Inspirat de articolul cu tatăl îngrijorat de posibilitatea că fiica lui să țină cu o echipă rivală, am notat câteva lucruri pe care le-am învățat în cei 30 de ani de când mă uit la fotbal. .

  1. Întotdeauna va exista jocul următor. Știm cu toții cum e atunci când echipa favorită pierde un meci. Emoțiile negative te pot face să crezi că totul e pierdut, definitiv. Dar adu-ți aminte că întotdeauna va exista meciul următor. Întotdeauna
  2. Susține clubul favorit atunci când trece prin momente dificile. Exact în acele momente e mai multă nevoie de suporteri. “At the end of the storm, there’s a golden sky…
  3. Evită comentariile ostile/agresive. Când echipa favorită câștigă, sărbătorește asta, dar evită insultele la adresa adversarului. Succesul în fotbal tinde să fie ciclic, și chiar și echipele de top vor avea sezoane nereușite. Faci mișto de adversari acum, și garantat adversarii vor face mișto de tine mai târziu.
  4. Nu te grăbi să învinovățești jucătorii. De acord, cei din vârful piramidei sunt extrem de bine plătiți. Dar încearcă să privești fotbaliștii doar ca pe niște oameni obisnuiti care se întâmplă să fie mai buni la fotbal decât ceilalți oameni obișnuiți. Gândește-te și la faptul că fotbaliștii pot trece prin accidentari oribile sau sunt mai predispusi la boli mentale decât noi ceilalți.
  5. Nu vei avea niciodată o privire de ansamblu corectă și completă. În prezent ne formăm opiniile pe baza unor informații limitate pe care le extragem din social media, presă, TV, etc. Dar este foarte improbabil să avem toate detaliile din jurul unui club. Ține cont de asta înainte să te plângi că antrenorul îl preferă pe jucătorul X în loc de Y.
  6. Bazează-te pe fapte, nu pe opinii. În mod evident, fotbalul este ceva subiectiv: mulți dintre noi nu știm de ce ținem cu cine ținem. Dar subiectivul nu exclude raționalul. Vezi de asemenea și punctul 5.
  7. Evită extremele. Cu toții cunoaștem genul ăla de fan mereu nemulțumit, care critică deciziile clubului indiferent de rezultat. Ingoră-l. Ignoră de asemenea și extremă cealaltă – a fanaticilor, cei care trăiesc în propriile iluzii și sunt convinși că echipa lor e cea mai bună din galaxie. Sunt o specie mai rară, dar sunt la fel de toxici precum veșnic-nemulțumiții.
  8. Fii un suporter, nu un fan. Dacă îți permiți, susține financiar clubul favorit. Cumpără un abonament anual chiar dacă nu îți asigura dreptul de a cumpăra bilete la meci. Încearcă să găsești și alte modalități de susținere: dacă clubul favorit e local, voluntariatul va fi întotdeauna apreciat.
  9. Tine cont de negativity bias. Prin natura lor, oamenii tind să dea mai multă importantă lucrurilor negative. Regula se aplică cu siguranță și în fotbal: este mai probabil să îți aduci aminte înfrângerile decât victoriile. Încearcă să conștientizezi asta și să te bucuri de orice succes.
  10. Acceptă faptul că echipa ta nu va câstiga totul. Trăim într-o lume în care câștigarea unei semifinale nu mai înseamnă nimic dacă nu e urmată și de câștigarea finalei. Un parcurs bun într-o competiție nu mai e suficient nici pentru o echipa de mijlocul clasamentului: toată lumea așteaptă ca echipa favorită să câștige tot. În era în care ne-am obișnuit cu instant gratification, e bine să îți gestionezi așteptările. Câteodată o victorie istorica poate fi mai memorabilă decât o înfrângere într-o finală.

Astea ar fi, de altfel, și cele mai importante lucruri pe care le-aș transmite juniorilor mei dacă vor deveni interesați de fotbal. Indiferent de echipa pe care o vor susține 🙂

Previous ArticleNext Article

This post has 208 Comments

208
  1. Dorin, articolul ăsta a mers undeva la suflet.
    Ce coincidență ciudată, chiar azi mă gândeam la articolul lui Alex.
    Chiar dacă m-am apucat doar recent de comentat aici, mărturisesc ca am citit probabil toate articolele de pe site in momentul in care l-am descoperit (acum mulți ani) si foarte mare parte din comentarii.
    Fac un bookmark la articolul tău pentru când juniorii mei vor fi suficient de mari să înțeleagă fotbalul.

  2. 1. Intotdeauna va exista jocul urmator. E asta un fel de a trece usor peste lucruri, o invitatie la superficialitate? Adica ce a fost a trecut, nu conteaza consecintele? Conteaza lectiile care le invatam si dintr-o infrangere, ca doar pe astea se cladesc eventualele succese viitoare. Orice punct e important intr-un campionat lung in care la final un meci din etapa 7 de exemplu poate face diferenta. Emotiile negative trebuie explicate si traite, nu maturate sub presul uitarii imediate.

  3. 0. O mica explicatie Cand Dorin mi-a aratat o versiune a acestui articol am zis ca am pareri diferite la multe din invatamintele exprimate de el. I-am promis ca le prezint la comentarii asteptand si parerile voastre. O sa le iau pe rand, punand niste intrebari, nuantand, polemizand uneori de pe o pozitie care nu e intotdeauna ceva cu care sunt de acord.

    Poate voi veni si eu cu o lista, pe care o voi rafina in functie de discutiile de aici.

    Lansez si o invitatie. Daca lista lui Dorin v-a pus pe ganduri vom publica cu placere si alte liste asemanatoare trimise de voi. Nu neaparat de 10, pot fi si mult mai scurte. Sau mai lungi.

  4. Total de acord. Am ceva in sensul asta pregatit pentru una din observatiile viitoare.

  5. In mintea mea, toate cele 10 sfaturi sunt cumva legate intre ele. Nu poti castiga toate meciurile (10), deci trebuie sa iti gestionezi asteptarile si sa ramai pozitiv (9) chiar si in momentele dificile (2). Nu e o invitatie la superficialitate, ci la rational (6), sau daca vrei, o invitatie de a privi spre viitor.

    Cu exceptia unor cazuri extreme (precum desfiintarea clubului), va exista intotdeauna un meci urmator, pentru orice echipa. Chiar daca acel meci va fi intr-o liga inferioara. Asta mi se pare important in contextul instant gratification-ului actual care face ca fiecare sezon sa aiba aerul ala de ‘acum ori niciodata’.

    100% de acord cu precizarea despre emotiile negative. Cred ca cele 10 sfaturi ajuta sa iti analizezi emotiile negative si nu sa le bagi sub pres (cum cred ca ar face ultra-optimistii – 7).

  6. Concret, sa zicem ca Liverpool pierde maine cu City.
    Social media va exploda cu comentariile acide ale rivalilor (‘bottling it again’), ale fanilor de plastic (care vor cauta vinovati in randul jucatorilor, conducerii, antrenorului, etc), ale super optimistilor (‘vom castiga confortabil campionatul’).
    Realitatea va fi insa ca:
    – nu poti castiga toate meciurile
    – Liverpool are una dintre cele mai bune echipe si cel mai bun antrenor din istoria recenta
    – suntem doar in etapa 12 din 38, sunt inca 3 puncte avans
    – urmeaza o serie de meciuri mai usoare pentru Liverpool decat pentru City (Chelsea, Arsenal, Leicester, Wolves) si avantajul poate fi restabilit / marit
    – probabil ca Klopp si restul au invatat din esec si rezultatul din retur (4 aprilie 2020) va fi mai bun

  7. Nah, they looked like Barcelona. Cea a lui Pep, nu a lui Valverde:)
    Alt punct castigat cu noroc si VAR, oare trecem de 30 de puncte sezonul asta?

  8. Eu as incepe cu 1. It’s only football. Trebuie sa fie tratat superficial intrucat e un hobby, nu trebuie in nici un moment sa devina o parte definitorie a vietii, fotbalul nu trebuie luat in serios (in afara celor ce il practica, desigur). Faptul ca echipa favorita pierde acasa cu Sheffield sa zicem intr-o sambata nu trebuie sa se transforme inte-un “the weekend is ruined now” cum am vazut la multi, exista infinit mai multe chestii care ne pot face viata fericita decat un meci de fotbal.

  9. OK, de acord cu argumentul ca trebuie luate impreuna. Poate puteai pune asta in introducere sau la final ca lumea (inclusiv eu) e tentata sa le trateze si separat. Si voi continua sa le tratez separat de dragul polemicii in continuare.

  10. Sezonul asta devine un experiment de laborator pentru a vedea cat conteaza Messi pt o echipa. Literally salveaza meci de meci un dezastru de echipa sub Valverde.
    Anul trecut acelasi Messi a fost la 2 meciuri sa faca un dezastru de echipa condusa de un dezastru de antrenor castigatoare de TRIPLA.
    Atat de mare e Messi. Nu se poate imagina cat de mare e.
    Vorbim de Maradona, Pele si altii, si totusi toti acestia, cu toate calitatile lor, sunt mult sub, foarte mult sub Messi.
    Messi e ideea platoniciana a Jucatorului de Fotbal. Restul sunt si vor fi simple imperfectiuni.

