2020 este cu siguranță un an special în lumea fotbalului. Câteva evenimente au fost aproape de limita irealului: posibila anulare a campionatului englez după ce Liverpool luase un avans imposibil de recuperat, 8-2-ul din sferturile de finală ale Champions League, anularea turneului final al Euro 2020, tentativa de despărțire între Messi și Barcelona.
Vara lui 2020 a adus însă un aer de normalitate: campionatele au reînceput și au fost duse la bun sfârșit, Sevilla a câștigat Sevilla League, iar în cealaltă finală au câștigat nemții.

Sezonul 2020-21 a început după o scurtă pauză, dar evenimentele bizare au continuat (*). În Premier League, am avut până acum:

  • o medie de 3.58 goluri marcate pe meci (172 goluri în 48 meciuri)
  • un record de 44 goluri înscrise în etapa a doua, urmat de 41 de goluri în etapa a patra
  • 29 de penalty-uri in 48 de meciuri (o medie de 0.60 pe meci)
  • scoruri precum 1-6, 7-2, 2-5, 4-3 sau 3-3
  • suspans:

Premier League late drama this weekend:
EVE vs LIV: 90+2′ VAR cancelled winner
CHE vs SOU : 90+2′ equalizer
NEW vs MUN: 86′ winner
SHE vs FUL: 85′ equalizer
CRY vs BHA: 90′ equalizer
TOT vs WHU : 90+4′ equalizer
LEI vs AVL: 90+2′ winner

Mr. Numbers

(*) Calitatea foarte slabă a arbitrajelor a rămas neschimbată.

2020 nu s-a terminat însă. Am creat mai jos o listă cu 10 lucruri absurde, dar care încă se mai pot întâmpla în următoarele două luni:

1) Peter Crouch revine la Burnley pentru a îndrepta lucrurile. Marchează din foarfecă la debut și, până la Crăciun, ajunge în top 3 marcatori. Dansul robotului ajunge din nou la modă, iar vânzările cărții “How to be a Footballer” explodează.


2) Mike Ashley decide să vândă până la urmă Newcastle United. Către Donald Trump, care după ce pierde alegerile din SUA, se orientează către soccer: “I’ll make Newcastle the greatest club on the English continent. You’ll see, we’ll bring the best players and the best coaches; it’s going to be great. I’ll make Newcastle great again. Believe me, I really get this stuff.


3) Mourinho recunoaște că a pierdut controlul vestiarului după ce Tottenham ajunge la 50 de goluri marcate în noiembrie. Pentru a se răzbuna pe Dele Alli, care a uitat de sarcinile defensive și a marcat 4 goluri contra Brighton (scor final 9-4), Mou îl convinge pe Levy să semneze un nou contract de sponsorizare: sigla Bounty ajunge pe mânecile tricourilor lui Spurs.
În același weekend, Chelsea ajunge la 50 de goluri primite și Petr Cech redevine titular.


4) După accidentările succesive ale lui Fabinho, Matip și Gomez, Liverpool îi readuce pe Martin Skrtel și Ragnar Klavan (ambii liberi de contract). Aceștia nu au însă drept de joc și în Champions League, așa că Xherdan Shaqiri și Divock Origi ajung noii apărători centrali ai lui Liverpool. “Sigur ca am acceptat [să joc apărător]. Era singura mea șansă de a mai juca pentru Liverpool“, a declarat fostul vârf belgian.


5) Sergio Aguero ia o pauză neanunțată pentru a se căsători cu Sian Massey-Ellis. În ciuda încercărilor de a ține evenimentul secret, fotografiile de la nuntă ajung pe prima pagină a tabloidelor britanice. În ele apare și Diego Maradona, nașul proaspeților căsătoriți. “E un vis devenit realitate“, declară ulterior Diego. “Întotdeauna mi-am dorit să fiu nașul unui arbitru…”

Cu câteva zile înainte de nuntă


6) Se stabilește un nou record pentru cel mai târziu gol marcat în Premier League. Brighton marchează în minutul 137, într-un meci în care Mark Atkinson și Mike Dean au adormit în cabina VAR din Stockley Park. Jon Moss a fost nevoit să țină partida oprită timp de 40 de minute, timp în care a așteptat în zadar decizia VAR legată de un posibil handball. “Distanța până la monitorul de la marginea terenului era prea mare“, a declarat acesta. “Am preferat să aștept la centrul terenului…


7) Fulham trece printr-o criză cauzată de COVID-19, după ce 15 jucători din lot sunt infectați în același timp. Câtiva angajați ai clubului sunt legitimați în ultimul moment: nutriționistul trece între buturi, portarul stadionului joacă mijlocaș la închidere iar preparatorul fizic marchează golul victoriei contra West Brom. Sărbătorirea golului este oprită scurt de îngrijitorul gazonului.


8) Prima victorie la masa verde este obținută de Aston Villa după ce Southampton nu s-a prezentat la meci. Zvonurile sunt că șoferul autocarului nu s-a trezit la timp după trecerea la ora de iarnă.


9) În urma criticilor primite, Premier League decide reducerea taxei pentru meciurile transmise în sistem pay-per-view de la de 14.95£ la 9.95£. Suporterii vor trebui să plătească însă în plus câte 2£ pentru fiecare gol marcat în timpul regulamentar și 5£ pentru golurile marcate în prelungiri. Golurile echipei favorite vor fi taxate dublu.


10) Un copil de mingi marchează golul victoriei pentru Crystal Palace în partida contra Tottenham Hotspur. Arbitrul David Coote validează golul, iar asistenții VAR nu găsesc nicio eroare clară și evidentă. “Arbitrii VAR au confirmat că marcatorul golului se afla în poziție regulamentară și că acesta nu a atins mingea cu mâna.” declară PGMOL într-un comunicat oficial. Emisiunea Match Of The Day reia o declarație mai veche a lui Mourinho:

I love intelligent ball boys like I was. I was a brilliant ball boy as a kid.
And this kid today was brilliant. He reads the game, understands the game […]
He’s not there just to look to the stands, lights or scarves.
He’s living the game and playing it very well.”

https://www.bbc.com/sport/football/50592216

În fine, Boxing Day marchează prima etapă de Premier League în care Manchester United nu primește penalty. Sfârșitul este aproape… 😈😈😈

Previous ArticleNext Article