Ultimul North London Derby pe White Hart Lane

Coys își ia la revedere de la vechiul WHL în și cu stil

Duminică 30 aprilie, o duminică normală după toate aparențele în care lumea in Londra se bucura de incă o zi liberă (sau de beție), o primă luni din mai care e în mod tradițional public holiday și care coincide cu sarbătoarea muncitorească. Oh, mai e ceva însă – ultimul derby nord-londonez care se dispută pe actualul White Hart Lane. Un derby cu semnificații mai aparte, sigur că vecinii de cartier vor să strice sarbatoarea asa cum și noi le-am stricat-o (partial, mă rog) la ultimul NLD pe Highbury și, mai ale,s să ne oprească din cursa de urmarire a lui Chelsea. Și să evite St. <no name> Day, reversul lui St. Totteringham’s Day, ziua în care matematic Arsenal nu mai au cum să-i prinda din urmă pe Spurs. Am avut la dispoziție 22 de ani să ne gandim la un nume adecvat pentru această zi însa n-am dat atenție, pe bună dreptate, avem pești mai mari de fript.

Ajung la stadion destul de devreme pentru  pre-match drinks, însă n-am anticipat că pe lângă spectatorii normali zona va fi plină ochi și de fani care n-au prins bilet, dar vor să urmărească meciul în apropiere. Îmi fac loc cu greu într-un pub No 8 (fostul Bell&Hare) absolut înțesat de lume care urmărește cum Pedro prinde un șut unic în viață și face 1-0 pe Goodison. Mărturisesc că îmi e puțin indiferent întrucât sunt oarecum consolat cu titlul mergând pe Stamford Bridge, și dacă pierd cu Everton oamenii lui Conte nu au cum să mai scape puncte cu restul echipelor cu care mai au de jucat. Sper doar că ‘ai nostri’ nu vor fi demobilizați, sigur nu mai avem cum să repetăm meltdown-ul din sezonul trecut!?!…Nu îi găsesc pe cei de pe forum, mă felicit că am reușit să prind o bere după vreo jumătate de oră de stat la rând. Ca întotdeauna, nu există semnal de mobil pe lângă stadion așa că nici măcar n-am cum să mai întru pe mail să văd nr de telefon al forumistului de a inițiat meet-up-ul, nu am avut la dispoziție decât vreo două săptămâni să notez numărul ăla, mult prea puțin timp desigur. Chelsea înscriu din nou așa că nimeni nu mai e interesat de ceea ce se întâmplă la Liverpool și se reiau chanturile adecvate NLD-ului.

“When I was a little boy/My Mom bought me a little toy/An Arsenal fan on a string/Told me to kick his f… ermmm beautiful head in’/Beautiful head in, beautiful head in/Told me to kick his beautiful head in’ Cum umorul fanului mediu nu cunoste limite în multe situații, unul din cei ce cântă produce și un maimuțoi îmbrăcat în roșu ‘on a string’ care face înconjurul zonei. Termin berea  (parafrazând un alt co-forumist Spurs, 5.50 quid for a 330 ml Foster plastic bottle, really Daniel Levy?:) așa că mă îndrept spre ieșirea din pub să nu pierd una din atracțiile oricărui NLD, sosirea fanilor Arsenal. Un spectacol unic în care fanii se filmează reciproc cu smart phone-urile din dotare într-un show unic de Apple vs Samsung and Vodafone vs EE, let the battle commence.