  11. Eu cu punctul 3 nu sunt de acord. De ce sa nu fie banter? Asta e una dintre partile misto ca suporter, sa poti comenta after match cu suporterii celorlalte echipe, mai mult sau mai putin serios. Ca roata aia se invarte oricum cu sau fara comentariile noastre!

  12. Un pic de context nu strica, acum 9 ani când comentam la articolul lui Alex îl aveam pe Roy la cârma și întrebarea existențială era când o sa jucam decent și dacă jucam sau nu în orice cupa europeana. Sa fii nemulțumit acum ca ratezi titlul după un avans oarecare (sa vorbim pentru simplificare de sezonul trecut) înseamnă să manii zeul fotbal. Bucurați-vă de fiecare meci reușit, de fiecare rezultat bun, și lăsați deoparte nemulțumirea unui meci slab. Vor veni și rezultate mai bune. Și chiar dacă nu, e doar un joc, sunt alte probleme mai serioase pe lume care îți pot strica săptămâna, de exemplu niște rezultate de alegeri. Apropos, votați da?

  13. Trebuie sa recunoastem ca nu e normal ce vedem. E inexplicabil.
    Nu e normal sa marchezi atat de des si lejer lovituri libere.
    Nu e normal sa marchezi plus 40 de goluri in fiecare sezon in ultimele 11 sezoane.
    Nu a normal sa faci asta jucand a doua parte a carierei mijlocas.
    Nu e normal sa domini toate celelalte statistici ale unui jucator de atac: cele mai multe assisturi, pase cheie, driblinguri. Orice.
    Nu e normal.

  14. Probabil e chestie personală, prefer sa ma bucur de succesul echipei favorite decât de eșecurile rivalelor.
    Am prieteni care țin cu alte echipe dar nu am simțit niciodată nevoia sa fac misto de ei.

    Astea fiind zise, înțeleg banterul prietenesc, precum cel dintre suporterii Everton și Liverpool. Miștoul e ceva constant acolo, unde se poate întâmpla ca rivalitatea sa fie prezenta chiar și in interiorul aceleiași familii.

  15. Nu e vorba ca ne bucuram de esecurile rivalelor ci ca putem face msito de fail-urile lor. Si ei de ale noastre. Si daca banterul e haios/decent, why not? Si rivalitatea Everton/LFC e cateodata mai mare decat cea LFC/ManU, trust me 🙂

  16. Da, e ciudat cum trec anii. Ce e și mai spectaculos e că asta vine după ce acum vreo 10 zile, ducandu-ma la un fotbal amical, m-am trezit abordat de un tip bărbos pe care initial nu l-am recunoscut. Când s-a prezentat, am realizat că e Alex, pe care nu-l mai văzusem de peste 5 ani. Spre 6-7. O, tempora …

  17. Multi dintre cei care au comentat atunci nu mai scriu de mult timp pe aici. Păcat, sunt câțiva care erau foarte interesanți.

  18. unde am ajuns, votam de vineri pana duminica si avem si mai multi oameni in comisie. am stat exact 3 minute la aceste alegeri.

    #Normalitate.

  19. Problema e ca am trecut bine de tot de punctul ala unde speri ca totul va lua o turnura pozitiva de la un punct. Si din pacate incep sa cred ca nici un cutremur gen demis Poch n-ar rezolva nimic, poate eventual o victorie doua de orgoliu. E o situatie foarte rar intalnita totusi sa decazi in modul asta, daca n-ar fi serioasa treaba as zice ca va fi cea mai spectaculoasa retrogradare ever. Nu cred ca s-a intamplat vreodata ca favorita nr 3 la inceputul campionatului sa retrogradeze. Au mai fost in situatia asta Dortmundul in ultimul sezon Klopp (care seamana perfect cu situatia noastra) sau Monaco de curand.
    Faptul ca scoutingul e varza si ca nici pe plan comercial nu stam bine (fara sponsor la stadion, fara al doilea sponsor pe maneca de la tricouri) nu sunt deloc semne incurajatoare.
    Ciudat e ca media ne lasa momentan in pace, focalizandu-se pe Arsenal sau Utd care sunt oricum peste noi in clasament.

  20. Dude, chiar asa, de ce Spurs?:) credeam ca sunt printre singurii cu tendinte masochiste…

  21. Incredibil, penalty cat casa, mana e mult departe de corp. Incredibil cum a ajuns sa fure Liverpool. Am crezut ca e doar o coincidenta la meciurile precedente, dar asa ceva e halucinant.

  22. In loc de penalty pentru City e 1-0 pentru Liverpool. Bun si asa, ajuta mult Var.ul in Anglia. Fara Var rata somajului cred ca ar fi mai mare.

  23. Penalty pentru City destul de clar zic eu, sau macar puteau sa analizeze daca a fost sau nu. La golul doi nu am vazut o reluare clara dar tind sa cred ca e din ofsaid si ala. Imi vad de Serie A, abandonez dupa 20 de minute super derbyul asta. Mai bine Parma Roma. O seara buna tuturor!

  24. Liverpool e clar superioara, o recunosc, dar modul asta haiducesc de arbitraj absolut pe fata nu le face cinste.
    Si nici fanilor care o sa ne spuna cu siguranta ca au fost decizii corecte.

  25. Eu n.am nici o preferinta pentru nici una dintre ele, dar nici macar sa nu analizezi fazele alea e ceva ciudat. Nu zic ca a fost sau nu a fost dar omul asta de la centru pe langa faptul ca e prost (e parerea mea) e si foarte arogant. Efectiv nu.l suport pe omul asta.

  26. Regula nu e așa, citește la articolul precedent și vei găsi fotografia cu textul Regulamentului valabil pe 2019.

  27. Penalty clar. Diferența esențială față de cel cu Real e că acolo brațul era sub corp.

  28. Nu am văzut meciul. Din poza de mai jos, e clar că e penalty pentru City. Dar, și e un mare dar, daca există altă infracțiune contra City nefluierata înainte, in aceeași fază, nu se mai da penalty.

  29. 3. Evita mistocareala. Sunt cu Cristi Radulescu la asta. Banterul nu e mistocareala. Si cu o nuantare. Faci banter (prietenesc neaparat!) cu oameni pe care ii stii si in anumite ocazii. Deci nu oricunde si cu oricine daca tii la pielea ta :). Cat despre banter online anonim – asa ceva nu exista. E o mistocareala ieftina. Banter e o chestie pe care o poti face privind pe cineva in ochi. Si daca o faci online, sa il poti intalni pe respectivul, sta jos la un pahar de ceva si avea o discutie amicala.

  30. Nici nu stiu ce e mai deprimant acum: faptul ca maine e luni, faptul ca urmeaza o saptamana cu meciuri intertari sau evolutiile lui Bernardeschi din acest sezon.

  31. Apărarea lui city pare mai haotica decât orice a avut Real vreodată cu zidane pe banca, poate chiar și când era nu jucător.

    Nu au investit acolo decât vreo 350 de milioane.

  32. E o gura de oxigen pentru PSD, care ii va ajuta sa se regrupeze pentru locale si parlamentare.
    Depinde foarte mult si de guvernarea PNL, ce decizii dure isi vor asuma, cum va fi situatia externa in urmatoarele luni.

  33. Te încălzește cu ceva ca a fost henț? De unde și pana unde furt când abia la a patra reluare s-a găsit unghiul din care s-a văzut mâna?

    Când ne plângeam noi de deciziile de arbitraj contra Liverpool mi se zicea ca se egalizeaza pe sezon.

  34. Am dat downvote, a fost henț dar fanii Liverpool se uita la meci nu cauta comentariul live Filotas.

  35. De curiozitate întreb, de ce nu ține?
    Daca se dădea penalty, aveau fanii lui Liverpool dreptul de a cere acel henț anterior?

  36. Mno, nu mă suspecta, că sunt nevricos. Mai vezi o dată reluarea și îți vei da seama. Și a zis-o și băiatul ăla de a jucat 250+ meciuri pentru Everton. E tweet-ul mai jos.

  37. cronica pe scurt al celui mai asteptat meci din aceasta etapa: Manchester United invinge clar Brighton si se pare ca Ole nu pleaca pana la Craciun asa cum ii era cantat aici.

  38. Indiferent de problemele de arbitraj, este evident ca Pep nu e capabil nici macar sa mentina timp de 10 min un meci competitiv in fata lui Klopp. E aceeasi poveste mereu.
    Asta nu poate fi acceptabil la acest nivel pt ca pur si simplu exista zero sanse ca City sa poata bate pe liverpool in acest sezon. E o diferenta prea mare, cu mult mai mare decat diferenta dintre loturi.
    Pep ar trebui sa-si dea demisia dupa acest meci.

