Daniel Kahneman, câştigător al Premiului Nobel, a scris o carte remarcabilă despre felul în care gândim. Teza lui Kahneman e că toţi avem două sisteme de gândire. Sistemul 1 e iute, intuitiv, grăbit să tragă concluzii bazate pe informaţii incomplete. Sistemul 2 e lent, analitic, înclinat să vadă nuanţele şi contextul.

După fiecare înfrângere a Angliei, se simte reflexul sistemului 1 de a căuta ţapi ispăşitori. Vina pică pe antrenor, pe blestematele de penalty-uri sau pe Rooney. E un mod satisfăcător de a digera eşecul.

“Am pierdut şi ştim exact de ce-am pierdut. I know I am, I’m sure I am, I’m England ‘till I die.” În cazul ăsta, sistemul 1 ar zice că Anglia a pierdut pentru că Gerrard nu e Pirlo şi Rooney nu e Suarez.

Dar când eliminările devin rutină, sistemul 2 începe să se pună în mişcare. La fel ca în cazul României, problemele Angliei parcă sunt mai profunde. Nu poate să fie vina lui Rooney de fiecare dată.

Identitate si calitate

Germania, Olanda, Franţa, Spania, Belgia sau Italia au o idee clară despre cum vor să joace echipa lor naţională şi îşi pun întregul sistem în slujba ei. Anglia aspiră către un fotbal modern, la fel ca cel din Premier League, dar rămâne ancorată într-o tradiţie insulară care o tine pe loc. David Winner:

The British Empire vanished long ago, but its legacy lingers, not least in the grass roots of English soccer where team spirit, courage and a willingness to endure pain still count for more than skill, intelligence or creativity. The archetypal English hero remains the lionhearted cartoon character Roy Race, better known as Roy of the Rovers: a warriorlike center forward who specialized in “bullet headers” and “cannonball” shots.

Even now, English TV and radio commentators talk of the season as a “campaign” and of strikers “leading the charge” as if soccer were a Victorian-era war game.

Meanwhile, in the rest of the world, soccer changed profoundly, and skill, intelligence and creativity came to be recognized as prerequisites for success. From the 1950s onward, encounters with soccer geniuses from other lands left the game’s onetime English masters looking like charging bulls bewildered by the movements of a cape.

Pe lângă identitate, Angliei îi lipseşte calitatea. O naţională limitată tehnic, cu jucători de notă şapte-opt, care se opreşte în sferturi la turneele mari. Un fel de Arsenal a echipelor naţionale.

Dezechilibrul tactic

Fără identitate şi fără calitate n-ai cum să ajungi prea departe. Există destule echipe care prin organizare devin mai mult decât suma părţilor dar Anglia nu e una dintre ele pentru că e dezechilibrată tactic.

Dezechilibrul e dat în primul rând de folosirea lui Gerrard. Brendan Rodgers a avut nevoie de un sezon că să-l integreze într-un sistem funcţional, dar lecţia a fost limpede: la 34 de ani, Steven Gerrard nu poate juca în linia de doi a unui 4-2-3-1.

Nu are nici simţul tactic şi nici energia ca să acopere o zonă atât de mare. Hodgson a fost naiv așteptând ca Gerrard şi Henderson să facă în doi treaba pentru care la Liverpool e nevoie de trei. Selecţionerul Angliei a experimentat în martie un sistem cu trei mijlocaşi centrali dar a revenit la sistemul din preliminarii.

Gerrard a fost cel mai slab de pe teren împotriva Uruguayului (doar 14 pase reuşite înainte faţă de 41 cu Italia) dar sistemul i-a expus slăbiciunile. Ăsta e de fapt unul dintre reproşurile care i se aduc lui Hodgson, că foloseşte un sistem care neagă calităţile celor mai buni jucători englezi.

Cu atât mai mult Anglia ar fi avut nevoie de protecţie cu cât linia defensivă e permeabilă. Cahill şi Jagielka sunt fundaşi decenţi, dar destul de statici şi vulnerabili la contraatacuri în viteză. Johnson şi Baines, care urcă frecvent, ar fi avut şi ei nevoie de acoperire din partea mijlocaşilor de bandă.

Deşi nu aduce nimic în plan ofensiv în afară de viteză brută şi forţă, Welbeck şi-a făcut treaba defensivă în ambele partide. Datori au rămas Rooney în primul meci şi Sterling în al doilea, iar golurile au venit din flancurile lor.

Cu Welbeck pus la munca de jos, aşteptările ofensive ale Angliei au stat la acest turneu în trei jucători.

În contextul accidentării lui Ox Chamberlain, Raheem Sterling fost surpriza lui Hodgson. După doar trei partide amicale pentru naţională, Sterling a fost titular împotriva Italiei. Deşi a fost o gură de aer proaspăt şi a fost apreciat unanim în presa engleză, recunosc că nu sunt un fan al lui Sterling.

După mine, improvizează şi precipită prea mult jocul. E efervescent dar n-are încă ceea ce englezii numesc end-product: ultima pasă sau golul. E, dacă vreţi, opusul lui Thomas Muller.

Problema lui Sterling, ca şi la Liverpool, e că rar leagă două meciuri bune la rând:

strlgitl

sterlingurg

Sturridge aş zice că e singurul jucător englez care a jucat bine în ambele partide. Se mişcă mult, caută mingea şi ştie să-şi creeze şanse de gol. L-a încercat pe Muslera de câteva ori dar n-a lovit curat mingea, ca-n meciul cu Italia.

Criticat după primul meci, când a jucat pe un post care nu-i convine, Rooney a revenit în zona centrală cu Uruguay şi a fost mult mai periculos. Din patru şanse bune a marcat o dată, primul gol în zece partide de Campionat Mondial. Jonathan Wilson:

The problem with Wayne Rooney is that he brings a world-class reputation without a world-class talent (at least on present form).

Asta e mai degrabă vina presei obsedate de hype decât a lui Rooney, care e un jucător bun, inteligent, muncitor, dar niciodată în aceeași clasă cu Messi sau Ronaldo, cum s-a scris în Anglia.

Calificarea nu e încă ratată, dar nici o echipă nu a avansat din grupe pierzând primele două partide.

Anglia se opreşte de obicei în sferturi, pentru că acolo dă peste prima echipă serioasă. Acum s-a întâmplat să pice în grupâ cu două echipe din primele zece din lume. Cu mai multă şansă, ar fi scos un egal sau chiar ar fi câştigat unul din meciuri.

Dar asta n-ar fi schimbat faptul ca Anglia e o echipă fără identitate, fără calitate, dezechilibrată tactic. Dacă la zece ani după Euro 2004 încă discutăm despre locul lui Gerrard si Rooney, atunci are dreptate Chris Waddle că Anglia nu se învață minte.

photo credit: The Laird of Oldham via photopin cc.

Sursa grafice: http://www.fourfourtwo.com/statszone

Previous ArticleNext Article

This post has 518 Comments

518
 1. Aşa cum se vede clar din tweeturile din articolul tău, Hodgson a eşuat lamentabil în Brazilia. Eu nu înţeleg un lucru. Dacă toată lumea te laudă după primul meci (un pic exagerate laudele cred) de ce te apuci să schimbi totul şi să îl pui pe Sterling în stânga? Dacă tot vrei să arăţi că ai balls, scoate-l pe Rooney şi pune-l pe Lallana pe stânga. Oricum, greşeală dupa greşeală şi e clar pentru toată lumea că Woy nu e soluţia. Dar cred că o mai bună întrebare ar fi cine e soluţia? Eu chiar nu văd nicio variantă bună de înlocuire pentru el.

 2. Hai sa-ti spun ce cred. Laudele de dupa primul meci au fost la modul “ok, am pierdut, dar hai sa luam ce a fost bun si sa construim mai departe”.

  Ce n-a mers in primul meci a fost Rooney in stanga. Ofensiv n-a contribuit decat cu pasa la gol iar defensiv l-a lasat pe Baines singur.

  Asa ca l-au adus inapoi pe pozitia lui preferata si l-au trimis pe Sterling in dreapta, sperand ca Sterling nu va fi afectat.

  Dupa mine, Rooney e de departe cel mai bun jucator ofensiv al Angliei, asa ca echipa incepe cu el, in pozitie centrala, si abia dupa asta vedem unde incap ceilalti.

  Rooney da un gol la doua meciuri la nationala (more or less) de zece ani incoace. Sterling, Welbeck si Lallana sunt promisiuni deocamdata.

  Hodgson cred ca mai sta pana in 2016. Din ce inteleg, Southgate e “groomed” ca sa-l urmeze.

 3. Sunt de acord că echipa începe cu Rooney, dar ce voiam să zic e că decât să joci cu Rooney pe stânga, mai bine nu-l joci deloc. Welbeck nu mi se mai pare demult doar o promisiune, ci mai mult o promisiune ratată. Face un meci bun din 10. Nu e în regulă, nu e jucător care să fie titular la naţională.

 4. Ce surpriză plăcută e Costa Rica. În afară de Joel Campbell (care ne-a dat o frumuseţe de gol în UCL) şi Brian Ruiz nu ştiam pe nimeni de la ei.

  În altă ordine de idei, înainte de Elveţia – Franţa aş fi pariat cu ochii închişi sub 2,5. După o evoluţie palidă cu Honduras în care nu m-a impresionat deloc, Franţa a fost clar peste aşteptări în seara asta. Lot bun par să aibă, îndoieli am asupra antrenorului. Ar putea să fie o candidată importantă la titlu, asta dacă nu dau de Germania pe parcurs.

 5. Pai culoarul lor pare a fi: locul 2 din grupa Argentinei (Bosnia sau Nigeria), Germania/locul 2 in grupa Belgiei, locul 1 in grupa Braziliei/locul 2 in grupa Olandei/locul 2 in grupa Italiei/locul 1 in grupa Columbiei.
  Cele mai bune culoare par a fi cele ale Olandei si Argentinei care, daca isi castiga grupa, nu ar trebui sa aiba probleme in a se intalni in semifinale

 6. Hai sa recunoastem ca nu e o surpriza eliminarea angliei, toata lumea se astepta la asta inainte de turneu, s-a intamplat, problemele sunt mai profunde decat roy hodgson si singura solutie este cresterea de tineri jucatori tehnici, rapizi, cu un sistem de joc care sa se concentreze mai mult pe tehnica decat pe partea fizica atat de apeciata in anglia.
  Marea mostenire a spaniei in fotbalul actual (o echipa care a murit brutal dar care trebuie respectata pt ce a lasat in urma) este aceasta crestere spectaculoasa de calitate a jocului tehnic, sunt f multe echipe care folosesc jucatori mici si tehnici, care paseaza mult, care combina rapid adica exact calitatile la care spania a excelat din 2008 in 2012. Asta este viitorul, iar urmatoarea mare echipa care va aparea care sa inlocuiasca barcelona/spania o va face doar daca va practica un joc de posesie rapida cu un nivel tehnic ridicat la toti jucatorii si daca o va face intr-un mod consistent. Deocamdata e un vid de putere in fotbal, de aici si marile surprize la care asistam dar e de remarcat revirimentul sud-american de limba spaniola.

 7. Messi va lua toate headlinurile, dar meciu l-a castigat Romero. Nu mai pun arbitrul, care a luat una dintre cele mai bizare decizii ce le-am vazut de mult timp.

 8. Miroslav Klose has scored 15 World Cup goals since 2002. England only have managed 17 in that time.— Richard Jolly (@RichJolly) June 21, 2014

 9. Excelenta repriza mondialul asta e cel mai spectaculos din ultimii 20 si ceva de ani. Nostalgicul din mine zice inca Mexic 86 ca fiind cel mai bun:)

 10. Pot spune doar de la Italia ’90 incoace. Si asta intr-adevar e extrem de spectaculos. Echipele mici au nivel de joc extrem/surprinzator de ridicat si nu e doar una rasarita. Sau doua, Ci mai multe.

 11. Si e cu atat mai misto cu cat nimeni nu se astepta sa fie spectaculos. Ne-a luat prin surprindere pe toti.

 12. Submediocra echipa argentinei, sabella ala cred ca e cu mult mai incompetent decat hodgson, habar nu are pe ce lume traieste. E cu atat mai uimitor ce face messi, un messi de altfel sub nici o forma la adevaratull lui nivel, dar totusi facand chestii pt care altii trebuie sa traga la jug la antrenamente de dimineata pana seara
  argentina va iesi in optimi, messi nu poate evident singur sa mentina aceasta minciuna si e pacat ca incompetenta unor imbecili de conducatori argentieni continua sa angajeze bufoni ca antrenori, sa ne amintim si de poama din 2010 cu 2 ceasuri la maini.

 13. Bun sau spectaculos?:) ar fi bine sa fie ambele, dar cred ca este mai spectaculos decat bun. Sunt f multe aparari all over the place, multe echipe nu au inca o idee clara de joc, nici chiar favoritele, alea care au mai ramas.
  pana acum acest mondial seamana mai degraba cu o masa fast food pe care o savurezi in vacanta decat cu o cina selecta. Dar cui nu-i place un big mac din cand in cand, right:)?

 14. End to end stuff la nigeria bosnia, ambele aparari de nivelul chiajnei. Si traditionalul gol superb anulat eronat de arbitrul de linie…
  o tehnologie pt arbitrii de linie chiori nu exista?

 15. Depinde ce consideri bun, italienii l-ar considera un campionat bun daca toate meciurile s-ar termina 1-0, altii daca numarul de pase laterale pe meci ar fi de 3.467:). Ptr nepriceputi e un campionat la care te uiti cu placere. Nu toata lumea gusta o paella cu ceva mai mult ulei si o tigaie nepotrivita care face orezul sa se lipeasca, cateodata un schnitzel de vitel facut bine e mai gustos:)

 16. Nope, Columbia e mult mai tare decat Uruguay, iar Cote d’Ivoire macar la acelasi nivel cu Italia 2014. Nu stiu daca ar fi trecut macar de Japonia.
  Daca ar fi fost in grupa Frantei la fel. Au remizat cu Ecuador si Honduras in amicale, iar Benzema&co ar fi dat cu ei de pamant rau de tot.

 17. 10 minute au jucat belgienii azi. De ajuns. De remarcat acest Origi, să dai gol la 19 ani la Mondial e ceva.

 18. Oare cum o fi sa platesti un antrenor cu bani foarte foarte multi (Capello), dar sa nu ai rezultate?
  Oh, wait a minute! Oare cine o fi antrenor la nationala Romaniei? 🙂

 19. Nu-s fan Pitzi dar intre el si Capello e macar un 0 diferenta, clar italianul e platit in 7 cifre (daca nu 8). Plus ca talentul existent in Rusia e peste ceea ce se produce in Romania.

 20. Sunt inca in soc vazand numele lui Postiga in formatia de start. Nu cred ca a atins inca mingea in 30 minute (nimic deosebit ptr performantele sale uzuale), dar care erau sansele ca Bentley sa se retraga inaintea lui?:) cele mai shocking achizitii Spurs ever…

 21. Interesant parfum au echipele astea insolite: Mexic, Chile, Australia, Costa Rica, SUA, Algeria, Franta… Vad pasiune, efort, simplitate, total contrast cu tactici, stiluri, filosofii. Ce catenaccio, ce tiki-taka, joaca fotbal si vad ei apoi ce iese. N-or sa devina neymari sau ronalzi, dar par a se bucura oamenii. Doar mie mi-au parut tristi si fara chef europenii? Stiu ca un camionat e dur si abraziv, nu-l poti castiga mergand cu pedala la maximum tot sezonul, insa in cupe sau turnee finale unde-s mai putine meciuri si adversari diferiti parca merita sa scoti cutitele pe masa uneori. In fine, me gusta Copa Mundial de Fútbol de 2014.

 22. Dacă e să fim corecţi, nici nu cred că erau alte variante. Foarte slab lotul portughez, m-aş mira să iasă din grupe. O victorie un pic nemeritată azi dacă e să fie, norocul lor că americanii joacă cu Germania în ultima etapă.

 23. Americanii s-au dezvoltat frumos in ‘soccer’, desi peste jumatate de lot evolueaza in MLS, Klinsmann pare sa-si fi impus mentalitatea. Sigur, nu-s world class, dar au un joc placut si cred ca sunt capabili sa puna probleme si Germaniei. Portugalia e sterila, are o generatie batrana, bazata prea mult pe aportul unui singur om, cred ca se va stinge teribil in urmatoarele calificari, dar asta nu stirbeste cu nimic entuziasmul americanilor.

 24. Exact, au jucat americanii in spatele fundasului stanga portughez ca la balamuc, la ce spatiu era acolo

 25. Nu victorie, ci egal nemeritat azi pentru portughezi. Mare noroc pe ei azi. Oricum nu cred că merită să iasă din grupa asta, puţin probabil să o facă. După cum zice şi Cătălin mai jos, americanii au crescut foarte mult in ultimii ani în fotbal şi ar fi păcat să nu treacă mai departe. Una peste alta, încă un meci memorabil la Mondialul ăsta.

 26. Frumos, dar Usa a dat cu bata in balta si o sa-i coste calificarea. Este inadmisibil sa iei gol in min 95. Bradley le-a mancat meciul mai intai cu acea ratare uluitoare apoi cu repetatele baloane pierdute la mijloc, ultimul ducand in mod direct la gol. E infiorator si de neinteles cum acest jucator submediocru este titular la o echipa de altfel decenta

 27. Poate a fost slab azi, dar per total nu văd ce nu ar merita să fie titular, Pe cine vezi în locul lui?

 28. Jucatorii lui spurs au un mondial de pomina:) verts, chadli, dembele sunt trecuti pe linie moarta, paulinho e praf, doar bentaleb si lloris ce mai misca:)
  Oare ce se intampla la tottenham, jucatori de altfel decenti dupa un sezon pe white hart lane invata alt sport?

 29. Dupa un sezon de cosmar fara management si de un amatorism feroce e greu sa fii in the right frame of mind. Asta la Vertonghen. Paulinho, Chaldi sunt squad players, Dembele e extrem de overrated.

 30. Interesant duelul de la distanta Messi-Neymar, doi jucatori fenomenali ce trag dupa ei doua echipe sub mediocre.

 31. Mare pacat ca optimea va fi Olanda-Mexic. Ca spectacol, va fi cel mai probabil la inaltime, dar numai una din ele va merge in sferturi.

 32. Sa fiu sincer olanda nu e favorita. Cu spania, dupa ce am vazut meciurile cu australia si chile cred totusi ca a fost un accident

 33. Daca ar juca cu Brazilia, Olanda ar fi favorita 🙂 Desigur, mai e si factorul numit arbitrul…

 34. Mare păcat e că se califică Brazilia în dauna croaţilor, o echipă mult mai plăcută ochiului.

 35. Depinde unde se joaca, nu stiu daca e adevarat insa am vazut asta pe un alt thread: toate echipele europene ce au jucat inland in umiditate (Manaus, Cuiaba, Brasilia) au pierdut meciul urmator.

 36. Croatia mai placuta ochiului? Nu a jucat absolut nimic cu mexic, a fost demolata. Sa nu exageram, brazilia, cu toate hibele ei a realizat azi niste actiuni electrizante care au amintit de alte echipe cariocas

 37. Sfert sud-american pe partea respectiva: Brazilia/Chile v Columbia/Uruguay

 38. Daca Suarez mai joaca la editia asta, fotbalul e chiar distrus. Daca stau bine sa ma gandesc, de ce nu suspendare pe viata.

 39. Am înţeles prin ce am citit că Suarez ca om e ceva de care nimeni nu se plânge, colegi, antrenori etc. Dar să muşti de trei ori pe terenul de fotbal e ceva..de neimaginat. E fără îndoială o ruşine pentru fotbal şi ce zicea Tudor mai jos de o suspendare pe viaţă nu pare chiar o idee rea.

 40. Nu ti se pare ca exagerezi un pic? Mare lucru ce a facut, altii rup picioare si provoaca accidentari pe viata si nu patesc nimic; a patit ceva chellini? Se plangea ca o fetita. Mai mult de cartonas ros ca la orice fault dur nu as da la astfel de faze

 41. Eu zic chiar sa-l legam intr-o piata publica si toti care trec pe acolo sa aiba voie sa il muste

  Ok, e clar ca e de rosu, e clar ca merita suspendat cateva etape bune, poate chiar sa ia o amenda zdravana (un 10-20% din salariu, de ex) pt ca nu e la primul gest de genul asta, dar hai sa punem in balanta consecintele cu alte chestii care se intampla pe un teren de fotbal. Faultul lui Marchisio (il dau pe asta exemplu pt ca a fost in acelasi meci) putea sa rupa un picior si sa tina un jucator pe tusa jumatate de an si n-am auzit pe nimeni sa se revolte. Chellini s-a frect un pic cu mana si in 5 minute pun pariu ca nu mai simtea nimic

 42. Salveaza Grecia onoarea Europei? Au un culoar bun, Costa Rica in ‘optimi’:)

 43. Este incredibil cum o echipa absolut oribila cum e cea a greciei are sanse foarte mari sa se califice in sferturile de finala ale mondialului..,performanta pt care noi romanii a trebuit sa scoatem din joben cei mai buni jucatori din istoria noastra

 44. Mi se pare mie sau legatura Suarez Barca vorbeste? Nici Mueller nu a patit nimic, se plangea ca o fetita, dar il infierai pe Pepe. Oricand se poate aduce argumentul neintentiei (ceea ce se si face de altfel) in cazul unui fault rupator de picioare. Ceea ce nu e cazul in situatia unui scuipat, deget in ochi, muscatura. Daca la primele doua nu m-am exprimat neaparat, ei uite ca acu, la a, atentie, treia, zic si eu ca locul omului e la un tratament profesional si nu pe un teren de fotbal. Mind you, eu daca musc trei oameni pe strada am toate sanele sa petrec un timp generos departe de terenul meu de fotbal. De ce sa nu luam exemplul rugby-ului.

