David Conn, jurnalist de investigaţie pur-sânge, deghizat în gazetar de sport „pe parte economică”, a scris săptămâna asta în The Guardian o serie de articole despre filiera portugheză, dacă vreţi, din fotbalul mare.

Totul se învârte în jurul unui anume Jorge Mendes, fost DJ şi patron de discotecă, devenit aproape peste noapte unul din cei câţiva „super-impresari” din fotbal. Mourinho, Cristiano Ronaldo, Ricardo Carvalho, Bebe, dacă e cineva care contează în Portugalia atunci e reprezentat de acest Mendes.

Meritul investigaţiei lui Conn e că scoate la iveală detalii din contracte pe care Mendes le-a fi vrut îngropate pentru totdeauna. Toată lumea se întreba în vară cum a fost posibil ca Sir Alex Ferguson să plătească €9m pe un puşti din divizia a treia portugheză, care, nota bene, încă locuia la orfelinat.

Fergie a recunoscut că a fost prima dată când a cumpărat un jucător pe care nu-l văzuse nici măcar o secundă. Cine i-a dat pontul? Carlos Quiroz. Cine îl reprezintă pe Quieroz? Mendes, bineînţeles. Cât şi-a luat Mendes din afacerea asta? €3.6m a fost comisionul lui, mai mult de o treime. Unde e Bebe acum? Mai prinde câte o repriză din când în când la Reserves. Q.E.D.

Previous ArticleNext Article