Londra nu mă dezamăgește: o ploaie măruntă și rece cu un vânt care bate din toate părțile și face inutilă umbrela. Oricum nu aveam și puțin îmi pasă de ploaie. De fapt aș fi fost foarte afectat dacă era o zi însorită.

Drumul spre stadion

Am șase ore sa ajung la Reading de la London City airport via Gatwick. Folosesc noul sistem cu card personal legat de contul de Transport of London si câștig cel puțin o jumătate de ora ca nu am nevoie de Oyster card. Ma cazez, scap de bagaje si am chiar timp de o plimbare in loc de autobuz, ca să intru în atmosferă.

Ajung la Gatwick prea devreme și sunt prea relaxat. Nici nu observ ca sunt “disruptions” in circulația trenurilor. Aflu târziu că trenul meu direct de Reading a fost anulat din cauză de …vânt. Serios? Abia bate o boare în opinia mea. Si ce vânt ar trebui să bată să dea jos trenul de pe linie?

O iau ca pe o mostră de umor britanic, mi-ar fi folositor dacă m-ar informa ce să fac. Așa că trec la metoda veche, orală. Intreb alți călători, un angajat din gară, pe cine prind și eu. Mă dumiresc că vine un tren în direcția opusă, trebuie sa îl iau până la Redhill, unde trebuie schimbat repede. Asta face sa reînvie în mine un vechi reflex, fuga prin gări să prind legătura. Mi-am cam pierdut antrenamentul în ultimul timp, fuga prin aeroport nu e comparabilă. Sunt concentrat si pregătit. La Redhill nu sunt bine plasat că nu știu cum e ieșirea față de garnitură așa că băștinașii au un avantaj. In schimb eu nu am bagaje, recuperez rapid, slalomez ca pe timpuri si prind top 3. Bineînțeles ca toată lumea a prins legătura, dar se facea să merg lejer?

Ajung la Reading așa cum mi-am propus și iau autobuzul dedicat gară – stadion. Dau o tură în exterior și cu o oră inainte de inceperea meciului sunt in stadion. Un stadion frumos, exact de dimensiunea care imi place cel mai mult (24 de mii de locuri). Am gasit bilet în locul meu preferat, rândul 20, puțin la dreapta careului de 16 m. Am timp să verific meniul de mâncăruri si băuturi, dar și sa văd de aproape încălzirea echipelor. Sunt foarte surprins că sunt foarte puțini jucători solizi și înalți. Eu venisem hotărât sa vad fundași rudimentari, alunecări la greu, mingi sărind departe din preluări, dueluri încrâncenate la mingile înalte. Mai ales pe vremea asta atât de britanică.

Se duce de râpă și Championship-ul

Deci dacă nici la două echipe aflate chiar deasupra zonei retrogradării nu mai găsești tăietori de lemne, atunci unde or fi? Tot felul de pitici care știu cu mingea, indivizi deșirați care se complică în driblinguri, călcâie, fițe, socoteli. Pressing pe tot terenul, toți în apărare, ieșiri cu fundași-aripă în atac. Da, mai există dueluri la mingi înalte, dar nimic ieșit din comun. Se dă bine cu capul, că asta nu s-a pierdut. Dar se știe cu mingea. O singură excepție: nu se începe cu mingi scurte, în careu la repunerea mingii în joc din aut de poartă. De fapt ambele echipe folosesc acelasi stil: toti jucătorii plasati intr-un patrat pe partea dreapta a terenuli +/- 20 de metri de linia de centru si degajarea a portarului către vârful de atac, preferabil.

Acest fel de reluare a jocului nu a dus la nici un rezultat ofensiv, dar a fost foarte prudent. Dovadă că fundași care să iasă cu mingea la picior și să paseze sigur se găsesc foarte greu.