 45. Also Godin care, dupa ce a dat un gol cu care Atletico a castigat campionatul si unul cu care aproape ca a castigat Liga Campionilor, a dat acum unul cu care a calificat-o pe Uruguay in optimi.

 46. They got balls Filotas. Noi am facut in pantaloni la 2-1 cu o Suedie mediocra in 10 oameni. Inca sustin ca cel mai tare lot l-am avut in 98 cand ne-am vopsit parul in loc sa ne concentram ptr. Croatia.
  Grecii in schimb cum prind o sansa cat de mica se agata de ea cu disperare. Stii ca nici Mehmet nu i-ar fi batut atunci in 1453 daca nu lasa un genovez o poarta deschisa in urma lui:)

 47. Nu se poate asa ceva, penalty inventat in min 93:)) grecia, ladies and gents, asteptati va la 11 m cu costa rica, apoi 1-0 in sferturi cu autobaza si 11 m iar in semifinale.
  Credeam ca am scapat la acest campionat de astfel de echipe dar se pare ca a aparut mama lor

 48. Mi-ai luat cuvantul de pe tastatura, am vaga senzatie ca vom mai vedea Grecia la cateva meciuri:)
  Cata naivitate si niserupism la ivorieni, la 1-1 ultimul minut ajungi in preajma careului si te gandesti la calcaie, uffff…nu cel ce a faultat e vinovat ci cel ce si-a batut joc de faza aia din minutul 91 pe contraatac. Cum naiba sa faci asa ceva cand stii ca e o calificare la mijloc?

 49. Balls, constientizarea lipsei de talent si o disciplina spartana. Noi suntem cei mai tehnici, brazilieni si cu cele mai fine calcaie dintre traci. Bine, au si noroc, dupa cum s-a terminat meciu, cum spuneam acu cateva zile, contactul si-a facut datoria. Pacat ca nu a fost pe linia portii, ca ne-ar fi putu ajuta tehnologia. Ambele echipe sunt plictisitoare de moarte, forza Costa Rica.

 50. Forever in our shadow si-ar putea tatua pe frunte. Parca si unu Lamela a suferit ceva metamorfoze pe drumu Roma-Londra.

 51. Daca acolo Marchisio putea sa ii rupa piciorul (WTF????), atunci Suarez era sa ii scoata inima lui Chiellini prin umar intre dinti 🙂 Hai sa nu exageram cu afirmatii gratuite despre acel fault care nu a avut intensitatea necesara sa provoace o rana urata

 52. De ce il judeci pe Suarez cu alta masura decat pe Pepe? Iti aduci aminte ce spuneai despre faulturile portughezului (mai ales acela vechi cand l-a lovit repetat pe adversar, dar si cele din epoca Mou)? Cu ce e diferit Suarez?
  Da, din punct de vedere al ranii cauzate, un atac pe glezna e mult mai violent decat o muscatura. Din punct de vedere al imaginii fotbalului si din punct de vedere psihiatric, ce face in mod repetat Suarez e intolerabil.

 53. Ma gandesc totusi cat noroc sa ai? La baraj dai peste o echipa antrenata de…victor piturca; in grupe dai peste cea mai slaba grupa posibila; te califici cu penalty in min 93; iar in optimi dai peste…costa rica!

 54. You can only beat what’s in front of you. Iar Grecia nu are nici o vina ca Rica a sters pe jos cu 3 campioane mondiale. Eu sper sa adage si o campioana europeana.

 55. He cheats,
  He dives,
  He’ll eat your hands and thighs,
  Luis Suarez, Luis Suarez!

 56. Lugano saves the day:
  The bitemarks on Chiellini are old. You’ve got to be super stupid not to see that. He’s a crybaby

 57. E aproape la fel de halucinant răspunsul tău ca cel al lui Lugano.

  În primul rând, este o ruşine pentru fotbal ce a făcut Suarez. Dacă la faulturi în timpul jocului, la intrări prin alunecări poţi să te mai gândeşti că măcar scopul jucătorului era mingea, aici nu există absolut nicio scuză. Tu te auzi ce zici? Suarez pur şi simplu s-a dus şi l-a muşcat pe Chiellini. A treia oară în carieră. Pentru imaginea fotbalului, FIFA ar trebui să îl suspende pe viaţă de la toate Campionatele Mondiale de fotbal pentru că nicio competiţie din lume nu ar vrea să fie asociată cu astfel de oameni. Dacă cei de la Liverpool vor să fie asociaţi cu un astfel de om, e problema lor.

  Apoi, Suarez e în mod clar un pericol pe teren. Fiind un om decent în afara terenului, e evident că are aceste accese necontrolate de furie pe care nu şi le poate controla. Ori în condiţiile astea, ce îmi garantează mie că data viitoare nu o să facă ceva şi mai grav? Cine ştie cum o să reacţioneze având în vedere că el clar nu se poate controla?

  În al treilea rând,Suarez şi-a bătut joc de absolut toţi fanii şi coechipierii săi. Din cauza lui, Uruguay-ul nu va putea juca fără cel mai bun om al său cine ştie câte meciuri. Mi se pare incredibil că mai există oameni care îi găsesc circumstanţe atenuante.

  Am mai avut şi eu antipatii faţă de fotbalişti, când eram mic nu-l suportam pe Inzaghi pentru că mi se părea pomanagiu dar am trecut peste asta. Dar ce face Suare pe teren e total inacceptabil şi oricât de mare fotbalist este el nu mai are ce căuta pe un teren de fotbal după părerea mea.

 58. Se pare ca muscatura lui chellini a fost photoshopata. Ma asteptam la asta si arata inca o data unde duce ura bolnava impotriva acestui jucator
  ce mizerii de oameni sa faca asa ceva

 59. Presupun că şi gif-ul de mai jos pus de Tudor e photoshopat. Culmea, şi eu mă aşteptam să crezi fără nicio îndoială povestea cu Photoshop-ul.

 60. Se vede in giful de mai jos muscatura? Se vede doar ca fata lui suarez intra in contact cu umarul lui chelini, atat. Nu exista nici cea mai mica dovada foto sau video care asa arate explicit muscatura iar atata timp cat nu exista o dovada suarez este victima unui abuz mediatic care are in spate prejudecatile unora despre ce cred ei despre suarez

 61. Da, numai ce e taman invers. Cea prezentata ca reala e cea photoshopata… Healing Brush + Blur tool.

 62. filotas, eu sunt fan Suarez via Liverpool. Si sigur ca il apar, fiind impotriva unei suspendari drastice (2 ani de ex), dar in favoarea unei suspendari de la meciurile nationalei (4 la numar dupa cum se aude). Din orice filmulet, gif sau cum vrei sa ii spui, se vede ca suarez isi infige dintii in Chelini. Nu neaparat ca musca, dar isi infige dintii. In privinta asta nu am nici o indoiala

 63. Nu a muscat, doar l-a mangaiat cu dintii. O sa lansez o petitie online, prin care il voi ruga pe Suarez sa faca public numele psihiatrului pe care-l va consulta, in urma acestui incident. Poate el si Filotas vor merge acolo impreuna 🙂

 64. Vezi tu dintii? Sau ti se pare logic ca fiind suarez si-a infipt dintii?

 65. Nu vad dintii, dar mi se pare tare ciudat ca un jucator care sa sprijina de umarul altui jucator (apropo, ce motiv avea sa se sprijine din moment ce meciul era oprit?) cu gura larg deschisa.

 66. E mai halucinant, motivatia lui Lugano e una serioasa, a lui filotas e una ridicola

 67. Corect, nici rosu nu a fost dupa parerea mea, un galben era super suficient

 68. Serios, prezinti gestul lui suarez disproportional fata de consecintele pe care acest gest le-a avut; il prezinti ca si cum i-ar fi taiat capul lui chelini.
  in mod absolut uimitor tie ti se pare ca presupusa muscatura a lui suarez este mai condamnabila decat un fault care sfarseste o cariera?! Imi cer scuze, dar cum poti sa afirmi asa ceva? Sfarsitul unei cariere este o treaba extrem de serioasa si nu se poate compara cu o muscatura ridicola care nu presupune nici un fel de pericol real pt cel muscat.
  Gestul lui Suarez, daca a existat, este unul BIZAR, atat. Este o bizarerie remotley dangerous, e ca si cum si-ar da jos pantalonii in mijlocul careului si si-ar arata penisul spectatorilor. Este un gest ridicol, aberant, sunt de acord, dar nu se poate compara ca gravitate cu o rupere de menisc sau de tibie.
  E un gest care merita pedepsit, sunt perfect de acord, dar in nici un caz mai mult decat un fault VIOLENT

 69. Pai cum as putea sa compar atacul violent si repetat al lui pepe cu bizareria lui suarez?! Pe de o parte vorbim de cineva care loveste cu picioarele un jucator cazut la pamant, o violenta care poate avea consecinte grave, iar pe de alta un jucator musca un adversar, superficial, intr-un acces bizar; muscaturile lui suarez nu au fost niciodata cauzatoare de rani,jucatorii respectivi nu au patit absolut nimic.
  Asta nu inseamna bineinteles ca e normal cea facut suarez, nu e, e bizar si psihotic, si spune multe despre aceasta particularitate a sa de a face aceste gesturi extrem de bizare dar in nici un caz cauzatoare de probleme grave la cei atacati

 70. Exact genul de exagerare pe care l-am semnalat. ” choping up chellini heads” serios? Asta s-a intamplat? Inseamna ca suntem toti cretini, nu mai reusim sa distingem intre un atac care produce daube fizice si o presupusa muscatura de umar care nu produce NIMIC

 71. Raspund aici si pentru discutia de mai jos. Daca tot vrei sa fii atat de scrupulos in privinta urmarilor atacului, in detrimentul aspectului psihic (sau psihotic?) , atunci orice doctor iti va spune ca riscurile asociate unei muscaturi sunt mult mai grave decat o entorsa sau chiar o fractura. Asta daca tot vrei sa fii carcotas si sa il aperi pe necuratul de uruguayan.
  Si daca speri sa te cred ca la Pepe te refereai la consecintele fizice si nu la manifestarile psihice (sau psihotice?), te inseli amarnic. You are only deceiving yourself…

 72. Cat despre “suntem toti cretini”, one can only speak for himself, if you know what I mean.

 73. O intrebare pt cei care cred ca suarez trebuie impuscat in cap in piata:
  Ce ati prefera in fotbal daca ati avea de ales, existenta unui fundas killer care la fiecare n meciuri trimite un om in spital cu accidentari grave, sau un om ca suarez care la fiecare n meciuri mai musca pe cineva, fara sa-i provoace nici un fel de accidentare sau rana grava?
  Cu alte cuvinte, care rau este mai mic?

 74. Nu stiu ce doctori ti-au spus tie ca riscul muscaturii lui chellini e mai mare ca riscul unei fracturi, dar te sfatuiesc sa nu te tratezi la ei:)
  cat despre comparatia intre pepe si suarez…evident ca ambele situatii denota probleme psihice, nu am contestat asta. Am remarcat doar gradul diferit de violenta aplicat.
  Nota bene: suarez nu a muscat ca tyson, nu a plecat acasa cu mana lui ivanovic asa cum tyson a plecat acasa cu urechea lui holyfield.
  tu parca te ocupai cu dreptul, nu? Atunci cu siguranta stii ca in dreptul englez exista reasonable man care permite sa se analizeze nuantele in spete aparent asemanatoare, astfel ca de exemplu muscatura lui tyson nu va fi tratata niciodata la felca cea a lui suarez

 75. Tu vezi ce idiotenii scrii? Cine dracului l-a aparat pe Pepe si ce treaba are el in situatia asta? Tu ai standarde duble si te contrazici doar de dragul de a te contrazice. Si daca vine Dumnezeu si iti spune ca n-ai dreptate, o sa sustii in continuare ca ai. Suarez e un imbecil care nu are treaba cu fotbalul, iar cei care-l apara sunt ori nebuni, ori, de asemenea, imbecili. Cum, ba, sa ai nesimtirea de a-l apara pe unul care a MUSCAT trei adversari, doar de dragul de a te contrazice ca sa pari tu mai cu mot? Lasa-ne, tata, ca nu suntem toti fraierii tai. Una e sa ai o parere, alta e sa sfidezi bunul simt.

 76. tu ce ai prefera in istorie, daca ai avea de ales, sa fii in ss-ul lui hitler sau in militiile lui stalin? oricum ai alege, esti la fel de idiot.

 77. Asa, pentru cultura ta generala: http://www.sfatulmedicului.ro/Muscaturi-si-intepaturi/tratamentul-muscaturilor-umane_977. Vezi acolo la „ hepatita B, hepatita C, sifilisul, tuberculoza, tetanus si chiar HIV”. Ar fi bine, every once in a while, sa iti aduci aminte ca daca taceai, filozof ramaneai.

  Cat despre drept, intr-adevar este o diferenta intre gestul lui Tyson si cel al lui Suarez, dar exista o la fel de mare diferenta, daca nu cumva si mai mare, intre ce faulturi dure vrei tu sa alegi (Lacatus, Keane, Ganea etc.) si muscaturile lui Suarez: primele sunt parte inerenta a riscului practicarii unui sport, cele de sorginte uruguayana nu. Si aici se incheie orice comparatie intre cele doua.
  Cat despre Pepe vs. Suarez, sincer, opinia unui anume judecator sau a unor anume jurati ar fi precumpanitoare in a aprecia gravitatea (adica nu e ceva vizibil diferit pe fondul problemei). Aaa, si opinia psihiatrului ar conta.

 78. eu cred ca am inteles.

  luis suarez este pe lista celor de la barca si are nevoie de ceva sustinere din partea fanilor acestei echipe.

  mas que un club.!

 79. Nu inteleg!
  In afara faptului ca spera la un pret bun de ce dracu ai lua un atacant cu probleme grave la masarda ce e in pragul unei suspendari babane si ce iti poate exploda cand ti-e lumea mai draga si sa te lase in fundul gol.

 80. Poate am scapat eu ceva discutii pe aci, da nu imi aduc aminte sa fi citit de la cineva sugestii cum ca Suarez ar trebui sa pateasca ceva prin nu stiu ce piete.

  De cand sunt asociat intr-un fel sau altul cu fenomenul fotbalistic, asta insemnand urmarind meciuri, citind cronici, cartile lui Chirila etc stiu asa: ca inca de la primul campionat mondial din Uruguay (as spune stranie concidenta, dar sigur e o mare facatura) a fost eliminat un peruan in jocul cu noi iar Stanciu parca a marcat golul victoriei fara rotula de la multiple intrari violente. Ca au existat faulturi foarte dure, incepand de la cel peruan, trecand pe la portughezul ne-numit Pepe care l-a distrus pe Pele in Anglia, maramureseanul ce l-a distrus pe Balaci si cine naiba pe van Basten, Ramsey and so fucking on. Deci faultul a fost, este si va fi parte a fotbalului, pun pariu ca exista paragrafe, daca nu capitole intregi in regulament care il definesc, catagorisesc si masurile care ar trebui luate pentru fiecare categorie in parte. Deci pot sa afirm fara sa-mi fie prea frica de greseala ca faultul e parte din joc.

  In nici o astfel de carte, cronica, meci nu am auzit pomenindu-se de muscatura, exceptand, evident, 3 cazuri. Deci pot sa afirm fara sa-mi fie prea frica de greseala ca muscatura nu e parte din joc. Dar, cu baiatul asta extrem de dotat de la genunchi in jos si gol ca un bebelus de la gat in sus, ar putea deveni.

  Ei, cand am vazut faza, prima data recunosc ca am crezut ca e un head butt. Dupa ce l-am vazut pe Chiellini si reluarile nu mi-a venit sa cred ca boul care e bou a facut asta, din nou, on the biggest stage of all. Ca suflarea din Uruguay, Scouserland si mai stiu io pe unde incearca sa-i gaseasca circumstante, pot sa inteleg. Cei mai mari criminali au avut aparare in tribunal, si cu siguranta Suarez nu e printre ei.

  Dar ca exista oameni, printre care si tu, care sustin ca pixelul rosu a intervenit, intr-o incercare marsava de a il denigra pe acest sfant (care e recunoscut trisor, recunoscut rasist si muscator in serie), de parca ar fi un candidat la presedentie din Ro, ma face sa clatin capul intr-un fel pe care nu ti-l pot descrie.

 81. Avem un jucator care si-a mai muscat de doua ori adversarii, care isi duce gura spre umarul adversarului, care adversar ramane cu urme de muscatura, in timp ce Suarez se tine de dinti.

  Pare destul de logic ca l-a muscat pentru toata lumea in afara de tine, Lugano si presedintele Uruguayului.

 82. Du-te si bea o bere cosmine, iti garantez ca o sa te simti mai bine.
  “suarez este un nimeni”

 83. Că tot zici de bere, ştii vorba aia când trei îţi zic că eşti beat…

 84. Raul nu e dat doar de violenta intrarii si consecintele ei fizice, asa cum insisti sa pui problema.

  Suarez are doua capete de acuzare din partea FIFA, unul care tine de conduita nesportiva (articolul 48) si altul care tine de comportament nesportiv (articolul 57).

  Cuvantul cheie aici e nesportiv, sau lipsit de fair-play. Pedepsele pentru tipul asta de comportament sunt mult mai aspre (injurat arbitrul, scuipat, atacuri rasiale) pentru ca FIFA intelege consecintele ca fiind mai grave decat cele ale unei accidentari.

  Daca esti de acord sau nu cu regulile e irelevant, dar astea sunt regulile jocului.

 85. Nu este un nimeni, in sensul ca este mai cunoscut si mai ‘realizat’ poate decat tine, cu siguranta decat mine. Dar, in the grand scheme of things, va ramane in istorie pentru all the wrong reasons, ceea ce poate e mai rau decat a nu ramane deloc, ca si mine.

 86. So Suarez banned for 9 FIFA internationals & 4 months from ALL football activity.

  O glumă de pedeapsă în condiţiile în care oricum Premier League începe peste două luni. Cred că normal era minim un an.

 87. Pedeapsa care va fi injumatatita la apel? Si mi se pare mie, sau e mai mica decat cea de la a doua muscatura?

  Oricum, e pedeapsa corecta, money talks. 9 FIFA internationals inseamna o optime de campionat mondial, eventual un sfert si celelalte amicale pe care FIFA va fi all to happy sa le accepte pentru Uruguay. Eventual cateva meciuri de calificare, pentru ca, Copa America se vinde mai bine cu Suarez.

  La fel si Liga Campionilor, unde Ford sau Master sunt vazuti de mai multa lume intr-un meci in care joaca Suarez, ca atare va pierde doar primele doua etape.

  Cea mai tare e amenda de 65K, oare si-a folosit si buzunarul stang pentru asta sau numa dreptul. Care-s cotele sa mai muste inca o data?

  Altfel, se pare ca Aguero e out.

 88. Ar fi culmea să îi mai şi scadă din ea la apel. Vestea bună e că, chiar dacă face apel, nu are cum să joace împotriva Columbiei.

  E incredibil, pentru prima muşcătură primeşte 7 etape. Pentru a doua primeşte 10. Şi pentru A TREIA OARĂ primeşte cel mai probabil 8 etape sau în cel mai bun caz tot 10 etape la Liverpool. Dar vorba ta, cel mai probabil ăsta e motivul, money talks. E interesant de ştiut dacă va avea voie să se antreneze cu echipa (citisem pe twitter ca n-ar avea voie) sau dacă are voie să se transfere.

  Legat de amendă… probabil că s-a cautat de mărunt.

 89. Fun fact: De la ultima Cupă Mondială, Luis Suarez va aduna 49 de meciuri pe care nu le-a putut juca fiind suspendat. Fără să fi luat vreun cartonaș roșu.
  He just can’t get enough!

 90. O decizie un pic cam aspra, dar sunt de acord cu ea; ma speriasem de elucubratiile cu 2 ani suspendare sau suspendare pe viata dar bine ca cei care judeca au mai mult discernamant decat talibanii moralisti de pe internet.
  O decizie suficient de aspra pt a arata ca astfel de bizarerii nu-si au locul pe un teren de fotbal dar si suficient de flexibila pentru a lua in calcul toate elementele conexe ale acestui caz.
  Un exemplu cand Fifa ar trebui aplaudata, nu hulita

 91. Suparati mai sunteti…sa doriti raul unui om doar pt ca e rivalul echipelor voastre…classy

 92. Hihihihi, din punct de vedere al internetului, cel putin, daca nu existai trebuiai inventat. Cel putin eu, desi poate si Vlad si altii, am incercat din greu sa nutresc pentru Suarez sentimentele pe care le ai tu pentru CRonaldo, Pepe, Mou si inca cativa. Ca rivali ai echipelor sustinute, desigur. Eu personal, cu rusine recunosc ca am esuat.

