O avancronică de ovidiubelge

Tot mai multe voci vorbesc despre revirimentul nordului și de faptul că Turneul celor 6 Națiuni este competiția anuală numărul unu a rugby-ului. E adevarat că Noua Zeelandă rămâne probabil cea mai bună echipă din întreg sportul actual, dar irlandezii au demonstrat că-i pot învinge, scoțienii i-au testat serios în toamnă, iar un meci cu Anglia e așteptat de doi ani de zile de toți iubitorii balonului oval. Să vedem cum stă fiecare echipă la începutul „primăverii rugbistice”.

Franța
Anul trecut începuse bine pentru ei: locul 3 în Turneul din 2017 (depășiți fiind doar de favoritele Anglia și Irlanda), o relativă stabilitate în primul 15, părea că în sfârșit cocoșii reușiseră să pună ceva carne pe ei. Apoi a urmat dezastrul: 4 înfrângeri cu o echipă relativ palidă a Africii de Sud, nicio șansă cu Noua Zeelandă și un abia egal acasă, în fața Japoniei. Urmarea firească nu e greu de intuit: debarcarea după doar doi ani a antrenorului Guy Novès și numirea lui Jacques Brunel. O mișcare neașteptată, căci steaua omului de 63 de ani apusese după 4 ani relativ banali la cârma Italiei. Doar că domnul Brunel fusese în anii 2000 mâna dreaptă a lui Bernard Laporte, pe vremea când actualul președinte al Federației Franceze de Rugby îi conducea pe cocoși.
Mândria Les Bleus ar trebui să fie temperată și în acest an: cu 9 tineri sub 24 de ani în lotul pentru primul meci (urmare a unui plan vechi de aproape 4 ani, prin care cluburile sunt obligate să alinieze un anumit număr de jucători crescuți în Franța), așadar cu jucători ce au o medie de doar 16,4 selecții, o clasare în prima jumătate a clasamentului ar fi aur curat. Dincolo de problema lipsei de experiență generală, echipa tehnică va avea mult de lucru pentru a spori forța unui pachet de înaintare impotent. Actualii înaintași nu câștigă coliziunile, deci nici teren și astfel echipa nu poate pune presiune pe defensiva adversă. Ca urmare, francezii își asumă riscuri în zone și momente când nu ar trebui, iar echipele versate îi vor taxa. De urmărit cum va face față pariul Matthieu Jalibert, o uvertură de 19 ani și cu numai 15 meciuri ca profesionist. Sau ce efecte va avea lăsarea acasă a regelui Louis Picamoles și dacă Kevin Gourdon sau Marco Tauleigne îl vor înlocui. Eu unul sunt sceptic și, la cum arată calendarul din acest an, mi se pare mai probabil un loc 5, cu o victorie doar în fața Italiei.

Irlanda
A treia echipă a lumii își merită cu prisosință locul. Au un ritm de joc impresionant, sunt puternici în toate compartimentele, se bazează pe o bancă de rezerve solidă și au cel mai bun mijlocaș la grămadă din lume, Conor Murray. Nu e de mirare că în ultimul an și jumătate au învins toate cele patru puteri ale sudului, precum și cea mai bună echipa din nord, Anglia. Absențele importante din acest an sunt steaua în ascensiune, centrul Garry Ringrose, dar mai ales la linia a 3-a. De acolo lipsește, printre alții, unul dintre cei mai buni număr 8 din lume, Jamie Heaslip.
Echipa trifoiului este cu adevărat una completă și bine unsă. Impermeabili în defensivă, stabili în fazele fixe, cu un șut aproape impecabil al celor doi mijlocași (de urmărit cârligele lui Conor Murray din spatele grămezii – de regulă mingea are înălțimea și distanța perfecte pentru a putea fi urmărite de aripi – sau cum mintea și piciorul lui Johnny Sexton reușesc să speculeze terenul neacoperit), dar iuți și inventivi pe liniile dinapoi, cu o tranziție rapidă între apărare și atac sau viceversa. Toate sunt rezultatul mânii unui antrenor capabil (neo-zeelandezul Joe Schmidt, la conducere din 2013), dar și calității jucătorilor pe care cele 4 cluburi provinciale (Leinster, Munster, Connacht și Ulster) îi produc neîncetat. Iar posturile lipsă sunt acoperite prin transferuri inspirate: sud-africanul C.J. Stander din linia a 3-a ori centrul de mare impact venit din Noua Zeelandă, Bundee Aki. Dacă toate merg ceas pentru ei – și mă aștept să meargă –, meciul decisiv ar trebui să fie împotriva Angliei pe Twickenham, în ultima etapă.

Anglia
Anglia rămâne favorită și în acest an și e în fața unei premiere: prima echipă ce ar câștiga trei ediții la rând în istoria de 135 de ani a Turneului. Și, cu 22 de meciuri câștigate din ultimele 23 (adică de când i-a preluat australianul Eddie Jones), sunt și în acest an echipa spre care cei mai mulți ochi se vor îndrepta. În 2017 nu au avut meciuri mari, însă e remarcabil că au câștigat cele două partide din vară, din Argentina, chiar în lipsa celor mai buni jucători (și nu au fost puțini!), ce au fost parte din lotul Leilor Britanici deplasați în Noua Zeelandă. Dar 2017 nu a mai fost anul perfect. Nu e vorba doar de înfrângerea din meciul cu Scoția, ci de o ușoară scădere în joc. Au suferit în Turneul de anul trecut, au suferit și în victoria clară cu Australia (30-6) din toamnă. Însă pe de altă parte rămân echipa ce judecă și joacă cel mai bine fazele cheie.
Valoarea jucătorilor ce vin din urmă ar trebui să iasă din nou la rampă în acest an. Lipsesc cel mai bun număr 8 din emisferă, Billy Vunipola, dar și rezerva lui, Nathan Hughes. Deci de văzut cum va negocia Eddie Jones aceste absențe. Dar pe de altă parte revine excelentul finalizator, fundașul Mike Brown, iar trio-ul de la Saraces, Maro Itoje (linia a 2-a), Mako Vunipola (pilier) și Owen Farrel (uvertură/centru) vor fi și ei acolo unde arde. Acești trei jucători sunt cei mai buni pe posturile lor din emisferă. De urmărit acuratețea lui Maro Itoje în tot ceea ce face și cum aproape de fiecare dată ia decizia optimă. Apoi priviți-l pe Owen Farrel, ar trebui să fie dirijorul atacului englez, mintea limpede a echipei și transformerul impecabil dintotdeauna. Dacă reușesc să câștige în etapa a 3-a, pe Murrayfield (și va fi greu!), probabil nimic nu-i va putea opri nu doar din câștigarea trofeului, ci a Marelui Șlem.

Țara Galilor
Aproape jumătate din ceea ce trebuia să fie primul XV galez este accidentat. Iar absențele unor Jonathan Davies (unul dintre cei mai buni centri din lume), Dan Biggar (incontestabila uvertură a ultimilor 10 ani) sau Liam Williams (fundașul titular al Leilor Britanici în toate cele 3 teste cu Noua Zeelandă) par inconturnabile. Dar antrenorul Wayne Gattland a găsit o soluție: coloana vertebrală a echipei este formată din jucători de la Scarlets, cu prima linie din înaintare și 6 din 7 jucători de pe liniile dinapoi de la această formație. Doar că Scarlets nu este doar cel mai bun club provincial din Țara Galilor, ci campioana de anul trecut din Pro12 (campionatul ce reunește echipe din Irlanda, Țara Galilor, Scoția, Italia și, mai nou, Africa de Sud). Și forma lor bună continuă și în acest an, fiind primii în conferința lor și calificându-se în primăvară europeană a Cupei Campionilor Europeni cu un joc entuziasmant.
Așadar ar trebui să vedem un joc mai expansiv al galezilor. De văzut cum se vor comporta în duelurile brutale de pe înaintare ce-i așteaptă cu Irlanda și Anglia și dacă omogenitatea jucătorilor de la Scarlets va fi transferată întregii echipe. O victorie cu Scoția (într-un prim meci ce pare să fie foarte deschis) și măcar un loc 3 ar trebui să fie asigurat.

Scoția
Scoția urcă încet și sigur spre vârful clasamentului mondial (sunt pe locul 5 în clasamentul World Rugby, cea mai înaltă poziție pe care o ocupă de la înființarea acestui top, în 2003). Și asta nu e o întâmplare. La fel cum deloc fortuite au fost performanțele din meciurile cu Australia (19-24, în vară, la Sidney și 53-24, în toamnă, la Edinburgh) și chiar înfrângerea la limită de acasă cu All Blacks (17-22). Creșterea echipei ciulinului se bazează pe un progres constant pe liniile dinapoi, acolo unde inspirația și vraja tinerilor Finn Russel, Stuart Hogg și Huw Jones își pun amprenta în fiecare joc.
Problema scoțienilor în acest an este dată de multele absențe din linia întâi. Marginile și grămezile ordonate sunt platforme de atac pentru marile echipe ale lumii. Și la acest nivel e aproape imposibil să domini fără o grămadă puternică, iar absențele din prima linie ar putea fi călcâiul lui Ahile pentru noul antrenor scoțian, Gregor Townsend. Și, cum că echipa se află în creștere, presiunea pe jucători va fi destul de mare sa confirme ascensiunea și să termine măcar în prima jumătate a clasamentului, căci scoțienii nu au mai fost pe podium din 2013. Anul trecut au clacat în meciul de pe Twickenham, deci mai mult ca sigur își vor vinde foarte scump pielea, în etapa a 3-a, acasă, pe Murrayfield din Edinburgh.

Italia
O nouă lingură de lemn ar fi de evitat. Acesta este obiectivul perpetuu al Italiei în Turneu de aproape 20 de ani. Același bolovan ar trebui dus în vârful dealului și în acest an, dar premisele sunt sumbre: o singură victorie (acasă, în toamnă, 19-10 contra Fiji) în ultimele 11 meciuri. O medie de 34 puncte încasate în partidele de anul trecut. Problema lor continuă este dată de incapacitatea de a-și înlocui jucătorii de calitate de la sfârșitul anilor ‘90, oamenii care practic au adus echipa în Turneu. Și nici nu prea au cum, în condițiile în care ambele echipe din Pro12 încheie aproape fiecare sezon pe o poziție numerotată cu două cifre.
Sufletul echipei rămâne același Sergio Parisse. Talismanicul căpitan al Azzuri-lor, italo-argentinianul de 34 de ani se află la 16 ani distanță de debut și a devenit indiscutabil o legendă a rugby-ului italian. În afara sa, puține nume atrag privirile în echipa antrenată de irlandezul Connor O’Shea: poate uvertura irlandeză Ian McKinley, un om cu o poveste de viață uimitoare (el și-a pierdut vederea la un ochi în 2011, după doar 6 meciuri jucate pentru echipa irlandeză Leinster, s-a apucat de antrenorat în Italia și a revenit pe gazon în 2014, având o pereche de ochelari specială) sau rezerva acestuia, Carlo Canna, o mare speranță acum câțiva ani. În concluzie, o victorie acasă, cu Scoția e tot ceea ce pot spera rezonabil italienii. Ar fi o mare gură de oxigen pentru albaștri, răsuflarea Georgiei e tot mai prezentă în urma lor.

O primăvară însorită și un rugby de calitate vă doresc!

