Un articol de COYS

Încep aici o serie de trei articole despre cum văd eu viitorul fotbalului în trei direcții: sistemul automat de detecție a neregularităților (ofsaid, fault, henț), folosirea BigData & Analytics în analiza meciurilor și furnizarea de statistici relevante și experiența virtuală de stadion (monetizarea experiențelor virtuale într-un stadion de fotbal). Paradoxal, ordinea în care văd eu apariția celor trei e exact inversă; într-o epocă în care turismul virtual a devenit deja realitate și în curând vom asista și la experiența virtuală a unui concert Beyonce, nu cred că va trece mult până când cluburile de fotbal de anvergură ca Mancheter United, Real sau Barcelona (sau nu numai ele ci și altele în parteneriat, folosind eco-systems și eco-platforms care reprezintă viitorul tehnologiei) vor realiza că nu pot extinde la nesfârșit un stadion fizic și că bani se pot face și din experiențe virtuale de meci. În ordinea numerelor de pe tricouri văd apoi BigData&Analytics (sau un xG care are sens) întrucât nu depinde numai de cluburi ci și de manageri deschiși la minte la inovații iar ultima e sistemul automat de detecție întrucât va depinde de federații și  UEFA sau FIFA.

De ce un sistem automat de detecție a neregularităților când avem (vom avea) VAR? Din mai multe motive:

 1. VAR nu e potrivit pentru scop, e doar un arbitru adițional care se uită la televizor din Stockley Park (în Anglia). Nici măcar unul în activitate, ci unul care poate pe vremuri a zis că două galbene nu fac un roșu. Deci un element uman adițional fără garanția calității. Sau altfel spus, am mai multă încredere în deciziile pe care le iau unii arbitri pe teren decât în cele luate/recomandate de comentatorii de la Match of the Day (MOTD).
 2.  VAR nu acoperă toată gama de iregularități. Doar fazele extrem de clare (în accepțiunea arbitrului adițional sau în cazurile în care cel de centru nu e sigur). VAR nu acoperă ofsaid-urile mici (toleranță de 2 sau 3 metri), nu poate spune cu siguranță dacă a fost sau nu henț la Valencia sau fault la Mane (exemple din meciul Manchester United – Liverpool), nu revine asupra faultului lui Van Dijk la Lamela și nu schimbă decizia de la penalty-ul lui Kane tot împotriva lui Liverpool (din meciul Liverpool-Tottenham). De ce? Pentru că VAR e doar un alt arbitru dotat cu televizor și reluări, la fel ca și comentatorii de la MOTD care în cele mai multe cazuri nu se pot pune de accord asupra deciziilor pentru că nu au faptele, ci doar opinii.
 3.  VAR e redus la un număr limitat de meciuri, din motive de număr necesar de arbitri.
 4.  VAR oferă doar un trade-off la fluiditatea jocului. Ori decizii cât mai documentate care necesită timp, ori decizii care pot fi luate doar în câteva zeci de secunde (pe acest considerent, celebrul henț al lui Maradona ar trece necontestat de VAR întrucât ar necesita măcar două reluări).
 5.  VAR nu acoperă cazurile de contacte fără balon și care nu sunt surprinse de camera video sau arbitrul asistent.

Ok, nu voi pretinde că VAR e complet inutil, e clar acel ceva mai mult decât arbitrajul rămas la fel că acum 150 de ani și bazat doar pe ochiul “cavalerului cu fluier”. Însă, cu toată zarva din jurul său, consider că e un pas mărunt în obiectivizarea jocului de fotbal.

Cum ar funcționa un system automat de detecție a principalelor neregularități ce se manifestă într-un meci de fotbal? Tot în ordinea numerelor de pe tricouri: ofsaid, henț, fault (de joc sau fără balon).

Ofsaid-ul e cel mai ușor de detectat și implementat în paralel cu folosirea VAR într-o prima fază. Tehnologia Internet of Things (IOT) oferă astăzi numeroase variante pentru detecția ofsaidului bazat pe trei elemente:

 1. Minge inteligentă dotată cu senzori. Adidas Smart Ball MyCoach e deja pe piață de vreo 4 ani, e un balon care analizează impactul, forța, rotația, traiectoria și care este folosită la antrenamente la grupele de copii de 8 ani. În NFL, Zebra Technologies au introdus senzorii în balonul de fotbal care sunt folosiți pentru grămezi de statistici in timp real, nu numai pentru velocitatea și forța cu care e lovită mingea dar până și pentru măsurarea vitezei de reacție a quarterback-ului (între momentul prinderii și când lansează mingea) – elemente de care mă voi lega și în BigData&Analytics în slujba unor statistici care sa aiba sens și a tacticii. Pentru detectarea ofsaidurilor nici nu e nevoie de detectarea rotatiei sau alte elemente sofisticate, ci doar de senzorii de proximitate și de mișcare (și/sau audio).
 2.  Senzori inteligenți în tricouri. Altă invenție care deja nu mai este de data recentă. Echipamentele cu senzori sunt folosite de mai toate echipele de fotbal și de marea majoritate a producătorilor pentru a analiza componentele medicale (astăzi) de gen efort, capacitatea organismului de susținere la efort prelungit, oboseala etc. Adăugarea senzorilor inteligenți de proximitate (de exemplu într-o bandă pe mâneci) nu e o chestie futuristă, ci o realitate deja. Din nou mă refer la NFL pentru că e primul exemplu care îmi vine în minte, senzorii de mișcare la jucători au fost introduși în 2016 în aparatoarele de pe umeri și funcționează pe bază de radio frecventa (RDIF) însă avansul tehnologic poate permite și soluții mai performante. La fel, acești senzori pot fi folosiți și mă voi lega de asta în partea de Analytics pentru o analiză întimpul jocului a jucătorilor, și cum se poate optimiza xG-ul luând în calcul și gradul de oboseală, momentul în meci când intervine o ocazie etc. În NFL de fapt pentru asta sunt folosiți senzorii, pentru a lua decizii tactice în funcție de parametrii jucătorilor.
 3. O cameră video inteligentă în legătură cu senzorul din mingea inteligentă care să urmărească traiectoria mingii și modul în care un jucător (detectat în ofsaid pasiv) afectează fază. Un fel de Hawkeye pe steroizi.

Și desigur, echipmentul IT care să primească datele respective de la senzori și să analizeze fazele respective. Adică exact tehnologia IOT in esență.

De la bun început trebuie stabilit că senzorii inteligenți vor trebui să fie nu foarte ușori ci insesizabili, altfel totul e impracticabil. Din câte înțeleg asta a fost o problemă când s-a vrut introducerea mingii conectate în NBA, pentru că senzorii erau mult prea grei, la NFL a fost mai ușor datorită greutății mai mari a mingii. La fel la cursele acvatice, cei de la AzkoNobel participanți și câștigători la Volvo Ocean racing aproape că au căzut în apa când au văzut primul echipament oferit pentru măsurarea parametrilor în timpul cursei și care ar fi încetinit barcă substanțial. Însă totul e posibil în termen extrem de scurt.

Cum ar funcționa toată treaba? Senzorii de proximitate din tricouri ar determina în orice moment când un jucător e în ofsaid (depășind linia jucătorilor adverși), însă evident că nu se oprește aici, acel ofsaid e momentan ofsaid pasiv. Senzorii din mingea inteligentă detectează lovirea balonului de către un jucător și datorită celor de proximitate, echipa jucătorului ce a lovit e determinată instantaneu. În acest moment ofsaid-ul e încă pasiv întrucât balonul poate fi destinat unui alt jucător neaflat în ofsaid. Însă smartball-ul și senzorii de proximitate detectează în continuare distanța către cel mai apropiat jucător și traiectoria (dacă e însoțită de camera inteligentă) și în momentul în care jucătorul în ofsaid devine mai apropiat de balon decât orice alt jucător al echipei care a lovit balonul și/sau traiectoria indică clar că direcția e spre jucătorul în ofsaid atunci devine ofsaid activ. Asta în cazul în care jucătorul aflat în ofsaid nu a lovit încă balonul, în cazul lovirii balonului deja nu mai e nici o discuție. Dacă balonul se duce pe poartă direct sau e respins de portar și ajunge la jucătorul aflat în ofsaid pasiv iarăși ofsaid-ul se reactivează întrucât jucătorul detectat în ofsaid rămâne cu senzorul activat până când revine din pozitia de ofasid iar mingea l-a depășit în direcția opusă. Dacă balonul intră în poartă fără ca jucătorul în ofsaid pasiv să o atingă e analizată distanță dintre portar și jucător și o analiză în zona activă (o zonă determinate in care portarul e influențat de jucatori și care acoperă rază vizuală a portarului). Desigur că toate astea sunt la modul sumar și toate cazurile trebuie acoperite însă poziția jucătorilor e deja o chestie pe care Opta o face deja publică în timpul jocurilor (la fel cu distanța pe care se deplasează jucătorii și traiectoriile lor), deci nu e nimic fundamental nou aici. Toate deciziile de ofsaid automat vor fi însă controlate de arbitrii (central și asistenți) care pot trece peste decizia computerului. De asemenea, sistemul ar fi introdus inițial în test pentru a strânge o grămadă de date (APIs) și a îmbunătăți deciziile arbitrului computerizat.

