Intr-un timp relativ scurt, Ovidiubelge a devenit  The Go-to guy în tot ceea ce ține de rugby în general și RWC2015 în special. Am încercat aici să-i pun câteva întrebări care să-i incite și pe alți cititori să vadă cele 3 meciuri rămase la această ediție a mondialelor de rugby.

Au mai rămas de jucat doar semifinalele și finala. Ai putea să caracterizezi pe scurt fiecare din cele patru echipe rămase și să ne recomanzi 1-2 jucători de la fiecare care ar trebui urmăriți în mod special?

începem cu Nouă Zeelandă, o echipă formată din oameni în al căror ADN este inscrisă gena rugbyului. Ea e răspandita în tot Pacificul de sud, dar ei au combinat-o cu cea de sorginte britanică a disciplinei, ceea ce a condus la crearea uneia dintre cele mai terifiante masinării din sportul mondial: All Blacks. Totul curge în jocul lor simplu, frumos de privit: spre deosebire de echipele din nord, aduc puțini oameni în grămadă și reciclează repede balonul. Urmăriti naturalețea paselor oamenilor de pe înaintare, eliberarea balonul din pre-placaj (offload) sau timingul recepționerului. De menționat versatilitatea multor jucători și calitatea întregului lot. Poate la primul 15 sunt comparabili cu orice echipă din sud, însă pe bancă de rezerve se regăseste același nivel. Puncte slabe? Hmmm… Ar putea fi presați în grămezile ordonate, unde au fost dominați de sud-africani la ultima întâlnire și ar putea ceda câteva penalităti acolo. E greu de ales un om de urmărit de la ei. Il las pe noul Lomu la o parte, așa că-l nominalizez pe mijlocașul la deschidere Aaron Smith, omul care se află pe un post crucial pentru stilul lor de joc, fiind cel care dă tonul prin acea primă pasă atât de importantă.

Toată mândria și forță burilor se regăseste în formația Africii de Sud. Prin prisma jocului, sunt voci care afirmă că Springboks ar fi singurii reprezentați ai nordului rămăși în competiție. înaintare, maul, atac frontal, faze fixe impecabile, drop-goluri sau transformări de la distanțe inimaginabile. Asta e partitura pe care o interpretează cu mult succes și nu cred că există o echipă care să le facă față în acest joc de uzură. Pană acum au arătat cum trebuie să treacă o echipă mare peste un șoc, însă în meciul cu Tara Galiilor, în ciudă dominării clare din a doua repriză, au greșit prea mult pentru o formație care vrea să câștige Cupă Mondială. Probabil și în următorul meci vor insista la nesfârșit în același registru al inaintării, insă au nevoie să deschidă liniile dinapoi, au o calitate acolo care trebuie pusă în valoare. O mențiune pentru tinerețea axului central (uvertură-centri) al liniei de ¾, din care se distinge după părerea mea Damian De Allende, tipul e extrem de percutant, un pericol de câte ori are mingea în mână. Ar putea avea sambătă o sansă dacă reușesc să-i oprească pe All Blacks la linia avantajului fără prea mulți oameni în grămezile spontane, astfel încât să mențină lățimea liniei defensive. Precum Argentina în meciul cu Irlanda, oamenii în negru o să îi atace larg, insă pentru început vor testa punctul nevralgic sud-african: inconstantul fundaș Le Roux, care a arătat câteva deficiențe atât la șut, cât și la jocul în aer.

Australia avea nevoie de dușul scoțian și de intrebările subsecvente. Au fost mai buni, fără indoială, insă excesul de încredere, neglijența și o zi slabă a transformeurului puteau lesne conduce la o înfrângere nescontata. Karma s-a numit totuși Craig Joubert, așa că le mai putem admira îndemânarea de pe ¾ sau renașterea inaintării sub auspiciile lui Mario Ledesma. Au găsit un antrenor perfect în acest Michael Cheika, un om experimentat, cu rezultate, care a reușit să le redea încrederea și să găsească echilibrul între ceea ce, istoric, e considerată cea mai bună linie de ¾ din lume și o grămadă ameliorată. Au impresionat pană acum în turneu: câteva faze de atac memorabile, o apărare inexpugnabilă, un joc la sol impresionant, siguranță în fazele fixe. Cred că vor intra duminică în teren cu lecțiile mai bine făcute și, dacă beneficiază și de antologicul cuplu Hooper-Pocock, or să tureze motoarele suficient cât să depăsească fără emoții. S-a văzut că le-a lipsit liderul cu Scoția, că suferă de Pocock-dependentă și că pot fi puși în reală dificultate în grămezile ordonate. Aștept cu nerăbdare să-i urmăresc la lucru pe cei 2 centri Giteau-Kuridrani și, dacă nu vine ploaia la Londra, merg pe mână Wallabies. Anul ăsta poate fi al lor.

Flamboaiant e cuvântul care definește mai nou Argentina. Dacă lumea îi știa pentru forță inaintării, acum am descoperit o echipă completă: strălucitorul trio de pe linia din spate (Imhoff-Cordero-Tuculet), cei 2 centri stabili și experimentați, totul acompaniat de jocul perfect al uverturii Nicolas Sanchez. El dă tonul atacului, nu sutează enorm, însă pasează exact când și unde trebuie. Au uimit incă o data la o Cupă Mondială și faptul că joacă an de an împotrivă Sfintei Treimi a Sudului nu poate decât să-i facă mai buni. O mică paranteză: în 2007, după locul 3 la Cupă Mondială cu 2 victorii împotrivă Franței și cu majoritatea echipierilor în campionatele din nord, au cerut un loc în Turneul celor 6 Națiuni. Ar fi jucat în Spania meciurile de acasă și, în plus, au dorit și două echipe în Pro 12. Se zice că refuzul a venit după câteva secunde. E adevărat că rugbyul din Argentina era exclusiv amator la acea dată, dar de atunci federația s-a adaptat treptat la profesionism, astfel că din 2012 joacă în The Rugby Championship. în ultima vreme au schimbat paradigma și au adaptat mijloacele la noul joc mai ofensiv: priviți doar tehnică de mânuire a balonului de către înaintași, sunt capabili de pase la care ai noștri doar visează. Capitolul la care suferă este disciplina. Foarte rar se apără curat și multe penalități împotriva lor sunt cauzate de greșeli inutile. Apoi felul expansiv de joc este foarte solicitant și fizic le este imposibil să ducă ritmul tot meciul. Acești doi factori conduc la căderi mentale, un aspect la care se află incă sub restul celor din careul de ași. Pur și simplu au momente când ies din joc și măcar una dintre cele 2 echipe pe care le vor întâlni în aceste ultime meciuri va exploata aceste slăbiciuni. Insă ținta lor este Cupă Mondială din 2019 și sunt pe drumul corect.

Partea mai puțin inteleasă si mai puțin spectaculoasă pentru neinițiați este jocul la gramadă. Ce ar trebui urmărit si unde se află frumusețea ascunsă?

Ar trebui urmăriți Richie McCaw, Sam Warburton ori David Pocock. Și toți oamenii de linia 3-a in general,  ei duc greul acestei lupte. O grămadă se formează când un jucător este placat, iar în momentul când e pus la pământ, el este obligat sa elibereze balonul. Nu mai poate juca de acolo și nici nu are dreptul de a se ridica, însa adversarul beneficiază de acest privilegiu. De asta poate vedeți de multe ori cum placheurul (tackler) se străduiește să ajungă cât mai repede pe picioare, pentru a încerca apoi să recapete posesia. Treaba băieților care vin din urma la suport, în general flankerii, numărul 8 sau coloșii din linia a 2-a, este sa curețe zona, adică sa-l îndepărteze pe acesta înainte de a recupera și sa-i împiedice pe adversari sa acceseze balonul pana la sosirea numărului 9. Chiar dacă au reușit inițial acest lucru, când faza nu e repede continuata, apărătorii pot simți superioritatea, aşa că vor contesta grămada: pur și simplu îi împing pe cei care asigura zona, reușind uneori sa intre în posesie (turnover). Deși asta e partea cea mai plina de sânge și sudoare, frumusețea stă în inteligenta de a ști unde merita sa cheltuiești energie contestând balonul. Oportunismul joaca un rol foarte important, iar o recuperare stârnește laudă și invidie: nu doar că a fost respins un atac, ci tocmai s-a deschis un nou front. Totuși, capturarea posesiei nu e totul, de multe ori e crucial sa scazi viteza adversarului în aglomerările astea pentru a câștiga timp de reorganizare sau chiar sa-l forțezi sa nu elibereze mingea pentru a primi o lovitura de pedeapsa.

 Poți încerca o paralelă între Noua Zeelanda – Franța de la RWC2015 și Brazilia – Germania la WC2014? Cât de rar apare un asemenea rezultat la rugby? 