  39. Exact ce ziceam, trebuie explicată situația hențului mult mai des și mult mai clar.

  40. So…agreem ca s-a terminat deja campionatul in partea de sus?
    Liverpool campioana
    Leicester, City, Chelsea – CL top4/Wenger Trophy
    La retrogradare sunt toate echipele de la locul 5 in jos, asa s-a ajuns sezonul asta:)

  41. Ultimul lucru care ma intereseaza e cine va fura in urmatorii 4 ani sau de cat mai e acum mandatul. Castiga lejer oricum in turul doi ala care si.a luat nu stiu cate apartamente din meditatii la fizica. E o cerere de meditatii la fizica ceva incredibil.

  42. Am mai spus-o unor prieteni, e de discutat. Pe de o parte, nu e o victorie daca analizam din perspectiva istorică, niciun candidat PSD sau precursorii săi nu au luat sub 31% in primul tur la prezidențiale. Pe de alta, locul 2 înseamnă că PSD rămâne fără o revoluție interna serioasa înaintea anului următor esențial pentru viitor și fără un lider puternic și o direcție clar de urmat.

  43. Well, aș vrea să îți zic o poveste emotionantă despre cum m-am îndrăgostit iremediabil de echipa asta într-o sâmbătă după-masa, dar nu e chiar așa.
    M-am atașat treptat de echipă.
    Inițial, a fost vorba de trei jucători care îmi plăceau foarte mult: Defoe, Keane, Berbatov, iar dubla împotriva Sevillei din sezonul 2006-2007 al cupei UEFA a fost cea care m-a făcut să îmi spun că echipa asta ar merita urmărită mai mult (nu avusesem pana atunci o echipa preferat, obișnuiam sa mai merg la meciurile echipei locale din orașul natal).
    De acolo am început sa le caut meciurile și în PL și să descopăr un King, un Zokora, un Lennon, Jenas sau Malbranque. Jucatori pe care ii știam mai mult după nume.
    Au fost multe pe parcurs: cupa din 2008 (ce vremuri) cu experimentul eșuat Ramos, nebunia (la figurat) din timpul lui Redknapp, perioada AVB pe care nici acum nu știu cum să o interpretez, nebunia (la propriu) cu Sherwood.
    Sunt un suporter de dată recentă față de tine si Romi (imi dau seama ca ne despart câțiva ani buni). Nu știam ce e fotbalul pe vremea lui Gazza sau Klinsmann, nu existam pe vremea lui Hoddle sau Ossie,
    dar sunt, din fericire, câteva cărți si clipuri care au ajutat. Pana la urma, toți începem de undeva.
    Am reușit să ajung la un meci acasă (imi propun din nou unul anul viitor, dar cred că e destul de dificil deocamdată).
    Si ca sa îți raspund la întrebare, da, e un pic de masochism, dar oare nu e boring să susții o echipă care mereu câștigă? Where’s the fun in that? 🙂

  44. Cum tragi linia intre banterul prietenesc si cel neprietenesc? O replica data la misto (‘tongue in cheeck’) poate fi doar banter amical pentru unul dar o insulta pentru celalalt.

    Iar legat de banterul online – nu imi e prea clara pozitia ta. Il poti face doar cu conditia sa cunosti persoana de care faci misto?

  45. 34 de puncte pentru Liverpool in acest moment. Inca 66 pentru a face 100, sau altfel spus 22 de victorii din 26 de meciuri ramase. Sansele? 67% Liverpool, 29% City (sursa FiveThirtyEight)

  46. Ai uitat sa precizezi ca ne mai trebuie doua victorii ca sa depasim pragul clasic de evitarea retrogradarii.

  47. Luăm așa:
    Klaus, center right populist, supported by PNL= moderate nationalists, pro US, happy to be an important vassal of Trump, not hostile to EU, but not part of the project;
    Veorica, right wing populist/ PSD= conservative radicals, populists, extreme nationalists, pro US, Trump, anti EU;
    Dan Barna, center right new entry/USR, envisaged center right party based on a soft revolution, including socialist members and views, pro keeping status quo in EU, not involved in the project;
    Mircea Diaconu, low minded and ad hoc educated in christian, nationalist and socialist beliefs, used by the conservative reactionaries as a smoke screen;
    Paleologu Theodor, pure conservative, suported by classical right wing, pro US, anti EU;
    Alexandru Cumpanasu, snake oil merchant, liar, populist, possible right wing radical, supported by right wing radicals.

    🤪🏳️🏳️🏳️ Failed right wing state vassal to US, hated in EU for lacking the means and will to be part of the project.

  48. Cel mai important lucru de retinut pentru tine: “Mircea Diaconu citează din “doamna Scarlett O’Hara”, un personaj fictiv. Bine că n-a redat nimic din spusele doamnei Albă ca Zăpada.”(citat din Adrian Georgesgu Jr) Asta a luat 814414 de voturi, adica cam 9%

  49. Banter prietenesc il faci cu oameni pe care ii cunosti indeajuns (deci cunostearea celui din fata ta face diferenta).

    Online: scrii online in semnat cu numele propriu doar ceea ce poti spune fata in fata cuiva.

    Banterul nu e egal cu a face misto. Banter e un gest prietenesc, pe care il faci stiind ca la meciul urmator si tu poti fi in pozitia opusa. Misto-ul are o doza mare de dispret cu care eu nu sunt de acord.

  50. Puteai sa spui de exemplu si punctul 6:
    “Liverpool a beneficiat de o faza confuza la primul gol, cand Var ar fi putut intoarce faza si acorda penalty la hent ul lui Trent. La golul doi, acelasi Var a considerat ca Salah a fost in pozitie corecta de joc, desi nu a fost deloc evident la televizor. Aceste decizii, desi eu consider ca au fost corecte, au cantarit puternic intr-un meci unde scorul xG a fost foarte apropiat”.

  51. Nu neaparat: “Liverpool’s points tally after 12 games this season (34) would have been enough to avoid relegation in each of the last three full Premier League seasons (albeit two by goal difference)“ 😋

  52. Exemplele tale de ‘momente dificile’ sunt evenimente extreme, precum desfiintarea cluburilor. Personal cred ca si situatia in care se afla acum United poate fi considerata un moment dificil.
    Nici Spurs nu sta mai bine, unii de pe aici chiar zic ca retrogradeaza sezonul asta. Ca sa nu mai vorbim despre ‘non-cluburi’ precum City, care pentru unii fani sunt in momente dificile chiar si atunci cand castiga…
    (friendly banter alert, nu trageti! 😉)

  53. Voiam sa scriu ceva mai elaborat despre VAR in PL, dar adaug aici cateva puncte:

    1) In implementarea actuala, decizia arbitrului tinde sa ramana neschimbata. Sunt extrem de putine exemple de decizii ale arbitrilor intoarse de VAR in acest sezon
    2) In momentul in care arbitrul decide sa consulte VAR, intrebare la care raspund arbitrii din cabina VAR nu este ‘Care e decizia corecta?’ ci ‘Au facut arbitrii de pe teren o greseala clara si evidenta?’ (posibil asta e una dintre explicatiile pentru punctul 1). Vezi si https://www.premierleague.com/news/1293321
    3) De asemenea, in implementarea actuala arbitrul de centru nu consulta niciodata ecranele de pe margine. Cel mai probabil din incercarea de a nu pierde timp, dar e posibil sa se schimbe pe viitor
    4) Deciziile legate de offsides sunt ceva mai simple decat credeam la inceput. Aruncati o privire pe “Why the VAR images you’re seeing are not what’s really happening” https://theathletic.com/1365477/2019/11/10/1365477/ (cateva citate mai jos pentru cei care nu au cont) si threadul asta despre perspectiva imaginilor: https://twitter.com/DaleJohnsonESPN/status/1193842085587238912

    Acum inteleg mai bine cum functioneaza mecanismul si recunosc ca mi-a schimbat parerea legat de unele decizii offside aparent controversate (spre exemplu, am inteles si am acceptat motivul pentru care a fost anulat golul lui Firmino la Villa).

    Parerea personala e ca PL merge pe drumul cel bun cu adoptarea VAR, dar ca perfectionarea sistemului e un proces de durata. Cateva elemente care ar ajuta:
    – arbitrii sa accepte faptul ca pot face greseli
    – mai multa transparenta (ex explicatii in timp real despre luarea deciziei)

    “Camera operators are dispatched to every stadium to ‘map’ the dimensions of the pitch from a multitude of angles, thus generating a model for each pitch, which is then loaded into the VAR monitor on match day. The Premier League decided that all broadcast cameras in the stadium will be available to VAR officials.

    While the Premier League are comfortable that they eventually made the right decision, their commitment to VAR being transparent and attractive to TV is instead creating a rod for their own back.”

