După mine, discuţia despre ce s-a întâmplat în semifinalele Ligii Campionilor pleacă de la ce spunea Mourinho la conferinţa de presă dinaintea meciului de ieri. Un adevăr atât de elementar şi de banal încât a trecut neluat în seamă:

The reality is always the reality. A team that doesn’t defend well doesn’t have many chances to win. A team that doesn’t score lots of goals, if it concedes lots of goals, is completely in trouble.

A team without balance is not a team and after that, I can’t say much more than this.

N-o să găsiţi o analiză mai bună a celor două semifinale. Echipele bine echilibrate s-au calificat în finală. Echipele dezechilibrate au rămas acasă.

Dezechilibrul pierzătoarelor

Mourinho se gândea fireşte la Bayern-ul lui Guardiola. Cu Dante şi Boateng fundaşi centrali, cu Rafinha fundaş dreapta în tur, fără protecţia lui Javi Martinez, cu toată linia de apărare jucând atât de sus, Bayern e o echipa dezechilibrată defensiv, vulnerabilă în faţă unei echipe care contra-atacă devastator.

If the opponent is very fast and needs space behind your defence, and you give them that space, you are stupid.

La Chelsea, Mourinho a redus la maxim spaţiul din spatele apărării şi dintre liniile defensive, dar a creat o echipă la fel de dezechilibrată.

Chelsea ratează acest sezon, nu pentru că nu s-a apărat suficient de bine sau pentru că n-a fost eficientă pe conta-atac, ci pentru că n-a reuşit să desfacă apărări compacte ca a lui Basel, West Ham, West Brom, Crystal Palace, Sunderland sau Atletico. Astea sunt echipele care au făcut-o să sufere, echipe care joacă la fel ca Chelsea.

Iata un grafic din analiza lui Carragher si Neville de luni, cu punctele pierdute de Chelsea in 2014 in campionat. E fotbalul lui Mourinho, redus la acelasi numitor comun de Sam Allardyce sau Tony Pulis:

chelseamsp1

S-a spus despre meciul tur de la Madrid că a fost încă una din lecţiile tactice ale lui Mourinho. Dar să fii ultra-defensiv în faţa unei echipe la rându-i defensive – asta îi vine uşor lui Chelsea.

Provocarea e să desfaci o echipă ca Atletico, nu să n-o laşi pe ea să te desfacă. Or asta e greu de făcut cu şapte jucători defensivi în teren cum a avut Chelsea pe Stamford Bridge, folosind centrări şi out-uri lungi aruncate în careu.

E o strategie ofensivă rudimentară şi limitată. “Chelsea nu e aşezată ca să joace fotbal” a spus Hazard după meci. Iar asta nu e o întâmplare.

Mourinho a moştenit o echipă decentă, care câştigase Liga Campionilor şi Europa League în sezoane consecutive. Tot ce îi lipsea era un atacant bun. Mourinho a cheltuit în vara 110m fără să cumpere un atacant şi a împrumutat cel mai bun atacant din lot.

E o eroare pe care nu mă aştept s-o facă din nou vara asta, şi cu un atacant ca Diego Costa, Chelsea va deveni o echipa mult mai echilibrată.

Posesia de paie

In cealaltă semifinală, fotbalul de posesie a fost mazilit de un fotbal mai vertical şi mai pragmatic, pentru al doilea sezon la rând.

Unii au zis că tiki-taka a fost în sfârşit demascată drept o utopie. Un experiment naiv şi plictisitor care se termină cu posesie sterilă şi vulnerabilitate defensivă.

După mine, asta e o linie de gândire oportunistă, care se trage din logica strâmbă a omului de paie.

Straw man fallacy involves criticizing a distorted, exxagerated, or otherwise misrepresented version of an argument, and claiming to have refuted the original argument.

Barcelona de anul trecut şi Bayern-ul de anul asta sunt versiuni de paie ale fotbalului bazat pe posesie. Eşecul lor e eşecul execuţiei, nu al strategiei.

Ca să tragi concluzii despre strategii ai nevoie de două echipe care sa facă dreptate filozofiei de joc pe care o reprezintă. In meciul dintre Real și Bayern n-am avut asta. Realul, o echipă devastatoare de contra-atac, a făcut meciul perfect. Bayern-ul, o echipă de posesie echivocă , a făcut un meci de coșmar.

Tiki-taka adevărată

Când a fost executată cu măiestrie, sub Guardiola la Barcelona, tiki-taka a adus în patru sezoane două Ligi şi alte două semi-finale pierdute la limită. Aceeaşi strategie i-a adus Spaniei două titluri europene şi unul mondial în patru ani.  

De-a lungul istoriei, nici o altă strategie nu a dominat fotbalul la cel mai înalt nivel cum a făcut-o modelul spaniol bazat pe posesie în perioada 2008-2012. Reputaţia acestui model nu e în joc, pentru că e dovedit că funcţionează.

Ce e în joc e reputația lui Guardiola de antrenor cu adevărat mare. Mandatul său la Barcelona avea mereu să fie neconcludent, ţinând cont de calitatea excepţională a lotului şi faptul că s-a mişcat în zona lui de confort, într-o instituţie şi o cultură în care a fost marinat de mic.

Absence of evidence is not evidence of absence, zic englezii. Dar pentru un loc în panteonul marilor antrenori trebuie să demonstreze că poate să-şi impună ideile într-o cultură diferită, că are ochi la transferuri şi se pricepe să şlefuiască jucători obişnuiţi. 

Echilibrul finalistelor

Fotbalul trăieşte în tensiunea dintre apărare şi atac, dintre posesie şi contra-atac, dintre abilitatea de a anula spaţiul pe fază defensivă şi cea de a crea spaţiu pe faza ofensivă. Istoria arată că, executat excelent, fotbalul ofensiv subjugă fotbalul defensiv. Dar asta presupune tehnică, inteligenţă, simţ de anticipare, automatisme, viteză, intensitate, iar echipe care să combine aceste calităţi apar o dată la o generaţie.

Când ele se atenuează, cum se întâmplă la Barcelona, sau dispar de-a dreptul, cum s-a întâmplat la Bayern în ultima lună, fotbalul ofensiv devine vulnerabil în fata fotbalului defensiv bine plănuit și executat.

Real si Atletico Madrid sunt finaliste nu pentru că sunt echipe defensive, ci pentru că sunt echipe echilibrate. In sferturi și semifinale, ambele au întâlnit si au eliminat adversari diametral opusi: Realul pe Borussia si Bayern, Atletico pe Barcelona si Chelsea. Undeva intre autobaze și posesie, Real și Atletico au găsit echilibrul care le-a permis să învingă ambele abordări.

photo credit: Pollobarba via photopin cc

Previous ArticleNext Article

This post has 198 Comments

198
  1. De acord cu tonul articolului. Dar poate ar fi trebuit sa se faca o distinctie mai clara intre real si atletico. Atletico este fratele cu adevarat sarac care nici pe departe nu are resursele realului. Iar multa lume uita ca acest Real este o super echipa in its own, cu resurse nelimitate si cu un lot extraordinar. Au batut pe bayern, dar lumea uita ca au avut in teren balonul de aur si cel mai scump jucator din fotbal, alaturi de alte supervedete. E o performanta, dar nu e o surpriza, nici pe departe. Ce a facut atletico in schimb este o surpriza si trebuie evidentiat in mod separat fata de celelalte echipe

  2. Da, e adevarat, dar erau atatea unghiuri la semifinalele astea incat am zis ca despre diferenta dintre Real si Atletico o sa mai avem timp de discutat. Mi s-a parut mai important ce au avut in comun fata de celelalte echipe.

    In rest, de acord, e remarcabil sa ajungi in finala Ligii tercand de echipe cu bugete de cateva ori mai mari.

  3. Simeone trebuie admirat pentru ceea ce a facut la Atletico. Clubul e unul din cele care nici macar nu participa an de an in CL, daramite sa mai ajunga si in finala. Faca parte din lotul Porto, Monaco, Valecia, Bayer Leverkusen.

  4. Noul nume al lui Mourinho nu mai e The Special one ci The Semifinal One:)

  5. Mie mi-a placut Mourinho in general, dar ce a jucat Chelsea la Madrid mi s-a parut cel mai urat joc ever. Meritata si impresionanta califcarea celor de la Atletico

  6. Alex, mi se pare mie sau iti e dor de scris? Mai intai cu Moyes si acum cu analiza semifinalelor. Iti sfaraie degetele pe tastatura. Ne inveti cu narav 🙂

  7. QPR had a higher wage bill last season than Atlético Madrid, research by the Guardian has revealed
    amazing!

  8. Off-topic, dar un subiect pe marginea caruia s-a mai discutat mai de mult aici.

    Ieri s-au implinit 20 de ani de la accidentul lui Senna

    Un tribut foarte frumos al lui Corinthians, echipa favorita a lui Senna: https://www.youtube.com/watch?v=NGGcuQx2i5A

    Also, pe Sky Sports inteleg ca e un weekend intreg dedicat lui Senna. Am gasit pe “site-uri” cateva emisiuni difuzate aseara, intre care 2 interviuri fresh cu Ron Dennis si Alain Prost (eu inca nu stiu ce parere am despre Prost; oscilez intre 2 extreme: the worst & bitterest c*nt ever sau un mare campion care a avut ghinionul ca pe finalul carierei sa dea peste un campion mai mare ca el)

  9. mie mi s-au parut unghiurile bine alese. daca atletico castiga dif de gabarit financiar o sa fie dezbatuta peste tot. si tot au fost echipe cu bugete “mici” in finala (valencia, leverkusen, porto, borussia) e adevarat cu pauza mare intre porto si borussia. daca ma uit ce s-a intamplat cu antrenorii echipelor care reuseau sa intre in finala in anii 2000 vad ca, cel putin statistic, unul dintre simeone si klopp will fizzle out.

    eu as fi mai interesat modul in care s-a schimbat pregatirea eliminatoriilor si daca asta e motivul pentru care echipe ca borussia si atletico au ajuns pana in finala..