A fost meciul în care Franța a luat cele mai multe puncte în toată istoria sa și în care s-a înregistrat cea mai mare diferență între două echipe aflate în faza eliminatorie de la o Cupa Mondială. Deci câteva recorduri importante au căzut și la rugby. Şocul de la fotbal a fost totuși unul de proporții mai mari, la casele de pariuri brazilienii erau chiar ușor favoriți, pe când aici toată lumea pronostica 10-15 puncte pentru All Blacks. Altfel, cele nouă eseuri neo-zeelandeze sunt comparabile cu cele șapte goluri „Made în Germany”. Ele au arătat superioritatea clară a unor sisteme funcționale și au developat slăbiciunile unor națiuni care se hrănesc prea mult cu iluzii.

Deși încă sunt posibile scoruri mari, pe măsură de jocul devine mai global, tendința e ca diferențele să scadă sau chiar să apară surprize. Dacă imediat după apariția profesionismului au fost câteva diferențe monstruoase și la fiecare Cupa Mondială cel puțin un meci în care o echipa lua peste 100 de puncte, în ultimii 8 ani s-a estompat aceasta prăpastie, în 2011 am avut un 87-0 cel mai dur scor, iar acum s-a scăzut la cota 64.

 Cum poate forța echipa aflată în atac obținerea unei lovituri de pedeapsă? Si de ce trebuie să se ferească echipa aflată în defensivă? 

Cum ziceam mai sus, bătălia pentru balon e apriga în grămezi, iar regulile pe care trebuie sa le respecți multe și sensibile. Mai nou, pentru favorizarea atacului, se fluieră foarte ușor blocarea ieșirii mingii (tackler not rolling away). Apoi, pe măsură ce atacul câștiga teren, tentația de a juca mingea de jos sau de a intra în lateral în grămadă crește proporțional cu frustrarea de a nu avea posesia. Totuși, cel mai ușor se poate forța o penalitate pentru ofsaid, se întâmplă frecvent să se treacă acea linie imaginară, mai ales în cazul unei apărări disperate în apropierea terenului de țintă.

Cheia de boltă a unei apărării eficiente este comunicarea. Mai departe, trebuie sa te ferești de placaje ratate. Știu, ușor de zis de pe canapea, însă boala asta e grea și duce la multe eseuri încasate. Așadar trebuie să plachezi, cu cât mai distrugător (big hits), cu atât mai bine la moral, să ieși repede în presing pentru a nu lăsa adversarul să bată linia avantajului sau să flotezi întregul bloc spre lateral când numărul de apărători e deficient.

 Cât de mare e de fapt discrepanța între Nord și Sud și cum poate fi ea redusă? 

Sa nu fim prea emoționali: deși procentul de victorii anuale al celor din fostul 5 Nations în fața 3 Nations a scăzut în ultimii 15 ani (de la în jur de 30% la sub 20%), media diferenței de puncte s-a stabilizat în jurul a 10 puncte și, cu excepția aceste ediții, exact 2 echipe din Nord au fost în semifinale de fiecare data, Anglia a câștigat o dată trofeul, în timp ce Franța a jucat 3 finale… Nu e doar vorba de numere aici, evident că tragerea la sorți creează diferite culoare. Problema e ca anul ăsta nordicii au arătat carențe severe, Anglia și Franța marcând în total în cele 2 meciuri importante pe care le-au avut două, respectiv un eseu ori au pus prea puține probleme în sferturi: Irlanda putea reveni, dar diferența a fost mare păna la urma; Scoția a avut 3 încercări norocoase prin care a ținut rezultatul străns pentru ca apoi să fie atât de aproape de semifinală; galezii au pierdut greu, fără sa lase deloc impresia ca pot trece mai departe. Cauzele? Totul pleacă de la cultură și abordare, conservatorii britanici încă apreciază mai mult o luptă desueta într-o noapte rece și ploioasa pe Britannia în detrimentul unei faze pe ¾ în care mingea circulă de la o aripă la alta. De cealaltă parte a Canalului Mânecii, strategia e problema: Premier League din fotbal se numește Top 14, iar în loc de un anume Florentino îl avem pe Mourad Boudjellal. Campionatul a fost infuzat de vedete bine plătite din sud, oamenii aduc cu ei valoare și experientă, însă e demotivant pentru cluburi să formeze noi jucători. Acum a venit decontul, iar acel parfum subtil numit “french flair” s-a pierdut în vânt. În atare context, jucătorii pe care îi produc nordicii nu sunt suficient de adaptați la noul rugby și prea puțini ajung la standardul necesar. Anglia l-a adus pe Sam Burgess din Rugby League, galezii n-au găsit soluții la puzderia de accidentări, Irlanda nu are măcar jumătate de Jonny Sexton pe bancă și francezii încă mai cred ca Bastareau poate juca centru. În răstimp, Noua Zeelanda câștiga o Cupă Mondială în 2011 cu a 4-a alegere la uvertură. Una dintre soluții este aducerea de antrenori din Sud, mi se pare că influența unor Joe Schmidt, Warren Gatland sau chiar Vern Cotter va fi benefică pe termen lung, dar e important ca ea să se răsfrângă la toate nivelurile. Mai cred și că Anglia va renaște cu un antrenor competent la conducere, pănă la urma este țara în care se joacă cel mai mult rugby de pe planeta ovală.

Previous ArticleNext Article

This post has 134 Comments

134
 1. Articolul asta ar trebui preluat de orice ziar de sport care se respecta in romania. Pur si simplu nu exista (eu nu am gasit) in romania o analiza de asemenea calitate. Outstanding

 2. Perfect de acord, foarte inspirate atat intrebarile cat si raspunsurilor. Bravo!

 3. Scoţia a avut trei încercări norocoase? Nu sunt de acord. Sau sunt, dacă acceptăm şi faptul că Australia a avut norocul să aibă o echipă mai valoroasă, că Noua Zeelandă are norocul să-l aibă pe noul Lomu etc. Scoţienii n-au stat cu mâinile în sân, sperând ca cineva să le pună puncte pe tabelă în locul lor. Au reuşit eseurile alea (şi) pentru că au jucat suficient de bine încât să-i destabilieze puţin pe australieni la nivel psihic, ceea ce şi-a pus amprenta pe acurateţea unor execuţii simple. În rest, felicitări ambilor autori ai materialului.

 4. Totusi cred ca e mai mult noroc in cele 3 eseuri decat in a asambla o echipa de valoare sau a creste un superjucator. In cazul unor erori flagrante, mereu va exista discutia despre masura in care au fost ele provocate. Pe de o parte sunt de acord ca au presat, au ramas mereu in joc si au speculat orice ocazie, fiind extrem de pragmatici: raporul puncte/posesie a fost de 0,75 (34 puncte la o posesie de 45%). Ca o paranteza, raportul Australiei a fost de 0.63 si doar in 3 cazuri din cele 92 de meciuri de la ultimele 2 Cupe Mondiale s-a intamplat sa castige echipa mai putin eficienta. Pe de cealalta parte, se intampla rar sa inscrii impotriva unora din tier 1 un eseu pe o patrundere in axul gramezii, unul dupa un sut asa de prost fara presiune in momentul executiei sau dupa o interceptie cauzata de o neintelegere.

 5. Pentru mine marea surpriză a fost eliminarea Irlandei de către Argentina. Și problema nu a fost numele câștigătoarei din meciul respectiv, cât diferența de scor și, mai ales, maniera în care pumele au dominat.

 6. Mi s-a parut mie sau nu au mai fortat All Blacks dupa ce au preluat conducerea in repriza a doua? Cred ca erau destul de increzatori ca o sa reuseasca sa-i tina departe de terenul lor pe sud-africani plus ca ploaia nu prea le favoriza jocul combinativ.

 7. So, ‘inaintele’ din 2007 a fost intr-un fel razbunat la primul eseu neozeelendez.
  As fi vrut sa castige Boks simply doar ca nu ii vroiam pe AB, dar cu sau fara cel ‘inainte’ au fost mai buni si in jocul asta de uzura impus de SA.

 8. Recunosc ca si eu eram cu Boks, doar din dorinta aia de a vedea marele monstru cazand. Ei sunt cei mai in masura sa faca asta, se vede ca sunt formatia careia AB ii arata de departe cel mai mare respect. Au jucat impecabil prima repriza, ajutati de foarte multele penalitati pe care “negrii” le-au oferit nonsalant. Meciul s-a intors apoi si drop-ul lui Dan Carter a aratat cat de bine se monteaza atunci cand sunt in 14. Foarte slabi la lina a 2-a sud-africanii, penailtate gratuita oferita de Etzebeth pt 20-15 si prea multe tuse pierdute. Nu stiu daca doar datorita ploii, dar Boks au reusit sa-i duca in jocul lor pe inaintare in care a stralucit prima repriza Francois Louw. Un mare plus pt siguranta la sut si in jocul in aer al lui Ben Smith si un mare minus pentru cotul lui McCaw la Louw, nu stiu daca a fost intentionat sau nu, insa daca se dovedeste ca a vrut, ar fi o iesire foarte urata din scena a unuia dintre cei mai mari. Se pare ca AB “are doing the needful” in acest turneu si ca le e scris in stele ca ei sa-l castige.

 9. Am vaga senzatie ca portughezul chiar forteaza un sin bin de la Abramovici:) daca rusul poate tolera rezultate proaste (hmm pana la un punct desigur), nu stiu cat va mai accepta circul in care Mourinho taraste clubul.