Hențurile ar necesita aceeași senzori de proximitate și de mișcare, pentru a analiza distanța de la care mingea smart a fost șutată și dacă mână s-a mișcat din momentul în care mingea smart a pornit din piciorul jucătorului advers și direcția în care s-a mișcat (de aceea senzorii de mișcare și proximitate ar trebui implementați pe mâneca tricoului). Într-un sens și mai futuristic, senzorii de măsurare de pe piele, care ar putea transmite și date despre starea fizică a jucătorilor și a preîntâmpina momente tragice pe gazon.

La faulturi și plonjoane soluția e mult mai complicată și aici nu am un răspuns sau o idee clară conturată, ci doar variante. La prima vedere am variantă camerei de urmărire a jucătorilor aflați în preajma mingii inteligente  și o analiză bazată pe proximitatea față de ea pentru a acoperi cazurile simple (“a atacat mingea” și “a fost contact”) însă cazurile de căzături mult prea ușoare sunt evident mult mai greu de scanat. Din nou, o posibilă soluție ar fi machine learning din analiza milioanelor de cazuri intervenite în două-trei sezoane de fotbal și individuale chiar (pe jucător, spre exemplu ar fi identificată tendința unora de a forța faulturile). O altă chestie de care am dat curând e o cameră mobilă; în Germania există un centru creativ, un networking pentru companii start-up, inovație digitală la care mereu participă și reprezentanți ai marilor concerne (Microsoft, Accenture, SAP, Google etc) – numită DE:Hub pentru cei interesați și aflați în zonă. La fiecare intâlnire se dezbat la început temele de discuție, chiar se votează  cele mai  interesante idei pentru publicul prezent. Acum câteva săptămâni am asistat la Munchen la un De:hub meeting  la care ideea votată    fost o  camera video  mobilă smart. Practic  avea tot felul de senzori  pe o cameră  video  de mărimea unei mingi de tenis (aproximativ). Senzorii respectivi măsurau  în orice moment diverși parametri  și în momentul  care sesizau  ceva schimbat camera se  deplasa rapid  spre sursa de unde informațiile primite nu corespundeau cu ceea ce se aștepta să  primească.  Spre exemplu un zgomot fin, un suflu de aer, o mișcare. Evident direcția primară era pentru o casă unde camera video smart ar înlocui 5-6 camere fixe de supraveghere sau senzorii de fum, sau de a preveni o inundație, un incendiu, însă discuția s-a purtat mai mult în sfera cum ar putea fi utilizată camera sau ideea respectivă într-un eco-platform și ce posibilități de folosire s-ar putea găsi sau dezvolta pe baza ei. La care imediat mi-a venit în minte o cameră suspendată care s-ar putea deplasa urmărind ceva anume, mișcări, emoții, de exemplu. Sau mai multe camere suspendate la un meci de fotbal. Lucrez la idee, mă obsedează de atunci, aviz amatorilor care participă la astfel de networking si brainstorming, duce ușor la dependență.

Dacă pe partea faulturilor și a actelor nesportive gen simulări soluția e mult mai dificilă (nu imposibilă), eu zic că măcar problema ofsaidurilor și a hențurilor ar fi rezolvată ușor și eficient de tehnologia existența astăzi care ar limita la minimum elementul decizional uman. Plus că ar fi folositoare și pe partea de Analytics, chestie la care revin în partea a doua.

Previous ArticleNext Article

This post has 154 Comments

154
 1. https://blog.econocom.com/en/blog/4-breakthroughs-in-digital-and-it-employment-over-the-next-three-years/
  Era studiul ala ca urmatorii trei ani vor fi mai dramatici decat ultimii 50, cred ca e un termen generos pe baza la ce am vazut in ultimul an numai…tehnologia descrisa e valabila de macar doi ani, insa ptr ca sa devina inovatie are nevoie sa loveasca in cercul ala din mijloc: fezabilitate (yes), desirabilitate (spre zero momentan) si ‘viability’ – capacitatea de a produce bani (so and so). Oricat de conservatoare ar fi lumea fotbalului, mi-e greu sa cred ca va putea rezista acestui curent al inovatiei impuse cu forcepsul chiar.

 2. Textul in original avea mult mai multa engleza. Am incercat sa il trec in romana. Daca e neclar, semnalati. Si daca aveți sugestii de tradus ce a mai ramas in engleza propuneti traduceri si corectez

 3. Sa vedem ce zic si altii, dar ce zici tu aici mi se pare fezabil intr-un viitor foarte indepartat – sa zicem peste minim 20 de ani. Problema e ca nu stiu foarte multe exact despre chestiile cu senzori de care zici. Senzorii si AI cu care am experienta directa sunt mult mai limitati decat ce descrii tu de unde si scepticismul meu.

  Cat despre VAR cred ca vor trece cel putin 5 ani pana sa fie acceptat cat de cat.

 4. Hint: Roma – Sahtior e de o mie de ori mai interesant decat Utd – Sevilla. Manchester Utd-ul lui Moyes era parafrazand un refren al tribunelor ‘like watching Brazil’ fata de Utd-ul lui Mourinho. De fapt cred ca si West Ham-ul lui Moyes e like watching Brazil prin comparatie. Si nu ma refer la Brazilia 2014…

 5. Scenariul de cosmar ptr Mou ar fi ca Liverpool sa pice in sferturi cu Sevilla si sa treaca ‘la pas’ dupa un 5-0 in tur. La Sevilla.

 6. Sunt biased fata de VAR ptr ca in Anglia s-a dovedit pana acum mai degraba distructiv iar in Germania pe toti care i-am intrebat cum a mers au avut doua variante de raspuns: Kacke sau Scheisse, care nu necesita traducere ptr nevorbitori. Tocmai de aia mi-e teama sa nu fie folosit ca si contra-argument de iubitorii ‘traditiei’. Sunt curios cum a mers in Italia, conform lui Ursano a fost pana acum un succes dar ca sa fiu malitios si un orb ar fi avut succes in Il Calcio avand in vedere antecedentele, hihi:)
  In alta ordine de idei, de cand a semnat cu Nike, Halep e mai importanta decat revenirea lui Andy Murray ptr BBC, calificarea ei in sferturile Indian Wells e a doua stire sportiva a zilei dupa calificarea Sevillei. Wow!

 7. Coys, foarte bun articol, rezonez cu multe dintre punctele mentionate.
  Interesant unghiul din care abordezi problema – si intr-adevar, primii pasi par usor realizabili.
  Echipamentul inteligent poate fi ‘low-hanging fruit’, iar cu ajutorul lui offside-urile si handball-urile par intr-adevar usor detectabile. Problema principala o vad la faulturi, mult mai greu de analizat cu precizie. Camerele care sa urmareasca mingea tot timpul + big-data ar putea fi o solutie, dar ar trebui (1) sa fie prezente in numar mare (trebuie sa urmareasca atat mingea, cat si jucatorii pentru a prevenit infractiunile fara minge), si (2) sa aiba un mecanism de evitare a coliziunii cu mingea inteligenta 🙂

  Sa zicem ca pana la urma partea cu fezabilitatea ar fi rezolvata, dar asa cum zici si tu- dezirabilitatea e mica iar viabilitatea economica e destul de greu de anticipat. Chiar daca nu iti place, e posibil insa ca VAR-ul sa deschida drumul catre rezolvarea primei probleme (dezirabilitate) prin familiarizarea fanilor cu noile tehnologii. Va avea nevoie insa de timp, si asa cum ziceam in alt comentariu, de arbitri obisnuiti cu tehnologia.

