Un articol scris de mniezo’

Motto: vă ordon ocupați anglofilul!

Dragi anglofili,

Pentru ca barierele dintre noi să fie cu adevărat înlăturate, pentru ca todo los bases are belong to us, pentru că poate nu urmăriți și voi Liga așa cum se cuvine, am decis să vă pun la curent într-un scurt rezumat de 300 de pagini. Rezumatul are rol de ghid și conține desigur instrucțiuni pentru momentele optime în care echipele din liga spaniolă trebuie urmărite atent și cu concentrarea binemeritată prin prisma jocului prestat. Pentru că a ieșit destul de lung, vă rog să fiți indulgenți cu eventualele greșeli de exprimare, atât morfologic cât și morfosintactic, dar mai ales când e vorba de virgule.

RCD Espanyol 20/20  -22g, 10p. Deși declinul celei de a doua echipe a Barcelonei era cumva la orizont, nimeni nu se aștepta ca paltonul de iarnă să îi găsească în genunchi, aprinzând chibrituri cu degețele înghețate în frigul roșu de lanternă. O echipă de dulăi care încă păstrează sub jambiere șosetele ciobanilor și care depind de câte un atacant semi-prolific, adus de la Madrid să păstreze echipa în ligă. Din nefericire pentru ei, sezonul trecut în care au adunat puncte cu cinism pe spinarea DC-urilor Hermoso, acum la ATM și Duarte acum Levante, nu se repetă. Espanyol vor fi o echipă tare în retur, au experiență să rămână în La Liga încă un sezon și îmi vine greu să arunc cu lopeți de pământ peste pretențiile lor.  dacă îți plac meciurile la retrogradare într-o marți ploioasă la Stoke, dar le preferi într-o dup-amiază însorită de Duminică la Barcelona, Espanyol sunt genul tău. Când să te uiți: când cauți o alternativă la furculițe în ochi, dar vrei ceva mai intelectual, mai rafinat.

Leganés 19/20 -14g 13p. Dacă în prima parte a sezonului ieși noaptea pe trotuarul roșu al posibilelor retrogradate, o găsești acolo frecvent pe Leganes, înconjurată de tot felul de adolescenți plictisiți cu țigări în gură, genul de băieți tatuați care n-au făcut încă nimic bun până acum toată viața dar vor să îți arate că sunt mafioți. Băieții ăia sunt echipa, apropo, care joacă efervescent primele minute în orice confruntare, dar hm.. termină repede. Spre sfârșitul sezonului, când treaba se împute, concentrarea devine maximă până când ajung la un neverosimil 30 de minute de fotbal bun pe meci. Posibil să le ajungă de un nou sezon în ligă și anul viitor și nu ar fi neapărat una dintre echipele pe care aș vrea-o picată din perspectiva jocului, măcar pentru că au un fotbal cinstit, harnic. Dar nici n-am să plâng după ei. Când să te uiți: doar la radio în timp ce repari ceva sau instalezi software, copiii țipă în casă, ai musafiri și radio-ul e de fapt oprit oricum.

Celta Vigo 18/20 -13g 14p. Celta, iubirea noastră a tuturor, a rămas, săraca, fata cinstită a ligii. Are un singur bărbat care face toate lucrurile în casă, de la goluri la puncte, la mecanică, la instalat robineții și strâns șuruburile peste tot. Ca un fel de Messi, dar mult, mult mai mult. Bărbatul acela e Iago Aspas, care se pregătește încet de pensie, iar deodată cu scăderea lui de formă și accidentările inevitabile, o găsim și pe Celta la coada clasamentului. Cu venirile lui Denis Suarez și Santi Mina, echipa ar fi trebuit să crească. E cu siguranță o echipă de EC în zilele bune, așa că va găsi resurse să se redreseze, dar nu e încă o mare plăcere pentru ochiul critic de microbist să îi urmărești.  Când să te uiți: cam în primăvară, când jocul ar trebui să se rodeze cu sau fără bărbatul casei.

Mallorca 17/20 -15g 15 p. Ei, ca fotbalist la Mallorca, îmi aduc aminte, ce viață mai duceam! Mojito toată ziua, plajă, antrenamente în halat de satin, pfuuu! Barman, mai adu un rând și pune la Mallorca că tre să vină și salvamarii, să bem. Din când în când venea Messi să prezinte aici balonul și ne lăsa și nouă câte trei mingi să ducem la copii. Viață, îți zic! Nu știu dacă exagerez, probabil că nu, atunci când spun că obosiții ăștia de pe locul 17 sunt și cei mai capabili și spumoși din partea a doua a clasamentului și printre cei mai spectacol din toată Liga. Problema e că nu e ușoară viața în insulele baleare, cât să și joci fotbal în paradis? Zis și făcut, Mallorca sunt niște circari naivi unde echipele mari fac golaveraj iar cele mici vin să se lupte. Aici băștinașii se întreabă ce-au ăștia cu noi, nu putem fi prieteni toți- Hai sa bem!?  Aici se practică de la driblingurile lui Ronaldinho la așezările instant în fund marca Boateng cu aceeași naturalețe și devotament, pentru că sunt parte din același fotbal. Când să te uiți: maratoane de fotbal, între reluări cu meciurile leneșe, cu multe jonglerii ale fotbalului de demult mai ales că știi oricum cine urmează să piardă 😉 

Eibar 16/20 -10g 19p. Suuuperofertăăăă: De ce să-ți duci copilul la târgul local la wack-a-mole când îl poți încânta cu un meci al popândăilor de la Eibar? Bonus: Câștigă un meci deci automat pierd următorul. Dublu bonus: pierd un meci, deci automat câștigă următorul!  Una peste alta, visători, creativi, Eibar sunt echipa frumoasă a tării bascilor. Merită să zicem, pentru că ești deja obișnuit cu caruselul emoțional, să vezi un meci al lui Eibar și să ții pe bune cu ei, mai ales când doctorul ți-a recomandat să îți crești singur tensiunea și nu ai voie cafea. Sau dacă nu ești suporter de fotbal d-ăla de rezultat, sau de joc, sau amator de tactică sau cam orice legat de fotbal în general. Când ții întotdeauna cu cei mai slabi, de fapt ții cu Eibar. Când să te uiți: la pub când aștepți nota și ești poziționat astfel încât singurul televizor la care vezi ceva e uitat pe meciul lor.