Previous ArticleNext Article

This post has 192 Comments

192
  1. Multumim, Ovidiu! Mi se face dor de o bere rece pe o terasă in Cluj vizionand finala UCL …

  2. Gustoasă avancronică. Deschide apetitul pentru rugby… 🙂

    O nelămurire: conform wikipedia, au mai existat echipe care au câștigat turneul de trei ori la rând (e drept, uneori la egalitate cu alte echipe). Anglia poate fi prima care reușește asta de când competiția a devenit ”a Celor Șase”.

  3. Excelent. Rugby pour les nuls. Acum am si eu material sa vb despre 6 nations cu colegii mei, care vorbesc despre rugby cum vorbim noi despre fotbal.

  4. Va tot veni vorba de rugby, de ce 80% din echipele din PL joaca rugby?Wtf? In fine, ceva intre rugby si fotbal, un fel de hoofball.
    Suntem totusi in 2018, care-i treaba cu chestia asta preistorica? Explicatia cred ca tine cel putin in parte de un traditionalism dus la extrem, care are o legatura si mai larga cu Brexit. Englezii inca isi imagineaza ca sunt o mare putere coloniala si ca reprezinta farul lumii dar uita ca nu mai suntem in sec 19 cand lucrurile astea erau adevarate.
    Si se vede asta la fotbal, cu tactica asta de precambrian, care e inca regula in PL, desi in mod evident nu functioneaza si Pep is bate joc la modul jenant de PL, pe care a distrus-o din noiembrie, acum jucand la misto cu Danilo.
    Plus, in mod evident cel mai de succes antrenori sunt straini, de la Pep la Poch. De ce nu copiaza celelalte echipe acest stil? Din frica, din ura fata de straini care fura tara?
    Oamenii astia traiesc in lumea lor. Antrenorul lui Cardiff spunea dupa meciul cu City: “What did Pep expect, that would be easy in England?”. Deci omul pur si simplu isi imagineaza ca ii este greu lui Pep, la 20 pct de locul 2. Gandire incuiata.

  5. De neînțeles blackoutul suferit de Scoția între minutele 5-15, după un start de meci promițător. Ulterior, doar galezii au fost pe teren.

  6. Da, azi la birou a fost o zi tare proastă pentru scoțieni. Am pierdut primele 20 de minute, dar, din ce am văzut, au greșit enorm și nu au avut un plan B: doar au jucat mingea larg, insuficient de iute, deci ușor de contracarat.

    A se nota că ultimul eseu galez a venit după o ultimă pasă înainte (și pe care TMO trebuia s-o vadă), Nu face o diferență pe tabelă, dar ar putea fi una în clasament.

  7. Da, așa e: Anglia ar fi prima echipă care e unic câștigătoare a trei ediții consecutive ale Turneului.

  8. Wow, nu știu în ce lume trăiești de ești înconjurat de atâția fani de rugby, însă vreau și eu să-mi depun CV-ul acolo.

  9. Nu sunt un expert in rugby, dar decizia medicului oficial, de a declara accidentarea francezului Dupont din min76 ca HIA, este de neinteles. Era evident ca are probleme la genunchi, nu a existat nici un contact la nivelul capului in faza premergatoare accidentarii. Degeaba capitanul irlandezilor a cerut explicatii, francezii au introdus inlocuitorul accidentatului pe teren.

  10. Slabiciune mai veche, de pe vremea cand Les Bleus jucau cu panache si flair. Intre timp panache s-a pensionat, iar flair s-a mutat in emisfera sudica.

  11. Referitor la TMO, sunt curios cum justifica cele doua inlocuiri HIA acordate francezilor in jocul cu Irlanda? Am cautat si am vazut ca la ultima Cupa Mondiala a fost prevazut clar ca TMO poate fi folosit de catre medicul oficial pentru evaluarea si justificarea accidentarilor in special a unor posibile lovituri la cap. In 6Nations nu sunt aceleasi reglemantari privind folosirea TMO?

  12. Slab arbitrajul brigazii conduse de Moss la Liverpool-Spurs. Despre Lee Mason, Jonathan Moss si Mike Jones am mai spus ca sunt arbitrii cu cele mai slabe prestatii. Jonathan Moss s-a facut de ras azi! L-a ajutat si tusierul ce nu a semnalizat offside la primul penalty, iar la al doilea a semnalizat ca fault contactul dintre VVD si Lamela. A existat contact, dar nu cred ca se impunea penalty. De mentionat si pozitia suspecta a lui Salah la golul al doilea. Astept analizele de dupa joc sa vad ce vor spune specialistii.

  13. Ai vazut meciul? Noroc ca filotas nu e prezent decat la meciurile lui City. Ii place lui sa vada cum creste Pep fotbalistii ce au fost promovati de Rijkaard, trecuti pe la United, Arsenal, Chelsea sau veniti dupa 18 ani la “academie” (Busquets).

  14. Hotie ordinara. Cea mai joasa speta. Si nu-mi spuneti ca e greseala omeneasca in minutul 95. Hotie. Occam’s razor, explicatia cea mai simpla ne salveaza. Nu se poate asa ceva.
    Independent de asta, Liverpool mai pierde 2 puncte aiurea in ultimul minut, cred ca e echipa care a pierdut cele mai multe puncte intre min 85 si 90.

  15. Presupunand ca iti da mana si pretul nu e o problema, ti-ai cumpara costume noi gata facute sau ti-ai pierde timpul sa cauti materiale ieftine in speranta ca o sa-ti faci singur costum de calitate exceptionala?

  16. Paralela intre stofe si costume de-a gata e demna de Watchtower sau Awake:)
    Eu prefer stilul Wenger, omul ce cumpara stofe si le transforma in costume. Paradoxal, pret a porter este Pep, haute couture e marca Wenger.

  17. Orice cal de curse ajunge o martoaga! Voi vedeti martoaga de azi, pe mine ma trec fiorii si azi cand ma gandesc la Arsenalul de acum 15 ani…

  18. Intr-adevar, bizare deciziile asistentului pe final. Nu a vazut offside-ul la primul penalty, insa a semnalizat insistent la al doilea, desi centralul indicase ca jocul poate sa continue.
    Spurs au dominat in repriza a doua, dar fara sa isi creeze ocazii clare de a marca. Doar reusita lui Wanyama si deciziile arbitrilor le-au adus un punct.
    Scorul xG 1.4 la 1.2

  19. Watford a pierdut cele mai multe puncte pe final pana acum – 10 (Chelsea away, Everton away, Palace away, Swansea home).
    Liverpool a pierdut ‘doar’ 6 (Watford away, Chelsea si Spurs home)

  20. Nu se impunea penalty la Vvd si Lamela, in schimb la prima faza mingea a venit de la Lovren, deci nu se poate vorbi de offside la Kane (daca nu s-a modificat regula offside-ului). Si Karius trebuia sa primeasca rosu la faza aia datorita faultului in postura de ultim aparator – asta daca e sa judecam cu manualul in mana.

  21. “Nu a vazut offside-ul la primul penalty”
    L-a vazut si i-a zis lui Moss cand discutau. Dar l-a lasat pe Moss sa decida ce efect au asupra fazei atingerile fundasilor de la Liverpool. Opinia mea: nu a fost penalty.

    “a semnalizat insistent la al doilea”
    A vazut ceva si i-a indicat arbitrului. Avea dreptul sa o faca. Cred ca o decizie 50-50% deci nu ma bag sa zic daca a fost penalty sau nu.

    Personal as fi preferat un 1-1 fara brambureala din final.

  22. Problema ta cea mai mare e ca accepti si recunosti usor greselile tale, dar toti ceilalti sunt hoti, chiar daca gresesc.

  23. Nu l-a vazut! I-a spus lui Moss ca nu este sigur daca mingea a fost deviata sau nu de un fotbalist de la Liverpool. Daca vedea offside il semnaliza. I-a spus lui Moss ca nu e sigur. A gresit pentru ca in momentul initial al pasei Kane era in offside, chiar daca mingea era atinsa de un fotbalist al gazdelor, tot offside era.

  24. Nu toti. Dar un arbitru care da un asemenea penalty in min 95 nu poate avea circumstante atenuante. In min 95 un arbitru care vrea sa fie corect da penalty doar daca e 100% sigur ca e un fault clar, altfel nu da. Cum evident nu ai cum sa fii 100% sigur ca faza asta e penalty , pentru ca e o simulare clara, arbitrul a luat o decizie intentionata. De obicei, exista o explicatie simpla: coruptia. Sau o ura patologica pt Liverpool.
    Dar nu greseala.

  25. Dermot Gallagher, cel care a declarat ca ambele penaltyuri au fost corect acordate, e prietenul tuturor arbitrilor, el in fiecare interventie vine cu explicatii in favoarea arbitrilor. Acum a ajuns sa manipuleze voit regula offside-ului. Eu in situatii similare am vazut offside-ul validat. Arbitrul a considerat ca Lovren a jucat balonul si nu il incardreaza in exceptia din regulament? Ciudata interpretare, zic eu. “A player in an offside position receiving the ball from an opponent who deliberately plays the ball (except from a deliberate save by an opponent) is not considered to have gained an advantage.”

  26. Ultimul penalty 100% a fost hentul lui Suarez de la campionatul mondial. Restul trebuie acceptat ca la siretenia atacantilor din ziua de azi si neclaritatea din regulament cu privire la hent sunt intr-un anumit procent mai aproape de 50% decat de 100%. Toti atacantii exagereaza contactul deci e f greu pentru arbitrii.

    Coruptie – intr- singura tara e dovedita. Si aia nu e Anglia. Plus nici Spurs nu au antecedente ca au corupt arbitrii.

    Ura fata de Liverpool. Asta e afirmatie atat de ridicola ca nu am cum sa o combat. Adu date statistice ca Moss greseste contant contra Liverpool. Ca Spurs au date statistice ca nu tine cu ei.

  27. Klopp a zis ca daca spune ce are in minte despre arbitri va primi cea mai mare amenda din fotbal.
    Klopp in general e retinut la lucruri din astea, inca un argument in plus ca acolo a cam fost mai mult decat o greseala: la primul penalty asistentul i a zis arbitrului ca a fost offside, a ales sa dea penalty. La al doilea i-a zis ca a fost penalty, a dat penalty. Explica asta.

  28. Anglofil, francofil, germanofil dar regulamentul este unul singur. La regula offside-ului e mai simplu ca la handball. “A player in an offside position receiving the ball from an opponent who deliberately plays the ball (except from a deliberate save by an opponent) is not considered to have gained an advantage.”
    Cum sa consideri ca in cazul lui Lovren a fost ”play the ball” si nu a fost ”a deliberate save” ? Doar Dermot Gallagher, prietenul arbitrilor batrani spune prostii pe SkySport.

  29. “gaining an advantage by being in that position” means playing a ball

    i. that rebounds or is deflected to him off the goalpost, crossbar or an opponent having been in an offside position

    ii. that rebounds, is deflected or is played to him from a deliberate save by an opponent having been in an offside position

    A player in an offside position receiving the ball from an opponent, who deliberately plays the ball (except from a deliberate save), is not considered to have gained an advantage.

    If the defender played the ball deliberately, and it wasn’t a save – there is no offence here. If the ball deflected off the defender or the defender was making a save, the offside offence should be called.