Genul ‘I’m here live with my mates giving it large to the Arsenal fans, they’re terrified’ sau ‘I’m here live, bruv’, taking over the Spurs stronghold, look at me how brave I am’. Poliția călăre ia acest 4G extravaganza în serios astfel că nici un smartphone nu e distrus în proces, dar nici nu aflăm care rețea e mai tare și care pixeli sunt mai buni, Samsungii sau Iphoneii. Cei care nu au smartphone exersează poziția aia cu brațele deschise și pieptul bombat înainte, hilarious. Remarc și unul ce pare din garda veche, om serios ras în cap cum se cuvine, o burtă rotundă exersată la sală (sală de mese, desigur:), geacă Burberry în carouri și ghiul la degetul mic, the typical Brexiteer, de îl găsești pe Costa Del Sol în vacanță petrecându-și ziua în vreun Union Jack pub în întuneric, pentru  cine a văzut Brits abroad și cunoaște genul. Își aruncă his lethal weapon (burtă de bere) înainte într-un gest sfidător și însoțit de un strigăt gutural și genuinely neanderthalian, ‘Come On!!!’  Bun, reușesc sa trec printre rândurile de smartphone warriors spre North Stand. Și am un șoc, nu am mai fost de la meciul cu Boro prin februarie și ramân mut cand vad cât de mult s-a lucrat deja la noul stadion. Wow! Ma trec fiorii, randul meu să am the typical brainless moment, wow, just wow. Stadionul arată impresionant chiar și doar la 30-40% terminat. Moment în care ii iert toate lui Levy, de unde a scos oare banii sa finanteze lucrarile ‘in no time’???

Că să ajungi în North Stand-ul actual urci printr-o structură de schele care face parte din noul stadion, superbă această imagine în care se întâlnesc vechi și nou. Din nou mă trec fiori gândindu-mă că am făcut primii păși pe scările noului stadion că să intru în cel vechi. Ajung la locul meu cu doar 10 minute înainte de început și intru deja în atmosferă, Come On You Spurs!

Echipele intră pe teren, When The Spurs Go Marching face să nu se audă formația de început a gunnerilor, noi suntem fără Walker ceea ce pare a adeveri zvonurile unui relativ conflict cu Poch, care nu îl vede pe Kyle fit să joace două meciuri la rând, dovadă rotația din ultimele 10-12 meciuri cu Trippier. Am încredere totuși în Tripp, pare mai ‘composed’ și știe să centreze, mă gândesc că a fost preferat și pentru  calitățile mai defensive având în vedere pericolul  Sanchez.

Începem bine, Kane se descurcă pe spații mici și șutează în Cech chiar în primul minut după care jocul se închide puțin, Arsenal încearcă să speculeze jocul înainta,t însă pasul la offside merge brici iar Wanyama pare a avea cinci picioare deposedând, pasând, alergând. Noi ne descurcăm mai bine la a dejuca offside-ul, Kane scăpa, centrează, Delle e acolo însă nu e gol, cum??? Fază e la poarta cealaltă față de locul meu și nu realizez ce s-a întâmplat, mă gândesc că a fost offside oricum derutat și de repunerea lui Cech. Altă recuperare Wanyama (cine altcineva?), pasăm rapid și Sonny scăpa de adversarul direct, centrează, mingea ajunge la Eriksen, toți sărim din scaun sărbătorind deja golul imminent, dar nu! Ce a fost asta, ratare, nu se poate!! Ufff…jocul scade în intensitate după aia, Cech mai scoate un șut la colț al lui Jan și vine pauză, inerent mă gândesc că e one of those days când mingea nu intră în poartă. Fanii Arsenal produc momentul umoristic al reprizei când scandează ‘Your support, your support, your support is f***ink s**t’’, la care tot stadionul izbucnește în râs și aplaudă ironic, hihi. La pauză, o surpriză plăcută, invitatul de onoare e Juergen Klinsmann. Comentatorul stadionului îi aduce aminte de faimosul ‘goal celebration’ de după primul lui meci și gol cu Sheffield Wednesday urmată de altă cu Everton exact la poartă unde urmează să atacăm în a doua repriză, poartă din zonă mea de tribună. Mintea fanilor fotbalului e puțin complexă în anumite momente așa că mă gândesc că poate spiritul celebrării lui Klinsi va aduce golul în a două parte a jocului la poartă asta .