Deportivo Alaves 15/20 -9g, 19p. Mi-aduc aminte cum treceam eu pe moșie călare pe calul meu, văd un bade că vine la deal cu căruța înaintea calului. Nu m-am minunat multă vreme, când mi-am dat seama că era, ca în fiecare an, badea Alaves, cu transferurile. Nu mai e cum îl știam de deștept sau de frumos. Dar, cum necum, badea Alaves se prezintă chiar și-așa ca un moș simpatic, cu fotbal bunicel și cu câte o zvâcnire de formă din tinerețe de îl simți deodata sprinten și voinic. Nu-l ține mult, dar nu e nici așa mocofan ca fraierele de dedesubt și chiar de deasupra din clasament și o să se bată tare la rămânere, cu șanse mai mari decât competitoarele. Când să te uiți: când faci setările la culoare, lumină și contrast la televizor și aprinzi aparatul direct la meciul lor.

Real Valladolid 14/20 -6g 20 p. O să vă rog pe toți copiii de pe anglofil să mâncați civilizat, cu tacâmuri, să nu țipați la masă și mai ales, nu dați resturile de puncte lui Valladolid, pentru că s-a învățat să cerșească! Știu, pare ridicol să trebuiască să vă țin o lectură, dar chiar și-așa dacă te uiți sub masă o vezi pe brânci pe Valladolid adunând puncte fără să înscrie, jucând dur, tare, cerșind dacă e nevoie și plecând sătulă și liniștită acasă. E un comportament pe care nu îl încurajăm, dar deh, fiecare face ce poate pentru supraviețuire. Când să te uiți: când mai ai câteva ore de stat în închisoare, te uiți în jurul tău și vrei doar să uiți tot. Și oricum telecomanda e la gardian.

Real Betis Balompié 13/20 -6g 23 p. Uite de-aia nu avem și noi lucruri frumoase, ca ei: plictisiți de stilul familist al lui VV, fanii Barcelonei cer un upgrade de la cinci uși dintre care trei nu merg  la motor sport fără centură, cu două locuri, la fel ca Betis. Din păcate, nu toată familia încape în mașină, iar la Betis apărarea a trebuit să meargă pe jos sezonul ăsta. Echipa joacă absolut spumos, au cele mai multe goluri marcate în partea de jos a clasamentului dar și apărarea listată în meniu la secțiunea varză slabă cu carne, calitatea a III-a. Nu au deloc probleme să înscrie, când joacă bine sunt brazilieni din toate punctele de vedere și merită cu adevărat urmăriți. Ca fapt divers,  Betis este locul unde tinerii din echipa a doua a Barcelonei se duc să moară în glorie și încă tineri. Când să te uiți: când vrei să vezi fotbal spectaculos, nu neapărat foarte bun. Când opțiunile sunt din partea a doua a clasamentului, alege Betis.

Osasuna 12/20 1g 23 p. A fost un meci dur, de angajament, noi ne-am dorit mai mult victoria, rezultatul este cel de pe tabelă. Dacă declarațiile universal licențiate fotbalistic s-ar strânge toate într-o parcare de declarații, cea de după orice meci al Osasunei este cea standard, cu actele în regulă și totul făcut legal iar declarația de după meci la Osasuna ar pleca prima de la orice control al poliției-parcărilor-declarațiilor. Echipa bascilor este una de luptători k1 deveniți ochelariști contabili, care își fac treaba fiecare cum poate mai bine. Fără să strălucească, dar contribuind fiecare la succesul relativ al firmei. Cu excepția lui Chimy Avila, un personaj cu alura și determinarea lui Vinnie Jones, dar cu o tehnică mult mai bună, care chiar merită urmărit. Mai determinați chiar decât ATM dar mai lipsiți de mijloace, sunt genul de echipă pe care o iubești pentru că se aud apărătorile la fiecare intrare la minge, dar cu intenția nu de a distruge, ci de a stăpâni jocul. Când să te uiți: La seara de bătaie, în pauza lungă dintre un meci al lui Roy Jones Jr si un late night cu college football american.

Granada 11/20 -1g 24 p. Draga mea, tu unde ți-ai făcut vacanța anul ăsta, în Grecia? Eu cu Costică am hotărât să învârtim globul și unde punem degetul, acolo sa călătorim, că ne-a dat bilete ăștia de la fabrică. Costică o să facă și niște transferuri pentru echipă cât suntem pe-acolo, că și anul trecut a găsit niște vietnameji, și-acu îi mai poartă. Și unde mergem? Ah, peste tot! Pentru că așa arată campaniile de transferuri ale Granadei, acest lucrător la fabrica de pantofi cu vagi pretenții de corporatist, care își face fără mofturi vacanțele la 2 stele alături de colegii asiatici, africani, sud-americani, etc. Și pe care îi integrează fără probleme într-un angrenaj cu care au defilat în Segunda. Munca la echipă oricum, e plictisitoare, dar mai bună decât a altora, zona micheteaux, ce să și faci când vine vorba de fotbal? Deocamdată, mica și cosmopolita Granada se ține tare nejucând neapărat bine, din mitologia  sfantului Pippo cel făcătorul de minuni din nimic. Strategia de team buildinguri și bonusuri la fabrică dă roade, dar dacă primești un bilet gratis la meciul lor e posibil să nu merite banii. Când să te uiți: când te-ai așezat pe telecomandă și nu știi dacă să o mai cauți sau mai bine să încerci să adormi direct.

Villareal 10/20 6g 25p. Sfaturi practice de la mniezo’ pentru părinți: Atunci când copilul tău e leneș la școală, învățătoarea nu-ți va spune că e leneș, ci că e brânză bună în burduf de câine. Amintește-i învățătoarei că există metafore mai bune, spre exemplu, mai realist, că e ca Villareal în Liga. Copilul în schimb, va crede că e doar victima conjuncturilor nefavorabile, a insistenței învățătoarei, a oricui în jurul lui. Amintește-i și copilului că dacă ar fi mai serios și și-ar asuma eșecurile ar ajunge mult mai departe în viață. Spre exemplu, mai realist, că e ca Villareal în Liga. Submarinul galben e în continuare una din perlele diviziei, cu torpilori pricepuți, dribleuri care te lasă pe jos în sânge și, mai ales, extrem de promițătorul Chukueze pe care îl consider între cei mai buni jucători din ligă. Dar să nu surprindă pe nimeni când echipa e scufundată după 90 de minute pentru că cineva a uitat să închidă hublourile la submarin. Fotbalul lor e cu adevărat stelar și Villareal sunt un Real Madrid mai mic, mai fantezist, dominând pentru perioade largi de joc, dar care par absolut incapabili să închidă meciuri. Când să te uiți: oricând joacă cu una dintre echipele mari din ligă, sunt partenerul perfect pentru meciurile cu scoruri mari, pline de răsturnări, trademark ale ligii.

