Articol în curs de actualizare

Am pornit de la întrebarea lui LuigiBruins: “Există vreo echipă în PL care să fi dat mai multe goluri în prelungiri decât Tottenham in ultimii 5 ani?” și am căutat să răspund adunând date pentru că nu am găsit un răspuns pe net.

Am găsit date statistice care defalcau numărul de goluri marcate pe intervale de timp (cel mai des în intervale de 15 minute, dar am găsit și în intervale de 5 minute). Bazat pe intervalele de 5 minute am formulat ipoteza că Manchester City sau Leicester au înscris mai multe goluri în prelungiri. Asta pentru că intervalul 85-90 conținea și golurile marcate în prelungiri.

Un prim tabel prezintă numărul de goluri marcate în fiecare sezon.

Pentru calcularea frecvenței am împărțit numărul de meciuri la numărul de goluri marcate în prelungiri. De remarcat faptul că frecvența alternează de la an la an. Surprinzător e faptul ca nu a crescut frecvența în acest sezon cum era de de așteptat (folosirea VAR-ului a dus la mărirea numărului de minute de prelungire – asta e o banuială că nu am găsit încă date concrete).

Deci să vedem ce răspuns are întrebarea:

Deci e clar că nu Tottenham a beneficiat cel mai mult de prelungiri, dar nici Manchester City sau Leicester. Cele mai multe goluri au fost marcate de Arsenal si cele mai multe puncte au fost obținute de Liverpool. Punctele au fost calculate în felul următor: un gol care nu influența felul în care echipele își împărțeau punctele a primit 0 puncte, un gol care ducea la un scor egal a primit 1 punct iar un gol care schimbă un scor egal a primit 2 puncte.

Iată și un tabel cu golgeterii prelungirilor:

Deci conduce Sadio Mane la număr de goluri (un rezultat la care mă așteptam) și, suprinzător, Benteke și Llorente la număr de puncte.

O mică precizare în final. Am cules datele manual de pe premiership.com. Asta a presupus un click pe fiecare meci deci probabil s-au strecurat mici erori pentru că a durat mult și era plictisitor (ce buna era o sursă cu toate meciurile în format text!). Voi căuta în continuare sa dau de date și din altă sursă. Am găsit într-un articol o frază despre numărul de goluri în sezonul 2016-17. Era cu 1 mai mic decât la mine, deci trebuie să verific toate golurile din tabelul meu pentru 2016-17. Am timp la vară pentru că vreau să actualizez și tabelul pentru 2019-20. Daca găsiți date care mă pot ajuta undeva pe net va rog să mă anuntați la comentarii.

Previous ArticleNext Article