  54. Pe tine nu ar trebui sa te doara capul. Se refera la “new guidelines for people working with LGBT performers”. Nu esti in publicul tinta, nu lucrezi cu grupul mentionat mai sus, deci nu duce grija altora. Ai tu probleme mai mari. De exemplu Bale si salariul lui :). Sa nu zic de Vinicius contra Rodrygo, faulturile lui Ramos, James, batranetea lui Luka, competenta lui Zidane…

  55. O singura mențiune: așa e protocolul VAR peste tot, sa se aplice doar la decizii evident greșite. Dar în UK chestia asta e dusă la absolut.

  56. Ok, tocmai am detaliat mai sus parerea mea despre VAR in PL.
    Desi nu imi place sa comentez arbitrajele si desi tu pornesti de la premisa ca ‘Liverpool fura cu arbitrii’, listez mai jos deciziile controversate de ieri:
    1) penalty City la handball Trent. Arbitrul a decis ca jocul continua, iar VAR nu a intors decizia pentru ca nu a considerat a fi o eroare clara si evidenta. Cel mai probabil pentru ca mingea a ricosat initial din mana lui Silva, desi explicatia oficiala a fost “The VAR checked the penalty appeal for handball against Trent Alexander-Arnold and confirmed the on-field decision that it did not meet the considerations for a deliberate handball.”
    Nu am gasit pareri unanime despre asta si recunosc ca nu cunosc suficient regulile cat sa ma pronunt. Poate Ursano sau altcineva ne edifica. In orice caz, inconsistentele legate de henturile in careu nu sunt ceva nou. Cateodata se dau, cateodata nu.

    2) offside la Salah. Nu a fost, si spre desosebire de decizia de mai sus, aici nu am gasit nicio dezbatere. Vezi articolele de mai sus despre modul in care sunt trasate liniile

    3) penalty City la handball Trent – minutul 84. Aici nici nu cred ca a analizat VAR, arbitrul este foarte aproape, distanta e extrem de mica si mana lui Trent e intr-o pozitie normala. Aici am vazut cateva comparatii cu situatia din finala CL, doar ca acolo distanta a fost mai mare si mana lui Sissoko gesticula pe undeva pe sus. https://uploads.disquscdn.com/images/0976aa7f9d7e0f91905732826bce52b635173998006cbb3ea0f08f7cf5fa4173.jpg

    One more thing. In repriza a doua a fost o cadere a lui Sterling in careu. Mie mi s-a parut ca Mane l-a impins, si dupa ce am vazut cateva reluari imi mentin parerea ca s-ar fi putut da penalty pentru City. Arbitrul a considerat probabil ca a fost umar la umar si Sterling a cazut prea usor.

    In concluzie, ca si punct 6 la comentariul meu initial: de acord, deciziile controversate au fost judecate in favoarea Liverpool, dar nu a fost nicio eroare clara si evidenta.

  57. Ok, e clar acum. Vorbim despre doua lucruri diferite:
    1) tachinare, impungere prieteneasca intre persoane care se cunosc.
    2) bataie de joc, insulta, orice observatie care are un aer ostil, agresiv.

    Banter-ul se refera in principal la primul: “to speak or act playfully or wittily”
    https://www.merriam-webster.com/dictionary/banter

    In articol am facut confuzie intre cele doua. Corectat acum

  58. Cateva note dupa Liverpool – City 3-1, un meci echilibrat, cu scor xG aproape identic (1.3 la 1.4) in care diferenta a fost facuta dupa parerea mea de urmatorii factori:
    1) finishing. Fiecare echipa a avut cate doua clear-cut chances: Liverpool le-a fructificat (Salah cu unul dintre cele mai frumoase goluri ale sezonului si Mane), pe cand City le-a ratat (Sterling). In plus, City a mai avut doua ocazii bune – bara lui Angelino si ratarea lui Aguero la 3-1 (cand n-a ajuns la centrarea lui de Bruyne)
    2) intensitatea. Rosii mi s-au parut mai motivati, City a intrat in jocul bazat pe contre care a convenit mai mult lui Liverpool. Ca sa folosesc un cliseu, Liverpool si-a dorit mai mult victoria
    3) mijlocul lui Liverpool. Fabinho a fost pentru a cata oara de netrecut la mijloc, Wijnaldum a facut cel mai bun meci al sau din acest sezon, iar Henderson a alergat enorm, a centrat pentru golul de 3-0 si importanta lui s-a vazut imediat dupa ce a iesit.
    4) un pic de noroc. Fabinho marcheaza primul gol al carierei din afara careului, sutul lui Angelino e deviat de Virgil in bara, respingerea lui Bravo intra in plasa laterala, Aguero nu ajunge la o minge care ar fi insemnat gol, iar Lovren se arunca destul riscant la sutul lui Sterling (l-a deviat peste poarta, dar putea sa il devieze in gol sau sa loveasca mingea cu mana).
    5) Anfield. Aguero a ramas fara gol marcat pe Anfield, Sterling a fost fluierat tot timpul si a ratat cele doua sanse clare de a marca, Liverpool a rezistat asaltului final de la 3-1, iar vanzatorii de hot dog au fost in forma 😊

    PS. Klopp cu clop
    https://twitter.com/emishor/status/1193893507947278336

  59. Lucrez in entertainment, musical theater. Eu sunt primul vizat de asa ceva. In ultimii 5-6 ani, am lucrat cu foarte multi din comunitatea LGBT. Nu ma deranjeaza asta, sunt oameni normali, din punctul meu de vedere. Unii mai capabili, altii mai putin.

  60. 2. Sustine clubul favorit atunci cand trece prin momente dificile.
    Aici trebuie lamurite niste lucruri cu exemple. Momente dificile au Bury FC sau Maidstone United. Cluburi excluse din campionat care trebuie sa-si reinceapa existenta bazandu-se pe suporteri. Cluburile din Top 6 Anglia sau top 11 Europa (adica cele mai bogate bazat pe venituri) nu trec prin momente dificile. Au doar conducatori sau antrenori mai slabi decat competitia la un moment dat (sau competitorii sunt mai isteti). Astea sunt niste multinationale (gen Coca-Cola, Samsung sau Volkswagen). Ca unii oameni vor sa le vada si ca altceva e treaba lor. Eu nu mai am demult iluzii. Ca nu mai zic de cluburi care sunt jucarii in mana unor patroni care se cred fac-totum – esti tot sustinatorul unei iluzii.

  61. Același VAR care ar fi putut întoarce și golul lui Rashford după faultul la Origi?

    Am mai spus-o de atâtea ori aici, arbitrii din PL sunt slabi. Atat de slabi încât nici VAR-ul nu ii poate salva. Dar tu preferi sa spui ca Liverpool fura cu arbitrii… Ok.

    PS. Revin mai incolo cu un comentariu legat de offsides și VAR. Am văzut azi pe The Athletic azi un articol foarte bun. Spoiler: nu a fost offside la Salah.

  62. Nu e același VAR (CL vs PL)…

    Plus, e vreo regula care interzice hențul in primele 20 de secunde și îl permite după? 🙂

  63. Asta e bine. Mi-era frica ca mergem pe niste linii din alea cu adevarat paralele din geometria euclidiana. Ma bucur ca mergem pe unele care “converge on the same vanishing point”

  64. in trecut fotbalul era vazut ca un mod de distractie, nu era nimic de facut si normal ca fotbalul era painea si circul. de aici si orgoliile, fiecare echipa isi dorea sa castige in fata rivalilor, in fara tarii , in fata lumii. atunci puteai spune ca o echipa are o perioada grea cand nu avea niste rezultate.
    acum cluburile de fotbal sunt conduse ca niste afaceri, conteaza doar sa iesi pe profit si afacerea sa fie infloritoare, ca aproape orice lucru in lumea asta, nimic nu mai este pentru auzament si buna dispozitie, totul se rezuma la bani. eu nu cred ca United trece acum printr un moment greu, exact cum spunea si Romi, daca asta e moement greu cand esti cotat la miliarde de euro si brandul e printre cele mai puternice din lume sunt curios cum e o perioada buna.
    fanii si ce cred ei despre fotbal a devenit destul de relativ, noi ne certam intre noi iar baitii destepti fac bani impreuna.

    klopp poate sa cumpere toate copurile din Romania si pe cei care le fac si sa le mute in germania cu ce bani are.

    #noisafimsanatosi
    (friendly banter also)

  65. Referitor la hentul de la inceput, bazat pe o poza de mai jos (nu am vazut faza), e clar hent, pozitia nu e una naturala. Nu are relevanta daca mingea e deviata sau nu inainte, doar daca ar fi existat o alta infractiune contra City in aceeasi faza anterioara (hent la Silva?), nu s-ar fi dat penalty. Daca as vedea un video mi-ar fi mai usor sa apreciez.
    La faza din min 84 – nu are relevanta distanta fata de mana, ci doar pozitia mainii. La fel, nu am vazut faza, de altfel ca intreg meciul, dar din poza de mai sus cred ca nu e hent.
    Nu stiu daca acea cadere e una pe care am vazut-o pe un site (e la o minge care a iesit in aut de poarta apoi?), dar daca e aceea, parerea mea este ca a fost si acolo penalty. Pe de o parte, cand esti in viteza, este suficient un destul de mic branci sa iti pierzi echilibrul, nu trebuie cine stie ce contact intens (o spun din experienta de fundas), pe de alta, desi apreciez ca a fost penalty, nu consider ca trebuia sa intervina VAR pentru ca nu a fost o greseala evidenta (am auzit deseori pareri contrare la genul asta de faze, deci e interpretabil).