  PS – legat de experienta virtuala, probabil ai citit deja Ready Player One, dar o sa las aici link pentru toata lumea https://www.amazon.com/Ready-Player-One-Ernest-Cline/dp/0307887448 (a fost ecranizata de Spielberg si filmul apare in cateva saptamani)

 8. Eh, probabil United va castiga FA Cup si Mou va reusi sa ii prosteasca inca un an pe fani si conducere ca toate sunt pe drumul cel bun, clubul progreseaza bla bla bla.

 9. Acum cateva luni spuneam despre declaratia lui Rooney cu penalty-ul executat cu topspin ca sa ricoseze la un coechipier in caz de ratare, ca e declaratia anului. M-am razgandit, asta a lui Jose – the ultimate troll – Mourinho este absolut monumentala: “I sit in this chair with Porto; Man United out. I sit in this chair with
  Real Madrid; Man United out. So I don’t think this is something new for
  the club.”

 10. Câteva observații avant la lettre (articolul e in plina scriere):
  – VAR nu e un succes in Italia, ci un progres, e nevoie de timp, destul de mult, pentru ca arbitrii sa se obișnuiască cu el. E posibil, cum zice si Dorin, sa avem nevoie de o nouă generație de arbitri pentru efecte depline. De altfel, cred ca asta e si unul din motivele pentru care a mers prost in UK (mult prea putine meciuri pentru ca arbitrii sa se obisnuiasca).
  – in Germania sunt aplicabile două chestiuni, după mine: pe de o parte, arbitrii sunt mai conservatori (si poate mai buni fără VAR, ceea ce micșorează efectul pozitiv al acestuia). Pe de altă parte, nu stiu in ce masura cei cu care ai vorbit stiu despre Protocolul de aplicare. Dacă nu îl stii si daca te astepti ca VAR sa intervină la orice decizie care ti se pare tie greșită, ei bine, sigur ti se va parea de cacao 🙂

 11. Da, si eu m-am mirat cand am vazut declaratia – cum au primit fanii si ownerii mesajul? E un ‘taking the piss’ care suna intr-un fel a ‘sack me so I can go to PSG’.

 12. Nu a fost folosit inca in UK, doar in Anglia:)
  Desi cu Brexitul s-ar putea ca UK = Anglia in curand…

 13. Care e ideea? I-a eliminat el pe ManU cand era la Porto si la Real? Si de fapt zice “big deal” eliminarea asta?

 14. Dupa eliminarea asta de ce are nevoie ManUtd: antrenor? fundasi centrali sau laterali? conducator de joc? Portar 🙂 ? Ca bani sa cumpere au.
  Si cine va pleca sigur: Mata, Fellaini, 2 fundasi centrali, Blind? Cine altcineva?
  Ce va face cu Alexis si Pogba?

 15. Tinand cont ca dupa doi ani de investitii serioase in improspatarea lotului cu jucatori de clasa mondiala, te afli in aceeasi situatie in care erai cand a fost demis Van Gaal, este big deal. Sa ai jucatori ofensivi de asemenea calitate si tu sa joci la trecerea timpului pe Old Trafford, asteptand numai tu stii ce, este big deal. Sa iti faci un endorsement dupa o eliminare rusinoasa si sa dai de pamant cu propriul tau club dupa, nu mai e big deal. E doar penibil si meschin.

 16. poate ca are nevoie sa schimbe campionatul, oricum a fost meciul de aseara nu cred ca echipa este atat de slaba pe cat a parut in meci. pur si simplu am avut impresia ca nu au nicio sansa si asta probabil (zic eu) din cauza oboselii. 3 meciuri grele jucate pana in minutul 90 cu victorii la limita iar aseara pur si simplu nici un jucator de la United nu a reusit sa i ia fata adersarului direct.

  doar doi jucatori noi fata de meciul cu liverpool de sambata si cam atat, alexis neintegrat si totusi folosit meci de meci. problema e ca nici nu l ai pe snijder la mijloc sau pe deco si altecateva probleme mai mici sau mai mari dar e clar ca ceva trebuie sa se schimbe.

 17. “There will be blame-shifting, even the pretence that United were simply unlucky, with nothing in their gameplan that requires any major revision. But this was a depressingly craven defeat for the three-time champions of Europe, a team that have had £300m spent on them in the last two seasons, and who lined up in a must-win game with an invention-free flat midfield pegged out around the spoiling qualities of Fellaini and Nemanja Matic.”

 18. Mda, Barca au fost meschini in seara asta si n-au iesit din viteza intai, puteau sa-si ia revansa dupa eliminarea din 2012 cu varf si indesat, un 7-0 era perfect posibil, daca era Bayern dadeau cate puteau:)

 19. Act de mare curaj la Conte: joaca cu un atacant central de meserie – Giroud. Ma gândeam ca dacă vad ca joaca iar cu 9 fals nici nu are rost sa ma uit
  Dar și asa așteptările sunt minuscule

 20. 6 manageri au fost numiti de 21 de ori la opt cluburi (7 din Premier League):
  Hodgson (Blackburn, West Brom, Palace)
  Pulis (Stoke, Palace, West Brom)
  Hughes (Stoke, Blackburn, Southampton)
  Pardew (Newcastle, Palace, West Ham, West Brom, Southampton)
  Big Sam (Blackburn, Newcastle, Everton, West Ham, Palace)
  Moyes (Everton, West Ham).
  Din cele 8 cluburi, unul e in a treia liga, altul e ca si retrogradat, iar celelalte au o existenta efemera. Incredibil cum astfel de manageri reusesc sa-si gaseasca inca joburi, cu doi dintre ei manageri ai Nationalei Angliei.
  Numar de trofee castigate de cei 6 in toata cariera lor: 0 (zero).
  Incredibil, nu ai cum sa nu ramai interzis.

 21. Alexis nu ne trebuia in the first place. Overrated his whole fkin career.
  Pogba e un baiat talentat, cu un numar remarcabil de pase de gol sezonul asta, care cu proper guidance poate ajunge mare. Asa si Rashford, Lingard, Martial, Lukaku, Lindelof, Bailly, McTominay si altii care exista prin academie sau vor mai veni. Proper guidance…
  Mourinho a jucat exceptional cu Chelsea – am crezut eu atunci. Intre timp Barca le-a dat cu campul lor nou in cap si ne-a trezit la realitatea cruda – am batut pe neica nimeni.
  Mpurinho a jucat batraneste cu Liverpool si i-a batut (fara drept de apel, inmho) pentru ca oamenii aia sufera de naivitate grava si romantism exagerat.
  Mourinho a pierdut cu Sevilla.
  Mourinho mai are de jucat un singur meci sezonul asta, pe Etihad, unde, ca de obicei, o sa-si puna pantalonii maro sa nu i se vada curajul in toiul luptei.

  Asta nu e un rant impotriva lui Mourinho. Mourinho nu e dusmanul nostru. Daca ramane, ii doresc sa ia titlul anul viitor si sa plece in plina glorie renascuta. Pana la urma e tot ce am asteptat – si poate pe undeva mai astept – de la el. Sa aduca din nou titlul acasa.
  Dar sigur, absolut si fara nici un dubiu, he’s not the one to take us forward. We need proper guidance.

 22. Intrasem sa scriu o vorba despre articol, care e foarte misto, felicitari COYS!, dar m-am luat cu vorbele despre United si aproape am uitat.
  Sunt foarte sigur ca tehnologia are toata forta sa ajunga sa guverneze un joc de fotbal de la un cap la altul, ma intreb daca chiar vrem asta.
  Exemplu simplu: ai un galben, ai atacat tot meciul, ai jucat bine, n-a intrat. Prin minutul 72 iei un gol aiurea ca fundasul tau central aluneca si portarul nu era atent. Te enervezi, incerci sa driblezi pe extrema, sa duci jocul inainte. Mingea iti scapa in aut, nu te mai controlezi, o sutezi de nervi in reclame. Al doilea galben?

