“Ca și fan Spurs e greu să motivez ca ăsta e un sezon măcar la nivelul anilor 2004-2005, pentru că nu e. E cel mai slab sezon din secolul ăsta chiar și statistic.” (Coys)
Deci avem ipoteza din citatul de mai sus. Stim că suporterul înfocat din Coys cade uneori în păcatul exagerării, dar o face mereu cu stil deci întelegem unde trage. E vorba de ce simte.
Sa vedem ce spun cifrele.
Liniile de clasament colorate sunt în ordine: cel mai slab sezon din secolul curent, cel mai slab sezon din deceniul curent, predicția pentru sezonul actual (bazata de continuarea trendului) și linia de clasament la momentul actual. Am luat în considerare locul ocupat, nu numărul de puncte. E de remarcat saltul calitativ făcut de Spurs în deceniul actual față de cel anterior.
Aș zice că există șanse extrem de mici ca Tottenham să acumuleze mai puțin de 5 puncte până la sfârșitul actualei ediții, deci e foarte improbabil ca acest sezon să fie cel mai slab din punct de vedere statistic în acest secol. E mult mai probabil ca sezonul actual sa fie cel mai slab din acest deceniu. Un loc 5 ar fi mai bun decât locul 6 din 2013-2014, chiar dacă ar putea fi obținut cu mai puțin de 69 de puncte. Dacă predicția se adevereste, sezonul actual ar fi al nouălea cel mai slab din acest secol.
In final iată echipa de bază, antrenorii si câțiva jucători din sezonul cel mai slab (2003-2004) și sezonul cel mai bun (2016-2017). In 2003 Glenn Hoddle e fost demis la 21 septembrie și înlocuit cu David Pleat.
Deci este acesta ultimul sfârșit de săptămâna cu etapa în Italia? Și în câte săptămâni va fi suspendata și PL? Eu zic ca 3.
Totul e in dubiu in Italia acum. Deocamdată 5 meciuri ar trebui sa se joace cu casa închisă dar se ia în considerare și amânarea lor. Problema cea mai mare o reprezintă, bineînțeles, Juve Inter care nu prea are când sa se amâne. Dar care e și meciul cel mai așteptat.
Din ce scriu italienii, e imposibil sa spui acum ce se va întâmpla, daca se va continua cu meciurile fara spectatori sau se vor amana sau mai rău, se va suspenda campionatul. Despre ultima varianta încă nu se discuta dar totul depinde de evoluția epidemiei.
https://twitter.com/FabrizioRomano/status/1233711807602270213
Numai eu remarc faptul ca cel mai slab sezon al deceniului e 2010-11 cu 62 puncte, sau îmi joaca feste dark theme?
Oricum asta e cel mai slab sezon al lui Liverpool de la etapa trecuta pana azi.
Am luat in considerare locul ocupat, nu numarul de puncte. Am facut modificarea si in text.
Parca băieții erau la retrogradare când a venit portughezul.
In acest moment au sanse la locul 4!
What?
Maxim 8 puncte facem pana la final.
🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/f6251365e6050d98f618171d1a080c40752efefc89f2014d0cb924ccda423cfb.jpg
In 11 jocuri ramase, 33 pct posibile, Spurs va face intre 18 si 25 puncte, zic eu. Cred ca va fi aproape de media aritmetica a ultimelor 20 de sezoane. S-a scos Jose, inca o data…
Numai două meciuri din Serie A s.au jucat astăzi. 9 goluri s.au marcat la Lecce Atalanta si 7 goluri la Cagliari Roma. O medie de 8 goluri pe meci. Nu.i rau deloc…
Ce e interesant la discutia asta Ronaldo Dybala e problema asta mai generala a relatiilor intre compartimentele echipei.
Adica cum se intampla? Exista grupul atacantilor care da vina pe gruparea mijlocasilor, care la randul ei acuza factiunea fundasilor?
Sunt sindicate ale mijlocasilor sau atacantilor? Fac greva?
Portarul pe cine da vina?
https://twitter.com/premleaguepanel/status/1234069735882608641?s=21
Cat e gluma, e panarama dar într-adevăr problema la Juve e mijlocul care nu face mai nimic dpdv ofensiv. Deși am inceput anul cu 7!!! mijlocasi teoretic competenți, nu reușim să avem nici măcar unul care să aibă o contribuție ofensiva relevanta macar sporadic. Și ar mai fi și alte de spus dar prefer sa vorbesc după ce suntem eliminați din Liga. Adică probabil nu peste mult timp.
Sunt probleme, jocul lasă mult de dorit dar pe Lyon ii scoatem la Torino.
S-a jucat cu regula aia cu 1m la marcaj? Si daca tusea cineva ceilalti se fereau de de el?
Deci mai ia Ramos un rosu si azi? Ma astept.
https://twitter.com/FootyHumour/status/1233797151441944576
Ce urat a imbatranit Messi. A pierdut aproape toata calitatea fotbalistica din cauza varstei. Pierdut in spatiu.
Lyon nu are calitatea sa reziste. In sferturi probabil.
A reusit! Asta a fost cheia victoriei. Din linia de fund doar Marcelo a faultat o singura data.
0 faulturi pana in min 60. Oare poate rezista pana la final? Ii tin pumnii.
Mai stiu o echipa cu o puzderie de mijlocasi, dar care nu prea sunt in stare de nimic notabil.
Ok, criteriul tau, dar mie numarul de puncte mi se pare mult mai relevant decat locul ocupat.