  10. A fost ieri seara si pe unul din canalele ‘freeview’ documentarul despre Senna, incluzand cursa aia istorica de la Suzuka cand Prost l-a scos pe margine dar brazilianul intr-un acces de nebunie magica s-a ambitionat sa continue, a schimbat spoilerul, a reintrat dupa Nannini la distanta mare, dar a recuperat si a trecut primul linia, doar ptr. a fi descalificat de compatriotul si prietenul lui Prost, Balestre, presedintele de atunci a FIA. Prost nu s-a inteles cu nimeni pe unde a trecut deci inclin sa cred ca e mai potrivit c word. Si nu ‘c’ nu de la champion:)

  11. Urmatoarele naratives: finalul de sezon in EPL, Finala cupei. finala CL, Mondialul …:)

  12. Da, si pe mine tot faza asta de copil ofticos care te paraste la tovarasa m-a enervat cel mai rau.

    Da’ avea si Senna momentele lui. Povestea Prost in interviul asta pe care l-am vazut ieri ca in primul an impreuna la McLaren la o cursa au hotarat ca cel care iese al doilea pe grid nu il ataca pe primul in primul corner. A iesit Senna al doilea, a inceput cursa, nu l-a atacat, dupa care cursa a fost oprita in primul tur si s-a reluat startul, moment in care Senna l-a atacat in primul corner. Dupa cursa i-a zis nonsalant ca agreementul era pentru primul start, nu si pt al doilea 🙂

  13. Alex, tu ce preferi jocul pragmatic al Realului sau tiki-taka?

  14. De ce toata lumea numeste celelalte stiluri pragmatice vis-a-vis de tiki-taka? Tiki-taka este, efectiv, cel mai pragmatic stil. E mai pragmatic decat autobuzul albastru sau decat scoala regala de contraatac pentru ca nu depinde absolut deloc de greseala adversarului.

  15. Atletico. In momentul asta barca va decide cine ia titlul, sper sa bage juniorii in ultima etapa. Dar la cat de tampit sezon am facut, nu m-ar mira sa-i facem campioni pe cei de la real. De fapt sunt sigur

  16. Inca o data cand tactical masterclass isi rupe dintii in propriul medicament. Poate incepe si el sa vada pe pielea lui cat de greu este sa desfaci o echipa care se baga cu 11 jucatori in careu, cat de dificil este sa gasesti spatii acolo unde un sunt matematic. E vina lui si a cohortelor de ipocriti care ii mananca din palma ca fotbalul a ajuns in halul in care a ajuns in prezent, in care oricine vrea sa scoata un rezultat baga autobaza si in care de vina sunt tot aia care incearca sa joace fotbal, sa atace, sa paseze. Tot aia practica antifotbal si handbal pe semicerc si sunt plictisitori? E vina lor ca paseaza sideways? Nu, nu e vina lor, e vina lasilor care prolifereaza acest tip de fotbal numindu-l savant “fotbal de contraatac”, ” power and pace”. Nu e nici una nici alta, e un subterfugiu, o pacaleala si o deformarea grava a realitatii. Nimic bun nu va aduce pe termen lung acest stil, doar pacaleala, inclusiv a celor care incearca sa pacaleasca.

  17. sper sa nu fi tu cel care il critica pe gerrard pentru meciul de acum ceva timp dintre liverpool si city

  18. Nu, dar depinde de abilitatea tehnica a jucatorilor. Iar aici stacheta e atat de sus incat e posibil sa nu fie un sistem pragmatic. Adica sa fie cai mai simple de a castiga meciuri si trofee.

  19. In ce hal a ajuns fotbalul mai exact? Repeti chestia asta de parca suntem intr-un fel de epoca intunecata, dar dimpotriva, e cea mai buna perioada din istoria fotbalului. Niciodata stadioanele n-au fost mai pline, banii mai multi, calitatea tehnica/tactica mai ridicata.

    Iar fotbalul defensiv n-a aparut o data cu Mourinho, el exista de 50 de ani.. Doar ca, asa cum observa Jonathan Wilson, singura metoda care a functionat impotriva posesei radicale a Barcelonei a fost non-posesia radicala a lui Inter si Chelsea.

    https://www.youtube.com/watch?v=XozWJgzgnT8

  20. interesant e ca, DACA se mentine rezultatul din acest moment la real-valencia, barca devine cumva usor favorita la titlu. de urmarit

  21. Stadioanele nu sunt pline sa vada autobaze iar din pacate fotbalul e decis de autobaze. In acest context ziceam ca este incorect sa spui despre cei care ataca si creeaza ca sunt plictisitori iar despre ceilalti care aleg varianta mai comoda ca sunt eroi, nu crezi?
    fotbalul nu a fost facut sa fie jucat cum il joaca mourinho.punct. este o eroare logica sa pui pe picior de egalitate fotbalul de posesie, de atac cu fotbalul negativ de defensiva, si este o eroare si mai mare sa anunti ca fotbalul de posesie a murit, in conditiile in carea adevaratul esec, si ca rezultate si ca joc este celalalt fotbal, oportunist si negativ

  22. 1.de ce un sistem greu de desfacut,ce nu-ti place tie,e unul urat,iar un sistem in care ai voie sa sutezi la poarta doar dupa ce faci 100 de pase e frumos?

    2.nu te-ai saturat de “tactical masterclass” ? cred ca il visezi noaptea. vorbesti mai mult despre el decat despre orice altceva.

  23. e o eroare, mai ales logica, sa asimilezi fotbalul de posesie cu cel de atac. exista numeroase puncte comune, dar si destule diferente

  24. A rezolvat arbitrul frumos pe bernabeu, 7 minute de prelungire:)))

  25. hmm, la liga se pregateste sa fie la fel de dramatica ca premier league, daca nu si mai dramatica. realul are doua meciuri grele afara, mai ales la valladolid, barca are meci posibil cu titlul pe masa acasa cu atleti. fain!

  26. ce treaba a avut asta cu scorul final, egalarea a venit in primele 3 minute care erau absolut justificate. iar golul lui CR a fost o delicatesa care ar justifica orice prelungire de meci

  27. Nu ai citit bine, mai citeste o data si ai sa vezi ca nu am asimilat nimic cu nimic
    “fotbalul de posesie, de atac….”

  28. Da, se joaca! As zice ca meciul cu celta vigo e cel mai greu al realului.

  29. Au fost alte decizii de joc prin carea i-a impins de la spate, dar sa nu suparam pe Dumnezeu, titlul se joaca:)

  30. da, dar celta nu are miza, pe cand valladolid e in mare belea la retrogradare. de obicei acesta e un mare factor motivator

  31. de unde ideea asta ca fotbalul se intampla pentru amuzamentul tau sau al meu sau al oricarui spectator? de ce impresia spectatorilor ar fi pe primul plan? mi se pare cel putin naiv, desi este un cliseu care se tot arunca.

    at the end of the day, judecand strict financiar (cluburile sunt societati comerciale, totusi), un 1-0 anost si chinuit umfla veniturile. o infrangere dramatica 4-6 este fix nimic, in ciuda viziunilor romantice si copilaresti gen “iese cu capul sus din competitie”.

    antreorul are obiective puse de un board/un presedinte/ niste creditori. iar obiectivele alea sunt strict legate de partea financiara: castigi= facem mai multi bani.

    dincolo de discutii de stilistica a jocului (posesie vs defensiva vs anti-joc) care fac doar audienta pt pundits, nu prea vad utilitatea dezbaterii in fel asa de furios ca tine.

    nobody cares daca e frumos sau urat jucat. just win the fuckin thing. un antrenor bun stie sa isi aleaga prastia cea mai eficienta in functie de goliatul pe care il are in fata, fie ea un autobuz, fie un tommy gun.

    fanii adevarati vor veni la stadion indiferent de calitatea jocului, restul sunt glory hunters care ieri erau in zidul galben frati de cruce cu klopp, azi impart aceeasi paella cu peluza de pe calderon.

  32. in mare parte ai dreptate, dar nu cu totul. daca tot judeci fenomenul fotbalistic in cheie materialista, trebuie sa tii cont ca, in the long term, atitudinea cu care pierzi va influenta impresia generala despre clubul tau si asta se va traduce tot in bani (rezultati din marketing, drepturi TV etc.). nu in ultimul rand, the glory hunters influenteaza intr-o oarecare masura (greu de cuantificat exact de noi) veniturile unui club. prin urmare, dpdv financiar, trebuie sa ai grija si de acestia.

  33. dpdv gramatical folosirea virgulei in contextul frazei tale denota o detaliere a primei mentiuni „de posesie” prin sintagma „de atac”. aici virgula nu are rol de a lega cele doua mentiuni. ca ai vrut sa scrii altceva, asta e alta discutie. eu am citit ce ai scris tu si am interpretat corespunzator.

  34. desigur, asta spuneam si eu. vorbim de tiki taka – vorbim de tehnica de la 10 in sus, pe o scara de la 1 la 10. sigur ca circumstantele nu permit asta des, dar cand o permit, ce poate fi mai pragmatic decat echipa aia din spatele blocului care ies cu burtile la soare si nu-ti dau mingea un joc intreg? 🙂

  35. si asta ridica o minge la fileutas = nu cumva, daca ,mijlocasii tai sunt capabili de 100 de ocazii pe meci si atacantul tau e capabil singur de 10 goluri pe meci… dar tu le impui pase laterale de dragul controlului.. nu cumva tu esti tot special? Shrimps, Gump, my boy? daca din echipa ta au plecat Deco, Ronaldinho, Henry si Eto’o si echipa ta a devenit MAI BUNA (!!!111unu!!), nu cumva ai sacrificat chiar cea mai spectaculoasa echipa a tuturor timpurilor in detrimentul celei mai eficiente? But this is just a case of mulder and scully. Hai cu egalarea!