  30. Klopp in relatia cu arbitrii e la fel ca oricare antrenor: vede ce vrea el sa vada. Cand se uita pe reluare, ca de pe banca are un unghi foarte prost. Fii tu sigur ca daca ar fi convins de o conspiratie si ar avea dovezi nu i-ar pasa de nici o amenda. Deci asta nu e un argument.

    Ce i-a zis asistentul arbitrului e interpretabil si sunt mai multe variante. Dar e absolut fara importanta. E decizia arbitrului si a luat-o. Restul sunt speculatii.

  31. @filotas:disqus
    Referitor la indignarile tale mult exagerate: arbitrii hoti, conspiratii mondiale contra Barca, Liverpool, Pep samd

    Ai strigat de prea multe ori “Arde casa!” ca oricine sa mai sara si sa caute extinctorul cand o faci din nou pentru un lucru relativ minor. Dar mereu se gaseste un fraier (recte eu azi) sa mearga cu tine pe calea fara de intors care de obicei duce la cine e mai mare Messi sau Ronaldo. Adica la discutii in care nimeni nu convinge pe nimeni ca tu, de obicei dar nu intotdeauna, nu esti omul care sa cedeze la argumente. Daca crezi ca cedezi arata-mi exemple.

    Initial m-am gandit pentru sanatatatea noastra mintala sa iti tai urmatoarele comentarii in nota mentionata mai sus. Dar cred ca ar fi mai bine sa incerc altceva. Nu voi raspunde la ele ci le voi traduce intr-un limbaj rational si echilibrat care sa duca la o discutie constructiva.

  32. Eu nu am prins regulile astea temporale gen nu se da cartonas in primele 3 minute si penalty in ultimele 5. Cum n-am prins nici aia cu arbitrul corect, deci daca nu e in intervalul ala critic de 5 minute poate da penalty si daca e 40% sigur, e mai corect decat 99% in ultimele 5 minute.
    Coruptia e clara, no doubt, cu toate ca n-am prins exact cine este agenturile astea corupte din FA si ce vrea ei (sic), sa ii impiedice pe Liverpool sa castige cu Spurs? Wow, asta da conspiratie mondiala. Eu zic ca i-a scos Levy la masa pe arbitri, i-a dus la Nandos la happy hours si a impartit un bol de chipsi la 3 si arbitrii s-au simtit obligati.

  33. Well si eu am vazut penalty-uri date si nedate in situatii similare, si vom mai vedea ptr ca toate deciziile luate intr-un sezon tind sa se balance out, sa se ‘nettuiasca’. Nu inteleg tam-tam-ul cu aceste penalty-uri, ca si cum Liverpool ar fi atacat ‘in valuri’ tot meciul, ar fi dat peste cap X-ul din Xg dar intr-un final i-a egalat arbitrul la primul semiluft spre poarta.
    Eu am zis ca primul penalty a fost legit, vad ca marea majoritate spun ca al doilea a fost, tragand linie eu iarasi mai zic ca e un rezultat corect fata de ce s-a jucat.

  34. Neah, e parte a marii conspirații arbitrale din care fac parte si cei care au oficiat Barca Alaves … alta explicatie nu poate exista pentru niciunii dintre ei.

  35. Lasă-l că e supărat ca nu i-au mai delegat arbitrii de la meciul cu Alaves si la cel cu Espanyol :)))

  36. Eu am vazut doar repriza a doua (inteleg ca prima a fost mult mai buna pentru noi, dar n-am vazut deci nu vorbesc), asa ca per total sunt multumit cu 1 punct. Cateva observatii am:
    1. Nu a fost vorba de nicio conspiratie, ci de simpla incompetenta. De altfel Moss l-a avertizat pe Alli pentru simulare in careu, si cred ca era 1-0 scorul. La prima faza asistentul i-a comunicat ca HK era in pozitie de ofsaid, centralul a judecat gresit faza, cel mai probabil pentru ca nu isi mai amintea ce s-a intamplat si era mai safe sa nu se razgandeasca. Asta mi-a sugerat mie expresia fetei lui, cand trebuia sa isi aminteasca toata faza. La a doua faza din reluarile pe care le-am vazut a fost un 11 m clasic impotriva noastra: adversarul makes the most of it (fie vorba intre noi, si primul este discutabil din punctul asta de vedere, pe Kane nu il mai interesa mingea, dar s-a mai purtat discutia asta pe alte faze si am invatat sa agree to disagree, plus ca penalty-ul ar fi clar “acoperit de regulament”). Nu am inteles insa de ce Moss a mers de data asta pe mana asistentului, nu e ca si cum el nu ar fi vazut faza, cred eu chiar de mai aproape. Nu pot spune cuvinte mari si nu pot fi foarte indignat doar pentru ca au fost doua penalty-uri si mai laughable primite de adversarii nostri chiar in acest sezon. Fata de Brighton (sper ca nu confund) asta la Lamela a fost stonewall penalty. PS Arbitrii sunt in general foarte slabi, Musafiru dadea o lista acolo dar cred ca este mult mai lunga, Michael Oliver pare singurul peste medie.
    2. Ca si in tur (atunci a fost Alli), primim din nou un gol din afara careului care probabil nu ar fi inscris decat la o faza din 20. Nici nu stiu daca Wanyama obisnuieste sa marcheze cu asemenea suturi, tind sa cred ca nu.
    3. Greu de inteles de ce abordarea din repriza secunda. Zicea Dorin ca nu au fost ocazii, il contrazic, de vreo 3 ori am fost aproape sigur ca luam gol (la 1 era Kane in ofsaid, dar poti fi sigur ca ar fi fost semnalizat ?) deci nu a fost tocmai un meci perfect din punct de vedere defensiv. Plus, mindsetul defensiv s-a propagat si dupa golul primit, am fost sigur ca vom pierde meciul dupa egalare. Iar pe faza ofensiva aveam doar jucatori epuizati si varianta lui VVD pivot in careul advers.

    4. E Spurs o echipa de “divers” sau a fost doar un off-game ? Lamela se tinea de piciorul gresit, Alli a fost si avertizat, Kane a cautat clar penalty-ul, e un obicei sau au facut-o doar pentru

    5. Dupa repriza a doua in mod normal as fi zis ca nu meritam nimic, pentru ca am avut cateva ocazii bune de a marca dar jucatorii au ales mereu varianta proasta. In special un 3 la 3 cu Salah pasand in dreapta dar dar golul lui Salah merita sa fie un gol al victoriei. Spunea cineva pe RAWK ca a fost comparabil cu Messi, nu mi s-a parut exagerat. Absolut fenomenal, in conditiile in care Mo era si epuizat din punct de vedere fizic.

    Prefer sa inchei deci in aceasta nota optimista, desi a fost o repriza slaba am avut o realizare de exceptie si am creat 2-3 faze care ar fi trebuit sa devina foarte periculoase.

  37. Nu cred ca trebuia rosu, pentru ca mingea se ducea in unghi – am vazut multe faze de genul asta interpretate asa. A primit galben? Eram cu capsa pusa si nu am fost atent la ce se intampla.

  38. Salah este relentless sezonul asta, din cate stiu a si batut recordul lui Suarez de goluri dupa 25 de meciuri sau ceva de genul asta. Pur si simplu unplayable at times. Felicitari pentru transfer, este o dovada ca nu trebuie achitat bugetul pe aparare al unei tari pentru un jucator foarte bun.
    Cat despre Spurs echipa de divers, nu cred ca se poate generaliza, dar Alii cu siguranta este. Aproape in fiecare meci al celor de la Spurs pe care il vad are cate o simulare mai mica sau mai mare.

  39. Nu pe al lui Suarez, Suarez a inceput mai greu la noi, cred ca cu aceste goluri i-a batut recordul lui Fernando Torres.

  40. Imi mentin parerea ca nu au fost ocazii clare in repriza a doua. Dovada si scorul xG – doar 1.2 pentru Spurs tot meciul.
    Dar intr-adevar, abordarea ultra-defensiva la Klopp functioneaza rar. Imi aduc aminte sezonul trecut tot un meci acasa 2-2 cu Bournemouth, cand imediat dupa ce am facut 2-1 (min 65) a intrat Matip in locul lui Coutinho si apoi am luat gol in minutul 87. Sau 3-3-ul de la Sevilla din toamna…

    Dominarea lui Spurs din repriza secunda a fost mai sterila decat a lui Liverpool contra West Brom sau Swansea.

  41. Pe aia ii pastram pentru meciuri importante, nu pentru rivalii din Cornella 🙂

  42. Puteai raspunde si ca ii pastrati pentru meciuri de fotbal, nu ii irositi la polo 🙂

  43. Mi-e teama de meciul cu voi. Avem multe probleme de efectiv, Dybala in dubiu, Cuadrado out, Matuidi probabil out. Vor fi doua meciuri inchise … goluri putine.

  44. Fratilor, penaltiuri, simulari, xG-uri, conspiratii, constipatii, toate sunt pe capul nostru.

    Dar un shout out pentru Bernadette, nimic? Plus ca a si castigat o suma astronomica, undeva la 6000 EUR (iep, sase mii), suma pe care divele tenisului o lasa la hair stylist iar nulitatile fotbalului mioritic la manelisti. Daca tot nu v-am convins, sa stiti ca e si dragutica mititica de ea.

  45. 4. Spurs ca echipa nu, dar Dele din pacate e. Are niste chestii nasoale deprinse probabil in juniorat si de care ii va fi probabil greu sa le elimine – petulant behavior si diving. Daca prima e mai ok sezonul asta (nu a luat inca rosu), a doua devine regular feature, am observat si eu asta.

  46. Trebuie sa dau o erata: Vazand explicatiile si reluarile de dupa meci, cred ca Moss si tusierul Smart nu au gresit cand au interpretat pozitia lui Kane, la faza primului penalty. Nu a fost offside. Am gresit, am interpretat gresit regula offside-ului. Din fericire nu sunt arbitru de Premier League. Discutabil este penalty-ul primit de Lamela, dar Moss si tusierul sunt acoperiti de regulament. Ar fi penibil sa afirm ca il suspectez si pe Kane de “diving” la primul penalty, stiut fiind ca englezii nu simuleaza, strainii fiind suspectii de serviciu. Aplicam axioma enuntata de Lineker dupa penalty-ul obtinut de Suarez cu PSG: “clever”. Oare si Maradona a fost “clever” la primul gol inscris englezilor in 86? Sa raspunda Lineker, ca a fost de fata.

  47. Nu se puncteaza la impresia artistica in fotbal. Nici xG-urile n-au nimic de-a face cu X-ul din meciul de ieri. Eu mi-am revizuit punctul de vedere fata de penalty-ul primit de Kane, fortat de analizele de dupa meci. Am dat si un comunicat oficial prin care imi asum greseala. Confuzia mea a fost legata de acel “deliberately play the ball” din regulament. Daca Lovren a jucat deliberat balonul, opinia majoritatii specialistilor, atunci Kane a primit balonul in pozitie regulamentara. Oricum Moss e slab, iar tusierul e neasumat, s-a spalat pe maini ca Pilat din Pont, i-a dat lui Moss doua optiuni, ambele regulamentare, sustinand ca el nu a vazut ce a facut Lovren. Vazand dialogul dintre cei doi, este evident ca Moss merge pe varianta ala-bala-portocala, nu are nici o idee daca Lovren a jucat sau nu balonul. Mai mult, il intreaba pe al 4-lea oficial daca cei de la TV au zis ceva (conform ESPN, eu nu am inteles live decat dialogul cu tusierul). Per total a iesit un Moss numa’ bun de Cupa Mondiala din Rusia. Pacat ca nici un englez nu va avea sansa sa bata recordul de 3 cartonase galbene/ Simunic al lui Poll.

