Un articol semnat de Coys

Nu a trecut mult de atunci, doar cu câteva luni în urma Spurs jucase finala CL (cât de neverosimil sună Spurs și finala CL în aceeași propoziție!), stadionul era refinanțat cu o dobândă minimă, clubul făcuse prima mare achiziție pe bani mulți (N’Dombele) și apoi Lo Celso. Bruno Fernandes și Dybala erau în tratative, Kane înscria de la mijlocul terenului un gol decisiv impotriva Juventusului intr-un amical, Real și Bayern cadeau victime în Allianz Cup în primul trofeu (tot amical) al lui Poch. What could possibly go wrong?

Derulare rapidă, mijlocul lui octombrie și sezonul e aproape compromis. Infrangeri cu Newcastle (acasă) și Brighton (0-3!), egal nemeritat (acasă) cu cea mai slabă echipă din Premier League (batută cu 8-0 de City cu doua săptămâni înainte), capitulare totală în fața lui Bayern (2-7), eliminare rușinoasă din Carabao Cup în fața unei echipe din liga a 4-a. Fără victorie în deplasare din ianuarie. Si mai mult decât statisticile condamnante e atitudinea generală, modul în care echipa a capitulat în infrangerile rușinoase cu Bayern și Brighton, modul în care Watford a părut un fel de Barcelona din epoca Pep, modul în care avantajul de doua goluri din meciurile cu Arsenal și Olimpiakos a fost anulat fara reacție. Modul în care jucatorii comit erori incalificabile la nivelul asta (Lloris incercand un dribbling în careul de 6 metri vs Southampton sau aproape intrând cu mingea în poarta la o centrare speculativa vs Brighton, Aurier primind 2 galbene prostești la interval de 4 minute acasa cu Southampton, Toby pe post de jalon de antrenament în fata unui debutant de 19 ani de la Brighton). Parafrazând un ‘cult movie’ și un cockney rhyming slang, It’s All Gone Pete Tong. Cee ace ne face să ne întrebăm cum de a fost posibilă o astfel de prabusire rapidă în termen de cateva luni?

Raspunsul nu e simplu și la o privire mult mai atentă, prabușirea nu s-a produs în cateva saptamani. Pentru a înțelege complexitatea trebuie să ne intoarcem în timp, cu un sezon înainte.

Vara 2018. Care trebuia să însemne mutarea pe noul stadion și începutul unei campanii de întăriri pentru a lupta pentru titlu. ‘We have to be brave’ declară Poch după înfrângerea din semifinală FA cu United. Ceea ce s-a întâmplat însă a fost exact opusul brave: Spurs au devenit primul club care nu a făcut vreun transfer în toată istoria PL și singurul club din primele 4 campionate ca valoare din Europa fără vreun jucător transferat. Stadionul s-a transformat într-o farsă, un fel de Fata Morgana de la meci la meci adăugând la frustrările generate de lipsă de activitate din perioadă de transferuri. Aproape jumătate din componenții echipei s-au întors târziu de după Camionatul Mondial din Rusia. Neobservat de publicul larg, câțiva jucători de bază au intrat în faza finală a contractelor. Rezultatele pe teren au ‘inchis gura’ protestatarilor, deși mincinoase. 3-0 pe Old Trafford e probabil cel mai înșelător rezultat, un joc mediocru dar cu clinical finish de la Lucas Moura. Care alături de Lamela avea să acopere găurile evidente din joc prin goluri din execuții personale mai degrabă decât rod al jocului colectiv. Spurs au fost expuși zdravăn în meciurile cu Liverpool și Barcelona acasă când doar lejeritatea oaspeților și reziliența (trademark al epocii Poch) au făcut să ne menținem în joc până la final. Greșelile individuale repetate de proporții grave și lejeritatea în a pierde avantaj pe tabelă au început să apară, însă au fost mereu estompate de reveniri de excepție. Umilințe gen 2-4 pe Emirates erau încă excepții mai degrabă decât ‘the norm’. Ca de obicei în perioada Poch, echipa a prins avânt după noiembrie cu victorii consistente (3-1 Chelsea, 6-2 la Everton, 5-0 Bournemouth, 3-0 away Cardiff) și o calificare în optimile CL după doar un punct din primele 3 meciuri. Totul părea a intra în grafic. Locul 3, mai aproape de top 2 decât de urmăritoarele pentru top 4. Anul calendaristic 2019 avea să fie însă Jekyll and Hyde în termeni fotbalistici. Parcursul din CL a contrastat în mod evident cu cel din campionat, unde am început să pierdem în mod constant și îngrijorător în fața unor echipe fără nici o treabă cu fotbalul. Burnley, Bournemouth, Southampton sunt exemple de meciuri pierdute cu o lejeritate dezarmantă, în momente pe care fanii le considerau ‘must win games’. Am pierdut pe noul stadion în fața unui West Ham mai mediocru ca oricând, Lloris ne-a salvat în ultimul minut de la o înfrângere rară acasă în NLD. în același timp, Spurs ne aducea pe toți în pragul delirului cu o calificare pe Etihad cu City și mai ales cu 3 goluri în a doua repriza cu Ajax. Semnele erau acolo, echipa scârțâia din toate temeliile, însă ceea ce o ducea mai departe era acel never die attitude atât de anti Spurs și adusă la club de Poch și echipa lui tehnică.

Întorcăndu-ne la momentul actual am rămas doar cu găurile din ce în ce mai mari. Ceea ce la rece pare normal, nu poți acoperi la nesfârșit lipsa de calitate prin travaliu, noroc și reziliență. Cum remarca sincer Toby Alderweireld, ‘if you take our effort away we’re ordinary’. și aici probabil e unde se poate găsi explicația în reculul absolut senzațional al Spurs: nici unul din componenți nu are o valoare individuală care l-ar face titular la una din echipele de top din Europa, anii în care am fost competitivi au fost cei în care toți au trecut prin zid încercând să realizeze ceva. Vă mai aduceți aminte de haită de lupi postată de Kane pe twitter în anul victoriei lui Leicester? Cele 86 de puncte record pentru noi în sezonul în care am terminat sub Chelsea, sezon în care deși terminat ca și rezultat final dădeam 6 lui Hull sau Leicester în deplasare. Ce departe par acele vremuri. Ok, acum vine partea grea, cine sunt vinovații acestui declin rapid?

Poch

Cineva zicea 60%. Eu nu mă pronunț aici din motive sentimentale. Poch a adus acel spirit pe care nu l-am văzut niciodată la acest club de când sunt suporter: dorința de lupta, nimic nu e pierdut până când fluieră arbitrul. și asta a adus-o încă de la sezonul când băteam acasă Chelsea-ul lui Mou cu 5-3 cu a team of Chadlis&Townsends sau când jucam finală Carabao și încă credeam cu putere că putem reveni de la 0-3. Sau când îi spuneam lui Ursano la Madrid în ultimele minute ale meciului cu Ajax ca vom mai avea o șansă, imposibil să nu mai avem o șansă. Poch a adus acel ‘believe’ factor la Spurs și bucuria de a privi un meci fără a te îndoi că 3-0 e insuficient pentru victorie sau că un gol primit în primele minute e un avantaj insurmontabil. Însă același Poch a deraiat clar de pe traiectorie sezonul trecut cu niște declarații bizare și absolut tâmpite în momente inoportune. Un fan declarat al lui Ferguson ar fi trebuit să știe că la fiecare 4 ani schimbi ceva. Poch e vinovat de loialitatea pentru oamenii săi, așa cum reiese din cartea lui Balague e unul din oamenii aia preocupați să fie iubiți de cei din jur. Nici unul din managerii de succes nu a fost iubit de cei din jur, SAF era atât de ferm încât își schimba echipa tehnică pentru a aduce ceva nou. Pe lângă jucători. Poch a mers atât de mult cu acest ‘love to be loved’ încât a comis până și sacrilegiul suprem, un Kane unfit furând efectiv locul în finală CL lui Lucas Moura. Una din deciziile pentru care l-am urât instant atunci. Mă întreb și azi dacă nu cumva acea decizie nu a contribuit la niserupismul de azi al jucătorilor, ce mesaj e ăsta când cel ce te califică de unul singur în finală e scos din primul 11 de unul care nici măcar nu e refăcut fizic?

