Un articol scris de Ursano

Protocolul IFAB

*NOTA: Unele expresii nu au fost traduse întrucât am apreciat că sunt mai ușor de înțeles în engleză

IFAB (International Football Association Board) a aprobat la Adunarea Generală din 5 martie 2016 o perioadă de 2 ani de „live experiments with video assistance for clear errors in match changing situations” pentru a determina dacă „implementarea VAR îmbunătățește jocul”, o decizie finală urmând a se lua în 2018 sau, cel târziu, în 2019. Filozofia care stă la baza deciziei de adoptare și a Protocolului întocmit este „interferență minimă – beneficiu maxim”.

Principiile de bază sunt:

  1. Scopul nu este acela de a obține acuratețe 100% pentru toate deciziile întrucât aceasta ar distruge ritmul esențial și emoțiile fotbalului.
  2. Asistența video va fi utilizată doar pentru situații cheie care au potențialul de a schimba soarta meciului (goluri, penaty-uri, cartonașe roșii directe și greșeli de identitate). Nu se folosește pentru al doilea galben.
  3. Deciziile arbitrului pot fi schimbate doar dacă reluarea arată o eroare clară – „a fost decizia clar greșită?”. (atenție, întrebarea care se pune este aceasta, nu „a fost decizia corectă?”)
  4. Asistenții pentru VAR sunt „match officials”.
  5. Arbitrul trebuie să fie vizibil în timpul vizionării reluării pentru a asigura transparența.
  6. Doar arbitrul de centru poate iniția o reluare, asistentul video și alți oficiali pot face doar recomandări.
  7. Decizia finală o ia doar arbitrul de centru.
  8. Nu există limită de timp pentru decizie, cheia fiind acuratețea și nu viteza.
  9. Utilizarea greșită a VAR sau erorile acestuia de funcționare nu pot conduce la invalidarea unui meci.
  10. Cei ce utilizează VAR trebuie să facă uz de întregul protocol IFAB – „one protocol – used by all”.

VAR va verifica toate incidentele prin filmările efectuate de televiziune. Arbitrul poate opri jocul pentru a reluare doar dacă nicio echipă nu se află într-o poziție de atac bun. Pentru goluri, penalty-uri și unele cartonașe roșii (cele rezultând din împiedicarea oportunităților clare de gol), reluarea poate include întreaga fază de atac care a condus la incident (inclusiv intrarea în posesie), dar nu și o restartare a fazei. Arbitrul va lua decizii doar pe baza informațiilor primite de la VAR sau a vizionării directe a fazei. Vizionarea directă va fi utilizată mai ales pentru decizii subiective și nu pentru decizii factuale (poziția unui jucător la offside, punct de contact la henț sau fault etc.). La reluări se va utiliza viteza reală pentru intensitate (la fault) sau intenție (la henț) și slow motion doar pentru „punctul de contact” (la henț sau la ofense fizice).

 Mod de utilizare

Deși Protocolul este unul și același pentru toți, aceasta nu a exclus modalități tehnice diferite de aplicare. Astfel, în Germania se utilizează un singur studio central care gestionează toate fazele din meciurile în derulare, pe când în Italia există câte un monitor lângă teren la fiecare meci.

În modelul german, costurile sunt mai mici dar există un decalaj de timp care poate afecta suplimentar fluiditatea meciurilor.

Mai multe detalii despre comparația între cele două sisteme găsiți aici:

Decizie controversata VAR în Germania

În link găsiți și exemplul utilizat la Cupa Confederațiilor dar la momentul prezent mi se pare că nu mai este de actualitate raportat la forma Protocolului (care se perfecționează în timp).

Aplicarea în Italia

Fiind un intens urmăritor al fotbalului italian, am văzut suficiente meciuri pentru a formula unele aprecieri despre modul în care funcționează sistemul. Bineînțeles, nu am pretenția că am văzut fiecare fază și fiecare decizie afectată de VAR. În mod evident, fiind un fan al lui Juventus, multe dintre exemple (dacă nu majoritatea) sunt din meciurile acestei echipe.

În plus, în această analiză practică am inclus și concluziile Moviolei, rubrica specializată pe arbitraj a Gazzettei dello Sport, pe care o citesc de fiecare dată.

În primul rând trebuie spus că aplicarea s-a modificat în timp, de exemplu, inițial, VAR a fost aplicat la orice offside, ulterior s-a limitat doar la cele clare, apreciindu-se că nu este practic și corect să faci discuții pentru offside-uri care abia se văd pe reluări.

O problemă au reprezentat-o fazele cu două nereguli: de exemplu, s-a dat un penalty contra lui Juve cu Genoa pentru că un fault nu a fost sesizat de central dar s-a trecut cu vederea că atacantul faultat fusese în offside. În alt caz, la Fiorentina – Juve, s-a dictat penalty, VAR a apreciat corectă decizia, dar a observat că existase și un offside nedetectat în aceeaș fază. Aceste faze sunt potențial consumatoare de timp întrucât fiecare problemă necesită analiză separată. La meciul de care ziceam cu Fiorentina, s-a stat cam 3-4 minute (din ce am vazut eu live, singura care a depășit 2 minute).

Un aspect care a adus multă controversă l-au reprezentat hențurile. În destule faze nu s-a acordat penalty pe live și VAR nu a intervenit pentru că arbitrul respectiv a apreciat că e discutabil (deși era cam clar). Știm toți câte discuții stârnesc hențurile (vezi și pe aici când unii zic că a fost clar și alții contrariul) și, de aceea, există propunerea de modificare a protocolului în sensul ca centralul să fie chemat mereu când lucrurile nu sunt clare (ori mâna lipită clar de corp, ori mână clar depărtată și/sau voința de a lovi mingea). Personal, mi s-ar părea un lucru de bun simț.

Unul din motivele pentru care am fost nemulțumit de VAR a fost o fază de la Atalanta – Juve ( doar parțial, faultul lui Lichtsteiner și partea finală a fazei) când ne-a fost anulat un gol deși între faultul incriminat și gol au trecut în jur de 10-11 secunde. Mie personal mi s-a părut prea mare distanța de timp și că nu exista o legătură directă între fault (petrecut la centrul terenului) și golul în sine. Moviola a apreciat corectă decizia fiind o singură fază (mingea a fost continuu în joc).

Interesantă abordare a avut arbitrul de tușă de la Napoli – Milan care a judecat astfel această fază: arbitrul nu a ridicat imediat fanionul, a lăsat faza să curgă și a indicat offside când a intrat mingea în poartă (judecând, probabil, că e mai bine să lase faza să curgă cât timp nu era sigur pentru a risca să oprească atacul în mod greșit). VAR a arătat că nu fusese offside și golul a rămas valabil.

Bineînțeles, au fost și câteva greșeli flagrante, cum am spus mai sus la Genoa – Juve. Acestea au fost puține însă lucrurile s-au îndreptat cu mult și, cu cât va trece timpul, va scădea numărul lor (inclusiv prin îmbunătățirea Protocolului de utilizare) și se va reduce timpul în care este aplicat VAR. Efectele statistice ale VAR în Italia le găsiți intr-un articol din Gazzetta dello Sport.

O ultimă apreciere, mai ales că a început deja Mondialul: arbitrii care nu au mai utilizat VAR vor face inevitabil greșeli, vor lua greu decizii și, în general, vor expune hibele sistemului. Așa cum era de așteptat, ca orice lucru nou, și VAR are nevoie de timp pentru a da rezultate. Cum zicea și Coys, parcă, VAR presupune tot intervenția umană și atunci ajungi din nou la calitatea arbitrilor (apropo de implementarea în Premier League) și la obișnuința lor de a lucra cu un sistem total nou.

 

 

 

Previous ArticleNext Article

This post has 507 Comments

507
  1. Primul lucru care l-am verificat după gol: cine il are in echipă

  2. Boooom! Articol venit la timp, inainte de prima controversa la WCup. Ca sa stiti la ce sa va indignati 🙂

  3. Pe asta nu-l poate inventa. Omul nu face mai mult de 4m in afara cercului de la centrul terenului

  4. Ce preluari, ce mingi lasate in urma de cel care trebuia sa o conducă

  5. Deciziile arbitrului pot fi schimbate doar dacă reluarea arată o eroare clară – „a fost decizia clar greșită?”. (atenție, întrebarea care se pune este aceasta, nu „a fost decizia corectă?”)

  6. A fost contact asa ca decizia nu a fost CLAR gresita. Da, penalty-ul a fost light, dar nu se incadreaza in regulile pe care le-a zis ursano

  7. Eu am avut dubii mereu cand se scria aici ca De Gea e cel mai bun din lume.

  8. Filotas are un tradator marocan. Nr 8. Daca si asta se lasă inventat presimt aroganța supremă. Filotas il scoate pe Messi pe piața doar fiindcă poate. Mihai Roman l-a oferit deja pe Chicharito. Eu am unu mai necunoscut. Kruse.

  9. Hitler, Messi si entropia. Ce tocana de idei. Zi, frate, “ma enerveaza Ronaldo de-mi vine sa sparg televizorul cand il vad si-mi ies bube cand castiga ceva”. Lasa universul si istoria in pace, ca n-au nicio treaba

  10. Pana acum 3 meciuri, 3 goluri dupa minutul 90. Is this gonna be a trend? Sa ma uit doar la ultimele 5 minute de acum incolo?

    Maroc – Iran, oh boy… ce meci, ce spectacol… 😐

  11. Ronaldo starts the day with a $21 million fine and scores a first half brace against the nation that fined him.

  12. Da Pique unde era? E doar o inrrebare retorica, stiu ca rinea pe cineva foarte periculos in alta parte.

  13. Cum intreba cineva candva, cum bati Portugalia? Ca fac foar 0-0 pana in finala:)…

  14. Ursano, cum au decis Rochi + var ca nu a fost nimic la Costa v Pepe?

  15. Ah placerea ta de a vedea totul in alb-negru. Ramos e si fotbalist f bun. Si faulteaza cateodata.

  16. Fals, Pique a cerut sa fie lasati oamenii sa isi exprime optiunea prin vot. E o diferenta mare. Din nici o declaratie a lui Pique pe acest subiect nu reiese ca el sustine efectiv secesiunea de Spania.

  17. Medico Filotas y senor Tudor :).

    Conspirationistul din senor intreaba: Domne, nu au vrut barcelonezii sa joace pentru legenda madrileana Hierro? Nacho, pacalit ca la multe antrenamente de seful lui, s-a reablitat. Ramos, game winning tackle la Quaresma. Septarul de la portughezi a facut ceva treaba. Dar unde au fost barcelonezii?

    Iniesta, deer in headlights, sper sa-si revina repede sau sa faca tusa, prea urias jucator sa-l vad asa. Busi, ridiculoso. Pique, well, ce sa mai zici? La al doilea gol, il vede pe Ramos cum altoieste un portughez, dupa care sare la Ronaldo. Da sare un pic cam tarziu. In tot acest timp, Pique sa retragea disperat, nu cumva sa ii raneasca profund Ronaldo sentimentele cu un sut sau un dribling. La al treilea gol, Ronaldo cu spatele, pericol maxim, il mangile lasciv pe solduri, umeri, vede ca se ii place, dupa care il culca. Bine ca a fluierat arbitrul, altfel mutam pe alt canal, ca se uita si fii-mea, si cine stie ce mai vedea.

    Cel mai bun barcelonez ieri, l-am vazut live. pe un teren de tenis. Cu Ursano transpirand de emotie ca si-a pierdut idolul pe la Cluj. I se spunea bestia. His name is Nadal. Miguel Angel Nadal.

    Si o mica trivia semi laudativa. Fii-mea a fost printre copiii de mingi la demonstrativul de ieri. La un moment dat, pregatindu-se de servici, merge Cristi Chivu la ea: mingi, unde sunt mingile? Fii-mea: pai ceilalti servesc. Chivu: aaaa hmmmm OK. Dar si el si Nadal chiar lovesc OK mingea. Surpriza apreciata.

  18. te-ai gandit sa devii sustinatorul Portugaliei? dupa cum se vede castiga cei pe care-i urasti, poate este nevoie de o schimbare.

  19. Au vazut ca era Pepe :). Cred ca pentru el criteriul e: sa fie strans de gat cu ambele maini, sa ia un cap un gura si una clara la turloaie. Concomitent.

  20. S-a dat vreo explicatie pentru neutilizarea VAR la primul gol al lui Costa? Sau s-a utilizat si concluzia a fost ca e gol valabil?

  21. Imi e greu sa inteleg cum pot avea pretentii la ceva argentinienii cand joaca la mijloc cu Mascherano si Biglia.
    Nu cred ca exista cineva care mai scrie pe aici sa nu il faca pe Biglia la un sprint pe 50 de metri.

  22. Cica Meza e bun la dat mingea printre picioarele adversarilor. De urmărit

  23. Nu e, Portugalia are pe banca jucatori mult mai valorosi decat Higuain sau Dybala. Sa nu vorbim de cei lasati acasa.

  24. No, Argentina o fi avand lotul cel mai slab de aci, da o venit cu arbitrii tata. Incredibil, uluitor la astfel de nivel.

  25. Am vazut o singură reluare. Parerea mea e ca a fost fault dar nu sunt sigur că era de VAR.

  26. Mai ales ca mingea nu il loveste direct in mâna ci vine din corp. E in cadere si e normal ca mana lui sa fie acolo

  27. Amu astia se lamemteaza ca nu a cerut varul in careul Argentinei. Io cred ca nu inteleg nimic nici comentatorii astia.

  28. N.a fost penalty nici aici. Oricum bine ca la scos pe BiGlia ca m.a terminat comentatorul de la Tvr cu pronuntia lui. Biglia…se retragea asta din fotbal si nu stiam ca se pronunta asa.

  29. Cu Messi pe post de Baiazid. Un sultan incununat de victorii glorioase, da total neinspirat in ziua bataliei.

  30. Interesant, si cumva si liniile mele de discutie. Acum trebuie sa plec, dar promit sa scriu ce cred despre singuratate, nesimtire si penibilitate.

  31. Eu nu stiu fotbal, deci sunt de parere ca nu a jucat nimic. Nr 10 de la Argentina nu a fost sub nici o forma Messi. Dar cum am spus, voi reveni, cu argumentele mele. Acum nu am timp.

  32. A fost greu de privit jocul francezilor. Deschamps e doua clase sub nea Piți ca antrenor. Nu exista la nivelul asta o frauda mai mare de selectioner ca asta.

  33. Mmmm nu, se rezuma la reguli. Celebrul contact vs celebra intentie. Sau ma rog, efectul izotropului in conferintele fuhrerului de la hofbrauhaus.

  34. Eu nu asi fi dat penalty, nu mi se pare ca islandezul joaca mingea cu mana intentionat. Dar nu am pretentia ca ma pricep…e doar parerea mea.

  35. Nu. A existat contact acolo si VAR nu intervine conform regulilor de mai sus.

  36. daca pana si gafele sunt nesimtite inseamna ca e ceva grav la mijloc. sigur e perez implicat.

    si vezi ca higuain a intrat pe final, n-ai cum sa dai vina pe el.

  37. Peru a aratat mai mult decât Argentina si a avut viteza măcar

  38. Peru a aratat mai mult decât Argentina si a avut viteza măcar

  39. Neapărat compunerea ta trebuie sa conțină cuvintele: Hitler, entropie si rugină

  40. Cei care va uitati la rugby, e vreo diferenta intre VAR si sistemul implementat pentru rugby?

  41. Peru a aratat mai mult decât Argentina si a avut viteza măcar

  42. La Victoriosii cu Invechitii se marcheaza la greu. E un fel de Spania Portugalia.

  43. Imaginea aleasa pentru acest articol despre VAR, bine documentat, cu opinii pro si contra, este extraordinar de bine aleasa. Simbolistica acelui colac, care ma duce cu gandul la pomana, poate fi interpretata prin clasica: ” Nu conteaza mortul, importanta-i pomana”. Mortul este epoca fotbalului clasic in care arbitrul era suveran, putea influenta ierarhiile. Pomana este certitudinea ca vor fi mai putine greseli. Ca la orice parastas, vor fi si bocitoare ce se vor tangui pe voci, ca se pierde prea mult timp cu intreruperile sau ca nu se pot analiza toate fazele susceptibile.
    Odihneasca-se in pace robii lui Blatter-Havelange-Platini: Moreno, Ciakar, Ovrebo… In veci pomenirea lor.

  44. Diez anos de penibilita, sau gelul de par contra vaselinei de glezna, sau de ce nu a ajucat Messi nimic cu Islanda, in timp ce Ronaldo a facut un meci cu Spania putin repetabil

    Pe scurt si nu prea, nesintetizat si nu prea.

    Incep prin a spune ca, nu stiu altii cum sunt, dau eu personal ma simt extrem de norocos sa nu fiu fan al Realului sau al Barcai. Vesnica (si intr-un fel irelevanta) discutie cine e mai bun, Messi sau Ronaldo, aduce in fata copacii si muta intr-un plan foarte indepartat padurea. Daca cineva nu e in stare sa se bucure de acesti monstri sacri, cu bunele si relele lor, fotbalul probabil nu e sportul lor. Nu stiu cand in istoria sportului am avut asa o batalie, asa intinsa. Cand Pele era rege, nu prea avea adversari. La fel Maradona. Cruyff si Beckenbauer poate, dar erau un extreme opuse de teren. Deci probabil e ceva de genul Fed-Rafa, Senna-Prost, Matina-Chrissy.

    Ce imi place la Ronaldo e ca, desi mai putin talentat (inafara de fizic, care la inceput poate veni natural, dar pe urma trebuie intretinut), este foarte muncitor. Ce imi mai place acum e ca pare a fi stapanul complet al mintii si al corpului lui. Stie perfect ce mai poate si ce nu. De aceea e uneori ‘penibil’, ‘oportunist’ si nu se implica. Dar, daca asta duce la tiumful echipei …. why not? In meciul cu Spania, cand a ales sa se implice, a fost decisiv.

    1. Primeste o minge in careu, cum necum scoate penalty.
    2. Il inscrie.
    3. Primeste o minge la marginea careului, cum necum, inscrie.
    4. Dupa ce respinge un corneu din careu, face o cursa de vreo 60-70m si iii pune mingea pe tava unui coleg la marginea careului. Nu a iesit nimic.
    5. Primeste o minge la marginea carelui, scoate faultul.
    6. Inscrie libera.

    Deci sunt 6 interventii decisive. Hai sa spunem ca a mai avut 24 de interventii nereusite. Zic 24 sa ajung undeva rotund, la un 20%. ceea ce e enorm intr-un meci.

    Mi-a placut de el mult si la final, mergand pe la fiecare, incurajand si felicitand.