 23. Nu il vad la Bayern. Cred ca sunt doua cluburi la care are sanse mari spre foarte mari sa ajunga in viitorul apropiat: Real si PSG.

 24. Sunt mai multe sanse ca eu sa ajung manager la Bayern decat Poch, serios vorbind. Din doua motive care conteaza cel mai mult ptr conducatorii muenchenezi: vorbesc germana si nu trebuie sa plateasca jumatate de stadion lui Levy ptr serviciile mele:)
  Poch la PSG sau Madrid pe de alta parte sunt din pacate doua alternative extrem de realiste:(

 25. Bună analiză. Dumneata ești talentat. Ar trebui sa scri câte un articol din când în când.

 26. E cam stilul Valverde, nu pot sa zic ca am iesit prea des din viteza asta in acest sezon. Totusi, chiar daca scorul de calificare este clar, Chelsea a jucat bine overall, shout out pentru Willian in special. Barele insa, spre deosebire de restul sezonului, ne-au ajutat si am fost clinical in atac.

 27. Cred ca nu s-a salvat ce am scris ieri:

  Probleme de autocorrect: stability = stabilit, efficient = eficient,

  Alte probleme de limbă:

  adictiv = care dă dependență

 28. Eu zic ca arbitrul nu are cum sa dispara din joc si nu vom putea ajunge sa avem un joc cap-coada fara arbitru uman. In acceptiunea mea arbitrul robot e ptr a semnaliza neregulile iar cel uman sa judece in functie de situatie, cel mai elocvent fiind avantajul – lasarea jocului sa curga pe care doar arbitrul uman poate sa il interpreteze corect (si lumea ar fi mult mai trista fara bucuria lui Mike Deane la un avantaj judecat corect:).
  Sigur ca asta nu impiedica coruptia ‘per se’, dar centralul va fi responsabil sa justifice un fault semnalizat de computer si pe care el l-aignorat.
  La situatia pe care o descrii mai sus consider ca e al doilea galben btw:) si s-a dat candva la Van Persie:)

 29. De cand urmaresc Barcelona nu cred sa ii fi vazut asa eficienti intr-un meci cu miza. De obicei era invers, Barcelona cu spectacolul si ratarile, ceilalti cu golurile.
  Cu toate astea, pana la golul 3 am avut senzatia ca Chelsea poate sa intoarca meciul cu un gol si sa vad din nou meciul din 2012.

 30. Eu zic ca Zizou va ramane ptr inceputul sezonului urmator, nici macar Florentino sau fanii madrileni n-ar fi in stare de a-l demite dupa doar un sezon prost. Probabil va fi o revolutie in lot in vara oricum (sau in spaniola ‘rebajas’, in Levy’s jargon ‘showtime’). Daca va incepe prost insa s-ar putea ca totul sa se schimbe.
  Sunt curios pe cine au in plan seicii lui PSG, nu prea sunt multe nume disponibile.
  Tot la antrenori, eu zic ca Benitez face minuni la Newcastle, valoric barcodes sunt poate cea mai slaba echipa din PL (la concuenta cu Huddersfield).

 31. Citatul zilei: “Mourinho is starting to look like a washed-up rock star, one of those guys that goes around holiday hotels for pensioners playing old hits on an organ with the bass and the percussion playing on a tape recorder.”
  https://www.theguardian.com/football/20 … ons-league

 32. Dorintele mele:
  Bayern-City
  Real-Juve
  Barca cu oricare dintre cele 3 ramase 🙂

 33. Incepem concursul de pronosticuri ‘pe cine alege Florentino’?:)
  City – Real
  Roma – Bayern
  Barcelona – Juventus
  Liverpool – Sevilla

  Pronostic special: Jupp – primul manager ce va castiga a treia oara Ch League si inlocuit imediat:)

 34. De acord, cu arbitru uman merge.

  Nu poți să dai omul afara doar că e puțin frustrat, nu suntem roboti…

 35. Mă flatarisesti, domnule!
  As scrie, da’ tre să vină motivul, inspirația și timpul liber toate la un loc, ceea ce mă tem că…
  Dar cine știe, poate se leagă.

 36. Arbitrajul de la Arsenal Milan mi se pare o demonstrație de ce trebuie VAR pana ajungem la inovațiile descrise de COYS.

 37. Conte sau Ancelotti la PSG, asta dacă nu prind un peste mai mare. Sunt mai ales curios dacă l-ar lua pe Mou (dacă pleacă de la United).

 38. Tu ai vrea?
  Pe de altă parte, am citit de curând ca nu mai e asa sigur ca pleaca Jupp.

 39. Cred ca acest Real din 2018 e de preferat in fata optiunilor City sau Barca.

 40. Mou incepe sa semene cu indigenii americani ce canta prin pietele europene. Mi-am luat un CD si dupa o ora de condus era sa adorm in miezul zilei la volan!

 41. Si noi ne-am saturat de voi :))) Oare ne accepta UEFA cererea comuna de a ne imperechea cu altii? :)))))

 42. Nu-mi place Real, nici ca stil de joc, nici pentru faptul ca nu are nicio alta miza ramasa.
  Ordinea pentru mine este: Sevilla, Roma, Pool, City, Bayern, Barca, Real.

 43. Wow 2 din 4, trofeul Filotas editia sferturilor merge la Rush:)
  Cred ca Florentino era sigur de calificarea Spurs si era prea tarziu sa refaca tragerea la sorti dupa aia:) oricum ce reiese evident de aici e ca Juventus e cea mai slaba echipa din cele 8 pe principiul ‘cu cone cade Realul’.

 44. 2 lucruri super bune astazi:

  o sa fie cel mai frumos sfert city liverpool
  si anglia are o semifinalista.

 45. Cu Spurs care ne bat nu ai nimerit-o. Sa te vad acum cu Real. Daca o luam, stiu macar cine e vinovat :))))

 46. Damn! Un prieten mi-a zis acum ca trebuia sa pun lista invers si scapam de Real 🙂

 47. Macar daca prindea si Juve …
  Suntem slabi, frate, si fara Pjanic si Benatia in primul meci.

 48. N-aș vrea să vină Pochettino. Totul ar fi prea nou pentru el: limba, nivelul echipei, al așteptărilor, mediul social… Jupp, din păcate, va pleca. În locul lui aș vrea un neamț și 99% așa se va întâmpla.

 49. Având în vedere ca totul pare sortit barcei sa ia tripla din nou, cred ca o vor da de gard, dar în nici un caz nu poate spune cineva ca vor avea un sezon ratat, doar ca de aici înainte au doar de pierdut.
  Și când te gândești ca unii criticau conducerea clubului pentru situația în care se aflau înainte de începerea sezonului… Oare acum merita laude?

  Aștept sa aud iar placa pentru alegerile lui Perez pentru ucl.

  Cred ca puteam pica și mai rău, dar e ok…nu.ne putem plânge când vedem cu cine au picat Roma și Sevilla. Cred ca va fi o dubla echilibrată.

 50. Mi se pare ca sunteti (clar?) favoriti din mai multe motive: noua ne lipsesc in tur doi oameni importanti suspendati, pe langa cei deja accidentati (si cine stie ce se mai intampla pana la ora meciurilor), noi avem un campionat pe muchie de cutit, voi va concentrati pe Liga, voi sunteti echipa cu experienta superioara, in Liga si in general, lotul nostru e vulnerabil in atac de cand cu lipsurile continue (jucam cu 3 sau 4 oameni pe 3 pozitii de mai mult de 2 luni deja).
  As zice ca se stiu deja cele patru semifinaliste: Barca, Bayern, Real, City. Castigatoarea fiind Barca sau Bayern.

 51. Cata bafta are Bayern sezonul acesta: termina grupa pe 2 si joaca cu Besiktas, iar acum cu Sevilla. De fiecare data, a tras cea mai slaba adversara din urne.

 52. Realul are bafta sa prinda Juve fix acum. Barca are bafta sa prinda roma, dar sa nu uitam ca barcelonei nu ii plac italienele, orice se poate intampla. Pool sunt singurii care ii pot scoate pe city la ora asta. Iar bayern? Pai jupp trebuie sa mai ia o liga ca sa poata pleca din nou dupa ce ia cl 🙂 deci finala o prind sigur.

