Mi s-a golit markerul subliniind toate paragrafele care mi-au plăcut din cartea asta. Aproape că nu e text care să nu fie absolutely spot-on:

Există și în Occident enervări, insatisfacții, răsteli și chiar atacuri de furie. In genere însă, strada, magazinele, instituțiile, mijloacele de transport, scena politică, ziarele nu sunt locuri ale conflictului. Nu se vociferează, nu se schimbă injurii și îmbrânceli, nu se caută harțagul cu orice preț. In răsărit, dimpotrivă, aerul e apăsător ca deasupra unui câmp de luptă. S-ar zice că toată lumea urăște pe toata lumea. Cearta este un mod de viață. Zgomotul de fond al conviețuirii noastre este bombăneala, recriminarea, scandalul. Trăim din resentiment.

Un lucru par sa fi înțeles fără greutate romanii tranziției: libertatea e suspensia regulilor. Poți, în sfârșit, să arunci cu căciula în sus, să-ți faci de cap, să-ți dai drumul… Ai voie sa fii iresponsabil, să n-ai nici un Dumnezeu.

Plăcerea de a beșteli mitocănește tot ce mișcă, voluptatea de a silui limba și a contraria regulile minimale ale conviețuirii decente, demolarea oricărui respect pentru oameni și instituții, vulgaritatea, prostul gust, reaua-credință, sminteala, minciuna, batjocura au devenit reflex cotidian. Ecranele televizoarelor și paginile gazetelor sunt pline ochi de harță și dejecție.

Previous ArticleNext Article