    Sa fim foarte bine intelesi, nu va fi la fel in meciul urmator. Cand vor curge epitetele cum ca Ronaldo e spent force. Fara nici o urma de adevar.

    Ce imi place la Messi e destul de clar pentru toata lumea, Insa, cu Islanda, nu mi-a placut deloc. A incercat sa faca totul, si nu a facut nimic. Cred ca a avut cel putin 10 suturi, dintre care doua cadrate (unul din penalty). Cred ca oricine si-a dat seama, dupa max 30 min, ca islandezii nu au nici o problema sa alerge doua zile. Sa faca dublaj, dupa dublaj, dupa dublaj. Sa se arunce la disperarea in fata oricarui pericol. Ca sub nici o forma nu vor fi dati fizic la o parte. Messi a incercat o multime de driblinguri, nici unul nu a rezultat in ceva periol pentru adversari. Chiar si putinele situatii de contra, sau faza a doua, au fost incetinite sau irosite prin dribling. Si nu prea am inteles de ce, oare chiar a vrut sa faca si el ce a facut marele lui adversar?

    Sa fi fost pur intanplator ca Argentina a marcat la singura faza la care nu a trecut mingea pe la Messi? Poti spune, nu e ziua mea, il las pe altul sa bata una din liberele din zona buna, o mentalitate straina si lui Ronaldo, intre noi fie vorba.

    Sampaoli, cum rezolvi o problema ca Lionel Messi? Cum il faci sa aiba mai multa incredere in coechipieri, dandu-le aripi? Pentru ca daca nu ajunge mingea la el 95 de minute, degeaba il certi pe Higuain ca nu-ti da goul de aur, ca e rece.

    Sa fim foarte bine intelesi, nu va fi la fel in meciul urmator. Cand vor curge epitetele cum ca Messi e cel mai tare. Pe buna dreptate.

    Si, ca sa terminam si cu mitul ajutorului si al lotului infect:

    Portugalia:

    Rui Patricio – 30 ani, Sporting
    Cedric Soares – 26 ani, Southamton
    Pepe – 35 ani, Besiktas, serial winner
    Jose Fonte – 34 ani, China
    Guerreiro – 24 ani, Dortmumd
    Bernardo Silva – 23 ani, City, campion in exercitiu in big 4
    Joao Moutinho – 31 ani, Monaco
    Willi Carvalho – 26 ani, Sporting
    Bruno Fernandes – 23 ani, Sporting
    Guedes – 21 ani, Valencia
    Ronaldo – 33 ani, Real, serial winner, 3 CL la rand

    Inlocuiri:
    Joao Mario – 25 ani, Inter
    Quaresma – 34 ani, Besiktas
    Andre Silva – 22 ani, Milan

    Sa nu trecem cu vederea jucatorii de la Sporting.

    Antrenor – Fernando Santos, castigator EURO

    Argentina:

    Caballero – 36 ani, Chelsea
    Eduardo Salvio – 27 ani, Benfica
    Otamendi – 30 ani, City, campion in exercitiu in big 4
    Marcos Rojo – 28 ani, ManU
    Tagliafico – 25 ani, Ajax
    Meza – 25 ani, Independiente
    Mascherano – 34 ani, China, serial winner
    Biglia – 32 ani, Milan
    Di Maria – 30 ani, PSG, campion in exercitiu in big 4
    Messi – 30 ani, Barca, campion in exercitiu in big 4
    Aguero – 30 ani, City, campion in exercitiu in big 4

    Inlocuiri:
    Banega – 29 ani, Sevilla
    Pavon – 22 ani, Boca
    Higuain – 30 ani, Juve, campion in exercitiu in big 4

    Mentiune speciala
    Dybala – 24 ani, Juve, campion in exercitiu in big 4

    Antrenor – Sampaoli, castigator Copa America

  45. Un punct de vedere cu care eu nu sunt de acord, haha

    Cine credea că toate penalty-urile vor deveni clare ca lumina zilei odată cu VAR probabil nu a văzut niciun meci la televizor până acum. Ideea e să se elimine greșelile blatant, nu cele la limită. Eu, de ex, îmi pun speranța că va stârpi dive-urile ușor, ușor

    Articolul mi se pare scris înainte de CM și pus deoparte pentru prima situație ambiguă

  46. Dupa primele jocuri de la CM 2018 am cateva pronosticuri transformate in certitudini:
    – Franta are o grupa grea.
    – Peru este o nuca tare.
    – cel mai bun cuplu de fundasi centrali este cel al Islandei.
    – Croatia a invins si a convins (cum a zis Bilic in studio, dupa meci: Doar Rusia si Croatia au impresionat atat prin rezultat, cat si prin joc, pana acum).
    Cum nebunii au doar certitudini, e firesc sa am si o indoiala, dupa Argentina-Islanda: Oare Maradona a fost mai bun decat Pele?

  47. La același lucru mă gândeam și eu, că situația e cam împuțită pentru Argentina. Nu au pierdut doar 2 puncte, cât încredere. Jocul a fost încâlcit, Messi a ratat un penalty, apărarea a fost foarte nesigură de cele 2-3 ori când Islanda a ajuns prin careu… Ok, Islanda a băgat tancul în fața porții, dar meciul putea să se mai joace 2 ore și nu cred că se termina altfel

    O să fie nevoie de multă muncă psihologică și tărie de caracter să treacă peste meciul ăsta

  48. Te contrazic. Concluzia care imi place mie este

    … it is simply time to buckle up and enjoy the ride with a technology that will always carry its own margins of uncertainty.

    Adica pana se îmbunătățește prin practică VAR-ul adauga doar ceva dramatism in plus prin suspansul adaugat pana la luarea deciziei

    Îmbunătățește = sa se apluce uniform in toate meciurile

  49. Nu sunt de acord cu afirmatia ta: “Cand Pele era rege, nu prea avea adversari. La fel Maradona.”
    Maradona a avut adversari pe masura, doar in Serie A, in acele timpuri s-a intalnit cu un Platini, cu Zico, cu Van Basten, Gullit, Vialli, fotbalisti care daca ar fi jucat azi ar fi fost candidatii perfecti pentru o dualitate mai putin fortata decat Cristiano Ronaldo ca rival al lui Messi. Messi nu are adversari pe masura in fotbalul de azi.
    Nu am prins timpurile lui Pele, dar din auzite vin cu doua nume: Eusebio si George Best. Hai sa fortez un pic si cu un Di Stefano plus Puskas, pe final de cariera.
    In acele vremuri nu se valorifica atat de mult potentialul rivalitatii sportive ca instrument de marketing. Am mai spus ca un Beckham a avut o imagine mult peste valoarea lui sportiva. Peste ani, in mod artificial, statistica stocata pe memory stickurile viitorului, il va face pe Cristiano Ronaldo egalul lui Messi, poate il va aseza langa Pele, Maradona, Cruyff… Eu ma duc fericit in pamant cu imaginea lui Maradona, din televizorul alb-negru, tata va merge cu Pele si televizorul cu lampi, las urmasilor ranjetul vanzatorului de tricouri din Madeira, fara slapi si lant de aur la gat, sper…

  50. Cam de 10 ani de zile Ronaldo si Messi sunt cam cei mai buni jucatori din lume, fie ca ne place de ei au ba. Cam tot de 10 ani, la nivel de club, lupta pentru acelesi trofee si se iau in coarne de vreo 3-4 ori pe an. nu stiu daca Maradona, Platini sau oricine au avut un rival 10 ani de zile, nici nu stiu daca ei insusi au dominat scena 10 ani. Fotbalul era putin altfel atunci. Iar Pele … pai de cate ori s-a intalnit cu un Eusebio? Sau cu un Best?

    Nu are importanta, dar nu inteleg ce cauta Vialli in aceeasi propozitie cu ceilalti. Tu il vezi pe Ronaldo pe landa Messi ca pe Vialli pe landa Maradona?

    PS si io ma duc cu Maradona.

  51. S.ar putea sa fie decisiv penalty.ul ratat de Messi. Daca Croatia ii curenteaza in meciul urmator (deloc exclus la cum i.am vazut eu pe argentinieni si la ce presiune o s fie pe ei la meciul asta), pot sa.si faca bagajele deja.

  52. Dupa jumatate din meciurile rundei 1:

    Bebelaxii lui bebelak 13 – 17 Banditii lui Mihai Roman
    Tradatorii lui Filotas 20 – 17 ursii lui grizzly
    Căzăturile lui Andrei G 12 – 14 anglofilii lui ama
    Victorioșii lui Tiamee 21 – 23 Învechiții lui Bruins
    B-urile lui Bogdan 7 – 20 Bezmeticii lui Romi
    Juventinii lui minereu 8 – 22 Dintosii lui Radu

  53. Domne, Vialli a fost un mare jucator. Perioada gemenilor e una de poveste. Dar totusi. Si Super Mario e o personalitate, si Cassano. Cu sau fara slapi. Si apropo de slapi si de lant, inteleg ca nu iti plac. Dar pentru mine, un anume dintos cu coada e probabil al doilea favorit jucator, si a facut slapu si lantu celebru.

  54. Diferenta consta in dinamica jocului. In fotbal dupa o actiune susceptibila de penalty se poate ajunge in cateva secunde la un gol la cealalta poarta. Aceasta este o posibila problema a sistemului actual. Ce face arbitrul atunci? Analizeaza faza premergatoare si acorda penalty, anuland golul. In rugby exista sistemul de arbitraj cu avantaj, inainte de arbitrul video, era fireasca revenirea la decizia initiala, daca echipa nu profita de avantaj. In fotbal avantajul se implementeaza diferit. In plus, ca o diferenta majora, in rugby arbitrul beneficiaza de prevederi regulamentare mult mai eficiente si de cutume de comportament, referitoare la protestul fata de deciziile sale.

  55. Serbia e echipa mea favorita la mondialu asta si sper sa faca treaba buna pentru ca au cu cine. Mereu mi.a placut felul lor de a fi: bataiosi, razboinici, curajosi si verticali.

  56. Si poate parea amuzant dar cred ca, cu Costa Rica vor avea probleme si Elvetia si Brazilia. Sunt f.greu de desfacut, bine organizati, iar daca la o faza fixa o baga in plasa 100 de ani nu.i mai intorci. Sper ca sarbii sa aiba rabdare cu ei si sa nu se arunce aiurea in atac ca.s periculosi tare astia a lu Nuti Udrea.

  57. Mersi de compliment, dar alegerea pozei a fost întâmplătoare. M-a distrat ca brutăria din apropiere a scos aceasta chifla speciala cu ocazia WCup. E gustoasa proaspat scoasa din cuptor, daca s-ar putea, ți-aș trimite cateva…

  58. Si Richard Moeller Nielsen are un campionat european castigat in 92, dar ca antrenor nu a fost la nivelul lui Sep Piontek. Copa America castigata de Sampaoli nu este relevanta ca etalon al valorii antrenorului/selecetionerului.

  59. Articolul are o mare problema atunci cand trage concluzii după câteva meciuri la o competiție unde arbitreaza mai mulți arbitri aflați la primul contact cu VAR. Nerelevant.

  60. Chile a fost o super echipa sub Sampaoli. Recunosc însă ca acum cred ca nu ia cele mai bune decizii.

  61. Conjugat cu brutali, excesivi, ridicoli. Au batut Costa Rica si s-au bucurat de parcă au batut Brazilia. Ce a fost retragerea aia pe metereze? Trebuiau sa paseze si sa tina mingea in terenul advers. Ca sa nu zic ca trebuiau mai bage vreun gol, doua…

  62. A nu, sa nu avem păreri ci sa asteptem vreo 1000 de meciuri să fie relevant statistic.
    Fact: nu se aplica uniform
    Fact: starneste discutii exact ca deciziile fără VAR
    Fact: multa lume vorbeste fara sa inteleaga exact contextul in care trebuie sa se aplice VAR

    Cum am mai zis eu sunt pentru VAR. Dar speram ca pentru început sa se aplice mai rar si pentru chestii f clare. Si comentariile mele cu unde e VAR ul erau ironice.

  63. Vialli fara slapi si lant de aur la gat a avut personalitate, i-a dat-o lui nea Sacchi, s-a retras la 27 de ani din nationala. A fost un fel de Cantona in versiunea italiana. Unul fara kung-fu doar king fu, Vialli…

  64. Fact: e imposibil să se aplice uniform si e normal sa nască discutii cat timp nici arbitrii, nici chibitii nu stiu inca clar cu ce se mănâncă. Nu trebuie 1000 de meciuri dar macar 100 ar fi decent sa asteptam pana sa tragem concluzii. Cu atât mai mult cu cât, repet, sunt arbitri la primul contact practic cu VAR.

  65. Si atunci nu era mai bine sa o ia treptat si sa intervină cu VAR ul doar in situatii f clare nu atingeri ca la penalty-ul lui Griezman. Cel putin la inceput.

  66. Maradona has also apologised for smoking a cigar in the VIP seats during Argentina’s 1-1 draw, in contravention of a Fifa ban on smoking at World Cup stadiums. “I honestly did not know that no one can smoke in the stadiums. I apologise to everyone,” he wrote on Facebook.

  67. I honestly did not know

    yeah, right… :))) adevarul e ca abia a aparut regula asta acu 2-3 zile

  68. Si Iuachim asta al Germaniei pare batut de soare in cap, alt Sampaoli si asta. Are o echipa numai de atacanti si mijlocasi ofensivi. Eu zic sa scoata si fundasii centrali si sa mai bage doi atacanti ca sigur o sa castige.

  69. Nu exista doua trepte de aplicare a VAR, doar aplicări neunitare cauzate de lipsa de experiență cu VAR si, poate, de variațiile de calitate dintre arbitri.

  70. Asa le trebuie daca nu l.au scos pe Neuer la timp ca sa mai bage un atacant.

  71. Cine genereaza un review? Doar centralul? Cei din cabina pot doar sa ii zica “ar trebui sa revezi faza asta”, dar arbitrul poate sa ii ignore?

  72. Când te referi la presiune și cât muncește pentru a-și ajuta țara vorbești de Ronaldo? Mondialul e greu tare, nu e ușor sa bați de unul singur o echipa, dar cred ca de un egal acolo, tot te lipești.

  73. Cred ca te referi la Mario Gomez… Eu nu cunosc alt Super Mario in fotbal. Dintosul brazilian nu dadea bine in poze, nici el nici Rijkaard nu puteau fi coperta noului mes que un club. Nu ma mir, absurdul conducatorilor Barcelonei a fost deseori mai distrugator decat Madridul. Te inseli, lantul imi place, la gatul lui Borcea… Nu te gandi la altceva, Borcea e cainele ciobanesc al parintilor mei. Da, nu prea sunt PC ai mei, ii denunt, ziua il tin legat cu un lant ce culiseaza pe un fier beton de 25 m… Au avut de ales intre integritatea vizitatorilor, rasaduri, flori, oratanii si libertatea cainelui.

  74. Opriti va rog macelul la fantasy…am luat mai multe decat Arabia Saudita de la rusi. Noapte buna!

  75. Eu zic ca s.a temut sa.l elimine. Nu era Prijovic ala a lui Razvan de la Paok? Daca venea iarasi Ivan cel Groaznic ala cu pistolu la cingatoare? De ce sa risti aiurea?

  76. Fără supărare, dar toată discuția asta despre Messi si CR a luat-o razna. Deja nivelul discuțiilor coboară prea mult, cel putin pentru mine. Poate ar fi buna si o mână de apa rece pe fata, face bine la ten.

  77. Omule, pe mine m-ai pierdut prima data de cand am treaba sa duc un anume portugbez acasa si sa-i fac statuie. A doua oara cand numesti un participant la WC debil mintal, din motive care nu ne scapa (credeam ca nu se practica asa chestii pe tarlaua asta).

    Din partea mea, poti intra in silent din nou stergand tot pentru ca nu esti capitan si prim unspe. Sau sa continui sa imprastii ce ii dori. Dar in ce ma priveste, nothing more to see. Just move on.

  78. Hai ca mai baga un atacant. E bine. Daca nu mai are pe banca poate face comanda la emag sa.i mai aduca 2-3.

  79. De acord si eu, nivelul discutiilor aici pe anglofil coboara uneori sub niste limite de acceptabilitate. Si e adevarat, avem un “caine” care latra, dar sunt si niste “nebuni” la gard care plimba batul pe uluci. Poate nu ar strica o usoara moderare a discutiilor, din partea unui admin.

  80. Dar eu nu am vazut niciun caz in care centralul sa refuze sa meargă după ce i-a fost recomandat. Doar cazuri in care și-a păstrat decizia inițială si dupa ce a văzut desi i se recomandare contrariul. Putine însă, foarte putine.

  81. eu zic sa va alegeti alti idoli. nici unu din astia 2 nu o sa castiga cupa mondiala. oare ce o sa insemna asta pentru viitorul acestor discutii?

  82. Nu e idolul meu Ronaldo dar mi-e greu sa ma abțin din a-l tachina pe filotas.

    Fotbaliști pe gustul meu au fost Maldini, Hierro, Buffon, Canizares, Vieira, Zanetti.

    Dar asta nu înseamnă că nu le pot recunoaște meritele unor fotbaliști precum Messi sau Ronaldo.

  83. din ce inteleg eu toti o cam luam. inteleg ca principalul este clasamentul intre noi, meciurile sunt doar asa de fun.

  84. Pai la Leicester in sezonul cu titlul faceau asta in fiecare saptamana 🙂

  85. Dupa ce am vazut primele meciuri ale favoritelor am ajuns la concluzia ca habar nu am cine o sa castige aceasta CM :))

  86. E head to head. O victorie cu 50-20 aduce tit atâtea puncte ca una cu 17-16: 3 puncte.

  87. @Bebelak – apropo ca ziceai ca lumea nu se mai entuziasmează ca in anii 80:

    “World Cup fans celebrating in Mexico City may have caused artificial earthquake”

  88. Da, dar punctaverajul conteaza la final in caz de egalitate, deci e important sa punctezi cat mai bine.

  89. Recunosc, mi se pare ca e o cupa mondiala destul de vie, comparativ cu senzatia de la cele din ’98 incoace. Dar chiar si asa un Franta-Germania nu cred ca mai are ‘greutatea’ din trecut. Mexic, Columbia, Uruguay… da, posibil. Dar pentru Europa cred ca chestiunea asta cu nationalele e oarecum secundara, in sensul ca microbistul se defineste in primul rand prin clubul cu care tine, nu prin nationala, iar daca are de ales intre cele doua… you get my point.

  90. Faza deloc usoara dar cred ca e prima greseala evidenta de VAR: sud-coreeanul loveste mingea intr-adevar dar il faulteaza cat timp mingea e inca in joc. Penalty.