Raman la parerea ca, la fel ca si in meciul din tur, ambele echipe ar fi fost multumite cu un 0-0. Dar cand joci la 0-0 exista riscul sa aiba adversarul o inspiratie de moment si fundasul tau dreapta sa fie dupa tigari. All in all, doua El Clasico modeste datorate declinului evident din ultimii ani ale celor doua echipe. Victorie meritata, dar nu cred ca decisiva avand in vedere diferenta infima de puncte si jocul prestat. Ambele vor mai pierde puncte.
L.E.: o mentiune si pentru singurul jucator care mi s-a parut ca s-a remarcat in mod deosebit aseara: Casemiro. Excelent meci facut de mijlocasul madrilen!
De acord ca e relevant in sensul asta, dar între locul 5 cu 60 p și locul 6 cu 69 trebuie analizat.
Poți spune cu mana pe inima ca Leicester campioana a avut un sezon mai bun decât Liverpool sezonul trecut? Nu vorbim de trofee, inclusiv trofeul Wenger cunoscut ca locul 4, ci de valoare. Dacă vrei sa vezi cel mai slab sezon, pentru mine e cel cu puncte puține.
Sigur, pot apărea circumstanțe deosebite, poate la final de sezon nu mai ai obiective și nr de puncte scade, ca joci juniori. Dar tot asa poți fi pe locul 6 la 1 punct de locul 4 sau pe locul 5 la 8 puncte de locul 4.
Deci eu sunt pentru puncte și golaveraj. Eu asa vad zicala “the table does not lie” cel puțin. Pentru ca ierarhia poate fi decisa de 10 mm.
Am “belet”! Ramane ca virusul sa-mi permita deplasarea si meciul sa aiba loc.
https://uploads.disquscdn.com/images/06904b20aa5a76e76fdba19b6b61feb8692d7ef684aedad20112b7aad4728af2.png
Chiar mult mai relevant? Locul 5 nu duce la participarea in Liga (cand primele 4 au dreptul). Sa nu mai zic ca daca exista o diferenta de puncte in clasament la un mment dat fata de urmatoarea clasata nici o echipa nu se da peste cap sa bata recordul de puncte pentru clasarea pe locul 6.
Se schimbă regula hențului
În cadrul întâlnirii de la Belfast a stabilit o nouă definiție în cazul hențului. Începând cu sezonul 2020/2021, delimitarea între braț și umăr se va face cu ajutorul mânecii tricoului. Oficialii vor să adopte această regulă pentru a ușura munca arbitrilor și pentru a scurta timpului pauzelor cauzate de intervenția VAR.
Aproape m-ai pacalit 🙂
“Poți spune cu mana pe inima ca Leicester campioana a avut un sezon mai bun decât Liverpool sezonul trecut?”
Absolut. Ce conteaza e ca au fost campioni. In anul resperctivi au fost cei mai buni, indiferent de scuzele celorlalti sau ale neutrilor. Dar principalul meu argument este ca nu poti compara sezoane, adica mere cu pere. Un campionat e un anumit tip de competie jucat intre doua date. Atunci se compara echipele intre ele. Liverpool in anul in care Leicester a fost campioana a fost mai slaba decat Leicester. Anul asta e mai buna. Nu cred in comparatii bazate pe ani diferiti.
E primul meci tactic făcut de Barcelona folosind doar mijlocul. Chiar mi-a plăcut.
Pasele au fost la o cadență normală pentru vârsta/valoarea unora(Vidal a cam distrus jocul de pase).
Problema minoră e că apărarea are ceva găuri, problema mare e că 422 sau 41212 cu Vidal avansat e moartea pasiunii.
Nu poți juca fără aripi sau atacanți. Asta face Barca. Sunt puțin supărat că nu am jucat cu Fati și Braithwaith ala.
Nu-s cine știe ce, dar măcar sunt de meserie.
Următoarea problema e că nu avem un 8 de la Iniesta(Coutinho nu a fost folosit ca 8), jucăm cu Arthur sau de Jong pe poziții prea avansate.
Dacă stă Messi lângă careu, mingea doar circulă că nu avem 8, dacă coboară nu are cui să o dea(a făcut și cel mai slab clasico, dacă nu rata, probabil câștigam)
Problema e că nici nu văd cum am putea rezolva problemele de lot,
Coutinho poate reveni, dar în atac și apărare ai nevoie să spargi pușculița.
Pușculiță cam goală.
Cred că o să urmeze o perioadă de mediocritate fără alte împrumuturi.
https://www.youtube.com/watch?v=6lP9dDcIe3o
Barcelona alege să joace cu jucătorii cu nume sau cu price tag rotați pe alte posturi, în loc să folosească un sistem de joc bine definit. La fel după ce a plecat Neymar, au preferat să treacă la 4-4-2, că nu putea fi înlocuit brazilianul cu un “No name”, dadea rau pentru sponsori si la nr. de followeri.
În 2017 o conducere capabilă ar fi sacrificat un an, jucand cu Deulofeu si Turan in locul brazilianului sau cu Alcacer intr-un sistem cu doi atacanti. La mijloc, Samper, Denis, Rafinha si Alena sa fi primit treptat mai multe minute in dauna lui Rakitic, Iniesta si Busquets. Eventual Munir si Bartra sa fie rascumparati, fundasii stanga din academie sa nu fie dati. Iar un an mai tarziu putea fi pregatita o campanie sanatoasa de transferuri. Oricum cu Messi si Suarez, eventul putea fi luat fara mari probleme si cu jucatorii acestia. Ce se vede azi e doar suma unor greseli in lant inceputa atunci.
