Harvard Business School a publicat un studiu despre calitățile de manager ale lui Sir Alex Ferguson. Cum reușește un antrenor fără educație formală, venit de la o echipă mică din Scoția, să țină hățurile unuia dintre cele mai cluburi din lume timp de 26 de ani? Asta a încercat să afle Anita Elberse, o profesoară olandeză care a observat timp de două veri metodele lui Fergie, a discutat cu dânsul și cu persoanele din ierarhia clublui.

Iată șase principii ale filosofiei lui Ferguson:

1. Angajații sunt oameni, nu piese dintr-un mecanism. Aproape fiecare pagină a studiului e garnisită cu mici exemple de respect și afecțiune prin care SAF își tratează jucătorii care și cum ar face parte din familia lui. Și asta nu se oprește doar la jucători. Din prima zi în care a venit la club “he made efforts to establish a ‘family atmosphere’ where everyone from the star player right through to the kit washer was considered a valuable part of United’s organization”.

2. Nu hrăni rechinii. Presa se agăță de orice frază a antrenorului căutând sămânță de scandal. Treaba antrenorului e să se asigure că n-au de ce să se agațe, mai ales după meciuri, când e atât de ușor să te ia gura pe dinainte:

Really, why would I reveal my thoughts to the press when we have another game coming up on Wednesday? I know there is a time factor in these interviews, so my response is long and doesn’t give them anything that is critical. And I certainly never discuss an individual player. The players know that—it stays indoors.

[cleeng_content id=”399655316″ description=”Pentru a citi restul articolului, abonează-te cu doar 2 euro pe lună.” price=”0.29″ t=”article”]

3. Învață de la cei mai buni. Ai zice că fiind el însuși unul dintre cei mai buni, și cu câteva decenii de experiență în spate, Ferguson nu prea mai are de la cine să învețe. Dar sarcina oricărui antrenor e să-și conducă oamenii în bătălie. Scoțianul citește cărți despre Războiul Civil american, una din marile lui pasiuni, și biografii de politicieni și oameni de afaceri.

4. Nu te crede prea bun ca să studiezi adeversarul. Asta cred că e unul din punctele care-l separă pe Wenger, spre exemplu, de cei mai buni antrenori din lume. Spre deosebire de francez, Ferguson are o echipă care face radiografia echipei adverse și își adaptează jocul în consecință:

On Friday we take our players through a video analysis of our opponents: their strengths, their weaknesses, their set pieces, what their team is likely to be, and so on. On Saturday, we might give them another, shorter version—just a recap of the previous day.

5. Ține pasul cu vremurile. Deși e un antrenor de modă-veche, Ferguson a adoptat avantajele pe care ți le dă tehnologia modernă. Jucătorii se antrenează purtând un senzor GPS care le măsoară orice mișcare iar în vestiarul lui United stă un soi de cabină de bronzat care are rolul de a combate deficitul de vitamina D cauzat de vremea cenușie din Manchester. Într-un campionat atât de competitiv, detaliile fac diferența.

6. Ține-i pe toți în banca lor. Poate lucrul pentru care e cel mai cunoscut Feguson e aura de frică și respect pe care o inspiră. Scoțianul are grijă ca toată lumea să știe cine e șeful în vestiar:

You can’t ever lose control—not when you are dealing with thirty top professionals who are all millionaires. And if anyone steps out of my control, that’s them dead. 

Dacă țineți cu United, vă recomand întregul studiu, care poate fi cumpărat de pe site-ul HBS cu 7 dolari.

[/cleeng_content]

Sursa foto: Andrea Sartorati

Previous ArticleNext Article

This post has 11 Comments

11
  1. Bietul om – se pregatise si el sa infrunte o autobaza sanatoasa, da’ uite ca inconstientii de clujeni au abordat partida gresit si i-au batut pe mancunieni.