  91. Dintre toate cele acordate până acum asta mi s-a părut cel mai clar

  92. A fost o faza in prima repriza in careul suedez: fundasul a lovit mingea, apoi a secerat atacantul. Din ce mi-am dat seama, s-a verificat cu VAR si s-a decis ca nu era penalty. Mi se pare gresita decizia cat timp mingea era in joc, ba mai mult a ramas aproape de atacant care a fost astfel impiedicat sa continue. Penalty.

  93. Nu, in celalalt careu, in prima repriza. Vezi raspunsul meu de mai sus la Romi. Lucrurile nu sunt unanim interpretate in modul prezentat de mine intre chibiti, eu insa am citit mai demult o explicatie in Gazzetta despre genul asta de faze si mi s-a parut logica.

  94. Faza din clip ar fi fost insa identica daca fundasul atingea mingea. Nu a facut-o.

  95. Eu cred ca e nerealist sa ne asteptam la 100% acuratete odata cu VAR. Vor mai fi erori si faza interpretate diferit de arbitri diferiti. Dar daca se elimina greselile flagrante si daca se imbunatatesc cele la limita eu tot zic ca e un pas inainte

    ps: daca a fost in prima repriza, inseamna ca a fost in acelasi careu :p

  96. De apreciat numărul mare (și corect) de minute de prelungire acordate cam la fiecare meci. Acum aștept primul meci arbitrat de un spaniol, care va da maxim 3 minute după 6 schimbări, 4 goluri și un pitch invasion.

  97. Asteptarile mele sunt urmatoarele:
    – sa elimine greselile flagrante
    – sa scada dramatic numarul dive-urilor
    – sa imbunatateasca deciziile in situatii ambigue

    Din ce am vazut pana acum la CM, sunt multumit de felul in care functioneaza

  98. si avem si ratarea mondialului, nu stiu cine este acest H.W Cho dar mi a placut

  99. parerea mea este ca nu trebuie acordat penalty, bineinteles daca sunt oameni avizati care zic asta, n am decat sa fiu de acord. oricum genul asta de faza mi se pare greu de judecat. daca a jucat mingea e cam greu de dat si fault dar nu sunt chiar sigur cum se interpreteaza fazele de genul asta

  100. Ciudat sistem, avand in vedere ca mai sunt 2 meciuri nejucate. Si pe urma ala de vineri pica in mijlocul etapei 2.

  101. Orele de draft alocation sunt fixe, probabil ca in timpul sezonului de PL. Dar jucatorii care ii primesti dupa waiver allocation ii vei vedea in lotul tau si vor fi disponibili doar dupa ce se termina runda 1 adica dupa ce se termina meciul Polonia-Senegal. Atentie runda 2 incepe maine seara cu meciul Rusia – Egipt. Deci Dupa Polonia-Senegal si iniante de Rusia-Egipt se pot face schimbari in echipa (adica inlocui titulari cu rezerve). Dupa waiver allocation toti jucatorii care au fost pe waiver devin free agents.

  102. Barcenas de la Panama joaca la echipa Cafetaleros de Tapachula. Strașnic nume!

  103. jucatorii care ii primesti dupa waiver allocation ii vei vedea in lotul tau si vor fi disponibili doar dupa ce se termina runda 1 adica dupa ce se termina meciul Polonia-Senegal

    am inteles asta, dar vedeam si eu cum se misca si jucatorii aia inainte sa fac schimbari in lot

  104. Arbitrul de azi stie ca exista VAR? 🙂

    A dat fix pe dos ambele penalty-uri

  105. Daca chiar ar mai conta m-as enerva ingrozitor ca se poate da asa penalty. Bietul Walker n-a facut chiar nimic. Noroc cu Romi ca mi l-a luat de pe cap ;))

  106. Mi mi s-a parut imprudent sa puna asa mana. Parea un meci usor pentru englezi la inceput, dar s-a complicat

  107. in aglomeratii sau in situatii statice da. Dar aici erau izolati si doar unul era static. De unde si cazatura tunisianului

  108. Nu ma astept, departe de mine gandul. M-am obisnuit destul de mult cu VAR dupa 1 an de aplicare in Italia. E clar un (mare) pas inainte.
    Asta nu inseamna insa ca decizia aceea nu a fost gresita. Am scris aici in ideea sa vad cum priviti si voi genul asta de faze.

    ps. lol.

  109. Maine la 13.00 ora Romaniei se va face alocarea de jucatori de pe lista de waivers. Ocazie sa va reimprospatati loturile. Alocarea se face in functie de waiver list pe care ordinea e inversa fata de ordinea de la draft. Deci depuneti transferuri pe post din echipa voastra contra jucatori listati ca fiind pe waiver. Sunt cativa disponibili care au facut puncte multe.

  110. Dragilor, vreau sa deschid si eu un off-topic serios si sa va cer parerea, sfatul, etc. Am luat decizia de a pleca din tara. Asta e, eu am incercat, am votat de fiecare data cand s-a votat ceva, mi-am platit toate taxele pe care le-am avut de platit, am incercat sa fiu un cetatean ok, la un moment dat parea ca lucrurile merg pe un drum bun chiar daca incet, dar ultimii doi mi-au sters orice urma de speranta. Cica ultimul care pleaca stinge lumina; aiurea, lumina a fost stinsa de mult si noi ne dam cu capul de pereti pe intuneric. Cred ca am investit suficient de multi ani si nu simt ca voi profita cand voi avea nevoie (sanatate, pensii etc). High risk, low reward.

    Ma rog, postul asta nu e ca sa imi plang de mila. Ideea e ca sunt intr-un fact finding mission sa vad care e alternativa cea mai ok pentru mine. Situatia mea e asa: am 30 si multi de ani, nu sunt casatorit, nu am copii. Lucrez remote pentru o companie din State si pot continua sa lucrez de oriunde din lume. Salariul este unul bun, oriunde m-as muta. Aici in Romania platesc taxe foarte mici. Incasez banii pe un SRL la care sunt si angajat si platesc 1% pe cifra de afaceri plus taxele pe salariu plus 5% pe profitul pe care il scot din SRL. Vorbesc foarte bine engleza si franceza si o rup decent ca tot romanul pe italieneste si pe spaniola, dar la nevoie m-as incumeta sa invat si o finlandeza daca trebuie 🙂

    Daca m-ar fi intrebat cineva acum 2 ani de zile in ce tara m-as muta as fi zis Anglia fara sa clipesc. Deh, anglofil pana in maduva oaselor… Acum, de cand cu brexit, nu imi dau seama daca mai e o alternativa. Vreau sa ma mut intr-o tara unde sa obtin usor o rezidenta legala, sa pot sa imi declar veniturile si sa platesc taxe si unde sa am un path clar si previzibil spre o cetatenie. Tara asta ar trebui suficient de puternica economic ca sa nu fie un gamble pe termen lung si sa imi ofere acces la niste servicii publice de calitate. Si as prefera nici sa nu platesc o mana si un picior pe taxe daca se poate. Deocamdata din socotelile mele, s-ar incadra Franta (unde vorbesc limba) si Germania (unde am niste rude foarte apropiate). Poate Olanda? Mi-e cam teama de Spania/Italia; pe termen lung mi se par un pic cam fragile. Elvetia nu e UE asa ca s-ar putea sa fie mai greu cu rezidenta. Tarile scandinave sunt interesante, dar n-as putea sa traiesc pe intuneric jumatate de an.

    De ce toata povestea asta? Stiu ca unii dintre voi traiti prin alte tari si m-ar interesa niste experiente directe. Unde sunteti? Cum ati ales sau cum ati ajuns acolo? Cat de repede v-ati integrat (din punct de vedere legal, nu social)? Daca ar trebui sa faceti alegerea asta din nou azi ati alege altceva pentru ca intre timp aveti mai multe informatii? Care sunt lucrurile pe care ar trebui sa le iau in calcul si care nu sunt foarte evidente? Orice idee, sfat, barfa e bine-venita

  111. Anglia nu are nici un jucator de piciorul stang in teren. Ciudat

  112. Mie mi se pare ca in orice meci de fotbal sunt 100 de protejari de genul ala. Daca dam fault la toate incepe sa semene a volei.

  113. Păi eu judec asa o asemenea faza: ok, ai atins mingea dar faza nu se oprește cat timp mingea e in joc si eu o pot juca în continuare. Dacă după ce o atingi, ma cobori din continuarea mișcării inseamna ca ma impiedici sa o joc, prin urmare e fault. Nu vad motivul logic pentru care atingerea inițială justifica coborârea ulterioara.

  114. Băi am găsit niște versuri ale lui Arghezi, cred că se potrivesc la fix cu starea ce-o am la mondialul ăsta, incredibil, la 600 de ani după!!!! iacă-tă:

    Împărați pe care lumea nu putea să-i mai încapă
    Au dus federații toate cu-n picior aproape-n groapă
    Dând la unii prea puține și la alții în neștire
    Au făcut o bulă-n care unii-o duc cu nesimțire
    Împrumuturi pe sezoane, sponsori, mentori, derapaje
    Toate se servesc pe tavă asortat la arbitraje
    Marketingul e fantastic, peste mări și țări se-ntinde
    Și-ncă nu se vinde aer, pauza deja, se vinde
    Sui acolo trei transferuri, un agent sau o soție
    O semnare de contracte, motiv de cinefilie.
    Însă, la nivel de țară, unde se-adunau pe vremuri
    Cei mai buni din zeci de cluburi de culori de toate feluri
    Azi îs doar de două feluri: cei cu albii sau cu negri
    Cei ce țin cu Cristiano sau cei care sunt integri (sic)

    Unde esti tu Cannavaro, cu sprânceana ta de-un fel
    Să-i împarți în două cete: trece mingea, trece el!
    Azi avem aceleași meciuri repetate zi de zi,
    Douăjdouă de vedete în filme pentru copii.
    Ce e var, ca varul trece. Tu te-ntreabă și socoate
    Unii-au mers la socoteală și-au ajuns la cinci cu toate!
    Am să-nchei cu o povață, cum mă știi, sfătuitorul:
    Când te întalnești cu nemții nu da mâna cu-antrenorul 😉

  115. Nu stiu, mie nici nu-mi trecea prin cap ca cineva poate considera fault la asa ceva…

  116. chiar ca prea mult Eminescu amestecat cu o proza de struguri la 19 ani au facut poetul asta anonim din mine. 😀

  117. O scurta analiza a jocului Angliei, cu un citat de la un clasic in viata: lunga si pe a doua. Pot sa continui in aceeasi nota: mijlocul este sublim, dar lipseste cu desavarsire.

  118. Domnule, multa bafta! Experienta mea e cam irelevanta… am trait niste ani in Istanbul, gasesti probabil cea mai buna manacare din lume, o birocratie pe alocuri mai nebuneasca decat a noastra, oameni calzi si-un regim politic dement. Deci nu.
    Sincer, si eu ma uit cu un gand de plecare spre vest, da’ chiar iau in calcul sudul Spaniei… am nevoie de Mediterana, nu e nimic mai placut ca ea 🙂

  119. cu aia sunt ok, important e sa fac schimbarea asta, sa intre Jedinak ca altfel nu e bine :)))

    oricum, mi se pare complicat, sa mi vina si waiverii, sa fac si schimbarile, toate in decurs de o ora.

  120. hai ca am gasit in regulament
    e asa cum zici tu

    When a player is on Waivers, nobody can pick him up. Managers in the league can only make a waiver request to pick up players on waivers. When waivers are processed, the league manager highest in the waiver queue that made a waiver request for the player will pick him up. After a manager makes a successful waiver request, he drops to the bottom of the waiver queue.

  121. Nothing is off the table right now, asa ca daca poti sa imi dai niste detalii si despre NZ, ar fi interesant.

    De US poti sa imi dai o parere de la fata locului? Ca la televizor e cam fucking scary ce se vede

  122. Mediterana, nu e nimic mai placut ca ea 🙂

    Ai dreptate aici. Eu am marele avantaj (si nu o zic ca as ma laud), ca nu trebuie sa muncesc acolo unde stau. Nu ma impiedica nimic sa ma mut vara o luna, doua in Spania, de exemplu. De-asta as vedea-o mai mult ca pe o destinatie de vacanta, decat de rezidenta

  123. M-ati ras la waivere – mi-ati suflat jucatorii pe care ii doream. Nu m-am ales cu nimic

  124. Intervin si eu pentru ca-s in aceeasi directie cu plecatul, desi eu mai probabil voi ajunge in Portugalia sau Spania:
    Din ce stiu, NZ nu e accesibila pentru doua popoare din EU: romanii si bulgarii.
    Elvetia nu e inaccesibila, dar ofera mai greu cetatenie, e-adevarat. Probabil sudul Frantei ar fi optiunea perfecta pentru ce cauti: limba ok, natie ok, geografie ok 🙂
    Belgia are o politica de imigrare foarte lejera pentru europeni, de asemenea si cred ca si Olanda, dar e mult mai frig la olandezi decat la belgieni.

  125. Subscriu si eu la xenofobie, e absolut palpabila si am simtit-o in aer permanent in Paris, oriunde m-am prezentat fiind roman.

  126. De unde ai scos-o pe asta cu romanii si bulgarii in NZ? Pentru cei cu IT, sub 40, cu oferta de munca dupa 5 ani esti cetatean. Care te face automat si rezident in Australia.

  127. Eu am avut prieteni care au ajuns in NZ abia dupa ce au luat cetatenia AUS desi aveau calificari foarte bune (e-adevarat, nu IT). De asemenea, am inteles ca sunt faorte amatori de legi iar una dintre legi spune ca nu angajeaza imigranti pana nu verifica daca optiunea exista deja pe piata nationala. S-ar putea sa ma insel, dar e ceva ce merita verificat.

  128. Portugalia sau Spania

    Ce va mai plac caldurile. Sincer, pe mine m-ar atrage mai mult Germania sau Olanda tocmai ca e mai racoare 🙂

  129. Asta e adevarat – cu anumite profesii e foarte greu de gasit o oferta de munca. Si fara oferta de munca nu prea merge.

  130. Eu sunt multumit, mi-am acoperit gaurile din echipa. Poate fac si eu niste puncte etapa urmatoare ca in prima etapa am mancat bataie ca la Rovine

  131. la draft imi inlocuieste automat jucatorul care nu a jucat sau trebuie sa-l inlocuiesc eu? cam pierd fara o schimbare care sa intoarca soarta meciului

  132. Eu am locuit 5 ani in Germania, 7 in Elvetia si in curand fac sase ani de UK (ce trece timpul:) daca e sa compar astea trei si sa trag linie (ptr ca nu exista tara perfecta) as zice ca ordinea ar fi exact cea pe care am urmat-o in emigrare, cu UK cel mai bine, Germania mai putin. Dar factorul Brexit e cum ai remarcat un factor extrem de puternic, de fapt si eu am inceput sa ma gandesc serios unde sa ma mut daca it turns sour si economia se prabuseste aici. Deja eu nu am mai avut nici un proiect in UK de 2 ani, doar in Germania si Spania chiar, in uk totul e blocat dpv investitii la ora actuala.
    Ai mentionat Germania – paradoxal aici am petrecut cei mai multi ani intrucat si pe vremea rezidentei elvetiene tot in good old Muenchen am fost pe proiecte. Vremurile s-au mai schimbat insa, nu mai e acum ca atunci cand am aterizat cu Greencardul lui Schroeder in 2002 si era totul wow! Investitii in infrastructura nu s-au facut prea multe, populatia orasului aproape s-a dublat insa sbahnul tot la 20 de minute vine si tot cu atatea vagoane ca acum 15 ani. Regimul de viata e putin spartan, f bun daca esti practicant de sport insa deficitar dpv cultural, restaurante, social etc. Si mai sunt si taxele, daca esti single esti la lohnsteuer klasse 1 care iti ia cam jumatate din bani. Ceea ce m-a facut sa plec in Elvetia in 2006.
    De atunci s-au schimbat multe in regimul rezidentei, acum din cate stiu ai drept de munca si rezidenta automat. Cetatenia e o chestie destul de greu de obtinut (un path de 12 ani) si nu o vrei totusi, odata primit pasaportul elvetian vine la pachet cu serviciul militar obligatoriu. Taxele sunt mult mai umane dar costurile mari si viata si mai cazona, e o lipsa de savoir vivre remarcabila. Cantoanele germanice sunt mai bune, cele franceze sunt extrem de boring datorita traditiei calviniste, Geneva e dupa parerea mea cel mai plictisitor si lipsit de viata oras din Europa.
    Si eu sunt cu Portugalia, Spania sau sudul Frantei ca destinatii daca jobul nu e o problema. Viata merita traita fara hustle and bustle si ratrace, cred ca traind zi de zi in Lisabona e imposibil sa nu ai un zambet pe fata tot timpul. Daca poti lucra din orice locatie si nu ai strings attached (familie), give it a go, stai cate un an in locatii diferite. Eu unul asa as face.
    Sunt curios de Olanda, oamenii sunt cool si directi, insa e vantul ala de iti intra in oase.
    De acord cu ce au spus si ceilalti de Italia, un mediu mult mai xenofob si rasist ca in alte tari europene.

  133. Uite ce zic baietii:

    “Each week you choose 11 players to play and the remaining players sit on your squad’s bench. Leagues can decide to play with Auto-subs or not. The league creator controls this when creating the league. Auto-subs means that players on the bench, will replace lineup players that didn’t play in a gameweek as long as the formation remains valid. Also, the player furthest to the left on the team page has the highest priority to come on as a sub. Valid formations consist of at least 3 defenders and at least 1 forward. You always have one goalkeeper.”

  134. Eu am studiat Noua Zeelanda recent in scopul asta. Cred ca e prea departe fata de aria ta de interes, dar daca doresti pot sa iti dau detalii.

  135. Uitandu-ma la lotul tau Jedinak e cel mai din stanga si il inlocuieste pe Lo Celso care nu a jucat deloc.

  136. In Franta, “deux pieces” inseamna ca in Romania: doua camere. Englezii cand spun 2 bed home, inseamna doua dormitoare plus spatiu de zi.

  137. Două lucruri, ca sa ma bag si eu in seama, intrucât nu am locuit niciodată în afara tarii:
    1. Din spusele unor prieteni, Olanda e o optiune mișto. Problema principala e vremea dar inteleg ca esti ca mine, preferi frigul 🙂
    2. Sudul Franței e mișto, am fost de 4 ori in concediu acolo. Pe de altă parte, este diferenta majora intre un turist si un rezident …

  138. Vezi ca fereastra in care poti face schimbari intre titulari si rezerve din lotul tau pentru etapa 2 e doar dupa Polonia-Senegal si inainte de Rusia-Egipt, deci doar o ora

  139. E programul asta idiot al WorldCup cu Rusia jucand azi. Intre etapa2 si etapa 3 este o zi si apoi si mai mult.

    cat despre waiveri – habar n-am cum se proceseaza:

    -primul pe lista de waiveri isi ia toti pe care i-a creut si apoi urmatorul tot asa

    sau

    primul de lista ia primul jucator care l-a cerut trece la coada, al doilea i-a un jucator si trece la coada samd

    al doilea sistem mi se pare mai echitabil

  140. Ia primul jucator pe care l-a cerut, daca mai este available, apoi trece la coada si tot asa pana se termina lista de waiver requests, in ordinea stabilita la inceput.

