De când mă ştiu, Alex Ferguson la Manchester United e un dat. Fotbalul e sportul ăla care se joacă unşpe la unşpe, timp de 90 de minute, cu un moş îmbujorat mestecând nervos gumă pe banca unei echipe din Anglia. Un fotbal fără Alex Ferguson pe banca lui United eu nu cunosc.

Omul e acolo de pe vremea când faulturile de ultim apărător se sancţionau cu galben, atacantul pe linie cu ultimul fundaş era în off-side şi portarii aveau voie să prindă în mână mingile pasate de coechipieri. În România echipele încă primeau două puncte pentru victorie. Regulile s-au schimbat, dar Alex Ferguson e tot acolo. Asta e ultima săptămână din cariera scoţianului.

Cum a început totul

Alex Ferguson s-a născut în 1941 la Glasgow, în umbra stadionului lui Rangers. A copilărit în austeritatea anilor de după Război, într-un cartier muncitoresc în care erai nevoit să ai singur grijă de tine. Tatăl său şi fratele său munceau în port, ca mai toată lumea din zonă. La 16 ani şi-a început ucenicia într-o fabrică din apropiere. A continuat să lucreze ani buni cu jumătate de normă până când a devenit fotbalist profesionist, acceptând un salariu redus faţă de cel din fabrică.

Ferguson a fost un atacant decent, bătăios, dar nu grozav de talentat. A jucat pentru mai multe echipe din Scoția, printre care şi Rangers, având o carieră neremarcabilă, cu excepţia faptului că a fost eliminat de 16 ori într-o vreme în care trebuia să te străduieşti ca să fii dat afară.

I never ceased to give as good as I got in our confrontations on the field. It ss vital to stand up to such opponents. If you don’t, they trample all over you.

Ferguson a devenit fotbalist profesionist la 22 de ani. La 23 făcea primele cursuri de antrenor iar la 24 îşi luă deja licenţa întreagă. Abia căsătorit, luna de miere a lui Fergie a fost înlocuită de cursuri de antrenorat. La 31 de ani, în ultimul sezon la Falkirk, Fergie era deja antrenor-secund, responsabil cu tot ce ţine de pregătirea echipei, mai puţin numirea primului unşpe.

Nu e povestea unui om care s-a nimerit să fie antrenor, ci a unuia care şi-a făcut temele. Întrebat cum a rezistat atâta timp, Fergie răspunde cu acel accent scoţian brut: preparation. I prepared to stay in the game.

Despre ce a urmat o să discutam mâine, dar înainte de asta avem de lămurit ce-l face pe Alex Ferguson special. Acceptând că n-ai cum să cunoşti cu adevărat un om pe care nu-l cunoşti, vă propun o “impresie educată”, bazată pe zeci de articole, anecdote, interviuri şi cărţi despre cariera lui Alex Ferguson.
[cleeng_content id=”890828614″ description=”Pentru a citi restul articolului, abonează-te cu doar 2 euro pe lună.” price=”0.29″ t=”article”]

Born and bred

When dealing with success you have to deal with myth also, and there’s a lot of myth surrounding myself.

Oamenii tind să supraestimeze rolul jucat de mind-games-uri şi de hair-dryer în succesul pe care l-a avut SAF. Nu sunt decât două faţete ale unei personalități complexe. Genele pe care le-a primit şi mediul în care a crescut sunt mai pertinente în explicarea succesului lui Alex Ferguson.

We are so caught in the myths of the best and the brightest and the self-made that we think outliers spring naturally from the earth. (Malcolm Gladwell)

Pentru un motiv sau altul, toţi marii antrenori britanici, Busby, Jock Stein, Shankly, Clough, Paisley au crescut în comunităţi muncitoreşti, unde loialitatea şi caramaderia erau valori de căpătâi. Ferguson nu face excepţie. Antrenorul lui Man Utd a primit o educaţie robustă în familie, dublată de lecţii de viaţa primite pe străzile, terenurile şi în puburile din Glasgow.

The inclination to stick by friends and allies was bred into me and strengthened by my working-class upbringing in Scotland. Where I was raised, there were good and bad, weak and strong people, as there are everywhere, but there were many you could rely totally if you were in trouble.