  36. Ma avant sa afirm ca judeci mai mult cu inima decat cu creierul, ca sa zic asa. Daca cumva ma insel, imi cer scuze din start. Deci, esti prea prins de Barca si Pep. Si prea impotriva lui Mourinho. Astea sunt cele doua stiluri total antagoniste. Restul sunt undeva la mijloc. Daca Pep a dus posesia la un nivel atat de sus incat cealalta echipa nu are mingea, trebuie sa accept si am dreptul sa nu-mi placa. Cealalta echipa (cel mai recent exemplu Real) s-a aparat si a contra-atacat. Daca ar putea face ca Bayern (si nu poate, pentru ca nu e driluita sa tina atat de bine mingea) atunci ar inseamna ca Bayern ar fi echipa ce se apara mai mult, sau ar iesi un 50-50 in cel mai bun caz. Ce a facut Atleti, Real nu se cheama autobaza.

    Cum spuneam, Chelsea e taman invers. Si nu suport asta, dar nu o suport la Chelsea. Daca West Ham, cu o fractiune de buget, face egal la Chelsea, bate de 3 ori Spurs, se blocheaza cu Arsenal, e lasitate? Nu ar fi dovada de prostie sa iasa la bataie cu astfel de echipe? Cei 300 au fost lasi ca nu au iesit in camp deschis cu Darius? Deci problema este ca il urasti prea mult pe Mourinho, ceea ce e OK, si eu la fel. Mourinho este un mic cancer al fotbalului, dar nu pentru autobaza. Nu imi place, da nici nu ma doare foarte tare capul. Este de nesuferit pentru ca taie orice parte fina a fotbalului. Il vinde pe Mata, cel mai bun jucator al echipei doua sezoane consecutiv, pentru ca nu are abilitati de fundas dreapta. Sau stanga. Se cearta public cu Hazard, cel mai bun jucator din sezonul asta, pentru ca nu s-a aparat la nu’s ce faza, dupa ce l-a trimis pe teren nerefacut si intr-o stare fizica evident problematica. Nu se poate ca cineva sa aiba mai multa atentie in fata lui. 2 ani de zile, multe sute de milioane investite, si nothing to show for.

    Eu am simpatizat cu Barca pe vremea lui Cruyff. Romario mai ales. Rivaldo. Ronaldo. Si era echipa frumoasa, directa, fara atatea anticsuri ca si acum. Fiind f tanar atunci si fiind primul meu campionat mondial, mi-am smuls firele de pe cap cand Brazilia a pierdut in 82. A fost un fotbal mult mai boem si fantezist decat Spania recenta, dar nu se castiga pe frumusete ci pe pragmatism. Care poate apararea in atac, aparare, ideal ambele. Si inca mai cred ca, desi cu little to show for, cel mai bun fotbal pentru mine e Arsenal 02-04 si Bayern 2012-2013. Posesie suficienta, dar nu atat incat sa devina plictisitoare si uros de contracarat, aparare relativ bine pusa la punct, contra-atac devastator.

    Uite idee, daca ar fi ca City sa castige anu asta titlul, cam cu cine ti se pare ca seamana? Nu ca titlul in Anglia ar fi realizarea suprema in fotbal, da asa, de curiozitate.

  37. Cuvantul cheie e “drilluite”, care tine de strategie. Echipele sunt asezate sa joace intr-un anumit fel de-a lungul unui sezon, iar de la meci la meci antrenorul poate doar sa faca mici ajustari.

    West Ham joaca in mare in acelasi fel cu Arsenal si Cardiff.

    Acceptand asta, nu-s asa convins ca e o prostie sa joci deschis/ofensiv cu echipe mai bune ca tine. Swansea, Southampton, chiar si WIgan vreme de cateva sezoane si-au depasit cu mult conditia financiara facand un joc de posesie.

    Nu spun ca toate echipele au datoria sa joace asa, dar nu e chiar clear-cut ca daca esti mai slab esti obligat sa bagi autobuzul in poarta ca sa ai o sansa.

  38. Pentru ca spectatorul de rand / neutru se duce la stadion sa vada spectacol. Victoriile cu 1-0 sunt pentru fanii castigati deja. Nu stiu cati fani noi si-au facut Chelsea sau Inter in urma CL-urilor castigate fata de Borussia.

  39. In mijlocul dezbaterilor despre jocul frumos si jocul urat vreau sa zic si eu: palarie, Tony P.

  40. In snooker disputa intre 2 stiluri s-ar traduce intr-un Mark Selby-Ronnie O’Sullivan. Primul cerebral, luptator, stiind sa-si controleze nervii atunci cand trebuie, al doilea…oh, dear, unde sa incep? Ce diferenta intre frameurile lor, cele castigate de Ronnie au fost bum bum, century, la Selby e senzatia aia de scrap. Si cu toate astea ambii au ceva bun ptr snooker, pacat ca unul va pierde azi (presupun ca Ronnie).

  41. Hihi Fat Sam a atacat in valuri cu Spurs, you know…fara Lloris se facea iar de un 5 sau 6.

  42. Selby e un jucator care de obicei incearca sa produca frameuri si sa tina adversarul in scaun, cred ca oboseala si presiunea isi spun cuvantul la el.
    Despre Ronnie, da! De unde sa incepi?! Un nebun, idiot, minunat de urmarit, frustrant, arogant si atat de seducator! Totusi… 38 de ani… Cel mai batran campion din istoria moderna a snookerului. Ma gandeam aseara ca despre Hendry la 38 de ani se vorbea ca despre un fost campion. Ronnie era marele favorit anul asta, de la inceputul campionatului pana acum.
    Nu stiu daca pierde au ba, scriu exact cand a facut 11-11. Personal imi doresc doar sa-l vad si la anul, indiferent de rezultat, pentru ca in clipa asta e singurul mare jucator de snooker. Doar cand te gandesti ca au disparut de pe panou Hendry, Davies, Williams, Higgins a iesit repede…

  43. Sigur, Selby nu e Ebdon sau Dott:) ma refeream la faptul ca stilurile din meciul asta contrasteaza vizibil. Ptr. Mark titlul ar reprezenta mult mai mult decat ptr. Ronnie, plus ce program infernal a avut pana acum.
    Bila aia pink cred ca o bagam si eu:) sigur fara sa ma gandesc cum ies la urmatoarea:)

  44. Echipa lui ronaldinho nu era mai spectaculoasa. Nu uita ca acel 6-2, 5-0 sau 3-1 cu united au fost nu numai prestatii eficiente dar si extrem de spectaculoase, si asta cu adversari de super top. De fapt sunt preststii complete pe toate planurile si greu de egalat poate multi ani de acum inainte

  45. Cred ca de la Foreman n-am vazut incasator asa bun ca Selby 🙂

  46. Well, am avut ‘that pink’, iar acum frameul 29 ‘that yellow’:) cele 2 fatete ale lui Ronnie. Dar Selby is a machine in zilele lui bune, ma astept sa revina iar.

  47. Mda, si la 16-14 sparge cu stanga! Si cum intra in rosii dupa bila asta verde… Norocul meu ca-s rapidist, altfel muream de inima!

  48. Incredibil. Absolut incredibil si de neiertat pt liverpool. Unprofessional

  49. Jeez, un alt late twist, tocmai cand Selby parea cu o mana pe trofeu? Ronnie joaca ca un posedat frameul asta

  50. Deci Liverpool au fost ca Ronnie? Si Palace ca…Liverpool?:)
    Nu-i vad pe City cedand nici un punct pana la final oricum (come on, cu West Brom si Villa acasa?) deci e oricum nerelevant.

  51. O zi neagra pt Doc Peters. Ronnie pierde 13-4 o zi de snooker (sau 15-4), cu ratari incredibile, cum naiba sa pierzi asa, iar pool e intoarsa cu 3 goluri in 10 minute. Numai Ronnie poate in sport sa ma enerveze, frustreze si sa-mi strice o zi sau o noapte mai abitir ca Arsenal.

  52. Corect, eu am tinut ci Selby fara un motiv anume, poate cel al underdogului, dar chair a fost prea de tot. Meciul ala 23 cand rata Selby si lasa snooker mi s-a parut cel mai urat ever la adresa lui ronnie. In fine, la sfarsit mi a cam parut rau ca a pierdut. Ce jucator. 🙁

  53. Hmmm nu cred ar fi o marlanie greu de explicat de la un oficial. Doar daca n-o fi intrat Dim Tim personal, atunci ar fi exlicabil.

  54. Domne, retrag partial vorbele de ieri. Selby a jucat ca un campion, a castigat foarte clar. Frumos meci. Astept revansa lui Ronnie 😀

  55. n am vazut atat noroc la un joc de snooker de cand ma uit, daca nu era in direct as fi crezut ca cineva face misto si pune bilele cu mana 🙂

  56. Conducerea Barcelonei se incapataneaza sa angajeze antrenori fara experienta, si sa ofere sanse acolo unde nu e cazul. Luis Enrique mi se pare o alegere mai proasta chiar si decat Tata Martino, care macar avea cateva titluri in spate in America de Sud. Chiar nu are nimeni ochi pentru certitudini, experienta, trofee pe banca tehnica intr-o perioada dificila precum cea de acum cand e nevoie de o reimprospatare a lotului ?

  57. E done deal sau numa zvonuri? Ca oricum incepe silly season, de fapt a inceput de ceva vreme.

  58. vreau sa comentez doua afirmatii ale tale, Alex: De-a lungul istoriei, nici o altă strategie nu a dominat fotbalul la cel mai înalt nivel cum a făcut-o modelul spaniol bazat pe posesie în perioada 2008-2012″. aici, da-mi voie sa te contrazic, brazilia a castigat 2 campionate mondiale, in ’58 si ’62 jucand in acelasi sistem 4-2-4, cu acelasi tip de jucatori(chiar aceiasi jucatori, pe alocuri) si acelasi tip de fotbal in ambele. putem intra in detalii, daca vrei. in diferite epoci, anumite sisteme si modalitati de a juca fotbalul au dominat, fiind jucate chiar de mai multe echipe, cu diferite grade de succes. e ceva normal, dar e greu sa zici, dupa parerea mea, ca tiki – taka e cea mai de succes modalitate de a juca fotbal din istorie. e (a fost) o modalitate excelenta, nu stiu daca cea mai buna.

