
Să zicem că vă prinde o duminică prin Seul, Coreea de Sud și v-ați săturat de temple, zgârie nori, bulevarde, muzee și piețe. Numai bine să mergeți la un meci de fotbal. Puteți să consultați setul de fotografii.
La ce vă puteți aștepta:
- Să luați o combinație de metrouri din cele 21 de linii care acoperă zona metropolitană. Eu am luat un metrou 31 de stații cam vreo ora și un sfert. Numai bine să ascult un podcast. Apropo de metrou – vedeți in foto ce bine sunt numerotate toate ieșirile.
Numerele apar peste tot în statie și e foarte ușor de găsit ieșirea care îți trebuie. O idee simplă care ajuta foarte mult turiștii și nu numai pe ei. Să nu va zic ce bine funcționează aplicația de metrou pe telefonul mobil. Combinată cu trenuri sosind la minut conform orarului, oameni disciplinați stând la cozi sa se urce în vagoane si curațenia de peste duce la o experiență plăcută cu transportul în comun.
- Fotbalul e in scădere de popularitate, deci stadioanele rămase de la Cupa Mondialaă 2002 (care sunt bine întreținute) sunt mai mult goale, deși biletele sunt ieftine. Eu am cumpărat unul cu 12 euro zona mea preferată: tribună, nivel inferior, rândul 17, pe linia de 16m. Media de spectatori la Incheon United, care are un stadion de 21 de mii este de cam 5 mii; la meciul la care am asistat eu au fost 4060.
- La un nivel nu prea ridicat. Dar ce lipsește la capitolul rafinament tehnic sau plasament se compensează prin angajament. Aleargă coreeni si se aruncă în lupta ceva de speriat! E un lucru care se vede mult mai bine pe viu și asta face ca spectacolul să merite. Eu m-am distrat foarte bine. Deși deseori mă ingrijorau intrările disperate care se puteau lăsa cu accidentări. Nota discordantă făceau stranierii care jucau parcă cu două trepte de viteză mai jos.
- La mascote reprezentând ființe imaginare
- La un portar purtând numai roz în diverse nuanțe. Omul era sigur de masculinitatea lui și îl purta cu stil.
- La prețuri accesibile la chioșcuri (intre 0,77-4,65 euro). Pe meniu este și bere, dar nu mă intrebați care e că habar nu am. Oricum nu era itemul cel mai scump.
- Să vedeți mulți din jucători cu numele e familie Kim. Acesta e cel mai frecvent nume de familie in Coreea de Sud (20% din populație). Erau 7 Kim din 28 de coreeni înscriși pe foaia de arbitraj. Ăsta e Kim-ul care a jucat cel mai bine dintre ei și a marcat 2 goluri.
- La puțini suporterii ai oaspeților. Eu am numărat vreo 40, din care vreo 10 erau activi tot timpul. Dar, aveau o tobă și au bătut la ea de zor tot meciul.
Foarte tare! M-am gandit si eu uneori ca ar trebui o experienta din asta dubioasa cand ajung prin diverse zone, dar nu m-am invrednicit sa o si fac. Poate data viitoare 🙂
Despre depth nu sunt de acord, au probabil cel mai numeros lot din PL si ceva calitate la rezerve, Leicester stateau mult mai subtire la acest capitol cand au castigat titlul. Cat despre adversari, agreed, mai ales ultimii pe care i-au invins, saracii aia de la Spurs care nu au fost in stare sa isi intareasca lotul cu macar un jucator.
Ok, eu am vazut destul ca sa pot face o predictie filotasiana: Watford, PL Champions ’18-’19! It’s on, boys!
Nah, au jucat doar cu echipe slabe /lacking depth pana acum. Vor termina pe undeva 10-12.
O experienta exotică foarte interesantă!
Pai nu, ma refeream la aia cu care au jucat ca n-au avut depth:)
Cam oricine (in afara de ManUtd:) ne batea duminica.
In 2014/2015, Leicester a terminat pe 14 in Premier League, cu 41 de puncte si o linie de clasament 11-8-19. Anul trecut, Watford a terminat pe 14 cu 41 de puncte si o linie de clasament 11-8-19
https://uploads.disquscdn.com/images/ea6d70ae7d311982ab829b9e1febc3ce6e1d564c9e4a04d24b38a2f09545e612.jpg
Ai inceput sa iti faci pedeapsa?
Ma incalzesc pe tusa sa intru in locul titularului.
Cum zicea un nemuritor al balonului rotund: “La bulanu meu o sa dau si gol daca o sa ma convoaca”
Haha, brilliant!
La “facts” esti f bun. Sa te vedem la indignari. Aia e proba de foc.
Pentru participantii la FD: am postat un nou articol f scurt care e pus sa apara al doilea dupa cel de fata pentru a nu incurca comentariile. Sunt acolo mediile dupa 4 etape.
De casual Friday – o recomandare turistica si gastronomica: Lisabona.