 93. Sunt absolut sigur ca daca ar fi fost atacantul lui arsenal nu ai mai fi cerut suspendare pe viata:) dar probabil nu o sa recunosti asta…

 94. Poate prin absurd ajunge la Real! Si il musca de cap pe Pique in meciul direct! Si uite cum tot lobby-ul tau se va duce pe apa sambetei! Sau poate il cumpara Barcelona pe Pepe! Eu zic sa te gandesti deja si la un scenariu pentru reabilitarea portughezului 😉

 95. Pe cat de spectaculoase au fost primele 2 etape, pe atat de plictisitoare au fost meciurile din ultima etapa cu exceptia Mexicului 🙂

 96. Imi aduc aminte de portughezii Nuno Gomes si Abel Xavier care tot intr-un meci al nationalei, impotriva Frantei la mondial sau european au primit suspendari si mai mari pt niste proteste la arbitru.

 97. Ce cred eu din pacate nu are nici o importanta. E ca si cum te-as intreba eu ce parere ai fi avut daca Suarez era jucatorul lui Mourinho. Da asta stim. Dar nu putem dovedi. Deocamdata, intrucat inteleg ca ar fi minime sanse sa ajunga la Madrid. La fel de minime cum exista sa se opreasca din muscat.

  Ce e facht insa, sunt 2 mici lectii de istorie. Si anume ca 1. Arsenal si-a concediat unul dintre cei mai de succes antrenori la un pic sau mai mult dupa ce s-a dovedit ca omu era implicat in chestii ciudate legate de comisioanele jucatorilor si 2. ca dupa ce Overmars a marcat golul victoriei, rezultat dupa ce Sheffield aruncase mingea afara pentru ca un jucator sa fie tratat, Wenger a oferit un reply, care nu era in nici un regulament, si nu era posibil fara acordul lui Arsenal. FA a zis mersi si meciu s-a rejucat. Mai multe poti studia pe internet, daca poftesti. Deci poti sta pe ganduri mult si bine cum ar fi reactionat Arsenal in multiplele cazuri Suarez. Succes.

 98. Fa si tu un efort sa citesti macar ce scriu daca tot imi raspunzi. Nu am zis nici un moment ca suarez e un sfant si ca ar trebui trecuta cu vederea muscatura. Am zis de la bun inceput ca suarez, DACA a muscat, trebuie pedepsit, dar in nici un caz cu suspendare pe viata sau pe 2 ani, iar apoi, in lipsa unor imagini clare mi-am exprimat indoiala ca ar fi existat o muscatura, ceea ce mi se pare de bun simt pentru ca nu poti sa acuzi pe cineva doar pe baza istoricului sau.
  intre timp judecatorii au judecat, verdictul s-a dat, am fost de acord cu el, desi cred ca este mai degraba aspru decat usor, fiind cea mai mare pedeapsa pe care a acordat-o fifa vreodata
  Suarez trebuie sa plateaca pentru aceasta bizarerie pe care o are si care este evident o ciudata apucatura obsesiv-compulsiva care se rezolva la psihiatru dar in nici un caz nu mi se pare firesc sa fie supus acestui linsaj public, sa fie asemanat cu un criminal odios, un nebun periculos sau un “nimeni”. Suarez este o persoana complexa, cu bune si rele si exista suficiente calitati pe care le are si ca jucator si ca om dar cum mizeria se vinde mult mai bine i se accentueaza aceasta dark side mai mult decat lucrurile bune pe care le face.
  apropo, cate luni de suspendare a luat mourinho pentru degetul in ochi? Sau degetul in ochi e mai acceptabil? Si exemplele pot continua

 99. Aplaudata? Pai parca nu-l muscase, parca era teoria conspiratiei.

 100. In principiu corect ce spui, exista teoretic riscul transmiterii de virusi. Dar nu cred ca la un asemenea nivel exista jucatori care sa nu aiba toate analizele la zi

 101. Adevarul a iesit la iveala si deci poza initiala era cea reala, mea culpa; nu si cea din mirror se pare care a fost prelucrata ca sa para o muscatura a lui dracula. Cu astfel de abuzuri ce facem?

 102. Dintre cele 2 prezentate acolo cea cu alteratii vizibile e cea din stanga. Daca intr-adevar sunt urme de muscaturi sau nu, asta e alta poveste. Dar intre cele 2 imagini prezentate in link-ul de deasupra cea din stanga e cea cu probleme. Cat priveste a 3-a varianta aparuta pe site-ul celor de la the mirror (in foto atasata) se vede clar ca s-a intervenit asupra ei. (nu atat color corect cat burning tool + saturation) Dar repet inca odata, intre cele 2 aparute in link-ul de pe mundo deportivo cea din stanga e cea care ridica cele mai mari semne de intrebare!

 103. E totusi nu foarte complicat ce intrebasem eu, fa un efort macar: daca esti CONSTRANS sa alegi intre 2 rele, pe care il alegi?
  Exemplu real: in 2000 ai avut de ales intre vadim si iliescu, ce alegi?
  E greu si acum? Sa-mi spui

 104. Pai ti-a raspuns foarte clar. Nu te constange nimeni sa alegi dintre doua rele, nu in cazul asta. Ce ar fi sa nu alegi nimic, cum a rapuns distinsul meu coleg? E foarte posibil, doar ca nu exista interesul. In traducere libera asta ar inseamna ceva de genu:

  – muscator – 1 an (0.5 la apel)
  – muscator recidivist – 2 ani (1-5 la apel)
  – muscator re-recidivist – viata
  . rupator de picioare din tackle aiurea (zic aiurea pentru ca s-au mai rup oase din tacke-uri normale, deci ghinion total, expemple sunt destule, pot sa dau daca doresti) – minim pina reintra victima, fara salar
  – rupator recidivist – vezi muscator recidivist
  – bagator de degete in ochi – vezi muscator, la fel pentru recidivist
  – rasism – idem
  – baie la jucatori pe teren – 5 meciuri teren suspendat minim
  – orice altceva ce nu e in spiritul jocului si litera legii

  Am un vis. Si in visul meu se face ca Suarez e transferat la Madrid. Si undeva prin primavara, musca din nou. Si pe urma intru pe forumu asta.

 105. Salutare Anglofili. Am nevoie de ajutorul vostru intr-o chestiune care da batai de cap memoriei mele… Nu reusesc sa-mi amintesc numele site-ului de unde se insipra cel care facea rubrica de transferuri europene la gsp.ro. Aveti idee? Tot punea print screen-uri cu transferurile zilei de pe acel site si-mi placea cum era gandit site-ul pentru ca in dreptul jucatorului precum si a cluburilor de la care a plecat respectiv ajuns apareau steguletele tarilor de care apartineau. Sper sa-si aminteasca cineva. Cheers.

 106. Nu ‘regrete’ ci ceva care-i lipseste lui Suarez. Clasa. In rest cred ca in sinea ta esti convins ca italianul trebuie suspendat ceea ce e mai mult decat ingrijorator.

 107. de ce sa fie suspendat?
  marturia lui chellini este extrem de importanta pentru ca arata in mod extrem de clar ca un gest care a fost perceput de victima ca nu excesiv de periculos a fost transformat de presa twitterista intr-un act criminal out of proportions
  dar bineinteles ca pentru talibanii moralisti aceasta marturie (care nu este singura…) nu va conta niciodata mai mult decat propria viziune apocaliptica si tabloidizanta asupra realitatii
  Aici e marea problema, am ajuns sa nu mai gandim cu mintea noastra ci asa cum ne dicteaza the mirror

 108. http://thenewdaily.com.au/sport/2014/06/26/defence-crazy-ones/

  “Suarez is unfortunate in that his losses of control are highly visible and, thanks to the world wide web, able to be reviewed ad infinitum.

  But this is not a monster. This is a man who has trouble controlling his emotions, and his reactions are unusual and disturbing.

  He has made the same mistake now three times, which does not bode well.

  But he needs help, not derision”.

 109. Eu nu am o problema cu suspendarea, am o problema cu acest masacru mediatic. Se pune intrebarea daca e normal ca presa, mai ales cea engleza sa se concentreze atat pe acest eveniment cu zeci de articole, cu zecile de jurnalisti asaltand la conferinta de presa acest subiect, singurul despre care au avut intrebari…E normal?
  Pana la urma omul a fost judecat, suspendat si ar fi trebuit sa ramana asa; dar pt ca este suarez si pt ca vinde presa a hiperbolizat acest eveniment intr-un mod rusinos.
  Daca Suarez are o problema (si are, una chiar serioasa…) atunci si presa, tabloida sau nu, are o mare problema.

 110. Cât tupeu pe Webb să anuleze golul cu stadionul plin de brazilieni 🙂

 111. Sau la basescu, seamana mai degraba cu justificarea pt lovirea copilului:)

 112. Cum să te cheme Brazilia și să lași Chile să te domine în halul ăsta pe teren propriu în meci decisiv la un campionat mondial?

 113. Asa se castiga campionatele mondiale, cu durere, cu suferinta. Aceasta campanie a braziliei imi aminteste de franta 98, o echipa cu mari probleme in optimi si sferturi, dar care a castigat cupa

 114. Poate, dar se căștigă foarte urât așa. Sper ca nemții sau francezii să îi elimine în seminfinale. Dacă nu o vor face columbienii 🙂

 115. Columbienii vad ca si-au propus sa inscrie numai goluri de generic la acest Mondial, ce echipa! Si ce mondial face James Rodriguez.

 116. Adevarat, si este si foarte eficient, a dat 5 goluri din 7 suturi la poarta
  prin comparatie ronaldo a dat 3 goluri din 67 de suturi in toate participarile sale la cupa mondiala

 117. Cu cat ma gandesc mai bine, cu atat cred ca sansele greciei sa ajunga in finala cresc:)

 118. Mexic face scor cu Grecia. Asta daca grecii trec de Costa Rica (unlikely). De la un punct mai ai nevoie si de altceva decat disciplina, balls si noroc.

 119. Pițurcă va fi în al nouălea cer dacă ajung grecii în finală 🙂

 120. A calcat langa piciorul lui robben, oricum la nivelul asta nu dai penalty in min 95. Robbed

 121. Penalty se dă și în min. 97 dacă e fault. Și a cam fost. Dacă era alt jucător în locul lui Robben, nu știu dacă ar fi căzut atât de artistic.

 122. Yep am vazut reluarile si clar Robben made the most of it, insa tacklingul lui Marquez, oribil. A scapat in prima repriza, a scapat si atunci cand Robben a ales sa treaca si sa suteze insa nu faci asa ceva cu un minut inainte de final.
  Daca Proenca ar fi avut ordine ma indoiesc ca Brazilia, Argentina, Franta sau whoever ar fi dat acele ordine ar fi zis vrem Olanda si nu Mexicul. Si daca vii cu argumente suporteri etc, mexicanii au minim de 2 ori mai multi suporteri.

 123. Cat noroc ufff. Nu-mi aduc aminte de vreo echipa atat de rudimentara si oribila precum Grecia sa fi atins ‘sferturile’.

 124. Nu a fost nici un tacking. Nici de departe oribil. Marquez a pus piciorul in fata lui Robben, care a planuit saritura de prin minutul 75 probabil. Nu vreau sa aud de nici un contact, asta nu e penatly. Cel din prima repriza insa da. Filotas a avut drepate intitial, ca a calcat langa picior. Si chiar sa-l fi calcat pe varful piciorului, nici o calcatura pe degetul mic sau mare nu genereaza asa ceva. Iar daca ar fi fost calcat intr-adevar, s-ar fi rasucit si piciorul mexicanului. Calcaiul lui ramande plantat, deci nici vorba.

  http://www.gfycat.com/HeftyTartBaldeagle#

 125. Si eu am crezut la fel, dar uitandu-ma atent pe reluari il calca usor pe varful piciorului; regulamentar este penalty, robben a sarit apoi in bazin, in spiritul jocului nu as fi dat penalty ca asta in min 94, proenca putea sa se abtina

 126. Un exemplu clar care explica de ce jucatorii de fotbal cad teatral: evra il ia in brate pe jucatorul nigerian, penalty extrem de clar, nigerianul nu cade, arbitrul il admonesteaza verbal pe evra dar NU DA NIMIC
  Daca nigerianul ar fi cazut, ar fi fost 11 m
  din cauza asta majoritatea fotbalistilor sunt invatati de mici sa cada la cobtact, pt a semnala arbitrului infractiunea

 127. Muahaha. Pentru faza asta eu aș cere minim 100 de milioane dacă aș fi chairman la Liverpool. 🙂

 128. Cam cat crezi ca va fi suma de transfer? Toate zvonurile indica faptul ca ne indreptam spre aceasta mutare cu Alexis inclus in tranzactie cel mai probabil.

 129. Eu unul nu vad cu ochi buni tranferul asta. Prea multi bani pentru un jucator care e in varful formei lui si probabil la Barcelona nu o sa mai joace la fel. Pe langa asta, vor fi 3 personalitati dificile in vestiar, cu un ego destul de mare, iar unul dintre ei va pleca obilgat-fortat dupa un deal pagubos pentru Barca, in stilul Eto’o.

 130. adevarat, dar a declarat de asemenea ca niciodata nu va mai fi implicat intr-un asemenea incident.
  sa vedem, eu am incredere in luisito

 131. Germania-Algeria e cel mai tare 0-0 vazut de nu stiu cand, end to end stuff. Probabil Muller&co se vor impune pana la urma, dar meritorii algerienii. Si da, AVB se pare ca a fost un vizionar cu sweeper keeperul, cred ca spre asta ne indreptam.

 132. Hm, nici o favorita eliminata in optimi pana acum…incep sa ma tem pt argentina
  Altfel franta algeria ar fi fost un meci cu incarcatura sociala exploziva, primarul parisului cred ca rasufla usurat

 133. Cred ca s-a cam terminat cu surprizele, echipele mari incep sa joace mai bine in fazele superioare. Entuziasmul algerian/mexican/nigerian nu mai ajunge.
  Pe de alta parte e un pronostic timpuriu dar nu cred ca Brazilia va trece de Columbia. Sau daca o va face nicidecum de invingatoarea dintre Franta si Germania. Jo, Fred, Hulk, Paulinho nu cred ca ar fi prins vreodata primul 11 in Selecao-urile din trecut. Paradoxal au cea mai buna aparare pe care au avut-o din 94 incoace.
  Franta – Germania in sferturi e un meci ce-mi aduce aminte de cartea regretatului Ioan Chirila, Espana82. Sau de primul mondial vazut direct, cel din Mexic86.
  LE: mai in gluma mai in serios, a mai remarcat cineva ca atunci cand joaca echipe din America de Sud (mai putin Uruguay), prim planurile arata o gramada de eye candy in tribune, iar cand joaca europeni doar figuri obosite de bearded blokes vopsiti pe fata si purtand niste palarii stupide? (elvetienii in top). Un motiv in plus sa ne dorim o finala sud-americana:)

 134. Dacă s-ar fi transferat la Real sau, mai rău, la echipa condusă de Cel-al-cărui-nume-nu-îl rostim-ca-să-nu-stârnim-o-altă-polemică, ai fi cerut sacrificarea lui Suarez în piața publică 🙂

 135. Presimt ca Franta-Germania va fi extrem de plicticos si se va termina cu un 1-0 pe final pentru una dintre ele, cel mai probabil Germania. Asta insa poate si pentru ca voi pierde meciul fiind in trafic 😀

 136. Infiorator de slaba aceasta echipa a argentinei, sper pt binele fotbalului sa fie eliminata. Jenanta prestatie a unei echipe care are aere de campioana mondiala si care de fapt sta in 2 jucatori, messi si di maria, ceilalti sunt de nivelul burnley cel mult

 137. Ăștia de la Major League Soccer chiar au scris pe Twitter: “That Messi guy is pretty good at soccer?” :)))))))))

 138. A devenit un cliseu sa o zici dar asta e cea mai tare Cupa Mondiala ever (respectiv din 98 de cand ma uit eu 🙂 ). Vorba lu Lineker, this is ridiculously entertaining!

 139. E ca elefantul alb, nimeni nu o spune, dar e si ptr ca fotbalul a evoluat spre viteza, a disparut tiki taka din repertoar. E o minirevolutie tactica care impune stilul rapid, cu schimbari bruste de directie si atletic. End to end stuff devine uzual, nu mai vedem temporizare si timpi morti doar for the sake of possesion. Un adevarat paradis ptr iubitorul de fotbal in viteza de la o poarta la alta.

 140. Am vazut la campionatul asta cele mai spectaculoase meciuri de 0-0 (in 90 de min) :))

 141. Mare pacat ca nu au reusit sa egaleze, au avut un forcing excelent in prelungiri iar rutina de la acea lovitura libera a fost sweet, dempsey trebuia sa marcheze acolo
  pe de alta parte, cand bagi in teren jucatori ca wodolowski care nu ar face fata nici in campionatul de amatori de duminica dimineata, parca trebuie sa te astepti la eliminare

 142. din contra, toate echipele functioneaza ca autobaze de 11 care se deschid ca un arc. in principiu, echipa care face tranzitia cea mai rapida, castiga.

 143. Autobaze care au luat cel mai mare nr de goluri din ultimele campionate mondiale?:) cam slabe autobaze nu crezi?
  Se joaca deschis, iar echipele cele mai tehnice, cele care paseaza mai mult si mai bine in jumatatea adversa castiga; chile, columbia, belgia sunt toate echipe tehnice, care paseaza mult si inscriu in general goluri lucrate.
  Daca trebuie sa vorbim de un faliment, e falimentul fotbalului lui mourinho care e absolut mort la acest campionat mondial, din fericire pt noi toti

 144. Ce i-a facut simona lui lisicki, incredibil. Si a revenit de la 1-4. Cred ca e romanul cu cel mai puternic mental pe care il cunosc

 145. Si nu uita ca toate meciurile din optimi care nu au ajuns la penalty uri au fost castigate de echipele cu posesia mai mare, cu exceptia belgiei.
  dar la usa belgia per total usa a avut o posesie mai buna pt ca a avut posesia aproape total in prelungiri, atunci cand a si jucat cel mai bun fotbal si merita sa egaleze, in timpul regulamentar posesia apartinand belgiei, care a avut si marile ocazii

 146. Great stuff, dude! Imi pare rau ca Italia v-a batut pentru ca apoi sa piarda lamentabil in fata celor din Costa Rica.

  Multumesc pentru promovarea EnjoyFootball pe Anglofil.ro

  Salutari tuturor, discutiile sunt interesante, poate cele mai interesante din toata blogosfera ce se axeaza pe fotbal.

 147. Pronosticuri pentru sferturi?
  Eu zic Brazilia (prelungiri), Franta, Belgia (penalty-uri) si Olanda.

 148. eu am pus 1-1 la bra, fra si Arg. am zis ca olanda bate. cred ca ger se califica, daca s au trezit, dar surpriza cred ca o sa vina de la Columbieni( sau sper ) 🙂

 149. in mod inexplicabil low modifica echipa, incepe cu lahm fundas lateral si klose varf clasic, va fi demolat de franta.
  restul brazilia cu un sec 2-0, argentina foarte greu si costa rica il va pedepsi pe van gaal pentru compromisul de a renunta la fotbalul total

 150. Iep. Inexplicabil sa joci cu cel mai bun fundas dreapta din lume fundas dreapta. Vei fi demolat de Barca. Daca joci cu el cetral, demolezi Real.

 151. Columbia, Germania, Olanda si Belgia, desi mi-as dori Franta din motive de nesuferire a nemtilor 🙂

 152. cand a fost demolat de real bayern a jucat cu lahm fundas dreapta:)
  lahm are o varsta, nu mai poate sustine viteza necesara unui fundas lateral, locul lui acum este la mijloc, s-a vazut si azi cate ocazii au avut francezii pe partea lui

 153. ZM e recunoscut ca un fan mourinho si ca nu prea il are la inima pe guardiola; in plus analiza lui e una de rezultat, mereu, result is king, absolut intotdeauna justifica rezultatul; daca benzema marca la ultima ocazie analiza suna altfel.
  2 obervatii:
  1. Germania nu a jucat vizibil mai bine pt ca lahm a fost mutat; nu contest meritele lui lahm ca fundas lateral, dar ocaziile mari ale francezilor (benzema 2, matuidi 1, valbuena 1) au fost toate de pe partea stanga a atacului lor, partea lui lahm; in ofensiva aportul lui lahm a fost de asemenea redus
  2. Schimbarea cu klose si muller iar nu avem dovezi ca a mers: klose a fost inexistent (e drept ca schurrle a fost mai slab ca el…) iar muller nu a mai avut reusitele din meciurile anterioare, cand ori a marcat, ori a pasat decisiv

 154. daca francezii nu au fost realisti in fata portii…in plus nici nu si-au dorit
  singura echipa care isi doreste acest mondial cu adevarat este brazilia, jucatorii brazilieni sunt pur si simplu transfigurati de aceasta dorinta si pana acum merita sa fie unde sunt

 155. de mult nu am mai vazut o echipa atat de transfigurata de dorinta de a castiga precum aceasta brazilie. Toti dau 100%, e adevarat ca nu toti pot, dar e o motivatie extraordinara la fiecare jucator
  la nici o alta echipa nu am vazut aceasta nebunie, aceasta concentrare

 156. Hmm, dupa mine e cam borderline “transfigurarea” asta. Tim Vickery spunea ca Scolari a chemat psihologul echipei dupa meciul cu Chile tocmai din cauza ca emotiile sunt “over the top”.

