, asta e ideea. O sa ramana pana dupa criza.
    E mult mai inteligent ca oamenii sa incerce sa lucreze cu el, nu sa-l antagonizeze.

  105. Am găsit: 2-4% in ATI e pentru 20-44 de ani, daca urcam până în 65 se apropie de ce am zis eu sau e chiar acolo.

  106. Planuri mixte, de distanțare și continuare a economiei în același timp, pot functiona, teoretic (dar nu știm dacă o vor și face, rămâne de văzut), in tari cu populație cu un grad mare de complianta la deciziile autorităților. Nu în România, țările latine etc. Din ce am văzut prin presă, nu a părut să funcționeze nici în UK sau Australia, de exemplu. De văzut la americani.

  107. Plecând de la cifra de mai jos: daca apreciem că toată populația adultă a României e in segmentul 20-44, tot ai, in medie, 3% din cei îmbolnăviți ajungând în ATI. Asta înseamnă 300.000 in scenariul expus anterior si imi da rău de tot cu virgula chiar și la un număr de 10 ori mai mare de ventilatoare decât în prezent (183.000 nu “prind” patul salvator).

  108. Acum am vazut contra intrebarea: e greu de spus ce se va intampla in cadrul unei recensiuni grave in Romania, noi suntem o economie atipica, cu multi bugetari si privati obisnuiti sa faca fata unor dificultati cu care antreprenorii din Vest nu s-au intalnit niciodata, cu un specific inca destul de mare agrar dar puternic interconectati si dependenti de Vest. Oricum, nu cred ca vor muri minim 150-200 de mii de oameni, asa cum arata cel mai optimist (din punctul tau de vedere) scenariu detaliat mai jos. Romania a fost in ultimii 30 de ani in diferite perioade tulburi si foarte tulburi dar suntem un popor care nu a uitat inca ce greu era pe vremea lui Ceasca, ceea ce ar putea usura reactia la o criza economica de proportii. Cred ca multi inca mai pot manca „salam cu soia” o perioada fara sa se spanzure de disperare, cred ca faptul ca la noi, de exemplu,unul ca tatal meu statea pe sistemul 3 in 2 paturi de spital inainte de operatie (fara influenta de criza de covid) fara sa cracneasca desi are un trai bun in rest arata ca suntem inca destul de pregatiti sa suportam multe.
    Chiar azi sotia mea se uita la un clip in care diversi medici italieni se plangeau de unele chestii si a zis ceva de genul „astia au avut o viata prea buna pana acum si nu stiu ce inseamna sa iti fie greu cu adevarat”.

  109. Greu de spus, personal nu cred ca doar cu quantitative ease si asteptand sa pice ceva din cer se rezolva totul. Lockdown-ul e o chestie de luni de zile, nu de saptamani, in Italia PM-ul nu a dezmintit ca ar putea merge pana pe 31 iulie. Covid-ul va reveni cu siguranta in toamna, deci practice daca urmezi aceeasi solutie ai ‘da drumul economiei’ doar o luna-doua. In curand nu vom mai avea ce manca in sensul literar, trebuie oameni care sa lucreze in agricultura, am vazut ca in UK au emis deja un mesaj de alarma rugand cetatenii britanici sa vina in ajutor sa lucreze in ferme ptr ca nu pot adduce muncitori sezonieri datorita restrictiilor de calatorie (ce gluma buna, englezi lucrand pe salariul minim:)
    In alta ordine de idei nu poti sa incepi dintrodata munca ca si cum nimic nu se intampla in jur, trebuie un compromis ceva, un keep calm and carry on working dar cu respectarea social distance si protejarea categoriilor cu grad mare de risc. Accentul pus pe testare si nu pe lockdown. Ceva trebuie schimbat si timpul nu e deloc un aliat, trebuie ca toata lumea sa inteleaga riscurile pe termen lung.

  110. Am inteles asta cu undelying issues de prima data, dar trebuie spus si faptul ca o parte relativ mare de populatie are asemenea probleme. Numarul de canceruri a explodat de 10 ani incoace, inclusiv intre cei tineri, diabet au foarte multi iarasi din cauza alimentatiei, nu mai zic de probleme cardiovasculare. Faptul ca multi au asemenea probleme inseamna sa ii condamni probabil la moarte pentru a salva, spui tu, economia. Ceea ce nu e deloc sigur, asa cum scria si Roubini, vezi link-ul de mai sus. Sigur e doar ca multi ar muri. Restul e presupunere bazata pe ce?