Probabil una dintre cele mai ‘understaded’ gastronomii, nu atat de variata precum cea spaniola (teritoriu mai putin vast), dar absolut delicios in materie nu numai de seafood si peste. Sardinele la gratar si pulpo portuguese style sunt de neratat. La fel chiftelutele de cod (desi sunt de parere ca rudele mai sarace din Brazilia le fac mai bine). Si desigur, ‘pasteleriile’, imi mentin parerea ca portughezii sunt cei mai buni la patiserie (peste francezi). Pasteis de nata merge mult mai bine dimineata la o cafea decat un croissant, dar gama de pastries e mult mai variata decat pasteis de nata. Si patiseriile abunda, nu stiu daca e vreun oras cu o mai mare densitate de patiserii decat Lisabona.
La atractii turistice, doar un hint: decat sa stati o ora jumate – doua ore la coada la tramvaiul 28, tramvaiul 12 are exact acelasi traseu si tot la fel de vechi. Si f important, nu se sta la coada la el intrucat din motive care mie imi scapa lumea prefera the tourist mega queue de la 28:) In plus, traseul tramvaiul se poate face si cu autopiciorul, intrucat cele mai multe restaurante bune si cu terase mici la strada sunt in Alfama in zona liniei de tramvai.
Orasul are un cool factor destul de ridicat, nu numai ptr ca e un oras vesel in care lumea zambeste ci si ptr multitudinea de magazine ciudate gen cel mai mic magazin de manusi din piele (vreo 2-3 metri patrati efectiv), un altul ce vinde doar pantofi si vin (f buna combinatia), frizerie cu produse din porc la vanzare etc:) Si dpv arhitectonic e remarcabila combinatia de nou si vechi laolalta. Sau de culori. Vinurile iarasi sunt excelente, la un pret derizoriu in comparatie cu cele frantuzesti sau italiene. Cam tot ce vine din Douro, Dao si Alentejo e f bun, testat corespunzator:)
Aprob pozitiv 🙂
Am vizitat Portugalia (zona de coasta, la vreo 100km de Lisabona, Nazaré si imprejurimi) si am fost dat pe spate de bucataria lor, de calitatea pe care poti sa o gasesti pana si in sate sau orasele micute. La putin timp am fost la Barcelona si experienta culinara a fost sub asteptari: calitate slaba, mai scump, vestitele tapas not so great. Am nimerit la un moment dat intr-un restaurant cu timp limitat, dupa 1h30m am fost rugati sa eliberam masa. Dar hai sa zicem ca Barcelona a devenit un oras mega-turistic si oamenii sunt pusi pe facut quick money.
Yep, Barcelona e unul din orasele unde e cel mai greu de gasit good value for money.in ultimii ani. In districtul Born e o densitate mai mare de restaurante bune, in rest e hit and miss (mai ales miss:).
super!
Mersi
Prima repriza a fost frumoasa la Anglia Espania. Mi.a placut mult parada lui De Gea la capul coechipierului Rashford si nu in ultimul rand mi.a placut cum dormeau englezii la golul lui Rodrigo. Sforaiau toti.
Pentru comentatorul televiziunii spaniole e ca o finala de campionat mondial. A spus de 100 de ori pana acu ce mare victorie ar fi pe “mitico” Wembley si ca n.au mai castigat spaniolii aici de cand otraveam noi fantanile, parjoleam pamanturile si ne retrageam in munti sa-i prindem pe turci pe contraatac.
Obscen si respingator comportamentul spectatorilor. Despre Serena nu cred ca mai e nimic de spus, pacat ca revenirea in arena va ramane in amintire doar ptr the wrong reasons.
Ptr strictete, nu a jucat ‘is it ‘cause I’m black?’ card ci ‘is it because I’m a woman?’ card.
In Lisabona cel mai bun pasteis l-am mancat nu la alea din centru infiintate de la 1829, ci la o pastelerie de cartier unde tanti aia de le prepara punea si putin gem de mure. Frambuesa pasteis:)
Apropo de mure, cele mai bune mancate pana acum sunt din rezervatia naturala de langa casa, la vreo 2 mile si ceva. Cresc in abundenta si sunt foarte dulci, le-am descoperit intamplator cand alergam cu un vecin. Respectivul a ramas socat cand a vazut ca mananc mure, la fel cum ramane orice localnic cand ma vede culegand, englezii pur si simplu nu stiu ca murele se mananca:)
Misto Lisabona, atat dpdv a ceea ce ai de vazut, cat si al mancarii. Un plus pentru mancare sunt preturile, foarte bune. Imi mentin insa parerea ca ce am mancat la San Sebastian e peste, fie si pentru varietate. Dar mai scump, e adevarat.
La patiserii, I beg to differ, francezii sunt inca top. Mie personal mi-au placut mult pasteis de nata dar, dintr-un grup de 9 cati eram, nu am fost decat vreo 3 entuziasmati. De gustibus ….
Am trecut anul acesta prin Lisabona si Barcelona, pe langa San Sebastian si Bilbao. De departe, capitala Cataluniei e ultima ca si calitate a mancarii.
