Un articol scris de mniezo’

Motto: vă ordon ocupați anglofilul!

Dragi anglofili,

Pentru ca barierele dintre noi să fie cu adevărat înlăturate, pentru ca todo los bases are belong to us, pentru că poate nu urmăriți și voi Liga așa cum se cuvine, am decis să vă pun la curent într-un scurt rezumat de 300 de pagini. Rezumatul are rol de ghid și conține desigur instrucțiuni pentru momentele optime în care echipele din liga spaniolă trebuie urmărite atent și cu concentrarea binemeritată prin prisma jocului prestat. Pentru că a ieșit destul de lung, vă rog să fiți indulgenți cu eventualele greșeli de exprimare, atât morfologic cât și morfosintactic, dar mai ales când e vorba de virgule.

RCD Espanyol 20/20  -22g, 10p. Deși declinul celei de a doua echipe a Barcelonei era cumva la orizont, nimeni nu se aștepta ca paltonul de iarnă să îi găsească în genunchi, aprinzând chibrituri cu degețele înghețate în frigul roșu de lanternă. O echipă de dulăi care încă păstrează sub jambiere șosetele ciobanilor și care depind de câte un atacant semi-prolific, adus de la Madrid să păstreze echipa în ligă. Din nefericire pentru ei, sezonul trecut în care au adunat puncte cu cinism pe spinarea DC-urilor Hermoso, acum la ATM și Duarte acum Levante, nu se repetă. Espanyol vor fi o echipă tare în retur, au experiență să rămână în La Liga încă un sezon și îmi vine greu să arunc cu lopeți de pământ peste pretențiile lor.  dacă îți plac meciurile la retrogradare într-o marți ploioasă la Stoke, dar le preferi într-o dup-amiază însorită de Duminică la Barcelona, Espanyol sunt genul tău. Când să te uiți: când cauți o alternativă la furculițe în ochi, dar vrei ceva mai intelectual, mai rafinat.

Leganés 19/20 -14g 13p. Dacă în prima parte a sezonului ieși noaptea pe trotuarul roșu al posibilelor retrogradate, o găsești acolo frecvent pe Leganes, înconjurată de tot felul de adolescenți plictisiți cu țigări în gură, genul de băieți tatuați care n-au făcut încă nimic bun până acum toată viața dar vor să îți arate că sunt mafioți. Băieții ăia sunt echipa, apropo, care joacă efervescent primele minute în orice confruntare, dar hm.. termină repede. Spre sfârșitul sezonului, când treaba se împute, concentrarea devine maximă până când ajung la un neverosimil 30 de minute de fotbal bun pe meci. Posibil să le ajungă de un nou sezon în ligă și anul viitor și nu ar fi neapărat una dintre echipele pe care aș vrea-o picată din perspectiva jocului, măcar pentru că au un fotbal cinstit, harnic. Dar nici n-am să plâng după ei. Când să te uiți: doar la radio în timp ce repari ceva sau instalezi software, copiii țipă în casă, ai musafiri și radio-ul e de fapt oprit oricum.

Celta Vigo 18/20 -13g 14p. Celta, iubirea noastră a tuturor, a rămas, săraca, fata cinstită a ligii. Are un singur bărbat care face toate lucrurile în casă, de la goluri la puncte, la mecanică, la instalat robineții și strâns șuruburile peste tot. Ca un fel de Messi, dar mult, mult mai mult. Bărbatul acela e Iago Aspas, care se pregătește încet de pensie, iar deodată cu scăderea lui de formă și accidentările inevitabile, o găsim și pe Celta la coada clasamentului. Cu venirile lui Denis Suarez și Santi Mina, echipa ar fi trebuit să crească. E cu siguranță o echipă de EC în zilele bune, așa că va găsi resurse să se redreseze, dar nu e încă o mare plăcere pentru ochiul critic de microbist să îi urmărești.  Când să te uiți: cam în primăvară, când jocul ar trebui să se rodeze cu sau fără bărbatul casei.