 157. Cred ca a fost cel mai prost arbitraj nepartinitor pe care l-am vazut, if that makes any sens.

  Ceva e profund gresit cand un arbitru cu o medie de sase galbene pe meci da primul galben dupa 40 de faulturi.

 158. se poate, si s-a vazut la anumite faze prostesti, dar in acelasi timp duelurile sunt tratate la limita, nu cedeaza nici un cm nimeni, e foarte greu pt adversari sa gaseasca spatii de joc; e drept ca nu sunt neaparat calitatile pe care le-ai astepta de la brazilia, dar sunt calitatile care te ajuta sa castigi o cupa mondiala
  as vrea sa vad asta la argentina de exemplu, dar nu vad. Acolo lumea merge pe teren si toti se sprijina de coada sapei si se uita la messi cum lucreaza…

 159. Nu cred, au suficiente calitati sa elimine germania
  E vorba de mental aici, mentalul face diferenta si paradoxal brazilienii sunt mai tari, nemtii nu par ca sunt 100% conectati

 160. Un meci mai mult decat infect facut de belgia, o echipa care nu a avut nici o ocazie de gol un meci intreg; si iranul a avut ocazii de gol cu argentina. Overated

 161. Sunt o colectie de individualitati care nu reusesc sa se integreze intr-un joc colectiv. Ce ii salveaza sunt executiile individuale, insa in fata unor echipe solide si bine organizate nu mai merge. Argentina a aratat ca o echipa inchegata azi, silindu-i pe belgieni la un joc gen Stoke cu mingi bubuite in fata.
  Eu merg pe o finala Germania – Argentina cu Messi pe post de Maradona, Higuain ca Valdano,De Michelis ca Brown, Mascherano ca Ruggeri si Lavezzi ca Burruchaga. In plus de data asta il mai au si pe Di Maria si un portar mai ‘slim’ decat Pumpido. Argentinienii au castigat doar pe continentul lor.

 162. 3 vesti proaste ptr brazilieni:
  1. Neymar e accodentat
  2. Thiago Silva e suspendat
  3. Fred e bine sanatos:)

 163. Cea mai urata si cea mai nesportiva echipa a mondialelor, olanda.
  Sa recurgi la tertipul schimbarii portarului ca sa bati o amarata de costa rica asta spune multe despre caracterul zero al olandezilor. Rusine

 164. E nesportiv, aia e. Si lipsa de respect in primul rand fata de portarul titular, caruia i-a transmis verde in fata ca e prea prost ca sa apere penaltyuri desi l-a salvat de la eliminare in timpul meciului. Cine e krul asta, dumnezeul penaltyurilor sa fie bagat in locul portarului titular? Mind games, nesportivitate, cheating, asta e olanda. Sper sa-i distruga argentina

 165. Aia de la costa rica au pierdut penaltyurile in momentul in care krul a intrat pe teren, le-a taiat toata concentrarea, toti probabil se gandeau ma cine o fi krul asta de l-a bagat van gaal, o fi dumnezeul penaltyurilor, omul paianjen? trebuie sa fie the real deal asta de l-a bagat, portarul bionic.
  A intervenit in indoiala si restul e istorie.
  ma asteptam de la mourinho la astfel de tactici, nu de la van gaal

 166. Not exactly a ratat Brian Ruiz care a jucat in Olanda ani buni. Si in Premier League.

 167. ce tampenie.
  antrenorul e responsabil de rezultat,actioneaza cum vrea el.
  de cand e interzis sa schimbi portarul pentru penalty-uri?nu e nici primul si cu siguranta nici ultimul pentru asa ceva.wow.mind games…sa inteleg ca toti fotbalistii trebuie sa fie dusi pe la biserica inainte de meci si sa nu cumva sa injure la vreo ratare.
  nici un jucator care a ajuns mare pana acum n-a fost usa de biserica.daca nu esti putin smecher,rar reusesti…singura exceptie care imi vine in minte e kaka,da’ si el avea o rautate pozitiva in joc.

  iar asta cu lipsa de respect fata de portar,nu exista.e decizia antrenorului,si niciodata n-o sa poti sa-i multumesti pe toti.

 168. In primul rand, cred ca numai la concentrarea costaricanilor ii statea grija lui van Gaal. Se perpelea pe banca sa nu cumva sa ajunga aia stresati la 11m.

  In al doilea rand, antrenorul are un lot pe care il foloseste cum crede de cuviinta. Scopul echipei e intotdeauna inaintea scopului jucatorului. Having said that, sunt convins ca treaba asta era planificata de la antrenamente, nu l-a lovit inspiratia in min 119 pe van Gaal, asa ca Cillessen (sp?) cu siguranta stia ce se va intampla. Adevarul e ca parea si suparat rau pe banca cand a aparat Krul. Sau poate era tot un mindgame si asta?

  In al 3-lea rand, cred ca esti primul om de pe lumea asta caruia ii da prin cap sa acuze o echipa de nesportivitate pentru ca a schimbat un jucator. That’s gotta be a personal best for you.

  In concluzie, brilliant piece of team management, van Gaal 1 – filotas 0

 169. Pe bune, cateodata ma gandesc ca nu mai ai cu ce sa ma uimesti si totusi …. Daca o facea Pep, era genial, nu?

 170. Asta e rostul schimbarilor: sa inlocuiesti un jucator cu altul mai bine pregatit pentu o anumita sarcina.

  Titularul n-a salvat nici un penalty in viata lui (0/16). Krul a “ghicit” coltul la toate penalty-urile si a aparat doua din ele.

 171. @Alex: fa un bine acestui blog si restrictioneaza accesul lui @filotas. E pierdut omul.

  Pana una, alta, sper la o finala frumoasa Germania – Olanda. 🙂

 172. Van Gaal:

  We said nothing to Jasper because we didn’t want him to know before the game. But as I’ve explained, every keeper has specific qualities. Tim has a longer reach and a better track record with penalties than Cillessen.

  We had discussed it with Tim. He knew about their penalties because he needed to be prepared. It worked out. If it hadn’t, it would have been my mistake.

 173. V-ati gandit vreodata la portarii din handbal si cat de nedreptatiti sunt ei, saracii? Titularii sunt aproape mereu schimbati la aruncarile de la 7 metri…

 174. S-ar putea totusi ca accidentarea lui Neymar sa fie un blessing in disguise ptr. Scolari. In formation-ul cu Neymar echipa e foarte statica si Oscar e periferic, daca Brazilia a fost found out si de Chile si Columbia e clar ca Jogi Low n-ar fi avut vreo problema sa ii blocheze. Asa insa vor trebuie sa se reinventeze si Oscar in pozitie centrala cu Gustavo si Fernandinho in spatele lui cu Willian si Hulk hartuind pe aripi e o asezare pe care n-o poti subestima. Fred e useless, dar niciodata nu stii cum poate prinde o zi de exceptie cum a fost la Confed anul trecut cu Spania. Sper insa ca Scolari sa nu se gandeasca sa-l lase pe banca pe Dani Alves, altfel ar fi un ‘taxi for Maicon’ de la inceput pana la sfarsit. Si iarasi Paulinho n-are ce cauta pe teren, nici macar ca late sub.
  Poate ii ajuta indirect si germanii, care se cred deja in finala. Sigur Low va incerca sa-i monteze dar cred ca o sa fie cam dificil avand in vedere ca toata media si suporterii germani se gandesc ca va fi un stroll in the park cu o Brazilie fara Neymar.

 175. Inainte sa aruncati cu pietre in mine, ar fi totusi mai bine sa cititi niste articole echilibrate desprea aceasta schimbare
  http://www.theguardian.com/football/blog/2014/jul/06/netherlands-keeper-tim-krul-intimidation-tactics
  pe krul nu l-a bagat pt ca era un mare portar si stia el cum se para penaltyurile, ci pur si simplu pt a intimida absolut nesportiv jucatorii costa ricani, lucru pe care celalalt portar nu era capabil sa-l faca, nefiindu-i in caracter; dupa cum spune si articolul, asta se numeste cheating si este reprobabil

 176. On this occasion the whole thing was a psychological trick, started by Van Gaal in bringing on Krul in the first place, making him seem like an intimidating penalty-saving king even if he wasn’t one, and continued by the goalkeeper by playing with the minds of his opponents.

  i vreau sa mai spun un lucru: cand am scris lucrurile de aseara, pt care am fost abuzat ca de obicei de puristi, nu citisem articolul asta, care a aparut totusi in guardian. Dar ma bucur ca a aparut si ca apare exact ideea mea:

 177. Krul’s penalty-saving record is not actually that great, keeping out just two of the 20 he has faced since joining Newcastle five years ago .
  tu ai schimba portarul doar pe baza acestei statistici?

 178. Daca era ura irationala as fi aratat-o mai ales la meciul cu spania, nu? Una din favoritele mele
  nu e ura irationala, doar ca nu-mi plac oamenii care triseaza. Uiti ca am spus si despre busquets ca triseaza si despre alves, jucatori ai barcelonei, atunci cand au facut-o

 179. Nu, nu era genial, era la fel de trisor; daca as sti de exemplu ca guardiola ii tolereaza si incurajeaza diveingurile lui robben, nu as ezita sa-l numesc trisor. Dar nu stiu, pt ca nu am observat o relatie directa intre coachingul lui guardiola si meteahna lui robben

 180. Nu e nici o lege care spune ca in Guardian scriu doar zei atotstiitori, deci n-ai dat pe nimeni pe spate cu argumentul asta.

  Plus ca maniera in care expui tu lucrurile face oamenii sa reactioneze ‘aruncand cu pietre’. Cine esti tu sa decizi ce e sportiv si ce nu e?!

  Omul a facut o schimbare, bagand un portar in locul celui titular, portar care a ghicit toate colturile si a aparat doua penalty-uri. Ce e imoral in asta? A destabilizat, in vreun fel, adversarul? I-a furat un jucator foarte bun antrenorului costarican? I-a legat pe aia la ochi?
  Sau poate tebuia sa ii intrebe: “va suparati daca-l bag si eu pe Krul, ca e mai bun la penalty-uri? Daca va c*cati in pantaloni, nu e nicio problema, o sa-l las pe Cillessen”.

 181. Nu e ilegal sa fai aceasta schimbare, nu am zis asta. Dar recordul lui krul la penaltyuri nu era chiar atat de bun in schimb tacticile lui de intimidare a fiecarui jucator costarican au fost foarte eficiente, dar nesportive. Esti de acord ca modul in care s-a manifestat krul inaintea fiecarui penalty a fost nesportiv, nu?
  Si atunci se pune intrebarea: tim krul a fost introdus pt calitatile sale nesportive sau sportive?

 182. Van gaal a declarat ca silenssen nu avea nici cea mai mica ideea despre schimbare, so teoria ta cade ca un castel de nisip. Sorry

 183. Dar recordul lui Cillessen il stii?
  Krul nu s-a manifestat neaparat exemplar, dar nici Dudek n-a facut asta, in 2005. Aici putem discuta pana maine. Fotbalistii nu sunt calugari, fotbalul nu e poezie.

  Nu inteleg a doua intrebare. Ce gesturi ‘nesportive’ a facut Krul care sa nu fi putut fi facute si de Cillessen? Ii era rusine lui Van Gaal sa ii spuna lui Cillessen sa faca aceleasi gesturi pe care le-a facut Tim Krul? Chiar nu inteleg problema pe care o expui tu, nu are noima.

  Si am vazut ca ai mai punctat ca e nedrept pentru Cillessen ca a fost schimbat. Eu l-am vazut reactionand cu mult entuziasm dupa fiecare penalty aparat de Krul. La sfarsit, el a fost primul care a alergat spre celalalt portar pentru a-l felicita. Si inca ceva: crezi ca acum Cillessen e suparat ca va fi titular intr-o semifinala de campionat mondial si, cel putin, intr-o finala mica?

 184. Scuza-ma, dar teoria ta este bazata pe nimic. Nici Dudek nu e Captain Sparrow. Daca in locul Costa Ricai ar fi fost Grecia, sunt sigur ca ai fi zis ca au primit ce-au meritat, ca au facut anti-joc etc.

 185. stii ca si guardiola a recurs la exact aceleasi tertipuri precum murdarul mourinho…gen,fortarea unui galben pentru a fi suspendat in meciul urmator,neimportant de altfel,or mind games at the press conf….nu??

 186. Nu, nu a recurs la nici un mind games, pur si simplu i-a raspuns lui mourinho
  nu inseamna ca e un sfant, dar greselile lui sunt mai degraba fotbalistice decat legate de gamesmanship

 187. Cred ca cele doua argentine sunt echipe foarte diferite totusi; cea din 86 cred ca era mai echipa, mai legata, era antrenata de un antrenor adevarat si nu de un clown, avea jucatori mai puternici in toate compartimentele. Cea de acum e mai degraba o echioa adunata, in care lumea nu prea alearga iar messi e vazut ca un salvator de la care se asteapta mereu miracolul,

 188. Fortarea de galbene nu a fost dovedita, ca urmare nu a fost amendat; la mourinho a fost dovedita, deci a fost amendat. Simplu

 189. daca nu va uitati la finala de la wimbledon, dati repede ca e pacat sa o pierdeti

 190. Van Gaal a spus clar: we prepared. Olanda are unul dintre cei mai buni antrenori de portari din lume si lucreaza cu o frima londoneza care colecteaza date despre mii de penalty-uri.

  Dintre doi portari slabi la aparat penaty-uri l-au ales pe cel un pic mai bun si l-au pregatit in consecinta special pentru asta.

  Toate indiciile sugereaza ca decizia s-a luat inainte de meci.

  http://balls.ie/wp-content/uploads/2014/07/pens.png

 191. Superba finala. Am vazut ultimul set din cele 5. Un campion a predat stafeta altui campion mai tanar. Nu il mai vad pe Federer facand inca o finala la un turneu de mare slem. Bine, nici nu sunt un specialist, asta e parerea mea de chibit.

 192. Cred in Germania. Pe ei ii vad castigand Cupa. Sper sa nu arunc acum un blestem anuntandu-i castigatori. Mi se par cei mai pregatiti.

 193. Cred ca indiferent de cat de pertinente sau nu sunt parerile lui Filotas ele trebuie respectate. Pe Gazza nu l-am uitat chiar daca e alcoolic, pe Maradona il iubim ca pe Dumnezeu desi a luat droguri. Filotas e un senator al Anglofil.ro asa ca sa nu fim prea aspri.

 194. Da, cred ca a cam fost ultima sansa. Desi poate ia exemplul lui Agassi care a castigat ultimul GS la 33 de ani. Sau pe al lui Sampras care a castigat ultimul GS dupa ce picase pe locul 20.

  Eu sunt cam bummed ca dispare Federer usor, usor. Nu-mi place deloc directia in care merge tenisul masculin in ultimii ani, cu pocnit mingi de pe baseline si alergat mult stanga-dreapta. Nu se mai vine la fileu, slice-uri, voleuri vezi cateva pe turneu…

  https://d3j5vwomefv46c.cloudfront.net/photos/large/859413440.gif?1404667248

 195. problema mea nu e cu opiniile lui, e cu semnele de exclamare cu care sunt scrise :)))

 196. Waw! Ce de-a discutii poate naste o schimbare. Geniu tactic. Murdar. Nesimtit. Caracter zero. Wtf? Oameni buni, e o schimbare. Care, intimplator au ba, a dat roade. OK, o fi prima de felu asta. Daca il schima pe Vlaar cu, sa zicem, Huntelaar in min 119 doar pt ca ultimul da mai bine de la 11m tot geniu era? Sau tot caracter zero? Ce naiba, doar nu le-a taiat jambierele costaricanlor, sau nu le-a dat apa vie olandezilor. Deci olandezii au caracter zero ca si-au schimbat portarul, nu ca Robben e cel mai mare cheat din istorie.

  Olandezii sunt mai rai decat brazilienii, care au declarat open season (cu acceptul padurarului numit arbitru) la James Rodriguez, tactica prin care sunt direct responsabili de accidentarea (norocoasa, intr-un final) a lui Neymar.

  Imi imaginez cum, in epoca de piatra sau cand naiba, oameni stansi in jurul tabletei de piatra sau din lemn discutand ultima genialitate (sau mizerie) tactica, depinde de preferinte. Un lucru nemaivazut. Un antrenor a schimbat un jucator in minutul 93. Geniu tactic, spun unii. Le-a taiat aerul din crampoane adversarilor. Caacter zero, urla altii. L-a daramat psihic pe nenorocitul ala scos, plus o nesportivitate totala sa tragi asa de timp, in vazul tuturor. Eh, acu nu se mai mira nimeni la nesportivitatea unei schimbari in minutul 93, ba chiar e o tactica folosita cu succes si de minnows Argentina, sa castige secunde pretioase, conducand cu 1-0 dupa gol in min 92, ca sa bata pe mighty Iran.

 197. Daca cumva Olanda bate Argentina, sunt cei mai naspe pentru ca Robben a simulat exagerat (desi Pep i-a dat telefon si i-a spus ca are voie sa ia contact cu gazonul doar cu crampoanele, no matter what). Daca bate Argentina, Olanda e cea mai bine inchegata echipa, tehnico-tactic, din istoria mondialelor.

  Daca cumva Brazilia bate Argentina, sunt cei mai naspa pentru ca au faultat foarte mult si au jucat dur. Cat timp era Neymar in echipa, era OK. Daca bate Argentina, Brazilia e cea mai bine inchegata echipa, tehnico-tactic, din istoria mondialelor.

  Daca cumva bate Germania, sunt cei mai naspa pe ca Low isi manca mucii pe banca, fapt total nesportiv care l-a dus la voma pe Messi. Daca bate Argentina, Germania e cea mai bine inchegata echipa, tehnico-tactic, din istoria mondialelor.

  In concluzie, Argentina va bate cele mai mari echipe din istoria fotbalului, dar si cele mai murdare, deci o dubla realizare. Normal, Elvetia, Iran, toate intra in categoria asta.

 198. Io is 100% pentru pasiune si ce-a mai fi. Dar daca aceasta Brazilie castiga mondialu, o sa fie o insulta teribila la adresa unor Junior, Careca, Eder, Alemao sa nu mai vorbim de un Socrates sau Zico.

  Echipa asta nu are nici un waw factor. Bine, inafara de 7-8 hacuitori teribili pe teren. Neymar o fi el ceva talent, nu zic, dar e la ani lumina de Zico, Socrates, Romario, Ronaldo, Ronaldinho, sa nu vorbim de 50-70 ca pe aia nu i-am vazut ‘live’.

 199. Da si nu, o fi o insulta teribila la adresa celor mentionati dar nu si la adresa fundasilor/portarilor brazilieni din 82 sau 86. Ia zi repede pe nerasuflate de cati jucatori cu wow factor iti aduci aminte din generatia 94 campioana mondiala in USA? Eu doar de Romario. Si de tanarul ala in slapi de se bucura pe banca la cei 17 sau 18 ani ai lui, desi nu jucase o secunda, Ronaldo parca il chema:) cu exceptia mondialului lui Maradona n-am mai vazut nici o cupa castigata prin eforturi individuale si wow factor. Cea mai slaba din istorie blah blah asa au fost si Franta 98 sau Italia 2006 la vremea lor. Dar cei ce au castigat un World Cup acum 4 ani dand 8 goluri in 7 meciuri au fost the best ever:)

 200. Bebeto cu siguranta, Branco (batranel, ce-i drept, era sa uit de el si sa-l pun in lista de mai sus). Hai sa zicem si oarecum Rai (nicidecum unul dintre greats totusi, si el departe de fra-su) si oarecum Leonardo (mai mult talent in cot decat altii in ghete :), din pacate).

  Franta 98 cea mai slaba din istorie? Glumesti, sper, cand ai lateralii si mijlocul care-l aveau atunci. Italia 82, 06 de acord, iar despre Spania acu 4 ani stii prea bine ce cred. Desi no, in 82 a aparut un Rossi iar in 06 totusi erau pe teren un Pirlo, Totti sau Del Piero. Brazilia nu are nici macar unul.

 201. Senzaţional meci. Federer e motivul pentru care am început să mă uit la tenis acum 10 ani aşa că îmi pare foarte rău că nu a câştigat. Pentru mine (şi pentru mulţi alţii din ce am înţeles) rămâne cel mai mare. Nu am mai văzut la niciun jucător clasa pe care o văd la Roger. În plus, e şi un om deosebit. Jos pălăria.

 202. Wow factor in ’94 nu avea decat Romario, dar era suficient. Din ce imi aduc aminte, a fost meciul si golul pentru Romario, exceptand desigur finala. Dar restul formau o echipa solida; Ca fapt divers, in echipa jucau printre altii Taffarel, Branco, Cafu (cred), Aldair, Marcio Santos, Dunga, Mazinho, Bebeto. Unii dintre ei trec testul vremii.