  66. E gresit sa facem orice comparatie intre henturi de anul trecut si henturi de anul acesta intrucat regulile s-au schimbat mult in privinta definirii hentului.

  67. Un lucru trebuie menționat, mă mir că nimeni nu l-a scos în evidență. La faza “aceea”, Aguero in loc sa joace mingea a inceput sa ceară în toate direcțiile henț.

    Rezultatul 1: ocazia foarte bună s-a pierdut. Aguero putea incă prelua mingea aia. E drept că la ce neinspirat a fost tot meciul probabil nu ar fi făcut nimic cu ea, dar posibil sa se fi oprit jocul mai repede

    Rezultatul 2: in circa 20-30 secunde mingea era in careul lui City, si dupa alte 10
    secunde era gol. Faptul ca nu mai discutam doar de un penalty claim ci
    si de golul rezultat facea o decizie de overrule mult mai dificilă.

    Mie mi s-a parut extrem de neprofesionist modul cum a tratat faza, a mai remarcat cineva chestia?

  68. Recunosc, nu prea mai am disponibilitatea mentala de a intra in discutii lungi (le putem numi polemici) despre : a fost sau nu hent, cine e mai bun dintre cei 2 pe care nu ii voi numi, de ce un anumit antrenor este cel mai minunat si extraordinar and so on. Citesc, ma amuz, merg mai departe.

  69. La Mane vazusem faza, imi mentin cele spuse mai sus.
    La faza primului gol, well … hentul lui TAA e super clar, dar faza la Silva e cat de grea poate fi o apreciere despre un hent, privind cu regulamentul in mana (daca ar fi hent, ar ramane decizia initiala de a lasa jocul sa continue). E naturala sau nu pozitia mainii in alergare? E departe de corp, corect, dar cum poti alerga full speed cu mana lipita? Cred ca unii ar da si unii nu, mie initial mi-a venit sa zic ca e hent, apoi am devenit indecis pe masura ce am tot vazut si revazut faza. Strigator la cer la o asemenea faza e insa sa nu te duci sa o vezi (inteleg ca asa e obiceiul in Anglia???) si, sincer, vazand transmisia, mi se pare si ca asistentul VAR ca s-a hotarat incredibil de repede pentru o faza atat de complicata. Am vazut faze mult mai simple analizate mai mult timp pentru a fi siguri. Neglijenti rau englezii cu VAR-ul, nu ma mira ca nu functioneaza.

  70. Da’ aceeasi regula a hentului aplicata intr-o anume finala CL a fost mai placuta?:)
    *friendly banter*😊

  71. Cred ca m-am exprimat deja pe aceasta tema. Nu ca ar conta, la friendly banter sau la fericirea noastră în general 🙂

  72. Vad ca ai devenit un fel de “sunati-l pe Craciunescu” de la Procesul Etapei, daca Romi decide sa acorde niste coronitze de Craciun, esti clar favorit la VAR pundit of the year:))

  73. “nu era nimic de facut”
    Nu stiu la ce perioada te referi, anii 70-90 sau safrsitul secolului trecut.
    Nu era internet, TV sau jocuri electronice. Dar chiar nimic de facut…Exista si atunci literatura, muzica, teatru, discutii de grup, partide de carti, plimbari in natura…
    “nimic nu mai este pentru amuzament si buna dispozitie”
    Si totusi la echipele mari joaca cei mai buni fotbalisti antrenati de cei mai buni antrenori. Acolo poti vedea inovatii tactice, tehnica fara cusur, organizarea jocului, preluari, driblinguri…Eu pentru astea ma uit. Si tot acolo, cum bine observa Radu mai jos, il poti vedea pe Aguero avand o atitudine de liga 3 in Ro – fugind dupa arbitru in loc sa continue faza pana la intreruperea jocului – asta e tragic si comic in acelasi timp. Si extrem de general uman.

  74. 4. Nu acuza jucatorii
    Asta e cel mai neclar pentru mine. A acuza in sensul de a invinovati? Faptul ca ai o opinie despre un jucator, chiar daca e proasta, e automat perceputa ca acuzatie? Nu e ca si cum tu, ca om de rand, te urci la tribuna sau scrii intr-un blog si lansezi o parere care il influneteaza pe Maria Sa, Fotbalistul, nu? Mai sunt fotbalistii de top niste oameni obisnuiti? Ca multi fotbalisti nu sunt pregatiti de viata de om ne-obisnuit, asta e adevarat. Dar da-mi voie sa nu am intelegere pentru asta. Daca ai bani, atunci ai si acces la cele mai bune produse de asigurare care sa iti compenseze o accidentare. Ai acces la cea mai buna ingrijire medicala. E meseria de fotbalist intre cele mai dificile si duce la boli mentale peste medie? Nu stiu ca nu am cautat date, dar tu pe ce te bazai cand ai afirmat?

  75. Pentru ca e un fel de dubla penalizare, iar în PL oricum arbitrii VAR tind sa mențină decizia centralului. Interesant, am citit azi un articol pe Sky Sports care zicea ca toate deciziile VAR au fost corecte, conform unui oarecare Dermot Gallagher, fost arbitru.

    Acum nu zic ca nu a fost henț conform regulamentului, ci doar ca britanicii nu sunt iată la fel de convinși. În plus, ceea ce am mai zis și cu alta ocazie, nu îmi place regula noua a hentului asa ca nu pot decât sa îl apreciez pe Oliver pentru decizia sa.

  76. Cred ca Dorin nu se referea la omul de rand din tribuna, ci mai mult la mediul toxic creeat de acesti influenceri/vloggeri etc care fac bani buni pe fondul mizeriei clubului pe care ar trebui sa-l sustina si care abuzeaza fotbalistii proprii intr-un mod incalificabil.
    Eu unul nu pot sa inteleg in ruptul captului cum un imbecil iliterat si ‘cu patru clase’ se poate duce in tribuna si filma singur pe perioada meciului si gramezi de oameni platesc ptr a-i urmari reactiile/comentariile fara reguli gramaticale/abuzurile la adresa propriilor jucatori.
    Si apropo de facut misto, am ras initial cand am vazut gramada aia de oameni cu iq cumulat 100 de pe arsenal tv, insa din pacate inteleg ca fenomenul ia amploare la toate cluburile si multi fani au fost dati afara de stewarzi la meciul nostru cu Sheffield din weekend ptr simplul fapt ca au vrut sa pocneasca cativa din influencerii astia care din minutul 1 se filmau abuzand managerul si jucatorii la orice pasa gresita.

  77. Pai asta e clar o chestie pe care cluburile o pot controla dandu-i afara pe respectivii influenceri (de ce le-ar permite sa filmeze?). Si total de acord cu ce zici.

  78. Vom avea in premiera Finlanda calificata la un turneu final, o performanta care le-a fost inaccesibila lui Litmanen si Hyypia. Ar merita discutat daca au parte acum de o generatie buna sau doar profita de scaderea de forma a altor nationale. Singura certitudine e antrenorul lor Markku Kanerva. Acesta a mai fost interimar in a doua jumatate a preliminariilor pentru EURO 2016 cand Finlanda a obtinut 8 puncte din ultimele patru meciuri si a fost aproape sa bata Romania pe Arena Nationala.

  79. Unul dintre cele mai interesante comentarii despre faza de la primul gol, in 2 situatii ipotetice:
    1) arbitrul considera mana lui Trent handball -> penalty, confirmat de VAR; mana lui Silva nu mai conteaza
    2) arbitrul lasa jocul sa continue, dar Aguero continua si City marcheaza -> VAR anuleaza golul din cauza mainii lui Silva.

    Poate asta explica de ce s-a oprit Aguero, desi ma indoiesc ca a putut face toate calculele astea intr-o fractiune de secunda.

  80. Ma refer mai degraba la suporterul de canapea care la prima greseala a unui jucator rabufneste pe social media cu verdicte definitive precum ‘Ozil is shit’, ‘Kane is a diver’ sau ‘Nu poti castiga nimic cu Wijnaldum si Henderson la mijloc’. Am reformulat, ‘invinovati’ e intr-adevar un cuvant mai bun decat ‘acuza’.

    Mai multe in articolul lui Liam: https://footballbh.net/2019/02/05/fake-fans-banter-sites-and-certainty-in-stupidity-the-plight-of-the-modern-game/

    PS Apropo de influenceri, citeam in The Athletic despre Aubameyang care tocmai a starnit niste controverse popularizand un asemenea personaj:
    Aubameyang is said to have irritated some people by developing a relationship with AFTV, the YouTube channel that calls itself the “Unofficial Voice of Arsenal fans around the world”. It is claimed that complaints have been lodged about Aubameyang inviting the supporter to watch games from his executive box

  81. I-au gasit pana la urma o sinecura lui Wenger pe undeva pe la FIFA, sef de comitet de dezvoltare sustenabila si degustat castraveti murati sau ceva in genul.
    Fanii echipelor de fotbal rasufla usurati.

