Ce-ați răspunde dacă v-ar întreba un neamț de ce nu merg lucrurile în România? E greu, nu? Poți să dai vina pe comunism, dar și înainte eram rupți în coate. Poți să dai vina pe politicieni, dar oamenii care-i votează sunt la fel ca ei.

Dacă ar fi să dau vina pe un singur lucru, eu aș spune că multe țin de răspundere, de accountability. Cu cât e mai greu să fii tras la răspundere, cu atât e mai ușor să fii bandit sau mediocru.

Și asta se vede peste tot în jur. Doctorii au liber să ciopârțească oameni cât timp s-au dat două condamnări de malpraxis în 20 de ani. Taromul, Romtelecomul, TVR-ul, toate și-au tratat clienții cu dispreț ani la rândul pentru că nimeni nu putea să le tragă la răspundere.

Funcționarii de la stat își permit să te ignore cât timp plângerea pe care o faci ajunge la coșul de gunoi. La Orange sau la Amazon, persoana de la celălalt capăt al firului e obligată să te ajute într-un mod cât mai politicos și plăcut, pentru că feedbackul negativ o poate costa slujba.

Nicăieri lipsă de răspundere nu se vede mai clar că în Parlament. Unde în altă parte poți să vii 1% din timp la servici? Unde mai poți să fii prins că ai furat și să-ți păstrezi slujba? Sorin Ovidiu Vântu a spus-o cel mai bine în celebrul interviu:

Dar pentru asta există organisme ale statului, Poliţie, Parchet, Justiţie. Dacă statul este incapabil să-şi protejeze resursele, este problema statului, nu a omului de afaceri. Omul de afaceri încearcă. Este treaba statului să-l prindă şi să-l lege.

Mafiile sunt exact opusul statului prin felul în care angajații sunt trași la răspundere. Dacă furi de la cine nu trebuie, game over. Dacă ratezi din prima, nu mai ai și a doua încercare. O organizație în care greșelile se plătesc, va fi mereu mai eficientă decât una în care ele sunt tolerate.

Sursa foto: j a n o !.

Previous ArticleNext Article

This post has 4 Comments

4
 1. Sunt de acord cand zici ca lipseste “Accountability”, insa pe de alta parte mi s-ar parea mult mai firesc ca fiecare sa-si faca treaba in “bucatica” lui cat de bine poate.

  Aici ma refer: la doamna care asigura curatenia, la omul de la TVR care trebuie sa redacteze o stire, la doamna de la ghiseu care tb sa te indrume.

  Cred ca lucrul care e valabil in Romania e: las ca e bine si asa, pentru si ceilalati au facut la fel.

  Si exact ar trebui sa invatam fiecare dintre noi, sa ne facem treaba cat mai bine, fara sa asteptam ca cineva sa ne sanctioneze sau sa fie tot timpul in spatele nostru. E foarte posibil ca acest lucru sa nu se poata in varianta actuala, insa cred ca fiecare ar trebui sa inceapa de la el

 2. Si mie mi-ar placea sa isi faca treaba fiecare in bucatica lui dar daca nu bățul, atunci ce-i impinge pe oameni sa faca asta?

  Am vazut zilele trecute ce spunea Daniel Pink la TED ( http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation.html ). El zice ca trei lucruri ii motiveaza pe oameni:

  1) autonomy, the desire to direct our own lives

  2) mastery, the desire to continually improve at something that matters

  3) purpose, the desire to do things in service of something larger than ourselves.

  Asta te motiveaza sa-ti faci treaba in bucatica ta si prin educatie, prin natura jobului, multi romani n-au nici una din dorintele astea.

  E si greu sa le ai cand iei opt, zece, treispe milioane pe luna si muncesti toata ziua pentru un sef care te exploateza.

  Dar asta deja ii material pentru alta vineri. 🙂