    2. “Istoria arată că, executat excelent, fotbalul ofensiv subjugă fotbalul defensiv”. de unde stii? executat excelent, fotbalul ofensiv arata superb. dar se confrunta cu un fotbal defensiv jucat prost, bine sau mai putin decat excelent. termenii cumva se exclud. jocul ofensiv devine excelent tocmai pentru ca intalneste o defensiva imperfecta. daca ar intalni o defensiva perfecta, nu ar reusi sa o desfaca. si atunci n-ar mai fi fotbal ofensiv jucat excelent. intelegi logica ?

  59. Pai o recapitulare pe ultimii 20 de ani:
    ’94 Milan-Barca – defensiv
    ’95 Ajax-Milan – ofensiv
    ’96 Juve-Ajax – defensiv
    ’97 BVB-Juve – ofensiv
    ’98 Real-Juve – defensiv
    ’99 Utd-Bayern – nicicum
    ’00 Real-Valencia – ofensiv
    ’01 Bayern-Valencia – ofensiv
    ’02 Real-Leverkusen – ofensiv
    ’03 Milan-Juve – defensiv
    ’04 Porto-Monaco – defensiv
    ’05 Liverpool-Milan – nicicum
    ’06 Barca-Arsenal – ofensiv
    ’07 Milan-Liverpool – defensiv
    ’08 Utd-Chelsea – defensiv
    ’09 Barca-Utd – ofensiv
    ’10 Inter-Bayern – defensiv
    ’11 Barca-Utd – ofensiv
    ’12 Chelsea-Bayern – defensiv
    ’13 Bayern-BVB – ofensiv
    ’14 Real-Atletico – defensiv (cel putin la ce au jucat pana acum)
    Imi da un scor de 9-9, mai putin doua finale pe care nu le pot caracteriza nicicum, au fost niste meciuri turbate. Am pus si 2014, dar si fara el tot nu ar fi concludent rezultatul.
    La campionate mondiale avem asa:
    ’94 – Brazilia-Italia – defensiv
    ’98 – Franta-Brazilia – defensiv
    ’02 – Brazilia-Germania – ofensiv
    ’06 – Italia-Franta – defensiv
    ’10 – Spania-Germania – ofensiv
    Dupa mintea mea, e greu de spus ca unul din stiluri e mai premiat decat celalalt.

  60. 1. Fair enough, cu cateva nuante. Ma refeream la dominare atat la nivel de nationale cat si de club. Brazilia 58-62 s-a suprapus cu Santos-ul lui Pele, care a batut Benfica, e drept, dar e greu de spus daca era mai buna decat echipele de top din Europa.

    Evident, n-am vazut Brazilia decat pe inregistrari dar, din ce inteleg de la Jonathan Wilson and the rest, 4-2-4 a fost o evolutie inevitabila, o ajustare a W-M-ului, nu un sistem inovator.

    Tiki-taka a revolutionat felul in care se joaca fotbal la cel mai inalt nivel. Antrenorii de la cantera Barcelonei sunt acum raspanditi prin toata Europa. Alex Ferguson spunea ca Barcelona e modelul de urmat din orice punct de vedere. FA-ul a adoptat necondionat modelul spaniol la nivel de academii.

    Alt lucru pe care tin minte ca l-am citit, e ca cea fost cu adevarat revolutionar la Brazilia ’58 a fost profesionalismul: cantonament lung, psiholog in staff, controale medicale inaintea turneului. Profesionalismul pare sa fi atarnat mult mai greu decat sistemul tactic, intr-o perioada in care fotbalul european era destul de in urma.

    Dar daca cineva imi spune ca Brazilia 58-62 face concurenta Spaniei 08-12… I’m not the one to argue.

    2. Inteleg ce spui, dar eu nu vad fotbalul in termeni de perfectiune. Nu cred ca exista asa ceva decat in teorie.

    Dar cred ca daca fotbalul ofensiv e jucat excelent si intalneste un fotbal defensiv jucat excelent, cel ofensiv are castig de cauza. Si am drept argumente recente mandatul lui Mourinho la Real si meciurile Spaniei din fazele eliminatorii ale turneelor finale.

    Dar mai relevant decat meciurile individuale e faptul ca echipele care iau titluri si trofee sunt in general echipe care joaca ofensiv. Exista exceptii, dar nu vezi o o echipa de contra-atac sa influenteze fotbalul asa cum a facut-o Barcelona intre 2008 si 2012.

  61. Prosport a devenit citibil în ultima vreme, printre multe articole evident proaste si articolele de pe sport.ro/gândul gasesti destule articole bune. Chiar si live-blogginul facut pentru UCL mi s-a parut mai bun chiar si decat cel de pe Sky.

  62. E mai mult decat un simplu zvon … dar nu cred ca e semnat contractul, ceva de genul in curs de negociere.

  63. Nu imi dau seama cum ai calculat. In fiecare finala ai ales una mai ofensiva si una mai defensiva si ai zis care a castigat? Ai luat in calcul profilul echipei din acel moment sau prestatia din finala? Ca de ex in ’03 Milan-Juve ambele echipe aveau un profil defensiv, iar in ’06 Barca-Arsenal ambele aveau un profil ofensiv.

    Sunt curios cum ai ajuns la concluzia ca Franta ’98 era o echipa defensiva, pt ca mie nu mi s-a parut asa nici in finala si nici de-a lungul turneului.

    Also, de la unele meciuri au trecut si 20 de ani si s-ar putea sa nu le am foarte clar in memorie, dar Milan ’94 nu era in niciun caz o echipa defensiva, iar in finala aia a dat 4 goluri. In ’97 mai mult a atacat Juve si BVB i-a lovit pe contra-atac. In ’02 Real a dat 2 goluri la inceputul meciului si dupa aia au bagat 3 autobuze in poarta.

  64. Eu m-am referit strict la profilul castigatoarei. Ideea era sa vad daca in general au castigat echipe cu stil defensiv sau mai degraba ofensiv. Cred ca pur si simplu e greu de tras o concluzie.
    In general m-am gandit la impresia lasata de echipa in sezonul respectiv, nu neaparat doar in finala. Am evitat sa spun ceva despre ’99 si ’05, dar daca ar fi sa aleg neaparat as spune ca Utd ’99 era ofensiv si Liverpool ’05 defensiv. Asta nu s-a vazut si in finala.
    Da, Milan si Juve 03 aveau ambele profil defensiv, de unde si gluma cu ‘finala perfecta’.
    Franta mi s-a parut tot turneul o echipa foarte preocupata sa nu ia gol – vezi mijlocul cu Petit, Deschamps si Karembeu, plus un fundas dreapta mai degraba fara preocupari ofensive, Thuram. De partea cealalta ai in teren Ronaldo, Rivaldo, Bebeto si Leonardo.
    Milan ’94 era o echipa destul de ofensiva pentru campionatul italian, dar in nici un caz comparabila in sensul asta cu Barcelona lui Cruyff! In finala a dat 4 goluri pentru ca au gasit slabiciunile Barcei, nu inseamna ca au atacat…
    In ’97 BVB s-a aparat in repriza a doua, la 2-0, dar prima repriza a fost echilibrata. Iti amintesti probabil mai mult golul lui Ricken, dar primele doua au fost la cornere. As zice ca erau macar la fel de ofensivi ca… Juventus 🙂
    Real 2002 nu era o echipa defensiva. A jucat in finala cat a avut nevoie.

  65. So mai intai Uefa vine cu muschii umflati si zice fair play rules, dar imediat cum cei mai ii raspund cu ok, f.off revine si in loc de suspendare din competitiile europene cum era pana acum zice, ok va pedepsim exemplar: in loc de 25 jucatori puteti inscrie doar 21. Wow! Asta da pedeapsa. Oh si una si mai tare: nu le da 16Mio din cota de participare. Cred ca ce hohote de ras se aud din Abu-Dhabi si Doha:)))

  66. si a fost 1-1 la inceputul meciului. golul lui zidane a venit la sfarsitul reprizei I – nu la inceput

  67. Mie mi se pare o alegere buna, in lipsa altora care nu pot veni. Celta, cu o echipa de necunoscuti e pe 8 dupa un sezon decent. Trebuie insa sa i se dea libertate sa faca ce are in cap si sa fie puternic in vestiar in fata batranilor

  68. desi e clar ca nu e nici pe departe acelasi lucru cu suspendarea din competitiile europene (nici macar cumuland toate sanctiunile de care se discuta acum), faza cu 21 nu e chiar apa de ploaie in toate situatiile. daca luam in calcul ca 8 sunt din academia proprie (sper ca tin bine minte), s-ar putea ca unele echipe sa se trezeasca cu maxim 13 jucatori de valoare in lotul de cupe. cam putin, nu crezi? accidentari, suspendari si te poti trezi cu 8-9 jucatori competitivi.

