Un adevăr crunt: fotbalistic suntem la „și alții”

Citesc o carte mişto despre istoria fotbalului european. Fără falsă modestie, cum ar zice „profesorul” Mircea Rădulescu, nu-mi închipui nicidecum că stăpânesc problema. Îmi dau seama că abia am început să zgârii cu unghia un domeniu al naibii de frumos şi de încurcat. Istoria fotbalului e complexă şi are multe aspecte…

Dar, având privilegiul să citesc cărţile pe care le-am citit şi să văd documentarele pe care le-am văzut, barem mi-am făcut câteva puncte de reper. Am o idee despre „omul de hârtie” Sindelar, despre cum a apărut WM-ul (sistemul 3-2-2-3), despre Il Grande Torino şi tragedia de la Superga… Poate nu ştiu multe, dar ştiu suficient cât să-mi dau seama că, în marea schemă a lucrurilor, România nu prea contează, că fotbalul românesc e o notă de subsol în cel mai bun caz.

E o revelaţie care mi s-a dezvăluit încet. O „dezagregare a sistemului de iluzii” similară celei în privinţa istoriei României, ca naţie. Spălat migălos pe creier prin miturile despre „cei mai viteji dintre traci”, mi-a luat ani buni să pricep că istoria de la şcoală era mai aproape de ficţiune decât de realitate.

Nu mai ştiu cine a scris fragmentul de mai jos din Dilema Veche, dar ştiu că mi-a plăcut suficient de mult ca să-l notez într-un caiet acum câţiva ani:

Istoria trebuia să fie glorioasă, pentru ca astfel să se compenseze frustrările prezentului şi complexul de inferioritate că suntem un popor mic şi de care nu prea se ţine cont.

Fotbalistic e cu atât mai adevărat. Apără Duckadam!, puii de lei, stângul diabolic al lui Hagi, „Am fost şi noi pe Conte Verde”, mitologia maestrului Chirilă -€“ Bobby Moore, Pele şi Dumitrache asudând tustrei sub canicula mexicană… Cu astea am crescut, poţi să mă condamni că am crezut până mai ieri că suntem buricul lumii fotbalistice, sau în orice că suntem şi noi pe-acolo?

Ei bine, daţi-mi voie să va spun că nu suntem. Fără îndoială că unii dintre voi veţi fi ştiind asta, dar eu simt nevoia s-o dau în scris: avem şi am avut dintotdeauna un fotbal mic şi de care nu prea se ţine cont!

Şi nu, comparaţia nu se face cu englezii, ar fi absurd. Nici măcar cu mediteraneenii, ar fi nedrept. Dar hai să privim în jur:

 • ucrainenii – greu de decupat din colajul fotbalului sovietic, în cadrul căruia s-au remarcat în anii ‘€™70-‘€™80, când naţionala URSS era formată aproape exclusiv din jucători ai lui Dinamo Kiev. Lobanovski, inginerul utopist în postură de antrenor, cum îi spune TRU, a gândit un fotbal pe cât de mecanic pe atât de funcţional, care-€“l aşază în galeria marilor antrenori ai lumii.
 • iugoslavii -€“ au 2 semifinale de Mondial (3 cu tot cu a Croaţiei din ‘€™98), 2 finale de European, un aur olimpic. Dacă generaţia care a luat aurul la Mondialul de tineret din ‘€™87, cu Boban, Prosinecki, Mijatovic, Suker, dacă generaţia aia n-ar fi fost destrămată de război, nu se ştie unde s-ar fi oprit. La cluburi, Partizan Belgrad a pierdut finala Cupei Campionilor cu Real Madrid în 1966. În 1991, Steaua Roşie Belgrad a bătut la penalty-uri pe Marseille în una din cele mai urâte finale ale CCE.
 • bulgarii -€“ au o tradiţie fotblistică aproape la fel de neremarcabilă ca a noastră. Dar ironia face ca atunci când noi am avut cea mai bună generaţie din istorie, în ‘€™94, ei tot au avut una mai bună. Când Hagi îşi atingea zenitul carierei lui, Stoichkov lua Balonul de Aur.
 • ungurii – au scris unul din capitolele importante din istoria fotbalului, ipotecându-şi anii ’50. Din 1951 şi până în 1956 când revoluţia i-a destrămat, au pierdut un singur meci -€“ finala cu nemţii de la Berna, jucată pe o ploaie câinească. Nemţii au avut de partea lor crampoanele înşurubabile brevetate de Adi Dassler (şi nişte amfetamine zic unii) în timp ce ungurii l-au avut pe Puşkaş jucând într-un picior pe vremea când nu existau schimbări. Vasas Budapesta, Vasas Gyor şi Ujpest Dosza au fost semifinaliste în Cupa Campionilor.
 • austriecii – Wunderteam-ul anilor ‘€™30 a fost una din marile echipe ale perioadei interbelice, perioadă în care echipele vieneze dominau Cupa Mitropa. Vârful acelei generaţii a fost Matthias Sindelar, Der Papierne, primul conducător de joc adevărat al fotbalului european şi idolul cafenelelor vieneze. „At least here was someone with the time and confidence to look up, be able to judge the space and time available to every player on the field and select a pass or a move accordingly.” (David Goldblatt)
 • cehoslovacii -€“ o finală de Mondial în ’62, un aur olimpic în ‘€™80 la Moscova, dar mai ales campioni europeni în ’76, când au bătut întâi Olanda lui Cruyff, şi apoi Germania lui Beckenbauer în finală la penalty-uri, cu acel lob brevetat de Panenka. Dukla Praga şi Spartak Trnava au ajuns până în semifinalele CCE în la sfârşitul anilor ‘€™60.