Mediul aspru n-a făcut decât să-i cultive calităţile native de lider: inteligenţă, autoritate, încăpăţânare, încredere în sine. Altfel spus, Fergie a avut şefia în ADN. La Man Utd a avut caractere dificile în vestiar, precum Cantona, Keane, Tevez şi Rooney, dar nici unul n-a ieşit de sub controlul său cât timp a fost la club. Peter Schmeichel a spus-o cel mai bine:

There are thousands of better coaches. But management? The handling of men? There’s nobody better.

Ambiţia patologică

Această rară abilitate de a conduce oameni a fost cuplată cu o ambiţie extremă, şi abia asta cred că-l separă pe Sir Alex Ferguson de alţi antrenori. Într-un documentar filmat în perioada Aberdeen, în 1985, mai mulţi dintre jucătorii săi sunt întrebaţi unde cred că va ajunge antrenorul lor. Răspunsurile sunt variaţii pe aceeaşi temă: la cât ambiţios e omul ăsta, nimic nu-l poate opri.

Aşa se face că Fergie ajunge la stadion la 6:30 dimineaţa, că s-a dus să-i urmărească personal pe Giggs şi Neville încă de la 14 ani, că după ce Aberdeen tocmai câştigase Cupa Scotiei Fergie spune într-un celebru interviu că jocul echipei lui a fost ruşinos şi nu e nici o glorie în a câştiga în felul ăsta.

Însă aceeaşi ambiţie intensă l-a făcut pe Alex Ferguson să treacă că buldozerul peste oricine i-a stat în cale. Zeci de ziarişti au fost interzişi la conferinţele de presă de Old Trafford pentru că au scris adevărul. La BBC n-a dat interviuri timp de şapte ani pentru că un documentar a dezvăluit faptul că fiul său, care era impresar la vremea respectivă, a primit un comision dintr-un transfer făcut de United. Până şi MUTV a primit interdicţie după ce a pus la dispoziţia federaţiei un interviu în care scoţianul îl critică pe arbitrul Martin Atkinson.

Presa nu e singura care a fost pedepsită. Relaţia lui SAF cu arbitrii e o litanie de abuzuri, înjurături şi măgării. Suporterii care s-au plâns că patronii americani le jefuiesc clubul au fost sfătuiţi să ţină cu Chelsea dacă nu le convine. Chiar şi unii jucători s-au plâns de felul în care au fost trataţi. Owen şi Berbatov au fost amăgiţi că vor juca mai mult dar au făcut tuşa un sezon întreg.

You might think I’m a pure bandit, other words you might use I’m sure, but I’m not interested.

Aşa cum remarcă Danny Taylor, au fost şi multe gesturi de bunăvoinţă necondiţionată. Sir Alex Ferguson poate fi un domn, pe măsura titlului primit de la regină. Totul e hunky-dory, ca să împrumut o expresie de-a lui, cât timp ceilalţi îşi ştiu locul şi nu încearcă să-l oprească să câştige lucruri.[/cleeng_content]

Sursa foto: www.mirror.co.uk

Previous ArticleNext Article

This post has 27 Comments

27
  1. discutam si miine de ferguson? cind se va termina wank festu asta oare? 🙂

    discutam cu niste engleji ieri la bere si si ei sint saturati (combinatie interesanta, celalat fan spurs, un manc, o caramea si yours truly). desi isi merita headlines-urile, omu s-a retras, nu a murit, fereasca!

    21 mai nu poate veni suficient de repede, probabil se va cinta imnu lu united si se vor arbora steaguri cu ferguson pe wembley.

    sint cu gura cascata la cabinetul lui. apreciez ca s-a reinventat de zeci de ori. da omu e un badaran si pure … . cel mai mare bully din fortbal. unul din inventatorii cumpararii de trofee. probabil capul unuei retele care ii rusineaza pe italieni. sorry, asta cred si intrucit doar s-a retras, nu trebuie sa-l vorbesc de bine. dar da, fotbalul va fi mai sarac fara el.

    ps. alex, doua de tinut minte pt future quiz.
    – ce au in comun ultimele 3 cistigatoare de cupa angliei.
    – cind si-au mai schimbat primele 3 clasate antrenorii in acelasi timp

  2. Imi place teribil povestea asta cu cumparatul de trofee. Daca ne uitam putin pe loturile campioanelor din anii ’90 s-ar putea sa ne mai schimbam oleaca perspectiva. In afara de asta, ma intreb, cum faci sa tii piept unei Europe care cumpara tot in 80-90 daca nu te apuci si tu de cumparat?! Si oare Arsenalul ala frumos cu Bergkamp si Overmars a venit gratis?! Come on…