Mallorca 17/20 -15g 15 p. Ei, ca fotbalist la Mallorca, îmi aduc aminte, ce viață mai duceam! Mojito toată ziua, plajă, antrenamente în halat de satin, pfuuu! Barman, mai adu un rând și pune la Mallorca că tre să vină și salvamarii, să bem. Din când în când venea Messi să prezinte aici balonul și ne lăsa și nouă câte trei mingi să ducem la copii. Viață, îți zic! Nu știu dacă exagerez, probabil că nu, atunci când spun că obosiții ăștia de pe locul 17 sunt și cei mai capabili și spumoși din partea a doua a clasamentului și printre cei mai spectacol din toată Liga. Problema e că nu e ușoară viața în insulele baleare, cât să și joci fotbal în paradis? Zis și făcut, Mallorca sunt niște circari naivi unde echipele mari fac golaveraj iar cele mici vin să se lupte. Aici băștinașii se întreabă ce-au ăștia cu noi, nu putem fi prieteni toți- Hai sa bem!?  Aici se practică de la driblingurile lui Ronaldinho la așezările instant în fund marca Boateng cu aceeași naturalețe și devotament, pentru că sunt parte din același fotbal. Când să te uiți: maratoane de fotbal, între reluări cu meciurile leneșe, cu multe jonglerii ale fotbalului de demult mai ales că știi oricum cine urmează să piardă 😉 

Eibar 16/20 -10g 19p. Suuuperofertăăăă: De ce să-ți duci copilul la târgul local la wack-a-mole când îl poți încânta cu un meci al popândăilor de la Eibar? Bonus: Câștigă un meci deci automat pierd următorul. Dublu bonus: pierd un meci, deci automat câștigă următorul!  Una peste alta, visători, creativi, Eibar sunt echipa frumoasă a tării bascilor. Merită să zicem, pentru că ești deja obișnuit cu caruselul emoțional, să vezi un meci al lui Eibar și să ții pe bune cu ei, mai ales când doctorul ți-a recomandat să îți crești singur tensiunea și nu ai voie cafea. Sau dacă nu ești suporter de fotbal d-ăla de rezultat, sau de joc, sau amator de tactică sau cam orice legat de fotbal în general. Când ții întotdeauna cu cei mai slabi, de fapt ții cu Eibar. Când să te uiți: la pub când aștepți nota și ești poziționat astfel încât singurul televizor la care vezi ceva e uitat pe meciul lor.

Deportivo Alaves 15/20 -9g, 19p. Mi-aduc aminte cum treceam eu pe moșie călare pe calul meu, văd un bade că vine la deal cu căruța înaintea calului. Nu m-am minunat multă vreme, când mi-am dat seama că era, ca în fiecare an, badea Alaves, cu transferurile. Nu mai e cum îl știam de deștept sau de frumos. Dar, cum necum, badea Alaves se prezintă chiar și-așa ca un moș simpatic, cu fotbal bunicel și cu câte o zvâcnire de formă din tinerețe de îl simți deodata sprinten și voinic. Nu-l ține mult, dar nu e nici așa mocofan ca fraierele de dedesubt și chiar de deasupra din clasament și o să se bată tare la rămânere, cu șanse mai mari decât competitoarele. Când să te uiți: când faci setările la culoare, lumină și contrast la televizor și aprinzi aparatul direct la meciul lor.

Real Valladolid 14/20 -6g 20 p. O să vă rog pe toți copiii de pe anglofil să mâncați civilizat, cu tacâmuri, să nu țipați la masă și mai ales, nu dați resturile de puncte lui Valladolid, pentru că s-a învățat să cerșească! Știu, pare ridicol să trebuiască să vă țin o lectură, dar chiar și-așa dacă te uiți sub masă o vezi pe brânci pe Valladolid adunând puncte fără să înscrie, jucând dur, tare, cerșind dacă e nevoie și plecând sătulă și liniștită acasă. E un comportament pe care nu îl încurajăm, dar deh, fiecare face ce poate pentru supraviețuire. Când să te uiți: când mai ai câteva ore de stat în închisoare, te uiți în jurul tău și vrei doar să uiți tot. Și oricum telecomanda e la gardian.