 Jucătorii

Indolenți, soft underbelly. We’ve got our Spurs back. Marea majoritate a componenților Spurs au atins nivelul maxim și de acolo nu e posibil decât declinul. Mulți au fost umflați de presă și agenți. Unii puteau mai mult însă s-au mulțumit cu puțin. Există un motiv pentru care nimeni n-a oferit nici măcar 25 Mio pe Toby iar Madridul nici nu l-a luat în considerare pe Eriksen.  Ramsay a avut unul din cele mai bune sezoane cu rivalii din nordul Londrei în ultimul an de contract. Modric a avut cel mai bun sezon al sau cu noi după saga verii cu Chelsea. Asta definește profesionismul și respectul de sine. Nu contează ce s-a întâmplat în spatele cortinei, evoluția lui Jan Vertonghen e rușinoasă. Nu sunt atât de pornit pe Rose, Danny trebuia lăsat să plece. E dureros să-l vezi jucând sezonul asta, un suflet mare care nu merita umilința asta de a  fi expus la înjuraturile tribunei pentru incompetența managerială.

ENIC

 Oh dear, unde să încep aici?:) Judecând la rece și încercând să-mi infrâng antipatia arhicunoscută față de Levy&co am făcut totuși o descoperire uluitoare, oricând de neverosimil ar suna asta. ENIC au livrat un stadion supermodern și una dintre cele mai avansate baze de antrenament, asigurând refinanțarea pe termen lung a datoriilor. Ceea ce e excepțional oricât de negativist ai fi. Levy a îmbătrânit însă și nu mai e acel ruthless, omniprezent, cel ce aleargă cu Mido în aeroport pentru a prinde locuri în easy jet sau care deduce 5 tricouri personalizate cu Modric din suma de transfer. E absolut incredibil că atât de mulți jucători de bază au intrat în ultimul an de contract, this is so much not Levy. Cred că efortul pentru a livra stadionul și-a spus cuvântul, însă nimeni nu a pretins să fie gata în 2 sezoane. Levy s-a pus singur în situația asta și faptul că nu a găsit după atâția ani o persoană în care să aibă încredere să delege alte atribuții nu reflectă bine în aptitudinile sale de leader. Scouting-ul la Spurs se face la televizor în ziua de azi sau după ureche. Tineretul e departe mult de Chelsea sau Liverpool cu toate investițiile în baza de antrenament.

 Putem reveni de aici?

Grea întrebare. La momentul de față Spurs sunt cam la nivelul ‘2 points în eight games’. Mai aproape de retrogradare decât de top 6. Schimbarea de manager pare inevitabilă însă rămâne de văzut ce poate fi schimbat pe termen scurt. Poate un alt manager să motiveze jucători care nu și-au spus încă ultimul cuvânt în fotbal (Dele, Dier, Kane, Son, Lamela, Lucas, Sanchez)? Poate un alt manager să mai tragă câteva luni din Vertonghen, Toby sau Rose? Poate un alt manager să îl facă pe Winks să renunțe la Parker pirouette și să încerce o păsa mai lungă de 5 metri lateral? Sau să îl facă pe Eriksen să înțeleagă că e un nimeni în fotbal și că Real sau   Bayern nu vor  niciodată un jucător  lipsit de motivație și indolent?  Care să îl  transforme pe Sessegnon, un jucător retrogradat cu Fulham  care nici acolo nu  rupt norii, într-un Danny Rose anii 2015-2017? In  mod cert nu  există manager pe lumea  care să-l transforme pe Aurier într-un fotbalist, deci nici măcar nu aduc în discuție la postul de fundaș dreapta. Parerea mea personală e ca nu, însă ar trebui încercat. Daca aș fi Levy, singura circumstanță în care l-aș menține în continuare pe Poch ar fi fully committed la 110%. Adică fără flirturi cu Manchester United sau Real job, fresh start la anul. Cu o echipă tehnică nouă și un plan clar fără echivoc. Iar discuția asta ar trebui purtată ASAP, no ifs and buts. Ciudat, dar mi-aș dori acel Levy de pe vremuri, cel care îl dadea afara pe Martin Jol la pauza meciului cu Getafe pentru că simțea că a atins nivelul de unde trebuie un alt manager. Acest Levy de azi cred că a devenit prea sentimental, iar Poch trebuie scuturat bine și întrebat ce are de gând pe viitor.

Previous ArticleNext Article

This post has 223 Comments

223
 1. “Cineva” si-a revizuit parerea si crede ca Poch e de vina in proportie de 80 si in crestere.
  E foarte ciudat cum dupa ani de zile in care eram de acord cu tine in proportie de 90%, acum avem pareri atat de opuse. Cu greu am gasit in text idei cu care sa fiu de acord, acum proportia s-au inversat. Din respect pentru efortul depus aici de tine nu te combat, mai ales ca imi dau seama ca ce sustin eu e departe de mainstream si prea sunt convins.

 2. Deloc, sunt curios care e parerea ta, nu e vorba de cine are dreptate. Chiar din respect ptr efortul depus astept si pareri contrare:)
  E o situatie destul de greu de interpretat si am vazut ca lumea e f divizata aici, sincer si eu sunt foarte indoit. Pana acum, desi nepopulare, Levy a luat mai mereu deciziile corecte in privinta managerilor, sper sa o ia pe cea buna si de data asta.
  Chestia cu cei 34Mio penalizare daca-l demite e numai daca Poch nu-si gaseste alt job timp de 4 ani din cate inteleg, deci ar putea sa-l demita instant, nu e vorba de bani aici.
  Pe cine ai vedea insa sa preia echipa acum? Aia cu Mourinho e o gluma proasta, o singura data a facut Levy un gest disperat si a angajat un manager complet opus de principiile sale dar atunci aveam 2 puncte dupa 8 meciuri, acum stam mai bine:)
  Allegri? L-ar distruge media engleza ptr ca nu vorbeste engleza si n-are nici sarmul lui Ancelotti.
  Altcineva nu prea e disponibil.

 3. Clar, hai sa pastram proportiile totusi, eu comparam cu echipe tari gen Watford sau Brighton.
  City sunt deja retrogradati.

 4. Si fix dupa ce scrii articolul asta, Spurs bate cu 5-0 :))
  Marko Marin era vazut la un moment dat un Messi nemtesc, asa de rau a ajuns?

 5. Mereu a jucat bine împotriva lor, dar nici în celelalte meciuri n-a dat gol (cred).

 6. O seara de UCL care a aratat cat de slabi sunt argentinienii din europa. Incredibil.

  Q: oare are sanse Lewandowski la o gheata de aur in acest sezon? A plecat ca din tun in acest sezon.

 7. pai si cu icardi si di maria ce ai domnule?
  ti-am dat un upvote, nu-s de acord. iar leva are sanse la balonul de aur cu conditia ca jurgen klop… oh, wait.

 8. Marko Marin a patit la fel ca multi alti jucatori talentati dar fara un fizic impunator. Cum in acest deceniu cerinta e ca fotbalistii sa fie atleti si nu artisti, nu puteam sa nu avem si victime colaterale ale industriei.