 10. urmeaza pentru simona halep poate cel mai important meci al carierei. Indraznesc sa spun ca de intalnirea cu sharapova depinde modul in care vor evolua lucrurile pentru ea tot anul viitor, cel putin. E ca un nod virtual de posibilitati. Daca va pierde, va ramane cu mari probleme morale, aceleasi pe care le stim, si nu cred ca va sti cum sa le depaseasca in momentele cheie de anul viitor. Daca va castiga, va face acel pas catre acea parte a carierei ei care ii este inca inacesibilia. Se va intampla ceea ce s-a intamplat cu djokovic in 2011 (din cu totul alte motive, desigur).
  Si nu doar pentru ca nu a batut-o niciodata pe rusoaica. Dar exista in insasi constructia sharapovei o alcatuire lunecoasa, o natura cifrica si o persistenta iluzie de inexpugnabilitate care o fac sa para un zid de netrecut. Pentru Halep, evident.

 11. Meci important in plan psihologic, dar nu cred ca e atat de determinant cum apreciezi. Noi toti avem tendinta sa hiperbolizam importanta “momentelor”, uitand mereu ca ideea de evolutie implica timp. Simona, mai mult decat oricine altcineva pe care l-am urmarit, pare sa aiba nevoie de timp pentru a progresa, as zice ca, in the big picture, rar a facut salturi, ci doar pasi. Comparatia cu Nole e atragatoare, de dorit chiar, dar mi-e greu sa cred ca va putea vreodata domina circuitul feminin cum o face sarbul. Cred ca va fi nr.1 si va lua GS oricum, cu victorie sau nu la Maria (doar sa fie ferita de accidentari grave), dar nu va avea un bilant zdrobitor. Problema ei, contrar opiniei tale, pentru mine nu e “moralul”, ci fizicul. Nu poti fi cea mai scunda jucatoare din top 10 si sa castigi tot, mereu va avea o vulnerabilitate la o big hitter pe suprafata rapida si in forma maxima.

 12. si eu aveam aceeasi parere despre importanta fizicului, dar analizand mai atent recordul ei cu diferite jucatoare (excluzand serena) ea a dovedit in momente cheie ca poate castiga la jucatoare impunatoare ca kvitova, azarenka, pliskova, iankovic ; in acelasi timp a pierdut la cibulkova, cepelova sau pennetta

 13. Ca sa incep cu ce e nerelevant, Cepelova si Cibulkova au invins-o o singura data, nu le consider exemple de luat in calcul.
  Pe fondul problemei, eu nu am scris ca va castiga la cele scunde sau ca va pierde la cele inalte, ci ca nu va putea domina circuitul feminin vreodata cum o face Nole cu cel masculin din cauza handicapului fizic. Acest handicap va fi ocazional sau chiar des depasit (mai ales in fata jucatoarelor cu puncte slabe, cum e forehandul la Jankovic sau deplasarea la Pliskova, ca sa ma refer la exemplele tale pe care le-a invins de un numar relevant de dati). Asa, doar pe baza amintirilor, de la explozia din 2013 a pierdut la (fara abandonuri):
  – jucatoare care nu sunt net superioare fizic: Cibulkova 1, Cepelova 1, Carla Suarez 2, Pennetta 2, Woz 1 (dar atentie, aceste jucatoare nu ii sunt inferioare fizic, ci doar in aceeasi clasa);
  – jucatoare net superioare fizic: Makarova 1, Muguruza 2, Babos 1, Serena 3, Masha 3, Bouchard 1, Mladenovic 2, Venus 1, Ivanovic 2.

  Do the math …

 14. Am vazut amandoua semifinalele si parca mi-a placut mai mult Australia-Argentina. Sincer ii compatimesc pe argentinieni, de vreo 3 ori cred ca ajuns in 22-ul Wallabies dupa faze lucrate exemplar prin care puteau sa egaleze in repriza a doua, pentru ca apoi australienii sa reuseasca recuperarea. A fost impresionanta forta pachetului lor de inaintare. Insa overall si-au indeplinit obiectivul cu varf si indesat si cred ca este loc de progres mult, cine stie, poate o finala peste 4 ani.
  Cat despre finala, nu cred ca o sa fie un mare spectacol. Spectacolul cred ca a fost in aceste doua semifinale. Probabil un tight affair si chiar daca imi doresc victoria All Blacks, nu m-as mira sa invinga Wallabies. Am un sentiment ca neo-zeelandezii o sa cedeze sub presiunea statutului de favoriti.

 15. M-am intrebat un meci intreg sambata de ce suteaza AB atat de mult, ca nu e in stilul lor. Am aflat duminica, citind articolul vostru. Felicitari Ovidiubelge, sa faci analize dupa meci e misto, sa ‘ghicesti’ tactica inaintea unei semifinale e mare lucru.
  Ati discutat in articol si despre decaderea nordului, as avea o intrebare.. Ca unul care a urmarit destul de putin rugby in ultimii patru ani (inainte de 2011 nu prea ratam meciurile importante din 6 nations, 3 nations, super 12-14 etc), sunt curios cum a ajuns Franta din ‘noua zeelanda a nordului’ un fel de baros ruginit care nu face decat sa incerce patrunderea frontala, in forta. Inteleg ca de cand au o liga extrem de bogata nu mai cresc prea multi jucatori proprii, dar parca e prea brusca schimbarea. Plus ca e o schimbare totala de stil – sau cel putin asa mi s-a parut mie – nu doar o scadere valorica, ceea ce nu se poate explica doar prin lipsa jocurilor ‘tari’ la nivel de club pentru jucatori.

 16. Totusi Argentina a pacatuit tot meciul fie prin pase foarte slabe calitativ (in spate, prea sus, prea jos etc), fie prin lipsa paselor in momente decisive. Parca fiecare patrundere si rupere de linie era doar o afacere individuala, omul care o reusea nu se mai uita decat la linia de tinta, fara sa se mai gandeasca la suport.

 17. Un pic mai mult i-a jinxuit David Pocock: 4 turnovers, cel mai bun jucator la breakdown din lume.

 18. O sa incerc sa mai aduc unul-doua puncte in discutie. PSA n-a reusit deloc sa stabilizeze echipa si sa-i dea o directie. Ori ca evolutia multor jucatori fluctua, ori ca nu e el suficient de competent incat sa gaseasca formula, cert e ca inainte de meciul cu NZ, Michalak-Parra nu mai jucasera impreuna de 2 ani si jumatate. El se plange de sistemul prea incarcat, in care nu avea suficient timp de pregatire (din cauza frictiunilor intre Federatie si Liga). Altfel, jocuri tari au, Toulon a castigat Heineken Cup in ultimii 3 ani, in 2 dintre ei finala a fost impotriva unor echipe tot din Franta, sa vedem daca se schimba situatia cu Guy Noves.

 19. Si Barnes care iarasi n-a vazut un inainte la pasa lui Mitchell de la ultimul eseu, la fel ca in 2007:) Sau poate n-a vrut sa strice cea mai frumoasa actiune a meciului.
  De unde se vede ca TMO-ul nu rezolva chiar tot (vezi si inainte-le de la eseul neozeelandez de sambata).

 20. So, avem Wallabies vs AB. Pronosticuri?
  Suna cliseistic but it’s too close to call, din punct de vedere stiluri de joc greu de gasit o echipa mai aproape de AB. Inca ma mir de ce a facut Cheika acolo, Lions-ii i-au maturat acum 2 ani (mai ales in jocul 3), argentinienii gaseau prima victorie in 4N, pana si francezii lui PSA i-au distrus in Autumn Internationals, cam tot ce venea decent din NH batea in Australia in ultimii ani, anul trecut pe vremea asta eram sigur ca vor iesi din grupe.
  AB pe de alta parte au fost putin zguduiti de Boks, insa nu mai par fragili psihic tocmai de aia ii vad marginal favoriti. Contrar asteptarilor punditilor eu zic ca va fi o finala spectaculoasa (daca nici o finala cu o in-form Australia v in form NZ nu e atunci cine naiba mai poate oferi spectacol rugbystic?), AB castigand la o diferenta de un Carter drop-goal:) M-as bucura nespus sa fie invers:)

 21. Personal nu cred ca Mourinho sa prinda multi purici la Chelsea intrucat nu e genul de manager care sa construiasca precum SAF sau Wenger, ci doar short termist si narcisist. Si again ori he’s lost it completely ori o face dinadins, toata comportarea lui sezonul asta nu e una normala.
  A ars insa poduri cam peste tot, luand cazul cel mai plauzibil – concediat si cu un sac de bani pana in vara, unde ar putea ateriza? Bayern, ManUtd si chiar City sunt destinatii de unde conducerea nici macar nu ia in calcul asa ceva, Pool o sa-i dea lui Klopp vreo 2 ani macar, Real e o usa inchisa, Barcelona e un never ever, deci a mai ramas Italia si PSG. Destinatie surpriza Juventus?