  141. La orice draft pe care l-am incercat asa se proceda, presupun ca si aici. Altfel ar fi foarte unfair pentru ceilalti participanti la joc.

  142. Pentru mine daca ar fi Germania, ar fi Dusseldorf. Am o verisoara care sta in zona si nepoata-mea sta chiar in Dusseldorf. Plus ca e un oras care chiar mi-a placut cand l-am vizitat. Arata mai putin nemteste decat celelalte pe care le-am vazut.

    Deutche Bahn e catastrofa? Nu mi s-a parut deloc si am mers destul de mult cu trenul prin Germania, dar asta se intampla acum 10 ani. Poate mai nou

    “pound for pound, nu stiu unde mai gasesti protectia sociala, plus cea medicala oferita de ei”

    Aici e dilema mea cea mai mare. Incerc sa fac comparatii intre cateva tari, dar nu prea stiu cum.

    “de ce nu un 51-49?”

    Pai, cam asta intentionez sa fac. Sa am rezidenta si sa platesc taxele intr-o tara unde stiu ca peste 20 de ani iau o pensie ca lumea si am niste spitale bune. Dar asta nu ma impiedica in acelasi timp sa ma plimb pe unde vreau. Sa stau o luna in Spania si una in Costa Rica. Dar asta pot sa fac si din Romania. Imi caut o “baza” noua.

  143. Sunt mai mici taxele in Elvetia decat in Germania? Asta chiar m-a luat prin surprindere, credeam ca Elvetia e o tara foarte scumpa si ma asteptam sa fie si taxele mari.

    Avand familie in Germania, am stat destul de mult pe-acolo si in reprize lungi (3-4 saptamani la rand). Mie mi s-au parut ok oamenii, mult mai deschisi decat zice stereotipul. Da, e clar mai boring decat in tarile latine, dar mi-a cam ajuns un pic de excitement-ul asta latin. Parca as prefera un pic de plictiseala 🙂

  144. Dusseldorf e intr-adevar destul de cool. Personal, as prefera probabil Koln, ma rog, la varsta mea, studentele sunt tot timpul o atractie 😀

    Comparatia respectiva … mai bine sa nu o poti face personal. Si sa te increzi in cei trecuti, din pacate, prin respectivul proces. Secretul e probabil in conditiile de tratament, un diagnostic decent poti probabil avea oriunde, inclusiv in Ro.

    Pai … cand reusesti sa te muti, don’t be a stranger. Si in caz de plictiseala, suna goarna, or fi vo 2 pe aici sa se repeada la o bere sau un roze cu tine 😀

  145. Multumesc pentru raspunsul detaliat.

    Franta o stiu si eu destul de bine, am fost de mai multe ori si in locuri diferite. Xenofobia nu mi s-a parut un issue, mai rau mi s-a parut in Italia, de exemplu, dar s-ar putea sa fie si modul meu mai relaxat de a ma raporta la acest subiect. Atat timp cat eu nu pulsez de patriotism in mod deosebit, nu prea ma afecteaza daca sunt atacat pe subiectul asta. Am avut sefi francezi, in schimb, si au fost cam infecti. Experienta pe care am avut-o cu ei ma face sa ma am retineri la a ma muta in Franta.

    Deux-pieces ce inseamna, doua camere (living + dormitor)? Chiriile din Paris, intr-adevar, sunt mari, iar apartamentele, din ce am inteles, sunt niste debarale mai mari. Ai idee in sudul Frantei cum stau lucrurile? Banuiesc ca Nisa, Cannes sunt la nivel asemanator cu Parisul.

    In Germania exista Steuerberater (tax advisors) care te pot ajuta sa aplici corect pentru taxe si tot ce e nevoie. Banuiesc ca si in Franta exista o profesie asemanatoare. Ai idee cum se numesc sa pot sa caut o firma pe google?

  146. Fara sotie si mai ales fara copii, la o varsta cat de cat potrivita si cu o meserie cautata, relocarea, teoretic, ar trebui sa fie un pic mai usoara. Dupa mine, sunt 2 principii de baza:

    1. Daca e posibil, nu sta cu fundul in doua luntri. Adica, plecat fiind, nu te gandi la momentul intoarcerii acasa.
    2. Tine minte ca, nicaieri unde mergi, nu e datoria lor sa te integreze. E a ta.

    E trist ce spui si ce se intampla, dupa mine, pentru ca si eu incep sa ma re-gandesc. Dar la mine variantele sunt muuuult mai putine. Trebuie sa aleg varianta safe. Cumva, trebuie sa-l contrazic pe fostul concitadin COYS, probabil cu foarte mica ezitare Germania. Evetual Tirol sau Sudtirol. Nicaieri nu e perfect, dar pound for pound, nu stiu unde mai gasesti protectia sociala, plus cea medicala oferita de ei. Dar totusi, el traind in 4 tari deja, e mult mai experimentat.

    Daca ar fi Germania si as putea alege, nu ar fi Muncheul. Bavarezii, ca si ceilalti iubitori de masini din BW, sunt cu doua perechi, mie mi se par mai ursuzi, mai restrictivi, mai selectivi. Preturile la imobiliare, acum, sunt in cer. Plus ca e aproape imposibil sa prinzi bilet la Bayern 🙂

    As alege ceva mai cosmopolit, dar totusi bine conectat. Zona Frankfurt probabil. Vin dalb de clasa :). Si Berlinul sau Dresda sunt, se pare, in urcare. Totusi, Frankfurtul e aproape de tot, pe o cale sau alta, mult mai cosmopolit, mult mai relaxat si mai primitor. Zona de Taunus superba.

    De acord cu COYS privitor la transport, dar toata lumea stie ca Die Bahn este de departe cea mai catastrofala companie nemteasca. Da, taxele sunt mari, dar viata de zi cu zi (mancare, bautura) e relativ ieftina. Dar, pentru freelanceri (freiberufleri), sunt o gramada de chestii pe care le poti deduce, inclusiv parte din chirie, note de restaurant, si inca o gramada. Orice steuerberater poate sa-ti dea trickuri pe tema asta.

    Social, eu as zice ca ai destul ce face. Daca vrei Balsoi si Rolling Stones in foecare saptamana, nu vei avea. Dar altfel, e plin de teatre mici, de concerte small and medium size in gramada de locuri, expozitii si mai stiu io ce. Plus ca, daca respecti principiul 2, este lume cu care sa stai la minciuni. Am revenit de 11 ani, si si in Munchen si in Frankfurt am extrem de multi apropiati care s-a intalni bucurosi cu mine la o serata dansanta. Dar 5-6 saptamani pe an acolo nu sunt indeajuns, din pacate.

    Dar, zic io, de ce nu un 51-49? 51 intr-o Germanie, sa te bucuri de ski, de exemplu, si 40 o Spanie, Portugalie, Italie?

  147. ea nu stiu deloc, dar avea facultă de limbi străine, el facea inginerie, dar nu sunt sigur ce anume, ceva cu țevăraie.

  148. Scoruri etapa 1:

    Bebelaxii lui bebelak – Banditii lui Mihai Roman 27 – 34
    Tradatorii – ursii lui grizzly 34 – 45
    Căzăturile lui Andrei G – anglofilii lui ama 35 – 21
    Victorioșii lui Tiamee – Învechiții lui Bruins 41 – 39
    B-urile lui Bogdan – Bezmeticii lui Romi 24 – 41
    Juventinii lui minereu – Dintosii lui Radu 37 – 46

  149. Pana la inceputul meciului Rusia-Egipt se pot face schimbari rezerve titulari. Atentie conteaza si ordinea in care sunt rezervele – cel mai din stanga intra promul in teren in locul unui titular care nu a jucat. Se poate deci schimba ordinea in care sunt rezervele pe banca

  150. E rezerva etapa asta Douglas Costa. L.am titularizat pe Ljaici. E singura schimbare in primul 11.

  151. Cred ca inca mai lucreaza la punctaj pentru ca dupa calculele mele trebuia sa fac un total de 37 :))

  152. De ce crezi asa ceva? Vad ca toti titularii tai au facut puncte. Schimbari se fac doar daca un titular nu a jucat deloc.

  153. Nu stiu de ce dar cred ca faraonii astia a lui Cuper o sa.i incurce pe rusnaci.

  154. Nu as conta pe cei doi-trei care s-ar repezi sa bea o bere cu tine daca te-ai muta in zona lor. Doar in cazul in care respectivii se cunosc personal. Dupa 35 de ani prea putini se inghesuie sa socializeze cu o persoana cunoscuta online, chiar daca frecventeaza acelasi “pub virtual”, chiar daca au subiecte comune. De ce? Si eu ma intreb. Probabil ca vanitatea e mai convenabil de fâsâit online, nu miroase ca intr-un pub real. Probabil din comoditate etc… Acesta este un punct de vedere personal, bazat pe experientele mele, sunt convins ca exista si exemple care sa infirme opiniile mele.

  155. Nu vreau sa fiu off topic, asa ca intreb: Te referi la CM 2018 din Rusia sau la Fantasy WC?

  156. Cm 2018. Ca juventin nu pot sa nu sustin o echipa care.l are pe Trezeguet in primul 11 si in plus imi place si atacantul egiptenilor, seamana cu Osama cand era el tanar.

  157. Pai la o adunare simpla din cap mie imi dau 37, nu 34 cat scrie acolo. Sunt vaduvit de cele 3 puncte pentru assist-ul lui Grosicki de azi 🙂

  158. Tudor a punctat bine ca Muenchenul e putin mai patetic decat alte zone, mea culpa. Am uitat de Berlin, umbla vorba ca e unul din cele mai cool orase in Europa. Am fost in FRA de curand vizitand un amic comun si am fost plimbat prin zone cosmopolite, dar nu stiu de ce, nu m-a dat pe spate, desi Taunusul e misto ptr plimbari cu masina sau bicla. Duesseldorf e frumos vara in Altstadt, cu terase multe si Amsterdamul e aproape. Plus aeroportul destul de ok.
    Taxele, uitasem. In Elvetia sistemul de taxe e putin diferit, adica platesti WHT la sursa insa la sfarsitul anului te loveste o regularizare intrucat trebuie sa platesti si taxa federala si cea de gemeinde (de zona in care locuiesti). Dar si asa per total in zona Zurich vine un 70%ish net din total salariu fara sa ai nevoie de Cayman sau Panama si chiar facandu-ti taxele singur. In Zug spre exemplu e si mai putin, parca Zug are 7% withholding tax (Zurichul avea parca 15%, Geneva si Vaud undeva pe la 40%). In Elvetia toate asigurarile medicale sunt doar private si cea mai ieftina pe care o plateam eu (intrucat evit doctorul ca tamaia) tot era in jur de 300 chf pe luna, fara dental.
    In elvetia o chestie supertare e carnetul de conducere care nu expira si nu are puncte:)

  159. Bine ca nu seamana cu Trezeguet, unde sa ii mai gasesti loc langa Higuain si Dybala in atacul lui Juve?

  160. Nu am inteles, 70% sunt taxele sau mai ramai cu 70% din salariu? Si in taxele astea nu e inclusa niciun pic de asigurare medicala? Adica daca imi rup un picior si nu am asigurare privata platesc reparatia din banii mei?

  161. Cica asta care seamana cu Osama cand era tanar si poarta numarul 9 nu a mai marcat de un an jumate, de la un amical cu nu stiu ce sat, dar cred ca pune el ceva la cale in meciul asta cu rusii. Am mare baza in el.

  162. Il dati oricand pe Henry la Arsenal ca sa aiba loc Trezeguet! Stim… Filiera monegasca.

  163. Dom’le da’ cand treci prin Muc nu dai si tu un semn? S-a facut cald afara si berea e buna, au scos Paulaner un zwickl bunicel:)
    Te-am barfit cu amicul comun din FRA acum doua weekenduri:)

  164. Yep, eu stau in zona deservita de Southern, probabil cea mai proasta franchisa din Europa incluzand aici TrenAlbania. Singurul plus e ca vezi batai ca-n codru cateodata dimineata, intre cei ce vor sa intre si cei ce vor sa coboare. Daca as fi antrenor de box as cauta talente native pe platformele de la Clapham Junction sau Streatham.

  165. Nu poti sa nu ai asigurare privata in Elvetia din cate stiu eu, esti in afara legii daca nu ai, serios vorbind. Daca esti in uneployment parca e ceva platit de la stat, nu stiu exact, dar altfel e una din cerintele obligatorii ptr a avea rezidenta.
    Ramai cu 70%, taxele sunt cam astea:
    1) Withholding tax (la sursa) – depinde de canton. Nivelele sunt diferite, cum spuneam cel mai ieftin e Zug, cel mai scump Geneva si Vaud.
    2) pensia (pillar 1 obligatoriu) si asig sociale AHV (ceva cumulat parca in jur de 10%).
    3) taxe federale si gemeinde steuer ptr venit peste 120k chf anual. Paradoxal, un 119k CHF anual iti poate aduce mai multi bani in mana decat un 125k sa zicem.
    Primele doua se colecteaza lunar la salariu (de unde zambetul larg cand iei aproape 80% net din brut), ultimele abia la steuer erklaerung la sfarsit de an (trebuie sa-ti rezervi niste bani deoparte ca sa nu te loveasca cumplit regularizarea).
    Gemeinde sunt vreo 20-30 pe canton parca, in Zurich erau vreo 24 gemeinde. Winterthur era cel mai scump, Dietikon si Schlieren parca cele mai ieftine, diferenta oricum nu e extrema.

  166. Hai ca asta ar fi fost culmea: VAR-ul sa anuleze golul gazdelor 🙂

  167. Eh, apar si eu ca viteazu dupa razboi, da Troia lui Hector nu a picat prin 2001 asa? Sau cel tarziu in fata lui Lazio?

  168. Mi se pare mare greseala de arbitraj, one way or the other. Ori nu a dat voie centralul sa intre (pe reluare nu se vede un asemenea gest), ori i s-a dat voie intr-un moment in care nu trebuia sa o faca. Încă o dată, arbitri din tari mici nepregătiți.

  169. Clasament:
    Team Pl W D L + Points
    Dintosii lui Radu 1 1 0 0 46 3
    ursii lui grizzly 1 1 0 0 45 3
    Bezmeticii lui Romi 1 1 0 0 41 3
    Victorioșii lui Tiamee 1 1 0 0 41 3
    Căzăturile lui Andrei G. 1 1 0 0 35 3
    Banditii lui Mihai Roman 1 1 0 0 34 3
    Învechiții lui Bruins 1 0 0 1 39 0
    Juventinii lui minereu 1 0 0 1 37 0
    Tradatorii 1 0 0 1 34 0
    bebelaxii lui bebelak 1 0 0 1 27 0
    B-urile lui Bogdan 1 0 0 1 24 0
    anglofilii lui ama 1 0 0 1 21 0

  170. Vreau sa.i felicit pe baietii mei cum au luptat in prima etapa desi am zero in dreptul punctelor. Probabil Dintosii cu care am jucat si.au dorit mai mult victoria. Cred ca diferenta s.a facut la Serbia Costa Rica. Kolarov a lui a marcat la singura ocazie, lovitura libera, in timp ce Milinkovici Savici al meu a ratat de doua ori singur cu portarul plus doua pase de gol servite lui Mitrovici dar omu le.a ratat de ambele.
    Sper ca etapa a doua sa.mi aduca primele 3 puncte in clasament. N.am facut multe schimbari in primul 11, echipa e omogena si am incredere in baieti.

  171. Dupa Senegal-Polonia mi-am dat seama ca nu sunt polonezii chiar atat de valorosi, mai degraba nationala noastra este una slaba. Cat despre senegalezi, am gresit cand am afirmat ca “toate selectionatele africane sunt “pamant de flori”. Coechiperii lui Mane nu doar ca stiu fotbal, dar arata si a echipa. Au cateva nume sonore, fotbalisti care s-au impus in Europa: Koulibaly, Ndiaye, Gueye, Niang etc. Mereu am confundat camerunezii cu senegalezii, leii cu elefantii…
    Krychowiak a fost Man of the match, gol si pasa de gol. Jucatorul PSG-ului poarta tricoul cu nr 10, desi e mijlocas la inchidere, bataie de joc fata de Deyna.
    De abia astept sa vad pokemonii japonezi contra senegalezilor, sper ca Halihodzic sa fie razbunat… Daca ii faceau turcii lui Nea Mircea asa ceva, (in cazul in care ii califica, stiut fiind ca Mircea Lucescu are un complex din 1985), se dezlantuia o cruciada in media romaneasca, mai ceva ca (Luci)ferul din peretii redactiei Charlie Hebdo.

  172. Daca arbitrul i-a dat voie sa intre, nu vad unde este greseala? Nu i-a dat voie sa intre pe o faza de contraatac a senegalezilor. A fost un schimb de mingi la mijlocul terenului ca la fotbal tenis, cand polonezul o barbiereste si o da rau, senegalezul era deja in teren. Nu m-am uitat mult pe reluari, vorbesc in ipoteza in care arbitrul i-a facut semn ca poate intra in joc. Din ce am vazut ca se comenteaza la cald, am inteles ca mingea a fost la polonezi, apoi la senegalezi, din nou la polonezi (Krychowiak), dupa intrarea senegalezului.

  173. Imi place ca insisti cu D Costa. Pana la urma aude si Tite 🙂

  174. E posibil ca Die Bahn sa fie “cea mai catastrofala companie nemteasca”. In mod cert National Rail (British Rail) este cel mai prost din Europa vestica! Este ramas in urma cu 50 de ani, fara trenuri de mare viteza, cu intarzieri majore si repetate, fara investitii majore in infrastructura in ultimele decenii, iar preturile sunt prohibitive!

  175. Mergi la TAS si ai o sansa. Sa ne spui daca faci apel la TAS ca sa stim daca pana in septembrie aflam rezultatul meciului tau.

  176. Stranger things happened. Personal, am baut cateva beri foarte placute cu Ursano si Ovidiu. Si as repeta experienta oricand.

  177. Sunt de 7 ani in Belgia, împreuna cu familia. Singurul motiv pentru care am pleca ar fi mai mult soare 🙂
    Bruxelles-ul este un oraș ok, sunt prea multe nații in el ca sa te simți in plus. Viața socială ok, taxele un pic mari dar decente, oportunități destule. Sistemul medical corect și la ani lumina fata de România.

