The longer Project Restart is delayed over relegation, the more reasons Manchester United, Liverpool, Manchester City and the rest have to listen to the weird fantasies of the European Super League fanatics. Andrea Agnelli and his fellow European Club Association extremists thus far have been thankfully ignored but in a pandemic-era Premier League enmeshed in arguments over relegation, even that option starts to look attractive.

Sam Wallace, The Telegraph, 30 mai 2020

16 august 2025. Începe a patra ediție a Super Ligii Europene. Programul primei zile este:
11:45 CET (18:45 Tokio/Seoul): Bayern Munchen – Manchester United
17:00 CET (20:00 Doha/Riyadh): Real Madrid – FC Barcelona
23:45 CET (18:45 Rio/Buenos Aires): AC Milan – Liverpool.

Super Liga este formată din 17 super-cluburi permanente și 3 cluburi invitate super-speciale. Numărul de 20 de echipe asigură 380 partide pe sezon și a fost preluat de la defuncta Premier League, împreună cu desfășurarea în perioada august-mai și cu programarea a minim 4 jocuri pe zi între 24 decembrie și 2 ianuarie în fiecare an.
Cele 17 super-cluburi cu statut permanent sunt:
– Man. United, Man. City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Newcastle
– Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Sevilla, Valencia
– Juventus, Milano, Inter
– Bayern Munchen, Borussia Dortmund
– PSG

Niciunul dintre cele 17 super-cluburi nu pot retrograda din Super Ligă. Un super-club poate fi însă exclus permanent dacă nu respectă clauza FFP (Financial Flair Play). Această clauză obligă super-cluburile să mențină un nivel ridicat al cheltuielilor. Tottenham Hotspur a fost primul (și, până acum, singurul) club exclus din Super Ligă la finalul primului sezon: nivelul cheltuielilor a fost doar 50% din media super-17, mult sub pragul admis de 90%. “Super Liga nu era pentru mine; eu intrasem inițial în joc doar pentru a nu mai contribui la solidarity și parachute payments“, a declarat recent Daniel Levy, chairman-ul Tottenham. “Dar după ce am fost forțat să dublez salariile jucătorilor de două ori într-un sezon, am avut nevoie de ajutor medical pentru tratarea depresiei și a atacurilor de panică. Nu mi-am revenit pe deplin nici acum…
Excluderea lui Tottenham a servit drept exemplu pentru toate celelalte super-cluburi. În 2023, atunci când PSG i-a acordat lui Neymar o mărire de salariu de 10%, câteva super-cluburi au fost nevoite să recurgă la cheltuieli de urgență pentru a rămâne în Super Ligă: reînnoirea flotei de private jet-uri, reconstruirea super-stadioanelor și triplarea bonusului financiar al super-președinților.

Nevoia de a vedea echipe noi este satisfacută de cele 3 cluburi non-permanente, care se schimbă în fiecare an. Invitațiile speciale sunt distribuite în urma votului celor 17 cluburi permanente. Pentru a putea fi invitat la masa super-cluburilor, un club obișnuit trebuie să satisfacă două condiții:
– să aibă pedigree
– să se angajeze ca poate respecta clauza FFP.
În actualul sezon, cele 3 invitate sunt Zenit St. Petersburg (echipa de suflet a lui Vladimir Putin), Palmeiras (echipa antrenată de Jair Bolsonaro) și Al-Duhail SC (prima condiție este optională).
După fiecare sezon petrecut în Super Ligă, cluburile invitate trebuie să treacă printr-o perioadă de cool-down de minim 5 ani.

Bugetul Super Ligii este format din următoarele venituri:

  • 10% vin de la super-producatorul de echipament. O licitație anuală decide producătorul echipamentelor de joc pentru toate echipele din Super Ligă. Producatorii tradiționali au rezistat doar două sezoane; în actualul sezon echipamentul de joc va fi produs de Gucci.
  • 20% vin din streaming. Super Liga a învățat din greșelile din perioada pre-2020 și a ales să elimine intermediarii: Super Liga se vede acum exclusiv online. Există trei tipuri de abonamente:
    • abonamentul Standard, la un preț accesibil, dar care are un delay de 10 minute
    • abonamentul Premium, de 10 ori mai scump, care permite însă vizualizarea meciului în timp real (doar la calitate HD)
    • abonamentul Super Premium, deținut doar de super-abonați, este de 100 de ori mai scump, dar oferă calitate 16K și, mai important, permite implicarea super-abonaților în deciziile de pe teren. Fazele discutabile nu mai sunt rezolvate acum cu ajutorul VAR, ci în timp real, prin votul online al super-abonaților.
  • restul de 70% din venituri sunt asigurate de SuperWin, super-casa de pariuri online care deține exclusivitatea pariurilor pentru Super Ligă (zvonurile spun că în spatele SuperWin s-ar afla un văr al lui Agnelli au fost respinse categoric de consiliul pe probleme morale al Super Ligii). SuperWin este de altfel singurul sponsor care apare pe echipamentul de joc al super-cluburilor. RB Leipzig regretă și acum decizia de a nu schimba numele clubului în 2022; Valencia a profitat atunci de ocazie și a devenit un super-club.

Vânzarea de bilete nu contribuie la super-bugetul Super Ligii. Suporterii tradiționali au fost considerați drept liability și au fost înlocuiți cu suporteri corporate. Aceștia sunt angajați sau parteneri ai super-cluburilor sau super-sponsorilor și primesc invitații gratuite.

Meciurile din Super Ligă se desfasoară doar pe super-stadioane, care au fost construite cu doar câteva luni înainte de debutul primului sezon: tribunele au fost înlocuite cu infinity pools supra-etajate, private boxes și grădini suspendate. Efecte sonore perfecționate în cele aproape două sezoane de jocuri fără spectatori asigură acum fundalul sonor pe super-stadioane.

https://sprestondesigns.com/products/minimalist-tiaa-bank-field

Super Liga a fost criticată în repetate randuri pentru modul în care își desfășoară activitatea.

Cea mai recentă critică a fost pentru discriminare: deși jucătorii de culoare formează peste o treime din totalul super-jucatorilor, nu exista niciun antrenor sau conducator de super-club BAME (Black, Asian, Minority-Ethnic). Consiliul anti-discriminare al Super Ligii a răspuns prompt și, după lansarea câtorva materiale promoționale, a sesizat că toți portarii super-stadioanelor sunt de culoare. Consiliul a concediat imediat două treimi din ei, propunând super-cluburilor afectate să îi înlocuiască cu portari non-BAME pentru păstrarea aceleași proporții ca în rândul jucătorilor.

Prețurile abonamentelor online au fost și ele un subiect controversat la început. Super Liga a reacționat permițându-le super-abonaților să tranșeze în fiecare an, prin vot online, răspunsul la întrebarea “Messi sau Ronaldo?“. Publicarea rezultatelor acestui sondaj rămâne unul dintre cele mai așteptate momente ale sezonului.

O altă critică recurentă a fost tendința de izolare a Super Ligii față de restul lumii. Printr-o decizie unanima, cele 17 super-cluburi au decis lărgirea Super League Cup de la 32 la 64 de echipe începând cu sezonul următor. Super-cluburile vor intra însă în competiție doar în faza saisprezecimilor de finală. Cele 16 castigătoare sunt invitate la un super-turneu final pentru a cărui organizare se licitează anual, dar care a fost găzduit în fiecare an până acum de Qatar. Ambițiile Super-Ligii sunt ca super-turneul final al Super League Cup să înlocuiască în maxim 3 ani Cupa Mondială, Campionatul European și Carabao Cup.

Previous ArticleNext Article