Levante 9/20 -2g 26p. Legenda lui Sadoveanu circulă că în pădurile neguroase ale Valenciei ar umbla în libertate doi frați, jderi, haiduci. Unul sfrijit, mucos, scandalagiu și unul mai mare, mai solid, căruia toți îi știu de frică dacă se enervează. Bandiții ăștia doi iau puncte și de la săraci și de la bogați și influențează puternic așezarea la vârf în clasament. Banditul mic și mucos e Levante. Care, cu o apărare dură, întărită cu transferuri bune, urâtă și cu un fotbal morocănos și destul de sărac, prind la drumul mare fraieri cu blazon și îi dezbracă fără jenă. Ca suporter, e genul de fotbal care te mulțumește mai degrabă prin rezultate, iar dacă ești localnic, tatăl tău a jucat fotbal aici, tu ai un dungeon deschis la un joc și clickuiești fără noimă 90 de minute pentru următorul level, televizorul e deja deschis în fundal pe un meci al lor și trebuie să îți ocupi timpul cu ceva până când termină mașina de spălat adidașii, Levante e cu siguranță locul unde microbul tău va găsi o casă. Când să te uiți: când se întrunesc condițiile de mai sus.

CF Valencia 8/20 3g 28p. Fratele mai mare și mai rău dintre haiduci, în schimb, nu prea e obișnuit cu locul pe care îl ocupă în clasament. Și nici nu își dorește prea tare compania. Valencia e cu siguranță o echipă de top în Liga, doar că, așa cum au deja un obicei, se încălzesc greu și termină sezonul în trombă. În continuare, echipa e pe felie și o mândrie chiar și pentru Adi Ilie, atacul e bombastic și nu scapă multe echipe cu plasa e..scuturată, dar apărarea nu e nici pe departe la același nivel. Cum ziceam, sunt de urmărit în partea a doua a campionatului când își umflă mușchii, pentru ca au pedigree de ciobănesc adevărat, sunt deținătoarea cupei, devin mai buni pe măsură ce șteptările și presiunea cresc și au un lot precum mirosul urât din trenul românesc: foarte puternic în toate compartimentele. Când să te uiți: când întâlnesc echipe de duri, pentru că le răspund cu aceeași monedă, apoi își impun tehnica superioară.

Atletico Bilbao 7/20 7g 28p. Este un moment când în fața țărilor socialiste, a tuturor popoarelor.., se pun noi si noi întrebări și probleme cu privire la calea progresului economico-social, a lichidării inegalităților. Dilema lui Ceaușescu la al IX-lea congres este și cea a bascilor de la Bilbao, care încearcă în continuare să salveze esența locală, unică a echipei în condițiile în care competitoarele fac transferuri de zeci de milioane cu unicul scop de a adăuga piețe de desfacere pe glob. Fotbalistic, nu îi ajută deloc abordarea asta solo, Stallone, dar măcar stilul lor fotbalistic crud, rece, cinic, aduce puncte. Un gol mai mult încasat decât ATM, un gol mai puțin marcat înseamnă diferența de la locul 4 la locul 7 în Spania și e o bătălie dură pentru locurile europene, dar bascii sunt ursari, nucă tare și vor continua să tatoneze locurile de mai sus în clasament, atacând în zero și apărându-se în unsprezece. Când să te uiți: când ai proiectul la licență pe teme specifice: comunitate, sport, etc. Sau la maratonul Stallone, între două Rambo.

Getafe 6/20 9g 30p. Din toate fetele din Ligă una singură are ochii la fel de depărtați, urechile la fel de egale, picioarele la fel de drepte și degetele câte cinci peste tot. Are părul prins în coadă, zâmbetul nu spune nimic, mâinile cam mari, mingile cam lângă poartă, nici la linia de fund nu stă mai jos ca alte echipe. Gătește binișor dar nu ca bunica, e gospodină dar altele țin casa mai curată, nu ți-e rușine cu ea dar nici nu găsești de ce să o lauzi. Getafe e o fată de la țară harnică și serioasă, stă mai bine în clasament decât sunt așteptările pentru ea și probabil va avea probleme cu urmăritoarele de jos, care sunt și ele puse pe competiție. Fotbalul din prima parte nu a fost rău, nici bun, ci doar solid defensiv și probabil vor scădea un pic forma în partea a doua, când meciurile devin mai grele și așteptările mai mari. Când să te uiți: dacă chiar trebuie, în prima parte a returului, înainte să își piardă interesul și forma foarte bună.

Real Sociedad 5/20 9g 31p. Știe toată lumea probabil noul film de Craciun, hit-ul ligii. Mă rog, intriga este că prin poienițele înflorite ale Liga umblă veseli o fetiță și fratele ei mai mare. Ar trebui să ajungă acasă, dar fetița e un copil bine intenționat care face tot felul de prostii, din care fratele mai mare o salvează. De exemplu episodul când urcau în copac iar ea a tăiat craca de sub picioare? Sau când trebuiau să ajungă pe partea cealaltă a trecerii, dar ea a dat foc din greșeala capetelor? Sau atunci când au traversat lacul iar ea a făcut gaura aia în barcă? Sunt sigur că știi despre ce vorbesc. Dacă nu, urmărește și tu această sfâșietoare poveste Disney despre familie și despre dragoste și Crăciun! În rolurile principale: apărarea Real Sociedad (fetița) și Martin Odegaard (fratele mai mare).  Fratele mai mare care o salvează pe Sociedad și o ține pe un bine-meritat loc 5 în Liga este o stea în devenire la 20 de ani, împrumutat de la Real Madrid și care alături de un atac deja solid compensează meci de meci toate prostiile pe care apărarea a reușit să le comită sezonul ăsta – și nu sunt puține. De aceea, dacă microbul tău este o echipă care câștigă luând goluri, aici trebuie să poposești. Când să te uiți: oricând vrei să vezi fotbal cu goluri și nu știi cu cine să ții.