    Dar având in vedere profilul tău, îți sugerez mai degrabă zona mediteraneana (sudul Franței, Spaniei, Portugaliei). Viața e prea scurta ca sa o trăiești la umbra 🌴

  178. Vizitele mele prin Muc sunt destul de rare, si de weekend, asa. O aa dau cu semnu in caz ca se mai arata. Sper ca doar aduceri bune de minte v-au troienit legat de mine 🙂

  179. Inainte sa inceapa meciul rusilor l.am sunat pe Dica sa.l inlocuiasca pe Douglas Costa cu Lijaici. Stii cumva de ce nu m.a ascultat si am ramas tot cu brazilianu titular? Trebuia sa dau un save ceva? Sau Dica nu mai asculta si atunci o sa vada el cine e cel mai mare razboinic. Serios vorbind…de ce oare nu au operat schimbarea?

  180. Aici suntem de acord cu Corbyn si “nationalizarea retelei de cai ferate”?

  181. Mister. Si eu am facut niste schimbari care nu apar. Singura explicatie e ca au inghetat echipele inainte de inceperea meciului. Care nu are sens ca la prima etapa s-au putut face schimbari pana la inceperea efectiva a meciului. Ca nu am vazut nicaieri un buton Save Changes

  182. Bine ca nu.i columbian Faty asta ca.mi faceam griji pentru el la intoarcerea acasa.

  183. “taxele un pic mari dar decente”

    Ai idee cam cat? Ca intre 30% si 40% poate sa fie diferenta mare? Pe langa taxe mai platesti ceva separat pentru sanatate?

  184. Cu tevaria se castiga bine in tari care nu au infrastructura. Am un fost coleg de liceu care a lucrat din Vietnam pana in Dubai. In NZ s-ar putea sa fie rezolvata problema asta

  185. Mersi pentru link. O sa scot de la naftalina franceza mea neexersata de vreo 2 ani sa le dau un mail

  186. Eu am facut schimbarile mai devreme putin (inainte de ultimul meci) si mi le-a luat pe toate. Poate nu trebuie lasat chiar pe ultimul moment

  187. Păi mingea era la centru, e adevarat, dar nu atat de departe. Polonezul care a pasat inapoi nu prea avea cum să îl vadă, arbitrul trebuia sa astepte ca mingea sa fie in zona neutră.

    LE: in faze similare, arbitrul astepta sa fie mingea in cu totul alta zona. Tocmai pentru ca posesia nu era clara, trebuia sa astepte. De exemplu, dacă mingea rămânea la senegalezi, îl lasă să intre pe o zonă libera si in care era evident nemarcat. Acum ce sa faca fundasul, sa păzească jucătorii de pe margine?

  188. “Peru, who are the eighth-best supported country at the World Cup according to the number of official tickets sold in each nation, made the Mordovia Arena feel like a home venue against Denmark on Saturday. And Colombia, who sold 65,234 official tickets for these finals, which is more than twice as many as England, did something similar at the same stadium for their match against Japan on Tuesday. Listening to the stories that fans tell, explaining the sacrifices they have made, it shines through that watching their national team play means a lot more to them than people in many other countries, in particular in Europe and including England. “

  189. Eu le-am facut cu 40 de min inainte de meciul rusilor si nu mi le-a luat

  190. Cred ca deadline-ul a fost cu o ora inainte de inceputul meciului Rusia-Egipt si din cate vad asa va fi la fiecare etapa.

  191. Din cei de aici, am împărțit niste beri, meciuri de tenis, fotbal si sangria cu Romi, Ovidiu, Coys si Tudor. Highly enjoyable!

  192. Desi nu am vazut decat franturi de meciuri care puse cap la cap fac vreo 90 minute, si mie mi se pare o competitie mai interesanta. Poate faptul ca au fost si surprize reale (Germania – Mexic), poate faptul ca meciurile pe care le-am nimerit au fost mai vii (am vazut portiuni din Rusia-Arabia, Peru, Mexic, Brazilia), nu e asa de rau.

    Intr-un fel, faptul ca fotbalistii joaca in alte sisteme decat la club fac sa apara probleme tactice si pot genera meciuri mai spectaculoase.

    Dar da, sumele gretoase vehiculate in jurul acestei competitii iti pot anestezia rapid entuziasmul.

  193. Personal abia astept sa se termine aceasta competitie axata doar pe scoaterea de profit prin vinderea unui produs vechi, care nu se mai potriveste cu lumea fotbalului profesionist care se joaca in ligile de top din Europa, ambalat in ceva nou si stralucitor. Majoritatea jucatorilor sunt morti si fara chef de joc dupa sezoane foarte solicitante, sistemul de seeding e o gluma: cum e posibil ca Polonia sa fie cap de serie la CM?! Mi s-a parut cea mai slaba echipa de la acest turneu. Iar imaginile cu Tata Gianni in loja pe cate un fotoliu din ala XXXXL cu nimeni in jur mi se par o insulta imensa adusa suporterului platitor de bani grei sa vina pana in Rusia. Si da, imi dau seama ca urmarind meciurile endorsez toata aceasta afacere, de vina esti tu Romi pentru ca ne-ai provocat la draftul asta 🙂

  194. minereu avea formula 3-3-4 dupa schimbari, banuiesc ca nu e o formula acceptata, sau ma insel ?

  195. Cred ca problema competitiilor intertari (european, Mondial) e nivelul de saturare la care a ajuns fotbalul, in primul rand mega competitiile de club. E simplu mult prea mult fotbal, eu unul nu am rabdare sa mai privesc atatea meciuri. Nivelul maxim de interes in jurul unui European sau mondial e mai mult la tarile care nu sunt suprasaturate la nivel de club (Anglia, Spania). Pe vremuri asteptai un Mondial sau European cu interes maxim ptr ca era ceva rarisim, azi s-a pierdut din acel niche.
    In alta ordine de idei n-am vazut mare lucru pana acum, doar doua meciuri cap-coada (Mexic -Germania si Anglia- Tunisia), dar primul cel putin a fost foarte spectaculos, peste mizeriile de acum 4 si 8 ani sau plicticosul European de acum 2 ani. Funny, imi aduc aminte toate scorurile si chiar marcatorii din Mexico 86, dar habar n-am grupele de acum 2 ani de la Europene, stiu doar ca am luat bataie parca de la Albania si ca Portugalia a invins in prelungiri Franta.

  196. Cam asa zic si eul. Si n-am vrut sa particip nici macar la fantasy-ul meu vechi, inceput cu ocazia WC2006… 12 ani. Era cat pe ce sa renunt si au tras prietenii de mine, dupa aia m-am inscris si aici si acum urmaresc toate meciurile. Dar chiar ma gandeam aseara, spuneti-mi voi o echipa de la campionatul asta mondial care ar bate un club serios din Europa in meci direct. Uite, Brazilia, ar bate vreodata pe Real, Barca, City… etc?

  197. Corect. Daca m-as uita la fiecare meci deja acum as fi satul de fotbal, mai ales ca sigur au existat si ceva borefests.

    Ultima data cand mi-am propus sa vad cat mai multe meciuri a fost Euro 2004, incepusem bine dar la un moment dat a intervenit saturatia, iar la finala nici nu m-am uitat, asa de tare m-a scarbit ca cei care meritau (cehii in primul rand) nu s-au calificat.

  198. Ieri am aruncat un ochi (vreo 20 de min) la Col-Jap. Ce distractie… imi venea sa-mi bat un cui in ochi! Am ratat marele spectacol Pol-Sen, dar aud ca a fost un deliciu.
    Pai cre ca un WBA-Stoke e meci prin comparatie…

  199. Exact, de genul, oau, ce gol a dat Cherysev cu Saudia. Pai da… cu Saudia!!! :))

  200. Da, posibil, desi nu prea cred. N-o sa ne apucam acum de cine-i mai tare, bruzli sau vandam, da’ cred ca intelegi ce vreau sa zic.

  201. Va rog s-o luati mai moale cu oprobiul ăsta. Eu m-am uitat la toate meciurile. Poate la vreo trei m-am ocupat si de altceva. Sunt intre 2 proiecte care imi mananca mult timp si avand un proiect mai lejer acum pot termina zilnic munca in 4 ore. In 29 începe iarasi trasul tare. Lăsati-ma sa ma bucur ca eu gasesc motive 🙂

  202. Pff credeam ca vorbesti despre vreun nume greu de scris, gen Nainggolan (spelling?) :))

  203. O fi fotbalul de club mai bun, dar are destule bube si neajunsuri. E destul dramatism de alt tip aici. Eu gasesc destule lucruri sa imi placa.

    Draftul e de antrenament pentru cel serios din august bazat pe PL si pe o platforma mai solida. Experienta ne va folosi.

  204. Probabil, dar nu prea are sens. Ultimul meci s-a terminat cu 10 min inainte de deadline.

    Asta e oricum de acum diferanta de timp intre etape e de min o zi de acum inainte si stim la ce sa ne asteptam.

    Le voi sugera ca un timer pe pagina care sa indice timpul pana echipa e inghetata ar fi f util.

  205. mi se pare ca faceti niste comparatii putin exagerate, nu te poti astepta ca o echipa nationala sa aiba aceeasi prestatie cu a uneia de club.
    in primul rand antrenamentele sunt diferite, una e sa l vezi pe griezman de 12 ori pe an, alta e sa l vezi pe lukaku de 75 de ori pe an. si asta e un exemplu de 2 jucatori foarte buni, dar cum sa te astepti de la 2 jucatori de la egypt (sa zic), care sunt si slabuti si nici nu se stiu foarte bine sa joace un fotbal, sa faca un joc fluid dupa 10 15 antrenamente. automatismenele se creeaza greu, intr un timp indelungat. si o data ce ai deprins unele miscari sau mutari preferate, e greu sa faci altceva.
    eu zic ca ar trebui sa le dam un pic mai mult credit acestor baieti. de aici si explicatia de ce unele echipe nu merg asa bine precum ar trebui, dar pe cat competita inainteaza si antrenamentele si obisnuinta e alta.

  206. Pai exact ai dreptate! Da’ de ce m-as uita?! Vad 1 milion de meciuri pe an. De ce m-as uita la un meci mai prost decat un banal Southampton-Watford, doar pentru ca e la campionatul mondial?!
    Na, acum ma uit din cauza de fantasyuri :))

  207. Mie îmi place tocmai pentru că nu e ca fotbalul de club care mi se pare că a ajuns teribil de plictisitor. M-am super săturat să văd Real v Bayern sau Mou v Pep în fiecare sezon. Mai vezi niște echipe noi pe care nu ai ocazia să le vezi foarte des. Plus că la Mondial, jucându-se un singur meci în loc de tur-retur ai șanse mult mai mari să vezi surprize

  208. Si eu ma minunez ca am luat punctajul cel mai mare dupa prima etapa. Am avut noroc cu cativa care au produs peste asteptari, cu altii cum ar fi Suarez sau Di Maria deocamdata am dat chix. Pe Kolarov insa l-am luat exact cu gandul la loviturile sale libere (plus ca a avut un dinte spart la un moment dat :D).

    Kudos pentru revenire, cand am vazut ce strans a fost scorul nu mi-a venit sa cred, ultima oara cand ma uitasem erau vreo 25 puncte diferenta.

    Nu am inteles foarte bine cum se fac schimbarile, eram sigur ca fundasul va fi inlocuit doar de alt fundas si am fost surprins sa constat ca Lovren nu a intrat in locul lui Gary Cahill – am fost furat acolo de 4 puncte 🙂 sau poate nu ca nu cred ca il puneam printre primii pe lista de rezerve).

  209. eu cred ca merita sa te uiti la unele meciuri, nu doar pentru draft, este acel fotbal mai boem. cand jucatorii nu sunt automatizati ii vezi cum sunt de fapt in realitate si deciziile lor sunt mai sincere. de exemplu maroc portugalia mi s a parut un meci foarte bun pentru privitorul neutru.
    nu vreau sa aduc ode WC, este doar parerea mea.

  210. In sfarsit m-am prins partial cu schimbarile. Deci poti schimba ordinea in care stau rezervele pe banca :). Primul din stanga intra in echipa daca formula rezultata e una din cele vreo 10 acceptabile. Inca nu imi dau seama daca al doilea de pe banca intra daca primul ar duce la o o formula de echipa neacceptabila. Dar o dibuim impreuna si pe asta. Pe la etapa 4-5 suntem experti 🙂

  211. Doua bune cu japonezi auzite pe un podcast:
    -dupa meciul cu columbienii suporterii japonezi s-au apucat sa stranga gunoiul din tribuna ca asa e obiceiul la ei. Intrigati columbienii au intrebat ce fac si s-au apucat si ei sa adune sa nu ramana mai prejos
    -comentatorii japonezi nu-i spuneau numele lui Bacca ci doar numarul. Pt ca in japoneza numele suna (fonetic) ca si cuvantul “moron” 🙂

  212. Daca erau de la noi le spunea presedintele camerei deputatilor ca se strange oricum intr-o ora 🙁

  213. Sa va mai zic ceva legat de cum vad eu mondialul. 32 de echipe sunt enorm de multe si astia vor sa le faca 48. Io l-as face de 16, max 24, ca sa fie suficient de scurt sa aiba timp si jucatorii sa-si mai revina si sa fie meciurile suficient de bune ca sa aiba sens. Altfel… vedem ciorbe din astea luuungi facute din coji de cartofi.

  214. Marcelo si Casemiro unde ar juca in cazul unui Brazilia-Real? Daca joaca pentru Brazilia e posibil sa ii bata 🙂

  215. Nu te inseli. Alta eroare, langa alte cateva detectate pana acum
    These are all the valid formations:
    3-4-3
    3-5-2
    4-3-3
    4-4-2
    4-5-1
    5-2-3
    5-3-2
    5-4-1
    E sigur ca nu ii vom folosi pe ăștia in viitor. Cele pe care le vom folosi nu au astfel de erori

  216. Ouch, iar a inscris the one that can’t be named:))) tocmai cand se mai calmasera spiritele…😈

  217. Intrebare: Ce precizare din Legile Jocului (sau recomandari oficiale de implementare) a incalcat arbitrul? Unde scrie ca nu avea voie sa ii permita intrarea pe la mijlocul terenului, daca mingea era in zona? Fara o baza regulamentara putem discuta zile intregi, eu sunt curios ce prevederi regulamentare il obliga pe arbitru sa astepte ca mingea sa nu fie in zona de intrare a fotbalistului aflat pe margine dupa ingrijirile medicale?

  218. Confirm cu faza cu Portugalia. Am avut un coleg la serviciu, tot timpul era bine dispus si cu zambetul pe buze. Dupa 3 ani de lucrat in afara (Olanda + Germania), s-a intors acasa in Portugalia si ne-a zis: “guys, I will be living the life your dream when you want to retire”. Familia lui are o casa la 20km de ocean, i-am vizitat, niste oameni foarte calzi.

  219. Tot nu va incadrati in enuntul meu. E vorba despre intalniri in care amicii sunt turisti, Tudor facea referire la ipoteticul emigrant.

  220. Dupa foarte spectaculosul Spania-Portugalia, Mexic-Germania mi s-a parut si mie cel mai bun meci de la Mondial. In rest meciuri plicticoase sau unele facute oarecum spectaculoase de calitatea indoielnica a unor echipe.

  221. Eu sunt de 3.5 ani in Berlin si in acest moment nu as da pe nimic Germania. Berlinul este un oras f cosmopolit, mare, cu optiuni pentru absolut toata lumea: de la pensionari, iubitori de natura, hipsteri, clubberi, studenti etc. Mie unul imi place foarte mult. Partea cu corporatiile nu prea le au, sunt multe startup-uri si mai putine corporatii (ca in Munchen, Frankfurt sau Ruhr-Rhin area). Eu sunt foarte multumit de serviciile statului de aici, exista birocratie si se zice ca ar merge mai bine in alte parti, dar tot sunt la ani lumina de RO. Poti sa rezolvi multe online sau prin posta. Nu iti mai scriu despre sistem, din ce am vazut il cunosti si tu destul de bine.

    Fiind un oras cosmopolit, engleza e peste tot si nu iti va trebui germana, dar daca vrei sa stai mai mult timp e bine sa inveti, lumea se va uita urat gen “esti de atata timp si inca nu ai invatat limba…”. Berlinul inca mai este un oras ieftin, cel putin la viata de zi cu zi, preturi apropiate de Bucuresti, poate chiar mai mici la unele. Chiriile in schimb au luat-o in sus puternic, pentru ca foarte multa lume se muta aici (s-au cam dublat in ultimii 5-7 ani pt 2 camere).

    Ca dezavantaje: este destul de remote, daca iei o masina trebuie sa mergi niste sute de km pt a ajunge in alt oras mai mare sau la un munte, Marea Baltica e aproape dar poti sa ai 11gr si furtuna in mijloc de iulie, asa ca trebuie sa te urci intr-un avion. Aeroporturile nu sunt f bine conectate (fata de Dusseldorf, de Frankfurt nici nu mai vb), majoritatea curselor sunt low cost, dar exista catre majoritatea oraselor europene si destinatii de vacanta. Alt dezavantaj e ca sunt prea multi hipsteri (este fun la inceput sa vezi oameni neconformisti, dar la un moment dat ti se ia de toti ciudatii, ai mai vrea sa vezi si un om la costum), prea multa clubareala (am colegi care vin morti de somn la serviciu) si accesul la droguri e prea usor. Toate astea + sistemul de invatamant (care cica nu ar fi cel mai bun din DE) ma fac sa ma gandesc sa schimb orasul in vreo 5 ani, cand or ajunge copiii la scoala.

  222. To be fair intrebarea e valida, fara nici un fel de sarcasm sau trolling, aceasta Portugalie e una dintre cele mai urate echipe. Si nu poti sa spui ca au o echipa de 11 Vinnie Jones cu doua picioare stangi.

  223. Stai sa vezi la 48 cum sunt repartizate: Europa are 16 (+3), iar Conmebol are 6 (+1,5) … restul de 11,5 vin din celelalte conferinte.

  224. Sincer, nu am timp sa caut acum dar mi se pare de bun simt si in spiritul jocului sa faci astfel. In mod evident, permiterea unei intrari pe teren in modul cum spui tu este de natura sa avantajeze o echipa, or arbitrul trebuie sa nu avantajeze pe nimeni. Yes, no?

  225. Am inteles din discutiile anterioare ca unii v-ati intalnit. Banuiesc ca ati facut-o in Romania, probabil la Cluj, Iasi, Bucuresti… Eu m-am referit clar la “diaspora” in comentariul meu. La ce sa se astepte dupa emigrare.