  Astfel, real, barça, pool si bayern trec mai departe. Apoi bayern demonteaza barça iar realul ii curata pe pool din glezna, fara efort.

  Munchen madrid e finala, si sa ii vad pe madrid luand trei Cl consecutive in anul in care fac manarii financiare pe ruta araba plus nike plus regele plus neymar sr, ca sa ajunga la un transfer de 400 mil de coco pe care nu platesc nimic, ei bine…

  V-am mai povestit cum am sa ma las de privit fotbalul? Realul, apoi chelsea, apoi city si psg si din nou realul vor ingropa sportul asta pentru mine. Construiesti o echipa, investesti, cresti, cumperi, vinzi si apoi vine coroana spaniei si iti cumpara unul dintre cei mai buni jucatori de pe planeta.. Tot in tara ta (ish). Daca reusim cl anul asta ma prapadesc de ras. Daca nu, …Hai bayern! Huoo perez!

 53. ai prins perioada transferurilor din italia de la inceputul anilor 2000 ? just saying

 54. nu stiu daca suntem chiar favoriti. noi stam in sclipirile lui ronaldo si in norocul de a nu incasa prea multe goluri.
  as spune ca suntem o idee mai bine decat juve, dar nu e ca si cum suntem calificati by default.

 55. Daca te uiti mai din urma, e una dintre cele mai privilegiate echipe din CL la tragerile la sorti, de obicei pica cu Basel sau o ‘portugheza’ in optimi, Lyon si semifinalele erau garantate.

 56. c’mon man. nu era Realul echipa aia privilegiata ?
  pai cum…sa-i prinda ei pe sarmanii aia de la PSG si acum pe amaratzii de la Juve…

 57. Hold your horses! Nu ești tu ăla care prin toamnă îi cânta prohodul lui Bayern, considerând-o o echipă moartă? Ca suporter al bavarezilor, Realul e adversarul suprem (un fel de Mordor :)) și n-am să uit prea curând cum ne-au scos anul trecut, dar să-i acuzi de toate relele din lume e prea mult.
  Dacă ar lua Liga anul ăsta, cred că ar fi cel mai meritat trofeu din cele trei consecutive, având în vedere că vor fi trecut de PSG, Juve și, foarte probabil, una dintre Liverpool/City/Barca/Bayern.
  Nu înțeleg nici pe ce se bazează afirmația că vă vom demonta în semifinale. Nu că nu mi-ar plăcea, dar să fim serioși… Ar fi o dublă de 50-50, în cel mai bun caz pentru noi.

 58. real nu a trecut niciodata in dubla mansa de juve.
  dar in acelasi timp, in absolut toate cazurile in care finalistele dintr-un sezon precedent s-au reintalnit, a mers mai departe castigatoarea.

  cred ca unul din aceste mituri va cadea dupa dubla mansa.

 59. Nu reușesc să mă lămuresc: să fii implicat într-o luptă pentru titlu la baionetă este sau nu este un avantaj pentru parcursul în cupele europene? Pentru că despre noi se spune adesea (o susțin și mulți fani ai lui Bayern) că adjudecarea timpurie a titlului în Bundesliga reprezintă un dezavantaj (echipa se lasă pe tânjeală etc). Văd, însă, că Juve e dezavantajată din motivul opus: că lupta pentru titlu e prea strânsă.

 60. Ba da, eu sunt. Si nu inteleg de ce crezi ca daca vad pe bayern in finala nu e … Moarta. 🙂 pe termen mediu-lung echipa e afectata (si o sa continue sa fie) de batranii ei, care apropo, inca n-au intalnit pe nimeni pe drum. Sau vorbim de besiktas? Echipa asta va lua din nou titlul in germania si cam atat, desi ma bazez pe ei sa prinda finala in cazul in care noi nu o prindem, pentru ca sunt singurii care bat realul.si pana la urma, In primul rand, eram semi sarcastic mai sus. In al doilea rand, realul intalneste anul asta.. Pe psg pana acumechipa care nu a trecut in viata ei de sferturi. In al treilea rand, barça nu joaca nici pe departe asa bine cum o umfla presa, ba din contra. Ce s-a adunat bum la capitolul defensiv trebuie comparat cu lipsa crasa de creativitate a barçei minus messi. Si mniezo mi-e martor ca messi are si zile proaste. Rare, dar are. Cand gaseste un Casemiro care scapa frecvent cu trei patru galbene neacordate, barça lui messi pierde. Inlocuieste-l pe casemiro cu orice nume si gasesti nasul barçei.
  E un larger picture, pe care lumea nu il vede: toate echipele sunt mult sub jocul de anul trecut. Toate. Ceea ce permite si bayernului sa arate ca si cum sunt din aceeasi liga. Dar realul pierde un cr probabil, vine ney. Barça pierde un iniesta, vine griezmann. Bayern pierde o generatie. Sunt curios cat de “vie” va fi echipa asta si daca urmatorii cinci ani vor maibaduce orice trofeu european in germania. Daca luati un cl, dau un vin ca filotas, dar e un enorm daca, in care nu cred deloc.

 61. singura sansa pe care o vad pentru cei de la pool ar fi doar daca dupa primul meci, rezultatul e egal.
  Daca liverpool bate cu 2-0 in tur, isi ia o caruta de goluri in retur.

 62. Nu e dracul chiar atât de negru. Așa bătrâni cum suntem, cu doar un an în urmă am jucat de la egal la egal cu viitoarea campioană (și poate fi am fi trecut, dacă nu erau acele greșeli mari de arbitraj). Doar vârstele lui Ribery și Robben reprezintă o problemă pentru viitorul mediu (așa cum e Iniesta la voi), dar problema e pe jumătate rezolvată (îl avem deja pe Coman). Întâmplarea face să avem aceeași medie de vârstă a lotului cu Barcelona.

 63. Citește ce-a scris presa neutră după acele meciuri. Nu-mi amintesc de vreun comentariu din care să reiasă că Real a fost la fel de dezavantajată ca Bayern.

 64. pentru ca greselile pro real au fost materializate, pe cand cele pro bayern au fost insignifiante ulterior.
  penalty-ul din tur, eliminarea tarzie a lui vidal, offisde-ul de la autogolul lui ramos (desi, foarte mic, a fost decisiv pe moment, dar nu as critica arbitrul acolo pentru ceva ce noi am vazut doar pe reluari).

  real a beneficiat, intradevar, de greseli ale arbitrilor in favoarea lor…dar mi se pare incorect sa ignoram si faptul ca bayern a avut parte de un numar de greseli pro de asemenea, ce puteau fi decisive.

 65. Nu am nimerit-o cu Spurs, am gresit cu 3 minute si am dat-o in bara cu Kane… Plusez cu Juve calificata cu 30 min inainte de finalul returului cu Real.

 66. Asta negreșit 🙂 echipa care ia trofeul trece mai departe. Ca altfel nu ar fi trecut .. ☺️

 67. Inainte de optimi, Messi avea tot atatea goluri inscrise in poarta lui Chelsea, cate am si eu. Eu nu am jucat impotriva celor de la Chelsea, Messi a facut-o de cateva ori (4 duble manse in UCL). S-a razbunat pe Cech, cand a prins Arsenal in UCL. In optimi ghinionistul a fost Curtois.

 68. Bazat pe ce a facut in Liga pana acum, Roma e clar peste Sevilla. Uită-te doar ce grupa au castigat …

 69. Corect. De văzut. As mai adauga ca, mai ales la noi, contează si sa nu mai avem alte absente importante.

 70. Eu in general sunt adeptul părerii ca e un avantaj sa fii in situatia Realului in asemenea situatii. Asa cum a fost avantajul lui Juve in anii precedenți cand a defilat in campionat.
  Cat despre voi, eu cred ca problema voastra, din ce in ce mai acut, e ca nu prea aveti adversari interni care sa va provoace in orice fel, în mod continuu. Mi se pare ca Bundesliga e in scădere de valoare de vreo 2-3 ani incoace (la nivel general, exclusiv Bayern). Asta apropo si de discuțiile din ce in ce mai mari despre regula cu 50%.

 71. Nope Chelsea i-au scos in primul mandat al lui Mourinho, ala cu celebrul episod cu arbitrii suedezi si Reijkamp dar n-a castigat cupa, I-au scos Pool in semifinale la penalty-uri.