Sunt oarecum in dezacord cu opiniile exprimate mai jos pe tema meciului Serenei. Evident, Serena e de blamat pentru atitudinea sa, pentru faptul ca nu si-a stapanit emotiile, pentru ca nu stie sa piarda, pentru ca repeta, a 3-a oara, o cearta urata cu arbitrii in faza superioara la US Open, pentru ca trebuia sa stie regulamentul etc.
Dar … si e un mare dar, Ramos (tot Ramos e villain si la tenis :)))) are si el partea sa semnificativa de vina: a acordat relativ usor prima sanctiune, cea legata de coaching, si nu a facut nimic pentru a preveni cea de-a treia sanctiune.
Sa le luam pe rand: prima sanctiune e justificata dupa regulament dar, din pacate, arbitrii nu aplica aceeasi masura in situatii similare. As zice ca, din 10 cazuri de coaching, se acorda sanctiune la cel mult 1-2. O zic si ca spectator de tenis in fata televizorului, dar si live. Apropo de asta, e celebra cearta de la Madrid din 2016 dintre Simona si Irina (la care am fost de fata) pornita de la coachingul lui Artimon, antrenorul Irinei la acea vreme. Arbitrul de scaun nu a inteles ce zicea Artimon, fiind in romana, deci nu l-a sanctionat desi se pare ca vorbea continuu, dar Simona a fost vizibil deranjata dat fiind ca ea intelegea tot. Coachingul este omniprezent pe terenurile de tenis desi este interzis si doar foarte rar pedepsit. Sigur, asta nu impiedica arbitrul sa acorde sanctiuni pe aceasta baza dar pune lucrurile in perspectiva, mai ales dupa ce analizam si a treia sanctiune. Nu in ultimul rand, pe tema coachingului, sa nu pierdem din vedere ca Serena nu apeleaza niciodata la on court coaching. Si, in afara de Venus, nu stiu alta asemenea jucatoare.
A treia sanctiune: Ramos putea, in mod sigur, de doua ori sa faca ceva sa detensioneze situatia sau sa o calmeze pe Big Angry Serena: intai sa ii fi explicat ca prima sanctiune nu are legatura cu ea, ci cu ce a facut antrenorul, deci nu e cazul ca ea sa se simta vizata (vezi ca ea zicea in mod repetat ca nu e o trisoare).Doi, putea sa o fi intrerupt in timpul tiradei din pauza, inainte de a o sanctiona, si sa o avertizeze ce urmeaza daca continua. Toate acestea in virtutea rolului arbitrului de scaun, unul care nu trebuie sa fie de actor principal, ci de facilitator, de mediator etc. (atentie, jucatorii nu au voie sa vorbeasca decat cu arbitrul!). Si asa ajung la arbitrul meu preferat, Layhani, care are un comportament exact de acest gen cand este in scaun. Nu am vazut niciodata un jucator sa ajunga la un asemenea schimb de replici cu el tocmai din acest motiv, comunica si detensioneaza. Da, unii ii reproseaza ca prea mult (vezi si episodul cu Nick) dar acum parca si mai mult pare explicabila atitudinea sa. Si de dorit.
Per total, as acorda procente egale celor doi actori in responsabilitatea stricarii unui moment deosebit pentru o fata de 20 de ani cu o atitudine on si off court ireprosabila.
PS Pentru filotas: Sunt inca destule explozii pe terenuri – Fognini a facut mult mai rau decat Serena de cateva ori. Asta cred ca e ultima, dar mai sunt: https://www.theguardian.com/sport/2017/sep/02/fabio-fognini-thrown-out-us-open-obscenities-umpire
Si mai e Bad Boy Nick, mai era Tomic.
Eu il iubesc pe Nadal, e favoritul meu, dar si el i-a zis lui Ramos ca nu il va mai arbitra niciodata. Si lui Carlos Bernardes. Si nu a patit nici pe departe ce a patit Serena. Mai ales in finala de GS. Hai sa nu idealizam pe unii si sa demonizam pe altii.
Ma refeream ca si Rafa i-a amenintat exact la fel si pe Ramos, si pe Bernardes. Asta ai scris tu, „Nu poti sa numesti un arbitru hot si sa-i ameninti cariera si sa te astepti sa nu patesti nimic”, si am raspuns aici. Cat despre subiectul intreg, am scris mai sus.
E clar ca trebuie sa penalizezi in asemenea situații. Problema e sa o faci cu toți si sa încerci inainte sa detensionezi situația.
E ca si cum in finala WC la fotbal, o echipă devine nervoasă din cauza sanctionarii antrenorului si arbitrul nu face nimic decât să împartă cartonașe fără a sta de vorba cu jucatorii si a le explica ce greșesc. Sunt sigur că într-un asemenea caz toata lumea ar fi de acord ca a gresit.
Stia dar esti sigur ca un sportiv într-o finala de top este mereu cu mintea limpede? Asta este punctul slab al argumentației tale, pleci de la o premisa discutabilă, aceea că sportivii sunt mereu calmi si raționali. De aceea arbitrul trebuia sa se explice, sa ii explice, nu sa aplice mecanic regulamentul. Asta pot face si eu, dar oare e suficient?