  69. sincer, cred ca e mult prea discutabila analiza ta. eu gasesc lejer 3 exemple pe care le consider gresite in baza criteriilor tale si care schimba radical datele problemei (12-6). asa, pe repede inainte:
    – milan 94 – nici ca impresie generala, nici in finala nu o pot aprecia ca defensiva; iar argumentul comparativ cu barca nu sta in picioare: discutam de echipe ofensive sau de cele mai ofensive??
    – juve 96 – really? o echipa echilibrata nu e una defensiva, sa nu facem confuzie de termeni;
    – la cele doua exemple cu „nicicum”, mi se pare aproape clar ca 3 (fara pool) sau chiar toate cele 4 echipe implicate erau mai degraba ofensive decat defensive. Sau macar echilibrate.

    despre franta 98: mi se pare fragil argumentul ca, avand acei 3 mijlocasi, era defensiva. au atacat aproape in fiecare meci mai mult ca adversarul … iar karembeu a fost titular doar in 4 meciuri, fiind schimbat pana in min. 60 in 3 dintre ele

  70. la roma a fost un esec clar. stiu ca vei argumenta legat de lipsa de sustinere a conducerii si de nestapanirea vestiarului, dar oare la barca ii va fi mai usor din acest punct de vedere? sa nu uitam: una e sa antrenezi echipe mici si medii si cu totul altceva echipe mari.

  71. fratilor, sunt de acord ca se poate discuta mult pe analiza lui bebelak. da’ sa-mi spuna cineva ca Milan ’94 era o echipa ofensiva inseamna ca n-a urmarit meciurile de atunci. Tin minte ca era cam al doilea an in care prindeam italia1, rete4, canale5, si ma uitam non stop la ele, in special la meciurile Milanului. Milanul era o echipa structurata defensiv, cu Desailly si Albertini betonand mijlocul si cu Donadoni si Boban pe flancuri, foarte atenti la dublaj si la a ajuta fundasii laterali (mai mult Donadoni decat Boban, ce-i drept). Savicevic, care venise la Milan ca mijlocas ofensiv coordonator, in spatele celor doua varfuri sau pe un flanc, ajunsese al doilea varf, “volante”, daca vreti sa radeti :P. Tin minte ca in grupe jucau extrem de economicos si chiar nu intelegeam si nu imi placea acel joc (eram destul de tanar, ce-i drept:P). Intre timp am crescut 🙂
    cand jucau cu echipe clar mai slab cotate, jucau, ce-i drept cu doua varfuri si cu Savicevic ca sprijin. sau pe banca 🙂

  72. 1.corect, asa am inteles si eu din lecturi, ca Brazilia a impresionat prin modelul profesionist de fotbal, introdus. Perfect de acord, tiki – taka a marcat fotbalul si dezvoltarea sa. Doar ca nu sunt convins ca e cea mai importanta modificare din istorie.
    2. nici eu nu vad fotbalul in termeni de perfectiune, vorbeam de excelenta. mandatul lui Mou la Madrid nu cred ca e un exemplu bun, Mou a incercat sa joace fotbalul de contra-atac excelent, dar n-a reusit. dar inteleg ce spui, doar ca nu vedem lucrurile chiar la fel.
    a, si sa nu uit, felicitari pt. articol, mi s-a parut excelent ! de departe cea mai buna si pertinenta analiza pe care am citit-o in limba romana despre ce s-a intamplat in semifinalele Ch.L. Apreciez si “efervescenta creatoare” din ultima vreme, cu totul, si sper sa se mentina !

  73. mi se pare ca se creaza o dihotomie exagerata: ce nu e ofensiv, e defensiv. o echipa nu poate fi si echilibrata, adica sa atace cand trebuie si sa se apere cand e necesar? si iarasi, nu mi se pare relevant faptul ca aveau 2 defensivi in mijloc, cred ca si barca avea de principiu aceeasi structura (guardiola fiind mult mai creativ, e adevarat).
    si eu imi aduc bine aminte anii aceia, dar asta era fotbalul italian al acelor ani, cu multa, multa tacticizare. dar nu pun semnul egal cu defensiv. defensive erau chelsea 2012, milan/juve 2003 etc.
    insa admit ca e posibil sa vedem lucrurile foarte diferit pe o asemenea problematica. de aceea am si zis de la bun inceput ca e riscant sa tragi concluzii pe baza unei asemenea analize

  74. e posibil sa ai dreptate, au existat si echipe / sisteme echilibrate. cred ca bebelak a pus partea majoritara, chiar daca aceasta era 60% sa zicem, nu 90%, in favoarea unei filosofii sau alteia.
    in ceea ce priveste structura cu 2 defensivi, barca nu cred ca avea 2. sau, daca il consideram pe Xavi defensiv, atunci trebuie sa incercam o comparatie Xavi – Albertini si Busquets – Desailly. si cred ca nici n-are rost sa o incercam.
    pare ca vedem lucrurile diferit, e util ca putem discuta ca niste oameni normali pe aceasta tema. de apreciat !

  75. ah, mai era ceva. e mai inovator sistemul 4-2-4 fata de WM, decat sistemul “inovator” al lui Guardiola. parerea mea. la inceput, el nu a inovat sistemul, ci modalitatea de joc intr-un anumit sistem. dupa mine, cand a inceput cu adevaratele inovatii, atunci au inceput rateurile (vezi meciuri cu 3-4-3, fara 3 fundasi centrali). unele au functionat, altele nu. din nou, nu vreau sa imi pun in cap fanii “die hard” ai lui Pep, a facut treaba excelenta la Barca, da’ nici sa exageram contributia sa la inovatiile de succes din fotbal nu mi se pare corect.

  76. Clar, inovatia e tiki-taka, nu sistemul in sine. Barcelona juca 4-3-3, Spania 4-2-3-1, dar filosofia e asemanatoare.

    Ce a facut Pep, as zice ca seamana cu ce a facut Steve Jobs cu iPhone-ul. Tehnic, iPhone-ul n-a fost o mare inovatie in sine, ci un ansamblu de mici inovatii care au creat un telefon cu totul distinct fata de oricare altul la vremea lui,

    Asa e si cu Barcelona. Daca ii puneai pe Xavi&co sa joace cu tricouri gri si masti pe fata, in 20 de secunde iti dadeai seama ca sunt Barcelona pentru ca felul de a pasa si a face pressing era complet distinct fata de ce jucau celelalte echipe. Pentru mine asta e o inovatie remarcabila.

  77. 4 din academia proprie + 4 din academia unui club din tara respectiva. Si ma rog, ca sa fie considerati formati in academie tre sa sa fi fost 3 ani la echipa pana la varsta de 21 de ani. De asemenea, pot pune pe lista uefa cati jucatori u21 vor deci nu e dracu asa de negru.

  78. Din punctul meu de vedere o filosofie defensiva de joc este aia in care te preocupa mai mult sa blochezi adversarul decat sa-i desfaci apararea. De aici, marea majoritate a echipelor italiene din istorie sunt defensive. Daca te aperi cu 10 oameni in propriul careu sau cu 5 mijlocasi care fac presing foarte sus, tot aparare se numeste. (de exemplu dintre cele 4 goluri ale lui Milan in ’94, 3 sunt contre)
    Despre cele doua finale la care am incercat sa ma abtin, am facut asta pentru ca dupa parerea mea victoriile din finala n-au avut de a face cu ce au jucat echipele in sezonul ala. Utd in finala n-a jucat nimic iar Liverpool ajunsese in finala pe o defensiva beton si la pauza era 3-0 pentru Milan. Care Milan 2005-2007 nu era chiar ofensiv, parerea mea.
    Cu Franta ’98 ma tot gandesc la ce zici. Eu imi amintesc destul de bine cateva meciuri, nu toate. Imi amintesc si finala, dar acolo jucau cu Brazilia, era normal sa fie mai prudenti. Pe de alta parte Karembeu a jucat in toate meciurile care au contat. N-a jucat cu Africa de Sud, Arabia Saudita si Paraguay – primele doua nu contau, a treia juca ea insasi un fotbal defensiv. Mai mult, in meciul cu Danemarca a lipsit Deschamp si francezii au jucat cu Petit, Karembeu si Vieira.

  79. Chiar daca incerci sa pari obiectiv se simte in discursul tau o anumita ravna de a-ti demonstra ca pep nu a fost totusi cine stie ce:) argumentele lui alex sunt valide, nu le mai repet. As sublinia doar ca performante gen 6-2 si 5-0 cu real sau 3-1 cu utd sunt extrem de rare la acest nivel si denota mult mai mult decat un simpla rearanjare in teren pe un sistem deja cunoscut. Sa nu uitam ca jucatorii aceia sunt astazi superstaruri tocmai pt ca au jucat in sistemul guardiola; iniesta, bousquets, messi etc nu aveau inainte de 2009 aura pe care au atins-o in sistemul guardiola, ca sa nu mai vorbesc de pedro sau pique sau alves. Poti sa spui ca a fost o conjunctura istorica ca au fost toti supertalentati, dar mai realist e sa recunoastem ca au fost alesi jucatorii buni pt a juca un anumit sistem si antrenati in consecinta, adaptati pt acel fotbal care in anumite momente subjuga atat de grab adversarul incat impresia era ca e vb de un meci de antrenament: echipe de sute de milioane erau sublimate, reduse la stadiul de amatori. In esenta, sa reusesti asta in fotbal este un task colosal, pe care in istorie nu l-au reusit multe echipe ani la rand, poate ajaxul sau milanul lui sacchi.

  80. nu incerc sa par obiectiv. sunt subiectiv. am zis destul de clar ce aveam de zis. cred ca intelegem diferit cuvantul sistem. dupa cum zice si Alex, inovatia e tiki-taka, nu sistemul. tiki-taka a fost o super chestie, cu rezultate excelente, cu orice vrei tu. e un fel de filosofie a modalitatii de a juca fotbal, diferita de ce a fost pana atunci. mie, personal, mi-a placut doar in primul an. Ulterior, s-a transformat intr-o chestie odioasa, dpmdv. si nu doar estetic. si zi asa, echipe de sute de milioane erau sublimate, huh ?

  81. nu ar fi iesit nici asa – realul e cu ochiul pe liga, campionatul ar fi doar un bonus. nu spun ca nu vor tripla (cine nu ar vrea) doar ca se vede ca se gandeste lumea deja la finala. ma intreb daca or sa apara referirile la finala cu depor de la centenariu in comentariile dinaintea meciului

    in privinta campionatuui eu as vrea sa-l ia Atletico desi tin cu real – ca sa le vad foamea in ochi la finala 😀 – asta si din cauza ca au avut doua sanse de a inchide campionatul pana acum si nu au facut-o.