Si o alta anomalie, daca aduci pe Coutinho si Dembele, de ce tii un antrenor ca Valverde, incapabil sa gestioneze un asemenea lot. O greseala asemanatoare cu cea din 2000 cand dupa plecarea lui Figo au fost transferati jucatori buni, pe bani multi, de la care asteptarile erau mari precum Overmars, Petit sau Simao, dar antrenor era pus Serra Ferrer, alt incapabil sa gestioneze un vestiar de nume mari, antrenor bun pentru reconstructii la echipe mici pe bani putini.
Nu înțeleg.
Bine, avem păreri diferite și ne oprim aici. Doar ca nu pot sa nu-ți atrag atenția ca aici chiar asta era exercițiul, sa compari Tottenham in ani diferiți, deci ultimul tău argument anulează tot articolul.
Aici vin eu si omor discutia:)
Tottenham 2019/2020 e cea mai execrabila evolutie din acest secol. Chiar si in sezonul 2007/2008 cu 46 de puncte, echipa a jucat un fotbal bun de la venirea lui Ramos si pana la finala de League Cup castigata cu un Chelsea care avea sa joace finala la Moscova cu Utd peste cateva luni. 2-0 din League Cup pe Etihad, 5-1 cu Arsenal in semis, finala cu Chelsea, apoi acele scoruri de tenis 6-4 cu Reading, 4-4 cu Chelsea au fost meciuri de pomina. Echipa a implodat atunci dupa ce au castigat League Cup altfel terminam cu 55+ puncte.
Sezonul asta, pe langa ca nu atingem borna 50, fotbalul bun a fost o repriza cu Arsenal, una cu West Ham si una cu Bournemouth si doua victorii unde mai degraba adversarul s-a prezentat sub orice critica (Palace si Burnley).
Adica nu e gluma?
M-ai prins!
https://uploads.disquscdn.com/images/79f577cfcf13813f2bcc10c90387edd2d0d30fd76613215bb377e44bd48fa535.jpg
In other news, Pochettino jr a inscris golul victoriei Spurs 3-2 vs Wolves. La U21:)
Daca se intampla la seniori, titlurile in presa ar fi fost: “Mourinho bailed by Pochettino” sau “In Pochettino we actually trust”:)
De obicei transferurile pe bani multi care nu confirma sunt moartea echipelor, cel mai bun exemplu fiind Lazio. Si eu cred ca o sa urmeze o perioada mai grea, echipa se vede ca gafaie, au spart 400 mil. pe 3 jucatori care nu au confirmat. Anul trecut cred ca a fost ultima sansa a lui Messi pentru inca o CL.
Ce parere aveti de chestia asta?
https://youtu.be/jT2dHOa21CE
a. Pretty cool
b. D’aia ma duc la meci, sa stau cu ochii’n telefon?
Fara Lovren, cu VVD si Gomez, apararea celor de la Liverpool se clatină pe SB… 2-0 pentru Chelsea in min 70.
Cine-o fi de vină? Cine o fi greşit?
Se sparge bula asa repede?
Musai varianta c. Când reușește al meu o preluare fină vreau să pot să-i dau like și lui să-i vibreze cipul din ghete, să se simtă apreciat. Jucătorul cu cele mai multe vibrații iese MoM, elegant, democratic.
Acum serios, e incomod să stai 1h+ cu mâinile întinse în față, de ce ai face așa ceva?
Mai comod ar fi niște ochelari smart, dar asta pentru alte vremuri.
Nu, e serios.
In general suporterii LFC nu au aruncat vina pe Lovren în meciul cu Watford. Posibil sa ni se încheie sezonul în martie, va fi greu cu Atletico
Nu m-as uita niciodata cand mingea e in joc. Dar cand mingea nu e in joc as fi tentat, la fel cum acum verific diverse date statistice disponibile cand mingea nu e in joc.
Good one, haha, dar depinde de personalitatea jucatorului. Unii s-ar motiva, altii dimpotriva, s-ar panica daca nu iau nici un zgandarit la ghete 🙂
Am stat si m-am gandit, it would have to be a shit game ca sa scot telefonul sa ma joc cu aplicatia aia
Antrenorul care foloseste titularii in campionat si incepe cu 5 rezerve in cupa.
Felicitari pentru Mourinho, un alt rezultat maret, demn de reputatia lui :))
Si cata valva se facuse odata cu numirea lui la Tottenham!
Am jucat cu o echipa f puternica, faptul ca le-am tinut fata si i-am dus la penalty-uri e o mare realizare.
Besides, jucatorii sunt speriati zilele astea de coronavirus. Nu inteleg de ce suporterii cer performante, clar ca nu l-au citit pe Einstein.
@Radu
Legat de discutia de mai jos. Am inceput sa lucrez la o analiza a ultimelor 20 de clasamente finale din PL. Cand termin vineri voi posta fisierul excel/google sheets pentru cei interesati. Vreau cumva sa ajung la un asa zis loc ajustat in clasamentul final care sa tina seama de media de puncte acumulata de echipa clasata pe un anumit loc (dar nu numai de medie). De exemplu acum, cand am 10 ani de date in medie echipele de pe locurile 1-6 au acumulat: 1-88.3 2-80.0 3-75.2 4-67.7 5-62.8 6-60.0
Toate evenimentele sportive din Italia se joaca cu porți închise până pe 3 aprilie. Inclusiv Juve Lyon … Cresc semnificativ șansele să nu trecem de optimi.
