Am mai tăiat un stadion și o experiență de pe listă. Știți despre care listă vorbesc, aia cu lucrurile pe care trebuie să le faci odată în viață. Cam asta e concluzia. Influențată foarte mult de rezultat, dar nu am nici un fel de regret. A meritat din plin și odată în viață trebuie să mergi ca să vorbești în cunoștință de cauză.

 

Puteți să verificați verificați setul de fotografii  ca să vedeți la ce mă refer. De când m-am hotărât să merg la acest meci am avut o singură dorință: meciul din țur să fie destul de strâns pentru ca returul de pe Wembley să aibă o miză reală. S-a întâmplat cum mi-am dorit, dar asta a făcut că dezamăgirea din final să fie cu atât mai cruntă. Pentru că e foarte posibil că după această generație să urmeze iarăși alți 20 de ani în care Spurs să se îndepărteze de elita de care e mai aproape acum decât oricând în istoria recentă a clubului.

Sunt câteva imagini care îmi vor rămâne în minte referitoare la stadion. Cea mai plăcută, cel puțin pentru mine a fost ieșirea din metrou. Când vezi aleea acea largă care duce la arenă plină de oameni. Primul gând e dacă vor încăpea. Pentra că păreau foarte mulți, chiar cu 2 ore înainte de începerea meciului. Am făcut o baie de mulțime, am tras cu urechea la discuții, m-am bucurat să aud destul de des vorbindu-se italiană fără că cineva dintre suporterii echipei gazdă să arate adversitate. Ca de obicei foarte mulți străini, în special obișnuitul contingent din țările scandinave, semn că popularitatea lui Tottenham e în creștere pe acele meleaguri. Și bineînțeles asiatici, cu precădere coreeni, de înțeles prin ascensiunea lui Son.

Am făcut o tură prin exterior și m-au atras mai mult macaralele din zona adiacentă stadionului, unde pare că se construiește foarte mult, decât structura oarecum banală a stadionului. Am trecut și pe la statuia lui Bobby Moore și am încercat niște poze artistice cu arcul de deasupra stadionului.

Din păcate am fost dezamăgit de interior. Normal că e imposibil să faci un stadion ca un capacitate de peste 60.000 să  aibă o atmosferă intimă, iar spectatorii sa fie destul de aproape de terenul de joc. Plus că am fost blocat în zona în care aveam bilet (inelul inferior). Nu puteai face o tură întreagă pentru că zonele centrale erau închise. Nu puteai urca nici la inelul 2 sau 3 să vezi cum se vede de acolo. Fiindcă aveam loc în rândul 40 și inele superioare începeau cam de acolo cam îmi dau seama cum se vedea. Ce am câștigat eu fiind mai aproape de stadion se compensa cu perspectiva de pe un loc aflat mai la înălțime. Pentru că principală problemă a inelului inferior este că e prea plat și chiar dacă ești mai aproape să zicem pe rândul 20, tot ești destul de departe de gazon nu ai perspectiva înălțimii. Asta m-a deranjat pentru că pierzi unghiul ăla care îți permite să vezi mai bine așezarea jucătorilor în teren în perspectivă. De exemplu nu am văzut bine faultul făcut de Vertongen la Douglas Costa sau ofsaidul lui Kane la lovitura de cap trimisă în bară în minutul 90.

Sper ca noul stadion al lui Tottenham să aibă rezolvate aceste neajunsuri. Pentru că e clar că va fi mai plin de însemnele clubului, mai prietenos cu suporterii (alt lucru care mi-a lipsit mult). Wembley se simțea că o arenă de deplasare, cu prea puține semne că joacă Spurs acolo. Prea multe chestii corporatiste, un stadion făcut pentru națională. Am foarte mari îndoieli că celălalt item de pe lista mea referitoare la Wembley – o finală de cupă o voi tăia vreodată de pe listă. Poate la următoare echipă competitivă a lui Spurs, după ce va trece destul timp să mi se estompeze memoriile de acum, dacă cineva îmi garantează ca Spurs vor câștiga.