Atletico Madrid 4/20 9g 32p. Țapinari din toate țările, tractoriști din zarea largă, muncitori în uzină sau sub cerul de oțel, nimic biped pe-aici nu trece de porțile de fier. Și ghioagele de fier. Și gioalele de fier. Și cam toate chestiile de fier, ca să fim înțeleși. Cine putea să aibă cea mai solidă defensivă din Liga dacă nu ATM?  Chiar și pe locul patru și plutind în derivă, Simeone ne arată că nu e nevoie să dai goluri ca să nu joci, neapărat, fotbal. Aflați deja la 7 puncte de primul loc și încă aflându-se în căutări, ATM sunt o echipă cu un fotbal nu foarte bun și nu neapărat o plăcere pentru ochi. Asta nu înseamnă că nu vor fi o forță în primăvară, prin Europa, dar până atunci nu e neapărat frumos să îi deranjezi. Mai bine aștepți până echipa se rodează sub noul puști minune, Joao Felix. Când să te uiți: când cauți filmulețul ăla în care niște ruși își dau șuturi în tibie și nu îl găsești așa că vrei ceva tot în genul ăla.

Sevilla FC 3/20 6g 34p Felicitări și coroniță! Ei bine și iată și câștigătoarea turului ligii normale, pentru că există o ligă pentru primele 18 și una pentru celelalte două. Câștigătoarea e Sevilla ca și urmăritoare principală a celor doi coloși de pe primele locuri, dar cu un joc la fel de consistent ca o masă de prânz doar cu iaurt și bere. Dacă Liga ar fi jocul tipic pe calculator, rolul stealth, al Rogue-ului l-ar lua Sevilla fără probleme pentru că sunt rapizi, activi, controlează jocul și au mulți ași în mânecă la nivel de valoare individuală, dar nu conving suficient cât să dea cuiva speranțe la titlu.  Golaverajul e mai slab decât al urmăritoarelor și e datorat apărarii mai puțin eficiente, dar salvată de un atac care își face treaba și adună puncte. De aceea, fotbalul e foarte plăcut ochiului și merită căutați din când în când la dinți. Când să te uiți: când joacă împotriva unei rivale la locurile de CL.

Real Madrid CF 2/20 21g 37 p Deși redundant, vă recomand să urmăriți în Liga și amărâtele următoare. Pentru că ajungem la primele două și sărim la un golaveraj ridicol față de medie, cu Real apărându-se foarte bine în absența lui Marcelo, dar destul de ineficientă în atac, cu aproape un gol pe meci marcat mai puțin decât Barcelona. Defensiva, în schimb, este la nivelul ATM, ceea ce este cu siguranță o noutate pentru Real și asta datorită și transferului remarcabil al uruguaianului Valverde și titularizării definitive a lui Varane. Pedigree-ul serios și revenirea lui Hazard in retur fac din Real o forță și o pretendentă serioasă la CL anul ăsta, dpmdvd favorita principală la titlu.În ligă în schimb nu cred că vor sta concentrați până la capăt, iar returul cu Barcelona acasă cred ca, ironic, mai degrabă nu îi ajută. Când să te uiți: oricând joacă cu o echipă locurile 1-5, pentru că altfel nu se prea mobilizează.

FC Barcelona 1/20 26g 39p. După toate ranturile mele pe-aici, nu cred că e nevoie să descriu jocul Barcelonei de anul ăsta ca fiind crema atracției fotbalistice. Echipa joacă în două moduluri diferite acasă și în deplasare, unul câștigător altul impotent și steril. A pierdut enorm din capacitatea de intimidare și una-două toate pechinezele din ligă sar la beregată, doritoare de sânge cald. Barca nu e totuși o echipă de frezi, de aceea corul de popi aliniați în fața gropii așteptând cu prohodul deschis ar putea fi contrazis foarte ușor de cele trei-patru performanțe suficiente în primăvara europeană cât să o ducă în finală. Performanțe încă la îndemâna lui Messi, ridicol de bun și în sezonul acesta. În schimb, performanțele financiare sunt extraordinare și echipa s-a așezat solid în rândul bogatelor extravagante, ceea ce se vede și în așezarea din teren, Barca jucând frecvent minute de fotbal pe care nu le-aș arăta copiilor înainte de culcare, salvate de execuții individuale extraordinare. Când să te uiți: când joacă acasă cu echipe care încearcă și ele să controleze partida.

Fotografii preluate din Wikimedia

Previous ArticleNext Article

This post has 88 Comments

88
  1. Top 3 pentru mine
    3. “Când să te uiți: când cauți o alternativă la furculițe în ochi, dar vrei ceva mai intelectual, mai rafinat.”
    2. “Când să te uiți: când te-ai așezat pe telecomandă și nu știi dacă să o mai cauți sau mai bine să încerci să adormi direct.”
    1. “genul de echipă pe care o iubești pentru că se aud apărătorile la fiecare intrare la minge, dar cu intenția nu de a distruge, ci de a stăpâni jocul”

    Ma faci sa vreau sa ma uit la toate echipele din La Liga si zău că n-am timp 🙂

  2. La un nou gol marcat de Villa suporterii lor nu s-au bucurat deloc initial. Doar dupa ce a fost validat de VAR. #Coordonare #Ironie

  3. As fi curios sa aud explicatia pt care nu s-a acordat penalty la hentul lui Alderweireld. Antony Taylor e la VAR, aceeasi vietate de la faza cu M. Alonso si Gazzaniga de acum cateva etape.

  4. Tribuna la Burnley cântă F… VAR. Foarte clar. Ar fi culmea sa fie suporterii gazda chiar dacă au beneficiat de decizie.