 9. Asa e, fundasii si mijlocasii argentinieni au fost la mare inaltime. Nu mai zic de Gazzaniga, pumele vor avea poarta betonata cu el multi ani de acum inainte.

 10. Cred că Otamendi ăla joacă la un club aflat în criza, iar fundașul stânga nu îl au decât pe ăla necăjit de la relevația sezonului trecut în UCL.
  Sincer, cred că ar fi 0-0 la pauză cu Lichtenstein.

 11. Vorbesti de Tagliafico, ala de a fost facut jalon de Mbappe la Mondial? Buna alegere :))

 12. Torpyla nici nu a vazut meciul ieri, a vazut doar scorul. Daca vedea meciul ar fi vazut ca Atalanta a avut mai multe ocazii de gol, a facut vraiste apararea lui City. Atalanta.

 13. Pe principiul asta, Pique e fundaș de liga a 4-a la cat de mult a fost întors pe toate părțile de către C.Ronaldo, Kovacic și alții.
  Credeam că aici avem totuși pretenția de a nu judeca un fotbalist după un singur meci.

 14. Il judecam dupa un meci important la nationala. A mai fost el jalon si in altele la Argentina 🙂
  Tu ii vezi pe toti buni, pentru a incerca sa “explici” ca Messi nu e in stare sa ia trofee cu jucatori de 5 stele la nationala.
  Doar nu vrei tu sa creezi aici un fan club Tagliafico sau Papu Gomez. Sau si mai frumos, un slogan “Justice for Dybala”!

 15. A avut mai multe, adica multiple, nu mai multe ca City. City oricum castiga, ideea era ca apararea e varza si asta o sa-i coste.

 16. Da, pentru ca Rodri si Fernandinho au jucat centrali. Nu ca ar da Stones si Otamendi mai multa siguranta din pacate, semifinalele UCL reprezinta un obiectiv foarte greu de atins.

 17. @Torpyla
  Te rog sa stai cu ochii pe R Marin și să compari cum sta el pe banca cu norvegienii aia care joaca si cu cei doi care i-au luat fata proaspăt aterizati din Mexic și Argentina care sunt și cu doi ani mai tineri.

 18. Allegri învăța engleza. Și cred că s-ar descurca bine. Dar senzația mea e că nu ar veni la voi din varii motive.

 19. Daca e vorba de bani cred ca nu mai e chiar o chestie actuala, Poch e unul din managerii platiti bine in PL.
  ‘Invata engleza’ e cam vag, si eu invat spaniola de cativa ani:).
  Serios vorbind nu cred ca Allegri e Levy type, mai degraba cred ca ar apela la un Rose de la Gladbach sau Howe. Cum spuneam Redknapp a fost o alegere dictata de situatia disperata, o exceptie oricum.

 20. Interventia VAR la golul lui Genk e cea mai ridicola chestie vazuta. De fapt, nu, nevalidarea golului e o chestie SF. Ca arbitrul a cerut VAR devine deja decent prin comparatie cu ce a decis ala de a vazut faza, wow!

 21. sa fim seriosi, leo joaca alaturi de probabil cea mai buna generatie cea a avut-o argentina vreodata. daca n-ar trage echipa in jos cu evolutiile alea sterse, l-am vedea pe dybala cucerind everestul mondial si chiar si pe cel european.
  Hai Tagli, Hai Papu!

 22. Era pe motiv de ofsaid, eu am văzut mana ridicata de arbitru înainte sa se bucure belgienii. Dar nu am văzut reluarea, înțeleg ca ofsaidul a fost milimetric.

 23. Pai au dominat si pe San Siro din ce am inteles.
  Nu joaca si Messi din Carpati la ei?:)

 24. Deci cum sa te egaleze si sa te domine Slavia Praga? Halucinant.

  Nu se poate asa ceva. E slavia praga!!! Asa ceva nu am vazut in viata mea, o echipa de talia barcelonei dominata in halul asta de slavia praga. Nu imi vine sa cred ce vad.

 25. Dupa ce zeci de ani am tanjit dupa arbitraj video, GLT, odata introduse ne lamentam. Nu am tanjit spre precizie? Sau doream o precizie de 20-30 centimetri, in functie de frumusetea fazei si de echipa care joaca?
  Cu GLT ne-am impacat, daca lipseste un mm, dar cu offsideul inca mai discutam ca era 2 mm in joc sau in afara lui.

 26. A jucat bine din nou Stanciu si a fost unul dintre cei care s-au remarcat de la o Slavia Praga exceptionala (sunt in asentimentul lui Filotas aici), care ne-a dominat mai ceva decat Liverpool pe Anfield in primavara. Meritau egalul cehii.

 27. Mi-a luat ceva sa ma dumiresc ce e GLT-ul, am crezut ca e un BLT sandwich dar cu gammon in loc de bacon:)

 28. Eu astept ziua cand vor instala mini camere video pe jucatori, astfel incat poti vedea meciul din perspectiva lui Messi de exemplu. Sau a portarului. Cool stuff.

 29. @Dorin M.
  “La offside-uri decizia e binară, la fel ca la goal line.”

  Din câte știu eu încă nu e. Sta cineva în camera de VAR la butoane si potrivește momentul exact când mingea pleacă din gheata pasatorului. E o potrivire umana deci, care face diferența de mm/cm la linia trasata pe ecran cam subiectiva.

  Ei, dar se rezolva și asta când senzorii lui Coys din ghete și minge vor da momentul exact al dezlipirii mingii de gheată.

  Ca sa nu zic de senzorii de generația n+1 implantati în jucători care ne vor permite sa citim live intentia. Cu o apăsare de buton vom putea citi gândurile fundașului când se apropie de atacant în careu. “Sa moara mă-sa îl rup pe asta acum” sau “Sa pun mana, sa n-o pun? Hai că-l fac pe fluieraș, ma fac ca n-o pun da’ ma răzgândesc în ultima clipă”

 30. Banii da, sunt un motiv dar nu dpdv salarial, ci al bugetului. Și iar foarte importantă cred că ar fi posibilitatea de a influența transferurile, daca nu de a le decide. La ambele criterii, nu cred că sunt șanse de înțelegere.

 31. ai fost asa vehement la adresa jucatorilor incat te suspectez ca pe asta ai pus o intentionat

  “Unii puțeau mai mult însă s-au mulțumit cu puțin”

 32. Nope, n-am tz-uri si sh-uri, e opera lui Romi. Dar excelenta caracterizare a jucatorilor as putea spune:)

 33. “Even the ever-so diplomatic Manuel Neuer bemoaned his side’s aimless, joyless game in Greece. “Every pass needs to convey a message,” the captain said with barely-disguised nostalgia for the Pep Guardiola days.”

  E dat dracului Pep. Convinge jucătorii ca fiecare pasă transmite un mesaj.

 34. Corectat, mersi. Folosesc https://www.diacritice.ro pentru a transforma textele din fara diacritice in cu diacritice cand primesc texte fara diacritice. Deci de acum Coys esti invitat sa faci tu modificarile de rigoare si sa imi trimiti texte cu diacritice.

 35. Nu degeaba i se spune Filosoful:).
  Dar trebuie sa recunosti ca da, este dat dracului.

 36. De ce sunt asa suparati astia de la Leicester pe Southampton? Cu ce o fi gresit aia incat sa le dai atatea?

 37. Îți vine să te uiți de doua, apoi de trei ori și tot nu crezi că e corect 🙂

 38. Excelenta repriza facuta de englezi, dar avand in vedere cat de bine joaca All Blacks in partea a doua e meciurilor nu cred ca 10 puncte sa fie suficiente.

