Inspirat de articolul cu tatăl îngrijorat de posibilitatea că fiica lui să țină cu o echipă rivală, am notat câteva lucruri pe care le-am învățat în cei 30 de ani de când mă uit la fotbal. .

  1. Întotdeauna va exista jocul următor. Știm cu toții cum e atunci când echipa favorită pierde un meci. Emoțiile negative te pot face să crezi că totul e pierdut, definitiv. Dar adu-ți aminte că întotdeauna va exista meciul următor. Întotdeauna
  2. Susține clubul favorit atunci când trece prin momente dificile. Exact în acele momente e mai multă nevoie de suporteri. “At the end of the storm, there’s a golden sky…
  3. Evită comentariile ostile/agresive. Când echipa favorită câștigă, sărbătorește asta, dar evită insultele la adresa adversarului. Succesul în fotbal tinde să fie ciclic, și chiar și echipele de top vor avea sezoane nereușite. Faci mișto de adversari acum, și garantat adversarii vor face mișto de tine mai târziu.
  4. Nu te grăbi să învinovățești jucătorii. De acord, cei din vârful piramidei sunt extrem de bine plătiți. Dar încearcă să privești fotbaliștii doar ca pe niște oameni obisnuiti care se întâmplă să fie mai buni la fotbal decât ceilalți oameni obișnuiți. Gândește-te și la faptul că fotbaliștii pot trece prin accidentari oribile sau sunt mai predispusi la boli mentale decât noi ceilalți.
  5. Nu vei avea niciodată o privire de ansamblu corectă și completă. În prezent ne formăm opiniile pe baza unor informații limitate pe care le extragem din social media, presă, TV, etc. Dar este foarte improbabil să avem toate detaliile din jurul unui club. Ține cont de asta înainte să te plângi că antrenorul îl preferă pe jucătorul X în loc de Y.
  6. Bazează-te pe fapte, nu pe opinii. În mod evident, fotbalul este ceva subiectiv: mulți dintre noi nu știm de ce ținem cu cine ținem. Dar subiectivul nu exclude raționalul. Vezi de asemenea și punctul 5.
  7. Evită extremele. Cu toții cunoaștem genul ăla de fan mereu nemulțumit, care critică deciziile clubului indiferent de rezultat. Ingoră-l. Ignoră de asemenea și extremă cealaltă – a fanaticilor, cei care trăiesc în propriile iluzii și sunt convinși că echipa lor e cea mai bună din galaxie. Sunt o specie mai rară, dar sunt la fel de toxici precum veșnic-nemulțumiții.
  8. Fii un suporter, nu un fan. Dacă îți permiți, susține financiar clubul favorit. Cumpără un abonament anual chiar dacă nu îți asigura dreptul de a cumpăra bilete la meci. Încearcă să găsești și alte modalități de susținere: dacă clubul favorit e local, voluntariatul va fi întotdeauna apreciat.
  9. Tine cont de negativity bias. Prin natura lor, oamenii tind să dea mai multă importantă lucrurilor negative. Regula se aplică cu siguranță și în fotbal: este mai probabil să îți aduci aminte înfrângerile decât victoriile. Încearcă să conștientizezi asta și să te bucuri de orice succes.
  10. Acceptă faptul că echipa ta nu va câstiga totul. Trăim într-o lume în care câștigarea unei semifinale nu mai înseamnă nimic dacă nu e urmată și de câștigarea finalei. Un parcurs bun într-o competiție nu mai e suficient nici pentru o echipa de mijlocul clasamentului: toată lumea așteaptă ca echipa favorită să câștige tot. În era în care ne-am obișnuit cu instant gratification, e bine să îți gestionezi așteptările. Câteodată o victorie istorica poate fi mai memorabilă decât o înfrângere într-o finală.

Astea ar fi, de altfel, și cele mai importante lucruri pe care le-aș transmite juniorilor mei dacă vor deveni interesați de fotbal. Indiferent de echipa pe care o vor susține 🙂

Previous ArticleNext Article