  5. Păcat ca nu exista in fotbal joc pasiv, ca la handbal. Cred ca ăștia de la City ar fi cel mai des sancționați cu pasiv. O plimbă așa frumos de la dreapta la stânga și de la stânga la dreapta ca poti merge liniștit până la bucătărie, pe balcon, pe prispă, etc…fara sa pierzi ceva. Cand te întorci constati ca mingea e tot la mijlocul terenului în posesia lor. Să le dea Ancelotti o minge si la ai lui, sa o plimbe si ei în jumătatea lor. Singura șansă să amenințe poarta City este sa adoarmă în post cei de la Everton ceea ce este destul de probabil.

  6. Repriza secundă a fost mult mai interesantă, cu ritm, ocazii, goluri si ceva suspans.

  7. Mourinho:” I deserve the yellow card; I was rude, but I was rude to an idiot”.

    Il inteleg, mi s-a intamplat si mie.

  8. United a arătat in meciul asta exact ca lovitura libera executată de Fred in minutul 93. Exact aia a jucat.

  9. Poate am imbatranit sau poate e altceva dar parca 2019 a adus cele mai slabe echipe si cu un fotbal parca la fel de slab. Exceptand Liverpool pare ca nimeni nu mai reuseste sa inchege o echipa decenta. Doar jucatorii de top ce mai fac diferenta, dar nu si grupul. Poate sunt amar dupa jocul din seara asta dar imi este dor de niste super puteri care sa mi dea niste mici emotii.
    Acest text este o parere personala, sa nu o ia nimeni personal.

  10. merci musafirule, dar nu te-as chinui chiar cu divizia boliviana.Poate doar daca infiinteaza una dedicata doar bobului.

  11. ‘Mniezo scrie atat de bine, incat te-ar face sa urmaresti si Liga 1 din Bolivia!

  12. Buddha: “it’s difficult to see own faults, but very easy to find the faults of others”.
    Nu pot deloc sa-l inteleg pe buda asta, pai cum adica difficult, cand nici nu am, de fapt, defecte?

  13. Am inceput o carte, Surrounded by Idiots de un autor suedez, Thomas Erikson. Recomand.
    Am zis ca o iau cu mine la servici si sa o las pe birou, sa vad ce reactii starneste.

  14. Favorita mea e Sevilla, cu un joc la fel de consistent ca o masă de prânz doar cu iaurt și bere:)))

  15. So, Romi pare a avea dreptate la prima vedere. Din Mourinho’s book:
    – throw a player under the bus (NDombele) checked
    – call someone an idiot or a voyeur – checked
    – long ball team – checked

    Levy m-a pacalit din nou, shame on me. Doi manageri, unul viitor world class altul fost world class cu aceleasi rezultate. Unul avertizand ca trebuie un painful rebuild, altul fiind silit sa apeleze la Eriksen din lipsa de optiuni. Si cand Aurier si Eriksen sunt cei mai buni jucatori de pe teren e clar ca ai o mie de probleme, nu una. Ce-i drept, cele o mie de probleme ar fi rezolvate mult mai usor daca cea mai mare, aia de la conducere, ar fi fixata. Insa e clar ca ENIC are here to stay. Milking the club si idiotii ce platesc sa vada mizeria in care a ajuns sa se zbata echipa, plina de jucatori mediocri si dezinteresati.

  16. Oh boy… structura coerenta, de urmărit în continuare.

    “Mourinho is of the opinion that the structured attacking gambits pioneered by Valeriy Lobanovskyi, and practised now by Jürgen Klopp and Pep Guardiola, are of limited value because football is too random for pre‑set moves always to be valuable. What, he would ask, if the circumstances that allow one of the gambits to be set in motion doesn’t occur? What does a team do then? He pursues instead a process of “guided discovery”, instilling in his players the right mindset so they react to situations with the right decisions.

    With Solskjær it’s not clear there is any thinking at all beyond trying to play in the quick lads up front as they run in behind. And if the opposition stops you doing that, there’s nothing for it but to look sad and uncomfortable on the bench, a sickly angel in a padded club coat wondering what the Boss would do.

    It’s one game and it’s probably unwise to read too much into it but the implication of Wednesday was that Mikel Arteta, stalking the touchline in his roll-neck and trainers, pointing and gesticulating in homage to his mentor, Guardiola, has instilled in Arsenal in three games a more coherent structure than Solskjær has in a year.”

  17. Iarăși suntem diametral opuși. Eu nu cred ca jucătorii sunt de vina, ci sistemul de joc imprimat de antrenor. Asta tocmai când găsisem destulă autoironie în reclama discutata la articolul anterior cu un Mou care pare să-și dea seama când o ia razna. Întrebarea e dacă se poate înfrâna. Oricum chestiile alea sunt încă minore (excepție Ndombele) față de ce ma aștept eu.

  18. Regula neoficiala e cam asa. Faci o afirmatie (parere proprie subiectiva) dai si niste motive, sa zicem minim 3. Bagi un semn de exclamare, mimim 5 🙂
    Aflam si noi lucruri noi si te cunoastem mai bine.

  19. Pentru cei care nu mai credeau…

    “Mesut Ozil was once the poster boy for Arsenal’s insouciance, yet here he was beaming away at full-time after a match in which he covered more ground than any outfield player and made a remarkable 10 ball recoveries.”

    insouciance=casual lack of concern; indifference.
    “an impression of boyish insouciance”
    Similar: nonchalance, unconcern, lack of concern, indifference

  20. Fiecare o sa creada ca nu e vorba despre el, ci de ceilalti dimprejur 🙂
    Poate ai colegi nepasatori, dar e posbil sa se ia unul de tine ca nu ai bască.

  21. Casual friday: care sunteti in varsta de recrutare, pregatiti-va.

    It’s on.

    Oare fotbalistii pot fi recrutati?
    Pe cine ati trimite in Iran din echipele voastre?

  22. “Conscription in the United Kingdom has existed for two periods in modern times. The first was from 1916 to 1920, the second from 1939 to 1960, with the last conscripted soldiers leaving the service in 1963. “

  23. Salutt!
    1.La Liga mi se pare un campionat cu traditie mult sub cea a Premier League-ului, site-ul se numeste Anglofil iar La Liga e promovata cand EPL ar trebui sa fie ridicata pe piedestal.
    2.Ca spectacol e sub EPL, parerea nu e deloc subiectiva, pana si fanii spaniolilor de pretutindeni au remarcat asta si ne dau dreptate noua EPL-istilor.
    3.La Liga reprezinta m0artea pasiunii,niciodata nu vei vedea contre interesante intre fanii romani ai echipelor din La Liga decat contre intre barcelonisti si madrileni pe subiectul Messi/Ronaldo ( saracul, e plecat de 1 an jumate si inca e injurat)!!!!!!!
    4. O sugestie de-a mea, daca ati face articole cantonate pe EPL privind statistici interesante ce tin din trecut sau articole privind batalia dintre Top Big 5 league ar fi mult mai interesant site-ul, ar cuprinde aproape intreaga arie a fotbalului mare. Toate cele bune!