Pușcaș la munca de jos

Mi-a plăcut cum a jucat George. A fost foarte disciplinat și a facut ce i-a cerut antrenorul, fără să crâcnească. S-a batut pentru fiecare minge, a venit în propriul careu la orice corner sau lovitura liberă (gazdele s-au apărat la faze fixe din preajma careului cu 11 jucatori în careu, lucru putin obișnuit). Nu l-am văzut simulând niciodata, a presat și de unul singur. Si tribuna l-a apreciat, aplaudând generos chiar dacă scotea o degajare în aut a portarului advers. Arbitrul a lăsat jocul foarte liber si fundașii de la Milwall au profitat folosind mâinile la primele 3 mingi înalte către Pușcaș (in opinia mea faulturi foarte clare). Obligat de maniera de arbitraj, Pușcas a inceput si el să se bage în fundași, sa folosească coate si mici împinsături. Nu era prea estetic, dar am apreciat adaptabilitatea lui. Din păcate a fost servit prea puțin cu mingi utile, deschideri pe spații în care să poată sa își pună în valoare tehnica si viteza. Practic n-a avut vreo ocazie, exceptand o centrare la care din tribună a părut ca ar fi putut ajunge. Asta pentru că rolul lui a fost mai mult sa ocupe doi fundasi și centrările venea mereu spre cei care urcau din linia a doua. Pentru că joaca vârf e judecat după productivitatea în fața porții. Iată ce am găsit pe un blog local care dădea note jucătorilor

George Puscas: 5. Put himself about but is still trying to find his feet in the division.

In acest meci si l-a felul în care i s-a cerut să joace eu zic că merita un 7, mai ales că nu a pierdut mingi și nu s-a complicat în driblinguri inutile. Si e păcat ca sunt 2-3 mijlocași care știu cu mingea și l-ar putea servi mai bine. Dar antrenorul a cerut altceva și așa s-a jucat. Lucrul care mi-a plăcut cel mai mult a fost felul în care s-a integrat. La încălzire vorbea cu coechiperii si glumea. Inainte de începerea meciului s-a imbrățișat cu celălalt atacat și s-au încurajat. Mereu foarte vocal, a aplaudat acțiunile celorlalți și a mulțumit pentru orice pasă în direcția lui cu degetul mare sus. Dovadă că are o înțelegere profesionistă a felului în care trebuie să te raportezi la ceilalți dacă vrei să fi integrat in jocul echipei.

Trei mingi bine pleznite

S-au marcat trei goluri, care au avut ceva special. Când le-am văzut în reluare:

mi-am dat seama ce diferență enormă este între felul în care se vede un gol pe stadion si pe ecran. Cele trei șuturi care au dus la gol au fost executate perfect tehnic, minge lovita sec și puternic cu șiretul, la care portarii nu au avut cum sa reactioneze ținând seama de viteza mingii. La primul gol, care a fost chiar sub ochii mei, am auzit clar freamătul tribunei care anticipa șutul și mi s-a parut ca aud șuieratul mingii datorat vitezei imprimate. Astfel de faze fac ca efortul de a te deplasa la stadion să merite. Eu unul am o slăbiciune pentru șuturi care scutură serios plasa și am fost foarte mulțumit de ce am văzut.

Pentru Redhill vă stau la dispoziție

Dacă aveti de schimbat trenuri la Redhill, apelați cu încredere mai ales daca vreti să prindeți legatura. Mă știu în gara Redhill. La întoarcere aveam un minut la dispoziție, ocazie să îmi îmbunătățesc perfomanța anterioara și să mai prind un top 3. E adevărat că trenul următor venea după alte 7 minute, dar se făcea să ratez asemenea ocazie sa bag o gonetă prin gară, mai ales că mai erau și alti pasionați de sportul acesta?

Fotografii

In final să amintesc că suporterii lui Milwall au fost pașnici si nu au părut afectati că la 2-0 li s-a cântat idioticul “You are sh.., you are f… sh..” Intr-un website din Reading am găsit aceste poze cu suporterii locali. Si ca de obicei adaug și setul meu de fotografii.

