Câteva gânduri de cinefil amator înaintea Oscarurilor de duminică.

  • Argo şi Lincoln au fost cât de bune puteau să fie două filme despre spionaj şi politica abolirii scalviei. Intrigi bazate pe tensiuni şi negocieri, treabă care presupune răbdare din partea privitorului. Ambele regizate şi executate cu multă măiestrie. Dar parcă de la cel mai bun film al anului aştepţi a wee bit more, cum ar zice Brendan Rodgers.
  • aştepţi o poveste epică, aştepţi să strângi din dinţi, să râzi şi să fii pus pe gânduri în acelaşi timp. Asta face Django Unchained, care te absoarbe şi nu-ţi mai dă drumul timp de aproape trei ore. Un film complet, cel mai bun pe care l-am văzut în ultimul an. Şi da, aş zice că DiCaprio merita să fie pe listă.
  • sper că Daniel Day Lewis să devină primul actor care ia trei Oscaruri pentru rol principal. Omul e considerat excentric pentru că alege să se scufunde în rolurile pe care le ia şi trăieşte alături de familia lui într-un concac din Irlanda. Te face să te întrebi ce trece drept normal la Hollywood dacă să-ţi respecţi meseria şi să ai o viaţa liniştită e ciudat.
  • Beasts of the Southern Wild e tot ce s-a spus că e: un film altfel, magic, o poezie şi o metaforă despre copilărie şi sărăcie. Dar o poveste bună cu cap şi coadă nu e, or eu asta aştept în primul rând de la un film. Genul de film care da bine la festivaluri dar nu chiar atât de bine în sălile de cinema.

  • fetiţa din Beasts e cea mai tânără actriţă nominalizată vreodată pentru rol principal. Poate-s eu prea cinic, dar impresia mea a fost că e mai mult o mutare de PR. Nu zic, a fost simpatică şi dezinvoltă puştoaica, dar cred că mai mult s-a jucat pe ea însăşi decât un rol.
  • primul Dark Knight a avut opt nominalizări, al doilea n-are nici măcar una. Miroase a politică hollywoodiană, nu e chiar atât de mare diferenţa între ele.
  • n-am văzut nici unul dintre documentarele nominalizate dar trebuie să fie ridicol de bune dacă The Imposter nici n-a prins lista. Aceeaşi poveste cu Intouchables la film străin. Reproşul care i se aduce filmului franţuzesc e că a fost făcut să placă, ca o reclamă la cola cu urşi polari. Şi asta nu dă bine la critici, care simt nevoia să deconstruiasca stereotipurile de rasă şi de clasă ca să arate că nu se lasă păcăliţi. Mie mi-a plăcut, dom’le.

N-am apucat încă să văd Silver Linings Playbook, Amour şi Zero Dark Thirty, dar Hatfields & McCoys mi s-a părut decent pentru un film de televiziune.

Ziceți și voi. Ce v-a plăcut, ce nu v-a plăcut, pe cine huiduiți luni dimineață?

Sursa foto: Dave_B_

Previous ArticleNext Article

This post has 24 Comments

24
  1. eu am ramas impresionat de lincoln….django,mi-a placut,da’ mi-a lasat impresia ca l-a stricat cu finalul ala..si la fel,intouchables mi s-a parut un film foarte bun..insa,nu exceptional…

  2. Lincoln nu mi a placut deloc, prea plctisitor ptr gusturile mele si prea american, la fel Zero dark ala, ce buni suntem noi americanii, cu noi nu te pui, nu pot sa suport filmele astea.

    Argo bunicel, beasts este exact cum ai spus, nu as putea sa o spun mai bine.

    ca sa trec la pisele de colectie, Intouchables e excelent, are poveste, drama, comedie, coloana sonora, tot ce vrei.

    Djangoo…… THE BEST din punctul meu de vedere, cred ca am oprit filmul pentru ca muream de ras la faza cu mastile de KKK. 3 ore care merita din plin.