  48. Bernie e fata frumoasa rau si le stie si cu mingea de celuloid … bine de tot. De fapt, tot ce se intampla la tenisul de masa feminin românesc este un fel de contra-curent raportat la importul masiv de asiatice din Europa. Sa păstrezi filonul național autentic si sa ai si performanta … ei bine, asta e ceva cu totul deosebit in tenisul de masa.
    Comparatia cu tenisul de camp este evident defavorabilă celui de masa vizavi de câștiguri dar sa tinem cont si de riscurile implicate de carierele celor două tipuri de sportive. În tenisul de masa nu trebuie sa investești nici pe departe cat in cel de camp iar câștigurile fabuloase la cel de camp sunt doar la top 30-40, bune si foarte bune la top 70, break even la top 100 iar dedesubt esti pe minus. Asta fara sa mai discutam de junioare și de riscul de a pierde bani la sfarsitul zilei.

  49. Cel mai grav incident produs in jocul de ieri a trecut neobservat, fiind umbrit de controversele legate de cele doua penaltyuri.
    Este neregulamentar ca arbitrul sa isi fundamenteze deciziile pe reluarile TV. Ce face Moss in timpul dialogului cu tusierul? Il intreaba pe al 4-lea oficial ce reiese din reluarile TV. Vedeti mai jos dialogul reprodus de pe site-ul ESPN:
    Moss: “I have no idea whether Lovren touched the ball to be honest with you. Martin (Atkinson), have you got anything from TV? I’m giving the penalty.”
    Nu mira pe nimeni ca la CM nu vor fi prezenti arbitrii din Anglia.

  50. Si mai multa confuzie:

    “Former ref Dermot Gallagher was in no doubt about what he had witnessed. During Liverpool’s drama-tastic draw against Tottenham, assistant referee Eddie Smart had, Gallagher insisted, “covered himself in glory”, getting all the important decisions bang-on. But if the eagle-eyed flag-flutterer left Anfield with his head held high, others were a little more bemused. “The first penalty, it was one of the clearest offside situations I have seen,” growled Jürgen Klopp. “Unless there’s a new rule. Is there? When the ball left the foot of the Tottenham player, Harry Kane is offside. This situation has never changed. My defence put Kane offside, that’s good defending. At the end I’ve learned something new and now people will think I know nothing about football because I thought it was offside.”
    Well the rule is not exactly new, having been in place since the 2013-14 season, but for many – Klopp included – this is the first time they have realised its true implications. Before 2013, Fifa admitted, the wording of the offside law gave “too much room for interpretation” and was “not precise enough”. “The new text,” it announced, “is more in line with actual game situations and will eliminate the confusion surrounding what is meant by rebound, deflection and when the ball has been deliberately saved.”
    The updated wording – or at least the bit of it that interests us – goes as follows: “A player in an offside position receiving the ball from an opponent who deliberately plays the ball (except from a deliberate save by any opponent) is not considered to have gained an advantage.” So now we see that Fifa skilfully “eliminated the confusion surrounding what is meant by rebound, deflection and when the ball has been deliberately saved” by creating brand new confusion surrounding what is meant by “deliberate”, “plays”, and “surely this isn’t actually an actual law of actual football?”
    We’re considering here the buildup to Tottenham’s first penalty, the one that Loris Karius saved. The ball was played through to Kane by Dele Alli. Dejan Lovren made a desperate attempt to cut it out, wildly flinging a leg at it but getting no more than the slightest contact as it bounced through to the Spurs striker, who then prodded it past Karius and collapsed like a half-baked soufflé. But Lovren was trying to play the ball, and the ball did touch him, and he therefore deliberately played it – even if, in trying to, he accidentally miskicked it horribly. The instant the ball skimmed off his scything shin a new phase of play commenced and the obviously offside forward lurking a couple of yards behind him was suddenly rendered onside. So Smart’s reading of the situation was right, even if everything else about the incident was the wrongest kind of wrong.
    It was clear to all those fortunate enough to witness it that Sunday’s 2-2 draw was thrilling, breathless, dizzying madness of the most glorious sort, but in the name of custard, parrots and all that is good in this world can somebody please re-rephrase this offside law post-haste?”

  51. Dele are trei galbene pentru diving in 95 de meciuri in PL in trei sezoane. Nu e mult, dar e destul pentru eticheta.

  52. Nu e comparatie valabila. Diferenta dintre Spurs si Liverpool nu se poate compara cu diferenta dintre Liverpool si echipele mentionate de tine. Din multe puncte de vedere.

  53. Regula offside-ului e clara in forma actuala, unii nu o interpreteaza corect. Necazul e cand esti arbitru sau antrenor si te faci de ras, nu cand esti chibiţ. Sunt curios daca Herr Klopp va da un komunikat in care va admite ca a interpretat gresit pozitia lui Kane la primul penalty.

  54. Pacat ca Bakayoko nu va mai apuca vreun meci sezonul asta, mare pacat:( am fost ghinionisti ca am jucat cu Chelsea cand Bakayoko era accidentat.

  55. Conte va deveni al treilea manager italian demis in sezonul imediat urmator castigarii Premier League. Che casino!:)
    Nu stiu parerea lui Ursano despre Conte, un amic italian si fan juventin mi-a zis cand Conte era pe punctul de a semna cu Chelsea ca e un idol ptr bianco neri dar ca e putin cam…nu asa foarte inteligent.

  56. https://www.thescore.com/eng_fed/news/1480531

    “He then asked a question to his fourth official Martin Atkinson and acknowledges that referencing ‘TV’ was misguided. Atkinson did not reply to the question and so had no involvement in the decision. Having properly reflected on the questions asked, Jon knew that a Liverpool player, now identified as Lovren, had played the ball and that no offside offence had occurred. He then awarded the penalty. For the avoidance of doubt, Atkinson did not view a television monitor and did not relay any information to the on-field officials.”

  57. Plus ca Juve va fi epuizata dupa meciurile cu Sassuolo (loc16) 7-0 si Fiorentina loc 11 🙂 Comparat cu United, Liverpool, Arsenal.

  58. Asa nu foarte inteligent a castigat un titlu. In fata altora mai inteligenti. Acum sa vedem daca il mai rezista pana la dubla cu Barca si daca il ajuta arbitrul acolo 🙂 Ar fi tare distractiv…

  59. Este incercarea oficiala a PGMOL de a drege busuiocul. Dialogul dintre Moss si Smart nu necesita nici o alta subtitrare. Este evident ca atat centralul cat si tusierul nu stiu daca Lovren a jucat sau nu balonul. Smart: “All I need to know is, did Lovren touch the ball?”
    Moss: “I don’t know.”
    Nu ti se pare ca intre subtitrarea oficiala de Luni din care ai citat si filmul de Duminica exista discrepante?

  60. Stiati ca incepand cu 2016 regula cu penalty si eliminare in calitate de ultim aparator a fost schimbata? In situatii iminente de gol se acorda rosu doar pentru hent si pentru faulturi in care este evident ca jucatorul nu a urmarit sa joace balonul.

  61. Correct, PGMOL contrazice dialogul de la marginea terenului.

    “given the speed of the attack he was uncertain of the identity of the Liverpool player who kicked the ball. Eddie asked if “Lovren” had touched the ball. Moss knew a Liverpool player had touched the ball but not that it was Lovren.
    Having properly reflected on the questions asked, Jon knew that a Liverpool player, now identified as Lovren, had played the ball ”

    Nu avea absolut nicio importanta ce jucator al lui Liverpool a atins mingea; intrebarea pe care si-o punea asistentul este daca Lovren a atins sau nu mingea. “All I need to know is, did Lovren touch the ball?”

  62. La Florenta va fi meci complicat, istoric vorbind violetii sunt printre cei mai inversunati rivali. Cu Sassuolo a fost meci foarte usor, e adevarat, dar l-am pierdut pentru minim o luna pe Matuidi, om esential in 433-ul nostru. Asta e posibil sa determine modificari tactice in asezarea cu voi.
    Da, programul ne avantajeaza in raport de voi, fara discutie, dar trebuie luate in calcul si accidentarile.

  63. Mie mi-a placut mult ce a realizat Conte la inceputurile sale peste tot. Atat la Juve, cat si la nationala Italiei. Fara indoiala si in primul an la Chelsea. Se pare ca e foarte priceput in a avea rezultate atunci cand preia o echipa dupa o perioada slaba: Juve terminase sub locul 5 vreo 2 ani la rand, Italia era pe o parte vadit descendenta, Chelsea nu juca in cupe.
    Pe de alta parte, mi se pare ca are doua puncte slabe: e prea prudent tactic in anumite situatii (m-a disperat cu inchisul jocului la 1-0 pe cand era la Juve) si nu gestioneaza corespunzator participarea in competitii in paralel. Daca tineti minte, am si zis, intr-un comentariu in intersezon parca, ca sunt curios cum se va descurca cu UCL si PL in sezonul acesta – voiam sa vad daca a invatat ceva fata de perioada Juve. Se pare ca nu multe. Din acest punct de vedere, Allegri ii este clar superior.
    Da, Conte e un idol pentru juventini, a jucat 13 sezoane pentru club, e in top 15 al jucatorilor cu cele mai multe prezente, 5 ani capitan, cel sub care s-a produs revenirea in top in prezent. Despre inteligenta nu stiu ce sa zic.

  64. Apropo de acest gen de offside: in Italia s-a decis deja ca VAR sa nu mai intervina cand offside-ul e foarte mic, spre insesizabil, cum arata si aici. Eu, personal, sunt de acord.

  65. Ceea ce a facut Conte sezonul asta se numeste taiatul cracii de sub picioare: i-a inclocuit pe Matic si Costa, doi jucatori esentiali in sistemul sau de joc, cu Bakayoko si Morata. Doua greseli uriase de management al lotului. Demiterea sa este logica dpmdv.

  66. Inteligenta emotionala:)
    Nu cred ca il prinde dubla cu Barca parere personala, nu cred ca rusul accepta doua infrangeri consecutive la trei goluri diferenta in fata relegation fodder asta dupa comentariile de dinainte vis-a-vis de transferuri si mocirla in care l-a ademenit Mourinho si in care a ramas singur.

  67. Evident, e o constatare a faptelor intamplate. Totusi, Bakayoko era un one season wonder la Monaco, iar Morata nu poti sa zici ca e vreun mare marcator. El nu a fost nici un sezon titular la o echipa puternica din fotbalul european. Iar la partea fizica nu se compara cu Costa sau Drogba, varfuri de referinta pentru Chelsea. Asa ca semnele erau acolo, nu e vreo surpriza parcursul lor slab.

  68. Si Kante era tot one season wonder. Asta e, transferurile sunt niste pariuri si nimeni nu stie ce va fi. Bakayoko a fost un dezastru, Kante fix invers.

  69. Cu un an de PL experience in care a castigat titlul totusi. Si venea sa joace langa Matic. E o diferenta fata de Bakayoko.