  24. 1. cel putin in ultimii ani, la liga are aproape toate trofeele europene an de an. daca traditia inseamna ceva, inseamna ca se scrie una noua.
    2. ca spectacol, crede-ma te rog, se vede pe scrisul tau ca nu te uiti decat la una dintre ele. de altfel, exista un ghid mai sus, alege un villareal vs real madrid si spune-mi cum a fost. inca nu s-a jucat, eu merg aici pe un cec in alb.
    3. pe anglofil. marea majoritate suntem de acord ca din diferite puncte de vedere, atat messi cat si ronaldo sunt varful unei cariere de fotbalist. Ne mai alintam uitandu-ne la cifre sau rezumate, dar, una peste alta, toata lumea aici e si fan messi si fan ronaldo pentru ca iubim fotbalul.
    4. situl este de fapt un forum, unde contributia este a cititorilor. astept cu drag si nerabdare articolul tau despre batalia din top 5 (apropo, batalia pentru ce, ca nu exista un top 5 in epl, ci o singura echipa, spre deosbire de La Liga unde 7 echipe sunt distantate de 7 puncte).
    5 la multi ani faini!

  25. Sa înțeleg ca îl excluzi pe Filotas din comunitate sau a devenit și el fan CR7 de mic? Sau, a treia varianta, mai plauzibila, textul de mai sus e un truc și te referi la adevăratul Ronaldo? 🙂

  26. Nu inchideti aparatele radio, urmeaza un mesaj important.
    Dupa inca 10 min: Nu inchideti aparatele radio, urmeaza un mesaj important.
    Din 10 in 10 minute pana la ora 15:00 GMT.
    La ora 15:00: Urmeaza Getafe-Real Madrid!

  27. Villareal – Real Madrid s-a jucat, am vazut a doua repriza, un 2-2 cu Bale egaland si primind rosu la al doilea galben, excellent end to end stuff peste PL, aprob eu cecul in alb:)

  28. Din seria “surrounded by idiots”:
    Zidane:“there’s only one team that wins the Champions League. And only one that wins the league. Does that make the rest idiots? No. It’s not like that.”

  29. @musafiru@disqus_FQOf7yE2Ls:disqus
    1.ai dreptate, ultimii ani sunt strict chiar ultimii ani, ultimul deceniu.
    3. cr7 a avut si la RM momente cand se inclina terenul pe partea lui
    4. fair enough, saream in apararea iubitei mele liga si am folosit un argument convenabil. dar uiti ca si barca si real au competitoare zdravene, cu atm, sevilla si valencia mereu la cateva puncte de finish in multe, multe sezoane. cele 3-4 de dominare total au influentat puternic perceptia despre batalia la titlu in spania, pur si simplu pt ca barca a fost cu adevarat ceva nemaivazul
    5. ma gandesc cu drag la poarta alba si insist cu la multi ani! 😀

  30. 1. Defineste ultimii ani. Daca alegem perioada 2009-2018, da. In rest nu stiu ce perioada ai putea alege in care La Liga sa fi avut coeficient UEFA peste EPL sau trofee raportate la deceniu.
    3. Comparatia Messi vs Cristiano Ronaldo este o gaselnita media/sponsori pentru a vinde bine. Singurul moment in care CR7 a putut fi comparat cu Messi, a fost perioada lui la United, perioada de varf a lui CR7, vorbind strict fotbalistic, fara trofee, recorduri, statistici etc, privind doar prin ochiul subiectiv al microbistilor care au consumat ceva fotbal si au frigiderul plin cu Maradona, Van Basten, Romario, Cantona, Ronaldo Nazario, Ronaldinho. Eu nu am gasit loc in frigider decat pentru Messi, pe CR7 l-am pus in (anti)cămară.
    4. Ai ales o conditie care nu este necesara si suficienta. Te raportezi la acest sezon doar, uitand ca titlul in PL a fost castigat de mai multe echipe, nu a fost doar o lupta 2+1 (Real, Barca plus, pe rand, Valencia, Depor, Bilbao, Atletico in ultimii 40 de ani). In PL, sau in vechiul format inainte de 1992, au fost pe langa United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, City si Aston Villa, Nottingham Forest, Everton, Leeds, Blackburn, Leicester).
    5. Sanatate si un An Nou Fericit este mai corect (mai PC), deoarece s-ar putea sa ne citeasca si cei de la Poarta Alba, pentru care La Multi Ani nu ar fi de bine.

  31. Un Real muncitoresc. Cei mai buni oameni au fost Courtois, cei 4 fundași si Casemiro. Imi place Realul când joacă cu Casemiro si Valverde la mijloc, este o echipă mult mai echilibrată decât ceea cu ce ne.au obișnuit ei. Poate sunt cam răutăcios dar Modric e in cădere mare.

  32. Tony Kroos la United? Doamne Fereste! Clubul a ajuns un fel de cimitir al elefantilor, precum Chelsea pe finalul anilor 90? Rabiot sau Gedson Fernandes (Benfica) ar fi optiuni decente, avand in vedere ca McTominay e incert doua luni, iar Pogba va fi accidentat pana va fi lasat sa plece, sau pana ii va spune Mino Raiola ca poate juca fotbal. Gretos personaj, acest agent. De cand decide un agent ce club are viitor sau nu? In 2016, cand Pogba s-a transferat, iar agentul a incasat un comision urias, United statea mai bine, avea viitor? Pentru comisionul potrivit, Raiola l-ar duce si la Arsenal pe Pogba.
    James Maddison de la Leicester la United? Partea buna ar fi ca ar veni la schimb cu Lingard. Nu conteaza cat mai plateste United in plus, doar sa plece Lingard.
    Din categoria dorinte, Rio Ferdinand a nominalizat patru jucatori pentru United: Fabian Ruiz, Koulibaly, Almendra ( 19 ani, Boca Juniors) si Cavani. Cavani? Sa faca puncte de pensie la United, probabil…

  33. Daca utd a ajuns in situația de a spune că toni kroos și cavani nu sunt jucători capabili de a aduce un plus echipei, înseamnă că nu o duc chiar atât de rău.