 39. Având în vedere adversara, meciul făcut de englezi poate fi cotat în primele 3 prestatii all time la o Cupa Mondială. Cu excepția greșelii copilărești de la eseul neo-zeelandez, au jucat impecabil toate fazele jocului, dominând inclusiv pe treisferturi.

 40. Un meci perfect exceptand tusa aia, am crezut ca vor ceda in a doua repriza dar parca si mai mare intensitate au avut dupa pauza.
  Imi adic aminte ca atunci cand a preluat Anglia si apoi dupa acel 15-16 de acum 2-3 ani, Eddie Jones declara ca scopul e sa atinga nivelul maxim impotriva All Blacks la World Cup:) it’s all about the management cum zice Ovidiu. acum mai are un meci, care daca va fi impotriva Springboks va fi putin diferit, Boks au o aparare formidabila. Englezii sunt acum insa mari favoriti si daca SA inving maine, vor fi jucat impotriva la toate 4 sudiste.

 41. Sunt mare fan NZL și nu ii suport pe englezi dar azi a fost până acum un recital al Albionului.

  LE: masterclass Anglia. Super merituoasă finalista.

 42. Din ce in ce mai rare meciurile in care DeLigt nu face penalty. Si atunci cand nu face penalty isi scapa adversarii din marcaj. Nu vreau sa fiu rautacios, e tanar, a venit dintr.un cu totul alt univers, dar pare lipsit de orice reper si in plus nici noroc nu are.

 43. Mi se pare o echipa in schimbare structurala Juventus. Vad ca e mai orientata pe ofensiv, pe constructie, si cred ca asta cere timp, cere un efort si o investitie initiala care inseamna si poticneli in aparare.
  Se pare ca in fotbal o aparare buna si un atac bun sunt un joc cu suma nula. Nu le poti avea pe ambele la parametri maximi.

 44. Asa e, dar totusi sa.i spuna cineva lui De Ligt ca l.au adus pentru echipa de fotbal la Torino, nu pentru aia de volei.

 45. Burnley Chelsea 0-4. Pana la 0-9 mai au. Oricum meciuri echilibrate, Southampton, Aston Villa si Burnley abia abia au luat 16 boabe etapa asta

 46. Pana acu in campionat am incasat 8 goluri. El a gresit la vreo 5 din astea 8 daca.mi aduc bine aminte: a gresit la toate 3 cu Napoli, a facut penalty cu Inter hent, a facut penalty si azi cu Lecce, hent. Si etapa trecuta a facut hent in careu in ultimul minut dar a avut noroc cu noul regulament, de data asta si.a dat singur cu mingea in mana, nu i.au mai dat altii cu mingea peste mana.

 47. Nu sunt deloc de acord cu ce zici: unu, mingea a fost deviată spre mana sa de un adversar aflat la distanta mică, doi, conform regulamentului actual trebuia ca suprafața corpului “sa se mărească in mod nenatural”, ceea ce mie nu mi se pare că este cazul, mana era la maxim 20 de cm de corp, poziție naturala când te miști. Ca sa nu mai zic că și-a mai și tras-o in spate in fracțiunea de secunda de când a fost deviată spre el.
  Altfel, debut clar ezitant. Eu ii dau însă timp, este un complex de împrejurări pe care îl poate depăși. Nu uita cum era Koulibaly in prima jumătate de an în Italia și ce e acum. Fara a fi la fel de tânăr precum olandezul.

 48. Urat meci, bazat pe ce am vazut in meciurile cu Japonia si Wales, Springboks s-ar putea sa fie thrash-uiti de o Anglie in mare forma.

 49. Încă o instanță în care Anglofil.ro a fost deschizător de drumuri. Am avut și avem falitii noștri, de fapt chiar un “serial brexiter” înainte ca asa ceva sa devina o modă în UK 🙂

 50. 4-1 Liverpool, colaps total in a doua repriza datorat schimbarilor f tarzii facute de Poch, fara reactie la revenirea gazdelor.
  Cum zicea Theresa May, nothing has changed.

 51. Nope.
  Penibil merge in context cu Poch. Se plange non stop ca are jucatori care perturba atmosfera dupa care bang! Cei ce joaca bine sunt trecuti pe banca si Eriksen&co revin in primul 11.

 52. Mare inovatie tactica Poche: intarzierea reluarii jocului la lovituri libere sau aut de poarta pentru adversar. In rest autobaza. Nu va tine fara un al doilea gol norocos.

 53. De ce e penibil? Aurier pierde controlul mingii si Mane este suficient de viclean si rapid sa isi puna piciorul intre Aurier si minge. Penalty foarte clar. Oricum, Alderweireld a stiut ca ivorianul urmeaza sa o comita la un moment dat si de asta a incercat sa il elimine din joc la acel tackle din prima repriza in care s-a facut ca il ocheste pe Mane.

 54. pai se da penalty pentru viclenie? eu stiam ca ideea era la Var sa vada intentia jucatorului de a forta un penalty. Aurier avea prim planul, a vrut sa dea in mingea, si Mane s-a interpus.

 55. Ideea la VAR este sa ajute arbitrul la faze care pot influenta legalitatea unui gol sau a unei faze care duce la gol. Mane il depaseste clar fizic pe Aurier la acea faza, iar acesta comite o imprudenta lovindu-l peste picior. Penalty-ul este fara dubii, discutia asta chiar nu isi are rostul.

 56. Discuția nu are rost, penalty-ul este de manual, dar VAR este doar pentru greșeli flagrante. VAR nu este un instrument pentru a ajuta arbitrul, ci pentru a elimina greșelile clare.

 57. Da, se da si pentru viclenie. Daca eu mă bag între minge și adversar și el, atacând mingea, mă lovește pe mine, e fault. Chiar daca eu am fost viclean, problema e a celuilalt că a căzut în capcana. Nu echivala viclenia cu simularea.

 58. Sau ptr offsideuri de 3 pixeli, cu asta a iesit cel mai mult in vedere in PL pana acum.

 59. Asta daca ai aceeasi tehnologie ca la goal line (GLT-ul Musafirului:), altfel nu e nimic binar, depinde tot de cum vede unul faza. Dupa parerea mea ar trebui aplicat doar daca e clar, sltfel benefit of the doubt ca la rugby.

 60. Si Robertson si Trent sunt cei mai buni wing backs din lume la ora actuala. TAA este practic playmaker-ul celor de la Liverpool, excelent fotbalist.

 61. Offside-ul este sau ar trebui sa fie ceva binar, a fost sau n-a fost, indiferent de marja. Restul fazelor nu au acest caracter.

 62. A debutat acum exact un an, și am fost prezent la primul sau meci pe Anfield: https://anglofil.ro/note-de-pe-anfield/

  Scriam atunci: “Fabinho a fost integrat mai lent, dar pare să ofere ceva ce Liverpool nu a mai avut demult: stabilitate în fața apărării. Îndrăznesc un pariu: cu scheletul Alisson, Van Dijk, Gomez și Fabinho, Liverpool nu va încasa mai mult de 15 goluri până la sfârșitul sezonului PL”.
  Au fost 22 pana la urma (cu Gomez accidentat la scurt timp după), dar Fabinho a devenit între timp unul dintre cei mai buni fotbaliști de la Liverpool

 63. Serios, chiar crezi ca nu e echilibrat? Sunt doar 6 puncte după 10 etape și urmează meciul direct in doua săptămâni. Pana la Anul Nou e posibil ca diferența sa fie de 6 puncte in favoarea lui City.