  Pe de alta parte, in ’94 niciun meci eliminatoriu nu a fost castigat clar, iar singurul in care au facut spectacol a fost sfertul cu Olanda.

  Chiar si asa, parca nu bubuiau mingi inainte in min 80 si nici atata nesiguranta nu degajau. Din echipa actuala, starurile sunt aproape exclusiv pe linia de fund, si asta spune multe.

  Edit: am verificat acum, Cafu nu a jucat decat in finala, titular era Jorginho, si i-am uitat pe Leonardo si Rai, alaturi de un Mauro Silva si Zinho de care nu imi amintesc decat ca nume.

 203. Eu zic ca filotas ne tine mai uniti pe ceilalti 🙂 Odata ce intelegi ca pentru el lucrurile nu pot fi decat exacerbate si treci peste momentele de madness poate fi un contributor bun

 204. Si uite asa am ajuns eu sa tin si cu Olanda, desi nu prea aveam de gand!

 205. Citeam parca pe un twitter ca:
  – fanii Arsenal tin cu Germania.
  – fanii ManU cu Olanda
  – fanii City cu Argentina
  – fanii Chelsea cu Brazilia
  – fanii Pool cu Suarez
  Voi anglofililor, ce ziceti de semi?

 206. Fanii Liverpool sunt multumiti ca le-au plecat jucatorii repede acasa, fara accidentari, si ca au timp sa se odihneasca putin mai mult 🙂

  Nu ca nu mi-ar fi placut ca Anglia sa isi depaseasca propria conditie si sa faca un turneu mare … ar fi avut un culoar accesibil daca era in locul Costa Ricai de exemplu, ceea ce ar fi fost fezabil daca nu juca Suarez.

  Sincer, nu am vazut decat 3-4 meciuri la acest mondial asa ca nu ma voi hazarda sa imi stabilesc o favorita rationala.

  Din punct de vedere emotional, consider ca o victorie a Olandei chiar ar fi nemeritata si o palma pe obrazul generatiilor anterioare (’74, ’78 si ’98 au avut material de campioane – interesant ca din toate astea cea mai slaba – ’78 – a fost cel mai aproape, la cativa centimetri, de victorie). Din ce am citit (si ce am vazut cu Chile), au jucat cu adevarat doar o repriza la acest turneu. Pe de alta parte, nici celelalte 3 nu au aratat a campioane decat ocazional.

  Tot emotional, aroganta fotbalistica a europenilor ma face sa sper la o victorie sud-americana, dar ea ar trebui sa vina la pachet cu ceva entertainment, si nu ma refer la trageri de timp si autobaza braziliana dupa un 1-0 la o faza fixa, si nici la joc steril argentinian salvat de un sut de la marginea careului al lui Messi.

  Sper sa vedem meciuri de calitate, nu meciuri inchise. Si fie ca cel mai bun sa invinga in final(a)!

 207. – la pariuri, cotele la trofeu sunt aproape egale, doar Olanda e un pic in urma. Cred ca o sa tina de fine margins, care pot sa fie si executii inventate de Messi sau Robben, dar mai degraba off-side-uri, cartonase rosii, rezistenta fizica.

  – semifinalistele sunt clar cele mai bune patru echipe ale turneului. Ceea ce e un alt fel de a spune ca nici una n-a dat pana acum pentru un adversar de calibrul celor care asteapta in (semi)finala.

  – Tim Vicekry spunea ca Brazilia de acum castiga prin momente, nu prin flow ca in ‘70 sau ‘82. Momentele de pana acum au fost Neymar si fazele fixe. Cu Neymar out, Brazilia sta in cornere, lovituri libere si penalty-uri.

  – having said that, citeam undeva ca Brazilia a pierdut doua meciuri oficiale pe teren propriu din 1975 incoace.

  – Willian, daca e apt, nu cred ca e un downgrade atat de mare de la Neymar pe cat pare.

  – nu vad o echipa europeana sa bata si Brazilia si Argentina (in finala).

  – Olanda a revenit de trei ori dupa ce a fost condusa. Stie sa evite panica. Argentina nu cred ca are nici mentalul si nici calitatea ca sa revina daca primeste primul gol.

  – sper sa primeasca Rizzoli finala.

 208. De acord cu toate punctele, eventual cu exceptia 2, eu nu am vazut Brazilia peste Chile sau Columbia. E adevarat ca mie mi-au placut cel mai mult, deci un pic subiectiv. Dar nu foarte, pentru ca, doar ca fapt divers, de cand sunt copil nu imi amintesc vreo cupa mondiala la care sa nu fi tinut de la inceput pana la final (si la primele mele 2 cupe mondiale finalul a fost cu lacrimi) cu Brazilia. Inafara de asta.

  Eu nu pot scoate FIFA din calculele mele. Toata lumea (inafara de Argentina, bineinteles) vrea sa vada Brazilia castigand impotriva Argentinei in finala. Asa s-au ‘nimerit’ culoarele. Dar totusi, isi poate permite FIFA riscul asta? La un meci strans, se poate regla din fluier. Dar daca prinde Argentina meciu secolului si le da 5 la aia? Ca la valoarea loturilor, pare posibil. Pai… sa bata Argentina in finala Baazilia ar fi un dezastru inimaginabil. Nu poti sa le faci asa o aroganta brazilienilor. Deci ma duc pe Europa – America de Sud in finala, cu Brazilia sau europeana castigatoare. Pe de alta parte, FIFA, ca mai noi toti, e mare iubitoare de Messi. Damn, nu stiu unde se inclina balanta, haha.

  Pana la urma sa vezi ca va fi Olanda-Germania, cu Mueller marcand din penalty in min 1 dupa 60 de pase consecutive, iar Olanda remontand in ultimele 5 minute prin 2 rezerve. Cred ca am acoperit toate variantele, deci clar am dreptate :d.

  Mexicanul care nu a vazut cum dezechilibratul Suarez s-a ciocnit cu Chilellini va arbitra semifinala Braziliei.

 209. aia cu olanda-germania mi-a placut.

  pentru olandezi,o finala cu germania e un dezastru din punct de vedere mental.toti se tem de nemti.

 210. Funnily enough, asta se intimpla in Germania, inaintea unui meci cu Bayern, in sezonul in care au luat UEFA. 2-2 scorul, 2xCareca, dupa 2 pase Diego. Diego gol cu capul dar anulat pt offside.

 211. pct 2: nu stiu daca sunt cele mai bune, dar asta e reversul medaliei acestui sistem eliminatoriu, conteaza ff mult culoarul; sistmul tip campionat ar fi cel mai fair dar imposibil de pus in practica pt ca oamenilor le plac meciurile eliminatorii, drama and all; chestia asta vine din arenele romane unde existau doar meciuri eliminatorii si eliminarea insemna sfarsitul fizic
  brazilia nu are destula calitate in atac fara neymar; intre willian, oscar, fernandinho, hulk nu poti alcatui un atac competitiv deci aici sunt complet de acord; dar are o forta care ingheaga
  feelingul meu e ca urciorul olandei a mers deja de prea multe ori la apa si cred ca van gaal de data asta il va scapa din mana pe pardoseala messina distrat fiind de bufonul sabella
  germania e o echipa nevrotica, rupta parca intre doua realitati, cea a jocului de posesie si cea a jocului direct, iar suporterii ei se impart in doua gasti care una trage hais catre tiki taka si alta cea catre fizicalitatea germana de pe vremuri. Low e ca prefectul alexandriei, oreste, obligat sa arbitreze intre factiuni rivale pentru a proteja maretia orasului, dar cred ca va sfarsi tragic in fata strigoiului marii brazilii din anii 70-80, un strigoi tras la fata, fara sange si pasiune dar cu colti puternici

 212. Waw, abia acum am vazut chestia asta. Pai cum sa nu mai fie Filotas pe aci? Cine sa ne mai convinga ca noaptea e zi si vara iarna? Daca ar fi un meci Sanatatea-Chiajna sau Independiente-Penarol, cred ca as citi (degradand exagerarile, normal) cronica lui Filotas cap coada. Problema uriasa e cand intervin partizanaturile lui, nu extrem de multe, da foarte adanc inradacinate. In momentele alea Filotas e … nu stiu cum … cred ca cel mai bine as sugera cu prietenul sau cel mai bun:

  https://vine.co/v/MbYWzrH27WU

 213. Dintre cele 4 echipe calificate in semifinale in afara de Brazilia si Olanda care au un stil de joc urat sau frumos fiecare cum considera, de celelate 2 echipe peste 6-7 ani nu o sa imi aduc aminte ce fel de joc au avut. De exemplu eu nu imi aduc aminte care a fost caracteristica principala de joc a Germaniei la Campionat Mondial din 2002.

  Atat Brazilia cat si Olanda in opinia mea nu au in acest moment jucatori cu care sa isi domine adversarul. Daca la mijlocasii centrali brazilieni, diferenta nu e asa de mare intre ce au acum si ce au avut in 2002 cand au luat ultimul titlu avandu-i pe Gilberto Silva si Kleberson problema principala este sus unde calitatea tehnica nu se ridica la ce ar trebui. La olandezi problema mare este la mijlocasii centrali si chiar la Sneijder care nu mai reuseste sa isi domine adversarul. Sneijder este la 50% din ce a fost la ultimul campionat mondial. Probabil daca era Strootman apt altfel ar fi aratat jocul Olandei.

 214. filotas

  Daca Olanda si Van Gaal sunt cei mai necinstiti, nesportivi etc atunci Barcelona e cea mai urata echipa din istoria fotbalului. Pai tu iti dai seama cum isi pierdeau concentrarea cei din campionatul Spaniei cand stiau ca Barca vine cu Messi, Xavi, Iniesta si Puyol si ca toti au sansa sa joace in meciul respectiv? Iar Guardiola? Cel mai parsiv ever: nu numai ca nu ii baga pe parcursul meciului pentru ultimele minute, dar ii tinea de cele mai multe ori 90 de minute in teren. Odioasa treaba!

  Imi si imaginez cum se infiripa indoiala in mintea lor si asta le turna plumb in picioare.

 215. Puneti banii pe Brazilia 🙂

  Japonezul Yuichi Nishimura, criticat pentru un penalty controversat acordat la meciul de deschidere dintre Brazilia şi Croaţia, face parte din cei 15 arbitri de centru rămaşi pentru ultimele patru partide de la turneul final al Cupei Mondiale

 216. Ronaldo & Rivaldo in 2002? Imi amintesc ca au fost decisivi in aproape fiecare meci de la mondialul ala. Wow factor? Denilson alerga de 4 turci cu iatagane, cate o lovitura libera de la Roberto Carlos, un zambet continuu de la un baiat pletos care inscria un gol frumos Angliei.

 217. Aici ai exagerat in stilul Filotas:) Echipa aia din 94 era la fel de dull si uninspiring (by Brazilian standards) precum cea de azi, doar ca il avea pe Romario. Daca stai sa te gandesti la rece, ultima Selecao romantica a fost cea din 86. Cea din 2002 a fost si mai ciudata, cei trei R integrati intr-un colectiv cu Kleberson si al vostru Gilberto Silva, taie golul a ala Nayim inscris de Ronaldinho si erau sa fie eliminati de Erikson’s ‘golden generation’:)
  Aia cu Franta worst World Cup winner era desigur o metafora, parca asa se exprima lumea de pretutindeni ca au castigat doar datorita terenului propriu. Iarasi Italia 2006 a fost cea mai buna echipa a unuia dintre cele mai putin reusite turnee finale dpv spectacol in teren.
  Revenind, Brazilia facea spectacol anul trecut cu Spania in fnala Confed Cup dupa niste meciuri extrem de sterse. Chiar si cu Paulinho (the biggest fraud in football dupa Bentley) pe teren.

 218. Oh come on. Bebeto nu era nici pe departe Romario, da era super clasa. Probabil poti sa faci un argument foarte solid ca Romario – Bebeto a fost cel mai bun cuplu de atac din 70 incoace. Sezoane stelare la Super Depor (daca tragea penaltiul ala in 94 era cel mai zeu de acolo), driblingul pe sfert de metru patrat in fata lui de Guey a facut toti banii si oricum, over all, pare Messi pe langa, de exemplu, asta:

  http://a.pomf.se/dyoinn.gif

 219. in 94 imi amintesc ca trei dintre meciurile brazliei din fazele eliminatorii au fost awful, 1-0 cu sua, 1-0 cu suedia si 0-0 cu italia toate meciuri foarte plictisitoare

 220. Unul din cei trei mari argentinieni ai fotbalului, un om extrem de rational chiar si la cea mai adanca batranete, una din putinele voci frumoase, calme si echidistante ale madridismului din ultimii ani. true legend

 221. Finala va fi Olanda-Germania, cu „lalelele” campioane. Asa, ca o celebrare a victoriei cand e mai putin asteptata. Si ca sa nu trebuiasca sa bata o europeana ambele sud-americance

 222. Oho, ce repede a luat Brazilia gol! Bun începutul!
  Nemții i-au luat tare din start, nici nu s-au dezmeticit!

 223. OMG!!!!
  Săracul Zuniga! Nu mai are curajul să meargă în America de Sud! Praf îl fac ăștia, chit că și cu Neymar în teren, Brazilia juca la fel!

 224. In sfarsit scapam de acesti bulanosi. Pacat ca a fost nevoie sa fie sacrificate, total pe nedrept, echipe frumoase, precum Columbia sau Chile.

 225. It’s just like watching Tottenham:) din pacate la Brazilia ma refer nu ca ar fi existat dubii:)

 226. Mi-am dat seama:) cand a fost ultima data cand ati condus pe cineva cu 5-0?

 227. Cred ca asta e the lowest point in fotbalul brazilian, sa-l bagi in teren pe Paulinho condus fiind 5-0.

 228. Daca stai la rece si meditezi un pic e destul de trist ce se intampla in seara asta

 229. De ce? Avem noi, latinii, tendinta asta de a fi fatalisti. Brazilia merita clar sa fie umilita, asta se intampla cand te aperi ca pe camp. Si era previzibil ca nemtii vor da cu ei de pamant, pentru ca au ajuns pana aici absolut accidental. N-au facut nici macar un meci bun.

 230. Yep, probabil ca asta nu s-ar fi intamplat daca jucau cu oricare alta echipa, exista acel sentiment de respect peste care doar germanii pot trece. Dar cum spunea Tim Vickery dupa meci, brazilienii s-au odihnit pe lauri, vor trebui sa treaca la treaba din nou. Pacat de Scolari, nu cred ca e un foarte mare manager insa quite of a character si poate nu trebuia sa dispara din fotbal asa.
  Brazilia a parut o echipa de amatori culeasa de pe garla, cu jucatori de valoare submediocra. Cred ca si Argentina i-ar fi batut urat azi, degeaba il subapreciezi pe Sabella, inteleg ca omul are ceva credentials. Timpul ca Messi sa step up, vamos Argentina!:) Cum spunea un amic de bloc cu care bateam mingea cand eram mic, ‘Maradona, Kempes, Pasarella’ – timpul sa fie ‘Messi, Higuain, Mascherano’:)

 231. Don’t forget Miranda, Filipe Luis. La urma urmei, ca si VDB, Scolari pierde pe mana suqad-ului ales de el, familia sa cum a numit-o. Este probabil cea mai mare umilinta din istoria Braziliei.

 232. Nu am prevazut 1-7, dar am prevazut ca nemtii nu vor sta la discutii cu brazilienii. Daca te-ai uitat la meciurile Braziliei de pana acum si daca ii stii macar un pic pe nemti, n-aveai cum sa nu te prinzi un pic de schema. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca Brazilia si-a pierdut si cei mai buni doi oameni, contra Columbiei.

 233. dupa razboi multi viteji se arata…
  meciul era extrem de echilibrat inainte de meci la toate casele de pariuri si la cine vrei tu, nu era nici o echipa favorita sigura

 234. Nu e nicio vitejie. Casele de pariuri ar fi dat cote echilibrate si la un Germania – Chile, in semifinalele mondialului. Pentru ca-s semifinalele mondialului. Repet, o Brazilie care nu a jucat nimic la acest turneu, o Brazilie fara cei mai buni doi oameni ai sai, o Brazilie fara atacant, in fata unei Germanii extrem de exacte, care s-a chinuit doar cu Algeria, dar care a avut o disciplina tactica exemplara de fiecare data, o Germanie care isi permite sa-l tina pe Schurrle, un jucator de exceptie, mult peste cam tot ce are Brazilia in linia din spatele varfului (in afara de Neymar, bineinteles) pe banca. Erau clar favoriti nemtii. Lumea s-a lasat pacalita de cum urlau brazilienii imnul, de faptul ca jucau acasa si alte astfel de chestiuni irelevante.

 235. N-au fost chiar atat de exacti nici cu Ghana si nici cu SUA. La fel cum dupa meciul Olandei cu Spania nu m-am entuziasmat nu o sa o fac nici dupa acest whooping asupra Braziliei. Pe mine nici o echipa la acest Mondial nu m-a impresionat prin ceva in mod deosebit.

 236. Hindsight is 20/20, zic americanii.

  Cu exceptia primului meci, care e greu de judecat din cauza eliminarii lui Pepe, Germania a parut vulnerabila in toate celelalte.

  Nici cu Schurrle n-as fi atat de sigur. Oscar si Willian sunt inaintea lui in pecking order la Chelsea.

  E drept ca Brazilia n-are atacant, dar apararea era privita drept cea mai buna la inceputul turneului.

  Nu era chiar atat de previzibil ce s-a intamplat aseara.

 237. pai da, fiecare mare echipa trage dupa ea cate un pampalau care primeste cadou ocazia sa marcheze intr-un meci important pe munca altuia:)
  torres in 2012 a mai fost un exemplu, a marcat chiar in finala

 238. te-am pierdut la schurrle jucator de exceptie
  iti aduc aminte doar ratarile monumentale din meciul cu algeria care erau sa-i coste calificarea

 239. Scolari a gresit pentru ca a batut echipa in cuie inca de la Cupa Confederatiilor, convins ca isi stie cel mai bun XI. N-am vazut prea multe meciuri, dar toata lumea spune ca echipa de acum un an era foarte functionala si echilibrata.

  Din unspele cu care a inceput Mondialul, Scolari a fost nevoie sa renunte la Dani Alves, Paulinho, si acum si la Thiago Silva. A inlocuit jumatate din linia defensiva de sase si toata intelegerea pe care o aveau ca unitate s-a dus.

  Asta cred ca l-a costat pe Scolari: ca a ramas prea loial jucatorilor care i-au adus Cupa Cuonfederatiilor dar care intre timp au iesit din forma.

 240. dar, dar asta tot nu explica scorul de 7-1; nici macar un scor de 4-1; fotbalistic nu se poate explica acest meci
  cred ca a fost vorba de o cadere totala in acele minute de dupa 1-0, un spleen existential, o depresie acuta incalculabila
  cred ca e un material de munca excelent pt psihologi mai degraba decat pentru pundits ai fotbalului.
  Brazilia choked under pressure. imi amintesc de un articol al luii malcom gladwell din newyorker in care vorbea despre arta esecului si cum in momentele de intensa presiune esecul survine atunci cand incepi sa te gandesti constient la ce se intampla si iti pierzi automatismele; cand se intampla asta, chiar si cei mai mari campioni uita sa mai joace, devin intr-un fel “incepatori”.
  Este brazilia o echipa slaba? Poate. Este insa atat de slaba incat sa piarda o semifinala de cupa mondiala cu 7-1? In nici un caz. Dar in acest meci toata echipa si-a pierdut automatismele, alea care existau anul trecut si care au functionat de exemplu in meciul cu columbia, pe care l-au castigat pe drept
  Sunt Dante, Marcelo si David Luiz atat de slabi incat sa para cum spunea cineva sunday league defenders? Nu cred. Sunt jucatori de zeci de milioane. Dar intr-adevar in acele minute de spaima au parut amatori, incepatori, incapabili sa-l marcheze nici macar pe muller, lasat incredibil de singur.
  Germanii au dat acele goluri ca la circ, prin pase repetate in careul brazilian, unde nimeni nu intervenea. Choked under pressure, fundasii brazilieni au uitat sa mai joace fotbal…
  A fost un meci unic in istoria fotbalului pt ca acest choke under pressure s-a intamplat la acest nivel atat de mare. Dar a fost o singularitate, explicabila prin ce am spus mai sus mai mult decat prin valoarea intrinseca a echipelor

 241. Aici iti dau dreptate si cred ca observatia despre automatisme e pertinenta.

  A fost un meltdown total si explicatia e mai degraba psihologica decat tactica.

  Dar iti aduc aminte despre ce discutam acum cateva zile, cand remarcai “nebunia” brazilienilor. E o linie foarte fina aici. S-a spus despre Fernandinho ca a jucat cu Columbia like a man possesed, o intensitate nesanatoasa, aproape la limita. Cu Germania a fost reversul acestei intensitati.

  Cand plangi inainte si dupa meciuri si canti imnul de parca te duci la razboi, psihologic esti la un voltaj ridicat. Asta i-a ajutat de-a lungul turneului dar impotriva Germaniei le-au sarit sigurantele.

  Nemtii sunt aproape la polul opus: profesionisti, concentrati, detasati emotional, cu o bucurie minimalista dupa goluri ca in anii ’60. Si pare sa le serveasca mai bine. Le ramane mai mult bandwith mental ca sa se gandeasca la fotbal, nu la istorie.

