Cu şase etape până la final, avem un campionat al naibii de strans si socratic, în care ştim că nu ştim nimic. Nu ştim campioana, nu ştim ultima echipă care merge în Liga Campionilor, şi nu ştim nici celelalte două retrogradate. Asta nu ne împiedică să pronosticăm.

Titlul

Cu un program oarecum accesibil, Arsenal nu avea voie să mai lase puncte până la final. Norocul lui Almunia e că Vasile Turcu n-are acţiuni în nordul Londrei. „Tunarii” mai au pe Spurs în deplasare şi City acasă, singurele coji de banană. 4 puncte (practic 5 din cauza golaverajului) faţă de United. All but impossible.

Man United ţinteşte la al patrulea titlu consecutiv, deşi are un program ceva mai greu. Spurs acasă, City în deplasare, şi o aşteaptă pe Chelsea pe Old Trafford la sâmbătă, partidă încadrată de dubla cu Bayern. Dacă bat, nu-i mai văd să se împiedice. În schimb dacă Chelsea ia puncte la Manchester, până pe 9 mai nu ştim campioana.

Locul 4

Un dans în trei între Spurs, City şi Liverpool. Spurs încă sunt pe 4, dar au un program diabolic, întâlnind echipele de pe podium în etape consecutive. Man City s-a apropiat la două puncte, după victoria cu Wigan, dar nu mi-aş pune ultimul pound pe ei. L-aş pune pe Liverpool care pe ultima turnantă pare să-şi fi găsit cadenţa. Rafa a abandonat prudenţa, l-a lăsat pe Lucas pe bancă şi „rosii” au făcut cel mai bun meci al sezonului cu Sunderland. În plus, tot ce-a fost mai greu a trecut pentru ei. Mai au Birmingham, Fulham, Burnley, Chelsea şi Hull. Altfel spus, 16 puncte până la final n-ar mira pe nimeni. Tradiţia arată că, de când a venit Rafa, Liverpool a defilat pe final de campionat, când ieşise din Ligă. Cred că aşa va fi şi anul asta.

Retrogradare

Nu ţin minte un sezon din ultimul deceniu în care să fi fost mai uşor să te salvezi de la retrogradare. Cu Pompey căzută în abisul administraţiei, au rămas doar două locuri de evitat, cu trei candidate plauzibile: Hull, Burnley, şi West Ham. Hull l-a trimis pe Phil Brown sa-si plivească buruienile, cautând proverbialul şoc la echipă. N-au adus cel mai competent antrenor în locul lui, dar astfel de mutări aduc câteodată punctele care fac diferenţa între Premiership şi Championship.

Entuziasmul promovării (si mâna lui Coyle) au alimentat-o pe Burnley în prima jumătate de campionat dar Clarets rămân o echipă mică, pentru care un sezon în prima divizie a fost deja un vis împlinit. Si-au făcut damblaua și se vor întoarce fericiți de unde au venit. West Ham ajunsese, cred, în primele 10 la un moment dat, dar cu 6 eşecuri în ultimele 6 etape, Zola a cam scăpat hăţurile din mână. Le-a dat liber trei zile jucătorilor in timp ce el s-a retras în Sardinia. „Ciocănarii” par să fi căzut în aceeași capcană ca in 2003, când s-au crezut „too good to go down” . Aşadar, văd o pereche vișinie alăturându-se lui Portsmouth în Championship.

Ziceţi, cine ia titlul, cine prinde Liga, şi cine pică?

Previous ArticleNext Article