Voi sublinia acum cele două momente din meci care îmi vor rămâne în memorie pentru lung timp.

 Explozia din tribună după golul lui Son. Care venea după mai multe ratări. Există în tribună un oarecare tremur, o neliniște după o serie de ocazi mai mici sau mai mari ratate. Neliniște amplificated de raidurile lui Douglas Costă, periculos oricând cu mingea la picior. Dar cu atât mai puternică a fost dezlănțuirea. De necomparat cu un pub sau o acasă cu prietenii.

Un tackle monstruos făcut de Davinson Sanchez. Asta a fost chiar în fața mea. Putea fi un galben sau chiar un roșu dacă ar fi fost întârziat cu o fracțiune de secundă. Mai ales în ziua de azi când și în Anglia arbitrii scot ușor galbene și la tacklinguri perfecte. Care e un mare păcat, dacă mă întrebați pe mine. Dar ce s-a întâmplat după tackling a fost uluitor pentru mine. Tribună a scos un răget de mulțumire cum n-am auzit pe vreun stadion, parcă mai tare decât la gol. Era ceva extrem de primar în reacție, ceva de om primitiv răpunând un animal uriaș, mult superior fizic, cu sulița. Și mulțumirea că va avea cu să se hrănească pe o perioadă îndelungată. Imediat după răget un tribună  a erupt într-un strigăt de luptă: Yido! Yido! Yido! Care a durat minute bune. Asta e momentul pe care nu nu ai cum să îl prinzi la televizor. Și care e de neprețuit. Tare m-am bucurat că am putut fi acolo și am putut strigă cât de tare am putut.

Să  nu zic niciodată totuși. Voi mai merge pe Wembley  dacă vreodată   urmatoare echipă competitivă  a României va juca acolo un meci official în  care va avea șanse la victorie.  Șansele sa se întâmple sunt infime, dar  să nu ne pierdem speranța…

Previous ArticleNext Article

This post has 38 Comments

38
  1. “Paul Pogba and all Manchester United stars warned they could be sold as club backs Jose Mourinho in any future flashpoints”

    Interesant

  2. De urmarit la United-Liverpool pentru prima intrebare de la concurs:

    In meciul 2 se vor inscrie mai multe goluri ca in meciul 1 (deci mai mult de 1 gol)

    Nici un jucator englez nu va marca in cele 2 meciuri (cea mai aleasa varianta, sa vedem daca Milner, the OX, TAA, Young, Rashford sau Smalling inscriu, eventual Lingard). Dark horse: Solanke 🙂

    Liverpool sau Chelsea vor primi un penalty controversat (deci ochii pe Liverpool)

    Conte va sari mai sus decat Klopp cand echipa lui va marca 🙂 a cazut fiindca Chelsea nu a marcat

    Chelsea si United vor primi cate un penalty. Cel putin. (asta a cazut ca Chelsea nu a primit, dar nimeni nu a ales)

    In cele 2 meciuri doua echipe nu vor primi gol – posibil daca se termina 0-0

  3. Turneu atroce facut de englezi, practic doar o victorie chinuita si discutabila acasa cu galezii.

  4. Apropo de discuția despre marketingul jucatoarelor:
    mobile.nytimes.com/2018/03/09/sports/tennis/eugenie-bouchard-agent-nike.html?referer=https://disq.us/url?url=https%3A%2F%2Fwww.nytimes.com%2F2018%2F03%2F09%2Fsports%2Ftennis%2Feugenie-bouchard-agent-nike.html%3AcHVxZYvTVMTxnk4eQrh4RsW328w&cuid=2356470

  5. N-am văzut repriza a doua. Cate penaltiuri clare a avut liverpool?

  6. Deci singura varianta corecta este ca in meciul doi se vor inscrie mai multe goluri.

  7. VAR e doar ‘a faster horse’ la care visa lumea in timpul lui Henry Ford. Speranta exista in a doua venire a automobilului in locului calului mai rapid, mai ales in era automobilului (aproape) autonom.

