Aceasta e povestea un drum la meci pe vremuri de molimă.

24 noiembrie

Am urmarit foarte puțin MLS în acest an al pademiei. Nu cred că am văzut un meci în întregime. Am păstrat legătura verificând rezultatele și urmărind foarte rar rezumate. Dacă ar fi fost un an normal aș fi văzut vreo 8-9 meciuri ale echipei locale (de exemplu în 2019 i-am vazut pe viu pe Rooney și Ibrahimovic). Cumva Minnesota United s-a strecurat în playoffs, și-a câștigat optimea pe un stadion gol duminică (statul Minnesota nu a permis spectatori la nici un meci din ligile majore din martie încoace) și m-a făcut să mă uit mai atent la viitorul adversar.

Am vazut ca va fi Sporting Kansas City, care au reușit sa se califice după lovituri de pedeapsă (și am fost dezamăgit ca isprava portarului gazdelor, Tim Melia de la Sporting Kansas City, nu a fost pusă în perspectivă – a apărat primele trei lovituri de pedeapsă comparat cu cele 4 apărate de Duckadam). Pe secvențe mi-am dat seama că în tribune erau un număr redus de spectatori și imediat mi-a încolțit în minte o idee…Am verificat rapid distanța de acasă până la stadion (700 km) si aplicația prin care se vând bilete de meci unde am pus o alarmă să fiu anunțat când vor apărea bilete la vânzare. Telefonul mi-a dat un bip ieri și 5 minute mai târziu aveam bilet de meci. Pentru a pune distanța în perpectivă am căutat două orașe din Romania aflate la o distanță asemănătoare. Constanța și Cluj sunt la 671 de km depărtare si sunt sigur ca odată un suporter fanatic Farul sau U Cluj a făcut drumul cu mașina. Să nu mai zic ca poate cineva a făcut și călătoria Oradea-Constanța (820 km) pentru un Farul – FC Bihor. In actuala ediție a PL cea mai lungă distanță este între Newcastle upon Tyne si Brighton (553 km).

Să vedem reacțiile câtorva amici cărora le-am împărtășit vestea. Go Loons! e incurajarea echipei din Minnesota, MO=Missouri si KA=Kansas

26 noiembrie

Incep să am îndoieli. Ce caut eu pe stadion în vremurile acestea? M-am informat despre situația cu virusul în zona în care este stadionul (statul Kansas). Nu e bine deloc, deși cei de acolo încă nu au trecut la măsuri mai severe. Sunt prin Top 10 la state cam la toți indicii. Totuși nu există carantina, restaurantele se închid obligatoriu doar la ora 22 și măștile sunt doar recomandate. Azi e Ziua Recunoștiinței ocazie în care familiile se reunesc. Meciul e exact la 6 zile deci fix cand devin contagioși cei care il iau azi. Am rasucit pe toate fețele experiența unui prieten care tocmai a făcut un drum SUA – România, schimbând 6 avioane fără să ia virusul și am ajuns la concluzia că eu intr-un stadion în aer liber, ocupat la 18% din capacitate, sunt expus la un risc mai mic decat a fost el intr-un avion. Am stabilit o strategie cu masca. Acum totul e sa ma feresc să fiu în zona unui spectator prea entuziast … genul urlător care are mereu ceva de spus arbitrului sau jucătorilor. Noroc că din aceștia sunt mult mai puțini pe aici decât în Europa. Si sper ca stewarzii vor fi mai puțini stricți daca le explic de ce trebuie să îmi schimb locul.

27 noiembrie

Continui sa ma informez despre destinația mea de miercuri. Ajung pe pagina de internet a departamentului de sănătate publică din Kansas. Gasesc această mostră de umor. Remarcați ca doar e recomandat sa intri în carantină și selecția de state și țări. Plus orice croazieră, chiar din martie (în special cele cu efect foarte întârziat – așa de 6-8 luni, de exemplu). Bineînțeles că nu e actualizat săptămâna aceasta că toata lumea e ocupată sa se infecteze mai vârtos în familie cu ocazia sărbătorii de Thanksgiving și de Black Friday in magazine.

28 noiembrie

Cred ca Minnesota United are unul din cele mai urâte echipamente. Sosită nou in MLS în 2017 cred că intenția a fost să caute o combinație de culori care să fie diferita de celelalte 24 de echipe. A fost ales un gri despre care vă las să vă faceți propria părere. Mie imi displace profund. Imi plac mai mult tricourile adversarilor de joi, dar n-o sa mă apuc acum să îi sustin doar pentru culori? Cum nu-mi place nici albul și mai ales prețul (în mod normal peste $100, rareori la reduceri ajunge la $50 și pentru sezoanele anterioare) incă nu am un tricou. Situație care am rectificat-o în noaptea de vineri spre sâmbata când prețul a scazut la un nivel acceptabil și tricoul din 2017 (mai acceptabil cu banda aceea diagonala totuși). Mai ales că e singurul an in care am fost abonat un sezon întreg – un lucru care nu s-a mai intamplat in viața mea si nu cred ca se va mai repeta. Si e bine să am ceva care să îmi amintească acest lucru.