  70. Cred ca asta vine si din faptul ca nu esti disponibil sa accepti alte explicatii decat cele politically correct. Pt tine e aberant de crezut ca un arbitru poate fi corupt, sau ca exista coruptie in fotbal, in ciuda scandalurilor si dovezilor care au zguduit aceasta lume, incepand cu Fifa, Uefa, intalnirile lui Big Sam in Anglia si altele.
    Pt mine nu e aberant, coruptia este o realitate intr-un sport in care shady agents si casele de pariuri au totusi o prezenta importanta.
    In plus, nu sunt partizan. Liverpool si Spurs sunt echipe pe care le simpatizez in Anglia, asa ca nu pot fi acuzat de partizanat.
    Pentru mine, ce au facut acei arbitri in acel meci trebuie cel putin investigat. Sunt suspiciuni rezonabile de foul play.

  71. Anul trecut se vorbea de tactical genius and all. Am tras un discret semnal de alarma asupra acestei catalogari, fara succes.
    Acum e dat afara in mijloc de campionat, nu mai e tactical genius.
    Obiectiv vorbind, nici ridicarea in slavi de anul trecut, nici debarcarea umilitoare din prezent nu reflecta actiuni rationale, mai ales ca Chelsea e in carti pentru Top 4 si Liga Campionilor.
    Ce l-a sapat cred pe Conte este ca s-a crezut el insusi un tactical genius, aici intervenind un bias mental numit illusion of control, crezand ca poate controla situatia chiar daca schimba jucatori fundamentali sau se apuca sa se certe prin presa cu Mourinho. Din pacate pentru el, echipa cumva nu a reactionat pozitiv la aceste schimbari, asa ca ne aflam in prezent aici.
    Ce va urma? Cred ca Chelsea il va pierde pe Hazard la Real Madrid in vara, cand Perez va da drumul jihadului si va cheltui probabil un miliard de dolari pe jucatori. S-ar putea sa obtina la schimb un ronaldo sau un benzema.

  72. Mourinho castiga titlul cu Chelsea, al doilea sezon varza, eliminat.
    Conte castiga titlul, al doilea sezon varza, eliminat. Ca in bancu ala,
    ti-o fi rupt degetu? Oare sa nu fie totusi treaba de antrenor acolo?

  73. Ar fi interesant. Dar cred ca vor pune un caretaker. Ultima data cand au facut asta au castigat CL:). Eu l-as pune pe Terry

  74. Si Bakayoko venea sa joace langa Kante. Care e mai bun decat Matic parca. Doua titluri in ani succesivi cu echipe diferite.

  75. Imi propun sa scriu vreo 3 articole iniante de sezonul viitor sa fie clar ce poate si ce nu poate rectifica VAR-ul.

  76. Nu ma apuc sa iti citez aici definitia politically corect. Te rog sa o faci tu si sa vezi ca nu are nimic de a face cu ce zic eu. Si tare sper sa scrie odata Coys articolul ala despre PC sa avem o dezbatere aici si sa lamurim pe toata lumea. Chiar te invit sa scrii tu unul despre ce crezi ca e PC si relele care le aduce. Si poti scrie unul si despre feminism, alt subiect in care te banuiesc ca ai pareri gresite.

    Nu e aberant sa cred ca un arbitru e corupt. Dar cred ca e mult mai rar si f greu de facut in Anglia. Legatura cu Big Sam pe care tu o faci e trasa de par rau si nu dovedeste nimic in cazul lui Moss. Vino ca exemple de arbitrii corupti prinsi si dovediti in Anglia in ultimii 20 de ani.

    Daca tu alegi sa iti traiesti viata suspectand peste tot foul play e treaba ta. Eu nu o fac. Pentru mine fotbalul, un sut, o preluare un dribling e mai important decat nu stiu ce dedesupturi nedovedite. Si la ce bani sunt in joc si ce presa e in Anglia stau linistit ca daca ar fi coruptie de genul de care banuiesti ti ar iesi la iveala.

  77. Se bucura ca a luat decizia corecta, la fel cum a celebrat Mike Dean decizia de a lasa avantaj la Dembele la Spurs cu Villa acum doua sezoane:)

  78. E clar una din urmatoarele:
    – se vede prin tricoul negru cel de sub cu emblema cu cocosul
    – l-a scuipat un suporter Pool din tribuna
    – are inceput de Parkinson
    – copilul unui var al cumnatului sotiei a fost refuzat la o selectie grupa 6 ani pe Anfield
    – tocmai a aflat ca a castigat la loterie
    – le-a tras-o

  79. @dorinmoise:disqus
    Luand in considerare toate toate interventiile de mai jos (poze cu ofsaid greu de vazut la viteza jocului si dintr-un unghi care ajuta punctul tau de vedere, video cu assistent strangand pumnul – noroc ca zici pare ca se bucura):
    -teza mea e ca incet incet te duci catre the thin line care te desparte de grupul al carui lider e Filotas 🙂 Si o zic cu toata prietenia si stima pe care ti-o port
    – la ce folosesc toate argumentele cand insisti pe tot ce sa intamplat la cele 2 penaltiuri. Sa ne convingi ca Liverpool a fost furata? Crezi ca asta schimba rezultatul? Sper ca Klopp are alta parere si analizeaza fazele in asa fel incat fundasii sa traga concluziile de rigoare ca in viitor sa evite sa fie pusi in astfel de situatii, de exemplu
    – insistenta pe ocazii si xG: Spurs au avut si desi sunt un fan xG, sistemul mai poate fi imbunatatit – orice diferenta sub 0.5 puncte nu dovedeste nimic pentru ca felul in care se acorda punctele pt o anumita ocazie e inca arbitrar si sunt mai multe modele
    – Liverpool nu a castigat meciul pentru ca, spre deosebire de cel cu City, nu au fost “clinical” cand au avut mingi recuperate bune si ar fi trebui sa fi marcat. IMHO cheia meciului a fost ca Liverpool au fost risipitori.
    – te-ar ajuta mult punctul de vedere Coys la care subscriu mereu: on average per sezon decizile pro si contra unei echipe se compenseaza. Daca o iei asa te poti concentra mai mult pe fotbal.

    Sincer sa fiu m-as bucura sa se descopere ceva coruptie/conspiratie. Pentru ca ar fi o explicatie simpla. Mai usor de inteles decat toata harababura/confuzia generata de final. Si toata analiza aia degeaba. Move on. Bigger fish to fry.

  80. Un meci la care Dorin nu se mai duce: Newport-Spurs. Decat daca i se garanteaza eliminarea lui Spurs cu doua penaltiuri dubioase :)))

  81. Pe sistemul de dinaintea sistemului brevetat de Guta, cel din sistemul militar mostenit de la sistemul comunist cu stagiul militar obligatoriu, ma bucur ca a cazut filotas ”in abatere”. Cand eram soldat, de abia asteptam sa il prinda sergentul in offside pe unul, era clar ca ”abateristul” va fi paratraznetul ce ne va feri de mania superiorului. Bineinteles ca sergentul avea intotdeauna dreptate, in biroul lui intrai cu teoremele tale si ieseai cu axiomele lui. Sergentul nu avea simpatii sau pile (atribut rezervat celor cu grad superior). Sergentul te avertiza prieteneste pe sistem ”cine nu-i cu noi e impotriva noastra”. Dupa primul ciclu, cand veneau alti ”bibani”, sergentul iti facea onoarea sa discute cu tine despre fotbal, politica, agricultura, flori fete, filme sau baieti. Dialogul se rezuma la abrobari si cel mult exemple care intareau opiniile sergentului. Sergentul nu uita si nu ierta. Sergentul te putea izola de grup sau chiar putea sa iti ridice grupul in cap, prin diverse tertipuri. De ce? Pentru ca era sergent. Multa vreme m-am intrebat: de unde apar sergentii si cum ajung sergenti? Profund marcat de experienta traita, am decis ca nu vreau sa fiu sergent in viata, daca nu pot fi Rambo, atunci voi fi soldatul Svejk.
    Inchei cu promisiunea ca daca voi fi primit in grupul celor care nu scriu cu liniute ci trag liniute, voi fi un Gica Contra de nadejde si voi pastra limita de 75% analogii nereusite.
    Hasta Siempre Comandante Che Filotas!
    PS: Amenintarea cu ”articolul despre PC”, pluteste in aer precum amenintarile nucleare din perioada razboiului rece. Din preview-urile scurse cred ca va fi ceva intre”solutie finala” si ”revolutie culturala”. De abia astept sa vad ”sanatatea mintala” a userilor protejata prin ”comentarii taiate” etc.

  82. Acum ca tot s-a instalat iarna pe ulita (cea germana, nu cea a lui Sveik:), caciula ma protejeaza impotriva mustelor. Asta ca tot veni vorba de amenintarea PC:)
    Vine si articolul ala, dar am altul si mai interesant pe care l-am promis, cum se vede xG-ul prin cloudul lui COYS:) ala are prioritate intrucat e un fel de miniproiect amanat cu si mai mare consecventa decat PC-ul.

  83. E pe sistem Mayweather? Mai mult pe forma si mai putin pe fond? Sa stiu daca e in ring sau in cage…

  84. Apropo de politically corectness si feminism, a fost weekendul trecut “Soufragettes” la tv, film foarte bun de altfel dar ce m-a frapat cel mai tare la final a fost o lista pe tari cum a evoluat votul femeilor in lume, pornind de la New Zealand in 1893 pana la Saudi Arabia. Elvetia era mentionata acolo cu anul 1971, ceea ce e socant, nu mi-am imaginat ca o tara cu pretentii sa acorde votul femeilor abia in 1971. Am suspectat un fel de propaganda ascunsa, asa ca m-am dus la amicul Google sa ma lamureasca. Si acum sa te tii, de fapt ultimul canton care a acordat dreptul de vot femeilor a fost Appenzell (cantonul ala de voteaza constant sa fie deportati strainii si cei de culoare non-arieni) in…1991!!! Si nu de voie si nesiliti, ci obligati prin decizie judecatoreasca federala, altfel femeile din Appenzell ar fi emigrat si azi in Saudi Arabia ptr a se bucura de drepturi cetatenesti mai largi. Wow! 1991…

  85. Na, pe sistem Klitscko, doar jab si pe care unii ca Haye l-ar gasi boring:)
    E ultimul spoiler alert:)

  86. Stau sa ma gandesc daca sa ma ofer cobai in materialul tau… Am auzit ca la final cobaiul primeste antidotul.

  87. Da, stiam asta cu votul femeilor in Elvetia. Societatea a evoluat incet, mult mai incet decat tehnologia si lucrurile care acum ni se par socante sunt destul de aproape relativ in timp.
    Ultima persoana executata prin ghilotina a fost in 1977 spre exemplu.
    Ultima data cand Arsenal a luat titlul a fost in 2004 and so on.

  88. N-are cum. Ca manager stie exact unde e fiecare fotbalist, asa ca isi poate face programul cu nevestele in liniste:)

  89. Legende urbane:)
    Ofer doar antidoturi muzicale if you’re into house. Un set de zile mari Black Coffee sau mai spre zona de conflict actuala, Guy Gerber sau Guy J (or Cornucopia). Sau un Dubfire si Sharam de pe vremea cand Wenger era bigger than Pep si CD-urile aveau sleeve notes iar fanaticii ca mine erau probabil singurii din Romania inceputului de secol 21 care se incapatanau sa cumpere originalul si ignorau oferta de la Universitate (sau Unirii). Sau Nadia Ali to send you in raptures (pun intented).