  8. Cateva cuvinte despre United – Liverpool.
    – meciul a fost castigat de jocul aerian al lui Lukaku si de inspiratia lui Rashford. La soliditatea defensiva a lui United ne asteptam cu totii
    – in prima repriza au fost 4 degajari ale lui De Gea castigate de Lukaku in duel cu Lovren; a doua si a treia au dus la goluri. Poate Matip ar fi fost mai potrivit in locul croatului, dar chiar si asa, un pic de neinteles de ce Klopp nu l-a mutat pe Van Dijk in locul lui Lovren sau de ce nu i-a adus pe Can sau Milner in ajutor la tipul asta de faza fixa
    – inaintea meciului ma asteptam ca De Gea sa scoata din nou unul-doua goluri ca si facute. Nu a fost cazul, cel mai mare pericol pentru el a fost luftul lui Bailly
    – Liverpool a incercat sa desfaca apararea lui United prin centru. Putine incercari venite din benzi, iar in repriza secunda Trent si Robertson au fost inlocuiti cu un mijlocas si un atacant
    – Liverpool a pierdut atat pe tabela cat si la xG (1.0 la 0.8)
    – that being said, nu stiu cati alti arbitri ar fi trecut cu vederea cele doua penalty-uri pentru Liverpool: (1) handball la Valencia, mingea venea de la mai bine de 10 metri si daca nu se oprea in mana lui Valencia ajungea la Mane singur cu portarul; (2) Fellaini prins de partea gresita a mingii in duelul cu Mane care din nou ar fi ramas singur cu portarul
    – Salah trebuie sa invete sa cada atunci cand e faultat in careu; a fost o faza in care Young i s-a urcat in carca
    – calitatea arbitrilor din PL e mediocra; sper ca VAR sa vina cat mai rapid

  9. Urmatoarea echipa competitiva a Romaniei nu are cum sa fie in urmatorii 20 de ani. In trecut mergea cu fotbalisti aparuti din noroc, acum insa cand aproape nimic nu mai e lasat la voia intamplarii in fotbalul din tarile cu apa calda, e imposibil ca o generatie de Hagi, Popescu&Petrescu sa mai apara si sa se mentina ani buni in top5-10 european. Mai ales avand in vedere ca nu exista management in Romania, doar niste ‘nea Gica/Ion care ‘pregatesc’ copii la modul parintii care aduc spaga mai mare au copilul promovat.
    Dar referitor la cum devin fotbalistii buni, o chestie psihologica si o intrebare de duminica, care e procesul prin care un copil ajunge sa devina un fotbalist bun? (nu de exceptie, nu vorbesc de cazurile de fotbalisti de geniu care intr-adevar apar random acolo unde exista teren fertil). La tenis, Mr. Williams a demonstrat ca nu exista asa numitul talent nativ, trebuie munca si pregatire fizica si psihica de la o varsta frageda, pana la urma de ce nu ar putea fi asa si in fotbal? Ma intreb care sunt exact calitatile unde se face selectia la cluburile mari la 5-6 ani si daca nu cumva sunt anumite aspecte ale jocului care poate nu apar la varsta aia dar se compenseaza ulterior, sau daca ‘glezna fina’ nu e cumva o reflectie a unei confidente si gandiri ‘perfectata’ si nu nativa? We all dream of a team of Messis, dar eu as fi multumit cu a team of Dembeles, si The Dembeles ai fotbalului ar putea fi oarecum modelati dintr-un team of Tanases insa de la o varsta timpurie si cu un management si monitoring adecvat. Food for thought.