Uite la fotbal, de ce arbitrii isi explica deciziile? Pentru ca jucătorii nu știu regulamentul sau pentru a se impune mai usor? Hmm …
Procente egale de vina, wtf? De unde si pana unde? Deloc de acord 🙂
Acum toata lumea e up in arms ca un arbitru a indraznit sa aplice regulamentul in fata celei fara de prihana. Mai urmeaza sa ne suparam ca cineva o va penaliza pe Sarapova ca ii ia prea mult timp sa serveasca.
Da, Serena e in geneal o tipa fair play. Dar uneori nu stie sa piarda din postura de mare favorita (mai ales a publicului). Tot in US ii baga mingi pe gat unei arbitre (lucru ce Fognini nu cred ca a facut inca) ce-i dadea mingi unei proaspete revenite din postnatal. Da, nu prea da doi bani pe coaching. Dar acel coaching a existat, deci regulamentul spune ca e penalizat jucatorul. Acel coaching s-a vazut mare si un ultra HD pe toate ecranele lumii. Acum e Ramos de vina ca nu i-a facut niste scheme logice Serenei sa-i explice de ce a fost sanctionata? Ca si cum il acuzam pe unu nenumit Colina ca nu i-a explicat lui Mourinho de ce i-a dat primul cartonas galben jucatorului lui inainte de rosu. Sa fim seriosi.
De ce trebuie toti sa fie ca Mo? Care, intre noi fie vorba, nu-i platit sa-l pune pe nesimtitu ala pe o canapea si sa-i asculte pasurile. Sunt convins ca Serena il stie inside out pe Ramos. Stie ca s-a luat de bracinar cu nadal, cu Djokovic. Ar fi trebuit sa stie ca la o adica e incapatanat. Dar deh, eu mi-s Serena.
Daca ar fi asa un mare caracter, ar recunoaste ca totul a fost corect, chiar daca rigid, si ca a dat-o in bara serios. Pe motivul, inca o data, ca era scoasa de pe teren la ea acasa. facea asta oare in Anglia? Sau la Paris?
Si unde a fost lipsa de maleabilitate? La coaching? Pai e un avertisment nenorocit. La racheta? Nu putea sa nu-l dea, a vazut toata lumea. La hot? aici putea sa treaca cu vederea, dar de ce s-o faca? Doar ca Serena e femeie?
Un pic vraiste, da no, nu prea am timp. Ideea e ca totul a fost corect, iar Serena a gresit teapan sustinuta de niste, well, …
Nu am zis nimic de cum se apara Serena dar arbitrul are obligația să explice deciziile luate pentru ca era evidentă diferenta intre ce spune Serena si ce a penalizat. Astfel, auzind-o cum se apara, trebuia sa specifice ce a sancționat, si anume gestul antrenorului.
Arbitrul nu e psiholog dar e obligat să facă tot ce poate pentru a nu deturna subiectul meciului arbitrat si nu a făcut nimic în acest sens. Am stat si am analizat atent filmările, în niciun moment Ramos nu a încercat să facă ceva, orice, pentru a calma spiritele. A avut o atitudine superioară si distanta.
Hai sa o luam altfel: arbitrul, mai ales la tenis unde acțiunile jucătorului sunt 100% raportate doar la el, ce rol are? Sa aplice mecanic regulamentul? Asta înseamnă că pot fi si eu, poate fi orice bun memorizator. Da, nu pot fi toți Mo, dar toți au datoria, mai ales cand arbitreaza meciuri de mare importanță si încărcătură, sa fie mai mult decat simpli aplicanti mecanici ai regulamentului.
Hai sa mai luam niste exemple, unul din tenis si unul din fotbal.
Cine e cel mai rigid arbitru roman? Tudor, nu? Ati avut vreunul din voi, vreodata, percepția ca rigiditatea lui extrema a condus la ceva bun? Singurul lui merit e ca era corect într-o perioadă marcată de corupție dar ca arbitru era patetic. Actorul principal in mod invariabil într-un film in care trebuia sa fie cel mult un scenograf.
Celebra scena cu Pliskova de anul asta: strict după Regulament, arbitra nu a gresit in afara ca nu a văzut urma (ceea ce oricum e greu sa ti se reproșeze, e imposibil să le stii pe toate, era răspunderea arbitrului de linie sa o indice pe cea corecta), Karo a lovit violent cu rachetă scaunul arbitrei (gest deosebit de violent, mult peste ce a facut Serena imho), dar arbitra a fost sancționată drastic nemaioficiind meciuri ceva timp. Inteleg ca nu a fost considerat suficient, ba dimpotrivă, sa aplici mecanic regulamentul. Exact ceea ce tu spui ca e putin relevant.
Nu se supără nimeni sa aplici regulamentul dar sa o faci atat de ostentativ si netinand cont deloc de context, nedepunand nici cel mai mic efort sa eviți conflictul si escaladarea sa, asta definește un arbitraj de blamat. Cel puțin în opinia mea si a multor altora. Fără ca asta să fie marxism sau liberalism. Mai degraba bun simt si echilibru. Care a lipsit atat Serenei, cat si lui Ramos.