Începe repriza a două și Wanyama (omul asta e pe tot terenul, nu e normal asta!) prinde un șut pe care scrie gol însă Cech scoate uluitor din nou. Eriksen bate cornerele îngrozitor și nu profităm nici de data asta. Suntem însă dominanți și vine o fază cam încâlcită, Eriksen scăpa în careu în unghi, Cech apăra, nu mai văd nimic întrucât toți sunt în picioare în față mea, decât apoi că mingea intră în plasă, explozie!!! Cel din față mea vroia să bea apa când l-a prins fază probabil așa că exulta cu apa fără capac în mână, însă ce mai contează ceva șuvoaie de apa în cap. ‘We’ve got Ali, Delle Ali/I just don’t think you understand/He only cost five Mil/He’s better than Ozil/We’ve got Delle Ali’.

Nici nu avem timp să ne așezam în scaun și al patrulea picior al lui Wanyama mai recuperează o minge, pasează cu al cincilea la Kane, fault, toți ne uităm la arbitru, penalty! Delir pe stadion, e ca acum câțiva ani în era AVB când i-am distrus în două minute cu goluri Bale și Lennon. Am emoții, vreau să îi zic celui din față să lase naibii smart phone-ul cu care filmează penalty-ul că ar aduce ghinion, Kane începe mișcarea cu ceva asemănător dânsului tribal al lui Zaza la penalty-ul Italian care aproape că mă ucide însă e gol, imparabil, gol. Nu gol, ci GOOOOOOOAAAAAL! E 2-0 în două minute, asta e sigur sfârșitul. Cineva în zonă are puterea să glumească ‚‘We seem to beat the sub-standard opposition by four goals these days it’s going to be Four-Nil, don’t worry‘ și nu ne îngrijoram întrucât nu lăsăm nici un moment impresia că am putea scăpa Victoria (de la Victor Wanyama), Hugo se încălzește și el cu o minge trimisă pe poartă de Walcott. Lumea își aduce aminte de modul în care Walcott sărbătorea pe vremuri un 2-0 așa că ‘Theo, what’s the score, Theo, Theo what’s the score?’ domină fundalul sonor. și un mai puțin ceremonios dar foarte spot-on, ‘You’re just a s**t Aaron Lennon’. ‘Arsene Wenger we want you to stay’ mă enervează întrucât același lucru l-au cântat și după golul de 2-1 al lui Kane sezonul trecut numai   fim egalați apoi, fără Mind The Gap  Arsene Wenger sarcastic chants, ufff…

Toți jucatorii în alb par giganți, un fel de Golițti infruntand niste Davizi pricăjiți și fără chef de luptă. Wanyama și-a gasit și al șaselea picior cu care îl pune in poziție de unu la unu pe Kane însa preluare de championship al lui Harry, e încă destul de rusty dupa accidentare. Nimic pe teren până la final și un 2-0 mult mai facil decat mă așteptam și în sfarăit St.Totteringham’s Day e anulat. Luptăm înca pentru  titlu și mottoul ala care părea atât de deplasat acum cațiva ani (It’s better to aim high and fail than aim low and succeed) pare în sfarșit în contextul potrivit.

O ultima poza pe WHL cu Moussa Dembele și Walker aflați la incălzirea de dupa meci, ies de pe stadion și acum observ că pentru  a ajunge în stradă treci practic pe sub stadionul nou, o imagine impresionantă la care mă trec din nou fiorii.

E ultimul meu meci pe WHL, intrucât nu sunt în Londra când jucăm cu United, rămas bun White Hart Lane, ne revedem în august 2018 pe noul White Hart Lane. Up the Spurs!

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone
 • ursano

  Fain! Am fost si eu pe acest vechi WHL (tks COYS) si ma ia, asa usor, nostalgia la gândul că stadionul nu va mai exista. Dar hei, si Juve a facut un pas inainte după ce a schimbat stadionul …

  • COYS

   With all due respect dar Delle Alpi era orice numai arena de fotbal nu.
   Eu ma intreb de ce n-au contruit un stadion mai mare sigur ar ocupa lejer 60k pe saptamana Juve

   • ursano

    Cred ca nu ne-am permis la acel moment cand clubul nu era in situatia financiara actuala. In plus, cine stia ca vor veni ani atat de frumosi … Eu mai am o banuiala, ca profita de faptul ca e relativ mic pentru a pune preturi mai mari.