  10. Un sistem automat de detectie a foul play (fie ca e hent, fault sau offside) absolut perfect posibil cu tehnologia actuala.
    VAR-ul e mai bun decat ce exista astazi doar ptr ca iti permite a second opinion, insa e tot umana si fara sa ai in multe cazuri toate datele, in cate situatii discutiile merg in contradictoriu cu gramezi de reluari? Bazat pe punditi, spre exemplu ieri Liverpool ar fi avut doar un penalty la faultul asupra lui Mane, desi eu cred ca si hentul (poate involuntar, dar hent) lui Valencia e penalty 100%.VAR-ul are insa dezavantajul intreruperii fluiditatii jocului si cred ca meciul nostru cu Rochdale din cupa a fost momentul care a decis ca VAR sa nu fie introdus curand in Anglia, e inadmisibil sa pierzi atata timp cu niste decizii proaste oricum. In plus, asa cum dovedesc discutiile despre faze din campionatul italian, e iarasi discutabil, deci nicidecum ceva care ar rezolva problema, un ‘workaround’ in termeni tehnici si nicidecum o solutie.

  11. Nu prea am cum sa ma bag in discutii despre arbitraj, ca dureaza prea mult, dar pe partea de tactica treaba mi se pare ca e de alegere. Adica Can, Milner, Ox nu vin sa ajute fundasul central din motive de pozitionare tactica, tre sa stea mai sus de atat ca sa poata functiona modelul Klopp. Cat despre mutarea lui Van Dijk in locul lui Lovren, n-ar fi rezolvat mare lucru. Mou a povestit dupa meci ca Lukaku si-a asumat sa-l domine pe Lovren, deci probabil s-ar fi mutat dupa Lovren pe partea cealalta. Si daca atacantii se plimba destul de des de pe o parte pe alta, nu prea vad fundasi centrali jucand 12 min stanga, 13 dreapta si la loc comanda…
    Liverpool joaca misto, mai au nevoie de cateva plombe ca sa fie sus de tot. Pana la urma la ce te poti astepta de la mijlocul Can-Milner-Ox?!

  12. VAR-ul are defecte evidente dar asta nu inseamna ca nu e un pas mare inainte spre a anula macar o buna parte din erori, mai ales cele mai evidente și mai scandaloase.

  13. @Coys, systemul automat ar fi excelent și mai mult decât binevenit, dar sa fim realiști, nu se va întâmpla prea curând (if ever).
    Pe de alta parte VAR e deja aici, a fost deja aprobat de IFAB, și, așa cum zice și @ursano, elimina o mare parte din probleme.
    Neajunsurile legate de fluiditatea jocului se vor rezolva pe parcurs, sunt convins. Spurs vs Rochdale sau Pool vs WestBrom reprezintă un eșantion prea mic pentru a trage concluzii definitive. Părerea mea e ca avem nevoie și de o noua generație de arbitri, care sa fie obișnuiți cu VAR de la început. Cu timpul o sa fie bine

  14. Din cate stiu aceeasi problema a fost ridicata si in Germania ie ca intreruperile sunt mult prea lungi si deciziile sunt destul de dubioase.
    Pana la articolul lui Ursano despre modul cum functioneaza, o intrebare intrucat nu mi-e prea clar, e VAR folosit doar la meciurile televizate si/sau cele considerate importante?

  15. Un pas inainte dupa parerea mea. Am mari dubii in a folosi ‘mare’. Un cal mai rapid doar:)

  16. Dacă acum se fac 1000 de greșeli intr-un campionat, iar VAR elimină 500, e un pas mare sau nu?

  17. În Italia, pentru ca nu pot vorbi decât despre Italia, la toate meciurile de campionat si la cele din Cupa de la un anumit tur in sus.
    În Germania exista alt sistem de folosire a VAR (centralizat) care determina întârzierile.

  18. As vrea sa explici asta cu sistemul automat pentru ca eu sunt convins ca nu e fezabil. Intr-o era a simularilor foarte bune (orice atingere e urmata de un plonjon) si a neclaritatii definitiei hentului (intentie, pozitie nenaturala a mainii) arata-mi mie sistemul automat care se descurca.

  19. Senzatia mea e ca in Anglia VARul e sabotat de arbitrii. Care fac pauzele alea lungi in dorinta de a nu gresi si fac mai mult rau VAR-ului. Desi, mai ales la inceput, ar fi esential ca VAR-ul sa fie folosit doar in situatii foarte clare de greseala. Si definite exact acele situatii – ofsaid clar (minin un 1m, hent clar, fault fara dubii). Daca nu se poate lua o decizie in minim 1 minut sa ramana ca pe teren. Plus un cod simplu care sa apara pe tabele 1=ofsaid, 2 hent, samd.