Be pool gk in cl final
You ruin everything
You fail miserably as sands start to swallow you
You are crumbling. You dont notice the vibration in your shoes. It was your 1 like.
Much later, in the emptiness of your home you contemplate your failure. With shaking hands you open your one like.
Its from Sergio Ramos.
Ce bine ar fi ca Dier sa aiba mai multe in comun cu Cantona decat prenumele si abilitatea de a intra in tribuna ptr a-si exprima opiniile fata de fani…
Da, va fi interesant. Dar cu siguranță nu vom avea aceeași inflație ca la sumele de transferuri 🙂 Chiar sunt curios pe la ce loc se egalizează media între decade, pentru că cel mai probabil la locul 1 va fi evidentă creșterea.
Man’s already dead, you didn’t have to kill him again
Buna seara!
A 33-year-old German man may be the first European to have contracted Covid-19 and to have transmitted it. According to the German doctors, the “otherwise healthy” businessman, known as patient 1, became ill with a sore throat, chills and myalgias (muscle pain) on 24 January. The following day, he developed a fever of 39.1C (102.4F) and a wet cough. However, he started feeling better during the evening of the next day and went back to work on 27 January.
Deci celebrul virus care omoara in masa si inchide granite, provoaca falimente etc l-a tinut pe primul pacient in casa un weekend.
Prin comparatie banala raceala la mine a degenerat intr-o sinuzita tampita din care nu m-am refacut nici dupa o luna complet…
Buna sa ne fie tuturor!
Pai nicio boala nu se comporta la fel la oameni diferiți …
Deci iei doua cazuri singulare si ce concluzie vrei sa tragem?
Sunt cazuri singulare?
Era un like ironic sau unul profund uman? Eu as zice ca al doilea fel, de la Ramos cel cu nici un fault in Clasico.
https://uploads.disquscdn.com/images/a0284ad43ca708c0b74a7dd4e0744c9e836f7a4bc0330bc14480236f20950dee.png
Tu si “amicul” tau german. Ce aveti voi universal sau de ce sunteti atat de reprezentativi ca rezultatele voastre sa fie extrapolate la o populatie mai mare?
Deci fisierul cu clasamentele pe 20 de ani e aici
https://drive.google.com/drive/folders/17lO9rej9qhSmKE1nYDl7O7hXHnJE0D2g?usp=sharing
Unele calcule sunt incomplete (de exemplu numarul de sezoane in care o echipa a fost in PL in acesti 20 de ani). Revin duminica cu un articol. Sugestiile sunt binevenite.
“Chiar sunt curios pe la ce loc se egalizează media între decade, pentru că cel mai probabil la locul 1 va fi evidentă creșterea.”
uite ce spun datele (pt primele 7 locuri):
Nu înțelegi boalele de genul, nici noțiunea de știință.
1. Că intervin mutații cu cât se răspândește mai tare, că nu toți răspund egal la o boală.
2. Pentru a demonstra ceva
ar trebui ca în toate cazurile virusul să țină la pat pacientul un weekend. Știu cazuri care au supraviețuit de ciuma lui Iustinian, circa 50% din imperiu. Restul nu prea. Ciuma care a distrus imperiul și a făcut din romani un popor de ciobani vasali slavilor, arabilor.
Sunt de acord total.
Pentru câ încă nu e așa grav trebuie să mulțumim Chinei că a făcut eforturi colosale să limiteze terenul pe care joacă respectivul micro detonator, clonagiu. Încă nu are spațiul necesar, dar e o chestiune de timp. Odată scăpat de sub control ești la mila lui, în speranța că mutațiile o să fie banale.
O sa raspund mai incolo cu niste stats:)
In alta ordine de idei, sorry dar cateodata nici nu trebuie sa caut exemple de prostie, ele vin pe toate canalele media. Tocmai urmaream breakfast news in timp ce imi beam cafeaua de dimineata si la sport a venit un prezentator care explica cum FA e foarte concernata de virus si ptr a impiedica raspandirea lui va interzice strangerile de maini la inceputul partidelor. No handshakes, kill the virus. Si a urmat un exemplu de la fete, cum in loc de handshake au introdus o atingere de coate. Totul perfect, chiar ma gandeam cum de nimeni pe lumea asta n-a avut aceasta viziune in a stopa boala, cand a venit scena golului. Se inscrie si ce crezi ca fac fetele? alearga si se imbratiseaza, saruta etc. Cum fac si baietii (mai putin sarutul). So intrebarea mea, how stupid is that? deci no handshake dar full body/face contact la gol. Wow!:)))
FA a pierdut o ocazie glorioasa aici de a face istorie, ar trebui sa interzica marcajul om la om. Aparatorul sa nu se afle la mai putin de 1-2 metri distanta de atacant ptr a impiedica evolutia virusului.
Sigur, intotdeauna am fost de parere ca fara ciuma lui Justinian am fi vorbit de The Holy Romanian Empire, imperiul care nu apune niciodata.
Citesc acum in Athletic despre asta, pasajul de mai jos mi s-a parut genial:
“Dier climbed over the advertising hoardings, through the stewards,
clambering over row after row of emptying blue seats. It was
unprecedented — nothing like this has happened at a major English ground
for a generation — and fans cleared space for Dier. Not just to let him
through, it should be said, but to get a better angle to video him.”
