E clar că omul a fost un profet, genul de profet cu care ți-ar fi plăcut să stai la un grătar și o bere. Câteodată te întrebi ce ar fi zis de Becali sau de ziarele pe care le avem acum, când mai dai o pagină și afli răspunsul:

Știu bine cât îi trebuie acestei lumi hrana zilnică pentru potolirea veșnicei ei lăcomii de cancanuri și scandaluri. Știu cât e de-ncântată să afle că și cei de sus sunt tot atât de mici că și cei de jos. Dar asta suntem noi chemați să-i dăm ei? spectacolul micimilor noastre? dovezi că putem fi și noi că oricine, josnici?

Mulți cuminți trec pe drum și, dacă nu sunt și puternici, din câți îi cunosc, d-abia unii le scot căciula; dar după un nebun, fără să-l cunoască nimeni, se strânge și se ia toată lumea.

Ca să treci drept cel mai curat, n-ai decât să ponegrești cu ori fără drept pe alții; ca să te crează lumea om cinstit și de treabă, n-ai decât să ocărăști și să osândești în vileag purtarea altora, chiar dacă dânșii au o bună purtare și mai ales în cazul acesta. Dacă vrei să înșeli lumea, a zis un filozof, înșal-o gros, că subțire nu ți se prinde.

Și oleacă de necaz și spaimă degeaba nu strică din când în când: e ca un praf de piper peste o mâncare prea dulce – deschide pofta omului pentru bunătățile vieții…

Auzi dumneata! Să n-afle străinii de micile noastre mizerii! Dar asta, domnilor, nu e judecată de bărbat; e curată țachismă muierească; asta mi-aduce aminte de cocheta veștedă: ar vrea mititica să facă și pe denstistu-i cunoscut s-o crează că are toți dinții naturali.

I. L. Caragiale – Despre lume, artă și neamul românesc.

Previous ArticleNext Article

This post has 1 Comment

1
  1. De aia a si raposat in strainataturi pe meleaguri straine, de aia a avut parte de fluieraturi la premierele lui.
    Moravurile actuale sunt acutizate in scormonirea cacatului si chilotilor potentatilor contemporani; si nu ma refer doar la Romania ci si la alte meleaguri mai civilizate (UK se aude?).
    Totul deriva din posibilitatile infinit multiplicate de informare; daca pe vremuri, melteanul/melteanca puteau sa se uite doar prin betele gardului la ce face vecina, acum au televizor/internet/ziar la dispozitie pentru asta.
    In final, un citat drag mie:
    “Great minds discuss ideas, average mind discuss facts, simple minds discuss other people”