 72. Eu sunt 110% sigur ca unul din cele doua mituri va cade:)
  Al doilea mit a cazut de fapt inca din sezonul 99/2000 (Bayern a eliminat pe Utd in sferturi) daca nu cumva si mai inainte.
  LE: de fapt Bayern si-a luat revansa in 2001, doua editii dupa, mea culpa.

 73. Aia era Barca fara Messi in 2004-05. Asa si in 2000 s-au intalnit in faza eliminatorie si Barca nu a castigat UCL. Eu am vorbit de Barca cu Messi.

 74. Klopp: If we can put our specific style, philosophy and mix it up with our attitude and stuff like this, being brave, then there is something in it for us

  Dubla asta o sa se termine cu un 10-9 aggregate. Ramane de vazut pentru cine

 75. So, daca nu era Italia englezii terminau SixNations pe ultimul loc, daca nu ma insel asta e cea mai proasta clasare din toate timpurile. Poate Ovidiu daca are timp ne explica cum au ajuns baietii lui Eddie Jones din rivalii no 1 ai All Blacks in ciuca batailor in SixNations in mai putin de un an?…nu stiu sa mai fi vazut asa cadere brusca in ultima perioada la vreo echipa.

 76. Pentru ca e duminica si mniezo exista duminica, vreau sa dau o erata, ca am tot intors echipele astea pe toate partile si oricat sunt de paranoic, nu reusesc sa imi dau seama cum ar putea trece realist realul in realitate de juve. Post pe post, gigi e doua capete si patru brate peste navas, apararea lui juve sta mai bine la orive ora de cand fara pepe, marcelo e umflat rau, la mijloc stau echilibrat pentru ca Kroos are un sezon oribil iar cr7 plus oricine sunt cam in balanta cu perechea italienilor. Apoi, ca stil, juve iubeste stilul realului, dar sezonul trecut realul l-a avut pe neamt calm si deschizand la ei ca la conserve, anul asta nu vad ce i-ar putea scapa si ambele manse se joaca in 30 de minute, chiar dau scorul: 2-1 si 0-3 scrie pe tabla asta anul asta, ambele pt juve. Iar despre Bayern, imi doresc sa jucam cu ei in sferturi. Sunt doua echipe la sfarsit de generatii exceptionale si mi-as dori o finala cu doua manse 🙂 barça juve finala, in care le aratam ca le scartaie apararea si higuain e ratangiu. 4-1, visca, dixit!

 77. Fotbalul e complet diferit e foarte conjunctural, la rugby nu prea se intampla sa castigi 24 de tests la rand dupa care sa ai 2 victorii (dintre care una cu Italia, care nu se pune) si 3 infrangeri.
  Si irlandezii au avut un sezon suspect editia trecuta dar parca nu a fost asa mare contrastul.

 78. Klopp e si antrenorul cu cel mai bun head to head impotriva lui Pep. Probabil va fi o dubla spectaculoasa, let’s hope for fireworks 🙂

 79. Ce a spus COYS. In plus, daca e sa vorbim de implozii adevarate, avem Chelsea (2x) mai la indemana.

 80. Nu am vazut meciul si chiar nu pot sa ma pronunt despre calitatea arbitrajului, dar totusi cum sa delegi un arbitru roman la Belgia-Spania, meci in urma caruia o victorie a Belgiei aducea calificarea directa a Romaniei la CM?! Inteleg ca se obisnuieste chestia asta in rugby in spiritul fair-play-ului, ceea ce e laudabil ca principiu, dar era clar ca lumina zilei ca in cazul unei infrangeri a spaniolilor se va isca scandal. Ce parere aveti?

 81. Mda, dacă ar fi si adevarat ce ai scris despre Juve … ar fi perfect. Avem probleme mari de lot anul acesta din cauza accidentarilor, suferim de oboseala deja (vezi egalul de sâmbătă de la Spal după 2 luni in care am jucat cam la 3-4 zile de regula) si nu vad cum vom putea rezista pe 3 fronturi in continuare la acelasi ritm.
  Ca analiza post pe post, stam mai rau la fundași laterali (dreapta mai ales), în mijloc (unde nu avem variante de rezerva) si, partial, in atac (din cauza accidentarilor). Aproape peste tot adică:))

 82. Au pierdut bătălia la sol. De aici încolo au decurs cele mai semnificative simptome: multele penalități (double digits în toate meciurile, cu excepția celui cu Italia) și atacul impotent (pentru că pachetul nu-i oferea mingi rapide). Cauzele pentru care pachetul Angliei n-a mai fost la înălțime:
  – lipsa unor jucători (o criză la nr. 8, de unde a lipsit Billy Vunipola, cel mai bun pe postul lui din emisferă);
  – criza de formă a altora (în „sala motoarelor” de la linia a 2-a, Maro Itoje nu a mai fost jucătorul sclipitor);
  – oboseala întregii echipe, după un turneu lung și greu în Noua Zeelandă, în care englezii au dus greul în lotul Leilor Britanici.

  Mai departe, mi se pare și că au câteva posturi capitale descoperite, în care au jucători buni, dar parcă nu excepționali: pilierul dreapta (tighthead prop) și mijlocașul la grămadă (scrum-half) – posturi despre care cineva a zis undeva că sunt primii jucători pe care-i pune în teren – dar și centrul exterior.

  Eu cred însă că Eddie Jones are inteligența și experiența necesare pentru a repara mașina. Momentan nu pare îngrijorat, ci mai degrabă sigur că le va prii acest duș rece. Mai sunt 511 zile până la Cupa Mondială.

 83. Asa cum eu ii vad pe ai mei mai negri, asa imi pare ca vezi si tu situatia acum. Ajungem sa ne contrazicem invers, eu zic ca aveti aparare, tu nu! Hehe
  Lateralii lui juve sunt peste ai madridului. Pentru ca centrul e o gaura imensa, iar lateralii sunt foarte suflati de cifrele din atac. Dar, cu o batrana doamna care se deschide ca un arc, lateralii devin cei mai vulnerabili pe faza de aparare. In timp ce realul ca sa ii faca vulnerabili pe lateralii lui juve, trebuie sa atace pozitional, ca in afara de bale nu mai au nici un inceput de extrema macar in toata echipa. Ronaldo vine din lateral, dar nu din aripa. Singurul jucator care imi poatr da planurile peste cap e Vasquez, copilul are un potential fantastic, mult peste Asensio si undeva pe la James, dar e cuminte si ambitios. Vom vedea, va tin pumnii!

 84. Funny thing e ca antrenorul Lynn Howells si-a dat demisia inaintea ultimelor meciuri ca urmare a ratarii obiectivului: calificarea la CM. Belgienii nu au fost de acord cu el 🙂

 85. Legat de articol, e chiar ciudat cum de inca nu e implementat un sistem pentru combaterea offside-ului printr-o tehnologie ce ar fi implementata in tricou sau in ghete. E mai mult decat plauzibila, dpmdv.

  Oare care ar fi cauzele pentru care acest subiect nu este nici macar luat in considerare ?

 86. Interesant: italienii cred ca Sampaoli nu il va convoca pentru Mondial pe Dybala.

 87. Asa reiese din conferinta de presa :

  “Dybala è un giocatore dal quale ci aspettavamo molto. Non so se è la sua anarchia che lo fa segnare molto nella Juventus o se c’è qualcosa che non ha funzionato nella sua integrazione al nostro gioco e al gruppo”

 88. Eu l-as lua pe Dybala fie si ca vice Messi, daca se accidenteaza sau e suspendat. In 23 de pozitii, as gasi un loc. Ca sa fiu sincer, eu nu vreau sa joace (bine) la nationala la WC, asta nu ar face decat sa creasca interesul altora pentru el.
  In ce il priveste pe Icardi, faza cu Wanda e veche de acum, o vreme se pare ca acesta a fost motivul neconvocarii dar a trecut. El a fost ulterior scandalului convocat de Sampaoli dar probabil antrenorul nu e multumit.
  Pipita a fost laudat de Sampaoli chiar in ultima conferinta de presa, cea in care a zis si cele citate de Manix despre Dybala. E si convocat la meciul cu Italia.