  226. @bebelak: Eu spun ca nu formula cu 32 de echipe e marea problema. Distributia locurilor pe confederatii e de vina pentru nivelul slab al competitiei.
    -AFC (Asian Football Confederation) trimite direct patru echipe la turneul final: Iran, Japonia, Coreea de Sud si Arabia Saudita. Doua calificate direct ar fi suficient, plus alte doua sa joaca baraj cu echipe din zona UEFA sau CONMEBOL.
    -CAF trimite direct 5 echipe. E prea mult raportat la nivelul aratat editie de editie. Din cele cinci, doar Senegal a aratat ca poate si merita sa fie la CM. Trei locuri ar fi suficiente, cu alte doua echipe ce se pot califica prin baraj cu echipe din zona Europa sau America de Sud.
    – CONCACAF – (Confederation of North, Central American, and Caribbean Association Football) are trei locuri asigurate la CM! Ce echipe au venit: Panama, Costa Rica si Mexic. Plus un loc la baraj (pierdut de Honduras). Prea multe locuri daca te gandesti ca din
    – CONMEBOL – South American Football Confederation vin patru calificate direct.
    Sud-americanii sunt dezavantajati clar, comparand nivelul echipelor din zona. Cred ca ar trebui sa primeasca 5 locuri direct plus 2 la baraj.
    -UEFA trimite 13 echipe la mondiale. Nu e mult, daca luam in considerare nivelul la care se prezinta echipele europene. Poate un baraj cu echipele din AFC sau CONCAF ar fi asigurat la mondial si prezenta unor echipe precum Tara Galilor, Ucraina, Slovacia, Cehia care meritau sa joace la un turneu final, prin prisma valorii aratate in preliminarii.
    Marea problema este tranzactionarea locurilor la turneul final in schimbul voturilor. Nu da nimeni doi bani pe reprezentativitate etc, in fond reprezentativitatea e asigurata de preliminarii, unde participa toate tarile afiliate.

  227. Londra in cazul meu:) si am ratat sangria din Madrid din motive de conflict cu vacanta parca…
    Truth to be said, Ursano a dat IPA pe un curry:)
    E adevarat totusi ca entuziasmul ptr intalniri se cam pierde undeva dar mai mult din cauza de timp, program, familie etc decat din vanitate.
    PS: actually acum realizez ca m-am intalnit la o bere acum cativa ani cu un ‘anglofil’ (Tase aka ilarionciobanu) in Nurnberg chiar.:)

  228. Sa inteleg ca nu se pot antrena la ei acasa? Aceste selectionate fara valoare, prezente la CM datorita politicii FIFA “voturi contra locuri”, au nevoie de un turneu final ca sa se antreneze? Ce ii impiedica sa se antreneze? Fotbalistii lor nu sunt implicati in competitii gen Premier League sau Champions League, de ce nu se antreneaza inainte de CM?
    Nici daca le aduci o comisie tehnica (precum aveau italienii in perioada interbelica) formata din Guardiola, Klopp, Mourinho si tot nu scoti echipa de mondial din Panama, Arabia Saudita, Egipt sau Iran. Fotbalistii acestia nu au junioratul facut cum trebuie, ei sunt adusi la CM precum mielul la taiere, n-ai cum sa faci macelari din ei.

  229. Nu are rost sa pierzi timpul cautand. Nu exista in regulament. Iar ce nu este interzis prin regulament este permis. Nici ca o echipa sa joace cu om in minus cat timp un fotbalist primeste ingrijiri medicale nu este etic, dar e regulamentar. Automat echipa adversa are un avantaj, nu mi se pare in “spiritul jocului”, dar asa e regulamentul.

  230. Nu pot sa plang dupa Olanda sau Romania. “Plansul e de forma”, ele nu sunt moarte, ele “se transforma” Dupa Italia poate, desi cand te elimina in dubla mansa o Suedie mai slaba ca niciodata in ultimii 30 de ani, parca iti meriti soarta. Nici dupa Mircea Turcitu’ nu mai am lacrimi, le-am varsat pe toate in 1985. Iar Senegalul de azi, daca ar fi ramas acasa nu ar fi fost o pierdere mai mare decat Romania in 1986 sau 2002. Sa nu vorbesc despre Danemarca 90 sau Anglia si Franta in 94, victimele unui sistem de calificare ce nu slujeste fotbalul ci se foloseste de el.

  231. #rezist pana la 32 dar 48 e prea mult! Il vor face de 64 daca vor avea nevoie de voturi? Vom vedea Mondialu’ din Tonga-Vanuatu?

  232. Ai si nu ai dreptate. Din punct de vedere valoric e clar ca Europa si Conmebol ar trebui sa trimita mai multe reprezentante, in schimb celelalte natiuni dau si ele culoare competitiei, mai ales cand isi depasesc conditia. Sa nu uitam ca nu intotdeauna cele mai bune echipe din preliminarii dau randament si la CM. De exemplu Senegal nu cred ca a rupt norii la Cupa Africii pe Natiuni si in preliminarii putea sa nu se califice daca ramaneau doar 3 calificate sa zicem. In America de Sud s-a intamplat nu o data ca echipa calificata prima sa aiba probleme mari la turneul final, iar altele calificate la limita au apoi rezultate bune.

    Apoi, mie mi se pare ca 32 sunt prea multe. Nici nu vreau sa ma gandesc cum va fi cu 48.

    Solutia, dupa parerea mea, este un sistem de genul Cupa Davis (stiu, si acel format e considerat desuet), cu preliminarii regionale si cu un numar de 16 sau hai 32 echipe care sa joace apoi meciuri eliminatorii in anul Cupei Mondiale, preferabil tur-retur ca sa se joace cu suporterii acasa. Eventual se poate organiza si un Final Four ca sa dai bilete la clientii corporatisti (de ce nu in sistem campionat, sa ne amintim de 1950) – ar fi si 10-14 zile de “Turneu final”. Daca un numar de echipe se califica automat sau se reiau preliminariile, cred ca sunt detalii tehnice.

    PS Ai uitat de Italia si Olanda sau erau subintelese? Si in plus, cum ai putut uita de marea echipa a Romaniei?

  233. De principiu, vreau la anul din nou Madrid. Doar sa nu apara probleme de timp si/sau bani. Ai fi interesat?

    Poate ar mai veni si Romi, poate l-am convinge si pe Tudor. Poate si ama care a ratat la limita anul trecut.

    Am fi ceva grup, iar eu probabil vin cu inca vreo 3-5 oameni oricum 🙂

  234. Chiar sunt curios si eu cu NZL. Nu ca ar fi vreo sansa sa plec, e muuult prea tarziu însă e visul meu no. 1 de calatorie.

  235. On topic.

    De obicei nu citesc Yahoo Sports, nivelul este de Gazeta Sporturilor, dar in acest caz am fost curios si am parcurs rapid tot articolul despre deciziile de arbitraj.

    https://uk.yahoo.com/sports/news/world-cup-var-review-griezmann-111710050.html

    As spune ca VAR se dovedeste un succes, chiar in conditiile actuale – cu arbitri slabi sau mai putin pregatiti (desi presupun ca au facut tot felul de traininguri pentru VAR). Una peste alta, dupa VAR sunt clar mai putine erori capitale decat daca se juca fara VAR. Pentru o prima aparitie la nivel inalt si la audienta globala (sorry Ursano, Serie A nu e chiar a global brand) nu e rau. Criticile vor veni de la cei care spera ca VAR sa rezolve totul, ceea ce nici nu se poate acum si nici nu si-a propus de fapt.

  236. Pai si io sunt de acord ca baza participarii la mondial ar trebui sa fie valoarea, nu reprezentativitatea. Dar chiar si asa, mi se par prea multe meciuri 🙂
    M-am uitat ieri la Uruguay-Arabia Saudita. Mie Cavani mi se pare de multi ani cel mai bun atacant din lume si nici Suarez nu e departe. Pai la ce-au jucat ieri impotriva unei echipe de Liga 1 Burger…. mi se pare clar ca-s prea obositi, ca nu se pot concentra sa joace impotriva unor producatori de kebab.. ca n-are sens competitia. La fel Spania aseara, Portugalia cu Maroc etc.
    Si ma enerveaza ca de chestia asta profita Rusia care e clar montata, nu stiu daca nu cumva e cea mai montata echipa, sa vedem cum o sa arate treaba in optimi. Da’ m-as enerva teribil sa vad rusi prin semifinale.

  237. Nu vreau sa fiu neaparat conspirationistul de serviciu, dar avand in vedere cine este presedintele Rusiei nu cred ca e imposibil sa ajunga Rusia in semifinala: putin noroc in optimi, publicul in spate, una-doua greseli de arbitraj in favoarea lor, iar la cat de economicos joaca echipele considerate mari esti acolo. Vezi Coreea de Sud 2002.

  238. Da, asta trebuie sa recunosc, chiar au jucat bine. Nu le-au pus probleme adversarii, dar jocul lor a fost chiar placut ochiului in multe momente, bravo lor pentru asta!

  239. Si ca sa revin, ca m-am agitat, ai mare dreptate cu voturile! E cea mai mare problema, de fapt. Cand Vanuatu si Guinea Bissau au la fel de multe voturi ca Germania si Franta, n-are cum sa iasa bine. Stiu, sunt un profund nedemocrat, da’ pe mine ma intereseaza calitatea fotbalului aici, nu democratia. Lasa, ca o sa avem in 2022 campionat mondial si mai frumos decat asta din Rusia, iar din 2026 cand vor participa 48 de echipe la turneul final (un sfert din nr federatiilor!!!) sunt curios cine se mai uita la meciuri.
    Io ma intreb cand vor pune marile cluburi europene de-un cartel, sa faca un campionat european pentru marile cluburi si sa le zica frumos la jucatori ‘la nationala mergi cand te trimitem noi’. Pe model NBA, NHL sau oricare altul asemanator.
    E fix ce merita FIFA si UEFA si alte organizatii din astea teroriste.

  240. Ah, pai doar vorbim despre o noua Coreea 2002 de cand s-a anuntat ca se joaca in Rusia. Momentan insa n-au avut nevoie de arbitri, au jucat bine, agresiv, au aratat a echipa. Sa vedem cum evolueaza lucrurile, sper totusi ca Spania sau Portugalia ii rezolva in optimi 🙂

  241. 2011 – Pirlo
    2012 – Pogba
    2013 – Llorente
    2014 – Coman
    2015 – Khedira
    2016 – Dani Alves
    2018 – Emre Can
    Cost total: 0

  242. Nu e dar incearca sa fie. Apropo, stiti ca din iarna Serie A are boxing day? 🙂

    In other news, l-am luat pe Emre Can. O alta lovitura gratis marca Marotta si Paratici.

  243. Estadao newspaper reported that Neymar brought two hairdressers with him to Russia: Nariko, who does the cutting, and Wagner Tenorio, who handles the coloring. smh…

  244. Nu stiu ce vorbiti voi cu calitatea scazuta a meciurilor. Eu am vazut aproape toate meciurile de pana acum si e foarte entertaining campionatul asta. Nu am vazut niciun meci 0-0, nu am vazut faulturi urate, nu am vazut arbitraje incompetente…

    Da, au fost si cateva meciuri mai slabe, dar nu mai slabe ca Stoke-WBA. Ma uit acum la Danemarca – Australia, un meci foarte frumos. Cate 1 gol si 2-3 ocazii la fiecare poarta. Si pe Australia am ocazia sa o vad in 3 meciuri o data la 4 ani, nu in fiecare weekend ca pe Stoke, asa ca ma intereseaza mai mult

  245. Prestația lui Nariko de până acum a fost mai underwhelming decât a lui Neymar.

  246. Un jucator liber de contract alege un club care ii ofers ceva in ➕ fata de salariu. Deci practic exista o suma de transfer. Care o pun in buzunar agentul si jucătorul

  247. Este evident ca sunt comisioane, lol. Se plătesc comisioane grase la transferuri de la alte cluburi, de ce sa ne miram ca se plătesc la cele gratis? Raiola se pare ca a luat 20kk la transferul la United al lui Pogba, de exemplu.

  248. Nu sunt de acord cu afirmatia ta. Este clar ca un jucător care vine gratis ia salariu bun, asta e singurul element de negociere (alături de comisionul agentului) dar asta nu poate echivala cu suma de transfer. Contabil, e diferit înregistrată. Dpdv al Uefa, iar e luată în considerare altfel suma ce reprezinta salariul fata de ceea ce reprezinta suma de transfer (Cu implicații majore asupra FPP cu noile sale reguli care vor intra în vigoare în curand). Dacă te referi la signing on fee, si asta exista oricum la orice transfer mai răsărit. Cat ar fi dacă ar fi cu bani transferul si cat e la cele gratis, nimeni nu poate face o analiza. E un fel de istorie contrafactuala.

  249. Încă ceva: daca tot ar fi sume de plătit, de ce orice alte cluburi jinduiesc la asemenea transferuri?

  250. Asta nu explică de ce Messi n-a reușit nimic notabil, și nu mă refer la goluri sau pase strălucite. Mă așteptam să văd un dribling mai de Doamne, ajută din partea lui, ceva de genul ăsta. Nema! Leo rămâne pentru mine cel mai bun fotbalist pe care l-am văzut jucând live (pe Maradona l-am văzut prea puțin), dar încep să le dau dreptate celor care îl preferă pe Diego. Păi, ăla intra pe teren cu pieptul umflat, capul sus și zâmbetul pe buze, de ziceai că-i la defilare. Messi intră mai mereu de zici că-i abătut și că-l preocupă altceva, nu meciul pe care urmează să-l joace.

  251. Cateodata te acapareaza mediul in care esti. E greu cand nu misca nimeni langa tine sa iti gasesti din nou si din nou motivatia sa ii misti tu pe toti. Maradona e din alta categorie, ala avea personalitate cat nu au toti frezatzii de azi pusi unul langa alta

  252. Oricum se discuta din impresii, fără o investigație jurnalistică nu ai cum sa afli dacă s-au dat sau nu bani negri. Departe de mine sa cred ca Juve e vreun club nepatat. Probabil niciun club mare nu e. Dar in lumea asta a cluburilor mari, mi se par cei mai abili la nivel de transferuri, asta in conditiile in care nu au bugete comparabile cu primii 5-6 din Europa.

  253. Cristiano Ronaldo are ceva din atitudinea lui Diego, atunci cand imbraca tricoul nationalei. Geniul lui Diego a mers in alta parte, la Messi.

  254. Exceptandu-i pe Messi si Ottamendi, rezervele Argentinei fac o echipa mai buna decat titularii:)
    PS: cred ca si Tanase ar avea loc in echipa aia. Deci Sampaoli a pus in teren niste average playeri, aparent ca sa nu-l deranjeze pe Messi dar singurul rezultat e ca Messi a devenit utter rubbish in sceasta formatie.

  255. Cam multi sa nu fie un pic suspect, tinand seama de antecedentele lui Juve. Probabil greu de descoperit niste comisioane virate la diversi agenti, prin cine știe ce paradise fiscale.

  256. F trista neputința argentiniana. Numai norocul îi mai poate ajuta…

  257. So, ptr Argentina singura speranta de doi bani a ramas ca Nigeria sa bata Islanda, calificarea ar fi inca teoretic in mainile lor. Insa nu vad Argentina batand pe nimeni, selectie proasta, tactica proasta…prost la superlativ.
    Nu stiu de unde e hype-ul cu Sampaoli, Argentina antrenata de Maradona era mult mai buna desi juca cu Martin Palermo ca atacant.

  258. In termeni tehnici se cheama ‘jocul fara nici un plan’. Fara tactica cu o formatie extrasa parca din urna ca la loterie. Caballero a facut o gafa de ramane in istorie, dar eu cred ca se termina tot 3-0 si fara gafa aia.

  259. In afara de Sergiu Nicolaescu si scena abatorului, eu nu gasesc analogii pentru ce am vazut pe teren la Argentina-Croatia. Comisarul Caballero, cel care Cu Mainile Curate si picior de lemn a comis-o atat de tare, i-a ingropat de vii sau ca pe Jean Constantin? De ce Mascherano nu i-a strigat lui Rakitic: Nu trageti dom Semaca?
    Dupa caderea din final, ciuruit de gloante, Comisarul Messi, va supravietui inca unui mondial? De abia astept ultima parte, cu eroul principal jucand la Newell’s, un fel de Sergiu Nicolaescu jucand pentru FSN. In trailer vedem cum isi arde in public pasaportul catalan, ceva in genul Sergiu Nicolaescu arzand carnetul de partid… De abia astept Mondialu’ in Qatar!

  260. In cazul Pogba comisionul a fost inregistrat, nu s-a dat “pe sub masa”, din cate stiu eu.

  261. Eu nu cred ca sunt (“in lumea asta a cluburilor mari, mi se par cei mai abili la nivel de transferuri” adica Juventus). Umbra scandalului ala mare e inca in memoria multora. Scandalul cu Moggi si retrogradarea, plus titluri luate.

  262. Oricât de bine blocat a fost, tot au ajuns niște mingi la el. Dar în nici una dintre aceste ocazii n-a arătat ca Messi cu care ne-am obișnuit la Barcelona. Te-o trage echipa în jos, dar chiar atât de mult, încât să nu-ți mai iasă nici un dribling, ție, care erai regele lor?

  263. Stii bine ca “si altii fac la fel” nu e o justificare sau o scuza. Si ca in Italia se “ascund” mai bine banii ca in Anglia. Dar sa nu continuam ca nu are rost.

  264. Nu am zis ca e o justificare dar e o realitate. Nu are rost sa continuam, e evident, vorbim pe baza a ce crede fiecare dintre noi, nu pe baza unor date pentru ca nu le avem.

  265. Cred ca au si o atractie deosebita pe langa bani. E sigur ca ofera pachete bune pentru jucatorii liberi de contract, si probabil ca exista si o “monitorizare atenta” (probabil peste limita regulamentelor, dar iarasi banuiesc ca toate cluburile mari fac la fel) a jucatorilor cu potential de a-si termina contractul si pot pleca gratis.

    Dar pe langa bani au CL cvasi-asigurat, o clima mai placuta decat in Marea Britanie, un club emblematic si cunoscut worldwide. Posibil si relatii mai bune cu agentii ?

  266. Umbra scandalului (legat de arbitraje, nu de financiar) e una, abilitatea la transferuri e altceva. Chiar sunt curios ce alt club mare ti se pare mai abil in zona de transferuri.

  267. La mine e invidia. Ati luat un jucator bun, care inca poate deveni exceptional.

  268. Stai un pic, manelistul ala cu costum lucios si decolteu ca Paris Hilton ce se agita pe banca era antrenorul Argentinei?

    Nu inteleg de ce se tot canta prohodul Argentinei inca. Se pot califica. Sunt destule exemple de echipe care au pornit gripate rau si au ajuns departe. Io inca nu as taia coliva asta.

    Se pare ca jucatorii au luat initiativa sa plece antrenorul acum? Asta nu o sa inteleg. Adica exact dupa meciul asta si-au dat seama ce poate? Interesant, poate si de comentat, da nu chiar acu.