Pai de ce? Istoric vorbind, au mai multe titluri domestice, cupe domestice, trofee europene (număr și calitate). Nu vorbim de prezent, ci de istorie pentru că asta înțeleg eu prin “club mai mare”.
A avut o forță remarcabila de penetrare a “apărării” tribunei :))
Tocmai voiam si eu sa reactionez, mi-a luat-o ursano inainte.
Nu zic, poate nu e mai mare dar sigur nu e mai mic. Macar pentru ca are un Big Ears in dulapul de trofee.
Voi faceti ceva special/iesit din comun pt coronavirus in afara de masurile clasice de igiena?
Eu cred ca mourinho e de vina.
https://twitter.com/Ferastafari/status/1234273891721383937?s=19
Eu ma gândesc cu grija la 5g. https://uploads.disquscdn.com/images/13f856b44a0f0e21462550f5a75e416ecfc9ecc58196493bdca8384493d6cae1.jpg
In afara de “Actiunea autobuzul”, portughezul guraliv e incapabil sa aseze echipa in teren, la tactica e de nivelul lui Dan Petrescu. Faza e misto, e blestemat saracul sa retraiasca traumele servite de Pep :))
Pacat de Totti ca a tras in transversala la Supercupa Italiei din 2008, ca ramanea Jose cu un mare 0% in dreptul meciurilor castigate la lovituri de departajare.
That’s a new level of hate.
E o realitate expusa pe umor de tip Banciu. Nu am folosit deloc injurii 😉
Flagged! Asta nu este decat un flame comment pentru a incinge putin atmosfera, nu mergeti pe fenta.
Înțeleg punctul tau de vedere dar nu pot fi de acord cu el pentru simplul motiv că nu există asteriscuri la trofeele luate. Sunt luate și basta. Daca incepi sa judeci așa, aproape la orice poți pune un asterisc și nu e nici ok, nici productiv, discuțiile nu mai ajung nicăieri. Mai mult, cine a trăit vremurile respective tine minte că trofeul european luat de City e cel mai puțin important din cele 3 tradiționale ale acelor ani pentru ca, de regula, acolo era mai puțina competiție.
Cu ce pot fi de acord e că City e (net) superioara in ultimii 25 de ani. Și iar pot rezona cu ce a zis Radu, poate Villa nu e superioară dar nu e nici inferioara.
Scopul postului meu nu a fost instigarea vis a vis de mourinho, ci indolenta lui ndombele, băiatul ala criticat de mourinho pentru cum se prezintă la antrenamente
Nu ai cum să ai o părere când nu ți se prezintă situația niciodată.
Fără ciuma lui Iustinian nu aveam dark age în Imperiul Roman, înclusiv Italia, Spania.
Nu existau români, românii sunt un produs al prăbușirii din secolul VII.
Cel puțin cultural.
Dar elitele militare din zonele latine/grecești erau la conducere în perioada respectivă, pentru a răspunde ironiei tale.
Cucerirea Italiei și păstrarea ei ar fi însemnat deținerea unui nucleu latin mai mare, deci menținerea limbii.
Moartea imperiului, dacă venea, ar fi venit într-un moment de vârf al unei tranziții spre o elită militară, ca în vest, nu ca urmare a unei invazii barbare.
După cum poți vedea, doar Austria a fost invadată de barbari, restul au schimbat guvernul. Pentru o comparație, poți compara Franța cu Serbia.
Deși e greu să prezici cât ținea imperiul, vorbind de rivalitatea lui acerbă cu sasanii, pierderea orașelor ca centre din cauza ciumei, a jumătate din populație și apoi a Egiptului ca centru comercial și agricol nu sunt detalii mici.
Desigur, ce am spus rămâne în picioare, romanii au devenit vasalii slavilor sau refugiați.
Orice istoric serios ar rade cu gura până la urechi de istoriile astea “potențiale”. Nimeni nu poate ști nimic ce ar fi fost daca ai schimba orice eveniment cat de cat relevant din istorie, te hazardezi mult sa spui ce-ar fi fost daca.
https://books.google.ro/books/about/The_Byzantine_Dark_Ages.html?id=KG_fCgAAQBAJ&printsec=frontcover&source=kp_read_button&redir_esc=y
Pai antrenorul e responsabil pentru: cine intră pe teren, cu ce stare de spirit și ce joaca. Avem cate exemple vrei de jucători care au dat randament sub un antrenor deși au fost penibili sub altul. Ceea ce ne conduce la concluzia că a fost meritul/responsabilitatea antrenorilor respectivi.
Sunt o gramada de ipoteze aici, dar ca stam ontopic, ciuma din perioadele medievale (atat cea Iustiniana cat si mai ales BlackDeath-ul de la 1347) au fost boli netratabile cu mijloacele existente si care au afectat fara diferenta de varsta, sex etc. Practic singura sansa de supravietuire a fost sa nu fii contaminat.
Ceea ce nu e cazul la Covid, statisticile cel putin pana acum (revin aici ca sa-i raspund si lui Romi) o plaseaza la o gripa mai virala care in proportie de 2 sau 3% poate fi fatala celor in varsta (sub influenza). Parerea mea personala e ca numarul celor infectati a fost mai mare dar multi au tratat-o ca o gripa si s-au facut bine cu paracetamol (de altfel singurul remediu oficial intrucat antibioticele nu functioneaza, nefiind bacteriana).