În competiţiile europene secundare nici n-am îndrăznit să intru, pentru că şi de acolo ieşim cu capul spart. Ferencvaros şi Dinamo Zagreb au câştigat Cupa Oraşelor Târguri, în timp ce Ujpest a fost finalistă, la fel ca Steaua Roşie Belgrad, când aceasta deja devenise Cupa UEFA. Cupa Cupelor a fost cucerită de Slovan Bratislava şi Dinamo Kiev, în timp ce MTK Budapesta, Gornik Zabrze, Austria şi Rapid Viena au prins finala.

Nu încerc să înjosesc fotbalul românesc, ci doar să-l pun în context. Avem un fotbal periferic la scară europeană, dintotdeauna a fost aşa, şi e de ajuns să deschizi televizorul ca să înţelegi că trăim într-o mahala care se marginalizează singură pe zi ce trece.

Sursa foto: Flickr, fchmksfkcb.

Previous ArticleNext Article

This post has 2 Comments

2
 1. Spui multe prostii si in legatura cu fotbalul si,mai ales,cu istoria.Pai,mie mi-ar fi rusine sa imi critic istoria nationala atunci cand recunosc ca stiu despre istoria Romaniei cam tot din cartea lui Boia(multe prostii poate sa spuna omul ala si doar cateva lucruri corecte)!Pune mana si citeste carti ADEVARATE de istorie romaneasca,scrise de mari istorici romani,cunoscuti si pe plan international-N.Iorga e doar un exemplu si dupa aia ai sa realizezi ca NU SUNTEM UN POPOR MIC in istoria lumii!De fapt,suntem un popor mijlociu si ca marime si ca importanta,insa am contat de-a lungul istoriei MULT MAI MULT DECAT CAM TOATE POPOARELE DIN JURUL NOSTRU!Repet,citeste istoria reala a romanilor(nu aberatiile si triumfalismele comunistitlor) si AI SA TE CONVINGI DE ASTA!Ti-o spune cineva care chiar cunoaste istorie,si pe cea romaneasca si pe aia universala!
  Si o precizare in legatura cu citatul ala din Herodot de care vad ca multi,inclusiv tu,vorbesc fara sa stie prea bine ce e cu el.Intr-adevar,la noi de multe ori(NU INSA INTOTDEAUNA!) a aparut doar prima parte,aia cu “cei mai viteji si mai drepti dinte traci”,dar ce urmeaza mai departe IN NICI UN CAZ nu ii incrimineaza pe traci ca fiind niste talhari si niste lasi sau alte prostii cum abera cineva pe aici,ci doar sustinea ca acestia(tracii) sunt dezbinati si neuniti intre ei pentru ca altfel,daca “ar fi fost uniti,ei ar fi fost neamul cel mai puternic de pe fata pamantului”,depasindu-i chiar si pe greci.Deci,citatul e mai degraba favorabil,nu depreciativ la adresa stramosilor nostri.E doar un exemplu,cum atatia vorbesc fara sa stie despre istoria noastra,care e chiar una frumoasa,cazand in extrema cealalta fata de aiurelile impuse de comunisti pe care le-au invatat la scoala si crezand ca trebuie sa strambam din nas fata de istoria romanilor de parca TOT CEEA CE CUPRINDE ea remarcabil a fost inventat de comunisti!Treziti-va si nu mai fiti penibili!Invatati sa decelati LUCRURILE REALE din gramada de propaganda triumfalista a comunistilor!

