Sistemul care se va ocupa de paywall se numește Cleeng. E produs de o companie olandeză și folosit de ziare serioase precum La Tribune. Eu am mers pe el pentru că e simplu și sigur.

E simplu pentru că nu vă ia mai mult de 5 minute să vă abonați. Și e sigur pentru că datele cardurilor și tranzacțiile sunt criptate și protejate cum trebuie.

Cum mă abonez?

De la 1 august, după primul paragraf al unui articol protejat de paywall, o să vă apară așa ceva (e o imagine, nu dați click!):

  • selectați varianta abonamentului, care vă trimite pe siteul Cleeng.
  • aici vă puteți loga cu userul și parola contului de Google, Facebook sau Yahoo și contul de Cleeng se crează automat.
  • o sa aveți apoi o fereastră în care să introduceți datele cardului.

Asta-i tot. Abonamentul se prelungește automat făcându-se lunar o plată de 2 euro. Evident, puteți să vă dezabonați în orice moment.

Cumpărarea articolelor individuale

După cum ați remarcat, aveți și opțiunea cumpărării articolelor la bucată. Nu v-o recomand, întâi pentru că abonamentul e mult mai convenabil, și apoi pentru că vă obligă să evaluați zilnic dacă un anume articol face banii sau nu.

Plata în avans

Abonamentul nu se poate plăti în avans. Mi-ar fi plăcut să vă ofer opțiunea asta, dar nu ține de mine. It is what it is.

Cea mai apropiată variantă ar fi să treceți prin Paypal, să mutați spre exemplu 25 de euro acolo din care Cleengul să vă ia lunar câte doi. Părerea mea e că-i o bătaie de cap de care nu aveți nevoie.

Plata prin SMS

Aici vă rog mult să mă iertați că m-a luat gura pe dinainte. Cleengul nu acceptă plăți prin SMS pentru România. Înainte să aruncați cu roșii în mine țineți cont că taxele per tranzacție ajung undeva la 45% în cazul plăților prin SMS. Abonamentul v-ar fi costat 3 euro, din care unul s-ar dus la companiile de telefonie mobilă.

Siguranța plăților pe Internet

Cei mai mulți dintre voi sunteți obișnuiți cu plățile pe Internet. Unii însă au anumite rețineri. Înțeleg asta, am prieteni și rude care se gândesc de două ori înainte să facă o plată pe Internet.

Tot ce pot să vă spun e experiența mea. Am început cu pariurile și pokerul, am cumpărat bilete de avion, cărți și teniși. Toate facturile le plătesc online. N-am avut nici măcar o singură problemă. Banii nu dispar pur și simplu de pe card dacă lucrezi cu site-uri serioase. Orice tranzacție e înregistrată și poți să vezi unde s-a dus fiecare euro.

Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, eu încerc să vă răspund cât mai clar și mai transparent. Probabil nu o să mai postez o vreme, pentru ca toată lumea să aibă timp să digere felul în care va funcționa paywallul.

Previous ArticleNext Article