  82. Ca vorbeam de sinecura lui Wenger, cea mai mare piata din lume despre care nu se stie e piata sinecurilor pe bani grei din marile organizatii, in principal institutii de stat, dar si board-uri din mari companii.
    Se practica oriunde in lume. Functioneaza simplu: ai de plasar niste oameni care trebuie sa castige foarte multi bani, ii pui in roluri in general onorifice prin diverse organizatii, board-uri, institutii publice, institutii transnationale, la schimb cu anumite « servicii ».

  83. Intamplator, am dat de stirea asta:
    https://www.bbc.com/sport/football/50404855
    Mie mi se pare ca aici, ca in destule alte cazuri, judecata corecta politic s-a facut din topor, fara a lua in calcul nuantele actului respectiv, motivatiile lui si ca este cumva exagerata.
    Pe de alta parte, nefiind in tema cu astfel de chestiuni, e posibil sa ma insel. Voua cum vi se pare?

  84. Deci omul a fost trimis la reeducare.
    Asta ma infricoseaza. Asta e distopie deja, e ca in China.

  85. Nu am inteles niciodata argumentul asta ca daca suma pe care cineva ti-o ia fortat e mica in raport cu cat castigi, e ok. Am mai auzit si la taxarea miliardarilor sau milionarilor.
    Dupa logica asta poti sa le iei mult mai mult, ca oricum si daca le-ar ramane cateva mii de euro pe luna, e ok, se pot descurca.

  86. Nu mai stiu unde (cred ca intr-una din cartile lui Vladimir Bukovsky) citeam ideea ca aceasta politica a corectitudinii a nascut un limbaj al ei, un limbaj pe care incearca sa-l impuna societatii, cumva de sus in jos, artificial, fortat. Autorul nu punea egal, dar facea o comparatie interesanta cu alte limbaje inventate si impuse artificial, cum au fost cele ale unor regimuri totalitare. Din pacate nu-mi amintesc detaliile, dar pot cauta. Oricum, de aici pana la distopia de care vorbesti mai e un pas, daca esti mai pesimist, sau, din contra, o adevarata prapastie, daca esti un optimist. Depinde deci de cine priveste.

  87. Intrebarea e: ce faci cu doi muncitori necalificati, oarecare, care fac aceeasi gluma, pe acelasi canal public? Le dai 50 K si lor? Sau mai putin, dupa salariu? Sau poate amendam doar “personalitatile publice”, dar, in cazul asta, cine decide cine e personalitate si cine nu?
    Bineinteles, nu vreau sa spun ca nu trebuie sa existe sanctiuni pentru actele de rasism. Spun insa ca trebuie sa fim atenti cum le dam si cum judecam lucrurile. Spun ca e complicat si ca riscam sa obtinem efectul opus celui dorit, daca nu suntem atenti la cum facem regulile.

  88. E indiscutabil o gluma intre doi prieteni. Dar e facuta in public, unde cei doi sunt luati ca exemplu. Nu conteaza nuantele si motivatiile. Si 50k e o parte din salariul pe o saptamana a lui B Silva. II raman destui bani pe restul lunii incat sa nici nu observe.

  89. “Nu conteaza nuantele si motivatiile” – Vezi, aici mi se pare mie ca gresiti, si tu si cei care au luat decizia. Pentru mine, lucrurile astea nu sunt si nu trebuie sa fie albe sau negre – nuantele, motivatiile, mobilurile trebuie cantarite si ele. In alb-negru riscul de a lua decizii absurde e cam mare.

  90. 5. Nu vei avea niciodată o privire de ansamblu corectă și completă.
    Daca cineva isi propune sa aiba o asemenea privire sunt multe lucruri care i se pot recomanda, printre care si “get a life”. Dar enumerarea ta m-a facut sa imi dau seama ca sunt depasit. Adica cand pui social media prima e clar ca tu esti in pas cu timpurile si eu mai putin (vezi si punctul anterior cu suporterul de canapea). Mie mi se pare ca impactul unui suporter e minuscul. Tu, luand in considerare social media, esti mai bine informat cu noile trenduri.

  91. 6. Bazează-te pe fapte, nu pe opinii.
    Un indemn bun si greu de urmat. Pentru ca daca nu stii de ce tii cu un club, e putin probabil sa-ti folosesti simtul critic vizavi de club. Si mie mi se pare ca subiectivul cam exclude rationalul.

  92. Prima ta fraza, careia tu-i dai valoare de adevar final aici, mie mi se pare doar inceputul unei posibile dezbateri despre acele nuante si motive de care vorbeam, deci foarte discutabila.

  93. In nici un caz nu ii dau valoare de adevar final. De aceea am zis “perceputa”, “o buna parte” “conotatie”. Deci am formulat-o vag intentionat, pentru ca sunt diverse puncte de vedere si accept ca asta e situatia.

  94. Cred ca tuturor ne e greu sa facem tot timpul ce e pe lista (me included). Sunt convins ca altii ar gasi si alte puncte mai importante sau mai relevante decat ce am scris eu.

    E doar un punct de plecare, atata tot 🙂

  95. “The Norwegians are still in the mix given that their remaining matches are at home to the Faroe Islands and away to Malta, but the far greater likelihood is that Romania v Sweden in Bucharest will ultimately decide qualification. It is do or die for the hosts, who essentially need to win and then hope Spain are in charitable mood in Madrid three days later – given Sweden face the Faroes that day. This will only be the fourth time these two nations have met since the 1994 World Cup, when Sweden won a magnificently dramatic quarter-final on penalties. Neither present-day side can hold a candle to those of 25 years ago, but both are improving and Romania can look to a particularly talented group of young players spearheaded by Ianis Hagi. Realistically there is hardly anything to choose between any of the three contenders – nerves will be jangling throughout the weekend.”

  96. Nu conteaza nuantele si motivatiile pentru ca are o conotatie rasista si e perceputa ca jignitoare de o buna parte a celor care o vad. Am fost vag intentionat.

  97. 7. Evită extremele.
    Asta e clara. Stim ce nu trebuie facut. Mi se pare ca in lista ta mai folositor ar fi un enunt pozitiv, adica ce ar trebui facut. Cum l-ai scrie?
    Vezi de asta nu voi face si eu o lista. Una e sa faci lista cu ce crezi ca e bine, alta e sa faci tot timpul ce e pe lista. M-as expune 🙂

  98. Cine a scris bazaconia asta (cel puțin prima frază)? Norvegia nu mai are nicio șansă.

  99. Te rog sa nu desconsideri Feroe. Bat în Suedia și după 2 egaluri ale noastre fac cadou calificarea Norvegiei 🙂

  100. Nu e deloc greu de urmat. Cativa pasi simpli:
    – documenteaza-te despre situatia financiara a clubului favorit. Nu trebuie sa fii expert contabil pentru a intelege revenue streams si expenses. In felul asta poti intelege de ce clubul tau favorit nu si-l permite pe starul X sau Y si de ce vanzarea de tricouri nu va acoperi niciodata suma de transfer
    – familiarizeaza-te cu football analytics. Heat maps, numar de deposedari, tackles, km alergati, procentajul interventiilor reusite, clear cut chances created per game, xG, xgA, PV – toti indicatorii astia iti formeaza o impresie legata de performantele echipei. Se poate intampla ca echipa sa piarda desi toti indicatorii sunt pozitivi, dar pe termen lung va fi ok. Tine cont de asta inainte de a cere demisia antrenorului dupa primele 5 etape.

    Sunt convins ca mai sunt si altele.

  101. F bună aia despre
    “Dean Smith
    Has his own one-man-band painting and decorating firm. Bombing round the midlands in his van making sure all your walls are looking fantastic. Reasonably priced, too.”

    Vreau și eu niște pereți fantastici la preț rezonabil.