  90. Aia e brevetata de Pardew care isi chema portarul la extra training ca sa isi faca programul cu nevasta-sa pe vremea West Ham. Apoi la Southampton a trecut la jucatori de camp, un portughez parca a carui sotie nu i-a scapat atentiei, desigur jucatorul respectiv avea si el nevoie de sedinte suplimentare de fitness. Terry ar fi doar un understudy la Pardew aici.
    E o poza de zile mari cu Pardew in pre-season in Pacha, Ibiza dupa sezonul in care a terminat pe 5 cu Newcastle, semn ca sedintele extra de antrenament si performanta in clasament nu sunt tot timpul pe aceeasi lungime de unda:)

  91. Outrageous (& outraged) !

    Disclaimer – nu am urmarit obisnuitele forumuri LFC dupa meciul cu Tottenham, asa ca nu stiu nimic despre atmosfera de grup, sper să se detensioneze situația pentru că, așa cum am spus și după meci, eu care m-am uitat doar la repriza a doua m-am bucurat că am luat un punct, chiar dacă nu am fost deloc încântat de modul în care s-a produs.

  92. Revenind putin la discutiile despre reguli si diving, am dat peste

    https://uk.sports.yahoo.com/news/liverpools-van-dijk-accuses-kane-diving-103330054–sow.html

    Declaratia lui Kane e foarte corecta “am simtit contactul si am cazut”. Conform regulamentului e penalty fara discutie. Din punct de vedere moral insa, vi se pare ca o astfel de faza merita un 11 m ? Nu am gasit un gif, daca stie cineva si poate pune ar face dezbaterea mai operationala (unghiul din spatele portii spre colt, catre care se indreapta Kane).

    Stiu ca am mai discutat pe un alt caz similar, dar independent de cine este atins sau nu, nu mi se pare corect ca doar pentru ca ai atins mingea inaintea portarului (dar ai trimis-o spre balarii) sa primesti cadou 0,8 xG pentru ca portarul nu se mai poate opri si te va atinge orice ar face.

    Si a doua chestie, legata de ofsaid. Am inteles ca dupa regulament nu a fost ofsaid la Kane, dar vi se pare ca chestia asta e corecta ? Incetul cu incetul, se legifereaza “pomanagiul”.

    FIFA da acest exemplu drept onside. Adica am o pasa catre un pomanagiu pe care daca adversarii o lasa sa treaca e ofsaid, daca incearca sa respinga si o fac prost e onsaid. E o regula clar gandita pentru a “creste spectacolul” dar de fapt pedepeste echipa care se apara bine ca echipa (il tine in ofsaid pe atacant) dar face o greseala punctuala. Cu alte cuvinte, promovam impredictibilul si hazardul intr-un sport care si asa nu cerne suficient valorile in meciurile luate individual.

    https://t.co/0QLxCaKHs4

    Ce parere aveti ?

  93. Am reținut critica ta și o voi lua in serios 😉

    Revin zilele astea cu un comentariu mai amplu; acum sunt in Londra și diseară merg pe Wembley. Nu îmi doresc eliminarea lui Spurs (am mai vorbit despre asta, remember?); merg pentru experiența și atmosfera. Prima data pe Wembley…

  94. Da, te voi ajuta daca reusesc sa imi fac odata timp sa scriu pe indelete. Singura problema e ca pot spune doar ce e in Italia, deocamdata, din ce imi pot da seama, sunt decizii locale despre cum sa folosesti VAR. Adica sunt intruniri de analiza ale arbitrilor si acolo se decide; nu stiu daca e pe baza unor recomandari venite de la UEFA sau li se lasa mana libera tocmai pentru a vedea cat mai multe moduri de utilizare.

  95. Morata a fost titular in majoritatea meciurilor la Juve in al doilea an cat timp nu a fost accidentat.

  96. La partea cu penalty-ul, lucrurile sunt teribil de interpretabile si as sugera ca nu rezolvi nimic prin generalizari. Un contra argument la ce scrii tu (dar asta nu inseamna ca nu sunt de acord, macar partial, cu ce zici) este acela ca, de cele mai multe ori, cand portarul interfereaza, chiar si putin, cu traseul atacantului, ocolirea sa presupune pierderea de timp, infinitezimala poate, dar pierdere. Asta constituie un avantaj pentru portar, unul nelegal, ceea ce constituie premisa pentru a fi pedepsit.
    Repet insa, nu cred ca se poate discuta in general, ci doar caz cu caz.
    Referitor la offside, da, se stimuleaza spectacolul (cu orice mijloace), da, nu pare fair.

  97. Da, inclusiv aplicata , meciul tur Juve cu Fiorentina-prima data penalty si galben, VAR (fault in afara careului),,lovitura libera si rosu

  98. Mi se pare ca exagerezi. Locul asta a fost mereu o oaza de normalitate in online si o platforma de discutii intre prieteni. Partea cu filotas e veche, are momentele sale cand devine greu spre imposibil de dialogat cu el, iar ceea ce toti (sau aproape toti?) ne dorim e un loc unde sa eviti anumite tipuri de discutii inutile. Trebuie sa intelegi ca orice dialog, online sau nu, devine la un moment dat o suma a tot ce s-a intamplat anterior; prin urmare, cand cineva o ia intr-o anume directie, se activeaza si ce se stie deja din trecut.

    Altfel, pentru fiecare analogie nereusita, promit sa caut date care sa o combata la sange :))

  99. Na, ca nu il dau afara. Intre timp, in Italia se contureaza lista celor care il vor: Milan, Inter, nationala. TBC …

  100. Squad: 34, Starting eleven: 16, Substituted in: 18.
    Asta de pe transfermarkt, situatia este la fel si la Real in sezonul urmator, cam tot in jumatate a fost titular. Deci nu, nu a avut un sezon in cariera sa in care sa joace constant la nivel inalt.

  101. Asta e debatable. O fi mai bun ca si calitati fizice, dar ca experienta de joc, nu se compara cu Matic. Kante a putut sa se integreze usor langa sarb in jocul lui Chelsea, l-a ajutat sa se adapteze. Kante nu cred ca a putut sa faca asta pentru Bakayoko.

  102. Hai ca musc si ma bag si eu acum. Probabil o fi de vina varsta, sau anarhismul mentionat de Romi, dar sunt cu Radu aici.

    La penalty, nu ar trebui sa fie deloc interpretabil. Faptul ca e vorba despre o interventie in careu sau nu, nu ar trebui sa schimbe nimic. Urasc acel celebru contact care intervine in discutie. Never ever s-ar fi dat fault la Kane la o faza la fel in afara careului. Un fundas interfereaza mereu cu un atacant, si vice versa. Cu o mana, cu un antebrat, cu un picior. In majoritatea cazurilor, la o astfel de interferare la mijlocul terenului, nu prea se cade. In careu, lunestistii, tata. A fost contact la Kane, sau la Lamella, for that matter? O fi fost. Penalty? No effing way. Si ce daca portarul a intins mana? Trebuie sa te bagi in ea, doar ca e in careu? Daca intra cu talpa, ai fi ocolit-o, ma gandesc.

    Offside? O prostie, nu mai poti conta pe nimic. Deci io intentionez sa dau o pasa unui coleg aflat in offside, coleg aflat la 30m de mine. El pleaca spre minge, sau isi pregateste preluarea, deci e evident ca vrea sa o joace. How da fac nu e offside daca in ultimii 2 metri mingea e atinsa de un adversar, fara sa fie in posesia acelui adversar, bineinteles.

    Si mai arunc una la fileu, cel putin in Anglia. Daca simulezi si nu esti prins, vezi Doamne, poti fi suspendat 2 etape. Bineinteles, asta presupune ca faci parte din backgroundul potrivit, da astea is detalii. Ei bine, daca arbitrul te miroase si iti da galben pentru simulare, that’s it. Huh? In curand, o sa vedem faze in care unu simuleaza, arbitrul nu fluiera nimic, iar jucatorul va merge la arbitru sa-l roage sa-i dea galben pentru simulare. Ce naiba e asa greu sa dai o ordonanta de urgenta? Daca ai incercat, no matter what, 2 etape suspendare. Daca ai si reusit sa pacalesti (adica se lasa cu viciere, cartonase etc) 5 etape. Mi se pare la mintea cocosului.

  103. Asa o fi dar eu il tin minte titular in mai toate meciurile care contau. Allegri oricum roteste mult jucatorii.

  104. Asta suna urat de tot … o dezamagire pentru mine.
    Cat despre VAR, sa il vad ca pierde un campionat pe o decizie gresita de arbitraj si ca mai zice asta dupa.

  105. Suta la suta de acord cu partea finala, e logic ce spui.

    La penalty-uri e de discutat, raman la ce am zis initial: daca jucatorul nu cade la mijlocul terenului la acelasi gen de contact, este pentru ca vede un avantaj mai mare in a continua fata de o lovitura libera care franeaza jocul si il ajuta astfel pe adversar. Cand e in careu, nu exista avantaj mai mare si atunci cade. Faptul ca tu alegi sa subliniezi faptul ca ai fost faultat prin cadere (consecinta, de cele mai multe ori, a modului de arbitraj actual – daca nu cazi, nu primesti penalty, chiar daca ai fost faultat), iar aici nu ma refer la diving, nu este de blamat, imho. Miscarea aparatorului/portarului care ii produce un avantaj nelegal dpdv al regulamentului trebuie pedepsita.

  106. Sigur, ar fi putut sa spuna ‘I didn’t see it’…sau sa-l angajeze pe Dein ca si football director.

  107. Perfect de acord cu partea finala: ala ar trebui sa fie offside toata ziua, la fel si la Kane. Si a mai fost o faza similara intr-un NLD daca nu ma insel, in care Spurs a avut de suferit tot dupa un offside din asta neacordat.