  82. oh, pep, pep, pep si iar pep. iliutza, tu esti cu subordonarea tuturor? 🙂

    cand a venit pep, busquets si messi aveau pe la 20 ani, ma gandesc. sunt foarte putine super staruri in fotbal la 20 ani (pele, ronaldo, bineinteles tanase). chiar crezi ca messi nu ar fi devenit superstar daca nu era pep? pai inseamna ca asta il pune foarte mult sub cronaldo.

    iniesta, de exemplu, a devenit star cu pep? adica iniesta care a castigat o finala de cl intrand in min 46, care in 2007 parca, era linkuit cu real pt 60 mil de euro, clauza de reziliere? titular in 2008 in finala euro? fiind relativ tanar atunci, normal ca a evoluat mult, si pep are clar meritul lui.

    plus, ca si reversul e valabil. a facut un jucator de duzina din fabregas, alexis, zlatan.

    mai ai putin si il pui pe pep pe acelasi rang cu il luce. inventatorul si descoperitorul tuturor. lasa-l asa cum e, un antrenor foarte bun (sezoanele ce vin vor demonstra daca este de varf sau nu), oarecum mic inovator.

    si mai am o nelamurire. pep a fost numit la barcelona in 2008, parca, nu? in acelasi 2008, deci before pep, spania castiga primul european. ce fotbal a jucat spania atunci, ca e clar ca nu era sub influenta pep, ma gandesc.

  83. De ce spui ca e o iluzie? Lasand la o parte aroganta accesorie unei astfel de dominari si care a contribuit si ea la valul de ura al celor care nu iubeau echipa, situatia chiar asa a stat in acei ani. Barcelona era predatorul suprem din lantul trofic, la care se raporta intreg fotbalul si era THE team to beat. Caderea ei, ca si caderea oricarei astfel de constructii intimidante a lasat un mare gol care a fost umplut cu ce vedem azi, un tumult, o diversitate, o lupta intre predatori mai mici dar fara un favorit cert cum era atunci

  84. Mie mai scandaloasa mi se pare lipsa lui Felipe Luis, poate cel mai in forma aparator lateral din lume in acest moment.

  85. Pot sa accept ca Barca a fost cea mai buna echipa, cum necum, a ultimilor 5 ani. Dar daca a fost godzila, predatorul suprem, cea mai dominanta ever, mai stiu io ce, oare ce-o fi fost milanul lui sachi, ajaxu lui cruyff, bayernu lu franz, poolul lui pasley, realul lui di stefano?

    Si ca fapt divers, si barca lui cruyff a sters pe jos cu real si a maturat old traffordul.

  86. He comes from Serbia, he’ll fuckin murder ya. Momente triste aseară pe Old Trafford, ulitmul meci acasă al lui Nemanja. Eu zic că cel puţin încă un sezon ne-ar mai fi ajutat, nu ştiu cum s-a ajuns aici.

  87. Deci city e prima la suta pana la urma? Fabulos Yaya, iar Dzeko e probabil jucatorul finalului de campionat.

  88. Nebunie in spania, barca e acum favorita la liga:) ) cu toate problemele s-ar putea sa avem un sezon mai bun decat realul:)

  89. Yaya e un monstru. Felicitari citizens, echipa pana la urma mai completa a castigat campionatul.
    si felicitari si maestrului pellegrini care fara sa intre in dispute verbale, fara sa apara pe la televizor, la primul sau an in PL si-a facut treaba pentru care a fost platit

  90. Facts:)
    – moyes are mai multe trofee decat mourinho si nici macar nu a antrenat tot sezonul;
    – specialist in failure wenger poate termina sezonul cu mai multe trofee decat chelsea
    -liverpool termina sezonul fara nici un trofeu;
    -pep guardiola poate termina sezonul cu mai multe trofee decat cele obtinute de mourinho si ancelotti impreuna:)
    Crazy season

  91. Aia ai tai stiu ca veti juca finala FA in home kit?:) si ca Hull vor juca in yellow? Epic fail clipul ala de pregatire ptr Wembley:)

  92. Ce conteaza cine poarta ce? Clipuri cu oameni care canta mai prost decat Phil Collins trebuie banate din start.

  93. :)))
    Nici chiar asa, favorita de pe locul 2 … Ca acum exista sperante reale e altceva…

  94. e un tip care poate a fost acuzat pe nedrept ca nu castiga chestii in europa, desi in multe momente din cariera sa a supraperformat cu ce a avut la dispozitie, exemplu a dus-o pe villareal la un penalty distanta de finala ligii campionilor, cu arsenal daca nu ma insel…

  95. Dincolo de faptul ca ne-am batut singuri in lupta pentru titlu, cred ca nu sunt asa de suparat pentru ca totusi echipa care aproape sigur va lua titlul il merita per total. Sa nu uitam ca si cetatenii au avut lufturile lor. Nemaivorbind ca la inceputul sezonului discutam de sansele la intrarea in top 4 cu pesimism, iar acum suntem printre putinele echipe care mai joaca pentru ceva palpabil in ultima etapa.

  96. Just a side note, ceva ce am aflat si eu, fanii City nu se mai recunosc ca si “Citizens” de prin anii 70 cica. Asta a ramasa asa in memoria colectiva de peste canal.

  97. Ce mi-l mai laudai pe Paulinho asta vara, era in ochii tai un fel de combinatie intre Superman si Batman.

  98. Chiriches s-a descurcat decent in contextul total neprofesionist de la acel club, nu cred ca i se poate reprosa ceva la primul sezon avand in vedere ca toti ceilalti din aparare au avut probleme similare ceea ce te duce cu gandul la o problema sistemica mai degraba decat la o problema de jucatori. Cat despre paulinho nu am zis ca nu trebuie luat ci ca daca il iei merita si coutinho care a facut un sezon mai buna; paulinho este in continuare un jucator bun dar forma lui a fost afectata de amatorismele de la conducerea clubului

  99. Filotas nu stiu cat de mult l-ai urmarit pe Paulinho, dar iti garantez eu ca e un fotbalist mediocru. Multa vreme am crezut si eu ca e un beast for Brazil si nu se poate adapta in PL, insa daca tot ziceai ca citesti forumurile Spurs:) o sa vezi o analiza facuta de unul din cei mai respectabili posteri care arata ca cifrele lui sunt identice. Ptr Brazilia nu a jucat doar in finala Confed Cup, asa cum nici ptr Spurs nu a jucat doar cu Stoke acasa. Repet, procentaj pase/reusite/goluri vs oportunitati etc totul e in oglinda. Diferenta e ca Brazilia are jucatori ca Neymar, Oscar etc si limitele lui Paulinho nu ies in evidenta precum la Spurs. Ptr Brazilia reuseste sa isi puna cateodata in evidenta trademarkul personal, urcarile in atac soldate din cand in cand cu goluri. Are o abilitate destul de mare in a apare in careu la momentul potrivit a la Lampard, produsul final e insa nowhere near it. Are o varsta la care nu sper mai mult de la el decat sa fie un decent squad player. Amatorismul, yep, numai daca te gandesti ca 17Mio puteau cumpara un Cabaye la vremea aia. Nu sunt convins nici cu Chiriches ca poate mai mult decat calificativul ‘decent’, dar ca la toti jucatorii adusi in vara trecuta sper sa vad potentialul sezonul viitor cu un manager adevarat si cu Levy ocupandu-se doar de his chairman duties.

  100. fair enough. se poate se ai dreptate despre paulinho, se poate sa fie un jucator mult mai slab decat advertised. Dar nici contextul nu l-a ajutat deloc, cred ca asta e clar. Sa vedem la anul

  101. pai cred ca explicatia e destul de simpla: Scolari nu e cel mai ofensiv antrenor din lume si vrea sa isi faca un lot echilibrat. de asemenea, a folosit cam aceiasi 15 – 20 de jucatori in amicalele din ultimul an. L-a luat pe Paulinho pt. ca poate juca in dublul pivot, fiind al’ mai ofensiv dintre cei doi. urca in atac, face faza defensiva. “Contra-candidatii” lui Coutinho la rezerva de post de mijlocas ofensiv central sau pe stanga sunt Hernanes si Willian. Ambii poa’ sa joace 90 de minute la rand la acelasi nivel. Coutinho, nu. Sigur, e socant ca, dupa ce i-a folosit si pe Paulinho si pe Hernanes titulari (sau in primii 14) si in amicale si la Cupa Confederatiei, iar Coutinho n-a bifat nici macar un minut, Scolari, totusi, s-a decis, sa-i ia pe primii.

    Desi mai poa’ sa fie si o alta explicatie: o conspiratie mondiala impotriva lui Liverpool, ca nici Lucas n-a fost luat !

  102. Tot la fachts:)
    -Tata Martino e pe cale sa devina primul manager dupa Capello care castiga La Liga si e demis in timpul paradei de sarbatorire. Madrilenii astia:)
    – Ancelotti devine principalul contracandidat ptr. Heynckess. Adica sa fii demis dupa ce ai castigat Champions League. Pana acum germanul parea scapat in castigator clar cu 2 successe (Real Madrid si Bayern).
    -Pulis e pe cale sa devina managerul sezonului in Anglia. Asta ptr.ca in opinia punditilor aruncarea de la margine cu avant bate fenta si pasa.
    -Bristol Rovers e una dintre cele mai ghinioniste echipe din fotbalul britanic. A petrecut doar 11 zile in bottom three al Football League in cei 131 de ani de existenta. Exact perioada cand s-a tras linie.

  103. 1966
    Austria castiga eurovisionul
    Atletico campioana in primera
    Real castiga CL
    Anglia castiga CM

  104. Eu cred ca am mai multe sanse sa castig Eurovisionul reprezentand Australia decat are Anglia sa castige World Cup:)

  105. sa vezi si sa nu crezi : Stoke City have scored just two headed goals all season in the Premier League, fewer than any other side.