 • COYS

  Golul pe care toata Argentina il astepta:)
  Am auzit ca si ieri a marcat unul un hatrick:)

  • filotas

   Am ajuns sa fiu la mana grasutului sezonul asta:)
   Daca ii bate pe real in finala i se iarta tot.
   Ce frumos ar fi, dupa toate wankfesturile astea cu bayern si atletico, real sa piarda finala si poate, cu putin noroc si campionatul:)
   Ah, vise…

   • ursano

    Who is Pipita?Who? Who?

   • COYS

    Ce ti-ai dori mai mult, sa castigati campionatul sau sa piarda Realul finala CL?:) sunt curios…

    • ursano

     Lol, clar, sa piarda Realul finala :))))

     • COYS

      Hai mai Ursano, aici nu e vorba de Real vs Barca. E ceva mai personal, gen echipa unde joaca X vs echipa unde joaca Y:)
      Ai mare noroc ca X nu joaca la voi:) Si ca Pipita joaca impotriva lui X, ptr ca acel Pipita l-a impiedicat pe Y sa devina Zeus sau Vesuvius.

     • ursano

      Pai aici e vorba de Real Juve, ce e de gandit cine e de preferat? 🙂

     • COYS

      Eu unul sunt cu Mijatovic si Amsterdam:) deh, am fost fan Real in perioada Hugo Sanchez si Michel, Santillana, El Buitre, am poza din 85. Am si o poza cu Juve 85 daca colectioenzi memorabilia, ti-o donez cu ocazia urmatorului new WHL sau tennis event sau ce-o fi. Cu Boniek si Platini.

     • filotas

      Quinta del buitre a fost fenomenala, adevarata perioada de fotbal ofensiv al realului. Excelent fotbal, spre deosebire de prezent, centrare kroos gol ramos si repeat

    • filotas

     Campionate am mai castigat:) Asa ca prefer sa perdem noi campionatul si sa castige juventus CL:) merita si ei dupa atata timp…

     • COYS

      Nici nu ma indoiam de simpatiile tale juventine:) Schadenfreude at its best, de fapt intrebarea era: daca isi baga necuratul coada, ce ai uri cel mai mult, faptul de Realul castiga de vreo 3 ori mai multe CL decat echipa ta sau ca un anume jucator devine mult mai galonat ca altul? Intrebare retorica, stiu de fapt raspunsul.

     • filotas

      Mult mai galonat la ce? Ca la fotbal tot ala micu e mai “galonat” la orice trofeu sau statistica:)

     • filotas

      Care sunt alea de trei ori mai multe? Le includ si pe alea 5 castigate cu pistolul la tampla de Franco?

 • ursano

  Vai, daca as fi fan Barca, as injura ceremonios toata conducerea azi pentru ce au facut cu Alves. Dar … fiind fan Juve, le multumesc din suflet acelor oameni 🙂 Asa cum in urma cu vreo 5 ani multumeam de zor lui AC Milan pentru cadoul numit Pirlo.

  • Mihai Roman

   Thanks for reminding us :))

  • mniezo’

   As injura dar nu mi-au mai ramas cuvinte destule dupa lista care ii mai include in acelasi mod si pe anonimii maradona, rivaldo, ronaldinho… 🙂

   Dar nu si mascherano. Grrrrr

   • ursano

    Vei rade dar Juve l-a vrut si pe Masche de 2 ani.

 • ursano

  Apropo de titani, in seara asta, Buffon a jucat meciul 100 in Liga pentru Juve. Un monument al fotbalului. Am momente cand parca imi doresc sa luam Liga in primul rand pentru el, pentru cel care a ramas la noi si in Serie B, pentru cel mai mare portar pe care l-am vazut jucand, pentru o personalitate cum rar vezi.