  34. Am două nemulțumiri.
    Ideea că Barca acasă e altă echipă, ideea că Barca ar putea să surprindă.
    Nah, 1. Barca de acasă e la fel de moartă dar hienele sunt mai suspicioase pe Camp Nou și nu trag la hoit așa direct.
    Doi, ideea că Barca poate surprinde e nesusținută de nimic practic.

    Bine, pe hârtie Barca are un mijloc potent ce ar putea suplini dezastrul din atac și apărare, mai pui că VV a avut bulanul ca după ce și-a vândut cea mai bună aripă să vinâ Fati de nicăieri, dar.
    Valverde tot cu 3 mijlocași defensivi o să joace, tot fără aripi, tot fără vârfuri ce pot surprinde pe contre.
    Astfel orice ocazie o să fie tratată de echipă în disperare de cauză și ratată.
    Barca poate da goluri, dar mai mult pe barbă unor individualități. Suarez tot nu poate câștiga un duel cu un fundaș de top, tot o să îi joace tiki-taka feste la 90% din faze, tot cu o secundă în spate o să fie.
    Messi nu mai are plămânii de la 20, tot pe bombeu o să se calce cu Grizma și alți jucători de profil asemănător, tot izolat tactic.
    Iar astea te costă când mijlocul joacă la așteptare sau disperare, când defensiva e mediocră cel mult.
    Iar vinovat e antrenorul și cred că am ajuns la nivelul 2008 când nu mai ajută doar schimbarea lui, ci trebuie tăiat la bătrânei.
    Problema e că nu mai avem alt Messi să garanteze un anumit nivel după ce tai.
    Dar e amuzant ca din 2013 până în 2020 un club ca Barca să nu aibă antrenor un an(bolnav), după unul singur bun până în 2020.
    Eu l-am criticat și pe Enrique când a renunțat la Rafinha+Roberto etc pentru Rakitic, Gomes etc, dar omul știa că e la Barca și era preocupat de ofensivă, a avut rezultate până a greșit la întinerirea mijlocului.

    Posibil să fie cea ma slabă Barca ce am văzut-o de 20 de ani ca tactică.
    Nici nu mă mai pot enerva după ce strategul a jucat defensiv fără Malcom, om de contre.
    E de dicționarul fotbalului.

  35. Michael Oliver intra in istorie ca primul arbitru din Anglia care s-a ostenit sa se uite pe monitorul de pe margine, după o fază controversată in Crystal Palace-Derby.

  36. corect si cred ca se vede cel mai bine fix la ultimul meci, cand barca a scapat de un defensiv si vrand, nevrand, jocul s-a aerisit mult iar echipa, ironic, a aratat mai incompleta, dar mult mai bine tactic.
    si cred ca asta e si surpriza, la un moment dat o sa dea strechea in nasos si o sa joace cu doar doi inchizatori.
    la ora asta nu am asteptari, nu am mandrie, nu am demnitate, vreau macar un 442 si sunt happy pentru tot sezonul, orice doar sa nu mai vad 3 inchizatori la barca vreodata, ce vis urat.

  37. Am văzut arbitraje slabe in perioada asta dar cum a arbitrat Irrati la Genoa Sassuolo nu am mai vazut de foarte mult timp. Nici la divizia C la noi nu cred ca exista asa ceva.
    1. În prima repriză in loc sa dea galben pentru simulare la Sanabria omul o pune pe var. Celălalt Var…tăcere.
    2. În repriza a doua in loc de roșu direct la Sanabria pt o intrare care nu are nici o treaba cu mingea omul ii da galben. Varu doarme.
    3. Anulează un gol marcat de Sassuolo pentru un hent care nu prea se vede din nici o reluare. Varu de data asta era pe faza, cred ca si ei si Irrati au jucat 1 solist
    4. În loc de lovitura libera din 16 metri pentru Sassuolo si al doilea galben la Criscito el lasă jocul sa meargă, mingea ajunge la Pandev care marchează cel mai probabil golul victoriei cu mâna. Varu somn de voie
    In fine in minutele de prelungiri Pajac de la Genoa preia in careu mingea cu mâna dar ați ghicit…nimic, nici arbitru, nici var, nimic.
    Rar mi.a fost dat sa vad asa ceva!

  38. Dupa arbitri, gazon, jucatori si copii de mingi, a venit randul balonului.
    “This ball is a beachball,”
    “It’s too light. I don’t think it helps the players.”
    Jose Mourinuo, dupa egalul cu Midlesborough.
    Ball is a beach, life is a beach…

  39. Fotbalistic, vrea sa spuna ca mingea usoara face jocul mult mai rapid, cu devieri nefericite.
    Dar tinand cont de strategia lui in toata cariera, de declaratiile nervoase si jocul asteptand greseli, ma surprinde sa il vad empatizand cu adversarii si cerand un balon mai greu, care sa il incurce si mai tare generand mai putine situatii convenabile.
    Si sa mai zici ca nu e un inger pr pamant!

  40. Mourinho e in faza in care a pierdut prezumtia de bună credință, dupa atatea terenuri pârjolite sau inundate, după atâtea jocuri in care s-a chinuit să ne arate că nu valorează nimic gambitul lui Pep, câtă vreme poti şterpeli o reginã sau un turn in stil Dynamo, magicianul, nu Kievul lui Lobanowski.
    Exista un inger pe pămãnt, dar al lui Jose e mai jos. Cat de jos este urmeaza sa ne arate Jose, in anii ce vor urma. Sunt convins ca se poate mai jos decat Interul din 2010 sau Porto 2004.