  108. Pentru ca am fost acuzat ca antifeminismul meu e gresit (foarte posibil, sunt o persoana imperfecta, probabil cu multe conceptii gresite, daca s-a inventat omul perfect as vrea si eu sa-l cunosc), redau aici o parere a lui Marguerite Yourcenar despre subiect, care cred ca e de bun simt:
    “Enfin, les femmes qui disent « les hommes » et les hommes qui disent « les femmes », généralement pour s’en plaindre dans un groupe comme dans l’autre, m’inspirent un immense ennui, comme tous ceux qui ânonnent toutes les formules conventionnelles.
    Il y a des vertus spécifiquement « féminines » que les féministes font mine de dédaigner, ce qui ne signifie pas d’ailleurs qu’elles aient été jamais l’apanage de toutes les femmes : la douceur, la bonté, la finesse, la délicatesse, vertus si importantes qu’un homme qui n’en possèderait pas au moins une petite part serait une brute et non un homme.
    Il y a des vertus dites masculines, ce qui ne signifie pas plus que tous les hommes les possèdent : le courage, l’endurance, l’énergie physique, la maîtrise de soi, et la femme qui n’en détient pas au moins une partie n’est qu’un chiffon, pour ne pas dire une chiffe.
    J’aimerais que ces vertus complémentaires servent également au bien de tous. Mais supprimer les différences qui existent entre les sexes, si variables et si fluides que ces différences sociales et psychologiques puissent être, me paraît déplorable, comme tout ce qui pousse le genre humain, de notre temps, vers une morne uniformité”
    Cred ca asta exprima destul de bine parerea mea despre feminism, asa cu este el inteles in mainstream azi, dar si despre pericolul uniformizarii in gandire, care mi se pare un pericol si mai grav. Nu sunt de acord cu discursul average, care se forteaza sa nu indispuna sau sa nu supere pe cineva sau un grup anume, pentru ca oricum tot se va gasi cineva sa fie afectat de ceva si pentru ca orice progres sau creativitate trebuie sa contina un sambure de discurs iconoclast, care socheaza, care produce o rezistenta.
    Averigerizarea discursului nu face decat sa omoare creativitatea.
    Apoi, bineinteles, sunt lucruri care nu se pot accepta, precum atacul la persoana, calomnia, rasismul, sexismul, samd dar aceste rele nu pot fi folosite ca paravane pentru a dilua un discurs sau altul sau a inventa vrajitoare acolo unde nu sunt.
    In ceea ce priveste lucrurile care se discuta aici despre fotbal, e un forum de suporteri, trebuie sa intelegi si contextul, e mult banter, pareri mai taioase etc, fiecare are vederi diferite, fiecare spune si tampenii, mai mici, mai mari. E iluzoriu sa crezi ca toata lumea ar trebui sa se incoloneze in spatele unui discurs unic, orwellian, despre orice. E imposibil, sunt zeci se pareri diferite despre Barca, zeci despre Ronaldo, despre Pep nu mai vorbesc, cred ca a trecut prin toate punctele de la fraud la geniu. Despre arbitri, conspiratii, baloane de aur, trageri la sorti trucate.
    Vive la diference!

  109. Nu. Dar world class pe pozitia aia sunt foarte, foarte putini: pe Higuain sau Benzema, de exemplu, nu ii vad acolo. In PL nu e niciunul pentru mine.

  110. Karim e ieșit din forma de ceva timp. Personal vad o criza de atacanți pe piață, fiind câțiva cu potențial mare, mbappe, Gabriel Jesus și icardi, dar world class ii vad doar pe cavani și Lewandowski.

  111. Da, tot pe cei doi ii vad si eu. Mbappe mi se pare cel mai aproape dar as vrea sa il vad si cu aparari grele in fata in mod constant. Oricum, mai are multe de invatat. Icardi mi se pare cam de aceeasi valoare cu Pipita, cu plusuri si minusuri. Pe GJ l-am vazut prea rar sa ma pronunt.

  112. In ce moment in cariera lui ostentativ rivala a noastra i-ai dat voie viperei la san? Cultura espanyol e celebra pentru golanisme si violenta nejustificata.

  113. Nu am nimic cu fotbalistii mai duri, dar fair play, iar despre golanisme nu pot sa zic ca imi amintesc ceva din perioada cand juca la Espanyol sau PSG, desi e drept ca au trecut vreo 20 de ani de atunci. Ca antrenor mi se pare un tip smart, cu personalitate. Discursul sau din articol este penibil insa, imi pune mari semne de intrebare despre el. Reiese destul de evident din cuvintele sale ca nu incearca sa il educe pe Alli sa isi schimbe comportamentul pe teren, ba mai mult il incurajeaza sa faca asta in timpul antrenamentelor.

  114. Și pe mine m-a intrigat. Era evident că omul se accidentase la genunchi, nu primise nicio lovitură la cap. Mna, poate în 14 se apărau mai bine cocoșii. 😉

  115. Nu stiu de ce trebuie sa-l acuzam pe Poch pentru sinceritate, in contextul in care absolut toti antrenorii buni gandesc la fel. Unii nu o spun in public, dar gandesc la fel. Si sunt platiti pentru asta. Da, jobul lor este sa pregateasca absolut toate situatiile in care poti sa ai un avantaj, da, incluzand aici tactica de a obtine penaltyuri. Cei care nu o fac, nu-si fac jobul.
    E ca un director financiar care nu se precupa in a gasi toate loopholeurile legale pt a produce profit.
    Bine, la televizor si in presa sunt toti panselute si ingerasi si cu pacea mondiala dar va asigur ca in spatele tuturor celor care au facut bani sunt oameni care stiu sa faca profit, de la companii care practica transfer pricing sau tax shopping pana la fotbalisti care isi ascund veniturile.
    In fotbal e la fel, rezultatul conteaza si se obtine cu toate mijloacele. Golul in fotbal e rar, asa ca sa nu exersezi posibilitatea de a obtine penalty care iti da un gol usor, nu e rational.
    Nu il judec pe Poch pentru ca face ce fac toti. E kissingerian ce spun, dar e realist

  116. Unii e totusi un pic mai rai. Doua exemple care imi vin in minte: Mourinho bagand degete in ochi, Pardew punand piedica. Mai sunt si alte exemple?

  117. Nu vreau sa il apar ca si mie imi displace ce a zis. Dar la fraza finala tragi o concluzie putin fortata. Nu ai date sa zici asa ceva, nu ai fost acolo, Alli nu face mai multe gesturi acum decat in trecut. E in media lui.

  118. Visul meu e ca odata sa se renunte total la ofsaid. S-ar marca mai multe goluri…si echipele ar devini mai putin compacte.
    Fara legatura 🙂
    Cele mai mari “succesuri” de fotbalist le-am avut in curtea scolii pe la 11-13 ani. Aveam o echipa in care ma ocupam de organizarea apararii si plantam un om la pomana. Cred ca am fost neinvinsi vreo 2 ani …:)))

  119. Hai sa reluam discutia despre feminism in alt cadru, mai nuantezi ce ai scris si il punem ca articol. Nu te-am acuzat, am zis ca mi se pare, revezi ce am scris. La PC eram mai sigur, dar si acolo discutand sunt sigur ca parerile noastre nu diverg prea multa daca definim termenii.

  120. @filotas:disqus
    “In ceea ce priveste lucrurile care se discuta aici despre fotbal, e un forum de suporteri, trebuie sa intelegi si contextul, e mult banter, pareri mai taioase etc, fiecare are vederi diferite, fiecare spune si tampenii, mai mici, mai mari. E iluzoriu sa crezi ca toata lumea ar trebui sa se incoloneze in spatele unui discurs unic, orwellian, despre orice. E imposibil, sunt zeci se pareri diferite despre Barca, zeci despre Ronaldo, despre Pep nu mai vorbesc, cred ca a trecut prin toate punctele de la fraud la geniu. Despre arbitri, conspiratii, baloane de aur, trageri la sorti trucate. Vive la diference!”

    Sa fie clar: nu prefer un discurs unic orwellian. Ca banter prefer unul prietenesc, subtil, unul care il face pe adversar sa zica “touche”. Ala taios, hiper-partizan ma deranjeaza, sa zic drept. Chestie de preferinta.

    Si daca e sa dau un exemplu recent imi plac pozitiile lui Radu. El isi pune si ne pune intrebari. Dezbate si chiar daca poate nu accepta ce zici simti ca te asculta si ia in conisderare. Are opinii, dar nu sare 6 metrii in sus strigand: “hotii!”

    La asa ceva ma refeream cand ziceam ca iti voi traduce interventiile pe care tu vad ca le iei drept banter taios. Adica le traduc intr-un limbaj mai putin taios, care isi pune intrebari, nu care are certitudini.

  121. Ca sa nu zic ca franceza mea e ok dar ma trimiti la dictionar si rumegat cu citate din Yourcenar. De exemplu cu ” ânonnent “

  122. Pentru clarificare: si Pep face ce fac toti, da? Sau el e la categoria “panselute si ingerasi si cu pacea mondiala”?

  123. Face. Poate nu in aceeasi proportie, dar absolut, stia foarte bine tacticile lui busquets sau alves de a obtine cartonase galbene sau rosii pt adversari pt ca era un avantaj pentru echipa.

  124. “atacul la persoana, calomnia, rasismul, sexismul” astea sunt exemple de discurs pe care nu as avea nici o ezitare sa il cenzurez aici. Din fericire nu e nevoie.

  125. Ideea e ca fiecare sa-si faca jobul pt care e platit. Antrenorul si jucatorul au ca job golul si obtinerea lui, prin mijloace mai mult sau mai putin ortodoxe.
    Arbitrul are ca job sa dea decizii corecte regulamentar. Si el poate folosi mijloace mai ortodoxe sau mai putin ortodoxe. Am vazut in istorie arbitri foarte buni care foloseau mijloace gri in relatia cu jucatorii, Collina de exemplu se lua in gura cu ei fara probleme, dar scopul final era sa arbitreze corect.
    Maimutoii de la meciul liverpool-spurs nu prea au avut in minte acest scop, parerea mea.

  126. Nu stiu daca e treaba lui sa il educe. Treaba lui Pep era sa il educe pe Alves? Treaba lui Valverde e sa il educe pe Suarez?
    Putem discuta la nesfarsit cat de imoral e un jucator care forteaza obtinerea unui penalty. Eu nu cred ca e imoral. O face cu un scop, obtinerea de avantaje pentru echipa. Sunt sigur ca chestia asta se discuta la sedintele de echipa si fiecare echipa are doi-trei oameni care fac treburile murdare.
    Mai imoral mi se pare arbitrul care nu vede ca nu a fost penalty, pentru ca ala e jobul lui. E jobul jucatorului sa faca si jobul arbitrului? E jobul lui Suarez sa aiba grija cum calca in careu ca nu cumva sa riste sa pacaleasca arbitrul? Nu. Jobul lui e sa obtina maximum dintr-o situatie. A simtit mana pe el? Jos.
    Jobul arbitrului sa vada faza si sa ia decizia regulamentara.

  127. Recunosc ca am citit initial articolul pe fuga, dar la recitire nu vad nimic iesit din comun. Nu incurajeaza plonjatul in bazin, spune clar ca Alli deserved the yellow, dar ca nu trebuie ca toata lumea sa se concentreze numai pe aceasta fateta a jocului, ci pe fotbalul in sine.
    Toata lumea fotbalului gandeste la fel, Filotas a explicat-o cel mai bine.

  128. Tinand seama de ce ai scris mai sus atunci atitudinea ta in situatia ipotetica cand Barca nu va primi penalty-ul ala din min 90 contra Chelsea la o atingere cu mana la care Suarez plonjeaza ca in bazin sa fie: e greu pentru un arbitru sa judece cat e atingere si cat e plonjon, daca il da bine, daca nu e ok, move on. S-au jucat 90 de min pana atunci sa ne concentram pe fotbal. Parerea mea.

  129. “mai duri, dar fair play” e un pic de contradictie in termeni. Adica ii tragi una la gioale si dupa ii dai mana sa il ridici 🙂

  130. Am exagerat, voit, nu cred ca trebuie sa dau disclaimer. Eu cred ca solutia nu este cenzura, chiar daca uneori nici metoda reducerii la absurd nu functioneaza. Cred ca e o problema de loc geometric, ca in bancul cu popa ce il spovedea pe clopotar, dornic sa afle cine i-a furat prunele vara trecuta. Ca sa nu minta la spovedanie, “sfătul” pretindea ca nu se aude bine sub patrafir si l-a rugat pe popa sa faca o proba. Preotul a acceptat, i-a dat patrafirul clopotarului, a ingenuncheat si a asteptat intrebarea. “Parinte, al cui e copilul din flori nascut de domnisoara invatatoare?”. Raspuns: Ai dreptate, nu se aude nimic sub patrafir!

