N-ai zice, dar românii muncesc mai mult decât restul europenilor şi decât japonezii. E una dintre metehnele sistemului birocratic şi ineficient în care suntem blocaţi. Muncim mult şi degeaba. Dar e mai mult de atât.

Orele lungi sunt asociate cu slujbe care implică mailuri, şedinţe şi aeroporturi. Adică lucrul în bănci, corporaţii şi cabinete de avocatură. Genul de joburi în care se munceşte pe bani buni, dar pe brânci. Sâmbetele libere şi zilele de concediu devin privilegii.

Uneori n-ai de ales. Dacă nu vrei să lucrezi 60 ore pe saptmana sunt alţii care abia aşteaptă s-o facă. Dar ritmul nemilos din cultura corporatistă funcţionează şi cu o anumită complicitate din partea angajatului. Dincolo de recompensa financiară, faptul că nu-ţi mai vezi capul de treabă are o seducţie parşivă:

Busyness serves as a kind of existential reassurance, a hedge against emptiness; obviously your life cannot possibly be silly or trivial or meaningless if you are so busy, completely booked, in demand every hour of the day.

Asta e ceea ce Andrei Pleșu numea una dintre daunele colaterale ale muncii. Se stă tot mai mult la birou şi tot mai puţin cu familia şi prietenii. Nu mai e timp de cărţi sau de parcuri.

Ai tot ce-ţi trebuie dar eşti atât de istovit încât nu-ţi mai trebuie nimic din tot ce ai. Nu mai ai bucurii. Ai “satisfacţii”. Reuşita profesională intră în conflict cu bucuria de a trăi. Lipsa de timp (blestemul de a fi mereu “ocupat”) suspendă, treptat, cel puţin două din componentele decisive ale unei existențe depline: singurătatea şi răzagul.

Mofturi umaniste, ce ştie Pleșu despre rapoarte şi targeturi? El n-o fi ştiind, dar cei care studiază lucrurile astea spun acelaşi lucru: odihna influenţează direct performanţa. Fiind destul de noi la toată treaba asta cu productivitatea, simţim intuitiv că dacă tragem suficient de tare o să iasă bine. Dar studiile arată că e invers. Ca să muncim mai bine, avem nevoie de mai multă odihnă, nu mai multă muncă:

More and more of us find ourselves unable to juggle overwhelming demands and maintain a seemingly unsustainable pace. Paradoxically, the best way to get more done may be to spend more time doing less. A new and growing body of multidisciplinary research shows that strategic renewal — including daytime workouts, short afternoon naps, longer sleep hours, more time away from the office and longer, more frequent vacations — boosts productivity, job performance and, of course, health.

Sursa foto: flik.

Previous ArticleNext Article

This post has 8 Comments

8
 1. eu sunt genul – munca putina, responsabilitati putine sau deloc, bani decenti, iar decent ma gandesc la 800 de euro, cred ca poti trai bine mersi oriunde in RO cu banii astia, si cel mai important un job flexibil. eu zic ca cei care vor sa si traiasca viata o pot face si aici si muncind, trebuie doar sa vrei si sa nu te apuce lenea din 2 in 2 min ca nu fac aia nu fac aia ca ma omoara munca, sunt stresat, etc

  sunt multe de spus, cred ca esentialul il stim cu totii, fa ceea ce iti place cat mai este timp cum spune si cantecul postat mai devreme/

 2. Nu sunt nici eu genul care se rupe cu munca, as putea face mai multi bani dar asta ar insemna mai mult stres si mai putin timp liber. Chestia cu facutul ce iti place e mai complicata mai ales cand nu mai esti burlac 🙂 mie nu mi-a iesit niciodata

 3. Am bafta fabuloasa de a avea un job f bine platit si de a putea lucra de acasa; imi fac programul cum vreau, imi beau cafeaua dimineata pe terasa, petrec o gramada de timp cu fiu-miu, chem prieteni pe la mine…cam dupa asa ceva am alergat toata viata.

  Am trecut si eu prin stadiul “vreau sa fiu sef sa conduc echipe”, mi-am dat seama ca nu e de mine, m-am specializat pe ceva tehnic de nisa si inginereste asa imi permit sa am destul de mult timp.

 4. Alex, daca ti s-ar oferi ocazia sa lansezi o revista de fotbal de calitate cu fonduri asigurate pe 2 ani si cu obiectivul s-o faci sa-si acopere cheltuielile in 5 cam cate ore ai fi dispus sa lucrezi zilnic?

 5. Eu cred ca opt ore de munca, somn si leisure pe zi e un echilibru bun.

  Stiu de la poker ca e greu sa ramai concentrat/at the top of your game dincolo de opt ore pe zi.

 6. Adrian, inginer here also. De curiozitate, cu ce anume te ocupi, inginereste vorbind?

 7. Consultant pe proiecte mari de ITO, design si costing de solutie. Suntem o echipa ce lucreaza doar pe proiecte offshore fiecare cu bucatica lui; eu sunt pe Disaster Recovery.