Titlul cărţii e una din expresiile preferate ale lui Herrera, un fel de transcriere fonetică a expresiei din franceză „tu qui as la balle” (tu ăla cu mingea). A fost primul lucru pe care l-a spus jucătorilor când a ajuns la Inter. Înseamnă „Tine de minge şi lasă acrobatiile”, şi i-a plăcut lui Herrera pentru că aduce un pic cu „abracadabra”.

E un volum care nu se găseşte în marile lanţuri de librării, el a fost publicat independent de soţia „Magului”, Fiora Gandolfi, cea care a avut amabilitatea să imi trimită cartea. Grazie mille signora! Ea a strâns caietele soţului din care a selectat cu migală ideile care reflectă concepţia lui HH despre fotbal.

Răsfoind cartea, ţi se dezvăluie una din cele mai sclipitoare minţi ale fotbalului, un om cu adevărat ahead of his time. Inter-ul lui Herrera e considerat prima echipă modernă din istoria fotbalului, pentru că argentinianul a fost primul antrenor care a pus accentul pe fitness şi psihologie. Le explica jucătorilor importanţa somnului şi a oxigenului pentru creier. Această înclinaţie de a controla totul, de la dietă până la programul de somn, l-a făcut pe Herrera să apeleze la ritiro, sau conzentrazione, ceea azi se cheamă cantonament.

Cartea e de fapt o colecţie de gânduri aforistice, scrise în italiană, spaniolă şi franceză, limbi pe care HH le stăpânea perfect. Printre curiozităţile din carte e şi o diagrama foarte frumos desenată a sistemului W-M, datată 1925, ceea ce sugerează că Herrera aflase de el chiar în timpul în care acesta era dezvoltat de Herbert Chapman în Anglia.

Cel care joacă pentru el însuşi, joacă pentru adversar, cel care joacă pentru echipă, joacă pentru el însuşi.”

„Cel mai rău lucru pe care poţi să-l faci e să greşeşti cu ideile altuia.”

„Atingerea mingii face bine pentru minte.”

„Nimic nu e greu. Tot ce trebuie să faci e să începi.”

„Tacerea înseamnă putere.”

„In zece se câştigă mai usor”

Şi preferata mea, o replică înaintea unei deplasări a Barcelonei la Betis în sezonul €™’58-‘€™59: „¡Ganaremos sin bajar del autocar! Câştigăm fără să coborâm din autocar!

Sursa foto: www.inter.it

Previous ArticleNext Article