Locul 5 cu 60 p și locul 6 cu 69 trebuie analizat. Deci eu sunt pentru puncte și golaveraj. (Radu)

La articolul anterior am avut o mică discuție cu Radu referitor la comparația a doua sezoane ale aceleași echipe. Eu eram de părere că doar locul ocupat contează, Radu sugera să se ia în considerare si numărul de puncte.

Am luat deci clasamentele ultimilor douăzeci de ani si am calculat diverse statistici legate de numărul de puncte obtinute în funcție de locul ocupat.

Primul tabel prezintă media numărului de puncte. Pe langă o coloană cu 20 de ani am pus și coloane cu primii 10 ani (P10) și ultimii 10 ani (U10). Următoarea coloană compară primii 10 ani cu ultimii 10 ani. Cele trei coloane din partea dreapta conțin diferențele dintre locuri consecutive în clasament.

Am scos în evidență diferențele care mi s-au părut semnificative – probabil un semn că lupta pentru locul 4 s-a intensificat.

In următorul tabel am încercat să folosesc datele statistice pentru a găsi un prag de la care numărul de puncte să justifice un așa-zis loc corectat. Am incercat tot felul de formule fanteziste combinând media cu maximul, minumul și diverse diferențe. Nu am ajuns la ceva care să mă mulțumească.

Pâna la urmă m-am mulțumit cu urmatoarea corecție: daca numărul de puncte acumulat de o echipă este mai mare decat 75% din numarul de puncte acumulate vreodata de o echipa clasata pe un loc superior in clasament atunci se justifica corecția locului. Sa explic cu un exemplu: pe coloana locului 2 linia Ajustare avem 1. Pe coloana locului 2 maximul este de 97 de puncte. 97 este mai mare decat 75% din numarul de puncte cu care o echipa s-a clasat pe locul 1. Se observa ca sunt puține cazuri care se încadrează pentru corecție la pragul de 75%. De ce am ales 75%? 50% mi se pare prea jos. Sunt curios de argumente care sa justifice un prag mai scăzut.

Am mai manipulat setul de date și am găsit două tabele care mi s-au părut de interes.

Un clasament general al celor 45 de echipe care au evoluat in Premiership în acești 20 de ani ordonate după numărul mediu de puncte. Pe coloana Liga apare divizia în care joaca echipa respectivă în anul competițional 2019-2020.

In al doilea tabel mi-a atras atentia singura ocazie când o echipă a retrogradat acumulând mai mult de 40 de puncte: West Ham United în 2002-2003 (42 de puncte). Verificând lotul de jucători am rămas surprins să găsesc nume foarte cunoscute și am recitit povestea acelei retrogradari.

Iată și tabelul cu toate datele statistice.

Previous ArticleNext Article