 22. Nationala poate? Desi nici cu Ronaldo nu cred ca este in cele mai bune relatii 🙂

 23. Mai repede PSG daca nu ajung in cel putin semifinale la CL. O reintalnire cu David Luiz pe care sa il vanda lui Chelsea 🙂

 24. inca un moment sharapova pentru halep. E incredibil cat de mult ii influenteaza moralul intalnirile cu rusoaica si cat de prost se concentreaza cu o sportiva care, sa fim seriosi, chiar nu este de nebatut (nu cred ca e cineva din top 10 care sa nu o fi batut-o, mai putin simona).
  sunt foarte curios cum va evolua acest turneu pentru simona, cat va reusi sa traga de ea pentru a ajunge in finala si daca acolo va avea parte tot de sharapova. Ar fi o poveste frumoasa

 25. nici un comentariu ‘box to box’ in gsp inca?:)
  Anul trecut a batut-o pe Serena in grupa si a fost invinsa in finala, poate se repeta istoria cu Sarapova. E diferenta fizica enorma intre cele doua, aici poate Ursano are desigur mult mai multe cunostiinte dar ultima jucatoare de talia Simonei de care imi aduc aminte e Arantxa Sanchez, toate celelalte au fost la alta categorie.

 26. La o nationala nu poate face transferuri, trebuie sa promoveze tineri hihi:) serios vorbind daca Wuoy nu trece de grupe in 2016 il vad pe Mourinho platit regeste de FA ptr World Cup-ul din Rusia. FA e in stare de asa ceva.

 27. Am jucat si io niste oleaca de rugby pe la juniori, tot pe la inceput de ani 90. Pot sa confirm ca de la bautura si petreceri te lasi (eram deja prin clasa a 10a, prea multe prioritati sambata seara pentru meciul de duminica dimineata – am fost un bou) si ca daca ai ghinion sa dai peste un antrenor de genul ala… iar te lasi. La noi s-a nimerit sa fie un antrenor cu creier in cap, tanar si abia iesit din activitate, care stia si sa explice si sa motiveze, dar aflai de pe la altii cand mergeai pe la turnee niste chestii ingrozitoare. Si vorbim de copii de 14-15 ani care incasau niste batai in ideea ca ‘tre sa te obisnuiesti cu greul’. Sper ca s-au mai schimbat lucrurile astea…

 28. Au mai fost destule campioane din categoria Simonei (1,70 +/- 2 cm) cum ar fi Henin, Clijsters, Hingis ca sa nu facem din asta un obstacol de netrecut. Iar marile campioane din tenis (Navratilova, Graf, Serena) au fost pe la 1,75; n-au fost nici ele uriase. Jucatoarele foarte inalte (de la 1,80 in sus) cum sunt Sharapova, Kvitova, Azarenka, au inceput sa aiba succes in ultimii 10 ani de cand tenisul ( si tot sportul, in general) a devenit mult mai fizic.

  E drept ca Simona (1,68) i se cam uita in buric Mashei (1,88), dar Henin sau Clijsters cu aceeasi inaltime cred ca au amandoua H2H pozitiv cu Masha. Deci se poate.

  Eu as puncta 2 chestii:
  – Managementul asteptarilor ca fan. Daca asta e potentialul maxim al Simonei, sa fie a 3-a jucatoare a lumii dupa Serena si Masha, e chiar asa nasol? Stingem televizorul si plecam acasa? Strigam “Demisia Darren Cahill”? Mie mi se pare senzational sa avem un sportiv care e al 3-lea in lume. Mai ales ca joaca si un tenis placut ochiului, care combina efortul fizic cu hotshot-urile.
  – In ultimii 20 de ani varsta maturizarii sportive a crescut foarte mult in tenis. Am citit niste articole recent in care se arata ca media de varsta a top10 in 90 era undeva pe la 20 de ani, iar azi e undeva pe la 28 parca. So, e foarte posibil ca panta Simonei sa fie inca ascendenta in timp ce Masha sa fie in momentul asta in punctul de vaf al potentialului ei.

 29. Crezi ca e posibil ca ieri Hazard sa fi ratat intentionat ultimul penalty? Asa ca un ‘last nail in the coffin’ pentru Jose. Stiu ca e imposibil de dovedit, dar tinand cont de relatia proasta dintre cei doi din ultimele luni, plus zvonurile ca jucatorii nu il mai sustin, nu cred ca e far fetched aceasta idee.

 30. Nu cred ca se poate pune problema. Hazard a ratat pentru ca este un jucator nesimtit si supraestimat. Nu are mentalitatea, spiritul aluia pe care ar vrea sa-l intreaca (Cristian Ronaldo, pentru ca pe Messi nici n-are cum, avand in vedere ca nu va avea niciodata talentul lui Leo) asa ca se ineaca in ghete in momentele dificile. Jucatorii nu-l vor pe Jose afara, dar e un blocaj psihic si nu se stie de ce e nevoie pentru ca el sa dispara. Cineva venea cu o propunere care mi s-a parut foarte interesanta: sa-si ia Mourinho vacanta si sa-l lase pe Steve Holland sa se ocupe de doua-trei meciuri. Sa-si puna ordine in ganduri, sa se linisteasca pe plan personal (am inteles ca tatal lui are niste probleme de sanatate) si sa revina cand e pregatit sa vada lucrurile din alta perspectiva. Mi s-ar parea mai eficient sa faci asta decat sa-l dai afara si sa-l pui pe Ancelotti.

 31. E clar ca cel mai tarziu la finalul sezonului va pleca/fi dat afara. Tot comportamentul sau e identic cu cel din sezonul 3 la Real. Probabil singura problema pentru Abramovic este settlement-ul pentru rezilierea contractului pe care va trebui sa i-l plateasca lui Jose. Contract semnat inaintea meciului cu Swansea, momentul in care a inceput implozia.

 32. Evident ca Simona a intrecut deja toate asteptarile in acest sport pentru o sportiva din Romania. Dar ca fani normal ca ne dorim sa reuseasca acel breakthrough in cariera reprezentat de un grand slam, pentru ca a ajuns pana aici si in primul rand pentru ca este posibil si ea stie asta.

 33. Da, corect, ținem cu ea și ne dorim să reușească. Ziceam de cazul ipotetic, în care asta ar fi maxim ce poate atinge, tot e un nivel extraordinar care nu ar trebui să ne împiedice să ne bucurăm de jocul ei

  Din păcate, la noi dacă nu faci înmormântare după fiecare înfrângere parca nu poți să trăiești. Dacă te uiți pe forumurile de tenis după o înfrângere, chiar și pe 30-0, nu doar pe gsp sau prosport, te ia durerea de cap

 34. Mai degraba Inter decat Juve. Oricat de jos vom fi vreodata, chiar si in B din nou, nu il vreau la noi.

 35. Foarte corect scris cu exceptia incadrarii lui Kim la inaltimea Simonei (are 1,75). Totusi, trebuie subliniata mentiunea de care ziceai, cu accentuarea partii fizice a tenisului. Henin sau Arantxa sau Hingis s-ar descurca mult mai greu azi pentru ca, in loc de 3-5 jucatoare care sa le bubuie de pe teren, ar intalni 15-20. Din cauza aceasta, e din ce in ce mai greu sa ai succes fara un fizic impozant, una e sa joci din cand in cand, eventual doar in fazele superioare cu big hittere si alta e sa ai si 4-5 meciuri per GS cu asemenea jucatoare.
  In plus, sa fim cinstiti (eu o ador pe Simona dar asta nu ma impiedica sa vad adevarul), Simona nu are nici 3/4 din talentul unei Hings sau Henin. Hingis cel putin este una din cele mai talentate jucatoare care a pasit vreodata pe un teren de tenis. De curiozitate, sa va uitati pe wiki sa vedeti ce a facut in tenis si la ce varsta. Ireal. Plus revenirea asta la dublu unde domina cu Sania circuitul fara mare opozitie de 1 an.

  Inca ceva ca sa fim cinstiti pana la capat: a fi big hitter e insa si o optiune de joc (dezvoltata insa de la bun inceput), nu doar o chestiune de inaltime. Cibulkova (1,61) sau Giorgi (1,68) sunt cele mai bune exemple in acest sens. Pe de alta parte insa, big hitterele care nu au fizic impozant au un joc mult mai putin precis fata de cele inalte, chestiune explicabila prin biomecanica miscarii necesare si a inaltimii de la care lovesti mingea.

 36. Hingis e cam de-o varsta cu mine si a fost one of my high schoool crushes, asa ca stiu foarte bine ce a facut in tenis 🙂

 37. Pana cel putin anul trecut, inclusiv finala de la RG (unde nu o vedeam pe Simona sa castige acel TB) eram convins ca are un mental imens. Acum incep sa o dau cu Filotas si sa cred ca e o problema acolo. Dar in sensul ca isi da seama ca, cel putin ca si clasament mondial, este la un nivel peste maxim, cumva a overachieved. Bebelak a explicat foarte bine partea cu fizicul. Nu are rost sa o comparam cu o Higgins (dupa mine, poate cea mai buna mana si minte pentru tenis din toate timpurile, care e pe cale sa devina o legenda a jocului de dublu mai mare ca si cealalta Martina), Henin etc.