 89. Cu scuze pentru pedanterie, corect e partinitor.

  On-topic nu ma pricep, dar merg pe mana lui Ovidiu, trist daca e adevarat. In plus, cred ca chestiile astea se contabilizeaza undeva (macar la divinitate/providenta) si o sa ne iasa pe nas mai tarziu.

 90. consider ca e ultima sansa pentru messi pentru world cup si vor face tot ce le sta in putinta pentru a rezolva problema pentru a deveni greatest ever.

  dpdmdv, dybala poate fi as-ul din maneca pentru nationala argentinei, dar daca pentru messi ar reprezenta un impediment, consider ca va fi inlaturat.

  umbla vorba prin sat ca icardi nu prea prinde nationala datorita scandalului cu sotia lui maxi lopez.

  asa ca, astfel de variante,prezentate mai sus, sunt mai mult decat plauzibile.

  oare higuain va fi convocat ?

  Jorge Sampaoli: “Messi has everything for this to be his team, not mine. I’m obliged to help the best player in the best way. For that reason I feel it’s his team.”

  “It is complicated for Dybala to get used to our system.”

  “We couldn’t improve his performances and we have to evaluate if the current players [in this squad] are better than Paulo or if we have to keep working with Paulo to improve his performance.”

  “Icardi’s situation is similar to Dybala’s. The transition of Icardi’s performance from Inter to Argentina weren’t the best.”

 91. Sa va spun ce mi se pare mai trist decat halul in care a ajuns rugbyul romanesc.
  Am vazut ultima etapa de Six Nations la pub si-am conversat despre rugby in general cu ceva oameni care urmareau si ei (clar mai mult ca mine) fenomenul. Concluzia generala despre ce se intampla in Romania cu rugbyul era ca nu avem nimic venind din spate si ca asta se intampla mai ales pentru ca nu sunt bani. Nu sunt bani, nu sunt antrenori, nu mai exista infrastructura.
  Visatorul de mine le-am povestit cum ma gandesc ca poate ne strangem la un moment dat mai multi, cu ceva idei, cu ceva experienta, si ne apucam sa facem o asociatie care sa aiba ca scop principal promovarea rugbyului in scoala primara. Pornind cu un pilot, pe langa o scoala care are in zona vreun teren oarecum gazonat, cu tag rugby, sa nu inceapa mamicile sa planga la prima julitura etc. etc. Si poate daca avem un oarece succes reusim sa convingem primarii, scoli, mai stiu eu ce alte entitati sa preia modelul, sa se implice, sa crestem numarul de copii care se joaca cu o minge ovala. Si poate intr-o zi 5 dintre ei ajung in prima liga si unul in nationala. Si-atunci o sa putem sa zicem ca n-am stat sa ne uitam ca prostii cum sportul asta dispare din Romania.
  Stiti ce mi s-a parut trist. Toata lumea mi-a explicat in multe feluri elevate de ce nu se poate.
  Na, explicati-mi si voi, ca sa inteleg naibii ca vorbesc prostii.

 92. De fapt nu… 🙂
  As vrea sa raspunda si Ovidiu, evident, dar asta nu se refera doar la rugby, nu e despre sport macar. E despre cum vedem viata pe la noi pe aici..

 93. 1.Cate scoli au in apropiere un teren cu gazon in orasele din judetele voastre? (Teren care sa fie disponibil pentru proiectul rugby in scoala?).
  2. Rugby-ul nu prinde in Romania. Traim intr-o epoca in care asa numitele scoli de fotbal sunt de fapt fabrici de facut bani pe spinarea parintilor. Peste 70% dintre copii sunt impinsi spre fotbal, sistemul e hranit cu proiectiile dorintelor neimplinite ale taticilor (wanabe fotbalist a fost un pattern al generatiilor noastre, cei nascuti in anii 70). Nu cred ca valorile din sportul de golani practicat de “gentlemen” ar gasi teren unde sa incolteasca in Romania acestor ani.
  3. Orice proiect derulat prin Ministerul Educatiei sau prin institutii guvernamentale este centrat pe cei care il deruleaza, nu pe copil, din pacate. Se toaca fondurile in folosul celor care deruleaza programe botezate pompos, nimeni nu analizeaza la final modul de implementare si rezultatele.
  Visatorul din mine e de partea lui Bebelak, insa, din pacate, visatorul e doar un Musafir in lumea in care sunt este inlocuit cu am.
  GGMU!

 94. 1. Nu-s necesare atat de multe scoli ca sa incepi. Una ar fi de ajuns. Cred ca gasim una in Bucuresti, dar cu siguranta gasim multe prin tara care au un teren practicabil – nu ma gandesc la teren de rugby, ci la un tapsan cu ceva iarba. Ma refeream la tag rugby, deci nici macar nu vorbim de placaje etc.
  2. Rugbyul nu prinde, asa cum nu mai prind nici celelalte sporturi. Chiar si fotbalul de care vorbesti are mult mai putini practicanti decat avea acum 30 de ani. Dar pentru ce-i care au prins ani de scoala in anii 80 poate va amintiti cum veneau la clasa o gramada de antrenori… handbal, volei, inot etc. sa incerce sa adune cativa copii sa vina la 2-3 antrenamente sa aleaga dintre ei. Se mai intampla asta acum? Nu, pentru ca… nu sunt bani. Sigur ca nu-s bani, in sensul ca nu-s bani de la minister.
  3. De acord cu tine, am avut ocazia sa vad de la nivel inalt cum se arunca banii pe geam pe proiecte irelevante care au ca scop doar salarizarea unor trepadusi si imbogatirea unor smecherasi. Dar banii pot veni si din alta parte. Si tocmai faptul ca punem problema in felul asta ne face mici! Pe lumea asta sunt mult mai multi bani decat idei bune! Atata vreme cat rugbyul isi va astepta viitorul de la Morariu si Petrache va pierde.
  Eu m-as duce catre comunitati sarace, eventual din orase mici sau sate, din zone cu ceva traditie in rugby. Iti dai seama cum arata in sat acolo un copil cu echipament de joc pe el duminica?! Ba chiar cred ca poti destul de repede sa le oferi si niste mese calde, niste iesiri la oras etc. Nu e asa scump si sunt multe firme dispuse sa ajute. Trebuie coerenta, planificare si viziune.
  In momentul asta e relativ scump pentru un copil sa mearga la fotbal. Daca cineva reuseste sa ii si dea ceva cand merge la un alt sport va avea numai de castigat pe termen lung.

 95. as putea bate la pariu ca una din urmatoarele 3 cupe mondiale o sa revina Argentinei dar fara Messi pe teren.

 96. Parere: fiecare antrenor perindat pe la lotul Argentinei in ultimii 10 ani a fost coplesit de sarcina de a face un mijloc care sa functioneze in ajutorul lui Messi. Cred ca e problema cea mai mare pe care au avut-o si de asta nu vor castiga nici Mondialul din Rusia, in caz ca cineva avea vreo speranta. Sampaoli pare un mascarici pus acolo sa dea citate motivationale despre si pentru Messi.

 97. Păi îl folosește titular pe Lo Celso si nici nu il convoacă pe Dybala. Repet, mie imi convine ca Joya s-a odihnit pentru cele două partide dificile ce ne asteapta dar e absurdă situatia.

 98. wow, acum am vazut, chiar si fara Messi si amical, 6-1?…
  Trecand peste primul 11 argentinian si peste rezerve, fara exagerare nu am auzit de jumatate din ei, iar faptul ca Fazio si Funes Mori au loc la nationala e f dubios.
  E bine ca Tagliafica nu joaca in Italia, numele are o rezonanta aparte:)

 99. Huh??? Marturisesc ca nu am prins rationamentul, inseamna ca si Panama e pregatita de Fifa ca si viitoare vicecampioana, au pierdut cu 6-0 amicalul lor.
  Si nu tot mapamondul, e unul Cristiano de crede cu putere ca daca Portugalia castiga WorldCup el va deveni cel mai cel mai din istorie hihi:) am crezut ca e gluma, de fapt e, dar e de la CR7 citire:)

 100. Da, cred ca si statul paralel il vrea pe Messi campion mondial…sunt in sufrageria lui Oprea si planuiesc cum sa realizeze acest plan ocult.