  Vei susține atunci Liverpool pentru un campionat echilibrat? 😆

 64. Liverpool nu pierde nici un punct pana la Craciun, campionatul se va incheia matematic prin februarie. Cu exceptia City, Leicester si partial Chelsea, restul echipelor sunt cam la acelasi nivel, ceea ce face campionatul asta atat de dezechilibrat. Unde e echilibrat e de la locul 5 in jos, cred ca Arsenal sta ok dar restul echipelor sunt toate implicate in relegation fight.
  Daca mentin actualii manageri, atat Everton cat si Spurs pot fi retrogradate matematic inca de prin martie. Meciul direct de duminica viitoare va aduce in mod normal urmatorul manager demis.
  Campionatul asta am avut deja un 8-0 si un 9-0 dupa numai zece etape.

 65. Tara Galilor – Franta, faza eseului galez. Compara cu golul Spurs vs Leicester. Vezi diferentele.

 66. In alta ordine de idei, nu stiu altii cum sunt, dar in zilele noastre partea ocupata de fotbal in dimensiunile cotidiene la mine incepe sa tinda spre negativ. Weekendul asta am vazut aproape doua serii din Vikings, no dragons, no supernatural stories, sunt pasionat de istorie medievala, deci n-am pierdut nimic din viata. Am senzatia ca daca as merge pe Stadionul fara nume as pierde ceva din existenta deci ma tin departe. Si desigur Filotas for another day😊

 67. O fi asta clar pentru tine. Bine ca nu ai venit cu un exemplu din canotaj. De acord sa nu fim de acord.

 68. Voi va dati seama cat de fericit e Bale? Joaca golf cat vrea si cand vrea, odata la doua saptamani o miuta cu baietii si habar nu are de politica si alte asemenea mizerii. Ignorance is trully bliss!

 69. Annoying Ronaldo vs. Messi update.
  Messi are acum 608 goluri la club si il depaseste pe Ronaldo (606).
  Cu 119 meciuri jucate mai putin.
  Absurdity.

 70. “Why did they do it? What honestly possessed the newspaper journalist who discovered that Gareth Bale didn’t know the identity of the UK prime minister to tell him who it was? If you missed this, affable Real Madrid malcontent Gareth Bale gave an interview to the Daily Telegraph this week, in which he revealed: “I don’t even know who the prime minister is any more. I haven’t got a clue.” It was at this point that the interviewer informed him that it was Boris Johnson. BUT WHY, THOUGH? Why was Gareth Bale’s immaculateness taken from him? We had found him – the last pure Briton. He currently lives in Spain, but these are minor details. Gareth Bale was arguably the last of his kind, our Kung Fu Panda, the sole unknowing survivor of the banterpocalypse that wiped out the innocence of the rest of UK civilisation when Boris Johnson took office. A lot like Last of the Mohicans, only with man-buns. And unlike comparable historical figures – King Kong, Wall-E, various Jedi, Vin Diesel in the Chronicles of Riddick – Gareth didn’t even have survivor guilt or a loathing of his solitude. He simply didn’t know or care why he walked alone. As he told the Telegraph: “I follow the golf, that’s about it. I can tell you who’s No 1 in the world?’”

 71. Pentru cineva care se plangea de faptul ca Messi e mai mult pentru fotbal decat niste cifre, acum e foarte convenabil o asemenea comparatie.
  Inainte sa pui acele cifre, te intreb daca exista vreo solutie pentru a pune cumva in ecuatie si timpul de acomodare la o noua echipa. Messi nu a avut nevoie de asa ceva, dar asta e un detaliu insignifiant.

 72. Da, inteleg, acomodarea e grea cand te muti, trebuie sa-ti cauti cazare, salariul vine tarziu, dormi pe la prieteni, oboseala. E naspa.
  Ar ajuta foarte mult sa fii deja milionar, sa se ocupa altcineva de toate detaliile mutarii din timp, tu doar sa vii si sa te antrenezi si sa joci.

 73. Ar ajuta sa mai ai si un mediu bun pentru performanat si sa ai coechipieri world class.

 74. Deloc, la modul ca reflecta niste credinte populare, actiunea se petrece totusi in jurul anului 800.
  La Games Of Thrones sunt putine chestii realiste.

 75. Nu as fi putut veni cu un exemplu din canotaj, ar suna f patronising si rupt de realitatea fotbalistica. Un fel de profesor educand proletariatul ignorant, ceea ce nu facem pe blogul asta. Dar de acord sa nu fim de acord:)

 76. Dap, Mark ‘Congresswoman’ Zuckerberg inca ne mai explica ce bine își fac fact-checkers treaba in timp ce el își numără încasările din publicitatea electorală…

 77. Ma amuza ca se plang conservatorii ca e atacata libertatea de exprimare. De parca a venit Statul si le-a inchis gura. Twitter e o firma privata care a decis sa nu mai vanda niste produse (publicitatea politica); e ca si cum coca cola ar decide sa retraga de pe piata coca cola cu gust de cirese.
  Unde e interzicerea libertatii de exprimare?

 78. Numai gol ca asta nu a luat saracul Buffon vreodata … Kuame si-a dat cu dreptul in stangul.

 79. pai in echipa cu balonul de aur si vicecampionul mondial modric si vicecampionii mondiali marcelo resp casemiro, campionul european si mondial ramos, campionul mondial benzema si mult mai putin titratul ca baloane Kroos dar si el campion mondial…
  ce sa mai si crezi mai torpyla? sunt de acord ca filotas extrage datele pentru ca ii convin, dar treba sa si intelegi, e un motiv pentru care ii convin.

 80. 1. Ai bagat cam multi campioni pe acolo
  2. Faptul ca alegem datele ce ne convin mi se pare ca ar fi sub nivelul acestui forum.

 81. Da, am rascolit mult prin toate datele pana le-am gasit pe alea, am ignorat multitudinea de date in care Messi iesea in dezavantaj. A fost greu, dar pana la urma am reusit.

 82. Asta e o discutie noua, Messi vs Ronaldo, chiar ma miram ca nimeni nu s-a gandit pana acum sa-i compare:)

 83. Pari a nu fi capabil de a te bucura de Messi fara a-l înjosi pe C.Ronaldo.
  Messi e un fotbalist fantastic, dar pentru tine e mai important sa fie mai bun decât C.Ronaldo.

  Ți-am mai spus, tu pari a fi fan Messi, Pep, hater Mourinho și C.Ronaldo și abia apoi fan Barca.

 84. Nu e vina lui Messi ca C.Ronaldo a avut nevoie de 4 sezoane la United ca sa ajunga la peste 10 goluri marcate pe sezon.

 85. Pai cu asta se lauda fanii CR, cu golurile impotriva Leganes si impotriva Andorrei.

 86. Ciudat, eu ii vazusem sa se laude cu UCL-uri si alte trofee.
  Goluri multe a inscris si Romario si Gerd Muller.

  Cel putin, dpmdv, nu doar golurile il fac mare pe C.Ronaldo.
  Diferenta e ca unii l-ar prefera in echipa lor pe Messi iar altii pe C.Ronaldo.
  Sunt curios daca argentinienii si l-ar fi dorit pe C.Ronaldo in echipa lor la mondial sau copa america.

  Cei cu care am vorbit pana acum, au raspuns afirmativ (aproximativ 10). Considera ca ar fi castigat cel putin un trofeu cu echipa nationala daca Ronaldo ar fi fost argentinian.
  Ok, nu dau de argentinieni la fiecare pas, dar pana acum procentajul e de 100%. Toti spun ca Messi e mai eficient, mai tehnic, dar cu Ronaldo ar fi castigat ce-si dorieau mai mult.