  Fata asta pur si simplu nu are cele mai importante arme. Are picioare, forhand, backhand. Nu are servici, voleu, smash, scurta, slice care toate ar ajuta-o sa scurteze/castige punctul. Se prea poate, cum zice Bebelak, ca Simona sa ajunga la un momentad nr 1 mondial. Dar va fi conjunctural, gen Caro sau sau Dinara Safina, fara foarte mare legatura cu jocul sau. Uite doar jocul de azi, o capitulare crunta, de la 5-1 in tiebreak practic nu a mai castigat nimic. Nu se poate asa, plus ca tot anul zici ca scopul tau e Singapore iar odata ajunsa acolo, declari ca ti-e perpendicular daca te califici au ba. Cred ca e sfatuita destul de prost.

  Io zic sa fin oarecum mandri, sa o sustinem, sa ne enervam la astfel de meciuri, ca avem tot dreptul, de ce nu. Si, bineinteles, sa fim si critici cand e cazul.

  O alta parte interesanta (poate frustranta de-a dreptul pentru ea) e ca fata asta nu e deloc merketizabila. Adidas ii ofera bani infimi, se pare ca la interventia cuiva plus, si mai si, nu ii ofera echipamentul de top, pe care il ofera fara probleme unei Caro sau unei … param pam pam … Sorana Carstea.

 38. Nu trebuie sa facem o tragedie. Se intampla astfel de rezultate iar ele nu spun nimic pentru viitor. Ce ma ingrijoreaza e ca Simona e chiar afectata de meciurile cu sharapova. E un hop moral pe care daca il va trece sunt sigur ca va avea alta atitudine la marile turnee.
  Oricum eu nu ma astept de la ea sa domine circuitul. Comparatia cu djokovic am facut-o dar pentru a ilustra cum o cariera se poate imparti in 2 parti, un inainte si dupa. La djokovic a fost renuntarea la gluten (trivial dar asta e adevarul) la Simona dupa parerea mea e o victorie de genul contra sharapovei. Apoi se poate intampla orice, inclusiv sa castige cateva slam-uri, fara insa sa avem pretentia absurda ca va domina ca stefi graff sau serena.

 39. Eddie Jones zice 5 puncte pentru AB. Eu cred ca daca Bernard Foley va fi cel putin la fel de clinic precum in meciul cu Anglia (si cum n-a prea mai fost de atunci), merg pe Wallabies, ceva dramatic, la 1-2 puncte.

 40. Am vazut ca echipele mari pun foarte mare pret pe repunere. Sincer sa fiu, nu am observat diferenta intre NH si SH, o fi, nu m-am gandit la asta pana acum. Multe echipe variaza insa lovitura si asta mi se pare cel mai important, sa fii imprevizibil si sa te adaptezi in functie de adversar si scor: scurt cand trebuie sa te grabesti si merita riscul, mediu-lung cand teritoriul e mai important decat posesia.

 41. Da, chiar ma gandeam ca duelul Foley-Carter pare f disproportionat bazandu-ne doar pe ultimele meciuri. Insa am vazut ce poate Foley cu Anglia, deci sperante sunt…
  Ce e cu Folau, celalalt big name care a fost inexistent dupa Anglia, accidentarea doar?

 42. Se pare, ca-l sâcăie rau, da. Si daca privesti head-to-head-ul cu Ben Smith, e o diferenta foarte mare in joc.
  Wallabies par a avea un mic pas inainte in unele compartimente (liniile 1 si a 3-a, poate chiar si pe aripi), insa in restul zonelor sunt un pic sub (centri, linia a 2-a) sau chiar in urma serios (mijlocasi si fundas). Sa nu uitam de banca, mi se pare ft important ca de acolo vin jucatori de mare impact pt AB. Mi-e greu sa cred ca gaurile din apare (18 clean breaks Argentina!) n-or sa fie exploatate ca la carte de NZ, dar sper in inspiratia australiana dintr-o dupa-masa neploiasa pe Twickenham. Pana acum au castigat toate meciurile de la Cupele Mondiale jucate in Insulele emisferei nordice (1991, 1999, 2015).

 43. Rar de cand citesc acest blog m-am simtit mai in dezacord cu tine Tudor atat de mult precum la acest comentariu. O voi lua metodic.
  Armele pe care le are si cele care ii lipsesc:
  – da, serviciul ei nu e o arma, dar nu e nici o liability la acest moment. E cert pentru cine a urmarit-o ca a schimbat mult la acest capitol de cand a inceput sa urce si, mai precis, de pe la mijlocul colaborarii cu Wim. Acum, sa ai pretentia ca schimbarea modului de a servi sa aiba rezultate stabile si notabile in mai putin de 2-3 ani, mi se pare exagerat ca asteptari. Sa nu uitam ca Mashei i-au trebuit ani intregi sa isi schimbe radical si sa isi consolideze modul de a servi dupa operatia de la umar. Time will tell;
  – slice-ul, da aici cred eu ca ii lipseste cel mai mult un plus si ma refer la cel defensiv, cel ofensiv nu i-ar fi de folos. Fata de serviciu unde nu sunt de acord ca ii lipseste (dar nici nu e o arma, repet), slice-ul e clar mai in urma. S-a apucat si aici sa schimbe ceva dar mult mai tarziu decat serviciul, as zice undeva pe la mijlocul anului asta. Sa fi fost la sfatul lui Darren?
  – voleu, smash, scurta? A doua e rara avis in circuitul feminin, fetele prefera drive-ul, voleu-ul nu e un must pentru stilul ei de joc, dar oricum l-a imbunatatit (vezi inmultirea clara a numarului de meciuri de dublu, mixt sau feminin din ultima jumatate de an), scurta e buna doar de variatie, oricum nu e o arma in sine pentru o jucatoare de 1,68 fara abilitati peste medie de a voleia.
  – la arme, nu voi discuta decat de jocul de picioare, restul fiind mai usor de „citit” de public. Fara nicio exagerare, are un joc de picioare de vis, poate chiar cel mai bun din circuit. Am urmarit de cateva ori live acest joc si e o incantare, mai ales cand faci comparatie cu ce au celelalte jucatoare. Cat de important este jocul de picioare? Unul din cele mai importante elemente din jocul de tenis, esential pentru a avea pozitia corecta fata de minge in momentul lovirii.
  Bottom line pe acest subiect, se vede ca lucreaza sa imbunatateasca, sa schimbe ceva, probabil rezultatele vor depinde de cine o antreneaza. Asta discutam mai incolo.

  Cele 2 afirmatii despre pozitia ei. Daca ar fi asa cum spui, ca simte ca si-a depasit statutul, atunci nu ar fi incercarea asta continua de a schimba, de a imbunatati. S-ar multumi sa perfectioneze ce are, nu ar incerca un pas in plus inainte. Partea cu situarea ei mai sus decat ii este locul? In afara de Serena si Masha, nimeni din circuit nu a dovedit in vreun fel in 2014 si 2015 ca ar merita mai mult decat ea locul in top 3. Vorbim la ce nivel vrei: GS, Premier Mandatory, constanta de-a lungul anului, you name it. Da, o jucatoare sau alta a performat mai bine decat ea pe alocuri, dar nu per total si la toate nivelurile amintite. Daca nu esti de acord, vreau afirmatii concrete sustinute de date. Eu sunt pregatit de discutia asta, nu esti primul cu care as purta-o.

  Despre locul 1 … vom vedea. Am zis ca va ajunge acolo daca va fi ferita de accidentari. In ce conditii, cat va sta, cand se va produce, e greu de spus acum, depinde de ce face ea si ce fac celalte. S-a prezis de n ori de cand a inceput sa urce ca nu va rezista in top 10, in top 5, in top 3 etc. Deocamdata e acolo. Si da, locul 1 e aproape imposibil cat joaca Serena dar asta nu e deloc injositor, sunt multe voci care o vad pe Serena GOAT; daca nu e GOAT, e sigur in top 3 sau 5 all time.

  Despre caderea din meciul cu Aga: e urat ca i s-a intamplat dar hei, e tenis feminin. Nu va asteptati la constanta decat daca va uitati de obicei la baieti :)) Sunt atatea rasturnari intr-un an in meciurile de tenis feminin, pentru oricine si oricand, incat asta mi se pare ca se incadreaza la a judeca superficial si unidirectional problema.