 • ursano

  Si ceva despre adversar: Monaco ne-a chinuit cel mai tare apararea dintre echipele intalnite anul acesta. Problema lor mi se pare lipsa de maturitate si o deficienta defensiva. Mbappe … olala, daca va continua pe acest drum, cerul e limita sa.

 • bebelak

  Foarte misto articol, felicitari, COYS!

 • filotas

  povestea cu arsenal e simpla. aceasta echipa accepta orice, orice umilinta, cu exceptia prospectului de a nu termina pe locul 4. Daca top 4 este amenintat, este in stare sa bata pe oricine. Inclusiv pe mourinho, pe care nu l-a batut niciodata. Daca azi ar fi jucat cu oricine, cu o selectionata mondiala, cu barca, cu real, cu oricine, ar fi castigat
  orice pana la top 4

  • COYS

   Fenomenal dar parca si restul echipelor s-au aliniat sa le faca loc in top4 ca si cum o eventuala absenta ar fi echivalenta cu sfarsitul omenirii.
   Nu cred ca Liverpool or sa castige la West Ham, insa Arsenal si City vor castiga cele 3 meciuri ramase.

   • Tudor Eliade

    Stai linistit. Anul asta nu se intampla. Sper.

 • filotas

  Atat de buna e mancarea torineza? Incat nu te poti abtine?

 • filotas

  I love u daniiii

  • ursano

   I love u barcaaaaa
   Ce “rebut” ne mai dati vara asta?

   • Torpyla

    probabil mascherano…desi,eu m-as bucura daca l-ati prinde pe iniesta

   • filotas

    Laughing stock suntem

    • Mihai Roman

     Din pacate conducerea noastra incompetenta nu va invata nimic din lectia data de Alves vara trecuta.

   • filotas

    Inca ceva, pt numele lui Dumnezeu, taiati-i mancarea lui higuain:). Adica e bun si asa, se misca incrredibil pt cat de supraponderal e, desi rateaza in continuare in draci, dar totusi nu vad cum ar strica sa fie un pic mai suplu pentru finala, ca va avea nevoie de orice avantaj in plus

    • ursano

     Neah, savanții torinezi au descoperit că frica de meciuri mari a lui Pipita se combate cu o porție dubla de mâncare fiind cauzată de deficiențe alimentare puternice :))))

     • Mihai Roman

      Atunci inainte de finala cu Real sa i se serveasca un platou de 4 persoane, ca sa ne linistim si noi.

    • ursano

     Singurul lucru pe care l-aș schimba la echipa asta a noastra care e un cadou incredibil pt mine îl reprezintă banca de rezerve unde nu avem destulă profunzime in atac

     • filotas

      Oricum e interesant cum reuseste juventus sa construiasca o echipa super competitiva din renegati, veniti dupa ce au fost repudiati de cluburi mari: mandzukici de la bayern, alves de la barca, higuain de la real via napoli, cuadrado de la chelsea, khedira de la real. Ma intreb daca si balotelli ar fi putut fi reabilitat de juve:)
      Razbunarea renegatilor.

     • ursano

      Eu am scris de mult timp aici ca Juve are una dintre cele mai competente conduceri din fotbalul mare european. Cu exceptia ultimului sezon, Juve nu a cheltuit mult (raportat la statutul sau de forta europeana relevanta) in nicio fereastra de transferuri. Voi face in zilele urmatoare, daca va intereseaza, o analiza detaliata a sumelor platite de club pe transferurile importante in perioada de ascensiune din ultimii 6 ani.

 • Tiamee

  cam care sunt sansele in acest moment ca Arsenal sa termine pe 4? 99%? :))

  • filotas

   100%
   suporterii lor se alinta aiurea, facandu-ne sa credem ca nu vor pe 4, dar vor termina pe 4. Liverpool e victima sigura.
   Am mai spus, poti sa pui in fata ui arsenal acum selectionata istoriei, cu toate gloriile revitalizate, cu pele si maradona la 25 de ani, Arsenal castiga cu 4-1.

