
Un articol scris de Ursano
Acum circa 33 de ani, m-a „prins” dragostea pentru Juve plecând de la vedeta acelor ani, un anume Michel Platini. Da, puteți zice că eram un fel de glory hunter, Bătrâna Doamnă tocmai câștigase vechea CCE, iar Franța era campioana Europei. Dar un puști de 7-8 ani din estul unei Românii închise nu avea multe opțiuni: sursele de informare erau foarte foarte puține, iar la televizor puteai prinde doar CE din 1984 pentru că și România participa sau ce mai dădeau rușii. În plus, mecanismele minții unui copil sunt greu de înțeles (așa cum se va vedea în continuare) și alegerile pe care le face au un aer de inevitabilitate și inocență.
Anii au trecut, puștiul care a învățat să citească pentru a putea lectura singur, fără bunic, singurul ziar de sport al perioadei (cred că se chema „Sportul”), a devenit un avid consumator de sport în general și fotbal în special și a continuat să fie suporterul torinezilor (alături de Dinamo, pe plan intern, asta însă este o cu totul altă poveste). Întâmplarea a făcut însă ca el să rateze, din diverse motive, cele trei incursiuni în România ale lui Juve: la Galați pentru că era prea mic, la București (cu Steaua) pentru că era în clasa a XII-a și trebuia să învețe mult, foarte mult, pentru a avea șanse să intre la Drept, facultate cu o concurență dură la admitere în acele vremuri, și la Piatra Neamț pentru că … nu mai știu de ce 😊 (probabil am considerat că era o competiție mică pentru Juve și că nu îi va acorda mult interes). În plus, perioada în care a început să se poată umbla liber prin Europa destul de facil a coincis cu perioada de decădere a lui Juve ca urmare a scandalului Calciopoli așa că nu a avut tragere de inimă să meargă să vadă live un meci al favoriților.
Anii au trecut și mai mult, a ajuns să aibă un băiat, însă orice încercare de „corupere” a acestuia în ale fotbalului a eșuat: degeaba îl lua la miuțele cu prietenii, degeaba se uita de față cu el la enșpe meciuri, puștiul părea imun la virusul microbist. Curios însă, ani de „muncă” de convingere au fost inutili, pe când o modă scurtă la școală cu niște cartonașe cu fotbaliști a avut efecte incredibile: în câteva săptămâni, dintr-un puști dezinteresat de fotbal s-a transformat într-un fanatic care dorea să aibă acces la tot ce înseamnă acest sport – să îl practice la un club, să poarte aproape exclusiv echipamente de fotbal, să îl urmărească la televizor zilnic etc.
În mod diferit față de mine, puștiul meu nu s-a îndrăgostit de un club anume: cele din România par prea neînsemnate (tatăl lui tot îi repetă asta), iar de „afară” i-au plăcut mai multe, pe rând sau, în mod oarecum amuzant, concomitent: Barca, Real, Atleti, Bayern și, de curând, Juve. De vizitat, a văzut deja de anul trecut Allianz Arena la trecerea prin Munchen; de mers la meci, a fost la vreo două meciuri în Iași (prea puțin interesante) și la meciul cu Polonia de pe Arena Națională (0-3). Totuși, ceva cu adevărat captivant îi lipsea și anul acesta, de ziua lui, i-am propus să umplem golul: să mergem împreună la Torino la un meci, alegerea lui fiind să fie un meci de UCL. Asta pentru a ne serba amândoi, „ca băieții”, zilele de naștere care tocmai trecuseră.
Zis și făcut
Am ales meciul cu Sporting: Oly era prea puțin atractivă iar cu Barca eram sigur că vom găsi greu bilete (și vor fi foarte scumpe). Am rezervat biletele de avion (circa 550 lei/persoană) și cazarea (un apartament închiriat într-o suburbie apropiată stadionului cu 65 euro/noapte) și am așteptat punerea în vânzare la liber a biletelor (după abonați și membri). Imediat ce au apărut pe internet, am cumpărat bilete în partea de jos din zona centrală de la tribuna a II-a (vis-a-vis sunt doar zone VIP) pe care am dat 130/65 euro. Am vrut să avem o priveliște cât mai bună pentru o experiență de top și așa a și fost (rândul 10 cam pe la 25-30 metri de poartă).
Am ajuns cu o zi mai devreme și am vizitat o după-amiaza întreagă centrul orașului: cu acest prilej am constatat că orașul e unul plăcut, deși nu excepțional. Piețe largi, multe palate, clădiri cu design interesant, trei muzee importante (egiptean – al doilea din lume pe profilul său și cel vizitat de noi pentru că era singurul deschis marțea, de cinema și auto) și multă ciocolată.