  3. pai bergkamp a costat vreo 7.5 mil (cit andy cole) iar overmars vreo 5.5 (vindut pe 25), deci cam jumate cit stam si vreo 40% din yorke. nu gratis, dar nici pe bani de speriat.

    povestea cu cumparatul nu e deloc poveste, avind in vedere ca a batut record dupa record, incepind cu keane si terminind cu rio/rooney/carrick. ironic ca daca nu era chelsea sau city, probabil berbatov ar fi detinut recordul?

    fair play, au avut bani, au cumparat, dar sa nu ne plingem ca altii fac la fel si nici ca ne acuza unii de cumparat de trofee.

    si arsenal au avut 2 infuzii destul de semnificative de cash, una de la norris prin stone age si una de la danny pe la mijlocul anilor 80.

  4. Si cu ce succes s-a batut Arsenal (e doar un exemplu) in Europa?
    Daca vrei poti sa faci si un calcul la cat a cheltuit Liverpool fara folos de la ultimul titlu incoace. Diferentele nu-s chiar asa mari, doar ca unii au cheltuit mai cu folos si parerea mea e ca asta trebuie apreciat.

  5. Dupa atata timp cred ca a venit si randul lui Arsenal sa aiba un scurtcircuit in ultima etapa. Nu stiu ce vom face noi cu Sunderland dar nu-i vad pe goonnersi castigand pe St.James Park chiar daca Pardew zice ca nu l-ar deranja un 0-4 atata vreme cat suporterii sunt fericiti:)

  6. Un pic bitter?:) Hihi, stii ca nu sunt fan Fergie si daca era un strateg enorm ar fi avut mai multe successe in Europa decat un 2-1 cu goluri in stoppage time si o victorie la penalty-uri in fata unei echipe ce a jucat in 10 jucatori. Insa e un fel de arta modul cum a reusit sa ii joace pe degete pe arbitri si pe oficiali in Anglia si cum a reusit sa-si impuna suprematia pe insula in fata colegilor de breasla. Zicea fanul vostru cel mai reprezentativ (ala de a fost aproape sa fie linsat de purtatorii de arme in US si care s-a legat de Wenger chiar in primul discurs de apreciere fata de SAF dupa retragere) ca daca Wenger l-ar fi sunat pe Fergie sa faca un inquiry despre Rooney sau oricare jucator de la United ar fi primit un raspuns greu de redat si care ar fi continut o gramada de F words…in schimb Fergie a reusit sa obtina acordul lui Wenger ptr. RVP dupa cateva convorbiri telefonice.
    Totusi, comparatia cu italienii nu-si are rostul, Tudore si stii asta. S-a impus ca personajul lui Puzo daca tii neaparat, dar prin…minerale. Nu cred ca Webb a fost pe statul lui de plata, e vorba de intimidarea aia fantastica, ce arbitru a gresit vreodata pe OT in defavoarea lui? Paradoxal, asta s-ar putea sa backfire acum cu Moyes si United sa sufere de reversul medaliei, multi sa simta ca e payback time contra United dupa umilintele la care s-au supus singuri de-a lungul carierei de frica lui Fergie.
    Eu unul o sa ma fac antipatic si o sa zic ca asteptam de mult clipa asta. Imens manager, insa a dus multa vreme fotbalul into disrepute si voi savura fiecare meci fara Alex Ferguson, omul.
    Ca tot ai ridicat mingea la fileu, tot asa cum am savurat si disparitia lui Dein din fotbalul englez (apropo, cate trofee ati castigat fara influenta lui?:).

  7. Damn pie eaters, macar puteau sa tina golaverajul jos. Marele antrenor Martinez.

  8. raspund punctual, ca postul e despre ferguson, nu arsenal.