29 noiembrie

Care e punctul în care ar trebui suspendate activitățile sportive profesioniste? Ce caut eu la un meci de fotbal? Sunt întrebări care mi le pun si e foarte greu să găsesc un răspuns. La prima cred ca în momentul de față punctul unde ar trebui trasă linia e atunci când capacitatea spitalelor va fi depășită de numărul de bolnavi. Si momnetul acela în timp nu e prea departe aici în SUA. Am văzut estimări care zic ca în apropierea Crăciunului s-ar ajunge la acea situație disperată. Tinând seama de precauțiile care mi le voi lua si siguranța pe care o am despre situația mea că nu sunt purtător de virus cred că voi merge. Nu văd ce se va schimba radical până joi.

30 noiembrie

Astăzi m-am pregatit pentru detaliile referitoare la ce înseamnă să mergi la stadion pe vremuri de pandemie. După cum vedeți protocolul e foarte detaliat și explică cum trebuie să te comporți. S-au desfășurat vreo 10 meciuri cu acest protocol din august încoace deci cred că spectatorii sunt s-au obișnuit. Sunt curios dacă toată lumea respectă regulile tot timpul. Probabil că nu. Am retinut două chestii mai comice.

“Children’s Mercy Park staff will be conducting TEMPERATURE CHECKS UPON ENTRY. If a fan registers too high of a temperature (100.4°F OR HIGHER ), they must wait 10 minutes before a re-test. A FAILED RE-TEST PROHIBITS ENTRY.”

Deci dacă te încalzesti din diverse motive e bine să ai niște gheață cu tine. Așa ca la urgențe când cineva are peste 40C și îl bagă in baie de gheață să-i reduca temperatura. Voi avea grijă sa nu ma încălzesc înainte de meci. Chit ca asta cu măsuratul temperaturii nu face nici o diferență.

Mi-a plăcut și schema de mai jos referitoare la așezarea în stadion. Ca să fie foarte clar.

2 decembrie

Patul, masa și mașina sunt pregătite. Plec dimineață adică după-masă ora României. In timpul călătoriei si al meciului voi scrie scurte impresii. Si voi pune poze ca să vă faceți o idee.

3 decembrie

Am plecat. Mi-am propus trei stopuri pentru a vizita niste locuri apropiate de autostrada care ma duce la stadion. Primul (în Owatonna, MN) la mai puțin de oră într-un loc descris astfel:

Frozen in mid-acrobatic upside-down flight. Made with real aircraft (3 actual T-38 jet planes). In front of Owatonna Municipal Airport, but don’t worry — your takeoff won’t be anything like this.

Următoarea oprire a fost combinata cu o mică plimbare in gradina cu sculpturi din Des Moines, Iowa.

Ultimul stop pentru a vedea o scoala mai deosebita în Pattonsburg, Missouri.

Am ajuns la stadion.

Foarte puțin despre meci. Un început slab al lui MN United, care m-a făcut să am emotii (inutile s-a dovedit) pentru restul meciului. Urmat de trei goluri si o evoluție foarte bună care mi-a dat speranțe pentru semifinala care urma in 4 zile. De altfel si rezumatul nu contine nici o fază de poarta în repriza a doua, pentru că nu au fost. privind înapoi nu pot sa îmi inchipui de ce am avut emoții ori de cate ori Sporting Kansas Citu se apropia de careul lui MN United. Dar emotiile au fost, descătușarea din final greu de descris și starea de atunci a făcut ca tot drumul sa aibă și mai mult sens.

A urmat semifinala care s-a jucat la Seattle cu echipa campioana din editia trecuta, Sounders. Care a fost avantajată ca a avut atat sfertul și semifinala pe teren propriu, cu o pauză de 6 zile intre ele. MN United le-a avut la interval de 4 zile și în deplasare pe ambele. Oboseala, ghinionul unei accidentari, neinspirația antrenorului la schimbări și arbitrul au dus la o înfrângere cu 2-3 după 2-0 în min 75.

Rezumatul de mai sus nu conține faultul care a dus la lovitura liberă de la primul gol. Am o fotografie foarte clară, care arată ca e de roșu. Cu om in plus din min 29 MN United avea avantaj clar.

Iar în rezumatul de aici faza faultului este la minutul 3:30.

Si uite așa s-a spulberat planul meu să îmi bat propriul record. Dacă MN United câștiga și ajungea în finală aș fi avut în față un drum de 2800 de km dus-întors până la locul finalei (Columbus, Ohio). La Seattle nu s-a pus problema că era la 5400 de km și oricum se juca fără spectatori. Cei 2800 de km se pot face în 3 zile lejer cu două nopți dormite pe drum la hotel.

De unde și supărarea care m-a facut sa finalizez tardiv acest articol doar pe 18 decembrie. Dar, mi-a trecut cu greu.

Previous ArticleNext Article