Real Betis Balompié 13/20 -6g 23 p. Uite de-aia nu avem și noi lucruri frumoase, ca ei: plictisiți de stilul familist al lui VV, fanii Barcelonei cer un upgrade de la cinci uși dintre care trei nu merg  la motor sport fără centură, cu două locuri, la fel ca Betis. Din păcate, nu toată familia încape în mașină, iar la Betis apărarea a trebuit să meargă pe jos sezonul ăsta. Echipa joacă absolut spumos, au cele mai multe goluri marcate în partea de jos a clasamentului dar și apărarea listată în meniu la secțiunea varză slabă cu carne, calitatea a III-a. Nu au deloc probleme să înscrie, când joacă bine sunt brazilieni din toate punctele de vedere și merită cu adevărat urmăriți. Ca fapt divers,  Betis este locul unde tinerii din echipa a doua a Barcelonei se duc să moară în glorie și încă tineri. Când să te uiți: când vrei să vezi fotbal spectaculos, nu neapărat foarte bun. Când opțiunile sunt din partea a doua a clasamentului, alege Betis.

Osasuna 12/20 1g 23 p. A fost un meci dur, de angajament, noi ne-am dorit mai mult victoria, rezultatul este cel de pe tabelă. Dacă declarațiile universal licențiate fotbalistic s-ar strânge toate într-o parcare de declarații, cea de după orice meci al Osasunei este cea standard, cu actele în regulă și totul făcut legal iar declarația de după meci la Osasuna ar pleca prima de la orice control al poliției-parcărilor-declarațiilor. Echipa bascilor este una de luptători k1 deveniți ochelariști contabili, care își fac treaba fiecare cum poate mai bine. Fără să strălucească, dar contribuind fiecare la succesul relativ al firmei. Cu excepția lui Chimy Avila, un personaj cu alura și determinarea lui Vinnie Jones, dar cu o tehnică mult mai bună, care chiar merită urmărit. Mai determinați chiar decât ATM dar mai lipsiți de mijloace, sunt genul de echipă pe care o iubești pentru că se aud apărătorile la fiecare intrare la minge, dar cu intenția nu de a distruge, ci de a stăpâni jocul. Când să te uiți: La seara de bătaie, în pauza lungă dintre un meci al lui Roy Jones Jr si un late night cu college football american.

Granada 11/20 -1g 24 p. Draga mea, tu unde ți-ai făcut vacanța anul ăsta, în Grecia? Eu cu Costică am hotărât să învârtim globul și unde punem degetul, acolo sa călătorim, că ne-a dat bilete ăștia de la fabrică. Costică o să facă și niște transferuri pentru echipă cât suntem pe-acolo, că și anul trecut a găsit niște vietnameji, și-acu îi mai poartă. Și unde mergem? Ah, peste tot! Pentru că așa arată campaniile de transferuri ale Granadei, acest lucrător la fabrica de pantofi cu vagi pretenții de corporatist, care își face fără mofturi vacanțele la 2 stele alături de colegii asiatici, africani, sud-americani, etc. Și pe care îi integrează fără probleme într-un angrenaj cu care au defilat în Segunda. Munca la echipă oricum, e plictisitoare, dar mai bună decât a altora, zona micheteaux, ce să și faci când vine vorba de fotbal? Deocamdată, mica și cosmopolita Granada se ține tare nejucând neapărat bine, din mitologia  sfantului Pippo cel făcătorul de minuni din nimic. Strategia de team buildinguri și bonusuri la fabrică dă roade, dar dacă primești un bilet gratis la meciul lor e posibil să nu merite banii. Când să te uiți: când te-ai așezat pe telecomandă și nu știi dacă să o mai cauți sau mai bine să încerci să adormi direct.

