După cronicile primelor etape, ați remarcat probabil ceva mai multe procentaje și grafice decât înainte. Nu e o întâmplare. În sezonul pe care-l avem înainte, o să tot scot statistici din pălărie, pentru că ele reflectă cu acuratețe acțiunea de pe gazon.

Aș fi făcut-o de mai demult, dar aplicațiile care furnizează aceste date sunt relativ recente. Până acum câteva luni, datele culese de Opta erau disponibile doar profesioniștilor din branșă la prețuri pe măsură.

Acum avem două aplicații care sunt disponibile aproape oricui. Una e Stats Zone, care face cam ce făcea fostul Guardian Chalkboards, dar care deocamdată e disponibilă doar posesorilor de iPhone. Cealaltă e eplindex, un site care pentru un abonament anual de £40 pune la dispoziție datele adunate de Opta începând cu sezonul 2008/2009. Două aplicații care au început deja să schimbe felul în care se face jurnalismul sportiv în Anglia.

Cum a început totul

Revoluția statistică a început cu baseballul. Pionierul a fost un anume Bill James care începând cu anii ’80 a scris mai multe cărți în care a identificat anumiți parametri care reflectau mai bine calitatea unui jucător decât cei folosiți în mod tradițional.

Bill James a fost ignorat de establishmentul vremii până când Billy Beane aproape a câștigat campionatul folosind principiile sale la Oakland Athletics, o echipă cu un buget limitat. Povestea a ajuns în mainstream prin cartea lui Michael Lewis, Moneyball, și a filmului omonim.

Iarna nu-i ca vara. Și nici fotbalul ca baseballul.

Problema cu fotbalul e că-i un joc mult mai fluid, mai dinamic și mai complex. E mai dificil decât în baseball să separi contribuția fiecărui jucător în evoluția echipei. Tocmai de aceea statisticile nu pot revoluționa fotbalul în aceeași măsură în care au făcut-o cu baseballul.

În fotbal, statisticile tind să confirme ceea ce știam deja. Că Rooney e un atacant complet, că Suarez e ratangiu, că Stoke joacă cu mingi lungi. Chiar dacă nu au aceeași influență ca în baseball, statisticile folosite cum trebuie îți dau un mic avantaj. Iar când campionatele se pierd și se câștigă la golaveraj în prelungiri, orice avantaj contează.

Numbers might not transform soccer, but they’€™ll give you an edge. And if they give you an edge you have to do it. (Billy Beane)

Pe ce te bazezi?

Statisticile sunt un pas mic pentru fotbal, dar un pas uriaș pentru scrisul despre fotbal.

În mod tradițional, jucătorii primesc o notă de la ziariști în căsuța de meci, notă care se bazează doar pe ochiul și prejudecățile gazetarului. Tehnologia reduce subiectivismul dintr-un proces și așa destul de empiric.

“Mie mi s-a părut că a jucat bine” va deveni “a jucat bine pentru că a recuperat 13 mingi și a creat două șanse clare de gol”.

84% din statistici nu ajută la nimic

Sau varianta mai mucalită: Statistics are like a bikini. What they reveal is suggestive, but what they conceal is vital.

Scepticismul în privința statisticilor vine din folosirea lor greșită. Când bați monedă meci de meci pe posesia Barcelonei, oamenii ajung să creadă că e irelevantă. Când de fapt nu e.

Fotbalul de pe hârtie, adică cel statistic, nu e același cu cel din teren, îmi spunea cineva acum multă vreme la comentarii. De fapt, fotbalul de pe hârtie nu cadra cu prejudecățile lui, deci nu putea să fie relevant.

Statisticile reflectă perfect acțiunea din teren, doar că nu toate statisticile au aceeași valoare.

Câteva exemple

Unul din miturile fotbalului contemporan e că Ronaldo e un maestru al loviturilor libere. Trebuie să fie, doar își măsoară pașii ca un transformeur de rugby. That’s all fine and dandy, doar că Ronaldo trage mult, prinde poarta rar și înscrie și mai rar din lovitură liberă. Santi Cazorla sau Seb Larsson sunt mult mai buni la capitolul ăsta.

Una din cele mai relevante statistici ale sezonului trecut a venit de la Jonathan Wilson. Deși era accidentat încă din noiembrie, în aprilie Lucas Leiva încă era jucătorul lui Liverpool care făcuse cele mai multe alunecări în sezonul trecut.

Astea sunt genul de statistici care te fac să vezi ochelarii de cal pe care fiecare din noi îi purtăm câteodată. Toți avem prejudecăți și unghiuri moarte și ar fi păcat să nu folosim numerele ca să scăpam de ele.

Sursa foto: Flickr, rfin.

Previous ArticleNext Article