  2. E clar ca vine sfarsitul lumii: campioana Angliei prinde ultimul loc din grupa, detinatoarea CL nu trece de grupe, o echipa romaneasca bate pe Old Trafford. Toate intr-un sezon! 😀

  3. cred ca e prima data cand anglia pierde doua echipe din grupe (campioana si castigatoarea CL), o a treia ia locul 2, iar ultima ia locul 1 in cea mai slaba grupa (din punctul de vedere al echipelor din urnele valorice 2-4)….

    as spune ca chelsea a avut si ghinion la tragerea la sorti, dar sa nu treci de grupe poate arata si ca ai castigat oarecum norocos liga anul trecut. plus ca in fata celor mai bune doua echipe din grupa ei a avut o victorie obtinuta la ultima faza si un egal, ambele acasa, fiind in schimb dominata clar in ambele deplasari.

    iar nemtii castiga trei grupe!

  4. povestea asta nu prea merge cu lectia 1 , mai mult cu 6:

    Ferguson, he says, is a “lot more mellow these days, a lot less scary
    than when I was 13,” though Giggs has lost count of the number of times
    his eyebrows have been singed by the “Hairdryer”. One of his favourite
    stories remembers how, a few weeks after his debut, Steve Bruce and
    Robson told him that now he was established as a first-team player he
    should ask Ferguson if he qualified for a club car. An emboldened Giggs
    duly knocked on the manager’s door. “He went absolutely nuts,” he
    recalls. It was only later that the teenager realised he had been set
    up.

    http://www.guardian.co.uk/football/2011/feb/28/ryan-giggs-interview-guardian

  5. Daca Chelsea a avut ghinion, atunci Dortmund ce a avut? 😀

    Chelsea ar fi trebuit sa iasa lejer din grupa asta, Shahtior e o echipa buna, dar castigatoarea CL ar fi trebuit sa ia 4 pct minim din dubla asta, ca doar e cea mai buna echipa de pe continent de anul trecut, nu?

    Chelsea, din perspectiva mea a jucat la fel ca anul trecut, numai ca atunci a avut un pic mai mult noroc.

    Ciudat rau cum au jucat englezii anul asta, la ce transferuri s-au facut in vara ma asteptam la muult mai multe din partea lor.

  6. sincer, daca sahtior joaca mai departe cum a jucat in cle doua meciuri cu chelsea si in primul cu juve, oricine va avea mari probleme cu ei. dupa parerea mea, singura lor lipsa majora e o banca scurta, fara valori comparabile cu cei de pe teren, poate cu exceptia jucatorilor de atac. cei patru fundasi si ce doi mijlocasi mai defensivi (fernandinho si hubschmann) au o singura rezerva de valoarea lor…..

  7. Sau pot juca la fel ca la Nordsjaeland si atunci succesul e garantat, cu conditia sa-l aiba pe Luiz Adriano titular 😛

    O sa fie niste optimi nebune, fiindca 4 din 8 favoriti (Milan, Porto, Arsenal, Real) au terminat pe 2.

    La noi, cum suntem norocosi, prevad un duel Real – United, cu game over, avand in vedere in ce hal arata apararea si mijlocul. Cu Valencia/Porto/Milan ar fi destul de echilibrat spre favorabil, iar cu Shakhtar e cam ca si cu Realul, singurul avantaj fiind relativa lipsa de experienta a ucrainienilor in fazele superioare.

  8. nu cred ca juve si chelsea au atac slab….. sau chelsea are atac mai bun ca apararea, iar la juve lipsesc varfurile de mare valoare, dar asta e compensat de valoarea mijocasilor si de rigoarea organizatorica si pressing
    stiu ca sunt subiectiv, dar eu cred ca juve se poate bate cu oricine anul asta, chiar si cu barca si real. asta nu inseamna ca ar castiga, dar le va pune probleme mari. de aceea cred ca sahtiorul e de temut, pentru ca in meciul de la noi, cand erau cu adevarat motivati si in priza, ne-au dominat.