  102. Va mai plictisesc putin cu football analytics; mi se pare un domeniu fascinant: pe la sfarsitul lui Mai 2019, NY Times avea un articol intitulat “How Data (and Some Breathtaking Soccer) Brought Liverpool to the Cusp of Glory“.
    Ideea principala era ca “more than other major clubs, Liverpool incorporates data analysis into the decisions it makes, from the corporate to the tactical

    Se vorbea acolo despre Ian Graham, director of research la Liverpool. Azi tocmai a avut o prezentare la evenimentul asta: https://barcainnovationhub.com/event/barca-sports-technology-symposium/

    Cateva note de la prezentarea respectiva in thread-ul asta: https://twitter.com/mixedknuts/status/1195025935768203264

  103. Deci e Scotia sau Islanda la baraj in primul meci. Care ar fi de preferat?
    “1.Dacă vom fi echipa care fi trasă la sorți să completeze barajul de Divizia C, atunci vom întâlni sigur Scoția în semifinale. De ce obligatoriu Scoția? Fiindcă a fost echipa cu cel mai bun punctaj din toată Divizia C și în semifinale va avea parte de cea mai slabă echipă. Meciul s-ar disputa în Scoția! În cealaltă semifinală din C se vor duela Norvegia și Serbia, la Oslo.
    2. Dacă nu vom fi echipa care va fi trasă la sorți să completeze barajul de Divizia C, atunci vom merge să completăm tabloul play-off-ului în Divizia A. Și vom întâlni sigur Islanda, în semifinale, pentru că suntem cea mai slabă echipă de Liga Națiunilor din C. De asemenea, vom evolua în deplasare. În cealaltă semifinală ar putea fi oricare două formații dintre Bulgaria, Israel și Ungaria.”

  104. Ungaria e pe locul 2 momentan deci ar putea sa mai creasca procentele alea in caz ca se califica direct.
    Pe de alta parte UEFA s-ar putea sa separe gazdele(noi si Scotia de exemplu) in play-offuri diferite:

    Additional conditions may be applied, subject to approval, including seeding principles and the possibility of final tournament hosts having to be drawn into different paths.

  105. Pai nu cresc pentru că se face oricum tragere la sorti cu 4 echipe în urna. Dar mai vedem.

  106. Am stiut eu ca va fi prea complicat sa inteleg toate metodele de calificare la Euro dupa complicaciunea introdusa de UEFA prin Liga Natiunilor :))

  107. Nu neaparat.
    Tragere la sorti se face doar daca sunt mai mult de 4 echipe calificate in playoff dintr-o liga de Nations League(in cazul ligii C sunt 6) si se trag la sorti doar echipele care nu si-au castigat grupa de Nations League.
    Castigatoarele de grupa nu pot juca cu o echipa dintr-o liga superioara, ele joaca automat in
    playoff-ul corespunzator ligii din care au facut parte.(Scotia,Norvegia,Serbia)
    Deci in cazul nostru ar fi 3 echipe care intra in tragere la sorti: noi,Bulgaria si Israel

    Link cu legenda:
    https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2020_qualifying_play-offs#Team_selection

  108. If only he could score when it really matters (Premier League)…
    Asa ma enervez cand vad ce pasiune pune cand joaca ptr fcuking England.

  109. 8. Fii un suporter, nu un fan.
    La veniturile lor nici un club din cele 5 mari ligi, plus multe din alte ligi nu merita sustinerea financiara extra a suporterilor obisnuiti. Ca sa nu zic cat ma enerveaza sistemul asta de abonament (o jecmaneala ordinara care exploateaza sentimetalitatea unor suporteri) pt care nu primesti nimic sau posibilitatea de a te pune la coada poate prinzi un bilet. Si in exemplul foarte frumos cu Union Berlin de mai jos poate veni un moment cand comercializarea va bate spiritul de comunitate. Revenind la ce am scris despre Bury sau Maidstone mai jos alea sunt momente cand aportul fanilor e justificat. In rest nu. IMHO.

  110. Din seria PC de stânga lovește din nou.
    Ah wait… banat de naționaliștii iubitori de libertate.
    Removed

    Ce replică de pașalâc în forma unei compuneri de clasa a patra.
    Am citit tot și am ajuns la conluzia că nu o merităm pe Veorica.
    Dacă erau docți, cu Iq din 3 cifre, demni de numele ce îl au supt logo, ziceau doar atât:
    Iacta alea est!
    Să facă bine să nu traducă cretinitatea aia compusă de retarzi complexați.
    Verzii supt tricolor ce au zis?

    Adevărul e că România tolerează naziștii în peluze, suedezii v-au tras de urechi, voi ați răspuns cu o compunere de retarzi plină de limbisme, infantilism și bravadă de pionieri, având o tentă șovină la sfârșit cu son-i și fiorduri.
    Dacă aș avea un ONG ce promovează România, aș da în judecată srl-ul și aș cere o evaluare psihică. Pentru că pe lângă interzicerea folosirii simbolurilor statale, daune pt. reclama negativă adusă țării, aș cere și răspundere penală pentru promovarea nazismului în public.

  111. Cu 11 asta de start scenariul meu optimist e asa
    Pierdem ambele meciuri
    Contra dat afara
    Vine Radoi pentru baraj
    Băgăm Under23 din vara 2019 plus 2-3 jucatori
    Ne batem frumos, atacând, pentru calificare

  112. Radoi:
    “Nimeni, azi, la noi, nu va accepta să pierzi cu 0-3 jucând spectaculos”

    Hagi:
    “Nu contează cum jucăm, totul e să facem puncte”.

  113. Cred, dar m-a cam lăsat memoria și poate e “confirmation bias”.
    +
    Incorecta Alea iacta est ar suna în latină: Zarul aruncat este.
    Ce ar avea poate sens în latina ecleziastică vorbită de artiști medievali, renascentisti, cu un sens dramatic, aproape de sensul abandonat, dar nu în cea a lui Caesar.
    Corecta Iacta alea est ar suna: Aruncat, zarul este.
    Deși mai poate fi tradus prin:
    Fost-a aruncat zarul(de preferat); Zarul a fost aruncat.

  114. Puțin adevărat. Dar aici problema e mai mare decât selecționerul. Care e unul puțin rudimentar.

    Naționalismul în tribune și bugete.
    Ai prea puține cluburi profesioniste care formează fotbaliștii, antrenorii. În mare parte vorbim de un fotbal finanțat politic în scop politic cu câțiva zurbagi în teren și în tribune, iar cele câteva profesioniste sunt la nivel amator, nu oferă o educație totală.
    Doi, mai ai și naționaliștii din peluze care îți alungă fanii normali și te pun în situații delicate.
    La toate astea se adaugă lipsa de capital și cultură civică, care e compensată de FRF cu acceptarea naționalismului.

  115. Mi se pare ca meciurile astea ale nationalelor incep sa distruga fotbalul de club.
    Se organizeaza acum meciuri nationale din 2 in 2 sapt, se inventeaza competitii noi care nu intereseaza pe nimeni, baraje la League of Nustiuce, final4, finale peste finale (de fapt nu sunt finale, dar asa se numesc), calificari la europene care de fapt sunt pt league of nations, league of nations care de fapt sunt pt calificari la europene etc
    Si fotbalul de club se mai joaca printre picaturi asa

  116. Nu voiam sa te corectez, deși nu știam ca citatul folosit de obicei nu e corect. Pur și simplu mi-am amintit de gluma aceea. Sau de glumele “alea”

  117. Iar impresia mea e ca majoritatea fotbalistilor buni dau totul la club, iar la nationala joaca printre picaturi? Paradoxal poate.

  118. In mod normal as agreea, dar sezonul asta sunt mare fan pauze internationale:)
    Ca si fan Spurs weekendul asta fotbalistic a fost perfect, you can’t lose when you’re not playing:)

  119. Si Yidettes sunt la fel de useless ca si echipa de ‘baieti’ la Spurs:) ieri au pierdut acasa NLD cu Arsenal. Dar doua puncte sunt de subliniat:
    1. Record de spectatori ptr un meci de fotbal feminin, 38.000 ish. Ceea ce e remarcabil, dar nu spune toata povestea: 8.50 pounds biletul (adica aproape cat un IPA la meciurile masculine in vreme ce season ticket e 52 pounds (mai putin decat costa un bilet ptr Crystal Palace).
    2. Macar inteleg ca fetele ‘s-au daruit’ spre deosebire de non combatul lui Kane&co. Arsenal sunt totusi campionane, iar Spurs nou promovate in liga feminina.
    So yeah, am pierdut si in pauza competitionala:)

  120. Nu e neaparat paradoxal. Fotbalistii joaca unde sunt platiti si motivati. La nationale nu sunt.

  121. Adevarat, de aici si intrebarea (paradoxul): de ce primeaza inca programul meciurilor nationale, daca interesul jucatorilor (si al majoritatii suporterilor) se indreapta spre meciurile de club?

  122. Mi-am gasit motiv sa ma intereseze si meciul cu Spania – am pariat la cota 2.42 ca Romania va inscrie cel putin un gol. O cota buna.

  123. La fiecare gol al Spaniei sunt mai trist, mai bucuros ca nu exista nici o sansa sa ramana Contra si mai plin de speranta ca ne lasa sa dam golul de onoare care ma ajuta la pariu…

  124. Eu nu cred ca avem potential ptr fotbal, e un mit asta cu fotbalistul roman tehnic. Nu inteleg de unde a venit ideea asta ca avem treaba cu fotbalul, o chestie care a distrus sporturile unde aveam traditie si potential. Ptr ca am avut generatia lui Hagi nu se cheama ca suntem o tara a fotbalului, pana si la o generatie in 100 de ani si tot ne-au depasit toti, bulgarii lui Stoicikov, grecii lui whatever (nu-mi aduc aminte nici un nume) sau turcii in 2002. Nu avem tangente cu sportul asta, ne place, punem mare efort si dorinta dar nu e de ajuns. Nu avem nici talent nativ ca sudamericanii, nici disciplina si organizare, ne rugam doar ca din senin sa apara un Hagi si un Popescu. Macar. Nu e mare deosebirea intre a te ruga sa existe fotbal in Romania sau sa castigi la loto.