 242. Ce aiureli… Schurrle are 23 de ani si are cifre excelente in primul sezon la Chelsea, avand in vedere ca are nevoie de adaptare. E un fotbalist foarte bun. Nu vad ce argument ai putea aduce ca sa sustii afirmatia ca e slab. Poate doar ca nu-ti place fata lui, ceea ce nu m-ar surprinde.

 243. Cica nemtii le-ar fi facut un favor brazilienilor sa-i lase sa castige, dar nu aveau inca avionul pregatit, asa ca au decis sa joace fotbal pana la urma. 🙂

  Pacat de golul lui Oscar, a stricat tot esteticul scorului.

  Bun, deci o favorita de-a mea a ajuns in finala, sper ca si Olanda sa-i distruga pe ceilalti cersetori care s-au tarat, numai ei stiu cum, pana in semifinale.

 244. ar fi de apreciat daca nu as vedea discutii de nivelul “sa-i distruga pe cersetorii care s-au tarat” sau mai stiu eu ce. Cersetorii au muncit si au jucat pe masura posibilitatilor unei echipe cu doar doi jucatori world class si ma refer aici la Messi si Di Maria. Restul au muncit, au fost atenti la offside, au fost concentrati, au carat piane. nu a cersit nimeni nimic. pana una alta, suntem amatori de fotbal si nu toti tinem cu echipa care acum 4 ani a avut un singur raspuns in fata spaniei: violenta inutila si neputincioasa, chiar daca anul asta n-au intalnit o spanie in forma. nu sunt tare tehnici olandezii si nu joaca atat de frumos pe cat o spune numele. din van basten sau bergkampf n-a ramas decat amintirea, baietii astia de azi sunt niste cotonogari cu forta in picioare, nimic mai mult. Daca ai vazut la tot mondialul o pasa mai frumoasa decat a dat Messi pentru Higuain, atunci felicitarile mele.

 245. e funny cum andi nu are voie sa ii faca pe argentinieni cersetori, dar e ok ca tu sa ii faci pe olandezi cotonogari, violenti si neputinciosi 🙂 just sayin’

 246. Aguero e sigur World Class iar Higuain cel putin borderline. Unii ar spune ca Lavezzi e si el de apreciat. Zabaletta cel mai bun fundas dreapta din Anglia. Cred ca lotul Argentinei bate lejer 500mil, deci nu e chiar Coaste de Fildes + Messi acolo.

  Ca o mica remarca… nu te supara… cersetor e cam tot acolo cu cotonogar si neputincios in contextu asta.

 247. nu cred ca e totuna
  cercetori implica o actiune de a cere ceva ce nu li se cuvine si a profita din mila altora…unde e logica? cui a cersit argentina ceva? arbitrului, fifa, uefa?
  in schimb cotonogar are o legatura directa cu realitatea obiectiva, toata lumea a vazut finala din 2010 si e clar ca jocul olandei a fost unul agresiv spre violent, cu accente brutale (de jong); iar neputincios la fel, toata lumea a vazut si a acceptat superioritatea spaniei si neputinta olandei

 248. are voie sa-i faca cum vrea, doar ca e absolut ilogic: de ce ar fi cersetori?! e ca si cum ar spune “echipa asta de electricieni”; nu are nici o logica, sunt la fel de electricieni cat sunt de cersetori, adica nu sunt

 249. Anul asta Olanda nu a practicat violenta (inca), ci divingul. Deci sunt acuzatii inutile. Oricum, fiecare zice ce vrea, nevermind.

 250. Iar schimbi subiectul in mijlocul discutiei dupa cum iti convine.

  Problema nu era ca e ilogic sa le spui cersetori, problema era ca, numindu-i cersetori, coboram nivelul discutiei

 251. Messi catre Muller: – Avem un meci greu diseara impotriva Olandei.
  Muller catre Messi: – Mie imi spui, noi jucam cu ei duminica.

 252. am spus violenta neputincioasa. la fel ca la cotonogari, se referea strict la abordarea tactica a meciurilor. finala cu spania imi da dreptate, in sensul in care au incercat sa compenseze lipsa de tehnica cu violenta excesiva. de altfel, si comportamentul portarului de la penaltyuri e tot violenta, pentru mine. eu sunt amator de fotbal dar nu sunt dintre cei care se bucura cand vede fotbal englezesc pentru ca, vai doamne, se joaca barbateste. Fotbalul presupune la origini sa lovesti bine mingea cu piciorul, nu sa fii mai puternic decat adversarul tau. gasesc ca evolutia fotbalului spre forta fizica e de fapt involutie, pentru ca smecherasii spectaculosi de tip ronaldinho dispar incet-incet din fotbal, luati cu fulgi cu tot sub privirile ingaduitoare ale refs, iar accentul nu se pune pe inteligenta, tricks, creativitate.. ci pe reflexe, automatisme si mai ales sala de forta. Sigur, se vand mult mai bine sampoanele si aparatele de ras cand fotbalistii arata toti ca niste culturisti.

 253. Sincer nu se mai poate cu aceasta echipa, capete in gura, picioare in cap in careu la garay, masche inconstient…nu se mai poate, vor trebui sa moara oameni pana cand acesti thugs vor fi pedepsiti?

 254. Olanda au ramas un team of thugs din pacate ce departe sunt zilele celui total football.

 255. Wtf are de a face masche inconstient cu thugs? Kickul lui demichelis la sneider nu l-ai vazut? Fara minge.

 256. La Mascherano a cam fost invers. Olandezul era cu spatele, Masche a cam dat cu capul

 257. ia sa vedem…cam care a fost cea mai urata interventie din tot meciul.

  eu propun sutul in piciorul lui snejner.imi pare rau ca nu e olandez “infractorul”.

 258. Dupa parerea mea, aberezi. Iar. La Masche a fost absolut involuntar, iar la Garay era un risc asumat cand plonjezi la inaltimea aia. Ce vroiai? Sa se dea la o parte? Sa il serveasca cu un suc?

 259. Lui perez i-au rupt mana, in rest nici un sut pe poarta, fotbal zero, doar aparare si antijoc;

 260. Diferenta imensa intre cele 2 semifinale; ieri a fost un fel de tom si jerry, azi e un thriller psihologic in care se incearca crima perfecta
  sa vedem ce va fi

 261. Calificare meritata. Al doilea meci consecutiv unde Messi e cal mai slab de pe teren.

 262. GOOOOOOOOL bye olanda, bye tactical genius van gaal

  Multumesc fotbalului si multumesc lui krul

 263. Ai baut prea mult:) a fost esential in atac a tinut pe el 5 jucatori, olanda nemaiavand oameni ca sa atace.
  Acum va juca unde ii place cel mai mult, in finala. Germania, pazea!

 264. Cilessen si-a pastrat recordul la penalty-uri, 0 salvate:)
  Vamos Argentina in finala, timpul ca Messi sa iasa in prim plan

 265. Messi este motivul pt carea aceasta mediocra echipa a argentinei a ajuns in finala, iar daca nu vezi asta e problema ta, nu prea am cum sa-ti explic

 266. Iep, el a aparat 2 penaltiuri. Best ever. As vrea sa vad statistica cu cate mingi a pierdut meciu asta.

 267. a pierdut ca era izolat, ideea era sa tina de minge si sa elibereze spatii. Ai vazut ce poame avea langa el, palacio, rodriguez ratand pase superbe de gol.
  nu e in forma lui maxima, adevarat, dara chiar si asa influenta lui la acest mondial a fost imensa

 268. Am zis mai jos ca Sabella e bun. Cam aceeasi stofa precum Billardo, stapaneste the art of attrition. Penalty-urile argentiniene au fost batute perfect de oameni care n-au aratat o secunda ca pot rata. Argentina asta e o different proposition fata de alea cu care s-au ciocnit nemtii la ultimele turnee. Ultima ocazie creeata de o echipa in fata lor a fost destul de accidentala, cea a Elvetiei in optimi.

 269. Ceea ce e absolut ciudat avand in vedere reputatia apararii argentiniene

 270. Wasn’t pretty. dar Olanda a fost prea negativa dupa parerea mea. Un singur sut pe poarta de la distanta in 120 de minute de fotbal e prea putin.

 271. Eh, penaltiurile da-le-n colo, tine de mental. Costa Rica au dat 5 perfecte acu 2 meciuri, pe urma s-au pierdut. La fel Olanda cu 4 perfecte. Dar ai dreptate, au o aparare si mijloc extrem de solide si un portar decisiv.

 272. Germania e o echipa ‘curata’ fara cotonogari de meserie asa ca in finala va putea fi mai altfel. Poate si Aguero se va mai recupera intre timp. Insa unsung hero e Mascherano in forma lui de varf, what a player!

 273. Nah, intre cel mai bun si cel mai slab de pe teren sunt destule grade. Messi doar a fost average by his standards. Dar chiar si asa a fost mai bun decat RVP, Sneijder, Higuain sau Aguero.

 274. Pai dupa meciul asta are si mai multa logica intrarea lui Krul din sferturi. Intrebarea acum e de ce nu l-a bagat din nou. Penalty-urile lui Kun si Maxi pareau la indemana

 275. Pai primul l-am luat intr-a sasea cand mi-a spart unul mult mai mare dintii din fata. In plus, am incasat destule dat fiind ca am jucat fotbal (neprofesionist, dar cu suficienta miza mai mereu) intr-un ritm decent (minim o data pe saptamana de 25 de ani incoace), in poarta mai ales, dar si ca fundas, si avand o reputatie ca nu ma sperii si nu ma feresc. E adevarat ca, pentru cate lovituri am luat, am dat intreit 🙂
  Ideea e ca, atunci cand pui capul la inaltimea aia stii care sunt riscurile. Asta iti va spune oricine a jucat fotbal. Ca pundit, poate lucrurile stau altfel

 276. Snoozefest. Pacat de campionatul asta frumos ca una din echipele astea 2 a trebuit sa ajunga in finala. Mai bine le dadea brazilienilor dreptul la revansa duminica.

  Messi a jucat 100 de mingi si n-a intrat cu niciuna in careu. Sa-l lauzi ca a jucat mai bine ca ceilalti e ca si cum ai spune ca macar schiopul sare-ntrun picior fata de olog. Bine, si Robben a fost la fel de trist. Un meci foarte, foarte trist. Pe mine m-a deprimat complet

 277. Ama, Argentina 86 nu a fost deloc o echipa frumoasa. Eu unul gasesc multe asemanari cu ei. Meciul ala din optimi cu Uruguay in Mexic a fost aproape identic cu cel de azi, extrem de fizic. La Uruguay jucau Alzamendi si Francescoli, jucatori tehnici dar restul echipei erau numai thugs care au dus meciul in derizoriu. Maradona a fost inexistent atunci, a marcat Pasculli parca la primul lui meci (nu mai tin minte cine a fost suspendat). Istoria in fotbal se repeta deseori, prea putin loc ptr.estetic. Ce preferi, o Brazilie blocata mental cu un fundas de 50Mio pe post de atacant?

 278. Eram copil la mondialul din 86 (7 ani) asa ca e posibil ca amintirile mele sa fie romantate de perioada aia frumoasa a vietii. Stii, eram in vacanta de vara, dimineata mancam corcoduse direct din copac, dupa-masa ma dadeam cu bicicleta in parc si seara vedeam golurile lui Maradona. It was the best of times. Memoria mea afectiva nu retine ca Argentina a fost o echipa urata si ca meciul cu Uruguay a fost prost, desi e foarte posibil sa fi fost asa. Dar dupa optimi imi aduc aminte destul de clar si am si youtube martor ca Maradona a scris 3 poezii cum eu nu am mai vazut in fotbal de atunci. Truly the stuff of legend.

  Altfel, nu inteleg ce vrei sa imi spui. Ca a fost frumos meciul asta de azi? Ca Argentina si Olanda (mai putin in primul meci) nu s-au calificat scrasnit pana aici cu meciuri castigate in ultima secunda sau la penaltiuri? Ca nu s-au aparat ca Chelsea in zi de gratie? Ca merita vreuna din echipele astea doua sa fie campioana mondiala? Eu as raspunde cu nu la toate cele de mai sus.

  Eu zic ca daca mai vorbim peste 1 an sau 10 si o sa te intreb ce-ti aduci aminte de la mondialul asta o sa incepi cu semifinala 7-1, o sa continui cu Spania 5-1, o sa iti aduci aminte de Columbia si, poate, de exotica Costa Rica si nebunii de Ochoa si Tim Howard. Nu cred ca o sa iti aduci aminte de Argentina sau de Olanda.

 279. Intotdeauna iti aduci aminte de nebuni in primul rand. Funnily enough eu imi aduc aminte de acel Argentina Uruguay intrucat era primul meci intre doua echipe sud-americane vazut de mine si legenda spunea ca voi vedea doar dribblinguri pe metru patrat. Am vazut probabil cele mai multe duritati si mizerii intr-un meci de fotbal ever. Inca pastrez meciul ala pe retina ca fiind one of the worst la care am indurat 90 de minute. Pe Alzamendi aveam sa-l revad in 87 cum il ‘robbuia’ pe Belo de o Toyota.
  Echipele ce castiga un Mondial provin din diverse categorii sociale:
  1) Cele ce defileaza. Brazilia 70 din auzite.
  2) Cele ce sunt foarte bune dar au nevoie de momentul lor de noroc si munca sau de un solo moment. Germania 1990, Franta 98, Brazilia 2002, Spania 2010.
  3) Echipe solide. Brazilia 1994, Italia 2006.
  4) Echipe oportuniste. Italia 1982.
  5) Argentina 86.
  Argentina 2014 seamana in multe privinte cu Argentina 86. Nu stiu cum pot incadra inca echipa aia, scoate solo moments din meciurile cu Italia, Coreea Sud, Bulgaria, Anglia si Belgia si vezi ce iese. Maradona e clar peste Messi, dar ultimul nu e un fotbalist de duzina totusi:)

 280. Pentru ca toata lumea se astepta la asta, nu mai exista factorul surpriza si pentru ca Tim Krul nu este un specialist la penalty-uri, contrar unor opinii, de fapt nici nu cred ca exista asa ceva. El a fost introdus, doar pentru a-i deruta pe saracii aia din Costa Rica pregatiti sa execute in fata lui Cilessen pe care il cunosteau.

 281. mi se pare teribil de important golul ala anulat tinand cont ca bianco celestii au alergat 120 de minute, au meci cu nemtii care practic au jucat 30 de minute intr-o saptamana, au o zi de odihna mai putin fata de kaisersi si, cel mai important, au o singura garnitura fata de nemti, care au trei. Daca totusi argentina reuseste miracolul si ia mondialul asta cu o tripla de la messi eu o sa imi scot palaria in fata lui mascherano, eventual in fata lui demichelis. Cat despre cat de valoros e un higuain.. Eu nu am marunt la mine sa-mi cumpar si io vo trei sa plec si eu acasa maica-ca e tarziu. Nu vreau sa fiu rau sa zic ca lipseste gabriel omar, dar macar cu un crespo nu ar fi existat dubii despre campioana.

 282. Daca te referi la golul lui Higuain a fost de fapt un gol turcesc, adica n-a fost :))

 283. nu e ca si cum argentina ar fi o adunatura de oameni luati de pe strada.zicea cineva mai jos ca echipa argentinei ar putea ajunge lejer la 500 de mil; chiar pana acolo nu m-as arunca,insa,echipa asta are jucatori unul si unul.
  toata lumea ii neglijeaza pe zabaleta,romero,garay,mascherano…da’ ei sunt cei care au dus greul pana acum.messi culege laurii…da’ hai sa vedem ce jucatori au cei de la argentina sus…messi,di maria,aguero,lavezzi,higuain,palacio…e cam greu sa te plangi ca n-ai echipa.poate cu exceptia lui palacio,nici unul dintre cei enumerati nu poate fi vandut sub 40 de mil de euro.

 284. maradona nu mai este peste messi de ani buni:)
  daca messi va castiga cupa mondiala, cred ca aceasta polemica despre cine e cel mai bun din istorie devine absolut penibila si fara obiect, asta cu cupa mondiala fiind si ultimul argument al haterilor care nu pot accepta geniul.
  Messi este de acum peste maradona la orice fel de statistici, goluri, meciuri, trofee, trofee individuale, pase decisive, influenta, consecventa, orice. Nu exista un capitol al fotbalului la care maradona sa mai poata fi considerat obiectiv peste Messi, nici unul, in afara de cel sentimental.
  Maradona a fost starul unei echipe puternice in 86, care nu a plecat la drum cu stigma echipei de azi a argentinei despre care toata lumea spunea cat de slaba este, ci era o entitate puternica, condusa de un mare antrenor si cu jucatori de mare calitate care au dus greul in multe meciuri unde maradona a fost doar unul dintre ei.
  Acum, atacul argentinei a stat pe umerii unui singur om, nerefacut complet, intr-un campionat mondial mult mai puternic si mai fizic ca acum 30 de ani, unde di maria, higuain si mai ales aguero au fost extrem de febrili si nu au aparut decat pe alocuri. In schimb, Messi chiar daca nu este 100% a fost inima unei echipe cu un joc extrem de modest pe care a reusit sa o ridice de unul singur in grupe si sa o inspire in meciuri dificile cu echipe pe hartie mult mai puternice ca landa sau belgia. Performanta lui este, cum spunea cineva, imposibila, mai ales ca omul, spre deosebire de toti ceilalti nu alearga, nu are o prezenta fizica importanta, si totusi reuseste sa faca ceea ce face.wizzard
  Va rog sa recititi acel articol despre performanta carierei lui messi cand apare in orice statistica ca acel punct detasat de ceilalti si o sa intelegeti unicitatea acestui jucator hors-norme. Nici in 100 de ani nu se va mai naste un asemenea jucator, cu o asemenea influenta asupra fotbalului.
  Uitati-va in jurul vostru la cine vine din urma: nimeni. Messi la 16 ani era deja o senzatie, acum singura senzatie e james rodriguez care are 24 de ani si nu e sigur ca se va impune pe marea scena.
  Cand se va retrage, Messi va lasa un crater greu de umplut,.
  you can only deny genius for so long

 285. cu o aparare ca cea a olandei cu 8 oameni in spatele balonului si cu prudenta afisata de echipa argentinei nimeni nu are cum sa se exprime
  dar a intrat in careu in prelungiri dupa ce a driblat 3 jucatori si i-a pus o minge pe tava lui rodriguez care trebuia sa fie gol; nu e vina lui ca in atac e inconjurat de incompetenti

 286. Cine ii neglijeaza? Cam toata lumea e de acord ca prin defensiva solida Argentina a ajuns in finala.

 287. Intr-o lume perfecta pentru noi, ca neutri, in semifinale ar fi fost Chile, Columbia, Mexic si Belgia.

 288. Putin exagerezi pe alocuri, dar principial sunt de acord cu tine. Daca Messi castiga Mondialul din punctul meu de vedere este cel mai bun din istorie. Insa asta pana la urma tine de parerea fiecaruia si niciodata nu se va ajunge la un consens. Iar adevarul este ca nu poti sa iti faci o opinie despre jucatori pe care nu ai putut sa-i observi mai in detaliu cum e cazul la mine cu Pele, Di Stefano, Cruyff, Maradona l-am prins doar pe finalul carierei si alti mari pe care nu ii mai mentionez.

 289. Daca se califica Mourinho dupa o partida precum cea de ieri era un tactical masterclass, dar pentru ca e Argentina si pentru ca e Messi si pentru ca ‘trebuie’ sa joace frumos lumea se da de ceasul mortii pentru ca, vezi doamne, au ajuns in finala jucand defensiv. Double standards as always!

 290. Cum poate fi al doilea jucator al lumii in ziua de azi mai bun ca Maradona? Hihi. Ai dreptate in schimba la faza ca nu alearga, si leadership ioc. E cu banderola pe mana, da sefu e Masche.

 291. Mate, sorry, da te inseala memoria oleaca. Sunt o gramada de rezumate din partida aia pe tub, ba chiar si tot meciu parca. Iaca mai jos unu la intimplare. Deci, vreo 4 assisturi clare, o ocazie mare ratata, o bara din libera, un gol anulat dubios, da fie. Daca asta inseamna inexistenta, inseamna ca Messi nici nu a intrat ieri pe teren.

  https://www.youtube.com/watch?v=ndBB7TI9-8s

 292. al doilea jucator al lumii?:))
  nu cred ca bale a fost mai bun ca messi in acest sezon:)

 293. Dupa mine, are mult mai putina logica dupa meciu asta. Deci, Cilessen (care dupa mine a facut un turneu foarte bun, am ramas impresionat, mai ales de jocul de picior) e scos afara la penaltiuri, cu mesajul nescris esti mai shite decat Krull. Iar in meciul urmator unde, teoretic, ai executanti mult mai buni si mai experimentati, esti lasat in poarta. Wtf?

 294. Daca Mourinho se califica in finala dupa o partinda precum cea de ieri, era un mizerabil care distruge spectacolul. Dar pentru ca e Argentina si pentru ca e Messi, trebuie sa tacem si sa acceptam. Ce mult conteaza perspectiva. Nu imi pasa de Mourinho. Comentam ce este, nu ce ar fi daca.