    Silver Linings Playbook mi a placut iar foarte mult, mi a parut cam la fel de bun ca Intouchables si cam pe aceeasi line, vrei sa vezi, e nebunesc, romantic, amuzant si tot ce vrei si De Niro mi a placut enorm.

    si sa nu uit Leo Din Caprio, acest mic mozart al cinematografiei, poate unii nu sunt de acord dar toate filmele lui sunt super bune, si daca filmul nu a fost sa zicem extrem de bun ( inception , shutter island, catch me if you can, etc), a jucat el extraordinar (aviatorul, zzzzzzTitaniczzzz :)) )

    good one Alex!!!

    recomand si un doc care mi a fost recomandat si am inceput chiar acum sa ma uit
    The Century Of The Self (4 parti – 4 ore)

  3. Eu am vazut doar Django si Zero Dark Thirty. Pentru mine Django este filmul anului 🙂 , Tarantino este un regizor incredibil, chiar si cliseele par altfel la el. All in all pentru un fan Tarantino, insa nu numai, este un film care merita vazut.

  4. The Century of the Self e bun de tot. Eu l-as baga in programa scoalara. Explica multe din problemele de acum si cum s-a ajuns la ele.

    Lincoln nu mi s-a parut ca ii pune pe americani intr-o lumina prea buna pentru ca arata cat de rasisti erau cu doar 150 de ani in urma.

    Iar Lincoln personajul are si el indoieli, se cearta cu nevasta, ajunge sa dea spagi cand n-are de ales… e facut cu lumini si umbre, cum ni se spunea la scoala de Alexandru Lapusneanu. 🙂

  5. uha, cum zicea pacino. my favourite kind of discussion, the movies

    django, django, django. need I to say more? tarantino e unul singur, de la reservoir dogs si pana azi, chiar si atunci cand nu a stralucit. django e unul din filmele cele mai savuroase ale lui, deci ……. there goes my oscar. si da, faza cu mastile e acolo, langa cele mai bune ale lui, de la discutia despre like a virgin pana la dialogurile lui vincent cu jules

    zero dark e intr-o clasa a lui, mie imi place mult bigelow si filmul se ridica la inaltimea asteptarilor pe care le aveam. the hurt locker e mai dramatic, dar eu cred ca ZDT e mai bun ca intreg

    argo – bun spre foarte bun, dar stricat un pic de final, prea dramatizat. discutia cu e de oscar sau nu e o discutie despre care as putea scrie zece pagini de word cu font de 12 si la un rand. ideea de baza ar fi ca oscarul nu premiaza, asa cum spune marketingul, cel mai bun film din lume, ci cel mai bun film in engleza la care conteaza legatura cu america, cu ceea ce e la moda in america, cu istoria americii, cu…… etc. mie mi se pare mai relevant un palme d’or; mai bine ma opresc pentru ca nu pot scrie aici tot ce ar fi de spus pe tema asta

    beasts nu am vazut, dar toate opiniile, de critici sau de cinefili, converg spre ce spune alex

    lincoln e bun, dar e prea plat imho

    silver e un film foarte dragut, pe care l-am asteptat de vreo 8 luni si care nu m-a dezamagit. very very nice la categoria interpretari si genul de film atasabil, ca si intouchable

    amour e cel mai comercial haneke. prefer oricand funny games, cache sau white ribbon (off, nu imi vine titlul in germana)

    revin despre celelalte categorii mai tarziu cand mai am timp

    si ceva pe tema voturilor:
    http://www.cinemagia.ro/stiri/cum-se-voteaza-la-oscaruri-22747/

  6. ziceam de Zero dark la faza cu nu te pui cu noi, oricine ataca america e clar ca va fi pedepsit mai devreme sau mai tz. stiu ca sunt si un pic subiectiv si am aceasta prb cu ei dar sa o pui pe fetiscana aia din zero dark nominalizata mi se pare cam mult. mai zicea cineva de hurt locker, ce buni sunt si ce fapte marete fac, cand povestile sunt tot mai clare ca sunt niste criminali si au facut numai poracarii in toate tarile in care au fost si stim bine cate au invadat pe anumite pretexte

    inca odata, e parerea mea si daca altora le au placut anumite filme le respect gusturile

  7. Apropo de faza cu mastile din Django si toata discutia despre violenta la Tarantino stiu ca spunea intr-un interviu: “De ce nu vbeste nimeni (criticii) despre fazele amuzante filmele mele?”

    M-am dus la filmul asta asteptand cine stie carnagii dupa reviewurile pe care le citisem si de fapt majoritatea scenelor au fost atat de over-the-top si sangele atat de “fake” incat pt mine n-a fost deranjant.

