Casual Friday: o selecție de 5 comentarii interesante de pe noua platformă Discourse (la care aveți acces daca vă creați cont):
Romulus despre oportunitatea pe care o reprezintă faptul că Messi e disponibil:
Daca Messi e intradevar pe piata si cauta un alt club…
Atunci orice club serios trebuie sa isi manifeste interesul si sa dea semne clare. Altfel nu e un club serios. Punct.
Sa aiba o idee calauzitoare si niste alternative. Sa inteleaga exact ce cauta Messi. Un trofeu de Liga campionilor? Sa vina cu un plan clar si o strategie si sa i-o puna in fata. Nu poate sa ii ofere salariul de la Barca? Sa ii puna pe masa ceva intangibile, o oferta cu bonusuri mari daca castiga CL si el e decisiv. Aici ar fi locul unor oameni indrazneti, creativi care sa il atraga. Sunt sigur ca merita, orice club ar fi ala.
Tot felul de calcule cum ca ar fi prea scump, ca e batran, ca nu mai poate, ca strica echilibrul…sunt ridicole. Acum e momentul celor cu viziune, care inteleg ce inseamna Messi. Si daca nu iese tot se va cadea de pe un cal imens. Imens cat tot talentul lui Messi irosit oarecum de vreo 3-4 ani.
Minereu despre Europa Sevilla League și finala Champions League:
Europa League asta cred ca a fost creata sa fie câștigată de Sevilla dacă nu in fiecare an, macar o data la 2 ani. O câștigă si cand joacă fotbal și când nu joacă nimic, o câștigă tot timpul.
[…]
Si anul trecut si anul ăsta, Champions League a fost câștigată de echipa care a jucat cel mai bun fotbal din competiție. Bayern merita anul ăsta așa cum Liverpool a meritat anul trecut.
COYS despre entitlement:
Dom’le serios vorbind, de unde vine ‘entitlement’-ul asta barcelonez? Nu a existat vreo echipa care sa domine fotbalul constant, orice club, cat ar fi de mare, are ups and downs. De ce trebuie sa fie altfel pentru Barcelona?
Dorin despre obstacolele financiare ale unui transfer imaginar al lui Messi la Liverpool:
Am un articol in ‘drafts’ despre wage to revenue rate – unul dintre cei mai buni indicatori ai starii financiare a unui club. O rata de 60% este considerata ‘best practice’ si orice e peste acest procent ridica semne de intrebare. Articolul va mai ramane probabil acolo pentru o vreme, dar am facut mai jos un exercitiu de imaginatie: ce ar insemna din punct de vedere financiar un transfer al lui Messi la Liverpool.
Conform SwissRamble, Liverpool are un procent wage to revenue de 58%: incasari de 533m, cheltuieli cu salariile de 310m (toate valorile sunt in GBP).
Din cauza pandemiei si al parcursului mai slab in CL, incasarile de 533m vor scadea cu siguranta, in toate cele 3 compartimente:
- match day (84m) – scadere clara, aproape jumatate de sezon fara spectatori, situatie care va continua si sezonul urmator
- TV (261m). Venituri din PL – posibil sa creasca putin multumita castigarii campionatului si a amortizarii penalitatilor covid pe mai multi ani. Dar veniturile vor scadea din cauza parcursului mai slab in CL (doar 70m fata de 100m+ sezonul trecut)
- commercial (188m) – o necunoscuta in acest moment. Contractul cu Nike va aduce mai putine venituri fixe (30m fata de 45m) dar va compensa cu un procent din vanzari.
Overall, o estimare conservativa este ca incasarile vor scaderea cu aproximativ 10% – deci aproximativ 480m
Sa analizam acum si cealalta componenta a wage to revenue – salariile jucatorilor (310m).
3 jucatori au plecat in aceasta vara (Lovren, Lallana, Clyne), doar un nou-venit (Tsimikas) la care se adauga Minamino (transferat in ianuarie)
E greu de gasit o sursa credibila pentru a estima salariile individuale ale jucatorilor. Dar conform Forbes, singurul fotbalist al lui Liverpool in Top 100 cel mai bine platiti sportivi este Mo Salah cu 17.5m / an (la asta se adauga inca 9m din endorsements, care nu intra in calculul legat de salarii). Spre comparatie, salariul lui Messi este de 54.5m/an – adica de mai bine de 3 ori mai mult decat cel mai bine platit jucator de la Liverpool.
Asadar, in cazul imaginar in care Messi ar fi adus la Liverpool, totalul salariilor ar deveni 365m (si asta ignorand efectul cascada al cresterii celorlalte salarii ale jucatorilor importanti).
In aceste conditii, noul procent wage to revenue ar deveni 76% (365 / 480), o valoare absolut nerealista si nesustenabila.
Surse:
Forbes – Highest paid athletes in the world
SwissRamble thread despre Liverpool – 2 iulie 2020 1
SwissRamble thread despre incasarile CL – 24 august 2020
Ursano despre cum e vazută Simona Halep:
Or fi puține 2 GS dar e top 10 all time ca no. 1, cu posibilitatea de a urca macar 1 loc ușor. Și la GS mai e timp 🙂
Asta cu opinii extrem de divizate nu am inteles-o: daca in tara mai găsești ici colo câte un contestatar, afara e incredibil de apreciata, atât de public, cât și de comentatori (uite ce zice, de exemplu, un tip pe care mulți îl consideră cel mai bun din breasla: https://www.tennis.com/pro-game/2020/08/simona-haleps-withdrawal-us-open-painful-one/90131/ 2). Oricum o iei, nu e nimic extrem de divizat, ci doar câteva opinii diferite, ceea ce e normal, nici Serena nu e unanim apreciata.
Iar nu sunt de acord la partea cu interviurile: in presa noastra da interviuri destul de standard cat timp nu ii place interlocutorul dar afara (și în țară când e intervievată de cineva pe care îl apreciază) da niste interviuri foarte bine articulate. Mai mult, 2 din discursurile ei după finale de GS (cea pierdută cu Penko și cea de la Wimby) sunt considerate drept o dovadă de maturitate și spontaneitate/amuzante.