  Pentru mine e irelevant. Amandoi au reale calitati si, in acelasi timp, destule defecte. Dar impactul e imens din partea amandurora.
  In echipa mea, il prefer pe Ronaldo datorita modului in care eu aleg sa vad fotbalul, dar asta nu inseamna ca nu sunt capabil sa ii vad calitatile lui Messi, sau sa-l injosesc, doar pentru a-l face pe celalalt sa para superior.

 87. Messi a jucat pentru un singur club. C.Ronaldo nu.
  Tu ai ales sa pui doar golurile inscrise pentru Barcelona.

 88. Câteva cuvinte despre finala de mâine:
  • Anglia pornește favorită și nu e de mirare, echipa asta fiind printre cele mai bune din istorie:
  • pachetul de înaintasi e realmente formidabil, toți cei opt jucatori fiind world-class (on top of it, Maro Itoje e, după mine, cel mai bun jucător din lume, iar Frații Kamikaze Tom Curry (6) – Sam Underhill (7) își depășesc varstele fragede și leagă cel mai dinamic duo la linia a 3-a de pe planeta ovală);
  • George Ford (10) – Owen Farrel (12) conduc impecabil fazele de atac, mai tot timpul deciziile lor (grubber kick, șut înalt, pasă la nivel (“flat pass”), în adâncime sau “sărită”) fiind la fix;
  • cei trei din spate sunt foarte periculoși, Jonny May (11) fiind realmente impresionant la fiecare atingere;

  • singura șansă a africanilor e să “tackle the shit out of them” și au arătat că pot face asta;
  • pot face asta dacă linia lor defensivă super-agresivă o să fie perfect coordonată, astfel încăt să reușească acele “dominant tackles” pt a-i da pe englezi înapoi și să conteste ruck-urile, pentru ca Ben Youngs să nu aibă o minge rapidă și/sau curată;
  • vor fi probabil multe “box kicks”, plictisitoare și eficiente;
  • dacă e o echipă în această lume ce-i poate opri pe englezi, aia e Africa de Sud; însă nu mă aștept s-o facă mâine, deci probabil Eddie Jones și ai lui vor face “marele șlem sudic” și vor fi bătut toate cele trei mari echipe ale emisferei de sud (ce au câștigat 7 titluri din 8 de pâna acum) pentru a se încorona cu adevarat cea mai bună echipă din lume.

  P.S. Africa de Sud a jucat două finale, pe ambele le-a câștigat înscriind câte 15 puncte, nu a reusit niciun eseu, dar nici nu a primit niciunul.

 89. Nu l-a injosit nimeni, revino-ti. 606 goluri e o mare, extraordinara realizare.
  Ce spui tu este ca nu ar trebui sa prezentam aceasta statistica acum, cand Messi l-a depasit si la goluri, ca sa nu se supere Ronaldo sau fanii lui. Sau ceva de genul. Ceea ce, evident, e o prostie.

 90. Eu nu vad rostul discutiilor astora despre CR7 vs Messi, cel putin nu in contextul actual cand ambii sunt pusi in umbra de unul, Florinel Coman. Am citit in gsp-eu ca e 30Mio acum, daca baga un gol la nationala e 50 si in 2 ani va valora minim 200Mio. Asta da jucator!
  Si mai eraceva de la maestrul Sumudica, ca Messi sau Ronaldo nu sunt in stare sa faca ce face Ianis Hagi. Nu, nu eravorba de facut tusa in Belgia, ceva cica niste chestii marete.

 91. Din ciclul cugetărilor adânci: niciun meci nu seamănă cu altul. Anglia a aflat asta cu vârf și îndesat azi. Și mie personal mi-a creat impresia că a pregătit meciul cu NZL ca adevărata finala și au rămas fără resurse emoționale in finala cu sud africanii.

 92. NZL bate RSA, Anglia bate NZL, RSA bate Anglia. Ordinea a fost cea relevanta in final.

 93. Sud africanii mi s-au parut extrem de bine pregatiti, motivati si pana la urma si-au dorit mult mai mult victoria:).

 94. Curios oarecum, cine a câștigat grupa dintre RSA și NZL a avut traseul capcana după grupe.

 95. In Rassie we trust! Acest om a ridicat în 2 ani jumătate o echipă de pe locul 7 (ce pierduse 57-0 în Noua Zeelandă) și a dus-o spre câștigarea Cupei Mondiale. Metodic, aplicat, totul făcut după un plan. Iar Siya Kolisi, primul căpitan de culoare al Africii de Sud, reușește și să-și ducă echipa spre al treilea trofeu.

 96. Springboks au fost exceptionali azi, complet diferit fata de ce am vazut anterior. Fara handling errors, Le Roux a prins tot (in semifinala cred ca n-a fost minge pe care sa n-o balbaie) iar De Clerk n-a mai sutat orice minge din gramada.
  Gatland a spus dupa semifinale ca englezii au atins varful de forma inainte de termen, presa l-a ironizat dar probabil stia ceva.

 97. Foarte corect dar trebuie spus că au avut și sansa sa prindă o Anglie epuizată mental și ca au bătut greu in semi o Tara Galilor slabuta cu Franta, NZL și chiar Australia. Dar toate marile performante necesita și o doza de noroc.

 98. Cum sa te bata echipa care a luat bataie cu 9-0 de la Leicester? Acasa.
  Am mai zis, City e un non-club, efortul lui Pep probabil a fost supraomenesc sa obtina cu astia acele performante. Pur si simplu incompetenta e prea mare, e imensa.

 99. Si e clar de ce pierd: i-au subestimat. Au ras de ei. Haha, astia sunt aia care au pierdut cu 9-0.
  Cum sa faci asa ceva la asemenea nivel? Asta e prima regula a profesionalismului, sa nu subestimezi adversarul.

 100. Când câștiga barca, Messi e factorul decisiv. Când pierde barca, valverde e praf.

 101. Vezi că pep e responsabil acolo. Daca el a fost responsabil de acele performanțe, nu pot fi alții responsabili pentru un eventual eșec.

  PS:jocul lui Liverpool cam scârțâie de o perioada buna de timp și vor incepe sa apară din ce in ce mai multe accidente precum cel de azi.

 102. Devine insultator pt fotbal norocul asta infinit. Sa castigi o groaza de puncte in min 90 mi se pare o bataie de joc. Dar va veni si decontul, nu poti sa mizezi pe noroc mereu.

 103. O alta victorie importanta, impotriva unui adversar care nu a jucat deloc rau. Liverpool a dominat (xG 2.7 la 0.8), dar a ratat din nou destul de mult.
  Cateva note:
  – Liverpool a castigat 3 din ultimele 4 meciuri in PL cu acelasi scor, 2-1
  – in 3 din 4 a inscris goluri decisive dupa minutul 85 (astazi chiar doua)
  – lipsa lui Fabinho nu a fost atat de evidenta; problemele au fost mai mult la constructie
  – Salah a fost iesit din forma. La fel si Mane, pana in minutul 85 🙂
  – Ox a avut din nou o prestatie buna, sper sa il vedem mai des
  – deciziile VAR au fost corecte. La limita, dar corecte

  Urmeaza meciul de 6 puncte cu City weekendul viitor.

 104. A mai fost un henț în careul Villa ignorat de arbitru și de VAR. Oricum, ridicol sa spui ca am avut exclusiv noroc după milimetrii de ofsaid de la Firmino. Oare City a meritat din plin victoria?