 295. Ei, nu vorbim de Bale, ci de acel Tanase al Portugaliei, detinator al balonului de aur, ligii campionilor, recordului de goluri in competitie si, bineinteles, a celui mai frumos bust dupa briliantul Mutu.

 296. La fel ca Schurrle. Sincer, parerile astea ale tale bazate pe nimic te fac foarte greu de luat in seama. Belgia a produs in cateva minute, contra Algeriei, mai mult spectacol decat a produs Argentina de-a lungul intregului turneu.

 297. Ok, inteleg acum ce ai vrut sa zici aseara, era cam tarziu si nu mai eram in stare sa ma concentrez.

  Stii de ce nu poti sa ii dai nume la categoria 5? Pt ca e necategorisibila, a fost o aliniere de planete care nu se mai repeta

  Raman la parerea ca totusi nu se compara echipa de atunci cu cea de azi. Aia de atunci facuse pana in finala 2 meciuri pe care le tin minte si dupa 30 de ani, asta de azi nu. Daca ar castiga CM in dauna Germaniei care a facut totusi un 4-0 cu Portugalia si un 7-1 istoric cu Brazilia si care a jucat un fotbal pozitiv in toate meciurile de pana acum, there’s no justice in the world 🙂

 298. Chile si Columbia da, Mexic nu prea, Belgia nici vorba. Germania si Argentina au fost semifinaliste meritate. As fi vrut Columbia in finala, da asta nu se va intampla prea curant. Sunt happy enough cu Argentina acolo, cea mai solida echipa de la mijloc in jos din tot turneul.

 299. Daca tu poti sa zici ca Higuain, Aguerro, Lavezzi (si Di Maria) sunt incompetenti and keep a straight face about it…

 300. Cu riscul de a redeschide this can of worms, discutia e identica cu cea de la tenis despre GOAT (greatest of all time).

  Fanii lui Nadal ii numara Masters-urile si head-to-head-ul cu Federer, fanii lui Fed deschid din cand in cand youtube ca sa vada cum se loveste un slice, cum se face serviciu-voleu si cum se da un tweener la penultima minge din finala US Open.

 301. Omule, pe principiul asta si Messi e si mai incompetent, ca a ratat o ocazie de 100 de ori mai clara cu Courtois. Nimeni, nici macar Messi, nu marcheaza la fiecare ocazie monumentala, ceea ce nu a fost cazul la Rodriguez.

  Sa sustii ca Aguero (ok, nu a avut un turneu bun so far), Higuain (pe care se sopteste ca Messi l-ar vrea cu orice pret la Barca), Romero si Mascherano (oamenii turneului pana acu pt Argentina) sunt incompetenti, sincer… e cale lunga.

 302. Mie mi-a placut enorm spiritul Mexicului. Nu le dadeam nicio sansa la inceputul turneului, dar s-au descurcat foarte bine. Herrera ar fi meritat sa ajunga mai sus, din pct. meu de vedere. Iar Belgia a avut momente cand a jucat foarte bine. Am senzatia ca lumea are pretentii foarte mari de la o echipa ai carei componenti (in afara de van Buyten) nu au calcat niciodata pe la vreun astfel de turneu. Belgia e o formatie foarte tanara. Da, sunt fotbalisti care joaca la marile cluburi ale Europei, dar asta nu inseamna ca sunt deja suficient de experimentati incat sa rupa norii. S-au miscat foarte bine, au fost la un pas sa egaleze Argentina in ultimele minute, in sferturi.

  In orice caz, mi se pare deplorabila calitatea fotbalului prestat de echipele considerate mari, la acest turneu. Dezamagiri peste dezamagiri. Singura explicatie pe care o vad rezonabila e cea a oboselii acumulate de-a lungul unui sezon lung si incarcat cu zeci si zeci de partide.

 303. Well, spiritul e una (si aci sunt de acord cu tine la Mexic), calitatea alta. Belgia nu a avut mai deloc calitate, si asteptarile erau multe. Hazaard absolut inexistent. Kompany rubbish. Lukaku la fel. De Bruyne ceva ceva, la fel si fundasul lateral de la obscura echipa din londra. In rest nimic.

  Daca era doar pe spirit, Costa Rica v SUA putea fi o semi, castigatoarea infruntand Columbia (spirit si calitate) in finala.

 304. Depinde ce intelegi prin calitate. Eu inteleg entertainment, ca sa-i zic asa, atunci cand sunt neutru. Mexic m-a distrat contra Olandei, de exemplu. Meciul ala m-a prins, mi-a dat senzatia ca ma uit la o partida de Mondial. Si spiritul face parte din calitatea unei echipe.
  Si SUA s-au miscat bine, da.

  Legat de Belgia, asteptarile sunt prea mari. Consider ca unii jucatori sunt supraestimati. Inclusiv Hazard, dar mai ales Lukaku.

 305. Nu incompetenti, dar Aguero, Higuain si Lavezzi au avut un turneu mediocru, cu un gol between them si cam atat.

  Uite spre exemplu dashboard-ul lui Aguero de aseara, a stricat toate mingile care au trecut pe la el:

  http://www.fourfourtwo.com/statszone/4-2013/matches/731828/player-stats/37572/OVERALL_02#tabs-wrapper-anchor

  Tot jocul ofensiv al Argentinei depinde de Messi. La ce a jucat Argentina turneul asta e greu de imaginat un gol care sa nu-l implice pe Messi.

 306. Higuain a marcat fara ca Messi sa fie involved. Mult prea putin. Critica pentru Aguero si Higuain o gasesc un pic exagerata. Da, nu au fost cine stie ce, dar ce serviciu au avut? Pe de alta parte, Perez a fost excelent ieri, la fel si Biglia.

  Alex, unde gasesc stats cu distanta parcursa?

 307. Din acest moment nu mai pot accepta nici o comparatie intre messi si ronaldo; e disrespectful pt leo

 308. Meh, Germania a facut doua meciuri mari impotriva a doua echipe care au implodat. In rest au avut patru meciuri in care s-au chinuit si au jucat destul de asemanator cu Argentina.

  Daca bat in finala jucand fluid si ofensiv, fair play to them. Dar astept finala ca sa fiu convins.

 309. Nu-a acelasi lucru. Poti sa fi distrat de doua echipe slabe (SUA vs Belgia) si plictisit de doua echipe bune, cum s-a intamplat aseara.

  Jonathan Wilson are un paragraf despre asta intr-un numai mai vechi din Blizzard. I-am facut o poza rapida cu telefonul.

 310. Chile si Columbia au fost pe acelasi culoar spre semifinale, prin urmare era greu sa fie amandoua acolo. Columbia mi s-a parut o echipa cu adevarat interesanta, dar le-a lipsit cu adevarat Falcao.

 311. Ce misto mi se pare faptul ca atat tu, cat si Mihai, aveti dreptate! Sau aveti macar din perspectiva unora 🙂

 312. sa vedem.

  zeul suprem a fost exagerat de sters in ultimele 3 meciuri.sa presupunem ca in meciul cu olanda a avut super-fundasi pe carca lui(stie cineva unde joaca fundasii aia?ca sa nu mai spun ca unul dintre fundasii olandei se numeste kuyt,om ce a jucat atacant la liverpool,iar acum,nu mai stie nimeni de el). in meciul cu belgia,a avut o pasa,in rest,n-a jucat nimic. in meciul cu elvetia…probabil cel mai bun meci al sau la acest mondial. in meciul cu mighty iran a aparut doar in ultimele minute,pentru un gol,in rest,inexistent. cu cine a mai jucat pana atunci? cu marea echipa nigeria si cu marea echipa a bosniei.

  si acest jucator ar trebui sa fie considerat cel mai bun ever.
  ce a facut in restul sezonului???

  la acest mondial,mi se par cel putin la fel de importanti,daca nu,mai importanti:romero,mascherano si di maria. din punctul meu de vedere,argentina a jucat slab pana acum,stralucind pe alocuri. aseara a meritat sa mearga mai departe, da’ nu stiu daca au fost ei prea buni sau daca olandezii au fost prea slabi. scoate-i pe robben,snejder si van persie si spuneti echipele celorlalti jucatori,fara sa folositi google-ul.

  sunt ferm convins ca,indiferent daca o sa castige sau nu mondialul,messi va lua balonul de aur,desi,snejder,de exemplu,nu l-a luat cand a fost intr-o situatie mult mai buna decat el. da’ acum e disrespectfull….orice comparatie cu messi.

  oamenii isi vor aminti de james,de robben,de muller,de kross,de ochoa,de howard,de neymar dupa acest mondial.sau cel putin,astia sunt cei care merita.da’ ei nu au presa zeului suprem in spate.

 313. Imi plac dublele tale standarde manifestate prin cele mai fine mijloace de exprimare: Olanda a avut 8 oameni in spatele balonului, iar Argentina a afisat prudenta. Damn, eu abia am sesizat diferenta intre prudenta celor doua (un mic, mic plus pentru sud-americani, e adevarat), dar tu ai gasit o cale sa le faci sa para 2 lucruri foarte diferite.

 314. te referi la anul 2014? ce a realizat messi in 2014 pentru a fi cu 10 clase peste c.ronaldo?

 315. Traducere: Messi se pune in slujba echipei si incearca sa joace doua roluri=exagerat de sters, inexistent; Argentina a facut un meci bunicel, dar fundasii olandezi sunt varza pentru ca nu stim echipele la care joaca(btw, Vlaar a facut aseara un masterclass si joaca la Villa fara sa ma uit pe Google); Messi este implicat intr-o conspiratie de proportii planetare care urmareste sa-i acorde acestuia Baloane de Aur.

 316. Man, dupa ce criterii erau Olanda sau Belgia peste Argentina ca eu nu gasesc niciunul. Experienta, valoare intrinseca, super valori, peste tot argentinienii sunt in fata celor doua. De altfel, casele de pariuri (care nu lucreaza niciodata pe genunchi ca mine si ca tine, ci pe date foarte precise) ii vedeau pe argentinieni in fata celor doua, atat inaintea turneului, cat si inaintea meciurilor directe. Diferenta fara de belgieni era chiar mare.

  In al doilea rand, care sunt acele multe meciuri din 86 cand ceilalti au dus greul? Mie nu imi vine niciuna in minte, cu exceptia partiala a finalei. Unde ajunsesera dupa doua meciuri decise suta la suta de Maradona. In contrapartida, Messi nu a fost decisiv, ca Maradona atunci, in niciun meci eliminatoriu. A participat la golurile date, dar nu le-a marcat si creat din nimic ca butoiasul atunci.
  Sa nu ma intelegi gresit: eu cred ca Messi e din aceeasi liga cu Maradona, dar adevarul nu trebuie rastalmacit ca sa ne motivam parerile

 317. Pai nu a mai avut schimbari la dispozitie 🙂 Dar, na, daca e geniu, trebuia sa gaseasca o cale sa il bage totusi in poarta la penalty-uri

 318. Sincer, I beg to differ: Krul a parut sa stie ce face la penalty-uri, scotand ce se putea scoate (nu spun ca e un specialist, dar e mai bun clar decat colegul sau). Baiatul ala de aseara mi s-a parut cam pierdut in poarta, asa cum am spus deja, ratand 2 interventii la indemana

 319. Hai, mai Alex, chiar asa cynical pundits am ajuns ca sa dismiss-uim un 7-1 cu Brazilia…

 320. Nu e nevoie sa presupunem pt ca am vazut meciul. De Jong a fost umbra lui Messi aseara si mereu au fost inca doi olandezi la dublaj.

  Unul dintre motivele pentru care o echipa de altfel ofensiva n-a tras pe poarta in 90 de minute e ca a fost prea ocupata sa-l restranga pe Messi. Partial au facut-o (desi Messi a creat doua sanse destul de clare pentru Aguero si Maxi) dar au sacrificat prea mult facand asta.

  Daca te astepti ca Messi sa dea trei goluri pe meci, you’re watching it the wrong way. Pt Argentina joaca numar zece clasic, mult mai in spate ca la Barcelona. Sarcina lui e sa creeze spatii, sa scoata oameni din joc si sa dea ultima pasa.

  Cu Olanda nici n-a atins mingea in careu iar trei din cele patru goluri pe care le-a dat sunt din afara careului.

 321. nu vreau sa-l vad dand 10 goluri pe meci. vreau doar sa vad ca intradevar e zeul de care spune toata lumea. vreau sa ma bucur de fotbal fara sa mi se bage pe gat ceva exagerat. daca imi este prezentat ca fiind Dumnezeul tuturor, atunci asta vreau sa vad…asa mi se pare corect.

  nu ma intelege gresit, e un monstru, un fotbalist imens, da’ atatea hiporbole zac in jurul lui…
  sunt constient ca e greu sa joci cand ai 10 oameni ce te inconjoara constant, insa, cand lumea te vede ca pe un Dumnezeu, inseamna ca esti capabil sa scapi de un asemenea impediment.

  cat despre treaba cu se pune in slujba echipei, da si nu prea. il vad de multe ori incercand sa fie un lider( din punctul meu de vedere nu ii iese, nu-l vad sa fie unul pe care il urmezi doar din respect….pe mascherano, insa, da….ca lider, ori esti, ori nu esti, nu exista cale de mijloc…iar messi e lider doar datorita imaginii sale, nu datorita calitatilor . nu trebuie sa fii cel mai bun din echipa pentru a fi capitan…un capitan are si alte roluri, nu doar de a marca si a atrage toate privirile asupra lui ) da’ il vad si de multe ori delasator, mergand pe teren agale, parand ca nu-i pasa de nimic.

 322. Argentina a jucat la acest turneu cu biglia (!!!), perez (!!!), maxi rodriguez (!!!), gago, fernandel (!!!!!), rojo (!!!!!!!!), garay, demichelis(!), zabaleta
  acum a posteriori par toti buni, nu? dar inainte nu dadeai 2 cepe degerate pe ei,cu exceptia lui zabaleta care si el e mai degraba un fundas modest in anglia; multi habar n-am pe unde joaca, arguably cel mai bun din enumerarea de mai sus fiind europa league level si vandut in rusia pe 6 M EUR (chiriches joaca in anglia pe 10 M EUR)
  compara cu:Kompany, Verts, felaini, Alderweireld, witzel, van buyten, dembele, chadli toti fotbalisti de calitate angrenati in echipe campioane sau in campionate puternice
  Daca facem comparatia de la mijloc in sus, lasandu-l pe messi afara, raman higuain lavezzi si di maria contra hazard, maertens, lukaku, de bruyne
  Per total, eu zic ca nu putem compara cele doua echipe ca valoare
  in cazul olandei lucrurile poate nu mai stau atat de evident individual, dar ca echipa si ca pregatire tehnico-tactica e indubitabil ca olanda era peste argentina
  Fa urmatorul exercitiu de imaginatie: pune-l pe messi in mijlocul unei echipe ca olanda sau ca belgia si vezi ce iese.
  oricat s-ar stradui oricine sa arata contrariul, factorul esential care explica acest drum atat de lung al unei echipe pe hartie mediocre (si nu ma feresc de acest cuvant) este factorul messi. Fara acest factor cred ca este clar pt toata lumea ca argentina NU trecea de grupe

 323. A fost impresionant, no doubt about it, dar nu stiu daca am invatat ceva ce nu stiam despre Germania.

  Brazilia a fost si in meciurile anterioare limitata iar acum a jucat fara cel mai bun aparator si fara cel mai bun jucator ofensiv. Si de la 2-0 incolo a clacat psihic.

  Dupa mine a fost un meci prea bizar ca sa fie edificator. Sunt buni nemtii dar e greu de spus cat de buni.

 324. Tactic, Olanda n-a fost cu nimic peste Argentina. Dimpotriva au pierdut mai mult ofensiv oprindu-l pe Messi decat a facut-o Argentina oprindu-l pe Robben intr-un mod similar.

 325. Ce face? Nu dadeai doua cepe pe Garay sau Zabaleta, dar dadeai pe Fellaini, Wistel, Van Buytel, Dembele sau Chadli? Sper ca glumesti.

  Poate doar daca iti place foarte mult FIFA (jocul) esti mega-impresionat de Mertens si De Bruyne. In realitate, oamenii n-au excelat deloc sezonul asta. Mi se pare ca exagerezi enorm.

  Din dorinta asta nebuna de a-l face pe Messi sa para Dumnezeu, ajungi sa debitezi foarte multe aberatii. Garay, Zabaleta, Mascherano, Lavezzi, Di Maria, Higuain, Aguero sunt, toti, jucatori de prima mana, in Europa. Tu vrei sa-i faci sa para niste amatori.

 326. a posteriori nu a fost, asa e. Dar inainte, comparand cele doua banci tehnice? van gaal inconjurat de carnetele si aura de geniu tactic pe care si-a creat-o in intreaga sa cariera contra batranelul sabella diferenta exista, nu?

 327. E irelevant cum merge pe teren si daca are sau nu banderola pe mana.

  Sabella i-a dat banderola ca sa-i arate ca vrea sa construiasca echipa in jurul lui, intr-un moment in care Messi lua in calcul retragerea de la nationala (zice Guillem Balague). E clar ca capitanul de facto e tot Mascherano.

  Nu e zeu, e doar un un fotbalul mult mai bun la aproape orice capitol al jocului decat ceilalti: http://fivethirtyeight.com/features/lionel-messi-is-impossible/

 328. nu e cu zece clase, dar nu cred ca se mai pot compara; ronaldo e un foarte bun fotbalist al timpului sau, va fi o legenda a lui real madrid, messi a intrat in alta dimensiune cu alte feluri/tipuri de comparatii

 329. Hmmm hai sa facem un exercitiu comparativ, de zici.

  Zi-mi tu realizarile din echipa Belgiei si Olandei, inclusiv super campionate gen Rusia si Olanda, inclusiv rezervele de lux de la Spurs sau ManU, inclusiv loanurile la Everton sau mai stiu io. Zi-mi-l si pe Alderweireld, cum ca e campion in Spania cu vreo 10 meciuri jucate tot sezonul. Deci, incep, si atentie, nu poemensc nimic de Messi, ok?

  – di Maria – campion al Spaniei, liga campionilor.
  – Higuain – campion in Spania unde a marcat cam o data la 2.5 meciuri pt Real, un gol la 2 partide cu Napoli.
  – Aguero – dublu campin in Anglia.
  – Zabaleta – aici ai demonstrat cunostinta de cauza. Intr-adevar, modest si rudimentar in Anglia, haha. Totusi, dublu campion si in echipa anului 2013
  – de michelis – 4 bundesliga, 1 titlu in Anglia

  Ma opresc aici. Pls match palmaresul asta cu jucatori de la Olanda (3 mari si lati) si Belgia. Daca bagi campion al Olandei sau Belgiei sau Rusiei, viu si io cu campion al Braziliei sau Argentinei, nu mi se par mai slabe. Si viu si cu Portugalia.

  Tu incerci sa arati ca de fapt Messi a jucat cu jucatorii de la CFR cluj si a invins super jucatori. Cam foarte departe de adevar.

 330. Pe baza de titluri, trofee, goluri, driblinguri sau ce? Detaliaza te rog, de ce nu ar fi suportata comparatia intre cei doi.

 331. E foarte relevant cum merge pe teren. Nu e patronul echipei, e sefu. Si cum merge sefu, merg si io. Ai dreptate cu banderola in schimb. Nu ai nevoie de banderola sa fi lider, la fel cum nu esti chiar daca o ai. Messi nu e un lider. Da-mi te rog exemple de pasiune ale lui Messi pentru Argentina cupa asta, sau in general. Da, ok, nu e un tip vocal, got that. Da asta nu inseamna ca 6 meciuri eu nu il vad incurajand pe cineva, sau, de ce nu, cetand.

  Eu vreau sa vad de la el, 90 sau 120 de min, ce am vazut dupa ultima lovitura de 11m. Tehnic nu mai trebuie sa vad nimic. Dar all time greats nu sunt numai pe baza de tehnica, am mai spus asta de multe ori. Eu vreau ca el sa fie nu numa speranta Argentinei, ci si inspiratia. Si nu e. Cind shitu hit fanu si banii sunt pe masa, lumea spera ca el sa scoata o faza de din buzunar, dar se uita la alti jucatori dupa ajutor moral. Cand un jucator e la pamant lovit, unde e Messi?

  Articolul citat de tine exact asta face, sa dea apa la moara ca Messi e magic. Pai, stim cu totii ca e. Arata-mi ca e complete package insa. Zi-mi de un team talk. Zi-mi cum si-a ridicat coechipierii dupa o infrangere. Messi a marcat in min 92 cu Iran golul victoriei. Super tare, da de ce nu mentionezi faptul ca nu mai era golul victoriei daca nu venea Romero cu una din paradele turneului? Si, unde a fost Messi in celelalte 91 de minute? Da, inconjurat de 10 iranieni.

  Cu ce e Messi mai imposibil ca Ronaldo? Trofee cam pe acolo, goluri cam pe acolo, ok, Ronaldo trage mai mult. Ronaldo did it in 2 campionate de top, a fost the boss la 2 echipe de top, unde e diferenta asta uriasa? Daca stau sa ma gandesc ca lumea, probabil il pun pe Messi in fata, da io zic ca meciu nu e jucat.