Si inca ceva: apropo de coaching, toate regulile din toate sporturile sunt mereu respectate de arbitri? Daca in finala WC arbitrul sancționează portarul care tine mingea mai mult de 6 secunde, sa zicem 8 secunde, iar din faza rezultată se da gol care decide titlul, e ok sau nu decizia? Sa inteleg ca ai fost de acord acum 7 ani cu eliminarea lui Van Persie la Barca?
Mi-am adus aminte de ceva: Oliver a avut dreptate sa dea penalty pentru Real?
Lol, pana si eu admit ca se putea da. A fost contact, soft dar a fost. Arbitrul e acoperit de regulament ca l-a dat, asa cum e si Ramos.
Cat despre coaching, iata citatul oficial din Regulament:
Players shall not receive coaching during a match (including the warm-up). Communications of any kind, audible or visible, between a player and a coach may be construed as coaching.
Ti se pare clar, 100%, ca a fost?
Iar partea cu nesanctionatul e corecta doar la jucătorii/jucatoarele mai low profile, la big names se trece cu vederea deseori. E suficient sa fi stat odată langa un antrenor ca sa vezi asta.
OK, in primul rand, Tudor sau Van Persie nu au ce cauta in discutia asta. Daca chiar vrei sa-i arunci acolo, remember, Van persie a sutat intr-o minge. La mai putin de o seconda dupa fluier. Nu a stat la fiecare intrerupere sa-i explice lui Maier, parca, cum ca ii datoreaza scuze dupa primul galben. Nu l-a facut hot sau mincinos dupa primul galben. Mere, pere, caramele, alte sporturi, alte reguli, alte tehnologii la dispozitie.
In al doilea rand, nu prea inteleg exact care decizie o contesti. Prima? A doua? A treia? Tot pachetul, nu trebuia nimic pedepsit? Acuzam arbitrul ca, in setul doi, nu si-a inghitit fluierul? Chiar asa crunch time era? Ba nene, 5-5 sau tie break setul decisiv, inteleg. Spui ca trebuia sa faca un Mo. OK, poate el si-ar fi cerut scuze si s-ar fi oferit sa fie baby sitter o saptamana. Dar, daca toti trebuie sa fie la fel, Serena nu? Inca o data, lumea il acuza pe Ramos nu ca a gresit, nu ca nu ar fi fost neregulamentar, dar ca nu a fost intelegator. Cate jucatoare nu au fost sanctionate pt coaching? Nu am auzit pe Serena luan aparea nici uneia, dar nici nu pot sa pretind ca sunt foarte bine informat. Cate jucatoare au fost sanctionate pentru racheta? Problema Serenei e ca a facut toate alea in 10 minute, si crede-ma pe cuvant, la ultima stia foarte bine ce face, la ce se expune, dar la fel de bine stia ca are un stadion in spate. Chiar nu a inteles ca a fost un coaching violation si nu un coach solicitation violation? Nici un pic de raspundere dupa?
Ceea ce ma aduce la Mouratoglou. Frumos din partea lui ca a admis, dar apararea lui, toata lumea o face, nu-i face cinste. De la el a pornit tot acest cerc vicios. Serena s-a uitat catre loja el de 1 milion de ori. Nu putea sa-i zica I’m guilty, move on?
Ramos, am dezbatut, ok, putea fi mai intelegator, mai flexibil, dar nu a incacat nici o regula. I-a dat dreptate ca nu e trisoare, acum nu pretind ca am auzit fiecare cuvant, dar a incercat totusi sa explice acel coaching.
WTA, USTA, jenant. Declaratii care fac un damage control bun de nimic si care dau impresia de gruopies pentru un superstar.
Intrebare, dar cu raspuns sincer, fara goagal. Cunosti un personaj numit Gerry Armstrong? Daca raspunsul e sincer da, felicitari. Urmatoarea intrebare: Cunosti un personaj numit John McEnroe? Dar legatura dintre ei? Care ma aduce si pe mine la fachts:
1. Din pacate, toata lumea vorbeste despre Serena, Ramos, si aproape nimeni despre o anume Osaka. Nu va simtiti nasol, nici io nu stiam, dar e castigatoarea de anul asta de la US Open. Care a jucat un turneu senzational, a fost de o modestie si de un bun simt rar intalnite, si care, pe langa un tenis stelar, a negociat, cu experienta celor multi ani de viata si tenis si finale majore jucate, o situatie pentru care pur si simplu nu te poti antrena (Simona, sper ca te-ai uitat).
1.1. Cateva cifre: Un set pierdut, in rest a pierdut maxim 4 game-uri intr-un set, incepand din sferturi a pierdut 14 game-uri.
2. Dupa probabil cea mai uarata semi de GS ever, Serena are rolul negativ in cea mai urata finala ever. In 20 de ani, Ramos va fi probabil ca si Armstrong. memoria va trebui improspatata ca sa stim la cine ne referim. Nu insa cand e vorba de Serena.