  269. Cand a “livrat” Messi pentru nationala Argentinei ? Intreb ptr un prieten…
    Messi este un fotbalist imens cand joaca ptr Barcelona. Scos din sistem…isi pierde din stralucire. Si pierde mult. Devine average.
    Cat despre actualii jucatori care reprezinta Argentina la acest CM…e oare doar vina lui Sampaoli ? Sau are cumva si Messi un cuvant de zis in selectie ?

  270. nici nu imi trece prin cap sa fac asa ceva. nu e subiectul asta. parerea mea este ca asa cum ne-a obisnuit la Barcelona, eu cred ca Messi “livreaza” atunci cand castiga ( finala de UCL in cazul Barcelona) sau CM (ptr Argentina). ca sa fiu clar inteles : ani de zile am sustinut nationala Argentinei. Acum…mi-e greu.

  271. Eram pur si simplu curios, credeam ca ai citit undeva. Te stiu un tip serios care nu spui ce iti vine in gura, de acceea am intrebat.

  272. Atroce e un cuvant cam tare, mai ales cand zici ca ai vazut f putin din meciuri, chiar daca compari cu nivelul lui obisnuit. Da, nu a jucat bine, si chair daca vedeai toate cele 180 de minute probabil ca nu iti schimbai parerea (eu le-am vazut). Dar Messi e cam motivul 4-5 al situatiei in care e Argentina azi.

  273. O frază găsită în Ole: ”Toți au zis că trebuie să construiască o echipă pentru Messi, dar ieri am văzut o echipă care i-a pasat mai mult lui Caballero decât lui Messi”.

  274. Nu ma pricep la Icardi, poate Ursano il stie mai bine. Ce sunt foarte sigur e ca au suferit mult la capitolul… adaptare la realitate. Au incercat sa blocheze la mijloc Croatia, care posibil sa aiba cel mai bun mijloc dintre toate nationalele, lasandu-si descoperite total flancurile. Au incercat sa joace sus, ignorand total faptul ca-s inferiori la absolut toate lucrurile care conteaza, mai putin atacul.
    Un antrenor normal la cap ar fi stat la cutie si-ar fi lovit dur pe contre cu Messi-Aguero-Higuain.

  275. Deci 442? Cu Messi facand tracking si aparandu-se? Sunt sigur ca ar putea, dar merita? Si sunt Aguerro si Higuain vitezisti?

  276. Poate fi 4-4-2, poate fi 4-3-3, poate fi 5-3-2, 5-2-3, nu asta e problema. Problema e sa nu-i lasi lui Rebic si lui Perisic spatiu in no man’s land prin spatele apararii tale. Mai ales cand n-ai echipa care sa tina mingea in fata lui Modric-Rakitic-Brozovic 🙂
    Evident ca nu l-as pune pe Messi sa faca tracking si tacklinguri, el ar trebui sa primeasca mingi recuperate si sa dea drumul la iures. Cat despre Higuain si Aguero, sunt destul de sigur ca pot juca pe contra, i-am mai vazut.

  277. De aia am si precizat, atroce doar fata de nivelul obisnuit. Si doar pentru perioada pe care am vazut-o.

    Iar postarea mea era in acelasi sens, ca nu e o regula ca Messi sa joace slab la nationala.

  278. Este dar acum a luat niste decizii … hai sa zicem ciudate. Sunt multe lucruri care puteau fi facute altfel, incepand cu inchegarea unui grup si terminand cu o selectie si alcatuire a echipei de start conforma cu valorile jucatorilor aflati la dispozitie.

  279. Apropo, ma chinui sa inteleg ceva. Pe de o parte, Klopp l-a dorit sa ramana. Pe de alta parte, avand in vedere si ca l-ati luat relativ ieftin, ca era deja integrat in echipa si ca ii placea antrenorului, de ce ati preferat sa dati zeci de milioane pe cineva nou in loc sa ii platiti un signing fee baban lui Can? Pentru a nu crea dispute in vestiar?

  280. Ultimul antrenor care a ‘reusit’ sa nu treaca de grupe cu Argentina e un nume mult mai mare decat Sampaoli.

  281. Din Gazzetta, despre selectie si echipa:

    „Sul banco degli imputati c’è soprattutto Sampaoli, ferocemente criticato
    per non aver saputo dare un’impronta di gioco alla squadra. C’è chi ha
    sottolineato come il tecnico abbia schierato 13 formazioni diverse in
    altrettante partite, utilizzando la bellezza di 89 giocatori. A
    dimostrazione della confusione che regna nella testa di Sampaoli, c’è
    poi il fatto che abbia provato titolare Lo Celso durante tutto il
    periodo di preparazione mondiale, salvo non concedergli nemmeno un
    minuto nelle prime due uscite ufficiali contro Islanda e Croazia per
    schierare titolare Enzo Perez, convocato d’urgenza per l’infortunio che
    ha messo fuori gioco Lanzini. Altro tasto dolente è la scelta di puntare
    su Caballero, riserva da anni nel suo club, al posto di un Armani che
    invece ha vinto tutto con l’Atletico Nacional e adesso gioca nel River
    Plate. ”

  282. Si exact ce ziceam mai sus, a testat putine jocuri cativa jucatori de top si a tras foarte repede concluzii in ce ii priveste.

  283. Am mai spus-o si in trecut: la argentinieni li se trage de la nivelul cel mai inalt. In astia 10-12 ani de cand il au pe Messi la cel mai inalt nivel posibil nu au reusit sa desemneze un antrenor competent. Unul singur frate! Chiar si cele doua calificari in finala au fost obtinute in urma unui joc extrem de chinuit si zgarcit, meciuri pe care in general le rezolva Messi cu cate un gol/pasa/dribling reusit, dupa care se aparau cat de cat bine.

  284. Imi place de Ursano ca.i juventin de.al meu, se hraneste cu fotbal italian. Eu sunt din Iasi, mi.ar face mare placere sa ne intalnim la un suc, o bere ceva sa discutam.

  285. Signing on fee, din ce stiu eu, exista la fiecare transfer relevant. Cat de mari, de obicei nu se află. E clar ca e un signing on fee peste medie, poate chiar mult peste medie fiind un transfer gratis (la toate gratis sunt mari), dar repet, nu e suma de transfer din mai multe perspective (contabil, FPP etc).

  286. Cand iti iei antrenor cu tatuaje mai multe ca Dennis The Menace Rodman, it’s bound to happen. Stiu ca suna foarte superficial, ca nu din cauza tatuajelor a reusit el sa faca Argentina sa joace in halul asta, da’ nu ma puteam gandi la altceva ieri cand isi dadea sacoul jos.
    Salvio ala trebuia sa fie mijlocas de banda intr-un 3-4-3 (probabil…) iar el era mai sus ca Messi de foarte multe ori. Acuna s-a remarcat prin niste intrari de mortal kombat si Meza nu stiu de ce a fost pe teren (nici in lot, da’ asta deja e o discutie lunga). Tre sa fii un antrenor foarte special ca sa reusesti sa-l faci pe Messi sa para anonim.

  287. Inca ceva ce am uitat sa scriu: mi-am facut si eu acum vreo jumatate de an cont (anonim) de Insta ca sa urmaresc cativa sportivi, printre care si Dybala. In mod aparent surprinzator, de cand e la nationala pentru Mondiale, nu a pus decat poze cu 3 sau 4 colegi, printre care si Pipita. Niciun jucator important, Aguero, Masche, Di Maria, nu mai vorbesc de Messi. Asta pentru mine suna a bisericute, multe, multe …

  288. Sunt trist pentru Messi, poate ca ar fi meritat mai multe ‘acolade’ la nationala, insa nu intotdeauna ceea ce meriti o sa si capeti, cateodata trebuie sa il si iei cumva…iar Leo nu a reusit asta in cele doua finale jucate. Nu am vazut meciul si nu pot sa fac alte consideratii de ordin tehnico-tactic, speram la o performanta buna din partea Argentinei, ma gandeam la o semifinala poate, dar uitandu-ma la lot mi-am dat seama ca sansele sunt minime. Sampaoli mi se pare o gluma, s-a bazat 100% pe geniul lui Messi, altfel nu imi pot explica prestatiile abjecte ale echipei. Partea proasta pentru el este ca Messi din pacate nu a reusit sa livreze de data asta.

  289. Macar cu atat sa ramanem. Costul real a transferului nu este 0. E diferenta dintre un signing fee mediu si unul platit de Juventus pentru jucatori gratis care “poate chiar mult peste medie fiind un transfer gratis”. Si nu ne referim aici la chestii definite in FPP sau contabilitate. Costul e bineinteles mai mic decat daca cumperi un jucator care nu e liber de contract.

  290. Nu e suma de transfer dar contabil se aduna la cheltuieli. Nu are rost sa despicam firul in patru, acel “Cost total 0” e cel care a determinat raspunsurile mai vehemente, e clar ca nu e chiar asa 🙂

  291. Da, e foarte posibila situatia asta. Tot de antrenor tine dpmdv. De aia esti pus acolo ca sa organizezi si sa capacitezi un grup de 23 de ani. Cat despre Messi, se stie de ani de zile ca e un tip discret si retras, caruia nu prea ii place sa trancaneasca degeaba. E prieten bun cu Aguero, cu care se stie de la juniori si cu Masche. Inteleg ca sugerezi ca Dybala nu a fost primit extraordinar de grup, dar nu cred ca asta poate sa ii fie pusa in carca lui Messi.

  292. Maine imi gasesc slujba visata. Sa zicem la Google. Sau ingrijitor de teren la Arsenal. Sau vanzator la Wallmarkt. Cine ma face sa ma simt parte din echipa? Sergei? Ivan? Sotia lui Stan? Sau leaderul departamentului in care intru?

    Nu fi treaba lui Messi (ca si capitan) sau al celorlalti veterani sa se ocupe de primirea extraordinara a contabilului federatiei, sau al analistului video, ma gandesc. Nu capitanul/veteranii sunt responsabili din atmosfera din lot? Antrenorii vin/pleaca, un capitan ramane acolo 10 ani.

  293. Asta cu plecat antrenorul n-o stiam :)) Ar fi geniala!

    Argentina se poate califica, desigur, doar ca eu cred ca Islanda bate azi si nu pierde cu Croatia… Dar nu despre asta e vorba, ci despre faptul ca habar n-au ce-ar trebui sa joace, nici un plan, nimic. Plus ca jucatorii mi se par in general slabi, cel mai bun fundas al lor e Otamendi…

  294. La mondialul trecut a livrat. Si la competitiile unde au mai ajuns in finala.
    Selectia – nu avem de unde stii. Daca ai surs e credibile pune un link. Pana atunci Sampaoli e responsabil de selectie si harababura alegerii primului 11.

  295. Come on, ce inseamna surse credibile? Da pe google Messi Icardi. Eventual adauga-l si pe Crespo acolo.

  296. Cu partea finala mi-e ca you’ve got a point.

    De livrat cred ca a livrat in destule situatii, in special in 2014, doar ca avand alt rol decat la Barcelona nu apare prin topuri de marcatori si alte alea. Cat l-am vazut eu, adica in meciul cu Croatia din min 10 si vreo 10-15 minute cu Islanda (dupa penalty-ul ratat) mi s-a parut atroce cand avea mingea – decizii proaste, incearca prea mult si cand nu e cazul. Ma rog, atroce pentru nivelul ridicat pe care singur l-a stabilit.

    Sper insa ca discutia nu curge iarasi spre Messi vs CR7, nu am stomac pentru asa ceva zi.

  297. Categoric nu. Antrenorul e seful. Nu accepti un post de antrenor daca nu esti sef. Inainte de a accepta te intalnesti cu 2-3 jucatori importanti si discuti planul tau. Daca aia nu sunt pe aceeasi pagina cu tine nu accepti postul.

  298. cand altii spun tot ce le vine la gura e ok. eu trebuie sa pun un link din surse credibile. seriously ?? ma opresc aici.

  299. In cei vreo 10 ani de Messi, Argentina au avut o carca de antrenori. Eu pot sa inteleg ca unul, doi or fi fost slabi. Dar chiar toti?

    In acesti ani, Brazilia a castigat o Copa, cu Dunga antrenor, si cu Julio Baptista, Elano si Love printre tittulari impotriva unor Zanetti, Masch, Veron, Riquelme si unui foarte tanar Messi. Pe urma Uruguay in finala cu Paraguay. Chile de 2 ori, antrenati de un anume Sampaoli si de un anume Pizzi. In nici una din cele 2 finale nu o fi fost Chile mai loaded decat Argentina.

    Nimeni nu o sa ma convinga niciodata ca lotul Argentinei a fost o adunatura de gunoaie, la nici un turneu.

    In nici un moment nu iau jucatorii nici o responsabilitate? Nimic? Doar antrenorul? tot timpul? Sabella, de bine de rau, a pierdut o finala stransa, in prelungiri. Mult hulitul Tata, una cu Paraguay, doua cu Argentina la 11m. Fine margins. Penaltiuri ratate, ocazii mari ratate, dar si de catre ceilalti. Si jucatrii trebuie sa stad up and be counted.

  300. Nu ma bag inainte, fiecare situatie a fost diferita. Dar acum vina in opinia mea a fost
    1. Sampaoli
    2. Sampaoli
    3. Ailalti jucatori
    4. Messi

  301. Never. Mai ales in zilele noastre. Player power etc. Cati antrenori au fost dati afara de revolutii de jucatori? Uite si Sampaoli sta sa plece tot pe o chestie ca asta, daca e sa dai crezare presei.

    Antrenorul se intalneste cu jucatorii? Cum asa? ll si vad pe Pep la o cafea cu Toure sau David Silva cerandu-le parerea despre planul lui. Uite Conte, totul perfect in primul an, pe urma i-a pierdut. Mourinho la fel.

    Plus, antrenorul o fi seful si responsabil de rezultate. Dar daca sefii echipei (repet, care raman nu pleaca la 2 ani) nu acepta noii veniti, adio. La masa de rummy, nu antrenorul e seful. Mai ales la nationala, unde intalnirile nu sunt dese. Pai nu se zicea ca Hagi lua aproape tot timpul un debutant in camera?

  302. Nu depinde de Argentina si Messi, ci de croati. Pur si simplu nu pot sa ii vad jucand la fel de profesionist cu Islanda, mai ales daca la ora meciului au locul 1 asigurat.

  303. Scuze, am uitat de chestia asta, cred ca i-am dat putina importanta atunci cand am auzit-o initial. Da Messi are preferinte. E normal. Tot cred ca antrenorul e cel care trebuie sa netezeasca astfel de asperitati in primul rand.

  304. sunt cateva articole pe net ( pe sportbible este un articol). Daca sunt sau nu surse credibile….mi-e greu sa spun.

  305. Si John Terry cica era foarte bun pe partea asta cu integrarea nou venitilor. Sau nou venitelor, ma rog…

  306. azi am chef de vorba. sa fii in locul Croatiei si sa vrei sa castigi Mondialul…pe cine ai vrea in finala ? Argentina sau Islanda ?

  307. Ca tot ati pus asta pe tapet. Nu l-am vazut destul pe Icardi sa am o parere. Dar era el inainte de Aguerro si Higuain? Putea Argentina juca cu doi atacanti? Mi s-a parut ca problema lor a fost in benzi si la mijlocas de acoperire. Sa nu zic de fundasi.

  308. stiu ca nu iti raspund la intrebare, dar cele mai ciudate neconvocari ptr mine sunt cele ale lui Icardi si Sane. si nu neaparat in aceasta ordine. eu zic ca la ce a aratat in acest sezon, este peste Aguero

  309. Domne, filozofia mea e simpla, de aia nici nu ati auzit de mine la ceva mare (sau mica) echipa din regiunea voastra. Sportul in general e o chestie de sequence. Winning breeds winning. Daca Islanda castiga, Croatia trebuie un pic sa se intrebuinteze, ma gandesc ca vor locul 1. Daca nu … cum zice Rush mai jos, poate ca le-as da ce le trebuie, daca sunt convins ca pot castiga WC (Simona & Serena anyone?).

    Dar totusi, sa pierd meciul, sa joc cu echipa a doua si sa intrerup ceva ce se leaga, nu stiu. Ok, poate ca il odihnesc pe Modric, pe vreo 2 cu galben, da chiar sa intru in batjocura, mie mi-ar fi frica, sincer sa fiu.

  310. Nerelevant. Pep e la un nivel la care e my way or the highway.
    Conte si Mou – situatii speciale, si-o fac cu mana lor. Dar ei sunt sefi.

  311. nu e sampaoli baiatul ala ce a castigat copa america si copa sudamericana ?

  312. Nah, Croatia pierde cu 4-0 ultimul meci din grupa cu Islanda, n-as fi surprins sa apara toti blonzi la ultimul meci:)
    Si daca Islanda pierde cu Nigeria iar Argentina bate Nigeria si tot vor avea o problema la golaveraj, cum spuneam islandezii fac scor cu rezervele croatilor (si cu ceva titulari beti) ceea ce ar insemna ca Messi et comp sa incrie vreo 6-7 cu Nigeria. De domeniu SF.

  313. Argentina won one qualifying match without Messi. Before Aguero vs. Iceland no one had scored a competitive Argentina goal without his involvement for 600 days

  314. Icardi e varf de careu. Foarte bun din ce se vede in Italia. Plus personalitate puternica, e capitanul lui Inter. Se vorbeste mult de interesul lui Real in ce il priveste dar exista dubii ca ar vrea sa plece.
    Este clar ca, in ce il priveste, la nationala exista problema trecutului (relatia cu Wanda) dar la un moment dat se trecuse peste asta si fusese convocat. Ca si Pipita, ca si Dybala, a fost putin jucat si s-a tras repede concluzia ca nu este potrivit. Nu a mai fost convocat ulterior.

  315. Aproape intrutotul de acord, cu exceptia ca Argentina nu a murit.

    Dar hai sa arunc asta la fileu: in ochii mei nu mai vad aceeasi pasiune si entuziasm la argentinieni si brazilieni la nationala, cum era pe vremuri. Sigur nu la fel cum vezi la mexicani, peruani, si alti minnows. Crezi ca sezoanele lungi si mai ales gloria din Europa contribuie la asta?

    In 1994 Romario avea un singur titlu cu Barca si nici o victorie europeana. Bebeto nimic. Dunga nimic.
    In 2002, incredibil dar adevarat, Ronaldo avea 2 cupe europene si nici un titlu, nici cu Barca nici cu Inter. Ronaldinho, 0. Rivaldo ce mai era campion cu Barca, dar nimic la nivel European. Roberto Carlos era titrat, intr-adevar. Dar toti cei mentionati, au cel putin o Cupa America si un WC la activ.