  Despre Singapore: daca nu ai citit declaratiile ei de dupa meciul cu Aga, inteleg comentariul tau. Daca le-ai citit, nu le mai inteleg. Pe scurt, a ratat pregatirea fizica pentru partea asiatica (din cauza accidentarii la tendon de la US Open, recidiva a vechii accidentari de la Wimby din 2014) si asta a contat cand a trebuit sa sape in rezervele de energie. Circuitul feminin de tenis e practic impartit in cateva segmente (Australia si zona araba, USA de primavara, Europa cu zgura si iarba, USA de vara si Asia) si jucatoarele le pregatesc pe fiecare ca mini sezoane. Ai ratat pregatirea pe un segment? Cel mai probabil vei avea rezultate slabe acolo …

  Despre sfatuit: daca si pe ea o sfatuieste cineva prost acum …. Darren e o legenda in tenis, unul din cei mai mari care exista, atat la fete cat si la baieti. I-a dus pe Hewitt si Agassi pe locul 1, a fost dorit de Federer, a fost trofeul cel mare pentru toate jucatoarele sub contract cu Adidas (Kerber e top 10, are antrenor personal de ani de zile, acelasi, dar tot l-a chemat in boxa ei pe Darren la Singapore). Din cauza contractului cu ESPN si a dorintei de a ramane langa familie, a renuntat la a mai antrena full time de ceva ani. Asta nu inseamna ca nu este un super antrenor si, pentru mine, stirea cea mai importanta nu e iesirea din TC, ci decizia comuna de a continua sau nu impreuna. Daca Darren alege sa lucreze cu ea, fie si part time, sunt convins ca the best is yet to come.

  Adidas – aici chiar nu am inteles nimic, Cum adica nu ii ofera echpiament de top???? De unde ai luat informatia asta? Daca nu stiai, toate jucatoarele sub contract cu Adidas primesc acelasi echipament, de la Ivanovic (care e considerata nr. 1 pentru ei) la, stiu eu, Kerber sau cine o mai fi pe la locul 20. Sunt chiar discutii printre cunoscatori ca nu le individualizeaza mai mult. Din reclame si din ce am vazut la prezentarile lor afara, Ana e nr. 1, Simona si Woz se lupta pentru nr. 2, cu un mic avantaj pentru prima. De vazut unde se va incadra Mugu care vine tare din spate. Ca exemplu, in ultimii 2 ani am fost in Paris in preajma sau in timpul RG: prima data, in 2014, la magazinul de pe Champs Elysees au fost chemati Simona si Andy pentru sesiunea de intalniri anuala cu fanii, a doua oara, cand nu am mai prins sesiunea (dar am prins meciuri, hihi), magazinul port drapel al nemtilor era dominat de afise cu Ana si, pe locul 2, cu Simona. Woz nu aparea pe nicaieri. Despre Sorana numai de bine, daca tu ai vazut-o in ultimii doi ani in vreo reclama la Adidas, inseamna ca esti mai documentat decat mine. Cauta un pic pe net campania la Climachill: din toate sporturile, pe cine a ales Adidas?

 44. Am fost jynx-uit la RWC asta sa pierd meci dupa meci: din faza eliminatorie am vazut doar 2 partide integral. Azi pierd si finala asa ca nu imi ramane decat un entuziast Hai AB!

 45. Hihi sper sa ramana Mourinho ar fi pacat sa pierdem showul saptamanal Chelsea, it gets better and better:)

 46. Wow! Sunt prea buni. Totally unplayable in acesti ultimi ani. Au cei mai buni jucători din lume, sunt poate cea mai buna echipa de rugby din istorie si pot face fata oricarei situatii. Am avut privilegiul sa urmărim câteva legende si aceasta imensa formatie. Sunt recunoscător.

 47. Un cutremur in prima repriza cu tot cu taifun. Urmate de niste momente de… nu am cum sa le numesc fara sa dau in patetic. Ce eseu la Nonu, ce drop din nou la Carter… iar ultima cursa ceva din filme pur si simplu.
  Zeii insisi.
  Ai mare dreptate… recunoscator e cuvantul potrivit.

 48. Yep, am tinut cu Wallabies dar cateodata te bucuri la reusitele celorlalti intrucat iti place mult prea mult ce vezi. Cea mai puternica echipa de rugby ever cred sunt pur si simplu imposibil de batut. Incredibili sportivi.

 49. Ha ha, cred ca niciodata nu mi-a placut de socrul meu atat de mult :)))) Multumita abonamentului mobil la RDS pe care il are am vazut si eu meciul pe telefon :)) Un regal, de neuitat.

 50. Chiar si sarind peste regretabila mea confunzie intre un juventin si un manc, pentru care imi cer mult prea tardiv scuze, dezacordul tau cu mine este perfect justificat, pentru ca eu insumi sunt in dezacord cu mine. Nu mai stiu ce sa cred despre fata asta.

  Dar, citind cu atentie ce scrii, nu cred ca suntem foarte mult in dezacord, sau? Adica, suntem amandoi de acord ca groundstrokes si picioarele sunt (printre) cele mai bune. Parem a fi de acord ca nu are slice, stop, voleu si smash. Din nou, parem a fi de acord ca ar fi niste arme utile, chiar daca ai dreptate ca smashul e rara avis. Dar, vandu-le in repetoriu, chiar nu la perfectie, iti da o noua dimensiune jocului. Si anume o incredere ca, in momente delicate, sa incerci altceva. Vezi set-pointul lui Aga, care a reusit un smash foarte neconventional pe backend in timp ce Simona nu a resut un vleu destul de conventional pe forehand.

  La locul unu plus Grand Slam parem sa fim un pic in dezacord. Ar trebui sa vina, dar uite, a avut o sansa mare, foarte mare, sa-l faca la US, chiar sa castige TC, tabloul s-a curatat neasteptat.

  La sfaturi, nu ma refer naparat la Darren (desi GSP zice ca e o legenda a circuitului masculin dar un neica nimeni in cel feminin, hehe) ci in general. Parinti, suita, io stiu? Ceva mie nu imi pusca bine. Sa treci de la Wim (unde iar suntem perfect de acord, si-a imbunatatit serios serviciul cu el, dar eu zic ca mental il considera un dezavantaj) la alde Ionita sau Sabau (all do respect) mi se pare un pic comic, la fel ca si motivele. Ai 24 de ani, ai facut peste 10 mil doar din tenis. Acum ar trebui sa joci la glorie, nu la maruntis.

  Despre Adidas, o sa revin, trebuie sa vorbesc cu cineva care anul asta a stat far away but destul de close de Simona. A fost in zona. Il mai rog o data sa-mi spuna ce si cum.

  Unde suntem in dezacord intr-adevar e cu declaratiile ei de la Singapore. Sincer, nu ma intereseaza. Daca ai intrat pe teren, te consideri fit si ready to play. Daca te-ai accidentat in timpul jocului, ok, ghinion, ca ai intrat accidentat e o scuza lame. Nu e fotbal unde te sacrifici pentru echipa, vezi Doamne. A ratat pregatirea pt Asia? How come? A intrat totusi in toate 3 turneele. De ce? Pentru bani? Pentru un pic de miscare? Nu stiu daca face bine la moral sa pierzi la niste no names. Trebuia sa stea cu fizio sau cu doctorul.

  Botton line, cum am spus si mai sus, personal, mi-e draga, o sustin, l-as vrea pe Darren, sper sa ajunga la min doua Slamuri si min 100 saptamani la locul I, dar in acest moment nu reusesc sa o inteleg.

 51. Ursano e resinos si nu admite ca da, e o tragedie. A fi in dezacord cu mine e echivalent cu a te intreba asupra existentei pamantene, a spune ca e zi cand ceilalti spuna ca e noapte, a considera Spurs o echipa mare, pe Ronaldo Balon de Aur chiar si macar o data in viata, a accepta ca Barca castiga si fara Messi. Greseala de a fi Juventin sau de a nu-l considera pe Baggio the greatest a facut-o inainte sa stie parerea mea, dar dezacordul …. ei bine asta e un cataclism.

 52. Depinde la ce te raportezi, fata de Chelsea suntem o echipa mare (ok, putin unfair aici, ce echipa nu este mare fata de Chelsea?:), fata de Leicester not so much. Totusi il facem pe Mike Dean sa celebreze golurile noastre in stil mare, incepand cu acel gol al lui Saha de acum cativa ani de la un meci trist si incheind momentan cu Dembele azi cu Villa:) Numai o echipa mare poate face un arbitru sa fie mai expresiv la un gol decat marcatorul insusi, hihi.
  Nu stiu de ce sunt optimist ptr duminica, daca marcam primii pierdem la scor, daca suntem condusi 2-0 dupa 15 minute merg pe un egal.

 53. Destul de penibil MIke Dean asta, acu am vazut faza de ieri, voia sa-l ia in brate pe ala sau ce? Nu ma obosesc sa caut acu, dar pe baza ultimelor 5-6 meciuri Arsenal si Spurs sunt cam cele mai in forma, nu? Deci clar orice e posibil. Si io as fi moderat optimist, dar cred ca meci de miercuri ne va stoarce rau, din pacate.