  131. Cred ca e mai mult ca directorul financiar care te invata cum sa faci evaziune fiscala. Daca te prinde, no biggie, iei cu suspendare.

    Nu-l judeca atunci nici pe cel care-i rupe glezna lui Sane, sa zicem. Isi creaza avantaj, rough them up a bit a fost o tactica legendara la vremea ei.

  132. Am exagerat santieristic cu tuşa groasa si cu linia lui Maradona, aia trasă, nu trasată, pe iarba călcată de Platini si fumata de Mancini. E clar de ce Mancini s-a crezut un numar 10 care nu a primit sanse, de la weed i se trage (a recunoscut public ca fuma iarba). Chiar si dupa ce s-a retras a spus ca regreta ca nu a primit postul de playmaker. Cum sa ma mire comentariile userilor cand Mancini se visa Platini sau Maradona si nu era fericit cu numarul 11?!
    Nu e “critica”, e mai mult “banter”, chiar daca analogia cu sergentul e la limita celor 75% :)…

  133. Da, dar eu am acuzat arbitrul ca nu si-a facut treaba. Oricum nu pot pune semnul egale intre cele doua tactici, pt ca una implica agresiune fizica asupra jucatorului care-i poate preliclita cariera.
    Sunt de acord si cu fault urile, dar facute profesionist, fara sa risti accidentarea jucatorului; e o arta si asta, nu e pentru oricine.

  134. Dur si fairplay inseamna un jucator care incearca un tackle la minge, dar il atinge si pe adversar, de exemplu. Cel care a facut acel tackle la Sane de exemplu e dur si nefairplay. Am incercat o descriere foarte plastica, cred ca se intelege diferenta 🙂

  135. “The Tottenham manager has admitted in the past that during his playing
    days at Newell’s Old Boys and Estudiantes, diving to win a penalty from
    the referee was regarded as a skill, one even practised in training.”
    Mi se pare destul de evident ca de aici Alli o sa inteleaga ca e perfect ok sa continue cu plonjatul in careu in speranta ca o sa obtina cate un penalty.

  136. E putina ipocrizie aici: FA introduce proba video pentru simulari nevazute de arbitru in timpul meciului, dar totusi haideti sa nu vorbim despre asta, sa ne facem ca nu vedem si sa vorbim doar despre lucrurile frumoase din fotbal. Pai atunci haideti sa nu vorbim nici despre simularile lui Busquets, doar despre jocul sau extrem de inteligent de la mijlocul terenului. Nu crezi ca ajungem pe un teritoriu de double standards?

  137. Au vrut sa se incadreze perfect in avancronica ta! Am recitit dupa jocul cu Irlanda ce ai scris: echipa tanara, fara experienta, vise despre zapezile de altadata, uneori naivi, fara forta fizica, Jalibert la 19 ani etc. S-au confirmat toate punct cu punct.
    Am o alta intrebare, la care raspunsurile gasite pe “net” sunt vagi si contradictorii: De ce s-a renuntat la construirea Stadionului FFR, “Grand Stade”, cel ce se dorea sa fie Twickenham-ul francezilor?
    De ce au dorit sa copieze modelul englez e clar, profit mai mare, notorietate, independenta organizatorica etc. De ce Laporte, dupa alegere a renuntat la proiect? Stadionul era in faza avansata, cu aprobarile la zi, trebuia doar ca FFR sa inceapa lucrarile. Nu cred ca finantarea ar fi fost o problema, iar investitia ar fi fost justificata, in opinia unora.

  138. Uite, eu am fost genul de jucator dur dar fair play. Adica daca intrai in zona mea de actiune ca fundas (partial, in rest am fost portar), era destept sa te feresti, intram la minge dar cu responsabilitate maxima pentru echipa mea :), insa niciodata nu am atacat piciorul. Eram amator, e adevarat, dar au fost mize destule de-a lungul timpului, am jucat si pe bani si in competitii de amatori cu multe orgolii la mijloc.

  139. Eu cred ca miza e alta: ok, inteleg ca fiecare isi face treaba cum poate mai bine (incluzand trisatul) dar sa vinzi public ideea ca orice e ok cat timp iti aduce victoria nu e acceptabil. Cluburile de fotbal au pretentia din ce in ce mai mult ca vand un produs respectabil si au asteptari de la clienti (fanii, adica) sa plateasca in consecinta (din ce in ce mai mult). Pe de alta parte, clubul il plateste pe antrenor, deci sa zica asa ceva si sa aiba pretentia ca nu e o problema nu e ok. Si, atentie, nu ma refer doar la faptul ca e o gafa dpdv comercial, ci e o gafa si raportat la modelul pe care fotbalul pretinde ca il promoveaza in societate (si mai ales catre tineri si copii). Rezumand, e o gafa pur si simplu. Omul asta si-a pierdut orice valoare pentru mine.

  140. “Am retinut critica ta si o voi lua in serios. ”

    OK sa dau un pic de context ca vad ca deja 2 ma impung prietenește sper.

    Incepusem o luna în care după contrele cu Musafiru pe subiectul Halep Ruzici imi propuneam sa nu zic nimic orice ar scrie, doar citate. El nu știa și continua. Fără să mă deconspir am zis linia de mai sus in ideea ca înțelege ca iau in serios orice critica si reflectez. Acum m-am deconspirat

  141. Ce-i drept din echipa aia a lor faina-ish il tin minte prea bine pe cristobal, nu stiu ce avea baiatul ala personal cu noi. Aia si ultimele sezoane, cred ca si ura ce si-o poarta cu ai mei legat de separatisme ii face sa-mi para foarte naspa, mai ales cand strabate pe terenul de fotbal sub forma de crampoane.

  142. Da, ai clarificat bine. De aceea am și zis un pic. Gândindu-mă la diferenta dintre duri si mai duri.

  143. Baetii io vreau sa numerotez o chestie de care ar trebui sa fim cu totii mandri: 1. suntem probabil singurul “site-forum” etc care genereaza aproape 200 de comentarii la un articol de rugby.

    Pe de alta parte, revin cu jurnalul Depor, unde noul antrenor e Seedorf. Nu va puteti inchipui cata incredere am in Seedorf ca antrenor in Spania si cred ca vom vedea mai mult decat un miracol. S-au mai vazut olandezi in la Liga… 😀

    Si nu in ultimul rand, as vrea sa protestez vis-a-vis de tratamentul acordat lui filotas. Adica, sa fie cenzurat dar sa stim si noi! Eu unul care am fost chiar si acuzat ca as fi un alter-ego al lui (ambii fiind extremisti dictatoriali pasionali si sincretic, amatori de orwell inteleg), eu as fi urmatorul pe lista la cenzura. Cu acest concept de tip liberalist in minte pornind, propun ca omul sa fie liber sa spuna ce vrea, mai ales daca ne hotaram incepand de cand.

    Cum spunea celebrul scriitor Clisee von Faisbukht, nu sunt de acord cu ce spui, dar nu sunt de acord nici sa tipi la mine prin tastatura argumentele tale, dar voi muri ca sa iti apar tie dreptul sa incerci si pe al meu sa te rog la nesfarsit sa nu mai faci asta.

    Brixit!

  144. In ultimii ani au ajuns sa imi fie mai antipatici decat Real, mai ales dupa episodul de duminica.

  145. Da, cu siguranta. Nu uita ca e crescut la Ajax in perioada in care erau gloriosi din punct de vedere tactic si e mijlocas, intelege terenul foarte bine. Andone e si el fotbalist, dar rolul lui e de hartuitor si sunt prea multi hartuitori in echipa aia. Le trebuie aer in joc si or sa se aseze, cred ca un oldandez poate sa aduca asta oriunde, cu atat mai mult cel mai bun dintre cei moderni.

  146. Deloc, trebuie luate in vedere simularile lui Busquets si ale lui Alli, dar cel putin Busquets nu ramane in memoria privitorului de fotbal ca un simulant ci ca unul din cei mai buni mijlocasi ai timpurilor lui (ptr privitorul ne-ultras Real desigur). La Alli the jury is out intrucat nu a realizat nimic pana acum.
    Ce spune Poch nu e sa ignori cu desavarsire punctele negre, ci doar sa ne ‘focusam’ pe ceea ce e vrednic de urmarit la fotbal. Si ca toti am mancat usturoi, nu numai argentinienii. Mi se pare un no-nonsense stuff, fara ocolisuri si vorbe frumoase. Un fel de speaking in plain Dutch, adica direct si barbateste (hehe:)…

  147. Cred ca o sa agree to disagree cu tine in chestiunea asta. Mi se pare inacceptabil sa incerci sa justifici comportamentul lui Alli in felul in care a incercat Pochettino. Mie mi se pare ca incearca un fel de endorsement al trisatului si al simularilor.

  148. “sunt lucruri care nu se pot accepta, precum atacul la persoana, calomnia, rasismul, sexismul” citând din Filotas – astea cred ca trebuie cenzurate
    Cum am mai zis încă nu a fost cazul

  149. Si tu, Brutus?:) adica esti fan al celui mai macchiavelic fotbal si Poch si-a pierdut orice valoare ca afirma ceea ce stie toata lumea? Ca in fotbal exista trisori cu duiumul? Don’t worry for them fans, ei platesc cat le cere clubul, cand unii se satura le iau altii locul. Oh, si the football fans i-ar cere demisia lui Poch daca i-ar invata pe fotbalisti sa incerce sa stea cat mai mult pe picioare.
    De fapt n-ar avea timp, Levy l-ar concedia inainte ca fanii sa-i ceara demisia.

  150. 1. Interviul e luat intr-o limba in care Poch nu e tocmai fluent.
    2. Nu e neaparat nevoie ca ceea ce Poch spune in presa despre jucatorii lui e si ce le spune in privat, e exact opusul lui Mourinho. Cauta ce a spus de Dele dupa rosul de anul trecut cu Genk si incidentul cu Fiorentina. Sunt absolut sigur ca nu acelasi lucru i l-a spus lui Dele in privat.

  151. Fotbalistii nu citesc presa, doar facebook, twitter si tinder:) Si cum am zis mai sus, sunt absolut sigur ca Poch ii va zice altceva in privat.

  152. Ok, eu inteleg ce spui. Dar pare ca acum descoperi chestia asta cu Alli, desi e larg raspandita in fotbal, e secretul lui Polichinelle. Da, chestia asta se exerseaza la antrenamente, e un skill. Nu doar Alli o face, nu doar Poch o tolereaza.
    Poch doar a zis-o, cum zicea Ursano, a facut o gafa de PR. Dar in esenta nu e nimic nou. E parte din game.

  153. Lasa-ma sa cred ca nu se exerseaza la antrenamente, cel putin nu de toti. Nu cred ca dupa antrenament Poche le zice la Alli si Lamela: ‘baieti voi mai ramaneti jumatate de ora, exersati simularile alea’.
    Nu descopar chestia asta acum la Alli, am remarcat-o din primul sau sezon la nivel inalt si aveam pretentia ca in timp se va cizela, nu cred ca e o pretentie deplasata la un fotbalist de 18-19 ani.

  154. unde vad pe net irlanda-tara galilor? pe telekom.ro imi cere autentificare, etc. etc.