  41. neah, cred ca spurs sunt ultimii lui, de-aici incepe cariera in tv mai degraba,

  42. Un an nou mai bun la toata lumea!
    Revin cu partea care mi s-a parut cea mai interesanta in ultimele doua saptamani de concediu si in care am fost foarte putin atent la fotbal: conditia fizica a celor de la Liverpool. Eu cam de cand ma uit la fotbal (sunt peste 25 de ani deja) nu imi amintesc sa fi vazut o echipa mai fit decat ei. Grupul asta de 13-14 oameni joaca aproape non stop de 2 ani si nu par sa dea nici un semn de oboseala. Hats off pentru staff-ul care a implementat modelul de pregatire fizica. Aseara pustii aia pe care i-a trimis in teren Klopp, i-au urcat pe garduri pe seniorii celor de la Everton. Nu renunta la nici un duel, alearga dupa orice minge…chiar sunt un model de urmat.
    P.S.: Felicitari mniezo’ pentru articol! Unul foarte bun pentru prima zi de luni din an 🙂

  43. Ai partial dreptate, dar nu se pune 🙂 deoarece in Ianuarie 2018 VAR era “in probe”, nu era introdus oficial. Oliver e primul arbitru care consulta monitorul, dupa introduceeea oficiala a VAR.

  44. Toni kroos e printre puținii de la Real care chiar e la un nivel ridicat. Ce te face sa crezi că e un “elefant”?

  45. Felul in care pui problema pare sa sugereze ca Liverpool alearga in medie cu cel putin 10% mai mult ca adversarii. Ceea ce ar ridica mari semne de intrebare si pana nu vad o sursa credibila eu nu cred. Cat despre accidentari iarasi am mari indoieli ca au cele mai putine fata de de echipele din fostul Top 6. Mai mult cred ca e vorba de un sistem care merge foarte bine acum. Care nu va continua – la vara si Liverpool va trebui sa aduca 2-3 jucatori sa tina stacheta la fel de sus. Ca doar nu o sa-l considere pe Milner ca un nou jucator 🙂 gen Lamela.

  46. Varsta! Nu poti face reconstructie cu jucatori de peste 30 de ani. Este adevarat ca Tony Kroos e inca la un nivel ridicat, dar cat poate sa o mai duca? Ce motivatie poate sa aiba un fotbalist care a castigat cam tot ce se poate castiga? Tony Kroos are mai multe trofee UCL decat United.

  47. Well, asa m-am gandit si eu in vara, ca vor trebui sa aduca 2-3 jucatori ca sa tina stacheta sus, dar par sa se descurce cu acelasi lot redus. Nu am o sursa care sa imi spuna exact statisticile, dar asa la cat am vazut oamenii de baza au jucat permanent in PL si CL. Chiar nu incerc sa ridic vreo urma de indoiala, oamenii e clar ca fac o treaba foarte buna din punct de vedere al pregatirii fizice si al recuperarii.

  48. Singurii „bătrâni” din lot sunt Milner și Lallana, care oricum sunt rezerve, restul sunt in their prime și se refac ușor + că sunt jucători de anduranță. Așa se întâmplă când ai un plan, chiar dacă durează 3-4 ani.

    Nici cupele interne nu-i interesează foarte mult. Un model bun pentru Barcelona, care din 2011, timp de o lună joacă din 3 în 3 zile în Copa cu titularii.

  49. De acord. In completare as spune ca pe linia de fund au aparut, pe rand, Matip, Lovren, Gomez. De fapt, lotul lui Liverpool nu e chiar atat de stramtorat cum apare la prima vedere, iar accidentarile de pana acum, destule, nu s-au vazut pentru ca au fost bine acoperite.

  50. 2. atunci trebuie sa mergi prin moldova, ca ai sa vezi legatura 😀
    1. cred ca ar trebui sa alegi camp nou, ca sa inteleaga si ea.

  51. @mniezo:disqus
    2 intrebari importante:
    1. Pentru Anglofilul care are o Scarlet la brat la ce stadion din La Liga recomanzi sa o scoata in lume?
    2. Pentru Anglofilul fara Scarlet, pe ce stadion are sansele cele mai mari sa o intalneasca intamplator?

    (am revazut aseara Don Jon 🙂

  52. Aceasta este o intrebare retorica, gen cine il poate inlocui cu succes pe Sadio Mane.

  53. Totuși mă îndoiesc ca sistemul de joc le spune să greșească pase simple de 10-15 metri. Cred că nu e un singur raspuns la întrebarea “de ce echipa merge prost”. Poch a simțit ca va veni o perioadă de genul încă din vara lui 2018, dar nu a reușit sa schimbe lotul din cauza lui Levy, din ce înțeleg. Apoi, jucătorii noi nu au impactul așteptat. Ndombele e un monstru la mijloc intr-o zi bună, dar pare a fi deocamdată un Lamela mai tânăr, dar cu aceleași probleme fizice. Lo Celso pare puțin depășit de situație, cam dupa orice mișcare bună urmează o pasă proasta sau minge pierdută, iar Sess e prea fricos deocamdată (sau poate așa i se spune sa joace).
    Mi-aș dori sa îl văd pe Mou plecat in vară, nu vine cu nimic nou, același joc anost si declarații de prost (gust). Oricum sezonul nu mai poate fi salvat, nu mai am niciun fel de așteptări. Aștept noul sezon cu nerăbdare, încerc sa îl privesc pe cel actual mai detașat. Pana la urma, poate e binevenita o mică pauză de genul 🙂
    COYS!

  54. Si mie mi s-a parut ciudat. E greseala celor de Whoscored de unde am preluat. De fapt e invers Eliott cu 0 si Wijnaldum cu 355

  55. De baza, batuti in cuie, ar fi doar cei trei din fata, Salah-Mane-Firminho, ceilalti au inlocuitor, vezi Wijnaldum, Keita, Henderson, Fabinho, Milner, Lalana, Ox-Ch, Chirivela pentru cele 3 locuri de la mijloc. In aparare are solutii, in caz de accidentari. In fata, Klopp il are pe Origgi, Shaqiri, Minamino ca solutii de rezerva.

  56. La mijloc au jucat majoritatea meciurilor Wijnaldum, Hendo, Fabinho si Milner. Ceilalti 3 au fost mult timp accidentati. Iar in aparare sunt curios care sunt inlocuitorii lui Van Dijk, TAA si Robbo. Practic singura rotatie a fost facuta pe postul de partener al olandezului din cauza accidentarilor lui Matip, Lovren si Gomez.

  57. Cred ca legatura e data mai degraba de saracia din cele 2 tari.
    Presupun ca fata e implicata in ceva campanii anti-saracie.