    Mult mai tare m-a impresionat The Impossible spre exemplu, care fara sa fie violent e destul de apasator.

  8. pai da, asa e cu violenta la tarantino de multe ori. e atat de falsa incat nu ar trebui sa te „atinga”. am vazut django cu cativa prieteni intre care sotia mea (ca sa fiu clar, ea nu se incadreaza la prieteni :)) si o prietena de-a noastra care sunt destul de sensibile la violenta (sotia mea a refuzat anul trecut la tiff sa mai intre la un film seara dupa 4 filme violente, psihic, fizic sau amandoua, in serie, i se facuse pur si simplu rau). niciuna dintre ele nu a simtit absolut nimic in django (de fapt, exceptie a facut faza cu cainii, care trebuia sa fie apasatoare pentru ca e turning point-ul personajului lui waltz)

    altfel, scena cu stuck in the middle with you (reservoir dogs) sau cateva din scenele din pulp sunt destul de grele, dar asta e regizorul. fac parte din stilistica lui si din stilul lui. love it or hate it, no other way!

    am uitat sa spun: eu i-as da oscar lui waltz de trei ori pe zi si de fiecare data cand deschide gura. landa e mai reusit decat schultz, dar ambii sunt geniali. cat despre di caprio, eu nu pot sa ma decat sa il admir in primul rand pentru foarte buna intuitie in a-si alege rolurile. apoi vine si calitatea cu care joaca. acum il astept pe gatsby, mai ales ca revine cu luhrman

    si da, nu am spus-o dar DDL e un actor superb si cu o viata normala (cah, ce om aiurea!), ceea ce e asa o rara avis

  9. acum celelalte categorii:

    – actori: eu as vota pe phoenix (ce bine ca nu s-a retras), chastain, waltz/hoffman si adams (aici nu imi place niciuna in mod deosebit)

    – tehnice importante: lee (pentru dificultatea adaptarii, dar aici nu imi place deloc selectia oficiala), django si argo (scenarii);

    – animatii (mai slab ca de obicei): brave (pentru accent :))

    – film strain: amour (dar nu am vazut no inca)

    – la documentare nu am vazut inca nimic, dar am descarcat vreo trei; mi se par interesante (ca subiect si ca ce am citi despre) the invisible war si the gatekeepers, dar in timp am invatat ca cele mai bune documentare nu au neaparat cele mai generoase subiecte

  10. Si eu tot pe Django l-as vota ca filmul anului. E un film caruia nu vad ce ii poti reprosa, facut de un regizor/scenarist at the top of his game. Si top-ul asta e mult peste top-urile celorlalti. Sper sa fie serioasa ideea de a face o trilogie a istoriei repovestite si sa mai vedem un film in aceeasi nota.

    Zero Dark Thirty e pentru mine a close second. Nu este deloc propaganda pro-americana; filmul prezinta foarte rece si neimplicat o serie de evenimente as best as they could be known la mai putin de un an de la asasinarea lui OBL. Iti arata si partile rele (incarcerarile fara judecata, torturile) si partile bune (devotamentul unor oameni pentru a-si duce munca la final indiferent ca dureaza 10 ani). Iar ultima jumatate de ora eu nu cred ca am respirat; directing at its best.

    Life of Pi este un alt film fabulos. Am citit cartea acum cativa ani si cand am auzit ca se face film am fost foarte nedumerit pentru ca mi se parea de nefilmat. E o experienta vizuala fantastica.

    Lincoln, bun, dar eu am fost underwhelmed, poate unde ma asteptam ca din combinatie regizor Spielberg – actor DDL – personaj Lincoln sa iasa un film clasic. Classic it’s not, dar e foarte bun, iar DDL e, pentru mine, cel mai bun actor pe care l-am vazut.

    Argo e inca un film foarte bine facut, dar nu e in clasa celor de mai sus. Hats off to Ben, totusi, care e la al 3-lea film foarte bun ca regizor.

    Silver Linings nu am inteles ce cauta in lista de nominalizari. Nu e un film rau, dar nu e un film deosebit prin nimic. Mai mult mi-a placut The Perks of Being a Wallflower, un film cu o poveste foarte asemanatoare, dar cu mult mai mult suflet.