3. Inca o data, nu foarte bine informat, dar nu l-am auzit pe Roddick, Vika, Billie Jean etc la fel (sau macar un pic) de vocali in cazul altor violation.
All in all insa (si Filotas sau COYS ar putea scrie o poveste pe tema asta), un cavaler trecut de prima tinerete, nu poate crede ce-i ofera stelele lui norocoase. Dupa ce (si despre asta nu am povestit), a scos de la naftalina un paria in meseria lui, dar un simbol in ochii multora, cu un rezultat, dupa parerea mea, genial (si, dar nu numai, prin faptul ca pare sa le dea un mare deget institutiei cu care cam are exclusivitate pe multi ani de zile), acum isi freaca mainile incantat si isi trimite ostenii sa caute ultimul cec trimis pe numele unui anume Ilie Nastase. Care ar juca perfect rolul unui arbitru in fata Serenei. Just do it. Numele cavalerului a Phil, bineinteles.
Citeste atent, termenii folosiți sunt “receive”, “between a player and a coach”. Asta înseamnă transmitere si receptie. Partea a doua e in dubiu. Nu a recunoscut nimeni partea a doua, ba dimpotrivă.
Simona nu a primit pe teren nimic dacă tin eu minte bine, a fost doar înregistrarea video. La ea oricum nu prea face, am stat langa Darren o data si e destul de monosilabic.
Parere personala, bucataria basca tinde mai mult spre upscale dining in vreme ce cea portugheza e mai populara. In Barcelona printre singurele rest care imi plac cel mai tare e tot unul basc in cartierul gotic El Born (El Chigre 1769) la fel in Madrid unul pe langa Plaza Mayor (El Pimiento Verde, recomand daca ajungi in perioada tenisului la anul). Dar si o gramada de rest basce sunt extrem de overrated si overpriced. La fel nu inteleg fascinatia ptr pintxo-uri, te umfli cu paine…de gustibus.
Tocmai de asta am fost oarecum reticent la a merge in San Sebastian sau Bilbao intrucat hype-ul edestul de mare, plus toate restaurantele numite Donostia pe care le-am incercat in Londra &co au fost cam underwhelming, dar daca zici ca they deliver o iau de buna:)
Cadiz e pe lista mea impreuna cu Jerez&sherry and manzanilla area in octombrie, apoi ma uit la Basque country:)
Cum a fost turul Rioja region, ceva recomandari?
Hai bre, e la Miami. Parte din patrie si plin de patrioti, nu fi carcotas degeaba. E pentru a greater good, plus ca a compensation package pentru abonati has already been agreed.
Ma bag si eu in discutie aici doar cu o asumptie. Anume ca daca Simona era in locul Serenei si se manifesta la fel, nu numai ca nu sarea Billie Jean (who’s not your lover but a former player who claims Ramos is the bad one:) si intreaga lume liberala, ba dimpotriva s-ar fi pus imediat semnul egal intre ea si un anume alt fost tenismen din Romania. Singurul articol in media engleza in care Serena nu a fost stindardul luptei impotriva a tot ceea ce e rau in lumea de azi a venit intr-un mod ironic din partea BBC, care incearca sa isi pastreze cat decat standardele jurnalistice.
Tot despre ipocrizie, observ ca cei ce lupta ptr independenta si patrie, au ales sa faca presiuni asupra federatiei sa poata juca derby-ul lor regional in US:) nu zic cine, vorba lui Tudor, ghiciti despre cine e vorba. E legat de fotbal de data asta.
Si tot din fotbal, aflu tot din Beeb ca stadionul care nu exista inca se poate vedea prima oara live in jocul FIFA:), iarasi nu dau nume…
Este evident ca nu sareau toti la fel pentru Simona cum au facut-o pentru Serena. De aceea am si inceput primul post pe tema asta cu afirmatia ca sunt oarecum in dezacord, Serena are partea ei serioasa de vina pentru ce s-a intamplat si cine porneste discutia de la Ramos, nepomenind despre ce a gresit ea, face o eroare evidenta. Dar la fel consider ca fac si cei care scriu doar despre ea, negand rolul important al lui Ramos in toate afacerea.
Foarte corecta observatia, aceasta mi se pare si mie diferenta cheie intre cele doua bucatarii. De aceea si sunt atat de multe restaurante cu stele Michelin in San S, singurul oras din Europa cu 3 restaurante cu 3 stele in afara de Paris si al doilea in lume ca medie de stele Michelin dupa Kyoto.
Cu pintxos in schimb nu sunt de acord. Motivele ar fi ca ele iti permit sa gusti mult mai multe feluri la o singura masa (minim 5-6 daca esti in 2), ceea ce pentru mine este un avantaj urias, faptul ca doar o parte au la baza bucatica de paine (in special cele reci, expuse pe baruri dar review-urile recomanda sa comanzi pintxos calde, care sunt un fel de tapas ca si dimensiuni si variaza intre 2 si 6 euro ca pret).