  106. ce previzibila a devenit la liga 🙂 7 (sapte) meciuri consecutive, cumulat, cele 3 mari favorite nu castiga!

  107. pune si tu “tara gazda castiga CM” ca sa fie sansele de reusita mai mari

  108. Presupunand ca ai o academie slaba (sau ca nu ai bagat in seama tineretul si te-ai trezit ca ai nevoie acum) inseamna ca ai 13 (straini) + 4 (hg in anglia, pe care dai o tona de bani, ca na, jucatorii englezi sunt sccumpi) + 4 (useles ca doar sunt din academia ta) deci ramai cu 17 jucatori buni, orice accidentare te doare.

  109. atat psg, cat si city (aici nu stiu exact situatia lui hart, daca indeplineste sau nu conditiile pentru a fi in cei 4 ai clubului) nu au mai mult de 4 jucatori (cei „nationali”) din cei 8 disponibili. ca e posibil sa mai improvizeze ceva pana incepe noul sezon, asta e altceva.

  110. Saptamana incepe bine cand pe teren sunt Ginola, Teddy Sheringham (si astazi mai in forma decat orice striker avut de Spurs dupa Berbatov), that man Berbatov and The King himself. Si Holtby cu o intrare criminala la Howard Webb:) Pacat ca n-am putut vedea si un tackling Sandro la Tim Sherwood, the stage was set.
    Testimonialul lui Ledley, o cireasa dulce pe un tort pleostit ce a insemnat sezonul 2013-2014. Dar cum zicea cineva, orice sezon la Spurs e mai prost decat precedentul, dar mai bun decat cel ce va urma:)

  111. Kasami din punctul meu de vedere. Tehnic vorbind, a fost peste golul celebru al lui Van Basten, si asta e ceva.

    In rest, cel al lui Wilshere merita argintul. Dintre cele de la jumatatea terenului parca al lui Rooney a beneficiat dublu de eroare de portar, dar o fi doar ofticosu’ din mine …

  112. 1. wilshere (actiunea colectiva valoreaza mai mult pentru mine);
    2. shelvey (si acest sut a atins perfectiunea);
    3. kasami

  113. Eu daca as fi Levy as numi rapid primul manager available ca sa-l demit in aceeasi zi si sa le zic celor de la Fulham: fcuking amateurs, credeati ca ramaneti singurii cu 2 sacked managers?:) look lively, 3 manageri am demis, beat that! citeam ca prin Italia a fost unul de a fost demis de doua ori intr-un sezon, la Catania parca, daca va exista vreodata un caz similar in Anglia cel club va fi condus de Levy. Nu ca l-as simpatiza f tare.pe Dim Tim, da’ ca sa-l anunti 20 de minute inaintea testimonialului lui King: good luck Timmy, run around a bit and make Ledley proud. Have a good one, mate. Oh btw, not sure that I mentioned but you’re sacked, will catch up tomorrow anyway:)’ denota o placere diabolica:)
    Acum conform obiceiului urmeaza un alt flava of the day, Mauricio. Daca obtine locul 5 il prinde si presezonul viitor, sacked in octombrie 2015 evident. Am vaga senzatie ca Wenger mai prinde vreo 3-4 Spurs head coach (ca acum nici nu ne mai prefacem c-am cauta manageri) pana pleaca.

  114. Ideea e ca goluri de echipa ca al lui Wilshere vezi macar 1 pe sezon, pe cand executia lui Kasami … stiu doar 3 goluri de acest tip de cand ma uit la fotbal.

  115. toate golurile sunt extrem de frumoase; personal le-as scoate din cursa pe cele de la mare distanta, pentru ca acolo elementul decisiv mi se pare faptul ca e portarul iesit foarte mult; kasami e intr-adevar ceva special, la fel ca si voleul jucatorului de la norwich

  116. vad ca echipa care trage cel mai mult la goluri frumoase e norwich.

  117. uuuuuups, ba chiar le citesc, da mi-a scapat 🙁 imi dau un dislike pe chestia asta

  118. iti dai seama ca atunci cand e vorba de gasit chestii naspa despre chelsea i’m the one to check:)

  119. ma uitam in anglia de exemplu cat de hulita este europa league, vazuta ca o piatra de moara legata de piciorul echipelor si cum nimeni nu vrea sa joace in aceasta competitie
    Ca solutie, ar fi cred sa li se dea ambelor finaliste de europa league sansa sa joace in Liga Campionilor anul viitor, castigatoarea direct in grupe si finalista in play-off. Cred ca ar creste extrem de mult aceasta competitie si echipele engleze ar juca la sange

  120. Dorinta ta e lege pentru cei de la Uefa. De la anu castigatoarea Europa League intra direct in grupe.

  121. Ah ce zi, bine ca Arsenal-Hull e la aceeasi ora cu Barca-Atleti ca ma uitam la 6 ore fotbal 🙂

  122. Se a roto Diego Costa! zice comentatorul spaniol de 7 ori…imi place cum comenteaza la TV de parca e la radio si eu pot schimba pe Cupa Angliei si nu pierd nimic

  123. Felicitari Atletico pentru titlu !
    Barcelona a avut o sansa mare dar nu a fructificat-o; au omorat-o slabiciunil clasice; faze fixe si joc aerian. Messi o umbra, noroc ca i-am marit contractul.

  124. Da, corect. Messi e de vina, nu harababura inimaginabila de pe banca si din conducere…

  125. Arsenal castiga un trofeu. E o stire, nu? Poate merita si un nou post:)

  126. Pep, 4 trofee in primul sezon la bayern, cu toate problemele de adaptare. not good enough, has to go.

  127. Cel putin prima repriza fost f plicticoasa – cam asta a reusit Pep in primul sezon cu Bayern. Sa-i faca plicticosi cel putin pentru unii din noi. Sa-i mai dam un sezon si daca nici cu Lewa nu joaca cu varf atunci…

  128. Poate gresesc, dar parca Martinez a fost adus pt Messi, nu? Eu tot sper acum intr-un Mondial bun de la Messi. Pentru fotbal.

  129. Normal ca nu e el de vina dar de cele 20 de Mio ar putea sa alerge cu ceva mai mult avant, uita-te la Alexis de ex.

  130. Ma intreb in continuare, de ce Luis Enrique si nu un tanar antrenor de succes ca Simeone sau Conte. Nu inteleg deloc deciziile conducerii actuale a Barcei, sa mizezi pe Luis Enrique e ca si cum ai juca la ruleta.

  131. Voi unde erati?

    http://imgur.com/a/4IpFG#jsG1iaN

    Eu in Munchen, si il intrebam pe prietenul meu din minut in minut daca are asigurare de casa, pentru ca ma gandeam ca o sa-i fac daune serioase. Ma mai gandeam daca ajung la neuro sau cardio. Si ca probabil Wenger s-a gandit ca nu am aprecia o victorie la pas. Genial. Ok, am gresit, am vazut Arsenalul castigand ceva cu Wenger din nou. O zi aproape perfecta.

    Si chiar asa, mai discutam pe tema arbitrajelor?

  132. nu e treaba lui sa alerge; nu vezi ca nu are cu cine sa joace? incearca multe combinatii explozive, dar nu are cu cine, paseaza f bine dar nu are cu cine…alexis e submediocru, cesc e slow, pedro e depasit, neymar e neymar, xavi are 150 de ani. Nu are cu cine, asta e problema. Trebuie sa i se aduca jucatori cu care sa poata juca

  133. Felicitari! V-ati castigat dreptul de a va mai fura caciula singuri inca cativa ani:)

  134. ma, nu stiu ce combinatii explozive ai vazut tu ca incearca messi, eu am vazut multe incercari de luare a actiunii pe cont propriu, nereusite, precum si un assist dintr-o preluare gresita, la gol. Barca are jucatori buni, clar mai buni decat ai lui Atletico, luati individual. problema e ca nu joaca precum o echipa, la momentul actual, iar messi (ca tot discutati despre el) trece printr-o pasa extrem de proasta si nu ii poate scoate din …e si nervos, de altfel, am vazut un fault mai de galben decat altele luate de jucatorii ambelor formatii.

  135. Am fost destul de indecis daca sa-mi doresc sa castige Barcelona titlul asta, pe care nu-l merita, dar cumva au ajuns sa fie foarte foarte aproape de el.
    Macar acum se schimba antrenorul, vor mai fi schimbari si la echipa, poate aducem si noi un FUNDAS si un ATACANT veritabil, nu Fabregasi pusi drept false 9.
    Daca s-ar fi castigat titlul poate nu se vedeau lacunele din echipa si s-ar mai fi tarat asa si sezonul viitor.
    Nu privesc cu ochi buni aducerea lui Luis Enrique. A mers o data cu Pep, nu cred ca o sa mearga si a 2-a oara.

  136. Messi n-a mai jucat nimic de la meciul cu Real. Era o vreme cand nu avea nevoie de nimeni, gen 4 goluri pe meci.

  137. E o iluzie ca nu avea nevoie de nimeni; nu poate face de unul singur totul, are si el nevoie de infrastructura unei echipe echilibrate pentru a face diferenta, ceea ce e departe de a fi cazul la barcelona, o echipa care cel putin in ultima luna nu mai bate pe nimeni

  138. Waw! Is doar 6 randuri pe ecranul meu, da nu stiu de unde sa incep. La 26-27 de ani, Maradona alerga de manca pamantul, in 2 echipe de mediocri cu adevarat, castiga campionatul mondial si, pe atunci, cel mai puternic campionat de fotbal prin lume. Capitan de echipa. La ambele. Lead by example si chestii de genu asta. Lua jocul de ceafa si scotea ce e mai bun in jucatorii de langa el. Adica, cum sa spun, cam ce se asteapta de la un jucator imens. Nu se dadea cu curu de pamant ca Puzone e slow, ca Renica e submediocru, ca vezi Doamne nu are cu cine juca, ca Passarella avea 150 de ani sau ca antrenoru adus la cerinta lui lui nu se ridica la nivelu asteptarilor. Si nici nu se dadea cu curu de pamant ca pretenu lui cel mai bun, cu vreo 50 de ani mai in varsta ca Xavi, nu primeste un nou contract. Auzi tu, nu e treaba lui sa alerge. Da ce, e Ronaldinho sa le cante la tobe celora, daca nu alearga? Jucator de legenda, daca-si arunca jucariile cand treaba nu e roza. Am citit ca nu a felicitat nici un jucator de-a lui Atletico dupa meci, ce facea, cauta robinetu de la aspersoare? Cateva mici diferente intre greatest ever si fostul nr 10 de la Napoli.