 2. Iar daca e sa vorbim despre fotbal,atunci te inseli si mai tare!N-om fi reprezentand noi un fotbal de prima linie,dar,IN NICI UN CAZ,NU AM AVUT INTOTDEAUNA “un fotbal mic si de care nu prea se tine cont”!Pai,in cazul asta ce sa mai spun de fotbalul din Finlanda sau Slovacia(faptul ca Slovan Bratislava a cucerit Cupa Cupelor nu se compara cu faptul ca STEAUA a cucerit Cupa Campionilor).
  Avem rezultate de care s-a vorbit pe plan international mult timp daca e sa luam in primul rand pe STEAUA,prima echipa din estul Europei care a castigat Cupa Campionilor Europeni(si una din cele doar 2 echipe est-europene care a castigat trofeul in istorie)!Iar traseul ei,ca sa-i raspund unui dinamovist ofticat,A FOST UNUL DESTUL DE DIFICIL,din moment ce a intalnit NUMAI ECHIPE CAMPIOANE ALE UNOR TARI CE AVEAU ECHIPE NATIONALE PUTERNICE in acea vreme(Ungaria,Danemarca),echipe care erau CU MULT peste Vardar Skopje si mai ales 17 Nentori care dadeau in acei ani de pamant cu dinamo!Ca sa nu mai vorbesc de finala care A FOST JUCATA EXCELENT!STEAUA a dominat-o pe Barcelona,a avut o posesie mai buna si mai multe suturi trase spre poarta si la poarta(cine nu ma crede sa ia statistica meciului si sa se convinga),iar meciul NU A FOST DELOC PLICTISITOR(in genul Steaua Rosie-O.Marseille sau,si mai bine,Milan-Juventus,Ancelotti SA NE MAI LASE cu “comentariile” lui,se stie cat de “frumos” e fotbalul italian :))) ),ci unul viu disputat!STEAUA NU A FOST FAVORIZATA DE ELIMINAREA ECHIPELOR ENGLEZESTI,din moment ce doar O ECHIPA ENGLEZEASCA-EVERTON putea sa participe in acel sezon in competitie(nu e ca azi cand englezii au vreo 4 echipe in Champions League),iar echipa respectiva NU AVEA CUM S-O IMPIEDICE PE STEAUA SA CASTIGE TROFEUL!
  Iar ca sa mananci rahat ca “trag aia cu mingea medicinala” la penalty-uri si “Duckadam n-a fost un geniu ca a aparat suturile alea” E O BLASFEMIE!!DUCKADAM A FOST PUR SI SIMPLU GENIAL in acele momente!Care portar a mai reusit sa apere 4 penalty-uri consecutive,fara sa ia gol,intr-o finala de C.C.E.,Liga Campionilor,Cupa Mondiala sau Campionatul Euroepan??NICIUNUL!!Si nu a fost NICI UN NOROC,ci stiinta de a apara penalty-uri si o inspiratie EXTRAORDINARA!
  Si ca sa ajungem la cine a reprezentat cel mai bine(sau mai “onorabil” pentru ca lucrul este valabil pentru AMANDOUA exprimarile) Romania in Europa,ESTE EVIDENT CA STEAUA de departe!Si nu o spun doar pentru ca sunt stelist,dar si pentru ca ASTA E ADEVARUL!!Si nimic din ce poate sa debiteze Cosmin sau alt dinamovist frustrat ca el(sau orice fel de frustrat anti-stelist) NU O SA POATA SA SCHIMBE ASTA VREODATA!Daca e sa vorbesc de ce echipe mari a eliminat si invins STEAUA,lista e INFINIT mai lunga decat cea cu care se pot lauda catelusii.STEAUA a eliminat Barcelona(de 2 ori-o data in finala de la Sevilla),Anderlecht,Ajax,Valencia,Dinamo Kiev(tot de 2 ori-o data la Monte Carlo cand a castigat Supercupa Europei),Galatasaray,Fenerbahce,Glasgow Rangers,Goteborg,Sampdoria si a invins Borussia Dortmund,PSV Eindhoven,Chelsea,Aston Villa,Paris Saint Germain,A.S.Monaco,a facut egal intr-o dubla mansa cu Beyern