    Les Mis – mizerabil. In afara de cele 15 minute in care apare Anne Hathaway care mi s-a parut breathtaking, restul filmului e cam degeaba.

    Amour si Beasts nu am vazut.

  11. man, parerea ta sau a mea sau a oricui despre america nu ar trebui sa ne influenteze modul cum „vedem” filmele despre evenimente recente in care a fost implicata

    the hurt locker sau ZDT nu sunt documentare (desi si aici gasesti partizanate dure, vezi michael moore), ci filme artistice. nu are niciunul pretentia ca spune adevarul, chiar daca se poate da o coloratura propagandistica (mai degraba la ZDT). important e daca iti place munca regizorului, actorilor si a celorlalti care au facut filmul, daca iti face inima sa rezoneze, cu subiectul, cu povestea, cu anumite idei continute etc. daca vrei sa te informezi despre istorie, biblioteca e solutia evident superioara cinema-ului. movies are for the heart!

    apropo, doua trivia despre ZDT:
    – desi era proiectat sa apara inainte de alegerile ptr presedinte, la presiunile republicanilor a fost amanata lansarea pentru ca s-a considerat ca poate influenta alegerile pro-obama;=
    – acum e mare scandal la americani ptr ca unele informatii din film se pare ca au transpirat de la CIA si asta nu e in regula (vezi legile privind secretele de stat); s-a ajuns pana acolo incat s-a constituit o comisie senatoriala pe tema asta – sa vada cine e responsabil si sa pedepseasca.

  12. si am uitat de chastain: mie mi-a placut maxim, de altfel i-as da oscarul. nu as vedea cum poti juca mai bine rolul ala si nu cred ca e un rol usor. dar de gustibus

  13. tare mi-e sa nu ramai dezamagit, dar e a treia „trilogie” a lui tarantino si celelalte doua nu au avut insa ultimul episod :). cu alte cuvinte, a mai anuntat doua si nu le-a facut ultima parte

  14. nicesly said si foarte adevarat, imi dau seama din ce in ce mai mult ca genul asta de filme nu ma prind

  15. am vazut doar argo si silver linings.. nu inteleg cum un film ca argo a luat golden globe, e ok dar nimic deosebit.. silver lining mi-a placut mult dar nu i-as da oscar.. dar, la ce filme au luat premiul cel mare in ultimii ani, nu ma mai mira nimic, totul este politica.. majoritatea populatiei de pe aici nu da doi lei pe oscaruri anyways, din pacate intru in aceeasi categorie.. ma uit la filme spaniole/latine in mare parte, sunt mult mai artistice, mai originale, hollywood-ul s-a prostit de tot..

  16. Django – super tare, exact ce astept de la un film, fara figuri elitiste, coloana sonora + dialogurile = double win

    Argo – regie misto, poate doar ca finalul a fost cam prea hollywood-ian

    Lincoln – nu stiu/nu am vazut; si nici nu cred ca o sa il vad…

    Beasts of the Southern Wild – un film de stare, care chiar daca nu are poveste bine definita, tot merita sa il vezi; maimuta aia mica e chiar delicioasa; scena cu mancatul crabului e totala: “Beast It!”

    Intouchables – foarte okay ca film de weekend.

    Amour – e pe lista, dar fiind un Haneke, nu e top priority ptr mine 🙂

    Zero Dark Thirty: il am in biblioteca 🙂 o sa ii vina si lui randul.

    Silver Linings – nu stiu/nu am vazut; pe asta o sa il vad

    The Perks of Being a Wallflower – Ezra e echivalentul american al lui Ben Whishaw which is very good 🙂

  17. daca Argo merita Oscar eu habar nu am ce inseamna film de calitate.. prin urmare raman un ignorant si ma reprofilez pe seriale coreene..

  18. We take Gotham from the corrupt! The rich! The oppressors of generations who have kept you down with myths of opportunity, and we give it back to you… the people. Gotham is yours. None shall interfere. Do as you please. Start by storming Blackgate, and freeing the oppressed! Step forward those who would serve. For and army will be raised. The powerful will be ripped from their decadent nests, and cast out into the cold world that we know and endure. Courts will be convened. Spoils will be enjoyed. Blood will be shed. The police will survive, as they learn to serve true justice. This great city… it will endure. Gotham will survive!

    Ce presendinte american a tinut un discurs asa bun vreodata ??? :))