Balonul de Aur e un premiu ciudat. Un premiu individual în cadrul unui sport de echipă. Un premiu care se dă pentru evoluţia de-a lungul unui an calendaristic, nu a unui sezon competiţional. Un premiu failibil ca oricare altul.

Un juriu nu chiar de ageamii

În 1974, Nabokov, Graham Green şi Saul Bellow au ratat Nobelul pentru literatură în dauna a doi suedezi, care făceau ei înșiși parte din juriu. În 1990, Dansând cu lupii a luat Oscarul în dauna lui Goodfellas. În 1997 Titanic a fost considerat un film mai bun decât Good Will Hunting.

Un premiu nu ia şi nu adăugă nimic la valoarea unui film, a unei cărţi sau a unui fotbalist, ci doar reflectă opinia unui juriu elitist.

Asta e valabil şi în cazul Balonului de Aur, cu un juriu elitist dar un sistem de vot democratic. Decizia finală nu e luată de o duzină de experţi de care n-a auzit nimeni, ci de cinci sute de antrenori, fotbalişti şi jurnalişti sportivi. Noi suntem liberi să le punem la îndoială expertiza, dar fapt e că noi plătim ca să-i vedem pe ei la lucru şi nu invers.

Evident că e şi aici o anume politică care aminteşte de Eurovision. Messi nu l-a votat pe Ronaldo, la fel cum căpitanul Portugaliei nu l-a votat pe Messi. Jogi Low nu i-a votat pe nici unul din ei. Căpitanul Suediei l-a pus pe Zlatan primul. Drogba sau Yaya Tore au fost votaţi semnficativ de reprezentanţi ai Africii. Dar la un număr atât de mare de voturi, simpatiile şi antipatiile tind să se anuleze.

Teoria conspiratiei

Apoi mai e teoria conspiraţiei, care bănuieşte FIFA că dirijează totul din umbră. Mourinho spunea la începutul lui decembrie:

The Ballon d’Or has already been given. When the heads of football speak and make the campaign, there is nothing you can do.

Mai lipsea să încheie cu ¿Por qué?. N-am înţeles niciodată cum funcţionează şmenul de vreme ce toate voturile sunt făcute publice. Dacă tot faci o acuzaţie, măcar ai decenţa să explici pe ce te bazezi. Câştigă Messi cu voturi din Barbados şi Antilele Olandeze? Un breakdown pe continente făcut anul trecut a demonstrat că nu.

Pe lângă asta, nu e nevoie de o conspiraţie. Oamenii care se uită la fotbal sunt mai mult decât capabili să ajungă de capul lor la concluzia că Messi a fost cel mai bun fotbalist al anului trecut.

Trăgând linie

Orice premiu care se acordă în urma unor voturi e unul subiectiv. Dacă vrem obiectivitate, avem nevoie de statistici.

Messi a avut un an devastator, cu mai multe goluri decât dau alţi atacanţi în toată cariera. A fost golgeterul campionatului Spaniei, al Ligii Campionilor pentru a patra oară la rând, marcând de cinci ori într-un meci eliminatoriu. Pe lângă asta, Messi a driblat mai mult decât orice alt jucător din Europa şi a fost cel mai bun marcator din lovitură liberă alături de Pirlo şi Banat.

Singurul lucru care subminează pledoaria lui Messi pentru Balonul de Aur e o săptămână de aprilie. Cea mai importantă săptămână a sezonului, în care Barcelona a clacat împotriva lui Chelsea şi a lui Real Madrid. Trei meciuri în care Messi a fost neaşteptat de tăcut şi a ratat un penalty cât o calificare în finală. Cu toate golurile şi recordurile bătute, Messi n-a câştigat decât Cupa Regelui în 2012.

Anul lui Cristiano Ronaldo e şi mai ambivalent. CR a marcat în toate cele şase “clasice” din 2012 şi a luat campionatul cu Real în Spania. A marcat de două ori în semifinala cu Bayern, dar la fel ca Messi, a ratat cel mai important penalty pe care l-a avut de bătut.

A ajuns cu Portugalia până în semifinalele Euro, dar n-a fost turneu lui. A fost tăcut cu Germania, execrabil cu Danemarca, omul meciului cu Olanda, decisiv cu Cehia şi ratangiu cu Spania.

Toate lucrurile de mai sus s-au întâmplat până în vară, dar Balonul de Aur se acord pe întregul an calendaristic şi aici CR pierde din tracţiune în faţa lui Messi. Real e pe locul trei în campionat la fel că Portugalia în grupă de calificare pentru Mondial. Messi, în schimb, a avut o a doua jumătate de sezon perfectă, bifând opt partide la rând în care a marcat de două ori.

Mai lasă-mă, dom’le, cu Messi!

Dacă mă întrebaţi pe mine, văd mai multe argumente pentru Messi decât pentru Ronaldo. Ce lucrează împotriva argentinianului e redundanţa. Messi are deja câţiva ani de când face neverosimilul să pară banal. Dar nu e.

Dacă Van Persie sau Rooney sau Luis Suarez ar fi dat 91 de goluri în 2012 nimeni nu s-ar fi îndoit că merită Balonul de Aur. Messi însă aduce o oarecare saturaţie. Aceeaşi acceleraţie pe diagonală. Acelaşi stâng. Aceleaşi loburi scurte.

Unora li se apleacă de la prea mult geniu, altora nu. Asta nu înseamnă că nu e geniu şi că nu trebuie apreciat drept ceea ce e.

Sursa foto: sitemarca

Previous ArticleNext Article