    Cesc e slow, Alexis sub mediocru, astia nu sunt transferurile gurului Pep?

  139. sa nu va imbatati cu apa rece:) asteptarile sunt muult, mult mai mari de la un club ca Arsenal si in ultimii multi ani ati fost cu mult sub aceste asteptari
    pe de alta parte, wenger can have his moment: net spending in 2 years : 13 M pounds: 1 trofeu. Mourinho cu 2 echipe care au costat 800 de M de pounds impreuna in ultimii doi ani: 0 trofee:)

  140. Eh, nu se imbata nimeni, stai linistit. Dar, e un trofeu. Pe mine unu nu ma intereseaza neaparat comparatia cu Mourinho, omu chiar nu e un benchmark pt mine. Dar, pe de alta parte, mi-ar placea o comparatie cu Mourinho, Pep si alti flavour of the month in momentul in care iau o echipa ca Arsenal, o tin 20 de ani si o lasa cu:
    – minim 8 trofee
    – o baza de antrenament world class
    – o baza medicala world class (baza, nu neaparat personalul)
    – un stadion world class platit, facut din finantare proprie, si asta subliniez
    – o echipa totusi minim in al doilea esalon european
    – cea mai mare rezerva de cash din fotbal
    – toate astea fara nici un sugar daddy care sa pompeze bani cu nemiluita.

    Dupa cum probabil stii, io am o gramada cu Wenger, da astea is niste realizari care nu le-a reusit nimeni in fotbalul modern si imi vine greu de crezut ca vor fi repetate.

    Deci nu exclud posibilitatea de a da lovitura sa castigi champions league. O cupa poate fi castigata in mare cam de oricine, nu trebuie sa fii favorit, 1% sanse tot ai din sferturi incolo. Dar campionatul este deocamdata intangibil, nu poti sa te bati cu City, Chelsea, si probabil ManU. Din pacate. Anu asta putea fi anu nostru Atletico, cu un pic de risc, cum am mai scris inainte. Dar normal, sa dai 50 mil pe Suarez (si Pool ar fi vandut la banii astia) nu se justifica financiar, iar pe Arsenal se pare ca asta ii doare cel mai mult, din pacate 🙁

  141. pai maradona avea combustibilul necesar:)
    serios acum, napoli nu era atunci o forta continentala, nu stiu daca macar era printre pretendentii la cupa campionilor, era o echipa care juca fara o presiune imensa si maradona era perfect acolo, flower-power idol. Nu se poate compara cu barcelona lui messi, e alt nivel de asteptari si presiune.
    maradona era perfect pentru epoca sa, cand fotbalul era inca departe de hiper-profesionalismul din prezent si unde stilul sau extravagant de viata putea fi integrat pe teren. Foarte greu, daca nu imposibil s-ar fi adaptat jocului de azi, infinit mai fizic si unde sa reusesti ceea ce a reusit messi atati ani tine de domeniul fantasticului
    dar in fine, vom realiza peste 20 de ani cat de mare a fost messi, acum ne alintam, suntem contemporani cu el, nu ni se pare mare lucru si consideram un sezon slab unul in care messi a marcat peste 40 de goluri cate are anul asta, ceea ce pentru el este intr-adevar slab, dar pentru orice altcineva, inclusiv pentru maradona lui napoli ar fi fost fabulos

  142. van Gaal anuntat oficial la Man United pe 3 ani cu Giggs secund. Mixed feelings about this. Pe de o parte are un track record solid, pe de alta parte a cam plecat certat cu toata lumea de pe la alte cluburi, if I recall correctly.

    M-as bucura sa fie un mentor bun pt Giggs care sa preia echipa peste 3 ani.

  143. Finantare proprie plus 60 Mio de la Islington Council, cu 60 iti poti face deja un 20.000 seater. Just saying…

  144. Sugar daddy nu, dar publicul londonez e si el un fel de sugar daddy. Just saying

  145. Atletico a aratat ca te poti bate cu toti monstrii din povesti si sa castigi; intr-o mai mica masura si liverpool a aratat asta. Asa ca este perfect posibil sa reusiti sa castigati campionatul, dar aveti deocamdata un blocaj mental inexplicabil.

  146. Eu zic că e o alegere bună, acum să vedem. Depinde foarte mult de ce transferuri facem vara asta. Şi sper că zvonul ăla cu RVP căpitan e doar o aberaţie.

  147. E adevarat, dar totusi, si fulham, spurs, milwall, qpr, west ham sunt in Londra.

  148. Cum spuneam cand am scris despre sezon, trebuie o alienere perfecta a planetelor ca sa ii si invingi, nu numa sa lupti. La Atleti s-a intamplat, bravo lor, pt noi sau pool in schimb nu.

  149. Cred ca a fost singura optiune viabila. Ar fi fost frumos un Klopp, el intr-adevar ar fi facut reconstructie, termen strain lui Moyes dupa cum s-a vazut.

    Indraznesc sa spun ca United se va bate la titlu daca mister va inlocui inutilii Carrick, Cleverley si Young si va aduce bineinteles un fundas central de top. Bine, lui United i-ar trebui si un barbat cu capul pe umeri pe postul de fundas dreapta. Rafael se accidenteaza si in somn cand se loveste de pat, plus ca are mari probleme pe defensiva.

  150. Corect, pare sa fi fost singura optiune valida in conditiile in care Klopp a zis ca va continua la Dortmund. Mi s-ar mai fi parut interesant Low, care a construit de la zero o echipa foarte buna la nationala Germaniei, dar nu da semne ca ar vrea sa plece.

    E clar ca e nevoie de un antrenor cu experienta pt ca e mult dead wood in lotul lui Man U. Pe langa cei de care ai zis si tu, Vidic a plecat, Rio oricum era de pensie si daca ramanea, Evra e si el de pensie, Nani si Chicharito sunt in cadere de vreo 2 ani, Kagawa pare sa nu se fi adaptat nici dupa 2 ani si tot asa. Lotul trebuie refacut din temelii

    Ziceam “mixed feelings” pentru ca, pe langa succesele pe care le-a avut, van Gaal a avut si niste esecuri mari in cariera: a ratat un CM cu Olanda si pe Barca in al 2-lea mandat ii dusese la retrogradare. Plus ca are relatii dificile cu jucatorii. Abea scapasera saracii de hair dryer-ele lui SAF 🙂

    Funny tidbit: numele mic al lui van Gaal este Aloysius Paulus Maria. Them dutch and their weird ass names 🙂

  151. O parere sincera de la unul obisnuit cu locul 7: in conditiile in care trebuie sa inlocuiti mai toata linia de fund si mijlocasii centrali e destul de greu sa trageti direct la titlu.

    Sigur, nimic nu e imposibil, dar nici anul asta nu a reusit echipa din afara podiumului sa ia titlul… ceea ce e valabil de la inceputul Premier League.

  152. Van Gaal nu va termina in Top 4 anul viitor, si nu neaparat din vina lui ci pentru ca realist si logic nu are cum iar transferuri eficiente nu are de unde sa faca. Liverpool, City, Arsenal si Chelsea vor fi echipe mult mai inchegate decat United, in plus mai e si Spurs pe acolo, Everton care pot pune probleme
    United s-a calificat pt Europa league? daca da, cea mai buna strategie e sa se bata la europa league pt un loc in champions

  153. N-a zis nimeni nimic de titlu, un top 4 e bine pentru sezonul viitor, dar şi eu cred că va fi destul de greu.

  154. A spus Andi, de asta am raspuns ce am raspuns.

    Veti avea in schimb avantajul unui calendar mult mai putin aglomerat, no thursday nights for you guys 🙂

  155. Exista o mica diferenta peste care ai trecut prea usor: United nu este invatata cu locul 7. 😛

    N-am spus ca este favorita cum era de multe ori cu SAF, ci am spus ca se va bate la titlu daca lotul va fi intarit. Nu poti sa joci un fotbal modern cu Carrick, care toata viata lui n-a stiut decat sa schimbe pase cu Vidic si Rio.

  156. Scuze, acum am văzut că a zis andi de asta. Da, tocmai de asta nici nu îmi doream Europa League, contează numărul de meciuri, voi ştiţi mai bine.

  157. In 2-3 ani va puteti invata, lumea uita usor ca acum 5 ani Liverpool distrugea intr-o saptamana pe Real Madrid si pe Man Utd pe Old Trafford si era o prezenta obisnuita in primii 8 ai Europei.

  158. Din pacate pentru tine, nu suntem asa de adaptibili precum voi. 🙂
    Vorbim de Premier League, unde voi ati contat, exceptand sezonul ce tocmai s-a incheiat, ultima data in lupta pentru titlu acum 5 ani. United a cam contat, iarasi din pacate pentru voi, an de an. Vezi diferenta, nu? 🙂

    Cred ca totusi Moyes atarna prea greu in declaratiile unora.

  159. Ma intereseaza mai putin ce face Man Utd si mai mult ce facem noi 🙂

    Asta nu inseamna ca m-ar deranja sa va invatati cu lupta pentru locul 4 🙂