Spania, campioana mondiala! Enhorabuena campeones!

Spania – Olanda a fost o finală strâmbă, care a suspendat problema calităţii, şi a înlocuit-o cu cea a dreptăţii.

Olanda a încercat să câştige unguibus et rostro, dar n-a reuşit decât să piardă urât un meci care sub lupa CNA-ului ar fi mutat după miezul nopţii pentru violenţă excesivă. La pauză deja mă intebam de când joacă Stoke în portocaliu. Vorba lui Cheloo, Olanda mi-a lăsat impresia că a venit cu bâta la un meci de şah. Încercând să nu strice finala printr-o eliminare prematură, Webb a stricat-o tocmai prin toleranţa cu care a girat agresivitatea malignă a batavilor. Cum au prins de Jong şi van Bommel minutul 90, n-am înţeles nici până acum.

Frustraţi de jocul contondent al adversarilor, spaniolii au devenit din ce în ce mai nervoşi, nereuşind să-şi găsească fluiditatea obişnuită. Spania a semănat cu o balerină ieşită la dans cu un tăietor de lemne: a încercat să-şi facă paşii dar i-a venit greu cu un partner de dans care a călcat-o mereu cu galoşii murdări de noroi. Cât despre Olanda, mi-e greu să simt compasiune pentru o echipă a cărei strategie a fost să macine oase.

Din 120 de minute de fotbal nesănătos, se desprind două faze. A fost întâi încăpăţânarea lui San Iker Casillas de a nu se culca la pământ prea devreme, de ajuns cât să devieze decisiv şutul lui Robben. Şi apoi voleul voluptuos al lui Iniesta din pasa perfectă a lui Cesc, care probabil că va galvaniza natalitatea din Spania mai ceva ca golul cu Chelsea.

Una peste alta, a câştigat echipa mai bună (a recunoscut-o şi antrenorul Olandei), echipa care a jucat cel mai bun fotbal la acest Mondial. Ibericii au răsturnat paradigma care a asociat mai bine de 50 de ani fotbalul estetic cu argintul. Spania a bătut aseară şi pentru ungurii plouaţi în ’54 la Berna, pentru totaalvoetbal-ul lui Michels şi pentru hedonismul lui Socrates.

Statistica:

– Spania a terminat meciul cu 7 jucători crescuţi la academia Barcelonei, La Masia

– incluzând şi Europeanul de acum doi ani, Spania n-a primit gol în 7 meciuri din 7 în fazele knockout

– La Liga e compusă din 77% jucători spanioli, faţă de 38% jucători englezi în Premier League şi 62% jucători nemţi în Bundesliga