Previous ArticleNext Article

This post has 55 Comments

55
  1. Bayern a luat prima decizia care se impunea, l-a concediat pe aventurier.
    Hai si celelalte cluburi, scapati de coate-goalele din ograda care papa bani de pomana.

  2. Se duce Mourinho și îl pune pe Neuer pe bancă.

    PS: acum o lună, Bayern câștiga cu 7-2 împotriva lui Spurs.

  3. E deja ridicol ce se întâmplă în Italia cu rasismul.
    Găsim explicații pentru Rusia(comunismul și lipsa de informații), Turcia(țară arabă, lipsă de educație) dar pentru țările occidentale (Anglia, Franța, Italia) ce mai putem invoca? Cei mai permisivi din Europa mi se par cei din Belgia și Olanda. E peste puterea mea de înțelegere cu tari precum Franța sau Anglia au parte de astfel de manifestări, dar în Italia deja devine o regulă.

  4. The Athletic da doua nume ca favoriti (Rangnick si Ten Haag). Primul ar fi tentat de o oferta venita din PL (Arsenal?), al doilea e doable intrucat Overmars a declarat ca Ajaxul nu se va opune.
    Personal (nu-mi vine sa cred ca spun asta, dar e absolut necesar), as vrea ca Bayern sa ii plateasca clauza de reziliere lui Poch:)

  5. *Istanbul si Ankara nu sunt tari arabe, restul nu baga mana in foc. Nu sunt arabi per se, dar nu mananca porc, inca ii insoara parintii pe multi, se mai umbla cu burka, femeia inca merge in spate cativa metri, etc. Oricum iti dau un upvote pentru ca prin reflectie si neavand chiar dreptate cand il corectezi pe Torpyla.

  6. Geniul lui Guardiola are un cost foarte mare pentru clubul pe care il paraseste. Dupa el urmeaza in general o perioada de decadere, manifestata in schimbarea la foc automat a antrenorilor. Metoda Pep nu mai poate fi reprodusa si sustinuta usor, astfel ca se instaleaza rapid un vid de profesionalism, care incearca sa fie umplut prin cautarea unui “nou Pep”.
    Barca e la al 4-lea antrenor dupa el. Bayern tocmai a schimbat al 4-lea post Pep. Ambele cluburi par debusolate, parasite, nostalgice, in lipsa unei filosofii a competitiei, ca intr-o recesiune morala in urma marelui rege-filosof platonician.

  7. Faceti o confuzie intre religie si rasa/etnie/cultura. Religia islamica e impartasita de diferite etnii. Nu toti arabii sunt islamisti si nu toti islamistii sunt arabi.

  8. Apropo de meciuri locale si pasiunea suporterilor, zilele astea la mine in sat Hertha Berlin a avut 2 meciuri de foc: primul cu Dynamo Dresden in Cupa. Astia din Dresden au avut bank holiday a 2a zi dupa meci, asa ca a venit tot orasul la Berlin. Au fost 30.000 de fani Dynamo pe stadion si a fost prima oara cand am vazut galeria Herthei activa, si nu imi imaginam ca 2 echipe de la mijlocul clasamentului in jos pot sa umple un stadion de 75.000 (Dresden este in 2. Liga). Atmosfera a fost foarte buna, meciul telenovela: 2-1 in min ’85, 2-2 in ’90, 3-3 in min. 120+4, Hertha a castigat la penalty-uri.

    Al 2lea a fost primul derby local dupa f. mult timp (vs. Union Berlin), care a picat foarte aproape de sarbatorile pt. 30 de ani de la caderea zidului (9 nov.) Citisem un articol la un moment dat ca vroiau sa mute meciul fix pe 9 nov, dar federatia nu i-a lasat.