  111. Haha, le trebuie oameni in agricultura? Nice, sa roage celelalte state membre, gen Romania, Polonia, cu excedent de forta de munca si venituri mici. Wait, Brexit …

  112. Categoric, nimeni nu neaga asta. Dar e sigura sansa pe termen lung pe care o avem, a sta in lockdown la nesfarsit nu e o alternativa viabila oricum ai privi situatia. Da, vor fi morti, ideea e ca numarul sa fie cat mai mic si mai ales, sa fie salvati cei ‘cu zile’ (in plain Romanian).
    In filmele alea americane cu superheroes, intotdeauna US Army sunt pe cale sa ‘nuke down’ o comunitate infectata ptr the greater good si a salva restul populatiei si a garanta viitorul omenirii, doar ca supereroii apar in ultima clipa si se pun in calea rachetelor, ar fi bine sa avem un Schwartzenegger sau un Steven Seagal:)

  113. Pai exista o fractura in ce spui: durata lunga de care vorbesti apare la frecatul mentei cu masuri mixte care nu stim daca fac mai rau sau nu economiei, dar care clar permit sa moara mai multi si cresc riscul sa ai o criza sanitara de proportii; durata scurta apare la masuri dure aplicate rapid si fara ezitare, vezi cazul Chinei care pare sa fi rezolvat criza in aproximativ 2 luni.
    Aia cu salvatul celor cu zile e, cel putin partial, neadevarata. Daca luam un adult de 41 de ani cu cancer de 18 ani care traieste o viata normala in tot timpul asta si care are risc mare de mortalitate la covid, la ce categorie il incadrezi?

  114. Urmareste Suedia, un exemplu mai bun decat China intrucat se pliaza mai bine pe modelul European.
    Cancerul e al doilea ‘killer’ la scara globala dupa bolile cardiovasculare (undisputed no 1, foarte multe cazuri de cardiovascular deseases datorandu-se vietii sedentare si stat in casa/la birou). Un bolnav de cancer va trebui sa evite socializarea si sa mentina social distance chiar si zile/saptamani dupa sfarsitul lockdown-ului, indifferent ca a trait deja 18 ani, cred ca asa sunt recomandarile WHO. Clar nu ar fi in categoria de personae care ar trebui sa reia munca curand.

  115. Apropo de business, exista si mari castigatori de pe urma covid19 si nu ma refer doar la Zoom. In UK nu mai exista haltere/greutati (dumbbells/bar bells), totul e sold out si disponibil din nou la vanzare undeva prin mai. Chiar si alea de sunt din otel de lux etc sau lacuite lemn de nush ce esenta la 600 gbp un set de doua gantere mici ajustabile pana la 7.5kg fiecare si alea sunt vandute. Chiar si training benches sau yoga mats, totul.

  116. Pai și familia unei asemenea persoane, copii și sot, ce fac?
    Contraexemplu la Suedia avem Danemarca, așa că sunt opțiuni diverse.

  117. Interesant cum toți populiștii light nazi, ăia de sângerau pentru nație la alegeri, gen Trumpică(ăsta e și sociopat full option), mesiile mediocrilor(cum tot Trump declara), nu prea sângerează în timp de criză pentru nații.
    Aproape că seamănă ei cu Hitler și Antonescu, care și-au pus ambițiile personale, iluziile peste binele popoarelor conduse de “conducători”.

    Șase la sută minim dacă nu facem nimic? Whatever, bro!
    Singura excepție de pe dreapta, e excepția liderilor fasciști crescuți în pseudo socialism, gen Orban, Putin.

    Ăștia încă nu sunt light nazi, doar urmăresc fortificarea tronului.
    Orban aproape e Dictator pe viață pe modelul Caesar.
    Încă o excepție e Boris, care e light nazi de catifea și s-a speriat că o să aibă capul într-un par dacă mor 500. 000, deși Cummings insista că ăștia mai fraieri trebuie exterminați.