 54. A fost o Cupa Mondiala cu adevarat reusita. Echipele mici au aratat cresteri vizibile, echipele mari au aratat de ce sunt capabile si ca nu vor fi lesne de infrant. Imagini frumoase, faze memorabile, momente de care eu unul o sa-mi aduc aminte cu mare placere. Sunt foarte curios de evolutiile din rugby de aici incolo, de ce vom fi noi in stare, de cum o sa arate Franta, de SuperRugby cu 18 echipe, de echipa care-i va invinge pe AB.
  A fost o placere sa lucrez la acest articol, dar mai ales sa comentez aici cu oameni atat de masurati, decenti si joviali. Va multumesc pentru aprecierile calde, lui filotas pentru primul comentariu si celorlalti pentru upvoturile de acolo. Sunt un novice intr-ale scrisului, nu o fac asta constant, insa intrebarile lui Romi au fost provocatoare si mi-au aprins pasiunea. Au fost cateva seri pe care le-am investit lucrand la articol si sper sa nu par arogant cand spun ca mi-am dat inca un pic seama cat e de greu sa pui cap la cap informatiile intr-un fel cat mai relevant si lizibil. Tin sa-i mai multumesc inca o data lui Alex pentru ce a incercat acum ceva ani aici si trag nadejdea ca vom avea intr-o zi o presa de calitate. Stiu ca ea nu poate fi mai buna decat societatea pe care o slujeste si de unde este emanata, dar uite ca mai apar oaze cu apa buna si rece.

 55. Priceless: “pentru ca eu insumi sunt in dezacord cu mine”. De bagat la cap si pentru mine: cum sa fiu elegant in dezacord cu mine.

 56. Ursano planuiesti sa mergi la RG si in 2016? Ca as face si eu escala cand vin in mai-iunie.

 57. Nu, desi cel mai bun prieten al meu ma bate la cap sa o fac pentru ca el nu a putut in 2015 dar o face in 2016. Planul e sa merg la Madrid in 2016, vreau sa variez un pic. Daca nu ai mai fost la RG, ar fi bine sa iti povestesc un pic despre procesul de cumparare al biletelor, e foarte problematic. Pe telefon sau pe mail, cum vrei.

 58. Noi jucam joi (o zi mai tarziu adica:).
  On the brightside cred ca nu iesim din Londra in noiembrie – Aston Villa ieri urmat de 3 London derbies in PL, Anderlecht in EL, nu mi-e clar cand e ala cu Carry Bag

 59. Desi ca fan Arsenal as putea sustine, total obiectiv, ca e mult mai dificil sa joci acasa cu Anderlecht decat cu Bayern, voi fi subiecitv si voi sustine ca meciu nostru din deplasare de miercuri va fi mult mai solicitant decat al vostru de acasa de joi. Plus ca am intrat in noiembrie, jucatorii ne pica precum mustele, deci din ce in ce mai pesimist.

 60. Sunt curios daca wenger isi lanseaza azi candidatura la un sezon de echipa serioasa, sau mai dureaza pana anul viitor. Sunt curios daca guardiola isi lanseaza azi candidatura la un sezon de echipa serioasa sau mai dureaza pana anul viitor.

 61. bayern e o echipa serioasa, doar ca de la ei se asteapta sa castige tot.
  arsenal e o echiputa acolo din nordul londrei, dar sezonul asta cred ca wenger poate sa revina in spotlight, capitalizand pe meltdown-ul lui mourinho. Imi place de arsenal pana acum si echiputa s-ar putea sa castige campionatul. In liga nu stiu ce sa zic, cum city va castiga grupa probabil ca arsenal daca se califica de pe doi va da peste barcelona

 62. mica corectie:) Arsenal e originara din sudul Londrei
  Altfel eu sper macar la un 6-0, ar fi exceptional si absolut ‘doable’ fara sa fie nevoie ca Bayern sa treaca in top gear:)

 63. da, meldown. Ma asteptam la mai mult de la arsenal azi, dar au fost facuti absolut praf in prima repriza, dominare de maidan.

 64. Good, ramane sa castigam maine neaparat cu egala lui Arsenal de anul trecut, astfel incat sa pastram sperantele intacte la un fabulos 5 NLDs intr-un sezon:) Ar fi spectaculos si ptr neutri.

 65. wenger cred ca va reveni la traditionala sa strategie, finish 4th:) si in Liga. Nu cred ca o sa vrea sa joace in europa league

 66. Nu prea conteaza rezultatul de aseara in privinta calificarii. Daca Bayern bate pe Olympiacos si Arsenal apoi pe greci cu 2-0 se califica. Not impossible.

 67. Inca sunt dator cu un raspuns amplu dar nu am timp. In the meanwhile … Darren confirmed.

 68. Sunteţi oameni ale căror opinii merită măcar citite, prin urmare vă întreb: ce părere aveţi despre valul ăsta de proteste?

  Înaintea tragediei din club, am fost la cel anti Oprea. După, am fost la cel de marţi. În ambele cazuri au apărut “ca din senin” nişte tipi cu portavoce care au dat tonul şi direcţia. Marţi a fost ok până la urmă, dar am citit că ieri s-au înmulţit tentativele de manipulare. Mă tem ca revolta asta să nu devină prizoniera cuiva.

 69. o sa devina prizoniera ei insisi daca nu va duce la ceva concret. E o debandada totala pe facebook, oamenii nu se pot pune de acord pe cine sa trimita la consultari etc…
  Dar exista si un lucru bun. Sunt niste revolte unde nu e acceptat picior de politician. Sau cineva din sistem. Iar asta e un lucru bun. Nimeni nu stie in mod real cum poate fi aceasta revolta folosita pentru interese personale sau de grup. Probabil ca se fac celule de criza in partide si in servicii sa se decida cum sa fie folosita aceasta revolta. Dar deocamdata nu poate fi folosita nicicum.
  Problema mare e ca nu apar lideri din ea. Oameni absolut noi, care sa nu fi facut parte din sistem, care sa nu fi lucrat cu partidele sau sa fi lucrat in presa aservita. Oamenii astia exista dar trebuie cautati si promovati. Dar se vrea asta?

 70. Oamenii normali la cap nu vor sa se bage intr-o asemenea chestie, pentru ca au prea putine de castigat si suficiente de pierdut, Sau daca o fac isi ating nivelul de incompetenta, sunt buni la ce fac acum dar nu ar fi asa buni la condusul unei tari.

 71. Am ascultat, placut, m-a distrat filmul de mai sus din doua motive:
  1. Comentatorul care zice atat de sigur pe el: “That’s a booking”. Acum ar fi rosu clar, cel putin pentru comentatori. De fapt si atunci, conform regulamentului, ar fi fost, Souness nu avea nicio treaba cu mingea

  2. Naivitatea cu care simula pe urma o lovitura proprie. Ar trebui sa ia lectii de la milionarii de azi 🙂

 72. Daca si aici discutam politica, apai chiar fierbe societatea. Si nu zic asta cu superioritate, sunt doar uimit de amploarea lucrurilor.
  Ma bucur ca oamenii au o reactie, ca multora le pasa tot mai mult de mediul in care traiesc, ca simt ca pot schimba ceva, ca nu mai accepta mersul vremurilor. Suntem momentan in faza romantica in care totul zboara, de la liste de oameni, la revendicari utopice sau manipulari ce ne fac sa vâjăie capul, de nu stii ce sa mai crezi. Eu unul stau si incerc sa savurez cat pot, e sentimentul ala ca aia mici si multi s-au unit si cerul e limita.
  Partea proasta e ca ajungem aici numai dupa asemenea tragedii si ca parca asteptam sa vina totul de-a gata. Politicienii tot dintre noi vin, a apus timpul zeilor nascuti din spuma marii. Lasam raul sa uple paharul, in loc sa oprim robintul de la primii picuri. Suna naiv, insa eu imi doresc ca tot mai multi sa-si dea seama ca schimbarea sta in primul rand in ei si ca ea poate fi transpusa doar prin actiuni concrete, mai mici sau mari, dupa puterile fiecaruia. O societate puternica e formata din insi puternici si de-aici se nasc conducatori pe masura.

 73. asa este, schimbarea pleaca de jos. Dar cred ca protestele astea sunt pentru faptul ca oamenii vor un nou contract social, unul ca in vest, care sa nu ii mai oblige sa participe la spaga ca sa traiasca sau sa reuseasca in viata. Cei din piata nu sunt ingeri neintinati, probabil ca foarte multi au dat si ei spaga la viata lor, pentru copilul lor, ca sa nu ia amenda, etc. Si au facut-o pentru ca nu stii la ce sa te astepti. Poate ca daca nu o faci iti moare copilul sau ti-o ia inainte concurenta. Ori asta devine obositor. Nu mai merge asa. Vor o societate in care sa nu mai fie nevoiti sa dea spaga, in care spaga sa nu mai faca diferenta. Eu nu cred ca oamenii dau spaga de placere, dau spaga dintr-un calcul economic. Cand va disparea acest calcul economic va disparea si spaga

 74. Iti raspund tie ca ai deschis discutia, dar sunt raspunsuri si pentru ceilalti care au scris deja.

  Da, e adevarat ca au aparut tipi cu portavoce, dar au fost identificati si izolati prompt. Gandeste-te ca si la o petrecere intre prieteni, daca se aduna mai mult de 20 de persoane, e unul care bea prea mult si vorbeste prea tare si nu stie nimeni cine l-a invitat. Darmite la 35.000 de oameni.

  Da, e adevarat ca e debandada pe facebook, dar nu stiu ce asteptari poti avea de la cateva mii de oameni care comunica pentru prima data unii cu altii. Important e ca se discuta civilizat si ca exista apetenta pentru dialog argumentat.