 105. poezie fotbalistică cu soluție nulă, în stil Sorescian:

  unșpearul e fals 5
  nouarul nouar e fals ca 9
  doiarul joacă 3
  optarul joacă 2
  treiarul și rezerva lui sunt rezervele lui 2 pe postul lor de 3
  un șesar, joacă 8.
  alt decar, joacă tot 8
  un box to box, joacă tot 8
  Pe bancă se află probabil unul din cei mai buni optari din lume
  alt decarul, joacă ce vrea el
  Iar portarul are la fel de multe asisturi ca fiecare optar.

  mie mi-e dor de celălalt 11..

 106. Oricum ar fi, nivelul general al fotbalului european pare foarte slab in acest sezon. Toate marile echipe par lesinate, nici una nu arata un fotbal la nivelul asteptarilor.

 107. Am vazut meciul si am tinut cu Liverpool, dar la 1-1, gandindu-ma la cum a jucat Aston Villa (pentru care am deasemenea o oarece slabiciune) imi spuneam ca un egal ar fi echitabil. Pe de alta parte, la rece, privind cifrele, statistica, nu poti sa nu vezi ca Liverpool a meritat victoria.
  Altfel, as fi vrut schimbarile ceva mai devreme. Cel putin Ox C, la care incepusem sa ma gandesc deja de la pauza, mi s-a parut ca a intrat tarziu.
  La final, totusi, nu stiu cum sa zic: am reusit si de data asta sau am scapat si de data asta?
  Pe termen lung, M. City imi pare echipa mai completa si ne-ar putea sufla titlul si anul asta. Daca nu o va face, se va intampla doar pentru ca nu vor fi la fel de motivati ca pana acum.

 108. Nivelul asteptarilor?

  Eu de la Liverpool nu asteptam mai mult, echipa e cam aceeasi, ceva mai rodata, dar si mai uzata.
  Nici de la inamici, M. City – mai putin motivati, dupa ce au luat doua titluri la rand.
  Altcineva? Fanii Arsenal?

 109. Mie mi se pare ca VAR e judecat uneori prea aspru si ca uitam erorile flagrante pe care le-a eliminat.
  Cand decizia se face la milimetru sau e faza e interpretabila – prefer sa respect decizia si gata. Desigur, nu exclud imbunatatirile, dar sa fim seriosi, there is no turning back from VAR.

 110. Alții vad o astfel de situație ca fiind inspirație pura.

  Nu poți câștiga atât de des in astfel de situații fără a avea o pregătire excelentă mental dar și dpdv fizic. Liverpool sta excelent la aceste capitole.
  Insa, dpdv calitativ, e un gab măricel între ei și City.

  Cu lotul pe care îl are Pep, orice trofeu pierdut reprezintă un eșec de proporții.

 111. Se pare ca transfer ban-ul a fost cel mai bun lucru care s-a întâmplat la Chelsea in ultimii 2 ani. Abraham, Mount, Odoi și ceilalți puști au profitat de sansa apărută și au depășit cu siguranța așteptările.
  Poate e prea devreme sa ma pronunț, dar nu cred ca Chelsea mai coboară mai jos de locul 3. Cine va completa Top 4?
  538 o da pe Leicester favorita, urmată de Spurs: https://projects.fivethirtyeight.com/soccer-predictions/

 112. Parerea mea e ca nu e hent. Dar discutam mai sus unde chiar voiam sa lansez o discutie legata de modul cum se apreciaza daca este hent sau nu.

 113. Din punctul meu de vedere, e imprudență la de Ligt.
  As spune că e mai penalty pentru Torino decât pentru Real.

 114. Hai sa vorbim pe regulament. Punctual, unde se încadrează faza. Imprudenta nu apare nicăieri.

 115. Mi se pare ca e hent la ambele. De Ligt are tot timpul din lume sa-si retraga mana, nu o face.La Real e destul de flagrant

 116. Am vazut in nenumarate randuri cum jucatorii isi pun mainile la spate in careu pentru a nu se expune.
  De ligt nu are nici cea mai mica intentie de a se proteja.
  Cam asa vad eu situatia.

 117. Toată cheia e în interpretarea textului, pozitie “nenaturala”. La Liverpool – Villa a fost cel mai clar henț. Faza lui Torpyla e acoperita de ultimul paragraf, cu jucătorul în cădere, deci nu e. La de Ligt e interpretabil, înclin spre nu – poziția mâinii e naturală.

 118. cum am si eu dreptul la o opinie, parerea mea este ca nu este hent in nici unul din cazuri, inclusiv Liverpool.

 119. Pai la Villa-LFC conform regulamentului e hent, conform logicii și spiritului fotbalului e discutabil, mai degrabă nu e.

 120. Eu zic hent, ,imprudenta la fundas si nu are de fapt vo scuza. E fundas, sa tina mana langa corp si sa urmareasca mingea, ca ping pong-ul ala din fazele fixe face diferenta intre un Ramos care inscrie cat un atacant si un De Ligt care acorda meci de meci penaltiuri pentru ca i se misca neuronul mai incet decat mingea.

 121. Toata lumea il doreste pe Mourinho.
  Majoritatea fanilor Barcei, Realului, Arsenal, Spurs, Bayern il doresc pe Mourinho.
  Ce spune asta? Spune mai multe despre Mourinho, despre fani, despre managementul echipelor respective?

 122. Eu, din postura de fan Real, mi l-as dori doar daca as avea garantia ca si-a dat un update si nu a ramas blocat in 2013.
  Cred ca ar fi interesant ca el sa ajunga la Arsenal(doar pentru a-l vedea pe Ozil din nou la un nivel inalt), dar cred ca va astepta si va alege Bayern pentru a putea face ceea ce pep nu a reusit, sa castige UCL cu nemtii.

 123. Dupa cum a zis si COYS, Mourinho vrea sa mearga undeva unde poate sa se bata la trofee.

 124. Am avut un bun antrenament in comunism cu televizorul alb-negru cand trebuia sa disting intre mai multe nuante de gri:). Acum e floare la ureche.

 125. Si eu am avut antrenamentul asta (la fel ca majoritatea celor de pe aici cred). Dar chestia asta e genetica si incorijabila…

 126. Plangeai acum ceva timp ca il foloseste pe Rakitic indiferent de situatie iar unul precum De Jong nu va avea nici o sansa de a se impune.
  Rakitic isi cauta echipa alaturi de Vidal, iar De Jong face un cuplu excelent alaturi de Arthur.

 127. Evident, era o glumă. E enervant si greu de înțeles cum se accepta, având in vedere ca orice club are cel puțin trei echipamente diferite (unele au un al patrulea pt competițiile europene)

 128. Lasand gluma la o parte, e intr-adevar deranjant si pt mine; pot sa ma uit si disting, dar in cazul de fata alegerea echipamentelor nu e optima, necesita un efort evident sa priveste relaxat meciul asta.

 129. Ar trebui ca fiecare club sa fie obligat sa aiba cel putin o nuanta inchisa (dark) si una deschisa (light). Apoi, inaintea fiecarui meci, federatia sa faca un contrast check (ex. https://webaim.org/resources/contrastchecker/). Daca contrast ratio e mai mic decat un anumit prag folosind oricare dintre cele 3 kituri, atunci echipa oaspete sa fie obligata sa joace in echipament complet alb sau complet negru.
  Spre comparatie, contrast ratio de la alb la negru e 21:1, deci pragul ar putea fi undeva aproape de 10:1. Alte exemple: rosu vs albastru 2:1, rosu vs verde 3:1.

  Chiar nu e greu.

 130. nu, dar am un coechipier care are problema asta si cand avem meciuri trebuie sa fim destul de atenti cu echipamentele. cred ca nu se face nimic pentru ca nu foarte multa stie de treaba asta. eu personal stiam de color blind dar nu stiam ca nu pot sa diferentieze nuantele alea din alb negru.