Nu cred ca sunt relevante restaurantele basce din afara tarii propriu-zise.
Evident ca este si chestie de gusturi … mie mi-au placut un pic mai mult decat la Lisabona, poate si pentru ca au multe influente franceze (bucataria mea preferata).
Daca mergi sa imi zici sa iti trimit ceva scanat pe mail primit de la gazda, cu recomandari de baruri si pintxos. Apropo, ai primit mail-ul meu acum 10 zile aproximativ?
Turul Rioja … a durat o zi 🙂 si a cuprins doar partea din Tara Bascilor. Fiind sofer, a fost mai mult un tur vizual decat unul de degustat. Am vizitat Crama Marques de Riscal, unde am luat si tur. Au un hotel fabulos, must see, facut dupa planurile lui Gehry, ceva de vreo 800 euro/noapte 🙂 Turul interesant dar nu mai mult decat alte tururi la crame. La sfarsit am degustat doua vinuri (fiind sofer, am degustat ca la carte, adica nu am inghitit nimic), cel alb foarte slab, cel rosu bunisor. In magazin, cel rosu costa 7,5 euro asa ca nu avea cum sa fie ceva special. Am ales sa cumpar ceva bun pentru acasa in care sa bag mai multi bani dar inca nu am desfacut.
Am mai fost si la Ysios, doar in exterior, alta cladire fabuloasa, realizata de Calatrava.
E plin de crame, problema e cum le vizitezi si bei in acelasi timp. Poate sunt ceva tururi organizate ca sa poti bea … eu eram cu familia si trebuia sa conduc. Am baut cateva Rioja foarte bune in San S, in schimb.
Cat de cat pe scurt, deja e scris prea mult si este evident ca nu avem aceleasi pareri. Eventual, dezvoltam la prima bere impartita in viitor 🙂
Tudor are sens aici pentru ca e la fel de rigid precum Ramos. Si cu aceleasi efecte.
Van P – din cate stiu, regulamentul nu impune intervale de timp, deci arbitrul a fost acoperit regulamentar, la fel ca Ramos.
4-3 in setul 2 cand esti condus cu 1-0 la seturi e destul de decisiv. Practic, i-a disparut 1 sansa din 2 de a face breakul de care mai avea nevoie.
Am scris clar ce reprosez arbitrului, lipsa de tact, de dialog si de timing. In special a doua. Sunt si niste discutii legate de prima sanctiune data fiind definitia pe care am vazut-o abia ieri in regulament pentru coaching (vezi mai jos) dar esentialul este in atitudinea lui Ramos. Vadit gresita.
PM a fost penibil cu acuzarea altor colegi, de acord.
Cred ca gresesti, ca si Filotas, plecand de la premisa ca un sportiv, orice sportiv, oricat de bun sau experimentat, nu isi poate pierde capul sub tensiune.
Stiam despre default-ul lui McEnroe dar, sincer, nu stiam numele arbitrului. Apropo, despre default-ul lui Nastase asupra caruia s-a revenit si s-a schimbat arbitrul, stii?
Nu am vazut niciun moment pe Ramos incercand sa explice ceva. Iar limbajul sau corporal a fost deplorabil de rigid.
Poate nu ai observat dar am spus de la bun inceput ca pacatul cel mai mare e pentru Osaka.
Hai sa nu cerem Simonei sa fie altceva decat este, si lui Naomi ii lipsesc inca destule. Drept dovada, dupa titlul de la IW a disparut total din circuit. E mai usor sa urci, cel mai greu e sa te mentii si Simona e singura care o face continuu de 5 ani incoace. Sa mai discutam cand ajunge no 1 sau leaga macar 3-4 turnee solide (nu neaparat consecutive dar intr-un interval decent de timp). Nu intamplator numarul de castigatoare de GS e aproape dublu fata de cel de no. 1. Si e mai usor sa iti tii nervii cand stai in spatele unui serviciu bubuitor. Apropo, ambele turnee au fost castigate pe suprafete foarte asemanatoare, hard mediu rapid. Sa vedem si ceva performante pe alte suprafete.
Despre traseul lui Osaka: cand va avea si Simona asa meciuri in sferturi si semi de GS, sa ma anunti si pe mine, voi da de baut. Tsurenko accidentata si Keys … asta da noroc. Dpmdv a avut traseu usor tot turneul, poate mai putin Sabalenka in optimi (cand de altfel a si fost destul de aproape de infrangere, am vazut majoritatea meciului).
Mie personal imi place mult Osaka, are atitudinea cea mai potrivita on si off court, am fost suporterul ei pe jumatatea ei de tablu si in finala dar am dubii ca felul ei de a fi o va ajuta sa negocieze presiunea care va veni. Si va veni, you can bet.
Nu am inteles ultima parte, prea poetica pentru mine probabil 🙂 Spell it, please.
Cred ca nici eu, nici Filotas nu am plecat de la premiza ca un sportiv de top sau nu trebuie sa isi pastreze capul limpede in orice situatie. Cred ca amandoi insa sustinem ca, daca se intampla sa-ti pierzi capul, trebuie sa fii pregatit pentru consecinte si sa fii barbat in a le accepta, ca tot s-a jucat cartea asta.