    Eu sunt clar pt VAR

  20. Nu dau cu parul, doar intreb:
    Argentina e o tara cu apa mai calda decat Romania?
    Deci surorile Williams nu au talent ci sunt rezultatul muncii?
    Pentru toti fotbalistii africani buni (care sunt destui) de tip Dembele crescuti acolo ce explicatie ai?

  21. Nu pot in doua cuvinte, e o chestie la care lucrez ptr un IoT challenge, o sa fac un sumar:)

  22. Aici agreem 100%, ptr a pastra fluiditatea jocului VAR trebuie folosit doar in chestii extrem de clare care nu necesita vizualizari repetate. Insa asta nu va schimba fundamental nimic, poate 10-15% din decizii. Dorin inca se va plange de arbitraj, intrucat in varianta noastra (keep the game fluid) Liverpool nu ar fi beneficiat de nici un penalty cu United.

  23. Pe baza a ce am vazut anul asta in Italia, as zice ca 500 e minimul de probleme rezolvate. Atentie, vorbim de „erori clare”, nu de greseli discutabile in orice grad.

  24. Sper sa nu imi vina ceva treaba noua maine sa am timp sa scriu articolul ala despre VAR. E mult de scris si de documentat si as trebui sa raspund aproape la fiecare comentariu de aici.

  25. Mie alea 15% agreate de 90% mi se par esențiale . Pentru un început cu dreptul și acceptare inițială.

  26. Can e destul sa solid sa-l ajute pe Lovren. Chiar cu tactica lui Klopp ar fi trebuit pus sa o faca, ca are fizicul si suflu sa o faca.

  27. Cu hentul sunt de acord. La faza cu Fellaini se putea da, dar si Mane a fortat faultul – si-a bagat picioril in asa fel incat sa fie contact. E de 50%, orice decizie ia arbitrul e justificata

    Salah e bine cum e, daca se apuca sa cada i se vor urca toti in precum lui Dele. Si lui Klopp ca lui Poche ca il invata. Nu e mai bine sa te simti superior ca nu recurgi la asemenea metode?

    Mane si Salah sunt jucatori de banda daca nu-i joci pe partea opusa piciorului principal. De ce nu i-a inversat Klopp sa largeasca frontul de atac?

  28. Nu am zis ca surorile Williams n-au talent, ci doar ca la patru ani si jumatate nu exista talent ci doar planul pus in 78 de pagini de tatal lor. Acum nu inseamna ca oricine face un plan de 78 de pagini are obligatoriu doua fete care ajung supercampioane, insa ideea era cum descoperi si urmaresti talentul si daca exista asa numitul innate talent sau e de fapt indus?
    Argentina si Brazilia sunt tari in care fotbalul se joaca inca pe maidane si exista o scoala si o traditie, nu e o chestie sudamericana (dovada ca peruvienii, bolivienii sau venezuelenii
    nu ‘le au’), ci doar ptr tarile respective.
    Fotbalistii africani buni nu apar in Africa ci in general in Franta. Si numarul de jucatori africani bun a scazut dramatic, probabil comparabil cu generatia noastra de ‘aur’, Jay Jay Okotcha (si in general Camerun 90 si Nigeria 94) type of players n-au mai aparut de multa vreme.

  29. Exista innate talent. In orice domeniu. Pe el se altoieste munca. Sau daca vrei sa il numesti altfel nu-l numi talent ci capacitatea de a muncii extrem de mult pentru a deveni foarte bun intr-un domeniu. Ca daca ar fi cum zici tu oricine ar avea a ceasta capacitate. Ceea ce stii si tu foarte bine ca nu e adevarat

  30. Păi io nu spun că n-are fizicul, și Milner poate face treaba, dar pare că ăsta e sistemul, asta vrea klopp de la echipă, atât voiam să spun.