Dacă SUA ar pierde aproximativ 50% din populație fiind în război, să spunem cu Mexic și China(deși sasanii au fost un fel de China+Rusia și UK), crezi că ar avea un efect mic asupra lor?
Mananc mere si iau vitamina D ptr a creste imunitatea. Nu neaparat ptr coronavirus ci in general, am remarcat ca dupa ce treci de 40 de ani imunitatea scade drastic de la o gripa la 10 ani la un ceva anual:(…
Si am redus social drinking din aceleasi considerente:)
Lipsește dragnea+dancila
De ce am dat secolul VII, fiindcă e cea mai decisivă pandemie ca procente, cunoscută.
Totuși, nu toți au murit sau au răspuns la fel, fiecare om are setul său de cărți.
A lua un caz izolat și a face regulă nu-i bine.
Dacă judecăm după ascendenții lui Halep, supraviețuitori, am spune că ciuma nu a fost ceva grav.
Bine ai venit, domnule pesimist :))
Permite-mi sa te salut cu o mica precizare: Aston Villa nu e un club mai mare decat Manchester City, desi la ei a jucat legendarul Emile Heskey.
La totalul trofeelor interne, Manchester City sta mai bine. Am doua argumente la intrebarea ta:
Primul – majoritatea trofeelor lui Villa sunt de acum mai bine de 100 de ani, ei au fost cel mai de succes club din perioada Angliei Victoriene, iar explicatia pentru asta e foarte simpla: fotbalul in Midlands s-a dezvoltat mai rapid decat in Lancashire. Cand City a castigat FA Cup in 1904, a devenit prima echipa din Manchester care obtine un trofeu.
Al doilea – trofeele europene, diferenta este de 2 la 1. Cupa Campionilor Europeni e luata ca urmare a singurului lor campionat castigat in ultimii 110 ani, la 71 distanta de precedentul. Asta le-a permis sa participe in CCE si cum concurenta nu era atunci ce este astazi, au avut sansa ca reprezentanta a Angliei sa castige competitia, au fost underdogi in fata lui Bayern, dar nemtii au clacat, cum aveau sa o mai faca in alte 2 randuri in finale cu echipe engleze, mai de data recenta.
La fel si Leeds putea fi considerata azi o echipa de legenda cu CCE in palmares daca nu erau furati de Bayern in finala din 1975. Si Leeds a fost constanta in perioada premergatoare acelei finale, cu 2 titluri si 3 locuri doi in fotbalul englez.
Dar Villa nu a fost o mare forta in campionat in acei ani, cu un sezon inainte sa ia titlul terminase pe 7 si cand a fost sa si-l apere au incheiat pe 11. Manchester City la finalul anilor 60 a fost o prezenta mai constanta in lupta la varf din fotbalul englez, dar a ratat sansa de lua CCE cu ocazia titlului castigat in 1968, reusind in schimb sa castige doar o Cupa a Cupelor doi ani mai tarziu. Nu au avut sansa unui al doilea trofeu european pentru ca Supercupa Europei nu se inventase inca.
Mike mai sus cu alta ocazie sustinea ca Villa e un club mai mare decat City doar pentru ca are CCE in palmares, fara sa cunoasca circumstantele. E la fel cum cineva ar spune ca Blackburn si Leicester sunt peste sau egale cu Liverpool la nr de titluri de cand s-a format Premier League.
Și băgat în teren tot de Mourinho 🙂
Nu ai raspuns la intrebare. Cazul tau si al neamtului nu pot fi generalizate. Faptul ca statisticile la momentul de fata nu sunt precise (sa nu zic de incredere) din cauza metodologiei diferite si a dificultatii estimarii numarului de bolnavi ar trebui sa te faca mai precaut in convingeri.
Iti dau aici 2 articole.
Primul e despre asemanari si deosebiri intre gripa si covid19. Observa tonul precaut in a zice orice definitiv despre covid19. De retinut chestia esentiala: nu este vaccin pt Covid19, nu se stie exact cum se raspandeste, nu se stie de ce nu da simptome mai uniforme in toti cei afectati.
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/coronavirus-disease-2019-vs-the-flu
Al doilea compara gripa spaniola din 1919 cu covid 19. Iti dau aici un citat sa vezi cum se trata atunci boala
“Not until 1933 did two British scientists demonstrate that the cause must be a new class of disease, which today we call viruses…The Great Influenza Pandemic of 1918 occurred in the pre-antibiotic era. Although antibiotics do not treat viruses, they do treat the secondary bacterial infections that sometimes follow. These secondary infections cause severe pneumonia, and were likely responsible for most of the deaths in 1918. Back then, there was little to offer. Physicians recommended quinine (not helpful), dry champagne (ditto, though more fun), and phenolphthalein (a cancer-causing laxative). During an earlier outbreak of influenza, in 1916, British military physicians had even tried bloodletting as they treated dying soldiers. When it failed, they suggested it had simply not been tried soon enough in the course of the disease. Patients survived in spite of their doctors.”
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/03/were-not-facing-second-spanish-flu/607354/
Si inca ceva: tu si neamtul sunteti probabil cel putin in top 10% ca pregatire pentru virus. Cititi, credeti in medicina, duceti o viata relativa sanatoasa si respectati reguli de baza de igiena. Nu aveti boli cronice. Asta comparat cu cei in varsta, cei care traiesc in saracie, imigrantii din diverse tabere, cei care nu cred in medicina si vaccinuri, religiosii extremisti care se trateaza cu rugaciuni, bezmeticii carora li se spune sa stea acasa daca sunt bolnavi dar ei stiu mai bine…si mai sunt multe categorii.