    Te pomenești că nu liberalii sunt retarzii, ci ăia ce votează cu alt-nazi.

    https://uploads.disquscdn.com/images/38c45d8d93bd80355dc8ee99f4641f82011d62810b0ad5f88affc9d05fa3fe52.jpg

  118. COYS, citeste aici ca sa intelegi mai bine: https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56

    Toata argumentatia ta duce catre “economia inainte de orice” si catre “oprirea activitatii este pe perioada nedefinita” DAR
    – 2-3 % mortalitate la nivel de populatie (minim, pentru ca in primul rand va fi blocat tot sistemul sanitar si vor muri cu zile si altii neafectati de Covid – uita-te la cifrele din Italia si Spania decedati vs vindecati) va afecta de asemenea foarte tare economia, fara a mai pune la socoteala problema emotionala
    – susținerea celor mulți aflați la limita subzistenței și afectați de criză cred că e mai puțin costly decât bailout-ul băncilor din ultima criză financiară (e o părere personală dar poate mai sunt pe aici care pot susține sau infirma ideea)
    – panica oricum exista, deci industrii ca turism si transport nu isi vor reveni
    – nu iei in calcul posibilitatea de mutatie, care este crescuta in cazul in care lasam sa se raspandeasca la liber (detalii in articol), de fapt propui un business as usual cu pagube colaterale

    As adauga ca nu e sigur ca rata de mortalitate este tot, nu stim care sunt urmarile pe termen lung in cazul celor vindecati, dar asta e pura speculatie.

    Mi-as dori ca aceasta scuturare majora a economiei sa duca la doua directii majore in momentul revenirii (stiu, e wishful thinking, dar e o ocazie buna):
    – mai puțină poluare și risipă de resurse (se poate găsi o formă care să îmbine plăcerile perioadei care tocmai s-a sfârșit și mai multă atenție pentru mediu). Suntem prea mulți pentru planetă și nu avem alta – chiar si asa, tot nu pot susține o curățare cu 4% a populației, fie ea majoritar bătrână și bolnavă, pentru că nu ajută la nimic, în schimb ne dezumanizează total

    – mai putina concentrare a puterii și averii in mainile unora. Vi se pare ok ca oligarhii rusi sa se doteze cu ventilatoare personale? Asta ne este viitorul, noi in turma la tragere la sorti, cei puțini si bogati (sau Putini si bogati) la tragere la sorți cu bile încălzite, Florentino Perez style.

    I rest my case!

  119. Radu, m-ai inteles complet gresit, nu exista ‘economia inainte de orice’. Economia exista ptr populatie si nu invers.
    Inteleg foarte bine masurile, rostul lor etc, nu asta e problema aici. Ceea ce vasta majoritate a blogurilor astora aparute ca furnicile nu iau absolut deloc in calcul e the hard place; noi suntem ‘between a rock and a hard place’. Cu cat mai mult tii virusul sub control, cu atat mai severa va fi recesiunea. Recomand articolul asta mai ales ptr grafice.
    https://www.weforum.org/agenda/2020/03/covid-19-economic-crisis-recession-economists/
    Nimeni intreg la minte nu recomanda curatarea populatiei prin Darwinism, daca insa extinzi orizontul pe un termen mai lung atunci inevitabil trebuie sa iei in balanta toti factorii.
    Recesiunea e o chestie sigura, era previzibila chiar si fara Covid19. Si nu va fi la fel de usoara precum cea din 2008-2009 unde bancile au fost bailed out, acum tot sistemul va necesita bailing out.
    Probabil nu ne vom pune de acord, dar vom trai si vom vedea:) Probabil in cativa ani vor apare niste analize detaliate despre cat de adecvat a fost raspunsul la pandemie, sper din toata inima ca vom citi analizele alea dupa/in drum spre servici si nu in timpul zilei, acasa:).

  120. Nu stiu dacă ai citit articolul pe care l-am citat mai sus, ideea e aceeași, să acționăm rapid pentru a diminua la maximum răspândirea, și pe urmă trecut la faza “Coreea de Sud” (urmărire cazuri individuale și local containment). Evident asta ajută și la deblocarea economiei.

    Problema e cand indivizi de genul Trump sau maimuțoi conspiraționiști sau alți oameni care din varii motive nu înțeleg gravitatea problemei sabotează în loc să încurajeze această fază de lockdown/hammer. Cei care încă vehiculează cifrele din China, care 1. este un regim mult mai autoritar 2. populatia are oricum o cultura de respectare a autoritatii, dublată și de frica de boli 3. are o capacitate imensa de reactie (medici multi, spitale multe, constructori multi si ieftini) 4. este o populatie mult mai tanara, deci nu e de mirare ca au mortalitate mai mica decat in Italia

    Recomand pentru modelarea răspândirii virusului și https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/?fbclid=IwAR2hC8DXtddmohRgJijWfAuq9Xzh7XTo30FNspZ69Rv-3oTKbeodrsJ7lYY . Simplu, vizual, greu de combătut.