  125. Imi amintesc, a dat Eriksen un hattrick senzational in acel meci, mult peste orice hattrick reusit vreodata un anume marketat portughez care se “sacrifica” pentru a juca cu Lituania si Luxemburg. Pe sistem 2013, merita Eriksen Balonul de Aur acum 2 ani :))

  126. De fapt fotbalul de club a distrus fotbalul la nivel de nationale prin sumele aruncate. Cum iti explici ca Shaqiri in septembrie nu s-a prezentat la Elvetia pentru a se antrena mai intens la Liverpool, doar doar ii va oferi Klopp mai multe minute?

    Cum iti explici ca Hazard si Griezmann dupa un Mondial foarte bun, care dupa vechile criterii de apreciere ar fi trebuit sa-i propulseze in randul legendelor, acum sunt transferati la Real si Barcelona, dar presa si fanii le cauta mereu nod in papura pentru ca le iau locul unor diletanti ca C.Ronaldo si Neymar (invizibili la mondiale) dar care vand muuuult mai bine datorita marketingului si sponsorilor?

    Nu-mi spune ca faza grupelor din UCL sau UEL prezinta cine stie ce interes pentru fanii neutri. Sau anumite etape de campionat unde se fac blaturi vizibile si de pe luna care nenorocesc pariorii.

  127. 9. Tine cont de negativity bias.
    Senzatia la 9 dar si la 10 e ca vorbesti de suporterul mediu, dar ar trebui sa te referi la suporterul individual. In sensul ca exista o varietate mare de reactii. Eu de exemplu caut sa ii evit activ pe cei cu reactii negative. Si cred ca ar trebui amintiti cei care au mai mult grija altor echipe decat a celei favorite, ba chiar o infrangere a altora valoreaza uneori mai mult pentru ei decat un succes al ec hipei proprii. Asta e ceva toxic.

  128. 10. Acceptă faptul că echipa ta nu va câstiga totul.
    In opinia mea aici tu dai dovada de social media bias. Eu tind sa cred ca inca majoritatea suporterilor nu au knee jerk reactions si nu scriu pe social media (anonim) imediat tot ce le trece prin cap. Dar imi dau seama ca numarul lor va scadea. Ultima ta propozitie am tot citit-o si recitit-o convins ca e e gresita. A trebuit pana la urma sa accept ca e doar cazul meu. Uit extrem de usor insuccesele, lucru pe care il doresc si altora 🙂

  129. Aș continua ideea.
    Presupunând că am avea bani de 40-50 cluburi pro, cred că ar trebui să investim în jucători cu fizic bun, fiindcă pentru a exploata jucătorii tehnici, avem nevoie de mult mai multe cluburi.
    Statistic, jucătorii masivi sunt mai eficienți, mai ușor de găsit și antrenat tactic. .
    Încă ceva ce nu prea ne avantajează este diversitatea “rasială” . Pe de o parte ai mulți romi, latini, turci în sud-vest, cumani în centru-est, care ar fi avantajați de o tactică bazată pe posesie, pe de altă parte ai slavii, celții, germanicii din est, nord, vest, care ar vrea un sistem mai pragmatic.
    De ce avem noi bani să dezvoltăm se găsește doar prin Ardealul nordic și Moldova.
    Deci ce iese e ca la Argentina, jucători fără fizic ce joacă un fotbal depășit.
    Suntem prea săraci să exploatăm bogăția genetică, prea diverși să fim doar rudimentari.

  130. Nu eram la curent cu aventurile nationalei in Spania, dar dupa un google rapid, avand in vedere ca ne-au batut doar cu 5-0 cred ca sunt mai degraba Caballeros decat ticalosi;)

  131. Perfect au venit aceste doua rezultate, in sfarsit se confirma si pe tabela ca norocul lui Contra s-a incheiat si ca toata seria lui de invincibilitate in meciuri amicale si Nations League a fost praf in ochi. Pana si nea Piti era mic copil fata de Contra la capitolul bulan.

    Bine ca pe Daum l-au sapat jucatorii cu complicitatea impresarilor, patronilor de cluburi si mizeriilor din presa sportiva de tip Alin Buzarin si Ioanitoaia. Lui i s-a cerut calificarea la mondiale fara sa aiba la dispozitie meciuri de pregatire si cu o nationala ce pierdea cu Albania la EURO, venea Prunea apoi sa-i critice salariul si petarde de tip Torje care doreau un selectioner care sa faca “atmosfera”. Nu demult s-a gasit si parazitul de Sichitiu sa spuna ca daca venea Trapattoni in locul lui Daum, ne calificam lejer, ca am avut grupa usoara.

    Cosmin Contra e genul de prost tupeist care daca face 9 greseli si un lucru bun, isi umfla pieptul si iti scoate ochii cu acea singura realizare. A avut la dispozitie vreo 15 meciuri intr-un an si jumatate sa pregateasca preliminariile astea. A avut noroc cu carul: egal in Danemarca desi jucam in 10, penalty ratat de Tadic dupa rosul lui Tamas, golul lui Maxim (un jucator bun care a fost mereu victima jocurilor de culise la nationala) in prelungiri cu Lituania, egal norocos la Belgrad, victorie din nimic in Muntenegru (ambele fiindca era Tucudean in forma), egalul din Norvegia cand ne-au calarit aia 60 de minute.

    A schimbat n sisteme de joc (pe Daum presa l-a facut praf cand a incercat asta), a facut prost primul 11 in meciurile tari, apoi a facut schimbari dupa pauza si dadea la final vina pe ghinion ca nu am scos egalul, ca am avut atitudine. Pe jucatorii in forma i-a bagat doar cu Malta si Feroe, la alibi, ca sa se scoata dupa ce jucau suedezii si spaniolii magarusul in jumatatea noastra de teren.

    Cu Spania in tur s-a trezit si inutilul de Tatarusanu sa faca meciul vietii si sa aiba argumente, el marele greu al vestiarului sa isi cimenteze locul in poarta. Cand lui Silviu Lung jr. nu i s-a dat niciodata vreo sansa, iar lui Ionut Radu nici atat. Chiriches daca nu se accidenta era titular si capitan, vai mama noastra! Ianis Hagi primeste nr. 10 cum primesc copiii politicienilor burse. Jucatori ca Rotariu care joaca meci de meci sunt ignorati, dar in schimb Chipicu era convocat si cand se antrena cu juniorii. Cand Alin Stoica spunea de Chipciu ca nu va face nimic la Anderlecht, sareau coruptii din presa cu gura pe el, ca doar produsele exportate de Becali trebuie sa aiba cota buna si sustinere.

    Acestea sunt doar cateva dintre multele motive pentru care nationala termina din nou pe 4 o grupa de calificare. Indiferent cine va veni, niciun suporter normal la cap nu are de ce sa-l regrete pe Contra.

  132. Aceeasi eterna speranta: il inlocuim pe Contra si sa vezi dupa aia. Nope, nu o sa vezi nimic. Pentru ca nu e vorba de selectioner, e vorba despre un sistem prost care nu produce fotbalisti de valoare.

  133. Ultima fraza e un indemn sa te bucuri (si) de succesele mici. Exemplul meu de succes mic nu a fost cel mai bun, poate mai potrivit ar fi fost acel Liverpool-Napoli 1-0 din sezonul trecut.
    In plus, un esec intr-o finala nu e cel mai nasol lucru care se poate intampla unui club; nu trebuie facuta o tragedie din asta.

  134. Cliseul meu maxim pentru tine: Speranta moare ultima! O sa ma tin de asta si la urmatorii 5 selectioneri.

  135. De acord, cred ca ar fi trebuit sa adaug si punctul 11: vezi-ti de oile tale 🙂 Nici mie nu imi plac cei care se bucura mai mult la esecurile adversarilor decat la succesul favoritilor.

  136. Sincer nu știu dacă avem sau nu potențial ca “talent”. Cert e că nu avem banii în buzunar, tradiția și capital în cluburi, nici nu dăm semne că înțelegem ce am avut înainte de 89 și ce ar trebui să avem.
    Dragostea pentru oligarhi, fascism ceaușist(fotbalul subvenționat) e încă mainstream.
    Sportul outdoor ne depășește puțin cultural. Noi suntem o nație mai moderată, pitită prin munți, cu frică de curent, în mod cert puțin nefurajată și nemedicamentată pentru aventuri în masă.
    Mai notăm și apucăturile darwiniste moștenite de legații de glie&co, oficializate de socialiști, ce ar face din orice Iniesta un sinucigaș și cred că ne rugăm de pomană.
    Dar înțeleg unde bați.