  • filotas

   M-am uitat acum pe ce meciuri mai sunt.
   Maine liverpool iese din calcule.

   • COYS

    101%
    Nu numai ca Liverpool nu castiga la West Ham, dar tinand cont de recordul lor abject cu relegation fodder un egal cu Boro in ultima etapa nu e imposibil
    Locul 4 e Holy Grail ptr Arsenal si ptr ca le ofera un meci suplimentar acasa ptr calificarea in grupele Ch League. Bizar club cum ar zice cei de la U-96:)

    • filotas

     In locul patronilor de la arsenal as da afara tot stafful si as angaja o echipa de psihologi cu unica misiune sa convinga jucatorii ca singurul mod in care mai pot termina in top 4 este dc vor castiga CL.

    • Well, not so fast guys 😎

  • Conform 538, șansele sunt 62% Liverpool, 39% Arsenal.
   De acord însă ca următoarele 2 meciuri sunt extrem de grele pentru Liverpool. In plus, Firmino tocmai s-a accidentat… (Ultima?) șansa pentru Sturridge?

   • filotas

    Nu cred ca statistica se mai aplica cand mai st 2 meciuri.
    Pe de alta parte, liverpool nu trebuia niciodata sa ajunga in situatia asta.
    Any thoughts despre cum a fost totusi posibil dupa ce tot sezonul a fost acolo sus?

    • O combinație de factori: accidentările (Coutinho, Mane, Matip, Sturridge), incapatanarea lui JK sa nu aducă pe nimeni in Ianuarie, greșeli individuale, ghinion (multe goluri primite pe final – Bournemouth tur retur, United, Sunderland, etc), inabilitatea de a gestiona apărări supra-numerice (Southampton), etc.

   • După meciul de azi, șansele au devenit 89% vs 15%
    One more to go.

    • COYS

     Nu stiu de ce, dar n-am incredere in capacitatea Liverpool de a invinge o echipa deja retrogradata, au probabil cele mai bune rezultate impotriva top half si cele mai proaste impotriva bottom half. Plus, atentie la lasagna, sper ca Klopp sa nu lase pe nimeni cu accent francez sa infiltreze cantina inaintea ultimului meci din PL:)

 • CR7, what a strike!!

  • filotas

   Frumos. O masina bine intretinuta care inca produce lucru mecanic de calitate. Un atacant newtonian, faurit parca de piticii din legendele nordice. Un artefact care imi aduce aminte de melancolia mecanica a lui walter din Alien.
   Poate sa fie prototipul jucatorului viitorului, crossbred intre om si masina, cu biologia augmentata, cu plamani artificiali, tendoane din metale nestiute, expresia unui transhumanism fotbalistic pe care nu il imaginam acum dar care cred ca va exista.

   • Mihai Roman

    What?!

    • COYS

     In termeni mai putin metaforici, citeste: “Ronaldo e ajutat doar de fizic, nu ‘le stie’ prea bine cu mingea, insa cata vreme are inca fizicul de partea lui mai nimereste cate un gol. Datorat fizicului, care este…’

   • Dragan Florin

    îmi place comentariul, nu-s de acord cu el:)

 • COYS

  Tocmai ce am vazut rezumatul la RB Leipzig cu Bayern (4-5), senzational meci. Imi propun sa urmaresc cat mai mult fotbal in Bundesliga sezonul urmator. Si Ligue 1 arata bine, la fel ca si analizele de pe BT Sport cu invitati precum Rafa Hoenigstein.

  • Bogdan C.

   Eu incerc sa prind in fiecare saptamana Sportschau si sa vad macar rezumatele. Imposibil sa nu fie un meci frumos intre echipele care se bat pentru locurile 2-6 (adica jumatate din Bundesliga). Cand n-o mai avea Bayern locul 1 asigurat, o sa fie si mai palpitant…