  9. Filotas a explicat care e diferenta intre etnie si religie. Turcia nu e o tara araba si nu permite tuturor arabilor sa tranziteze fara pasaport.
    De asemenea, nu cred ca Turcia a avut vreodata probleme cu rasismul, ci mai degraba xenofobie (o alta forma de intoleranta insa fata de o etnie/populatie anume). Nu ca ar conta, ambele trebuie condamnate in aceeasi masura. Lipsa de educatie fata de rasism si xenofobie e mult mai pregnanta in tarile care se doresc a fi port drapel al crestinismului (Polonia, Ungaria, Rusia), insa rasism si in general intoleranta exista peste tot.
    E gresita perceptia intalnita in media britanica potrivit careia ar fi o problema a fotbalului, ca si cum fanii aia ar fi monumente de toleranta in viata de zi cu zi dar devin rasisti/xenofobi doar cand se duc pe stadion.

  10. Bayern a aplicat tactica binecunoscuta “if you can beat them, buy them” si si-a luat teapa. Kovac este ala de i-a batut in finala Cupei acum vreo 2 sezoane.

  11. Din ce știu face parte din țările care au o înțelegere prin care toți arabii pot circula liber, fara pașaport.
    Din logica mea se ajunge la oarecum aceiași nație. De acord, e greșit modul în care am pus problema, dar fara să mă gândesc prea mult as putea spune că Turcia e o țară arabă fara doar și poate. Dar da, nu sunt arabi.

    Cum se explică faptul că fac parte din acea categorie de țări care permite arabilor sa tranziteze fara pașaport?

    PS: ideea principală e legata de rasism, nu daca de roagă turcii la 6 seara

  12. “Cum se explică faptul că fac parte din acea categorie de țări care permite arabilor sa tranziteze fara pașaport?”

    Nu ma pricep la cum sunt aranjamentele prin zona aia, dar probabil sunt niste acorduri intre tari. Ca exemplu, toate tarile musulmane au un acord ca nu recunoasca Israelul, iar daca ai fost in Israel o sa ai probleme sa intri intr-o tara musulmana, si viceversa.
    Ca sa revin la intrebarea ta, eu fac analogie la UE: nemtii pot sa ajunga in Franta si Spania fara pasaport, sunt tot catolici, dar asta nu ii face latini.

  13. Stiam că e un fel de acord între țările arabe.
    Daca vrei sa mergi din Tunisia in Egipt, nu ai nevoie de pașaport, din Maroc in Turcia, la fel. Dar asta e valabilă pentru arabi, nu pentru mine.

  14. Valverde e pe drumul cel bun, vad ca nu mai pierde si face si ‘clean sheet’ pe deasupra:)

  15. Cred ca si el, nu stiu de ce am senzatia ca nici Valverde nu vrea acolo, macar ptr faptul ca n-ar mai fi silit sa poarte costumul ala in care arata ca un tractorist. Unul din putinele persoane ce ar arata mult mai natural in treningul Adidas, poate si asta e unul din motivele subperformantei.

  16. Se da faza urmatoare: un jucator primeste galben ptr un tackling din spate. Jucatorul faultat are ghinionul ala rarisim ca dupa ce e faultat sa cada aiurea si sa aiba contact cu unul de nimeni nu stie ce cauta pe un teren de fotbal (hai sa-l numim Aurier, n-am gasit alta rima) si sa sufere o dubla fractura. Toata lumea e socata de gravitatea accidentului (emphasis on accident), si atunci vine VAR-ul. Care schimba galbenul in rosu doar ptr ca dubla fractura. Echipa in inferioritate numerica ar fi reusit o victorie rara in deplasare care ar fi distantat-o putin de locurile retrogradabile, insa cu un jucator mai putin si practicand oricum acelasi joc infect, mentinand in teren un jucator care a ‘reusit’ 0 pase si 0 sanse create pierzand mingea de 16 ori fara a face vreo recuperare, e egalata in prelungiri. 3 puncte care ar fi fost enorme in lupta ptr evitarea retrogradarii.
    Comisia rejudeca faza si evident ptr orice om normal, revoca cartonasul rosu. Dar unde sunt cele 3 puncte??? Si ptr ce am avut nevoie de VAR daca prima decizie a fost cea corecta?
    VAR-ul in Anglia pare ca incearca tot posibilul sa fie discreditat cu orice ocazie.
    Sigur, echipa aia nu merita sa castige macar ptr simplul fapt ca avea pe teren un zero absolut (mai putin pase gresite, unde excela), dar de ce nici macar norocul nu mai e permis?