Munchen,iar daca e vorba de cate “infrangeri onorabile” are STEAUA cu colosi ai fotbalului european,pot sa stau si sa le enumar pana maine dimineata!Am dat doar exemplele astea,dar e un domeniu MULT MAI IMPORTANT unde se vede cel mai bine ca STEAUA A REPREZENTAT FOTBALUL NOSTRU PE PLAN EUROPEAN CEL MAI BINE DINTRE TOATE ECHIPELE ROMANESTI DE-A LUNGUL ISTORIEI,domeniul punctelor acumulate la coeficientul de tare,acolo unde STEAUA are cam tot atatea puncte acumulate cat toate celelalte echipe la un loc!Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca dinamo se chinuie din mileniul trecut sa ajunga macar o data in Liga Campionilor,dar se pare ca refrenul “Liga Campionilor interzisa cainilor” e mai actual ca niciodata. :)))
  Apropo,STEAUA mai are o finala de Cupa Campionilor,cea cu Milan,lucru nemaireusit de nici o echipa est-europeana vreodata,iar in acea finala NU A AJUNS “facnd slalom printre adversari de mana a doua”,ci invingand echipe FOARTE TARI precum Goteborg(dubla castigatoare a Cupei UEFA in acei ani si semifinalista a Cupei Campionilor) sau Spartak Moscova(si ea semifinalista de Cupa Campionilor in acea perioada).Nici “nu a fost snopita in finala,nereusind sa treaca de centrul terenului”,ci a jucat cat a putut de decent in compania lui Milan care era,totusi,cea mai buna echipa din lume in acel moment,EXACT ASA CUM STEAUA FUSESE CEA MAI BUNA ECHIPA DIN LUME IN 1986!ASTA E REALITATEA LUCRURILOR si ar fi bine sa o priceapa si Cosminel(care,apropo,nu stie nici macar ca echipa lui favorita NU A ELIMINAT NICIODATA pe Benfica,ci pe Sporting Lisabona-un nume mai mic oricum in fotbalul european) si toti dinamovistii frustrati care tot cauta sa minimalizeze performantele EXTRAORDINARE ale STELEI,singura echipa romaneasca care e cunoscuta PERMANENT in Europa,nu doar o data la cativa zeci de ani ca altele!:)))A, si sa nu uit de asa-zisa “minune de la Liberec”,de fapt o tragi-comedie de meci,in care dinamo a dat peste niste amarati suficient de prosti incat sa piarda acasa calificarea dupa ce castigasera mansa tur cu 3-0 la masa verde!Repet,N-A FOST NICI O MINUNE,ci o farsa penibila!Cat despre coeficientii din ultimii ani,STEAUA E CU FOARTE MULT PESTE dinamo!De fapt,prestatia lui dinamo e aproape inexistenta in Europa,echipa iesind(atunci cand participa) din cupele europene de fiecare data din tururile preliminare(alea in care STEAUA sterge pe jos cam cu aproape orice adversar),asta in vreme ce STEAUA e practic SINGURA ECHIPA CARE TINE SUS STEAGUL FOTBALULUI ROMANESC IN FIECARE SEZON!Asa ca sa spui despre STEAUA ca “a distrus coeficientul”,cand,de fapt,EA L-A TINUT,CAT DE CAT,IN VIATA,e o mare prostie!
  Nici eu nu pot sa fiu de acord cu puncte de vedere PENIBILE ca acelea pe care le-am combatut mai sus si nu pentru ca as fi subiectiv,ci pentru ca pur si simplu SUNT NISTE ABERATII SI BAZACONII.Asta e,oricat s-ar ofusca dinamovistii citind aceste lucruri,TREBUIE sa afle ca ASTA E ADEVARUL si sa nu mai traiasca in “realitatea lor” paralela,negand evidenta!STEAUA A FOST,ESTE SI VA FI CEA MAI BUNA ECHIPA ROMANEASCA IN EUROPA DE DEPARTE!