  Da, sunt valide intrebarile cine va sunt liderii, ce vreti voi concret si pana unde vedeti mergand treaba asta. Dar sunt niste intrebari care ar merita puse pe alt ton decat cel ghiftuit-burghez pe care il foloseste Will McAvoy. Nu a trecut nici o saptamana si multimea a inceput incet-incet sa se coaguleze. Sunt pagini de facebook / bloguri / site-uri ong unde au inceput sa se prioritizeze cateva teme importante pentru toata lumea. Sunt oameni care si-au exprimat disponibilitatea de a reprezenta strada. Or fi buni, or fi rai? Naiba stie, om vedea.

  Da, e pacat ca s-a ajuns aici doar dupa o tragedie, dar cam asa s-au intamplat toate modificarile importante in istorie. Se aduna cate putin, cate putin in zeci de ani si au nevoie de un declansator.

  Eu sper ca protestele sa fie un punct de cotitura, un moment care va modifica radical felul in care noi ne vom raporta la ei si ei la noi. Incerc sa raman realist si sa imi dau seama ca lucrurile nu se vor schimba de azi pe maine, nici in totalitate si nici pentru totdeauna. Ce doresc eu e ca aceste proteste sa functioneze ca un macaz care sa ne puna pe un drum mai corect la capatul caruia, pe termen lung, sa traim intr-o societate mai buna. Nu trebuie cautate solutii de moment (Jos X-ulescu), ci de substanta (modificari de legi, de comportament sau de gandire).

  In rest, sper ca fiecare din voi sa fi fost ferit de a avea cunoscuti printre cei din Colectiv.

 75. Raspus dat in graba: nu neaparat normali la cap, ci oamenii normali, obisnuiti. Se intampla foarte rar ca cei interesati in conducerea tarii sa se si priceapa la asta si sa o faca si pentru binele public, nu doar pentru binele propriu. Eu de exemplu consider ca nu as fi capabil sa conduc o tara, nici macar un oras, desi zic ca stiu sa fac destule lucruri si am o grija deosebita pentru binele altora. In alte parti, s-a inteles ca de la binele public vine si binele nostru, vorba lui Caragiale, si atunci se fac mai multe pentru asta, dar majoritatea conducatorilor se gandesc si la binele propriu si fac tot felul de prostii ca urmare.

  Scuze, nu am timp sa dezvolt.

 76. Aceleaşi speranţe am şi eu. Te contrazic, însă, în privinţa promptitudinii cu care au fost identificaţi şi izolaţi tipii dubioşi. La protestul anti-Oprea unul ca ei a mişcat mulţimea de la Fântâni spre MAI. La cel de marţi, tot unul ca ei (Crăciun, ăla, parcă) ne-a plimbat prin tot Bucureştiul. Miercuri, alţi tipi au provocat o ruptură, ducând un grup destul de consistent la Parlament. Şi tot ei cer zilnic, urlând în portavoce, să se îngenuncheze pentru “Tatăl nostru”, iar mulţimea care i-a identificat şi izolat prompt se conformează. Posibilă consecinţă directă a acestor tentative de confiscare: numărul protestatarilor a fost ieri clar mai mic decât în zilele anterioare.

 77. Doua citate ale unor mari antrenori ai fotbalului mondial:

  Arsene Wenger, n. 22.10.1949, Arsenal
  “I define myself as an optimist. My constant battle in this business is
  to get out there what is beautiful in man. We can at this level portray
  me as naive. At the same time, it allows me to believe it and it often
  gives me reason.”
  Josep “Pep” Guardiola, n. 18.01.1971, Bayern Munchen
  “What I want, my desire, is to have 100% possession,”

  1. n-am inteles nimic din ce a vrut sa spuna wenger
  2. Pep, ca sa ai 100% posesie trebui sa incepi tu meciul, meciul sa dureze o singura repriza si scorul final sa fie 0-0, sa nu tragi nici un sut pe langa poarta, nici un jucator al tau sa nu trimita mingea afara din teren si orice sut al echipei tale sa loveasca ori bara si sa revina in teren tot la ai tai ori sa fie respins de portar si sa revina in teren la ai tai

 78. Nu vreau sa fiu avocatul diavolului dar cred ca ce a facut psd-ul trebuie apreciat. Au renuntat foarte usor la putere si vad ca nu pun bete in roate la crearea unui guvern tehnocrat, ceea ce nu s-a mai intamplat pana acum dupa 1989. Sa ne amintim cum basescu si boc s-au agatat de putere cu dintii, ignorand protestele populare si motivand ca au fost alesi de popor. La fel de bine putea si psd ul sa faca la fel, sa se agate de legitimitatea alegerilor.

 79. Totuși să nu uităm că miza lor sunt alegerile din 2016.

  Iar a zice că au renunțat foarte ușor la putere înseamnă să ignorăm că totuși dl VVP are o problemă penală de câteva luni… nu zic că nu e surprinzător, dar cred că mai sunt și alte motive acolo.

 80. Am vrea noi sa fie asa de usor. PSD are un bazin de votanti constant de mari dimensiuni care nu accepta niciun argument rational orice le-ai face si care vor continua sa voteze partidul ca teleghidati. Bunica mea e unul din ei, majoritatea sunt din mediul rural si au ca sursa primara de stiri televizorul.

  PNT a cazut cum a cazut pentru ca votantii lor erau de alt tip si au avut unde migra, au fost inghititi in PNL si PD. Votantii PSD sunt fideli partidului.

 81. Marea problema cand ai echipa tanara si neexperimentata, you have to put the game to bed early. Greu oricum sa joci cu echipe care arunca mingi gramada in careu, gen Arsenal.

 82. E o declaratie scoasa din context si nu trebuie sa o judeci mot a mot. Este evident o exagerare a lui Pep pentru a-si exprima punctul de vedere.

 83. I-ati lasat sa va scape printre degete in alea 15-20 de minute din repriza secunda. Daca marcati acolo golul de 0-2 era gata. Insa partea buna este ca Poch pare ca a facut o echipa foarte buna pentru viitor. Lloris-Aldi, Vert-Alli, Eriksen-Kane. Aveti o coloana vertebrala tanara si de mare valoare, pe langa astia poti sa construiesti o echipa.

 84. De ce mi-a fost frica, nu am scapat. Am fost morti pe picioare. Credit to Spurs, au jucat bine.

  Cu experienta, nu stiu. Vert i-a sugerat, in no uncertain terms, lu Giroud ca daca tranteste meciu o sa-l astepte lucruri magige in seara aia, ca de la belgian la frantuz. Kane probabil i-a spus acelasi lucru lu Koscielny. Si astept imagini cu mana cuiva pe fundu lu Cazorla, sa vedem de unde l-o apucat ameteala.

 85. corect, dupa efortul depus cu bayern, incununat cu reusita de a nu pierde meciul cu 10-1, e normal sa fii obosit cu spurs….

 86. Morti pe picioare zici, hmmm. Pai daca ati fi jucat 3 meciuri in 6 zile ca Spurs aruncati prosopul la pauza?
  Arsenal: sambata dupa amiaza-miercuri-duminica
  Spurs: luni seara-joi-duminica.

 87. Ai si tu dreptatea ta, in conditiile in care sezonul a inceput miercurea trecuta. Dar, in ultimele 2 saptamani jumate, am depus eforturi incununate de succes in a bate Bayern acasa, Everton acasa si Swansea in deplasare. Plus in a pierde la scor la Wed si Bayern. 3 meciuri in deplasare consecutiv. Plus un lot subtiat serios de accidentari. Nu e o scuza, din pacate e o realitate de care, vrei nu vrei, tii cont. In saptamana in care pierdeam la Wed, Spurs erau liberi, mind you. Spurs nu au iesit din Londra doua saptamani, si nici nu mai ies degraba. Nu-mi spune ca nu e un pic de avantaj.

 88. Vezi mai jos. 3 in 6 vs 3 in 8 e doar un mod de a privi lucrurile. Altul ar putea fi 4 in 11 vs 3 in 11.

 89. Pe langa lipsa unui atacant clinic si a unui jucator cu experienta care sa inchida tabela, cei ce au intrat dupa pauza si teoretic trebuiau sa fie proaspeti fizic (Mason si Son) veneau dupa accidentari si au fost cam rusty, coreeanul a facut un marcaj mult prea larg la Ozil.
  Echipa are perspective insa Levy va trebui in ceasul al 12-lea sa ii asigure suport managerului, Berahino e un absolute must in fereastra de iarna, ba chiar din primele zile.

 90. Pai meciul de la Muenchen a fost ca o iesire la film cu grupul -s-a vizionat coproductia germano-hispanica ‘macelul de pe Allianz arena’ in 3D:)

 91. Berahino nu e in nici un caz atacantul ala clinic la care speri 😉 . Nu cred ca stati chiar asa rau in atac cu Kane si Son.

 92. 🙂 . omul a dat un gol frumos. lasa-l in sanatatea lui. de ce tre sa catalogam pe fiecare in circar, fotbalist sau mai stiu eu cum… bucura-te de gol si mergi/da scroll mai departe.