A doua zi, în ziua meciului, am vizitat muzeul clubului, am făcut shopping în magazinul oficial și turul stadionului cu ghid (30 euro per adult împreună cu muzeul). După un scurt respiro la cazare, am plecat spre stadion pentru a fi acolo chiar când se deschideau porțile întrucât erau anunțate pe site-ul clubului tot felul de modalități de a petrece timpul într-un mod plăcut pentru copii: biliard cu mingi de fotbal pe post de bile și porți micuțe pe post de buzunare, tenis cu piciorul într-o cușcă sau pictat pe față ori vopsit părul pentru cei interesați (toate gratuite).
Puștiului i-au plăcut mult aceste activități și a revenit la ele inclusiv în pauză. Am urmărit apoi pe îndelete încălzirea jucătorilor ambelor formații și diferite interviuri luate pe stadion fanilor veniți din toată lumea.
Despre meci
Meciul a început echilibrat dar în minutul 10 Alex Sandro a decis să încingă spiritele: întâi l-a pierdut din vedere pe Gelson, apoi a deviat în propria poartă mingea respinsă de Buffon la șutul acestuia. Din acel moment, Juve a ridicat vizibil ritmul și a presat continuu până la pauză, ratând mai multe ocazii și reușind doar să egaleze din lovitură liberă prin Pjanic. O repriză foarte bună pe care torinezii ar fi meritat să o câștige. Repriza a doua a fost foarte tensionată, construcția gazdelor nu a mai avut fluiditate, oaspeții au fost destul de lucizi și au mai închis din găurile din primul act iar timpul a trecut. Spre final, din fericire, Mandzu a finalizat o centrare reușită a lui Douglas Costa și astfel a fost obținută o victorie importantă în vederea calificării în faza eliminatorie.
Atmosfera a fost una frumoasă, publicul a fost destul de activ, galeria oaspete a contribuit și ea din plin (mai puțin înjurăturile ocazionale neprovocate la adresa gazdelor) iar apropierea tribunelor de gazon se dovedește încă o dată foarte importantă. Stadionul e unul mediu ca dimensiuni (41.000 aproximativ), are o acustică foarte bună și este primul deținut de un club în Italia.
De neprețuit
La final am plecat amândoi fericiți spre cazare, încântați de ce am văzut și de rezultat și făcând planuri pentru o altă incursiune „afară” în viitor.
În multe rânduri în acea seară m-am tot gândit la reclama de la Mastercard cu „fericirea copilului, de nepretuit. Pentru toate celelalte există Mastercard”. Neprețuitul însă îl simțeam în primul rând eu: cât de norocos am fost ca băiatul meu să se îndrăgostească până la urmă iremediabil de fotbal, să își dorească această experiență, să susțină clubul meu preferat, să pot vedea primul meu meci live cu Juve împreună cu el și să ne fi făcut atât de multă plăcere amândurora … De neprețuit, genul de amintire care cred că mă va face să zâmbesc mereu. Sper că și pe el.
Inca se poate participa la Etapa 2 a concursului de pronosticuri:
https://docs.google.com/forms/d/1K6dY6qCEl5t7QHe66N4ixxhXwxYWthypgQZvlHfeHAA/edit
Foarte frumos, un testimonial emotionant despre fotbal si puterea lui de a lega generatiile.
#happyhalloween
https://uploads.disquscdn.com/images/c6efe85e2f5ff6dba000d195c031750770e288ab4affe84d91a49147e29d3bcc.png
Cine e cel din stanga?
Cel contestat de fanii catalani in toamna, pentru ca nu Coutinho!
Multumesc frumos!
La modul serios insa, prestatiile lui au fost foarte foarte bune. Eu trebuie sa recunosc ca nu aveam nici o asteptare de la el, am crezut ca va fi un alt Arda Turan sau Vermaelen, bani aruncati pentru unul care sa frece banca sau sa nici nu o prinda. Faptul ca juca de vreo doi ani in China nu a ajutat. Este insa un box to box excelent, iar prezenta sa in careul advers ma incanta. Ar putea sa fie unul dintre cele mai bune transferuri ale noastre din ultimii 5 ani, alaturi de Umtiti si Ter Stegen.
Sa raspund in stilul tau, se vede Balonul de Aur de la o posta 🙂
cred ca a zis cineva pe aici ca e super jucator. ntzntzntz
Slava Domnului ca Atletico pare ca nu se mai califica anul asta din grupe,oricum o facea doar ca sa fie batuti de Real, sau sa bata pe Barca.