Nimeni nu a zis nimic de cartonasul rosu primit de Zidane in finala, de exemplu. Ca vezi, era minutul 100 plus, ca Mate i-a zis nasoale, ca mai stiu eu ce. Ca portar, scapi mingea sub presiune, poti lua gol. Daca ratezi 11m la seria de penaltiuri, poti pierde. Dai dubla la match point down, ghinion (vezi finala dublu fete). Si cate si mai cate. E doar sport, dar e more or less ca si viata. Trec pe galben, primesc avertisment. Trec pe rosu, imi ia carnetul. Mai trec o data, ii spun politistului ca e un hot, ca mi-a luat carnetul? Plus ca mai am un prieten, care si el a trecut pe galben si, un alt politist, sa-l numim Mo, l–a dus la cafea in parc si i-a spus parinteste ca e mai bun decat atat? Da, se poate intampla, dar nu pot conta pe asta.
Referitor la momentul poetic, e vorba de ultima reclama Nike, co Colin Kap, care a facut multa valva zilele astea, si care, bineinteles, a atras comentarii si de la el presidente. Daca nu ai vazut-o inca, caut-o, chiar e super. Si daca nu stii istoria lui Kap, caut-o si pe aia. Mi se invart o gramada de rotite in cap (toate de fapt, una adica) de cand am vazut-o.
Stiam reclama si povestea lui, chiar am citit o analiza interesanta pe tema lor pe g4media zilele trecute, doar ca ai fost prea poetic, nu am inteles multiplele metafore la cine fac referire. Eu sunt mai prozaic de felul meu 🙂
Eu unu am murit de ras:
https://youtu.be/l5JHWXTArP4
Scriu cam in min 10 de la barca-psv, suntem inca la 0-0 dar urmeaza un 5 boabe de nu se vad cu amatorii astia.
Dar ce vreau sa spun este ca unde nu-l dadeam pe Dembele ca ar prinde un sezon intreg la noi, iata ca accidentarea i-a prins bine si i-a oferit o scuza pentru timp castigat, timp pe care l-a folosit bine punand mai mult la capitolul control si tehnica peste vara asta. Din pacate cerebelul nu ii functioneaza inca chiar la 100% dar aia vine odata cu experienta.
Si apropo de cerebel care nu functioneaza, cum de nu s-a pronuntat nimeni pe tema mondena actuala, referendumul buclucas? Si, ca sa intarat un pic lucrurile, pun si conditia “dar”, bine dar daca statul roman chiar e un stat religios? in fond, este. Nu cumva suntem cam cei mai fanatici dintre crestini in EU? Iar daca suntem, ca punct de vedere complet moral si filozofic, este dreptul la casatorie un drept uman, sau unul civil? In fond, e doar un act, o imputernicire de la stat. Cum este moral sa procedam si dupa ce cod? Drepturile omului nu specifica nimic despre casatorie, cu exceptia articolului pe care vi-l distribui mai jos:
Articolul 16
Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara
nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au
dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. Ei au drepturi
egale la contractarea casatoriei, in decursul casatoriei si la
desfacerea ei.
Casatoria nu poate fi incheiata decit cu consimtamintul liber si deplin al viiitorilor soti.
Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului
Dar sa nu uitam si:
Articolul 30
Nici o dispozitie a prezentei Declaratii nu poate fi interpretata ca
implicind pentru vreun stat, grupare sau persoana dreptul de a se deda
la vreo activitate sau de a savirsi vreun act indreptat spre
desfiintarea unor drepturi sau libertati enuntate in prezenta
Declaratie.
Dembele are acel ceva, se vede pe el inca mult potential ascuns, cel putin asta e impresia mea. Are inca unele momente in care lipsa de concentrare si experienta isi spun cuvantul, dar creste frumos si cu siguranta baiatul asta va fi fotbalist.
Te contrazic, casatoria este un drept al unui cuplu barbat-femeie. Nu spun eu asta, nu solidarizez cu asta, ci doar spun ce scrie in constitutie si in carta drepturilor omului, care deasemenea subliniaza barbat-femeie. Drept cetatenesc este si dreptul la pensie de urmas, handicapat sau veteran, dar nu toata lumea care e cetatean beneficiaza de dreptul acela.
1. Eu chiar vroiam sa vad de ce e in stare Dembele, l-am mai vazut la Dortmund cand juca si are potential. Ar fi fost pacat sa il dea dupa doar un sezon. Pana una alta, cam inscrie meci de meci acum, nu?
2. Daca se sudeaza echipa si rezista pana la finalul sezonului, poate Coutinho si Dembele sa fie de “missing link” pentru inca un CL?
3. Ce vede Valverde la S. Roberto de il joaca fundas stanga? Viteza nu, prea bun la deposedare nu, micut, fragil. Deci?
E ca si cum nu ai avea voie sa beneficiezi de pensie de urmas daca esti blond sau daca ai peste 1,90