  Daca vrei sa fii in echipa cu GOATs, trebuie sa ai tot. Di Stefano a fost capitan. Pele la fel. Eusebio. Cruyff. Maradona. Cu, sau fara banderola. Chestia cu castigatul de cupa mondiala de unu singur e o prostie, nu va face niciodata lucru asta pentru ca echipa asta (si cea viitoare) a Argentinei are staruri galore. Di Stefano e in echipa asta fara sa fi jucat la WC. Nu este iubit in Argentina tocmai pentru ca nu este sefu. Nu a venit din noroi ca ceilalti mari, a crescut in puful Barcai de la 12 ani. Si puful se vede pe teren, si nu ma refer numa la cum atinge mingea.

 332. Ah, si am mai uitat o calitate, poate dintre cele mai importante daca nu cea. Fa-ti colegul sa fie mai bun decat e.

 333. Io ma pregatesc de concediu, deci azi e probabil ultima zi de postare. Asta sa nu ziceti ca am disparut brusc daca Messi castiga 🙂

  Finala mica, nu ma intereseaza, poate un mare event pt o Coree, Turcie sau Croatie, dar sunt convins ca Olanda si Brazilia abia asteapta sa plece de acolo. Deci nu ma uit.

  Pentru finala, sper sa se refaca di Maria, jucator foarte important, care deschide multe spatii pentru Messi. Sper ca Aguero sa fie (mai) fit. Daca Messi apare cu 2 goluri si 2 asisturi, voi fi in picioare aplaudand. May the best team win, si sper sa nu fie probleme de arbitraj. In semi au fost super OK, cu micile greseli inerente, dar care nu au influentat nimic.

 334. in cazul lui messi se aplica corolarul “fa-ti echipa sa fie mai buna decat e” 🙂

 335. Fara doar si poate, si acu vorbim de absolut orice echipa din lume. Dar … corolarul asta se aplica cel putin la jumate din jucatorii Barcelonei?

 336. Citind raspunsul tau, mi-am adus aminte cum l-au anihilat in mare parte, mai putin pasa de la golul decisiv, nemtii pe Maradona in 86.

 337. Nici nu prea mai are rost sa iti raspund la enormitatile scrise mai sus, doi baieti destepti au facut-o deja. Mai adaug ca, daca tu crezi ca Higuain se compara cu Lukaku/Mertens/De Bruyne/oricine vrei tu din atacul belgian, inseamna ca vorbim despre 2 sporturi diferite si, sincer, am lucruri mai bune de facut decat sa contra-argumentez asa ceva.

 338. Higuain in 33 de meciuri cu locul 3 din italia a marcat 17 goluri;
  lukaku in 29 de meciuri cu locul 5 din anglia a marcat 15 goluri
  you do the math daca sunt comparabili sau nu, eu zic ca sunt
  in conditiile in care sa nu-mi spui te rog ca serie A e un campionat mai bun decat premier league. te rog

 339. Messi nu poate sa fie un lider decat in limitele personalitatii lui introvertite, cautand mingea, luand presiunea de pe altii, discutand cu arbitrul sau semnaland probleme cu tactica, cum s-a intamplat cu Bosnia.

  But he’s no Stevie G. Nu s-a nascut asa, la fel cum nu s-a nascut roscat sau mai inalt. Asta e tiparul personalitatii lui.

  Si oricum rolul ala e ocupat de Mascherano la nationala. Nu e nevoie de un al doilea “capitan” care sa tina discursuri gen Any Given Sunday. Mascherano o face de minune: https://www.youtube.com/watch?v=YdXFmyMOdEI

  Messi a primit banderola in semn de respect si jocul lui a explodat la nationala de cand a primit-o. Nu e un lider in sensul traditional.

  Does that make him a lesser player? Pentru tine da, pentru mine nu, probabil de prejudecatile si imaginea pe care o avem oricum despre el.

  Dar sa-i reprosezi ca nu e mai exuberant sau mai autoritar, that’s really clutching at straws, dupa parerea mea.

 340. La aia unde procentajele la finalizare ale echhipei cresc cu el in teren, cu pasele lui etc.

 341. nu mai fi-ti rai, important e ca elevii a loat bacu anu asta, cu s-au fara murinio.

 342. Esti constient ca la Cilessen a contat si factorul mental, nu? In subcosntient avea gandul ca nu este destul de bun la penalty-uri dupa ce a fost schimbat in minutul 120, ca nu are increderea antrenorului. Decizia aceea a lui Van Gaal a fost cu doua taisuri: buna pe moment, dar in the long run, adica pentru meciul urmator, cu consecinte proaste.

 343. CR are la activ o gramada de meciuri importante in care nu s-a vazut. Goluri memorabile, mai putine. In afara de dubla cu Suedia, meciuri si turnee mediocre la nationala. La acest WC nu a reusit sa-si duca echipa mai departe dintr-o grupa cu SUA si Ghana. Cat a fost bestelit Messi pentru mondialul trecut?

 344. Din gsp:

  Duelul nervilor la loviturile de departajare a fost cîştigat de Romero. Portarul i-a intimidat pe olandezi, ducînd un război deschis în cel mai tensionat moment al meciului.

  Romero a jucat tare, l-a privit în ochi pe Wesley Sneijder şi i-a strigat de cîteva ori: “Uită-te la mine!” chiar în momentul în care acesta se pregătea să execute cel de-al treilea penalty. Înaintea lui Sneijder ratase Vlaar. Tactica portarului argentinian a dat roade

  Oare a fost un gest nesportiv sau nu? 🙂

 345. Da, dar glumeam referindu-ma la faptul ca nemtii sunt mai odihniti si pot alinia doua garnituri foarte bune, in timp ce absenta lui Di Maria spre exemplu s-a simtit considerabil. Messi a ramas singurul creator in jocul Argentinei. Desi, Lavezzi mi s-a parut extraordinar.

 346. E greu sa fii tratat serios cand spui ca Kuyt a jucat atacant la Liverpool, cand el a fost reprofilat ca mijlocas dreapta si era respectat de fani pentru ardoarea defensiva.

  Inteleg ca.te enerveaza superlativele presei si al unor/unui fanatic(i) de pe aici, dar tu cazi in extrema opusa. Nu poti zice ca a facut un joc sters cel care a creat cele mai multe ocazii de gol, pentru ca nu e corect. Meciurile la nivelul asta, de obicei, sunt tranşate printr-o singura eroare sau execuţie, ceea ce a facut, cu regularitate, si Maradona la acele doua turnee finale.

 347. Un coleg de la servici era convins ca a fost gol dar a fost anulat din cauza de offside, a crezut initial ca il iau peste picior ca a fost side netting:) eu de fapt nu am realizat ca fusese offside o trecusem la una din cele 3 mari ocazii argentiniene (Palacio si Maxi fiind celelalte).

 348. Sorry Filotas dar eu m-am oprit din citit cand am vazut Dembele, Chadli si jucatori supervalorosi in aceeasi propozitie.

 349. O mutare buna, succes Alexis, sper sa-i priasca premier league.
  Multumim pt golurile cu real;)
  Cheers!

 350. Iep, chiar cand ma pregatesc de un pic de caldurica. La Cluj sta sa ploua si e cam Chile.

 351. Mergeau si 40 da’ sa fi fost si Song in deal. Altfel un jucator fabulos, very underrated. Interesant unde va juca in sistemul lui Arsenal, ca winger ii iei din calitati, desi i-ar face un mai bine echipei acolo datorita work rate-ului sau. Cel mai bine se simte ca numar ’10’, acolo fiind Ozil deja, sau second striker, ceea ce nu cred ca vom vedea la Gunners, da’ cine stie. http://www.youtube.com/watch?v=qWUYDRDuLHI Doar ca de sezonul asta a inceput sa le si intepe.

 352. Alex uite ce am gasit intr-un ziar danez si e exact ce am gandit si eu. Apropo de ce ziceai tu:
  “Dupa mine a fost un meci prea bizar ca sa fie edificator. Sunt buni nemtii dar e greu de spus cat de buni”

 353. Alex uite ce am gasit intr-un ziar danez si e exact ce am gandit
  si eu. Apropo de ce ziceai tu:

  “Dupa mine a fost un meci prea bizar ca sa
  fie edificator. Sunt buni nemtii dar e greu de spus cat de buni”

 354. Deja e ridicol, dar iti mai dau un ultim argument. Daca nici asta nu te convinge, mai bine abandonam discutia pentru ca inseamna ca vorbim de sporturi diferite.
  Astfel: se compara un jucator cu 107 meciuri in 190 partide la Real in 6 ani jumatate cu unul care nu a jucat decat 2 ani la echipe de maxim locul 5 in Anglia???? Se compara un jucator care a performat toata cariera la cluburi mari (River – debut la 17 ani, Real, Napoli) cu unul care practic nu a marcat niciun gol pentru o echipa relevanta in fotbalul actual? Se compara unul care are o medie de peste 1 gol la 2 meciuri in nationala Argentinei (43 meciuri/22 goluri daca wiki e actualizat) cu unul care are 1 gol la 5 meciuri pentru Belgia (un nume modest in lumea nationalelor comparativ cu Argentina)? etc….

 355. Comentariul de mai jos e al meu. Nu stiu de ce nu a mers cum trebuie si s-a repetat.

 356. Da, se pare ca a atins-o cu umarul, dar din unghiul ala e amuzanta scena.

 357. Pai daca maruntul tau e 120 mio, ar trebui sa ne faci si noua cinste 🙂

 358. Si uitasem: Serie A nu e peste EPL, dar e mai usor sa marchezi in Anglia decat in Italia. In acest sens, cred ca e relevant ca in instoria EPL au fost 8 top scoreri cu minim 30 de goluri, iar in Serie A, in aceeasi perioada, doar unul.

 359. mingea s-a oprit exact pe linie exista o filmare din spatele portii:)
  daca trecea insa era gol valabil

 360. fotbalisti de calitate am zis; toti jucatorii de la spurs au facut un sezon slab asta nu inseamna ca nu au calitate. Au fost alte explicatii acolo

 361. vorbeam despre forma de moment nu de ce ai facut in toata cariera; asa si forlan e un monstru dar e absolut inutil in acest moment

 362. Daca vorbim de forma de moment, Lukaku e shite. Forma de moment e cea de la Mondiale. Higuain a avut un ultim sezon bun, dar si vreo 6-7 inainte la cel mai inalt nivel posibil, iar o comparatie cu Forlan e vadit fortata.
  Dar ce imi pierd eu vremea: tu, ca de obicei, nu ai nicio limita in a gasi tot felul de argumente pentru a sustine o enormitate. Game over pentru mine

 363. vad ca si tu te pricepi la enormitati. E mai usor sa marchezi in EPL; tell that to torres:)
  e mai usor daca joci la city sau liverpool, in rest e f greu si asta a fost una din marile probleme ale celorlalte echipe ca arsenal sau chelsea ca nu au avut marcatori
  chelsea plangea dupa lukaku daca imi aduc bine aminte

 364. forma de moment e cea cu care vii din ultimul sezon
  lukaku, in contextul premier league a facut un sezon excelent
  higuain, adus pentru a castiga titlul, not so much
  ambii au inscris la acest mondial un gol, lukaku jucand mai putine minute

 365. Ursano chiar nu are rost sa te enervezi. Ce vrei sa zic ca tine ca Belgia era ca echipa inferioara Argentinei?
  Belgia era una dintre favoritele punditilor, iti amintesti ca lumea era extaziata de echipa belgiei care vine cu o generatie de exceptie etc. Sunt de acord ca a fost un pic umflata dar realitatea era acolo
  Belgia este o echipa echilibrata in toate compartimentele, spre deosebire de argentina despre care s-a spus ca are un atac stelar dar in rest e jale=echipa dezechilibrata.
  Lucrurile dupa cum stim au stat invers, si de aici discutia devine interesanta: cum de s-a ajuns ca o echipa initial atat de dezechilibrata ca a argentinei sa fie in final mai puternica decat cea a belgiei si olandei?
  tu spui ca era normal sa fie asa pt ca e diferenta intre loturi in favoarea argentinei, eu nu sunt de acord si spun ca explicatia este in factorul messi: in min 80 belgia nu ataca asa cum ar fi trebuit sa o faca o echipa condusa pt ca trei oameni care puteau urca in atac erau ocupati cu messi; cand i-au dat drumul in disperare in min 90, messi a avut o cazie de unu la unu cu portarul.
  e simplku, argentina se apara mult mai usor si mai bine cu o aparare mediocra PENTRU ca e cineva care prin simpla lui prezenta pe teren scoate din joc 3-4 adversari

 366. Daca se adapteaza cred ca va fi excelent pentru Premier League. Wenger parca era un fel de Barcelona ca filosofie, sper sa pasele alea redublate de 1000 de ori sa nu-i afecteze stilul sud-american de a juca.

 367. ROMA: Ashley Cole, Seydou Keita, Urby Emanuelson, Salih Ucan.

  Voi cum vedeti acest mercato pana acum?

  Sa amintesc ca in curand va trebui ca Walter Sabatini sa aduca un jucator de 15-20 de milioane. Se vorbeste despre Yarmolenko, Cuadrado, Shakiri.

 368. World class forward, sper sa reuseasca cei din staff sa-l calmeze. Poate faptul ca va fi cu toata familia alaturi de el o sa-l ajute. Sincer sunt cu gura cascata la linia de atac Messi-Neymar-Suarez.

 369. In other transfer related news, London Welsh i-au luat pe Piri Weepu si Pablo Henn. In fotbal asta ar fi echivalent cu Leicester cumparandu-i pe Balotelli si Lucas Moura. Interesting.

 370. Pai Luisito o sa joace si el 2-3 meciuri pana il musca pe Ramos deci o sa ia iarasi o pauza generoasa:) n-o sa stea prea mult in vestiar

 371. Sau ar putea sa-si incheie cariera prematur, incercand sa-l muste pe Pepe.

 372. ma bucur sa vad ca barca nu arunca cu banii pe jucatori,avand doar cateva exceptii gen neymar,suarez,ibrahimovic,chygrinski,hlep,song,fabregas,sanchez,villa,d.alves,ronaldinho si overmars..mai sunt cateva exceptii..da’ cred ca momentan ajung.e bine ca ei se concentreaza pe cresterea de jucatori si creeaza baloane de aur,nu le cumpara.

 373. Valdes – Montoya – Pique Puyol Alba – busi, iniesta xavi -messi -villa – pedro
  asa arata una dintre cele mai competitive echipe ale barcelonei din ultimii ani: 100% academie proprie
  cand o sa afiseze si real madrid vreodata in istoria ei asa ceva, vorbim
  pana atunci, silence please

 374. nu stiu cum neaga ceea ce am spus eu mai sus echipa ta.banii aia tot au fost cheltuiti,culmea,la fel de exagerat precum aia fara istorie.

  cat despre istorie si academie,era o echipa intitulata “quinta del buite”…lejer.

 375. Pana acum cel mai nebunesc transfer este cel al lui Ross McCormack de la Leeds la Fulham pt 11 mil de lire. Fulham a cheltuit in 6 luni peste 30 de mil de euro pe doi atacanti.

 376. Asta e trolling ieftin……………esti mandru de tine cand vii si lasi dare pa aici?
  1. Pune restul loturilor Barcelonei pe hartie langa toti cei enumerati de tine, si fa un procent
  2. Alege cam orice echipa din elita europeana si repeta procedeul

  Uita-te bine la procente si apoi poate iesi hate-mode-ul asta nesanatos.

 377. Villa nu are treaba cu academia Barcelonei, iar Jordi Alba a fost format de L’Hospitalet. Ca fapt divers, ca in rest sunt de acord cu ce zici, la fel cum sunt de acord si cu ideea ca granzii Spaniei (Real included) fac parte din aceeasi categorie de cluburi ca City, PSG sau Chelsea. E irelevant ca isi si cresc din jucatori. Atat timp cat platesc oricum sume astronomice, fac parte din acelasi circ. Un club, despre care poti spune ca nu e asa, e Borussia Dortmund.

 378. de ce e troll ieftin?pentru ca nu-ti convine tie?
  nu intru aici ca sa scriu ceva si sa ma laud apoi….pur si simplu socializam. daca nu iti convine ceva,asta nu inseamna ca e ieftin sau ca nu e adevart…

  ca sa inchei cu un alt troll ieftin,macar acum aveti un trio de vis… suarez,neymar si….busquets…if you know what i mean!

 379. Mestere, daca tu asta numesti socializare atunci ai probleme mari. Sa-ti explic:
  Oriunde vine vorba de orice legat de Barcelona, Messi, Guardiola trebuie sa apari tu si sa trantesti cate o afirmatie ofensatoare si de obicei nefondata si care in plus nici nu face obiectul discutiei.
  Daca subiectul nu exista il gasesti tu. Tu dintr-un campionat mondial ai inteles ca Messi e de rahat. Ca nu a maract in ultimele meciuri. Ca nu face si ca nu drege. Asta ai simtit tu ca trebuie sa comunici umanitatii…wow. Cerul s-a despicat si lumina s-a aratat; lumea a fost scoasa subit din bezna.

  Uite mai sus, apare Filotas si spune ca Barcelona l-a luat pe Suarez. Fapt divers. Asta se intampla vara. Echipele cumpara si vand jucatori, Life as usual.
  Ai venit sa vorbesti de jucator, daca se adapteaza, in ce sistem joaca, etc, etc….adica lucrurile pe care le vorbesc oamenii de pe forumul asta?
  Nu frate, tu te-ai dus pana la Overmars ca sa scormonesti nitel poate iti iese o tema de ranting. Daca ar fi banter de calitate nu ma supar; sa fie primit. Insa ce faci tu e trolling dublat de flame. Cauti scandal, faci afirmatii extreme pentru a capta atentia si a strange cateva reply-uri.

  Curiozitate personala, ce simti cand scoti rautatile astea din tine? textele astea fumate si ras-fumate. Ti se lumineaza ziua, scuturi din greutatile zilei? Ce viata trista trebuie sa ai ca sa revii cu o tema obsedanta pe un forum obscur.

  Am inteles, urasti Barcelona si tot ce tine de ea. Foarte bine. Felicitari !!!!
  Can we all now move on? Discuss football?

  P.S. Ai ramas dator cu exercitiul de matematica din postul precedent altfel ramai de mincinos.

 380. “trantesti cate o afirmatie ofensatoare si de obicei nefondata si care in plus nici nu face obiectul discutiei.”

  tu ai citit ce am scris eu?

  “Tu dintr-un campionat mondial ai inteles ca Messi e de rahat.”

  n-am zis nici o secunda ca messi ar fi un jucator slab.nici macar mediocru n-am zis ca e…ce faci tu acum se numeste victimizare si exagerezi.daca nu-l consider pe messi Dumnezeul tuturor,gata,inseamna ca eu cred ca e praf…mdea.

  si inca ceva,nu urasc barcelona si tot ce tine de ea.orice fan al realului(se scot pokemonii din discutie) e capabil sa respecte valorile barcelonei.din punctul meu de vedere,o valoare pentru barcelona o reprezinta puyol,o reprezinta luis enrique,o reprezinta cruyff…si chiar sa le recunoasca valoarea unor jucatori precum xavi,iniesta,messi,d.alves,pedro si asa mai departe…da’ asta nu inseamna ca trebuie sa fac matanii in fata lor. de ani de zile cei de la barca arunca cu vrute si nevrute in cei de la real(xavi,valdes,iniesta,pique,laporta,presa din catalunia,in nenumarate randuri),fara ca cei din madrid sa spuna ceva in legatura cu asta(deh,capitanul iker nu-si permite sa-si strice relatiile,iar perez e prea diplomat pentru a se cobori la nivelul asta). nu ti pare o oportunitate de troll cand clubul rival face exact ceea ce critica la tine? daca nu,atunci,imi pare rau pentru tine.eu nu caut sa-i fac pe altii sa strambe din nas in fata monitorului cand nu le convine ceva,dar daca ei sunt prea sensibili,asta nu mai e problema mea.

 381. Cum ramane cu Benatia pana la urma, ramane, pleaca? Vad ca City e foarte aproape sa-l ia pe Mangala. Ei erau in pole-position pentru achizitionarea marocanului.

 382. Welcome to the Chile army! Desi tare bine era daca langa Arturo si Mauricio venea si Alexis …

 383. Daca te uitai pe clipul pus de mine, vedeai ca Vlaar a atins mingea. Prin urmare, nu era gol nici daca trecea de linie

 384. Eu cred ca Benatia isi va face bagajele, vrea bani mult acum, neaparat. A facut un sezon f bun si acum se crede Dumnezeul fundasilor centrali. Sa nu uitam ca acum doi ani nu stia nimeni de el, era mai mult accidentat. Dupa ce noi i-am oferit o sansa a inceput sa faca figuri ca salariul actual e prea mic. DIscutiile cu Nasri sunt dese si se incheie mereu cu un “Vin la City si pe jos pentru 4 mil de pounds anual”. Va fi o pierdere uriasa la nivel de jucatori, dar la nivel de caracter nu vom pierde nimic. Am incredere ca Walter Sabatini stie ce face, mai ales ca City are deadline 21 iulie pentru a oferi 38 de milioane. In caz ca oferta nu ajunge Mehdi mai are 4 ani de contract. Am citit ca ar renunta si la prima de instalare numai sa plece din Capitala. Marocan…