Villareal 10/20 6g 25p. Sfaturi practice de la mniezo’ pentru părinți: Atunci când copilul tău e leneș la școală, învățătoarea nu-ți va spune că e leneș, ci că e brânză bună în burduf de câine. Amintește-i învățătoarei că există metafore mai bune, spre exemplu, mai realist, că e ca Villareal în Liga. Copilul în schimb, va crede că e doar victima conjuncturilor nefavorabile, a insistenței învățătoarei, a oricui în jurul lui. Amintește-i și copilului că dacă ar fi mai serios și și-ar asuma eșecurile ar ajunge mult mai departe în viață. Spre exemplu, mai realist, că e ca Villareal în Liga. Submarinul galben e în continuare una din perlele diviziei, cu torpilori pricepuți, dribleuri care te lasă pe jos în sânge și, mai ales, extrem de promițătorul Chukueze pe care îl consider între cei mai buni jucători din ligă. Dar să nu surprindă pe nimeni când echipa e scufundată după 90 de minute pentru că cineva a uitat să închidă hublourile la submarin. Fotbalul lor e cu adevărat stelar și Villareal sunt un Real Madrid mai mic, mai fantezist, dominând pentru perioade largi de joc, dar care par absolut incapabili să închidă meciuri. Când să te uiți: oricând joacă cu una dintre echipele mari din ligă, sunt partenerul perfect pentru meciurile cu scoruri mari, pline de răsturnări, trademark ale ligii.

Levante 9/20 -2g 26p. Legenda lui Sadoveanu circulă că în pădurile neguroase ale Valenciei ar umbla în libertate doi frați, jderi, haiduci. Unul sfrijit, mucos, scandalagiu și unul mai mare, mai solid, căruia toți îi știu de frică dacă se enervează. Bandiții ăștia doi iau puncte și de la săraci și de la bogați și influențează puternic așezarea la vârf în clasament. Banditul mic și mucos e Levante. Care, cu o apărare dură, întărită cu transferuri bune, urâtă și cu un fotbal morocănos și destul de sărac, prind la drumul mare fraieri cu blazon și îi dezbracă fără jenă. Ca suporter, e genul de fotbal care te mulțumește mai degrabă prin rezultate, iar dacă ești localnic, tatăl tău a jucat fotbal aici, tu ai un dungeon deschis la un joc și clickuiești fără noimă 90 de minute pentru următorul level, televizorul e deja deschis în fundal pe un meci al lor și trebuie să îți ocupi timpul cu ceva până când termină mașina de spălat adidașii, Levante e cu siguranță locul unde microbul tău va găsi o casă. Când să te uiți: când se întrunesc condițiile de mai sus.

CF Valencia 8/20 3g 28p. Fratele mai mare și mai rău dintre haiduci, în schimb, nu prea e obișnuit cu locul pe care îl ocupă în clasament. Și nici nu își dorește prea tare compania. Valencia e cu siguranță o echipă de top în Liga, doar că, așa cum au deja un obicei, se încălzesc greu și termină sezonul în trombă. În continuare, echipa e pe felie și o mândrie chiar și pentru Adi Ilie, atacul e bombastic și nu scapă multe echipe cu plasa e..scuturată, dar apărarea nu e nici pe departe la același nivel. Cum ziceam, sunt de urmărit în partea a doua a campionatului când își umflă mușchii, pentru ca au pedigree de ciobănesc adevărat, sunt deținătoarea cupei, devin mai buni pe măsură ce șteptările și presiunea cresc și au un lot precum mirosul urât din trenul românesc: foarte puternic în toate compartimentele. Când să te uiți: când întâlnesc echipe de duri, pentru că le răspund cu aceeași monedă, apoi își impun tehnica superioară.