  121. Nu vad pe link-ul tau unde apare ce spui tu.

    Informatia mea e de aici si priveste US (https://www.statnews.com/2020/03/18/coronavirus-new-age-analysis-of-risk-confirms-young-adults-not-invincible/):

    But of the 144 cases in people 85 and older, 31% to 71% were hospitalized and 6.3% to 29% needed intensive care. The death rate in that age group was 10% to 27%.
    In contrast, among people 20 to 44, 14% to 21% of 705 cases were admitted to hospitals and 2% to 4% to ICUs; 0.1% to 0.2% died.
    The rates for middle-aged people fell between these extremes, while 29% to 44% of patients 65 to 74 were hospitalized and 8% to 19% needed intensive care; 2.7% to 4.9% in this age group died.

    LE: am gasit un 4,7%, nu 4. Si daca e 2 sau 3% la sub 65 de ani, tot in momentul asta Romania e total nepregatita, chiar si daca se mareste de 10 ori numarul de ventilatoare, tot mor zeci de mii spre suta de mii doar din cauza lipsei de solutii.

  122. Ideea e ca ce spui tu se bazeaza pe presupuneri: presupuneri ca va fi de ajuns pentru ca economia sa isi revina sau sa nu coboare in continuare, presupuneri ca nu vor muri prea multi, presupuneri ca oamenii vor respecta social distancing (deja am vazut cum a functionat asta in Italia, Romania, UK, Australia), presupuneri ca va exista herd immunity etc. Presupuneri versus cifre de morti.

  123. având un client și prieten cu care lucrez în industria asta anume, pot să spun că chinezii deja produc din nou, problema e că nu mai are cine să vândă.Și cine poate încă să vândă e suprasolicitat.
    chestiile sunt încă acolo, în depozite, dar cererea a crescut cu până la 1000%.

  124. Urmareste Suedia, un exemplu mai bun decat China intrucat se pliaza mai bine pe modelul European.
    Cancerul e al doilea ‘killer’ la scara globala dupa bolile cardiovasculare (undisputed no 1, foarte multe cazuri de cardiovascular deseases datorandu-se vietii sedentare si stat in casa/la birou). Un bolnav de cancer va trebui sa evite socializarea si sa mentina social distance chiar si zile/saptamani dupa sfarsitul lockdown-ului, indifferent ca a trait deja 18 ani, cred ca asa sunt recomandarile WHO. Clar nu ar fi in categoria de personae care ar trebui sa reia munca curand.

  125. Pai din ce inteleg, US exact modelul sud-coreean vor sa-l copieze, adica accent pus pe testing fara masuri draconice precum in China sau acum in Europa? Sau te referi la faptul ca vrea sa ‘cut the corners’ prin faptul ca nu a pregatit din timp si vrea doar aceleasi rezultate precum in Korea?
    Herd immunity e modelul adoptat in Suedia, dupa ce a fost abandonat de UK si Olanda.

  126. Ca prima observatie dupa 2 saptamani de WFH, cantitativ lucrez mult mai mult, calitativ cu mult mai prost. Sau altfel spus, decat putin si cu rost, mai bine mult si prost:)
    Cred ca liberalismul nu merge in remote working, trebuie un hammer approach:)

  127. Toată Europa se șterge la fund cu ceva mult mai valoros decât bani. Cu HÂRTIE IGIENICĂ!! De unde, domnule, de unde? :))

  128. Nu e chiar herd immunity, chiar vorbeam cu un coleg din Malmo – liceele si universitatile s-au inchis temporar, numai scolile functioneaza intrucat riscul la copii e perceput mult mai scazut si pe de alta parte nu vor sa incarce parintii cu responsabilitati suplimentare. Insa e bazat pe niste Swedish specifics, in care lucrul de acasa e incurajat si exista un spirit de incredere intre membrii societatii, pe cata vreme in alte societati clar nu ar functiona. si in restaurant si baruri nu sutn totusi ca in pozele alea cu oameni la bar, inteleg ca mesele sunt la distanta si nu poti sta la bar sa-ti bei berea. Un fel de social distancing dar bazat pe incredere si nu impus. Ar merge asta in Spania? categoric nu.

  129. Acum am gasit unde spuneai tu 4% dar e incorecta citarea ta, acel procent se refera la cazurile active, nu la cazurile totale. Practic, la numarul de cazuri „serioase sau critice” trebuie adaugate toate mortile si un numar nedefinit de cazuri de acest gen vindecate.