  316. Raspund aici la mai multe discutii de mai jos in ce priveste selectia la argentinieni:
    Mi se pare evident din multe privinte ca Messi are un rol, ar fi si ciudat, in mod realist, sa nu aiba. Dar un antrenor, cineva care stie ce vrea si ce trebuie sa faca, putea sa gaseasca solutii.

    Problema „italienilor” – Dybala, Pipita si Icardi – toti 3 au fost rar selectionati, nu au dat rezultate si s-a renuntat, relativ repede, la ei. Despre unii au aparut si declaratii, citite de mine in presa italiana unde toti 3 sunt vedete. Despre Dybala s-a zis (Sampaoli) ca e incompatibil cu Messi si, prin urmare, nu are ce cauta printre titulari. Icardi are tinicheaua cu sotia care, probabil, face sa nu fie agreat de ceilalti. S-a trecut la un moment dat peste subiect, a fost convocat si jucat putin, s-au tras deja concluzii negative in ce il priveste si a disparut din lot. Pipita nu a fost nici el selectionat regulat, cu atat mai mult nu a jucat decat foarte rar.
    Mi se pare nerealist sa astepti de la cei 3 rezultate: nu li s-au dat nici sanse multe, nici incredere publica, impresia a fost adeseori ca au fost chemati (si introdusi) de gura presei, iar in cazul lui Dybala cred ca nici nu s-a incercat prea mult sa se gaseasca o solutie tactica (aici discutia e mai lunga, cand l-au incercat la nationala in flanc, nu dadea nici la club randament decat pe centru dar, in timp, cu rabdare din partea lui Allegri, s-a acomodat acolo, pe dreapta; a fost introdus doar aseara, prin min. 60, acolo dar nu cred ca a jucat niciun amical, nimic, anul acesta).

  317. All things being equal, io zic asa:
    1. Echipa antrenorala si lotul de fotbalisti. Daca am avea detalii clare, am putea elabora, dar nu avem.

    Dar eu raman pe pozitii. E cu cel putin un meci prea devreme sa le cantam prohodul. Rule of thumb: io nu pariez impotriva unei echipe ce-l are pe Messi. Decat la 3-0 in min 85 🙂

  318. Messi i-a calificat de unul singur. Am urmarit meciurile din preliminarii, Argentina a jucat foarte prost, inainte de ultimele jocuri puteau pierde chiar si locul de baraj.

  319. In mod cert neconvocarea lui Tevez in 2014 are legatura cu Messi. In Argentina a existat un puternic curent de opinie pentru convocarea “Apasului”, inclusiv mitinguri de protest in fata federatiei. Neconvocarea sau netitularizarea unor atacanti au legatura si cu prietenia stransa dintre Kun Aguero si Messi. Este stiut ca prima optiune a Barcelonei a fost Aguero, la insistentele lui Messi. Suarez a fost planul B.
    Despre Icardi si neconvocarea la CM nu am cuvinte,

  320. So…argentinienii au un colac de salvare nigerian, soarta calificarii a cam revenit in mainile lor. Dar eu tot nu cred ca bat Nigeria (let alone cu un scor mai mare decat Islanda – Croatia).

  321. Mi.au placut super vulturii azi. Va fi un meci frumos Argentina Nigeria. Destul de ordonati tactic pentru o echipa africana si bineinteles talent. Chiar mi.au placut.

  322. Cu Romario ai si n-ai dreptate…
    Am verificat performantele brazilianului pana in 94, deoarece eu l-am remarcat in 1989, la acel PSV-Steaua, de trista amintire. Cu PSV a castigat 3 titluri in 4 ani, intr-o perioada in care Eredivisie insemna ceva in Europa. In primul sezon cu Dream-team-ul lui Cruyff a luat La Liga. Nu mai vorbesc de UCL din 94 facut cadou Milanului lui Capello. In 1994 Romario era un fotbalist consacrat, nu doar pentru ca avea o Copa America obtinuta in 89 cu nationala. Zico, de exemplu n-are nici un trofeu cu nationala, dar a fost imens ca fotbalist. Spun ca Romario nu era un model la nationala, deoarece e cunoscut episodul in care suparat ca nu e introdus titular intr-un amical cu Germania, se cearta cu Parreira si primeste o suspendare din partea federatiei. Pana la urma antrenorul si-a calcat pe mandrie si l-a convocat pentru finalul preliminariilor USA 94.
    Romario a fost dezamagit ca nu a prins lotul in 98, oarecum pe nedrept, selectionerul l-a taxat pentru “cazier”! Chiar in 2002, la 36 de ani se discuta despre selectionarea lui Romario…
    Exemplul Romario nu invalideaza argumentul tau, la care subscriu, dealtfel. E doar “cozeria” unor microbisti pretentiosi care au prins fotbalul in care, chiar daca zeii aveau burta (Maradona, Platini etc), incantau nu doar prin statistica si trofee, ci prin daruire, dribling si geometria pasei.
    PS: In orice top il pun pe Romario langa Ronaldo si Ronaldinho

  323. Si apropo de fantasy si pariuri. Cu ocazia mondialului casele de pariuri au tot felul de optiuni de pariuri care mi se par interesante. Unul dintre ele este numarul de suturi pe sau spre poarta ale unui anume jucator. L.am luat pe Nemanja Matic ca trage minim un sut pe poarta cu elvetienii. Cota una tentanta 4,75. Sper sa iasa de o shaorma cu ajutorul sarbului. Ma bazez in special pe fazele fixe, tot o da el o data pe spatiul portii.

  324. Hopa, a intrat omul tău de bază, Douglas Costa. Ma aștept sa dea gol sau pasă de gol.

  325. Taie o finala din cele 4! Copa America Centenario a fost un fel de “dubla taxare”, un echivalent la EURO 2016… A fost o editie hibrid cu 4 participante din CONCACAF. Au tinut-o in afara ciclului firesc de 4 ani (2015-2019), o “umplutura” de competitie.
    Aceasta echipa a Argentinei nu este si nu ar fi fost mare. Nu trofeele ii lipsesc si nici vedeta. Argentina lui Messi este o echipa fara personalitate fotbalistica, fara stil, nu are identitate.
    Nici Brazilia lui Zico, Danemarca lui Elkjaer, Simmonsen, Laudrup sau Olanda lui Cruyff nu au castigat trofee, dar au intrat in istoria fotbalului prin modul in care au jucat. Danemarca 92 campioana europeana, inseamna mai mult decat Dynamite Team-ul lui Piontek, din ’84- ’86 doar in ochii nestiutorilor ce se hranesc din statistica.

  326. De sfarsit de saptamana din Ibiza
    https://youtu.be/B9AQFuNReM0
    Printre variantele de raspuns la intrebarea ce i-a facut pe acei Brits sa se ia la bataie in sensul giratoriu mi-a placut cea cu: unul sustinea ca Ronaldo is bigger than Messi:)))

  327. Zvonurile despre Kun Aguero ca favorit al lui Messi capata credibilitate prin modul diferentiat in care au fost tratati concurentii pe post. Sa asteptam sa isi scrie memoriile cei implicati, poate vom intelege mai bine.

  328. Eu ma bazez ca vine in careu la centrari, cornere in special. Sau cine stie? Poate un sut din afara careului desi nu e specialitatea lui.

  329. Ha! Interesant. Cu siguranta s-a dat o lege; eu credeam ca a interzis complet, dar probabil doar restrictioneaza. Inainte foloseam bet365 care nu mai merge si am tras concluzia ca s-au inchis toate 🙂

  330. Legea le.a obligat sa obtina licenta pentru a opera in Romania, licenta pe care au obtinut.o majoritatea caselor de pariuri cu exceptia bet365 care este intr.un proces cu statul roman. Nu ai voie sa joci la case nelicentiate in rest no problem.

  331. Iti trebuie vreo scoala de fotbal ca sa sesizezi ca Aguero pica cel mai bine pe felie cu Messi in atac? Nu, doar putin simțământ. Argentina e o haina din zara care se face praf dupa prima spalare.

  332. Neymar urmează să-și ceară cetățenia venezueleană, să iasa din umbra lui Coutinho.

  333. Criterii de calificare in caz de egalitate de puncte (posibil Argentina vs Islanda)
    -golaveraj
    -nr de goluri marcate
    -rezultat direct
    -fair-play (galben 1p, rosu 3p)
    -tragere la sorti

  334. Va fi greu si cu Nigeria fara un Messi care sa iasa la rampa consecutiv.Si-n sensul asta imi aduc aminte de un 4-2 pt nigerieni anul trecut.

  335. ☺ nu cred ca.l contabilizeaza ca sut pe poarta si cred ca au dreptate

  336. In afara de Douglas Costa fantasticii mei nu se regasesc. Daca pierd si etapa asta mi.e frica sa nu retrogradez. Am facut selectia la fel ca Sampaoli oare?

  337. Clar e o pasare. Vulturul sau cioara vopsita? Acesta e intrebarea corecta…

  338. Pai parca trage Kolarov liberele.
    Eu am gresit recent cu un pariu la nr de ofsaiduri la Brazilia-Costa Rica. Aveam nevoie de 7 si au ieșit doar 6.

  339. So chestia aia cu mainile impreunate la Xhaka si Shaquiri e o chestie legata de Kosovo?
    Serbia – Elvetia a fost meciul turneului pana acum, end to end stuff. Intr-o grupa cu Brazilia, sarbii si elvetienii au aratat a sudamericani.

  340. Din experienta mea anterioara un procent al taxelor apropiat de realitate ar fi 40%, cu asigurarea medicala inclusa. Dar, important de notat, in cei 40% intra si o buna parte din cheltuieli (ex. un procent din chirie, electronice, transport, etc).

    Diferenta fata de Ro este ca aici vezi unde se duc banii din taxele platite. Infrastructura bogata cu autostrazi luminate si trenuri care functioneaza, servicii medicale de calitate, educatie, etc.

  341. Ieri n.am avut noroc cu Matic. Incerc astazi cu Eden Hazard. Minim 2 suturi pe poarta Hazard la o cota de 2. Poate azi e cu noroc.

  342. Pentru ca Kosovo are echipa prea slaba si nici o sansa de Mondial. Sansa de taunting e mult mai buna cu Elveția.

  343. La Mexic cu, Coreea asi merge pe Son de la coreeni minim un sut pe poarta. Ce parere ai merge? Eu nu prea urmaresc Premier League si nici primul meci al coreenilor nu l.am vazut dar in dubla cu Juve mi.a placut Son.

  344. Ironia sortii la fantasy. Desi in primul 11 am 6 jucatori de la Juventus cel mai bun e unu de la Napoli, Mertens. Nici nu voiam sa.l i.au dar stiam ca Higuain si Dybala nu vor juca la argentinieni si am optat pentru napoletan. Oricum important e ca, conduc si eu pentru prima data pe cineva asa ca 2 zile sau cat mai dureaza etapa asta a2a promit sa arunc mingea numai in tribune, sa ma tavalesc pe gazon, sa trag de timp numai sa mentin rezultatul asta.

  345. Berisha e singurul mai acatarii din enumerarea aia. Si apoi nu e deajuns sa ai nume in echipa, mai trebuie inchegata o formatie, iti trebuie antrenor. Ca altfel Argentina era deja campioana mondiala.
    Nu cred ca e vorba de patriotism. Doar de placerea de a face un niste taunting, cand te fluiera sarbii constant.

  346. O tactica mai eficienta ar fi sa elimini adversarii prin niste niste faulturi bine tintite. Plus VAR-ul. Cand nimic nu tine, ridica mana ca e ofsaid sau fa semnul cu TV-ul.

  347. Multumesc pentru parere. Eu am mers totusi pe el. Lovituri libere, faze fixe nu bate el? Ma gandesc ca nu au altul mai rasarit coreeni si.i imposibil sa nu prinda o lovitura libera ceva prin preajma careului.

  348. In meciul asta trebuie sa dea totul micutii, altfel sunt acasa tinand cont ca au cu Germania ultimul meci. Si.s luptatori de felul lor, chiar daca nu vor castiga eu zic ca se vor zbate oleak cu mexicanii. Iar el e cel mai important om al lor, pe asta ma bazez.

  349. H M Son scrie pe tricoul lui deasupra lu’ 7. Cred ca inseamna Hai Mai Son. Hai baiete, un sut pe poarta esti in stare sa.l dai. Deja mi.am luat tricoul cu, Coreea pe mine si.i fac galerie sa traga cat mai repede sutul ala la poarta care m.ar scapa de saracie.

  350. Am trimis acu pe unu la magazin sa cumpere o minge ca sa joace si coreeni mei. A naibii mexicanii astia nu le dau deloc varza sa joace si ei.

  351. Referitor la Shaqiri, care a jucat ieri avand imprimat pe calcaiul unei ghete steagul Kosovo, Mitrovic are un punct de vedere pertinent, in opinia mea. Mai jos citatul din The Guardian:
    “The buildup to the match had seen exchanges between Serbian players and Shaqiri who wears boots with the Kosovo flag displayed on one heel and the Swiss one on the other.
    Mitrovic asked: “If he loves Kosovo so much and decides to flaunt the flag, why did he refuse a chance to play for their team?”

  352. Kosovo ar fi avut o nationala redutabila daca Shaqiri, fratii Xhaka, Mehmedi , Januzaj sau Behrami ar fi ales sa joace pentru Kosovo. Sunt sigur ca mai sunt si altii, cei sase sunt fotbalisti ce ar putea califica orice nationala la un turneu final.
    FIFA a permis in mod exceptional, in momentul afilierii Kosovo, ”repatrierea” internationalilor cu origini kosovare, chiar daca au jucat pentru alta echipa nationala. Cati au ales tara de origine? Bunjaku a primit acordul FIFA de a reprezenta Kosovo, desi a participat la un CM cu Elvetia.
    Mai jos lista cu cativa fotbalisti ce au beneficiat de exceptia regulamentara, primind acceptul de a evolua pentru Kosovo:
    Amir Rrahmani: one previous cap for Albania;
    Valon Berisha: 19 previous caps for Norway;
    Alban Meha: seven caps for Albania;
    Herolind Shala: five caps for Albania;
    Milot Rashica: two caps for Albania;
    Samir Ujkani: 20 caps for Albania.

    Patriotismul a la Shaqiri, Xhaka este precum pachetul cu mancare trimis pentru eradicarea foametei in Africa, de catre corporatiile ce le exploateaza resursele.

  353. Dupa 10 min suedezii au reusit performanta sa dea 6 pase. Si chiar si asa au fost aproape sa marcheze.

  354. Nu cred ca merge. El ar trage, dar coechipierii nu-l alimenteza in pozitii bune. Si cand vine foarte in spate sa ia mingi isi pierde suflul si e inconjurat de adversari pana cand ajunge sa traga.

  355. Parca nu le bate, desi nu-mi amintesc sa fi avut vreuna in primul meci

  356. Cu Carragher la SkySport a inceput “legenda” lui Gary Neville. Eu puneam subtitrarea ca sa inteleg ce spune Jay-MEE!

  357. Mult mai mult decat infrangerea asta a suedezilor (care visau deja la al nspelea blat cu Mexicu ca sa trimita nemtii acasa, dupa ce au mai copt ei blaturi din astea cand i.au trimis pe italieni acasa) ma preocupa accidentarea lui Douglas Costa. Cica Sageata (nu.i Marius Niculae) s.a accidentat si nu va juca la meciul viitor cand pe mine ma asteapta un meci crucial cu, Cazaturile care spulbera tot in cale pana acu. Teribila veste a accidentarii lui Costa inaintea meciului secolului cu Cazaturile ma face sa ma zvarcolesc in somn in seara asta, cautand cu cine sa.l inlocuiesc.

  358. Sutul ala din min92 a fost pe poarta? Ca nu s-a vazut bine 🙂

  359. Ti-a mers bine cu el azi, un gol si un assist, cel mai simplu assist posibil

  360. Cred ca Sane zice mersi ca nu l-a convovat sa se faca de ras si el pe-acolo. Nu e ca si cum il impiedica pe Kroos sa dea pasa direct la adversar

  361. Sule a jucat cele mai multe meciuri la Bayern dintre fundasi si el e abia a 4 varianta pt Low.

  362. Roy Keane si Neville il desfiinteaza la pauza, in studioul ITV pe Jerome Boateng. “Sunday football”, “disgrace”, “get him off” sunt expresiile folosite. Daca acum cateva zile am spus ca Boateng-Hummels e poate cea mai buna pereche de centrali de la acest CM, inseamna ca ma uitam la meciurile nemtilor prin ochelarii de eclipsa.

  363. E 1-1 si Die Mannschaft ii face pe Neville sa para Neville Chamberlaine, ambii incapabili sa inteleaga potentialul nemtilor. E minutul 70, nu cred ca suedezii vor rezista fara sa primeasca gol pana la final.

  364. Cliseul cu nemtii care la fotbal te bat cand tu esti deja la dusuri e mai actual ca oricand! Lineker stie!

  365. VAR fact: deja s-au acordat mai mult penalty-uri decât în toată ediția din 2014.

  366. Ma apuc de scris articolul despre Germania campioana mondiala ce sfideaza statistica si isi apara titlul… Il fac la doua capete, un fel de coarda. Oare coardele gen Kroos bat perechea Neymar-Coutinho?

  367. Sunt curios daca in Serie A si Bundesliga s-au acordat mai multe penalty-uri dupa introducerea VAR, fata de editiile precedente?

  368. Da. E ultimul pe banca mea și nu intra in echipa dupa schimbarile automate. 10 puncte pierdute.

  369. Nu gasesc o statistica sigura dar din ce am vazut, e posibil sa fi fost mai putine.

  370. Te inseli! In Bundesliga si in Serie A s-au acordat mai putine lovituri de la 11 m in sezonul 2017-18 comparativ cu 2016-17.

  371. Un prim test va fi cu Anglia, desi daca ambele echipe vor avea calificarea asigurata, este posibil ca ultimul joc sa arate a amical. Posibili adversari in optimi: Polonia, Senegal Japonia, Columbia. In sferturi ar fi una dintre urmatoarele: Serbia, Brazilia, Elvetia, Costa Rica, Mexico, Suedia sau Germania.

  372. Explicatia probabil este dubla: pe de o parte, pe langa penalty-uri date cu VAR avem si penalty-uri anulate cu VAR, pe de alta fundasii devin mai precauti odata ce se obisnuiesc cu VAR.

  373. Ai dreptate! In serie A s-au acordat 0.33 penaltyuri/meci fata de 0.36 penaltyuri/meci inainte de VAR (sezonul 2016-17). Si in Bundesliga este o situatie similara 0.30 fata de 0.32 pen/meci inainte cu un sezon.

  374. Ar fi intersanta o statistica referitoare la numarul de penaltyuri acordate vs refuzate dupa interventia VAR.