Cum ajunge Campionatul Mondial să fie organizat într-o ţară mai mică decât Dobrogea şi fără tradiţie fotbalistică? Revista franceză France Football a publicat ieri un dosar de 15 pagini despre cabala conflictelor de interese prin care Qatarul a obţinut Campionatul Mondial din 2022.

Oamenii care se pricep au bănuit de la început că a fost nevoie de mult… lobby, hai să-i spunem, ca o ţară precum Qatar să ia faţa Statelor Unite în cursa pentru organizarea Mondialului.

Întrebarea de o mie de puncte e: de ce? De ce ar merge o ţară până-n pânzele albe ca să găzduiască un Campionat Mondial de fotbal?

Răspunsul scurt e – pentru că poate. Răspunsul lung e că găzduirea Mondialului face parte din planul micului stat arab de a deveni ceea ce se cheamă o soft super-power. O ţară de care se ţine cont chiar dacă nu are arme nucleare.

Când o ţară câștigă la loterie

Qatarul a fost secole întregi printre cele mai sărace ţări din zona Golfului Persic. Aflată întâi sub stăpânire otomană şi apoi britanică, mica peninsulă a supravieţuit din pescuitul de perle.

Soarta ţării s-a schimbat radical în anii ’40 când au fost descoperite rezerve uriaşe de petrol şi gaz. Englezii s-au retras şi, în 1971, Qatarul a devenit stat independent. Un stat de 225 de mii de locuitori care, stând pe o mină de aur, a devenit unul dintre cele mai bogate din lume. PIB-ul pe cap de locuitor e de zece ori mai mare în Qatar faţă de România.

Toate bune şi frumoase, doar că petrolul se termină şi el în câteva zeci de ani. E o problemă care te lasă cu două variante: fie trăieşti pe picior mare cât ai cu ce, fie te pregăteşti de zile negre.

Un exemplu din prima categorie sunt Emiratele Arabe Unite, care se remarcă prin opulenţa învestiţiilor. Dubaiul găzduieşte cel mai mare mall din lume, cea mai înaltă clădire, cel mai mare parc de distracţii şi tot aşa. Ăsta e un fel de a face lucrurile.

Planul B

Strategia alternativă e cea adoptată de actualul emir al Qatarului care, de când l-a detronat pe tatăl său în 1995, a declanşat un plan de investiţii care face mintea să stea în loc. Qatarul nu vrea să construiască cele mai mari malluri şi hoteluri, ci cele mai bune spitale şi universităţi. Iată ce spune emirul într-unul din rarele sale interviuri:

So now we plan to save money for the future of our generations, and to make sure that we secure them, as I mentioned to you, for education, for health, culture, museums, sports; to make sure that we have money for the future and that the standard of living can continue as it is. We are investing everywhere. Even your Harrods, we took it…

Şi nu doar Harrods-ul. Familia regală din Qatar a devenit cel mai important învestitor imobiliar din Londra după ce a cumpărat satul olimpic, cel mai înalt zgârie-nor şi cel mai scump bloc din Londra. În acelaşi timp, familia regală deţine procente importante din Sainsbury’s, Barclays şi bursa londoneză. Scopul e limpede:

When the oil runs out, they want to be left with a viable, advanced economy. It’s something like lottery winners who buy their children the best education, so that they’ll be able to fend for themselves in the years ahead.

Nici una din aceste învestiții nu e făcută la întâmplare. Toate fac parte din viziunea coerentă a unui stat care ştie clar cum vrea să arate în 2030.

Revons Plus Grand

Fiind o ţară obscură din zona Golfului, Qatarul are nevoie în primul rând de reputaţie. Iar fotbalul e cea mai eficientă scurtătură prin care o naţiune poate să se facă cunoscută lumii întregi.

Campionatul Mondial din 2022 e vârful unui iceberg a cărui formă abia acum începem s-o desluşim. Abia acum iese la iveală amploarea investițiilor începute de câţiva ani buni.

Qatarul a construit una dintre cele mai moderne academii de fotbal din lume, un loc în care pustii qatarezi se antrenează cot la cot cu puşti africani aduşi pentru a creşte nivelul competiţiei, totul sub supravegherea antrenorilor britanici. Cei mai buni jucători de la academie vor fi integraţi în clubul belgian de divizie secundă deţinut de familia regală din Qatar.

Mult mai notorie e investiția de la Paris Saint Germain, club în care se pompează bani agresiv pentru a-l aduce la nivelul celor mai bune echipe din lume. După toate taxele, presa franceză estimează că Zlatan o costă pe PSG undeva între 80 şi 90 de milioane de euro pe an.

În acelaşi timp, Qatarul a creat două canale de sport în Franța care au preluat drepturile de televizare pentru câteva dintre cele mai importante competiții, inclusiv Ligue 1.

The idea is to gain more ground in the world of sports by controlling its most powerful communications tool, television. Armed with its two channels and their cleverly global names, Doha will be able to extend its influence across the entire globe. Charles Biétry said, “We will be broadcasting live coverage of all sports from all the continents”. So France now seems to be just a trial run or, at most, an experiment.

În caz că toate astea nu erau suficiente, brandul Qatarului şi-a făcut loc şi pe tricoul Barcelonei. După două sezoane în care catalanii au avut pe piept fundaţia familiei regale, din vară Barca va purta tricouri inscripţionate cu Qatar Airways.

Toate informaţiile de mai sus sunt piese dintr-un puzzle care se construieşte sub ochii noştri. Cum va arăta el când va fi gata, asta nu ştiu decât cei care şi l-au imaginat. Din afară e greu de spus unde bate familia regală din Qatar prin aceste învestiţii fără precedent, dincolo de PR-ul unei naţii paşnice şi prospere.

Tot ce avem acum e o îndoială serioasă în privinţa felului în care a obţinut Mondialul din 2022. Oricum ar fi, Qatar e un nume pe care-l vom auzi şi vedea tot mai des în următorii ani.

Sursa foto: Doha Sam

Previous ArticleNext Article