  130. Dacă nu vroiai sa se înțeleagă darwinism social puneai altfel problema. Eu exact aia am înțeles din tot ce ai postat tu. Începand cu minimizarea efectul virusului la inceput pana la accentul pe efectele economice fara sa incepi postarile cu a sublinia ca intelegi rostul masurilor de distantare sociala. Doar cand altii ti-au atras atentia, ai lasat-o mai moale. Eu m-am abtinut cu greu sa nu iti pun si alte intrebari si sper sa o fac in continuare.

  131. Herd immunity e sub presiune si in Suedia. Sa vedem cat rezista.

    SUA si sa vrea nu poate imita modelul coreean. Totul e o gigantica harababura, fiecare stat, oras, departament de sanatate face ce il taie capul. Guvernul federal e in dezorganizare totala, nu sunt destule teste, pana nu scoate armata in strazi si obliga producatorii sa faca echipament de protectie situatia de aici va fi mai rea decat oriunde in lume. Daca nu sare un iepure de undeva (un test rapid produs in catitati f mari, China exporta mai mai mult – ca nici ventilatoare nu poate produce SUA fara anumite piese din China). Si n-am zis nimic de spitale private, obsesia cu bursa, lipsa unui mesaj unitar adresat intregii populatii.

  132. “Britain’s health services asked for 250,000 volunteers. 405,000 people came forward to help.” Frumos!

  133. Aici e si vorba de tipuri de personalitati, cand eu am citat acel celebru ptr 80% din populatie sunt doar mild symptoms nu am spus nimic altceva din ce a declarat un ministru german intr-o conferinta de presa fara a fi interrupt brusc cu ‘restul de 20% pot sa crape, nu?’. Sunt cateodata niste tendinte de cine nu e cu noi is not right, si nu ma refer la Mourinho, ermmm, covid19 aici:)
    Constructive criticism.

  134. nu stiu unde sa pun acest cometariu dar Irlanda urmeaza modelul Sud korean

    masurile pentru 12 saptamani:

    Physical distancing restrictions remain in place;

    People should stay home as much as possible, work from home if they can, and
    only leave home to go to work if there is no alternative;

    Only go to the shops for essential supplies, for medical or dental
    appointments, to care for others or to take physical exercise;

    Social events or gatherings involving more than 4 people that have not already been cancelled should be cancelled;

    Non-essential indoor visits to other people’s homes should be avoided. Social
    gatherings of individuals outdoors should be no more than 4, unless from
    the same household.

    No unnecessary travel should take place within the country or overseas.
    All theatres, gyms, hairdressers, casinos and bingo halls are to close.

    asta este de retinut – The Finance Minister estimated that the measures will cost €3.7bn for a 12-week period but this will vary depending on the length of the crisis.

    presupun ca la ceva de genul asta se refera Coys – primul ministru a zis ca toate aceste masuri sunt pentru a evita e dereglare economica si mai mare in viitor

    doar timpul o sa ne spuna ce era bine de facut

  135. Deci cei care nu te inteleg sunt de vina. Asuma-ti si tu partea ta de vina. Raspunde la intrebari si vino cu nuantari. Chiar cand citezi pe cineva.

    Si, da, atata timp cat nu nuantezi exista tendinta de a fi considerat impotriva.

  136. Genul asta de comentarii e bine pus in ca si comentariu nou, nu ca raspuns. Si e oricand binevenit. Oricand poti adauga ce faci tu concret.

  137. “Premier League rivals gang up on Manchester City with 8 of the top 10 joining forces to launch CAS bid to stop them from playing in the Champions League while appeal against two-year ban waits to be heard amid coronavirus lockdown Premier League’s top clubs have launched a bid to stop Man City attempting to play in the Champions League amid an appeal against their two-year ban. Eight of Premier League top-10 have written to the Court of Arbitration for Sport. City and Sheffield United are the only top-half clubs not involved.The group includes Liverpool, Man United, Tottenham, Arsenal and Chelsea.”

  138. Trebuie obișnuință, ca orice activitate nouă are specificul ei. Si, as mai adauga, nu e facila pentru oricine adaptarea asta. Daca ai lucrat independent de la 25 de ani, e mai ușor. Daca ai fost obișnuit să ieși din casă și să mergi la un birou/loc de muncă timp de zeci de ani, normal că adaptarea ia mult mai mult.

  139. unii au atata hartie igienica de zici ca creste in copaci si nu altceva 🙁
    cum zicea bunul preten al vodkai, mr. Artanu: de unde mai nene atata banet – asa apare dilema?.

  140. Daca fi fost o replica de-a lui Dinica, dintr-un film… cred ca ar fi avut succes!