 101. Ideea merita un articol separat, Bebelak, are ceva picioare cum zic englezii, dar foarte fragile. Think Jack Wilshere’s ankles. Poate dezvoltam/‘brainstormuim’.

 102. Man te rog sa mă crezi că eu chiar nu l-am suportat pe pitic când a fost Ronaldinho verboten, câțiva ani mi-a fost antipatic rău, dar omul e fotbalist la nivelul la care a schimbat modul în care e văzut fotbalul și l-a schimbat prin exemplu. E imposibil sa nu fie o nedreptate gigantică făcută fotbalului ca omul ăsta să nu câștige un trofeu cu echipa națională. 4 negații man, ăsta e recordul meu personal și e pentru că mă pasionează fotbalul lui scurt si exploziv. Eu chiar sper că nu trage sistemul cu el, pentru că nu are nevoie, dar nu mi-e imposibil în schimb să înțeleg de ce el e într-un fel o combinație de spaniol cu olandez cu argentinian (tehnica lui e de ajax lui michels și echipa lui de club e multiplă campioană națională) pe care în mod nedrept, arguably cea mai slabă dintre astea trei nații îl revendică și, mai rău, îl obligă. În fine, e crucea lui de purtat, dar naționala aia de cocsari nu îl ajută deloc. Foarte puține vârfuri, care strălucesc sporadic, pe sezoane, vezi Di Maria sau Aguerro, Higuain poartă ratările de anii trecuți, foarte nepotriviți jucători (ca să joci cu un Masche fundaș trebuie să ai mingea permanent sau să o vrei permanent, cum Masche era tătic încă de la Pool), orice exemplu de închizător ar lor e un ”așa nu că iei roșu” iar să îți pui problema că fotbaliști din campionatul italian sunt staruri? Acolo sunt grinderii la ora asta. și chiar și-așa, orice echipă cu campionat intern puternic e tare, vezi DE sau FR sau IT chiar dacă sunt necalificați de data asta.
  Mnoh, iar am scris prea mult pentru orice timp care nu e duminică, dar
  TL;DR Messi chiar merită, n-ai (nu prea ai) cu cine șamd.

 103. Sunt de acord cu faptul ca si-a lasat amprenta asupra acestui sport, dar nu-mi poti spune ca nu a avut si parte de cat un zvac de la spate.
  E un fotbalist imens, fara doar si poate, dar de ce e nevoie de un astfel de lobby ?
  A luat fucking balonul de aur la ultimul mondial, pana si lui ii era rusine ca i s-a acordat.

  Cat despre nationala, a avut si el partea lui de vina…nu doar ceilalti sunt vinovati. A ratat penalty decisiv daca imi aduc bine aminte, in finala cu Chile.

  Am vazut recent o paralela intre messi si…neymar.
  Brazilianul a castigat totusi ceva cu nationala, desi nu statea fantastic la inceput de schimb de generatii, si a ajuns si el pana in semifinale vs germania, doar ca nu a jucat atunci…rezultatul il vor tine minte toti.

  Messi are pana acum goluri marcate impotriva mighty nigeria, iran, bosnia&hertegovina si serbia. Nu a facut nici el mare branza la Mondiale pana acum si nu se poate spune ca are colegi slabi. In meciul cu spania au jucat niste necunoscuti, titularii sunt fotbalisti ce joaca la toate marile cluburi din lume. In plus, oriunde joaca (la nationala, sau la barcelona) are parte de privilegii la care altii pot doar visa. Totul TREBUIE sa mearga sau sa ajunga la el. Indiferent de pozitie…toti il cauta, chiar daca au pozitie mai buna de finalizare.

  E limpede, e un fotbalist imens, dar it’s just one side of the coin. Toata lumea ignora cealalta parte.
  Si cred ca e mai mult decat capabil si fara acest bump din spate. Cred ca ii face mai mult rau decat bine…dar he seems to embrace it.

  Din punctul meu de vedere, Messi trebuie sa castige trofeul cu adevarat, si e mai mult decat capabil. Nu e un capat de lume daca nu o va face, dar nu mi se pare normal sa spunem ca el merita mai mult decat x sau decat y. Nu vad sa vina nimeni sa spuna ca Buffon merita sa castige UCL, si nu doar ca merita, ci ar trebui.

 104. Absolut tot mapamondul doreste ca messi sa castige mondialul…cu exceptile de rigoare.
  Acest meci a fost doar un meci amical in care argentina a folosit fotbalisti de care unii nici nu au auzit.

  Parerea mea e ca asta a fost doar o lovitura de imagine, pentru a-i ajuta mai mult sa plece din pozitia de underdog in Rusia.
  Argentina are cu siguranta o sansa la titlu, o sansa buna, chiar daca nu are prima sansa.

  Din ce vad eu, totul se indreapta catre un efort comun (si aici nu e exclus nimeni) pentru ca messi sa castige un mondial.

  Oare ce declaratii ma erau prin presa daca mai era Blatter prin forurile fotbalului?

 105. c’mon…au fost niste meciuri amicale.
  argentina are o echipa fantastica. no doubt, nu merge cu prima sansa, dar se creeaza un lobby in jurul lor, pe toti ii auzi de cum MERITA messi sa castige mondialul.

  cand spun ca tot mapamondul si-ar dori ca messi sa castige mondialul (pentru ca sunt foarte multi care nu dau doi bani pe argentina, dar au nevoie de un motiv in plus pentru messi), nu inseamna ca se vor da toti la o parte.

  vor castiga ? probabil nu, dar nu cred ca putem ignora miscarea asta pro argentina, in care sunt multi cei care o victimizeaza, doar pentru a le creea o imagine de underdog si de overachievers.

  legat de portugalia, cred ca nici cei mai fanatici portughezi nu spera la titlul mondial.

 106. Eu in locul alora de la federatia argentiniana as face tot posibilul sa il iau pe Poch sau Simeone doar ptr mondial, dupa care un alt antrenor sau Sampaoli back pana la urmatorul mondial. Castiga toata lumea, oricum Poch sau Simeone sunt in vacanta deci nu se suprapune cu programul cluburilor, Levy economiseste un salariu:)…

 107. Lumea spune ca ar fi frumos ca buffon sa aibe un trofeu ucl în palmares, nu ca, dacă este vreun fotbalist care merita ucl, acela este buffon, înțelegi unde bat?

 108. Sunt prea mult pentru mine toate speculatiile si scenariile despre Messi create prin media despre ce ar trebui sau nu sa faca, in ce fel, cat de umil sa fie, sa nu mai dea ordine ca un dictator etc. si sincer ma intereseaza mult prea putin. Eu sper sa se retraga pe bune dupa Mondial si sa joace cat mai mult la Barcelona. Discutia am pornit-o nu in ideea de a dezbate daca el merita sau ar fi frumos sa aiba un Mondial in palmares, era vorba de incompetenta antrenorilor si a federatiei de fotbal din Argentina.

 109. De acord cu ultima fraza, anul asta sper sa se intample, mai ales ca e posibil sa se retraga. Insa ca de obicei exagerezi enorm in incercarea de a-ti argumenta comentariile: chiar foarte multa lume spune de cativa ani buni deja ca Buffon ar merita un UCL pentru toata cariera pe care a avut-o.

 110. Nu cunosc rugby-ul din România în toate măruntaiele lui, dar, din ceea ce văd, are fix problemele pe care le are orice sport de echipă de la noi. Sigur, dacă ar exista ceva mai multă atractivitate (popularitatea sa este departe chiar și de cele ale handbalului sau baschetului, nu mai vorbim de fotbal), poate ar crește. Apariția profesionismului a săpat însă crevasa dintre noi și echipele din Tier 1.

  Merită luat exemplul Georgiei, unde rugby-ul are parte de o promovare extraordinară (zeci de mii de spectatori la meciurile importante – 38k cu noi, 30k cu Spania, ambele meciuri jucate luna aceasta) și care a crescut vizibil în ultimii 10-15 ani.

  Planul idealist lui @bebelak:disqus, în care rugby-ul este promovat în anumite comunități, printr-un program în care oferi mai mult decăt un sport (rugby-ul în sine formează un al tip de caractere), ci și carte, educație, o masă de prânz îl văd posibil chiar și-n lumea asta cârpită. Poate acest exemplu să ajute: http://www.rugbybaicoi.ro/