  17. Inca un 2-1 pentru Liverpool, in conditiile in care toata lumea se gandeste la meciul de duminica.
    Chiar si atmosfera a fost de Carabao cup; in repriza secunda se auzeau mai mult suporterii belgieni decat Kop-ul.
    In fine, rezultatul conteaza si acum mai e nevoie de o victorie pentru calificarea matematica. Ideal ar fi sa vina in meciul urmator contra Napoli, ceea ce l-ar determina pe Klopp sa trimita Team Carabao la Salzburg in ultima etapa.

    Apropo de Carabao Team – Liverpool va folosi doua echipe diferite in interval de cateva ore, in doua meciuri care se vor desfasura pe continente diferite. Pe 17 Decembrie – deplasare la Aston Villa in cupa, iar pe 18 Decembrie semifinala CWC in Qatar. Cred ca e prima data cand se intampla asta 🙂

  18. Apropos de Carabao Cup, care e parerea voastra despre aceasta competitie? Pentru aproape toate cluburile din PL pare mai mult o bataie de cap in plus. Majoritatea joaca cu juniorii, nici macar cu rezervele, suporterii nu par sa se inghesuie si nici nu are istoria FA Cup. De asemenea schimbarile de regulament al desfasurarii partidelor: eliminarea rejucarilor, eliminarea extra time par sa indice faptul ca si mai marii din organizare vor sa scape de meciuri cat mai rapid. Poate sa fie inlocuita cu o competitie eliminatorie pentru juniori/reserves, altfel nu vad motivul pentru care este mentinuta intr-un calendar care oricum se aglomereaza de la an la an.

  19. Asa e, uitasem de aberatia cu semis in doua manse (poate pentru ca Liverpool nu a mai ajuns acolo de aproape 4 ani :). Credit to City – cred ca e singura echipa care ia in serios competitia asta daca te uiti la echipele de start.

    Legat de CWC, nu stiu daca e o idee buna sa trimita prima echipa in Qatar si juniorii in Carabao. Poate ar fi o idee mai buna sa trimita doar jumatate din titulari la CWC si cealalta jumatate sa ramana acasa. Daca vrei ca cei mici sa invete ceva, pune-i sa joace printre cei mari, nu ii lasa singuri in a cold night in Birmingham…

  20. Se bazeaza pur pe istoric si statistica. Nu iau in calcul contextul actual de la cluburi si detaliile fine gen valverde etc…
    Cu totii stim de exemplu care urmarim fotbalul si mai ales fanii spurs ca e imposibil sa prinda Spurs locul 4, pentru ca cunoastem contextul idiosincratic, situatia de la club, problema cu Poch, jucatorii care nu se poate rezolva miraculos.

  21. Care sunt șansele ca barca sa nu ia măcar un punct din următoarele 2 meciuri?
    Gândește-te că sunt echipe cu 4 puncte după 3 meciuri. Barca sta ok.

  22. Curios: Galatasaray incepe meciul de la Madrid fara nici un turc printre titulari si toti cei 6 de la mijloc in sus au jucat (unii putin e drept) in Premiership.

  23. Victorie nemeritată a lui Juve la Moscova dar ce minunăție de gol a dat Costa. De văzut și revăzut.

  24. Cam mult spus. A părut nemulțumit de schimbare. Justificată, mi s-a părut stors. Și oricum jucase slab.

  25. Sarri zice că are o ușoară problema la genunchi și de aici nemulțumirea. Cine știe adevărul?

  26. Italienii zic că vine Wenger până în vară la Bayern, când se va alege intre Tuchel și Ten Hag.

  27. The Athletic zice azi ca nu sunt interesati de Wenger si nici de Rangnick, iar in functie de rezultatul din meciul cu Dortmund de sambata vor decide daca raman cu secundul lui Kovac pana in vara cand vor alege dintre cei doi mentionati de tine.