Atletico Bilbao 7/20 7g 28p. Este un moment când în fața țărilor socialiste, a tuturor popoarelor.., se pun noi si noi întrebări și probleme cu privire la calea progresului economico-social, a lichidării inegalităților. Dilema lui Ceaușescu la al IX-lea congres este și cea a bascilor de la Bilbao, care încearcă în continuare să salveze esența locală, unică a echipei în condițiile în care competitoarele fac transferuri de zeci de milioane cu unicul scop de a adăuga piețe de desfacere pe glob. Fotbalistic, nu îi ajută deloc abordarea asta solo, Stallone, dar măcar stilul lor fotbalistic crud, rece, cinic, aduce puncte. Un gol mai mult încasat decât ATM, un gol mai puțin marcat înseamnă diferența de la locul 4 la locul 7 în Spania și e o bătălie dură pentru locurile europene, dar bascii sunt ursari, nucă tare și vor continua să tatoneze locurile de mai sus în clasament, atacând în zero și apărându-se în unsprezece. Când să te uiți: când ai proiectul la licență pe teme specifice: comunitate, sport, etc. Sau la maratonul Stallone, între două Rambo.

Getafe 6/20 9g 30p. Din toate fetele din Ligă una singură are ochii la fel de depărtați, urechile la fel de egale, picioarele la fel de drepte și degetele câte cinci peste tot. Are părul prins în coadă, zâmbetul nu spune nimic, mâinile cam mari, mingile cam lângă poartă, nici la linia de fund nu stă mai jos ca alte echipe. Gătește binișor dar nu ca bunica, e gospodină dar altele țin casa mai curată, nu ți-e rușine cu ea dar nici nu găsești de ce să o lauzi. Getafe e o fată de la țară harnică și serioasă, stă mai bine în clasament decât sunt așteptările pentru ea și probabil va avea probleme cu urmăritoarele de jos, care sunt și ele puse pe competiție. Fotbalul din prima parte nu a fost rău, nici bun, ci doar solid defensiv și probabil vor scădea un pic forma în partea a doua, când meciurile devin mai grele și așteptările mai mari. Când să te uiți: dacă chiar trebuie, în prima parte a returului, înainte să își piardă interesul și forma foarte bună.

Real Sociedad 5/20 9g 31p. Știe toată lumea probabil noul film de Craciun, hit-ul ligii. Mă rog, intriga este că prin poienițele înflorite ale Liga umblă veseli o fetiță și fratele ei mai mare. Ar trebui să ajungă acasă, dar fetița e un copil bine intenționat care face tot felul de prostii, din care fratele mai mare o salvează. De exemplu episodul când urcau în copac iar ea a tăiat craca de sub picioare? Sau când trebuiau să ajungă pe partea cealaltă a trecerii, dar ea a dat foc din greșeala capetelor? Sau atunci când au traversat lacul iar ea a făcut gaura aia în barcă? Sunt sigur că știi despre ce vorbesc. Dacă nu, urmărește și tu această sfâșietoare poveste Disney despre familie și despre dragoste și Crăciun! În rolurile principale: apărarea Real Sociedad (fetița) și Martin Odegaard (fratele mai mare).  Fratele mai mare care o salvează pe Sociedad și o ține pe un bine-meritat loc 5 în Liga este o stea în devenire la 20 de ani, împrumutat de la Real Madrid și care alături de un atac deja solid compensează meci de meci toate prostiile pe care apărarea a reușit să le comită sezonul ăsta – și nu sunt puține. De aceea, dacă microbul tău este o echipă care câștigă luând goluri, aici trebuie să poposești. Când să te uiți: oricând vrei să vezi fotbal cu goluri și nu știi cu cine să ții.