Hmm, problema nu e procentul.
Aici ai greșit, ai presupus că paranoia globală e una gratuită în baza morților “puțini” , când interesul nu e acela.
Paranoia era legată de modul de răspândire, timpul de incubație și viitoarele mutații.
Bine, nu poți spune că e puțin lucru să-ți moară 2 sau 3% din populație în câteva luni.
Problema e că nu ai un tratament specific nici aici, doi nu ai vaccin, iar dacă scăpa de sub control, mutațiile te împiedica să dezvolți un vaccin.
Apoi dacă scăpa de sub control, cred că situația era de comparat nu cu secolul VII, fiindcă acolo existau doar două puteri mari, ambele afectate egal, ci cu Prăbușirea din epoca bronzului.
Când o societate extrem de dezvoltată a fost aruncată în sălbăticie de o reacție în lanț, economică, politică.
Nu la asta m-am referit prin ce am scris, ci la, de exemplu, “Fără ciuma lui Iustinian nu aveam dark age în Imperiul Roman, înclusiv Italia, Spania”. E speculație pura, nu ai cum să știi ce s-ar fi întâmplat dacă nu exista ciuma.
Foarte adevarat. Un exemplu bun pentru ce ai spus avem aici: Lucian Boia – “Un joc fără reguli”.
Omul e abscons, in cel mai bun caz. Cred ca-ti pierzi vremea.
“Beyond this it is striking how different the response has been. Dier has drawn a tide of sympathy, support and applause. Correctly so, too. He was trying to protect his brother, which is right up there with saving his dog or making sure the mail gets through when it comes to hitting the big emotional bullseyes. Climbing up through those rows of plastic seats, he looked angry but also noble and sad and messianic, like the last polar bear on earth in lone pursuit of the retreating snowline.”
Dar ce a patit fratele lui? A fost atacat cu macheta? Cu bazooka?
Imi cer scuze, m-am exprimat aiurea si se intelege gresit. Nu despre Kstp in general am vrut sa spun ca e abscons, ci ideea exprimata de el mai sus. Inca o data, scuze!
Banciu nu e tocmai role model pe aici 🙂
Foarte slabuta Liverpool. Cred ca vom repeta povestea din 2006
Mie nu mi-e frica de coronavirus cat de momentul cand va veni nota de plata ptr isteria asta globala. Ala va fi ceva mult mai nociv decat o mie de coronevirusi mutanti, tu crezi ca toti banii astia pierduti din cauza ca lumea s-a panicat vor fi ‘written off’ just like that?
LE: in sfarsit un articol realist, pacat ca e singular si deja ‘the damage was done’…
https://www.theguardian.com/world/2020/mar/07/coronavirus-reasons-to-be-reassured?CMP=Share_iOSApp_Other
Primul 11 al Spurs astazi e ‘sackable offense’, numai ptr asta si Mourinho trebuie demis de urgenta.
Hai, care se baga?
https://hello.the-fba.com/welcome-to-the-football-business-academy?utm_medium=paid&utm_source=facebook&utm_campaign=CL_FBA_FR_DE_CH&hsa_cam=6128972218381&hsa_src=fb&hsa_ad=6132971157581&hsa_acc=62590380&hsa_net=facebook&hsa_grp=6128972218781&hsa_ver=3
Eu scriam despre simptome. Și e valabil, vorbesc din proprie experiență, de la cea mai simpla răceală la leucemie.
“Nici o boala nu se comporta la fel la oameni diferiti” – acest lucru nu este neaparat fals dar, pe baza unor astfel de idei se fac filme, nu medicina. Majoritatea bolilor se manifesta in aproape acelasi fel la majoritatea pacientilor, de aceea, in toata lumea civilizata, medicina se face dupa protocoale. Sigur, aceste protocoale nu sunt universal valabile, dar, in general, ele functioneaza pentru marea majoritate dintre cazuri – de aceea se si afla in functiune.
Tinand cont ca singurele mele probleme de sanatate sunt imunitatea foarte scazuta si o bronsita cu care traiesc de cand ma stiu, eu fac urmatoarele:
testamentul
niste coliva
atat
Dau legatura la Torino pentru Juve-Inter si prima fraza a comentatorilor italieni pe care o prind este
…gioccatori suono uomini.
si eu care credeam cu totul altceva. Sunt surprins.
Probabil era vorba despre discuțiile aprinse pe tema opririi campionatului care se poartă acum. La primul meci al zilei, jucătorii au intrat pe teren, au ieșit și apoi au intrat iar. Ți-a plăcut golul lui Dybala?
Mino Raiola si Mendes au absolvit acolo?
https://www.google.com/amp/s/bigthink.com/sex-relationships/health-benefits-of-masturbation.amp.html
A fost frumos. Dar meciul a fost plictisitor si Inter f slabi. Au fost portiuni in care doar ascultam comentariul si scriam la articolul urmator.
Un derby in Italia, mai ales jucat fara spectatori, e de regula puțin spectaculos pentru că se joaca in primul rand cu scopul sa nu se ia gol.
https://www.youtube.com/watch?v=UrVohO5CSwE
hue hue hue
Mai stiti cand toata lumea zicea ca Ole pleaca pana de craciun?