  28. Cred ca intai s-au rugat de Jupp. Ar fi foarte amuzant daca sefii lui FC Hollywood l-ar aduce pe Tuchel, e un antrenor mai slab decat Niko Kovac.

  29. Pai na, daca nici cu echipe ca Lokomotiv Moscova nu mai poate marca, de unde marketing pentru Balonul de Aur? 😉

  30. Acum realizez, dar sunt sanse reale ca Barca sa nu se califice in optimi. Foarte mari as zice.

  31. Aia nu au nici o treaba cu fotbalul, ei sunt pe politica si fotbal american. Ei cred ca Spurs vor termina in Top 4.

  32. Parerea mea: League Cup = Mickey Mouse Cup.

    Mai e o problema restantă, importantă, și anume faptul că semifinalele se joacă în două manșe. Iti poate distruge campionatul in lunile de inceput de an calendaristic, si dupa aia sa joci, daca treci, in finala cu Man City si sa te bata oricat ai fi de interesat de ea.

    Pe RAWK majoritatea preferă World Club Cup, dar numai pentru că e un trofeu care lipsește din vitrina noastră, altfel părerile ar fi mult mai împărțite pe motive nostalgice.

  33. Pentru reducerea incrancenarii 🙂

    “Isn’t this one of life’s small joys – to make sense of things in new, lighthearted ways? I’m not sad, I’m existentially challenged. We’re not about to all die on this plane, we’re simply flying to the scene of the crash. This parrot is not deceased, it is merely resting.”

  34. Deja in Franta au scos Cupa Ligii din sezonul viitor. Carabao Cup si Coupe de la Ligue erau singurele competitii care ofereau un loc in preliminariile Europa League, restul din alte tari (Scotia, Portugalia, o perioada Ungaria si Romania) erau doar de palmares, aproape trofee amicale.

    Acum Cupa Ligii Engleze va duce singura steagul. Pentru farmecul fotbalului englez, competitia ar trebui sa ramana, cei de la Football League probabil au orgoliile lor. Daca tot s-au desprins cluburile de ei in 1992 cand s-a format Premier League, macar in competitia asta a “lor” sa le faca sa joace.

    P.S.: Daca s-ar desfiinta competitia, cu ce s-ar mai lauda un anume translator portughez?

  35. Un articol bun scris de colegii de la Tackle.ro despre Zynchenko (unul dintre favoritii lui @pissedfilotas:disqus):
    https://tackle.ro/cand-rabdarea-te-rasplateste-povestea-ascensiunii-lui-zinchenko-printre-starurile-de-la-manchester-city/

    Oleksandr Zinchenko e tot ceea ce nu e Benjamin Mendy. Dacă francezul a fost adus pe un sac de bani după ce s-a consacrat la AS Monaco și a ajuns la Manchester cu o reputație care l-a impus ca titular pe Etihad Stadium, Oleks a fost transferat de Albaștri pe doar 1 milion de euro din Rusia de la Ufa, pe când avea 20 ani, trimis un sezon la PSV pentru a-și dezvolta jocul, pentru a reveni apoi la club și a fi mult timp doar o soluție de avarie.

  36. “Se bazeaza pur pe istoric si statistica”
    As opposed to gut feeling and reading in the stars?

    Nu e stiinta exacta, dar e o metoda suficient de buna pentru a mentine profitabile casele de pariuri.

    PS: previziunile actuale pentru Spurs sunt locul 5. In spatele Leicester, dar inaintea Arsenal si United. Asta nu inseamna ca e imposibil sa termine in Top 4, ci doar ca are sanse destul de mici (538 zice 20%, comparat cu 56% Leicester si 17% Arsenal).