George Copos e cel mai neînţeles om din România. Un afacerist onest şi naiv care, orbit de dragostea vişinie, a tot băgat în Rapid bani pe care nu ştie dacă o să-i mai vadă înapoi. Mă rog, cel puţin aşa îi place să se erijeze în corespondenţa pe care o ţine de câteva zile cu jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor.

De ce nu vede nimeni cât de păgubit iese din fotbal Copos, a cărui singură vină e că a vrut să facă bine pentru Rapid?

Show me the money

În opinia dânsului, finanţele Rapidului sunt o treabă atât de complicată încât nu poţi să-ţi dai cu părerea decât dacă ai făcut un headging (sic) la viaţa ta. E o oarecare ironie în stâlcirea unui cuvânt al cărui singur scop în context era să reflecte cultura economică a epistolarului.

Trecând peste asta, morala ar fi că jurnaliştii sportivi sunt profani în ale economiei, aşa că sunt descalificaţi din start. Nici eu nu mă pricep, aşa că întreb: ce spune despre patron o afacere care datorează 29 de milioane de euro la un buget anual de şase? Se pricepe la ceea ce face?

După propria-i mărturisire, Rapidul e un mecanism care funcţionează defectuos, iar răspunderea e a lui în primul rând, oricât ar încerca s-o devieze asupra oamenilor pe care i-a angajat. Dacă oamenii pe care i-ai angajat sunt incompetenţi, tu cum eşti?

Forma mea de manifestare a iubirii de Rapid este aceea de a-i asigura sumele care îi sunt necesare.

O iubire care vine cu împrumut şi dobândă. Cluburile ţinute de sugardaddies sunt hulite în Anglia, dar şeicul Mansour i-a dat 300m lui City, nu i-a împrumutat. Abramovich a împrumutat-o pe Chelsea, dar fără dobândă, şi e greu de crezut că o să-şi ceară vreodată banii înapoi cum face Copos acum. Şi rusul şi şeicul vor fi lăsat în urma lor un club care se susţine singur şi care va putea funcţiona la aceiaşi parametri şi după plecarea lor.

Business is where you are now, but what got you here is your word and your reputation.

Când vinzi cu un leu un club care îţi datorează 21 de milioane de euro, care n-are nici stadion şi nici bază de antrenament, n-ai de ce să te miri că nu ţi-l ia nimeni. Ca afacere, Rapidul se reflectă prost asupra celui care s-a ocupat de ea în toţi anii ăştia, dar nici cuvântul şi nici reputaţia nu-l ajuta pe Copos.

El are grijă să vorbească în toate interviurile despre zecile de milioane pe care le-a băgat în Rapid. Nu la fel de mult despre cele pe care le-a scos şi al căror fir e un pic mai greu de urmărit. E mai greu te creadă lumea că eşti binefăcătorul Rapidului când, dintr-un transfer, un leu se duce în contul clubului şi trei în al tău.

Circuitul banilor care s-au învârtit la Rapid e o cabală pe care doar Copos o cunoaşte în intergime. Noi n-avem decât să-l credem pe cuvânt că iese păgubit din fotbal, că a luat ţeapă. Chestia e că n-are reputaţia unui om care obişnuieşte să se păcălească, dimpotrivă.

Nu aveţi nici o remuşcare pentru faptul că mă judecaţi greşiţ în permanenţă? Asta l-a întrebat Copos pe Decebal Radulescu. Trebuie să fie o întrebare pe care o pune frecvent, de vreme ce atâţia oameni care avut de-a face cu dânsul sunt în aceeaşi poziţie: foşti căpitani, foşti antrenori, foşti preşedinţi de club, suporteri.

E destul de greu să găseşti pe cineva care să aprecieze ce a făcut Copos la Rapid. Până şi Mitică, care e o maşină de complimente la adresa patronilor, spunea despre Copos: E diabolic, e diavolul în persoană. E că uleiul, nu poţi să-l ţii în palmă, alunecă mereu.

Ăsta e George Copos, omul judecat greşit în permanenţă. Dacă ceva nu se leagă, vă recomand să citiţi replica pe care i-o dă lui Cristi Geambasu. După ce o trimisese elegant la cratiţă pe Maria Andries, Copose revine cu precizarea că de fapt a fost un compliment. Aici e cheia discursului lui Copos.

El face complimente fiind mitocan, iubeşte Rapidul îndatorându-l la el însuşi, dă lecţii de morală fiind condamnat nedefinitiv pentru înşelăciune. Aproape că înţelegi cum un patron de bună-credinţă ca dânsul ajunge să fie judecat greşit în permanenţă.

Sursa foto: “J”.

Previous ArticleNext Article

This post has 9 Comments

9
 1. Si povestea, care n-a mai incaput in articol, a bazei Pro Rapid, via Mihai Ciuca de la Prosport:

  Pentru cei câţiva admiratori – Dragomir şi alţi doi-trei – ai istoriei vişinii în versiunea Copos. Baza ProRapid n-a fost înălţată pe un teren viran pe care păşteau oile. Copos a preluat de fapt baza clubului Tehnometal, care în anii ’70 a jucat şi prin B. S-a schimbat la începutul anilor ’90 doar gazonul, s-a renovat şi modernizat clădirea propriu-zisă, adusă la alte standarde, mult peste cele de B. Preţul concesionării bazei a fost cooptarea în conducerea Rapidului a lui Gică Zotta, tatăl actualului preşedinte, liderul de sindicat de la Tehnometal.

 2. Tulai, filotas, o dată sunt şi eu de acord cu tine şi atunci te semnezi George?

  Ntz, ntz!

 3. Inca un semn al sfarsitului – toata lumea e de acord cu Filotas. Chapeau – foarte bine scris!

 4. Tulai? He, he, se pare ca avem un ardelean pe aici! Welcome.
  Cit despre Copos, doar atit : un ardelean care isi face de rusine obirsia.

 5. Nu ti-ai dat tu seama, dupa ce a zis el ca nu scrie pentru like-uri, asta e forma de tachinare 🙂

 6. Sunt de aproape 3 ani pe anglofil, dar pot zice şi cu “bre” dacă e cazul. 🙂

  În orice caz, Ardealul, mai precis Braşovul, rulzzzzz! 🙂

 7. Business is where you are now, but what got you here is your word and your reputation. nice brother mouzone quote, nice article too