O serie de trei articole despre noile realități ale fotbalului modern
1) Avem opinii din ce în ce mai polarizate 👇
America contemporană este cea mai divizată din istorie. Graficul de mai jos spune întreaga poveste:

Mai aproape de noi, Brexitul a împărțit Regatul Unit în două tabere: Remain și Leave.
Încă și mai aproape de noi, avem cu toții o rudă (mai apropiată sau mai depărtată) care ne surprinde prin convingerile politice extrem de ferme.
Realitatea este că nu doar politica divide societatea contemporană. Din ce în ce mai multe subiecte devin polarizante: de la măsurile sanitare până la religie; de la căsătoria între persoane de același sex până la imigranți. Opiniile noastre devin din ce în ce mai ferme, nuanțele de gri dispar și totul rămâne doar alb sau negru.

Rețelele sociale au contribuit în ultimii ani la accelerarea acestei tendințe, din două motive:
1) articolele care descriu opinii sau pozitii extreme atrag mai multă atenție (engagement)
2) utilizatorii cei mai activi sunt, de regulă, cei mai partizani.
Acești doi factori crează împreună un efect-cascadă, în care fiecare opinie polarizantă aduce și mai mulți partizani.
Mai mult, în vremuri de criză precum cele în care ne aflăm, tendința de polarizare este amplificată de incertitudine. Aceasta lasă loc teoriilor conspiraționiste, dezinformării și manipulării. Într-un moment în care societatea ar trebui să fie cât mai unită în fața dificultăților, aceasta este mai divizată ca oricând.
Vă întrebați cu siguranță care este legătura cu fotbalul. Ca în filmele lui Tarantino, setarea scenei durează mai mult, și explicarea contextului este importantă.
Începutul anilor 90 a fost perioada definitorie pentru fotbalul modern. În același an – 1992 – au fost create Premier League și Champions League, iar fotbalul nu a mai fost niciodată la fel: a căpătat de atunci o dimensiune comercială, cluburile s-au transformat în companii (unele listate la bursă), iar show-ul s-a transformat treptat în business:
The founding of the Champions League in 1992 created modern football.
The Games That Defined Modern Football: Real Madrid 2-0 Napoli (1987)
The commercialisation, the ubiquity, the bloated finances, the wealth disparity, and the subsequent domestic monopolisation across the majority of Europe’s leagues can be pinpointed to how the European Cup restructured itself 30 years ago.
În mod natural, interesul pentru competițiile inter-cluburi a crescut de atunci, dar în același timp, în centrul atenției au rămas doar cluburile bogate și de tradiție. Alte cluburi precum Steaua Roșie Belgrad, Steaua București, Benfica sau Hamburg au trebuit să accepte imposibilitatea unei alte finale europene. Suporterii lor au adoptat, în timp, un al doilea club favorit, din rândul celor difuzate constant pe ecrane. Apariția internetului și a rețelelor sociale a făcut mai ușoară asocierea cu un club de peste hotare. În același timp însă, a dus la amplificarea partizanatului: echipa favorită e cea mai bună din istoria fotbalului, antrenorul favorit e un geniu precum Feynman, Hawking sau Heisenberg (cel cu incertitudinea, nu Walter White), iar fotbalistul favorit e cel mai bun de pe planetă (atât la fotbal cât și la șeptică, întors clătite și plimbat câinele). Restul fotbalistilor sunt niște impostori sau, cel mult, niște mediocri.
Simplificăm lucrurile și uităm că până la urmă vorbim despre niște oameni care se întâmplă să fie foarte buni la fotbal:
Football is not as simple as saying ‘he’s shite’ or ‘all he’s got is pace’. Football is incredibly complex for such a simple sport.
Fake fans, banter sites and certainty in stupidity: the plight of the modern game
Football should be enjoyed and experienced, not simplified.
Articolul următor este despre experți 👉