Foarte tare. Sper ca i-ai cumparat pustiului un tricoul cu cel mai mare fotbalist italian si Juventin (Baggio, Roberto, daca sunt dubii 🙂 sau macar cu Brady, hihi.
idiot mai e adelweiler. Nota 2 la footballing brain. Cum sa faci asa ceva?
https://media.giphy.com/media/pUeXcg80cO8I8/giphy.gif
Și tu te-ai uitat la cea mai dominanta echipa engleza din CL care a câștigat clar cu Maribor ?
Mi-e mila pentru Zidane cand Florentino va aparea maine in Marca si va declara :”sub nici o forma postul antrenorului nu este in pericol”
Chiar ca priceless. Si experienta, dar si articolul.
Happy 120th!
Eu cred ca a descoperit domnul Levy contul ala in care tot cotiza Florentino de cativa ani la arbitrii 🙂
Habar n-aveam ca a jucat si liverpool, dar kudos pt victorie, dortmund de exemplu nu sunt in stare sa bata acasa pe apoel…
cred ca s-a uitat la Dele Ali Team, cum ar zice Pep:)
Multumesc frumos! Ia uite cine stie istorie bianconera …
Generatia asta nu stie si nici nu pare dornica sa afle istorie (sau poate e inca prea mic?). Si-a luat singur (avea bani pusi deoparte pentru asta deja) tricoul galben de deplasare cu Dybala. Acum fie vorba intre noi, si eu tot cu el mi-am luat dar echipamentul clasic. Asta poate fi un pont pentru pariori, ultimele doua tricouri pe care le-am cumparat au fost ale unor jucatori care au plecat in vara urmatoare. Pleaca Dybala la vara?
Adevar graiesti, dar copiii trebuie un pic impisi spre istorie, cand devin fani. Acum fii-mea (spre bucuria ta, hihi) e mare fana tenis. Nu a vorbit toata seara dupa ce a pierdut (a fost eliminata) Halep. I-am explicat punctajul, stie mai bine decat mine clasamentul live. I-am mai spus ca acest round robin e relativ nou. Acum stie ca tenisul nu a inceput cu Serena sau Masha, ca o data ca niciodata Sparlea a avut batalii destul de bune cu surorile, de o Hingis, Graff sau Sanchez. Asa, pas cu pas, fara graba, ardeleneste.
“Impinsul spre istorie” sau “smulsul din istorie”? In cazul meu am fost impins de catre tatal meu spre Dinamo si U Cluj (sepcile rosii fiind intr-un ABBA, iar moda era sa sustii unul dintre granzii anilor 80). Dupa un sfert de secol de la prima mea experienta pe un stadion de fotbal (in 82 la un U Cluj-Craiova) mi-am dus baiatul in Gruia la un CFR-Steaua (cu Hagi antrenor, ovationat de un stadion intreg, CFR cu Semedo, Cadu, Didi). In cazul copilului meu vorbim despre un “smuls” din istoria familiei 🙂 . Oarecum firesc, datorita performantelor Stelei, a influentelor din partea colegilor de clasa, copilul a devenit stelist. In Anglia din fericire sustinem amandoi United. Ce imi va rezerva viitorul? Un nepot fan Arsenal sau Spurs? Opriti Istoria, cobor la prima!
Poate s-au compensat. Levy are 2/11 parti din Realul acesta prin Modric si Bale. Daca il vinde si pe Kane cred ca Perez va pune penele cocosului pe sigla.
Eu le-am cantat prohodul dupa primele doua jocuri, cand BVB era lider in Bundesliga, iar tendinta era sa se justifice infrangerile cu Spurs si Real prin erorile de arbitraj… Cu defensiva actuala, nici daca revin Lewa si Mkitaryan, nu reusesc sa inscrie mai mult decat gafeaza apararea.
Ideea e ca nu il captiveaza un club anume, de exemplu azi, la ziua lui, a vrut pe tort siglele lui Juve si Barca 🙂 Neavand ceva absorbant total, nici nu pare sa il atraga o cufundare in istoria unui club. Asa, ii mai arat clipuri pe yt cu mari fotbalisti, inclusiv Il Codino, dar e ancorat in prezent, ce fac CR si Messi ori Dybala i se pare suficient de interesant ca sa nu ii lipseasca trecutul. Poate e si vina unui prezent in egala masura valoros dar si foarte vizibil.
Cat despre fata ta, tine-o tot asa 🙂 Cand mai vin pe la Cluj, sa o aduci sa discut cu ea asa, ca intre fanii die hard ai Simonei.