Atletico Madrid 4/20 9g 32p. Țapinari din toate țările, tractoriști din zarea largă, muncitori în uzină sau sub cerul de oțel, nimic biped pe-aici nu trece de porțile de fier. Și ghioagele de fier. Și gioalele de fier. Și cam toate chestiile de fier, ca să fim înțeleși. Cine putea să aibă cea mai solidă defensivă din Liga dacă nu ATM?  Chiar și pe locul patru și plutind în derivă, Simeone ne arată că nu e nevoie să dai goluri ca să nu joci, neapărat, fotbal. Aflați deja la 7 puncte de primul loc și încă aflându-se în căutări, ATM sunt o echipă cu un fotbal nu foarte bun și nu neapărat o plăcere pentru ochi. Asta nu înseamnă că nu vor fi o forță în primăvară, prin Europa, dar până atunci nu e neapărat frumos să îi deranjezi. Mai bine aștepți până echipa se rodează sub noul puști minune, Joao Felix. Când să te uiți: când cauți filmulețul ăla în care niște ruși își dau șuturi în tibie și nu îl găsești așa că vrei ceva tot în genul ăla.

Sevilla FC 3/20 6g 34p Felicitări și coroniță! Ei bine și iată și câștigătoarea turului ligii normale, pentru că există o ligă pentru primele 18 și una pentru celelalte două. Câștigătoarea e Sevilla ca și urmăritoare principală a celor doi coloși de pe primele locuri, dar cu un joc la fel de consistent ca o masă de prânz doar cu iaurt și bere. Dacă Liga ar fi jocul tipic pe calculator, rolul stealth, al Rogue-ului l-ar lua Sevilla fără probleme pentru că sunt rapizi, activi, controlează jocul și au mulți ași în mânecă la nivel de valoare individuală, dar nu conving suficient cât să dea cuiva speranțe la titlu.  Golaverajul e mai slab decât al urmăritoarelor și e datorat apărarii mai puțin eficiente, dar salvată de un atac care își face treaba și adună puncte. De aceea, fotbalul e foarte plăcut ochiului și merită căutați din când în când la dinți. Când să te uiți: când joacă împotriva unei rivale la locurile de CL.

Real Madrid CF 2/20 21g 37 p Deși redundant, vă recomand să urmăriți în Liga și amărâtele următoare. Pentru că ajungem la primele două și sărim la un golaveraj ridicol față de medie, cu Real apărându-se foarte bine în absența lui Marcelo, dar destul de ineficientă în atac, cu aproape un gol pe meci marcat mai puțin decât Barcelona. Defensiva, în schimb, este la nivelul ATM, ceea ce este cu siguranță o noutate pentru Real și asta datorită și transferului remarcabil al uruguaianului Valverde și titularizării definitive a lui Varane. Pedigree-ul serios și revenirea lui Hazard in retur fac din Real o forță și o pretendentă serioasă la CL anul ăsta, dpmdvd favorita principală la titlu.În ligă în schimb nu cred că vor sta concentrați până la capăt, iar returul cu Barcelona acasă cred ca, ironic, mai degrabă nu îi ajută. Când să te uiți: oricând joacă cu o echipă locurile 1-5, pentru că altfel nu se prea mobilizează.

FC Barcelona 1/20 26g 39p. După toate ranturile mele pe-aici, nu cred că e nevoie să descriu jocul Barcelonei de anul ăsta ca fiind crema atracției fotbalistice. Echipa joacă în două moduluri diferite acasă și în deplasare, unul câștigător altul impotent și steril. A pierdut enorm din capacitatea de intimidare și una-două toate pechinezele din ligă sar la beregată, doritoare de sânge cald. Barca nu e totuși o echipă de frezi, de aceea corul de popi aliniați în fața gropii așteptând cu prohodul deschis ar putea fi contrazis foarte ușor de cele trei-patru performanțe suficiente în primăvara europeană cât să o ducă în finală. Performanțe încă la îndemâna lui Messi, ridicol de bun și în sezonul acesta. În schimb, performanțele financiare sunt extraordinare și echipa s-a așezat solid în rândul bogatelor extravagante, ceea ce se vede și în așezarea din teren, Barca jucând frecvent minute de fotbal pe care nu le-aș arăta copiilor înainte de culcare, salvate de execuții individuale extraordinare. Când să te uiți: când joacă acasă cu echipe care încearcă și ele să controleze partida.

Fotografii preluate din Wikimedia

Previous ArticleNext Article