  Am divagat cam mult,dar lucrurile chiar trebuiau puse la punct.Ca sa ma intorc la subiectul abordat in articol,si “Generatia de aur”(nu gasesc termenul exagerat.in ciuda a ceea ce zic unii si cu toate ca SINGURA GENERATIE DE AUR propriu-zisa a fotbalului din Romania e cea a STELEI ’86) reperzinta un moment in care despre fotbalul romanesc s-a vorbit in toate colturile lumii!Iar Hagi e un nume cunoscut peste tot unde se stie cat de cat fotbal si e apreciat ca unul din CELE MAI MARI NUMERE 10 DIN ISTORIE!!Asa ca,comparatiile tale cu vecinii nostri sunt mai degraba nepotrivite.O greseala importanta pe care o faci e ca nu privesti rezultatele obtinute de fotbalul din fiecare tara IN ANSAMBLU.Pentru anumite tari te referi doar la rezultatele obtinute de echipele nationale,iar pentru altele doar la echipele de club.Asa,de exemplu,E CLAR CA SUNTEM PESTE BULGARI(apropo,noi chiar avem o traditie fotbalistica REMARCABILA in comparatie cu bulgarii si cu alti vecini),atata timp cat in fotbalul de club noi avem TROFEE EUROPENE CASTIGATE prin STEAUA,iar ei nu au nici macar o finala de cupa europeana jucata vreodata.La nationala,ei au fost cu foarte putin peste noi in ’94,dar numai cu FOARTE PUTIN!Ei au fost pe locul 4,noi pe locul 5,dar locul 4(desi semifinalist) NU ADUCE MEDALIE LA CUPA mondiala,asa ca diferenta e foarte mica.
  La fel si cu austriecii,care sunt peste noi la nivel de echipa nationala,dar la nivel de club suntem peste ei,din nou datorita PERFORMANTELOR STELEI(pe care se tot chinuie unii sa le minimalizeze).Asa ca,da,ar trebui sa JUCAM LA VICTORIE CU BULGARII SAU CU AUSTRIECII pentru ca,in general,le suntem superiori(cel putin la nivel de fotbal de club-vezi si valoarea campionatului nostru in comparatie cu al lor)-asta ca tot se baga unul in seama si intreba de ce sa ne consideram favoriti cu bulgarii si cu austriecii.Uite,de aia!Ma rog,asta e valabil cand vorbim de anumite echipe romanesti,ca altele care sunt eliminate de amarati gen Knattspyrnufelag sau Skonto Riga,e evident ca nu au ce pretentii sa ridice in fata bulgarilor sau austriecilor! :)))
  Ca sa trec mai departe,legat de ucraineni,e adevarat ca au niste trofee europene prin Dinamo Kiev,dar la nivel de echipa nationala NE SUNT INFERIORI!Si chiar la nivel de echipa de club,acel Dinamo Kiev al lui Lobanovski a fost invinsa de STEAUA in Supercupa Europei,deci e clar cine a fost echipa mai buna.Iar STEAUA acelor ani ’80,antrenata de Ienei si Iordanescu a impus si ea un stil care o aseaza printre marile echipe ale lumii,stilul “vitezistilor”.Deci,iarasi comparatia e in avantajul nostru.
  Despre polonezi la fel,sunt peste noi la nivel de nationala,dar CLAR INFERIORI cand vorbim despre echipele de club.Si asta se vede si astazi,nu doar in epoca cea mai glorioasa a fotbalului romanesc din anii 1980.
  Cam astea ar fi concluziile:NU TREBUIE SA IEI DE BUN TOT CE SCRIU ALTII SAU SA TRAGI NISTE CONCLUZII GRESITE IN URMA A CEEA CE CITESTI!E ca si cu istoria Romaniei:nu suntem buricul pamantului si cei mai drepti,viteji si frumosi,dar CU SIGURANTA NU SUNTEM NICI “PERIFERIA” LUMII si cei mai amarati si insignifianti pentru altii!