O sa para urât la asa un gol frumos, dar piciorul drept e numai pentru urcatul în autobuz?
Foarte, foarte urât chiar.
Nu e, are ceva goluri date și cu dreptul. Din ce am vazut de-a lungul timpului, driblatul e aproape exclusiv cu stângul, sutatul depinde de context. Știu și că la un moment dat facea antrenamente specifice pentru a-și îmbunătăți jocul cu dreptul. Strict legat de golul de aseară, cred că tocmai faptul că a tras cu stângul și în direcția respectivă a reprezentat elementul care l-a “împietrit” pe Handa.
Posibil e orice, adevărat, probabil doar ce e probabil.
Ideea de dark age e discutabilă în multe locuri, chiar ce înseamnă, dar mai puțin în locuri unde pe monedă scria Deus adiuta Romanis!
Chiar dacă cauzele au fost multiple pentru prăbușirea politică, noutatea a fost ciuma, ce a provocat o reacție în lanț, a lăsat imperiul fără un centru strategic.
Dar aici ar trebui să discutăm mult despre cum gândeau romanii și prin câte crize mult mai grave, cea din secolul III, al doilea război punic, au trecut pentru a vedea ce i-a învins.
Fiindcă după secolul VII nu mai vorbim de un imperiu clasic, ci de un regat medieval puțin mai mic sau mare.
Romanii nu s-au considerat cei mai viteji, drepți, înțelepți, este cunoscut. Considerau că provin dintr-un clan de brigazi violatori, aciuiți de prin toate părțile, în urma unui fratricid, născuți de o prostituată.
Dar ei aveau tot timpul “dreptate” fiindcă puteau avea! De ce puteau avea? Fiindcă nu abandonau cetățeanii, nu negociau în dauna lor și instituțiile erau respectate, astfel nimeni nu a reușit să îi facă să nu aibă dreptate.
Lucrurile astea s-au diluat în timp, corupția succesului, biserica ortodoxa (Iulianii sunt de vină dar e altă discuție), însă acceptarea morții a venit doar în secolul VII, fiindcă nu mai aveau benzină în rezervor.
Deci dacă vorbim de posibilitate, trebuia un eveniment la fel de crâncen, un asteroid. Dar eu vorbeam de evenimentul în sine. Ciuma din secolul VI a cauzat căderea polisurilor, zonelor rezidențiale și a facilitat dezastrul militar, politic, și mai important, l-a menținut.
Astfel imperiul a fost castrat ideologic, neputând răspunde, fiindcă era castrat economic.
Mult timp se spunea că de fapt armata e de vină, fiind neechipată, antrenată, barbarizată.
De fapt armata era încă cea mai bună și bine echipată, clibanarii un exemplu.
https://uploads.disquscdn.com/images/3793ca5e427fafec9020e7e376b385718ed8e626c905c32210d0494f75c5605e.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/9413a0aed8a9573c9ccabb27f2bf4508f6b7ec17145a830aa9b9c3a82d1d2a86.jpg
No hard feelings!
Deci la o mică mare cercetare, procentul ar fi de 3,5% ca o medie. Asta în Africa sau România, unde tratamentul înseamnă hopping for the best, e discutabil unde ar sări.
Să nu uităm că România e și o țară tip azil, cu un procent mare de bătrâni.
Exterminarea a 3,5% din cei vulnerabili sau nu, e un lucru ce republicanii și tori ar saluta, indiferent de situația economică, dar asta ar însemna 269 500 000 morți la nivel mondial.
Take it on the chin ar putea fi și mai rău.
Și revenind la Ciuma lui Iustinian puțin, ai văzut, perioada a fost de 30 de ani, val după val, gripa revine în fiecare an.
Take it on the chin ar însemna noi mutații și take it on the chin în fiecare an la un procent mai mic sau mai mare.
Așa că, pentru populațiile barbare(așa ne-au considerat chinezii timp de 2000 de ani, cu o excepție scurtă în perioada Tang, când romanii erau foarte căutați ca aliați) din Europa, ar fi mai bine să existe o panică și să își cumpere lumea măști profi, mănuși, dezinfectanți, să limiteze activitățile tip vatra satului, lipsite de orice beneficiu practic.
Decât să văd:
-scene medievale, unde senioarele au o relație intimă cu zeul lor prin intermediul altor senioare, preot;
– hoinăritul în grupuri, locuri aglomerate;
– depănat de amintiri la colțul străzii;
– tușit/scuipat lansat de fund în față, neacoperit;
-nici urmă de mască medicinală la cei bolnavi sau la tastatoarele de la supermarket;
– nici urmă de mănuși la tastatoarele de la supermarket, leșinate de răceală? .
Și stai să-ți spun chestia nașpa, când boala scapă de sub control, poți muri și tu că ai călcat într-un cui, dar nu mai sunt paturi.
Nu ne panicăm noi în Europa, dar nu în sensul inteligent, adică să faci ce trebuie, dar mai echipat puțin, măcar cu mănuși, măcar tușit în cot, ci suntem o civilizație unde respectul față de cel de lângă noi e un trend mai slab decât ratingul meu pe tik-tok.
O dăm așa până ne lovește grav, iar apoi, tot din individualism, ardem tot pentru a scăpa și ne pregătim fortăreață din hârtie igienică.
Deci tot la panică ajungem, că, adevărul e, la 3,5 % tot îți moare cineva drag.