    – comparatia nu e cu corleone, ci, de exemplu, cu moggi, si eu zic ca sta in picioare.
    – piers morgan, daca cumva la el te referi, e un tont, si asta o stie orice suflare arsenal dupa copenhaga. e ca si cum ai spune ca the sun e cel mai reprezentativ ziar pool. disgrace si pe nimeni nu intereseaza ce spune cela.
    – influenta lui dein a fost enorma. dar nu pe teren. ce titlu si cupa s-a cistigat cu cintec? unde am avut noi avalansa de arbitraje pro pe vremea lui? DAR, a fost decisiv in aducerea de jucatori, in a-l lasa pe wenger sa-si faca treaba, nu ca acum. Daca chiar vrei sa spui ca a avut influenta la fa, da, i’ll give you ca programarea meciurilor era mult mai buna pe vremea lui. am citit undeva, acum citeva sezoane, ca manu avea citeva zeci de zile mai multe de pauza fata de noi pe sezon.
    – chiar crezi ca wenger l-a vindut pe fabregas sau rvp ca asa a vrut el?

  9. O fi făcut Sir Alex multe, da’ să-l pui în aceeaşi propoziţie cu Moggi…

    Sau poate nu pot vedea eu din cauza urii viscerale pe care o am faţă de mafiot 🙂

  10. Nu înţeleg de ce nu contează şi rezultatele directe. N-ar fi o problemă nici play-off-ul, că oricum îi batem, dar ziceam aşa…

  11. ultima nu o inteleg: i-a tinut cineva un pistol la tampla sau cum? i-a impus conducerea? atunci, daca ar fi un adevarat mare manager, ar fi trebuit sa plece.
    cat despre comparatia cu moggi, pana la producerea unor probe concrete, nu vorbe/zvonuri si altele asemenea, e doar calomnie, nimic altceva. asta de la un fan juve

  12. Banuiesc ca Tudor se refera la faptul ca jucatorii au vrut sa plece si din momentul ala Wenger nu mai putea sa-i lege de glie.

    Desi se poate spune ca au vrut sa plece tocmai din cauza structurii “socialiste” de salarizare de la Arsenal care face dificila pastrarea jucatorilor world-class si perpetueaza lipsa de trofee, care iarasi e un motiv pentru care jucatorii buni pleaca.

    Dupa mine Wenger n-a vrut ca RVP si Fabregas sa plece, dar nici nu le-a dat prea multe motive sa ramana.

    http://www.sportingintelligence.com/wp-content/uploads/2013/05/Ex-Arsenal-winners.jpg

  13. pai atunci e tot din vina lui wenger, deci ne intoarcem la meritele lui SAF comparativ cu wenger
    qed

  14. Tabelul nu e updatat, lipseste Ryo Miyachi, singurul jucator aflat inca in proprietatea Arsenal care a castigat ceva in fotbalul englez (FA Cup cu Wigan:))

  15. Fwiw uite ce spune SAF in autobiografia lui, despre mijlocul anilor ’90, cand conducerea stabilise un plafon salarial:

    “Talent is not democratic and I believe strongly that if there are two or three exceptional players who can lift the team to higher levels that can be reached without them, those individuals should be on a special scale of remuneration.”

  16. imi asum calomnia, e pararea mea ca s-au invirtit multe rotite pe acolo (sky e si a fost de mult actionar manu, de exemplu).

    jucatorii au vrut sa plece. traim in player power times. wenger nu a vrut, sau nu a vrut intern. rvp a vrut doar united. wenger a zis foff, te tin tot contractul. la care boardul a venit si a spus vinde. iti dai demisia ca manager in situatia asta (stiind ca jucatorul e uncomitted si nu te va ajuta prea mult)?

    ce zice alex cu tabelul de mai jos e partial adevarat. acuma doar nu o sa-mi spuneti ca song sau myiaki sint chiar cistigatoare de trofee.

  17. Asta cu Miyachi e doar glumita , buna de altfel, pt ca el a jucat 60 de minute in editia asta de FA Cup. La fel de amuzanta ca si cea cu Beckham care s-a antrenat in iarna cu Arsenal si apoi a luat titlul cu PSG 🙂

  18. pina si io is de acord, playofful ar trebui jucat doar in cazul echilibrului si in cazul rezultatelor directe, dar neincluzind golurile in deplasare.

  19. da, iti dai demisia daca ai principii, mai ales ca nu e ca si cum ai ramane pe drumuri. sau poate nu le (mai) ai pentru ca ai fost un mare manager, but not anymore.
    asta ca sa nu punem in discutie ca nu ai de unde sti cu siguranta daca l-a obligat board-ul sau nu sa vanda. nu e ca si cum ar fi public knowledge sau ca si cum ar fi asistat presa la discutie

  20. aaa, deci a fost in binele clubului???????????
    nice, eu credeam ca nu va place at the wrong end of the top four (si poate nici acolo)