 131. nu vreau sa intelegi ca am adevarul absolut, eu vorbesc din experientele de la fotbal, iar pentru mine singurul hent e cel voluntar cu mainile deasupra capului sau cu miscarea mainilor pe directia mingiei dupa ce a fost sutata.

 132. Plecand de la faza din clipul de mai jos, de la 0:16, chiar vreau sa aud si alte pareri legate de modul aprecierii daca atingerea cu mana este hent sau nu in unele situatii.
  Primele doua cazuri sunt cele semnalate de Torpyla mai jos de la Real cu Betis si cel din link de la Torino Juve. Separat voi atasa regulamentul pozat de un prieten pe forma la zi in ce priveste hentul.
  Eu consider ca in ambele situatii nu este hent.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=48&v=oQxO1sjThwo

 133. Regulamentul spune ca e hent cand „atinge mingea cu bratul cand prin pozitia mainii/bratului se mareste in mod nenatural suprafata corpului”. Cu alte cuvinte, pozitia bratului e una naturala sau nu? Am dubii serioase ca tu, in afara momentelor cand ai dat raportul in armata (joke alert) tii bratul lipit de corp in mod natural. Cand ma ridic in picioare, si sa stii chiar am facut-o acum, bratul imi sta in mod natural in pozitie statica undeva pe la 10 cm de corp, asa cum ii statea si lui De Ligt in faza de mai sus.

  Asa cum ii ziceam si lui Torpyla, imprudenta nu apare nicaieri in regulament. Va referiti amandoi la o prevedere regulamentara care nu mai exista.

 134. Cat timp a aluneca reprezinta o miscare permisa de regulament, nu vad de ce ai face distinctia de care vorbesti tu intre o cadere voluntara si una accidentala. O regula esentiala de interpretare a oricaror legi, venita de la latini, spune ca acolo unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa o facem.

 135. Asa cum am explicat si mai sus, asa cum i-am zis si lui Torpyla mai jos, a tine mana lipita de corp nu e miscare naturala, ci a tine-o usor departata de corp, undeva pe la 10 cm. Asa ca nu se incadreaza in nicio prevedere regulamentara dpmdv.

 136. Nu scrie nicaieri in regulament ca trebuie sa te protejezi, faptul ca jucatorii tin uneori mainile asa e din cauza ca vor sa nu existe dubii. Asta nu inseamna insa ca este „nenatural” (termen folosit de regulament) sa tii bratul usor departat de corp, fara flexarea cotului. Sunt curios daca oricare dintre voi trei care sustineti ca a fost hent, tineti in mod natural mana lipita de corp :)) Eu nu.

 137. După toate explicațiile date as spune că aceste update-uri nu sunt mediatizate îndeajuns. Atât fotbaliștii cat și fanii au nevoie de explicații clare și repetate pentru a anula orice dubiu și protest din partea acestora.

  Ok, pot accepta că nu e henț in faza respectivă, dar daca un adversar va primi penalty pentru aceiași situație, nu voi fi foarte fericit.

 138. Eu nu am asemenea dificultati si nici nu cunosc pe cineva care sa le aiba. Evident, am auzit despre oameni care au probleme in a distinge anumite culori, dar nu m-am gandit niciodata la asta cand am urmarit un meci. Nu mi-e greu insa sa inteleg frustrarea si chiar sa empatizez. Problema mi se pare rezolvabila cu putina bunavointa, dar cred ca situatia nu este inca suficient constientizata sau luata in considerare. So, keep talking about it!

 139. As fi fost tentat sa spun si eu ca la Real e acoperit de jucatorul in cadere. Numai ca, logic, regulamentul se refera la o cadere accidentala, nu voluntara. Aici a fost evident o alunecare voluntara a jcatorului pt a opri o centrare, nu e o cadere. Si-a asumat faptul ca mana poate bloca mingea.
  E ca si cum ai spune ca un jucator care se arunca pe linia portii sa opreasca un sut se sprijina cu mana si daca mingea loveste mana nu e hent. Absurd.

 140. Zicea COYS pe undeva că următorul manager demis va fi cel care pierde azi dintre Poch și Silva. Au făcut egal, să nu se supere nimeni și să rămână amândoi 🙂

 141. Cred ca stirea principala aici nu e despre antrenori, ci despre accidentarea oribila a lui Gomes. Sper sa își revină cât mai rapid.

 142. Apropo de asta, Mourinho s-a întâlnit cu Arsenal Head of Football, Sanllehi. Cât despre dorința unor fani de a-l avea la club, nu știu dacă metodele lui mai sunt de succes in fotbalul de azi.

 143. Nu ma bag in discutia despre arbitraje, dar problema mea e alta: cum e posibil ca federatia italiana sa permita celor doua echipe sa foloseasca combinatia asta de echipamente? https://uploads.disquscdn.com/images/b0d3f7982f6519c280d217bd0f7444fb69b2a2289aeae77a7bad50139df19e9d.jpg

  Eu si alti 8% dintre barbati suntem un pic colorblinzi. Recunosc ca nu as putea sa privesc mai mult de un minut un asemenea meci. Ca sa intelegeti ce vad eu, imaginati-va ca ambele echipe joaca cu acelasi echipament.

  Problema e prezenta si in PL: sezonul trecut a fost un mini-scandal la meciul Arsenal vs Brighton, cand se juca rosu contra verde pe fundal verde: https://uploads.disquscdn.com/images/9e9b69226dd9a8e66b8fac50be7f277314bb5c9475a7bf8467d601b7977d9d1c.jpg

  Cele mai recente meciuri dificil de urmarit pentru mine au fost Liverpool vs Arsenal – rosu vs albastru inchis, contrast foarte mic.

  Problema e de asemenea prezenta si in alte sporturi: https://www.nytimes.com/interactive/projects/cp/nfl-live/week-10-scores/color

  Mai are si altcineva problema asta sau eu sunt singurul? 🙄

 144. După cum arăta piciorul, mi-e greu să cred că va mai juca sezonul ăsta…
  De apreciat cei de la Everton pentru modul cum au reacționat după accidentare atât pe teren (au forțat egalarea), cât și in afara lui (Coleman a mers in vestiar să-l consoleze pe Son, care era devastat)

 145. Valverde.
  E simplu. Marea majoritate a fanilor Barcelona isi doresc sa scape de acest impostor. Urmaresc multe forumuri, influenceri etc. Sentimentul este quasiunanim: Barcelona este prizoniera acestui impostor si ar fi acceptat oricine in locul lui.
  E clar acum pentru marea majoritate ca aducerea lui a fost grava eroare si pastrarea lui pt acest sezon a fost o grava prostie.
  Cam asta.

 146. Oribila accidentarea. A fost si ghinion, si intrare periculoasa. In fine, sper sa se refaca repede.

 147. Ar fi foarte benefic sa ajunga la Arsenal, chiar daca pe termen scurt ar adauga o alta FA Cup sau Carabao, pe termen lung ‘damage’ul ar fi senzational:)

 148. Offf, urata intamplare! Cand vine vorba de cineva care sufera ceva atat de grav, mie mi-e greu sa raman cerebral, sa judec la rece. Cumva mi-e clar ca Son nu a vrut sa iasa asa, dar, DAR … dupa un fault din spate, cinic, ca orice fault din spate, undeva trebuie sa existe o responsabilitate, iar autorul trebuie sa-si asume eventualele urmari. Ceva asemanator spunea si Klopp (alt cap fierbinte), intr-un interviu, dupa ultima accidentare a lui Salah, tot in urma unui fault din spate, din fericire cu repercursiuni infinit mai mici.
  Cineva mi-ar putea spune ca sunt eu prea moale, iar eu nu l-as putea contrazice.